Politiska grupper

Att spotta på demokratin

2018-11-16 09:05 #0 av: Göstage

Faw Azzat, medlem i Moderaterna Stockholm och Edward Nordén (MED) vice ordförande Medborgerlig Samling Skåne, uppmärksammar på GP debatt de särintressen som odlats och nått framgång i årets valrörelse, till exempel genom "svensk" valrörelse på utländsk botten.

"Inför det senaste valet har det förekommit fenomen som är av en karaktär vi inte är vana vid i Sverige. Det har sin grund i att enskilda etniska eller religiösa bakgrunder ses som, och behandlas som, hela väljargrupper, via landsmän eller politiker med samma etniska bakgrund.

Detta är en mycket bekymmersam väg i direkt kollision med en sund, fungerande demokrati. Att flera partier har accepterat grupper med extrema åsikter är ett accelererande skeende som kan bli väldigt problematiskt.
Inför valet har valkampanjer på sina håll bedrivits genom helt andra länder. Valkampanjer har ibland gjorts uteslutande på ett språk som övriga svenska väljare inte förstår. Budskap har förts ut via religiösa församlingar där det förkunnas vad man bör rösta på baserat på religiös eller etnisk bakgrund (Expressen, 2018)."---

 "Får människor sin enda röst såld av en religiös företrädare i kohandel med ett politiskt parti så faller dess värde och betydelse. Det har överhuvudtaget inget gemensamt med den demokratiska tanken där man röstar efter idéer och ideologi i ett land där man vill överbrygga kön, hudfärg och religion. Det har inte heller någonting gemensamt med integrationstanken."---

http://www.gp.se/debatt/etniska-företrädare-devalverar-demokratin-1.10815794

Fast särskilt ny är ju inte företeelsen - Socialdemokraterna började med "kohandeln" redan på 1990-talet. Och i flera av de nu så fördömande partierna har det visat sig att särintressena tagit sig ända in i själva kärnan i partiapparaten. Ändå står de där fina i kanten och talar så högtravande om "demokrati" och vägrar att respektera den dryga miljon landsmän som röstat på ett parti som företrädare  för starka intressen i de etablerade partierna vill blockera till varje pris.

Läs gärna https://ledarsidorna.se/2017/02/statsministern-och-det-muslimska-brodraskapet/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-16 09:13 #1 av: Hayabusa

Så är det...valrörelser med alternativa spelregler. Kulturella skillnader splittrar kollektivet.

Anmäl
2018-11-16 09:15 #2 av: Jimmy.L

Ja dom viker sig för att få röster. Kohandel, ge oss röster även dom går mot våra värderingar. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2018-11-16 09:20 #3 av: Göstage

Och eftersom det "far" gör är det rätta så faller även småfolket in i samma trall i försöken till tystande av oliktänkande. Allt går igen, från EU till regering till lärosätena och hela vägen ner till tystandekulturens springschasar... 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-11 18:33 #4 av: Göstage

Svekdebatten efter Annie Lööfs besked att man är beredd att släppa igenom Löfven för ännu en mandatperiod är inte nådig från borgerligt håll. Ann Heberlein är inte någon av de mest upprörda i kören, men besvikelsen är uppenbar:

"Uppgörelsen är ett oerhört svek mot väljarna som gav i alla fall ett tydligt besked i valet 2018: VI vill inte ha fyra år till med en regering ledd av Löfven. De som lade sina röster på C och L gjorde det mot ett löfte om att Löfven skulle bort. Knappt ett halvår senare är alla löften glömda och Lööf och Björklund spottar sina väljare i ansiktet för att kapa åt sig en smula av makten."---

https://annheberlein.com/2019/01/11/sa-dog-den-svenska-liberalismen/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-14 14:43 #5 av: Göstage

Peter Santesson, opinionschef på Demoskop betraktar det politiska taskspeleriet:

"---förnedring verkar ha blivit centralt i svensk politik.

Att V nu får en släng av sin egen slev kan roa sverigedemokrater. Det livar upp med ombytta roller. Men att det här otyget i svensk politik växer i omfattning är sorgligt. I den här behandlingen av Vänsterpartiet eller, som det annars brukar gälla, Sverigedemokraterna, riktas udden mot en politisk gruppering, inte mot politikens innehåll. En grupp ska kategoriskt ställas utanför den politiska processen, helt oavsett vad den har att säga.

"Nej då, vi vänder oss mot Sverigedemokraterna som parti, inte mot deras väljare", är en återkommande replik. (Dags för Vänsterpartiet nu.) Pytt, som om det skulle vara möjligt att klyva hårstrået på det sättet. Att på förhand och av princip vägra att befatta sig med de valda företrädarna för en grupp är naturligtvis en grov förolämpning av gruppen som helhet och kommer inte att uppfattas på något annat sätt. Det är en tämligen universell fientlig signal, vågar jag påstå. Om bitterhet och fientlighet då jäser i breda politiska grupper som behandlas som orena (nu närmar vi oss tydligen en fjärdedel av väljarkåren) är det inte alls förvånande.

Den politiska kulturen är en av huvudorsakerna till dagens många låsningar, och ingenting tyder på att den är i avtagande."

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/fornedring-har-blivit-centralt-i-svensk-politik-25657

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-17 12:38 #6 av: Göstage

"We live in a political world
Courage is a thing of the past"

Bob Dylan

Notan är löpande, men den första avstämningen är gjord.

"Att det tagit mer än fyra månader sedan valet verkar ha satt sina spår och ser ut att ha skadat svenskarnas förtroende för politikerna. Det visar en undersökning som Novus har gjort på uppdrag av SVT Nyheter.
I undersökningen som gjordes onsdagen den 16 januari säger sig 70 procent ha antingen minskat- eller kraftigt minskat förtroende för politiker.

– Det låga förtroendet är uppseendeväckande men inte helt oväntat. Det har pågått en förtroendekris ganska länge. Den höga väljarrörligheten som vi haft de senaste mandatperioderna och att SD ökat så pass kraftigt, det är ett tecken på ett minskat förtroende för det politiska systemet, säger Novus vd Torbjörn Sjöström."---

"Bland de som röstat på Sverigedemokraterna uppger 93 procent att de har antingen minskat- eller kraftigt minskat förtroende för politikerna.

– De tycker sig ha fått ett bevis för att demokratin inte fungerar. De är det tredje största partiet men har blivit helt utmanövrerade. SD:s väljare tycker inte att de är antidemokratiska, tvärtom anser de att det är de som är utsatta för antidemokrati, säger Torbjörn Sjöström.
– Nu bekräftas ett redan lågt förtroende och cementeras på en ny lägre nivå."----

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fortroendet-for-politiker-rasar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-17 12:47 #7 av: eskils

"”Avtal ska anses vara ogiltigt om det är uppenbart att endera avtalsparten förfarit svikligt. Det är just det som Annie Lööf gjort”, skriver 19-åriga Josefin Wicklund, som sitter i styrelsen för Moderat skolungdom i Stockholm."

"Men Annie Lööfs löftesbrott är av exceptionellt grov karaktär. Om man som Annie Lööf, svikligen förlett sina väljare, bör Centerpartiets väljare få en chans att välja om."

"Annie Lööf har brutit mot en av de viktigare rättsprinciper vi har i vårt svenska samhälle – pacta sunt servanda. Det bör leda till konsekvenser från rättstaten."

https://www.svt.se/opinion/en-rost-pa-centern-var-alltsa-en-rost-pa-stefan-lofven

Avtal skall hållas och politiker skall vara ett föredöme!


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.