Brottslighet

Brottmål och kriminalpolitik utomlands

2019-01-01 11:10 #0 av: Göstage

New York går i motsatt riktning än Stockholm.

"Fram till dagen före nyårsafton hade New York-polisen registrerat 287 mord, fem mindre än året innan. År 1990 registrerades hela 2245 mord.

Polisen säger att det även registrerats färre skottlossningar och 8% färre stölder, meddelar nyhetsbyrån AP.

Att antalet mord skulle sjunka så kraftigt skulle ha varit otänkbart för 30 år sedan, då New York var känt som USA:s mordhuvudstad.

-För inte så länge sedan hade folk givit upp New York. Nu är staden den tryggaste storstaden i världen, säger professor David Kennedy."---

"Bland orsakerna till det lägre antalet mord finns ett bra polisarbete, där polisen i högre grad kan fokusera på dem som kan tänkas begå mord, ett intensivt arbete med att avlägsna skjutvapen från gatorna och satsning på rehabilitering av dem som suttit av sina straff.

President Donald Trump har också arbetat för åtstramningar i de amerikanska vapenlagarna. Bland annat har han lanserat förslag om grundligare bakgrundskontroll av vapenköpare."

https://www.nrk.no/urix/rekordlavt-antall-drap-i-new-york-1.14361275

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-01 11:37 #1 av: Hayabusa

Intressant.

Anmäl
2019-01-01 11:41 #2 av: Göstage

#1 Vi får se om svensk media nappar på AP-nyheten - det där med Trump kanske är lite för hårdsmält? (Och ändå ä-l-s-k-a-r ju svenska journalister att ägna sig åt Donald Trump…) 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-01 12:24 #3 av: Hayabusa

#2 Ja, fast vi kanske även där ska gå på Marie Demkers tes - tro inte på allt du läser? Förutom när Demker själv skriver något, så klart... Nörd

Anmäl
2019-01-01 14:49 #4 av: Göstage

Från svensk sida har man ju, åtminstone i ord, varit inne på att införa liknande problemlösningar som i N.Y. Där tog det alltså 30 år att komma ner till dagens nivå. Okej, Stockholm är mindre (men har kanske inte motsvarande resurser), men man får ju en aning om vilka tidsperspektiv det kan röra sig om ifall man anammade de amerikanska metoderna omgående. Men här skall det ju utredas och skickas ut på remiss så fort något skall beslutas, så startsträckan tillkommer...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-01 14:56 #5 av: LBB

Jag tror inte New York:s borgmästare är så populär i Trump-lägret  Mannen är nämligen demokrat ;) Det har inte suttit en republikan på den stolen sedan 2007

Anmäl
2019-01-01 15:31 #6 av: Göstage

#0 London går liksom Stockholm i motsatt riktning. I fjol rapporterades preliminärt 154 mordoffer i London, vilket är den högsta siffran på tio år.

Källa

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-02 09:30 #7 av: Göstage

#0 Krönikören Anna Ekelund Nachman på Dagens Samhälle är en av dem som vill att vi tar lärdom av New York.

"Jag lever i ett land som inte rår på hatet. Det bränns bilar, exploderar och skjuts bäst det vill för att våra politiker inte kan komma överens om hur man ska få bukt med problemen. Det finns ingen logik i hatet mot västerlänningar, kvinnor, judar, religiösa, sekulära med flera. Den som hatar må känna sig förfördelad men har gått vilse i hjärnan, påhejad av andra vilsegångna.
Det är hög tid att lämna tanken på ont och gott, sluta värdera och i stället bara konstatera att den som går till attack måste stoppas.

Ta lärdom av New Yorks nutidshistoria. För tjugo år sedan var det en livsfarlig stad med enorm brottslighet men Rudy Guiliani, borgmästare mellan 1994 och 2001, tillskrivs att ha vänt utvecklingen - och inte med fika och förståelse. Nolltolerans mot all kriminalitet, höga straff även för ringa brott och konstaplar synliga i så gott som varje gathörn förvandlade staden till en utopi.
Säkert kan Sverige ta efter. Det är inte för sent förrän vi ligger i jorden."

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/forstaelse-stoppar-inte-de-som-hatar-25506

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-29 22:39 #8 av: Göstage

" – Vi vill inte att det ska vara möjligt för kriminella att köra runt i lyxbilar som de inte betalat med lagliga medel. De ska inte ha dyra märkesväskor och klockor som de fått genom kriminell aktivitet. Detta är vad vi ska jaga efter, vi tar värden ifrån dem och gör det olönsamt att vara kriminell i Norge, säger Jøran Kallmyr, justitieminister och politiker för Fremskrittspartiet, till NRK.

Med den irländska modellen vänds bevisbördan till att den med en dyr bil eller stort bankkonto måste bevisa hur de äger tillgångarna på laglig väg. Något som norska Ekobrottsmyndigheten välkomnar, medan norska advokatsamfundet tycker att nuvarande regelverk är gott nog.

Fredrik Gårdare, mångårig kriminalkommissarie inom gängkriminalitet i Sverige, har tidigare besökt Criminal Assets Bureau på Irland. Han tror det vore framgångsrikt med en liknande enhet i Sverige.
– De visade till exempel hur de hade beslagtagit en hel herrgård, vilket lät väldigt effektivt för både brottsbekämpningen och skattebetalarna, säger Fredrik Gårdare till Aftonbladet.

I Sverige finns sedan länge en samverkan mellan bland annat Polismyndigheten, Skatteverket och Kronofogden. Fredrik Gårdare ropar inte efter nya lagar – men tror att man behöver jobba mer offensivt mot pengar och statussymboler inom gängkriminaliteten."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/vQX4PL/norges-regering-vill-beslagta-kriminellas-klockor-och-bilar

Åkesson/Ekeroth (SD), Aftonbladet debatt 17 februari 2012:

"Det måste även bli lättare för samhället att beslagta egendom som förvärvats eller finansierats genom kriminell verksamhet. Personer dömda för organiserad kriminalitet som lever i palatsliknande hem, äger dyra klockor och kör lyxbilar ska få dessa beslagtagna såvida de inte kan ge en rimlig förklaring till hur de på laglig väg kunnat införskaffa dessa egendomar."---

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/J1B7O4/sd-sa-kan-vi-stoppa-de-kriminella-gangen

I maj 2018 gjorde Socialdemokraterna tanken till sin.

"Det ska bli lättare för staten att frånta grovt kriminella brottslingar deras klockor, kontanter och bilar. Det är ett av de nya vallöftena från Socialdemokraterna.
– Jag hoppas förstås på ett brett politisk stöd för det här, säger Anders Ygeman, ledare för S-riksdagsgruppen."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/XwBx37/s-polisen-ska-kunna-omhanderta-tillgangar

Var fanns "det breda politiska stödet" 2012?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.