samhället

Utredare och utredningar

2019-01-08 14:43 #0 av: Göstage

"Under lång tid har det mödosamt byggts upp en stark tilltro till det svenska statliga utredningsväsendet. Tilliten märks i praktiken när en statlig utredare ska presentera sina resultat. Då håller alla berörda andan.
För en helt utomstående kan intresset verka lite överdrivet. Utredaren är ju tillsatt för att granska något som uppdragsgivarna i regeringen vill göra politik av allteftersom. Det bör väl betyda att personen kommer att leverera vad beställaren vill ha?"---

"Att det ska tillsättas helt oberoende utredare är inte rimligt, inga människor är blanka papper. Men så fort utredaren har egna politiska mål som färgar eller på goda grunder kan misstänkas ha styrt utredningen faller trovärdigheten för hela institutionen. Därför brukar utredaren vara en framstående akademiker, landshövding eller någon annan sakkunnig.

Regeringen har dock valt att inte hedra traditionen. Den senaste tiden har det tillsatts och presenterats utredningar under ledning av politiskt aktiva – som av en händelse är personer med medlemskap i Socialdemokraterna eller Miljöpartiet."---

"Resultatet av alla tillsynes politiska utnämningar är att regeringen upplevs beställa skräddarsydd lagstiftning. Utredarna går från att granska hur politiken påverkar alla till att bli talrör för den rödgröna regeringen. Det urholkar såväl utredningarnas förtroende som funktion."

https://www.kuriren.nu/opinion/nar-utredningar-blir-politiska-bestallningsjobb-nm4564854.aspx

Så skrev Edvard Hollertz i en ledare i Norrbottenskuriren juni 2017. Ingen blixt från klar himmel, men en bra sammanfattning.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-08 14:44 #1 av: Göstage

Med den ringande i öronen kan man sedan gå vidare till en krönika av Rebecca Weidmo Uvell idag om konsten att sätta bocken som trädgårdsmästare. Krönikan ser lite mastig ut vid första påseende, men den är väl värd att fördjupa sig i! Någa utdrag:

"Receptet är enkelt. Skriv ett kommittédirektiv som inte är objektiva frågor utan instruktioner vad man ska komma fram till och utse sedan en aktivist, antingen en lojal partist till antingen S eller MP eller en annan pålitlig person för frågan så att man garanterar att utredaren sedan kommer fram till det man bestämt att denne ska komma fram till."--- 

"Mycket överraskande kom alltså flyktingaktivisten Anna Lundberg fram till att alla som fått utvisningsbeslut och som anses vara offer för yttre omständigheter, som att landet vägrar ta emot dem för att de till exempel är kriminella, ska få stanna i Sverige."---

"Och helt skamlöst faktiskt skriver utredaren Anna Lundberg idag på ett upprop mot utvisningar av de afghanska männen och kräver att de alla ska få stanna."--- 

"Att utredningar som ska utreda om lagförslag håller inte bara politiseras av regeringen utan att dessutom majoriteten av utredningarna sedan de röda tog över utretts av partilojala eller aktivister. 

Det krävs en rejäl städning av en borgerlig regering när de får makten igen. Att uppgradera utredningsväsendet till vad det ska vara – objektiva sakliga utredningar med icke politiserade direktiv som leds av en garanterat objektiv person. Och då måste research göras innan tillsättning av till exempel sociala medie-konton och tidigare artiklar, engagemang etc så att man verkligen garanterar att utredaren inte har några privata styrande åsikter som riskerar att leda utredningen åt dessa personliga preferensers håll. 

Det är inget annat än en skandal att något som viktig som utredningar som är grunden får nya lagar hanteras så här. Denna utredning borde förpassas där den hör hemma – i papperskorgen."

 https://uvell.se/2019/01/08/annu-en-aktivistutredning/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-08 15:02 #2 av: Jimmy.L

Ja vi är bäst på utredningar. 

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-01-11 18:12 #3 av: Göstage

Rebecca Weidmo Uvell har studerat följderna av om C/L släpper igenom regeringen Löfven, och konstaterar att överenskommelsen innebär att (minst) 34 nya utredningar kommer att sjösättas.

https://uvell.se/2019/01/11/uppgorelsen/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-13 10:06 #4 av: Göstage

#3 Johan Ingerö, policyansvarig i Ebba Busch Thors stab, anser att sossarna fintat upp Centern på läktaren i deras överenskommelse- det mesta som utlovas är utredningar. Ingerö skriver bland annat så här på Facebook:

"Till att börja med så jublar alla i C över allt som vunnits, medan S-folk klagar över hur mycket de tvingats ge bort. Så funkar det alltid. Vinnaren har råd att bete sig snyggt medan förloraren måste rädda ansiktet. Så redan där finns en väldigt stark indikation.

Men vad värre är: de påstådda centersegrarna är bara en lång rad utredningar. Ungefär trettio får jag det till, och det är ju en lämplig siffra för den som förstår den bibliska parallellen. Men viktigast här är att reformerna ska fattas i framtiden någon gång, typ."---

"En utredning tar tid. Först ska den göras. Sen ska remissinstanserna yttra sig. Sen ska regeringskansliet lägga sin hand vid allt och till slut kommer (eventuellt) ett färdigt förslag. ”Ärendet bereds i Regeringskansliet” är ett lika stående som blocköverskridande skämt. Ibland betyder det exakt vad det låter som. Ibland betyder det ”det blir färdigt i den mån vi vill att det ska bli färdigt”.---

"Om S inte vill att det ska bli färdigt, vad gör C då? De kommer inte att kunna bevisa det förrän kanske 2021. Ska de orsaka ett nyval ett år före nästa val? Samarbeta med SD? Såklart inte. De har ju redan visat att ingen fråga är viktigare för dem än att SD inte får avgöra en votering. Och de har visat att de inte vågar sänka S. Det är lite grann som kalla kriget-principen MAD. Den fungerar bara så länge båda parter tror att den andra faktiskt är beredd att trycka på knappen.

Jag har nu frågat flera i C vad de gör om S fintar dem i utredningsrundorna. Ingen har kunnat ge ett bra svar. ”Då går vi bara”, sa en. Alltså: de kommer inte ens då att avsätta Löfven. Hur klantig han än är, hur lite han än bryr sig om löftena till C."--- 

https://nyheteridag.se/ingero-s-ar-de-riktiga-vinnarna-pa-centersveket/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-15 18:13 #5 av: Göstage

Hur man får ut minsta möjliga av en utredning, se länk!


https://uvell.se/2019/01/15/utredning-en-hal-historia/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-17 12:07 #6 av: Göstage

Och vill man ha omväxling från utredande som en quick fix att föra bort ett känsligt ämne från dagordningen kan man ju alltid tillsätta en kommitté - ett annat säkert kort för att få en garant för att inget kommer att ske i närtid eller aldrig,  mer än  att snacka på, protokollföra det och arkivera resultatet.

"Migrationspolitiken, som har varit en stor fråga både under den gångna mandatperioden och i valrörelsen, lämnas helt utan analys och åtgärd. Istället ska regeringen Löfven öka anhöriginvandringen och migrationspolitiken ska de göra upp om i en parlamentarisk kommitté. Det lär ta lång tid."---

https://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/jag-oroar-mig-for-de-bortglomda-valjarna/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-23 16:26 #7 av: Göstage

I Uppdrag granskning om skogsbränderna 2018 intervjuas två politiker efteråt, Niklas Karlsson (S) ordförande i Försvarsutskottet* och Beatrice Ask (M) vice ordförande i utskottet.

Man konstaterar att det gjordes 25 utredningar efter skogsbränderna sommaren 2014, och om dessa säger Karlsson att man borde:  

Ask å sin sida säger:

Alltså: ordföranden i Försvarsutskottet kan tänka sig att ta del av de utredningar som gjordes efter förra brandsommaren - ja, är det inte därför undersökningar görs?

Svaret får man kanske av den rutinerade Ask, som vet att utredningar startas och läggs ner för att lugna allmänheten för stunden, och hon vet att nu tillsätts det nya "titta på"-utredningar efter brandsommaren 2018. Hon tycker i alla fall att man skall ta tidigare utredningar "på allvar". Då är en förutsättning att man till att börja med "tar del" av dem.

* Karlsson tillträdde som ordförande i Försvarsutskottet efter sommarens bränder, så han kan inte personligen lastas för missar dessförinnan. Men utredningarna borde han väl "ta del av" och hämta information om av sin företrädare...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-24 09:53 #8 av: Göstage

"Utredningen ska tillsättas så snart som möjligt, enligt Lindhagen.
- Här behöver vi hålla tempo och vi sätter igång så fort vi bara kan, säger hon.
Något exakt datum kan hon dock inte ge."---

TT

Men ungefärligt år kanske?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-24 10:00 #9 av: Jimmy.L

#8 Som vanligt. Funderar

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-01-29 08:30 #10 av: Göstage

Det är många utredningar nu - så många att det inte är lätt att hålla reda på dem. Eller deras underlag...Funderar

https://www.expressen.se/nyheter/utredning-som-avslojade-macchiarini-forsvunnen/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-09 19:49 #11 av: Göstage

Ännu en utredning som ingen, knappt ens utredaren själv, tycks tro kommer att leda till någon egentlig skillnad. Om den nu ens omsätts i något praktiskt arbete. 

https://www.expressen.se/ledare/sanna-rayman/vem-ska-se-till-att-buset-halls-borta-fran-bibblan/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-23 14:38 #12 av: Göstage

"Det ser inte ut att bli någon stor omgörning av asylpolitiken, trots budskapen före valet om stora omtag. Regeringens planerade utredning ser ut att bli mindre omfattande än väntat.
Moderaterna och Sverigedemokraterna är kritiska."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/21WBGq/ingen-fred-kring-asylpolitik-i-sikte

-Vad bidde det då, Mogge? Bidde det kanske ingenting?Funderar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-18 16:26 #13 av: Göstage

Kvällspressen knäpper med fingrarna och "tjoff" så reagerar någon minister med reptilhjärnan. En utredning, voila!

"De patrullerar gator och torg för att vi alla ska känna oss säkra och trygga. Samtidigt har över 170 personer inom säkerhetsbranschen kopplingar till högerextrema kretsar.
Nu vill regeringen tillsätta en utredning för att se över hur och vilka som ska få arbeta som väktare i Sverige. 
– Regelverket som finns kan vara föråldrat, så vi från regeringen får titta på det, säger Mikael Damberg, inrikesminister, till Expressen TV."---

https://www.expressen.se/nyheter/damberg-vaktarbolagen-ska-granskas-i-utredning/

"Utredning", och "titta på det" - regeringens universalmedel, en verbal motsvarighet till putsmedlet Häxan. Blanka lite och så vips, tillbaka in i hyllan igen...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-01 12:47 #14 av: Göstage

Två års utredande gick det åt innan man konstaterade att det inte gick att utreda.

"För två år sedan, 2017, fick Socialstyrelsen i uppdrag av regeringen att kartlägga omfattningen av hedersrelaterat våld och förtryck i alla åldersgrupper i Sverige. Man skulle även redovisa hur vanligt det är med barnäktenskap och tvångsäktenskap.

Men Socialstyrelsen konstaterar nu i rapporten att uppdraget "inte har varit möjligt att genomföra inom ramen för föreliggande rapport".
De uppgifter som finns om hedersrelaterat våld kan inte läggas till grund för en säker beskrivning av omfattningen nationellt, enligt myndigheten."---

https://www.expressen.se/nyheter/misslyckat-forsok-att-mata-hedersfortryck/

Två år...

Om själva ämnet hedersförtryck, se denna tråd.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-01 13:07 #15 av: Jimmy.L

Hahaha bara i sagolandet Sverige. Vilar huvudet i handen

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-02 10:05 #16 av: Göstage

"För åtta år sedan skickade Karlskrona kommun in en ansökan om att Lyckebyån skulle bli ett vattenskyddsområde, men ännu har Länsstyrelsen i Blekinge inte fattat något beslut."---

SR

Men endera året nu så...Väckarklocka

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-02 11:49 #17 av: Jimmy.L

Skrattar

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-05 10:23 #18 av: Göstage

"Terroristbrottsutredningen skjuts fram i tre månader, meddelar regeringen. Utredningen, som skulle ha presenterats i slutet av mars, kommer i stället att redovisas den 28 juni i år.
Regeringen gav i februari 2017 en särskild utredare i uppdrag att genomföra en systematisk översyn av den straffrättsliga lagstiftningen för terrorbrott."---

TT

Om det blir väst, tumme eller ingenting återstår att se. Så småningom... 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-05 10:26 #19 av: Jimmy.L

Det är pinsamt.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-09 14:06 #20 av: Göstage

Å kolla, en utredning till!

"Nu står det klart att S och MP i en uppgörelse beslutat att tillsätta en utredning för att se över de medicinska åldersbedömningarna.
– Mot bakgrund av den kritik som varit från experter så anser vi att det behövs en utredning för att se över det här systemet, säger Rasmus Ling som är Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson.
Enligt honom ska utredningen tillsättas under 2019 och ännu finns inga direktiv.
– De kommer att presenteras när utredningen formellt tillsätts. Vi ser gärna att det görs så fort som möjligt."---

"11 000 åldersbedömningar är genomförda. Nu säger man att det behöver utredas. Vad tänker du om det?

– Det är klart att det hade varit bättre om det gjorts tidigare, det är efterlängtat att det kommer att hända nu."---

https://www.svd.se/aldersbedomningar-utreds-maste-goras-rattssakert (ej betalartikel ännu)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-09 14:53 #21 av: Jimmy.L

Skrattar

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-14 11:48 #22 av: Göstage

"Regeringen ska utreda möjligheten att vittna anonymt. Riksdagen har krävt att regeringen agerar i frågan och nu ger justitieminister Morgan Johansson besked om att frågan ska ses över.
– Nu skaffar vi oss ett bättre faktaunderlag i frågan, säger han till Sveriges Radio."--
-
https://www.expressen.se/nyheter/anonyma-vittnen-i-ratten-ska-utredas-av-regeringen/

"Utredning", "se över" och "skaffa bättre faktaunderlag" - det är Morgan det! 

(107.000 träffar på "Morgan Johansson" + "utredning" på Google. Magnifikt!)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-14 11:52 #23 av: Jimmy.L

Pustar 

Man skulle ha blivit utredare åt Regeringen då hade man varit rik.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-30 21:13 #24 av: Göstage

Merit Wager skriver om "Sverige, de långa utredningarnas förlovade land".
Hon inleder:

"Det svenska utredningssystemet, sådant det ser ut idag, är förödande för landet och folket. På alla tänkbara sätt. Utredningshysterin grundar sig i att regeringarna inte vågar regera, inte vågar fatta beslut utan att ha hängslen, livremmar, säkerhetsnålar och gärna också kardborrband. De som sitter i regeringarna vill kunna skylla på utredarna och även om möjligt på andra, om deras påhitt slår fel. Dessutom existerar det permanentade, långbänksutredningssystemet också till stor del på grund av otillräcklig utbildning, inkompetens och/eller allmän oförmåga hos dem som ska styra landet. De klarar helt enkelt inte av att fatta beslut utan att andra har talat om för dem hur och vad de ska göra."---

http://meritwager.nu/allmant/sverige-de-langa-utredningarnas-forlovade-land/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-01 06:05 #25 av: Jimmy.L

Så sant det, man väljer den enkla vägen hela tiden med att tillsätta en utredning. 

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-05-02 18:41 #26 av: Göstage

Jodå, nu skall det utredas mera...

"De som blivit bestulna av sin gode man måste kunna få sina pengar tillbaka, det säger justitieminister Morgan Johansson (S) i dag och avslöjar att en statlig utredning ska utreda hur det ska fungera och även om det behövs professionella gode män."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/statlig-utredning-ska-se-over-gode-man-systemet

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-03 09:52 #27 av: Göstage

"Etableringsstopp för religiösa friskolor snabbutreds igen", skriver SR. Med betoning på igen, då, kanske? "Den här frågan har ju utretts flera gånger", säger en talesman för en intressent. 

I december skall hur som helst den här snabbutredningen vara klar, och så får vi se vad det blir av det den här gången. En tumme, kanske?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-06 18:13 #28 av: Carmarino

#27 Ja, man ska vara optimist och tro på det bästa. En tumme är ju inte så illa. Skämtar

OBS! Kan innehålla spår av ironi.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-06-13 15:49 #29 av: Göstage

Med anledning av den senaste tidens våldsutbrott i landet tar Mikael Damberg till hårda puckar och tillsätter inom ett antal veckor en utredning om stöd till kronvittnen. Vilken handlingskraft!Förskräckt

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/regeringen-presenterar-nya-atgarder-mot-organiserad-brottslighet

#22 För två månader tillsatte Morgan Johansson en utredning om möjligheten till att vittna anonymt. Kunde man inte ha lagt till andra vittnesfrågor redan då? Nej, det är samma gamla ynkliga sossefisklir hela tiden i brist på handlingskraft.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-14 12:58 #30 av: Göstage

Och så köper de sig ett drygt år till - inte underligt att Morgan skiner som en sol på bilderna...

"En parlamentarisk utredning får nu ett drygt år på sig att ta fram en ny asylpolitik.
Den ska bland annat ta ställning till om asylsökande i regel ska få permanenta eller tillfälliga uppehållstillstånd och om en ny humanitär skyddsgrund för ömmande fall ska införas."---
"Kommittén ska lämna sina förslag senast den 15 augusti 2020."

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/OplGkV/klart-for-utredning-om-ny-asylpolitik

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-17 15:04 #31 av: Göstage

"Regeringen vill utreda behovet av att inskränka yttrandefriheten så att det blir olagligt att skapa söktjänster där uppgifter om personers brott publiceras för allmänheten."---

"Frågan har redan utretts en gång men när regeringen försökte gå fram med en lagskärpning röstades den ner av riksdagen som krävde att frågan skulle utredas ett varv till."----

https://omni.se/ny-grundlagsandring-pa-gang-efter-flopp-i-riksdagen/a/JoLW3j

One more time…Vilar huvudet i handen

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-17 15:17 #32 av: Jimmy.L

Hurra en utredning till. Galen

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-06-17 15:25 #33 av: Göstage

Ja, det känns som om det var precis vad vi behövde! Blev nog kaffe och utredningstårta på Utredn...Justitiedepartementet i eftermiddag.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-17 16:11 #34 av: eskils

(En anledning till alla utredningar kan vara att personerna i vår regering har lägst utbildning av alla regeringar i Europa. Det läste jag i någon tråd här i Debatt, men hittar den inte. Någon som vet?)

#18 Så en utredare håller nu på att se över den straffrättsliga lagstiftningen för terrorbrott!? Har inte  regeringen själv några åsikter och kunskaper i den viktiga frågan!? De är ju politiker och har t o m regerat i 4½ år...  Galen

#30 Så en utredare ska nu ta fram en ny asylpolitik för Sverige!? Har vi inte duktiga politiker som jobbar med politik? (retorisk fråga) Galen

#31 Så en utredare ska nu bestämma om vår yttrandefrihet ska inskränkas!? Har vi inte duktiga politiker som försvarar den, enligt grundlagen? (retorisk fråga) Galen


Anmäl
2019-06-17 17:16 #35 av: Göstage

#34 Inte så lätt att hitta, men jag fann bland annat en länk under Vårbudgeten 2019.

Här är själva länken, för enkelhetens skull:

https://www.expressen.se/ledare/linda-nordlund/bedrovligt-lag-utbildning-bland-lofvens-ministrar/

Javisst uppstår det en hel del frågor kring ärendet och utredningen! Det skall bli intressant vad den kommer fram till, och hur den kommer att bemötas, såväl från Socialdemokrater som från övriga riksdagspartier.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-17 19:16 #36 av: eskils

#35 Tackar, skickligt att hitta artikeln! Tummen upp Möjligen blandar jag ihop den med en annan som jämförde "våra" ministrars bakgrund med deras kolleger ute i Europa, men jag kan minnas fel.

Ett par citat:

"Hälften av ministrarna i Löfvens regering saknar examen. (…)

Att tycka att det är viktigt med en akademisk examen är inte titelsnobberi – den som tog examen klarade av att slutföra ett stort projekt, även om det stundtals kunde vara motigt. Det visar på karaktär. Är inte det en egenskap som vi vill se i statsledningen?

Den häpnadsväckande låga utbildningsnivån bland svenska toppolitiker är ett bekymmer som måste tas på allvar."

fetstil i originalet.

(Du pratar om "ärendet och utredningen" - vilken av dem?Skämtar)


Anmäl
2019-06-17 20:40 #37 av: Göstage

#36 Befogad fråga - det finns ju ett antal att välja på...PustarFast jag avsåg i det här fallet den senaste, med målsättningen att ändra i grundlagen. (#31)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-28 15:13 #38 av: Göstage

Patrik Engellau avslöjar vad vi väl redan visste om remissrutinerna:

https://detgodasamhallet.com/2019/06/28/patrik-engellau-att-svara-pa-remisser/#more-17267

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-28 16:16 #39 av: Jimmy.L

Så 485 sidor på något man redan visste? Sjukt. Kämpar

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-03 08:40 #40 av: Göstage

En debattartikel i Expressen från två representanter från hyresgästföreningen i Västra Sverige visar väl i klarspråk synen på utredningars användbarhet  inom arbetarrörelsen. (Min fetmarkering.)

"Medan vi sover, vaggade i tilliten för Stefan Löfvens förmåga att förhandla och för socialdemokratiska partiets regeringsduglighet, i förhoppningen att Januariöverenskommelsens förslag blir begravda i någon utdragen utredning, jublar Centern och Liberalerna, med all rätt, tillsammans med Sverigedemokraterna som ökar i opinionsundersökningarna då tilltron till de traditionella partierna sjunker."--- 

 https://www.expressen.se/debatt/vem-rostar-pa-s-nar-folkhemmet-raseras/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-20 18:27 #41 av: Göstage

Mats Knutson på SVT rapporterar från moderatstämman att partiet nu vill aktivera frågor med genomförda men begravda utredningar. 

"Det handlar både om att frågor som rör brottslighet och migration blivit allt viktigare för väljarna, men också att Sverigedemokraterna blivit en allt svårare konkurrent på högerkanten i svensk politik.

Därför signalerar också partiledningen en mer konfrontativ oppositionsroll. De sista resterna av Decemberöverenskommelsen ska tvättas bort ur väljarnas medvetande. Partiledningens strategi är att ta strid i riksdagen för att köra över regeringen i tre klart definierade sakfrågor; skärpt straff för mord, slopad straffrabatt för unga och en lag om tillträdesförbud i butiker, simhallar och bibliotek.

Här finns färdiga utredningsförslag, vilket enligt Moderaterna öppnar för att riksdagen kan runda regeringen i lagstiftningsprocessen. Att så sker är emellertid ytterst ovanligt i Sverige och lär därför bli omdiskuterat."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nya-moderaterna-gar-nu-definitivt-i-graven

Risk för att Morgan blir ledsen om han inte får tillsätta nya utredningar...Storgråter

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-28 07:14 #42 av: Göstage

"Svensk migrationspolitik har gått in i utredningsläge. Nu ska det workshoppas ett år. Därefter kommer ett betänkande från den parlamentariska kommittén som regeringen tillsatte i somras. Betänkandet som ska lämnas in augusti 2020 lär inte göra någon särskilt nöjd. Men inget parti lär bli särskilt missnöjt heller."---

https://www.gp.se/ledare/väljarna-förtjänar-att-få-ta-ställning-i-migrationspolitiken-1.19573111

Så skriver Adam Cwejman i GP. För mig känns den här mandatperioden hittills som ett enda långt utredningsskede...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-28 07:22 #43 av: Jimmy.L

"Våra regeringar, såväl socialdemokratiska som moderatledda, har fyllt på redan trånga förorter med människor samtidigt som tidigare olösta problem med språkinlärning, socialisering in i det svenska samhället och etablering på arbetsmarknaden halkat efter. Nu verkar främst Moderaterna, men även i viss mån".

Det har vi ju påpekat i många år inför döva öron.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-30 09:28 #44 av: Göstage

Reflektion från Malcom Kyeyune på Dagens Samhälle över hur sossarna kunde slänga tanken på allt vad utredningar heter vad gäller nedskärningarna på Arbetsförmedlingen för att leva upp till januariöverenskommelsen, medan tröghetsfaktorn är överväldigande i andra sammanhang: 

"Det sägs att svensk politik tar tid. Att utredningar ska göras och göras om, att frågor ska harvas, manglas, skakas, stötas och blötas innan det är dags för genomförande. Detta är, får vi höra, det svenska sättet att göra saker på. När januariöverenskommelsen var ny var det också många som trodde att det var denna vana att utreda och utreda igen som skulle begrava socialdemokratins samarbetspartner; likt den olycksalige Josef K i Franz Kafkas ”Processen” skulle C, MP och L tappa bort alla de löften de fått i en sorts byråkratisk labyrint som Socialdemokraterna skulle konstruera runt dem.

Jag måste erkänna att jag själv trodde på den berättelsen. Vilket är varför januariöverenskommelsen verkligen fascinerar mig. Ta reformen av Arbetsförmedlingen som nu genomförs med buller och bång. Här talar vi inte om åratal av stötande och blötande, inte. När man läser om reformen i tidningarna numera är ord som ”kaos”, ”haveri” och ”krasch” påfallande vanliga."---

"En läxa går dock att dra från detta: det finns säkert många andra områden inom politiken där stora delar av den svenska befolkningen numera förväntar sig en liknande sorts hastighet och entusiasm. Nu när väljarna vet att det går om man bara vill, kommer de antagligen att bli långt mer besvikna än tidigare om ingenting händer."---

"När frågan om IS-återvändare var på tapeten fick vi höra att man verkligen ville göra saker, men att det helt enkelt var omöjligt att bara tvinga igenom en massa ogenomtänkta reformer och lagändringar. Så gick det helt enkelt inte till i Sverige. Den förklaringen gick i någon mån att tro på då, men går den verkligen fortfarande att tro på idag?"--

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/vill-man-sa-gar-det-aven-i-svensk-politik-29936

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-31 08:35 #45 av: Göstage

Johan Westerholm skriver om två utredningar som hamnat där nog många utredningar samlas -på hyllan...

"Debatten mellan Folkbildningsrådet och docenterna Aje Carlbom och Magnus Ranstorp aktualiserar två demokratiutredningar som ligger och samlar damm på kulturdepartementet. Den ena, författad av justitierådet Karin Almgren kan lösa upp alla nuvarande och framtida knutar medans den andra, författad av professor Ulf Bjereld bättre lämpar sig för pappersåtervinning när de läggs sida vid sida."---

https://ledarsidorna.se/2019/10/folkbildningsradets-brist-pa-demokratiskt-dna-aktualiserar-lagstiftning/

Gissar dock att gamla utredningar inte får liv igen - i stället startar man nog hellre nya när frågeställningar återkommer...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-03 08:12 #46 av: Göstage

Den utredning med förslag till skärpt vapenbrottlagstiftning  som presenterades i somras får kritik från flera remissinstanser, bland annat för att den är alltför vag i sin definition av vad som är att anse som "kriminella miljöer". Återstår att se om utredningen kan genomföras, kompletteras, göras om eller läggas bland tidigare hyllvärmare av utredningar som inte lett till något resultat.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-20 12:27 #47 av: Göstage

Riksdagen september 2019, fråga från David Josefsson (M):

"Statsrådet Mikael Damberg har i medierna (Aftonbladet den 18 mars och 14 april 2019) sagt att han efter sommaren kommer att tillsätta en utredning om ordningsvakter och då också sagt att han inte är emot ett regelverk som tillåter ordningsvakter att arbeta inom större geografiska områden.
Med hänvisning till ovanstående är min fråga till statsrådet Mikael Damberg:
 När avser statsrådet att tillsätta utredningen, och när kan en förändrad lagstiftning vara på plats?"

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/interpellation/utredning-om-ordningsvakter_H71010

Nu har utredare utsetts. Hon skall vara klar med sin utredning i maj 2021, om och när en förändring lagstiftning kommer att ske får man, kanske, se då. Expressens rubrik lyder: "Ordningsvakter och polis ska samarbeta närmare" vilket låter förtröstansfullt...

Källa

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-30 09:39 #48 av: Göstage

"Larmen om fusket med identitetshandlingar i Sverige har ljudit i åratal. Ändå segdrar regeringen arbetet med att skärpa reglerna", skriver Expressens ledarsida.

"Men Löfven-regeringen har svarat med sengångaraktig sävlighet. Det var först i höstas som regeringen tillsatte en utredning, och den ska inte presentera sina förslag förrän i april 2021.

 "Finansminister Magdalena Andersson säger nu till DN att delar av Skatteverkets åtgärdslista ska gå i ”snabbspår”. Men trots att det har gått ett år sedan listan skickades, har Finansdepartementet inte ens bestämt vilka förslag som ska snabbutredas ännu. 

Om ett år i en skrivbordslåda räknas som snabbspår undrar man vad Andersson jämför med. Det kan inte vara gymnasielagen – som gick från idé till ikraftträdd lag på lite drygt ett halvår.
Det säger tyvärr mycket om regeringens prioriteringar."

https://www.expressen.se/ledare/vill-regeringen-inte-stoppa-id-fuskarna/

Dags för en särskild utredningsminister snart? En sådan skulle snart få fullt upp... 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-30 09:48 #49 av: Hayabusa

"Dags för en särskild utredningsminister snart? En sådan skulle snart få fullt upp... "

Oh, ja...men personen i fråga skulle heller aldrig komma fram till något.  En slags "Moment 22-minister". 

Anmäl
2019-11-30 09:51 #50 av: Göstage

Ja precis, det skulle vara själva ändamålet med posten! Det är ju ungefär så det fungerar redan idag, fast utlagt på flera händer- även om Morgan Johansson väl  är den som drivit utredningsdelegeringskonsten till fulländning.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-30 10:07 #51 av: Hayabusa

#50 Haha, nä...de präglas ju inte av: "Nä, nu brukar vi allvar och ser till att bli klara". Tänk om de hade varit ansvarig för hushållsarbetet i mitt hem - det hade sett ut som f-n. 

- "Oj, va´ mycket tvätt det ligger här..."

- "Även andra har mkt tvätt, det är inte bara vi..."

- "Jag såg det inte komma"

- "Jag blir arg när jag ser hur ostädat det är"

- " Det måste bero på förre ägaren" 

- " Är inte hushållsarbete ett tecken på förtryck?"

- "Med sång, dans & sorliga visor ska det nog lösa sig"

- "Me too!"

Anmäl
2019-11-30 10:11 #52 av: Göstage

#51 Skrattar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-16 20:06 #53 av: Göstage

"Justitieminister Morgan Johansson, S, lovade redan ifjol att huvudregeln vid allvarliga brott ska vara utvisning. I maj meddelade han att justitiedepartementet arbetar med direktiv till en utredning. Men sju månader senare har regeringen inte ens lyckats tillsätta en utredare."---

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/valdtaktsmannen-borde-aldrig-fa-komma-tillbaka/

Morgan har kanske tömt lagret på utredare nu?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-16 20:40 #54 av: Jimmy.L

Skrattar

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-27 16:50 #55 av: Göstage

Moderaterna vill ha strängare straff för brott mot knivlagen. Men...

"Socialdemokraterna gick till val på att skärpa straffet för brott mot knivlagen, och i somras sade justitieminister Morgan Johansson att ambitionen är att gå vidare och skärpa straffen. Men ännu har inte någon utredning tillsatts. Johan Forssell anser att det är hög tid:
– Det är ju som så mycket annat med den här regeringen, att de talar om att göra saker, men det händer ju tyvärr väldigt lite. Vi har ju väntat i snart fyra år på den här skärpningen av knivlagen som faktiskt Anders Ygeman utlovade först."

SR

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-27 16:55 #56 av: Jimmy.L

Utredningsmästerskapet fortsätter....

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.