Annons:
Etikettersamhälletdebatt
Läst 976 ggr
[Göstage]
2020-12-29 06:26

Ännu en myndighet - hurra?

Sverige skall begåvas med ännu en myndighet - åtminstone har regeringen planer på att inrätta Myndigheten För Mänskliga Rättigheter. Håkan Boström på GP:s ledarsida verkar inte särskilt imponerad- "skattefinansierad ideologiproduktion" kallar Boström det, och: "Det handlar kort sagt om att avföra handlingsalternativ från den politiska dagordningen. Den vänsterradikala agendan ska inte gå att rösta bort."---

Mer ur ledaren:

"Mänskliga rättigheter låter fint. Vem kan vara emot det? Den reaktionen är själva poängen. Det har blivit en vid det här laget beprövad strategi att använda positivt laddade värdeord för att driva igenom, byråkrati, kostnader och påverkansarbete. I praktiken kommer inte den här myndigheten hjälpa några utsatta i den hårda verkligheten. Men det är heller inte syftet. Precis som med den nyligen inrättade Jämställdhetsmyndigheten, och ett otal andra institutioner, rör det sig om skattebetald ideologiproduktion."---

"De femtio miljoner årligen som den nya myndigheten beräknas kosta kommer i första hand gå till jobb för välbeställda akademiker, möten, konferenser och liknande. Till det kommer att myndighetens arbete stjäl tid och energi från alla andra myndigheter genom att producera ytterligare enkäter, workshops och temadagar."---

https://www.gp.se/ledare/en-pekpinnemyndighet-f%C3%B6r-mycket-1.39211002

Regeringens planer på att inrätta en ny myndighet för mänskliga rättigheter i Sverige har väldigt lite med grundläggande rättigheter att göra. Syftet är institutionalisera
Annons:
kamera0710
2020-12-29 06:49
#1

Håller delvis med. Det känns lite som att det pågår en "de små stegens tyranni" med allt fler myndigheter. Anser även jag, som själv jobbar på en myndighet.

Betänk den där myndigheten för EU-information, som nu är nedlagd. Orsaken till att den bildades var nog främst att socialdemokraterna var, och kanske fortfarande är, så besvärade att behöva ta debatten om EU-frågan. Bland EU-förespråkare tycker jag ofta att borgerliga debattörer ger mer respekt, eftersom de tar debatten mer rakryggat. Många sossar som är EU-vänner verkar helst vilja huka i busken.

[Hayabusa]
2020-12-29 06:51
#2

PM-klassen skapar jobb till de egna leden.

Draken
2020-12-30 18:48
#3

🥴🤢😱

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

[Jimmy.L]
2020-12-30 19:14
#4

Mera utgifter..

[Göstage]
2021-01-28 18:06
#5

Klappat och klart…

"Sverige ska inrätta ett institut för mänskliga rättigheter, föreslår regeringen. Det blir en ny myndighet under regeringen som samtidigt ska vara oberoende", rapporterar TT

Sverige ska inrätta ett institut för mänskliga rättigheter, föreslår regeringen. Det blir en ny myndighet under regeringen som samtidigt ska vara oberoende.
[Jimmy.L]
2021-01-28 18:10
#6

50 miljoner i papperskorgen.

Annons:
Draken
2021-01-29 00:03
#7

#5: Skall inte regeringen se till att mänskliga rättigheter följs 😏 Skall det vara tvunget att tillsätta ytterligare en myndighet som kommer göra sitt bästa för att de kan sko sig på skattebetalarna och strunta fullkomligt i alla andra ?

Var är världen, eller snarare Sverige, på väg 🥴

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

[Jimmy.L]
2021-01-29 08:57
#8

Hur ska man tolka regeringens planer på ett Institut för mänskliga rättigheter för att ”främja, skydda och övervaka efterlevnaden” i Sverige? Är mänskliga rättigheter i kris i Sverige? Går regeringen liksom upp i stabsläge för att åtgärda en kris?

Eller är det en undanmanöver bort ifrån samhällsproblemen? skriver Helena Rivière.

https://www.expressen.se/debatt/ar-manskliga-rattigheter-verkligen-i-kris-i-sverige/

Hur ska man tolka regeringens planer på ett Institut för mänskliga rättigheter? Jag anar en undanmanöver bort från reella samhällsproblem, skriver Helena Rivière.
[Göstage]
2021-02-03 07:30
#9

Och kan man inte starta en helt ny myndighet kan man ju alltid snofsa till det med ett nytt "catchy" namn...

Icke nödvändiga namnbyten på våra institutioner är ett odemokratiskt ofog. Medborgare får svårt att hänga med och de som vill granska bakåt, hämmas.
  • Redigerat 2021-02-03 07:30 av [Göstage]
[Jimmy.L]
2021-02-03 07:37
#10

#9: Snacka om att krångla till det.

[Göstage]
2021-02-06 20:09
#11

Johan Hakelius - mitt i prick, som så ofta.

"Vad är detta för något?

En myndighet som inte är det? En stark instans utan makt? En nagel i ögat på regeringen, som lyder under regeringen?

Det här är, förstås, en femtiomiljoners åsiktsproducent. Ytterligare en anställningsmöjlighet för karriärister i rättighets- och diskrimineringsbranschen. Nästa önskeinstitution för entreprenörer i det koloniala förtrycket av ursprungsbefolkningar. Ännu en myndighet som kommer att plåga andra myndigheter med krav på värdegrundsplaner och avrapportering av statistik. Med all sannolikhet ett tillskott till den växande flora av ideologiproducenter som sjunger intersektionalitetens och rasifieringens lov. Någonstans att skicka remisser, när man vill ha de svar man ropar efter. En reträttpost för miljöpartister, när Socialdemokraterna regerat slut på sitt samarbetsparti. Kanske för Åsa Lindhagen själv?

Äntligen, som sagt."

https://www.fokus.se/2021/02/som-vi-vantat/

Nu får vi en tandlös myndighet, som inte låtsas om att den är myndighet, till försvar för mänskliga rättigheter. Hur har vi klarat oss utan den?
[Göstage]
2021-04-08 10:16
#12

"Vi behöver inga fler låtsasmyndigheter" - debattartikel på DGS.

DEBATT Julian Kroon, ordförande i Konservativa Förbundet, skriver om den nya myndighet, “Institutet för mänskliga rättigheter”, som regeringen har beslutat inrätta. Sverige behöver inga fler låtsasmyndigheter för att ge arbete åt ideologiproducerande vänsterliberaler. Det som står på spel, förutom svenskarnas skattepengar, är den svenska statsförvaltningens politiska objektivitet. Sverige är ett av världens mest jämlika och…
  • Redigerat 2021-04-08 10:17 av [Göstage]
[Jimmy.L]
2021-06-01 07:48
#13

När politiker inte lyckas lösa problemen har instiftandet av en ny myndighet blivit en quick fix. Den svenska förvaltningen är proppfull av onödiga myndigheter som tar pengar som annars skulle kunna gå till det viktigaste.
Vi listar 10 onödiga myndigheter som borde slopas så skatten kan sänkas eller statens kärnuppgifter stärkas, skriver KDU:s ordförande Nike Örbrink

https://www.expressen.se/debatt/10-onodiga-myndigheter-som-borde-laggas-ned/

Den svenska förvaltningen är proppfull av onödiga myndigheter som tar pengar som annars skulle kunna gå till det viktigaste, skriver KDU:s ordförande Nike Örbrink.
Annons:
kamera0710
2021-06-01 11:18
#14

#13 Kan hålla med om att det finns en hel del onödiga myndigheter, men arbetsförmedlingen tror jag behövs.

[Göstage]
2021-06-09 20:37
#15

Ett sätt att smyga förbi myndighetsskapandet kan vara att istället inrätta "institut". Läser man sedan om utredarens uppdrag så framgår det (förstås) att det rör sig om ännu en myndighet.

"Riksdagen säger ja till regeringens beslut att inrätta ett institut för mänskliga rättigheter i Lund. Däremot säger riksdagen nej till att institutet ska kunna föreslå för regeringen att Sveriges folkrättsliga åtaganden utvidgas inom området mänskliga rättigheter."---

"En särskild utredare får i uppdrag att förbereda och genomföra bildandet av den nya myndigheten. Utredaren ska föreslå och vidta de åtgärder som krävs för att myndigheten ska kunna inrättas den 1 januari 2022.---

Riksdagen säger ja till regeringens beslut att inrätta ett institut för mänskliga rättigheter i Lund. Däremot säger riksdagen nej till att institutet ska kunna föreslå för regeringen att Sveriges folkrättsliga åtaganden utvidgas inom området mänskliga rättigheter.
  • Redigerat 2021-06-09 20:40 av [Göstage]
[Göstage]
2021-08-09 07:41
#16

#15 Och är det inte myndigheter, eller institut så är det - delegationer.

Att tillsätta delegationer som i sin tur skall föreslå utredningar - ännu ett sätt att hålla utredningsproduktionen igång. Expressen på ledarplats:

"En nationell delegation mot arbetslivskriminalitet kommer varken att göra från eller till. Regeringen meddelade i torsdags att en sådan ska tillsättas. Självfallet med ett anställt kansli. Med arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks ord ska man:

”Skapa ett sammanhang där analys och erfarenhetsutbyte kan ske branschövergripande och oberoende av myndigheters olika ansvarsområden.”

Det är rent tramsigt att inrätta ett statligt snackekansli. Sverige har redan regeringsdepartement och myndigheter som kan bjuda in varandra, och andra parter, till seminarier och samtal om det behövs.
Det här med att låtsas att man gör något genom att tillsätta ”nationella delegationer” har blivit en inbiten ovana."---

"Inget fel på statliga utredningar, tvärtom bör de bli gedignare. Men det är en idiotisk omväg att tillsätta delegationer för att föreslå utredningar.
Och vad gäller arbetslivskriminaliteten - där som på så många andra brottsområden är det viktiga att lätta på sekretessen mellan myndigheter.

"Det skulle göra verklig skillnad i arbete mot organiserad brottslighet.*

*Gruppsnacken i delegationerna är bara dyr politisk egenterapi."

Människohandel, svartjobb och arbetsmiljöbrott bekämpas inte med en nationell delegation utan med polis.
  • Redigerat 2021-08-09 08:03 av [Göstage]
[Jimmy.L]
2021-08-09 08:00
#17

#16: Otroligt.

[Göstage]
2021-08-10 22:15
#18

Regeringens utredare föreslår att de digitala infrastrukturerna samlas i en egen myndighet.

Det behövs en ny myndighet med ansvar för stora forskningsanläggningar och laboratorier av särskilt nationellt intresse. Förslaget läggs fram av regeringens
[Göstage]
2021-09-06 09:31
#19

Regeringen kommer att tillsätta en ny myndighet som" ska arbeta mot fusk och fel i välfärdssystemen".

"Hur många anställda den nya myndigheten kommer att ha är i nuläget oklart.

– Det är för tidigt att svara på den frågan. Man ska tillsätta några som ska börja jobba för att se hur man ska bygga upp myndigheten. Hur det här ska gå till, om det är nya personer eller om man omfördelar resurser till nya myndigheten är för tidigt att säga, säger Magdalena Andersson till Aftonbladet."

Hade kanske varit bättre om man hade haft bättre koll på sina utbetalningar än att tillsätta några som ska börja jobba för att se hur man ska bygga upp ännu en myndighet? (Och vilka är dessa "man" som skall sköta tillsättningen?)

Magdalena Andersson presenterar en ny budgetsatsning vad gäller välfärdsbrottslighet.
  • Redigerat 2021-09-06 09:33 av [Göstage]
[Jimmy.L]
2021-09-06 09:43
#20

#19: Otroligt.

Annons:
kamera0710
2021-09-06 11:41
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#21

Kanske är det nödvändigt med ökade kontroller kring det vissa kallar det välfärdsindustriella komplexet. Närmar mig slutet på den journalistiska granskningen "Konsulterna", om Karolinska sjukhuset och deras införande av så kallad värdebaserad vård. Och där svindlande summor hamnat i flummiga konsultbolags fickor. Tveksamt om det gått lagligt till, enligt boken.

[Göstage]
2021-09-07 07:24
#22

#19 Den nya myndigheten - ett spel för galleriet för att dölja misshälligheter inom regeringen och deras samarbetspartners? Johan Westerholm har på Ledarsidorna aningar om att vissa brott kommer den nya myndigheten inte att gräva så djupt i att det avslöjar sprickorna.

"Även om satsningen är välkommen ur flera perspektiv präglas regeringens initiativ av den stuprörs- och revirkultur som lätt uppstår i statsförvaltningar. En tjänstemannakultur som Johan Eriksson beskriver i ”Kampen om hotbilden” (2004). En kultur som är lätt att manipulera från den politiska nivån om, som i detta fall, en alltför effektiv granskningsfunktion skall byggas upp.

Det kan inte uteslutas att valet av organisationsmodell är en spegel av konflikterna inom regeringen där en del av regeringsunderlaget inte vill att viss statligt finansierad verksamhet, som folkbildningen eller utlandsbiståndet, sätts under en alltför effektiv granskning."

Regeringen presenterade under gårdagen sitt förslag för att möta den tilltagande organiserade brottsligheten. Ett förslag som präglas av revir- och stuprörskultur som i sig mycket väl kan vara en s...
[Göstage]
2021-11-27 09:08
#23

"Myndigheter under press" är rubriken på en pratstund mellan Johan Westerholm, grävande journalist och ansvarig utgivare för Ledarsidorna.se och Marco Strömberg på Hotspot.

"Saknar vi långvariga systembyggare på svenska myndigheter? Hur länge bör en statlig utredning pågå? Vem blir tillfrågad om att bli myndighetschef? Det pratar vi om i veckans Hotspot som bland annat handlar om kompetens, aktivism och nepotism."---

Saknar vi långvariga systembyggare på svenska myndigheter? Hur länge bör en statlig utredning pågå? Vem blir tillfrågad om att bli myndighetschef? Det pratar...
[Göstage]
2021-12-01 10:31
#24

#23 Utse statliga chefer efter kompentens, inte partibok. Inlägg på DN-debatt av Benjamin Dousa och Adam Danieli, Timbro om sossarnas svågerpolitik vid tillsättningen av statliga chefer.

Benjamin Dousa och Adam Danieli, Timbro: Statsminister Stefan Löfven utnämnde en mängd partikamrater till opolitiska ämbeten.
[Göstage]
2021-12-02 08:34
#25

#24 Håkan Boström på GP:s ledarredaktion uppmärksammar Timbrorapporten.

En ny rapport konstaterar att den socialdemokratiska regeringen under de senaste sju åren i hög grad tillsatts sina egna anhängare på viktiga myndighetspositioner
  • Redigerat 2021-12-02 08:35 av [Göstage]
[Göstage]
2021-12-04 06:15
#26

"Bland de nyheter statsminister Magdalena Andersson presenterade i sin regeringsförklaring ingick att regeringen inrättar en särskild myndighet för mänskliga rättigheter, som kommer att vara placerad i Lund", konstaterar Dan Korn på GP:s ledarsida.

Vilken sossegynnare blir GD där?🤔

Orden ”människors lika värde” har tolkats på så många sätt att den ursprungliga betydelsen har blivit helt bortglömd. Bland de nyheter statsminister Magdalena
  • Redigerat 2021-12-04 06:15 av [Göstage]
kamera0710
2021-12-04 07:02
#27

Ska också bli intressant att se vad som händer om det blir regeringsskifte. Moderaterna i riksdagen har ju genom åren lagt motioner om att minska anslaget till myndigheten regeringskansliet. När alliansen sedan fick riksdagsmajoritet och bildade regering valde de i stället att öka anslaget till samma myndighet. Det kallar jag hyckleri.

Annons:
[Jimmy.L]
2021-12-04 07:07
#28

#27: Behöver vi alla nya myndigheter?

kamera0710
2021-12-04 07:08
#29

#28 Högst tveksamt, som jag tagit upp tidigare i tråden.

[Göstage]
2021-12-04 07:26
#30

#28 #28 Det känns lite grann som med tillkomsten av alla kommunikatörstjänster - "min dräng hade också en dräng". Ur Riksrevisionens rapport om administrationen i statliga myndigheter, september 2021 (pdf):

"Det sker en tillväxt av myndigheter som enbart arbetar med stödverksamhet men ingen motsvarande minskning av stödverksamheten på kärnmyndigheterna.
Andelen personer som arbetar med administration i statens myndigheter tycks inte minska.---

"Vår undersökning visar att det finns tecken på en förändring på övergripande nivå i hur den offentliga förvaltningens stödverksamhet är organiserad. En större andel arbetade i myndigheter med renodlade stöduppgifter 2019 jämfört med 2010.
Gruppen statsanställda i sådana myndigheter har växt med 30 procent, att jämföra med hela urvalet där antalet anställda har växt med 12 procent."---

[Göstage]
2022-01-15 07:41
#31

Myndigheter kan ju vara bra att ha...

I november skrev jag ett inlägg om att Socialdemokraterna redan i juni gav Försäkringskassan uppdrag att börja förbereda för den familjevecka de tänkt muta sina väljare med 2022 men som i november visade sig inte alls införas eftersom borgerligheten budget vann.  Så får man inte göra. 
[Göstage]
2022-02-26 10:56
#32

Regeringen har tilldelat den förre ministern för internationellt utvecklingssamarbete
Per Olsson Fridh (MP) posten som generaldirektör för Folke Bernadotteakademien. Förordnandet gäller i sex år. Myndigheten ligger under Utrikesdepartementet.

[Göstage]
2022-03-04 10:26
#33

En ny myndighet som skall hålla koll på vad andra myndigheter betalar ut beräknas kunna starta sin verksamhet den 1 januari 2024.

En statlig myndighet ska inrättas för att hålla bättre koll på utbetalningar som pensioner, sjukförsäkring och studiemed
  • Redigerat 2022-03-04 10:26 av [Göstage]
[Göstage]
2022-03-04 16:12
#34

#32 Olsson Fridh (MP) var ansvarig för tillsättande av GD för Bernadotteakademien. Ingen sökte, så då sökte POF jobbet- och fick det. Så det kan gå!🙄

Per Olsson Fridh (MP) var ansvarig för rekryteringen av en ny generaldirektör till Folke Bernadotteakademin, först som statssekreterare och sedan i egenskap av minister. Men tjänsten tillsattes aldrig. Nu har han själv fått jobbet.
  • Redigerat 2022-03-04 16:13 av [Göstage]
Annons:
[Jimmy.L]
2022-03-04 16:17
#35

#34: Sjukt.

