ekonomi

Den materiella fattigdomen i Sverige

2018-10-16 11:06 #0 av: Göstage

Sverige har tillsammans med Schweiz den lägsta andelen fattiga i Europa. Ungefär en procent av befolkningen eller cirka 100.000 personer i Sverige definieras* som "fattiga".
Störst andel fattiga i Sverige återfinns bland utrikes födda och arbetslösa.

Källa.

Men "cirka miljonen pensionärer pendlar runt fattigdomsgränsen" och 
"När det handlar om ekonomisk trygghet för våra äldre så spelar Sverige i bottenskiktet, enligt siffror från EU:s statistikinstitut Eurostat.
Här uppskattas det finnas 328 000 pensionärer med en disponibel månadsinkomst lägre än fattigdomsgränsen på 11 830 kronor."---

Annan källa.

Funderar

Se även tråden "Fattigpensionär"

* "Allvarlig materiell fattigdom innebär att man inte har råd med en viss levnadsstandard. Detta mäts genom att undersöka om personer kan betala oförutsedda utgifter, en veckas semester per år, en måltid med kött, kyckling eller fisk (eller motsvarande vegetariskt alternativ) varannan dag, tillräcklig uppvärmning av bostaden, kapitalvaror som tvättmaskin, färg-TV, telefon eller bil eller kan betala skulder (hypotekslån eller hyra, räkningar, avbetalningsköp eller återbetalning av lån).

En person i allvarlig materiell fattigdom har inte råd med minst fyra av dessa nio poster. Måttet är ett av tre övergripande mått som EU följer upp årligen i syfte att minska antalet personer i risk för fattigdom eller social utestängning i Europa inför år 2020."---

Källa: SCB.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-06 10:38 #1 av: Göstage

Tillvaron är rätt knaper för vissa i vårt land...

"Enligt Pensionsmyndighetens rapport för 2017 ligger 245 000 svenskar över 65 år under gränsen för vad myndigheten kallar ”relativt låg ekonomisk standard”. Inom EU benämns det i stället som ”risk för fattigdom”.

Till Gullis Soppkök kommer omkring 50 personer varje vecka. Många av dem är pensionärer under gränsen på 12 100 kronor. 

Soppköket gör ingen reklam för sig, men ordet sprids från mun till mun. Och bakom verksamheten står 74-åriga Marta Kubick. Själv måste hon balansera varje månad för att få pensionen att räcka till. Det efter ett helt arbetsliv som spritkassörska på restaurangen Operakällaren i Stockholm."---

"Soppköket är öppet för alla pensionärer, men det händer att folk inte vågar komma fram. Ofta är det en känsla av skam som står i vägen.
– Många kanske går runt och tittar, men så är de rädda att grannen ska se en gå fram och tigga en macka. Men så ska man inte tänka. Alla är jättevälkomna."---

 https://www.expressen.se/dinapengar/pension/marianne-76-jobbade-hela-livet-tvingas-ga-till-soppkok-/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-06 11:19 #2 av: Jimmy.L

Så sorgligt att det ska behövs soppkök. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-06-26 07:55 #3 av: Jimmy.L

En ny undersökning från Kronofogden visar att 183 000 barn i Sverige bor i hushåll där minst en förälder har skulder hos Kronofogden. Flera av dem känner både skam och skuld för familjens ekonomiska situation.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/183-000-barn-har-minst-en-foralder-med-skulder-hos-kronofogden

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.