Debatt

Trumpnissarna i svensk media

2019-01-11 07:32 #0 av: Göstage

(T)rumpnissarna: "Vofför gör han på dette viset?"

Ett stort antal svenska journalister dras som nattflyn till lampan när det gäller Donald Trump. Man verkar stå sida vid sida med sina amerikanska kollegor och slukar allt som Trump och hans hustru företar sig, inte minst på nätet. Håkan Boström på GP:s ledarsida ser misstroget på den svenska presskårens Trumpberoende.

"Det råder sedan ett par år Trumpfeber i delar av den svenska presskåren. Enligt nyhetsbyrån TT omnämndes USA:s president i drygt 165 000 artiklar eller nyhetsinslag under 2018. Då var det ändå 60 000 färre omnämnanden än året innan. Sveriges statsminister, Stefan Löfven (S), och oppositionsledaren, Ulf Kristersson (M), lyckades tillsammans bara komma upp i knappt 130 000 artiklar – alltså 35 000 färre än Donald Trump. Detta ett svenskt valår!
Det är svårt att hävda att det är ett uttryck för en rimlig nyhetsvärdering."---

"Men varför dras svenska medier in i detta? SVT hade 2017 ett stående inslag varje vecka som man kallade Trumptisdag. Dagens Nyheter toppar allt som oftast sin förstasida på webben med Trumpartiklar staplade på varandra.
Att bevaka vilka faktiska beslut som fattas i Washington, och vad de får för konsekvenser, är självklart både rimligt och legitimt. Men är den amerikanske presidentens alla utspel och skruvade twittrande värt uppmärksamheten? Knappast. Inte sällan rör det sig enbart om pseudonyheter och provokationer.
Donald Trump passar bara allt för väl in i det sagoberättande som vill ge bilden av att världen består av en kamp mellan onda och goda krafter. Och Trump är bara allt för väl medveten om det. Många gillar "the bad guy"."---

 http://www.gp.se/ledare/trumpfebern-kan-skada-din-hälsa-1.12243747

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-25 20:22 #1 av: Göstage

"Ett SVT-inslag om Donald Trump har fällts av Granskningsnämnden.

I inslaget, som sändes i Morgonstudion, hävdade en reporter att demonstranter gripits för att de ”inte tycker som Trump”.
Granskningsnämnden fann att inslaget strider mot kravet på saklighet."---

https://www.expressen.se/nyheter/svt-falls-av-for-inslag-om-anti-trump-demonstranter/

En eloge till den/de som anmälde inslaget till granskningsnämnden. Många av oss andra har resignerat och låter ankorna passera opåtalat.

Och nu har svensk media redan börjat mobilisera inför presidentvalet 2020...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-15 10:04 #2 av: Göstage

Jesper Termansen, tittarombudsman på DR, har varit på konferens för  publika ombudsmän i USA, och slogs av spänningarna mellan "Trumpare" och "icke Trumpare" i amerikansk media. Han konstaterar från sin danska utgångspunkt:

"Vi har inte samma splittring i Danmark. Men medan jag lyssnade på debatten slog det mig att vi fortfarande har något att tänka på, vid anblicken av den amerikanska medieutvecklingen. För kommer vi dithän att stora delar av befolkningen vänder ryggen mot de traditionella medierna, som de ser som lögnaktiga och otillförlitliga, då blir det svårt att komma igen. Det vi ser i USA är att media kan bli irrelevanta för stora delar av befolkningen.

Det sägs så ofta att trovärdigheten endast är lånefinansierad. Den amerikanska utvecklingen är en påminnelse om att vi som mediefolk ständigt måste komma ihåg att vara kritiska inte bara inför alla andra, utan speciellt för egna fördomar och attityder."---

https://www.dr.dk/etik-og-rettelser/brugernes-redaktoer/nyheder/naar-politiske-holdninger-splitter-et-samfund

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-21 08:14 #3 av: Göstage

"Både kulturellt och politiskt har Sverige låtit sig bli väldigt ensidigt påverkat av USA. Nog vore det bättre om vi även kunde öppna upp ögonen för resten av världen. Den svenska USA-fixeringen är i grunden ett fattigdomsbevis."--- 

https://www.gp.se/ledare/sverige-är-besatt-av-usa-1.16351988

Den liberala ledarskribenten Karin Pihl tycker i GP att svenskarna blivit närmast USA-besatta, såväl från vänstern som från borgerligt håll. Ingen färsk upptäckt, den återkommer då och då och kan väl passa för en sommardebatt. 

Inget lär förändras, det har ju varit så sedan WWII tog slut - kanske är det mer nu, när möjligheterna att resa dit för studier, arbete och semester är annorlunda än för ett halvsekel sedan.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-21 08:38 #4 av: Göstage

Det går just nu en intressant serie om Kennedyklanen på SVT (kan ses i sin helhet på SVT Play). När jag var barn/ung så var presidentsläkten Kennedy något nytt och glamoröst, kanske som senare generationer upplevde Clinton delvis, eller ännu mer Obama. I serien framstår det hur darrig Kennedyadministrationen i själva verket var, och vilka problem man brottades med. Kanske var man mer medveten om det i USA, men här hemma rådde Kennedyfeber.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-03 16:06 #5 av: Göstage

Ingvar Persson, veteranröding på Aftonbladets ledarsida medger, högst motvilligt men ändå, att Trumps protektionism kan ha räddat amerikanska jobb, och att den svenska vänstern kan behöva tänka om i vissa avseenden. 

 "Det tar emot att skriva det men Trumps protektionistiska retorik och beredvillighet att använda tullar har säkert sin lockelse för den som arbetar i en industri där jobben undan för undan försvinner, utomlands eller till konkurrerande fabriker utan fackliga organisationer.

Den ovillkorade frihandeln har gjort världen rikare, men den har inte levererat till alla. De fackligt organiserade arbetarna på fabrikerna i Michigan har upplevt sig som förlorare och de är inte ensamma.
Vänstern, också i Sverige, behöver ett nytt och mer nyanserat sätt att tala om globaliseringen.
Trump har knappast lyckats leverera någon ny vår för bilindustrin eller bilarbetarna, men han har sannerligen talat om den. Ibland räcker det långt."

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/y3J6l2/globalisering-har-inte-gynnat-alla

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-03 16:47 #6 av: Carmarino

#5 Det är inte alla som håller med om det.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.