ekonomi

Ekonomipristagaren: hyr ut en del av Sverige

2018-10-08 12:53 #0 av: Göstage

Ekonomisk tänkare med tankegångar som säkert blir väl emottagna i de rätta kretsarna tar emot priset i ekonomi till Alfred Nobels minne.

"William Nordhaus och Paul Romer får Ekonomipriset till  Alfred Nobels minne. Årets pris handlar om innovation, klimat och ekonomi i samverkan.
Paul Romer har i en tidigare intervju med DN förslagit att Sverige kan upprätta en frizon för flyktingar där de ska vara helt självförsörjande."---

"Den världsberömde ekonomen Paul Romer har varit tippad vinnare av ekonompriset i flera år.
I en intervju med DN från 2016 föreslår han en modell där flyktingar i Sverige ska vara helt självförsörjande.
Förslaget går ut på att Sverige kan upprätta en frizon för flyktingar, där man kan leva och arbeta utan att kosta svenska skattebetalare pengar.
– Flyktingfrågan är ett jättelikt problem, men det finns möjliga lösningar. Sverige, som är ett glesbefolkat land, skulle kunna hyra ut ett landområde av Hongkongs storlek. Där kunde man ta emot miljontals människor som får försörja sig själva och inte behöver kosta något, säger han i DN-intervjun från 2016.
I intervjun utvecklar han sitt resonemang.
– Det viktiga är då att denna frizon ska räknas som en fristående enhet, med egna lagar och regler – inte som en del av Sverige. De som bor där ska inte bli svenska medborgare, utan leva sitt liv helt separat från övriga samhället."---

https://www.expressen.se/dinapengar/live-arets-ekonomipris-till-nobels-minne-delas-ut/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-08 12:57 #1 av: Carmarino

Sådana områden finns väl redan, fast de kallas inte frizoner utan "särskilt utsatta områden". Skämtar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-10-08 13:04 #2 av: Göstage

Ja, fast det betalas ingen hyra därifrån. Glad

Har funderat lite på hur han tänkt sig diplomatiska förbindelser, försvarssamarbete med mera mellan Sverige och hyresgästen. Vad händer om dessa miljoner människor tycker att det uthyrda området  blivit för litet och gör anspråk på mer yta- skall man kalla in medlare från FN då, eller hur skall man hantera det? Vem skall pröjsa för hyresgästen, skall de ha eget parlament och statsöverhuvud etc? 

Tycker Ramer borde få en röd näsa Spelar pajas istället för priset (som inte är något Nobelpris).

Fast snart lär vi väl få höra Wallström, ABK,  Aftonbladets ledarsida och diverse kultursidor tycka att "det är en intressant tanke"...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-08 14:50 #3 av: eskils

Har ett antal invändningar mot Romers idé. Här är ett par av dem:

1) Förslaget att inhysa "miljontals människor" med en främmande kultur i ett land med bara 10 miljoner invånare är både orealistiskt, provocerande och oförskämt mot ett värdland som belönar honom med ett så fint pris, och som redan drar den tyngsta migrantbördan per capita i Europa.

2) Flyktingar och migranter brukar bestå till ca 85% av unga män. Vad händer när dessa män upptäcker att de inte har någon chans att få en flickvän/fru inom frizonen, och ger sig på jakt utanför zongränsen? Då faller hela idén med en avgränsad zon.

3)  Idén att denna vansinniga zon skulle ha "egna lagar och regler" är väl det mest chockerande av allt. Vad händer när dessa lagar och regler - t ex hat mot västerlandet, religiös intolerans, sharia, könsstympning och s.k. "hedersmord" - börjar spridas utanför "frizonen"..... ?

4) En del av de riktiga flyktingarna som söker sig till Europa gör det för att de vill slippa ifrån förtryckande islamistiska lagar. Låt dem slippa det då och istället integreras i svenska lagar och värderingar! Där har Sverige en viktig funktion att fylla.

5) Om det ska vara en självförsörjande frizon någonstans är det väl mest lämpligt att placera den i ett klimat där migranterna känner sig hemma, t ex i norra Afrika. Där är det tomt.

Den här gubben kan ta sig i a----t och dansa hambo, som man sa förr. Skicka honom till en egen frizon i norra Sibirien, med en ordentlig röd näsa i st f medalj.

Spelar pajasSpelar pajasSpelar pajasSpelar pajasSpelar pajas


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.