Annons:
Etikettdebatt
Läst 566 ggr
[Göstage]
2019-05-20 10:04

Alkoholpolitik på villovägar?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Svensk alkoholpolitik- en miljöfara? Malin Lernfelt skriver på Kvartal om den svenska alkoholpolitiken och spritresorna , och hon påpekar att denna handel även för med sig olika sorts kriminalitet, bland annat i form av svartförsäljning och langning. 

"Varje dag rullar lastbilar från svenska bryggerier ned till Tyskland. Några timmar senare transporteras samma alkohol tillbaka i privatbilar och bussar. Den allt större gränshandeln, som är en följd av monopol och höga punktskatter, har lett till såväl minskad kontroll och förlorade skatteintäkter som ökad brottslighet och onödiga utsläpp."---

 " Varje gång alkoholskatten höjs ökar incitamenten för människor att sätta sig i bilen och köra de – för många – över 100 milen ned till Tyskland. Och varje resa innebär minskad kontroll av alkoholkonsumtionen, ökat skattebortfall och ökad klimatpåverkan. Det borde oroa de flesta politiker, men så verkar det inte riktigt vara. I stället håller de envist fast vid den svenska modellen med detaljhandelsmonopol och allt högre punktskatter i tron att det ger den önskade effekten, det vill säga minskad konsumtion. Men i vår gränslösa värld fungerar det inte så.

En aktuell rapport från ESO – Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi – som kom i våras visar tvärtom att konsumtionen ökar. I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver ESO-utredaren David Sundén om hur den svenska alkoholpolitiken misslyckats med sin uppgift och hur staten som en följd av gränshandeln tappat kontrollen över alkoholmarknaden: ”Konsekvensen av alkoholpolitikens dåliga styrförmåga är att 20 procent av svenskarnas alkoholkonsumtion kommer från smuggling, egeninförsel eller egentillverkning som inte beskattas i Sverige.”---

"Utöver de utsläpp som transporterna genererar tillkommer även på miljökontot alla de miljontals burkar som inte ingår i det svenska retursystemet som tas in i landet. De ger ingen pant. I bästa fall hamnar dessa i återvinningen, men i många fall i naturen. Inte ens klimatet tycks dock kunna få svenska politikers alkoholmoralism i gungning. Envist förlitar de sig på Systembolaget och dess käcka Facebookkampanjer för att få kunderna att välja klimatsmarta förpackningar. I sig är det naturligtvis en bra sak, men i en tid då allt färre väljer att köpa sin alkohol på just Systembolaget är det långt ifrån tillräckligt."---

https://timbro.se/smedjan/svensk-alkoholpolitik-en-granslos-fars/

Annons:
[Göstage]
2019-09-20 20:50
#1

Utspel om alkoholmonopolet- från lite oväntat håll kanske. Leder nog inte till något, men intressant ändå.

"Inför Centerpartiets stämma ökar kravet i styrka om att Systembolagets alkoholmonopol ska avskaffas. Både Cuf och Centerstudenter ställer sig bakom motionen - och vill köra över partiledningen. – Det statliga monopolet är skadligt för människors frihet, säger Cuf:s ordförande Ida Alterå."--- 

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/pLXlmW/kravet-infor-c-stamman-slopa-alkoholmonopolet

[Göstage]
2019-11-25 13:29
#2

Systembolaget vill kunna konkurrera med billig gränshandel på viss öl.

Systembolaget vill sänka lägstapriset på starköl. Då skulle den billigaste burken kosta 6,90 kronor."---

"Av lanseringsplanen framgår att Systembolaget vill göra det mindre lönsamt att åka till Tyskland eller Danmark och köpa billig starköl. Systemet har noterat att bryggerierna kan sälja sina produkter med lägre marginaler hos gränsbutikerna i Danmark och Tyskland. Då är det rimligt att priset kan pressas i monopolets butiker också, menar man.

– Tittar man på ljus öl säljs den ibland för 3,30 kronor burken i gränshandeln. På Systembolaget kostar samma burk tio kronor, exklusive pant. Priserna du betalar i gränshandeln är lägre än Systembolagets inköpspris, borträknat alkoholskatt och moms, uppger Lennart Agén."---

https://www.expressen.se/dinapengar/konsument/systembolagets-plan-sankta-priser-pa-starkol/

"Lågpriset" skulle dock inte gälla all öl, utan typen "låttdrucken" ljus lager. Småbryggerierna klagar dock på illojal konkurrens.

[Göstage]
2021-02-19 18:08
#3

EU-kommissionen vill förse flaskor och boxar med alkoholhaltigt innehåll med varningstext på samma sätt som på tobaksförpackningar. Kommer det att minska konsumtionen?

EU-kommissionen vill sätta varningstexter på öl- och vinflaskor. Något stöd för att det skulle påverka folks beteende finns inte. Men allt fler påbud syftar
[Jimmy.L]
2021-02-19 18:13
#4

#3: En bild på Löfven på flaskan hade skrämt mig 😱

[Göstage]
2021-02-19 18:14
#5

#4 😁

[Göstage]
2021-10-29 08:30
#6

Alkoholholkonsumtionen i Sverige sjönk 2020 i alla mätgrupper utom för den högsta åldersgruppen. Ligger väl nära tillhands att förmoda att det till stor del beror på att inköpsresorna till Danmark och Tyskland i stort sett upphörde.

Överlag drack vi mindre alkohol under pandemiåret 2020. I samtliga åldersgrupper i befolkningen sjönk konsumtionen – i alla utom en. – 64–85-åringar har inte
Annons:
Fornöga
2023-07-15 08:06
#7

2023 "Systembolagets krav på att Winefinder, som säljer vin online, ska sluta marknadsföra och sälja alkohol i Sverige får inget gehör av Högsta domstolen.
Domen är den första av sitt slag och kan utmana det svenska alkoholmonopolet", skriver Aftonbladet.


Re:tired.

Systembolagets krav på att Winefinder, som säljer vin online, ska sluta marknadsföra och sälja alkohol i Sverige får ing
Fornöga
2023-07-15 08:10
#8

#7 "VARFÖR finns Systembolaget? Befria alkoholen!" är rubriken på Henrik Jönssons veckokrönika på YT.

"Sveriges alkoholmonopol uppges vara hotat från flera olika håll. Är detta ett hälsofarligt angrepp på den svenska modellen – eller en naturlig avveckling av obefogade handelshinder?" är Jönssons frågeställning.

Innehållsförteckning:

(00:00 - Intro)
00:30 - Befria alkoholen
03:27 - Älskade monopol
06:25 - Historiska monopol
10:02 - Absolut monopol
12:53 - Korrupta monopol
16:10 - Obsolet monopol
20:22 - Omotiverat monopol
23:17 - Avskaffat monopol


Re:tired.

Sveriges alkoholmonopol uppges vara hotat från flera olika håll. Är detta ett hälsofarligt angrepp på den svenska modellen – eller en naturlig avveckling av ...
Fornöga
2023-07-16 08:06
#9

#8 Richard Sörman håller inte med Jönsson, han motiverar det bland annat med att försäljningen riskerar hamna i händerna på fel intressenter. Sörman ser hellre ett ökat öppethållande på Systembolaget.


Re:tired.

Richard Sörman håller inte med den friheterliga debattören @HenrikJonssonSverige i hans senaste video om att Systembolaget är onödigt. Videomaterial från Hen...
H
2023-07-16 08:38
#10

#9 Jag har, delvis åtminstone, svängt ifrågan och anser att Systembolaget har ett berättigande.
Framförallt med tanke på det utbud som de har, jämfört med många andra butiker i Europa.
Det är något jag kan uppskatta och betala lite extra för.

Fornöga
2023-07-16 08:51
#11

#10 I takt med att krafterna minskat, medresenärer dött bort och bränslepriserna ökat känner jag inte längre någon lockelse i att åka utomlands och köpa på mig för mycket sprit. Det räcker så gott att köpa en liten flaska var 14:e dag på Systemet, och vad gäller öl föredrar jag numera alkoholfri öl, saluförd i livsmedelsbutiken.

Det har i och för sig inget att göra med diskussionen om andra än Systembolaget skall få sälja alkohol, men jag tror inte att frågan är så brännande rent allmänt idag när spritkonsumtionen faktiskt minskar i vårt land- inte minst bland de unga.


Re:tired.

Sedan 2004 dricker det svenska folket allt mindre alkohol, enligt en rapport från CAN, Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning. Och det är framförallt bland unga som konsumtionen minskar. Och det är inte heller så att unga bytt ut alkohol mot droger.  – Unga i dag lever mer hälsosamt än tidigare och de är också mer skötsamma inom andra områden, säger Anna Raninen, ansvarig på alkoholforskningsfrågor på Systembolaget.
H
2023-07-16 09:14
#12

#11 Det lönar sig knappt att åka ner till Bordershop längre.
Och som sagt, jag uppskattar det sortiment som Systembolaget för.
Är tämligen övertygad om att det hade förändrats om vanliga butiker tagit över. Priserna likaså.

Fornöga
2023-07-16 10:13
#13

#12 Roade mig med att titta på Cittis priser (Flensburg). Trots den svaga kronan så är väl priserna på deras erbjudanden konkurrenskraftiga, men det gäller ju att betala soppan också (för den som har tillgång till bil)…

Ja, Systemets sortiment och personalens varukännedom är ju väldokumenterad- vem har väl inte hört talas om danskar som reser över sundet för att handla vin (och det redan innan deras krona stod så stark mot vår)?


Re:tired.

  • Redigerat 2023-07-16 10:14 av Fornöga
Annons:
H
2023-07-16 10:38
#14

#13 Resans kostnad är ju en del som ska räknas in.
För min del är Flensburg inte så intressant.
Sedan, för min del, så kan man handla öl till hyggliga priser på färjan mellan Hbg och Helsingör.

Fornöga
2023-07-16 15:02
#15

#14 Gjorde inköpsresor med Stena innan pandemin, men nu är det slut på det. Om man ville tjäna på inköpen bedrog man sig nog lite där, det var ju en hel del kringkostnader, och dessutom köpte man på sig betydligt mer än vad man handlar här hemma, bara för att det var "billigt". Men sett som en utflykt var det ju en trevlig avkoppling.


Re:tired.

H
2023-07-16 15:38
#16

#15 Håller med, det kan vara en trevlig utflykt.

Upp till toppen
Annons: