politikerna

Partiledare (S)?

2018-09-21 11:30 #0 av: eskils

Tror ni Löfven sitter kvar som partiledare för sossarna efter valet? Han har ju sett lite sliten ut den senaste tiden, och det har han ju anledning till. Borde väl se ännu mer sliten ut om han verkligen fattade vad han har ställt till med.

Undrar varför han hade med sig Ygeman i TV häromdagen när de berättade om sitt "flotta erbjudande" att ha en gemensam talmanskandidat med Alliansen...


Anmäl
2018-09-21 11:37 #1 av: Jimmy.L

Så maktfixerad han är så lär han bli kvar på posten som partiledare. Ska väl ett under till om han försvinner. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-09-21 11:52 #2 av: Göstage

När Löfven tillträdde trodde jag han bara var en parentes och nödlösning i brist på bättre. Han hade vitsord som en duglig fackförbundsledare, och det finns nog ingen anledning att betvivla. Att han är bra på att förhandla är väl något han burit med sig därifrån. Men hans orutin som politiker har varit nästan pinsamt tydlig, och i vissa fall har det givit förödande resultat.

Trodde nog att Löfven kommer att tacka för sig, kanske efter EU-valet. Magdalena Andersson verkar ju rätt sugen på att ta över, åtminstone upplever jag det. Men även om Löfven kan förefalla sliten så verkar ändå kammen ha växt på honom, så nu är nog osvuret bäst...

Ygeman har jag gett upp hoppet om - i mina ögon och öron är han en "snackepelle".

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-20 14:36 #3 av: Göstage

Shekarabi verkar enligt Expressens Niklas Svensson vara sossarnas kronprins inför partiledarskiftet då Löfven går, vilket förhoppningsvis sker innan han hunnit ställa till fler irreparabla skador.

"Efter 25 år i politiken förbereder sig Ardalan Shekarabi, 40, på att ta över som partiledare efter Stefan Löfven – och lanserar ett eget politiskt program.

I det dolda har civilministern rest runt i partidistrikten och byggt upp ett starkt nätverk i hela landet.
– Han har i stort sett alla rätt, säger S-statsvetaren Stig-Björn Ljunggren, som tror att Löfven avgår 2021."---

https://www.expressen.se/nyheter/shekarabi-gor-sig-redo-att-ta-over-efter-lofven/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-20 22:11 #4 av: Göstage

Shekarabi låter via sin pressekreterare meddela att  han inte förbereder sin kandidatur att efterträda Löfven som partiledare. Han skriver att han är övertygad om att Löfven kommer att sitta kvar lång tid framöver och att ”Sverige behöver Stefan Löfven som statsminister". Vad annat kan han säga? 

Säger han att han är intresserad verkar han het på gröten och en utmanare till Löfven, en dementi är däremot inget garanti för att han inte är intresserad. Vi minns ju bland annat Göran Perssons ihärdiga förnekanden på sin tid.

Vad Expressen skrev 2011 gäller nog fortfarande: 

"Ett säkert sätt att inte bli S-ordförande är att öppet deklarera ditt intresse. Om du däremot är sugen på att ta över - säg det inte högt.
När blev en bakvänd och förljugen logik det bästa receptet för att bli partiledare i Socialdemokraterna?
Förklaringen är en stark jantekultur och ett djupt rotat grupptänkande. Du väljer inte partiet - partiet väljer dig.
Och färskt i minnet finns Mona Sahlin och Göran Persson. Eller rättare sagt: hur den ena sa ja och den andra sa nej."--- 

https://www.expressen.se/nyheter/inloggad/s-partiet-dar-ett-nej-kan-bli-ett-ja/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-21 08:54 #5 av: Göstage

I en krönika på Ledarsidan i juli 2018 hade Johan Westerholm en del synpunkter på Shekarabi. Rubriken var "Andra vågens islamism – när socialismen mötte islam uppstod något mycket obehagligt", och här är utdrag ur den:

 "Det är inte heller en slump att Ardalan Shekarabi idag är civilminister. Dels är det ett resultat av den överenskommelse som slöts mellan Broderskaparna och Sveriges Muslimska Råd 1999, dels ett resultat av en medveten rörelseriktning mot den post-marxism som dominerar ungdomsförbunden idag med stark identitetspolitik samt där Teheran-trogen shiaislam känner en värdegrundsgemenskap och delar mål, ett nytt kalifat, med Muslimska Brödraskapet.
Under Shekarabis tid som SSU-ordförande inleddes ett närmande mellan exiliranier i partiet och sympatisörer till det sunnimuslimska Muslimska Brödraskapet."---

"Att Shekarabi står hela denna sfär nära vittnar om inte annat hans rekrytering tidigare i år av Jonas Bergström om. Bergström är känd Palestina- och Ship to Gaza aktivist och har främst Socialdemokrater för Tro och Solidaritet som maktbas genom engagemanget i föreningen Hjärta. I Hjärtas styrelse sitter idag Sara Gunnerud, Ibn Rushd kommunikationsansvarige. Tidigare har såväl Omar Mustafa, Ibn Rushd förbundsrektor, samt Rashid Musa, ordförande för Sveriges Unga Muslimer, suttit i Hjärtas styrelse."---

https://ledarsidorna.se/2018/07/andra-vagens-islamism-nar-socialismen-motte-islam-uppstod-nagot-mycket-obehagligt/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-21 10:56 #6 av: Jimmy.L

Han är ju maktgalen och säger ju själv att han vill vara statsminister till varje pris.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-09-27 10:30 #7 av: Göstage

Cecilia Garme på Dagens Samhälle skriver att Shekarabi har upptäckt ett annat kassaskåp i Sossarnas partihögkvarter, och så har vi fått ett nytt (?) begrepp: "flyktingförsiktig".

"I skuggan av dessa händelser lade Ardalan Shekarabi ut en Facebookpost som uppfattades som en kandidatur till partiledarposten. Den stora skrällen var inställningen till migration. Ardalan Shekarabi är inte flyktingfientlig. Han har hittat en ny position: flyktingförsiktig. En som är rädd om flyktingar men varnar för samhällskonsekvenser om de blir för många. Och Shekarabi fick genast stöd av andra socialdemokratiska flyktingförsiktiga, som kommunalrådet Jimmy Jansson i Eskilstuna.

Omorienteringen i svensk politik följer en logik som historikern Lars Trägårdh har lyft fram. Vi har inte ett samhällskontrakt i Sverige utan två. Det ena, ingånget 1932, är folkhemmet. Där anges en värdegemenskap och vision (jämlikhet), en leverantör (välfärdsstaten) och en finansiering. Man jobbar och betalar skatt, då får man också del av den generella välfärden. Ett sammanhängande system, upprättat inom nationalstaten.

Det andra är mer svårdaterat – 1970-talet? – då ett mer universalistiskt samhällskontrakt ingicks. Förmånstagarna blev alla som behöver, även utsatta människor från andra länder. Till skillnad från folkhemmet är detta samhällskontrakt inte automatiskt ihopkopplat med en modell för finansiering. Nu har det fungerat ändå, dels eftersom Sverige har haft råd. Men också för att det finns ett starkt socialt arv av universalism som är mycket äldre än välfärdsstaten. Gamla, föräldralösa, vanföra, fattiga och andra samhällets olycksbarn har alltid tagits om hand av socknarna. Som, kan man påminna om, är kommunernas föregångare."---

https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/shekarabi-kan-inte-riva-kontraktet-29380

Shekarabis slutsatser efter kassaskåpsrotandet framgår av den fortsatta artikeln.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-27 11:03 #8 av: Göstage

Den interna kritiken inom S inför den förda migrationspolitiken växer. Borde vara något att tänka på för den valberedning som (snart?) skall föreslå nästa partiledare i partiet.

"Att sätta ett tak för antalet flyktingar Sverige kan ta emot står inte i strid med en humanistisk människosyn. Det är en praktisk nödvändighet i arbetet med att planera ett komplext samhälle.

Att inte tänka på detta pragmatiska sätt är att begå en orätt både gentemot befintliga svenska medborgare och mot de invandrade, skriver Stefan Pålsson (S), kommunalråd i opposition."---

https://www.expressen.se/debatt/vi-behover-ett-tak-for-flyktingmottagandet/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-27 17:06 #9 av: Göstage

Jenny Madestam ser den pågående omgrupperingen hos sossarna.

"I den migrationspolitiska kommittén vill Socialdemokraterna inte framstå som det liberala alternativet. Tvärtom görs bedömningen att man måste börja efterlikna SD. Det funkade i Danmark, kanske kan det gå även i Sverige, tänker Löfven med flera.

Ytterligare skäl till att ompröva migrationspolitiken är de nästan dagliga klagomål som hörs från socialdemokratiska kommunalråd, som menar att kommunerna går på knäna till följd av flyktingvågen 2015. Kritik som kommer inifrån svider mest. 

m Löfven får de egna kommunalråden emot sig blir det svårt att vinna trovärdighet och på sikt tappar partiet troligen ännu fler väljare.
Det som nu börjar sippra ut lite här och var om en ny migrationspolitik är ingen tillfällighet. När ett parti ska lägga om sin politik kommer det göra ont, kanske blir det till och med bråk. Ett sätt att sjösätta det nya är att låta det komma fram lite här och var."---

https://www.expressen.se/nyheter/s-strategin-mot-sd-har-inte-fungerat/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-29 22:55 #10 av: Göstage

Johan Westerholm tror att det står mellan Magdalena Andersson och Ardelan Shekarabi om platsen som Löfvens efterträdare. Och att om det blir den sistnämnda kommer den religiösa falangen att stärka sin position.

"Även om alla inblandade parter förnekar att det pågår förberedelser för partiledarskifte inom Socialdemokraterna så är det mot bättre vetande. Vissa aktörer har arbetat längre och mer metodiskt än andra. Och sedan regeringen Löfven I tillträdde 2014 har spelplanen förändrats i grunden."---

"Med Shekarabi i en över tid stärkt position, med hans trägna arbete ute i landet och dokumenterat goda relation till gruppledaren i Kyrkomötet Jesper Eneroth kommer Tro och Solidaritet kunna ta tillbaka mycket av det inflytande och moment de tappat sedan 2015 samtidigt som Shekarabi gör sig allt mer spelbar som efterträdare till Stefan Löfven. 

Om Magdalena Andersson skulle tacka nej."

https://ledarsidorna.se/2019/09/tronskiftet-i-socialdemokraterna-i-det-tysta-starks-tro-och-solidaritet/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-01 11:22 #11 av: Göstage

Löfven vill inte se något tak på asylinvandringen säger han till TT - och kritar upp linjerna på spelplanen inför matchen om vem som skall efterträda honom?

Vem visar sig mest värdig att föra hans huvudlösa politik vidare?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-01 14:25 #12 av: Göstage

#11 Ändring på mittfältet.

"Ardalan Shekarabi blir ny socialförsäkringsminister och Lena Micko tar över civilministerposten efter honom."---

"Statsvetaren Jenny Madestam kommenterar nyheterna:
– Det är inte så oväntat eftersom Ardalan är en tänkbar framtida partiledare. Han är lite av en påläggskalv, det är naturligt att han får avancera.
Madestam fortsätter:
– Han har synts och hörts i debatten. Man får betrakta det här som en befordran av Ardalan Shekarabi."---

https://www.expressen.se/nyheter/lofven-kallar-till-presskonferens/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-01 15:01 #13 av: Jimmy.L

#11 Galet 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-02 10:12 #14 av: Göstage

Johan Westerholm på Ledarsidorna ser också en spelplan framför sig i tronpretendenternas manövrerande mot statsministerposten.

"Med ombildningen utkristalliseras nu vilka två huvudkandidater som kommer konkurrera om att efterträda Stefan Löfven den dag han väljer att lämna in. Magdalena Andersson och Ardalan Shekarabi.
De tidigare manliga tronpretendeterna Anders Ygeman respektive Mikael Damberg är idag inte längre realistiska alternativ."--- 

"Det är idag Andersson som har fördel i kampen om vem som ska efterträda Stefan Löfven. Socialdemokraternas framtid ligger i hennes händer och posten är hennes om hon väljer att kandidera. Men som ”runner up” har nu Shekarabi nu positionerat sig i ensamt majestät. Han behöver bara prestera rimligt väl för att vara det självklara manliga huvudalternativet."---

https://ledarsidorna.se/2019/10/spelplanen-klar-den-dag-stefan-lofven-valjer-att-lamna/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-07 07:33 #15 av: Göstage

Jonna Sima på Aftonbladet frågar "Var är brudarna, Stefan Löfven?" nu när spekulationerna kommer allt tätare om hans efterträdare. Sima efterlyser kvinnliga aspiranter- Magdalena Andersson är väl redan en av dem som nämns oftast, men Sima vill se fler.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-19 17:32 #16 av: Göstage

Det är nog ingen överdrift att tala om en  folklig vrede i Sverige nu - Stefan Löfvens Agendaframträdande verkar ha blivit droppen som fick bägaren att rinna över.

 Frågan är bara hur denna vrede  skall kunna manifesteras och kanaliseras? Löfven ansätts såväl från vänster som från höger i en trötthet över våldet, även om synpunkterna på vad som skall göras skiljer sig åt.

  Jag tror inte att svenska folket kränger på sig de gula västarna nu heller, snarare kanske bollen ligger hos hans eget parti. Hur länge har man råd att ha Stefan Löfven kvar? Vad väljer man - prestigeförlusten att sparka ännu en partiledare, eller låta honom sitta kvar med risk för fritt fallande opinionssiffror?

Shekarabi, Magdalena eller Karl-Petter? Jag har en känsla av att det rör sig i kulisserna...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-19 17:51 #17 av: Jimmy.L

Jag tror inte heller att folk ger sig ut på gatorna, vi lär nog få se svängningar i olika mätningar.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-20 18:49 #18 av: Göstage

#16 Mats Knutson, politisk kommentator på SVT, märkte också av den där "gränspassagen".

"Stefan Löfven har intervjuats i ämnet flera gånger. Hans otydliga och ofta svårbegripliga svar är inget nytt, men att döma av veckans kritikstorm passerades av allt att döma nu en gräns.

Annars har Stefan Löfven ofta gjort en dygd av att vara just otydlig och svårbegriplig när han får frågor som är kontroversiella eller besvärliga. Fram till nu har det varit en strategi som fungerat hyggligt. De senaste två valen har trots allt slutat med att Löfven blivit statsminister. Nu tycks denna strategi dock ha nått vägs ände."---

 "För statsministern verkar det vara en huvudfråga att inte uttala sig på ett sätt som kan tolkas som att han ger Sverigedemokraterna rätt i sin kritik av regeringens invandringspolitik. Därmed blir också flera av statsministerns svar obegripliga."---

"En annan faktor bakom statsministerns svävande svar är viljan att hålla ihop regeringen och sitt parti. Både i Miljöpartiet och delar av Socialdemokraterna finns starka krafter som aldrig skulle köpa en förklaringsmodell som bygger på att invandringspolitiken kan vara en delförklaring till dagens situation."---

https://www.svt.se/nyheter/statsministerns-svarta-vecka

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-22 08:23 #19 av: Göstage

#16 Fler tankar om detta:

 "S måste välja illa kvickt.
Fortsätta på den inslagna Titanic-kursen eller förändra radikalt i partitoppen.
Löfven måste givetvis entledigas så snart det går.
Hans världsfrånvändhet är en belastning både för S och för landet i stort."

Jens Ganman  på FB

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-22 13:55 #20 av: Göstage

Oddsen sjunker på att Löfven inte sitter över nästa val...

"För första gången sedan Stefan Löfven tog över som partiledare 2012 börjar nu kritiska röster också höjas mot honom och övriga ledningen ute i landet.
– Det har skett en förändring efter sommaren och det pratas nu om Stefans ledarskap och vilka som ligger bäst till att ta över efter honom. Så det har hänt något, säger en S-företrädare till Expressen."---

"Samtidigt pratas det åter om vilka som ligger bäst till att ta över den dagen han själv väljer att kliva åt sidan, och det i sig är ett tecken på att man börjat fundera på tiden efter Stefan Löfven, menar flera. 

– Det här är mer en fråga om att folk börjar fundera på om Stefan verkligen kommer sitta över nästa val, och det finns en del som talar för att han inte gör det, säger en, som menar att det vore klokt av Stefan Löfven att lämna över till någon annan innan nästa val."---

https://www.expressen.se/nyheter/s-topparnas-ord-om-djupa-krisen-i-partiet/

Ja, underligt vore det ju annars...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-22 14:12 #21 av: Göstage

Vem tror du är partiledare för S 2022? Rösta här!

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-30 14:26 #22 av: Göstage

#3 Källor inom Socialdemokratin som Aftonbladet talat med är också inne på 2021 som stopptid för Löfven.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/kJPB09/s-kallor-stefan-lofven-avgar-2021

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-03 10:27 #23 av: Göstage

SCB:s stora höstmätning av partisympatierna har publicerats och Socialdemokraternas ras fortsätter.

"Partiet får nu 26,3 procent, vilket är den sämsta siffran någonsin sedan SCB började med sina mätningar. I maj fick partiet 27,6 procent.
S tapp är statistiskt säkerställt, både jämfört med maj 2019 och med riksdagsvalet 2018."--- 

https://www.gp.se/nyheter/sverige/starka-siffror-för-sd-i-tung-mätning-1.21081706

Aftonbladet i lördags:
"Källor inom Socialdemokraterna menar att Stefan Löfven avgår 2021. Riktningen nästa år väntas bli helt avgörande för hans framtid.
Men också SCB-mätningen på tisdag kan få stor betydelse."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/kJPB09/s-kallor-stefan-lofven-avgar-2021

Återstår då att se hur stor betydelse man tillmäter utfallet. Observera att uppgifterna från de  4645 som svarade i undersökningen samlades in under perioden 28 oktober till 26 november. Löfvens katastrofintervju i Agenda "den svarta veckan" ägde rum den 17 november. 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.