ekonomi

"Kritstrecksrandig organiserad brottslighet"

2018-10-18 09:29 #0 av: Göstage

Ingen lär veta var den finanssvindelhärva som håller på att rullas upp i bankvärlden just nu kommer att sluta.

"En stor del av världens största banker har varit djupt involverade i det som kallas Europas största skattestöld i modern tid. Tillsammans med högprofilerade skattejurister, advokatbyråer och finansinstitut har bankerna kommit åt skattepengar i minst sex europeiska länder, bland dem Belgien, Danmark och Tyskland. Bland bankerna finns bankjättarna Deutsche Bank, UBS och BNP Paribas.
– Det här är kritstrecksrandig organiserad brottslighet, säger en av advokaterna bakom uppläggen till flera medier som ingår i journalistnätverket.
Advokaten var med och utformade modellen, och samarbetar nu med åklagare i Tyskland för att slippa fängelse."---

"Bara i Tyskland uppskattar finansdepartementet att man nu utreder affärer som kostat tyska skattebetalare drygt motsvarande 50 miljarder kronor. Den verkliga summan är sannolikt betydligt högre.
I Danmark säger danska myndigheter att staten förlorade runt 18 miljarder kronor mellan 2012 och 2015 i det de kallar olagliga upplägg. I Belgien har staten förlorat över två miljarder kronor. Även i Frankrike och Italien har skattemyndigheter förlorat stora belopp. Också Norge är drabbat."--- 

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/avslojar-fler-av-varldens-storsta-banker-bakom-jattelik-skattestold

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-18 09:31 #1 av: Göstage

Även svenska banker dras in i utredningen.

"Den svenska banken SEB har medverkat i en avancerad aktieaffär som, enligt åklagare, har kostat tyska skattebetalare en miljard kronor. Banken dras därmed in i det som beskrivs som Europas största skattesvindel i modern tid. Det visar en granskning som SVT och TT gjort tillsammans med journalistnätverket Correctiv och en rad internationella nyhetsredaktioner. SEB förnekar att man finansierat sådana upplägg."--- 

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/banken-seb-finansierade-brottsmisstankt-skatteupplagg

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-18 09:36 #2 av: Göstage

Och Nordea, nyblivet finskregistrerat, figurerar i den härva med penningtvätt för den ryska maffian som är under upprullning.

"Den amerikanske finansmannen Bill Browder har lämnat uppgifter till svenska myndigheter om ett stort antal bankkonton i Nordea som misstänks ha använts för penningtvätt. Totalt handlar det om 1,5 miljarder kronor.

Pengarna kan enligt rapporten kopplas till de drygt två miljarder kronor som försvann från Bill Browders investmentbolag Hermitage Capital, i det gigantiska skattebedrägeri som avslöjades av skattejuristen Sergej Magnitskij, anställd på Hermitage Capital. Magnitskij fängslades på grund av det och dödades i ryskt fängelse.

Rapporten med uppgifterna, som SVT har tagit del av, visar hur Nordea har tagit emot pengar på sammanlagt 365 konton via två banker i Estland och Litauen. Den estniska banken är Danske Banks dotterbank i landet, som tidigare avslöjats ha medverkat till tvätta svarta pengar från korruption och kriminalitet i Ryssland vita."---

https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/nya-uppgifter-om-misstankt-penningtvatt-i-nordea

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-18 10:36 #3 av: Göstage

#2 I samma kökkenmödding med ryska maffiapengar finns väl Airiston Helmiaffären, som fick finska myndigheter att i september genomföra en jättestor razzia mot företagets tillgångar i Finland.                                                                                                
"100 poliser och 300 andra myndighetspersoner, däribland kustbevakning och elitsoldater, slog till mot företagets 17 fastigheter under helgen som gick. En flygförbudszon upprättades och gummibåtar användes. Presidenten och regeringen var särskilt informerade."--- 

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-18 11:48 #4 av: Jimmy.L

Nordea kan inte ha det lätt först huvudkontorets flytt till Finland som gav kritik och nu det här. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.