terrorism

Kvinnorna i Islamska Staten

2019-02-20 10:37 #0 av: Göstage

För en gångs skull verkar Åsa Linderborg och Ann Heberlein ha hamnat i liknande tankebanor, i det här fallet om IS-kvinnorna och deras skuld.

Linderborg:

"I diskussionen hörs en gammal vals som säger att IS-kvinnorna ska betraktas annorlunda än männen – helt enkelt för att de är kvinnor. För det vet man ju hur kvinnor är; lättlurade och enkla offer för männens vilja. Det är samma patriarkala slagg som grumlar runt när Metoo är som sämst; kvinnor har aldrig något ansvar för situationen de hamnat i.

Sanningen om IS är ju att det är kvinnorna som har varit hjärnorna i gänget. De får inte bära kalasjnikov, men väl beväpna sig med teknik. Genom sociala medier har de spridit bilden av det paradiska vardagslivet i Raqqa."--- 

"Ergo: Islamiseringen är ett ideologiskt val som både män och kvinnor har förståndsgåvor att göra. Att skylla kvinnornas belägenhet på att de är kvinnor, är att diskvalificera halva världsbefolkningens fattningsförmågor."---

"Det är fullständigt historielöst att tro att kvinnor inte kan kriga eller vara farliga."---

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/3jALzP/aven-kvinnliga-terrorister-vet-vad-de-gor

Heberlein:

"Att också kvinnor är våldsamma, begår övergrepp, mördar och deltar i krig är ställt utom allt tvivel. Att kvinnliga våldsverkare är synnerligen underrepresenterat i statistiken kan delvis bero på omvärldens ovilja eller oförmåga att upptäcka det våld som kvinnor utövar. Föreställningen att kvinnan är ”god” och ett ”offer” står i vägen för vår tolkning av specifika händelser.
Kvinnor kan också vara förövare, våldsamma, lögnaktiga och direkt ondskefulla – och män kan vara offer. Vi måste överge banala dikotomier och föreställningar om goda kvinnor och onda män, kvinnliga offer och manliga förövare. Verkligheten är betydligt mer komplex än så.
Kvinnor kan. Och kvinnor ska ställas till ansvar för sina handlingar, precis som män."

https://annheberlein.com/2019/02/20/kvinnor-kan/

Relaterad diskussion.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-20 10:44 #1 av: Hayabusa

Instämmer - jämlikhet & jämställdhet i varje läge.

Anmäl
2019-02-20 11:02 #2 av: Göstage

 "I ett reportage i den brittiska tidningen The Guardian från flyktinglägret al-Hawl i norra Syrien, där många av IS-männens fruar och barn befinner sig efter att ha tillfångatagits av kurdiska styrkor, uttalar sig Lisa Andersson om förhållandena i lägret. Hon beklagar sig över hur ryska och tunisiska IS-kvinnor i lägret gör livet svårt för de västerländska kvinnorna:

”Om du går utanför tältet utan din burka, eller säger något till lägerledningen, så misshandlar de dig eller dina barn. De hotar att bränna upp ditt tält”, säger Lisa Andersson till The Guardians reporter."---

https://doku.nu/2019/02/18/svenska-is-kvinnans-klagan-ett-helvete/

"Sorry, I´m not sorry", som det heter i någon gammal låt.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-20 11:29 #3 av: Jimmy.L

Japp ställ dom inför krigsrätt.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-02-20 11:40 #4 av: Göstage

Rebecca Weidmo Uvell skrev så här för nästan på dagen ett år sedan angående en hemvändare som då var aktuell:

"Återvändare utgör ett mycket stort hot för terrorbrott i sina hemländer. De radikaliserar nya personer och har både kunskap och vilja att iscensätta nya terrordåd på svensk mark.

Ett underskattat hot är kvinnorna, som utger en fjärdedel av IS-terroristerna från Sverige och 40 procent internationellt. I Sverige får de sitta i ”Skavlan” och i mysiga tidningsintervjuer och gråta ut över att det inte blev som de tänkt sig när de frivilligt anslöt sig till terrorsekten.
Det låter som ett skämt men det är så här, för att vänstern i åratal motarbetat effektiva lagar."---

"Storbritannien har dragit in 150 medborgarskap, förbjudit dem att återvända och dömer folk till livstid. Frankrike har skickat specialstyrkor till Syrien för att se till att så få franska jihadister som möjligt ens återvänder hem.
I Sverige får de snyftreportage och bidrag.
För när de återvänder blir de kommunernas och statens ansvar. Med jobbinsatser, sjukpenning eller försörjningsstöd. För är de inte dömda betraktas de som vanliga medborgare. Först 2017 kom en utredning om att även delta i, försök att delta och samröre med en terrororganisations verksamhet ska vara straffbart. Att vi inte har denna lag på plats är en orsak till att få dömts hittills."---

 https://nyheter24.se/debatt/903566-weidmo-uvell-varfor-far-kvinnliga-is-terrorister-gasta-skavlan

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-20 11:44 #5 av: Hayabusa

#2 Nej...något medlidande från sida ges det inte. Ej samtycke.

Anmäl
2019-02-20 11:48 #6 av: Göstage

Intressant (och kanske sunt?) att det är kvinnor som för den här diskussionen i media: som ovan Linderborg, Heberlein och Weidmo Uvell.  Kanske är det minerad mark för räddhågsna manliga opinionsbildare?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-20 12:55 #7 av: Pyttelite

Det finns ett svar på detta också - de är inte riktiga kvinnor de tillhör gruppen patriarkatets (dörr)väktare.

Allt enligt feminismen!

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2019-02-20 15:31 #8 av: Göstage

Terrorforskaren Magnus Ranstorp bangar inte för att ansluta sig till tjejpanelens  uppfattning att IS-kvinnorna kan vara lika våldsbenägna som männen.

"Kvinnor som anslutit sig till IS kan ha blivit manipulerade av äldre extremister, enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp. Men han varnar för att betrakta kvinnor som offer.
– Alla har ett personligt ansvar i detta. Men när du väl är där nere har du inte mycket val, säger han."---

 "Samtidigt understryker han att även kvinnor gjorde ett val när de anslöt sig till IS. Vissa kvinnor har också haft en aktiv roll i terrorsekten.
– Det finns också kvinnor som har rekryterat människor från Sverige därifrån. Kvinnor kan vara minst lika farliga som männen."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/zLq5mr/forskaren-inte-ovanligt-att-kvinnor-manipuleras

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-28 07:58 #9 av: Jimmy.L

Jag möter ingen kvinna som visar ånger, vissa är aggressiva mot journalister och många vägrar prata, särskilt de som har barn som ser skandinaviskt blonda ut. Men kvinnor från Ryssland, som Umm Nuseibeh berättar gärna. – Du kommer aldrig att förstå detta om du inte blir muslim, säger hon till mig. IS kan inte dö. Detta är vår mark, om gud vill kommer IS tillbaka.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7164643

Låt dom ruttna i lägret.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-02-28 10:23 #10 av: Hayabusa

#9 Konsekvens av handlade.

Rakel Chukri:

"Men IS uttalade affärsmodell om att bygga en stat baserades inte endast på folkmord och förslavning utan den krävde även ambulansförare, ingenjörer, läkare och – inte minst – tusentals kvinnliga jihadister som gifte sig och skaffade barn för att befästa och utöka kalifatets medborgarbas.

Det fanns alltså inga passiva, oskyldiga medlemmar av IS. Vi ska inte behöva utsättas för ständigt nya snyfthistorier som påstår motsatsen."

https://www.hd.se/2019-02-27/magstarkt-att-is-svenskarna-far-grata-ut-i-medierna

OBS! Betalartikel

Anmäl
2019-03-03 07:57 #11 av: Göstage

Sveriges Radios mellanösternkorrespondent ser ett mönster hos många hon talat med bland IS-kvinnorna:

"Cecilia Uddén berättar att människor som hon har träffats har varit aggressiva mot journalister, som de kallat avfällingar:

– Men kvinnor som har varit ute i någon vecka i läger, de har möjligen insett att de har en framtid bakom galler. De har börjat vädja till omvärlden, till sina europeiska hemländer via oss journalister, och säger att de ångrar sig, att de inte har deltagit i några övergrepp, och utmålar sig själva som offer.

Hur pass övertygad blir du om att de ångrar sig?

– För det första är ju det här människor som, tillsammans med IS, har hållit ut till det bittra slutet. Så det är svårt att tolka det på något annat sätt än att de tillhörde de kanske allra mest lojala. Och det är också svårt att förstå hur många kockar och ambulansförare detta IS- kalifat har haft, om nu alla som kommer ut därifrån har jobbat som det.

När det gäller skillnaden i inställning till IS bland de här människorna, vad skulle du säga att den beror på?

– Jag skulle nog säga att det handlar om att man efter ett tag inser att om man ska kunna rädda sitt eget skinn och komma till Europa, om man har europeiskt medborgarskap, så handlar det om att tala om för alla journalister att "nu ångrar jag mig".

 Du har pratat med flera stycken, vad säger de som sin egen framtid?

– IS-männen tror ju inte att de kommer att bli fria, men de hoppas på att få avtjäna sina straff någon annanstans. Kvinnorna börjar nu inse att hela världen avskyr dem, och inte vill ha med dem att göra."---

SR

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-03 12:53 #12 av: Göstage

Jennifer Wegerup i Expressen skriver klokt- som vanligt:

"Kvinnorna och flickorna som gruppvåldtagits och hållits som sexslavar åt IS-männen.

Nog är det om dessa kvinnor vi borde prata, för dem våra hjärtan borde gråta. Inte för dem som frivilligt valt att ansluta sig till IS, leva med männen där, uppfostra sina barn enligt kalifatets regler.

I våra liv fattar vi många beslut, somliga ödesdigra, som vi alla själva måste betala priset för. Den som ”drömmer om äventyr” åker jorden runt, surfar, bestiger berg. Den ansluter sig inte till en mördarsekt.

De som nu vill tillbaka till det hem de vände ryggen grät inte över de barn som dog i terrordåd, tvärtom, de jublade och firade. Avhuggna huvuden från fienden prydde IS städer och byar, triumfen var total när kalifatet växte.

Är det någon som tror att alla de som nu säger sig ångra sig inte skulle velat som IS segertåg fortsatt? Att alla övergivit sin ideologi och inte utgör ett hot? Att alla som hyllat avrättningsfilmer på nätet innan de reste ner bara ville vara kockar och ambulansförare.

Kan någon som inte är orimligt naiv eller intellektuellt ohederlig tro på det?"---

https://www.expressen.se/kronikorer/jennifer-wegerup/om-is-segertag-fortsatt-hade-de-inte-angrat-sig/

Fetmarkeringarna har Wegerup gjort.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-03 12:56 #13 av: Jimmy.L

#12 Jag kan bara instämma i det hon skriver.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-03-06 12:59 #14 av: Göstage

Livet för en slavinna hos IS-män och -kvinnor:

"Jenna var slav hos två olika egyptier, en tunisier, en algerier, en familj från Tadjikistan och en irakier.
Hon våldtogs av männen och misshandlades av kvinnorna men hon tackar gud att hon inte födde några IS-barn.
– Kvinnorna gav mig preventivmedel. De sa att jag var smutsig, de kallade mig svin och hund och sa att de inte ville att jag skulle föda några barn."---

SR

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-06 13:01 #15 av: Jimmy.L

#14 Och dom männen vill vänstern behålla i Sverige.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-03-11 09:13 #16 av: Göstage
Ranstorp på Twitter

https://twitter.com/rudawenglish/status/1103375426896965632?s=21

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-25 16:06 #17 av: Göstage

#12ff Jennifer Wegerup i Expressen köper inte IS-kvinnornas självpåstådda roll av passivt medföljande. 

"Reporterkolleger på plats berättar om IS-kvinnornas vrede mot västvärlden, hatet, löften om att deras gud ska hjälpa sönerna att växa upp till hämnare.
Redan en gång har dessa kvinnor valt att vända Sverige och andra europiska länder ryggen för ett liv hos en av de värsta mördarsekterna genom tiderna.
De har valt att uppfostra sina barn där, mitt i våldet. 

De har triumferat när kalifatet växte, jublat när oskyldiga dött i terrordåd, även många av deras egen tro; vanliga hederliga muslimer som också de offrats på fanatismens altare.  

IS-kvinnorna har mycket väl vetat om att yazidiernas kvinnor våldtogs, dödades och hölls som sex- och hushållslavar.
Först när krigslyckan vände började terrorkvinnorna vända också sina svarta kappor efter vinden."---

 "Det finns handlingar och val i livet som inte går att bortförklara och som varje vuxen människa måste stå för och ta konsekvenserna av.
Kvinna som man."

 https://www.expressen.se/kronikorer/jennifer-wegerup/kvinnorna-i-is-lagren-ar-inga-offer-de-ar-forovare/

Fetstilen finns i Wegerups text.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-05 07:32 #18 av: Göstage

Expressens Linda Jerneck varnar för okritiskt lyssnande på IS-kvinnornas förringande av sin egen roll i organisationen:

"Det är en påminnelse om att kvinnornas roll i IS var mer komplex än vad internerna i läger som al-Hol vill medge nu. I kalifatet kunde kvinnor vara såväl torterare som rekryterare, soldater och poliser. På senare tid har IS också använt sig av kvinnliga terrorister. 

I oktober dömdes två kvinnor till långa fängelsestraff i Frankrike, efter att ha försökt sätta eld på en bil fylld med gasbehållare utanför Notre Dame.
Bilden av IS-kvinnorna som något slags förälskade och förledda jihadistbimbos är inte bara osann, utan direkt skadlig. Det visar erfarenheterna av avradikaliseringsprogram från Storbritannien och Nederländerna."---

"Det finns inga enkla svar på frågan om hur IS-familjerna ska hanteras. Men ett säkert sätt att misslyckas med alla försök till avradikalisering är att behandla kvinnorna som viljelösa offer. De är fullt kapabla att fatta beslut. De gjorde valet att ansluta sig till IS – ge dem nu valet att låta barnen åka till säkerheten i Sverige, eller att stanna hos dem".

https://www.expressen.se/ledare/linda-jerneck/is-kvinnor-ar-inga-bimbos-de-ar-farligare-an-sa/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-09 09:16 #19 av: Göstage

"För ungefär en månad sedan flydde omkring 25 européer från flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien. Några av dessa var svenska kvinnor med barn, men exakt hur många är ännu oklart. Operationen har varit noga planerad med anhöriga som ska ha betalat smugglarna, uppger en källa med insyn till SVT."---

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/uppgift-svenska-kvinnor-och-barn-har-flytt-fran-is-lager

"Familjerna i Sverige uppges ha betalat smugglarna för att få ut kvinnorna. Enligt SVT ska prislappen för att smuggla ut kvinnorna vara ungefär 15 000 dollar, vilket motsvarar drygt 140 000 svenska kronor. Flera av kvinnorna uppges ha försvunnit under vägen och man befarar att de gripits av syriska armén."

https://omni.se/anhoriga-i-sverige-uppges-ha-betalat-smugglarna/a/MRvVnR

"Befarar"?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-09 09:56 #20 av: Jimmy.L

Var fick dom 140.000 kr ifrån..

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-22 13:36 #21 av: Göstage

"Ett antal föräldralösa barn skulle hämtas till Sverige från lägret al-Hol i Syrien för ett par veckor sedan, men de gick inte att hitta, och nu vet inte myndigheterna var de befinner sig. Det uppger utrikesminister Ann Linde (S) för Sveriges Radio Ekot."---
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svenska-barn-i-is-lager-ar-forsvunna

Skulle väl inte direkt förvåna om de redan befinner sig i Sverige.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2020-01-20 14:16 #22 av: Göstage

Efter 6,5 år i norska regeringar väljer Fremkrittspartiet (Frp) att lämna det nuvarande samarbetet. Detta efter att Norge tagit hem en kvinna som misstänks tillhöra IS och hennes två barn. 

"– Vi kan väl ta med oss barn, men inte människor som vill riva ner hela värdegrunden som Norge bygger på. Det fick bägaren att rinna över. Det finns ingen grund för oss att fortsätta i regeringen", kommenterar Jensen enligt Expressen.  

Regeringen är en koalition mellan de borgerliga partierna Høyre, Kristelig Folkeparti,  Venstre och fram till nu Frp. 

Vid ankomsten till Gardemoen greps den 29-åriga norsk-pakistanska kvinnan av  polisen.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.