Debatt

Toleransen - konflikträdslans yttersta utpost?

2018-12-08 09:15 #0 av: Göstage

Kan det vara så att den mångomtalade svenska toleransen egentligen bottnar i vår rädsla att säga ifrån och istället får oss att inlåta oss i  inställsamhet som övergår i acceptans och  anpassning? Alice Teodorescu är inte imponerad över den svenska flatheten:

"Tolerans är en eftersträvansvärd egenskap, missförstå mig rätt. Problemet är bara att vi hycklar om vår tolerans. För inte sällan är det så att de som gärna gör avkall på traditionerna i skolan samtidigt motsätter sig könsuppdelade badtider, religiösa friskolor som gör skillnad på flickor och pojkar eller för den delen kristna barnmorskor som vägrar genomföra aborter med hänvisning till sitt samvete.

Strävan efter att uppnå konsensus har bidragit till att göra Sverige till ett fantastiskt land. Men konsensussträvandets baksida är den hämmande konflikträdslan. Den som gör att vi skalar bort allt som skaver, försöker vara till lags - och knyter näven i fickan. Debatten om de svenska traditionerna handlar om så mycket mer."---

http://www.gp.se/ledare/teodorescu-lucia-är-för-alla-1.11563137

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-08 09:25 #1 av: Göstage

När man väl bottnat i en acceptans av det som inte får kritiseras är det däremot inga problem att låta intoleransen få flöda fritt mot dem som faktiskt vågat ifrågasätta. Vi ser ju på nära håll hur denna självbelåtna intolerans kan få fritt spelrum. 

https://politik.ifokus.se/discussions/54a9003c8e0e7432c10011cf-hur-toleranta-ar-de-toleranta

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-09 08:27 #2 av: Göstage

Annelie Danling Brash, förstelärare/samordnare för nyanlända och lärande på Nyköpings Högstadium verkar ha tröttnat på den där "svenska konflikträdslan" och kört sig eget race de senaste åren, vad det verkar med gott resultat:

"Är det verkligen värdigt en demokrati att inte våga prata med dem det berör, att se människor som offer och att inte förklara vad vi vill och varför? Vad är vi så rädda för? Vad är det värsta som kan hända om vi tar debatten med dem det faktiskt berör och när ska allt snack från våra politiker bli verkstad på riktigt?
Jag har tagit den här debatten på Nyköpings Högstadium under fem år med dem det berör, både med elever och föräldrar till nyanlända, då jag insåg redan 2015 under den stora flyktingvågen att detta var nödvändigt. 

Jag insåg tidigt att det var omöjligt för nyanlända att förstå vårt samhälle och vad vi förväntade oss om jag inte förklarade detta enkelt och rakt av. Det började med några föreläsningar om jämställdhet, vårt skattesystemen, vår demokrati, hedersrelaterat våld, könsstympning, homosexuellas rättigheter, antisemitismen, vårt skolsystem, varför det är så viktigt att både män och kvinnor jobbar i Sverige, polisens roll, socialtjänstens roll och annat.

Därefter beslutade jag att schemalägga dessa diskussioner varje vecka enligt ett koncept som innehöll diskussion och analys så att djuplärande i ett aktivt förhållningssätt involverade samtliga elever."----

"Under alla dessa möten har det aldrig någonsin uppstått en konflikt och samtliga föräldrar har alltid kommit till möten då de vet att vi kommer att diskutera olika frågor utifrån vår värdegrund där de alltid får en möjlighet att aktivt delta, ställa frågor samt att förstå."---

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/50oXoW/vi-talar-om-nyanlanda--inte-med-dem

Fetstilen är ur artikeln.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-19 12:40 #3 av: Göstage

Richard Sörman skriver en intressant krönika i Det Goda Samhället där kontentan väl kan sägas vara att politikerna vet var de har oss - de spelar på vår konflikträdsla, de sprider ut förringande uttryck om meningsmotståndare och får osäkra människor att bedyra sin "godhet" i rädsla för att bli kategoriserade bland dem som Makten vill sortera bort. "Det är vår egen svaghet som gör motståndarna starka. Det är vår feghet, vår konformism, vår aningslöshet, vår brist på primitiv stolthet", menar Sörman, som avslutar sin krönika: 

 "Naturligtvis är det så att våra etablissemangspolitiker utnyttjar vår feghet, vårt behov av konsensus, vår tro på överheten, vår osjälvständighet i förhållande till staten. Och naturligtvis är det så att många av dem förstår att de gjort bort sig rejält och att de nu försöker dölja problemen så gott det går. Men jag har svårt att se att något verkligen kommer kunna förändras om inte vi svenskar kommer till insikt om att vi måste odla vår egen styrka för att ta oss ur det här. Ingen kan hunsa oss om vi inte låter oss hunsas."

https://detgodasamhallet.com/2019/07/19/richard-sorman-var-svaghet-blir-de-andras-styrka/#more-17532

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-11 09:14 #4 av: Göstage

Karin Pihl på GP:s ledarsida uppmärksammar det svenska konsensusivrandet.

"Projekten har avlöst varandra. Vad som har ansetts vara målet för samhällsbygget har skiftat, men en central komponent är att alla ska vara med på det. "Alla ska med", som en känd S-slogan löd. Detta hänger ihop med den svenska konsensuskulturen. I Sverige tycker vi inte om att vara oense. Olika åsikter ses inte alltid som ett tecken på att vi lever i en demokrati med yttrandefrihet. Om någon yttrar en ståndpunkt som strider mot den gängse uppfattningen om något, så innebär det ett hot mot samhällsbygget. Han eller hon står i vägen för planerna."--- 

"Sverige är som en chef som bara vill omge sig med så kallade ”ja-sägare”, alltså medarbetare som alltid instämmer i direktiven från ovan. Flyktingkrisen och den urspårade genusdebatten är bara två av alla exempel på detta."

https://www.gp.se/ledare/samhället-är-inte-en-ikeamöbel-1.20129204

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.