2019-01-11 07:32 #0 av: Göstage

(T)rumpnissarna: "Vofför gör han på dette viset?"

Ett stort antal svenska journalister dras som nattflyn till lampan när det gäller Donald Trump. Man verkar stå sida vid sida med sina amerikanska kollegor och slukar allt som Trump och hans hustru företar sig, inte minst på nätet. Håkan Boström på GP:s ledarsida ser misstroget på den svenska presskårens Trumpberoende.

"Det råder sedan ett par år Trumpfeber i delar av den svenska presskåren. Enligt nyhetsbyrån TT omnämndes USA:s president i drygt 165 000 artiklar eller nyhetsinslag under 2018. Då var det ändå 60 000 färre omnämnanden än året innan. Sveriges statsminister, Stefan Löfven (S), och oppositionsledaren, Ulf Kristersson (M), lyckades tillsammans bara komma upp i knappt 130 000 artiklar – alltså 35 000 färre än Donald Trump. Detta ett svenskt valår!
Det är svårt att hävda att det är ett uttryck för en rimlig nyhetsvärdering."---

"Men varför dras svenska medier in i detta? SVT hade 2017 ett stående inslag varje vecka som man kallade Trumptisdag. Dagens Nyheter toppar allt som oftast sin förstasida på webben med Trumpartiklar staplade på varandra.
Att bevaka vilka faktiska beslut som fattas i Washington, och vad de får för konsekvenser, är självklart både rimligt och legitimt. Men är den amerikanske presidentens alla utspel och skruvade twittrande värt uppmärksamheten? Knappast. Inte sällan rör det sig enbart om pseudonyheter och provokationer.
Donald Trump passar bara allt för väl in i det sagoberättande som vill ge bilden av att världen består av en kamp mellan onda och goda krafter. Och Trump är bara allt för väl medveten om det. Många gillar "the bad guy"."---

 http://www.gp.se/ledare/trumpfebern-kan-skada-din-hälsa-1.12243747