Debatt

Vegetarisk norm i kommuners serveringar, rätt/fel?

2019-09-20 14:08 #0 av: Göstage

Ur "Fossilfritt Göteborg" som miljöförvaltningen publicerade förra året:

"Vilken mat som serveras i Göteborgs Stads verksamheter måste i första hand avgöras med hänsyn till människors hälsa, särskilt i verksamheter där brukarna utgörs av riskgrupper, till exempel äldre. Men i de allra flesta fall är det en fråga om att ändra attityder och normer snarare än en fråga om hälsa. En kraftig ökning av vegetarisk mat kräver utbildning i vegetarisk matlagning som riktar sig till personal främst inom förskole- och skolkök och det har vid flera tillfällen redan genomförts sådan utbildning i stadens regi."---  

Källa (pdf)

Nu går kommunen uppenbarligen vidare, och det är barnen man inriktar sig på- man kan nog gissa sig till att målsättningen att   "ändra attityder och normer" spelar in där.

"De kommunala grundskolorna i Göteborg kommer införa två köttfria dagar i skolmatsalarna från och med nästa år, av klimatskäl.

– Det är oftast godare med kött än med vegetariskt, fast man vet att vegetariskt är bra för klimatet, säger Elin Noborn i 6C på Rosendalsskolan. 

Göteborgs tio stadsdelar har minst en köttfri dag i veckan i bamba, men de allra flesta stadsdelar har redan två. Nu blir det ändring från och med 2020."---

"– Det är inget kontroversiellt alls att man gör så här. Det viktigaste är att barnen får i sig näringsrik mat, säger Naod Habtemichael (C) kommunalråd i klimat och miljö om beslutet."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/skolorna-i-goteborg-infor-tva-kottfria-dagar-2020

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-20 14:19 #1 av: Göstage

När Miljöpartiet vid den här tiden förra året ville minska köttkonsumtionen på barnbespisningar och äldreboenden i Kristianstad fick det Carolin Dahlman på Kristianstadsbladet att skriva följande :

"MP vill att kommunen ska servera mindre kött och mjölk i sina skolor och äldreboenden, i syfte att minska klimatpåverkan. Men mjölk ger bra näring, och korv på mackan har de flesta äldre ätit hela livet. Varför i hela friden ska de tvingas äta linsbiffar och dricka sojamjölk sina sista år i livet?"---

"Pekpinnepolitik kring vad barn och gamla ska äta bör alltid ifrågasättas och stoppas. Fram för mer valfrihet, bort med Miljöpartiets styrning.
Respektfulla politiker låter folk själva få bestämma vad de vill äta istället för att använda gamla och barn som verktyg för sin plakatpolitik. De kanske till och med öppnar för att man får ta ett glas vin till och en svängom efter middagen om benen bär. De sista åren ska man väl ändå få leva gott. Och inte bli styrda uppifrån av miljöpartister."

http://www.kristianstadsbladet.se/ledare/carolin-dahlman-hall-mps-plakatpolitik-borta-fran-mormors-kottbullar/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-20 14:27 #2 av: Göstage

Även SSU är inne på att skapa antiköttnormer på  skolor, äldreboenden och inom sjukvården enligt en motion på deras kongress för en månad sedan.

https://www.expressen.se/nyheter/ssu-forslaget-vegetarisk-norm-pa-aldreboenden/

Något som fick debattören Rebecca Weidmo Uvell att utbrista "Bara en person som helt slutat se människor som individer kan ens föreslå något så ogenomtänkt."--- 

https://uvell.se/2019/08/14/aldre-som-agg-i-ssus-omelett/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.