brottslighet

Det sjuka våldet - om sjukvården och våldet

2018-11-29 13:18 #0 av: Göstage

Tolv sjuksköterskor på Länssjukhuset i Kalmar har på eget initiativ utbildat sig i självförsvar efter att ha utsatts för olika former av hot och våld i arbetet. Även om problemet är mest markant i storstadsregionerna är det nationellt spritt. Ur en debattartikel i Aftonbladet idag av Irene Svenonius (M), finansborgarråd i Stockholms läns landsting: 

"I det landsting jag leder, Stockholms läns landsting, uppger 3500 medarbetare att de blivit utsatta för hot eller våld på jobbet. Majoriteten av dessa arbetar inom sjukvården. Många medarbetare som jag träffat under de senaste två åren vittnar om ett allt råare och tuffare bemötande. Okvädningsord är närmast vardag."---

"Störst andel inträffar i storstadsregionerna, men Polisen uppger även att den organiserade brottsligheten börjat etablera sig i mindre städer. Detta sker samtidigt som Sverige inte haft så här låg polistäthet på tio år. 

Det finns flera exempel på när skjutningarna gått ut över även sjukvården. Efter en skjutning i Rinkeby i början av året fick exempelvis 16 poliser rycka ut till akuten i Solna, samtidigt som dubbla väktarskiften fanns på plats för att hålla lugn och ro.
Ett annat exempel är skottlossningen i Östberga i södra Stockholm förra sommaren. Efteråt sökte sig många av de som deltog i gänguppgörelsen till akutmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna där det blev tumult och en stor polisinsats. Liknade situationer har också inträffat på Skånes universitetssjukhus."---

 "Det nya säkerhetsläget kräver nya åtgärder. För vår del i Stockholms län har sjukhus inlett nära samarbete med Polisen, som innebär att de automatiskt i samband med skjutningar skickar polisbilar till akuten.
Vi ser över möjligheten att införa kroppsburna kameror för ordningsvakter på våra akutmottagningar och vi har startat ett pilotprojekt med anonyma namnbrickor, med målet att sedan införa det brett i hela landstinget."---

 https://www.aftonbladet.se/debatt/a/ng6x2o/skam-att-vardpersonal-tvingas-till-sjalvforsvar

Ämnesrelaterad länk.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-29 13:47 #1 av: Jimmy.L

Sjukhusens akuter skaffar ordningsvakter, begränsar antal anhöriga som får vara med. Snart metalldetektorer och beväpnande skyddsvakter?

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-11-29 13:51 #2 av: Hayabusa

Kan det inte vara så att det ALLTID varit så här? Att det som personalen upplever är mer att betrakta som "en känsla"? Att vi här pratar om en ökad benägenhet att "se problem" i varje buske & hörna?

/Södermalmsbo Nörd

Anmäl
2018-11-29 14:03 #3 av: Göstage

#1 Vad gäller metalldetektorer så kom det ämnet upp på läkarförbundets fullmäktigemöte 21-22 november.

"En annan motion kom från Sjukhusläkarföreningen i Uppsala län. Föreningen föreslog att Läkarförbundet ska verka för metalldetektorer inom sjukvården, för att hindra att vapen kommer in på sjukhusen.
– Det är en säkerhetsfråga för både personalen och patienten, sa motionären Anna Rask-Andersen, huvudskyddsombud på Akademiska sjukhuset, till Läkartidningen inför motionens omröstning.

– Jag kan inte förstå att det är kontroversiellt med metalldetektor när man har det på flygplatser.

Men helt okontroversiellt är det inte. Förbundsstyrelsen påpekade i sitt svar till motionen att metalldetektor, som är förenligt med kroppsvisitation, saknar lagstöd för ett allmänt användande. Två lagar lämnar ett visst utrymme – Lagen om psykiatrisk tvångsvård och Lagen om rättspsykiatrisk vård – men i övrigt skyddas personlig integritet av grundlag. Förbundsstyrelsen ansåg därför att det i nuläget inte går att driva frågan.

Under fullmäktigemötet blev det en del diskussion i ämnet. Anna Rask-Andersen tyckte dock att förbundet borde förespråka metalldetektorer. Hon påpekade att sjukhus inte är allmän plats, och hon trodde inte att allmänheten skulle protestera.
Frågan gick till slut till votering. Där gick fullmäktigeförsamlingen på styrelsens linje: motionen bifölls inte utan ansågs besvarad."---

http://lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2018/11/Mer-stod-for-valdsutsatta-lakare-i-psykiatrisk-akutvard/

#2 Skrattar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-02 21:53 #4 av: Göstage

Statistik som man helst inte skulle vilja höra, men som inte känns oväntad.

"Hot och våld inom sjukvården ökar i hela landet – allra störst är ökningen i Skåne.

– Vårdanställda är nästan lika utsatta för våld som poliser, säger Ardavan Khoshnood som är ST-läkare och kriminolog."---

"Han förklarar det med att våldet är grövre i Skåne än i övriga landet.
– I Skåne används oftare skjutvapen och det våldet ”smittar av sig” till sjukvården. Det är helt oacceptabelt.
Även siffror från Statistiska Centralbyrån pekar på ett stadigt ökande våld. 12 procent av landets vårdanställda säger sig ha utsatts för våld eller hot under 2016-2017. Det är oftast anhöriga eller vänner till patienten som hotar personalen."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/vardanstallda

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-03 03:59 #5 av: Carmarino

#4 Kanske dags för Löfven att bli "förbannad på riktigt" igen? Fast han bryr sig nog inte så mycket om det som händer i Skåne. Särskilt inte nu när han ser statsministerposten hägra igen. Då är det fullt fokus på det, istället för sådana triviala saker som lite bråk på sjukhusen.

(OBS! Ironi om det inte framgick.)

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-12-03 04:31 #6 av: Emo

Ändå är folk från andra sidan Hallandsåsen undrande till varför skåningarna vill ha ändring och därför röstar på det parti, som vill ha en bättre (tryggare) Sverige.

Som jag sade redan vid förra valet när det visade sig att Sverigedemokraterna var största partiet i vår valkrets: "Jag känner inga rasister men många brottsoffer."

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2018-12-03 08:36 #7 av: Jimmy.L

Något måste ju göras för att personalen ska kunna känna sig tryggare?

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-12-03 08:53 #8 av: Hayabusa

Det är en situation som kommer att hålla i sig, det är bara att vänja sig. Politikerna har ingen aning om hur de ska kunna ta tag i det. Ett samhälle under förändring.

Anmäl
2018-12-03 09:01 #9 av: Hayabusa

*

Anmäl
2018-12-03 11:47 #10 av: Göstage

"Du måste ta hand om min anhörig nu, annars slår jag ihjäl dig"- den kommentaren kan någon av de som jobbar inom sjukvården möta från offrets närstående när de fått in en skottskadad.

"Skjutningar. Knivhuggningar. Mord. Mordförsök. Det grova våldet har blivit snudd på vardag på många platser runt om i landet. Bara i Uppsala har det hittills i år skett 15 skottlossningar – flera med dödlig utgång. Dåd som inte bara påverkar de direkt drabbade utan alla samhällsskikt och instanser.

På Akademiska sjukhuset i Uppsala arbetar till exempel Anders, Sara och Håkan vilkas jobb är att försöka rädda livet på de skadade, oavsett förutsättningar."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/varden-och-skottlossningarna

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-03 13:37 #11 av: LBB

#9  Bara 5 patienter på en akutmottagning..de måste väl vara i ngn glesbygd då?Skämtar

Anmäl
2018-12-03 14:23 #12 av: VSK

Här på akuten så har det varit bås med skottsäkra fönster och elektriskt låsbara dörrar, fastsatta möbler i väntrummet i åratal. Personalen har inte namnbricka med fullständigt namn mm. Extra väktare är vardagsmat sen länge. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-12-03 17:07 #13 av: Göstage

Polis på plats på SuS i Malmö med minst 10 patruller efter larm om skottlossning på akutmottagningen. Område avspärrat, genomsökning pågår.

"En skottlossning har inträffat efter ett bråk vid akutmottagningen på sjukhuset Sus i Malmö. Ingen person har påträffats skadad, men platsen har spärrats av och polisen arbetar med flera patruller på platsen."---

"När polisen kom till platsen fanns inga personer kvar som verkar ha deltagit i bråket. Polisen är på plats med minst 10 patruller. Platsen har spärrats av och man jobbar med att förhöra vittnen."--- 

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/skottlossning-efter-brak-i-centrala-malmo

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-03 17:34 #14 av: VSK

#13

Är ju inte riktigt klokt detta. Och värre kommer det att bli. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-12-17 08:06 #15 av: Göstage

Skrämmande för oss men numera vardag för sjukvårdsanställda.

"Skottskadade patienter tvingar sjukhusen till akuta förändringar.
I Helsingborg måste lasarettet skydda personal och patienter från utåtagerande anhöriga och rivaliserande gängkriminella.
– Våldet har förändrats, säger områdeschefen för akutmottagningen Mikael Sten."---

"På sjukhuset inleds ett mindre uppmärksammat arbete:att rädda den skottskadades liv.
Men i uppdraget ingår numera mer än att ge vård. Patienter och personal måste skyddas från utåtagerande anhöriga. När skjutningen är gängrelaterad finns dessutom risken att någon tar sig in på avdelningen för att avsluta patientens liv.
– Det är ofta en hot- och våldsbild runt de här patienterna som kommer med skottskador. Har vi en skottlossning kan vi dessutom få in 20 anhöriga vid yttre väntrummet, säger områdeschef Mikael Sten."---

Hot och våld mot vårdspersonal har ökat med 50 procent mellan 2010 och 2015, enligt en arbetsmiljöenkät som Sveriges läkarförbund gjort bland sina medlemmar.
I Malmö vittnar vårdpersonal om hur de hotas till livet i samband med gängrelaterat våld, vilket bland annat Vårdfokus rapporterat om.
Hoten kan komma från skottskadades fiender men också vänner och anhöriga. Det kan vara allt från dödshot eller hot om våldtäkt till förtäckta hot om att man vet var vårdpersonalen bor.
I somras larmade Sjukhusläkarna i Stockholm, som ingår i läkarförbundet, om att läget är så allvarligt att beväpnade skyddsvakter kan behövas inom fem- till tio år, enligt SVT.
– Våldet har alltid funnits. Nu blir det grövre. Och gränsen från att "jag är arg" till "jag skjuter dig" har försvunnit, säger verksamhetschefen på akuten Håkan Kerrén som tidigare jobbat som bland annat ambulanssjuksköterska."

https://www.expressen.se/kvallsposten/sa-forbereder-sig-sjukhuset-for-gangkrigen-lockdown/

Färskt exempel på våld inom sjukvården från annat håll.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-17 08:09 #16 av: Jimmy.L

I somras larmade Sjukhusläkarna i Stockholm, som ingår i läkarförbundet, om att läget är så allvarligt att beväpnade skyddsvakter kan behövas inom fem- till tio år, enligt SVT.

Var det jag varnade för tidigare. det är inte klokt i ett land som sägs vara trygg. 

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-12-17 08:33 #17 av: Göstage

Ja, det verkar inte längre bara möjligt, utan högst troligt...Ledsen

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/lakarforbundet-kan-behovas-bevapnade-skyddsvakter-inom-fem-ar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-19 07:19 #18 av: Göstage

Medan den offentliga primärvården i Västra Götalandsregionen strävar efter större öppenhet i välkomnandet av patienterna upplever personalen en allt större utsatthet från hotfulla och våldsamma besökare, och de två intresseinriktningarna är svårförenade.   

"Närhälsan är den offentliga primärvården i Västra Götalandsregionen och statistik från regionen visar att man hittills i år har haft 98 inrapporterade incidenter med hot och våld, både mot personal och mot patienter på Närhälsans vårdcentraler.

En sak som facket slåss för är att receptionsdiskarna som deras personal arbetar bakom ska bli mer stängda. I nuläget är diskarna utformade på olika sätt, med öppna, halvöppna och stängda receptioner på olika platser.
Facket ser helst att receptionerna byggs om till att bli helt stängda men Närhälsans policy de senaste åren har i stället varit att bygga öppna receptionsdiskar då receptioner byggs om eller renoveras.

– Vi har arbetat i flera år mot att få receptionerna mer stängda och tryggare för våra medlemmar. Men arbetsgivaren går inte med på det, säger Mona Moslehi.
Enligt Närhälsan är stängda receptioner inte lösningen på problemet och en lucka som går att stänga är inte en garanti för personalens säkerhet. Istället vill man att personalen ska ha ett ”back office” dit personalen kan gå in och låsa om sig om en farlig situation skulle uppstå."---

"Mona Moslehi säger att flera av deras medlemmar känner sig rädda och oroliga för att gå till jobbet. Sjukskrivningstalen är höga.
En del personal har fått motta verbala hot, och andra fysiska. En kvinna blev attackerad på väg hem från vårdcentralen och flera andra har blivit attackerade när de stått bakom receptionsdisken."---

"Hon tror att hot och våld ökar generellt i samhället och att detta även går ut över vårdpersonalen."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/facket-larmar-vald-och-hot-okar-mot-personalen

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-05 12:37 #19 av: Göstage

Ett tag sedan vi uppmärksammade detta, men uppenbarligen har det inte blivit bättre...

”Det är så här det går till i dag”. Det konstaterar personal resignerat på en av landets akutmottagningar syftande på hur arbetssituationen förändrats i takt med att det grova gängkriminella våldet etablerat sig i samhället. Hot och våld tillhör numera vardagen när brottslingar kommer in till sjukhusen för att vårdas för sina skott- och knivskador."---

https://samnytt.se/hot-och-vald-fran-gangkriminella-nu-vardag-pa-landets-akutmottagningar/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-05 12:50 #20 av: Rovfisk

Det har varit en stigande siffra på hot och inom sjukvården. Både Sjuksköterskor, Undersköterskor och även vissa läkare känner av hotet från vissa patienter, och deras anhöriga/gäng.

Jag jobbar som USK på en akut vårdavdelning, och vissa pass går man verkligen och tittar sig om över axeln. Att komma till jobbet på morgonen och hitta fullt beväpnade poliser utanför en isoleringssal är inte alls så ovanligt i dagens läge....Tyvärr

*Sajtvärd på Akvariefisk,,Autism och Anhöriga.
*Arrangör Sundsvalls terariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)
*Stödjer debatt ifokus

Anmäl
2019-11-21 11:36 #21 av: Göstage

När Sveriges läkarförbund nyligen tillställde 3000 av sina medlemmar en undersökning om erfarenheterna av våld och hot i arbetet fick de tillbaka 2673 enkätsvar, varav 30  procent uppger att de utsatts för våld och eller/hot, antingen från patienter eller anhöriga till patienter.

"Våldet inne på sjukhusen diskuteras nu i riksdagen och Heidi Stensmyren (ordförande för Sveriges läkarförbund) hoppas bland annat att sjukhuspersonal kommer att inkluderas som blåljuspersonal, med det stärkta skydd som det innebär."---

"I dag är läkares och sjukvårdspersonals arbetsplats inte tillräckligt säker, det saknas bland annat fysiskt skydd i form av skalskydd, samt rutiner kring omhändertagande och det finns också ett mörkertal när det gäller oanmälda fall av hot och våld."---

TT

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-17 18:04 #22 av: Göstage

Överläkare Stefan Krakowski ger på Expressen debatt en skildring av arbetsförhållandena inom sin område i sjukvården:

"Patienten hade under loppet av ett par veckor hotat och misshandlat tre läkare. Vid det senaste tillfället, när mannen hade tagit ett strypgrepp och slagit en läkare i ansiktet, blev situationen så akut att man var tvungen att lägga patienten i bälte för att skydda både personal och medpatienter. Personalen larmade polis som kom till avdelningen. 

Så hände det som nästan blivit en rutin, poliserna vände i dörren med orden: ”Ni verkar ju ha situationen under kontroll” och gick därifrån. Trots tilltagande våld och hot mot sjukvårdspersonal tas inte problemet på tillräckligt stort allvar. I en färsk enkät från Läkarförbundet uppger 30 procent av nästan 2 700 läkare att de under det senaste året varit utsatta för hot eller våld från patienter."---

https://www.expressen.se/debatt/ar-poliser-radda-for-att-ingripa-i-fororten/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2020-01-20 08:55 #23 av: Göstage

Trots utökad bevakning, avgränsningar i lokalerna och ytterligare säkerhetsåtgärder känner sig personalen på akutmottagningarna allt mer utsatta för våldsrisker och hot.

"Klimatet för personalen på akutmottagningarna har blivit allt tuffare.
Under 2019 har över 100 händelser om hot, våld och trakasserier rapporterats in från de sydsvenska akutmottagningarna. 

– Jag känner att det har blivit hårdare. Det är självklart att det funnits situationer där personalen upplever att de har varit rädda, säger Caroline Nilsson, verksamhetschef på akutmottagningen på Kristianstads sjukhus."---

https://www.expressen.se/kvallsposten/allt-tuffare-klimat-pa-akutmottagningarna/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.