Vänsterextremism

Jan Guillou försöker försvenska samerna?

2019-07-22 15:28 #0 av: Jimmy.L

Jan Guillou försöker med att påstå att samerna är svenskar trots att Samerna gång på gång säger att dom är samer och inte svenskar. Rasism minst sagt.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/opeM2K/hederskultur-kommer-aldrig-bli-svensk-kultur

Varför lyssnar inga på samerna?

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/mattias-ahren-samer-ar-inte-svenskar

"– Jag blir personligen nästan mer bekymrad när alla andra partier från höger till vänster tar debatten och säger att samer är svenskar – för det är vi inte. Det är därför vi har ett Sameting, rätt till att ha undervisning och utbildning på samiska och det är därför vi har särskilda rättigheter till landområden och naturresurser, säger Mattias Åhrén."

Försöker han utplåna samerna? 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-22 15:49 #1 av: Göstage

Kanske ligger det en del i vad en annan skribent suckar i en annan fråga -"Det var länge sedan Guillou sökte sanningen." 

Bonus om försök att "förryska" svenskarna. 

Edit.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-22 16:32 #2 av: Wonnalesan

Vem bryr sig om Guillou? Minns då han påstådde att barn som berättade om sexövergrepp ljög, det var innan alla  fall uppdagades bla av Norrköpingsgruppen. Jag har alltid tyckt hans sanningar haltar. WLBlomma

Anmäl
2019-07-22 16:44 #3 av: Hayabusa

Nä, precis - vem bryr sig om Guillou? 

Saxat från artikeln i AB:

"Kvinnlig omskärelse och hederskultur kommer däremot aldrig att bli en del av den svenska kulturen. Det är nämligen majoriteten som bestämmer."

Nu är det inte en fråga om var respektive kultur anses höra hemma utan det faktum att vi i Sverige dessvärre dras med dessa (omskärelse av kvinnor, hederskultur etc). Lösningen på detta samhällsproblem är inte så enkel som att hävda "majoriteten bestämmer". Då hade vi inte haft dessa företeelser, men det har vi.

Anmäl
2019-07-22 16:46 #4 av: Herveaux

Min make är född och uppvuxen i Kiruna, med en bunt samer i kompiskretsen.
Av vad han har berättat tog flera samer det som en ren förolämpning att bli kallad "svensk". 

// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Film, Hamster, Guldhamster och Hundar
"Your differences make you important and special"

Anmäl
2019-07-22 16:49 #5 av: Hayabusa

#4 Det kan jag tänka mig. Om jag, som boende i Skåne, skulle flytta till "Sameland" så skulle jag inte ens inbilla mig att kalla mig Same. Samerna hade troligen tagit det som ett skämt (i bästa fall). 

Anmäl
2019-07-22 17:53 #6 av: [Hukanson]

Liknande situation för nordamerikanska indianer. De är ju citizens of the USA men ändå har de rätt till sitt eget hemland, ett fritt territorium, och bibehåller ära och traditioner av blodet. 

Samerna är ännu mer komplicerade då de är ett folk i tre länder - Finland, Norge och Sverige. De har medborgarskap i det land de bor men ändå privilegier som ett "ursprungsbefolkning" (konstigt begrepp) med renbetesrättigheter och Sameting. 

Samerättigheterna har man med blodet och det är ju omvänd diskriminering - att ingen får kalla sig same utan att vara det (som en särskild ras?).  Samerna har ju också en egen religion även om det finns typ kristna samer också.

Oneness can not be divided.

Anmäl
2019-07-22 17:58 #7 av: Jimmy.L

Jo han är duktig på att förolämpa folkgrupper.

https://www.svt.se/kultur/jan-guillou-forolampar-judar

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-22 17:58 #8 av: JRSN

Kan Samerna tåla lite kritisk granskning? Jag tycker kanske de borde kunna det, om de nu hävdar nyttjanderätt av den mark som för närvarande delas mellan Sverige och Sápmi. Vem som är Same definieras i Sametingslagen såsom en individ som anser sig vara Same, som under uppväxttiden använt samespråket eller kan påvisa släktskap med förälder upptagen i Sametingets röstlängd. Den samiska identiteten är således i huvudsak kopplad till språket. 

Men - I Samisk folkmun tycks den samiska identiteten vara kopplad mestadels till blodsbandet. "Jag är till hälften Same, jag är Same på min Mammas sida, min Farfar var Same, 'du är ingen riktig Same för du har ingen Samisk släkt', etc". Med en sådan inställning tror jag Samerna skjuter sig själva i foten. Då dröjer det inte länge förrän den samiska kulturen vittrat bort i historiens glömska.

Samernas upptagenhet av blodsbanden lämnar en besk eftersmak i munnen. Om samerna i stället anammade de Nordamerikanska indianernas inställning så skulle situationen snabbt förändras: Identitet kopplat, inte till blodstillhörighet eller språk, utan till hjärtats band. Då skulle den Samiska nationen bli stark och bli tagen på allvar. Sápmi skulle blomstra och kunna leva i ömsesidigt gynnsam samexistens med Sverige. Får idé

..........................................
Sajtvärd: Andar, änglar & demoner / Knackningsterapi
                      www.astromantra.se/

Anmäl
2019-07-22 18:06 #9 av: [Hukanson]

Tror inte att språket är mer avgörande än att de tillåter att bli adopterad in i samesläktet.

Frågan kanske måste ställas: Borde Sameland bli en egen Nation?

Oneness can not be divided.

Anmäl
2019-07-22 18:10 #10 av: Jimmy.L

#9 Sverige är väl inte intresserade att ge upp landområden liksom Norge, Finland och Ryssland. Men det är ett intressant fråga, hur mycket land skulle det röra sig om och hur dessa länder skulle agera om sådant krav kom.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-22 21:25 #11 av: Hayabusa

"I Sverige finns omkring 40 000 flickor och kvinnor som kan ha utsatts för könsstympning, enligt Socialstyrelsen. Men trots att könsstympning av kvinnor varit ett brott sedan 1982 finns bara två fällande domar."

https://www.hd.se/2019-07-22/fler-anmaler-konsstympning-fa-falls

Så mycket för "majoriteten bestämmer". 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.