Annons:
Etikettsverigedemokraterna
Läst 995 ggr
[Göstage]
9/15/18, 11:56 PM

SD-väljarna- inte så enhetliga som de framställs?

 Tråden låst 230802, här är plats för fortsatt diskussion.

SD-väljaren beskrivs gärna som ensam och olycklig - en bild som inte får stöd i en färsk undersökning. SD-väljarna är ingen homogen grupp - det som förenar dem är, inte oväntat, synen på invandringspolitiken och dess följder för samhället.

"SD-anhängare framställs ibland som en marginaliserad grupp som är missnöjda med tillvaron i stort. Men enligt Kirsti Jylhä vid Institutet för framtidsstudier ger inte undersökningen* något starkt stöd för detta. – Det finns bara en liten överrepresentation av arbetslösa och långtidssjukskrivna bland de som röstar på Sverigedemokraterna. En tydlig majoritet i gruppen upplever sig varken som ensam eller olycklig, säger Kirsti Jylhä.

Av de SD-sympatisörer som tidigare röstat på S finns visserligen något fler med låg socioekonomisk status. Men det uppvägs av att flera före detta M-väljare som gått över till SD har hög socioekonomisk status.

Den gemensamma nämnaren för SD-väljarna är synen på invandring. I stort sett samtliga SD:are har svarat att invandringen kostar för mycket och en kraftig majoritet menar att den leder till ökad kriminalitet samt försvagar den svenska kulturen. – Att många inom SD-gruppen är kritiska mot invandring behöver inte grundas på att de själva har negativa erfarenheter av invandrare. Inställningen kan snarare bero på att många av dem tycker att samhället i stort påverkas negativt av invandring, säger Kirsti Jylhä."

http://www.unt.se/nyheter/uppsala/sa-har-tanker-de-som-rostar-pa-sd-5078411.aspx

*Undersökningen från Institutet för framtidsstudier bygger på svar från 3 518 personer.
2 217 av dem har uppgett att de skulle rösta på SD i val till riksdagen, 548 skulle rösta på S och 634 skulle rösta på M.
119 personer skulle inte rösta alls.

iFokus är ett nätverk av intressesajter om allt mellan himmel och jord
  • Redigerat 8/2/23, 8:32 AM av Fornöga
Annons:
[Jimmy.L]
9/16/18, 7:13 AM
#1

SD-väljare ser ju vad som händer i landet till skillnad från andra.

[VSK]
9/17/18, 8:28 AM
#2

Tror aldrig jag hört talas om att SD-väljaren skulle vara ensam och olycklig. Måste berätta detta för min kompis som är sosse att han röstar på fel parti 😮

[Göstage]
9/30/18, 10:17 AM
#3

"Om man tittar på Valu-undersökningarna från 2006 och framåt kan man se att SD till i alla fall till 85 procent består av moderater och socialdemokrater. Så farligt kan det inte vara, säger Widar Andersson."---🙂

https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/sd-valjarnas-ilska-sluta-frys-ut-oss/

(Står mer av intresse i den artikeln!)

[Jimmy.L]
9/30/18, 10:20 AM
#4

Ja SD kommer fortsätta växa på dom andra partiernas bekostnad har dom råd med det? Nästa val säkert över 20% och det kommer fortsätta tills andra partier vågar samarbeta med SD.

[VSK]
9/30/18, 10:22 AM
#5

#3

Usch så många rasister från S och M 😮

Emo
9/30/18, 10:35 AM
#6

#5 Du får inte använda fula ord på denna sajt. 😉 Det heter realister! 🙂

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel.
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Annons:
Farwuq
9/30/18, 10:38 AM
#7

😃

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

[VSK]
9/30/18, 10:41 AM
#8

#6

☺️

😂

[Göstage]
10/8/18, 3:11 PM
#9

Fast visst finns det sådant som förenar SD-väljare! Annica uttrycker nog vad väääldigt många, minst 17% av landets väljare, tycker och känner just nu. Läs!😉

GP debatt: "Därför får Jimmie Åkesson (SD) min röst".

Emo
10/8/18, 4:10 PM
#10

#9 Det bästa jag läst på länge. Kloka ord.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel.
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

[Göstage]
10/9/18, 7:36 AM
#11

Peter Santesson, statsvetare och opinionschef på Demoskop, bekräftar bilden av SD-väljarna som mer komplex än den bild motståndarpolitiker, PK-kollektivet och media vill ha det till.

"Orter som Solna och Täby betyder faktiskt mer för Sverigedemokraternas resultat i riksdagsvalet än vad Sjöbo och Hörby gör. Ändå är bilden av SD-väljaren som lågpannad lantis seglivad. De där SD-väljarna har gjorts till det gåtfulla folket i svensk politik. Det finns knappast en mer omskriven och genompsykologiserad grupp. Och tycks det inte finnas en särskild förtjusning i att betona att SD-sympatier är överrepresenterade i vissa grupper? Lågutbildade och lite på skuggsidan i samhällsekonomin, pappfigurer som föreställer någon som dragit nitlotten och blivit kvar i byn när de andra åkte till storstaden och gjorde karriär."---

"Kanske är jag orättvis, men jag läser in en undertext i bilden av SD-väljaren som en ekonomiskt och kognitivt resurssvag person som vistas långt ifrån de urbana tillväxtområdena. De egenskaper som betonas är de som i vissa kretsar tjänar som sociala lågstatusmarkörer. Undertexten blir att detta skulle vara väljare som inte riktigt förtjänar samma respekt som alla andra. I själva verket är det inte väljare som är så enormt mycket mer exotiska än andra. Att påpeka det är inte att göra ett förtäckt inlägg i någon regeringsförhandling. Det är faktiskt bara att påtala ett faktum."

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/sd-valjaren-en-hogavlonad-akademiker-fran-taby-24240

[Hayabusa]
10/9/18, 9:09 AM
#12

#11 Dags att "spetta bort" Solna och Täby?

[Göstage]
11/29/18, 6:17 AM
#13

Sigbjørn Sødal, professor på Handelshögskolan vid Universitetet i Agder (Norge) ser stora likheter mellan framväxt och utveckling för det norska Fremskrittspartiet och SD, men också den skillnaden att medan det norska partiet växte fram inifrån högern så fångar SD väljare både från traditionell vänster och höger. Det kommer att utgöra en stabil bas, men kan samtidigt behöva längre tid att organisera sig. 

"SD är placerat en bra bit från alla övriga partier, men med en stor väljarpotential eftersom avståndet inte är jättelångt till flera av dem. I synnerhet har man de två största, M och S, inom räckhåll. Det tyder på att SD rekryterar mycket brett och att de andra partierna samtidigt framstår som lika varandra i ett antal värdefrågor som engagerar väljarna över traditionella partigränser."---

"Norska väljare anser att Fremskrittspartiet är ett mer traditionellt högerparti än vad svenska väljare anser om SD. Det beror delvis på att SD är ett nyare parti. Fremskrittspartiet rekryterade bredare under sin framväxt, men inte lika brett som SD gör."---

"Det är fortfarande stor skillnad på Fremskrittspartiet och SD, men om utvecklingen går som i Norge är det bara en fråga om tid, innan de andra partierna i Sverige blir tvungna att behandla SD på ett annat sätt än idag."

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/sverigedemokraterna-fyller-ett-politiskt-tomrum-25092

Annons:
LBB
11/29/18, 7:03 AM
#14

#0  Det är väl helt naturligt att SD-väljarna inte är en homogen grupp. Man har ju tagit väljare från i stort sett alla läger och med olika förutsättningar. Som alla har sina orsaker till sitt stöd. Det är ju orsaken till SD;s tillväxt. Och det är utgör inget större problem i en oppositionssituation.  Men om SD skulle bli ett regeringsparti, då vill naturligtvis den sosse som gått in i SD ha fram sina synpunkter liksom den Moderat som gått med. Och då kan det uppstå problem. Man är överens i migrationsfrågan, men vad det gäller arbetsrätt, skatter och annat har den ene med sig arvegods från S och den andre från M.

[Göstage]
6/17/19, 8:41 PM
#15

#0 Robert Dalsjö, Fil dr i krigsvetenskap, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademin skriver i den nyutgivna antologin "För säkerhets skull" om den oro som alltmer breder ut sig i det svenska samhället, och att uppfattningar som tidigare framförallt tillskrevs sverigedemokrater nu omfattas av bredare befolkningskategorier.

"Den liberale författaren Markus Uvell har uppmärksammat denna utveckling i Bakslaget (2018), där han beskriver det radikala etablissemanget och den konservativa majoriteten. Han menar att en betydande väljargrupp ser mer pessimistiskt på utvecklingen i Sverige, främst försämringar i vardagstryggheten och brottsligheten, misstror etablerade media, och har värdekonservativa åsikter. Intressant nog syns i hans material – till skillnad från i USA och Storbritannien – inga större skillnader i attityder mellan hög- och lågutbildade. Särskilt irriterande i dessa missnöjda medborgares ögon anses den offentliga debattens och politikens fokus på udda symbolfrågor vara: ”…normkritik, identitetspolitik, klimatalarmism och den tidigare mycket liberala synen på invandring.”---

"Att det inte bara är arbetslösa arbetare från nedlagda industrier som är missnöjda och oroliga, utan också högskoleutbildade med bra arbeten, sätter värderingsfrågorna i centrum. Frågorna gäller inte enbart jobb och utkomst, utan också en oro för att tillvaron håller på att förändras till det sämre, att media förtiger obekväma sanningar, och att politiken ägnar sig åt fel frågor. En nygjord europeisk undersökning från Pew Research bekräftar att det inte bara, eller ens främst, är de som drabbats av strukturrationaliseringar och förlorat jobbet som är missnöjda med utvecklingen."---

https://timbro.se/smedjan/liberalt-hogmod-gar-fore-fall/

[Göstage]
6/24/19, 12:03 PM
#16

Katerina Janouch skriver i en krönika idag bland annat om de välsituerade som av samhällsklimat och yrkesskäl "tvingats" att dölja att de sympatiserar med SD, och som kanske behöver styrka sig med vinet till maten och en virre till kaffet innan de törs stå för sina egentliga åsikter. Detta samtidigt som de som inget har att förlora talar klartext hela vägen och stämplas som "typiska" Sverigedemokrater. 

http://katerinamagasin.se/bilden-av-dem-som-ar-migrationskritiska-maste-nyanseras/

[Hayabusa]
6/24/19, 12:51 PM
#17

#16 "Alla får sin räkning, det är bara en fråga om tid".

Sagt av en VD jag hade för ett antal år sedan. Gäller än idag.

[Göstage]
9/20/19, 9:02 AM
#18

"Sverigedemokraterna kan inte räkna med något större stöd från oss gamla. Vi vet nämligen vad vi kan förlora", skriver Eva Franchell på ledarplats i Aftonbladet.

Tycker som den gamling jag är att Franchell, 67, borde nöja sig med att  prata för egen del och inte göra sig till språkrör för alla oss äldre. Lite fakta från senaste valet (till EU):

"I den äldre väljargruppen – 65 år och äldre – ökar Sverigedemokraterna från 9 procent till 17 procent, alltså nästan en fördubbling jämfört med resultatet i 2014 års val till EU-parlamentet."---

https://www.senioren.se/nyheter/sd-en-raket-bland-aldre-valjare-men-s-dominerar/

[Jimmy.L]
9/20/19, 9:22 AM
#19

Jag undrar vad hon har fått det ifrån. 😃

[Göstage]
9/20/19, 9:32 AM
#20

Her Master's Voice…😉

Annons:
Emo
9/20/19, 11:14 AM
#21

Citat från #18:

"Sverigedemokraterna kan inte räkna med något större stöd från oss gamla. Vi vet nämligen vad vi kan förlora", skriver Eva Franchell på ledarplats i Aftonbladet."

Vi gamla vet vad vi har förlorat! 😭

Vi vill ha tillbaka det trygga samhälle vi hade när vi var unga och medelålders.

Mer vågar jag inte skriva 🤐

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel.
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Farwuq
9/24/19, 6:43 AM
#22

#21 👍

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

[Göstage]
10/5/19, 9:56 PM
#23

Anna Dahlberg i Expressen är inne på samma tankar som redan luftats i tråden - när var fjärde väljare kan tänka sig att stödja SD är det dags att  sluta försöka skapa stereotyper av dem.

"Det är dags att sluta exotisera SD-väljaren. Han - för det är oftast en man - är typiskt sett inte en person som lever i ”falskt medvetande” och saknar tillräckliga politiska kunskaper för att göra ett upplyst val. 

I stället för att ta stora omvägar i analysen av SD-opinionen bör man utgå ifrån att den drivs av det mest uppenbara - ett missnöje med den förda migrationspolitiken och en misstro mot Sveriges riktning. Det går att se ett mycket starkt samband mellan stämningsläget i landet och SD:s opinionssiffror."---

"Väljarna har en känsla av att Sverige är på dekis. Vem är det egentligen som kör? Och var är den trovärdiga planen för att komma till rätta med de allvarliga problem som Sverige brottas med? Det har uppstått en farlig svarslöshet kring båda dessa frågeställningar."--- 

"Januariuppgörelsen såldes in som en nödvändig lösning för att hålla SD borta från politiskt inflytande. Ett nytt mittenblock skulle bildas i svensk politik för att utestänga extremerna både till höger och vänster. Mindre än ett år senare kan SD alltså vara på väg att ta över positionen som landets största parti i opinionsmätningarna. Vilket formidabelt misslyckande. Vi är många som har varnat för att det nya politiska landskapet skulle vara en särskild gynnsam mylla för Sverigedemokraterna."---

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/sd-blev-som-vantat-vinnare-pa-januariavtalet/

Carmarino
10/6/19, 11:24 AM
#24

Intressant att se att man nu börjar använda "problem" igen, istället för det uttjatade "utmaningar".


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[Göstage]
10/6/19, 11:57 AM
#25

Tror det är mest politiker som använder omskrivningen "utmaningar", och gör så fortfarande. Expressenkolumnister uppmärksammade fenomenet tidigt.

Carmarino
10/6/19, 12:06 PM
#26

Har sett väldigt många journalister och andra använda utmaningar istället för problem. Gissar att de är "smittade" av politikerna.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[Göstage]
10/6/19, 12:09 PM
#27

Kan säkert vara så. Gissar att många av dem är S-märkta.

Annons:
[Göstage]
1/13/20, 8:32 AM
#28

Bilden av SD som ett homofobiskt parti framstår "som en föreställning deras politiska motståndare måste upprätthålla för att avskräcka fler personer från att rösta på dem", skriver Fredrik Thool, juriststuderande vid Uppsala Universitet på Aftonbladet debatt. Thool ser inte några problem att som homosexuell rösta på SD. Han skriver bland annat:

"Jag bryr mig om vad de har för skattepolitik, försvarspolitik, energipolitik och migrationspolitik. Jag bryr mig däremot inte om vad någon enskild kommunalpolitiker skriver på Facebook eller vad som hände på någon partistämma för 30 år sedan. 

Jag ska också tala om vad jag verkligen är orolig för. I mycket större utsträckning än för det som ofta målas upp som ”högerspöket”. Jag är orolig för min brorsdotters uppväxt i ett land som alltmer domineras av våld från en invandrad minoritet. 

Jag är orolig för att islamistiska värderingar ska få fäste och därmed utgöra ett hot mot såväl homosexuella som kvinnors frihet, och jag är orolig för att välfärdsstaten ska tvingas ge vika under alltför hög utgiftsbelastning. 

Jag är också orolig för att jag inte längre ska känna mig hemma i det land jag är född och uppvuxen i, eller att spänningarna skall bli så stora att folk börjar ta saken i egna händer eftersom polisen inte längre förmår stävja våldet."--- 

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/70M8nW/jag-ar-homosexuell--och-rostar-pa-sd

[Göstage]
1/13/21, 8:26 AM
#29

Jens Ganman skriver på Expressens debattsida att vänsterns isoleringstaktik inte bara mot SD som parti utan även deras väljare i längden riskerar skapa grogrund för "Trumpklaner" i Sverige.

"I Sverige talas det mycket om att inte ”normalisera” exempelvis SD och i förlängningen deras väljare. Men får man försöka förstå dem? Framför allt de f.d socialdemokratiska väljare som tagit steget över till den mörka sidan av kraften?

Jag vet att flera ledande vänsterprofiler inte tycker det.

Bytt är bytt och kommer aldrig tillbaka. Människor med konservativa, eller bara icke-socialistiska, åsikter ska skambeläggas. Den som har fel värdegrund ska jagas. Annars får vi samma kaotiska situation i Sverige som i USA om bara några år."---

Skulle det som hände i USA, på sikt, kunna hända i Sverige? Skulle ett tal från en representant för exempelvis SD kunna vara den tändande gnistan? Uteslut det inte, skriver Jens Ganman.
  • Redigerat 1/13/21, 8:27 AM av [Göstage]
[Göstage]
9/1/21, 6:00 PM
#30

Ann Heberlein tröttnade på offentligheten, så därför framträder nu i media för att göra reklam för sin senaste bok. På en fråga i Expressen säger hon att hon blev less på att förknippas med SD, och får då den naturliga följdfrågan "Varför då?"

"– Det är mest en estetisk fråga. Sverigedemokratin är tafflig, jag ser människor i foppatofflor framför mig, såna som gillar att grilla flintastek. Jag har lämnat den samhällsklassen och tycker det är rätt skönt…"---

Jag som varken innehar ett par foppatofflor och sällan ätit flintastek vet nog trots det på vilka jag skall lägga min röst nästa år.

I boken ”Fallet” berättar Ann Heberlein hur hennes liv och karriär hastigt föll samman. Jens Liljestrand träffar författaren som ger sin bild av händelserna
[Göstage]
9/19/21, 8:54 AM
#31

#30 Ivar Arpi skriver på sin hemsida om Ann Heberleins lockelse inför närmande till olika intressegrupper och hennes avståndstagande när sällskapet inte längre känns intressant (eller intresserar sig för henne?).

"Heberlein saknar sin förlorade plats i finrummen men hon föraktar också dem som omfamnade henne. Det är dock beklämmande att läsa hennes avståndstaganden från sverigedemokrater av, vad det verkar, estetiska och klassmässiga skäl. “Foppatoffelbärande dansbandstyper”, tror jag omdömet är. Det är väl här det udda med fallet Heberlein kommer in. Gav Heberlein upp den offentliga debatten för att hon inte tilläts vara med det coola gänget längre? För att hon inte ville hänga med töntarna? Man kan få det intrycket av boken och hur hon skrivit om alla dem som uppskattat texterna och framträdandena hon gjorde efter Köln-texten. Detta dubbla avståndstagande, som Heberlein ger uttryck för, är lite förbryllande."---

"I Kvartals fredagsintervju säger Ann Heberlein att hon nu vill ha roligt och skriva mindre politiskt. Vara mer likgiltig inför det som sker i samhället. Alla väljer såklart själva sin egen väg. Men med tanke på det hon har skrivit tidigare tvivlar jag på att den vägen är framkomlig för henne. Ödet leder den villige men släpar med den ovillige. I alla fall är det så jag ser det."

I stället för att fråga hur Ann Heberlein mådde och om hon eventuellt var arg, borde frågan vara om hon hade rätt. Varför reduceras politik så ofta till avsändaren och dennes karaktärsdrag?
  • Redigerat 9/19/21, 8:54 AM av [Göstage]
[Göstage]
3/5/22, 8:33 PM
#32

Enligt en undersökning från Aftonbladet/Demoskop finns en stor majoritet för att Sverige skall ta emot flyktingar från Ukraina.

"Någonting som sticker ut i undersökningen är att en majoritet av Sverigedemokraternas väljare, 60 procent, är positiva till ett flyktingmottagande.

– Många av dem uttrycker instabiliteten i Ryssland och beskriver Putin som maktgalen, säger Karin Nelsson."---

"– Att många SD-väljare är för ett flyktingmottagande av ukrainare går emot bilden av väljargruppen. Relationen till Ryssland är närmare och har en tydligare hotbild mot Sverige än vad de tidigare har varit, det kan ha att göra med det, säger Karin Nelsson."---

Tre av fem SD-väljare vill att Sverige ska ta emot flyktingar från Ukraina, enligt en undersökning från Aftonbladet/Demo
Fornöga
9/14/22, 1:01 PM
#33

Centerpartiets, Miljöpartiets, Dagens Nyheters och Aftonbladets hårda retorik om "blåbruna" motståndare kan ha kostat Magdalena Andersson regeringsmakten, tror Petter Birgersson i Ystads Allehanda. Och väljare som bytte sida kan bli svåra att vinna tillbaka senare anar han- få lär känna lust att återvända efter att ha blivit kallade blåbruna eller fascister.


Re:tired.

Centerpartiet, Miljöpartiet, Dagens Nyheter och Aftonbladet kan ha kostat Magdalena Andersson regeringsmakten.
  • Redigerat 9/14/22, 1:01 PM av Fornöga
H
9/14/22, 1:05 PM
#34

#33 Ett dilemma som även jag funderat över. Och är dessa ”blåbruna” väljare plötsligt ”goda” igen?

Annons:
Fornöga
9/17/22, 8:01 AM
#35

Stefan Olsson, regionråd för Moderaterna i region Uppsala, skriver i NWT att expertanalyserna om varför SD fått så många röster är så undermåliga att man kan strunta i att läsa dem.

"Mitt bästa tips till att försöka förstå Sverigedemokraternas väljarframgångar är att börja med att inte ta del av de många analyser som nu kommer. Läs inte krönikorna, byt kanal på tv, scrolla förbi på skärmen.

Vanligtvis brukar jag råda folk att läsa allt när de ska sätta sig in i ett ämne, verkligen allt. Men i fallet med Sverigedemokraterna är analyserna så dåliga att de riskerar att förstöra vars och ens sunda bondförnuft."---

"Emellertid fokuserar just många analyser av SD:s väljare bara på de externa faktorerna och missar väljarens egna reflektioner. Att det är så tror jag beror på att analytikerna själva är så häpna över att någon vill rösta på Sverigedemokraterna att de tänker sig att det måste ha hänt något i skallen på väljarna. De måste på något vis ha ”lurats” av olyckliga omständigheter. De frågar sig därför vilka som ”egentligen” har röstat på SD och vad de ”egentligen” vill. Ordet ”egentligen” används eftersom man tänker sig att det bakom fasaden finns en annan och mer sann förklaring.

Frågar man en väljare rakt av varför hon har röstat på SD svarar hon förmodligen att det beror på Sverige har tagit in för mycket invandrare. Men det accepteras inte som förklaring utan ”egentligen” röstar hon på SD för att hon är missnöjd med något annat i sitt liv, som att hon kanske är arbetslös.

Det finns redan en mängd analyser därute sedan tidigare där olika analytiker tar sig an frågan på detta sätt. Motsvarande analyser av andra partiers väljare görs sällan. Jag har ännu inte sett någon tidningskrönika eller forskningsrapport som försöker bena ut varför väljare ”egentligen” vill rösta på Liberalerna eller Miljöpartiet."---

"Personligen röstar jag på Moderaterna och har svårt att förstå att inte alla vill göra det. Jag tycker inte bara att det är konstigt att folk vill rösta på SD. Jag tycker att det är svårt att förstå det smarta i att rösta på S, V, C, MP, KD och L också.

Men jag har genom livet förstått att det är fullt normalt att vuxna människor kan tänka igenom politiska frågor på djupet men ändå till slut vara oeniga, och att det inte alls beror på att någondera part har en felprogrammerad hjärna."


Re:tired.

De sverigedemokratiska väljarna är inte en obskyr djurart som bara ett fåtal professorer i biologi kan någonting om. Nej, Sverigedemokraterna är dina grannar. Prata därför med dem istället, skriver Stefan Olsson.
H
9/17/22, 8:55 AM
#36

#35 Träffande analys, själv reagerar jag på resonemanget att väljarna inte förstår sitt eget bästa typ: ”du får naturligtvis rösta på vad du vill, men tänker du efter lite så vet du vad som är det bästa för dig”.

Fornöga
9/18/22, 7:30 AM
#37

"Bland arbetare är SD nu lika stort som S, bland företagare lika stort som M och bland bönder större än C, påpekade valforskarnestorn Sören Holmberg under SVT:s valvaka", konstaterar Peter Hjörne i sin söndagskolumn i GP.


Re:tired.

Ulf Kristersson (M) var uträknad och nedvärderad men kämpade oförtrutet på. Med stor energi och till synes gott humör vann han debatterna sakligt och balanserat
Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: