Annons:
Etikettpolitiska-grupper
Läst 2764 ggr
[Göstage]
2018-10-06 09:11

LO och deras SD-väljare

Kommunal är sura för att de inte lyckats köpa fler riksdagsplatser för sina underhuggare.

"Kommunal satsade 10 miljoner kronor på att hjälpa Socialdemokraterna i valet. _Men bara sju kommunalare fick plats i riksdagen – hälften så många som efter förra valet.
_

Nu hotar Kommunal att sänka stödet, skriver Kommunalarbetaren. Samtidigt röstade bara fyra av tio LO-medlemmar på S. – Hur länge håller det att människor är med i en partipolitisk organisation fast de själva inte tillhör det partiet? Det är en intressant fråga, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren."---

https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/facket-hotar-strypa-miljonerna-till-lofven/

Edit: Trådrubriken "Facket sura, fick för få i riksdagen för pengarna", ändrad 220120 eftersom diskussionen breddats.

Kommunal satsade 10 miljoner kronor på att hjälpa Socialdemokraterna i valet. Men bara sju kommunalare fick plats i riksdagen – hälften så många som efter förra valet.
  • Redigerat 2022-01-20 08:07 av [Göstage]
Annons:
[Jimmy.L]
2018-10-06 09:17
#1

😃 Ja så kan det gå när man försöker köpa sig platser.

[Göstage]
2018-10-06 13:14
#2

Hanif Bali på Twitter:

"Sinnessjukt att en organisation betalar pengar till ett parti i utbyte för platser i parlament. Hur är detta inte korruption?"

[Jimmy.L]
2018-10-06 13:21
#3

Håller med han det borde klassas som korruption. Inte ska man kunna köpa platser i riksdagen.

[Göstage]
2019-02-25 07:16
#4

"LO:s största förbund Kommunal drar tillbaka sitt partistöd till Socialdemokraterna. Det årliga stödet om tre miljoner kronor ”kommer göra mer nytta” inom förbundet, skriver förbundsordförande Tobias Baudin på Aftonbladet Debatt."---

https://www.expressen.se/nyheter/kommunal-drar-in-stod-till-socialdemokraterna/

På tiden! Inga stora pengar, men symboliken svider nog för sossarna…

[Jimmy.L]
2019-02-25 07:26
#5

Skadeglädje. 😃

kamera0710
2019-02-26 05:56
#6

Olle Svenning i dagens Aftonbladet:

"Ett partipolitiskt oberoende fack kommer med all sannolikhet att radikaliseras. Inom Kommunal, med stora låglönegrupper och påtaglig kvinnodominans, finns stark kritik mot anställningsvillkor, nedrustning av välfärden och plågsam arbetsmiljö.

För medlemmarna är det säkert värdefullare att kunna ställa krav på Socialdemokrater än att skicka några miljoner i partibidrag."

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/oRqEPW/kommunal-kan-bli-mer-radikalt

Annons:
kamera0710
2019-02-26 06:09
#7

Några äldre tankar i ämnet partistöd, såväl från LO som från andra, av samma Olle Svenning. Sedan detta skrevs har det vad jag vet lagstiftats om öppen redovisning av partiernas stöd, även om jag inte har koll på detaljerna. 

"En miljonstinn borgerlig sympatisör genomför med största lätthet sin politiska cost-benefit-analys. Han eller hon satsar tillgängligt kapital på Moderaterna. De är överlägset störst av de fyra partierna till höger; de ger därför bäst utdelning och de iakttar diskretion. En insiderspekulation, utan några som helst risker. Landets statsminister och hans energiska justitieminister upphör aldrig att ställa ut garantier: Inte ett ord, inte ett namn om eller på dem som skänker partiet stora, frikostiga summor. Moderaternas moderparti, Högerpartiet, måste en gång i tiden konkurrera med Folkpartiet om det privata näringslivets pengar. Inte den djärvaste riskkapitalist skulle välja Jan Björklund som investeringsobjekt."

"Men Socialdemokraterna då? Pengarna från LO? Det stödet och samarbetet har varit offentligt sedan Hjalmar Branting 1898 begärde tvångsanslutning till partiet (han förlorade senare frågan). Den alliansen visar att politiska partier också är uttryck för tydliga sociala och klassmässiga intressen. En självklarhet också för dem som satsar kapital på Moderaterna. Kanske är det därför de vill garanteras fortsatt anonymitet."

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/bKXzR5/hur-mycket-kostar-reinfeldts-parti

[Jimmy.L]
2019-02-26 07:30
#8

#6 - #7 Att LO plötsligt drar tillbaka miljonstödet till (S) har även med den politik som (S) gick med på. Januariavtalet gynnar knappast LO eller deras fackmedlemmar samtidigt som (V) nu flörtar med LO jag blir inte förvånad om vi ser en pressmeddelande om att (V)och LO ingår i ett samarbete.

[Jimmy.L]
2019-02-26 15:32
#9

De uteblivna pengarna är en signal om att Socialdemokraterna behöver bli mer lyhörda för de krav som kommer från medlemmarna i LO-förbundet som Kommunal.

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/oRqEMg/socialdemokraterna-behover-kommunal

kamera0710
2019-02-26 15:34
#10

#8 Ja, det är ju det Svenning skriver i den första länkade artikeln.

[Jimmy.L]
2019-02-26 16:00
#11

#10 Alltså kan vi hålla med om att januariavtalet är en dålig politik?

[Göstage]
2019-02-27 11:11
#12

#4 Enligt LO-nära Aftonbladet (plusartikel) är fler förbund beredda att stoppa penningflödet till partiet. Och Lena Melin skriver i samma tidning: 

"Kommunals beslut att strypa pengarna till Socialdemokraterna är det närmaste en krigsförklaring man kan komma. LO:s största förbund anser att deras pengar kan användas bättre än att finansiera Socialdemokraterna. Det är något av en revolution."---

"Den filosofiska fråga som inställer sig är vad Socialdemokraterna är utan LO. Mindre, vanligare och maktlösare kan vara svaret. Vi bevittnar ett historiskt skifte i åtminstone socialdemokratins historia, kanske i svensk politik."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/L0V13p/det-narmaste-en-krigsforklaring-man-kan-komma

#7 Är det något mening att komma släpande med en artikel från 2010 ("något äldre" som du försöker maskera det som), i synnerhet om redovisningen av partistöden förändrats sedan dess?  Här diskuterar vi en dagsaktuell konflikt mellan LO och Socialdemokraterna, vad är då vitsen med en åtta år gammal whataboutism?

kamera0710
2019-02-27 11:35
#13

#11 Hade gärna sett lite mer vänsterpolitik, men läget i riksdagen är ju som det är.

#12 Eftersom det var Svennings åsikter jag tog upp länkade jag till en dagsfärsk och en gammal artikel av honom. Den som vill får väl se det som whataboutism.

Annons:
[Jimmy.L]
2019-02-27 11:37
#14

Hur Socialdemokraterna ska tackla detta blir intressant att följa, Antingen får dom strama åt partikassan eller riva Januariavtalet.

[Hayabusa]
2019-03-01 10:39
#15

I min värld är det en skillnad om ett stöd till ett politiskt parti kommer från en förening/sammanslutning (likt LO) eller från en privat avsändare. Om jag som medlem blir varse om att föreningen stödjer ett specifikt parti, då blir den frågan även min. Om min granne stödjer samma parti ekonomiskt - det är inget som berör mig som individ. 

OBS! Jag är inte medlem i LO.

[Jimmy.L]
2019-04-10 10:52
#16

Ett nytt rosornas krig är i antågande. Fackförbundet Handels är starkt kritiskt till Socialdemokraterna – och Januariavtalet med C och L. – Det får inte innebära att S slutar driva socialdemokratisk politik, säger Susanna Gideonsson, Handels ordförande.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/JoOmQR/rosornas-krig--om-januariavtalet

[Göstage]
2019-05-23 22:46
#17

"Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson, som brukar beskrivas som partiets chefsideolog, är mindre imponerad. 

– Jag tror att LO kommer att få väldigt lite utdelning för alla pengar de stoppar in. Och grundproblemet är inte vi. Grundproblemet är att Socialdemokraterna inte har en egen berättelse eller vision som tilltar arbetarväljare. Vi kommer förr eller senare att gå om, säger han, och pekar på utvecklingen i resten av Europa."--- "– I grund och botten är det en strid om vilket samhälle vi vill ha men också en avgörande strid om förstapositionen i svensk politik och just nu står slaget om LO-kollektivet, säger Mattias Karlsson.

– Det är den här utvecklingen vi kommer se, där Moderaterna har svårt att göra sig relevanta och det är mellan Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna som striden står om vem som ska ta initiativet i svensk politik, fortsätter han. Kampen mellan SD och S sätter också allt större prägel ute på landets arbetsplatser. Både sidor vittnar om ökade motsättningar mellan SD-anhängare och företrädare för LO. – Så fort någon sverigedemokrat blir vald att företräda dem fackligt utesluts dem av LO. Det är klart att det skapar en väldig polarisering, säger Mattias Karlsson."---

"Karl-Petter Thorwaldsson medger att man är tagna på sängen inom arbetarrörelsen av SD:s kraftigt ökade väljarstöd de senaste åren. Och även om han säger sig vara ganska hoppfull inför söndagens val, är han rejält bekymrad inför valet 2022 och menar att Socialdemokraterna måste lägga om politiken om utvecklingen ska brytas."---

https://www.expressen.se/nyheter/eu-valet-2019/lofvens-ras-hos-lo-valjarna-sd-gar-kraftigt-framat/

🎧 "Siista striden det ääär…."

[Göstage]
2019-10-03 08:36
#18

"Vem ska rösta på S när folkhemmet raseras?", frågar två representanter för hyresgästföreningen i Västra Sverige. De kritiserar den förda bostadspolitiken, men deras debattartikel kan även läsas som en bredare kritik från folkrörelser som varit partitrogna, numera som det verkar av gammal vana. 

"Medan vi sover, vaggade i tilliten för Stefan Löfvens förmåga att förhandla och för socialdemokratiska partiets regeringsduglighet, i förhoppningen att Januariöverenskommelsens förslag blir begravda i någon utdragen utredning, jublar Centern och Liberalerna, med all rätt, tillsammans med Sverigedemokraterna som ökar i opinionsundersökningarna då tilltron till de traditionella partierna sjunker. 

Regeringsförklaringen lästes upp av en leende och nöjd statsminister men kommer verkligen genuina socialdemokrater, de fackliga leden och hyresgästkollektivet böja sig under den socialdemokratiska partipiskan i stället för att ta strid för hyresrätt, arbetsrätt och välfärd."--- 

 https://www.expressen.se/debatt/vem-rostar-pa-s-nar-folkhemmet-raseras/

[Göstage]
2019-10-17 19:02
#19

SD går nu in och bjuder hårdare kamp om LO-medlemmarna, bland annat genom att föreslå att de regionala skyddsombuden ska  sortera under Arbetsmiljöverket. 

"Mönstret man kan urskilja ur allt sammantaget tycks vara att Socialdemokraterna hellre fokuserar på partipolitiska spel och att stänga ute sina politiska motståndare, än att faktiskt arbeta för löntagarnas bästa.

Eftersom (S) bevisligen inte längre har svenska arbetare i åtanke är Sverigedemokraterna mer än beredda att axla rollen som det nya arbetarpartiet. Löntagarnas trygghet och välmående måste komma i första hand", skriver Jimmie Åkesson och Magnus Persson på Aftonbladet debatt.

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/y3yMEg/s-ljuger--och-sviker-sveriges-lontagare

[Göstage]
2019-10-22 19:39
#20

#19 Verkar som om SD satsat på rätt häst…😎

"Stödet för Socialdemokraterna faller kraftigt bland LO-medlemmar, och för första gången är SD nu ikapp i den för S så viktiga väljargruppen. Det visar siffror som Sifo sammanställt för Expressen. På marginalen är SD, som får 31 procent, till och med något större än S, med 30,6 procent. 

Och de som framför allt lämnar S är LO-kvinnorna, där SD tidigare haft svårt att nå fram, men där partiet nu gör stora inbrytningar. – LO-medlemmarna har alltid varit Socialdemokraternas bas, så när de försvinner är det såklart mycket bekymmersamt för S, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo."---

https://www.expressen.se/nyheter/sd-for-forsta-gangen-ikapp-s-bland-lo-medlemmar/

Annons:
[Jimmy.L]
2019-10-22 19:45
#21

Det måste svida för socialdemokraterna. 😃

[Göstage]
2019-10-22 20:08
#22

#21 Ja, och inte minst det här måste vara tufft:

"Det som i stor uträckning förklarar S kraftiga tillbakagång sedan valet förra året och SD:s uppgång är att även LO-kvinnorna nu överger S och går till SD."---

Bara sedan i mars i år har S tappat över 10 procentenheter bland LO:s kvinnliga medlemmar, från 41,8 till 31,1 procent. Samtidigt har stödet för SD i samma grupp ökat till 21 procent, en uppgång med 7,5 procentenheter under samma period."--- 

https://www.expressen.se/nyheter/sd-for-forsta-gangen-ikapp-s-bland-lo-medlemmar/

[Göstage]
2019-10-25 15:38
#23

LO-toppen går åt vänster, dess medlemmar åt höger - blir följden att S kapar trossarna? Tobias Wikström, ledarskribent på DI, ser en utveckling där sossarna kan tvingas att hiva  såväl MP som LO överbord för att hålla skutan flytande.

"LO, som i dagarna planerar sin avtalsrörelse, kan inte längre räkna med att en majoritet av dess medlemmar är S-sympatisörer. S kan kanske därför inte längre räkna med LO. Detta särskilt som LO har radikaliserats vänsterut och inte tycker sig få någon leverans på sina politikbeställningar hos regeringen."---

"Om Socialdemokraterna ska kunna återhämta sig i opinionen skulle det underlättas av om de kunde göra sig av med sina två samarbetspartner – LO och MP."

https://www.di.se/ledare/hur-lange-sitter-mp-i-regeringsstallning/

[Göstage]
2019-11-01 10:25
#24

"SD vill krossa facket och den svenska modellen", skriver Shekarabi på Expressen  debatt. Givetvis känner sig sossarna sig trängda över förlorade väljare från LO-sidan, och anfall är det bästa försvaret påstås det ju. Svar från SD lär följa…

[Göstage]
2019-11-02 09:45
#25

#23 Johan Westerholm är inne på att Moses för sin flock ut i öknen.

"LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson initiativ till att öppna dörren för Vänsterpartiet är en direkt reaktion på hur sympatierna i LO-kollektivet utvecklas. Dessvärre gör Thorwaldsson med detta initiativ en felkalkylering då han i praktiken fjärmar sig från sina egna medlemmar. Medlemmar som är den nya medelklass om Karl-Petter Thorwaldsson säger sig hata."---

https://ledarsidorna.se/2019/11/lo-overger-sina-egna-medlemmar/

[Göstage]
2019-11-05 09:16
#26

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson avgår vid kongressen i sommar.  

 "Det är tuffare för mig att komma ut medialt än det var från början, säger Thorwaldsson till TT. – Lite grann tröttnar man på sig själv och sin egen roll, fortsätter han."

https://www.expressen.se/dinapengar/los-ordforande-lamnar-sin-post/

Verkar inte vara så roligt längre…😉

[Hayabusa]
2019-11-05 09:26
#27

#26 "…allt svårare att slå igenom som opinionsbildare…"

Slagen av influencers på YouTube :)

Annons:
[Jimmy.L]
2019-11-05 10:05
#28

Inte lika roligt när dom andra fackförbunden inte vill gå åt vänster. 😃

[Göstage]
2019-11-05 11:56
#29

#26ff Var det flörten med Vänsterpartiet som slutligen fick  Thorwaldsson på fall?

"Ledarsidornas Johan Westerholm har på tisdagsmorgonen pratat med sina källor inom fackrörelsen. – Framträdandet i Göteborg blev droppen. Att han öppnade dörren till Vänsterpartiet och att han under sitt tal, som det uppfattades, kallade SD-sympatiserande LO-medlemmar för rasister, det blev droppen, säger Westerholm.

Karl-Petter Thorwaldsson ska ha fått beskedet internt att det var dags att svänga in i ledet och börja driva LO:s linje. Eller att avgå.

– Han klarar inte av att svänga in i ledet. Han är en uttalad identitetspolitiker. Att han lämnar är en bekräftelse på att han aldrig var en LO-man, säger Johan Westerholm som tycker att LO och Karl-Petter Thorwaldsson löser en potentiellt katastrofal situation."---

https://nyheteridag.se/florten-med-vansterpartiet-blev-droppen-nu-hoppar-thorwaldsson-av-som-lo-boss/

[Göstage]
2019-11-10 09:39
#30

#23 Kanske blir det  istället kan bli LO som ger sossarna på båten?

"– Sverigedemokraterna är på väg att ta över kaffehörnorna på jobbet, säger den tidigare inflytelserika Metallbasen Göran Johnsson."---

"- Det har ju egentligen ingenting med det fackliga att göra, säger Johnson som har sett hur fikarummen i stället för arbetsfrågor, domineras av politik, invandring och oro för välfärden."---

Enligt den senaste opinionsmätningen på det temat, publicerad i Expressen, sympatiserade LO-väljarna till lika delar S och SD, runt 30 procent vardera, vilket också lyfter frågan om LO verkligen ska stödja S ekonomiskt, en fråga som återigen lär hamna i knät på nästa ordförande."---

TT

[Göstage]
2019-11-12 23:52
#31

Det var bättre förr…😉

[Göstage]
2019-12-10 10:04
#32

#30 SD fortsätter attrahera LO-medlemmarna och har ökat med 3% bara den senaste månaden.

"Sverigedemokraterna är största parti bland manliga LO-medlemmar, rapporterar Ekot. En tredjedel av de manliga LO-väljarna skulle i dag rösta på SD enligt nya siffror från SCB. Även utan hänsyn till kön får SD ett rekordresultat, med 27 procent av samliga LO-medlemmar."---

https://www.expressen.se/nyheter/sd-storsta-parti-bland-lo-man/

[Göstage]
2019-12-11 08:03
#33

#17ff Thorwaldsson har, som påbröd till sin lika olycksaliga  företrädare Lundby-Wedin, mer eller mindre varit en katastrof för LO, om man skall tolka Johan Westerholm.

 "LO har under Thorwaldsson varit förespråkare för en i praktiken oreglerad invandring samt att flyktinginvandringen skulle ge Sverige en ”Superekonomi”. Den tappade styrkan beror enkom på att allt färre tar LO:s ordförande på allvar längre.

Thorwaldsson själv bedömer nu skälet till det sviktande stödet för Socialdemokraterna från LO-medlemmar med att LO kanske fokuserat för mycket vid att prata om Sverigedemokraternas rötter och inte lyssna på medlemmarna i en kommentar i SVT Rapport under gårdagen.

Det ligger avsevärd dramatik i denna kommentar från den avgående LO-ordföranden.

Det är ett direkt och explicit underkännande av sina egna prioriteringar i debatten samt inte minst LO:s valledare 2018 Johan Ulvenlöv och den tidigare kommunikationschefen Eric Sundströms prestationer."--- 

https://ledarsidorna.se/2019/12/analys-lo-och-socialdemokraterna-har-passerat-en-tipping-point/

Och den här mannen omnämns på fullt allvar som en tänkbar efterträdare till Löfven.

[Göstage]
2019-12-21 09:13
#34

"Bakom de torra raderna i veckans pressmeddelande från parterna döljer sig en strid på kniven inom fackföreningsrörelsen som både hotar sammanhållningen inom LO och organisationens samverkan med Socialdemokraterna", skriver Håkan Boström på ledarplats i GP. 

"Splittringen mellan facken handlar inte bara om sakfrågan, utan i förlängningen också om inställningen till Socialdemokraterna. Kommunal, det ojämförligt största LO-förbundet bland de som hoppat av, meddelade redan i våras att de drar in sitt ekonomiska stöd till S. IF Metall, Stefan Löfvens gamla förbund, tillhör däremot de som är mest lojala med regeringen och dess Januariavtal. Metallarna har också jämförelsevis bra villkor, anställda hos stora arbetsgivare med höga kaptialvärden som i regel har råd att betala bra löner.

De missnöjda förbunden kan försöka stoppa processen på LO-kongressen i juni. Det vore en intern revolt med stora konsekvenser. Om å andra sidan LO-ledningen lyckas driva igenom ett förslag som stora delar av medlemskåren uppfattar som en försämring lär det spä på det redan utbredda missnöjet med de S-märkta facktopparna ytterligare. Sverigedemokraterna lär tacka och ta emot dessa väljare vid valurnorna."---

https://www.gp.se/ledare/facklig-spricka-hotar-socialdemokraterna-1.21815730

Annons:
[Göstage]
2019-12-21 09:25
#35

Malcom Kyeyune ser i en gästkrönika i GP  Corbins katastrofval som det definitiva brytningen mellan den traditionella arbetarklassen och  medelklassens moderna vänster.

"En enorm rockad har nu skett i västvärlden. Parti efter parti på vänsterkanten har över tid gått från att försöka representera arbetarna till att tala för den urbana medelklassen, och arbetarna har rört sig vidare till högern. Kommer då arbetarna att stanna kvar där? Ett litet tag, säkert. Det konservativa partiet under Boris Johnson verkar uppriktigt intresserat av att försöka behålla denna nya väljargrupp, och har lovat att göra upp med den gamla besparingspolitiken på kuppen."---

"För en socialist är arbetarklassens revolt mot den moderna vänstern hursomhelst knappast några dåliga nyheter. Medelklassens intellektuella och politiska tyranni över arbetarna tycks nu vara över; arbetarna har markerat att de framöver kommer att staka ut sin egen väg, fria från sina gamla förmyndare och uppfostrare. Jag, och många med mig, kan bara önska dem lycka till."

https://www.gp.se/ledare/jeremy-corbyn-representerade-medelklassvänstern-och-förlorade-1.21750409

[Göstage]
2019-12-21 09:43
#36

#35 Kyeyunes analys stämmer väl överens med vad Johan Westerholm skriver om Socialdemokraternas ökenvandring, där man i sin makthunger givit sina gamla kärnväljare på båten till förmån för en flyktig bas.

"Dödens zon. I bergsbestigarsammanhang är det höjder över 8 000 meter över havet, en zon där människan inte längre kan anpassa sig för att överleva långsiktigt. Och i politiska sammanhang den zon där partiet befinner sig i ett ingenmansland utan egentlig identitet. För Socialdemokraterna är den zonen, som tidigare nämnts, i intervallet mellan 15 och 22 procent. Där partiet upplevs som själlöst och bara intresserat av makt."---

"Oddsen för att partiet skall ta sig ut ur Dödens zon är dåliga. Låsta av Januariavtalet och med en situation ute i Sveriges kommuner och regioner som blir allt värre. Välfärden monteras ner samtidigt som gängkriminaliteten ökar. Ett direkt resultat av partiets politik de senaste fem åren. En situation som inte kommer gå att vända över natt utan som kommer ta ett decennium att komma tillrätta med.

Och väljarna? Den väljarbas som växer eller är rimligt stabil för Socialdemokraterna idag är främst utrikesfödda och bidragstagare – inte arbetande arbetarklass. Socialdemokraterna har lämnat sin själ. Arbetarklassen. Och befinner sig nu med maktorienterade företrädare i ledningen som äntrat ”Dödens zon”.---

https://ledarsidorna.se/2019/12/darfor-befinner-sig-socialdemokraterna-i-dodens-zon/

[Jimmy.L]
2019-12-21 09:53
#37

Jag hoppas verkligen dom gör ett dåligt kommande val.

[Jimmy.L]
2020-01-17 13:50
#38

Här är LO:s hot mot Stefan Löfven. Om inte Socialdemokraterna går med på deras tre krav kommer facket inte att kunna hjälpa dem i nästa val. – Vi är väldigt oroade, ibland känns det som att Socialdemokraterna tar LO-medlemmarna för givna, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/XgB80x/los-hot-mot-lofven-tar-oss-for-givna

[Göstage]
2020-02-08 09:42
#39

"Samtidigt som konflikten inom LO tilltar i styrka ifrågasätter allt fler de nära banden mellan LO och Socialdemokraterna. Och nu säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, som fått utstå hård intern kritik de senaste dagarna, att de mycket nära banden mellan LO och S blir allt svårare att försvara. På LO-kongressen i juni väntas en stor debatt om relationen till partiet."---

 https://www.expressen.se/nyheter/lofvens-nya-oro-lo-striden-om-s/

"Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr."☀️

[Göstage]
2020-02-13 22:48
#40

#39 Lök på laxen, Löfven!😎

"Nu går LO på igen. Styrelsen skriver en kravlista till Socialdemokraterna, via DN Debatt. De skriver bland annat: ”Pensionerna måste höjas, arbetskraftsinvandringen göras om i grunden och resurserna till välfärden måste öka rejält.”---

"De menar att otryggheten som finns i Sverige – och som drabbar LO-medlemmarna – måste få ett slut, och kräver en reell förändring av politiken. Enligt styrelsen är det Socialdemokraternas enda chans att återvinna stödet hos förbundets medlemmar."---

https://www.expressen.se/nyheter/lo-kraver-forandring-av-s-politik-staller-fem-krav/

[Göstage]
2020-06-20 08:45
#41

Expressens ledarsida uppmanar LO att sluta förfölja medlemmar som är Sverigedemokrater.

"Kampen om LO-medlemmarnas politiska sympatier kan inte vinnas genom fulspel. Blicka upp, byt strategi och sluta bråka med enskilda medlemmar som gör sitt jobb", avslutas ledaren. 

https://www.expressen.se/ledare/lo-kan-inte-fuska-bort-arbetarnas-sd-stod/

Annons:
[Jimmy.L]
2020-09-28 16:26
#42

På onsdag kväll går deadline ut för fackets och arbetsgivarnas las-förhandlingar.

Enligt uppgifter till Expressen förhandlar parterna just nu om begreppet saklig grund vid uppsägning av personliga skäl – trots att LO tidigare vägrat detta.

– Det handlar om tydliga förändringar som gör det lättare för arbetsgivarna att säga upp anställda av personliga skäl, säger Expressens uppgiftslämnare.
https://www.expressen.se/nyheter/facket-forhandlar-om-tabu-fraga/

[Göstage]
2020-10-29 11:59
#43

Umgänget mellan S och LO-förbunden blir alltmer ansträngt.

Källa

  • Redigerat 2020-10-29 11:59 av [Göstage]
[Göstage]
2021-02-15 13:04
#44

#43 LO och S - ett äktenskap i gungning.

Banden mellan LO, och Socialdemokraterna tunnas ut alltmer. Sju LO-förbund har slutat ge bidrag till S.
[Göstage]
2021-02-16 08:14
#45

#41 LO vs Mats Fredlund kan komma att bli en vattendelare mellan fack och parti på ena sidan och deras medlemmar och väljare på den andra tror Karin Pihl i GP angående en just nu aktuell rättegång.

Förändrade väljarbeteenden innebär utmaningar för samarbetet mellan fack och parti. Kirunapolitikern Mats Fredlund får inte vara medlem i Transportarbetareförbundet.
[Göstage]
2021-03-04 11:26
#46

#41 ff Tingsrätten ogiltigförklarar Transports beslut att utesluta Fredlund ur facket för hans medlemskap i SD. Gissar att domslutet överklagas.

Kan man vara politiskt aktiv i Sverigedemokraterna och samtidigt vara medlem i Transportarbetareförbundet?
  • Redigerat 2021-03-04 11:27 av [Göstage]
[Jimmy.L]
2021-03-04 11:28
#47

#46: En seger. 👍

[Jimmy.L]
2021-03-04 12:57
#48

#46 SVT har pratat med Kirunapolitikern Mats Fredlund (SD) efter dagens domslut. Han är glad över utfallet men tveksam till att söka medlemskap i Transport igen.

– Det finns kanske andra förbund jag är välkommen till, säger han.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/mats-fredlund-sd-efter-domen-kanske-andra-forbund-jag-ar-valkommen-till

SVT har pratat med Kirunapolitikern Mats Fredlund (SD) efter dagens domslut. Han är glad över utfallet men tveksam till att söka medlemskap i Transport igen. – Det finns kanske andra förbund jag är välkommen till, säger han.
Annons:
[Göstage]
2021-03-19 08:11
#49

"Anfall är bästa försvar" heter det ju, men "fall på eget grepp" kanske ligger närmare till hands?

"Widar Andersson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna 1991 – 1998 och i dag politisk redaktör för Folkbladet, menar att det höga tonläget är en konsekvens av att Socialdemokraterna ser SD som ett väldigt stort hot. Orsaken är att man i mångt och mycket vänder sig till samma politiska målgrupp.

– En valförlust till de borgerliga som stödjer sig på SD skulle hota socialdemokratin i sin grund för en lång tid framöver. SD vänder sig till mer traditionella arbetare i många frågor. Man konkurrerar om samma väljargrupper, vilket inte minst LO-medlemmarnas flykt till SD visat. Det här är en giftig cocktail för socialdemokratin, menar Widar Andersson."---

Vi närmar oss ett tredje val där Sverigedemokraterna åter verka hamna i fokus. Statsminister Stefan Löfven attackerade moderatledaren Ulf Kristersson i en SVT-intervju häromdagen med bilden om ett Sverige som förvandlas till en diktatur om man bildar regering med hjälp av Sverigedemokraterna. Vad ligger bakom ett sådant uttalande? Bulletin har talat med en statsvetare och en S-märkt ledarskribent om saken.   
[Jimmy.L]
2021-03-19 08:15
#50

#49: Desperat statsminister…

[Göstage]
2021-04-27 09:34
#51

#41 ff Fritidsledare "erkände" att han röstar på SD, får sparken.

"Ungdomsgården drivs av studieförbundet ABF, som beskriver sig som partipolitiskt obundet men med värderingar som sammanfaller med arbetarrörelsens.

Efter att Stefan Cronlund gått ut offentligt med att han röstar på SD får han nu sparken av ABF.

– Jag fick ett samtal från min närmsta chef på ungdomsgården. Via beslut från ledningen för ABF var hon tvungen att säga att min anställning upphör omgående, säger han till Expressen.

– Det säger egentligen mer om ABF än om mig. Jag har precis samma värdegrund i dag som jag hade i går, som jag hade förra fredagen när jag jobbade på ungdomsgården senast och jag kan inte förstå vad det är som har förändrats sedan dess."---

OCKELBO Fritidsledaren Stefan Cronlund får sparken från sitt jobb på en ungdomsgård efter att ha gått ut offentligt med att han röstar på Sverigedemokraterna. – Han har valt att bli en officiell sv...
  • Redigerat 2021-04-27 09:35 av [Göstage]
[Jimmy.L]
2021-04-27 12:42
#52

#51: Åsiktsregistrering trodde man inte förekommer i Sverige.

[Göstage]
2021-04-27 12:56
#53

#52 Politbyrån ser oss…👥

[Jimmy.L]
2021-04-27 12:58
#54

#53: Tankarna förs till nazismen och kommunismen

[Göstage]
2021-05-07 05:52
#55

Paniken nära.

Man hade kanske kunnat tycka att en person som har en av de tyngsta ministermposterna som Försvarsminister också borde uppträda med klass men man kan inte sminka en gris, som Hultqvist så vackert själv uttryckte det i Agenda när han debatterade mot SD.  Och den sminkade grisen har heller inga som helst problem att rulla runt i gyttjan.
Annons:
[Göstage]
2021-05-17 18:36
#56

Kalldusch för Löfven.

