Annons:
Etikettekonomi
Läst 491 ggr
[Hayabusa]
10/22/18, 8:30 AM

Lönediskriminering?

Blir kvinnor lönediskriminerade? Ett hett ämne som få förefaller vara eniga om. Själv vet jag inte riktigt vad jag ska tro, men det är intressant att lyssna på lite olika infallsvinklar. Döm själv:

David Erberhard och Veronica Palm i SVT´s Opinion Live

Annons:
[Göstage]
3/3/19, 4:15 PM
#1

Förvisso kunde det gå snabbare, men trots allt går utvecklingen framåt - åtminstone i vissa delar av världen…

"På tio år har det gått från noll jämställda länder i världen till sex stycken, uppger Världsbanken i en ny rapport om ekonomisk jämlikhet. Och Sverige får full poäng på Världsbankens jämställdhetsskala, tillsammans med Belgien, Danmark, Frankrike, Lettland och Luxemburg."--- 

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/bara-sex-lander-i-varlden-ar-jamstallda-sverige-ar-ett-av-dem

Listan i sin helhet finns i rapporten

[Göstage]
3/6/19, 11:42 AM
#2

 Nima Sanandaji ,tekn.dr och vd för tankesmedjan ECEPR, presenterar i riksdagen rapporten ”Kvinnor på topp” i dag, onsdag 6/3. Tidningsrubrik: "Kvinnor har äntligen gått om – på delar av arbetsmarknaden". En fråga är om detta "äntligen" indikerar att det varit det som utgjort målet för jämställdhetsarbetet? Så här skriver han själv på GP debatt:

"En ny arbetsmarknad håller på att växa fram, där män förvisso är överrepresenterade bland arbetsnarkomanerna som når toppen, men där kvinnor börjar dominera bland professionella och mellanchefer. De lågutbildade männen finns överrepresenterade bland de arbetslösa.

Framgångarna har inte kommit av en slump. Forskning och offentliga utredningar pekar på att det finns en tydlig koppling till reformer som RUT (vilket gjort det möjligt att köpa hushållsnära tjänster och därmed frigöra tid för karriärkvinnor), marknadskonkurrens i den kvinnodominerade välfärdssektorn och ökad individualisering i lönesättning. Reformerna har tillsammans med förändrade attityder till fördelning av hemarbete lett till stora framsteg för jämställdheten i Sverige.

Sverige är inte längre det jämställda landet där förvånansvärt få kvinnor är chefer, utan också ett föredömesland i det avseendet. Historien visar att framgångarna kom först med de liberaliserande reformerna, vilket också förklarar varför grannländer som Danmark och Finland ligger en bra bit efter."

https://www.gp.se/debatt/kvinnor-har-äntligen-gått-om-på-delar-av-arbetsmarknaden-1.13853531

Upp till toppen
Annons: