brottslighet

Konsten att undgå att bli rånad: "dress down"

2019-04-04 14:20 #0 av: Göstage

För länge sedan sedan hörde jag en bekant berätta om fenomenet "dress down" på tunnelbanan i New York - att man för att slippa rån klädde sig enkelt och hade sina kläder för jobb eller fest i en kasse under resan.

Såg något liknande i en några år gammal artikel som jag hittade vid en snabb sökning på nätet. Den handlar om Brasilien:

"Jag klarade mig från rån genom ”dress down” rådet jag fick av en brasiliansk kollega. Att klä sig väldigt basic, shorts och t-shirt. Inga smycken, inte ens fejk, plastklocka, ingen väska som ser intressant ut (hellre en plastpåse från en supermarket) ingen kamera synlig, inget kreditkort, väldigt lite pengar med och om man blir rånad, ha lite pengar i varje ficka och ge litegrann. (Hade resten av pengarna i en platspåse i min ballerina sko….!!!). Aldrig göra motstånd om man blir utsatt för rån i Sydamerika. Då kan man bli skadad, knivhuggen, få hand eller finger avhuggna, eller dödad!!! Låter som en film, men tyvärr, så är verkligheten där."---

https://www.fokis.se/2016/09/03/godnatt-fran-hallstatt/ 

Anledningen till att jag kom att tänka på det är den här artikeln:

"Linda Hellström är brottssamordnare vid Huddingepolisen. Hon slår fast att personrånen ökar –  från 12 anmälda brott år 2015 till 39 förra året – och att gärningsmännen oftast är ute efter dyra mobiltelefoner, exklusiva jackor av märken som Canada Goose och Parajumpers.

Nu informerar hon om hur allmänheten kan motverka den växande rånvågen. Bland annat ska man inte inhandla de klädesplagg man själv vill bära och allmänheten bör även begränsa sig till vilka områden man rör sig i.
– Föräldrar, köp inte så dyra jackor till er barn. Annars handlar det mycket om sunt förnuft, gå inte genom parken, försök ta följe med någon, följ inte efter någon främmande person som ber dig följa med. Våga skrika efter hjälp. Ofta sker rån mitt på ljusa dagen, det kan vara i köpcentrum fullt med folk, säger Hellström."

https://samnytt.se/polis-efter-ranvag-foraldrar-kop-inte-sa-dyra-jackor-till-era-barn/

Alltså: för att slippa bli rånad - köp billiga kläder och klockor och de enklaste mobilerna. Om du ändå handlar lite dyrare sådana prylar så tänk på vart du skall gå när du har dem på dig. Sverige 2019.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-04 14:33 #1 av: Göstage

   För dagen är det minderåriga som är extra utsatta, och Polisen uppmanar föräldrarna bland annat att tillse så att ungarna helst går i samlad tropp till och från skolan, och att de inte bär för lockande kläder eller har dyra telefoner etc.

De "klassiska" rånen mot vuxna inträffar gärna under helgkvällar, där framförallt personer som gjort sig en glad kväll på trogen är utsatta på hemvägen eller vid bankomaten.                                                                                   .

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-04 14:35 #2 av: Göstage

 Stockholmspolisen har höjd beredskap på den här typen av brott, men tendensen är nog likartad på flera håll i landet.

"Polisen i Stockholm har förstärkt arbetet mot ungdomsrån efter att antalet anmälningar har ökat. Den senaste veckan har sju misstänkta personer gripits i lokalpolisområde Skärholmen."--- 

"Antalet personrån riktade mot unga människor i Stockholms län har ökat det första kvartalet 2019 jämfört med föregående år. Med anledning av detta arbetar nu flera lokalpolisområden med riktade insatser för att gripa misstänkta och utreda brotten. De misstänkta gärningspersonerna är ofta själva omyndiga."---

"Problemet med ungdomsrån är spritt över hela Stockholms län. Ofta är det tre eller fler gärningsmän som ger sig på ensamma unga målsägare vid knutpunkter i lokaltrafiken. Gärningsmännen är ofta maskerade och stjäl allt ifrån telefoner, jackor och klockor till kontanter och mopeder. I vissa fall misshandlar de även målsägaren."

Statistik: Rån mot privatperson under 18 år, utomhus.
Anmälda brott i Stockholms län 2018
Januari: 39
Februari: 43
Mars: 39
Anmälda brott i Stockholms län 2019
Januari: 88
Februari: 60
Mars: 92

https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2019/april/fem-unga-gripna-idag-for-personran2/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-04 14:36 #3 av: Göstage

En del rånare fastnar i polisens garn, men är snart på gatan igen eller ersätts av andra. 

"Efter den senaste tidens många rån mot barn i Söderort och Bromma har polisen gripit sju personer. De misstänkta är själva omyndiga, uppger polisen.
På ett år har antalet personrån mot unga under 18 mer än fördubblats i Stockholms län. Ofta är det äldre pojkar som omringar yngre för att sedan ta deras värdesaker. Flera lokalpolisområden arbetar nu med riktade insatser mot brotten.
– Det är viktigt att målsägarna får upprättelse och känner stöd från samhällets sida, säger Pia Sjunnegård Dahlbom, biträdande regionpolischef i Stockholm, i ett pressmeddelande."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/sju-gripna-efter-ranvag-mot-barn

"Sju tonåringar har anhållits misstänkta för flera personrån på Hisingen i Göteborg.
Brottsrubriceringen gäller grovt rån, rån och misshandel. De misstänkta rånarna ska ha omringat sina offer.
– Det har varit oerhört traumatiskt för de brottsoffer som blivit utsatta. De är unga – i tonåren – och har självklart blivit mycket rädda, säger Yvonne Inge vid polisen på Hisingen."---
"De misstänkta rånarna har omringat ett offer och med våld eller hot om våld tvingat till sig värdesaker och ytterkläder."---

https://www.expressen.se/gt/sju-tonaringar-anhallna-for-ranvag/

Inläggen #1 till #3 har tidigare publicerats i andra trådar på Debatt iFokus.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-04 14:43 #4 av: Göstage

Dagsbild...

"På tre år har antalet anmälda rån mot minderåriga i Huddinge tredubblats. Dyra mobiler och märkeskläder längre ner i åldrarna kan vara en anledning, tror polisen. I Trångsund har rånen lett till att skolbarn inte får gå hem själva från skolan längre.

Förra veckan kunde HuddingeDirekt berätta att föräldrar till barn i Edboskolan uppmanas att inte låta sina barn gå hem själva från skolan. Anledningen är att två skolbarn under en veckas tid hade blivit utsatta för rånförsök på väg hem från skolan.
Scenariorna liknar varandra: Barnen går själva och är på väg hem från skolan. Två gärningsmän i 15–16-årsåldern försöker tvinga till sig deras mobiler, men de springer och kommer undan."---

"Under årets tre första månader har antalet anmälda rån utomhus mot personer under 18 fördubblats, från 121 anmälningar 2018 till 240 anmälningar 2019.
Om man tittar på brottsstatistiken från Brottsförebyggande rådet, Brå, så ser man att antalet anmälda rån mot minderåriga har tredubblats i Huddinge på tre år – från 12 anmälda brott 2015 till 39 anmälda brott 2018.
– Det är framförallt telefoner och märkeskläder de vill åt. Canada Goose- och Parajumper-jackor, märkesmössor."---

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/ran-mot-unga-har-tredubblats-i-huddinge/repsdb!BHrEW6YCJAoXB96pUgctw/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-04 14:54 #5 av: Jimmy.L

Sant man får undvika att visa telefon, smycken och andra värdesaker annars blir man av med dom. 

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-04 14:54 #6 av: Hayabusa

Dessvärre sant. En del av vardagen för alldeles för många. Jag instämmer med Mustafa Panshiri: "Det kommer att bli värre innan det blir bättre"

Anmäl
2019-04-05 17:58 #7 av: Göstage

"Hans nioårige son misshandlades i en lekpark i Kallinge av ett tiotal andra pojkar – och bara ett par veckor senare blev pojken rånad på sin telefon. Men samtliga misstänkta är minderåriga och ingen ställs till svars.
– Min son vågar inte gå ut själv längre, säger pappan Edvin Rahmanovic."--- 

"Polisen kom till platsen och hörde flera vittnen, men en vecka senare kom beskedet; ingen förundersökning inleds eftersom de utpekade gärningsmännen inte fyllt 15 år.
– Jag undrar vilka signaler vi skickar ut till framtiden om det är helt okej att göra detta utan konsekvenser, säger Edvin Rahmanovic.
Förundersökningsledare Michael Hesselberg var den polisman som fick Edvin Rahmanovics anmälan på sitt bord. Han tvivlar inte på att nioåringen blivit utsatt för ett brott.
– Nej, i så fall hade jag valt att inte gå vidare av andra skäl. I det här fallet var gärningspersonerna minderåriga och då kan vi inte få någon lagförd. Däremot ska ärendet lämnas vidare till sociala myndigheter, säger han.

I torsdags när sonen var ute på en cykelrunda i området blev han återigen attackerad av samma pojkar. Han blev då rånad på sin nya mobiltelefon – som senare påträffades sönderslagen.
– Han är ledsen och besviken. Han fick mobiltelefonen i födelsedagspresent så han blev sårad över det."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/hans-son-misshandlades-pa-lekpark

Föräldrar, syskon, lärare till de unga våldsverkarna - är det aldrig någon som ser någonting?HyscharTyst

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-06 06:28 #8 av: Göstage

"Den senaste tidens barnrån har rört upp starka känslor. Men kände kriminologen Jerzy Sarnecki menar att brottsligheten bland unga tvärtom är på väg ner.
– Sett till genomsnittet är våra unga mer laglydiga än tidigare, säger han."---

"Vad ska man tänka på som förälder?
– Att inte utsätta barnen för risker och förse dem med dyra saker. Prata med ungarna om de risker som finns, säger Jerzy Sarnecki."

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/AdrwMz/fornedring-en-beloning-for-forovaren

Föga förvånande att just han skulle dyka upp med sitt "nej, så är det inte", och skuldbelägga offret istället för gärningsmannen. 

Att låta sin 14-åring på egen hand cykla ner till fotbollsträningen, är det ett exempel på att utsätta barn för "risker"?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-06 06:48 #9 av: Jimmy.L

Alltså man ska ju kunna ha på sig 1 miljon kr utan att behöva bli rånad fokusera mer på rånarna än offren och gör straffen hårdare så rånen inte blir lönsamt. 

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-06 06:57 #10 av: Göstage

Att det är svårt att komma tillrätta med problemet visar ju inte det minst det faktum att Polisen varnade ungdomar för att bära en viss typ av exklusiva plagg redan för femton år sedan. Det enda som hänt sedan dess är väl att plagget blivit betydligt dyrare...

https://www.expressen.se/nyheter/polisens-rad-sa-skyddar-du-dig-mot-ranare/ (2004)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-06 07:10 #11 av: Jimmy.L

Ja tyvärr.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-06 12:42 #12 av: Göstage

Malcom Kyeyune om den tid då vi får lära oss vad en "gågrupp" är.

"Vi öppnar tidningen och läser om rektorer som informerar föräldrarna att barnen inte bör gå ensamma från en skolbyggnad till en annan skolbyggnad under skoltid (!) på grund av den ökade risken för att de ska bli rånade på vägen. 

Vi läser om diverse spännande nyord såsom ”gågrupper”; grupper som anordnas av vuxna och barn för att ta sig i stora klungor från plats A till plats B utan att bli utsatta för våld eller rånförsök. Dessa nyord måste vi ta till oss, för att vi lever i en förändrad tid, med nya utmaningar och risker.

#8 Ett utskick från rektorn som uppmanar dig att som förälder ta mer ansvar när det kommer till att instruera barnet i de nyaste, mest moderna säkerhetsknepen och trygghetsrutinerna – tidigare kända från sådana säkra och trygga länder som Brasilien eller Colombia – är nog många saker, men det är långt ifrån abstrakt."---

https://ledarsidorna.se/2019/04/civilkuragets-granser/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-06 13:12 #13 av: Göstage

Nej, jag instämmer med Kyeyune -  signalement är överflödiga i vissa fall.

"Det har på senaste tid skrivits en hel del om barnrån och andra överfall på öppen gata där folk bara vänt bort blicken och gått förbi, och till och med nekat offren hjälp med att ringa till polisen efteråt."---

"Vi skriver i regel inte ut signalement i dessa situationer av olika skäl, men ett av skälen är att det faktiskt inte behövs. Alla vet redan att det rör sig om någon form av invandrare, även om det i vissa fall kan röra sig om ”tredje generationens invandrare”; alltså människor som bott hela sitt liv i Sverige, med svenskt medborgarskap, födda av föräldrar som i sin tur bott hela sina liv i Sverige."--- 

"Barnrån på öppen gata är precis den sortens situation där de moraliska restriktionerna för vad man får göra uppenbart har lyfts, och där förövarna och offren inte ser sig själva som tillhörande samma grupp. Därför behöver vi inte skriva ut signalement, och därför vill jag påstå att i princip alla i majoritetssamhället som läser om dessa rån instinktivt drar slutsatsen att vilka förövarna nu än är eller var deras föräldrar kommer ifrån tillhör de fortfarande gruppen ”människor som inte är som jag”.--- 

 "I sådana konflikter kan en helt vanlig familjefar som ingriper å sin sons vägnar vakna upp på sjukhuset med en krossad käke. Varför gå så långt att man krossar käken på någon som inte gör mer än att komma med en helt vanlig tillsägelse; varför sådana enorma, nästan parodiska mängder våld?  Enkelt. Därför att han bara är en ”svennejävel”.
Mer skäl än så behövs inte längre i de konflikter Sverige nu håller på att vandra in i."---

https://ledarsidorna.se/2019/04/civilkuragets-granser/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-07 07:21 #14 av: Göstage

#8 Apropå Jerzy och barnrånen ja: Ganman förklarar på Twitter.Skrattar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-18 20:51 #15 av: Göstage

"Polisen skickade vid 19.30-tiden på torsdagskvällen flera patruller till området kring Stapelbäddsparken i Malmö efter larm om att ungdomar utsatts för rånförsök.

Enligt larmet var det tre pojkar i 15-årsåldern som med slag och knivhot försökte förmå andra ungdomar att lämna ifrån sig gods till dem i närheten av skolan vid Stapelbäddsparken."---

https://www.expressen.se/kvallsposten/just-nu-flera-gripna-for-forsok-till-knivran-/

Tre gripna. Körs väl hem till föräldrarna.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-20 09:26 #16 av: Göstage

"På många håll i Stockholm har det blivit allt vanligare att ungdomar rånar barn på mobiltelefoner, jackor och de pengar man nu kan skaka ur en elvaåring. Under vintern och våren har det talats om en ”rånvåg”, vilket förstås skrämmer många föräldrar.

Tanken att fem-sex-sju 16-åringar skulle omringa och slå ens barn i magen är förfärlig. Perspektivet att barn i dag har för dyra jackor och prylar har lyfts, men det är en diskussion lika orimlig som korta kjolar på våldtäktsoffer."---

https://www.expressen.se/ledare/sanna-rayman/darfor-ar-nattvandring-inte-svaret-pa-ranvagen-/

Och inte bara i Stockholm...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-21 05:25 #17 av: Göstage

Armen är ingen bra förvaringsplats för armbandsuret - åtminstone inte om det är exklusivt...

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/vag-av-brutala-klockran-mitt-i-centrala-stockholm/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-24 10:12 #18 av: Göstage

Nej, ingen överraskning...

"Antalet anmälningar om rån mot personer under 18 år ökar. 2018 var ett rekordår och preliminära siffror från första kvartalet 2019 visar att ökningen fortsätter. Många av offren är unga – under det första kvartalet i år har 257 anmälningar om rån mot barn under 15 år kommit in till polisen, visar statistik som SVT Nyheter tagit del av. "---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/anmalningar-om-ran-mot-barn-okar-kraftigt

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-25 01:56 #19 av: Carmarino

#18 Barn och gamla är de enda fegisarna vågar ge sig på.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-04-27 06:27 #20 av: Göstage

PM Nilsson på DI upprörs som många andra av denna kriminalitet och skriver i en ledare bland annat:

"En förklaring till ökningen som lanserades i samband med nyheten är ungdomskulturens relativa dyra attribut. Även yngre tonåringar har fina kläder och dyra telefoner, varför den socioekonomiska klassklyftan syns. Men klassklyftor har funnits länge utan epidemier av ungdomsrån. Och relativ fattigdom behöver inte i sig utlösa brottslighet. Man kan röra sig i mycket fattiga miljöer utomlands utan att riskera rån."---

"De som rånar ungdomar är själva unga och polisen vittnar häpnadsväckande nog att de ofta har stöd hemifrån för sin brottslighet (SVT 24/4.)

Det är bra om skola och socialkontoren fungerar bättre. Men här krävs en stenhård markering från rättsvårdande myndigheter och en bredare migrationspolitisk debatt. Sätt in ridande polis som i Nacka. Och inse att även denna brottslighet ytterst beror på alldeles för hård migrationsstress som skapar fattigdom och utslagning. Skolor klarar inte att utbilda barn under vilka omständigheter som helst."

https://www.di.se/ledare/ranen-mot-ungdomar-ar-en-kris/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-28 16:54 #21 av: Göstage

#17 Som sagt...

"Polisen i centrala Stockholm söker efter två misstänkta klocktjuvar.
Enligt Aftonbladet ska de två männen ha konfronterat en man med en dyr klocka runt handleden och sedan ryckt åt sig klockan.
Händelsen uppges ha skett vid 14-30-tiden på söndagen och ska ha skett utanför ett hotell i Stockholm. Enligt uppgifter till Aftonbladet rör det sig om en dyrbar Rolex-klocka."---

 https://www.expressen.se/nyheter/polisinsats-i-centrala-stockholm-klockstold-/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-28 19:34 #22 av: Göstage

"En 10-årig pojke rånades på en elscooter av två ungdomar i Malmö på söndagseftermiddagen. De misstänkta gärningsmännen ska ha haft kniv och hotat med att döda honom. Ingen person är gripen."---

 https://www.expressen.se/kvallsposten/10-arig-pojke-knivranades-pa-elscooter-dodshotad/

Ingen idé att du går till fots heller, åtminstone inte om skorna är snygga, för då tar de dem istället. Stanna du hemma, lås dörren och var glad om du slipper hembesök.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-28 19:59 #23 av: Jimmy.L

#22 Ja nu tar dom allt även om det är låst. 

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-05-03 07:06 #24 av: Jimmy.L

En joggare var ute och tränade när han först blev hotad, sedan omringad och rånad av ett ungdomsgäng.

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/joggare-ranad-under-loprunda-i-stockholm/repseb!T@C0KfcMGPU@X5yk4y9Mag/

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-05-05 12:23 #25 av: Jimmy.L

Polis berordrades till Solberga med anledning av att en man blivit utsatt för ett rånförsök. Ett gäng på 5-7 personer i 15-17årsåldern ska ha kommit fram till målsägande. Två av dessa ska ha hoppat på målsägande och försökt tillgripa en mobiltelefon genom att uppvisa ett knivliknande föremål, men utan att lyckas.

https://polisen.se/aktuellt/handelser/2019/maj/3/03-maj-1650-ran-forsok-stockholm/

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-05-06 13:23 #26 av: Göstage

Tonåringar/minderåriga rånade på mobiler och klädesplagg av jämnåriga på flera platser i Skåne i helgen.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/flera-unga-pojkar-hotade-med-kniv-och-ranade

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-10 18:08 #27 av: Göstage

#13 Moderaterna vill mjuka upp reglerna för publicering av foton på misstänkta gärningsmän, bland annat för att stävja de tilltagande ungdomsrånen.

"– Vi tror att det är ett effektivt sätt att få tag på personer som begått allvarliga brott mot andra personer. Mot bakgrunden att personrånen har ökat så kraftigt och allt färre blir lagförda så är det motiverat att mjuka upp de här reglerna lite grann, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

För att polisen ska publicera en bild i dag ska straffet för brottet vara minst sex månaders fängelse. Det måste vara helt klarlagt att det är gärningsmannen på bilden och det ska vara av synnerlig vikt för polisens fortsatta arbete, som exempelvis kan vara att en bildpublicering är det enda som kan föra en utredning framåt.
Moderaterna vill ta bort kravet på straffsats och mjuka upp reglerna som rör synnerlig vikt."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-vill-moderaterna-fa-stopp-pa-undomsranen

Inrikesminister Mikael Damberg (S) avfärdar inte oväntat förslaget.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-23 05:31 #28 av: Göstage

Maria, 43, återvände till Sverige efter 22 år utomlands. Hon flyttade hem delvis för att hon ville att barnen skulle få gå i skogsmulleskola och vara ute i naturen, men saker har förändrats mer här än i andra länder där hon bott de senaste årtiondena, anser hon:

"– Här i Sverige är det inte bara att ta en boll och gå ut och spela fotboll som när jag var liten. Barnen sitter mest hemma med sina telefoner.
Hon blev chockad över att till och med lågstadiebarn har mobiler i Sverige. Märkeskläder upplever hon som en annan stor grej i svenska skolor."---

https://www.gp.se/livsstil/maria-testar-hur-det-är-att-bo-i-sverige-1.14923817 (ej betalartikel ännu.)

Och går ungarna ut med sin mobiltelefon och sina märkeskläder så riskerar de att rånas...Snopen

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-24 20:07 #29 av: Göstage

#2 Om Hägerstensrånarna med flera kriminella ungdomsgäng.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/lAJkBk/ungdomsranare-berattar-planerade-ran-pa-bussen

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-24 21:03 #30 av: Jimmy.L

Vilka bortförklaringar.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-05-26 10:20 #31 av: Göstage
Polisen Hampus Johannesson i en intervju i tidningen Mitti

Länk Mitti

Bitte Assarmo på DGS ifrågasätter det uttalandet gjord av en polis under tjänsteutövning..

"Att polisen kommer med den är typen av budskap är minst sagt oroväckande. Hampus Johannesson ifrågasätter faktiskt offren, inte gärningsmännen, och skuldbelägger dem för att han upplever att det finns för stora skillnader i samhället."---

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-02 15:33 #32 av: Jimmy.L

Smörgåsbord. Skafferiet. Förrådshyllan. Det är så ungdomsrånare från utsatta områden ser på barn från mer välbärgade områden. Medelklassen upptäcker nu att det inte längre verkar gå att köpa sig trygghet.

https://www.svd.se/medelklassbarn-ses-som-latta-offer

Tyvärr betalartikel.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-02 15:54 #33 av: VSK

SVT Barnkanalen.

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-07-19 22:54 #34 av: Göstage

"Personrån mot unga har ökat kraftigt. Inte sällan skadas offren också fysiskt. I onsdags fick en yngling sätta livet till i samband med att han rånades på sin mobiltelefon. Rättsexperten Sven-Erik Alhems tips till de som är oroliga för att bli rånade, misshandlade och i värsta fall mördade är att klä ned sig och ”se fattiga ut”.

Det är i ett nyhetsinslag i TV4 med anledning av det brutala rånmordet på Brantingsplatsen i Göteborg häromdagen som Alhem, ordförande för Brottsofferjouren, kommer med rådet till allmänheten.
– Om man ska minska risken för att bli utsatt för rån så ska man klä sig fattigt och se ut som om man inte äger någonting."---

"Tidigare har liknande tips från polisen som det Alhem nu ger mötts av hård kritik för att man vältrar över samhällets ansvar för trygghet, lag och ordning på den enskilde individen och flyttar skuld för brott från gärningsman till brottsoffer."---

https://samnytt.se/tv4-expertens-tips-mot-brott-kla-dig-fattigt-sa-slipper-du-bli-ranad/

Universalrecept?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-20 06:32 #35 av: Jimmy.L

Ledsen

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-20 20:06 #36 av: gruvel

Det är ju med beräkning Alhem ger råd hur klä sig för minska rånrisken,  genom att provokativt vända på ansvaret, "alltid retar det någon".  Men idé på sommaren klä sig i  t-shirt och välanvända shorts och ha en del pengar och busskort  i skorna.  För en del år sedan läste jag om kvinnlig journalist på besök i Mexico City  ffg, hon gick ut ensam välklädd - lite damig framtoning kanske och blev rånad av ett ungt gäng med knivar på det mesta  några hundra meter från hotellet. En polis på avstånd ingrep inte , tänkte väl  erfarenhet gör henne vis.  Senare fick hon av en erfaren svensk kollega bosatt i  Rio de Janeiro klädrådet  skissat ovan.  

Anmäl
2019-07-20 20:23 #37 av: Göstage

#36 Nu har jag i och för sig bara läst tidningsversionen ovan, men om Alhem säger citat att  `hans råd  kan verka lite konstigt´ men menar att det ändå är ett effektivt sätt att skydda sig mot att bli rånad" så förefaller ju hans åsikt vara uppriktigt menad. Det  ju ingen unik tanke heller, det är ett faktum på många andra håll i världen (som framgår redan i TS).

Det drivs lite grann med Alhem redan på sina håll...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-23 05:23 #38 av: Göstage

Ann Heberlein: "Blaming the victim är tillbaka".

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-23 08:58 #39 av: Jimmy.L

En person blev rånad på sin mobiltelefon på Hjalmar Brantingsplatsen på Hisingen i Göteborg i natt. 

– I nattens händelse har gärningsmännen aldrig framme någon kniv, utan antyder genom hot att de bär kniv. Brottsoffret lämnar snabbt över sin telefon, vilket inte är så konstigt med tanke på vad som hänt på platsen tidigare, säger Fuxborg.

https://www.expressen.se/gt/man-ranad-pa-sin-telefon-skramdes-av-kniv/

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-23 09:11 #40 av: Hayabusa

#39 Händer mkt skit där tydligen. 

Anmäl
2019-07-23 09:40 #41 av: Jimmy.L

#40 Ja tyvärr.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-23 10:20 #42 av: Göstage

Hjalmar Brantingsplatsen är en trafikknutpunkt, belägen nära Göta älvbrons landkänning på Hisingen. På andra änden av bron på fastlandssidan, alltså bara någon hållplats bort, ligger det omtalade Nordstan. 

 HBP ingår i området Backaplan, och på andra sidan leden ligger lokalerna där den förödande diskoteksbranden ägde rum 1998.

Ligger väl förmodligen strategiskt till för sådana som väntar på lämpliga rånoffer som skall byta reselinje efter en kväll på stan.

Edit.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-23 10:32 #43 av: Göstage

I slutet på januari i år besökte Polisen för övrigt Wieselgrensplatsen och Hjalmar Brantingsplatsen för att informera om det lokala medborgarlöftet för det kommande året. Där framkommer att många upplever  otrygghet i det aktuella området.

"I medborgardialog med de boende i Lundby har det framkommit att många känner sig otrygga i utomhusmiljön. Det finns en tydlig rädsla eller oro för att utsättas för brott. Särskilt tydligt är detta vid torgmiljöer och kollektivtrafikens hållplatser, speciellt vid Hjalmar Brantingsplatsen och Wieselgrensplatsen.
– Vi kommer därför att prioritera Hjalmar Brantingsplatsen och Wieselgrensplatsen där många upplever en otrygghet och där det förekommer drogpåverkade personer, missbruk och våld i offentlig miljö, säger XX, kommunpolis Lundby."---

"Målet är att öka den upplevda tryggheten i utemiljön på Hjalmar Brantingsplatsen och Wieselgrensplatsen samt minska antal brott i dessa områden. Målen följs upp genom statistiska underlag, intervjuer/enkäter och medborgardialoger."---

https://www.fch.se/traffa-polisen-fch-och-stadsdelsforvaltningen-pa-lordag/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-28 12:25 #44 av: Göstage

Skämt kring "dressdown" tas inte upp nådigt av de kretsar som anser sig ha tolkningsföreträde i samhällsdebatten numera. 

https://nyheteridag.se/lokalpolitiker-m-hotades-efter-att-hon-publicerat-bild-pa-twitter/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-28 18:23 #45 av: Hayabusa

#44 Fast i realiteten är det inget att skämta om - det är ett faktum (personrån) som man bör ha i åtanke.

Anmäl
2019-07-28 18:48 #46 av: Göstage

#45 Jo, det är sant, men mär polisen rekommenderar människor att kamouflera  sig, vad återstår då för att bibehålla människovärdet mer än att tillgripa galghumorn?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-28 18:51 #47 av: Hayabusa

#46 Instämmer - lite humor skadar inte vid allvarliga situationer.

Anmäl
2019-07-28 18:58 #48 av: Göstage

Nej, kanske är det det enda sättet att försvara sig i det här absurda samhället- om man inte vill beväpna sig med annat än humor. När poliserna fnyser "skyll dig själv" och politikerna stammar att "vi tillsatte just en utredning igår" då återstår bara ett resignerat skratt när märkeskläderna och den dyra klockan försvinner genom tullen, avvinkade av apatiska tullare. 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-09 11:33 #49 av: Göstage

I slutet av april 2018 beslöt Göteborgs kommun om längre öppethållande på krogarna under helgerna. Polisen hade inget att invända:  

"– När beslutet kom att stänga tidigare hade nog vi, kommunen och restaurangägarna en läxa att göra för att få ordning på stöket och bråk runt sena krogbesök. Jag upplever att alla tre har gjort sin läxa. Så vi håller oss neutrala till att testa senare öppettider och låter politiken ta beslutet, säger Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg."---

Och en nöjesarrangör förklarade:
 – Det viktigaste för oss är att ha öppet när folk vill gå ut och nu upplever vi inte att vi kan det, sa Per Gunne, vice vd vid Stureplansgruppen, innan beslutet togs. 

Är det inte risk för mer bråk och fylla om krogen stänger senare då?
– Studier som har gjorts visar att det är när många går hem samtidigt som det riskerar att bli stökigt. Det är den enskilt största faktorn. Har man öppet till fem brukar folk börja gå hem vid tre och så blir det en mer naturlig tömning av stället fram till klockan fem, säger han." 

https://www.gp.se/nyheter/göteborg/krögarna-välkomnar-senare-öppettider-1.5761054

Men nu, ett drygt år senare, så tycker Polisen att den som tänkt sig en glad kväll i Sveriges näst största stad bör inse förutsättningarna:

"Polisens tips för att undvika rån är en tidig hemgång och att hålla sig nykter.
– Det är naturligtvis inte offrens fel att de blir rånade. Men en bra grej kan vara att hålla sig nykter och att gå hem tidigare. Detta är uteslutande händelser som inträffat en bra bit efter midnatt."---

https://www.gp.se/nyheter/göteborg/flera-rån-i-centrala-göteborg-i-natt-1.16920294

Det bästa kanske vore ett utegångsförbud för icke kriminella? Men glöm inte att ha fördragna gardiner. Man kan aldrig så noga veta vems fönster som peppras nästa  gång, så sitt gärna på golvet. Och ring inte Polisen. De tycker att du får skylla dig själv- men kom ihåg att det inte är offrens fel.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-17 08:22 #50 av: Göstage

Malcom Kyeyune skriver i en gästledare i GP om hur de allt tätare förekommande råden om hur man skall agera för att skydda sig mot diverse faror, som rån, bilbränder och våldtäkter, också allt oftare följs av mantrat att man inte skall (får?) vara oroad.

 "Samtidigt som polisen alltså ger ut dessa råd för hur man beter sig för att undvika att bli utsatt för en överfallsvåldtäkt så understryker man att ingen kvinna ska vara orolig för att röra sig ute på natten.
Låter detta normalt? Fundera en stund på vad det är som faktiskt sägs. Ingen förnekar att det föreligger en reell risk för våldtäkt. Risken finns, det erkänner man, och man ger dessutom ut en lista på åtgärder för att parera denna risk. Samtidigt som man gör det understryker man dock att individen inte ska känna sig orolig."---

"Budskapet i Sverige följer numera denna refräng: köp gärna överfallslarm, käre svensk, be gärna om skjuts, undvik gärna vissa gator, men för guds skull: var inte så osolidarisk och trolös att du börjar hysa fel sorts känslor om situationen!"

https://www.gp.se/ledare/köp-gärna-överfallslarm-men-känn-ingen-oro-1.17168608

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-17 10:49 #51 av: Hayabusa

#50 Exakt! Det mest skamfyllda invånaren i Sverige kan känna är "oro". Om det inte, givetvis, handlar om miljöhotet...Men ALDRIG om det kan på något sätt & vis peka mot (ja, ni vet vad). 

Anmäl
2019-08-17 10:53 #52 av: Hayabusa

Citerar mig själv:

"Hela debatten är så fylld av konflikträdsla eftersom den på inga sätt & vis får resultera i påstådd främlingsfientlighet. Då är det bättre att hävda att allt är inbillad oro. Att samhället är tryggare än någonsin, att allt är bättre än någonsin - förutom de individer som påstår något annat. De är betydligt värre än tidigare och den gruppen utgör den riktiga samhällsfaran. 

Att det sprängs mitt i stan bland boende är alltså ingen anledning till oro - men att det pratas om oro, det är f-n äkta samhällsfara. "


Anmäl
2019-08-17 18:34 #53 av: Göstage

"Händelsen och terrormisstankarna har förstås påverkat folk i Östersund och polisen har gått ut med lugnande besked att man har läget under kontroll och att det inte finns någon anledning till oro för medborgarna.
– Det känns inte alls bra. Vi får hoppas att de har rätt, säger Bosse Bäckström."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/terrormalet-har-paverkat-ostersundarna

Din skepsis känns sund, Bosse! Tummen upp

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-17 19:04 #54 av: Göstage

Mohamed Omar går i polemik med  Matilda Andersson, nyhetschef på Upsala Nya Tidning om kvinnotryggheten i Uppsala (och annorstädes).

"Matilda förklarar att det ökade antalet polisanmälda sexualbrott beror på att fler anmäler. Hon råder sedan kvinnor att ”välja upplysta vägar, att helst ta sällskap med en vän, att inte åka taxi med oseriösa bolag”.

Man ska med andra ord tiga och anpassa sig till dagens trasiga verklighet. Om man påpekar att det inte alltid sett ut så här, inte alltid varit lika trasigt, ja, då spär man på oron. Det är sådana som jag som är problemet i Matildas värld. Hon varnar för de som varnar.

Vi vet att män med invandrarbakgrund är överrepresenterade i sexualbrottsstatistiken och vi vet att vi har haft – och fortfarande har – en stor invandring från kvinnoförtryckande länder. Men i Matildas värld tycks det vara tabu att uppmärksamma dessa samband.

Men vad händer om kvinnorna bara tiger och anpassar sig, som Matilda vill att de ska göra? Jo, vårt samhälle blir mer likt de segregerade samhällen som många invandrare kommer ifrån. I länder som Irak, Somalia och Afghanistan är det otänkbart att en lättklädd kvinna rör sig ensam på stan på natten."---

https://samnytt.se/valdtaktsvag-i-uppsala-vi-som-varnar-ar-problemet/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-18 09:16 #55 av: Göstage

#53  Lars Åberg, journalist och författare, i GP:

"Det är den minskande tilliten man ska oroa sig för. Det går inte att helt skydda sig mot våld, men ömsesidigheten i det gemensamma är vårt bästa värn och den har alla ansvar för."---

https://www.gp.se/debatt/sveriges-problem-är-inte-planterade-av-ryssland-1.17173408

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-21 08:05 #56 av: Göstage

"Efter en rånvåg i Stockholms södra förorter under sommaren, där ungdomsgäng ger sig på ensamma offer, råder polisen nu föräldrar att eskortera sina barn. ”Som förälder kan man hämta eller följa med sitt barn från träningen eller se till att de har sällskap med kompisar hem”, säger Therese Löthman, kommunpolis i lokalpolisområde Globen. Underförstått råder hon även ifrån att klä sig i alltför dyra märkeskläder."---

https://samnytt.se/polisen-uppmanar-foraldrar-att-folja-sina-barn-till-och-fran-traning-for-att-undvika-ran/

Polisen fortsätter att sprida goda råd. Utegångsförbudet för laglydiga närmar sig...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-21 08:41 #57 av: Jimmy.L

Socialdemokraterna sitter och skryter om att dom tillför stora resurser till polisen på Twitter man undra vilka resurser dom menar. Funderar

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-08-21 09:05 #58 av: VSK

#57

Är ju lill-lördag idag så rödvinsvänstern har väl börjat fylla glasen allra redan. 

Exakt, vad menas med stora resurser och i vilket sammanhang.  

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-08-21 09:09 #59 av: Göstage

Polisen behöver verkligen nya resurser och inte tomma löften. Samtidigt tycker jag att polisens råd till allmänheten börjar bli väl förnumstiga - sannolikt kvarvarande defekter sedan föregående rikspolischefs tid.

Det ökar inte tryggheten när polisen i ena ögonblicket säger att "ni måste skydda varandra, förlita er inte på oss" för att i nästa ögonblick hävda att oron i samhället är överdriven. Man måste börja tala klarspråk: det här beror den ökade kriminaliteten på, det här gör vi åt den, det här kan vi göra när (om) vi får bättre resurser. Polisen får inte bli ett ekonomiskt slukhål där politikerna överträffar varandra i överbud utan att vi får veta vad vi får för pengarna.

Den dagen vi sitter där med tiotusen poliser mer men utan att kunna göra mycket mer än idag, då om inte förr är det så kallade samhällskontraktet färdigt att köras i tuggen.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-21 09:49 #60 av: VSK

#59

Grejen är att det inte räcker med 10 000 fler poliser för redan idag så fattas det 15 000 poliser. Detta beror på att med jämförbara länder så är det 10 000 poliser men i det här landet så har vi 5000 fler poliser som sitter och trycker på en skrivmaskin än att vara ute i fält. 

Vid ett skrivbord skapar man ingen trygghet ute i samhället i dagens Sverige. 

På tal om trygghet, eller avsaknad av trygghet kanske jag ska säga. Mammor framförallt får ingen trygghet att släppa ut sina barn för att leka när polisen säger de inte har tid att utreda våldtäkten på Lisa 12 år för polisen hinner inte ens med att utreda våldtäkter på treåringar.

Läser var och varannan dag om oroliga rädda föräldrar som vägrar släppa ut sina barn att leka för de är rädda för det samhälle som Reinfeldt och Löfven skapat. Även småbarn har börjat "tala ur skägget" (menar inte skäggbarn nu) om sin rädsla att gå utanför dörren.

Här där jag bor har det varit 31 bilbränder och 4 skottlossningar på snart två månader. (hinner säkert bli några bränder till innan två månader exakt).

Polisen behöver större resurser absolut men lösningen är att stoppa blödningen först och främst.  Just nu är det lite som att vattna gräsmattan medan det spöregnar och ny dränering har behövts bra länge. Då hjälper det inte med en ny trädgårdsmästare. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-08-21 10:26 #61 av: Jimmy.L

Jag är glad om man ens ser polisen i mitt bostadsområde, förr såg man poliser till och med på cykel. Nu går det inte ens att besöka det lilla centrumet efter kl 15 så illa är det. 

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-08-25 17:34 #62 av: Göstage

#49 Flera lördagskvällsrån igen i Göteborg. För 14 dagar sedan sade en polistalesperson att man  bör hålla sig nykter och gå hem i tid. I natt inträffade ytterligare ett antal rån, och nu säger lokalområdespolischef att det är inte mer otryggt än tidigare. Normaltillstånd således,  det brukar vara så här och kanske ska vara så här.

. Personer på stan och kommunstyrelsens ordförande håller inte med polisen - man är bekymrade.

"Under natten till söndagen inträffade fyra personrån i Göteborg – där sammanlagt sju personer attackerades.
En person fördes till sjukhus efter att ha blivit rånad på Korsgatan där gärningsmännen gick till attack vid en bankomat och fick med sig värdesaker.
– Jag tar människors oro på allvar, men det har inte blivit mer otryggt än tidigare. Personrånen har inte ökat de senaste åren, säger Theodor Smedius, lokalpolisområdeschef vid polisområde City i Göteborg."---

https://www.expressen.se/gt/nya-personran-i-goteborg-en-till-sjukhus/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-25 17:57 #63 av: Jimmy.L

Fyra rån under en kväll borde väl vara ett bekymmer?

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-08-25 18:12 #64 av: Göstage

Polisen tycker tydligen inte det. Men säger man "resurser" så sätter de sig käpprakt upp...'

Kanske elakt, men det är så mycket motsägelser från polisen. De ute på fältet talar i termer av "krig", medan befälen bagatelliserar det, så länge någon inte nämner "pengar" och "anslag".

Och ena stunden (december 2018) säger polisbossen att han inte vill ha fler ordningsvakter i centrala stan, medan han i den nästa (juni 2019*) ser ordningsvakter som en "jätteresurs".

(*betalartikel, editerad länk)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-25 18:53 #65 av: Jimmy.L

Ja dom kommer med olika besked hela tiden. 

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-09-04 14:53 #66 av: Jimmy.L

Ett amerikanskt par, på semester i Stockholm, tillfrågades om de kunde ta en bild på två okända män med deras mobiltelefon. När paret lämnade tillbaka telefonen till männen rånades de på en exklusiv klocka värd 250 000 dollar, närmare 2,5 miljoner svenska kronor.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/turist-ranades-klocka-vard-2-5-miljoner

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-09-11 06:39 #67 av: Jimmy.L

En pojke i yngre tonåren ska ha blivit utsatt för ett person rån i Örebro efter åtta på tisdagskvällen. Enligt uppgifter till polisen ska det vara tre eller fyra äldre pojkar som gett sig på offret.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/ung-pojke-ranad-och-slagen-tjuvar-tog-hans-mobil-och-kort

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-01 07:33 #68 av: Jimmy.L

Under loppet av tio minuter skedde tre olika personrån i centrala Göteborg, uppger polisen. Det är oklart om det rör sig om samma gärningsmän, men det finns likheter i tillvägagångssättet.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/tre-personran-pa-tio-minuter-polisen-finns-flera-likheter

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-01 15:48 #69 av: Göstage

#68 Det är väl kompisar till de här:

"Natt efter natt, vecka efter vecka, månad efter månad har det i år rapporterats om rån i Göteborg som fått allvarliga följder.
I mångt och mycket är det ungdomar som ligger bakom – och de nya gängen rånar inte för pengarna och värdeföremålen.
Utan för makten och kickarna som deras dåd ger.

– När det gäller den här sortens ungdomar handlar det mer om att de får en kick av gärningen, än att de är ute efter godset. Vi har haft andra grupperingar som stjäl för att tjäna pengar, men de här är mer ute efter kicken, säger åklagaren Linda Wiking.
Nu åtalar hon en drös killar som enligt henne och polisen gjort sig skyldiga till just våldsamma rån, mitt i Sveriges näst största stad. Det är totalt fem unga stycken – mellan 15 och 24 år gamla – och brottsmisstankarna handlar bland annat om grovt rån, grov misshandel och övergrepp i rättssak, i stadsdelar som Majorna, Haga, Vasastan, samt på Avenyn."---

https://www.expressen.se/gt/ranligan-tvingar-offret-att-kyssa-deras-fotter/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-04 07:30 #70 av: Jimmy.L

En 15-årig pojke blev rånad i centrala Växjö under torsdagskvällen. Två okända gärningspersoner hotade honom och han tvingades lämna ifrån sig tillhörigheter.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/15-arig-pojke-ranad-i-centrala-vaxjo

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-04 10:51 #71 av: Göstage

 Sexton personrån vid Norra Sköndals busshållplats i Hökarängen hittills i år. Tainas 15-årige son är ett av offren.

"– Först frågar de efter cigaretter. Sedan drar de fram en stor kniv och tvingar till sig hans mobiltelefon. De hotade honom också om att inte ropa på hjälp. Jag är så fruktansvärt arg och man känner sig så maktlös som förälder, säger Taina.
När sonen får fram sin telefon tvingar rånarna honom att logga in med sitt bank-id och visa hur mycket pengar han har på sitt bankkonto: 60 kronor.

Rånarna går sedan metodiskt igenom hans kläder för att se om han har några märkeskläder på sig. De tar hans väska och vill sedan att han tar av sig sina skor. Han lyckas däremot lura dem att de är av ett fejkmärke och får behålla skorna.
Innan rånarna försvinner iväg kastar de in hans nycklar busken.
– Han är bara en gänglig 15-åring, det är förjävligt! Att han inte ens får behålla sina kläder, säger Taina."---

https://mitti.se/nyheter/hallplats-skondal-hokisbon/?omrade=hela-stockholm

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-09 12:19 #72 av: Göstage

Lars Andersson på Smedjan, november 2018. 

"Ha inte en dyr bil. Ha inte en dyr klocka. Bo inte i en dyr villa. Gå inte ensam hem på kvällen, ens i det som tidigare var ett lugnt medelklassområde. Vem hade för något årtionde sedan kunnat tro att det var råden som 30-plussare skulle ge varandra i Sverige 2018?"---

https://timbro.se/smedjan/grindsamhallen-ar-bara-borjan/

Inte bara 30-plussare...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-13 09:13 #73 av: Göstage

Rånkulturen mot minderåriga rullar vidare över landet.

"En pojke i 15-årsåldern blev under lördagsnatten pistolrånad vid en skola i Falkenberg av ett gäng som kommit med bil. Pojken fråntvingades sin moped, klocka och halskedja."---

https://www.expressen.se/gt/pojke-pistolranad-av-gang-vid-skola/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-13 11:47 #74 av: Jimmy.L

Ledsen

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-13 15:45 #75 av: Jimmy.L

En 14-årig pojke ska ha blivit rånad på sin mobil vid en skola i Olofström strax innan tio på lördagskvällen.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/14-arig-ranad-vid-skola-i-olofstrom

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-14 14:59 #76 av: Jimmy.L

En tolvårig kille i Göteborg blev på måndagseftermiddagen rånad på sin mobiltelefon. Gärningsmannen satte en kniv mot pojkens hals och tvingade till sig hans mobiltelefon, skriver polisen på sin hemsida.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/tonarig-kille-ranad-i-goteborg-fick-kniv-mot-halsen

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-14 17:27 #77 av: Göstage

Ytterligare ett rån mot en minderårig i Göteborg idag på e.m. En 15-årig kille muddrades på mobil, jacka och klocka.  Fem jämnåriga greps- eller fick skjuts hem till vårdnadshavarna, som det väl brukar handla om i sådan här fall.

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-19 06:41 #78 av: Göstage

Personrånen ökar i Göteborg, men trenden är nog likartad i riket i sin helhet. Så vad kan man göra åt det? Ja, medan politikerna drar det i långbänk får allmänheten "gilla läget" och skydda sig så gott de kan. Idag sker det genom defensivt agerande-  inte bära dyra kläder, klockor eller mobiltelefoner, inte vara ute ensam sent, söka sig till tryggare omgivningar. Men vad händer när man tröttnar på allvar? Så länge politiker och myndigheter inte kan erbjuda trygghet kanske de i sin tur kan tvingas vänja sig vid medborgargarden och sådana som inte längre vänder andra kinden till?

