Samhället idag

Blir VMA vid polisingripande vanligare nu?

2019-07-19 20:12 #0 av: Göstage

I förrgår kväll  uppträdde en person hotfullt utomhus i Forsheda i Värnamo kommun, och vakthavande befäl vid polisens regionledningscentral valde då att gå ut med en VMA-varning där man uppmanade närboende att hålla sig inomhus.

VMA-varningar i Public Service-kanalerna har blivit allt vanligare de senaste åren, men då främst i samband med bränder och liknande, och enligt sändningsledningen är det här blott andra gången på tio år som man varnat från Polis i liknande sammanhang.

Källa

Mannen greps och det vapen han hade visade sig vara var en replika. Han har nu släppts, men är anklagad för olaga hot. Det man kan fundera på om det här var en engångsföreteelse, eller om vi kommer att gå höra fler liknande varningar nu - situationen verkar ju inte ha varit annorlunda än sådant som inträffar dagligen.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-19 20:21 #1 av: Jimmy.L

Vi lär säkert få se fler VMA från polisen.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-19 20:48 #2 av: flyingdragon

Tycker att detta med VMA-varningar i public service är väldigt bra. Som jag har förstått det, funkade det bra denna gång. Tummen upp

NO DAY SHALL ERASE YOU FROM THE MEMORY OF TIME
                                                                                                                                                        Virgil

Anmäl
2019-07-20 07:17 #3 av: Göstage

Dock får man hoppas att det inte får motsatt effekt och lockar nyfikna till en pågående operation. (Jo, jag vet - de får skylla sig själva, men de kan orsaka problem med sin närvaro.)

Vore förresten intressant att veta vad VMA-uppmaningen till folk att gå in och stänga kring sig vid brand har för effekt - hur många lyssnar på budskapet, hur många skådelystna kommer närmare brandplatsen för att se bättre? Hoppas förstås att alternativ ett är i majoritet, men...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-20 11:01 #4 av: flyingdragon

#3 Risken för det kan väl tyvärr vara ganska stor.

NO DAY SHALL ERASE YOU FROM THE MEMORY OF TIME
                                                                                                                                                        Virgil

Anmäl
2019-07-25 06:21 #5 av: Göstage

Antalet VMA från Räddningstjänsten har mer än fördubblats de två senaste åren, och Polisen varslar nu om att det kan komma att bli vanligare med VMA även från dem.

"I förra veckan var det polisens tur att utfärda ett VMA i samband med en polisinsats i småländska Forsheda. Det var polisens första VMA sedan 2010.
– Polisen har inte haft kännedom fullt ut att vi haft möjlighet att kunna nå allmänheten via de här meddelandena, säger Per Engström, sektionschef på Nationella operativa avdelningen vid Polisen.

Det är efter terrorattentatet på Drottninggatan som polisen tänkt om och hållit utbildningar i ämnet för att de ska använda sig av VMA enklare.
– Användandet kan komma att öka från polisens sida när vi nu får ut den här informationen att det är ett tänkbart verktyg, säger Per Engström."

SR

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.