brottslighet

6 mån. fängelse=utvisning av utländsk kriminell?

2018-10-04 17:24 #0 av: Göstage

Riksåklagaren har beslutat att till HD överklaga den uteblivna utvisningsdomen i Hovrätten mot Palestiniern som deltog i brandbombsattacken mot Synagogan i Göteborg. RÅ:s beslut välkomnas av Expressens ledarsida, som vill att fler utvisningsdomar mot utländska kriminella brottslingar fattas och verkställes, samt att återvändarförbuden skall bli längre. 

"I dag tvingas alltför få utländska brottslingar att lämna landet. Av de utländska mördare som är folkbokförda i Sverige döms till exempel bara fyra av tio till utvisning, av  grova kvinnofridskränkare bara sju av 100! Det vore mycket bra om Högsta Domstolen kan skärpa praxis.

Men det låga antalet utvisningar kan inte bara skyllas på domstolarna. Att så många grova brottslingar får stanna är även en direkt följd av politiska beslut. Både röda och blå regeringar har gjort det svårare att till exempel utvisa brottslingar med barn, personer med flyktingstatus och EU-medborgare.
Nu har den politiska vinden dock vänt. SD har länge velat underlätta utvisningar, men numera får partiet medhåll även av Socialdemokraterna och de borgerliga partierna. Att S så sent som i juni inte nämnde utvisningar i sitt stora kriminalpolitiska program vittnar dock om att intresset är en aning nymornat.

Både alliansen och S vill att det ska räcka att brottet har ett straffvärde om sex månaders fängelse för att frågan om utvisning ska prövas. M och S vill även att domstolarna ska ta mindre hänsyn till familj och vistelsetid i Sverige.
Det är högst rimliga förslag. Men den tid som brottslingar portas från Sverige bör också förlängas."---

 "Politikerna bör även se över regeln om att domstolar redan vid dom ska ta hänsyn till möjligheten att verkställa utvisningen. Sverige ska förstås inte utvisa människor som riskerar dödsstraff och tortyr. Men grova brottslingar kan komma att sitta i fängelse i decennier. Under tiden kan förhållandena i hemlandet hinna ändras. Huvudregeln bör därför vara att frågan om huruvida utvisning är möjlig att genomföra prövas först när straffet är avtjänat."---

"Det vore en välgärning både för integrationen och acceptansen av migrationspolitiken om huvudregeln är att utlänningar som våldtar och mördar tvingas lämna Sverige."

https://www.expressen.se/ledare/sverige-maste-utvisa-fler-mordare-och-valdtaktsman/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-04 17:29 #1 av: Jimmy.L

Hoppsan vad har hänt? Har Socialdemokraterna blivit "rasistiska" MP och Vänsterpartiet kommer säkert sätta käppar i hjulet åt en sådan lagförslag. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-10-04 17:56 #2 av: Göstage

"Både alliansen och S vill att det ska räcka att brottet har ett straffvärde om sex månaders fängelse för att frågan om utvisning ska prövas", står det i ledaren, men i ett uttalande i mitten av augusti gick Morgan Johansson längre än så.

"Sveriges justitieminister Morgan Johansson (S) kommenterar nu Moderaternas förslag om lag och ordning. Moderaterna fortsätter att komma med förslag inom rättsområdet.
Han välkomnar Moderaternas förslag om att sänka kraven för att utvisa utländska medborgare som begår brott i Sverige.
Här vill Socialdemokraterna gå ännu längre, menar Morgan Johansson.
– Partiets utgångspunkt är att utländska medborgare som begår brott ska utvisas, säger han."---

SR

Ingen sexmånadersgräns där alltså, och då är det väl bara att invänta att sossarna tänker infria det vallöftet om de sitter kvar vid makten, alternativt jobbar för det i opposition.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-05 20:58 #3 av: Göstage

Rån, misshandel, hot plus ytterligare brott har en trio i Kungsbacka gjort sig skyldiga till under sommaren.  Åklagaren vill se ett långvariga utvisningsstraff efter avtjänade domar- återstår att se om rätten går på hans linje.

"Trion spred skräck i Kungsbacka. Bland annat misstänks de ha rånat två ungdomar på deras mobiltelefoner. En av dem slogs medvetslös när han försökte ta tillbaka sin telefon.

De tre unga männen åtalas för en rad olika brott. Bland annat diverse narkotikabrott, men även en stöld i en butik, knivbrott samt diverse trafikbrott."---

"Åklagaren yrkar på att männen ska utvisas ur Sverige och förbjudas att återvända inom tio år. Rättegång hålls senare."

https://kungsbackaposten.se/nyheter/trio-spred-skrack/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-07 07:52 #4 av: Göstage

Jenny Sonesson på GP:s ledarsida tar upp de "spretiga" domstolsbeslut som fattas ifråga om utvisning vid begångna brott för ickesvenska kriminella. Besitter jurister och lekmän den kompetens som krävs för att bedöma säkerhetsläget i olika länder som kan vara till hinder för en utvisning? Hon ifrågasätter även de generöst korta utvisningar som grova brottslingar kommer i åtnjutande av - deras utvisningar bör gälla livet ut, menar hon. Sonesson:   

"Med tanke på att allt fler som uppehåller sig i Sverige inte är svenska medborgare är det  angeläget att praxis vid utvisning efter brott lyfts, både juridiskt och politiskt. Rättstillämpningen i våra domstolar får inte spreta. Det måste bringas klarhet i hur hög grad domstolar på egen hand ska tillåtas att göra komplicerade bedömningar av säkerhetsläget i andra länder, i synnerhet i tredje land utanför EU.
En angelägen frågan gäller rätten för de dömda att vistas i Sverige igen. Enligt domen från Svea hovrätt är de afghanska våldtäktsmännen förbjudna att återvända till Sverige, men obegripligt nog bara under en tioårsperiod.

Riksåklagaren yrkar på att antisemiten som attackerat Göteborgs judar med brandbomber ska vara förhindrad att resa till vårt land - men endast till 2028. Varför ska icke-svenska medborgare som utfört synnerligen grova brott i Sverige, och kan utgöra fortsatta säkerhetsrisker, överhuvudtaget få återvända hit. Utvisning efter sådan kriminalitet borde gälla livstid."

http://www.gp.se/ledare/sonesson-utvisning-efter-grova-brott-borde-gälla-livstid-1.9732756

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-07 07:57 #5 av: Jimmy.L

En vettig ledare. Grovt utländska kriminella ska inte få komma tillbaka till Sverige.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-10-22 09:06 #6 av: Göstage

Regeringen föreslår att den som har ett utvisningsbeslut och begår brott med mindre än sex månaders fängelse som följd skall slippa straff. Ett fint carte blanche till de som skall utvisas att passa på att begå lite brott i väntan på verkställighet. "Likhet inför lagen", någon?

"Personer som ska utvisas och begår brott här i Sverige kan slippa straff om brottet som mest kan ge ett halvårs fängelse. Detta är innebörden i ett förslag som den rödgröna regeringen lagt fram för beslut i riksdagen. Men propositionen vållar protester."

https://www.tv4.se/nyheterna/klipp/personer-som-ska-utvisas-kan-slippa-straff-11795898

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-22 09:14 #7 av: Hayabusa

#6 Va???!!!

Anmäl
2018-10-22 09:26 #8 av: Jimmy.L

Strålande välkommen till Sverige där brott lönar sig. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-10-22 10:12 #9 av: Emo

En gammal sanning, och de, som blir utsatta bör håla tyst för att inte anklagas för att vara rasister.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.