Debatt

Toleransen - konflikträdslans yttersta utpost?

2018-12-08 09:15 #0 av: Göstage

Kan det vara så att den mångomtalade svenska toleransen egentligen bottnar i vår rädsla att säga ifrån och istället får oss att inlåta oss i  inställsamhet som övergår i acceptans och  anpassning? Alice Teodorescu är inte imponerad över den svenska flatheten:

"Tolerans är en eftersträvansvärd egenskap, missförstå mig rätt. Problemet är bara att vi hycklar om vår tolerans. För inte sällan är det så att de som gärna gör avkall på traditionerna i skolan samtidigt motsätter sig könsuppdelade badtider, religiösa friskolor som gör skillnad på flickor och pojkar eller för den delen kristna barnmorskor som vägrar genomföra aborter med hänvisning till sitt samvete.

Strävan efter att uppnå konsensus har bidragit till att göra Sverige till ett fantastiskt land. Men konsensussträvandets baksida är den hämmande konflikträdslan. Den som gör att vi skalar bort allt som skaver, försöker vara till lags - och knyter näven i fickan. Debatten om de svenska traditionerna handlar om så mycket mer."---

http://www.gp.se/ledare/teodorescu-lucia-är-för-alla-1.11563137

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-12-08 09:25 #1 av: Göstage

När man väl bottnat i en acceptans av det som inte får kritiseras är det däremot inga problem att låta intoleransen få flöda fritt mot dem som faktiskt vågat ifrågasätta. Vi ser ju på nära håll hur denna självbelåtna intolerans kan få fritt spelrum. 

https://politik.ifokus.se/discussions/54a9003c8e0e7432c10011cf-hur-toleranta-ar-de-toleranta

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.