Samhället idag

Skolstrejk och flygskam

2019-06-26 15:47 #0 av: Aasi1

Just nu skrivs det väldigt mycket om Greta. Hon får pris och får vara med i många olika media. Ofta framställs hon som en slags klimatexpert trotts att hon är ett barn. Jag anser at hon är mer av en klimat aktivist. Hon lyfter problem och påstår att politiker alltid gör för lite. Jag har aldrig hört henne komma med några konkreta förslag. Jag beundrar hennes engagemang men anser inte att klimatet påverkas till det bättre för att unga skolkar från skolan. Vist hon uppmärksammar problemet som vi redan viste.

Ett annat ämne kopplat till detta är flygskam! Så fort en det kommit fram att en offentlig person har tagit flyget så fylls komentarsfälltet av tillrättavisande kommentarer. Tycker ni att det är något possitivt som leder till en mer miljövänlig utveckling av flyget eller leder det bara till pajkastningen i sociala medier?

Själv tror jag inte på aktivism, skolstrejk och flygskam. Jag tror att vi måste sattsa på att ta fram andra alternativ för att få en hållbar övergång till ett mer klimatsmart samhälle. Jag tycker också att miljön är viktig men tror inte klimatet gynnas av att unga skolkar eller att influensers slutar att flyga.

Hur vi ska lösa klimatet är ingen lätt fråga. Vad tycker ni om skolstejk och flygskam? Effektivt eller bara symbolik?

Anmäl
2019-06-26 15:59 #1 av: Sindri

Man kan inte anklaga någon person för vad medier skriver och säger om denne/denna.  Greta Thunberg har mig veterligen aldrig påstått att hon är någon expert. Hon har däremot läst på grundligt vad många forskare skrivit om i många år, och reagerat på att det som bestämmer inte agerat mer kraftfullt. Hon säger hela tiden; läs, läs, läs.
Varför skulle en skolstrejk vara sämre än en arbetsstrejk, maskningsaktion, hungerstrejk, demonstration etc för att få uppmärksamhet.

Allting (som inte innefattar våld, hot eller tvång ) som får folk att tänka efter och få upp ögonen för problem är väl bra. Jag hör till dem som applåderade Greenpeace aktioner på 80-talet för att uppmärksamma dumpning i havet, kärnkraftsprängingar etc.

Anmäl
2019-06-26 16:07 #2 av: Göstage

Personligen tycker jag att Greta verkar vara en ärlig och klipsk tjej. Däremot gillar jag inte geschäftet kring henne, men om detta har jag redan skrivit i diverse trådar, så jag avstår från upprepande av det.  

Samma sak med "flygskammen" - det finns redan en del skrivet i ämnet i andra trådar. I korthet tycker jag att det verkar vara  diverse välbeställda influencers som lever på att snappa upp och sätta trender som skambelägger andra, men själva inte "tar bussen" i onödan.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-26 16:16 #3 av: Göstage

#2 Ett exempel på den här förljugna världen ur Expressen i februari i år - visserligen kanske innan begreppet "flygskam" riktigt blivit på modet, men ändå...

"Klädföretagen Nelly och Gina Tricot säger sig båda undvika flygresor för klimatets skull.
Men i praktiken ser det annorlunda ut – och Nelly uppmärksammas nu för att ha flugit ner 200 influencers till Franska rivieran.
– Vi fokuserar på att samarbeta med personligheter med bra värderingar som rimmar med vårt varumärke, säger Emma Garrote, Global Production and Sustainability Manager på Gina Tricot, till Svenska Dagbladet."---

"Bland annat har Nelly lanserat hashtaggarna #nellycharter och #nellygoescapetown som uppmanar till resande. Men framför allt uppmärksammas företaget för en resa till Cannes på Franska rivieran förra sommaren – dit drygt 200 influencers och andra kändisar flögs ner.
Clara Henry, Janni Déler, Linnéa Claeson, Felix Sandman, Happy Jankell och Nicole Falciani är några av gästerna som följde med på resan, enligt sajten Rodeo."---

https://www.expressen.se/nyheter/klimat/klimatvanliga-kedjorna-som-flyger-med-kandisar/

Kanske hör några av dessa 200 kändisar och influencers till dem som nu sprider "flygskam-influensan" bland sina beundrare?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-26 16:23 #4 av: Herveaux

Ni som såg mina inlägg inne på Miljö iFokus vet vart jag står i frågorna.
Kort och gott så är jag varken 'klimatkrisare' eller Greta-supporter.Tyst

Om inte klimathotet sätter fart på beslutsfattande politiker, geniknölarna hos forskarna eller öppnar plånböckerna för dom som kan stå för finansieringen av denna forskning så tror jag inte heller att skolstrejkande kids gör det. 

Tycker det blir mer och mer prestige i att klanka ner på andra för att dom 'gör si' eller 'inte gör så' medans den som agerar bödel borde börja med att granska sig själv, sina egna vanor och handlingar innan man börjar kasta anklagelser. 

// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Film, Hamster, Guldhamster och Hundar
"Your differences make you important and special"

Anmäl
2019-06-26 16:24 #5 av: Herveaux

#3 Inbjudna gästerna kanske inte anser att det räknas som deras flygskam när någon annan bjuder på resa och betalar flygbiljetten... SkrattarPustar

// Harley
Sajtvärd Star Stable
Medarbetare Film, Hamster, Guldhamster och Hundar
"Your differences make you important and special"

Anmäl
2019-06-26 16:30 #6 av: Göstage

#5 Ja, nog undrar man!

Jag kan sympatisera med olika skogsmullar som i åratal levt på rötter, plåtat skator och pussat grodor och som hyser en genuin oro för den här planeten - det gör nog de flesta av oss.

Men de här glamourbloggarna som sträcker upp ett blött finger i luften och konstaterar att "jaha, idag kan det bli tiotusen nya följare på flygskam", de ger jag inte ett ruttet lingon för. I morgon har de glömt det och skriver om sin nya handväska.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-26 16:55 #7 av: Jimmy.L

Jag kritiserade Greta inne på miljö ifokus och genast blev vissa skogstokiga. Alla som inte hyllar Greta anses vara klimatförnekare. 

Hennes mamma går ju steget längre.

https://samnytt.se/klimat-greta-tillskrivs-overnaturliga-krafter-kan-enligt-mamma-malena-se-koldioxid-i-luften-med-blotta-ogat/

Den familjen behöver hjälp. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-05 15:47 #8 av: Göstage

Widar Andersson sätter kyrkan mitt i byn. Man blir förvånad över att det faktiskt fortfarande finns sossar av hans kaliber...

"Klimatångest och flygskam är grymt irrationellt. Det som oroar mig mest är om och utifall även Socialdemokraterna är på väg att lämna den breda vägens tekniker och ingenjörer åt sitt öde för att istället försöka nästla sig in i identitetspolitiska klimatplakatpolitiska kretsar?

I stora delar av media och i somliga politiska kretsar finns en oemotståndlig dragning åt ”kriser” av olika slag. I dessa kvarter har man nu slagit fast att det råder en klimatkris och pekat ut västvärldens livsstilar som den avgörande krisframkallande faktorn. Få tycks bry sig om att denna utgångspunkt bara till mycket små delar är sann och riktig. Symbolhandlingar ger applåder medan realpolitik skälls som förnekelser. 

Sveriges framgång som klimat- och miljövänlig nation har byggts av sådant som fjärrvärmeverk, vattenkraft, kärnkraft och av industrier som gjort och gör ingenjörsstyrda och marknadsnära insatser för att minimera sina klimat- och/eller miljöriskabla utsläpp."---

https://www.folkbladet.se/bloggar/widardirekt/?blog=2518025

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-09 08:03 #9 av: Jimmy.L

Nu när vädret är mer typisk svensk sommar hur många kommer åter igen börja boka flygresor. Jag gissar att antal bokningar kommer öka igen om vädret fortsätter vara så här nästa vecka med. Flygskam gäller nog bara om det är soligt.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-15 20:21 #10 av: Göstage

#9 Om det här stämmer så kanske det är så att flygskam inte räknas om man har semester?Funderar

https://samnytt.se/anders-lindberg-havdar-att-de-som-flyger-bor-skammas-flyger-sjalv-med-familjen/

https://twitter.com/RebeccaWUvell/status/1150707756204212224

Edit.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-15 20:48 #11 av: Jimmy.L

#10 Han är ett skämt. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.