"LO:s ordförande Susanna Gideonsson uttrycker förståelse för att många av hennes egna medlemmar övergett S och gått till SD."---

Politikerna i Stockholm har svikit vanligt folk i glesbygden. Det säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.
  • Redigerat 2021-05-17 18:36 av [Göstage]
[Jimmy.L]
2021-05-17 18:41
#57

#56: Så går det när man är maktgalen.

[Göstage]
2021-06-06 08:15
#58

#51 "På allt fler arbetsplatser känner människor rädsla inför att uttrycka sina åsikter, att bli ”obekväma” i en tid när det inte längre är självklart att alla på arbetsplatsen är fackligt anslutna och kan backa upp varandra. Solidaritet ger vika för behovet att skydda sig själv.

Vi vill inte att tystnad, misstänksamhet och rädsla återigen ska få bli en del av svensk kultur. Ojämlikhetens tid måste en gång för alla vara förbi."---

Så skriver Socialdemokrater för Tro och Solidaritet på Aftonbladet debatt. Den "solidariteten" omfattar knappast värnet om att Stefan Cronlund fritt skall få tala om vilka han röstat på.

Debattörerna: Vi är en nation som vilar på individualism och mångfald
  • Redigerat 2021-06-06 08:15 av [Göstage]
[Jimmy.L]
2021-06-06 08:21
#59

#58: Är ju fri jakt på SD-väljare det om något borde fördömas.

[Göstage]
2021-09-15 06:21
#60

Sossarna har glömt bort de manliga jobbarna, skriver Ann-Sofie Hermansson på GP:s ledarsida, och nu får de betala priset för det.

Arbetarepartiet Socialdemokraterna måste åter blir ett parti för just arbetare. Jag arbetar på en mansdominerad arbetsplats. Det märks när jag på nätet lägger
[Göstage]
2021-10-13 15:07
#61

Är det för att hålla facket på gott humör som sossarna vill ha Tobias Baudin från LO som partisekreterare?

Kommunals ordförande Tobias Baudin föreslås till ny partisekreterare för Socialdemokraterna. Det bekräftar ordföranden i valberedningen, Elvy Söderström, på tisdagen.
  • Redigerat 2021-10-13 15:07 av [Göstage]
[Göstage]
2021-10-26 12:23
#62

LO ger allt mindre ekonomiskt stöd till Socialdemokraterna.

På tio år har LO:s partibidrag till S minskat med åtta miljoner kronor, visar kartläggning från tidningen Arbetet.
Annons:
[Göstage]
2021-10-28 09:45
#63

#62 Dags för LO-ledningen att lyssna på fotfolket och sluta hålla Socialdemokraterna under armarna, tycker Expressens ledarsida.

Det är djupt osunt att ett särintresse kan köpa sig politiskt inflytande i Sverige.
[Göstage]
2021-10-31 11:04
#64

LO-ordföranden Susanna Gideonsson tycker att S skall söka stöd hos SD för att höja pensionerna.

LO-chefen Susanna Gideonsson är öppen för att S tar hjälp av SD för att höja pensionerna
[Göstage]
2021-11-03 10:05
#65

Uppdrag granskning uppmärksammar i reportaget ”De nya Socialdemokraterna? hur striden om relationen till Sverigedemokraterna slagit in en kil i socialdemokratin. Programmet som sänds på SVT ikväll kan ses på SVT Play fram till julen 2022.

"Peter från Bollstabruk var trogen socialdemokrat. Men när han blev skadad och inte kunde arbeta kände han att systemet svek honom. Uppdrag granskning söker upp människorna som tillhört den folkrörelse som förändrade Sverige för att få svar på frågan: Varför har så många av Socialdemokraternas kärnväljare valt att gå till Sverigedemokraterna?"

Inom Socialdemokraterna finns en utbredd kritik mot hur partiet hanterat Sverigedemokraterna, kan Uppdrag granskning berätta. Enligt personer med ledande positioner insåg partiet för sent att man tappade de egna kärnväljarna, LO-medlemmar, till det partiledningen pekar ut som sin värsta ideologiska fiende. Den hårdaste kritiken handlar om den förre fackförbundsordföranden, Sveriges avgående statsminister Stefan Löfven.
[Jimmy.L]
2021-11-03 10:10
#66

#65: Goda nyheter 😊

[Göstage]
2021-11-03 13:55
#67

#64 Jimmie Åkesson har uppfattat signalerna och bjuder in LO-basen Susanna Gideonsson till samtal om pensionerna. Lär väl dock vara dömt att misslyckas nu i kongresstider, men kanske ökar det stressen hos sossarna? 😉

LO:s ordförande Susanna Gideonsson är öppen för att Socialdemokraterna ska driva igenom en höjning av pensionerna med st
[Jimmy.L]
2021-11-03 14:05
#68

#67: Käftsmällarna för Socialdemokraterna fortsätter.

[Göstage]
2022-01-20 08:03
#69

Socialdemokraterna går i en allt mer konservativ riktning, pressade därtill inte minst av SD. Men missbedömer S "sina" LO-medlemmar som går till SD? Håkan Boström på GP:s ledarsida:

"Deras grundantagande är att SD-röstarna ”egentligen” är missnöjda med den ekonomiska fördelningspolitiken, saknar framtidstro och har otrygga anställningar. En sådan materialistisk analys kan tyckas naturlig för ett i grunden socialistiskt parti. Men den har inte så mycket fog för sig.

SD:s LO-väljare är förvisso missnöjda, men de tillhör inte de ekonomiskt mest utsatta. De är ofta kritiska till bidrag och tycker man ska göra rätt för sig. De upplever Sverige som otryggt till följd av den förda migrationspolitiken med tillhörande integrationsproblem. Deras solidaritet har tydliga gränser. En politik som enligt dansk modell kopplar välfärdsförmåner till medborgarskap och kvalificering skulle troligen gå hem i denna grupp på sikt, även om deras besvikelse mot S ofta är avgrundsdjup."---

Hela artikeln.

Edit: Trådrubriken "Facket sura, fick för få i riksdagen för pengarna", ändrad 220120 eftersom diskussionen breddats sedan den startades.

Inom Socialdemokratin sker just nu en uppgörelse med det progressiva, mångkulturella idéarvet efter Mona Sahlin. Det är dock kontroversiellt internt när det
  • Redigerat 2022-01-20 08:08 av [Göstage]
Annons:
[Göstage]
2022-01-27 11:36
#70

IF Metalls förbundsstyrelse i Stockholm har petat Ulf Karlström som demokratiskt vald ordförande på Fackklubben på SSAB i Luleå med anledning av han sitter i kommunfullmäktige för SD. Den lokala fackklubben var medvetna om Karlströms politiska uppdrag när han valdes.

"Unket att LO petar SD:are", är rubriken på en ledare i Expressen.

"LO portar sverigedemokrater och strösslar pengar över socialdemokrater. Det ligger knappast i medlemmarnas intresse."---

"För IF Metall – och LO – är det en principfråga. Det handlar om makt.

När Socialdemokraterna inte ens har stöd av hälften av LO-medlemmarna är den omhuldade facklig-politiska samverkan i fara. Enligt Sifo är det bara 38,8 procent i gruppen som föredrar S, och SD är näst största parti med 27,1 procent."---

LO portar sverigedemokrater och strösslar pengar över socialdemokrater. Det ligger knappast i medlemmarnas intresse.
  • Redigerat 2022-01-27 11:54 av [Göstage]
[Göstage]
2022-01-27 11:48
#71

#70 "Företräder facken bara socialdemokrater eller alla arbetstagare?", undrar Adam Cwejman på GP:s ledarsida.

"Gång på gång blir det uppenbart att LO-förbunden inte riktigt kan landa i vem man är till för. Man fyller en funktion för samtliga arbetare i landet men samtidigt säger man sig i främsta hand företräda socialdemokratiska arbetstagare.

Den gruppen blir allt mindre. Det är många år sedan den gruppen ens var i majoritet inom LO. Man får helt enkelt bestämma sig, företräder LO-förbunden alla arbetstagare, oavsett politisk övertygelse, eller företräder man enbart socialdemokrater på arbetsplatserna?"

LO-förbund utesluter SD-politiker utan att fundera på vad det innebär för den stora andel av de fackligt anslutna som inte sympatiserar med Socialdemokrater
  • Redigerat 2022-01-27 11:55 av [Göstage]
[Jimmy.L]
2022-01-28 07:13
#72

LO misshandlar löntagare som gärna vill vara med i facket, men som inte vill finansiera Socialdemokraterna.

Att någon ger 50–60 miljoner kronor till ett politiskt parti inför ett val är exceptionellt. Ytterst är det tilliten till de politiska partiernas integritet och våra demokratiska institutioner som utmanas, skriver Gunnar Strömmer (M).

https://www.expressen.se/debatt/los-miljoner-till-s-stinker-korruption-/

LO misshandlar löntagare som gärna vill vara med i facket, men inte vill finansiera Socialdemokraterna. Att någon ger 50–60 miljoner kronor till ett politiskt parti inför ett val är exceptionellt. Ytterst är det tilliten till de politiska partiernas integritet och våra demokratiska institutioner som utmanas, skriver Gunnar Strömmer (M).
[Göstage]
2022-01-28 09:28
#73

"LO bryr sig mer om S än om svenska löntagare- varför ska vi engagera oss när vi inte är välkomna?", undrar SD-företrädare med facklig bakgrund på Aftonbladet debatt.

SD-företrädare med facklig bakgrund: Varför ska vi engagera oss när vi inte är välkomna?
[Jimmy.L]
2022-01-28 14:13
#74

#73: Ja LO är inte vad dom är till för.

[Göstage]
2022-01-28 16:44
#75

"LO-basen Susanna Gideonsson vill bli ett vallokomotiv, men frågan är om det blir för S eller för högern", funderar Viktor Barth-Kron i Expressen i en artikel som tyvärr hunnit bli premiumlåst.

LO-basen blir valarbetare – för Ulf Kristersson.
  • Redigerat 2022-01-28 16:45 av [Göstage]
kamera0710
2022-02-05 07:42
#76

En ny version av insomnade Löntagarna har bildats. Får se om det går bättre denna gång. Några klasskonflikter verkar inte existera och den åsikten kan man ju ha.

"Dagens så kallade ”arbetarrörelse” är inte till för arbetaren, den representeras än mindre av företrädare från yrkesgrupper man vill företräda. Istället för att driva arbetarnas hjärtefrågor vill man skapa konflikt mellan samhällsklasserna, mellan stad och landsbygd, mellan man och kvinna. Allt för att skapa splittring."

https://arbetstagarna.se/om/

Annons:
[Hayabusa]
2022-02-05 08:12
#77

#76 Jo, fast inte på det ”traditionella” sätt som vänstern ser det.

kamera0710
2022-02-05 08:17
#78

#77 Utveckla gärna.

[Jimmy.L]
2022-02-05 08:21
#79

#78: LO har väl dom senaste åren lämnat fackliga frågor och i stället pysslat med politik och mer intresserad av att utesluta SD.

[Hayabusa]
2022-02-05 08:28
#80

#78 Konflikten är inte, som i det förgångna, mellan ”rika och fattiga” utan har bytt skepnad. T ex mellan stad och landsbygd (vilket också nämns i den text du länkar till).

[Hayabusa]
2022-02-05 08:30
#81

*

kamera0710
2022-02-05 10:40
#82

#80 Jag tolkar snarare Arbetstagarnas hållning som att de INTE ser några konflikter mellan stad och land heller, utan att påståenden om sådana konflikter är ett illvilligt sätt att försöka skapa splittring i den svenska nationen.

[Hayabusa]
2022-02-05 11:08
#83

#82 Det är nog din tolkning.
Konflikten består, ju, av det förakt som stora stadens elit visar mot de som inte är som dem. Finns den? Jadå.
Den typiska beskrivningen av ”de onda” som inte inser sitt eget bästa är en vit, lågutbildad man som bor på på landet. En slags hillbilly som bör hånas och föraktas.
Men han (ja, det är oftast en man) ska givetvis betala sin avgift till LO och därefter rätta in sig i ledet och vara tyst.

  • Redigerat 2022-02-05 11:14 av [Hayabusa]
Annons:
kamera0710
2022-02-05 12:54
#84

#83 Håller med om att den konflikten finns. Och ja, min tolkning är att Arbetstagarna inte ser någon sådan konflikt.

[Hayabusa]
2022-02-05 13:49
#85

#84 Du är fri att göra vilken tolkning du vill, men det är inte vad jag läser in. Oavsett det, att vi ser olika på saken, så är en viktigare fråga vad LO anser om konflikten mellan stad och landsbygd.
Dilemmat, diskrepans med medlemmarna, är ju mer en huvudvärk för LO än för medlemmarna i sig. En diskrepans som LO själv valt att undersöka för några år sedan, utan att lyckas vinna tillbaka medlemmar.

[Hayabusa]
2022-02-05 13:51
#86

Saxat från LO’s undersökning:

”En undersökning av opinionsdata visar att det växande gapet i SD-stöd mellan städer och landsbygd framförallt hör ihop med att efterfrågan på den politik som SD erbjuder har varit större på den svenska landsbygden under lång tid…”

kamera0710
2022-02-06 07:51
#87

Styrelsen i Arbetstagarna, se länken. Förutom en ordningsvakt är det inga representanter för några LO-yrken.

https://arbetstagarna.se/om/

[Hayabusa]
2022-02-06 08:29
#88

#87 Vilken betydelse har det för LO?
Knappast någon alls.
Så länge en organisation tar till vara medlemmarnas intresse osv så är det med stor sannolikhet det som räknas. Det är vad du gör som räknas inte var du kommer ifrån.
LO’s dilemma kvarstår och ska de komma tillrätta med det så måste de (LO) lösa detta själv.

kamera0710
2022-02-06 08:36
#89

#88 Ja, vi får väl se om denna organisation blir kvar eller om den, precis som Löntagarna, upphör. Det är ju upp till medlemmarna.

[Hayabusa]
2022-02-06 08:37
#90

#89 Så är det och det är ju fint med valfrihet.

Annons:
[Jimmy.L]
2022-02-10 20:01
#91

LO-förbunden tappade över 20 000 medlemmar under 2021. Störst tapp hade Kommunal och Handels.

https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/lo-tappade-drygt-20-000-medlemmar.vs9mBj4uA

LO-förbunden tappade över 20 000 medlemmar under 2021. Störst tapp hade Kommunal och Handels.
[Göstage]
2022-02-17 06:47
#92

"LO:s utgångspunkt bör vara att verka för stärkta rättigheter och en tryggare arbetsmiljö för alla Sveriges löntagare, oavsett partibok". skriver Magnus Persson, arbetsmarknadspolitisk talesperson (SD) i en replik på Aftonbladet debatt.

"Det enda vi begär är att alla LO-medlemmar behandlas lika och tillåts vara en del av fackens verksamhet på samma villkor som de som röstar på (S).

Att denna hållning – att alla medlemmar ska behandlas lika – är så pass tabubelagd inom LO säger mer om organisationens värderingar än vad skribenterna lyckades med i sitt svar."

Slutreplik från SD om LO:s syn på ”fel” sympatier
  • Redigerat 2022-02-17 06:48 av [Göstage]
[Göstage]
2022-02-22 09:00
#93

"Jag köpte min kärlek för pengar, för mig var ej annan att få,
sjung vackert, I skorrande strängar, sjung vackert om kärlek ändå."---

Gustaf Fröding.

Apropå detta. 😉

I en artikel i Expressen påstår företrädare för LO att LO inte alls ger Socialdemokraterna pengar till deras valkampanj.    När LO och flera förbund regelbundet, varje år, ger Socialdemokraterna kontanta bidrag som sedan läggs på just valkampanj. Att LO inte särskilt inför ett valår ger ett enskilt bidrag hör inte hit. 
  • Redigerat 2022-02-22 09:00 av [Göstage]
kamera0710
2022-02-22 12:27
#94

#93

[Hayabusa]
2022-02-22 12:43
#95

*

[Göstage]
2022-02-22 13:07
#96

#93 ff Kanske borde jag ha citerat RWU istället för Fröding…😉 Okej:

"Så påståendena om att LO inte alls finansierar sossarnas valkampanj är alltså bevisligen lögn. I själva verket ger de BÅDE pengar direkt till partiet och lägger en avsevärd summa själva på att vinna valet åt ett parti som inte ens en majoritet av deras medlemmar röstar på längre. Men så tappar också LO medlemmar varje år."

"Om inte det här är korruption, vad är då det? Det räcker med att deras före detta ordförande Karl Petter Thorwaldsson idag är näringsminister. Och det är inte ens ett dåligt skämt."

(Länk som ovan.)

Fornöga
2022-09-08 14:34
#97

För LO-folket "ute på golvet" kanske inte kopplingen till Socialdemokraterna känns lika självklar som den gör för topparna i hierarkin? Inledning på premiumartikel i Expressen:

"Trots varningar från LO har Socialdemokraterna valt att lägga nästan allt fokus i valrörelsen på SD och det ”hot mot demokratin” partiet utgör enligt S.

Det är en strategi som riskerar att slå tillbaka. Ute på landets verkstadsgolv vittnar LO:s valarbetare om ”en vidöppen dörr” till SD och ett historiskt skifte.

Teemu Koski, industriarbetare på Volvo i Köping, är en av dem som ”fått nog”.

– Jag ser inte att SD smutskastar andra partier. De är mer mogna. Det känns inte okej att hålla på som S i ett land som behöver styras upp, säger han."---


Re:tired.

KÖPING. Trots varningar från LO har Socialdemokraterna valt att lägga nästan allt fokus i valrörelsen på SD och det ”hot mot demokratin” partiet utgör enligt S. Det är en strategi som riskerar att slå tillbaka. Ute på landets verkstadsgolv vittnar LO:s valarbetare om ”en vidöppen dörr” till SD och ett historiskt skifte. Teemu Koski, industriarbetare på Volvo i Köping, är en av dem som ”fått nog”. – Jag ser inte att SD smutskastar andra partier. De är mer mogna. Det känns inte okej att hålla på som S i ett land som behöver styras upp, säger han.
  • Redigerat 2022-09-08 15:04 av Fornöga
Annons:
H
2022-09-08 14:51
#98

#97 Precis. Det är ju dessutom politiker som vi, alla skattebetalare, avlönar. Då har man rätt att förvänta sig ett bättre uppträdande. Av alla.
Har skrivit det förr, men vill man vinna tillbaka väljare så får man banne mig göra det på ett bättre sätt.

kamera0710
2022-09-08 15:09
#99

Noterar att Arbetstagarna verkar ha gått samma väg som Löntagarna. Länken i #87 fungerar inte längre. Tydligen är det svårt att bilda nya fackliga organisationer, trots att det är fritt att göra det.

kamera0710
2022-09-08 15:21
#100

På twitter finns arbetstagarna kvar, men inga nya inlägg sedan februari. Föredrar folk LO trots allt?

https://twitter.com/arbetstagarna

Fornöga
2022-09-08 15:34
#101

#100 Ja, om de inte vill bli uteslutna så...🙄


Re:tired.

Ingen ska behöva välja mellan att stötta ett politiskt parti och att avsäga sin anställningstrygghet.
H
2022-09-08 15:38
#102

#101 Det är nog så enkelt som att det är två olika ställningstagande.
Folk är med i facket eftersom man vill, vid arbetslöshet, få a-kassa.
Hur samma person röstar är en annan sak.

Fornöga
2022-09-08 15:48
#103

#102 Ja, det blev väl lite skrämselhicka vid förra valet.

https://arbetet.se/2018/09/12/nya-siffror-sa-rostade-lo-medlemmarna/

Dessutom tyckte de sig inte ha fått tillräckligt för sina pengar. (#0)

Återstår att se vad de får för sina 90 miljoner den här gången…

https://www.hallandsposten.se/%C3%A5sikter/ledare/lo-till%C3%A5ts-tvinga-dig-att-st%C3%B6tta-socialdemokraterna-1.79123386


Re:tired.

Det är främst männen i LO som lockas av Sverigedemokraterna och LO-medlemmarnas stöd till S är rekordsvagt. Det är några slutsatser när Valu, justerats och presenterats under onsdagen.
  • Redigerat 2022-09-08 15:49 av Fornöga
kamera0710
2022-09-08 16:23
#104

#102 Men om medlemmarna velat ha kvar Arbetstagarna hade de varit kvar, såvitt jag förstår.

Annons:
H
2022-09-08 16:59
#105

#104 Eller så är det en fråga om prioriteringar. Kanske är det en strid som är svår att vinna?
Min erfarenhet av LO är de inte är särskilt lyhörda för en ”avvikande åsikt”. Mäktiga är de också, givetvis, och det blir en ojämn kamp att föra för den enskilde.

kamera0710
2022-09-08 17:27
#106

#105 Men om tillräckligt många sluter sig samman borde det väl gå? Eller kan det vara så att Löntagarna och Arbetstagarna kanske inte heller är (eller var) tillräckligt lyhörda inför vad medlemmarna vill?

Någon kanske kan källhänvisa, hittar inte mycket när jag googlar om detta.

kamera0710
2022-09-08 17:32
#107

Ser nu att Arbetstagarna i alla fall har sin facebooksida kvar, som uppdaterats i augusti. Men inte en enda kommentar på de senaste inläggen.

https://www.facebook.com/arbetstagarna/

Fackförbundet som inte göder Socialdemokraterna. Box 214, 116 74 Stockholm
kamera0710
2022-09-09 06:20
#109

Hittade till slut lite information om Löntagarna. Och det verkar ha varit för få medlemmar som var orsaken till att organisationen upphörde.

"Under den gångna helgen kom beskedet att fackförbundet Löntagarna, som bildades så sent som i december i fjol och officiellt drog igång i januari, nu läggs ned. Anledningen till nedläggningen av facket, som enligt egen utsago är en opolitisk organisation samtidigt som det hela tiden haft starka kopplingar till Sverigedemokraterna, sägs vara den uteblivna medlemstillströmningen. Enligt Löntagarnas ordförande Sten Pernils är beslutet helt och hållet grundat på bristande ekonomiska resurser.

– Möjligen kan vi få skäl att omvärdera nedläggningen längre fram om vi kan få med partiet i en ekonomisk satsning, men just nu är vi tvungna att lägga ned. Vi har helt enkelt för lite kapital, det blev för få medlemmar, säger han till Arbetaren.

Medlemstillströmningen blev långt ifrån den som Joakim Wallerstein, tidigare styrelsemedlem i Löntagarna och nybliven kommunikationschef hos Sverigedemokraterna, uttryckte förhoppningar om när facket bildades."

https://www.arbetaren.se/2014/10/24/lontagarna-facket-som-forsvann/

Efter mindre än ett år läggs det SD-anknutna fackförbundet Löntagarna ner. Men fackets ordförande Sven Pernils förnekar att allt bara var en valstrategi. – Det blev för få medlemmar, säger han till Arbetaren.
Fornöga
2022-09-09 06:24
#110

#109 Ja, det var väl ett omöjligt projekt från början, utan resurser till skillnad från jätten glugg-gluff. Men den som har försökt har något lärt.


Re:tired.

  • Redigerat 2022-09-09 06:25 av Fornöga
kamera0710
2022-09-09 06:29
#111

Fackföreningen Syndikalisterna är inte knuten till LO, så visst går det om det finns tillräckligt med medlemmar.

Annons:
Fornöga
2022-09-09 06:39
#112

Det krävs nog ett brinnande intresse om man vill gå in och forska i vad som gick snett i det här försöket. Ärligt talat är det enda ställe jag sett något om det är i den här tråden- källor som Arbetaren 2014 (#109) får man nog ha specialintresse och/eller något särskilt syfte för att fördjupa sig i.


Re:tired.

  • Redigerat 2022-09-09 06:40 av Fornöga
kamera0710
2022-09-09 06:44
#113

#112 Det verkar vara ett ganska enkelt svar på frågan om varför Löntagarna upphörde: För få medlemmar.

Nu ser jag också att länken i #87 fungerar igen. Men man möts sedan länge av beskedet att underhållsläge är på. Det verkar inte ens finnas ett telefonnummer dit medlemmar kan ringa.

H
2022-09-09 06:55
#114

#112 En personlig gissning är att det handlar om värdering vs pengar dvs att de LO-medlemmar som inte röstar på S värdera tillgång till a-kassa högre än ideologi.
I fallet med Syndikalisterna kan man tro att det är tvärtom dvs politisk ideologi väger tyngre.

Med andra ord: Som LO-medlem är tillgången till a-kassa enda anledningen till att man accepterar situationen. Allt övrigt som facket håller på med är av ringa intresse. Man tar det söta med det sura.

OBS personlig analys.

Fornöga
2022-09-09 07:07
#115

#113 Hade du tänkt gå med? 🤭

Skämt åsido: om du vill fördjupa dig i vad som gick snett får du kanske väga in hur stora SD var vid den tiden (någon gång före 2014), hur avhoppare till ett SD-sympatiserande fack bemöttes på arbetsplatserna och uppifrån o.s.v. Tycker du att det är intressant och värt mödan så lycka till!

#114 En gång i min ungdom (vilket var långt tidigare än 2014 😉) var jag en kort period medlem i LO-facket. Jag minns att det fackliga ombudet anförde två skäl för att bli medlem: 1/ A-kassan, 2/"solidariteten"- man hade nästan 100% medlemsanslutning, och den som inte blev medlem fick räkna med att bli sedd som okamratlig. Klart att man föll till föga då!


Re:tired.

  • Redigerat 2022-09-09 07:10 av Fornöga
H
2022-09-09 07:13
#116

#115 Precis så tror jag att väldigt många resonerar. Vem vill chansa på ett nybildat fackförbund? Finns a-kassa när den behövs? Hamnar man i ”dålig dager”?

kamera0710
2022-09-09 07:17
#117

Ja, kanske är den ofta omtalade svenska rädslan för konflikter en bidragande orsak i allt detta. Apropå rädsla att "hamna i dålig dager".

Navid Modiri lyfte detta på ett intressant sätt när han samtalade med Gustav Kasselstrand, AfS.

https://www.youtube.com/watch?v=-hPJgQAkA-4&t=3655s

Gustav Kasselstrand är partiledare för Alternativ för Sverige. Med mycket energi pratar Gustav och Navid om svenskhet, etnicitet, barnafödande och statens ro...
Fornöga
2022-09-09 07:32
#118

#117 Åtminstone förr kunde de "konflikterna" vara mer handgripliga än vad man kanske kan föreställa sig idag.

Sedan undrar jag om samtalet verkligen hamnat i rätt tråd?


Re:tired.

  • Redigerat 2022-09-09 07:33 av Fornöga
Annons:
H
2022-09-09 07:43
#119

#117 Det handlar mer om pragmatiskt resonemang än konflikträdsla.
Hur stort är intresset, bland medlemmarna, för den politiska ideologi som LO driver?
Gissar att det är avsevärt mindre än intresset för a-kassa.
De som kan svaret är medlemmarna och det enda som vi förefaller veta att många inte röstar på S, vilket i sig är talande nog.

Något samband till Navids samtal med Kasselstrand finns nog inte i den frågan, det kan vi sannolikt utesluta.

Fornöga
2022-09-09 07:51
#120

#119 Minns från min egna erfarenhet, som alltså ligger mer än ett halvsekel tillbaka, att det fanns ett antal riktiga eldsjälar, kanske 5% av alla i gruppen, som gick på möten och agiterade. De flesta övriga var likgiltiga, en del var roat ifrågasättande eller rent av förbannade på de övertygade.


Re:tired.

H
2022-09-09 07:53
#121

#120 Det är även min erfarenhet.

[Fredrika00]
2022-09-09 10:05
#122

#120: Stämmer säkert. Envar är sig själv närmast.

De 5 procenten eldsjälar kanske siktade på en välavlönad karriär inom SSU eller SAP, eller någon av de S-styrda hundratals myndigheterna… 💰

kamera0710
2022-09-09 13:40
#123

#119 Nej, samtalet i Hur Kan Vi handlar inte mycket om konflikter och motsättningar på arbetsmarknaden, men Modiri belyser svensk konflikträdsla på ett bra sätt.

H
2022-09-09 13:54
#124

#123 Må hända, men i den här frågeställningen är jag övertygad om att:

"Det handlar mer om pragmatiskt resonemang än konflikträdsla."

kamera0710
2022-09-10 04:57
#125

#124 Hoppas att någon undersöker det där lite närmare. För ämnet är intressant.

Annons:
Fornöga
2022-09-11 07:44
#126

#125 Det som kan upplevas som konflikträdsla kan vara en välgrundad fruktan för konsekvenserna av att våga tala öppet. En tråd med tankar om detta ämne finns här. Se t.ex. inlägg 173.


Re:tired.

iFokus är ett nätverk av intressesajter om allt mellan himmel och jord
  • Redigerat 2022-09-11 07:45 av Fornöga
H
2022-09-11 07:46
#127

#126 Precis. De flesta väljer sina strider och ibland får man svälja förtreten eftersom priset är för högt.

[Fredrika00]
2022-09-11 10:09
#128

#126: Visst är det så. För några år sedan myntade någon uttrycket: "I ankdammen Sverige finns det bara plats för en åsikt i taget". 🦆 Ligger mycket i det. Svenskarna lyder av hävd vad som basuneras ut från sossetronen.

Citat från det tankeväckande inlägget:
"Det tycks finnas en osund föreställning i Sverige om att demokrati mer är till för att skapa konformism och samstämmighet än att öppet kunna tala om känsliga och svåra frågor."

"Du gamla, du fega"…?

kamera0710
2022-09-11 10:19
#129

En del kommentarer här får mig att tänka på ett parti som ständigt pratar om att "skapa splittring".

Fornöga
2022-09-11 10:26
#130

#129 Ja, det tål väl att påminna om dem, även om tråden kanske inte är den rätta.


Re:tired.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi förtjänar inte att tas på allvar. En seriös ledare för ett riksdagsparti kan nämlig
[Fredrika00]
2022-09-11 10:40
#131

#130: Håller med, Stenevi är en egendomlig politiker. Bra att Lena Mellin säger ifrån! Ett citat:

"– Vi ska in i alla rum där beslut fattas och göra KAOS med alla som tänker stå i vägen för klimaträttvisa!

Märta Stenevi ser alltså ett egenvärde i att skapa kaos. En mycket märklig inställning som gör att man inte kan ta språkröret på allvar. Man kan möjligen ursäkta en tonåring som tycker att extrem turbulens har ett egenvärde. Men inte en vuxen människa som gör anspråk på att leda landet."

#129 Tar för givet att även du uppskattar en fri diskussion om viktiga sakfrågor…? Det här är ju lyckligtvis inte DDR.

kamera0710
2022-09-11 10:46
#132

#131 Ja, jag uppskattar och värnar en fri diskussion. En grundinställning jag har är att konflikter ska synliggöras och inte sopas under mattan. Det gäller inte minst konflikten mellan arbete och kapital.

Jobbade några år med en person som stod långt från mig politiskt, men vi var jättebra kompisar och hade många intressanta diskussioner om politik och samhälle. Vissa andra verkar tyvärr nästan bli personligt förolämpade när man framhåller en avvikande åsikt. Det har exempelvis gällt min åsikt om att avskaffa monarkin.