[Göstage]
2022-03-06 07:27
#36

#34 ff Johan Westerholm skriver på Ledarsidorna om hur det gick till när POF hastigt och mindre lustigt blev generaldirektör.

"Det mest uppenbara att inga yttre kriser kan rubba det dagliga livet är hur den tidigare biståndsministern Per Olsson Fridh (MP) i praktiken rekryterade sig själv till generaldirektörsämbetet på Folke Bernadotte Akademien innehåller ytterligare detaljer som till och med skulle få Vladmir Putin att rodna i Kreml.

Ansökningstiden för tjänsten gick ut i januari förra året. Av de c.a 30 personer som innan sökt tjänsten, främst ur Dirty Dozen, hade ett antal intervjuats och minst ett namn var klart för tillsättning och hade förts upp på den ärendelista som skulle föredras regeringen. Men detta stoppades i sista stund av bland annat FN-enhetens chef samt den tidigare kabinettssekreteraren Annika Söder som fortfarande tjänstgör på UD. Istället fördes Olsson Fridh fram som då kunde runda samtliga sökanden i ett yttre spår.

Olsson Fridh hade, av naturliga skäl, aldrig sökt tjänsten när ansökningstiden gick ut då han själv var minister vid det tillfället."---

Livet och vardagen på Utrikesdepartementet för ”Dirty Dozen” visar sig vara helt opåverkat av den största europeiska krisen sedan andra världskriget. Flertalet ansvariga chefstjänstemän som på ett ...
[Jimmy.L]
2022-03-06 08:01
#37

#36: Bedrövligt.

[Göstage]
2022-03-08 06:59
#38

Trögt i startfållan på den senaste (?) myndigheten. Ann-Charlotte Marteus på Expressens ledarsida förmärker ingen utåtriktad aktivitet.

"Tyvärr är inte den mentala beredskapen i Sverige vad den borde vara. Den senaste myndigheten på området, Myndigheten för psykologiskt försvar, sjösattes först den 1 januari och hemsidan är i princip tom. Det är illa.

En digital lunta om ryska påverkansknep, retorisk stil och om organisationer med putinistiska kopplingar borde levereras ögonaböj."

Det duger inte att intervjua Putins megafoner om rasism utan att ställa tuffa motfrågor. Vi har en del läxor att lära oss.
  • Redigerat 2022-03-08 07:00 av [Göstage]
[Göstage]
2022-03-08 07:48
#39

#34 ff "Regeringens återkommande svågerpolitik riskerar att normalisera maktmissbruk i hela statsförvaltningen", skriver NWT på ledarplats angående utnämningen av Per Olsson Fridh (MP) till ny generaldirektör.

Som minister drog Per Olsson Fridh (MP) ut på utnämningen av en ny generaldirektör i över tio månader – nu har han själv fått posten. Regeringens återkommande svågerpolitik riskerar att normalisera maktmissbruk i hela statsförvaltningen.
  • Redigerat 2022-03-08 07:48 av [Göstage]
kamera0710
2022-03-15 07:19
#40

Borttaget

  • Redigerat 2022-03-15 07:20 av kamera0710
Cojimar
2022-05-27 13:16
#41

#38 Myndigheten för psykologiskt försvar har inte fått någon drömstart. Först får de kritik för att de varit sega upp ur startgroparna, och nu tycker Adam Cwejman i GP att deras kampanj om desinformation är "ett försök att navigera i gränslandet mellan politik, sanning och information".


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Nystartade Myndigheten för psykologiskt försvar försöker lära medborgarna om desinformation. Det går sådär. I stället lär de oss faran med myndigheter som kommenterar
Annons:
Cojimar
2022-06-09 16:08
#42

Regeringen tillsätter sex nya myndighetschefer "på ett bräde". Men förknippa det nu inte med förläningspolitik eller att det råkar vara valår... 😉


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Kronofogdemyndigheten, Konjunkturinstitutet, E-hälsomyndigheten, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, Forum för levande historia och Formas får nya myndighetschefer.
Fornöga
2022-08-22 09:03
#43

Skräddarsys myndigheter idag för att passa aktivistintressen? Patrik Engellau på DGS har fått det intrycket: (de är) "…aktivistiskt partiska till förmån för något specialintresse som etablerat sig och lyckats utverka statlig förmånsbehandling under det senaste halvseklet. Detta är just definitionen på de senaste årens aktivistmyndigheter som inrättats just för att vara partiska till förmån för någon grupp som den politiska korrektheten vill värna."---


Re:tired.

Du har säkert på ett eller annat sätt under de senaste åren blivit uppmärksammad på den orättvisa och ojämlika kampen mellan å ena sidan den framgångsrike företagaren tillika inbitne jägaren Karl Hedin och å den andra den svenska staten representerad av polisen och åklagarväsendet. De senare hade fått för sig att Karl Hedin hade skjutit…
Fornöga
2022-09-19 07:03
#44

Adam Danieli, jurist och projektledare hos Timbro uppmärksammar på Expressen debatt att Socialdemokraterna under sin tid vid makten tillsatt 26 s-märkta myndighetschefer. Man har missbrukat utnämningsmakten, och nu måste en ny regering städa upp, skriver han.

"De senaste två mandatperioderna har Socialdemokraterna missbrukat regeringens makt att utnämna styrelser och de högsta tjänstemännen på myndigheterna. Trots att vår grundlag slår fast att opolitiska tjänster i staten ska tilldelas efter förtjänst och skicklighet, har S använt statliga positioner som reträttposter för personer i partiet, snarare än som ett sätt att ge myndigheter kompetenta chefer.

En genomgång av regeringens utnämningar som Timbro gjort visar på att 26 socialdemokrater fått nytt jobb som myndighetschefer under regeringarna Löfven/Andersson – fler än från alla andra partier, sammanlagt. Socialdemokrater har också fått jobb på de största myndigheterna. Viktat efter myndigheternas storlek, är 90 procent av cheferna med politisk bakgrund socialdemokrater."---

"Att myndigheter agerar i allmänhetens, snarare än i partiernas, intresse är en grundförutsättning för att allmänheten ska känna förtroende för den offentliga makten. Socialdemokraternas skamlösa utnämningar har skett för att gynna det egna partiet. Skadan som tillfogats svensk förvaltning måste nu börja läkas."