Adam Cwejman på GP uppmärksammar rånproblematiken i en ledare.

"Mängden personrån ökar i Göteborg. Under 2015 anmäldes 530 rån. Innevarande år är vi, hittills, uppe i 713 rån."---

"Personer som trots upprepade kontakter med rättsväsendet fortsätter begå brott är en speciell kategori av människor. Hårdare påföljder för dessa står dessutom inte i motsättning till ett välfungerande brottspreventivt arbete.

Det är uppenbart att det här är en fråga vars avgörande ligger och väntar hos politikerna. Tills dess så anpassar sig människor, både offren som utsätts för brotten och de som upplever en minskad trygghet i vardagen. De vänjer sig vid ett mer brutalt och råare normaltillstånd."--- 

"Vissa väljer nog att rösta med fötterna. De flyttar till områden där rånrisken är mindre och våldet mer avlägset eller väljer att undvika vissa områden. Men dessa ovan nämnda rån ägde rum i Olskroken, Haga och Majorna. Det visar att det inte längre är lika lätt att avgöra vilket område som egentligen går att betrakta som tryggt i Göteborg."

https://www.gp.se/ledare/det-nya-våldet-i-göteborg-1.19292388

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-19 08:00 #79 av: VSK

En av de sjuka saker som råder i det här landet är att som brottsoffer om man kan försvara sig (slå ut hotet) så är det stor stor risk att det klassas som övervåld och förmodade dryga böter alternativt skaka galler är att vänta.

Tillhör man den skara som fått utvisningsbeslut så är det fritt fram att råna/stjäla mm så länge straffskalan understiger 6 månaders fängelse, så dessa kriminella sätts på fri fot på en gång och förmodligen inkasserar lite skadestånd vid rånförsök. 

Galen

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-10-19 22:01 #80 av: Göstage

"Nya siffror för de senaste fem åren visar att det hittills i år, fram till och med september, anmälts 112 rån mot barn och ungdomar under 15 år i Göteborgs kommun.
2015 var den siffran 62 – det vill säga nästan hälften mot i år"
, skriver GT.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-19 22:23 #81 av: VSK

Och igår rånades en 9-åring. Inte ett enda ord från statsministern. Stod det ens i de stora drakarnas blaskor? Sa man nåt på tv? Jag kan ha missat nåt så uppdatera mig gärna.

https://mitti.se/nyheter/aring-lekplats-hasselby/?omrade=hela-stockholm

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-10-20 01:24 #82 av: Carmarino

#81 Han har kanske till slut insett att det inte längre räcker med att lägga huvudet på sned och säga "det här är inte acceptabelt, så här kan vi inte ha det.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-10-20 08:52 #83 av: Göstage

"På torsdagskvällen utsattes en ledande socialdemokratisk kommunpolitiker i Dalarna för ett brutalt rånöverfall utanför sin bostad. Två män har anhållits som misstänkta för brottet.
Det var vid 19-tiden som männen gick till attack mot kommunstyrelsens ordförande i Borlänge, Jan Bohman (S), på Wallingatan nära Stationsgatan genom att hota och sedan rånmisshandla honom.
Männen uppges ha fått med sig kontanter och Bohman fick föras till sjukhus där han sedan övernattade och skrevs ut först på fredagen."---

"Efter en polisinsats i centrala Borlänge kunde polisen gripa två män i 20- respektive 25-årsåldern som åklagaren efter förhör anhöll misstänkta för grovt rån.
Enligt polisens händelserapport kan de i nuläget inte se några politiska motiv till brottet."---

https://samnytt.se/socialdemokratisk-kommuntopp-ranmisshandlad-utanfor-sitt-hem-i-borlange/

Föredömligt snabbt agerat av Borlängepolisen - i den staden kan alla medborgare, ingen nämnd och ingen glömd, känna sig förvissade om att ingen möda sparas för att gripa förövarna genom en polisinsats. Eller?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-20 09:00 #84 av: VSK

#82

Nä tror inte det tyvärr. Verklighetsförnekare är naiva. 

#83

En politiker som numer vet hur många människor har det. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-10-23 07:39 #85 av: Göstage

"På bara en vecka misstänks 15-åringen ha rånat och misshandlat tio unga personer.
Offren tvingades bland annat lämna ifrån sig sina mössor och jackor.
15-åringen greps, men släpptes.
Därefter misstänks han ha begått ytterligare personrån och grova stölder.
– Det är olyckligt att det blivit så här, säger åklagaren."---

"– En 15-åring blir normalt inte häktad för rån, utan det krävs i så fall ännu allvarligare brottslighet. Det är så det ser ut rörande lagstiftare och domstolar. Det är socialtjänsten som ska hantera det här, och de har inte omhändertagit honom förrän nu på slutet, säger åklagare Pontus Klang."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kJ1n3B/15-aring-ranade-och-slog-tio-offer--slapptes-och-fortsatte-rana

"Olyckligt" är inte det första ord jag kommer att tänka på.Arg

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-23 12:04 #86 av: Jimmy.L

Man orkar inte bli upprörd längre.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-24 07:42 #87 av: Jimmy.L

Joakim Winsgård vände bort blicken för en sekund. Då sprejades han i ansiktet och de två ungdomarna flydde med hans dyra telefon i handen. – Jag började jaga dem, men de sprang åt varsitt håll, säger han.

https://www.expressen.se/kvallsposten/krim/ungdoms-ranarna-sprejade-joakim-rod/

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-26 08:19 #88 av: Göstage

En yngling i Västerhaninge rånades och misshandlades av ett gäng på 6-8 personer i natt när han var på hemväg från en fest. Han blev även huggen i ryggen med något vasst föremål.

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-26 08:30 #89 av: Jimmy.L

#88 Fega kräk som ger sig på en.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-27 07:53 #90 av: Jimmy.L

En tonårspojke rånades under lördagskvällen i södra Malmö. Två gärningsmän tvingade till sig pojkens jacka och mobiltelefon innan de försvann från platsen.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/pojke-ranades-pa-jacka-och-mobiltelefon-i-malmo

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-27 20:01 #91 av: VSK

Arg

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-10-28 21:20 #92 av: Göstage

"Först överföll ett maskerat gäng en man på Norrvikens station.En timmes senare knivhöggs en annan man vid Rotebro av tre gärningsmän.
Enligt uppgifter till Aftonbladet var det offrens bilar som gärningsmännen var ute efter."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8mVmOd/dubbla-gangattacker-pa-tagstationer

Otäcka och märkliga rånöverfall.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-29 07:12 #93 av: Jimmy.L

En man i 20-årsåldern fick föras med ambulans till sjukhus efter att ha blivit nedslagen och rånad på sin mobil i Borgholm under måndagskvällen.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/ung-man-ranad-och-nedslagen

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-31 07:44 #94 av: Jimmy.L

Två personer ska ha hotat tre personer med ett vapenliknande föremål och rånat en av dem på jacka och mobiltelefon i centrala Sävsjö.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/grovt-ran-i-savsjo

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-31 07:45 #95 av: Jimmy.L

En 15-årig pojke blir rånad i centrala Örebro. 

– Pojken har en Armanijacka och det får en 16-årig kille syn på, så han springer ifatt honom och stjäl både 15-åringens jacka och cykel, säger Jan Matérne.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/flera-misshandelsfall-i-orebro

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-31 16:14 #96 av: Göstage

Bärare av exklusiva ytterplagg uppmanas av Helsingborgspolisen att undvika folktomma och mörka gator eller gränder på grund av det  skett ett ökat antal stölder och rån av sådana plagg, i synnerhet speciella ytterjackor med ett pris på runt 10 000 kronor över disk.

Källa

En liknande varning gick polisen i Helsingborg ut med i december förra året, och kallade det då en rånvåg. Vågen verkar vara länge...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-31 18:40 #97 av: VSK

#96

Va tvungen att läsa om texten 3 ggr. Trodde det handlade om Brasilien först. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-11-01 11:19 #98 av: Göstage

"Till och med september i år rånades 1 798 barn och ungdomar, jämfört med 711 under samma tid 2015, enligt Brottsförebyggande rådets statistik. Det rapporterar TV4.---

https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/ran-mot-unga-okar-kraftigt

"Mycket, mycket olyckligt", kommenterar polischefen Erik Nord, och det tycker väl även vi, som är lika maktlösa som vår polis.

#97 Skrattar/Gråter

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-02 03:26 #99 av: Göstage

I samband med ett rån i Skarpnäck under fredagskvällen knivhöggs två män i övre tonåren. En av dem fick allvarliga skador, varför brottsrubriceringen är mordförsök. Inga gripanden har skett.

Källa

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-02 07:18 #100 av: Jimmy.L

Hoppas dom hittar rånarna.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-04 07:39 #101 av: Jimmy.L

En man i 25-årsåldern rånades i Göteborg på söndagskvällen. I samband med rånet blev han knivskuren och fick skador i både ansiktet och ryggen. Polisen söker efter en eller flera misstänkta gärningsmän.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/man-knivskuren-och-ranad-i-goteborg

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-09 07:01 #102 av: Jimmy.L

Flera personer blev rånade och misshandlade i Rålambshovsparken i Stockholm på fredagskvällen. Gärningsmannajakten ledde till Sankt Eriksplans tunnelbana där flera män brottades ner.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/nalPjB/tumult-i-tunnelbanan-efter-ran-i-park

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-09 07:03 #103 av: Jimmy.L

En man tog ut pengar från ett växlingskontor. I Kista blev han överfallen, misshandlad och rånad på sina drygt 40 000 kronor. Nu jagar polisen två mörkklädda män.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/MRX2kR/man-tog-ut-pengar--blev-ranad-och-misshandlad

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-12 08:18 #104 av: Jimmy.L

Knivvåldet ökar i Västra Götaland, enligt siffror från Socialstyrelsen. Polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, ser ett samband mellan de ökade rånen och knivanvändning. – Knivar används ofta vid personrån och ökar rånen som de gjort i Göteborg så ökar knivanvändningen vid rån, säger han.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/polischefen-om-den-orovackande-trenden-aldrig-varit-med-om-att-man-ska-pussa-ranarens-skor

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-13 00:02 #105 av: Göstage

"Polisen har en större insats i Landala i Göteborg efter ett våldsamt personrån.

Ett gäng på tio personer ska ha rånat en ensam man i 18-årsåldern.
– Det ser ut som att han eventuellt fått örat avskuret. Rånet sticker ut och är fulare än vanligt, säger Morten Gunneng vid polisen."---

https://www.expressen.se/gt/just-nu-10-personer-ranade-ensam-tonaring/

Lika bra att tiga...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-13 07:10 #106 av: Jimmy.L

Fy fan. Ledsen

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-13 07:23 #107 av: Hayabusa

10 mot 1...tyvärr har dessa gärningar blivit så normaliserade idag.

Anmäl
2019-11-13 20:19 #108 av: Göstage

#105 Rebecca Weidmo Uvell skriver om ungdomsrånen med utgångspunkt från gårdagens brutala rånöverfall i Landala.

"För det som inte står i alla de artiklar som varje vecka och månad numera fyller våra flöden om barn och unga som rånas är att det med all sannolikhet är tonåringar med utländsk bakgrund som rånar svenskar. De åker från sina förorter till andra ställen i jakt på någon.
Det handlar om våld och makt. Inte pengar."--- 

"De ville förnedra honom. Förödmjuka honom. Skada honom. En kille de inte känner."--- 

"Varken de här killarna eller de flesta andra av likadana rån handlar om något annat än en sak – en etnisk baserad grund för ett rent klasskrig. Det låter kanske drastiskt att uttrycka sig så men det är vad det är."--- 

Och vad händer med de som utsatts för den här typen av våld, frågar sig RWU, och svarar:

"Det omedelbara är såklart rädsla. Att de känner sig permanent otrygga och rädda även i sina egna bostadsområden, i sina hem, mitt på dagen. En fruktansvärd sak. Att gå omkring och alltid vara rädd. Men vad händer med rädslan sedan, i en ung människa?

Den kan förvandlas till raseri. 

Och här har vi en våldsspiral vi inte sett början på ännu. Precis som Malcom  skriver i sitt insiktsfulla blogginlägg (170725) kommer vi få se svenskar på olika sätt slå tillbaka, bokstavligen. För att staten övergett dem. Staten skyddar inte oss längre och den skyddar inte våra barn. 

Vad händer när folk tar saker i egna händer?

Jag vet inte om folk förstår hur livsfarlig och explosiv den här utvecklingen kan bli och det kan gå fort."

https://uvell.se/2019/11/13/raseri-inte-ran/

Fetstilen är från bloggen.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-14 07:33 #109 av: Jimmy.L

En man i 25-årsåldern rånades och misshandlades i onsdags kväll i Fellingsbro. Rånarna tog bland annat en jacka.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/misshandelsran-i-fellingsbro

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-14 08:31 #110 av: Jimmy.L

En man blev huggen med ett vasst föremål i samband med ett rån i Malmö sent på onsdagskvällen. Två förövare i 20-årsåldern har sökts av flera polispatruller, hund och helikopter. – Ingen är gripen, säger Mikael Lind, vakthavande befäl vid polisen.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/1neAVJ/man-huggen-med-vasst-foremal-vid-ran

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-14 10:17 #111 av: Jimmy.L

På torsdagsmorgonen blev en tonårspojke överfallen och rånad i Västerås. Han fördes därefter till sjukhus med ambulans. – De har gett sig på honom med något slags tillhygge, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson på polisen. Rånarnas byte? En matlåda.

https://www.expressen.se/nyheter/tonaring-overfolls-ranare-stal-matlada/

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-15 08:05 #112 av: Jimmy.L

Under natten till fredagen ska två killar ha förföljt en man i 25-årsåldern och hans flickvän i Varberg. Enligt anmälan har killarna sedan rånat mannen på Drottninggatan.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/man-forfoljd-och-ranad-bytet-blev-skateboardverktyg

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-16 07:19 #113 av: Jimmy.L

På fredagskvällen blev en ung kille rånad av flera äldre gärningsmän i Ladugårdsängen i södra Örebro. Enligt polisen ska gärningsmännen fått med sig både killens jacka och mobil.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/ung-kille-ranad-pa-jacka-och-mobil-garningsman-soks-av-polis

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-16 07:28 #114 av: Göstage

#109ff Fellingsbro, Västerås, Varberg och Örebro - i ort efter ort är det smågangsters som äger gatorna under kvällar och nätter utan att bli identifierade och lagförda, och i de undantagsfall de blir det ersätts de snabbt av nya våldsverkare. Lugna gatan? 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-16 08:52 #115 av: Göstage

Den västsvenska rånvågen fortsätter.

"Under natten mot lördag inträffade fyra rån och ett rånförsök på fem timmar i centrala Göteborg.
Vid flera av tillfällena var gärningsmännen maskerade och bar kniv.
Dessutom inträffade också flera andra rån i Västsverige – bland annat i Borås där en man blev överfallen i en gångtunnel."---

https://www.expressen.se/gt/fem-ran-i-natt-pa-bara-nagra-timmar/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-16 11:38 #116 av: Göstage

Några åker trots allt dit, som sagt.

"Niclas, 20, misshandlades grovt i en gränd och tvingades kyssa en av gärningsmännens fötter. William, 18, blev knivhotad och slets i väg mot en undanskymd innegård.
De föll båda offer för ungdomsgänget som satte skräck i Göteborg. Nu har sju unga killar dömts."---

"Sju killar mellan 15 och 22 år ställdes inför rätta i ärendet och samtliga döms i olika utsträckning. Längst straff – 4 års fängelse – får 22-åringen medan de som är minderåriga döms till ungdomsvård.
Den 17-årige ledaren döms för bland annat sju rån till sluten ungdomsvård i ett år och åtta månader."---

https://www.expressen.se/gt/ungdomarna-satte-skrack-niclas-20-slogs-blodig/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-16 12:24 #117 av: Jimmy.L

#116Påen annan sajt beklagar dom väl att rånaren dömdes.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-17 10:16 #118 av: Göstage

"Två pojkar i 15-årsåldern rånades med ett vapen på en ungdomsfest i Munktorp. Polisen söker misstänkta gärningsmän.
– Vi har ett signalementen på gärningsmännen och kommer att göra ytterligare förhör med pojkarna under morgonen, säger Tobias Ahlén som är presstalesperson på polisen i Västmanland."---

 https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/foralder-larmade-polis-vapen-cirkulerade-pa-ungdomsfesten-tva-pojkar-ranades

Varberg, Västerås, Örebro. Så och i Munktorp.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-17 11:35 #119 av: Göstage

Svensk prepping:

"Tullverket har hittills i år gjort rekordmånga beslag av tårgas- och pepparsprejer.
Enligt Jonas Karlsson, sakkunnig vid enheten Nationell samordning vid Tullverket, är förklaringen en ökad oro och otrygghet i samhället.

När folk vill kunna försvara sig väljer man normalt inte skjutvapen utan istället tårgas eller pepparsprej, säger Jonas Karlsson."---

SR

När samhället inte kan försvara dig så ligger bollen hos dig själv. Idag pepparspray, i morgon...?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-17 11:57 #120 av: VSK

#118

Munktorp är oerhört litet. Kan inte bo många hundra personer i samhället. 

(hade tillgång till verkstad där då man var ägare till amerikanska äldre bilar).

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-11-17 20:49 #121 av: Göstage

En kvinna överfölls av två rånare i Piteå söndag eftermiddag vid sjuttontiden. Kvinnan knivhöggs och har forslats till sjukhus. Hennes tillstånd har inte meddelats, men polisen har kunnat tala med henne. Ingen har gripits för rånet.

Källa

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-17 21:10 #122 av: Jimmy.L

#121 Arg

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-18 07:59 #123 av: Jimmy.L

En ung man blev natten till måndag slagen med en hammare vid ett rån i Vänersborg. Mannen fördes till sjukhus efter rånet.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/man-ranad-och-attackerad-med-hammare-fordes-till-sjukhus

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-18 15:14 #124 av: Jimmy.L

Flera gärningsmän har rånat en ensam man i centrala Skara. Offret blev av med kontanter vid rånet. Gärningsmännen är på fri fot.

https://www.expressen.se/gt/ensam-man-ranad-av-flera-garningsman/

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-18 15:20 #125 av: Göstage

#124 Mitt på ljusa dagen...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-18 15:24 #126 av: Jimmy.L

#125 Trygga Sverige du vet.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-18 15:38 #127 av: Göstage

Ja, här som man måste skriva och tala om att man har varit ute utan att något hände...Skrattar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-18 15:41 #128 av: Jimmy.L

#127 Hyschar

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-19 15:16 #129 av: Göstage

Blanche Jarn på Smedjan skriver om ungdomsrånarna.

"Grov brottslighet bland unga växer lavinartat. Nyligen kunde man läsa om ungdomsrån i Stockholms lokaltidning. Antalet unga som rånas i Stockholmsområdet har skjutit i höjden. Mellan januari och september 2015 rånades 284 personer under 18 år i staden; mellan januari och september 2019 rånades 845. Siffran har blivit tre gånger så hög på fyra år. Den biträdande regionpolischefen Pia Sjunnegård Dahlbom berättar att det typiska när unga rånas är att även förövarna är unga, ofta mellan 15 och 17 år. Rånen är ofta hänsynslösa."---

https://timbro.se/smedjan/sverige-ar-naivt-infor-ungdomsbrottsligheten/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-20 07:43 #130 av: Jimmy.L

En person fick föras med ambulans till sjukhus efter att ha blivit nedslagen och rånad av två förövare i Skärholmen vid 18-tiden. Mannen ska ha rånats på mobiltelefon och hörlurar.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/tva-personran-i-sodra-stockholm

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-20 07:58 #131 av: Göstage

Att gå med hörlurar på utomhus är nog dessvärre numera ett "effektivt"sätt att locka till sig rånare.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-20 08:02 #132 av: Jimmy.L

#131 Ja tyvärr.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-22 07:31 #133 av: Jimmy.L

Under natten mot fredagen har en man blivit misshandlad och rånad inne på en toalett på Burger King på Avenyn. – Han blir insläpad på toaletten av två män som sedan slår och sparkar, säger Johan Josarp, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

https://www.expressen.se/gt/man-ranad-och-misshandlad-pa-burger-king/

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-22 07:36 #134 av: Jimmy.L

På bara två veckor har fyra rån och ett rånförsök anmälts i Lomma. Offren har i samtliga fall varit unga killar. – Vi tror att fler unga kan ha varit utsatta, säger Håkan Persson, kommunpolis i Lomma, till Sydsvenskan.

https://www.expressen.se/kvallsposten/skolor-varnar-sina-elever-for-ranvag/

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-22 21:13 #135 av: Göstage

Efter några synnerliga råa rånöverfall i Falun där tre maskerade personer slagit ner och rånat kvinnor höjer polisen beredskapen i helgen.Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-23 08:48 #136 av: VSK

Enligt trådens titel så är det inget man behärskar här i stan för här har det skett två personrån på mindre än ett dygn. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-11-23 09:01 #137 av: Göstage

Tyvärr får nog många lära sig det den hårda vägen, trots råden från poliser och redan utsatta...Ledsen

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-23 09:18 #138 av: VSK

Va ju ett mordförsök på en helt annan plats oxå men fel tråd för att skriva om det här. Tyvärr så kommer våldet att eskalera når fruktansvärt när de halvkriminella ser att det är fritt fram att bli helkriminella.

Väntar fortfarande på PM från PK-eliten för nattvandring. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-11-25 07:22 #139 av: Jimmy.L

Under lördagskvällen blev en ung pojke utsatt för rån i Nyköping och enligt uppgifter till polisen ska personerna ska ha slagit honom med pinnar.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/ung-pojke-ranad-och-slagen-med-pinnar-i-nykoping

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-25 20:32 #140 av: Göstage

Ungdomsrånarna som rånar sina jämnåriga gör det inte på grund av ekonomisk nöd utan av hat och sadism. Ann Heberlein skriver om sina tankar inför denna brottslighet. 

https://nyheteridag.se/heberlein-ranarligorna-som-fornedrar-unga-ar-inga-offer/ (ännu ej plusspärrad artikel)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-26 07:44 #141 av: Göstage

#140 En nyhetsartikel idag verkar i allt väsentligt bekräfta Ann Heberleins bild av denna typ av rån.

"– Min bild är att det är ungdomar som utför den här typen av rån."--- 

– När det gäller förnedringsdelen kadet, som en målsägande beskrev det, verka som att gärningsmännen ser det som en sysselsättning, att de har långtråkigt och passar på att råna och förnedra. Det har jag aldrig sett hos vuxna, fortsätter Erik Nord (polischef i Göteborg).

Kammaråklagare Linda Wiking har arbetat med flera av ungdomsrånen med förnedringsinslag som har inträffat i Göteborg under det senaste året. Hon ser att gärningsmännens motiv ser annorlunda ut än vid andra rån.
– Det finns helt klart andra motiv. Det känns som att vissa av de här personerna inte rånar för godsets skull, utan det är något annat man vill få ut av gärningen. Det triggar andra sinnen, att man själv mår bättre av att sätta någon annan i en sämre position, säger hon."---

TT

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-01 08:56 #142 av: Jimmy.L

Rån mot unga under 18 år har ökat dramatiskt i Stockholm det senaste året. Under 2019 har hittills 929 rån mot barn anmälts. Vi har träffat 16-årige David som rånades på väg hem från Mall of Scandinavia.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/david-16-ranades-av-ungdomar-i-solna

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-01 21:14 #143 av: Jimmy.L

Strax innan 15.30 larmades polis till Hovås i Göteborg. Två pojkar i 15-årsåldern ska då ha blivit hotade med kniv och rånade på gods.

https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/5de40983d45a8b0011b16607

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-02 21:03 #144 av: Jimmy.L

En tonårspojke och kvinna i femtioårsåldern blev under kvällen utsatta för väpnade rån i centrala Örebro. Enligt polisen ska både kvinnan och pojken ha blivit hotade med ett tillhygge. Pojken rånades på en dyr jacka, medan rånaren ville ha kvinnans väska.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/tonaring-ranad-pa-jacka-ska-ha-hotats-med-tillhygge

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-03 10:37 #145 av: Jimmy.L

En person uppges ha blivit rånad av tre maskerade gärningsmän i sin bostad i Husby i Stockholm, enligt polisen. Gärningsmännen har trängt in i lägenheten och tilltvingat sig tillhörigheter därifrån.

https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/5de6297836fc19001176cbc9

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-05 07:14 #146 av: Jimmy.L

En person har blivit misshandlad och utsatt för stöld i Morö Backe, Skellefteå. Personen fördes till sjukhus för vård.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/en-till-sjukhus-efter-grov-misshandel-3

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-05 15:38 #147 av: Göstage

Är rätt säker på att jag gjorde en arbetsfri insats för att rädda en äldre herre att bli rånad vid en bankomat idag. Han hade parkerat sin handikappmoped på gatan och stod och fumlade vid bankomaten. När jag kom såg jag ur min vinkel att det stod tre killar i 16-17 årsåldern bakom ett prång ungefär fem meter bort.

Då killarna såg att de var iakttagna satte de full fart nedför gatan och runt ett hörn. Farbrorn vid bankomaten verkade inte ha märkt något, jag tror knappt att han såg att jag stod bakom honom, och han lär aldrig veta hur nära det kan ha varit att han blivit rånad.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-05 15:47 #148 av: Jimmy.L

#147 Bra gjort! Pokal

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-05 17:34 #149 av: Göstage

Nja, jag bara stod där ju, men jag råkade nog komma i rätt ögonblick. Får se om det blir några andra som råkar illa ut istället för den här farbrorn...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-06 08:27 #150 av: Jimmy.L

Polisen söker sen igår efter två maskerade rånare i Salem. Det var sent på kvällen som två personer utsattes för ett rån utomhus i den östra delen av kommunen.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=5285&artikel=7361467

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-07 06:40 #151 av: Jimmy.L

När ungdomspoliserna i Örebro gör tillslag hos misstänkta rånare hittar de ofta stöldgods som inte är anmält stulet. Det här gör att de misstänker att rån mot ungdomar är vanligare än det ser ut i antalet anmälningar.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/polisen-stort-morkertal-bland-ungdomsran

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-07 06:47 #152 av: Göstage

Nog ingen vågad gissning. Sedan kan det ju finnas olika orsaker - många törs väl inte anmäla, andra ser det som lönlöst, eftersom utredningen i regel läggs ner ungefär i samma ögonblick som anmälan skrivs.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-07 06:56 #153 av: Jimmy.L

Jo så är det tyvärr.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-09 07:01 #154 av: Jimmy.L

I Stockholm har ungdomsrånen ökat med över 80 procent sedan förra året. Stora köpcentrum som Mall of Scandinavia är ett populärt tillhåll för rånarna.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/mall-of-scandinavia-grogrund-for-barnran

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-09 11:10 #155 av: Jimmy.L

En kvinna i 25-årsåldern rånades på flera hundra kronor i Eskilstuna under söndagskvällen när en okänd man dök upp bakom henne och hotade henne med någon form av tillhygge.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/kvinna-ranades-och-hotades-i-slagsta-i-eskilstuna

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-09 19:19 #156 av: Jimmy.L

En man blev strax före kl 18 överfallen av tre eller fyra personer som slog ned honom bakifrån på Västra Rönneholmsvägen i centrala Malmö. – Man har kommit över bland annat Airpods och cirka 3 000 kronor i kontanter, säger Patric Fors vid polisens regionledningscentral i Malmö.

https://www.expressen.se/kvallsposten/krim/ranare-overfoll-man-med-slag-och-sparkar/

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-10 15:57 #157 av: Jimmy.L

Polisen har gripit tre personer i 18-årsåldern misstänkta för att ha rånat en man i södra Stockholm. Männen som nu är anhållna misstänks ha koppling till en rad tidigare rån i området.

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/tre-personer-anhallna-efter-ran-i-sodra-stockholm/repslj!ymWVpM8Dg4w3qQ888VYyA/

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-11 16:18 #158 av: Göstage

"Ursinniga föräldrar som tar lagen i egna händer.
Den utvecklingen varnar M-ledaren Ulf Kristersson för med anledning av att allt fler barn rånas.
– Jag är väldigt rädd för en utveckling där föräldrar tappar tron på statens förmåga att skydda deras barn, säger han."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/RRnJKd/kristerssons-varning-kommer-ta-lagen-i-egna-hander

Jag är rädd för att den förälder som bär hand på barnets rånaren får ett betydligt hårdare straff än rånaren.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-11 18:47 #159 av: Jimmy.L

#158 Så sant.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-12 07:37 #160 av: Jimmy.L

En kvinna i 30-årsåldern blev rånad utomhus i Boden på onsdagskvällen vid 22-tiden. Kvinnan promenerade i Lundagård när hon rånades av en person som ska ha använt sig av någon form av hot.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=7365660

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-13 09:47 #161 av: Jimmy.L

Tidigt på fredagsmorgonen blev en man rånad i stadsdelen Lorensberg i Göteborg. De två rånarna fick med sig mannens värdesaker innan de försvann från platsen. – De hade inga tillhyggen, men var enligt målsägande aggressiva, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

https://www.expressen.se/gt/man-ranad-i-goteborg-tva-garningsman/

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-14 10:16 #162 av: Göstage

"Göteborg: Polisen har under natten fått in ett antal larm om en rad personrån som inträffat på spridda platser runt om i staden.
– Ingen är gripen ännu, säger Peter Adlersson, presstalesperson på polisen i Göteborg."---

https://www.gp.se/nyheter/göteborg/flera-personrån-i-göteborg-i-natt-1.21561997 

Business as usual...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-14 10:52 #163 av: Hayabusa

#162 Ikväll blir det besök på klubb i centrala Göteborg. Orolig? Nej, men "better safe than sorry". Tar med mig kontanter men ingen mobil eller kort. Inte heller någon nyckel, givetvis. Favoritjackan lämnas hemma, det blir en som jag kan avvara. Skulle jag bli rånad på kontanter så är det givetvis illa, men bättre än att bli av med mobil och, framförallt, kort etc.

Business as usual, japp...

Anmäl
2019-12-14 11:00 #164 av: Göstage

#163 Bara ett tips: undvik nattamat på snabbmatställena - då har du minskat konfrontationsrisken ytterligare. 

I övrigt väljer jag ändå "ha det så trevligt" istället för  "lycka till". Skämtar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-14 11:06 #165 av: Hayabusa

#164 Tack, jodå...de undviker vi alltid. Jag & min kompis har varit med så pass länge att vi vet hur man "flyger under radarn" och undviker det uppenbara.  Vi åker enbart taxi med "känt företag" t ex.  Där gäller det att vara vaksam eftersom många smyckar sina taxibilar för att se ut som de "äkta". 

Men, än en gång - Tack :) Möjligen kommer det en rapport om kvällen... :)

Anmäl
2019-12-14 11:38 #166 av: Jimmy.L

#163 Hoppas ni får det trevligt utan några tråkigheter.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-14 12:14 #167 av: Hayabusa

#166 Tack Glad

Det brukar gå bra och, som sagt, vi är två erfarna rävar som vet hur vi ska uppträda...

Anmäl
2019-12-15 07:32 #168 av: Jimmy.L

En man i 20-årsåldern skadades i samband med ett personrån i Bromma under lördagskvällen. Polisen söker efter två gärningsmän.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/en-person-till-sjukhus-efter-knivran-i-bromma

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-15 08:26 #169 av: Göstage

#163ff Verkar ha varit ett lugn kväll i centrum. Men helt lugnt är det ju aldrig...

"Tidigt på söndagsmorgonen råkade en man i 40-årsåldern ut för ett rånförsök i centrala Göteborg. Mannen, som överrumplades av två gärningsmän, blev i samband med händelsen skadad i ansiktet.
Larmet om händelsen kom vid 05.20-tiden.
Det inträffade vid Bältesspännarparken i de centrala delarna av Göteborg."---

https://www.expressen.se/gt/man-skadad-vid-ranforsok-i-centrala-goteborg/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-15 11:32 #170 av: Jimmy.L

Två personer rånades på kontanter i Lundby i Eskilstuna under lördagskvällen. Polisen grep en misstänkt gärningsman.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/tva-personer-ranades-i-eskilstuna

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-15 19:24 #171 av: Hayabusa

#163-167

Kvällen förlöp utan några incidenter att tala om. Väldigt lite folk ute på stan (dvs centrala Gbg), men att det var regnigt och veckan innan jul påverkade möjligen.

Däremot var lokalen där bandet spelade lite sisådär...lite förundrad över att de hade fått godkänt för spelningar. "Max 250 pers" stod på en skylt, men gissar att det var fler än så. Vill inte tänka på vad som hade hänt om brand utbrutit, men nu gick det bra och bandet gjorde bra ifrån sig. 

Anmäl
2019-12-15 22:27 #172 av: Tjeja

Är man rik blir man rånad...

..är man fattig blir man hotad och ihjälslagen för nöjes skull..

Hur man än vänder sig blir det fel nu för tiden. 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2019-12-19 16:46 #173 av: Göstage

"Under 2019 har polisen i Region syd registrerat 113 misstänkta rånare som är under 15 år. Antalet barnrånare har ökat kraftigt i alla distrikt i region Syd, utom i Malmö där siffrorna är ungefär de samma som år 2015.
– Det anmärkningsvärda är att det här inte är ett storstadsfenomen. Det finns i både stora och små tätorter, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef."---

"Den kraftiga ökningen av antalet unga rånare bekymrar polisen, men Jarl Holmström tror att verkligheten kan vara värre än vad siffrorna visar.
– Det finns ett mörkertal. Brottsoffren känner sig utsatta och skuldbelägger ofta sig själva. Jag tror att man ska vara försiktig med att ta statistiken för sanning."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/113-barnranare-i-sydsverige-i-ar

Återväxten är tryggad...Vilar huvudet i handen

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-21 08:05 #174 av: Jimmy.L

Nu minskar ungdomsrånen vid Westfield Mall of Scandinavia enligt polisen.

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/ungdomsranen-vid-mall-of-scandinavia-minskar/repslt!@YpNp4BTHX08teRxNx8TQ/

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-21 09:03 #175 av: Göstage

#174 Hoppas inte att BRÅ hjälpt till att ta fram statistiken.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-21 09:28 #176 av: Jimmy.L

En hemmafest i en villa i Västerås angreps tidigt på lördagsmorgonen av beväpnade rånare, uppger polisen. 20 personer blev rånade.

https://www.expressen.se/nyheter/bevapnade-ranare-tog-sig-in-pa-hemmafest/

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-21 10:31 #177 av: Göstage

#176 Bara att bocka av på listan över nya kriminella landvinningar i vårt samhälle.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-21 11:14 #178 av: VSK

#176 

Det märkliga är att polisen INTE vill gå ut med signalement på rånarna enligt Aftonbladet. Låter som poliserna är förtegna och det vet vi ju vid det här laget vad det betyder.

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-12-23 07:07 #179 av: Jimmy.L

En man i 20-årsåldern rånades på sin jacka och mobiltelefon under natten i centrala Uppsala. Mannen ska ha förts till sjukhus med lättare skador. Två män har gripits, skriver polisen på sin hemsida.

https://www.expressen.se/nyheter/man-ranad-pa-jacka-och-mobiltelefon-i-uppsala/

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-23 07:09 #180 av: Jimmy.L

Under söndagskvällen rånades fem personer av ett gäng i Torslanda på Hisingen. De greps senare i en bil som det fanns misstänkt stöldgods i. De gripna är mellan 17 och 20 år och var delvis maskerade under rånen.

https://www.expressen.se/gt/flera-gripna-for-ran-i-goteborg-stoldgods-i-bilen-/

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-23 07:43 #181 av: Jimmy.L

En man i 30-årsåldern rånades på sin plånbok och bankkort vid Olauiparken i centrala Norrköping vid halvtretiden i natt.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=7373463

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-25 18:17 #182 av: Jimmy.L

Tre unga gärningsmän hävdade att de hade vapen och lyckades på så sätt råna två personer på en mobiltelefon och en tröja i närheten av Slussen på Södermalm i Stockholm vid 16-tiden på juldagen.

https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/5e0393eded594f0011474b57

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-27 07:22 #183 av: Jimmy.L

Under ett rånförsök har en pojke i 15-årsåldern blivit knivskuren. Rånförsöket skedde i Motala vid Centralstationen och polisen söker just nu efter två gärningsmän. – Pojken har blivit knivskuren i armen, säger Martin Detterström vid polisen.

https://www.expressen.se/nyheter/pojke-knivskuren-vid-ranforsok-/

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-28 07:26 #184 av: Jimmy.L

Två män blev under fredagskvällen vid 20.30-tiden utsatta för ett överfall vid Borlänge resecentrum då två maskerade män försökte råna dem. Rånarna var aggressiva och hotfulla, men lyckades inte få med sig något.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/tva-man-overfallna-i-borlange-av-maskerade-ranare

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-28 08:48 #185 av: Göstage

Håkan Boström på GP:s ledarsida skriver om att många tungt kriminella i Göteborg sitter inne just nu och detta faktums påverkan på skjutningsstatistiken, samtidigt som nyrekryteringen nu sker genom ungdomsgäng som kvalificerar sig genom att gängråna "Svensson på stan".

"Den positiva slutsatsen är att den grova våldsbrottsligheten går att hantera, eller åtminstone hålla i schack, med punktinsatser och straffskärpningar. Då är det svårare att få bukt med den utbredda ungdomsbrottslighet som ligger till grund för nyrekryteringar till gängen.

Antalet anmälda personrån ser till exempel ut att bli rekordhögt i Göteborg för 2019 med den högsta siffran på fem år (en ökning med minst en tredjedel). Risken att bli rånad är statistiskt sett mycket liten, men vetskapen att det drar runt gäng som rånar ensamma nattvandrare väcker ändå en befogad oro hos allmänheten.
Inte minst är den markanta ökningen av rån mot barn och unga allvarlig. Rånarna är i de fallen inte sällan själva unga, och här krävs det troligen att socialtjänsten ges utökade befogenheter att tidigt sätta in mer kraftfulla åtgärder, liksom straffskärpningar."---

https://www.gp.se/ledare/våldsbrotten-går-att-komma-tillrätta-med-1.21966942

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-30 19:26 #186 av: Jimmy.L

En man i Borlänge trodde att han hade bestämt träff med en kvinna som han träffat på internet, men i stället lurades han till mötesplatsen av fyra män som överföll honom en natt i augusti, skriver Dalarnas Tidningar.

https://www.expressen.se/nyheter/trodde-han-skulle-pa-dejt-ranades-av-liga/

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2020-01-01 12:49 #187 av: Jimmy.L

Två män i 20-årsåldern misstänks ha rånat och misshandlat flera personer på olika platser i Surahammar under nyårsnatten.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/tva-man-gripna-efter-ranrad-i-surahammar

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2020-01-02 08:28 #188 av: Jimmy.L

En man rånades under knivhot på sina personliga tillhörigheter i centrala Örebro natten mot torsdagen. Polisen rubricerar händelsen som grovt rån.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/man-ranades-under-knivhot

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2020-01-02 08:42 #189 av: Jimmy.L

Vid 22-tiden på nyårsdagen rånades en man i 50-årsåldern i sitt hem i stadsdelen Teleborg i Växjö. Fem misstänkta rånade kunde senare under kvällen gripas av polisen, tack vare ett gott signalement.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/tonaringar-gripna-efter-grovt-ran-i-vaxjo

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2020-01-02 08:43 #190 av: Jimmy.L

Två 12-åriga pojkar blev på nyårsdagen rånade på en gata i centrala Limhamn. Tre misstänka gärningsmän har gripits.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/ungdomar-gripna-for-personran-i-limhamn

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2020-01-04 14:55 #191 av: Jimmy.L

Det var ingen match för polisen att gripa de två mobilrånarna utanför Värnamo. Efter att de rånat kvinnan flydde de – med lokalbussen.

https://www.expressen.se/kvallsposten/valdsamma-telefonranare-tog-bussen-akte-fast/

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2020-01-06 07:12 #192 av: Jimmy.L

Åttaåringen var på väg hem från skolan när fem maskerade personer dök upp och rånade honom under knivhot. – Det är helt åt helvete att man går på en så ung person, säger Marcus Warneby vid Nackapolisen. Nu har det gått två år och ingen har dömts för brottet.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/e8vvQO/polisen-om-ranet-mot-8-aringen-det-ar-helt-at-helvete

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2020-01-06 09:43 #193 av: Göstage

#192 Man saknar ord.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2020-01-06 09:47 #194 av: Jimmy.L

Ja det är sjukt.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2020-01-06 10:34 #195 av: VSK

#192

Har tömt mitt vokabulära ordförråd för vad jag tycker om såna avskum som rånar en 8-åring.

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2020-01-06 16:22 #196 av: Jimmy.L

Två unga personer med kniv försökte tvinga mannen att ta ut pengar. Rånförsöket inträffade strax efter klockan elva på måndagsförmiddagen i Majorna. När gärningspersonerna inte lyckades tvinga till sig några pengar försvann de från platsen till fots.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=7379225

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2020-01-07 13:19 #197 av: Jimmy.L

En pojke i tonåren rånades av tre maskerade personer i stadsdelen Ljura i Norrköping sent på måndagskvällen. Han ska ha blivit av med mobiltelefon, kontanter och glasögon.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/tonaring-ranad-i-norrkoping

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2020-01-08 18:00 #198 av: Jimmy.L

Tre killar hotade en jämnårig tonåring med kniv och stal hans mobil vid ett rån i Södertälje på onsdagseftermiddagen.

Betalartikel

https://www.lt.se/artikel/gang-ranade-jamnarig-pa-mobil-hotade-honom-med-kniv

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2020-01-09 20:30 #199 av: Jimmy.L

En 12-årig pojke har rånats under en bussresa i Malmö på torsdagen. Under resan ska en man ha satt sig bredvid pojken och frågat om att få låna hans mobiltelefon. Mannen har sedan följt efter pojken när han gått av bussen. “Gärningsmannen ska ha påtalat att han har en pistol och krävt att pojken lämnar över sin mobiltelefon och hörlurar till honom, vilket pojken gör”, skriver polisen på sin hemsida.

https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/5e177663c8155d0011e9ac04

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2020-01-11 18:02 #200 av: Jimmy.L

Vid halvsextiden på lördagsmorgonen blev två kvinnor överfallna och rånade av fyra män på en parallellgata till Avenyn.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=7382721

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2020-01-12 10:09 #201 av: Jimmy.L

Det var vid 23.30 på lördagskvällen som en polispatrull på Hisingen fick syn på en man som jagade en annan i Lammelyckan på Hisingen. Polisen lyckas stoppa och fånga in de båda männen och det visar sig att den ena mannen en stund tidigare rånat den andra på mobiltelefon och andra värdesaker.

https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/jagade-sin-r%C3%A5nare-d%C3%A5-d%C3%B6k-polisen-upp-1.22468425

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2020-01-14 06:55 #202 av: Jimmy.L

En man i 25-årsåldern knivhöggs i benet i samband med ett rån vid Häggviks station i norra Stockholm vid midnatt. Mannen fördes med ambulans till sjukhus.

https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/5e1d278e09a2ea00117726d2

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2020-01-15 20:19 #203 av: Jimmy.L

En 15-årig pojke har rånats på mobiltelefonen utanför matbutiken Din mat på Ringvägen i Västerhaninge. – Fyra unga män med kniv hotade honom, säger Lars-Göran Rehn, polisen.

https://mitti.se/blaljus/utanfor-narbutik-vasterhaninge/?omrade=haninge&view=app

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2020-01-16 07:36 #204 av: Jimmy.L

Tre knivbeväpnade rånare ska ha knivskurit en man på Lindälvs gata i Kungsbacka under onsdagskvällen och fått med sig offrets mobiltelefon och träningskläder.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/ranare-knivskar-man-i-kungsbacka

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2020-01-16 16:13 #205 av: Jimmy.L

Klockan 14.25 kom larmet om ett rån vid Hovåsskolan i Göteborg. En pojke i 15-årsåldern ska då ha blivit överfallen av två yngre män vid en tunnel i anslutning till skolan. Männen ska ha fällt pojken till marken och sedan stulit både hans telefon och bankomatkort.

https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/5e207c5fa21c2400120cb84f

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2020-01-16 17:39 #206 av: Göstage

2 480 rån mot barn under 18 år anmäldes under 2019, en ökning med 31% från året innan, uppger BRÅ. 

Källa

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2020-01-17 13:09 #207 av: Jimmy.L

En 16-årig pojke rånades nära Aniaraskolan vid Otterhällan i Göteborg. Pojken fick ett slag i ryggen och blev under hot avtvingad en halskedja, samt mobiltelefon med airpods.

https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/5e219b0e71d89c00182beb86

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2020-01-18 07:05 #208 av: Jimmy.L

En man rånades vid 02.30-tiden i Ljungby i natt. Den 30-årige mannen uppgav för polisen att fem personer misshandlat honom och tagit hans mobil och klocka.

https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/5e229da05b8ef300110126f3

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2020-01-18 07:27 #209 av: Jimmy.L

Rån riktade mot barn under 18 år har ökat kraftigt i länet de senaste fem åren. Förra året fick polisen in 77 anmälningar om rån mot person under 18 i Sörmland.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/kraftig-okning-av-ran-mot-barn-i-sormland

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2020-01-18 07:29 #210 av: Jimmy.L

Två maskerade personer ska ha hotat pojken med ett pistolliknande föremål i Eslöv under fredagskvällen. Rånarna fick med sig hans mobiltelefon och hörlurar. Männen kunde senare gripas efter att ha spårats genom en app i den stulna telefonen.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/tva-gripna-efter-vapnat-ran-mot-minderarig

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2020-01-19 07:40 #211 av: Jimmy.L

En pojke i 15-årsåldern har blivit slagen i ansiktet och rånad på jacka och mobil under lördagskvällen i Västerås, enligt VLT.

https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/5e23f7cefe283d0011cb3f4e

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2020-01-19 07:42 #212 av: Jimmy.L

En person skadades vid ett rån på Järntorget i Göteborg vid halv fyratiden under natten mot söndagen. – Det är oklara skador, säger Martin Hallberg, vakthavande befäl vid polisen. En person kunde gripas misstänkt för grovt rån.

https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/5e23ca64fe283d0011cb3f44

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2020-01-19 16:24 #213 av: Jimmy.L

Tre pojkar i yngre tonåringen ska ha blivit överfallna av ett ungdomsgäng i stadsdelen Sätra i Gävle. Första larmet kommer strax före klockan 13 på lördagen. En pojke uppger då att han blivit slagen av flera ungdomar, som försökt stjäla hans byxor. Knappt en halvtimme senare kommer ytterligare ett larm. En pojke berättar då han blivit nedbrottad och rånad på sina skor och hörlurar av flera ungdomar. I samband med detta ska hans jämnåriga kompis ha blivit rånad på sin mössa.

https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/5e2465925b8ef30011012873

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.