Debatt

Moské befarar att de kommer skymmas

2018-11-06 15:55 #0 av: Jimmy.L

Mahmoodmoskén känner att Malmö stad inte lyssnar på dem och överklagar därför detaljplanen för närområdet. De protesterar mot att byggnader runt dem kommer att kunna bli för höga och därmed skymma moskén.

http://malmo.lokaltidningen.se/nyheter/2018-11-04/-Mosk%C3%A9-befarar-att-de-kommer-skymmas-3445902.html

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-11-06 16:56 #1 av: Carmarino

Varför skulle just moskén vara skyddad från det? Alla som bor där det byggs höghus får vackert finna sig i att få sin utsikt blockerad, och kanske till och med att grannen kan se rakt in i lägenheten.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-11-06 17:20 #2 av: Hayabusa

Förtätning kallas det med lite finare ordval. Så klart kan även en moské drabbas. Kulturbyggnad? Jaså... 

Anmäl
2018-11-06 17:51 #3 av: Jimmy.L

Man kan ju fråga sig varför moskén inte vill att man bygger fler bostäder. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-11-06 19:10 #4 av: Novachan

Huh... Vet inte hur gammal byggnaden är men känns inte att de borde vara så pass gammal att den kan få ett skydd för det, liksom religiösa byggnader brukar väl inte ha ett eget skydd för att inte få skymmas? Tycker inte att en religiös byggnad ska kulturklassas av endast religiösa skäl. Jag förstår att de blir upprörda över att man har ändrat detaljplanen så att den går emot det man först önskade men sådant måste ju få ändras på för stadens skull...

"Han betonar att Mahmoodmoskén är tänkt som en plattform för mångkultur där representanter för olika religioner ska kunna mötas."  - Jag trodde moskéer var till för muslimer? Visst att det finns olika versioner men men han att kristna, judar, katoliker mfl brukar också gå dit? Ser det fortfarande inte som att ett argument mot att byggnaden inte får skymmas. Det är väl viktigare (iaf för dem) att byggnaden får stå kvar överhuvudtaget?

I Linköping så finns någon regel om att byggnader inte får byggas så pass höga att de är högre än domkyrkans topp. Minns ej helt varför, men tror det var någonting om hur man vill att Linköpings siluett ska se ut utifrån. Domkyrkan (stor turistattraktion) är ett jättebra orienteringsobjekt att förlita sig på för att ta reda på vilken riktning man bör gå om man är vilse eller inte är bekant med staden. Liksom man kan ta ytterligare hjälp av vattentornet och Tornet (höghus) som är de näst högsta byggnaderna efter Domkyrkan. Men det är störigt som boende att det begränsar antalet lägenheter de kan bygga som de hade kunnat utnyttja på höjden när de bygger nya byggnader. Förtätning gillar jag inte, men vissa hus är så gamla och måste göra stambyte så då kan jag tycka att man borde riva en del hus och bygga nya högre hus. Vi har ju bostadsbrist liksom...

Anmäl
2018-11-06 19:20 #5 av: Carmarino

Mariakyrkan i Helsingborg ligger numera helt omringad av byggnader, och den är från 1400-talet. De är förvisso inte högre än kyrkan, men så värst mycket utsikt är det inte om man inte befinner sig högt uppe i kyrktornet.

https://adolfsson.photo/sv/byggnad/sta-maria-kyrka-mariakyrkan-helsingborg-skane/

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.