Re:tired.

26 socialdemokrater fått nytt jobb som myndighetschefer under regeringarna Löfven/Andersson. Socialdemokraterna har missbrukat utnämningsmakten och den nya regeringen måste städa upp, skriver Adam Danieli, Timbro.
Fornöga
2022-09-23 09:06
#45

#44 Det finns ju en del att ta av...🤔


Re:tired.

En ny regering måste se över hur många myndigheter vi faktiskt behöver, stoppa deras politiska aktivism och ändra på tillsättningarna av högsta cheferna. Detta för att komma åt den korruption som är utbredd idag. Socialdemokraterna har missbrukat makten att utse generaldirektörer och myndighetschefer under deras åtta år i Rosenbad. I en rapport i vintras synade […]
Fornöga
2022-09-25 14:27
#46

Det finns 334 myndigheter underställda regeringen- tre av dem har tillkommit i år. Rebecca Weidmo Uvell har sammanställt en lista på ett stort antal av dem, och har förslag på några som bör avskaffas snarast.


Re:tired.

Idag har vi följande myndigheter, en del av svensk offentlig förvaltning som tyvärr sväller varje gång en regering tillträtt. Sorgligt nog minskade inte antalet ens med Alliansen. 2022 har vi 334 myndigheter, tre nya bara i år.  Att skapa nya myndigheter är dock en socialdemokraritisk favoritsport, ju fler nya myndigheter desto bättre. Varför? För att…
H
2022-09-25 15:25
#47

Förvisso inte en myndighet, men ”Cirkuskonsulent” är en märklig tjänst.
Finns den? Jajamen.

https://www.regionstockholm.se/verksamhet/Kultur/lanskultur/cirkus/cirkuskonsulenten/

Draken
2022-09-26 11:34
#48

Det är ju helt otroligt vilka konstiga myndigheter det finns. min fundering är, hur har alla dessa myndigheter uppstått ? Kan vem som helst bara starta upp en myndighet ?

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Annons:
Fornöga
2022-09-26 12:17
#49

#48 Att starta utredningar och bilda myndigheter- det är Socialdemokraterna det. 🙄


Re:tired.

Draken
2022-09-26 12:36
#50

#49: Varför är jag inte förvånad 😏

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

H
2022-09-26 12:37
#51

#48 & #49
Statsapparaten är inte bara stor, den är också svår att få grepp om. Särskilt transparent är det inte och vad gör de egentligen?
Behövs alla? Går det att spara in någonstans?
Det är ju trots allt något som vi skattebetalare är med och finansierar.

Fornöga
2022-09-26 12:45
#52

#51 Ja, det är en berättigad undran som uppkommer då, bland annat i denna tråd. Nu har den kommande regeringen möjlighet att rensa upp i den floran. Hoppas att de tar den!


Re:tired.

Fornöga
2022-10-03 09:55
#53

Re:tired.

Det här är fortsättningen på min granskning om vilka myndigheter som borde läggas ner eller slås ihop för att minska statsapparaten. Den sväller varje gång en sosse får nycklarna till Rosenbad så högern måste nu kavla upp ärmarna och verken utvärdera noga vilka myndigheter som är meningslösa, vilka som kan slås ihop och vilka som…
kamera0710
2022-10-03 12:41
#54

Vi får väl se vad som händer på myndighetsfronten, nu när vi har en ny riksdagsmajoritet.

H
2022-10-03 13:22
#55

#53 Det är ju rena rama galenskapen.

Annons:
Draken
2022-10-04 11:22
#56

Man kan ju hoppas att man tittar över alla dessa myndigheter. Jag tror inte ens hälften behöver "stå ensam" utan kan släs ihop med andra liknande/likadana myndigheter.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Fornöga
2022-11-06 10:04
#57

Lotta Gröning har skrivit en bok om socialdemokratins historia, "Från folkhem till Facebook". Där finns utdrag ur ett brev från Alva Myrdal till Tage Erlander 1948, med ett innehåll som känns dagfärskt:

"Det finns inga krav på välfärdssamhällets avbyråkratisering trots att vi i det närmast är överbyråkratiserade. Så fort ett problem uppstår vill regeringen bilda en ny myndighet… Människors möjligheter att påverka politiken minimeras och folk tvingas att anpassa sig efter generella byråkratiska regler. Jag skäms att vara socialdemokrat, och det blir inte mindre förnedrande när nästan varenda generaldirektör som utses är en trogen sossepolitruk. Det liknar mer och mer de gamla öststaternas."---


Re:tired.

Lotta Gröning (bilden) är historiker och i egenskap av journalist troligen en av landets mest uppskattade författare. Nu har hon skrivit en bok om socialdemokratins historia som heter Från folkhem till Facebook. Jag hinner inte läsa mer än tjugosju sidor förrän det levereras information som är så uppseendeväckande att jag lämnar övriga sysslor åt sidan…
Fornöga
2022-11-07 08:12
#58

"Sedan 1990-talet har vi fått en mängd myndigheter som helt eller delvis ägnar sig åt att informera och påverka i stället för att verkställa praktisk politik. Det göder i sin tur en lukrativ bransch för konferenstalare, event-makare och värdegrundsentreprenörer", konstaterar Håkan Boström på GP:s ledarsida.

" Myndigheter som i huvudsak ägnar sig åt ideologiproduktion, såsom att problematisera medborgarnas politiska attityder.

Regeringen bör generellt se över vad olika myndigheter ägnar sig åt. Hur stor andel är traditionell förvaltning? Hur stor andel är ideologiproduktion, information och påverkan riktad mot vuxna människor. Inte bara för att varje skattekrona som i dag går till byråkratin skulle kunna gå till skola, vård och omsorg utan också för att myndighetsverksamhet inriktad på att uppfostra medborgare och statsanställda är ett illiberalt otyg. I namn av fina etiketter – som jämställdhet eller mänskliga rättigheter – har den rena ideologiproduktionen fått svälla över sina bräddar."---


Re:tired.

Mycket i Tidöavtalet handlar om praktisk problemlösning. Men regeringen måste tänka längre och försöka bryta de rödgrönas systematiska försök att politisera
Fornöga
2023-03-07 09:02
#59

"Förvaltningsanslagen för våra myndigheter har ökat med 82 miljarder kronor på drygt tio år. 141 av 344 myndigheter har under 50 anställda. Behövs verkligen ”pyttemyndigheterna”, undrar Leif Östling i ett debattinlägg på DI.


Re:tired.

Förvaltningsanslagen för våra myndigheter har ökat med 82 miljarder kronor på drygt tio år. 141 av 344 myndigheter har under 50 anställda. Behövs verkligen ”pyttemyndigheterna”, undrar Leif Östling. 
kamera0710
2023-03-08 16:56
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#60

Kan bara instämma.

H
2023-03-11 12:58
#61

”Kulturrådet är en myndighet som – genom att främja utvecklingen, informera och ge bidrag till kultur – är med och förverkligar nationell kulturpolitik.”

Där ser man…förverkligar nationell kulturpolitik.

Fornöga
2023-04-13 06:50
#62

"Sverigedemokraterna vill lägga ned Institutet för mänskliga rättigheter, en myndighet som inrättades för bara ett år sedan av den rödgröna regeringen (AB 6/4). Vid en ytlig betraktelse är det lätt att tolka det som att ”de onda” SD-arna är emot mänskliga rättigheter. Men faktum är att myndigheten har väldigt lite gemensamt med vad de flesta menar när de hör orden ”mänskliga rättigheter” och att SD har helt rätt i att myndigheten bör läggas ned", skriver Håkan Boström på GP:s ledarsida.


Re:tired.

Mänskliga rättigheter har de senaste decennierna omvandlats till ett paraplybegrepp för långtgående ”progressiv” politik på en rad områden som inte har med den
Annons:
Fornöga
2023-04-18 14:56
#63

I ett samtal med Ivar Arpi på dennes hemsida "Rak höger" uttrycker professor Bo Rothstein åsikten att att svenska myndigheter börjat likna lobbyorganisationer. Rothstein säger bland annat:

"Problemet med den här typen av myndigheter är att det demokratiska maskineriet går lite i baklås. Vår konstitution är ju byggd på att opinionsbildningen skall ske ute i samhället av organisationer, politiska partier, enskilda opinionsbildare, media o.s.v."---

"Men om vi har myndigheter som driver ideologi så blir de ett slags lobbyorganisation, som i huvudsak riktar sin verksamhet mot riksdag och regering, sedan blir det de politiska partiernas lite dystra uppgift att förankra den här byråkratiskt eller myndighetsbestämda politiken hos väljarkåren, då kan man börja undra vad man skall ha de politiska partierna till."---


Re:tired.

Listen now (64 min) | Vi har intellektuell inavel i Sverige, menar Bo Rothstein. Vi pratar om universiteten, journalistiken, hur myndigheter börjat likna lobbyorganisationer, och mycket annat.
kamera0710
2023-04-18 15:15
#64

#63 Det kan som sagt bli intressant att se vad som händer kring detta, nu när vi bytt regering. Kommer åter att tänka på att en av Kristerssons tre statssekreterare ska "hjälpa till med berättelsen".

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Q75ggV/han-ska-hjalpa-kristersson-med-berattelsen

Lobbyisten och tidigare liberalen Johan Jakobsson blir statssekreterare hos statsminister Ulf Kristersson (M). Han ska a
Fornöga
2023-04-18 15:21
#65

#64 Något som är intressant att se är att se hur Tidöblocket intresserar sig för vilken verksamhet som faktiskt bedrivs i floran av myndigheter, vilket framgår av denna färska artikel.


Re:tired.

Regeringen ska ge sig ut på myndighetsjakt, med Sverigedemokraterna som drevkarl.
  • Redigerat 2023-04-18 15:22 av Fornöga
kamera0710
2023-04-18 16:12
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#66

Så vi har en "Myndighet för yrkeshögskolan" också. Det var okänt för mig, men arbetsmarknadsministern verkar uppskatta den myndigheten.

https://twitter.com/JohanPehrson/status/1648250588402991104

H
2023-04-18 17:48
#67

#65 Det förfaller finnas fog för en översyn, det kan vi nog alla enas om.

H
2023-04-18 17:54
#68

”Nämnden för hemslöjdsfrågor är en statlig myndighet under Kulturdepartementet med uppdraget att främja hemslöjd.”

En av många för mig underlig myndighet.

Fornöga
2023-04-18 18:39
#69

#66 Det fanns 344 vid årsskiftet, så om du har missat en må vara dig förlåtet. 😏

#67 Absolut!

#68 Underskatta inte craftivisterna! 😉

#63 "Vi ska inte ha ideologimyndigheter", som Dick Erixon säger i länkinslaget."Det är inte statsanställda som ska tala om vad man ska tycka." (November 2022)


Re:tired.

  • Redigerat 2023-04-18 18:42 av Fornöga
Annons:
H
2023-04-20 10:27
#70

”Staten har nästan ingen kontroll över de miljarder i bidrag som delas ut till civilsamhället.
Det kan leda till finansiering av våldsbejakande extremism, slår Riksrevisionen fast i en granskning. Nu uppmanas regeringen att agera.”

”Varje år betalar staten ut över 20 miljarder till civilsamhället via närmare 40 olika myndigheter. Enligt Leif Svensson, som projektlett granskningen, är det i dag för enkelt att ta del av kakan, utan att den som fuskar riskerar att bli upptäckt.
– Vi har nog varit lite naiva. Är kontrollen hårdare på något område söker sig kriminella någon annanstans där pengarna är mer lättåtkomliga, säger han.”

Fornöga
2023-04-20 11:10
#71

#70 Man kan lätt se bilden framför sig på hur varje myndighet ligger och ruvar på sina egna små guldägg.

Och "naiva" ja- det begreppet känns lika kärnsvenskt som Falu rödfärg och bokhyllan Billy…😏

Tror du glömde källan.(TT)


Re:tired.

Staten har nästan ingen kontroll över de miljarder i bidrag som delas ut till civilsamhället. Det kan leda till finansie
  • Redigerat 2023-04-20 11:13 av Fornöga
H
2023-04-20 12:16
#72

#71 Det blir, ju, något av ett självspelande piano.
Dessvärre är det resurser som kunde användas bättre. Mycket bättre.

Fornöga
2023-09-19 21:21
#73

För att minska antalet kommer tio myndigheter att få i uppdrag att förbereda sammanslagningar framgår det i regeringens höstbudget.

Källa


Re:tired.

I höstbudgeten kommer regeringen och Sverigedemokraterna att genomföra en generell besparing i statsförvaltningen, och tio myndigheter ska förbereda sammanslagningar, skriver representanter för Tidöpartierna i DN Debatt.
Fornöga
2023-09-20 10:09
#74

#73 Finansminister Elisabeth Svantesson får på pressträffen i samband med budgetsläppet frågan vilka myndigheter som ska avskaffas:

"– Till exempel Statskontoret, Ekonomistyrningsverket, Myndigheten för arbetsmiljökunskap ska infogas under arbetsmiljöverket. Fastighetsmäklarinspektionen och Konsumentverket. Vi vill se över Myndighetssverige och se om vi kan avveckla och slå ihop fler myndigheter framöver."--(Källa Expressens nyhetsrulle om budgeten.)


Re:tired.

Fornöga
2023-09-20 14:07
#75

"Svenska myndigheter ska spara drygt en miljard – facket rasar", är rubriken på ett inslag på SR Nyheter. En av de rasande är förra statsrådet (S) Britta Leijon, nu ordförande för fackföreningen ST.


Re:tired.

En dryg miljard mindre till svenska myndigheter. Det kommer regeringen och Sverigedemokraterna föreslå i budgetpropositionen. Det skriver de på DN-debatt.”Tanken ...
kamera0710
2023-09-20 16:28
#76

Vi får väl se om de kommande besparingarna på myndigheter också kommer att gälla regeringskansliet. (Ja, de räknas om en myndighet.) Men det är väl inte så troligt.

Annons:
Fornöga
2023-09-21 07:00
#77

#76 Vad jag förstår av det jag läst är att besparingarna kommer att bestå i sammanslagningar och avveckling av en del myndigheter. Som utomstående har jag svårt vilka andra myndigheter regeringskansliet kan pusslas samman med, men du kanske har några tips till regeringen?


Re:tired.

H
2023-09-21 07:10
#78

Besparingar ger i regel ramaskri från de som drabbas, men kan ändå vara rimliga.
Antalet myndigheter, när man studerar listan av dessa, kan definitivt upplevas som orimliga. Däremot.

kamera0710
2023-09-21 07:42
#79

#77 Behovet av kommunikatörer av detta slag kan ses över, för att ta ett exempel.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Q75ggV/han-ska-hjalpa-kristersson-med-berattelsen

Lobbyisten och tidigare liberalen Johan Jakobsson blir statssekreterare hos statsminister Ulf Kristersson (M). Han ska a
kamera0710
2023-09-21 08:01
#80

Kristerson och gänget planerar tydligen ökade anslag till regeringskansliet. Mer till den egna myndigheten, hurra?

https://www.altinget.se/artikel/miljonregn-over-regeringskansliet-c-och-v-rasar

Regeringen föreslår mellan 500 och 900 miljoner kronor mer per år till Regeringskansliet. Men argumenten för höjningen köps inte av oppositionen. ”När vi ber alla att hålla hårt i plånboken måste även regeringen kunna göra det.”, säger Martin Ådahl (C).
H
2023-09-21 08:30
#81

”C och V rasar” 😉

Fornöga
2023-09-21 08:38
#82

#80 Den delvist låsta artikeln är sedan november förra året, bland annat inför EU-ordförandeskapet. Det känns lite "bakslugt" att utelämna dateringen. Har du något som hör samman med den aktuella budgeten?


Re:tired.

  • Redigerat 2023-09-21 08:39 av Fornöga
kamera0710
2023-09-21 08:52
#83

#82 Det var vad de planerade när de tillträtt, ja. Utesluter inte att det ändras, men det ska väl visa sig nu när budgeten är lagd.

Annons:
kamera0710
2023-12-02 07:52
#84

Det händer åter saker i myndigheten regeringskansliet. Opolitiska tjänstemän som genomdriver Tidöavtalet kan komma att få högre lön. Detta enligt Regeringskansliets lönedirektiv som skickats ut till chefer på departementen.

"En annan som reagerar är Patrik Hall, professor i statsvetenskap vid Malmö universitet, som bland annat forskar om förändringar inom svensk offentlig förvaltning.

– Jag tror inte att de har tänkt till. När man läser detta blir man som statsvetare chockad. Vem har sanktionerat det här? Är det statsministern eller någon annan minister är det riktigt allvarligt. Om det inte är det kanske det är något slags olycksfall i arbetet, säger han.

Patrik Hall anser att ett sådant ställningstagande är problematiskt och strider mot svensk förvaltningstradition.

– Det här är en förvaltningspolitisk revolution. Regeringsformen säger att det ska vara saklighet och opartiskhet som ska prägla tjänstemännens arbete. Gränslinjen mellan politiska och opolitiska tjänstemän är ofantligt viktig att upprätthålla, säger han.

När facket och Regeringskansliet under hösten kom överens om löneprocessen fanns den politiska prioriteringen inte med, enligt ST. Den lades in i efterhand. Hur det gick till har DN inte lyckats reda ut. Varken statsministern eller företrädare för förvaltningsavdelningen på Regeringskansliet har ställt upp på intervju.

– Det finns en tydlig uppfattning om att detta kom från politiskt håll och inte från arbetsgivarens håll, säger Åsa Erba Stenhammar på ST.

I direktivet framgår att Regeringskansliet särskilt kommer prioritera personer som arbetar med att genomdriva Tidöavtalets politik."

https://www.dn.se/sverige/statsvetare-om-tidolonerna-vem-har-sanktionerat-det-har/

Regeringskansliets nya lönedirektiv väcker reaktioner.
  • Redigerat 2023-12-02 07:53 av kamera0710
kamera0710
2023-12-07 11:50
#85

#84 Varken Kristersson eller någon annan i ledande position vill prata om hur de märkliga lönekriterierna togs fram.

"På Regeringskansliet jobbar närmare 5 000 personer. De flesta tjänstemän är opolitiskt tillsatta – de har kvar sina anställningar oavsett vilka som sitter i regeringen.

Statsministern, som både är regeringschef och myndighetschef för Regeringskansliet, har hittills inte kommenterat kritiken mot lönedirektivet. Hans presskontakt hänvisar frågor till Regeringskansliets presstjänst.

Sedan i onsdags förra veckan har DN sökt ansvariga chefer, via presstjänsten. Utan resultat.

Daniela Eriksson är HR-direktör på Regeringskansliet. Hon vill inte prata med DN.

'Som vi tidigare har meddelat har Daniela Eriksson inte möjlighet att medverka i en intervju', skriver Regeringskansliets presstjänst i ett mejl.

Efter att oppositionen i går lämnat in en KU-anmälan hänvisar myndigheten till att den vill invänta granskningen av ärendet.

I en kommentar på mejl skriver Daniela Eriksson dock: 'Med facit i hand borde formuleringarna i lönedirektivet ha varit tydligare'.

Formuleringen har dock inte tagits bort."

https://www.dn.se/sverige/ansvariga-pa-regeringskansliet-duckar-intervju-om-tidolonerna/

Opolitiska tjänstemän som genomdriver Tidöavtalet ska särskilt prioriteras i lönesättningen.
Fornöga
2023-12-12 09:29
#86

#84 #85 NWT:s ledarsida ser ett smutsigt spel bakom Socialdemokraternas utspel om "Tidölönerna".

https://www.nwt.se/2023/12/11/ena-handen-vet-vad-andra-gor-eb897/

Tråden håller på att glida bort från sitt ursprungliga ämne- det vanemässiga bildandet av nya myndigheter (resp. avskaffande/sammanslagning av gamla), inte vad som händer på de befintliga. Starta gärna nya trådar vid behov! 🙂


Re:tired.

  • Redigerat 2023-12-12 09:50 av Fornöga
H
2023-12-12 15:53
#87

#86:

”Nu kommer det från det socialdemokratiska parti som under regeringen Löfven 2014-2020 tillsatte 40 opolitiska myndighetschefer där 22 stycken råkade vara socialdemokrater. Viktat för antalet anställda per myndighet visade det sig att 90 procent av de som fick ny chef under nämnda period fick en socialdemokratisk sådan.

Shekarabi tycker det är orimligt att ge statsanställda olika lön beroende på vad de jobbar med. Lika lön för olika arbete alltså.”

Fornöga
2023-12-30 10:46
#88

Den 1 januari 2024 får vi "Utbetalningsmyndigheten", beslutad under föregående mandatperiod och med syfte att att upptäcka och förhindra välfärdsbrott. Men den tilltänkta placeringsorten Södertälje förkastades av nuvarande regering, eftersom det ansågs föreligga ökad infiltrationsrisk där.

Källa.


Re:tired.

Risken för infiltration av kriminella var orsaken till att regeringen backade från att placera Utbetalningsmyndigheten i Södertälje. Det uppger DN.
kamera0710
2024-03-05 11:49
#89

En ny överdirektör - hurra? Men det verkar oklart vad hon ska göra för sina 110 000 i månaden.

"Exakt vad Iréne Svenonius nya roll på Statens fastighetsverk innebär är för tidigt att svara på, enligt myndigheten.

– Det är svårt att veta nu. Det som framgår är att som överdirektör blir man ställföreträdande generaldirektör. Sedan exakt hur arbetsfördelningen kommer se ut är för tidigt att svara på, säger Thomas Johansson, kommunikationsdirektör på SFV.

Klart är dock hennes lön, som blir 110 000 kronor per månad, och att anställningen sträcker sig som längst till 31 mars 2029.

SVF med omkring 500 Medarbetare har aldrig tidigare haft en överdirektör.

– Men det är ju flera myndigheter som har den rollen så det är inget konstigt, säger Thomas Johansson.

Ett av de stora projekten framöver väntas bli arbetet med Kungliga Operan.

– Vi ska redovisa en förstudie kring operabyggnaden i april. Skulle regeringen besluta att gå vidare med en ombyggnad så kommer det bli det största projektet vi någonsin har haft."

https://www.expressen.se/nyheter/sverige/110-000-i-lon-men--oklara-arbetsuppgifter/

Så blir omstridda M-toppen Irene Svenonius nya liv – efter politiken
Carmarino
2024-03-05 12:19
#90

#89: De ville väl bli av med henne och så fixade de ett välbetalt jobb där hon - förhoppningsvis - inte orsakar någon större skada. Skattebetalarna står naturligtvis för lönen.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Annons:
kamera0710
2024-03-05 17:42
#91

#90 Som en person skrev ovan: PM-klassen skapar jobb till de egna leden.

kamera0710
2024-03-28 12:26
#92

Som sagt, PM-klassen på diverse myndigheter skapar jobb till de egna leden.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4o6yzg/anna-kinberg-batra-gav-sin-kompis-nytt-toppjobb

Landshövding Anna Kinberg Batra har anställt en nära vän som ny toppchef under henne. Jobbet utannonserades aldrig, bortsett från en lapp i receptionen, och end
H
2024-03-28 19:20
#93

Anna Kinberg Batra =

”På ytan ser det ut som att de driver klassiska vänsterfrågor – mot imperialism och storkapitalet och för minoriteterna och de fattiga. Men i själva verket utmanar de aldrig kapitalismen eller förstår vilka problem de maktlösa dras med. De odlar i stället en abstrakt och idealistisk bild av ett framtida progressivt samhälle där normerna är upplösta och människans identitet är satt i konstant förändring.”

Nja…

kamera0710
2024-04-05 19:04
#94
Anna Kinberg Batra hjälpte en managementkonsult att skriva boken ”Från prat till resultat”. Nu har hon rekryterat honom till sin myndighet – med en månadslön p
kamera0710
2024-04-07 15:38
#95

På det privata, men myndighetsutövande, besiktningsföretaget Besikta dömdes förra året fyra personer för att mot betalning ha utfärdat falska intyg för minst 50 bilar. Men det kan röra sig om hundratals bilar som inte borde ha godkänts.

https://www.dn.se/sverige/hundratals-kan-ha-mutat-sig-genom-besiktningen/

Fyra anställda på bilprovningsföretaget Besikta dömdes förra året för att ha utfärdat falska intyg för bilar mot betalning.
Upp till toppen
Annons: