Samhället idag

Sexbrottslingars ursprung?

2018-10-03 10:05 #0 av: Hayabusa

Ett omdebatterad ämne - sexbrottslingars ursprung. Ska det kartläggas var människor dömda för sexbrott härstammar ifrån? Spelar etnicitet och kultur någon roll? Är det en onödig information? Det finns många röster och uppfattningar, åt båda håll. Personligen anser jag Mustafa Panshiri har många vettiga åsikter & erfarenheter. Hör honom i SVT "Opinion Live"

Anmäl
2018-10-03 10:17 #1 av: Lonaa

En sak har de nästan allihop gemensamt, oavsett ursprung - de är män!
Betydligt mer överrepresenterade i sexuella övergrepp och våldsbrott än vad invandrare är gentemot svenskar...

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2018-10-03 10:27 #2 av: Hayabusa

#1 Det är korrekt. Dock finns det en del som skiljer dessa män åt. 

Anmäl
2018-10-03 10:37 #3 av: Jimmy.L

Ja varför inte, kan vara bra att redovisa vilket ursprung man har. det har blivit ett tabu att prata om vilket land en brottsling kommer ifrån. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-10-03 22:24 #4 av: Novachan

Jag blir lite förvirrad över Luis Lineos uttal i 4:57-5:26

"Om man vill förebygga det så finns det ganska mycket forskning som visar på vad vi ska göra, och den forskningen säger att fokusera på kön, och då handlar det inte om biologiskt kön ... om man vill förebygga våldtäkter så måste man fokusera på det som funkar, det som visar sig funka, och det är att fokusera på maskulinitetsnormerna"

Men har inte våldtäkter och sexualbrott ökat sedan en tid tillbaka? (2008 iaf om man kollar snabbt på brå) Menar han då att man vet förebyggande sätt genom forskning  men att man inte använder dem eftersom våldtäkter och sexualbrott har ökat? eller att de förebyggande sätten misslyckas (alltså ej fungerar)?

Om det är så med användande av förebyggande metoder vet man väl inte hur man ska förbygga?? Då behövs uppenbart mer forskning, men all forskning kommer inte hitta svaren man vill ha då man kan söka dem på fel sätt eller ställen. Ja vi vet att det är män som oftast begår dessa brott men alla män begär ju inte sådana brott, alltså måste vi väl lägga fokus på vilka män som begår dessa brott och då får man ju naturligtvis tvunget kolla ur fler perspektiv och om det finns samband mellan perspektiven. Jag vet inte alla perspektiv som har kollats på men kan tänka mig att man borde kolla på många fler om man inte ens har kollat ursprung....

Visste inte att det hade börjat och ökat med gruppvåldtäkter av unga män på andra unga män...

Anmäl
2018-10-04 09:01 #5 av: Hayabusa

#4 Visst kan man prata om samhällets normer, men Mustafa Panshiri är en av väldigt få (vad jag förstått) som träffar, pratar och föreläser för (exempelvis) de ensamkommande från Afghanistan. Vad Panshiri pekar på är den "kulturkrock" som det innebär att komma från andra delar av världen till Sverige. Den kan i vissa fall vara enormt stor - exempelvis synen på kvinnor, sex etc. 

Det Lineos pratar om är...ja, vad är det? Genusvetenskap? Att fokusera på maskulinitetsnormer i de länder som de ensamkommande härstammar ifrån? Eller globalt? Mycket snack och lite verkstad (enligt min mening). 

Anmäl
2018-10-04 13:09 #6 av: Hayabusa

Här kan man lyssna på mer av Mustafa Panshiri:

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.