terrorism

Drottninggatan den 7 april

2019-04-05 13:38 #0 av: Göstage

 "Varje dag saknar jag hennes röst och hennes närhet, jag kommer varje år undra hur hon skulle ha utvecklats, hur hon skulle se ut och vara. Jag kommer att gråta på varje student för att hon aldrig nådde dit, på varje bröllop för att hon aldrig fick möjligheten att gifta sig, jag kommer att tänka på henne när människor får barn… Listan är oändlig och så även min saknad och sorg. Det tar inte ett år att sörja förlusten av sitt barn. Det tar resten av ditt liv."

Ebbas mamma

På söndag är det två år sedan dådet på Drottninggatan. Några påminns ytterligare  i sin djupa sorg, samtidigt som samhället verkar förbigå dagen under största möjliga tystnad.

"– Vi vaknar med vår dotter i tankarna och vi går och lägger oss med vår dotter i tankarna, säger Erik Dereymaeker i en intervju med TT.
Hans dotter, den då 31-åriga Maïlys Dereymaeker från Belgien, var en av de fem som dödades i terrorattentatet på Drottninggatan den 7 april 2017."---

"– Vi känner oss övergivna av de svenska myndigheterna och försäkringsbolagen. Jag är väldigt besviken, säger Erik Dereymaeker, på telefon från Belgien.

Inför den andra årsdagen hade Erik och Cinta Dereymaeker-Fauville planerat att besöka Stockholm för att hedra minnet av dottern i en officiell minnesstund. Men ingen inbjudan kom. Stockholms stad håller ingen ceremoni i år.
– Vi beklagar detta djupt. Så många är berörda. Även om tid har passerat så skulle det hjälpa oss i vårt sorgearbete. Och det skulle också visa att invånarna i Sverige står enade och inte accepterar att samhället attackeras på ett sådant sätt. Att vi gör allt för att det inte ska hända igen, säger Erik Dereymaeker."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/dO48rJ/efter-terrordadet-efterlevande-kritiska

Den ideella stiftelsen Ebbas minne ordnar dock en manifestation.

"Brottsoffer är inte mycket värda i dagens Sverige. Tvärtom är det stort fokus på gärningspersoner och kriminella. Lidandet som deras gärningar orsakar talar man mindre om, och de skadestånd som svenska staten betalar ut är löjeväckande. 60.000 var summan som Ebba Åkerlunds föräldrar fick var för sin 11-åriga dotters liv (samtidigt som man betalar skyhöga skadestånd på hundratusentals kronor till kriminella och våldtäktsmän, som i det uppmärksammade Fittjafallet). 

Staten kan inte skydda Ebbas grav från vandalisering, inte heller anordnar man några ceremonier för att hedra offren för det värsta terrordådet i svensk historia. Den manifestation som anordnas nu söndagen den 7 april är en privat sådan, initierad av Ebba Åkerlunds minnesstiftelse Ebbas Änglar som startades av Ebbas mamma Jeanette Åkerlund."---

http://katerinamagasin.se/staten-vander-terroroffer-ryggen-ebba-akerlunds-minne-hedras-7-april-via-privat-stiftelse/

De infällda länkarna har jag lagt in.

Edit.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-05 13:54 #1 av: Herveaux

2...år?! Jisses, vad tiden går fort, känns som det var i höstas jag läste om och såg de hemska klippen om det här. Gråter

Ursäkta, tillbaka till ämnet, börjar väl bli så avtrubbad för hur Sverige fungerar överlag att jag inte förvånas att det inte blir någon minnesstund. Ledsen

Edit: Tröttmössan tittade på klippet först nu - riktigt bra!

// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Film, Hamster, Guldhamster och Hundar
"Your differences make you important and special"

Anmäl
2019-04-05 14:20 #2 av: Jimmy.L

Dåligt att staden inte hedrar offren.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-06 02:50 #3 av: annia1

Det var ett par reportage på tv4 här i veckan.  Först var det att dom talade med pappan (i belgien) till kvinnan som blev det första offret på drottninggatan. Kommer inte ihåg så mycket av det reportaget utan det var mer allmänt (eller vad jag ska kalla det) hur dom mådde och sånt.
Tv4 tog även upp att det inte blir nån minnesgrej i sverige. 

Dan efter hade dom ytterligare ett reportage. Där tog dom bla upp att andra länder har minnesmärken för sina offer och att dom hedrar dom som dött. Pappan sa också nåt om sverige att inte tar hand om offren och/eller anhöriga.

Tv4 tog även upp det här med hur offer och/eller deras anhöriga blir behandlade efteråt (med bla stöd och uppföljning) och det skiljer mycket från sverige inte bara när det gäller pengar. (skadestånd)

Igår torsdag eller om det var i onsdags så talade tv4 om att  stockholm ändrat sig. Det ska tydligen bli så att de lägger ner en krans tror det skulle bli på sergels torg. (osäker på platsen). Mer än så sa de inte på tv så vet inte om det planeras nåt mer.

Pappan som de intervjuade, dom hade ju tänkt åka till sverige, men det var ju inget planerat då när dom pratade med han. Och frågan är hur ska alla som vill delta i nerläggningen av kransen hinna även om dom får ut meddelande att det kommer ske. 

Det här som står i TS att sverige inte bryr sig om brottsoffren utan  bryr sig om gärningsmännen. Det stämmer oavsett om det gäller personer som råkat ut för vanliga kriminella eller terrorister. Brottsoffren struntar man i. Men det är ju sverige i ett nötskal. Offren är inget värda, antar att det beror på att vissa anser att  sverige är ju så tryggt. Så det är ju bara en myt det som händer i sverige.

I andra länder hedrar man de som blivit offer för terrorister. 

En sak som pappan sa. Att det kommer hända igen även i sverige, men sverige är inte förberett och även det stämmer. Sverige ligger långt efter andra länder.

Anmäl
2019-04-06 05:06 #4 av: [Ay'e]

Tiden går fort och det här känns så nära som om det bara var nån månad sen eller två. Att staden inte hedrar offren tycker jag är lågt det bidrar enbart till att sånt här allt mer normaliseras när det får sakta falla i glömska och vårt "fina" land ställer sig bakom brottslingar i vanlig ordning.

Lågt att inte hedra offren och vi borde istället hedra och minnas alla offer oavsett vad för brott som begåtts för offren får aldrig  glömmas bort tvärtom  minnas samt sätta lagar som omöjliggör att brott begås och får fortgå. Det är dags att Sverige slutar försvara brottslingar och ser offren istället. Hur det har blivit i vårt land vi som en gång haft ett bra land men det är tragiskt nog raserat Ledsen

Anmäl
2019-04-06 05:56 #5 av: Göstage

Tråden om Ebbas grav utgör en påminnelse om en värnlöshet bortom döden.  En sjuk människas verk förvisso, men ändå en symbol för samhällets vanmakt inför ondskan. Också värt att reflektera över, den här årsdagen. 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-06 09:22 #6 av: Göstage

Terroristen

Dådet

Hjältarna

Offren

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-06 13:51 #7 av: Jimmy.L

Folk hade börjat lägga blommor idag vid Drottninggatan.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-07 00:02 #8 av: annia1

Var på tv4 även idag. Stockholm har inte angett nån tid när de ska lägga ner kransen, de har inte heller bjudit in anhöriga för de anser det vara en privat grej.  Hur kan en stad se det som en privat grej.

Anmäl
2019-04-07 06:43 #9 av: Jimmy.L

#8 En bra fråga, detta dåd berör oss alla. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-07 16:18 #10 av: Jimmy.L

Två år har gått sedan terrordådet på Drottninggatan då fem människor dödades och ett tiotal skadades efter terroristen Rakhmat Akilov vansinnesfärd. Therese Hägg är en av dem som som var nära att köras på av lastbilen.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/therese-hade-jag-inte-blivit-knuffad-hade-jag-inte-varit-har-i-dag

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-07 19:08 #11 av: Göstage

"Det här, resignationen, likgiltigheten, skrämmer mig mer än terrorn. Vi kan inte leva i en ständig väntan på nästa terrordåd, och, när det inträffar, sörja, delta i en manifestation och sedan fortsätta som vanligt. Resignationen inför de förändringar som sker i vårt land, mitt framför våra ögon och högst påtagligt, är farlig. 

Det är inte bara i relation till terrordådet på Drottninggatan och det terrorhot vi numera lever under som samhället kapitulerat. Med nedslagna ögon och krum rygg ser vi barn blir rånade av barn, unga män skjuta ihjäl varandra på öppen gata, våldtäkterna öka, bilkapningar, home invasions och bedrägerier explodera.

Så här kan vi inte ha det. Vi får inte resignera. Vi måste värna vår trygghet och vårt samhälle. Det är inte bara vår rättighet. Det är vår plikt."---

Ann Heberlein  på 2-årsdagen av dådet.                

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-07 08:45 #12 av: Göstage

Efter terrordådet på Drottninggatan inskärptes det att lastbilschaufförer har ett ansvar att inte lämna sina fordon med nycklarna i tändningslåset, men en händelse i natt visar att det brister - i det här fallet var det var en brödbil som stals under pågående distributionsrunda. 

Som tur var stals den här lätta lastbilen av en missbrukare som bara skadade sig själv (förutom att kvadda bilen).

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-07 08:48 #13 av: Jimmy.L

#12 Föaren borde bli av med körkortet och få fängelse så oansvarigt att lämna nycklar kvar i fordonet. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-05-07 08:57 #14 av: Göstage

#13 Ja, det skrivs bara om biltjuvens brott i det här fallet, men som du säger, bilföraren har också ett ansvar. Inte bara att en terrorist kunde ha stulit bilen, det kunde ju ha slutat illa även för "vanliga trafikanter".  

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-07 09:04 #15 av: Jimmy.L

#14 Exakt, jag hoppas föraren i detta fall får betala allt själv det vore en bra läxa.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.