Annons:
Fornöga
2022-09-11 11:00
#133

#0 ff Åter till trådstarten med ett ärende som är brännande aktuellt. "Show me the money" hette en kampanj som ungdomsföreningar bedrev mot stat och kommun för några år sedan. Uttrycket kan återanvändas vad gäller LO:s bidrag till S i valet. Smedjan (Timbro) konstaterar att LO:s stöd till partiet under valåret sammantaget är ungefär 91 miljoner kronor.

"Så varifrån kommer pengarna? På den frågan finns ett enkelt svar: medlemmarna. LO:s enda egentliga inkomst är de som kommer från förbundens ungefär 1,4 miljoner medlemmar. Som medlem har man ingen möjlighet att välja bort att stödja partiet, varken det som sker i valrörelsen eller de omkring 40 miljoner i löpande stöd som S fått från LO-håll under den senaste mandatperioden."

Samtidigt är det bara ungefär var tredje LO-väljare som röstar på S. I det senaste valet röstade bara 38 procent av LO:s medlemmar på S, och inget tyder på att den siffran kommer att bli högre i detta val."---

"Det innebär i praktiken att mer än 6 av 10 kronor till S kommer från någon som föredrar ett annat parti, och att de används för att uttryckligen motarbeta ett parti av samma storlek. Detta kan jämföras med hur det var under 1980-talet, då medlemskåren inte bara tvingades in som medlemmar genom kollektivanslutningen, utan över 80 procent av den också röstade på S.

En opinionsundersökning genomförd av LO:s tidning Arbetet visade under 2021 på att bara var femte medlem vill att organisationen fortsätter att stödja Socialdemokraterna ekonomiskt."---


Re:tired.

Stödet för Socialdemokraterna har kollapsat bland LO-medlemmarna. Ändå satsar LO över 90 miljoner på S-vinst även i detta val. Smedjans Adam Danieli försöker ta reda på varför.
  • Redigerat 2022-09-11 11:01 av Fornöga
kamera0710
2022-09-11 11:06
#134

Timbro kanske kan bidra till fackföreningar som inte är knutna till LO. Får de några år på sig kanske de så småningom kan stå på egna ben. För kruxet vid de försök som gjorts och misslyckats verkar ju ha varit för få medlemmar.

Fornöga
2022-09-11 11:16
#135

#134 En enklare väg, om det nu finns någon sådan, vore kanske att lägga kraften på att förändra LO? Även om det sitter betonggumpar i toppen borde en organisation där majoriteten av medlemmarna inte röstar på det parti de mer eller mindre blivit ålagda att göra att söka förnyelse.


Re:tired.

H
2022-09-11 11:20
#136

#133 Trådens ämne handlar inte så mycket, eller inte alls, om huruvida personliga åsikter respekteras eller ej. Nej, det handlar om LO-fackets position på arbetsplatser, vilket i praktiken inte ger så många valmöjligheter (som du själv beskriver i t ex #115).

#135 En möjlighet för LO vore att ha differentierad medlemsavgift dvs en lägre för de medlemmar som inte önskar att LO stödjer S. Ett annat är att medlemmar får avgöra vilket parti, eller partier, som ska få ekonomiskt stöd, att LO är lyhörda gentemot medlemmarna.

  • Redigerat 2022-09-11 11:23 av Hayabusa
kamera0710
2022-09-11 11:25
#137

#135 Ja, kanske är det bättre att vara kvar i LO och försöka driva frågan internt. Det är ju upp till var och en. Själv engagerade jag mig inte i detta de år jag var LO-medlem, trots att jag inte heller är s-väljare. Men det är mer än 15 år sedan, nu är jag med i TCO. (Det var lite av en tillfällighet att jag hamnade där, det var de som ringde först när jag börjat på universitet. Sedan hörde också SACO av sig.)

[Fredrika00]
2022-09-11 11:31
#138

#136: Jag tycker att fackföreningar och fackförbund ska tillvarata de anställdas intressen och ingenting annat. De ska över huvud taget inte vara kopplade till något politiskt parti! Man ska inte behöva frukta för sin anställningstrygghet pga sina politiska åsikter.

Vill människor ge stöd till något politiskt parti får de göra det på sin fritid, med egna pengar, av egen fri vilja. Det är demokrati.

Från LO:s hemsida:

"LO är organiserat i 10 regionala distrikt och ett antal lokala LO-fack i kommunerna. Deras uppgift är att organisera den fackliga och politiska samverkan, driva arbetsmarknadspolitiska frågor samt att arbeta med ungdoms- och skolverksamhet på lokal och regional nivå.

Utöver samverkan med Socialdemokraterna och SSU har LO ett nära samarbete med ABF och Unga Örnar."

Lägg ner det tjuvaktiga och lömska LO i dess nuvarande form! 😠

  • Redigerat 2022-09-11 11:33 av [Fredrika00]
kamera0710
2022-09-11 11:50
#139

Ser att så kallad röd press i alla fall tar upp ämnet ekonomiskt stöd till socialdemokraterna en del, vilket är utmärkt.

https://arbetet.se/2021/10/27/majoritet-lo-ska-inte-ge-pengar-till-socialdemokraterna/

https://arbetet.se/2022/08/19/5-av-14-lo-forbund-ger-pengar-till-s/

Bara var femte LO-medlem tycker att LO ska ge ekonomiskt stöd till Socialdemokraterna. Det visar Arbetets opinionsmätning gjord av Kantar Sifo.
Annons:
[Fredrika00]
2022-09-11 11:57
#140

#139: "Tycker du att LO skall stödja Socialdemokraterna ekonomiskt? Den frågan har strax över 1 000 medlemmar i LO-förbund svarat på i undersökningen.

De flesta säger nej eller är osäkra på om LO bör ge pengar till Socialdemokraterna."

Utmärkt! Hoppas att medlemmarna har något att säga till om också… 🤔

Fornöga
2022-09-14 13:21
#141

Så här röstade LO-medlemmarna, källa Arbetet/Byggnadsarbetaren:

  • Socialdemokraterna: 41,2 procent
  • Sverigedemokraterna: 27,5 procent
  • Moderaterna: 10,1 procent
  • Vänsterpartiet: 8,2 procent
  • Kristdemokraterna: 4,6 procent
  • Centerpartiet: 3,3 procent
  • Miljöpartiet: 2,9 procent
  • Liberalerna: 1,0 procent

"Om man ser till samtliga arbetare, både medlemmar i LO och de som inte är medlemmar, fick Socialdemokraterna 30,7 procent och SD 28,8", konstaterar Byggnadsarbetaren.


Re:tired.

Hur tror du att andra hantverkare röstade? Tidningen Arbetet undersökte vilka partier som arbetarväljare favoriserade och vilka de dissade.
[Södra_Stockholm]
2022-09-14 13:41
#142

#141: Betyder det att man kommer utesluta dom, kistan med pengar minskar…

Fornöga
2022-09-14 13:55
#143

Ja, som det ser ut så kan den fackliga oppositionen ha sökt sig från eller sparkats ut från LO-medlemskapet.

Nu återkommer frågan i TS från förra valet : får LO den representation i riksdagen de förväntar sig för pengarna, eller blir det ny besvikelse? Socialdemokraterna har uppenbarligen satsat på de urbana väljarna det här valet, en Hillarykampanj som S-debattören Suhonen kallar det. Låter som om det är tjänstemännen som man ville åt, i så fall på LO-folkets bekostnad. Suhonen på DI debatt:

"Ovanpå detta mobiliserade S på att, med rätta, skrämmas med SD, en strategi som ser ut att ge seger i storstäder, urbana miljöer och universitet, medan man tappar arbetarklassen som inte är organiserad i LO-förbunden (enligt VALU:s oviktade siffror) – där är SD jämnstarka med S.

S tappar i glesbygd, småorter, kort sagt det bilburna Sverige, där SD vinner, medan Socialdemokraterna vann tunnelbanornas och spårvagnarnas land."---


Re:tired.

Vilka slutsatser kan dras av årets valdrama även om det ännu inte är över? När detta skrivs lutar det starkt åt en högermajoritet. Men oavsett exakt hur mandaten landar har socialdemokraterna misslyckats med sin strategi, skriver debattören Daniel Suhonen.
  • Redigerat 2022-09-14 14:01 av Fornöga
Fornöga
2022-09-15 07:31
#144

#143 Kalle Sundin, socialdemokratisk debattör på Katalys, skriver på Expressen debatt att partiet nedprioriterat landsbygd och bruksorter i valrörelsen, och att det fått och får konsekvenser. "Industrihjälmen borde ha suttit på Andersson i stället för på Dadgostar", anser han.


Re:tired.

Magdalena Andersson borde – med industrihjälm på – ha åkt till orter som Avesta, Säter och Hedemora så ofta som bara möjligt inför valet. Mött väljarnas oro om lågkonjunkturen och lovat att bråka med Bryssel för att sänka elpriserna. Hon borde helhjärtat ha riktat in sig på väljargruppen som kom att lämna de rödgröna, skriver Kalle Sundin, utredare vid fackliga idéinstitutet Katalys.
Fornöga
2022-10-05 22:17
#145

Byggnads ordförande Johan Lindholm kommer att etablera kontakter med SD, uppger han för Expressen.

"– De är med och styr landet nu. Jag kommer åka till riksdagen och driva mina medlemmars intressen, säger han.

Samtidigt dömer Lindholm, som även sitter i S partistyrelse, helt ut Socialdemokraternas strategi i valet att ”skrämmas” med SD."---

"Trots att S gick fram i valet och att man lyckades stoppa väljarflykten bland LO-medlemmar är det enligt Johan Lindholm helt orimligt att beskriva valet som en framgång.

– Man gjorde ju en chansning att vinna tjänstemännen i radhusen i storstäderna och trodde att det skulle räcka för att vinna valet, men det gjorde det inte. Och av de som beskriver sig som arbetare var det bara 32 procent som röstade på Socialdemokraterna. Det tycker inte jag man kan se som annat än en brakförlust."---


Re:tired.

Fackförbundet Byggnads kommer som första LO-förbund etablera kontakter med Sverigedemokraterna och dess företrädare i riksdagen. Det uppger ordföranden Johan Lindholm för Expressen.
  • Redigerat 2022-10-05 22:20 av Fornöga
Fornöga
2022-10-07 09:23
#146

#145 LO:s ledning följer Byggnads i spåren och är beredda till dialog med SD.


Re:tired.

LO svänger nu i frågan om att samtala med Sverigedemokraterna. LO:s ordförande Susanna Gideonsson säger till SVT att det är LO:s plikt att prata med alla partier som sitter vid makten, inklusive SD.
Annons:
Fornöga
2022-10-07 19:15
#147

#145 #146 Adam Danieli, jurist på Timbro, skriver på Expressen debatt att LO:s närmande till SD är ett hån mot alla de LO-sympatisörer på arbetsplatserna som man mobbat bort.

"LO har under många år bedrivit en häxjakt på SD-sympatisörer i facket. Trots att SD är största parti i de flesta LO-förbund har Lindholm kampanjat för Socialdemokraterna, ett parti som bara lockar var fjärde medlem. Totalt har LO förmått sina medlemmar att betala nästan 100 miljoner kronor för en S-valkampanj.

Svängningen i SD-frågan är ett hån mot alla de medlemmar i facket som ledningen frusit ut eller rentav uteslutit – samtidigt som man hävdat sig ta tillvara på alla medlemmars intressen."---

"LO:s dubbelspel snedvrider det demokratiska samtalet. Man kan inte både vara en seriös part på svensk arbetsmarknad och en socialdemokratisk nickedocka. Företräder man sina medlemmar, som Lindholm påstår, kan man inte vara låst till ett parti. Om LO menar allvar med sin ambition att tillvarata medlemmarnas intressen bör man göra som i Danmark, där LO har brutit med Socialdemokraterna.

Byggnads nya inriktning är ett tecken på en större politisk omläggning inom arbetarrörelsen. Mycket tyder på att hela LO kommer att byta linje i SD-frågan, med motiveringen att man måste företräda sina medlemmars intressen."---


Re:tired.

LO har under många år bedrivit en häxjakt på SD-sympatisörer i facket. Hade LO varit en helt privat organisation hade den frikostiga diskrimineringen inte varit ett problem. Men så är det inte. Hyckleriet måste få ett slut, skriver Adam Danieli, jurist på tankesmedjan Timbro.
  • Redigerat 2022-10-07 19:17 av Fornöga
Fornöga
2022-10-11 08:10
#148

#145 ff När nu förre fackföreningstoppen och nuvarande partisekreteraren i (S) Tobias Baudin ger en intervju i Aftonbladet klarnar strategin bakom LO-rörelsens närmande till SD. Baudin har lagt ihop lite siffror och noterat att S och SD tillsammans skulle kunna nå majoritet i riksdagen. Han gör nu ett oblygt försök att skapa splittring mellan SD och de tre tilltänkta regeringspartierna.

"Samtidigt öppnar sig nya möjligheter för partiet att få igenom sin politik i riksdagen. Tillsammans med SD har S nämligen majoritet i riksdagen.

– Det är ett gäng förlorare som avser att bilda regering. Det är tre partier som tappat stöd hos den svenska befolkningen", säger partisekreterare Tobias Baudin (S)."---


Re:tired.

Socialdemokraterna kämpar med självkritiken och den nya oppositionsrollen efter valet. Samtidigt öppnar sig nya möjlighe
  • Redigerat 2022-10-11 08:11 av Fornöga
Fornöga
2022-11-03 07:33
#149

#45 ff Det tröga domstolsväsendet återverkar inte enbart på möjligheten att snabbt lagföra våldsverkare och bedragare. Som Expressens ledarsida konstaterar ger det effekter även på andra delar av samhället.

"Mats Fredlund, lastbilschaufför i Kiruna, blev utesluten ur LO-facket Transport på grund av att han har förtroendeuppdrag för Sverigedemokraterna.

Han gick till domstol. Tingsrätten beslöt att Transport inte hade rätt att utesluta Fredlund. Domen överklagades. Svea hovrätt gav prövningstillstånd i april i fjol.
Men själva målet tas upp först nästa vecka, ett och halvt år senare. Två månader efter valet.

Om hovrätten hade givit ett SD-positivt besked i vintras hade kanske partiet lyckats rekrytera några sansade personer till."---


Re:tired.

Regeringen satsar stort på att komma åt gängkriminella. Det är utmärkt. Men det är också viktigt är att kapa kötiderna i domstolsväsendet.
  • Redigerat 2022-11-03 07:34 av Fornöga
Fornöga
2022-12-03 07:44
#150

Närmande mellan LO och SD? Glöm det! Industrifacket Metall ändrar nu sina stadgar så att den som är aktiv i SD inte ska kunna ha ett förtroendeuppdrag inom IF Metall.


Re:tired.

IF Metall ändrar stadgar för att neka förtroendevalda från SD. Kongress i Göteborg.
Fornöga
2022-12-08 11:30
#151

#46 #149 Tvisten mellan lastbilschauffören tillika SD-politikern Mats Fredlund
och Transportarbetareförbundet angående den förres rätt att vara medlem i såväl SD som Transportarbetareförbundet har av hovrätten avgjorts till Fredlunds fördel, något som även tingsrätten kommit fram till tidigare.


Re:tired.

Fallet med Mats Fredlund har avgjorts i hovrätten. Man kan vara aktiv sverigedemokrat och medlem i Transport, slår rätten fast
  • Redigerat 2022-12-08 11:33 av Fornöga
Fornöga
2022-12-09 08:17
#152

#151 Det finns uppenbara skiljaktigheter inom LO-förbunden om hur man skall bemöta SD och deras medlemmar, konstaterar Expressens ledarsida efter hovrättens dom i målet mellan Fredlund och Transport. Ännu ett överklagande av domen lär kanske följa.

"Men oavsett vilken väg Transport väljer så kvarstår LO:s stora SD-strid. Den om de förtroendevalda. De flesta övriga LO-förbund har nämligen en mer cynisk syn på aktiva Sverigedemokrater än Transport. De får gärna vara medlemmar, betala avgift och strejka – om det behövs. Däremot kan de inte väljas till förtroendeuppdrag inom facket."---

"Trots att inte ens hälften av LO-medlemmarna längre röstar på S fortsätter fackföreningarna att lägga många miljoner på att stötta partiet i val efter val.

Det är inte givet att den ordningen kommer att bestå. I Danmark kapade LO slutgiltigt banden till Socialdemokraterna redan 2003 efter att S-stödet bland arbetarna rasat. Ledningen bedömde att det gav större utväxling för fackmedlemmarna att lobba på flera partier än att vara bunden till ett.

Men i Sverige är banden till S fortfarande viktigare för LO-ledningen än medlemmarnas politiska preferenser. Ju svagare S blir bland LO-väljarna, desto mer absurd framstår den ordningen.

Sista striden kan snart vara här." 


Re:tired.

Det var fel av Transport att utesluta en aktiv sverigedemokrat, slår Svea hovrätt fast. Men LO:s stora SD-strid är långtifrån över.
Fornöga
2022-12-21 13:18
#153

#152 Transport överklagar hovrättens ogiltigförklaring av uteslutningen av Mats Fredlund till HD. Återstår att se om de tar upp ärendet.


Re:tired.

Transport överklagar hovrättens dom som ogiltigförklarade uteslutningen av sverigedemokraten Mats Fredlund, skriver TT.
Annons:
Fornöga
2023-05-12 19:43
#154

#133 m.fl. Det är inte bara LO-bidraget till Socialdemokraterna som ifrågasätts, när Tidöblocket vill undersöka möjligheterna att stoppa partiets lotteriberoende har reaktionen blivit direkt fientlig från de röda.


Re:tired.

Sverigedemokraterna och regeringen vill hindra partier från att bedriva lotteriverksamhet. Förslagets syfte är att sätt
  • Redigerat 2023-05-12 19:44 av Fornöga
Carmarino
2023-05-13 03:30
#155

Magdalena Andersson säger

Det här är något helt nytt i Sverige. Det är väldigt väldigt osvenskt.

Och jag som trodde att socialdemokraterna gillar det som är osvenskt. Det gör de ju i alla andra sammanhang.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

H
2023-05-13 07:34
#156

#154-155 Måste säga att situationen känns aningen absurd.
Makta Anderssons utspel…märkligt.
”Osvensk”? Att S är ett parti för ”vanligt folk”?
Sälja lotter utan att betala skatt på förtjänst (men ”vanligt folk” som sparar ska givetvis skatta…).
S är som ett lotteri, mestadels nitlotter.

Fornöga
2023-07-14 21:37
#157

"Statistik från LO visar att under första kvartalet 2023 låg antalet fackligt anslutna arbetare på 59 procent, den lägsta siffran på trettio år," konstaterar Samtiden.

" Det är naturligtvis väldigt allvarligt och det är läge att vara självkritisk, säger Jessica Leiding, förbundssekreterare på Kommunal till Ekot."---


Re:tired.

Statistik från LO visar att under första kvartalet 2023 låg antalet fackligt anslutna arbetare på 59 procent, den lägsta siffran på trettio år. KOMMENTAR. Andelen tjänstemän som är fackliga medlemmar är 14 procentenheter högre än bland arbetare. Och detta förklaras av att arbetarna överger LO-facket. – Det är naturligtvis väldigt allvarligt och det är läge […]
H
2023-07-14 22:39
#158

#157 Oj, det måste vara någons fel.
Nej, inte S…

Fornöga
2023-11-08 09:37
#159

Towe och Linda som fått sina arbetskamraters förtroende som skyddsombud petades av Handels när de blev politiskt aktiva i fel parti.

Drygt var fjärde LO-medlem röstade på SD i senaste valet enligt SVT:s vallokalsundersökning.


Re:tired.

Towe och Linda har petats som skyddsombud på sin arbetsplats Ica Supermarket i Tibro.Det var när de klev in i kommunpolitiken för Sverigedemokraterna som ...
  • Redigerat 2023-11-08 09:39 av Fornöga
kamera0710
2023-11-15 12:09
#160

"Transport har i svenska domstolar förgäves hävdat sin rätt att utesluta en lastbilschaufför sedan han valts in för Sverigedemokraterna i ett kommunfullmäktige. Nu utesluts han från SD efter att ha dömts för grovt rattfylleri."

https://www.transportarbetaren.se/utesluten-sd-politiker-utesluts-fran-sd/

Sverigedemokraterna utesluter parti medlem som drivit frågan om rätt till medlemskap i Transport
Annons:
Fornöga
2023-11-15 12:24
#161

#160 Fast det ena utesluter inte det andra, för att försöka vitsa till det. Att domstolarna inte gav Transport rätt att utesluta en medlem för politiskt engagemang hade förstås inte med hans senare rattfylla med tillhörande förlust av partimedlemskap att göra. Hade han skött sig hade han fortfarande inte varit välkommen i Transport (men kvar i SD).


Re:tired.

  • Redigerat 2023-11-15 12:25 av Fornöga
H
2023-11-15 12:38
#162

#160 & #161

Det är en så kallad falsk jämförelse.

Upp till toppen
Annons: