Annons:
Etikettsamhället
Läst 4523 ggr
[Göstage]
9/21/18, 9:10 PM

Journalister: nyhetsförmedlare eller uppfostrare?

Ronie Berggren, journalist, författare och  redaktör för podcasten och bloggen Amerikanska nyhetsanalyser ger i ett debattinlägg på Nyheter idag sin syn på dagens journalism, bland annat grundat på egna erfarenheter från sin utbildning på Umeå universitet och därefter.

"Svenska journalister har tagit som sin uppgift att uppfostra allmänheten i stället för att bara berätta nyheter, göra nyheter. En förklaring finns i den vänstermarinerade utbildningsmiljö som journalister kommer från. Där frågor som invandring, USA och islam skildras med extrema vänster- och identitetspolitiska perspektiv, skriver Ronie Berggren, redaktör för Amerikanska Nyhetsanalyser."---

"Exemplen kan mångfaldigas, men min poäng är att Sveriges journalistkår inte i första hand ägnar sig åt det som bör vara journalisters primära uppgift: att objektivt hitta information och sedan bolla över detta till folket, som sedan på egen hand tillåts fatta beslut utifrån den objektiva informationen ifråga. Svensk journalistkår blandar istället upp denna journalistikens primäruppgift med idén om att folk också måste fostras, så att de inte fattar felaktiga beslut."---

 "Det råder en stor obalans i svensk journalistkår – en oförmåga att beskriva den nakna sanningen. Och denna oförmåga härrör i stor utsträckning från universitetsvärlden där studenter (även journaliststudenter) formas i hur de ska tänka och tycka och skriva om världen och tillvaron. Det är därför vi fortfarande (även om situationen är bättre nu än förr) har en så urusel mediabevakning av ovan exemplifierade ämnen. Och just därför behövs alternativ media, medborgarjournalister med mod och integritet, som vågar göra det etablerad journalistkår inte kan eller vågar: att presentera sanningen till folket, utan att pådyvla dem slutsatserna."

https://nyheteridag.se/ronie-berggren-svenska-journalister-har-glomt-sin-huvuduppgift-att-beratta-sanningen/

Håller du med Berggren, eller tycker du att han är orättvis?

Svenska journalister har tagit som sin uppgift att uppfostra allmänheten i stället för att bara berätta nyheter, göra nyheter. En förklaring finns i den vänstermarinerade utbildningsmiljö som journ...
  • Redigerat 4/19/23, 9:25 AM av Draken
Annons:
[Jimmy.L]
9/22/18, 6:52 AM
#1

Mycket bra skrivet.

[Göstage]
11/8/18, 3:54 PM
#2

Här finns lite tolkningshjälp om vad som diskuteras i spalter och krönikör. 

"Känner du dig vilse när samhällsdebattörer börjar prata om begrepp som gynofobi och afrofobi? Kanske du undrar om betydelsen i könsmaktsordningen? Du kanske känner att begrepp som intersektionalitet, vithetsnorm och tolkningsföreträde gör dig vilse. Ingen fara – här ger Magnus Hansson en snabbkurs i identitetspolitikens alla spännande termer."---

https://nyheteridag.se/identitetspolitik-allt-du-velat-veta-men-inte-vagat-fraga-om/

 Läser du artikeln  uppmärksamt inhämtar du kunskaper motsvarande en normal utbildning på Södertörns högskola, lovar Magnus Hansson. Eller kanske journalisthögskolan?Skämtar

😉

[Hayabusa]
11/8/18, 4:00 PM
#3

#2 Briljant! Jag är hänförd!

[Göstage]
2/7/19, 9:22 AM
#4

Inte bara journalister som fostrar allmänheten - kommunikatörerna spelar en allt större roll för samhällsinformationen.  En kartläggning som SVT gjorde i mars förra året visade att Göteborgs stad då höll sig med 236 personer som arbetade med att "kommunicera", och för ett par år sedan rapporterade Gefle Dagblad att det i Gävle finns fler kommunikatörer inom kommunen än det finns journalister i staden. 

Men vad händer om/när kommunikatörerna börjar driva frågor efter egen agenda och hemfaller åt att bli aktivister? Det är en fråga som Adam Cwejman på GP:s ledarsida ställer sig.

"Ska kommunikatörer i offentliga förvaltningar och kommunala bolag agera opinionsbildare inom ramen för sina kommunikatörstjänster?", frågar han. 

"Rollen som en del kommunikatörer i offentlighetens tjänst uppfattar att de har påminner snarast om tjänsten på en marknadsavdelning i ett privat bolag. Problemet är att logiken som gäller för ett privat bolag inte är densamma som den som gäller för en kommun eller ett kommunalt bolag. 

Sakteliga utökas uppdraget från att informera medborgarna till att ”sätta bilden” och ”lyfta fram positiva sidor”. Det här är ett problem."--- 

http://www.gp.se/ledare/den-kommunala-aktivisten-slår-till-1.13048366

[Hayabusa]
2/7/19, 9:34 AM
#5

#4 Man blir minst sagt skeptisk.  Ja, till "kommunikatörer". Faller inom samma grupp som "influencers".

[Göstage]
2/7/19, 9:36 AM
#6

#5 Precis - de har många beröringspunkter! Fast kommunikatörerna inom kommunala förvaltningar och statliga myndigheter borde ha en lättfattlig arbetsbeskrivning: "bort med tassarna"!

Annons:
kamera0710
2/7/19, 11:41 AM
#7

Det som beskrivs om genusglasögon på Umeå universitet känner jag inte alls igen från den institution där jag läste (EMG= ekologi, miljö och geovetenskap). Men vi hade en del föreläsare inom humaniora, där förekom en del sådant. Minns främst en föreläsare i socialpsykologi som i princip hävdade att det inte finns en av människan oberoende verklighet utan att allt (till exempel kön) är sociala konstruktioner. Men bland naturvetarna som föreläste till största delen märkte jag inget av detta flum. 

Länkar till EMG:s hemsida, den som vill kan klicka sig vidare och läsa och bedöma själv.

https://www.umu.se/institutionen-for-ekologi-miljo-och-geovetenskap/

[Hayabusa]
2/7/19, 12:05 PM
#8

Exakt hur Umeå Universitet bedriver sin verksamhet, det vet jag inte personligen, men nog förefaller de satsa på genusstudier:

https://www.umu.se/umea-centrum-for-genusstudier/

kamera0710
2/7/19, 12:20 PM
#9

#8 Kan mycket väl stämma för delar av Umeå universitet, men på den naturvetenskapliga institution jag läste vid märkte jag inget av detta. Fördomen om de två kulturerna, humaniora och naturvetenskap, stärktes. Se länken, den som vill läsa mer om detta.

Från länken:

"C.P. Snow talade om de två kulturerna och hävdade att naturvetare kan mycket mer om humaniora än vad humanister kan om naturvetenskap. En del humanister har blivit sura över det och påpekat att det bara är ytliga kunskaper om humaniora som naturvetare har. Det må vara sant, men min erfarenhet är att de flesta humanister inte ens har ytliga kunskaper om naturvetenskap."

https://fof.se/blogg/de-tva-kulturerna

[Hayabusa]
2/7/19, 12:32 PM
#10

#9 Att ALLA skulle vara frälsta på genusvetenskap - det är det nog få som hävdar. Däremot att frågan om genus har hamnat i fokus på ett helt annat sätt idag råder det nog ingen tvekan om.  Se bara på hur upprörd vissa blev av Jordan B. Peterson.

[Göstage]
2/7/19, 5:23 PM
#11

#5 Det finns ett svårorienterat fält mellan journalister, kommunikatörer och influencers. Och apropå de senare så skriver Katerina Janouch tänkvärt i en krönika om hur hon upplevde att Centern med sina stora ekonomiska resurser fick "hjälp" av framgångsrika kvinnliga influencers i en målinriktad kampanj mot unga lättpåverkade tjejer.

Alls inget olagligt, valfläsk kan krängas som andra konsumtionsvaror som saluförs i den typen av påverkan. Janouch frågar sig dock om inte många köpte grisen i säcken - det finns avigsidor med Lööfs politik som kanske främst drabbar dem som kan tänkas ha svalt budskapet med hull och hår. Ett citat om själva affärsförfarandet:

"Man vore korkad om man inte såg hur 35-åriga Annie Lööf drog i de rätta trådarna för att få tjejerna på sin sida. Många så kallade influencers blev innan valet 2018 plötsligt öppet politiskt aktiva och tog tydlig ställning. I vanliga fall brukar de mest skriva om handväskor, modeplagg, krämer, pojkvänner och solresor men nu mobiliserades de politiskt. Likt en fårskock upprepade dessa unga tjejer “fuck SD” i sociala medier som om Hitlertyskland stod bakom knuten. 

Modebloggerskor tog ställning för vad de troligen ansåg vara rätt och riktigt utan ett uns av insikt. Som en välsminkad tsunami vällde hyllningarna på Centern, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet eller kanske Feministiskt initiativ över följarna. Jag såg också många aningslösa kändisar positionera sig mot det som slarvigt kallas “högerpopulism”. De som inbillar sig att de är feminister stoltserade med att vilja “ta ansvar”.---

http://katerinamagasin.se/unga-tjejers-politiska-forvirring-influencerstyrd-vurm-for-annie-loof-ger-uselt-land-for-kvinnor/

Det är en rätt lång krönika - läs och begrunda den gärna i sin helhet. Det är den värd!

Cragan
2/7/19, 9:58 PM
#12

aktivister skulle jag kalla dom för det mesta 

skulle nästan vara trevligt om journalister tvingades skriva med vilken politik och världssyn dom har i varje artikel dom skriver så man vet åt vilket  håll artikeln vinklas.

[Göstage]
2/19/19, 9:13 AM
#13

Journalisterna fortsätter att häcka på Söder.

"Institutet för mediestudiers årsbok konstaterar att journalisternas typiska hemvist är ”en välbeställd gata i innerstaden, eller i allt högre grad kanske i en närförort, där färre än i andra områden tycks rösta på S och SD, och där de flesta grannar har fått det ekonomiskt bättre de senaste årtiondena”.---

"Journalisttätheten i valdistrikt där Vänsterpartiet är starka, har förstärkts ”rejält” av partiets rekordresultat i Stockholm 2018."---

"Stockholm har 4,3 Journalister per 1 000 invånare. Allra högst är journalisttätheten på Södermalm med Södermalm drygt 9 journalister per 1 000 innevånare. Det kan jämföras med Rinkeby-Kista som har runt 0,8 journalister. Malmö har 1,9 och Göteborg 1,1."

Dagens Opinion

Verkar ha kommit som en blixt från klar himmel för någon…
https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/P3bWge/jag-kan-inte-sluta-tanka-pa-alla-perspektiv-vi-missar

Annons:
[Göstage]
2/19/19, 9:20 AM
#14

#4 "Ja, vi är för många kommunikatörer" och "många av oss gör för lite", erkänner Märit Malmberg Nord, kommunikatör i Göteborgsregionen  rakryggat.

Då så- när kommer varslen på grund av  arbetsbrist?🤔

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/kommunikatoren-manga-av-oss-gor-lite-26204

[Göstage]
2/19/19, 9:28 AM
#15

"Lara Logan är utrikeskorrespondent för CBS 60 Minutes och har blivit mest uppmärksammad för då hon 2011 under ett reportage i den egyptiska huvudstaden Kairo attackerades sexuellt och nästan mördades av en hord män."---

"Enligt Logan är amerikansk och internationell media ”mestadels liberal” och ”de flesta” journalister är vänster. Vidare betecknade hon Breitbart och Fox News som dissidenter i detta medielandskap och varnade för att ett ideologiskt perspektiv på allt aldrig leder till ett öppet och fritt samhälle."---

https://samnytt.se/cbs-journalisten-lara-logan-vi-har-blivit-politiska-aktivister/

För att travestera Cornelis:
 "För övrigt är det ungefär
 samma journalistkår där som här
samma enögdhet med samma perspektiv
och samma priviligierade liv"

[Göstage]
4/11/19, 7:01 AM
#16

"Under valrörelsens sista vecka omnämndes SD i var femte nyhet. Och av de åsikter som fördes fram om partiet var mer än hälften negativa, visar Medievalsundersökningen 2018. Kritiken kom i första hand från andra partier och handlade om politiska sakfrågor.

"Den stora andelen kritik ska inte tolkas som utslag av politisk partiskhet i den meningen att journalisternas eller medieägarnas åsikter och värderingar låg bakom utan beror snarare på hur den politiska debatten utvecklades under valrörelsen", säger Bengt Johansson, professor vid JMG, Göteborgs universitet, i ett uttalande."---

TT

"Den stora andelen kritik ska inte tolkas som utslag av politisk partiskhet "utan "snarare på hur den politiska debatten utvecklades under valrörelsen", säger professorn. Men media är väl i högsta grad delaktiga i hur debatten utvecklas? Det är de som ställer frågorna som skapar debatt, det är de som gör analyserna och skriver ledare och krönikor, och det är de som utformar rubrikerna. 

Har man en negativ inställning till ett parti så är det ingen svårighet att göra sig till megafon för andra partier och få hjälp av dem och lobbyister (som Expo) att "utveckla den politiska debatten".

[Hayabusa]
4/11/19, 10:12 AM
#17

#16 Partiledardebatten i SVT den 7/9-2018 (slutdebatten) där det blev ett jäkla hallå är ett bra exempel. Lyssnade på när Jan Scherman gästade Navid Modiri, där kom händelsen upp och Scherman analyserar(helt korrekt enligt mig) vad Åkesson sa. Absolut inget uppseendeväckande utan tvärtom något som är allmänt vedertaget.  

Istället användes Åkessons ord gång på gång för att "brunsmeta". Hängde media på? Japp.

[Göstage]
4/12/19, 7:46 AM
#18

#16 #17  Tänkvärda åsikter av Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, kring några färska mediastudier:

"Färgas den politiska bevakningen av journalisternas egna sympatier? Medieforskarna Jesper Strömbäck och Bengt Johansson svarar nej när de i torsdags presenterade sin stora studie av 2018 års valrörelse tillsammans med Lars Truedson från Institutet för Mediestudier. Den politiska bevakningen ska ha formats av medielogik och normal nyhetsvärdering, snarare än av journalisternas egna ståndpunkter.

Studien är visserligen kvantitativ, men med tanke på ämnet är det ändå lite iögonfallande hur rapporten med tystnad förbigår det gruvliga magplask som Sveriges Television åstadkom i finalen av sin valrörelsebevakning. Det måste vara en unik händelse för SVT att bli fällda i Granskningsnämnden för att inte iaktta opartiskhet under själva slutdebatten i SVT – den viktigaste och mest sedda politiska debatten under hela valrörelsen, för att inte säga under hela mandatperioden."---

"Opartisk eller inte, det beror på vem man frågar. I tisdags kom resultaten från senaste nationella SOM-undersökningen. Förtroendet för journalister ser hyggligt och stabilt ut – så länge man tittar på nivån för befolkningen som helhet. Som vanligt är det bakom totalsiffrorna som man hittar sevärdheterna. Den politiska polariseringen i synen på medier tilltar. Är det vanligt att journalister vinklar nyheter efter egna åsikter? Ja, svarar 47 procent bland dem som står klart till vänster, men bland dem som står till höger är siffran 76 procent.

Snarlika mönster syns även när Demoskop mäter hur förtroendet för journalister har utvecklats. Omkring 2013–14 började den politiska polariseringen i uppfattningen om journalister att öka och tilltog sedan ytterligare efter migrationskrisen 2015. Idag går uppfattningarna vitt isär. Januaripartiernas sympatisörer har nu ett relativt högt journalistförtroende medan det är synnerligen lågt bland SD-väljare. Frågan börjar likna ett surrogatmått på vilken tillit man känner till ”etablissemanget” i vidare mening. Berätta vad du tänker om journalister, så kan jag säga var du står politiskt…"---

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/opartiska-medier-det-beror-pa-vem-man-fragar-27139

[Göstage]
6/14/19, 11:25 PM
#19

Johan Hakelius på Fokus:

"För vad det här egentligen handlar om är kåranda, likriktning, fantasilöshet och brist på nyfikenhet.

Journalistiken som yrke är sedan länge ett medelklassreservat. Inte bara socio-ekonomiskt, utan värderingsmässigt. Och medelklassen är anständig och samhällsbärande. Svenska journalister har i hög grad tagit över den roll som prästen hade i bondesamhället. Kåren drivs av en välvillig paternalism, där upplysning och berättande går hand i hand med uppfostran och gränssättande.

Precis som för prästerna förutsätter den rollen en närmast självklar tro på vad som är rätt. Och, som en spegelbild, en lika självklar motvilja mot allt som kan hamna i konflikt med de övertygelserna."---

https://www.fokus.se/2019/06/p1-haromdagen-interner-som-golar-utsatts-for-hot/

Amen på det.

[Hayabusa]
6/15/19, 8:20 AM
#20

#19 Sant. Det är inte Ivar Arpis "fel" att jag inte bär på en innerlig önskan om att få flytta till Rosengård eller Biskopsgården…

Annons:
[Göstage]
7/6/19, 8:38 AM
#21

Henrik Jönsson tar upp det problematiska i att journalistklubben på GP protesterar mot att en gästkrönika vars budskap de inte sympatiserar med fått publiceras i tidningen.

Tycker du att Jönssons frågeställning är relevant kan du ha nog även ha utbyte av vad Chris Forsne skriver om samma fråga på Ledarsidorna.se

https://ledarsidorna.se/2019/07/en-forljugen-journalistkar-ar-ett-hot-mot-demokratin/

[Göstage]
7/7/19, 10:31 AM
#22

"Patrik Oksanen, ledarredaktör på Hudiksvalls Tidning, förordade under seminariet ”Kan nyheter Svanenmärkas?” i Almedalen införandet av ett system för opartisk klassificering desinformation och propaganda."---

Tidigare chefen på Danmarks Radio Leif Lønsmann "menade att exakt samma diskussion som nu pågår om förtroendet för journalistiken och riskerna med propaganda fördes för 100 år sedan när radion slog igenom. – Liberalerna menade då att människor själva skulle kunna avgöra vad som var sant. Socialdemokraterna menade att staten behövde ingripa. Så blev det också, staten tog kontrollen. Det såldes in under parollen: ”Tillit är bra, men kontroll är bättre.” Det känns främmande för oss idag, och jag skulle vilja säga att kunnighet är bättre än kontroll, sade Leif Lønsmann."---

https://www.journalisten.se/nyheter/inratta-ett-varningssystem-desinformation

Kanske är det så i Danmark, men i Sverige behöll staten och Socialdemokratin kontrollen över Public Service, och man märker ju på den ogenerade diskussionen att det kliar i fingrarna på mediarepresentanterna att utöka kontrollen över opinionsbildningen genom än hårdare styrning och reglering.

[Göstage]
7/7/19, 6:08 PM
#23

Katerina Janouch säger sin uppriktiga mening om tillståndet i mediernas Sverige.

"Mäktiga medieplattformar har på många olika sätt för länge sedan slutat att fungera som objektiva nyhetsförmedlare och har istället blivit maktens megafoner, med aktivister som går de vänsterliberala makthavarnas och globalisternas ärenden och som förföljer kritiska individer och försöker tysta dem.

 Även här finns tydliga likheter med hur av sig själva kallade “fria” medier samarbetade med att förtrycka folket i de forna kommunistdiktaturerna – hur de blev rena propagandakanaler för att hjärntvätta folket och hålla kritikerna i schack. Allt fler förstår dock att det som av etablissemanget kallas för “fri” press idag i själva verket är allt annat än fri, utan snarare ett lydorgan till makten – och faktiskt ett hot mot demokratin i och med att den kväver sann yttrandefrihet."---

http://katerinamagasin.se/mainstreamjournalisterna-bar-en-stor-del-av-skulden-till-det-svenska-tillstandet/

[Göstage]
7/10/19, 9:44 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#24

Som ett tecken på hur subjektiviteten och egna åsikter ätit sig in på nyhetsplats i media inte bara från politiska journalistaktivister kan man notera den allt oftare synliga rubriken om någons "ärliga ord", t.ex. i rubriker som "(X:s) ärliga ord om relationen med (XX)". Vems är bedömningen att de där orden är "ärliga"? Jo, rikslikarens - journalisten och/eller rubriksättaren. Googla gärna på "ärliga ord" och konstatera hur ogräset breder ut sig.

Eller som i nedanstående fall - är det ett ovedersägligt faktum att i en viss journalist är "outstanding"? Att hon är PK-favorit är känt, men vem avgör att hon är "outstanding"? Jo, samma sak här, skribenten.

Som läsare har jag inga problem att förhålla mig till tyckandet i krönikör och på ledarsidor, men när det tar plats i allmäntexten, då känns det som början på åsiktsförtryck.

[Göstage]
7/10/19, 2:02 PM
#25

"I dag är många ledarskribenter mediala superstjärnor, ett uppsving för genren som få spådde för 20 år sedan. Samtidigt konkurrerar ledarjournalistiken med de alltmer omfattande kommentarerna på nyhetsplats. Kanske kommer åtskillnaden mellan ledar- och nyhetsredaktionen visa sig vara en parentes i historien", skrev Siri Steijer på Smedjan i oktober 2017. Utvecklingen motsäger inte hennes tes.

"Analyser och kommentarer på nyhetssidorna tar allt större plats i anspråk i tidningarna och framstår ofta som en blandning av nyhets- och opinionsjournalistik. Detta utgör ett reellt hot mot ledarjournalistiken, även om nyhetsjournalisterna inte som ledarskribenterna intar någon tydlig position i opinionen. Det finns därför anledning att fundera över om denna utveckling till slut kommer sluka genren."---

"Trenden med analyser och kommentarer på nyhetsplats, som ofta utmynnar i en typ av opinionsbildning, lär fortsätta. Inte minst eftersom journalisterna själva driver utvecklingen; internationella undersökningar visar att en majoritet av dagens journalister anser denna genre och del av yrket som ”mycket viktig” eller ”viktig”.---

https://timbro.se/smedjan/%EF%BB%BFsnart-ar-alla-ledarskribenter/

[Göstage]
7/14/19, 10:47 AM
#26

 Med början i 68-rörelsen övergav massmedia sin roll som den fjärde statsmakt som granskade makten åt folket - istället granskar man nu folket åt makten, påpekar Dick Erixon i Samtiden.

"De gamla medierna med sina uppbyggda redaktioner skulle ha kunnat inta en ledande och riktgivande roll i det nya landskapet. Men man försatte denna möjlighet när man blev ”agendasättande” och började driva ”kampanjjournalistik”.--- 

"Massmedier älskar numera att hänga ut maktlösa, okända medborgare som skrivit något förgripligt i sociala medier. Medierna talar om ”hatsajter” för att stänga ute den medborgarjournalistik som kritiserar den förda politiken på främst invandringens område. Samtidigt är medierna inte alls lika intresserade av att granska betydligt mer hatfyllda verksamheter av vänsterextremister. Det kallas inte ens hat.

Genom att bli vinklade, partiska och åsiktsdrivande i en riktning (vänster) har massmedierna förlorat sin tidigare centrala roll som demokratins infrastruktur för fri och öppen debatt. Istället för att skapa balans och vara rikslikare för seriös och allsidig nyhets- och opinionsförmedling, något som kräver förtroende och respekt i hela folket, har man blivit aktivister som ser halva folket som politiska fiender."---

https://samtiden.nu/2019/07/alternativmedia-sociala-medier-och-trovardigheten/

[Hayabusa]
7/14/19, 11:23 AM
#27

#26 Sannerligen.  Skrev detta i en annan tråd:

Läste det här på HD, av Elin Henriksson 8/7-2019:

"Mångkultur handlar istället om att alla individer ska få leva sitt liv i enlighet med en kultur de känner sig hemma i, att få leva sitt liv på ett sätt som känns meningsfullt för just dem."

Ok, det låter ju bra. Men om jag på sociala media skrev detta:

"Mångkultur handlar för mig om att jag får leva mitt liv i enlighet med en kultur som jag känner mig hemma i, att få leva mitt liv på ett sätt som känns meningsfullt för just mig.

En Nordvästskåning"

Samtidigt som det utan tvivel framkom att jag är en vit, heterosexuell man född i Sverige av svenska föräldrar. Skulle det bli ett jävla liv eller inte?

Annons:
[Göstage]
7/14/19, 11:50 AM
#28

#27 Sannolikt hade det blivit PK-utryckning på det…

[Hayabusa]
7/14/19, 12:21 PM
#29

#28 Låga odds på den. Trots att jag enbart skrev vad en försvarare av multikultur skrev - fast ur min synvinkel. Hade jag undertecknat med "En nysvensk" så hade det blivit en storm av handhjärtan.  Märkligt.

[Göstage]
7/26/19, 11:58 PM
#30

Widar Andersson ser misstroget på Expressens kampanjjournalistik om klimatet.

"Låt vara att kommersiella aktörer beter sig som de gör. Det finns en logik i att till exempel tidningen Expressen har bildat en särskild redaktion för att skildra det ”klimatnödläge” som nu råder enligt Expressens ledning. Ångest, skam, nödläge och överdrifter är viktiga beståndsdelar i den här sortens journalistik som också har en stor läsekrets. Nackdelen med att ha bestämt sig för att det råder ”klimatnödläge” är förstås att de nyheter som klimatnödlägesredaktionen ska ta fram är predestinerade att bekräfta nödläget. Annars faller ju hela upplägget. Visst liknar sådan journalistik mer propaganda än just journalistik. Men det är en sak för Expressen och deras läsare."---

https://www.folkbladet.se/bloggar/widardirekt/?blog=2518025

[Göstage]
8/16/19, 11:31 AM
#31

Danderydutspelet - en färdigtuggad munsbit rakt i lydmedias gap?

https://ledarsidorna.se/2019/08/svansen-viftar-pa-hunden/

[Göstage]
8/17/19, 1:30 PM
#32

Slump eller beräkning? Dick Erixon på Samtiden funderar. 🤔Funderar

"Större delen av Svenska Dagbladets förstasida talar om hot från högerextremism. Detta trots att tidningens redaktioner mycket väl vet att Säkerhetspolisen, vars uppgift är att bedöma säkerhetsrisker, gör en annan analys: Tusentals islamister i Sverige, Hoten mot Sverige större än på länge och Sjätte islamist tagen i förvar av Säpo.

Att denna förstasida publiceras dagen efter att en man som haft kontakt med islamisten Akilov blev häktad i Östersund för stämpling till terroristbrott, är direkt häpnadsväckande. Svenska Dagbladet presenterar en parallell verklighet. Detta har ingenting med journalistik att göra. Tidningen har flyttat ner till Alice i underlandet."---

https://samtiden.nu/2019/08/medierna-morklagger-hotet-fran-valdsam-islamism/

[Göstage]
8/18/19, 8:02 AM
#33

Sällan man ser sådana flagranta exempel på svensk kampanjjournalistik som nu, med Löfvens utspel om de rikas skuld till elände i landet parallellt med Aftonbladets attacker på Djursholms- och Danderydborna, medan Expressen på sitt håll driver klappjakt mot Hanif Bali.

[Jimmy.L]
8/18/19, 8:25 AM
#34

Ja ingen källkritik eller motfrågor till Löfven allt bygger på en tidning som säger sig ha en källa. Sen visade sig att det bygger på en undersökning av narkotika bland unga i Stockholm och inte hela landet.

Annons:
[Göstage]
8/18/19, 8:35 AM
#35

Aftonbladet gjorde stor sak av en 15-åring i Djursholm som sa att det gick att få tag på droger inom en timme. Finns det någon plats, kanske utöver fjällvärlden och yttersta havsbandet, där det inte går? Aftonbladet hade själva ett reportage i maj hur enkelt det är att få tag på droger på Instagram till exempel.

[Jimmy.L]
8/18/19, 9:02 AM
#36

En detalj dom glömde nämna. 🤫

[Göstage]
8/18/19, 10:49 AM
#37

Mats Sederholm, författare och skribent på Aftonbladet debatt om polariseringens Sverige: 

"Idealism prioriteras före demokrati och inställningen att man som journalist eller politiker ska bilda eller rättare sagt fostra människor har bidragit till ett ökat missnöje bland väljare och till ett parlamentariskt kaos hos de styrande förra hösten. 

Ledsen, alla ni politiska och journalistiska karriärister som drömde om att förändra världen med hjälp av tolkningsföreträde och maktpositioner, det har inte fungerat och kommer aldrig att fungera.---

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/rAGWPK/anti-pk-ganget-har-fatt-sin-egen-asiktskorridor

[Jimmy.L]
8/21/19, 8:50 PM
#38

Lena Mellin  har jag aldrig gillat.

"Tvärtom vad Hanif Bali tycks tro är riksdagen och politiken inte till för honom. Den är till för oss som bor i Sverige."

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/RRloMJ/bali-har-helt-missuppfattat-sin-uppgift

Detta är humor när hon även skriver

_ "I riksdagen har han inte heller några uppgifter utom att trycka på rätt knapp vid omröstningarna i kammaren." _

Alla partier har väl folk i kammaren som har samma uppgift som Hanif Bali att trycka på knappen? 

Hissen går inte ända upp hos henne. 🥵

[Hayabusa]
8/21/19, 9:22 PM
#39

#38 Äh, hon är enbart skadeglad…det är hennes enda uppgift på AB.

[Göstage]
8/28/19, 5:48 PM
#40

Artikeln säger ju allt, ändå har man fräckheten att avsluta artikeln:  "Och – Expressens klimatredaktion är journalister, INTE aktivister. Vi ska berätta mer, ur fler perspektiv så att du själv kan bilda dig en åsikt."

[Göstage]
8/28/19, 7:46 PM
#41

#40 Expressen gör jobbet

Annons:
[Jimmy.L]
8/28/19, 8:21 PM
#42

Snacka om att fokusera på fel sak om man nu ska diskutera klimatet.

[Göstage]
8/30/19, 1:12 PM
#43

#40 Antagligen fattade de själva på tidningen att man "visat lite för mycket", så de redigerade rubriken nästa dag, men förkunnandet att "journalisterna måste göra jobbet" fanns kvar som underrubrik.

[Göstage]
9/14/19, 4:00 PM
#44

Och hur stor var denna "jublande folkmassa"? Ja, "hundratals", enligt flertalet källor. Det vill då säga inräknat turister som råkade vara på plats och ditkommenderade svenska stödstyrkor plus förenade klimataktivister. Dessutom var det en redan utlyst manifestation som Greta Thunberg anslöt till, ingen som hon och hennes svenska managers hade sammankallat. 

Men när svenska medier får fabulera var det närmast en jättedemonstration som till och med skakar Trumpadministrationen. Som sagt (#40) - "nu måste journalisterna göra jobbet"…

[Göstage]
9/20/19, 11:03 AM
#45

Råkade hitta en regeringsrapport från 2006 (SOU 2006:21) om "Mediernas betydelse för den strukturella diskrimineringen". Då var media ännu inte tämjt, och alternativmedia på nätet knappast en faktor att räkna med ännu. Vid den tiden utgjorde då det som idag går under benämningen mainstream media (MSM) hotet mot Makten, och idag känns anklagelserna igen, med den skillnaden att de idag kommer från Makten och dess numera förtrogna inom MSM mot alternativ opinion.

Det finns mycket att reflektera i den här rapporten, jag har bara skummat lite, men här är några rader för eftertanke:

"Media och dess påverkan på den allmänna opinionen har länge studerats inom samhällsvetenskaperna. En del forskare har studerat medias roll för reproduktionen av vedertagna normer och föreställningar som råder i ett samhälle. Dessa vedertagna “normaliteter” påverkar journalisterna på många olika sätt. De allra flesta journalister har socialiserats i ett socialt sammanhang där det råder ett djuprotat vi-och-dem-tänkande som reproduceras genom förskolan, skolan och det etablerade mediala och politiska systemet."---

 "Media är dock inte en isolerad och självständig aktör som ensam bär ansvaret för reproduktionen av de negativa föreställningarna om “de andra”. Interaktionen och relationer med andra maktcentra, som t.ex. det politiska systemet, utbildningssystemet och marknaden, är bidragande faktorer för den mediala reproduktionen av de etablerade föreställningarna om det “normala vi” och det “avvikande dem” som därmed reproducerar de etniska hierarkierna i samhället."---

 "Till exempel blir rapporteringen av “hedersmord” och Zlatans “avvikelser”, som diskuteras i denna antologi, och “invandrarnas kriminalitet” viktiga “nyheter” och ges oproportionell plats i svenska medier."--- 

 "Men bilden är långt ifrån okomplicerad. Inom det mediala området finns det aktörer som motverkar medias vedertagna roll som majoritetssamhällets organiserade röst och försöker förmedla andra perspektiv. Tyvärr är dessa journalister få och agerar oftast i motvind. Skillnaderna är dock inte begränsade till journalisterna utan också mellan olika medier. Det finns vissa etablerade medier som har som sin huvuduppgift att försvara sitt “normala” arbetssätt och reproducera den diskursiva diskrimineringen “med alla medel”. Det finns exempel på dessa medier att hämta i denna rapport."---

 (SOU 2006:21

Lite av synen då på det som idag kallas gammalmedia, och som nu lydigt krupit upp i maktens knä. Som Ronie Berggren uttrycker det (#0): "Och just därför behövs alternativ media, medborgarjournalister med mod och integritet, som vågar göra det etablerad journalistkår inte kan eller vågar: att presentera sanningen till folket, utan att pådyvla dem slutsatserna."---

Snart kan alternativ media också vara infångad - ansträngningarna för det pågår ju för fullt på flera fronter.

[Göstage]
9/20/19, 1:27 PM
#46

#40 Bara så ni vet…

Giltig frånvaro meddelas lämpligen till Aftonbladets redaktion.

[Göstage]
9/29/19, 2:39 PM
[[eskils_]]
9/29/19, 4:33 PM
#48

Elisabet Höglund säger ifrån på skarpen om tillståndet i journalistkåren. 🤓

"De svenska medierna är förljugna och har år efter år med några få undantag gett en falsk och tillrättalagd bild av verkligheten inom många samhällsområden. Detta är ett problem som jag som gammal journalist ständigt blir påmind om.  som jag är upprörd över och som jag skäms för. (…)

Det som fick mig att bestämma mig var det reportage om de apatiska flyktingbarnen som magasinet Filter publicerade häromdagen och som fick stor medial uppmärksamhet – dock inte tillräckligt stor, tycker jag. I det mycket välgjorda reportaget av journalisten Ola Sandstig framträder bland andra två ungdomar som båda för mer än ett decennium sen var så kallade apatiska flyktingbarn.

De båda ungdomarna berättar hur deras föräldrar tvingade dem att lägga sig och spela sjuka och apatiska trots att de inte alls var sjuka. Skälet var att det i början av 2000-talet visade sig att en flyktingfamilj utan asylskäl lättare kunde få uppehållstillstånd i Sverige om det fanns barn i familjen som hade blivit apatiska på grund av att de svenska migrationsmyndigheterna hade nekat familjerna uppehållstillstånd. (…)

De som påstod att barnen tvingades simulera sin sjukdom beskylldes omedelbart för att vara rasistiska, invandrarfientliga och spela reaktionära högerextremistiska krafter i händerna. Detta var naturligtvis rent nonsens. Det fanns på den tiden alla skäl att vara skeptisk till de apatiska barnens sjukdomssymptom. 

Jag själv tvivlade redan i mitten av 00-talet på att de här barnen verkligen var sjuka. Det fanns alldeles för många märkliga omständigheter kring de här fallen för att man som journalist inte borde höra varningsklockorna ringa.  Dels kom de familjer som hävdade att deras barn var apatiska enbart från länder i det gamla Sovjetunionen (t ex Uzbekistan, Kazakstan, Turkmenistan, Kirgizistan mm), dels från länder på Balkan, t ex Kosovo.

Däremot rapporterades inga fall av apatiska flyktingbarn bland till exempel irakiska flyktingar. Orsaken till att apatin bara uppträdde hos familjer från länder i gamla Sovjet var att flyktingar från dessa länder inte hade (eller har) någon asylrätt i Sverige. (…)

Mina chefer på Aktuellt lyssnade inte på mig när jag på redaktionsmötena hävdade att vi borde betrakta det här fenomenet med mer kritiska och ifrågasättande ögon och inte alltid lita på föräldrarnas version. Det var särskilt en reporter, Elisabeth Åsbrink, som i det ena snyftreportaget efter det andra drev den här frågan, livligt påhejad av chefer och arbetsledare på Aktuellt. (…)

Men frågan om de apatiska flyktingbarnen är inte den enda där svenska journalister gravt har brutit mot sitt uppdrag att kritiskt granska kontroversiella företeelser i Sverige. #Metoo-kampanjen 2017 var ett annat exempel. De svenska journalisternas sätt att hantera #Metoo är inte mindre än ett journalistiskt bottennapp. (…)

Men det för landet som helhet mest skadliga massmediala tillkortakommandet var de många åren av förnekelse av kriminalitet och mord som idag har gjort Sverige till ett av världens per capita mest kriminella länder, sett till gängskjutningar, sprängningar och bilbränder.

Under år efter år och i samförstånd med ledande svenska politiker och Brottsförebyggande rådet (Brå) blundade svenska massmedier för det ökande våldet bland unga invandrare i de så kallade utanförskapsområdena. (…)

Många av de här dåden utfördes – och utförs fortfarande – av unga kriminella män med invandrarbakgrund men detta talade man inte om. Medierna ville inte peka ut någon speciell grupp som ansvarig. Då skulle ju Jimmie Åkessons parti växa och den fina svenska modellens anseende urholkas. (…

Även om politikerna inte är beredda att tala öppet om landets politiska problem av rädsla för att andra partier ska dra opinionsmässig nytta av detta, så är det alltid mediernas skyldighet som den s k tredje statsmakten att spela med öppna kort, att lyfta på alla stenar, att ta bort skygglapparna framför ögonen, att erkänna att problemen finns och vad de beror på och att ifrågasätter de politiker som försöker dölja och låtsas att allt är bra. 

Den svenska journalistkåren har inte gjort sitt jobb som en kritiskt granskande yrkeskår. Istället har den gått i fega och ängsliga politikers ledband och upprätthållit en tystnadskultur och en rädsla som vi idag inte vet hur vi ska komma ur."

https://elisabethoglund.se/blogg/svenska-journalister-har-ar-efter-ar-svikit-sin-uppgift-att-vara-en-sjalvstandig-och-kritiskt-granskade-kraft-i-samhallet/

Annons:
[Göstage]
9/29/19, 4:52 PM
#49

#48 Elisabeth är en "hedersgumma", sagt med positiva förtecken! 👍

[Göstage]
10/10/19, 7:37 AM
#50

Paulina Neuding skriver i en krönika på Dagens Samhälle att det i dag inte går att skilja det politiska budskapet i Public Service i nyhetsprogram och underhållning - verksamheterna kuggar i varann. Och nog sker det överföringsförsök av "goda värderingar" från såväl barninstruktörer som soffpredikanter?

"Att vara journalist i dag är i första hand att brinna och kämpa för diverse värderingar, snarare än att i första hand förse medborgare med de fakta som behövs för att navigera i en komplicerad värld. Man ser inte längre sitt jobb som en fråga om att leta fram fakta som mottagaren efterfrågar. Jobbet är i främst att förmedla goda värderingar som journalisten har, men mottagaren misstänks sakna."--- 

"Målgruppen ska i första hand uppfostras och läxas upp och kanske allra helst vara en helt annan."--- 

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/vi-sokte-en-lagereld-och-fann-en-tesdriven-koloss-29611

[Göstage]
10/19/19, 8:55 AM
#51

Den här veckans YouTubeinslag från Henrik Jönsson faller mig extra väl på läppen. "Lyssnarna efterfrågar inte fostran", upplyser han Public Service.

"En rimligare analys än att Vladimir Putin manipulerat bort SVT:s publik, är att en stor del av denna publik länge varit kritisk till de val och vinklar och den nyhetsvärdering SVT har gjort. De har bara på senare är fått allt större möjlighet att vända sig till källor man finner mer relevanta.

För de journalister som länge levt och verkat i denna homogena ideologiska företagskultur verkar utvecklingen te sig som obegriplig. Reaktionen blir därför kontraproduktiv: istället för att fokusera på att förbättra sin produkt och trovärdighet genom att konsekvensneutralt förmedla fakta väljer man - medvetet eller omedvetet- att bli mer aktivistisk, mer benägen att slåss för det subjektivt goda, och mer drivande i att lotsa sin publik till korrekta slutsatser. Vilket naturligtvis accelererar förlusten av trovärdighet och publik ytterligare."---

Henrik Jönsson, YouTube 191019

[Göstage]
10/25/19, 11:07 PM
#52

Alexa Robertson, professor vid Stockholms universitet inom medie- och kommunikationsvetenskap med särskilt fokus på globala tv-nyheter har studerat  hur olika medier skildrar folkliga protester mot regeringar och makthavare. I sin analys har hon inte sett nyheter som en informationskälla, utan en ideologibärare.

"Utgångspunkten i hennes forskning är att journalister är bland de mest inflytelserika skaparna av samhälleliga verklighetsuppfattningar och att deras rapportering om världen kan hjälpa medborgare att förstå människor från andra kulturer – eller inte.

Alexa Robertsson förklarar att forskning visar att man i Sverige har intresserat sig för “the underdog” – man vill ge “den lilla människan” en röst. På en del andra håll i världen drivs man i stället av andra politiska intressen. – Att ge ”den lilla människan” en röst är i högsta grad ett politisk ställningstagande, säger hon."---

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/medieforskaren-om-mediers-skildringar-av-protesterna-det-ar-latt-att-fa-en-felaktig-bild

Sedan kan man ju fundera över vilken röst journalisten ger "den lilla människan". Den skildrades - eller sin egen?

[Jimmy.L]
10/26/19, 8:01 AM
#53

Ja jag instämmer idet hon skriver.

[Göstage]
10/26/19, 8:26 AM
#54

Ja, det är intressant forskning! Fast jag är lite osäker på om hon tycker att det är okej med politiska ställningstaganden av journalister eller ej.

[Göstage]
11/22/19, 8:58 AM
#55

Jens Ganman hävdar på FB att de flesta journalister uttrycker en sak i media medan de har en annan uppfattning privat.

"ÄR SVENSKA JOURNALISTER DUMMA I HUVUDET?

Nej, faktiskt inte. Jag vet att man kan få för sig det ibland, men de flesta spelar bara. Av karriärskäl. Av rädsla för social utfrysning. Tro mig. Jag känner många av dem. Jag vet hur de pratar med varandra privat. Deras hastigt uppblommande oförmåga att förstå de mest elementära samband när det gäller frågor som rör invandring, arbetslöshet, hedersvåld, integration, nationalekonomi etc. är ett spel för gallerierna.

https://www.svt.se/…/forskare-invandringen-ar-en-miljardaff…

En social försvarsmekanism."---

Med i högsta grad all respekt för Jens Ganman så tror jag att sanningen må vara så för "många", men inte flertalet. Jag skall citera ur samma artikel av Ganman, som i sin tur citerar Lara Logan, journalisten som massvåldtogs på Tharirtorget i Kairo 2011. Hon uttrycker det så här om journalisten privat och i tjänst:

”Journalister är inte aktivister. Vi kanske delar passionen för en viss sak, men vårt jobb är att följa fakta vart de än leder. Vi kan inte ignorera något som ger falskt återsken på en ädel sak, som en aktivist kan … (…) …

… vi är inte advokater i en domstol, smörgårdbordssväljande passande fakta för att styrka vår sak. Lyckligtvis finns det bara en sanning. Vår känsla och vår uppfattning är subjektiv men själva sanningen är det inte. Framför allt är vi inte propagandister eller politiska operativa. Det är inte vårt jobb. ”

Så skulle man önska att det fungerade även i vårt land. Men tyvärr tror jag att det uppstod en tradition i samband med Miljöpartiets framväxt, då undersökningar visade hur partisympatierna hos journalistkåren fanns hos det partiet. Sedan dess har det varit tunnsått med liknande undersökningar, men jag är övertygad att ett flertal av de politiska reportrarna fortfarande har sina sympatier på den vänstra planhalvan, och att man visar detta ibland i klartext men oftast mellan raderna. 

Källa

Annons:
[Göstage]
12/4/19, 10:19 AM
#56

Överraskande att på Aftonbladet kultur (av alla ställen) hitta en intressant granskning av "mediafenomentet Greta", ej att förväxla med personen Greta Thunberg. Roland Poirier Martinsson skriver:

" ’Greta’ är långt större än Greta Thunberg och inbegriper världspolitiker, världssamfundet, världens medier, hundratals miljoner väljare i tjogtals demokratier och miljontals demonstranter. Och jag ser detta som ytterligare ett exempel på hur den västerländska demokratin krackelerar.

Sådan är alltså min enda invändning, men det är ingen liten sak: ’Greta’ (alltså inte Greta Thunberg eller hennes budskap, vänj er vid distinktionen) skrämmer mig på samma sätt som Donald Trump.

Jag tänker på detta vis. ’Gretas’ genomslag saknar motstycke och hade varit omöjligt utan för det första sociala medier och, för det andra, traditionella mediers och politikers växande benägenhet att låta sig styras av den digitala dynamiken. Hennes genomslag pressar folkvalda politiker att ansluta sig och förmodligen fatta beslut som utgår från ’Gretas’ appeller. Det är en ny form av opinionsbildning. Den påverkar inte politiken, den överväldigar politiken. Det är en artskillnad, inte samma saker på en skala."---

"Strukturerna som möjliggjort ’Greta’ kommer nämligen inte att försvinna. Man kan gissa att de studeras. De göds av politiker och medier. ’Greta’ bör vara en tankeställare för alla som vill värna den parlamentariska processens centrala roll i demokratier. Medier och politiker bör hålla huvudet kallt. Personen Greta Thunberg, däremot, får all min respekt."

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/qL8xko/greta-ar-lika-skrammande-som-trump

[Jimmy.L]
12/4/19, 10:56 AM
#57

#56 Greta är en trotsig tonåring som lyckades att ta kontrollen över sina föräldrar.

[Göstage]
12/4/19, 11:22 AM
#58

#57 Fast då är vi inne på personen Greta, inte `mediefenomenet Greta´. Den senare lever sitt eget liv (som i #46).

Edit.

[Göstage]
1/17/20, 8:07 AM
#59

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski blir allt mera ifrågasatt, inte bara av Alexander Bard. Caroline Dahlman i Kristianstadsbladet noterar att Wolodarski är frustrerad över att det i hans tidning slunkit in en debattartikel vars innehåll han inte sympatiserar med.

"Chefredaktören menade att en insändare inte borde ha publicerats då skribenten (enligt honom) använt ”fel” begrepp. Men vem mer ska tystas? Vilka andra ska Wolodarski tvätta munnen på? Vad får man säga och tycka i DN:s Sverige?"---

"DN:s chefredaktör tycks dock inte ha intresse av att diskutera eller lösa sakfrågan, utan trivs bra i rollen som uppfostrare. Exakt vilka han hänger ut är dock oklart, för några namn nämns inte; i hans ledare samlas blott svepande tjuvnyp utan källor. En debatt i en sund demokrati förtjänar bättre. En av de största dagstidningarna borde ta större ansvar över den goda tonen."

http://www.kristianstadsbladet.se/ledare/asiktspolisen-pa-dn-tjuvnyper-och-tystar/

[Jimmy.L]
1/17/20, 8:18 AM
#60

DN har blivit nya Metro. Inte undra på att dom tappar läsare.

[Göstage]
1/18/20, 8:57 AM
#61

Johan Hakelius skriver i en krönika i Expressen om ett ständigt puttrande opinionsavkok, satt på spisen av journalister, politiker och andra opinionsbildare på sociala medier, men nu när brygden börjat lukta vill de lägga locket på den grytan. Åtminstone för andra att använda.  

”Normalisering” har fått putsade benläder och brun skjorta. Det som egentligen är ett multiverktyg – ett ord som kan användas till att beskriva en hel mängd intressanta saker – har förvandlats till ett skällsord att rikta mot dem som utbyter artighetsfraser med sverigedemokrater."---

"Det här är bara ett exempel ur mängden, förstås. Det är väldigt mycket märkligt som har normaliserats det senaste decenniet, eller så. Stora och små saker. Att avskaffa försvaret. Vegansk skolmat. Klimatångest. Ibland kan man nästan ana att det enda som inte normaliserats är det normala, som i stället onormaliserats. Den vanliga, lunkande mitten har blivit suspekt."---

"Man kan undra hur vi hamnade här. ”Sociala medier” är ett svar av flera. Hela den samhällsklass – journalister, akademiker, opinionsbildare, politiker – som är satt att beskriva, analysera och hantera samhället, migrerade till skenvärlden Twitter, eller andra liknande skymningsland. De begrep inte att de därigenom upprättade kolonier med knäppgökar och politiska haverister, som alltid sätter tonen på de där arenorna. Efter ett tag trodde de att skenvärlden var verklig. Att det onormala var normalt. De radikaliserade sig själva. Ni är välkomna tillbaka till den verkliga världen nu. Tillsammans kan vi normalisera det normala."

https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/normalisering-ar-den-attonde-dodssynden/

[Hayabusa]
1/18/20, 9:33 AM
#62

#61 En insikt som är värd att ta till sig.  Det stormar ta mig f-n i det där skymningslandet.

Annons:
Carmarino
1/21/20, 1:49 PM
#63

#59 Karin Olsson på Expressen har lyssnat på debatten Alexander Bard deltog i, vilket Wolodarski inte verkar ha gjort.

Liberala chefredaktörer vill driva bort Alexander Bard från juryn i TV4:s "Talang" då han deltagit i en debatt med högerextrema.

Karin Olsson menar att det inte bara är Bard som ute på hal is.

"Talang" är den enda familjeunderhållningen på tv som går att titta på som förälder utan att gå under av tristess. Där sitter Alexander Bard i juryn, som en av Sveriges mest meriterade artister och musikproducenter. Hans roll i juryn är tydlig: sträng, rättfram, originell. Lite av den galne professorn.

Det jobbet borde Alexander Bard inte få ha, anser Peter Wolodarski, chefredaktör på Dagens Nyheter. Pia Rehnquist, chefredaktör på Sydsvenska Dagbladet, håller med.

Det hör till ovanligheterna att två mäktiga redaktörer, satta att värna en liberal offentlighet, har synpunkter på en nöjeskändis och filosofisk författares uppdrag. Av ren nyfikenhet tittar jag på den mer än två timmar långa debatten, arrangerad av högerextrema, som Alexander Bard deltog i förra året. Och som Wolodarski, "bland mycket anmärkningsvärt", tycker var droppen.

https://www.expressen.se/kultur/karin-olsson/lat-alexander-bard-sitta-kvar-i-talangs-jury/


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[Göstage]
3/8/20, 11:15 AM
#64

"Under ett stadsbesök i ryska staden Ivanovo fick president Vladimir Putin en kärleksförklaring han sent kommer glömma. – Vladimir Vladimirovich, gift dig med mig!, sa 28-åriga Julia Sjilova när hon mötte presidenten, skriver ryska nyhetsbyrån Ria Novosti."---

"_För ryska nyhetsbyrån Ria Novosti berättar hon att hon kände sig glad och spänd inför president Putins besök.
– Jag gillar hur han driver landet, han är väldigt villig, målmedveten och stark. Jag brukar titta på alla presskonferenser han gör."---
_

https://www.expressen.se/nyheter/julia-28-vladimir-putin-vill-du-gifta-dig-med-mig/

Expressen citerar obekymrat och närmast entusiastiskt Ria Novosti, en nyhetsbyrå som sorterar under det ryska kommunikations- och mediedepartementet. Vad hade hänt om en amerikansk "Julia, 28" hade sagt samma sak till Trump enligt Fox News - hade Expressens återgivning då blivit lika okritsk?

[Göstage]
3/9/20, 9:59 AM
#65

Csaba Bene Perlenberg som hade en del klartänkta ledare under sin tid på GP påbörjade en förflyttning vänsterut när han fick jobb som politisk krönikör på KvP/GT, och den ökenvandringen pågår fortfarande. 

Nu klagar han på att Dagens industris politiska redaktör PM Nilsson ger en för positiv bild av Sölvesborg och Trelleborg. Den korrekta självcensurivern förnekar sig inte - och så säger man att det är SD som vill inskränka yttrandefriheten. Den detaljen klarar msm rätt bra själva…

[Hayabusa]
3/9/20, 10:23 AM
#66

#65 I KvP/GT-artikeln nämns Darko Pervan.  Man ska ha klart för sig att historien med familjen Pervans bolag har många sidor. Som vanligt är allt inte svart/vitt. 

Diverse saxat från HD:

"Hans beslut att skrota fabriksplanerna i Klippan för att Sverigedemokraterna fått för stort inflytande blev en riksnyhet. Darko Pervan vill använda sin makt som företagare – och är inte särskilt nöjd med svensk byråkrati.
Nu funderar han istället på att dra igång plastgolvstillverkning och flytta jobb till Kroatien."

"Även om Darko Pervan inte är politiker, vill han utnyttja sin position som företagare.

– Vårt mål är att med korrekt information påverka invånarna i rätt riktning."

"Han är förvånad över alla reaktioner som nått honom via sociala medier. Speciellt ett långt inlägg där det påstås att de städer där en del av trägolven produceras i Kroatien skulle styras av högerextrema partier.

– De bara öser ut fake news. Högerextremister är inte ens representerade i Kroatiens riksdag och i de städer där vi har våra största fabriker är det socialdemokrater och liberaler som styr.

Fast kroatisk politik domineras ju av HDZ, ett parti som i likhet med Sverigedemokraterna beskrivs som högernationalistiskt, eller hur? "

"– Jag blir så jäkla trött. I Kroatien tar de emot mig som en hjälte. Här i Viken gnäller bara vissa. Vi har jättestor efterfrågan på våra golv och hade tänkt erövra världen med det. Och så kan det bli att vi hindras från att producera det fabriken i Viken är byggd för.

Men är det inte viktigt att folk får komma till tals när deras närmiljö berörs?

– Ja, absolut skall folk komma till tals och det är bra att man är engagerad när det gäller närmiljön men synpunkterna skall baseras på fakta och inte felaktiga rykten, som exempelvis att vår fabrik luktar, att vi släpper ut formaldehyd som skulle vara farligt etcetera. Detta menar jag är allmänt gnäll."

[Göstage]
3/9/20, 10:44 AM
#67

#66 Det förteg alltså CBP, trots att han med sitt jobb högst sannolikt kände till det. Hoppas att någon påminner honom…

[Hayabusa]
3/9/20, 11:00 AM
#68

#67 Precis. Pervan är affärsman, att flytta produktion till Kroatien med förevändningen "SD och gnälliga ortsbor" funkar i vissa läger.

[Jimmy.L]
3/9/20, 11:27 AM
#69

Han är säkert en hjälte hos dom goda här på iFokus, fast hans fabrik förstör miljön.

Annons:
[Hayabusa]
3/9/20, 11:45 AM
#70

#69 Som sagt - familjen Pervan är affärsmän/kvinnor.

[Göstage]
3/23/20, 9:05 AM
#71

Krönikörerna Lars Lindström, Cissi Wallin och Alex Schulman på Expressen  har bråda dagar nu med att fördöma sådana som inte är samma fina människor som de själva i dessa coronatider.

[Göstage]
5/15/20, 11:10 AM
#72

Igår hade en krönika av Torbjörn Nilsson i Expressen fått rubriken "Ingen blir sur på Jimmie Åkesson" (kvarstår i länkadressen). Idag har rubriken ändrats till "Fascinerande uselt av SD"- artikeln i övrigt är densamma. Undrar vem/vilka som agerat där?

[Hayabusa]
5/15/20, 11:18 AM
#73

#72 "Det var det jag kom att tänka på när jag läste Simon Kupers text om hur den globaliserade samhällsklassen nu flyr världens mångskiftande metropoler i jakt på lugn och säkerhet. Den isolerade plats de söker är inte helt olik den sverigedemokratiska visionen av det goda samhället."

In the meanwhile, in Sweden…Stanna hemma, gå inte ut i onödan. Isolering är viktigt. Inga bilresor längre än 1-2 timmar.

[Göstage]
5/15/20, 11:24 AM
#74

#73 Nästa steg blir väl då att man konspirationsteoretiserar fram att det är SD som ligger bakom pandemin. Blir det Anders Lindberg som gör det hopkoket?

[Göstage]
5/18/20, 7:52 AM
#75

För den som regelbundet följt de dagliga pressträffarna mellan myndighet och media om coronakrisen framstår symbiosen allt tydligare. Samma personer befolkar åhörarstolarna, frågorna är vid det här laget ofta desamma som tidigare, och reportrarna går hem och skriver reportage om Folkhälsomyndighetens härolders outfit istället för om budskapet. Tegnells tröja, händerna i fickan-pose och ostyriga frisyr är ju välkänt från spalterna numera, och även den biträdande statsepidemiologen får nu del av flåsande betraktelser.

En tysk nordenkorrespondent som envist försökt att göra sitt jobb och ställa raka frågor verkar ses som något av en "kuf" av sina svenska kollegor, och givetvis har man känt sig tvingad att fråga Tegnell om vad han tycker om den besvärliga tysken. (I rättvisans namn finns det dock de som storögt konstaterar att det faktiskt går att ställa sådana frågor som tysken.)

 "Svenska journalister är för mesiga mot makten. De låter makthavare hållas och står och skrapar med foten när dessa myndighetspersoner ägnar sig åt maktmissbruk."(---)".

"I Sverige sätter sig gärna framför allt vänsterliberala politiker på höga hästar och fördömer länder där man anser att yttrandefriheten är i fara", skriver Katerina Janouch på sin sajt, och det är inte Utan att man vill hålla med henne.

Några läsexempel:

https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/anders-wallensten-om-all-uppmarksamhet-bisarrt/

https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/tyske-journalistens-frustration-maste-forklara-for-tyskarna-/

https://www.fplus.se/korrespondenter-i-sverige-utsatts-for-patryckningar/a/jdqEmn

[Göstage]
6/28/20, 5:46 PM
#76

Författaren och journalisten Lars Åberg skriver i en krönika med rubriken "Även journalister kan leva i åsiktsbubblor" om hur journalistiken har förändrats sedan han för ett halvsekel sedan genomgick sin journalistutbildning. Han avslutar:

"När medierna dras med i bildstormarrörelser som MeToo eller Black Lives Matter blir bristen på distans och skepsis också ett självständighetsproblem för hela branschen. Redan från första dagen fanns frågor att ställa som inte ställdes. I stället tenderar journalistiken i upphetsade lägen att svepas med i det som den amerikanske sociologen och medieprofessorn – och tidigare 60-talsstudentaktivisten – Todd Gitlin i boken ”Media unlimited” beskrivit som en medial störtflod som blir sitt eget, och sitt enda, budskap."

 http://larsaberg.se/sv/aven-journalister-kan-leva-i-asiktsbubblor/

Annons:
[Göstage]
7/28/20, 8:38 AM
#77

Många som såg SVT.s nyhetssändningar igår reagerade nog på det engagerade och närmast personligt hållna reportaget om den afghanske killen som väntar på utvisning till sitt hemland- det kändes mer som ett partsinlägg än ett allmänt hållet nyhetsreportage. Samhällsnytt konstaterar att reportern har tagit ställning för denna och anknutna frågor på sociala medier tidigare.

[Göstage]
7/30/20, 8:30 AM
#78

#75 Så kom då till slut den offentliga debatten om medias underdånighet inför Folkhälsomyndigheten, när professorn Björn Olsen i sitt sommarprogram tände brandfacklan.  "Idoliseringen av FHM måste granskas", anförde han där.

[Göstage]
8/1/20, 9:02 AM
#79

Henrik Jönsson på YouTube om inställningen från journalistkåren till de förlorade får som tappat förtroendet för msm.

[Hayabusa]
8/1/20, 10:41 AM
#80

"För exakt ingen konsumerar media för att bli moraliskt förbättrad av journalister"

Så sant 👍

[Göstage]
8/17/20, 9:37 AM
#81

"Debatten om huruvida svenska journalister är vänstervridna rasar igen. Men nu verkar den handla mindre om att förneka att en majoritet av journalisterna röstar rödgrönt och mer om att få det till att denna slagsida inte påverkar journalistiken - ett inte särskilt trovärdigt försvar. Självklart spelar journalisternas värderingar roll", skriver Mats Olin, chef för Näringslivets medieinstitut på GP debatt.

"Problemet uppstår förstås om de flesta journalister har ungefär samma värderingar, kompetens och syn på vad som är relevanta samhällsproblem. Om många journalister är stöpta i samma form uppstår inte mångfalden som ger ett rikt nyhetsutbud. Och ibland blir vänstertänket allt för dominerande."---

"Gemensamma värderingar och stark yrkeskultur kan skapa enögdhet. Dominansen av vissa perspektiv kan hänga ihop med professionaliseringen eftersom den etablerat vissa gemensamma sanningar om vilka perspektiv som är relevanta och vilka som inte är det."---

Långsiktigt handlar det om de stora svenska redaktionernas trovärdighet. Digitaliseringen har inneburit att varje mediekonsument har alternativ, och kan jämföra exempelvis SVT:s utrikesrapportering med initierade svenska bloggares, eller med de stora internationella mediehusens. Var och en kan göra sin egen bedömning av balans och relevans. Det är ur den möjligheten som kritiken mot de traditionella svenska medierna har sina rötter."

https://www.gp.se/debatt/sj%C3%A4lvklart-spelar-journalisternas-politiska-hemvist-roll-1.32553387

[Hayabusa]
8/17/20, 10:10 AM
#82

#81 "Var och en kan göra sin egen bedömning av balans och relevans. Det är ur den möjligheten som kritiken mot de traditionella svenska medierna har sina rötter."

Exakt så.

[Göstage]
8/19/20, 7:55 AM
#83

#4ff Kommunerna tycks fortsatt föredra att kommunicera med sina medborgare via kommunikatörer. Bawar Ismail i Expressen uppmärksammar ämnet:

 "Kommunernas kommunikationsavdelningar har växt rejält under senare år. När Dagens Samhälle granskade antalet kommunikatörer i landets kommuner och landsting 2015 landade siffran på strax under 4 000 tjänster, vilket är mer än en fördubbling på bara ett decennium. 

Timbros nätmagasin Smedjan gjorde i veckan en uppföljning i ämnet. Göteborg har länge toppat listan över kommunerna med flest anställda kommunikatörer. Sveriges andra stad knep förstaplatsen även denna gång med sina 253 tjänster, följt av Stockholms med 200 stycken och Malmö med 170."---

"Men med den explosionsartade tillväxten av kommunala kommunikatörer bör man ställa sig frågan: Hur många kommunikatörer behöver en kommun egentligen för att vara tillgänglig för allmänheten?"---

https://www.expressen.se/ledare/bawar-ismail/hur-kan-malmo-ha-rad-med-170-kommunikatorer/

Annons:
[Hayabusa]
8/19/20, 12:11 PM
#84

#83 Herrejesus….vad f-n gör 253 kommunikatörer i Göteborg? Komplett galet.

[Hayabusa]
8/19/20, 12:13 PM
#85

#83 Spot on:

"Frågan är för vems skull? De allra flesta kommuninvånare önskar nog bara att kommunen skapar trygghet och levererar god välfärd. Det får därtill gärna vara enkelt att hitta information på kommunens hemsida och att få tag på ansvariga tjänstemän vid frågor och funderingar. 

För det krävs inga kreativa kommunikatörer."

Carmarino
8/19/20, 12:18 PM
#86

#84 Helsingborg har "strax under 100 kommunikatörer". Siffrorna är från förra året, för det verkar inte finnas några från i år, men de har nog knappast blivit färre.

https://skattebetalarna.se/annu-fler-kommunikatorer-till-helsingborg/

https://www.offentligaaffarer.se/2019/10/24/fler-kommunikatorer-farre-journalister/


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[Göstage]
8/20/20, 10:15 AM
#87

#85 "Frågan är för vems skull?" Precis! Göteborgs stads kommunikatörer producerar tjugo poddar - hur många lyssnare har de utanför den egna kretsen?

"Problemet med att pengar slösas bort på kommunikation finns i alla kommuner. Men när det gäller antal anställda kommunikatörer har Göteborgs stad flest - 253 stycken. Dessa jobbar bland annat med poddar, närmare bestämt tjugo stycken. Varje dag lägger Göteborg en halv miljon kronor på kommunikation. Pengar som hade kunnat gå till kommunens kärnverksamhet som skola och äldreomsorg, skriver Emil Moghaddam, 1:e vice ordförande KDU Västra Götaland."---

https://www.gp.se/debatt/enormt-sl%C3%B6seri-n%C3%A4r-skattepengarna-g%C3%A5r-till-poddar-1.32740239

[Göstage]
9/23/20, 8:49 AM
#88

Per Brinkemo, själv före detta journalist, om svensk nyhetsjournalism:

"– Generellt sett mår den uselt. Journalister går i flock. Men det finns ingen konspiration där man från redaktionsledningarna säger att vi inte ska skriva om det här för det gynnar de främlingsfientliga. Det är snarare en omedveten självcensur, där journalister, var och en, är förskräckligt rädda för Sverigedemokraterna.

Varför självcensur?

– Journalistkåren är otroligt homogen. Jag kan ta mig själv som exempel, jag levde i en journalistvärld. När jag kom till en källare i Rosengård så insåg jag hur lite jag förstod om migration och de grupper som kommer hit. Det är en sak att springa in en halvtimme i Rinkeby och göra en snabb intervju, men ska du förstå lite djupare måste du vara påläst eller ha erfarit att världen inte ser ut som Sverige.

Det handlar alltså enligt Per Brinkemo inte om att redaktionerna medvetet fattar beslut om att inte ta upp vissa frågor. Samtidigt finns det vissa viktiga ämnen som uppenbarligen försvinner. Hur hänger det här ihop? Det Per Brinkemo beskriver är att kåren agerar som en flock, ”det är en enorm flockmentalitet”, snarare än styrs av en formulerad agenda."---

https://timbro.se/smedjan/per-brinkemo-konsensusmentaliteten-ar-destruktiv-for-journalistiken/

  • Redigerat 9/23/20, 8:49 AM av [Göstage]
[Göstage]
9/27/20, 1:16 PM
#89

#87 Martin Wannholt, oppositionspartiet Demokraterna i Göteborg
" riktar även skarp kritik mot kommunens organisation och det han kallar överadministration:

– Det bedrivs allt för mycket så kallat utvecklingsarbete som i själva verket är powerpoint-produktion utan kontakt med verkligheten. Vår bedömning är att det på kort tid skulle gå att omfördela mellan en och två miljarder kronor och tusentals anställda till grundverksamheterna. Om man slutar lägga resurser på onödiga aktiviteter som Brysselkontor, Sydafrika-samarbete, Fair trade, Mistra Urban Future, kamelfarmer, Integrationscentrum och annat snömos."---

https://timbro.se/smedjan/kann-sorg-for-goteborg/

Och kommunikatörer och djävulen och hans mormor…

  • Redigerat 9/27/20, 1:18 PM av [Göstage]
[Göstage]
10/4/20, 9:25 AM
#90

Är det från prästernas husförhör i gamla tider dagens journalister hämtar insprirationen till att bedriva uppfostran och pröva folkets moral? Carl-Vincent Reimers från Näringslivets medieinstitut på Kvartal:

"Likt prästerna under 1800-talets husförhör står i dag journalisterna för folkets uppfostran, ställer frågor, testar kunskaper och prövar moral. Politikerna, ämbetsmännen, företagarna, medborgarna, akademikerna och arbetarna levererar nervöst svaren med anletet belyst av skattefinansierat strålkastarljus. Vi kallar det inte längre husförhör utan folkbildning men svaren som de inbjudna gästerna ger speglar inte enbart de egna värderingarna, utan också frågeställarens förväntningar på den som svarar. Det i public services och allmänhetens mening nyttiga och riktiga, inte det uppriktiga, utgör essensen av programföretagens innehållsmässiga ram."---

"Hittills har svaret från de folkvalda varit att öka public services finansiering eftersom endast public service, menar man, kan garantera en saklig, opartisk kunskapsförmedling på folkbildningens grund. Observationerna i vår undersökning väcker tvivel om att den slutsatsen är hela sanningen. Om public service cementerar i stället för att vidga samhällets intellektuella ramar för det offentliga samtalet är det snarare pluralism och mångfald som är vägen framåt för framtidens medielandskap."

https://kvartal.se/artiklar/public-service-mellan-husforhor-och-folkbildning/

  • Redigerat 10/4/20, 9:25 AM av [Göstage]
Annons:
[Göstage]
10/11/20, 8:01 AM
[Göstage]
10/24/20, 8:49 PM
#93

Alex Schulman, som jag givit upphoppet om för länge sedan (om jag ens haft något sådant) överraskar med att uttrycka sin leda inför journalister som uppträder som aktivister, i USA men även här hemma. Han verkar åtminstone för stunden känna förståelse för dem som anklagar media för "fake news".

"Varför ska jag, om jag är på jakt efter oberoende journalistik, riktiga nyheter om USA-valet, läsa en tidning som uttalat vill att Biden vinner valet? Det är väl inte det minsta konstigt att republikaner kallar sådan journalistik för fake news, det är väl till och med helt rimligt?"---

"Det har funnits tendenser bland svenska politiker att uttrycka sig kritiskt om svenska mediers vänstervridning, både Jimmie Åkesson och Ebba Busch har varit där och fiskat, men än så länge har väl kritiken inte fått fäste riktigt. Men frågan är om inte något är på väg att hända i Sverige också. I veckan meddelade Dagens Nyheter att de upplåter chefredaktörsstolen på tidningen till Greta Thunberg för en dag. Jag tycker att Dagens Nyheter och alla andra svenska tidningar bör rapportera om allt Greta Thunberg gör och säger. Hon är väl den viktigaste rösten i Sverige just nu. Men vad innebär det när en av Sveriges största tidningar lämnar över sin journalistik till en aktivist?

Vad är journalistik och vad är åsikter? Vad är sanning och vad är känslor? Jag tror det är ett stort misstag. Sluta gråt, börja rapportera.

https://www.expressen.se/kronikorer/alex-schulman/lat-inte-en-aktivist-ta-over-dagens-nyheter/

Fetstilen är krönikörens.

  • Redigerat 10/24/20, 8:50 PM av [Göstage]
[Jimmy.L]
10/24/20, 9:03 PM
#94

#93: Hoppsan för en gångs skull håller jag med han.

[Göstage]
10/24/20, 9:07 PM
#95

#94 Ja, nu riskerar han att falla i onåd hos journalistklubbarna…

[Göstage]
10/25/20, 9:35 AM
#96

Orädda Carolin Dahlman har efter sju år sagt upp sig på Kristianstadsbladet, och samma dag som hon offentliggjorde detta skrev hon en starkt kritisk ledare om svensk journalism som hon avslutar:

"…jag är mer rädd för att folk slutar kritisera, att vi blir för avtrubbade och tappat källkritiksförmågan när vi blir vilseledda av journalister av låg kvalitet, att vi börjar tro på sagorna. Risken finns. Förtroendet för SVT är högre än någonsin…"

https://www.kristianstadsbladet.se/ledare/varning-for-journalister-som-for-oss-bakom-ljuset-090dcfd0

Givetvis attackerades hon från en journalist, vilket fick henne att replikera att "det oroar mig att en del journalister hellre riktar taggarna mot mig än försöker göra ett bättre jobb".

Synd att Dahlman slutar som krönikör i Kristianstadsbladet, men hon lär nog höras igen i mediabruset! 👍

[Göstage]
10/26/20, 8:16 AM
#97

#4 ff Krönikören Daniel Persson skriver på Dagens Samhälle om fenomenet kommunikatörer.

"Inte minst under coronakrisen blev det uppenbart hur många kommuner faktiskt betraktar medierna och deras granskningar: som ett hot mot den offentliga verksamheten. På flera håll gjordes allt inom och en hel del utom lagens råmärken för att förhindra granskningar."---

"Många kommunikatörer verkar anse sig tjäna ett högre syfte – att undvika ett kaotiskt informationsflöde eller att skydda organisationens syfte. Detta syns tydligt i Dagens Samhälles nyliga intervju med Göteborgs kommunikationsdirektör Helena Mehler. I intervjun låter det närmast som att kommunikatörerna är en gåva till journalister."---

"Handen som håller i hammaren hör ofta till en skapelse som alltmer misstror det omgivande samhället och vill skyddas från det. Det gör den till mer av ett tillhygge än ett verktyg. Dessutom är det förstås möjligt för vem som helst att ha för många hammare."

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/kommunikatoren-ar-ett-stadigt-tillhygge-34102

Annons:
[Göstage]
11/5/20, 7:28 AM
#98

Journalisterna Per-Axel Janzon (före detta UR-anställd) och Lars Åberg har för Kvartals räkning tittat på hur public service arbetar med mätningar av utbud och av medarbetarnas könstillhörighet och etniska bakgrund.

"På UR verkar man nu ha insett faran i att som public service-bolag ägna sig alltför mycket åt åsiktsjournalistik. Det fanns en tid då chefer på företaget kunde predika för personalen om att deras främsta uppgift var att förändra publikens värderingar, som om företaget visste vilka värderingar som var de rätta. Den tiden är nog borta nu. Företaget gör säkert också sitt bästa för att spegla hela Sverige."---

https://kvartal.se/artiklar/damhockeyparadoxen-ju-mer-public-service-arbetar-med-jamstalldhet-desto-tystare-blir-appladerna/

Kanske har man nyktrat till på UR, men public service i övrigt tycks leva kvar i den föreställningen.

Denna kommentar har tagits bort.
[Göstage]
11/19/20, 8:37 AM
#100

VD Benkö och programdirektör Löfdahl på SR summerar den amerikanska mediabevakningen av valet där och skryter upp sin egen verksamhet till oigenkännlighet.

"Få önskar sig nog en rapportering inför kommande val i Sverige liknande den vi nu har sett i USA.

Tvärtom mår det demokratiska samhället bäst av en gemensam verklighet, med gemensamma nyhetsförmedlare, där vi kan ta del av andras åsikter - även om vi inte håller med.

Starka, breda, oberoende och opartiska medier bör vara lika självklara som att journalistikens roll inte är att tala om för människor vad de ska tycka."

https://www.expressen.se/debatt/med-public-service-far-du-opartiska-nyheter/

Vems den "gemensamma verkligheten" är vet vi väl vid det här laget, och att "journalistikens roll inte är att tala om för människor vad de ska tycka" är väl något just svensk ps borde ta till sig…

[Göstage]
11/21/20, 3:54 PM
#101

#100 Katerina Janouch reagerar också över de två SR-höjdarnas skrivning. Hon skriver:

"Men låt oss gå tillbaka till Benkös formulering “gemensam verklighet”. Vad betyder det ens? Hur kan verkligheten vara gemensam när skildringen av den bygger på propaganda och hårdvinkling? Är det en gemensam verklighet om man till exempel vägrar berätta vilka de kriminella är, och låtsas som om alla människor är lika våldsbenägna? Är det en gemensam verklighet när man försöker ge sken av att politikerna har kontroll över den svenska samhällsutvecklingen? Är det en gemensam verklighet när människor inte känner igen sig i vad som sägs i radio och på TV, när man uppenbart ser hur journalisterna väljer att ge röster åt dem som bekräftar deras önskemål om hur världen borde se ut, istället för hur den faktiskt ser ut?"---

"Tvärtom vad Benkö och Löfdahl hävdar så mår det demokratiska samhället INTE bäst av deras gemensamma, förfalskade verklighet. Det demokratiska samhället mår bäst av en fri debatt och en flora av olika tankar, bilder, idéer. Det mår bäst av kritik och verkligt fria medier, inte statligt finansierade, propagandistiska sådana som håller landet i ett järngrepp och som ständigt försöker hjärntvätta massorna. Vi ska inte tycka lika. Vi ska få tycka vad vi vill, och inte vara rädda för att säga vår mening och uppmärksamma när fel begås. Bara så har ett land chansen att tillfriskna."---

https://katerinamagasin.se/vi-behover-prata-mer-om-public-services-totalitara-onskan-om-att-asiktskontrollera-folket/

[Jimmy.L]
12/18/20, 1:11 PM
#102

När socialdemokraten Jan Emanuel Johansson sa att de som tar studenten inte ska flagga med andra flaggor än den svenska nickade Ulf Kristersson (M) instämmande.

Politiska motståndare har kritiserat uttalandet och partiledarens agerande.

Riksdagsledamoten Ali Esbati (V), som skriver på Twitter att det var ”Rätt jävla vidrigt”. I kommentarerna under skriver en person att Ulf Kristersson ser ut att ”mysa”, och då svarar Ali Esbati ”Det är det värsta, ja”.

Lorentz Tovatt, klimat- och energipolitisk talesperson (MP): ”Varför sitter Kristersson och hummar med i denna rasism?” skriver han.

https://www.expressen.se/nyheter/kritiken-efter-utspel-om-studentflaggorna/

Både Jan Emanuel Johansson och Ulf Kristersson möts av kritik efter programmet.
[Göstage]
12/21/20, 9:09 AM
#103

#11 Kommer lyxinfluencertjejerna att upplåta plats för betalt beundrande av Annie även i nästa val, frågar Katja Janouch

Nej, det går inte att sluta att på alla upptänkliga sätt fortsätta uppmärksamma pedofilskandalerna som i allt snabbare takt duggar inom Centerpartiet. På kort tid har Centern, förr främst förknippat med jordbruk och lansbygd, blivit något slags symbol för de vedervärdigaste brott mänskligheten kan begå: Nämligen att förgripa sig på små värnlösa barn, till och …
[Göstage]
12/21/20, 11:09 AM
#104

#0 Ronie Berggren repris: ”Därför behövs alternativ media och medborgarjournalister med mod och integritet, som vågar göra det etablerad journalistkår inte kan eller vågar: att presentera sanningen till folket, utan att pådyvla dem slutsatserna.”---

https://nyheteridag.se/plus/ronie-berggren-svenska-journalister-har-glomt-sin-huvuduppgift-att-beratta-sanningen/ Betalartikel

Svenska journalister har tagit som sin uppgift att uppfostra allmänheten i stället för att bara berätta nyheter, göra nyheter. En förklaring finns i den vänstermarinerade utbildningsmiljö som journ...
  • Redigerat 12/21/20, 11:11 AM av [Göstage]
Annons:
[Göstage]
12/22/20, 6:35 AM
#105

Adam Cwejman har en lång ledare i GP hur värdegrunden blev ett maktmedel för en ny överhet.

"PM-klassen (professional-managerial class) lider av bristande självinsikt. Man kanske rentav kan beskriva det som bristande klassmedvetenhet. Man inser inte hur uppfostrande man framstår. Eller hur floskeltäta vissa visioner och värdegrunder är. Det går inte att moraliskt uppfostra samhällsmedborgarna in i framtiden. Distansen mellan PM-klassen och många av de människor som, direkt eller indirekt, påverkas av dess arbete, värderingar och inflytande har ökat med åren."---

https://www.gp.se/ledare/hur-v%C3%A4rdegrunden-blev-ett-maktmedel-f%C3%B6r-en-ny-%C3%B6verhet-1.38737988

iFokus är ett nätverk av intressesajter om allt mellan himmel och jord
[Göstage]
1/3/21, 8:23 AM
#106

Författaren Ola Sandstig med erfarenheter från Public Service får i en intervju på Ledarsidorna frågan "Borde man utbilda folk mer i public service-tänket?"

"På journalisthögskolan är det väl det man lär sig, någonstans, men folks egna preferenser kommer självklart sätta avtryck i journalistiken man gör. Man får försöka vara så pass ärlig man kan. Men det är klart – kåren som helhet är generellt mer vänstervriden. Man anser sig vara progressiv, man har stått nära MP och man sympatiserar med MP, det är uppmätt och det stämmer. Så är det ju.

Det påverkar såklart journalistiken i någon mån, liksom att det påverkar att vi vuxit upp i ett socialdemokratiskt samhälle i generationer, vore konstigt om det inte påverkade vad vi tycker är normalt eller inte. Åker du till USA har de ju helt andra normer om skattefrågor, till exempel. Allt det där påverkar vi ju. Ingen av oss är neutral."

https://ledarsidorna.se/2021/01/vad-ar-statusen-for-begreppet-apatiska-flyktingbarn-idag/

Ola Sandstig, aktuell med boken om "De apatiska barnen" ger sin syn på journalistik och journalistisk etik. Hur ett bokprojekt som egentligen skulle handla om något helt annat, som Fake News, kom a...
  • Redigerat 1/3/21, 8:23 AM av [Göstage]
kamera0710
1/3/21, 10:46 AM
#107

Fler intressanta synpunkter från Sandstig. Samma länk som i #106.

"Vad tror du om den här nya mediesatsningen Bulletin i det avseendet? Behövs en ny spelare?

Jag tycker någonstans att det alltid är bra med nya medier, men jag har ingen aning här. Vad jag har förstått så är det i grunden lite politiskt, eller hur är det? Jag vet inte, ska det bli en Neo (borgerlig tidskrift som existerade 2006-2015, reds anm), eller vad ska det bli?

Jag välkomnar allt, på vänstersidan har de ju ETC. Finns Ordfront och Arena kvar? Det finns några tankesmedjor också, så det är naturligt att det kommer något på högersidan… Vad kallas det, TAN-media sa någon! Jag vet inte. Det är svårt att sätta namn på.

Men samtidigt är det ju lite samma gamla jävla namn som florerar på de här medierna. Vi kommer känna igen dem, ledarskribenter från SvD, namn man sett tidigare. Vad jag kanske saknar i den typen av tidning är ju reportaget, det som är på plats. Det blir mycket tankeartiklar i essäformat. Kvartal består ju mest av det, till exempel. Jag kan sakna reportaget där man går ut och skitar ner sig och gör gräv. Det är väl det som slog mig när jag såg Bulletin, att det blir en enda stor fet jävla ledarsida där samma skribenter skriver det de skrivit förut."

Sedan får man ju komma ihåg att det kanske inte är billigt att ägna sig åt grävande journalistik. Och den som sätter igång förutsättningslöst tar ju alltid risken att det så att säga "spricker", om man inte stöter på några oegentligheter.

[Hayabusa]
1/3/21, 10:57 AM
#108

#107 "Sedan får man ju komma ihåg att det kanske inte är billigt att ägna sig åt grävande journalistik."

Det kan bli ett väldigt högt pris man får betala - och då tänker jag inte på pengar i första hand.

kamera0710
1/3/21, 11:18 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#109

#108 Det kan väl ligga något i det. Har ägnat några veckor åt tegelstenen Den kungliga kleptokratin, ett delvis grävande reportage om kungahuset. Författaren Thomas Lyrevik berättar i boken att han efter en tid kontaktades av säkerhetspolisen, som undrade varför han ställde så mycket frågor om kungahuset till olika myndigheter och instanser. Efter det valde han att använda många olika e-postadresser i det fortsatta grävandet. Han lät också den egna bekantskapskretsen mejla iväg frågor, istället för att göra det själv.

Den tar inte minst upp bristen på kritisk journalistik om kungahuset, i såväl public service som i andra medier. (Fokus är annars alla märkliga oklarheter om vilken lagstiftning som egentligen gäller för denna institution.)

[Göstage]
1/3/21, 11:25 AM
#110

#107 Bulletin har som du kanske har sett en egen tråd där ditt citerade stycke redan har uppmärksammats?

https://debatt.ifokus.se/discussion/1491100/nya-satsningen-bulletin

iFokus är ett nätverk av intressesajter om allt mellan himmel och jord
kamera0710
1/3/21, 11:26 AM
#111

#110 OK, det hade jag inte sett.

Annons:
[Hayabusa]
1/3/21, 11:29 AM
#112

#110 Alert sajt 👍

[Göstage]
1/6/21, 6:17 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#113

Vilka skriver de om - vilka skriver de för? Lars Åberg på Bulletin funderar över dagens reportrar, krönikörer och kolumnister.

"Vad har journalisten längre att komma med, vad skiljer henne från den som tycker olika saker på Facebook? Lojaliteter har också skiftat. Man skriver inte längre för Nisse i Hökarängen utan för att markera sin tillhörighet i en medelklassig livsstilsvänster. Tvivlar man på det man säger eller skriver tvingas man höja rösten eller blåsa upp byline-porträttet. Medierna har blivit ett flöde, omöjligt att stänga av, och det finns de i branschen som ser sig som aktivister med uppgift att redigera bort sådant de ogillar."

Bakom sådana här generaliseringar är tendensen ändå tydlig; medievärlden består av bubblor, ekot förstärker övertygelsen, delar av allmänheten betraktas som så motsträviga att de behöver tillrättavisas."---

"Den här defensiven kan framstå som märklig. En journalistik som självständigt belyser viktiga samhällsfrågor borde ju inte känna ett så ängsligt behov av att näpsa dem som tycker annorlunda. Trovärdigheten hos en tidning minskar inte om den publicerar en oförväntad text."---

https://bulletin.nu/kronikorer/all/journalistikens-murvlar-har-ersatts-av-dess-ordningsvakter

Åsiktsmarginalerna krymper inom medierna. En upphöjd journalist i dag kan vara paria i morgon efter att ett konformt drev upptäckt någon åsikt eller vinkel som inte passar sig. Vad är det egentligen frågan om och vad får det för konsekvenser undrar Lars Åberg, författare och senior reporter på Bulletin.
  • Redigerat 1/6/21, 6:19 PM av [Göstage]
[Göstage]
1/19/21, 2:17 PM
#114

Skall journalister driva opinion i nyhetsrapporteringar? En bekant fråga i tråden, idag skriver Håkan Boström om ämnet i en GP-ledare.

"I grunden finns här en fråga om vad journalistik bör vara och framförallt vad Public Service-journalistik är för något. Givetvis ska nyhetsjournalistik vara saklig, balanserad och ställa skarpa, pålästa frågor till olika parter och intervjupersoner. Men Public Services uppdrag är inte att vara ”objektiva”, utan just opartiska. Föreställningen om journalistiken som ”sanningssägare” leder lätt fel. Ingen behärskar hela sanningen om alla de komplexa samband som utgör ett samhälle. Om journalisten tror sig veta bäst om allt blir det lätt uppfostran i TV-rutan. Men det blir sällan bra journalistik."---

"Idén om journalisten som sanningssägare drar obönhörligen in journalisten själv i politiken. Sådana storvulna anspråk bör överlämnas till oss som skriver på ledar- och kultursidor. Då vet läsaren att det handlar om valda perspektiv och åsikter."---

Dagens Nyheter har den senaste veckan riktat stark kritik mot SVT för att vara för inlyssnande och opartiska i sin rapportering. Men är det verkligen journalistikens
[Göstage]
2/16/21, 8:46 AM
#115

När hudfärg blir viktigare än kunskaper. Per Gudmundson analyserar på Bulletin.

Svensk journalistik har problem. En vänstervriden och popkulturell världsbild har tagit över. Stora delar av den europeiska kulturen saknas däremot helt.
[Göstage]
4/27/21, 8:39 AM
#116

#83 #4 m.fl. "Larmen om anorektiska organisationer och svällande staber duggar tätt i Sverige," konstaterar Patrik Kronqvist på Expressens ledarsida.

"Fler chefer behöver inte heller per automatik vara dåligt. I stora delar av offentlig verksamhet finns tvärtom en skriande brist på närvarande arbetsledare.

Men Riksrevisionen slutsatser visar ändå på giltigheten i den observation som historikern C Northcote Parkinson gjorde redan 1957: ”En arbetsuppgift kommer att utvidga sig så att den fyller den tid som är tillgänglig för att utföra den.”

Kunskapen om denna lag tyckts dessvärre vara låg. I somras, när ledarsidans vikarie Bawar Ismail kritiserade fenomenet att kommuner anställer allt fler kommunikatörer – enbart Malmö stad har 170 stycken – fick han mothugg av en trio kommunikationschefer.

"De replikerade att informationsbehovet i princip är oändligt och att det är viktigt att det finns så många kommunikatörer att jobbet blir gjort. Den svällande byråkratin upphöjdes underförstått till ideal."---

Lite halvt OT från trådrubriken, men kommunikatörsfrågan är nog fastnaglad här vid det här laget.

Larmen om anorektiska organisationer och svällande staber duggar tätt i Sverige. Chefer borde utnyttja SAF-ordföranden Curt Nicolins gamla knep.
  • Redigerat 4/27/21, 8:41 AM av [Göstage]
[Göstage]
4/28/21, 1:54 PM
#117

#4 m.fl. Lars Åberg på Bulletin funderar över pressmeddelandejournalistiken. Ännu ej betalartikel.

"Där journalisterna pensionerats eller inte fått några nya jobb slinker kommunikatörerna in. Alla privata och offentliga verksamheter har budskap att kommunicera och anställer följaktligen folk för att sköta den sysslan. Åtskilliga av dem är före detta journalister som får bättre betalt i de nya rollerna."---

Ett så stort antal kommunala kommunikatörer har anställts – flera hundra i var och en av de tre största städerna – att de lokala nyhetsreportrarna helt försvinner i mängden.

Det är goda tider för pressmeddelandejournalistiken.

"Kommer behovet av kommunikatörer ur en upplevelse av att människor inte har förtroende för själva verksamheten? Måste saker förklaras eller läggas till rätta för en allmänhet som inte längre förstår vad kommunen, myndigheten eller företaget håller på med? Eller cirkulerar så många felaktiga uppfattningar att de behöver justeras?

Kommunikationsavdelningarna har svällt parallellt med den ökande produktionen av värdegrundsdokument med banala uppföranderegler. Detta skulle kunna ses som en sorts lågintensiv uppfostringskampanj, som inte visar något större förtroende för anställdas, kunders eller väljares förmåga att tänka själva."---

Journalisterna blir färre och kommunikatörerna allt fler. Det finns skäl att se upp med tillrättalagd information och villkorat presstöd, skriver Lars Åberg.
  • Redigerat 4/28/21, 1:55 PM av [Göstage]
[Göstage]
5/3/21, 3:32 PM
#118

Ivar Arpi om hur journalister inte sällan ser på sina läsare.

"Märkligt nog är interaktionen med läsare något som journalister har blivit allt räddare för på senare år. Kanske för att mediefolket har blivit som en egen kast i samhället, som snarare bekymrar sig om anseendet de har hos varandra, än vad vanligt folk tycker. Mannen på gatan uppfattas som ett hot, och kommer kritik kallas avsändarna ofta nättroll, trollarméer och hatsvansar. Personligen har dialogen med läsare alltid varit något av det som motiverat mig mest, om det så är när man träffar någon på Ica, på tåget eller får ett mejl."---

Samtidens mest brännande frågor, utan filter eller skygglappar.
  • Redigerat 5/3/21, 3:32 PM av [Göstage]
Annons:
[Göstage]
5/15/21, 8:17 AM
#119

"Islamism, journalism och aktivism: Skattefinansierat bedrägeri", rubricerar Henrik Jönsson sin fylliga YT-inlaga om ett aktuellt ämne.

"En journalist vid Sveriges Radios Ekoredaktion levde i en relation med den islamist hon tidigare gjort reportage om. Samtidigt rasar ett medialt flerfrontskrig mellan aktivister och forskare rörande bidragsfinansierad föreningsverksamhet med kopplingar till extremistiska rörelser.

Förekommer sammanblandning mellan aktivism och journalistik i svenska medier?

Varför misstänkliggör delar av den journalistiska och politiska vänstern svenska forskare? Och vad händer med ett samhälle som inte längre vet vilka organisationer det finansierar?---

Innehållsförteckning:

  • 00:00 - Intro

  • 01:30 - Henriks kommande bok

  • 03:05 - Islamism, journalism & aktivism

  • 04:00 - Journalistisk aktivism: Ekot-reportern

  • 06:40 - Journalistisk aktivism: upprop mot strukturell rasism

  • 08:30 - Journalistisk aktivism: Människosmuggling

  • 10:10 - Islamistisk trefrontskramp

  • 10:25 - Front 1: MMRK-komplexter

  • 14:50 - Front 2: Tro och Solidaritets-klustret

  • 17:35 - Front 3: Ibn Rushd-nätverket

  • 20:00 - Bildning & bedrägeri

  • 20:30 - Intervju med Magnus Ranstorp

  • 30:20 - Outro

[Göstage]
8/9/21, 4:06 PM
#120

Jon Åberg på Fokus om aktivisterna på medieredaktionerna.

"Gränsen mellan journalistik och aktivism har blivit fin. Och periodvis – som under metoo-rörelsen, flyktingkatastrofen eller i klimatbevakningen när hela redaktioner ryckts med i upphetsningen – är den osynlig.

Kan utvecklingen brytas? Tveksamt. De sociala medierna med sina algoritmer och sin inter-aktivitet är här för att stanna. Dessutom är åsiktsdriven och kampanjande journalistik lönsam."---

Varför är medierna viktiga? Det brukade vi fråga kunderna när jag var pr- konsult för femton, tjugo år sedan. Även om spörsmålet kan tyckas trivialt…
[Göstage]
8/25/21, 6:26 PM
#121

"Digitaliseringen förändrar journalistiken – från undersökande till aktivistisk", skriver Anders Carlgren på Fokus i en artikel som är värd att läsas i sin helhet. "Med tilltagande sammanblandning av nyheter och åsikter, plus inslag av aktivism där enskilda journalister eller hela redaktioner kampanjar i en fråga utifrån en agenda, finns anledning att höja ett varningens finger", påpekar han. Några fler klipp:

"Det mest kontroversiella exemplet på aktivistisk journalistik i Sverige hittills var förmodligen när Greta Thunberg blev chefredaktör för Dagens Nyheter under en dag i december förra året. Tidningen fylldes med mer eller mindre alarmistiska artiklar om klimathotet och DN gjorde därmed avsteg från sin hävdvunna politiska linje, oberoende liberal, till att bli landets ledande klimataktivist i medierna. Det har DN sedan förblivit genom sin kulturchef Björn Wiman som skriver nästan lika många krönikor om klimathotet som om traditionella kulturfrågor."---

"Till den journalistiska aktivismen hör också begreppet cancelkultur, där röster som inte sjunger med i kören tystas, fryses ut, censureras eller rent av bannlyses av dem som för tillfället har »åsiktsmakten«, för att citera Lena Andersson."---

"I dag bor Staffan Heimerson i södra Frankrike där han funderar över framtidens journalistik i åsiktsdjungeln:

– Vad ska vi med ledarsidorna till, när det finns politiska kommentatorer på nyhetsplats överallt? säger veteranreportern."---

I den tuffa mediebranschen drivs journalistiken mot kampanjer och åsikter istället för rapporterande, skriver Anders Carlgren.
  • Redigerat 8/25/21, 6:26 PM av [Göstage]
[Göstage]
9/15/21, 9:42 AM
#122

Chang Frick om "journalistadelns" förakt för "vanligt folk".

Isabelle intervjuar Nyheter Idags Chefredaktör Chang Frick om det virala klippet när han skällde ut Frida Boisen i SVT angående journalisternas förakt mot va...
  • Redigerat 9/15/21, 9:44 AM av [Göstage]
[Göstage]
9/18/21, 1:19 PM
#123

#4 ff Kommunikatör grep in och stoppade samtal mellan journalist och kommunanställd.

"Mediestrateg Paul Ronge menar att informatörer oftast gör mest nytta och kan vara till stor hjälp för både den som intervjuas och för journalisten. Men när de agerar som så kallade gatekeepers och visar ett stort kontrollbehov har de missuppfattat sin roll, menar han."---

Mitt under en pågående intervju med SVT ringer kommunen och kräver att rektorn som intervjuas bryter. – Jag tar allvarligt på incidenten, säger Marta Tiberg som är kommunikationsdirektör på Uppsala kommun och chef för kommunikatören som ringde.
[Göstage]
9/29/21, 3:48 PM
#124

Där som här?

"En intern väljarundersökning på Danmarks medie- och journalisthögskola (DMJX) har skapat debatt efter att det visat sig att nästan fyra av fem studenter skulle rösta på det röda blocket.

– Att det finns mångfald inom journalistkåren har betydelse. Det gäller många parametrar. På det sättet är undersökningen intressant eftersom den pekar på att det finns något här som vi måste vara uppmärksamma på, säger journalisthögskolans utbildningschef Henrik Bergren till Berlingske."--

Knappt fyra av fem danska journaliststudenter röstar på landets rödgröna partier, och allra störst är vänsterpartiet Enhedslisten. Chefen för Danmarks journalisthögskola vill se insatser för att bredda rekryteringen till utbildningen.
[Göstage]
10/3/21, 10:15 AM
#125

Journalisten Ludde Hellberg som avslöjade PISA-skandalen med hjälp av Expressen berättar nu i Kvartal att när han tipsade Expressen med fakta han grävt fram så jobbade han på ett vikariat på SR Ekot. Han hade försökt att intressera sina chefer där för det han tagit fram, men de satte honom att producera "julmys" istället, vilket de tyckte var mer angeläget.

På Sveriges Radio kan det vara viktigare att äta Mums-Mums än att springa på en nyhet.
Annons:
[Göstage]
10/5/21, 8:59 AM
#126

#4 ff I likhet med i många andra orter Uppsala låter politikerna kommunikatörsstabskostnaderna öka, får vi veta på Bulletin debatt.

"Det är frågan om kommunens prioriteringar som gör att Uppsalas växande kommunikationsstab blir anmärkningsvärd. Under de senaste åren har S–MP–L-styret gått ut med att Uppsala kommun behöver göra besparingar och effektiviseringar vilket kommer att innebära nedskärningar i välfärden.

Jag valde därför att begära ut statistik från Uppsala kommun gällande kommunikationsstaben från de fem senaste åren. Det är här jag ramlade ner i kaninhålet. Från 2017 till 2021 ökade antalet anställda från 70 till 86 personer, budgeten ökade från 59 395 tkr till 85 993 tkr och medianlönen ökade från 37 000 kr/mån till 43 824 kr/mån. Under samtliga år har antalet anställda, budget och medianlön ökat från året innan. Undantaget var antalet anställda mellan 2020 och 2021 (från 88 till 86 anställda)."---

"S–MP–L styret behöver ge ordentliga svar för att legitimera varför Uppsala kommunikationsstab växer och förtydliga kommunikatörernas uppgifter.

2019 fick skola, vård och omsorg tillsammans ett sparkrav på 250 miljoner. Men kommunikationsstaben fick nästan nio miljoner mer än året innan, skriver dagens debattör Robin Akkus (M).
[Göstage]
10/16/21, 10:02 AM
#127

Dick Erixon på Samtiden noterar hur media neutraliserar begreppet "radikaliserad" i vissa fall men gärna talar klartext om gärningsmannen radikaliserats i för dem fördelaktig riktning. Som i det färska exemplet med pilbågsislamisten i Norge.

"Redan på polisens första presskonferens på torsdagsmorgonen slog man fast att man kände till mannen av två skäl: han hade fått besöksförbud hos sina föräldrar och att han hade konverterat till islam och tagit till sig de extrema budskapen.

Ändå låter medierna bli att rapportera denna uppgift. Man nöjer sig med att tala om ”radikalisering”.

"Tänk tanken att det varit en annan sorts radikalisering det handlat om. Då hade man inte talat om annat än faran med denna extremism. Gärningsmannen hade setts som tecken på hur farlig denna extremism är. Krav på åtgärder hade framförts för att motverka denna radikalism.

Men inte nu. Islamistisk radikalisering och våldsbejakande extremism tystas ner.

Varför agerar vänstermedier på detta sätt? Medierna vill inte ha en diskussion om våldsbejakade extremism när den har med islam att utgöra. Man bryter mot journalismens grundregel om att vara konsekvensneutral."---

I nyhetssändning efter nyhetssändning och i artikel efter artikel beskrivs pilbågemannen som ”radikaliserad”, men få medier nämner vilken sorts radikalisering det handlar om – islamism. MEDIEANALYS. Det är besynnerligt hur svenska medier mörkar ett motiv till det misstänkta terrordådet i Norge då fem personer på onsdagskvällen dödades av en dansk medborgare som använde pilbåge. Redan […]
  • Redigerat 10/16/21, 10:03 AM av [Göstage]
[Göstage]
10/25/21, 8:10 AM
#128

Mångåriga Frankrikekorrespondenten Chris Forsne jämför i en gästkrönika i Bulletin nivån på fransk och svensk samhällsjournalistik och -debatt i radio och TV.

"…den stora skillnaden mellan Frankrike och Sverige ligger i det faktum att dessa bägge TV-kanaler dagar och kvällar i ända sänder paneldiskussion med framstående intellektuella, med politiker, jurister, representanter för poliskåren, för religiösa riktningar och filosofer.

Inget är heligt. Allt får ifrågasättas. Men inte, som i Sverige med känsloargument, utan med saklig påläst debatt.

När enstaka journalister i Sverige ambitiöst publicerar intervjuer med specialister blir det ändå ur ett mästrande ovanifrån-perspektiv, ”von oben”. En folkbildningsambition. Vi förväntas visserligen ta till oss och öka våra kunskaper. Men vi ser inte som i Frankrike diskussioner där åsikter bryts mot varandra med skickliga specialister och retoriker.

Fransmännen sörjer över att de intellektuella minskat i inflytande men Sverige framstår vid jämförelse som ett vuxendagis.---

Både Sverige och Frankrike brottas med likartade samhällsproblem. Men där fransmännen valt att öppet diskutera problemen på djupet – utan skygglappar eller ohederliga känsloargument – har svenskarna än så länge valt en annan väg, skriver Chris Forsne, journalist och statsvetare.
[Hayabusa]
10/25/21, 8:20 AM
#129

#128 Sakfrågorna blandas bort med de mest märkliga argument.

  • Oh, va´bra att vi äntligen fick bättre belysning på cykelvägen.
  • Jo, men du vet var förslaget kom ifrån?
  • Nej?
  • Det var SD.
  • Vafalls??!! Då är det ju rena nazibelysningen! Den måste bort!
  • Sant, vi måste se till att den försvinner. Vi planerar en civil insats ikväll.
[Göstage]
11/11/21, 7:42 AM
#130

#4 m.fl. Håkan Boström skriver på GP:s ledarsida om den pyntade formuleringskonst som smugit sig in i rapporter från politiska centrum och kommunala förvaltningar.

"Att PR-språket tränger sig in även i politik och offentlig förvaltning är ett växande problem. Fluffiga och peppiga formuleringar om hur fantastiskt allting är står i vägen för analytiskt tänkande. Det kan i värsta fall även färga av sig på politikens innehåll.

Göteborgsalliansen har till exempel bestämt sig för att staden inte ska ha några särskilt utsatta områden 2025. Det är lite drygt tre år till 2025. Att alla fem stadsdelar som klassas som särskilt utsatta av polisen skulle lyfta sig på den korta tiden är förstås helt orealistiskt. Varför inte ha som mål att de ska reduceras till fyra?"---

"Journalistiken anklagas ofta för att vara negativt vinklad. Men ett problemorienterat språk är nödvändigt för att beskriva verkligheten som den är, inte som den borde vara. Framförallt är det en förutsättning för att hålla isär de två, föreslå lösningar och ställa makten till svars för sina beslut. För när makthavarna själva får hålla i pennan blir det lätt en enda stor blomstermålning."

En tanke som slår en är att det helt enkelt är en naturlig följd av den flitiga rekryteringen av kommunikatörer till partier och förvaltningar.

Självberöm, floskler och pep-talk blir allt vanligare i offentliga dokument. Men det demokratiska språket bör vara klart, logiskt och stringent. Språket i offentliga
[Göstage]
11/12/21, 8:14 AM
#131

#119 ff Fråga: "Förekommer sammanblandning mellan aktivism och journalistik i svenska medier?" Svar: javisst.

"Rättelse: I den ursprungliga versionen av det här inslaget uppgav vi att 40.000 byggnader förstördes eller skadades i det senaste Gazakriget. Ekot kan inte verifiera att den siffran stämmer. Beräkningar i en rapport från Världsbanken anger att drygt 4.000 bostäder förstördes i kriget samt därtill flera hundra andra typer av byggnader. Texten är nu uppdaterad."SR

SAM_7325.JPG

Det har gått ett halvår sedan det senaste Gazakriget.254 människor dödades och 4000 bostäder förstördes eller skadades, enligt Världsbanken.Men FN vittnar ...
[Göstage]
11/22/21, 6:19 AM
#132

#131 Än en gång därhän: Sveriges Radio har fällts i granskningsnämnden för ett inslag där deras mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén hävdade att Hamas inte är terrorstämplat av EU. SR dröjde flera månader med att göra ett tillrättaläggande, trots att de fått vetskap om att uppgiften var fake news.

När konflikten mellan Israel och Hamas blossade upp i våras medverkade Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén i P3:s Morgonpasset. Där påstod hon felaktigt att Hamas inte finns med på EU:s terrorlista. Nu fälls SR i Granskningsnämnden som menar att inslaget strider mot kravet på saklighet.
  • Redigerat 11/22/21, 6:19 AM av [Göstage]
Annons:
[Göstage]
12/19/21, 7:51 AM
#133

Ann Charlott Altstadt tar i en artikel på Bulletin (ännu ej betalsida) upp den bland mediafolk lite nymornade frågan om parförhållandet mellan journalism och aktivism.

"På DN:s kultursida undrade nyligen en skribent om gränsen mellan journalister och aktivister håller på att suddas ut. Kan journalister behålla sin trovärdighet när de presenterar privata åsikter på sociala medier?

Sanningen är väl den att journalister nästan alltid är aktivister på jobbet, och numera även på sociala medier. Det ligger liksom i yrkesbeskrivningen och leder till att rapporteringen får en politisk slagsida som samtidigt också sänker trovärdigheten.
Medier delar med dagens allmänvänster en liknande kvasihumanitär utgångspunkt för nyhetsvinkling respektive politisk värdering. Det handlar om att alltid ta ställning för den svagare parten. Och journalister uppfattas automatiskt som opartiska och trovärdiga om de håller sig inom den överenskomna ramen för sitt partitagande. Defaultläget kan exempelvis få starkt vinklade inslag om brännande ämnen som Trump, SD och invandring att framstå som självklart neutrala."---

"Inte sällan vill makthavare och journalisterna själva också bli bedömda utifrån den måttstocken. I DN-artikeln drar exempelvis Alexandra Pascalidou kortet rasifierad kvinna för att avfärda kritik som riktats mot henne. Det vill säga även Pascalidou tillhör en svag utsatt grupp, trots att hon uppenbarligen är vit av europeisk härkomst, lever privilegierat och tillhör som medie- och kändisprofil samhällets elit."---

Journalister är nästan alltid per automatik aktivister. Det liksom ingår i yrkesbeskrivningen att ta ställning för svaga grupper mot starka. Men vem avgör vem som är stark och vem som är svag? undrar Ann Charlott Altstadt.
  • Redigerat 12/19/21, 7:51 AM av [Göstage]
[Göstage]
12/23/21, 7:12 AM
#134

Prästernas roll som kontrollanter av befolkningens rättrogenhet och kunskaper i Den Heliga Skrift har övertagits av uppfostrare i form av mot staten lojala akademiker och journalister, skriver Per Brinkemo på Bulletin.

"Den svenska likhetsnormen har visat sig seglivad om än den uppträder i ny klädnad.Vi gick från enhetskyrka – till enhetssekularism och tron på välfärdsstaten.
Vi gick från övertygelsen att Den Heliga Skrift förmedlade den absoluta sanningen till sekulära dogmer formulerade i värdegrundsdokument om feminism, alla människors lika värde och mångkulturalism.

Vi gick från statlig uppfostran via kyrkan till statlig uppfostran via lojala akademiker och journalister. När rebelliska forskare och journalister i 1800-talets frikyrkliga anda har modet att trotsa hegemonin och ifrågasätta dogmerna förklenas de, ses som ett hot mot den rätta läran och sammanhållningen i landet.

Stocken som förr stod utanför kyrkan blev kvar, idag placerad i sociala medier, en kör dirigerad av spottande och ängsliga människor, som antagligen inget värre fruktar än att uteslutas ur gemenskapen och själva drabbas av skammen att bindas vid stocken eller hänvisas till horpallen.

Samhället har förändrats men konformismen finns kvar.

Husförhören hjälpte till att skapa Sveriges konsensuskultur. Idag har statskyrkans stupstock ersatts av sociala medier och lilla katekesen av värdegrunder, men mekanismerna är likartade skriver Per Brinkemo.
[Göstage]
12/25/21, 6:23 AM
#135

Aftonbladets vikarierande debattredaktör öppnar under storhelgerna tidningens debattsida som tummelplats för miljörörelsens pekpinnefäktare.

Ur programförklaringen: "Psykologiska undersökningar visar att människor ofta inte agerar på livsfara om de inte också ser andra agera. Och därför skäms jag över min yrkesgrupp, att vi journalister inte förmår rapportera om klimatet som om Covid-19. Det vill säga prioritera bevakningen i utrymme och resurser och förklara svåra ord och begrepp."---

"Just på grund av denna brist tänkte vi köra igång en till debattserie om klimat- och miljö på Aftonbladet Debatt nu över jul och nyår i tio delar, denna gång fokuserad på lösningar och på att lyfta perspektiv som inte kom fram i vår förra satsning."---

Men är det verkligen debatt hon eftersträvar- är det inte predikningar som står på programmet? Som om vi inte får nog av sådana under julen ändå…

I dag börjar serien ”10 år” om lösningar på klimatkrisen
kamera0710
1/12/22, 4:30 PM
#136

Antipriset Årets förvillare 2021 delas mellan journalisten Henrik Evertsson för dokumentärserien Estonia – Fyndet som ändrar allt och juryn för Stora Journalistpriset 2020 för utnämningen av den till Årets Avslöjande 2020.

"Gedigen erfarenhet inom journalistik till trots har Stora Journalistprisjuryn 2020 brustit anmärkningsvärt i källkritik. Trots att Evertssons dokumentär tydligt använder sig av en konspirationsteoretisk berättarteknik och att det föreligger direkt manipulation av data har juryn inte uppmärksammat detta och valt att bortse från de signaler som kommit dem till känna. Oavsett vilket borde priset inte ha tilldelats Evertsson för en dokumentär som så flagrant saknar grund för sina påståenden.

Genom att dela ut priset för Årets Avslöjande till Henrik Evertsson har juryn således bidragit till att legitimera konspirationsteorier, släta över gravfridsbrott, underminera förtroendet för myndigheter samt skada allmänhetens generella relation till fakta, kunskap och journalistik."

https://www.vof.se/blogg/arets-folkbildare-och-arets-forvillare-2021/

PRESS­MEDDELANDE Årets folk­bildar­pris 2021 går till Maria Ahlsén och Jessica Norrbom, samt Jacob Gudiol. Till Årets förvillare utses Henrik Evertsson samt juryn för Stora Journalistpriset 2020. Årets folkbildare 2021 är … Continued
[Göstage]
1/12/22, 8:36 PM
#137

#136 Uppiggande att se att uppfostringsivern även omfattar kollegor inom presskåren.😉

[Hayabusa]
1/12/22, 9:14 PM
#138

#137 Sannerligen! Lite säregna förefaller de (VoF) ju vara.
Saxat från VoF´s hemsida:

"Ingen frågeställning är korkad eller uttjatad. Världen utvecklas hela tiden och för att kunna utvecklas med den måste vi vara öppna för debatt och diskussion."

Nå, kanske gick gränsen vid Estonia? :)

  • Redigerat 1/12/22, 9:39 PM av [Hayabusa]
[Göstage]
1/13/22, 10:21 AM
#139

#138 😁

Ser f.ö. att Patrik Oksanen tacksamt anammar voffarnas utspel och griper efter storsläggan.

Estoniadokumentären och juryn för Stora journalistpriset har utsetts till det föga smickrande Årets förvillare.
Annons:
kamera0710
1/13/22, 11:40 AM
#140

Nu när vaccindiskussionerna är intensiva kan man ju påminna om att UG:s motsvarighet i P1, Kaliber, också fått förvillarpriset för några år sedan.

https://www.vof.se/utmarkelser/tidigare-utmarkelser/arets-forvillare-2015/

Årets förvillare 2015 är Kaliber i P1 för att ha sänt ett kraftigt vinklat program om vaccin mot humant papillomvirus.
[Göstage]
1/13/22, 12:02 PM
#141

En fråga i sammanhanget är vilka som i sin tur håller koll på VoF. Min känsla är att deras plats i debatten är mindre central än vad de kanske upplever själva.

[Göstage]
1/22/22, 6:18 AM
#142

#136 ff Lite OT kan man ju undra om VoF kommer att våga ge Evertsson priset som "Årets avslöjare" nästa år?

Vem är det egentligen som blir radikaliserad? Och varför? I en ny dokumentärserie granskar journalisten Henrik Evertsson, som tidigare gjort den omtalade "Estonia"-dokumentären, den svenska högerextremismen från insidan. – Dialogen har en avväpnande effekt, säger han.
kamera0710
1/23/22, 7:05 AM
#143

DN:s vetenskapsreportrar har kikat närmare på Årets Förvillare 2021. Denne Evertsson verkar ha varit mer manipulativ än man kunnat ana. Antar att det är betalvägg.

"Hålet på skrovet som dokumentärskaparna hittar påverkar inte slutsatserna i tidigare utredningar om orsakerna till Estonias förlisning, enligt en magisteruppsats från sjöfartshögskolan vid Tallinns tekniska universitet. Marinexperten Tauri Roosipuu går i den grundligt igenom vad alla tidigare undersökningar har kommit fram till om olyckans förlopp, och visar att de nyupptäckta hålen inte förändrar något.

När en professor i filmen föreslår att skadan kan ha uppkommit när fartyget träffade en sten på havsbotten hänvisar dokumentärskaparna till en rapport som sägs slå fast att vraket ligger i ”ett djupt segment med lös lera”. Försättsbladet till en rapport från 1995, som Sjöfartsverket tog fram som underlag för en eventuell övertäckning av Estonias vrak, visas upp, direkt följd av en bild med en genomskärning av havsbotten. Bilden verkar tagen ur rapporten, men en mycket förminskad bild på vraket som inte finns i originaldokumentet har lagts till. Enligt skalan på bilden är färjan fem meter istället för över 40 meter hög, och ser ut att vara helt omgiven av lera."

"Vid undersökningarna av vraket i juli förra året bekräftades att det finns klippor på botten intill hålet."

"I ett avsnitt berättar en av de överlevande att hon såg en militärlastbil eskorterad av motorcyklar köra ombord på färjan strax innan de lämnade hamnen i Tallinn.

– Det är precis den tekniken konspirationsteoretiker använder. Man lyfter fram det enda vittnet som har sett något väldigt speciellt, men som inte bekräftas av andra källor. Och så berättar man det på ett sätt så att det låter mycket trovärdigt, när man i själva verket borde dra slutsatsen att det inte är trovärdigt alls, säger Ester Pollack.

– Dessutom är det i grunden ointressant om det var militärfordon ombord eller inte. Det finns inget som visar att det skulle ha någonting med olycksorsaken att göra ändå. Och om någon skulle frakta hemlig utrustning ombord skulle man knappast göra det med militärlastbilar med motorcykeleskort, säger Lotten Kalenius."

Man ska så klart vara källkritisk även här, men DN:s Maria Gunther har jag hittills aldrig kunnat se annat än att hon vill ha upp fakta i ljuset.

https://www.dn.se/vetenskap/darfor-fick-estoniadokumentaren-arets-forvillarpris/

Regissören till ”Estonia – fyndet som ändrar allt” och Stora journalistprisjuryn utsågs till årets förvillare av föreningen Vetenskap och folkbildning.
  • Redigerat 1/23/22, 7:11 AM av kamera0710
[Göstage]
2/17/22, 8:54 AM
#144

Black Lives Matter-rörelsen i USA verkar allt mer vara ett pyramidspel, där topparna berikat sig genom att underblåsa missnöje som utmynnat i våldsamheter. Medierna har lydigt hängt på, inklusive svenska sådana, menar Bitte Assarmo på DGS.

Black Lives Matter skakas av skandaler, något vi har uppmärksammat här på Det Goda Samhället. Allt fler amerikanska stater upphäver nu deras 501-konto (den amerikanska motsvarigheten till våra 90-konton) och grundaren Patrisse Cullors misstänks för att ha använt insamlade pengar för sin egen och sina vänners räkning. Och jag kan bara säga en sak: Det…
[Jimmy.L]
2/17/22, 9:36 AM
#145

#144: Dom goda i Sverige håller tyst om detta.

[Göstage]
2/17/22, 9:37 AM
#146

#145 Ja, där är det locket på.

Annons:
[Hayabusa]
2/26/22, 9:10 AM
#147

"Navid pratar med författaren och hjärnforskaren Katarina Gospic om kritiken mot henne, hur journalister, politiker och forskare beter sig när de är rädda, hur digitaliseringen påverkar våra hjärnor, om hur Internet påverkar samhällskroppen, de gamla institutionernas oro för det nya och hur transparens, öppna data och blockchain kan förändra demokratin i grunden."

Cojimar
5/24/22, 5:48 PM
#148

"Försöken till uppfostrande journalistik, riktad mot potentiella SD-väljare, har troligen varit kontraproduktiva. Även för seriösa mediers trovärdighet."

Christofer Brask, politik- och samhällschef på Expressen kapar bojorna?


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

I antologin ”Det nya landet” har 19 av Expressens reportage om klassklyftor, segregation och integration från olika delar av Sverige samlats.
[Toxin]
5/24/22, 10:00 PM
#149

#148 Säkert kontraproduktivt. Förvånande? Nej, inte alls. Vem gillar att bli tillrättavisad när man, faktiskt, ser vad man ser?
Särhälle, skrev Wilhelm Agrell, är nog det vi upplever mer och mer av i Sverige.

Cojimar
6/8/22, 9:25 AM
#150

#4 ff "Skulle Göteborg minska mängden offentliga kommunikatörer till en tredjedel (alltså nöja sig med samma antal som Uppsala) tror jag inte kommuninvånarna skulle märka någon större skillnad. Ändå skulle det frigöra mer än 100 miljoner ur budgeten.

"Kanske inte jättemycket pengar för en kommun som Göteborg, men alltid något."*

Kommunikatörssverige växer och frodas, konstaterar Jan-Olof Sandgren på DGS.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Antalet kommunala kommunikatörer har ökat kraftigt de senaste åren. Allra mest i Göteborg där det 2020 fanns 253 offentliga kommunikatörstjänster, mot 200 i Stockholm och 10 för en svensk genomsnittskommun. Så här fördelar de sig mellan olika förvaltningar enligt 2018 års siffror. Spontant undrar jag varför kommuner över huvud taget behöver anställa experter på kommunikation.…
[Toxin]
6/8/22, 4:47 PM
#151

#150

[Toxin]
6/8/22, 4:52 PM
#152

.

Cojimar
6/9/22, 6:47 AM
#153

#151 #152 Käre tid…😮


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Annons:
[Toxin]
6/9/22, 7:00 AM
#154

#153 Det kan man lugnt säga. Kolla antalet visningar och jämför med antalet kommunikatörer.

Cojimar
6/9/22, 7:02 AM
#155

#154 🤦‍♂️


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

[Toxin]
6/9/22, 7:13 AM
#156

#155 Hade kommunen varit ett privat företag så hade de lagt ner den avdelningen. Ett exempel på hur olika offentlig verksamhet och privata företag jobbar.

Malmö stad hade ju något projekt om ”stadens ljud” eller vad nu var. Detta trots att Malmö har en ekonomi som är usel (minst sagt).

Cojimar
6/9/22, 7:26 AM
#157

#156 Det finns lagar som är beständiga. 😏 Wikipedia skriver om Parkinsons lag:

"Författaren demonstrerar konsekvensen av sin lag och visar hur statliga institutioner ständigt ökar personalstyrkan1, oberoende av vilket arbetsresultat som åstadkoms. Om sina fynd säger han: "Det är inte botanikerns uppgift att utrota ogräs. Det är nog för honom om han kan säga hur fort det växer."---

1/ (Gäller förstås även den kommunala byråkratin.)


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

  • Redigerat 6/9/22, 7:38 AM av Cojimar
Fornöga
8/22/22, 8:08 AM
#158

Aftonbladets vikarierande debattredaktör gör slag i saken och skriver ett eget personligt färgat inlägg om miljödebatten på Aftonbladet debatt. Och det är klart: alla bör ju komma till tals. Men i förlängningen kan man fundera över i vilken utsträckning man som personligt engagerad debattredaktör kan styra debatten i den riktning man själv önskar: vilka bereds plats, vilka inlägg får stort uppslag, vilka hamnar lite i skymundan (till exempel genom val av rubriker, foton etc.]

Redaktören avslutar sitt inlägg: "För de globala utsläppen må öka och klimatläget vara katastrofalt. Men om det är så att inte mer sker för att politiker och media inte tror att allmänheten bryr sig om det – så är ju det faktiskt något som vi kan påverka."

Det är inte första gången samma redaktör utnyttjar sin plattform - se #135.


Re:tired.

Redaktör: Finns hopp i att visa att du bryr dig
  • Redigerat 8/22/22, 8:13 AM av Fornöga
Fornöga
8/25/22, 8:27 AM
#159

Expressens ledarsida konstaterar (självkritiskt?) att media formerat sig inför valet, och att politiseringen i nyhetsrapporteringen tycks tillta.

"Låt oss börja med hur de två regeringsunderlagen bör beskrivas. Det är exempelvis inte lämpligt att tala om ”det konservativa blocket” som en beskrivning av M/KD/L/SD-alternativet, som SVT:s Agenda gjorde härförleden (14/8). Det stämplar ut oppositionen som ett alternativ långt från mitten i svensk politik."---

"En annan fälla att se upp med är falsk objektivitet. Visst finns det betydande oenighet inom båda blocken, men det vore missvisande att beskriva den som lika stor. Högersidan har gjort flera utspel tillsammans, där partierna har pekat på en gemensam inriktning för politiken. Någon motsvarande enighet finns inte alls på vänstersidan, där C och V i stället har dragit upp oförenliga röda linjer mot varandra."---

"Svenska medier håller oftast en hög nivå, men ”good enough” kommer inte att räcka i denna jämna valrörelse."


Re:tired.

Valet ser ut att bli en riktig rysare. Det kommer att vara viktigare än någonsin att medierna lyckas hålla balansen och sakligheten i sin rapportering.
[Fredrika00]
8/25/22, 10:43 AM
#160

#159: "Högersidan har gjort flera utspel tillsammans, där partierna har pekat på en gemensam inriktning för politiken. Någon motsvarande enighet finns inte alls på vänstersidan"

Så är det ju. Svårt att se hur vänsterpartierna ska kunna utgöra ett hållbart regeringsunderlag och enas om en budget när de är oense om så viktiga saker som skatter, kärnkraft, migration, NATO, friskolor, bensinpriser m.m. För att inte tala om det öppna grälet om ministerposter… 🙄

  • Redigerat 8/25/22, 10:50 AM av [Fredrika00]
Annons:
Fornöga
9/16/22, 9:57 PM
#161

#133 Precis som de i valet förlorande politiska partierna ägnar sig åt självrannsakan borde även kultursidorna göra det, skriver Sven-Anders Johansson på Aftonbladet kultur. Kunde man ha agerat annorlunda?

"Eller har detta att vara kulturjournalist numera blivit samma sak som att vara influencer eller aktivist, det vill säga att tala om för läsarna vad de ska tycka?"---

"Ja, är inte det grunden till att man faktiskt läser den sortens texter: att man redan håller med och vill få sin godhet bekräftad? Medan de som har en annan uppfattning om SD med all säkerhet läser något annat."---

"Nu när vi har ett slutgiltig valresultat är det tid för eftervalsanalys och rannsakning inom de förlorande partierna. Borde det inte, med tanke på den utbredda aktivistiska tendensen, vara läge för samma typ av rannsakning på kultursidorna? I och med att de så tydligt drivit en agenda har ju faktiskt även de förlorat."---

"Hur vore det till exempel att i framtiden låta aktivisterna vara aktivister och i stället ta journalistrollen på allvar? Förslagsvis genom att, som Kajsa Ekis Ekman skrev här på sidan, tala om ekonomi och klass i stället för att bara manifestera sin egen godhet. Eller genom att ägna lite spaltutrymme åt att försöka förstå varför en femtedel av befolkningen röstade på SD. Annars är det lite svårt att se varför den yrkesgrupp jag tillhör alls behövs. Facebook finns ju ändå."


Re:tired.

Så har SD blivit Sveriges näst största parti, och högern ser ut att vinna regeringsmakten. Hur kunde det gå så? Kultursi
  • Redigerat 9/16/22, 10:12 PM av Fornöga
Fornöga
9/22/22, 9:16 AM
#162

Re:tired.

Enligt stora huvudstadstidningar står Sverige inför ett närmast fascistiskt maktövertagande. Den uppskruvade retoriken skapar onödig oro, konstaterar pressröster utanför storstan. KOMMENTAR. Dagens Nyheter tar nog priset. Där tycker man att ”det gula korset [i svenska flaggan] flutit ut i det blå och bildar en svastika” (19/9). Och i tidningen framförs idén att public service borde […]
Fornöga
10/29/22, 7:34 AM
#163

Dick Erixon på Samtiden är kritisk till hur journalister på nyhetsplats numera med närmast självklarhet kan ikläda sig rollen som domare.

"Det är ett totalitärt beteende där mediefolk tror att de har rätt att både styra politiska debatten och tala om vem som har rätt. För mig signalerar det storhetsvansinne. En journalist kan naturligtvis låta bli att referera till olika aktörers debattinlägg – det som traditionellt är journalistik – för att istället själv delta som aktör i debatten och ställa sig på ena sidan, men då är man inte längre journalist utan debattör.

Och aldrig någonsin är det medierna som har att döma av vad som är rätt och vad som får sägas. I en öppen debatt ska argument från olika håll framföras. Sedan är det, i en demokrati, väljarkåren som väljer de politiska aktörer man har förtroende för. Folkstyre, kallas det.

"Men istället för att lyssna på motargument blir dessa journalister likt prinsessan på ärten överkänsliga och börjar gråta när de blir motsagda."---


Re:tired.

Svenska medier vinklar hårt åt vänster och hånar politiker. Sedan gråter de som barn när de får mothugg. Och den nye moderata kulturministern är redan i deras koppel. Hon tycker det är ”olyckligt” att politiker står för sina åsikter när journalister argumenterat emot dem. Nu kräver svenska journalister total lydnad. Politiker får inte ha andra […]
kamera0710
10/29/22, 7:41 AM
#164

#163 Läser den länkade artikeln och får intrycket att allt är en fråga om åsikter. Kanske är det en åsiktsfråga huruvida jorden är rund eller platt också, där det inte finns något rätt eller fel?

Fornöga
10/29/22, 8:13 AM
#165

#164 Nej, den principiella frågan i det citerade stycket, liksom i hela tråden, är om man som journalist på nyhetsplats skall skildra ett skeende och ge information eller skriva sina personliga åsikter på näsan på läsaren/lyssnaren.

Det vimlar ju av krönikeplatser och kolumnistutrymme i media numera- räcker det inte att personliga åsikter torgförs där, utan att de också skall ingå i nyhetsbevakningen?

Enligt en undersökning gjord av Ipsos/DN publicerad i januari i år (betalartikel) ansåg majoriteten av de tillfrågade att nyhetsförmedlingen i stor utsträckning påverkas av journalistens egna värderingar och politiska uppfattningar och att majoriteten instämde i påståendet ”Jag litar mer på journalister som behåller sina egna värderingar och politiska åsikter för sig själva.”


Re:tired.

Få vill att journalister öppet redovisar sina åsikter. Det visar en undersökning från DN/Ipsos.
  • Redigerat 10/29/22, 8:39 AM av Fornöga
kamera0710
10/29/22, 8:52 AM
#166

#165 I rena åsiktsfrågor ska journalister självklart inte skriva publiken på näsan. Om det däremot gäller frågor som bör avgöras vetenskapligt och endera "sidan" har starkare vetenskapligt stöd anser jag inte att journalisterna ska vara neutrala.

Betänk alla konspirationsteorier om vaccin mot covid-19, för att ta ett exempel. Där är det knappast en fråga om tyckande att vaccinet förbättrat situationen. Därför anser jag inte att journalisterna ska vara "neutrala" eftersom det inte är en åsiktsfråga.

Fornöga
10/29/22, 9:08 AM
#167

#166 Men då är det ändå till syvende och sidst journalistens själv som tar sig friheten att bedöma vad man kan och får lägga in i fråga om personliga åsikter. Det finns ju en mångfald verkliga eller självutnämnda experter med olika åsikter att åberopa som sanningssägare, är det journalistens sak att försöka övertyga mig som nyhetskonsument att det han/hon framför är en absolut sanning?

Lite offtopiskt sammanfaller det med en diskussion i en annan tråd om vem som media utnämner som "expert" inom olika områden. Den som väl blivit krönt till "expert" kan därefter åberopas och konsulteras i en mängd olika ämnen, kalla det gärna "Madeleinekakeeffekten."


Re:tired.

Nu är det klart vilka fyra kändisar som gästar Lotta Lundgren och Erik Haag i sommarserien ”En smak på livet”. Eva Rydbe
Annons:
kamera0710
10/29/22, 9:14 AM
#168

#167 Och då kan man ju som enskild kolla med fler källor, för att ta reda på vad som har starkast vetenskapligt stöd. När det inte är rena åsiktsfrågor det handlar om.

Fornöga
10/29/22, 9:21 AM
#169

Om du med "man" menar nyhetskonsumenten så kan jag delvis instämma, men valet jag skall ställas inför skall inte vara vad olika journalister kan tänkas ha för premisser i frågan, däremot får och bör de hänvisa till källor.

Vill också tillägga att vissa journalister (som Mellin, Kadhammar och Cantwell på Aftonbladet) uppträder såväl som kolumnister som reportrar, med den påföljden att det inte alltid är glasklart närde ägnar sig åt nyhetsförmedling respektive personligt tyckande.


Re:tired.

  • Redigerat 10/29/22, 9:23 AM av Fornöga
kamera0710
10/29/22, 9:26 AM
#170

#169 Ja, de där så kallade kommenterande journalisterna verkar ofta vara i en sorts oklart gränsland mellan neutral rapportering och eget tyckande. Kanske de borde ha egna spalter där det klart och tydligt framgår att det här är skribentens egna åsikter och inget annat. Sedan kan de ju ändå, om de så vill, referera till hårda fakta när det är befogat.

  • Redigerat 10/29/22, 9:28 AM av kamera0710
kamera0710
10/29/22, 9:43 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#171

.

H
10/29/22, 2:31 PM
#172

Capitalism cured covid.

Fornöga
10/29/22, 5:12 PM
#173

#171 #167 Emma Frans- vilket välfunnet exempel på Madeleinekakexpert!👍


Re:tired.

Emma Frans var med som expert i Gift vid första ögonkastet förra året. Därför är hon inte med i den nya säsongen.
  • Redigerat 10/29/22, 5:13 PM av Fornöga
kamera0710
10/29/22, 5:16 PM
#174

#173 Kanske det. Själv kommer jag att tänka på den allvetande Henrik Jönsson.

Annons:
H
10/29/22, 5:22 PM
#175

Henrik Jönssons analyser av omvärlden är ju lysande 😀

Fornöga
10/29/22, 5:25 PM
#176

#174 Samhällsdebattör och entreprenör vill jag påstå, men återkom gärna när han bedömer äktenskapstycke mellan giftaslystna eller provsmakar kakor i TV.


Re:tired.

  • Redigerat 10/29/22, 5:25 PM av Fornöga
kamera0710
10/29/22, 5:27 PM
#177

#175 I naturvetenskapliga frågor skulle jag säga att han är ganska bortkommen. Att Sverige är nettoexportör av el verkar han exempelvis ha missat totalt, när han kommenterar energiförsörjningen.

H
10/29/22, 5:36 PM
#178

#177 Tycker du, ja.
Rent generellt så ger jag honom högt betyg.

Eftersom du är en vänstermänniska så ligger det i ditt DNA att ogilla honom, oavsett vad han säger.

  • Redigerat 10/29/22, 5:38 PM av Hayabusa
kamera0710
10/29/22, 5:45 PM
#179

#178 Det är också intressant att höra hur nedtonad han är i Kvartals panel, jämfört med när han har sina monologer och aldrig behöver bli motsagd.

Sedan kan jag försäkra att jag inte ogillar ALLT han säger.

H
10/29/22, 5:49 PM
#180

#179 De är två olika forum, därav skillnaden.

kamera0710
10/29/22, 5:53 PM
#181

#180 Visst är det stor skillnad när man får räkna med att bli motsagd. Men dessa paneler med nämnde Jönsson, samt Maria Wetterstrand och Daniel Suhonen, brukar för det mesta vara intressanta. Får intrycket att de som leder dessa paneler har samma uppfattning.

Annons:
H
10/29/22, 6:18 PM
#182

#181 Drt ena utesluter inte det andra.
Det är ju också upp till lyssnaren att sortera in det som sägs.
Att skapa en egen uppfattning är aldrig fel.

H
11/12/22, 8:56 AM
#183

Expertis och aktivism.

Fornöga
11/27/22, 9:44 AM
#184

#4 ff Marcus Allard om kommunikatören- denna byråkratins korsning mellan journalister, aktivister, politiker och propagandister.


Re:tired.

kamera0710
12/3/22, 6:48 AM
#185

Friskolekoncernen Academedia (det vill säga en skattefinansierad verksamhet) sökte i oktober en "digital kommunikatör".

"Vi behöver stärka vårt kommunikationsarbete inom Pysslingen Förskolor med en digital kommunikatör med ansvar för att producera innehåll till vår interna och externa kommunikation. Vi vill berätta mer om varför vi är det trygga valet för vårdnadshavare och barn, samt lyfta fram alla experter vi har ute i verksamheten.

Pysslingen Förskolor är en del av AcadeMedia och du ingår därför även i AcadeMedias kommunikationsstab och rapporterar till koncernens kommunikationsdirektör. Du lägger ungefär halva din tid på att stötta förskolornas kommunikation, och halva på koncernens övergripande kommunikation alternativt stöttar övriga segment med din digitala kommunikationskompetens."

Klämmigt eller flummigt? Det sistnämnda skulle jag säga.

https://academedia.se/jobba-hos-oss/lediga-jobb/?jobid=216435&ref=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

H
12/3/22, 8:30 AM
#186

#185 Tidens melodi.

kamera0710
12/4/22, 6:36 AM
#187

#186 Alice Teodorescu hinner väl inte med jobbet på kommunikationsstaben och därför behövs fler kommunikatörer.

https://academedia.se/nyheter/alice-teodorescu-mawe-blir-chef-for-samhallskontakter-pa-academedia/

Alice Teodorescu Måwe blir chef för samhällskontakter på AcadeMedia Fotograf:...
H
12/4/22, 7:08 AM
#188

#187 De tar kanske efter kommunernas strategi?

Annons:
kamera0710
12/4/22, 7:12 AM
#189

#188 Kanske det.

H
12/4/22, 7:15 AM
#190

Exempel på vad en kommunikatör gör (tror jag åtminstone).

H
12/4/22, 7:24 AM
H
12/4/22, 7:27 AM
#192

En liten film som de 170 producerade (som de alla inte såg).

  • Redigerat 12/4/22, 7:27 AM av Hayabusa
H
12/5/22, 5:30 PM
#193

Apropå SVT’s ”Sverige möts”:

”Koreografin och regin är spikad. Två bredsidor är uppställda i form av långbord bestyckade med krigare som riktar sina salvor mot det motsatta långbordet. En ”slumpmässigt utvald” yngling från publiken dyker upp i halvtid och säger några ord som av någon anledning är i linje med vänstersidans världsbild. Ja, du vet. Du har sett och hört det förut.”

Ilan Sadé

Fornöga
1/5/23, 8:30 AM
#194

#4 #83 #87 #150 m.fl. "Snälla regionledning, krymp administrationen, minska antalet kommunikatörer och satsa på kärnverksamheten. Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket", skriver barnläkaren och gästkrönikören Mats Reimer på GP:s ledarsida.


Re:tired.

Det är ett enormt slöseri med resurser att lägga pengar på namnbyte och en visuell identitet.
kamera0710
1/6/23, 5:56 AM
#195

"Han ska hjälpa Kristersson med berättelsen", skriver Aftonbladet när pm-klassen fortsätter att klia varandras ryggar och skattebetalarna får avlöna Kristerssons tredje statssekreterare.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Q75ggV/han-ska-hjalpa-kristersson-med-berattelsen

Lobbyisten och tidigare liberalen Johan Jakobsson blir statssekreterare hos statsminister Ulf Kristersson (M). Han ska a
Annons:
Fornöga
2/7/23, 1:52 PM
#196

#116 m.fl Parkinsons lag är Sveriges. "Det är en samhällssjuka att en växande kader av HR-strateger och kommunikatörer ska tala om för fotfolket hur de ska sköta sina jobb", skriver Expressens ledarsida.

"På DN Debatt i helgen varnade två experter på offentlig förvaltning för denna utveckling, som de kallar för ”en dödsspiral”. De ser en växande kader av en ny sorts administratörer med fina titlar som HR-strateger, planerare, kommunikatörer och utvecklingsledare.

I stället för att avlasta kärnverksamheten från tyngande administration skapar de nya uppgifter, som att ta fram olika måldokument eller en ny strategisk kommunikationsplan."---


Re:tired.

Det är en samhällssjuka att en växande kader av HR-strateger och kommunikatörer ska tala om för fotfolket hur de ska sköta sina jobb.
  • Redigerat 2/7/23, 1:53 PM av Fornöga
Fornöga
4/18/23, 3:09 PM
#197

#196 I ett samtal med Ivar Arpi på dennes hemsida "Rak höger" uttrycker professor Bo Rothstein synpunkter kring på vilka vägar politiska beslut växer fram i den kommunpolitiska verksamheten.

"Kommunerna är nu fulla av en typ av tjänstemän som kallas "strateger": miljöstrateger, jämställdhetsstrateger, integrationsstrateger o.s.v. De har ju liksom till uppgift att komma med förslag till vad som behöver göras, det kommer inte från de politiska partierna eller deras fotfolk s.a.s. utan drivs av de här anställda strategerna."---

"Det blir lite tungt om man som enskild medlem skall engagera sig i ett politiskt parti, för man möter ju inte bara de heltidsanställda politikerna, utan även deras hela entourage i form av kommunikatörer, politiska sekreterare, strateger och den typen av tjänstemän som driver frågorna och det blir inte lätt för den som engagerar sig i ett parti att hävda sig mot den här frotteringen."


Re:tired.

Listen now (64 min) | Vi har intellektuell inavel i Sverige, menar Bo Rothstein. Vi pratar om universiteten, journalistiken, hur myndigheter börjat likna lobbyorganisationer, och mycket annat.
  • Redigerat 4/18/23, 3:09 PM av Fornöga
Fornöga
4/18/23, 3:15 PM
#198

Kanske kan man tycka att vi kommit en bit från rubriken på tråden, men kommunikatörer och journalister har likartade och oftast gemensam utbildningsbakgrund.

"Med en utbildning inom området journalistik, information och kommunikation kan du bland annat jobba som journalist, medieproducent, kommunikatör eller bibliotekarie", framgår det av Linnéuniversitetets hemsida.


Re:tired.

Med en utbildning inom journalistik, information och kommunikation kan du bland annat jobba som journalist, medieproducent, kommunikatör eller bibliotekarie.
Draken
4/19/23, 9:24 AM
#199

Låser denna tråd nu, då den börjar bli lång.

Ny tråd finns HÄR

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

iFokus är ett nätverk av intressesajter om allt mellan himmel och jord
  • Redigerat 4/19/23, 9:25 AM av Draken
Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: