Samhället idag

Med barn som krockkudde i opinionsbildningen

2018-11-17 15:14 #0 av: Göstage

Johan Hakelius räds inte att ge sig in på minerad mark: barnen som puttas fram i första led i opinionsbildningen. Han skriver bland annat:

"Jan Björklund lade sina egna barn i potten inför regeringsbildningen. Det var för deras skull Sverigedemokraterna måste hållas borta. Björklund är inte den ende partiledaren med adopterade barn, men han är den ende som inte tvekade att använda dem i politisk förhandling. Det ligger i tiden.

I början av hösten nämnde jag den ”skolstrejkande” femtonåringen Greta Thunberg i en kolumn. Eller snarare tvärtom: jag nämnde henne inte vid namn. Inte heller hennes aktivistföräldrar.
Det handlade inte om ett ”osynliggörande”. Det handlade om etik. En femtonåring är ett barn."---

"Och, ja. En femtonåring kan ha välgrundade, väl genomtänkta och välargumenterade åsikter. Men att blåsa upp det i offentligheten är att använda sig av ett barn. Att förstå det är en del av att förstå skillnaden mellan att vara vuxen och att vara barn.
Nu har jag nämnt Greta Thunberg, för det är poänglöst att låta bli. Hennes föräldrar har fått sällskap av ett helt regemente av journalister och kolumnister, av prisjuryer och Arnold Schwarzenegger. Alla vill använda sig av Greta Thunberg i sin aktivism."---

"Bland andra har en moderatpolitiker i Alingsås ifrågasatt familjen Thunberg/Ernmans barnkampanj. På det har bland annat Aftonbladet och Dagens Nyheter reagerat. Det har skrivits om "mörkermän" och "moderata aggressioner".
Upprördheten är begriplig. När vuxna människor raljerar över och polemiserar mot barn liknar det oundvikligen mobbning. Återigen:
Det är bland annat därför det är oetiskt att använda sig av barn i sin opinionsbildning."---

"Mycket av dagens debatt handlar om att få slut på debatten. Åsiktsmotståndare ska fås att hålla tyst. Att skjuta barn framför sig kan vara just en sådan diskussionsstoppare. Barn kan användas som en mänsklig sköld som antingen får tyst på kritiker, eller gör att kritiker kan framställas som mobbare och barnmisshandlare.
Medvetet eller omedvetet är det i så fall en cynism av astronomiska mått."

https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/att-skjuta-barn-framfor-sig-ett-satt-att-fa-slut-pa-debatten/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-17 15:23 #1 av: Göstage

En exalterad krönikör* liknar Greta T. vid Jeanne d’Arc (!), och på listan över Sveriges mest inflytelserika kvinnor har hon placerats på plats tre av makthavare.se.

 Motivering: "Det blev en riksangelägenhet när Greta tog plats utanför riksdagen. Hon strejkade från skolan för klimatet och fick sällskap av många andra engagerade. Under brinnande valrörelse var det många av Sveriges tunga makthavare som prioriterade att slå sig ner en stund med Greta och snacka växthuseffekt. Ett nytt och spännande grepp av en ung och engagerad person!"

*Krönikören skriver bland annat också:  "Jag har inte sett henne le på en enda bild." Tänk om orsaken till det är något helt annat än det krönikören tänkt sig?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-19 16:50 #2 av: Göstage

En bilderbok (för ålder +6) med fiktiv handling där vuxna är onda och barnen aktivister får Expressens recensent att gå i spinn.

"När auktoriteterna sedan får en anledning att förstöra Gropen blir barnet jag läser boken för så argt att det blir svårt att somna, hon kokar, försöker formulera sig. Bilden på barnen som står framför den försvunna gropen, en slätt av ingenting, kan föda en generation av reclaim-the-streets-aktivister."---

Så formar man små hatare och blivande revolutionärer. 

https://www.expressen.se/kultur/ungkultur/barnen-blir-aktivister-i-emma-adbages-bilderbok/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-19 17:27 #3 av: Göstage

William,7, skrev ett brev till McDonalds. Mamma "stod bakom", men "det är hans tankar". Det var också mamma som skickade det på Facebook och spelade in det på YouTube. Unge William säger där i ett uttalande att  ”Jag är sju år och jag skulle vilja leva tills jag är 57 och få barn. Och jag vill att det finns en planet kvar för mina barn i framtiden”.
Nu hyllas William av föräldrarna och av Expressen och av alla i hela världen och snipp sna.... Nej, det är ju fullkomligt sant!

https://www.expressen.se/nyheter/william-7-skrev-ett-brev-till-mcdonalds-nu-hyllas-han-av-foraldrar/

Och apropå Expressen som använder deras känslige medarbetare Lars Lindström världens barn som biktfäder- och mödrar. Ös ur dig bara Lasse, ge dem lite ork så att de kan ställa till rätta efter oss!

https://www.expressen.se/kronikorer/lars-lindstrom/jag-skriver-ett-brev-till-vara-barn-och-ber-att-de-ska-benada-oss/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-21 07:57 #4 av: Göstage

#0 "Hur vore det om Björklund insåg det omöjliga i att bygga rikets politik på löften till sina barn?", undrar debattören Magnus Jönsson på Expressen debatt.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-25 12:24 #5 av: Göstage

En annan sorts "barn" skrev Lars Anders Johansson om på i Smedjan i april i år:

"Genom att tonåringar och unga vuxna kallas för ”barn” har förutsättningarna för meningsfulla debatter i viktiga frågor undergrävts. Med ett mer nyanserat språkbruk hade de värsta dikeskörningarna kunnat undvikas, både i debatten om de asylsökande afghanska ungdomarna och ilskan mot Socialstyrelsens information om barnäktenskap."---

https://timbro.se/smedjan/barnen-som-sabbade-debatten/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-26 18:55 #6 av: Göstage

#2 Uppviglarboken "Gropen" fick Augustpriset för bästa barnbok. Rätt logiskt...Tyst

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-04 13:09 #7 av: Göstage

#2 Nu är Greta inte bara Jeanne d´Arc - Svenska kyrkan i Limhamn har utsett henne till  Jesus och enligt Aftonbladets ledarsida måste vi lyssna på henne, annars kommer vi att dö.

Gästkrönikören  Cecilia Blomberg på GP:s ledarsida kritiserar tankesmedjan Fores exponering av denna 15-åring: 

"Argument och påståenden måste kunna bemötas när de lyfts på en arena för vuxna. Vår tids stora frågor får inte förvandlas till rum med vadderade väggar och mjuka kuddar för att inte riskera att stuka barns självförtroenden. Om det är barn vi förväntas debattera med och emot, vem får då problematisera och ta debatten? Andra barn? Är det nivån som Fores vill sätta?

Det är utmärkt att unga intresserar sig för viktiga frågor. Men barn är inga orakel, inga frälsare att upphöja och följa. De är sårbara och påverkbara i egenskap av att de är just barn, och de har rätt till värdighet och integritet. Detta oavsett hur underbyggda deras åsikter är, eller oavsett hur hett de själva önskar att få stå längst fram i opinionsbildandets offentliga ljus. Oavsett hur god saken i fråga är. När Fores erbjuder sin plattform till en femtonåring bidrar de till att förflacka och försåtsminera debatten, samt till ett osunt och oetiskt exploaterande av ett barn."---

http://www.gp.se/ledare/är-exploatering-av-barn-det-nya-liberala-fores-1.11417194

 Mats Skogkär i Sydsvenskan häpnar också över de proportioner dyrkandet av ett barn kan ta bland hysteriskt lagda vuxna.

"Först var hon en ensam röst som ropade i öknen där hon satt på Mynttorget utanför riksdagshuset och skolstrejkade för klimatet.
Nu har hon en hängiven och ständigt växande följarskara som dyrkar marken hon går på. Nu är hon – om vi ska tro hajpen – på god väg att bli Greta med hela världen.
Det är något religiöst över det hela. Greta, ett helgon, en sentida Jeanne d'Arc, som slåss för klimatet, för jordens och mänsklighetens framtid.
Men hon riskerar inte att likt Jeanne d'Arc brännas på bål. Snarare att kramas ihjäl."---

https://www.sydsvenskan.se/2018-12-02/mats-skogkar-flickan-som-ska-radda-varlden

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-05 09:28 #8 av: Göstage

Det har kanske inte hänt så mycket på den här fronten sedan 1985?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-05 09:35 #9 av: Hayabusa

#8 Haha, nä...faktiskt inte.

Anmäl
2018-12-11 14:10 #10 av: Göstage

Team Gretas PR-organisation.

https://uvell.se/2018/12/11/pr-spinnet-bakom-greta-thunberg/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-14 15:28 #11 av: Göstage

Många hoppfulla aspiranter på att bli lill-Gretor, och föräldrar som påminner om Karl-Bertil Jonssons stolta fader Tyko på triumftåg.

"Tioåriga E. och hennes lillasyster S., sex år, kan mycket väl vara Mölndals yngsta miljöaktivister. Två fredagar i följd har de suttit på stadshusets trappa med egengjorda plakat.
-I skolan har vi läst om Greta Thunberg som demonstrerar utanför stadshuset i Stockholm för klimatets skull och vi ville göra samma sak."---

"E. och S. mamma M.P. säger att familjen bestämde sig för att inleda sin egen aktion när de såg att Mölndal inte fanns med på listan över manifestationsplatser."---

"Har ni träffat några politiker?*
-Nej, det tror jag inte. Ingen säger om de är det. Vänta, säger E. och ropar åt en förbipasserande man.
-Ursäkta är du politiker?
Mannen går in i stadshuset utan att svara.
-Du ser! De säger ingenting säger E.
Femton minuter senare säger hon att en vänsterpartist kommit ut till dem för att prata lite om partiets klimatpolitik."---

MP (betalsida).

*Det finns sällan några politiker i detta hus till vardags, endast en handfull kommunalråd. Däremot flera hundra andra.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-14 17:52 #12 av: Novachan

Är barnens skolor okej med att de missar utbildning för att demonstrera istället? Eller är vissa förnuftiga nog att demonstrera efter skolan?

Anmäl
2018-12-14 18:09 #13 av: Göstage

#12 Tre timmars fredagsskolkande under parollen "Fridaysforfuture" verkar vara ett nytt mode, ny affärsidé eller vad man nu skall kalla det. 

"Fridaysforfuture" har proklamerats på 108 orter i landet, bland annat i Umeå, och  i Malmö har manifestationen ägt rum en gång i veckan sedan i augusti.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-14 18:35 #14 av: Novachan

Barnen förstår inte att de utnyttjas för arbete, men det verkar ju vara värre i skolorna numera så därför är de kanske mer villiga att stanna ute i kylan...

Förstår inte vad de tror att de ska åstadkomma för förbättring med klimatet. De säger ju bara "gör klimatet bättre" men inte hur det ska gå till... Hade väl lönat mer om skyltarna ta "Mer vindkraftverk!" eller liknande, för man är ju inte överens om hur man ska förbättra klimatet , men alla är överens om att det behöver förbättras - långt innan man började demonstrera.

Hoppas dom inte tillåter barn som ligger efter och behöver extrahjälp i skolan att förlora utbildningstid, men samtidigt så skulle ju de kunna få den extra uppmärksamheten medan de andra barnen är utanför klassrummet och demonstrerar. Jag antar att dom inte låter hela klasser demonstrera och lärarna får ledigt?

Anmäl
2018-12-16 00:05 #15 av: Göstage

Backateatern i Göteborg förklarar i en teaterföreställning världsekonomin för tolvåringar. Förmodligen lika färgat som skådespelarnas peruker i föreställningen...

https://www.expressen.se/kultur/ungkultur/roligt-och-pedagogiskt-om-ekonomi/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-17 15:17 #16 av: Göstage

Tre barnläkare vill i en debattartikel i Expressen införa rösträtt för barn i Sverige. Man kan tänka sig att låta barnen rösta genom ombudsröstning. I en övergångsfas låter de sig nöja med en extra röst för alla barnfamiljer. 

https://www.expressen.se/debatt/ge-varje-barnfamilj-en-extra-rost-pa-valdagen/

Förslaget lär väl inte minst bli populärt i familjer med många barn.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-30 10:33 #17 av: Göstage

Var Gretas "bejublade framträdande" på miljökonferensen i Polen en tillrättalagd SVT-skildring? Bänkarna gapade tomma och "världsledarna" verkar ha befunnit sig på annat håll, skriver en grävare.

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-06 13:00 #18 av: Hayabusa

Citat:

”Det stämmer att det vid den tiden inte var så många delegater kvar i kongressalen” skriver Erica Lascelles på SVT Nyheter.

Anmäl
2019-01-08 08:00 #19 av: Göstage

#10 Ytterligare ett namn i organisationen har dykt upp, Bo Thorén.

https://samnytt.se/malena-ernman-erkanner-professionell-lobbyist-bakom-klimat-gretas-strejk/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-08 08:12 #20 av: Jimmy.L

#19 Det är konstig att media är så tyst om detta. Att utnyttja ett barn för egen vinning är vidrigt. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-01-08 08:21 #21 av: Göstage

Flickan är ju miljörörelsens moderna motsvarighet till vad Carola var för Livets Ord och ett motsvarande guldägg för media.

Edit.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-08 16:59 #22 av: Göstage

#20 Nu skriver MSM om det! Och gissa vems version de serverar?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-08 17:07 #23 av: Jimmy.L

#22 Läste om det, inte ett ord om vilka som står bakom det hela. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-01-09 10:06 #24 av: Göstage

Jennifer Wegerup, denna kloka kvinna, sätter ord på det jag känner i den här frågan:

"Det varnas ofta med rätta för längtan efter starka ledare, för populismens enkla lösningar. Att i nästa andetag be en hel värld ta lärdom av en 15-åring eller vilja sänka åldern för rösträtt är dock inget annat än just detta: längtan efter symbolfigurer, efter tvärsäkra uttalanden, enkla svar.

Cynisk är den som drar i marionettens trådar men också den som applåderar dansen. I synnerhet som vissa debattörer i andra frågor, som ungdomsbrottslighet, gärna hänvisar till den omogna hjärnan och ungas oförmåga till fullt vuxet tänkande och agerande. Ena stunden är barn blott barn utan ansvar för sina handlingar, i nästa kloka röster som hela världen bör lyssna till, tacksamma skuldror att lägga en tung offentlighetens börda på. Inkonsekvensen, när argument böjs efter behag."---

"Det är ungdomens privilegium att tro sig ha svaren men det är de vuxnas plikt att försöka finna dem."--- *

https://www.expressen.se/kronikorer/jennifer-wegerup/vi-borde-lyssna-mer-pa-de-aldre-de-som-levt/

* Fetmarkeringen är krönikörens egen.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-09 16:05 #25 av: Göstage

#23 Rebecca Weidmo Uvell skriver om Gretas morsa och MSM:

"Ingenstans i Aftonbladet kan man läsa att hon medger att skolstrejken inte var Greta Thunbergs egen idé. För det gör hon i sitt eget Facebookinlägg.
Varför valde Aftonbladet att inte ta med den mest relevanta informationen när de gjorde en nyhet på Ernmans publika Facebook-inlägg? De mörkar ju medvetet."--- 

 "Om Ernman på allvar inte tror att mediaspektaklet precis som alla gånger tidigare, lyfter upp en person, bygger upp och hyllar för att dra vidare likt en gräshoppssvärm när de tröttnat och lämnar Greta Thunberg i en stor svart skugga tror hon fel. Det har funnits mängder med Greta innan henne och kommer finnas många efter."--- 

"För det finns inget altruistiskt i att Isabella Lövin och Fridolin hyllar och försvarar henne. De gör det inte för att vara snälla. Utan de vill ha en del av Greta-kakan. De vill dra väljare till sitt parti, som håller på att åka ut ur riksdagen och åkt ut ur mängder med kommuner och landsting redan.
Media hyllar inte heller för att de vill vara snälla. De tjänar pengar. Klick. Annonser. När de inte gör det – bye bye Greta. Och Ingemar Rentzhog ger henne inte gratis support utan att han tjänar på det."--- 

https://uvell.se/2019/01/09/malena-erman-missuppfattar/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-09 09:53 #26 av: Göstage

#25 Dansen kring guldkalven...

http://www.gp.se/ekonomi/greta-thunbergs-namn-skulle-locka-investerare-1.13200727

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-10 09:54 #27 av: Göstage

Rebecca Weidmo Uvell var tidigt en kritisk granskare av geschäftet kring skolflickan Greta och har fått klä skott för det. Nu anklagar hon Gretas manag...pappa för att inte vara sanningsenlig i sina uppgifter.

"I kommentaren till SvD-artikeln idag sa hennes pappa Svante Thunberg att Greta inte haft någon aning om att hon engagerat sig i aktiebolaget We don’t have time eller satt i styrelsen.
Problemet här är att Thunberg inte är ärlig. 

Såväl hans fru och Gretas mamma som hon själv har själva förklarat att Greta Thunberg engagerat sig i We don’t have time. Vilket är ett kommersiellt aktiebolag. Hon har själv, frivilligt, suttit i styrelsen och fanns därför med i prospektet den 26 november 2019.

Och enligt pressmeddelandet från den 5 februari 2019 så hoppade Greta Thunberg av styrelsen på grund av tidsbrist, inte på grund av att hon ansåg sig utnyttjad av bolaget utan sin vetskap.
Varför ljuger Svante Thunberg undrar jag."--- 

https://uvell.se/2019/02/09/varfor-ar-inte-svante-thunberg-arlig/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-10 10:35 #28 av: Jimmy.L

Dom kommer fortsätta att bortförklara det.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-02-10 10:37 #29 av: Göstage

Självklart!

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-06 20:06 #30 av: Göstage

"Nu öppnar Liberalerna för att ta hem barn med svenska medborgarskap men regeringen vägrar."---

"Liberalernas rättspolitiska talesperson Johan Pehrson revolterar mot regeringen och öppnar nu för att hämta hem svenska barn.
– Vid en säkerställd identifikation kan vi från svensk sida fråga de som har kontroll på lägren från kurdisk sida om en transport av de här små barnen med svenskt medborgarskap. Men det innebär inte att några föräldrar ska följa med, säger han."-
--

https://www.expressen.se/nyheter/ls-oppning-ta-hem-svenska-is-barnen/

Frågan är dock vad som händer i sådana fall när Sverige inför FN:s barnkonvention vid det kommande årsskiftet? Sannolikt kommer barnen (eller deras företrädare) att kunna åberopa familjeåterförening. 

Johan Westerholm på Ledarsidorna har redan påpekat att
"Enligt barnkonventionen ska barnets bästa komma i främsta rummet vid alla åtgärder som rör barn, vilket är en starkare formulering än i exempelvis utlänningslagen.
Med detta följer rätten för barn att kunna kräva familjeåterförening. Sverige hamnar därmed i en situation där vi låter ta hem barn uppvuxna hos IS-anställda bödlar eller andra yrkeskategorier och deras hemmafruar."--- 

https://ledarsidorna.se/2019/02/is-barnen-kommer-kunna-krava-ratt-till-familjeaterforening/

Att "några föräldrar inte skall följa med" kan visa sig omöjligt att förhindra när barnkonventionen införts. 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-14 15:19 #31 av: Göstage

Jennifer Wegerup ställer frågorna som fler vuxna borde göra - inte minst föräldrar: vilka krafter är det som styr ditt barn? Kan det finnas fler agendor inblandade?

"Min 13-åring kommer hem från skolan, villrådig. Det ska bli skolstrejk för miljön i morgon."---

"Vet ni vem som ligger bakom strejken? frågar jag.
Långt ifrån alla elever har koll på organisationer som Klimatsverige och Klimataktion, som uppmanar till skolstrejk. Upplägget på deras hemsidor är begåvat med direkt tilltal till de unga. ”Sjung för klimatet” eller gå på ”Klimatparty!” Strösslat med budskap om att leva kött- och flygfritt.

I media rapporteras om upprörda elever som inte får lov att strejka. Den andra sidan: de elever som inte vill strejka men har svårt att stå emot grupptrycket uppmärksammas däremot inte. Inte heller det faktum att miljöfrågan inte alls är opolitisk utan högst brännbar. Bland organisationerna i Klimatsveriges nätverk återfinns bland andra Rött Forum Stockholm, Radikalisera klimatpolitiken nu, ABF, ETC och Svensk-kubanska föreningen. 

Frågan är hur många av de elever som strejkar som vet det? Hur många av de lärare som uppmuntrar till aktivism? Hur många av oss i media?
Det vore inte på något vis bättre om miljöorganisationerna stöddes av en rad rörelser på högersidan. Det jag vänder mig mot är all dold politisk påverkan av unga, dessutom med skolan som ett slags plattform i form av skolstrejker. Den skola där alla barn och unga enligt lag måste gå och där alla elever alltså dras in i den här frågan, vare sig de vill eller ej."---

 Engagemang är vackert – så länge det är frivilligt och de som tycker annorlunda respekteras."

https://www.expressen.se/kronikorer/jennifer-wegerup/eleverna-dras-in-vare-sig-de-vill-eller-inte/

Fetmarkeringen har Wegerup gjort.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-14 15:34 #32 av: Hayabusa

Är det inte bättre att utbilda sig och därmed försöka hitta lösningar? Istället för att strunta i skolan? Att Greta & Co anser att läget suger är en sak men har de presenterat en lösning? Så klart inte. Svensk industri har sedan 70-talet halverat C02-utsläppen. Kunde övriga världen följa efter så skulle det vara positivt - kan Greta fixa det? Nja...

Anmäl
2019-03-14 15:42 #33 av: Carmarino

Fredagens klimatstrejk har satt i gång en diskussion om huruvida lärare ska ge elever ledighet för att strejka eller om det ska räknas som skolk. Trots att skolplikten är tydlig är inte svaret helt självklart, enligt Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén. (TT)

http://www.bt.se/tt-inrikes/lararnas-riksforbund-unga-har-klimatangest/

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-03-14 15:55 #34 av: Göstage

#33 "Många unga har klimatångest. Det är en signal på att skolan varit för dålig på att lyfta fram de här frågorna. Vi måste bli bättre på att fånga upp de här frågorna inom skolans verksamhet", säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund.

Tänk om det kan vara så att det är lärarna som applicerat sin egen miljöångest på eleverna? Vilka delger eleverna katastrofrapporter, vilka uppmanar dem att aktivera sig, vilka pekar ut riktningen dit protesterna skall riktas och vilka skapar den nya tidens förebilder? Knappast kompisarna, sällan föräldrarna, delvis media, i huvudsak lärarna. Så tänker jag.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-15 09:26 #35 av: Göstage

Bitte Assarmo på DGS konstaterar att det inte bara finns pengar att hämta i dansen kring guldkalven Greta, utan även opinionsmässiga poäng i de kretsar det berör.

"De svenska politikerna Jens Holm (V) och Håkan Svenneling (V) och de tre norska politikerna Freddy André Øvstegård, Mona Fagerås och Lars Haltbrekken från Socialistisk Venstreparti har nominerat Greta Thunberg till årets fredspris.
Det är både barnsligt och populistiskt. Barnsligt eftersom det tyder på total avsaknad av ett vuxet tänkande. Populistiskt eftersom de som nominerat uppenbarligen tror sig vinna politiska poäng genom nomineringen. Det är ju de själva som går ut med nomineringen – den norska Nobelkommittén går inte ut offentligt med vilka som nominerats."---

"Men Greta-fenomenet handlar inte bara om blåögd dyrkan. Det handlar också om cynism. Om lukrativa möjligheter att utnyttja barnprofeten för egen vinnings skull. Ingen kan kanske räkna med att tjäna lika mycket på Greta som Ingemar Rentzhog, men det finns ju så många andra vinster att göra än rent ekonomiska. De tidigare nämnda vänsterpolitikerna, med klimatalarmisten Jens Holm i spetsen, är ett exempel på det. Att nominera Greta till Nobels fredspris har gett dem en massa likes och retweets på den för politikerna så oändligt viktiga plattformen Twitter."---

"Den cyniska exploateringen av Greta Thunberg är rena masspsykosen. Hittills har de som påpekat detta faktum blivit utmålade som ondsinta hatare. De som utnyttjar hennes person betraktas, och betraktar sig själva, som goda människor. Hur har det blivit så? Hur kan det komma sig att så många människor tycker att det är i sin ordning att lägga över vuxenansvaret på ett barn? Var är alla tänkande vuxna och varför agerar de inte?"

https://detgodasamhallet.com/2019/03/15/barnprofeten-och-den-cyniska-exploateringen/#more-15474

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-15 16:29 #36 av: Carmarino

#35 Snacka om riggad omröstning:

Ett annat exempel är Aftonbladets utspel efter att vänsterpartisterna avslöjat sin nominering. I anslutning till artikeln har tidningen nämligen en omröstning.

"Vem tycker du är mest värd att få Nobels fredspris?" frågar tidningen och ger läsarna två alternativ att rösta på. Nämligen Greta Thunberg och – wait for it… Donald Trump.

-----

Naturligtvis räknar tidningen kallt med att en överväldigande majoritet ska rösta på ett oskuldsfullt litet svenskt barn framför en burdus amerikansk president. Om några dagar kan vi alltså räkna med feta rubriker som "Greta mest värd att vinna fredspriset" eller "Trump nerröstad av svenska folket".

Har visserligen inte kollat hur röstningen har gått, men misstänker att en del har "proteströstat" på Trump. Skämtar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-03-16 10:07 #37 av: Göstage

Jens Ganmans krönika "Det handlar om barn" visar på problematiken när en enskild familjs angelägenheter tenderar att omvandlas till en nations klimatpolitik.


Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-27 08:47 #38 av: Göstage

Om barnet själv får välja?

"Svenska Barnboksinstitutet har också tittat på vilka teman som var populära i de barn- och ungdomsböcker som gavs ut 2018. Och där är det framförallt ett tema som sticker ut.

– Det tydligaste vi ser är att det är mycket samhällsengagemang och aktivism. Och det ser vi ju också i samhället i stort. Även i verkligheten har barn börjat engagera sig och göra aktioner och demonstrationer, säger Kajsa Bäckius."

SR

"Även i verkligheten har barn börjat engagera sig och göra aktioner och demonstrationer" - det är väl klart som korvspad, när de medvetet formas så av föräldrar och dagis, bland annat med hjälp av barnböcker?

En artikel från 2016, då uppmärksammad på Politik iFokus:

"På torsdagen har Bosgårdens förskolor en regnbågsparad."---

"Arbetet med att bli hbtq-certifierade var från början ett förslag från personalen på förskolorna. Och efter att en omröstning visat på ett rungande ja beslutade man att gå vidare med förslaget."--- 

"Paraden kommer att utgå från Torallastigen klockan 15:00 på torsdagen och avslutas på Jungfrustigen. Mölndals kulturskolas sambaorkester kommer att stå för musiken. Efter paraden kommer barnen få hissa en regnbågsflagga och äta en regnbågssemla. Förutom förskoleeleverna, deras föräldrar och förskolans personal kommer även kommundirektören och kommunstyrelsens ordförande att närvara."--- 

https://www.gp.se/nyheter/västsverige/första-hbtq-certifierade-förskolan-1.25561

Ett initiativ från barnen? Knappast! Men att gå i parad, vifta med roliga flaggor och äta semla, det är ju alltid kul  när man är barn....

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-27 08:56 #39 av: Hayabusa

#38 Vad händer med det barn som inte vill delta? Eller är det obligatoriskt att delta?

Anmäl
2019-03-27 09:15 #40 av: Göstage

#39 De har knappast någon talan - i så fall återstår det nog för föräldern bara att flytta barnet. Om det nu finns plats någon annanstans...

Jag vill understryka att jag inte är motståndare till HBTQ-rörelsen som sådan, men i det här fallet utgör det ett tydligt exempel på hur barnens aktiviteter och personalens aktivism blir en smältdegel.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-27 09:20 #41 av: Jimmy.L

Låt barn vara barn dom hinner ju läsa sig mer om HBTQ-rörelsen  och vilken läggning dom har.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-03-27 09:24 #42 av: Göstage

Minns en händelse åtskilligt längre tillbaka, när en kille på mitt dåvarande jobb kom till jobbet, arg som ett bi. Den här personen var ärkekonservativ, samtidigt som samhället präglades av röd revolutionsromantik.

Jag frågade varför han var så förbannad, och då berättade att hans gosse  kvällen innan hade sjungit internationalen när han hämtat honom på dagiset. Det visade sig att personalen lärt ungarna den utantill.

När han lämnat barnet på morgonen hade han förklarat för personalen att de inte hade det minsta att göra med hans sons politiska uppfostran. Men den traditionen lär inte ha dött ut det med det...  

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-27 09:48 #43 av: Hayabusa

#42 Precis. Instämmer, jag har inget emot HBTQ-rörelsen som sådan men en aktion/demonstration blir politik (oavsett ämne) och där ska det finnas en valfrihet. Ska barn delta? Nej, det anser jag inte. Att informera/utbilda om HBTQ är rimligt & nödvändigt, men en aktion/demonstration blir något annat. Jag ogillar dessutom resonemanget som lätt uppstår i dylika situationer: "är du inte med - då är du emot!" 

Anmäl
2019-03-27 10:09 #44 av: Göstage

#2 #38 "Sociala skillnader, orättvisor och opposition mot trista vuxna är tydliga teman i barn- och ungdomslitteraturen. Mer än 50 år efter 1968 ökar samhällsengagemanget igen – men det ser inte ut på samma sätt."---

"Även om författarna tar upp miljö, integration och andra politiska frågor pekar de inte ut någon tydlig fiende. I stället lyfter flera av dem fram ekonomiska och sociala skillnader."--

TT

Att peka ut den där "tydliga fienden" känns rätt överflödigt...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-27 10:18 #45 av: Hayabusa

#44 Precis...

Anmäl
2019-04-08 09:36 #46 av: Göstage

Dansen kring guldkalven.

https://www.expressen.se/dinapengar/aktier-och-bors/rusning-efter-kandisaktien-vardet-dubblades-direkt/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-14 09:06 #47 av: Göstage

Chris Forsne på Ledarsidorna uppmärksammar filosofen och författaren Pascal Bruckners varning för följderna av att dagens föräldrageneration upphöjer sina barn till (domedags)profeter. 

"Den klimaträdsla som samhället utvecklat håller på att skrämma slag på en generation unga som nu försöker leka vuxna. Den franske filosofen och författaren Pascal Bruckner riktar i dagarna en bredsida mot vad som näst intill blivit en kommersiell klimathysteri. Han gör det i en stor artikel i den franska dagstidningen Le Figaros premium-upplaga och skräder inte orden.

Platon, skriver Bruckner, varnade för den fara för demokratin som uppstår när hierarkierna vänds upp och ner och för en överdriven frihet. När fadern behandlar sonen som en jämbördig, när mästarna smickrar sina lärjungar och gamla män härmar unga är vi fel ute.
Och där är vi idag menar den franske filosofen. Var och en som sett barn och unga klimatdemonstrera runt om i Europa den senaste tiden har också kunnat konstatera hur vuxna mobiliserat allt från små blonda barn i kindergarten med ramsor deras föräldrar lärt dem och kan inte annat än uppröras över detta navelskådande."---

"Vad vuxna gör med barn är oförlåtligt. Det är rena rama skandalen. Barnen blir en ekokammare av vuxnas egna föreställningar. De indoktrineras dagligen, från förskolan, till lågstadiet och hela vägen upp. En skrämselpropaganda som berövar dem deras barndom. Man kallar det att värna miljön, men själva verket berättar vuxna dygnet om för vår unga om alla katastrofer som kommer att drabba vår jord: den förgås av eld eller torka, av värme eller andra naturkatastrofer och den mänskliga rasen kommer förintas."---

https://ledarsidorna.se/2019/04/ledande-fransk-filosof-riktar-hard-kritik-mot-malena-ernman-med-familj/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-16 11:45 #48 av: Göstage

Halim Bali påpekar att det finns åtskilliga frågor som behöver benas ut innan IS-barnen hämtas "hem". Han nämner en rad av frågeställningarna i en debattartikel i Expressen, och skriver även:

"Återigen har ett svenskt politikområde kokat ner till en konflikt mellan den ”goda humanismen” och den ”onda populismen”.---

"Alla dessa frågor ska alltså hanteras av samma människor som gett dig de strålande succéerna Flyktingkrisen och Gymnasieamnestin. Ivrigt påhejade av samma mediala figurer som föranledde dessa katastrofer.

Tro fan att folk är oroliga för att även detta går åt skogen. Tyckonomer pratar om att humanismen tagit slut, men det stämmer inte.
Det är förtroendet för de som ska exekvera humanismen som tagit slut."

https://www.expressen.se/debatt/till-alla-er-som-kraver-att-is-barn-ska-hamtas-hem/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-16 15:01 #49 av: Jimmy.L

Han har rätt man man måste ju veta vilken medborgarskap barnet har innan man tar det till Sverige.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-16 15:22 #50 av: Göstage

Barnen riskerar att få agera ofrivilliga murbräckor och språngbrädor när de väl installerats på svensk mark, och därför är det så viktigt det Bali påpekar om att släktband och medborgarskap måste vara fastställt och konsekvenserna utredda innan man börjar ta "hem" barnen. Vilka kommer i deras släptåg när barnkonventionen blir övergripande rättesnöre vid årsskiftet?

Skråmos barn till exempel tycks vara föräldralösa, men har det slagits fast med säkerhet? Vad händer om han plötsligt står där livs levande i passkontrollen och insisterar på att hans barns lagstadgade rätt att få leva med sina föräldrar skall uppfyllas?

Som Patrik Lundberg så riktigt (faktiskt) skrev i Expressen (tidigare citerat här):

"Tänk dagen då IS-terroristerna knackar på dörren: När de står där med barnkonventionen i nävarna och kräver sina barns lagstadgade rätt att få leva med sina föräldrar. Addera vetskapen om hur få hemvändare som faktiskt blir dömda.

Ska Åsa Lindhagen nicka och släppa in vår tids farligaste terrorister i landet? Ska hon i stället stoppa dem vid gränsen och därmed dra sig själv och regeringen inför rätta?"---

https://www.expressen.se/kronikorer/patrik-lundberg/ska-ministern-aka-till-syrien-och-hamta-is-barnen/

Se även Johan Westerholms klarsynta rader från i februari:

https://ledarsidorna.se/2019/02/is-barnen-kommer-kunna-krava-ratt-till-familjeaterforening/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-19 13:24 #51 av: Göstage

#50 "Patricio Galvez är ett steg närmare att få hem sina sju barnbarn, IS-terroristen Michael Skråmos barn, till Sverige.
Han har nu fått tillstånd från kurdisk-irakiska myndigheter att föra barnen över gränsen till Irak."---

https://www.expressen.se/gt/skramos-sju-barn-kan-fa-foras-till-erbil/

Verkar som om de sociala myndigheterna i en viss kommun kan räkna med ett hål i budgeten inom kort:

"Inte bara själva vårdinsatsen kommer bli omfattande, även boendet måste anpassas. Barnens morfar, Patricio Galvez, bor i en etta i Kållered. Barnens mormor har själv varit en del av IS och det är med andra ord inte självklart var vårdnaden kommer hamna. Boendet måste även utformas för att möta de hot som kommer riktas mot barnen. Boendet måste vara så stort att det kan ge en syskonskara på sju tillräckligt med utrymme. Enligt FN:s barnrättskonvention kommer det inte gå att separera syskonen från varandra. Barnrättskonventionen blir svensk lag den 1 juli 2020."---

"Och då ska socialtjänsten i den kommun, i Skråmos fall stadsdelen Kållered i Göteborgs kommun (anm. Kållered ligger i Mölndals kommun), svara för kostnaderna för dessa sju barn. Sju barns behov som kommer ställas mot andra barns behov av stöd och skydd. Eller mot de behov som hedersutsatta kvinnor och barn har av skyddade boenden.

Ett skyddat boende, med hög skyddsnivå, kostar för bara det runt 1 000 kronor per barn och dygn. Dessa boenden har ett kuratorstöd och kan stå emot ett angrepp av normalkaraktär. Dessa barn behöver även mat, kläder och kvalificerat stöd i form av psykologer och psykiatri. Idag finns inte de resurerna inom Barn- och Ungdomspsykiatrin att ge barnen Skråmo förtur utan att andra barn och ungdomar får finna sig att pressas undan."---

https://ledarsidorna.se/2019/04/is-anhangarnas-rattigheter-grupp-mot-grupp-i-en-begransad-ekonomi/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-21 04:51 #52 av: Göstage

"Som tidigare ungdomsförbundsordförande har jag full respekt för hennes starka engagemang. Sedan tycker jag väl att det är lite problematiskt när man framställer henne som en expert, hon är fortfarande ett barn. Vi i vuxenvärlden har fortfarande ett ansvar att inte försöka utnyttja barns politiska engagemang för vår egen politiska eller ekonomiska vinning."

Sara Skyttedal svarar på frågan hur hon ser på Greta Thunberg och hennes rörelse.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-21 06:56 #53 av: Jimmy.L

Föräldrarna har väl tjänat stora summor på hennes strejk?

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-21 06:58 #54 av: Göstage

Ja, det är ju en rätt omfattande affärsverksamhet i hennes närhet.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-28 19:29 #55 av: Göstage

"– Vi måste ta hand om planeten, säger Harry, 5."

Underbart Harry, men någon borde faktiskt tala om för dig att du är en buktalardocka. 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-29 08:16 #56 av: Göstage

Public Servicemedarbetaren Gurgîn Bakircioglu använder barn  som opinionsslagträ på ett lite annorlunda sätt, genom att förklara att barn visserligen är söta men bedrövliga ur klimatsynpunkt och inte alls miljövänliga. Han har därför beslutat att sterilisera sig för att inte bidra till klimatförsämringen. Istället tycker han att Sverige (som ju verkligen har en hastig befolkningstillväxt) och andra Europeiska stater skall sköta förmerandet med hjälp av migration.

Mats Dagerlind på Samhällsnytt: ”Vi som individer kan genom att välja bort barn vara med att lösa detta” slår Bakircioglu fast. Om man ändå anser att det är ett problem att befolkningen i Europa minskar, då är ”migration ett perfekt sätt att balansera upp det”, menar han.

I inslaget förklaras inte på vilket sätt det är mer miljövänligt att producera människor någon annanstans på jorden och sedan transportera dem till Sverige och övriga Europa. I andra sammanhang brukar den omvända principen ”närodlat” i stället framhållas som det miljövänligare alternativet.

Bakircioglu driver tillsammans med sin syster också podden ’Veganism är bror’ där det senaste avsnittet behandlar ämnet ”köttnationalism och rasism”.

https://samnytt.se/svt-journalist-steriliserar-sig-for-klimatet-migration-perfekt-satt-att-balansera-upp-lagt-barnafodande/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-05 07:14 #57 av: Göstage

Vi verkar gå mot en amerikanisering hos politikerna i synen på deras familjer. Mest känt är väl Björklunds löfte till sina barn om att inte samarbeta med SD. Vad det löftet är värt idag efter turnébeskedet är kanske något mer oklart.
Björklunds möjliga efterträdare verkar hur som helst inte lika intresserad att torgföra sina barns önskemål.

"När Nyamko Sabuni blir tillfrågad om Jan Björklunds fokus på att stänga ute Sverigedemokraterna svarar hon att hon ser det som ”olyckligt”. Framförallt handlar det om Jan Björklunds löfte till sin familj att han inte skulle ge SD inflytande.
– Det är ju hans rätt att uttrycka sig så. Jag skulle aldrig som politiker på den högsta nivån utgå från min familj, utan från vad det svenska folket behöver."--- 

Fridolin anser att hans parti står i tacksamhetsskuld till hans familj, förklarade han när han avtackades på MP:s partikongress igår:

"– Är det någon Miljöpartiet borde tacka är det min fru och mina barn."

Vid samma kongress tillsattes en ny partisekreterare, som säger att hon tog jobbet för sina döttrars skull, eftersom "hon vill vara en röst för hopp åt dem och deras generation."

Vi kanske får vänja oss vid den där familjära tonen nu - kanske röstar man om några val på "Familjen T." istället för "Greta T." i Riksdagsvalet för MP?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-08 07:34 #58 av: Göstage

Magnus Wårhag, leg. psykolog, tycker att de 171 kollegor som hängde på barnens klimatångest i ett upprop i Expressen utnyttjar barnens oro för egna syften. 

"På Expressen Debatt skriver 171 psykologer att regeringens passivitet i klimatfrågan riskerar att bidra till ungas psykiska ohälsa. Man tycker också att deras klimatstrejkande ”är en frisk och konstruktiv reaktion på en adekvat oro inför framtiden.”
Man kan undra vad de 171 psykologerna själva gör för att minska de ungas oro. Att som nu skylla på regeringen samt uppmuntra barnen att strejka hjälper med säkerhet inte."---

 "Till små barn är det bäst att tala enkelt om svåra saker och visa att man som vuxen själv är trygg och har kontroll. Med ungdomar kan man med fördel resonera om fakta som pekar mot flera ståndpunkter och att många frågor därför inte är så lätta att avgöra definitivt. Ångestväckande profetior behöver alltså inte stämma.  
De 171 psykologerna gör inte något åt det hållet i sin artikel. De vill säkert väl men det blir fel och det framstår tyvärr som att de utnyttjar ungas utsatthet för egna syften."   

https://www.expressen.se/debatt/171-psykologer-som-eldar-pa-barnens-klimatangest/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-14 06:58 #59 av: Göstage

Terroristen Michael Skråmos svärmor, känd under namnet Umm Hamza men som lever med ett svenskt namn i Sverige, befann sig under två år i  IS-huvudstaden Raqqa där hon agerat som rekryterare för terrorsekten. Nu har hon under stort hemlighetsmakeri hälsat på sina sju barnbarn i uppsamlingslägret i norra Irak inför deras överföring till Sverige, skriver DOKU.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-16 06:44 #60 av: Göstage

#59 Mer information om Hamza, som i högsta grad tycks involverad i barnbarnens fortsatta utveckling på svensk botten.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-16 07:12 #61 av: Jimmy.L

Får hon vårdnaden av barnen så är det sjukt. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-05-16 10:55 #62 av: Göstage

Ann Charlott Altstadt svär i kyrkan, eller åtminstone i dess närhet, när hon på Aftonbladet kultur fördjupar sig i Gretahajpen.

"Under snart ett år har mer profana skribenter krönt Greta till frälsare då hon lidande har tagit på sig våra klimatsynder, medan Limhamns församling, via Twitter, rakt upp och ner utnämnde henne till Jesu ställföreträdare på jorden. Och i Kyrkans Tidning menar nu Anna Ardin, diakon i Equmeniakyrkan och styrelseledamot i den inflytelserika organisationen Socialdemokrater för tro och solidaritet, på fullaste allvar att Greta är en profet med uppdrag från självaste Gud.  

Hennes lyckade mission – att sprida sin klimatpanik bland barn och ungdom – stöddes nyligen av 171 psykologer och psykoterapeuter i ett upprop i Expressen,  och DN:s Björn Wiman bjöd därefter över genom att förklara hela befolkningens ökade behov av psykofarmaka som en adekvat kollektiv reaktion på klimatångest."---

"Mitt ärende är varken att mobba barn eller förespråka svar. Men alla komponenter av klimatkonsensus måste genomlysas förutsättningslöst och offentligt, med vetenskapliga argument, inte känslor."--- 

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/kJdBGA/gretahajpen-ar-skogstokig

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-16 11:08 #63 av: Jimmy.L

Himmel. Pustar

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-05-18 05:25 #64 av: Göstage
Steget Efter


Bildexempel

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-20 09:28 #65 av: Göstage

#2 #6 Nyutgiven bok för barn i åldern +3 recenseras i Expressen:

"Allt kan tas ifrån dig. Eller du får ju vara kvar, men bara erkänna att någon annan klivit in i dina skor. Det är en prövande tanke. Och pojken som ersatts sitter hukad bakom bordsskivan i halvdunklet. Men så småningom sitter de alla runt elden och spelar musik."---

 "Boken vill göra gällande att allt ditt är mitt, att det är öppet hus och alla kan komma hit, du måste kunna ge plats för fler."---

https://www.expressen.se/kultur/ungkultur/pojken-har-ersatts-och-hukar-bakom-bordet/

Kommer att bli en hit på en mängd förskolor.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-25 21:03 #66 av: Göstage

#62ff Personen som förklarade Greta som profet med uppdrag av Gud har spelat en central roll i ett återaktualiserat brottmål.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-13 11:13 #67 av: Göstage

Greta Thunberg tyckte i FN att "världens ledare uppträder som barn”. Nu har vi fått ännu en bekräftelse på att hon har rätt.

 "Sverige ska namnge en stjärna och en planet. Energiminister Anders Ygeman (S) har sitt val klart – han tycker att stjärnan ska heta Greta och planeten Hopp. ”Så får hoppet kretsa kring stjärnan Greta”, skriver Ygeman på Twitter – där han mötts av stenhård kritik. ”Är det här något slags skämt? En Greta-planet? Anders Ygeman, 12 år gammal”, skriver en användare luttrat."---

"Bland de som gillat och retweetat Ygemans utspel finns (givetvis...) flitigt twittrande socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S)."--- 

https://nyheteridag.se/ygeman-s-tycker-till-stjarnan-borde-fa-namnet-greta/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-15 17:20 #68 av: Carmarino

#67 Det finns visst de som tycker att stjärnan ska heta Zlatan har jag läst. Galen

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-06-21 11:18 #69 av: Göstage

Mats Dagerlind exemplifierar:

"Genom att använda barn som sköldar i den politiska debatten gör man det svårare för meningsmotståndaren att nå budskapets avsändare med sin kritik. Barnexploatören kan enkelt men ohederligt framställa det som att det är barnet man angriper och därmed utmåla meningsmotståndaren som en usel människa i total avsaknad av empati och slippa ta en sakpolitisk diskussion kring ett ämne där man inte har så starka argument."---

https://samnytt.se/hur-manga-oliktankande-vill-evin-rubar-sparra-in-pa-mentalsjukhus-i-midsommar/

"Men det gäller ju baaarn!"

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-23 15:10 #70 av: Göstage

Klimat-Greta firade midsommar utanför riksdagshuset. Vet inte om hennes managers, förlåt föräldrar, glömt att upplysa henne om att politikerna i likhet med skolungdomen är lediga så här års.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-25 06:48 #71 av: Göstage

"Greta Thunberg uppmanar samtliga fackförbund till strejk för klimatet i ett öppet brev.
Om inte de vuxna agerar står en ”fullständig samhällskollaps” för dörren, enligt Thunberg.
– En politisk strejk för klimatet är tillåten, det kan jag säga på rak arm, säger arbetsrättsexperten Kurt Junesjö till Aftonbladet."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/b5eQvg/greta-uppmanar-vuxna-att-strejka

Bara att invänta att politikerna instämmer i att vi behöver en strejk. Kanske man bör överväga ett oblodigt maktövertagande rent av? Inget är otänkbart i Gretaland...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-30 13:28 #72 av: Göstage

Reklambranschen omyndigförklarar farsan. Igen.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-30 14:04 #73 av: Jimmy.L

#71 Hon lägger inte fram några belägg inte heller är hennes följare källkritiska.

Som en sekt världen går under 2030 om ni inte gör som jag säger. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-08-19 08:08 #74 av: Jimmy.L

Expressens Lars Lindström skyller på oss.

"Småaktiga, avundsjuka, konservativa, klimatförnekande gubbar av alla sorters kön – världen över, faktiskt, och de flesta från den högernationalistiska sfären – gör sitt värsta för att nedvärdera, misstänkliggöra, håna och låtsas tycka synd om Greta Thunberg. Det är sorgligt att uppleva."

Samtidigt i Kina, Indien, Afrika med fler så eldar man upp massa miljöfarligt avfall och dumpar gift i sjöar och hav. Men det problemet som vi ser är tydligen inte så farligt. Det är bättre att höja bensinpriset i Sverige med 5 kr så löser det sig.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-08-19 09:01 #75 av: Göstage

Man kan ju inte påstå att Lindström själv bidrar till en mer städad ton i debatten. Nog sagt om det.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-19 11:21 #76 av: Göstage

#38ff  "Forskare: Dagens barnböcker handlar om rasism och panikångest." Detta ses tydligen som något positivt.

Är det konstigt då att utskrivningen av ångestdämpande medicinering ökar bland barn och unga och att barnen blir uppgivna från början eller växer upp till hysteriska aktivister i hat mot samhället?

Några bokexempel från tidigare år.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-19 12:59 #77 av: Carmarino

#76 Och så förfasade man sig över Pippi Långstrump för 50-60 år sedan. FunderarGlad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-08-19 14:58 #78 av: Göstage

#77 Hon är äntligen mogen för analys, har jag hört...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-19 17:46 #79 av: Carmarino

#78 Hon hade säkerligen fått ett antal bokstavsdiagnoser.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-08-19 18:33 #80 av: ludgopelle

#64😂

Anmäl
2019-08-25 10:44 #81 av: Göstage

#64  "Jag känner lite obehag kring att Greta kan utnyttjas i sammanhang där folk vill att det ska framstå som att de gör mer för klimatet än vad de verkligen gör", säger meteorologiprofessorn Michael Tjernström till Expressen.

Tjernström är övertygad om att Geta Thunberg drivs av genuint engagemang, men att hon utnyttjas av krafter som har en egen agenda för att synas i hennes närhet. Seglatsen över Atlanten ser han som "en ren mediagrej".

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-30 12:49 #82 av: Carmarino

Gretas skolstrejk fortsätter i USA. Fast jag undrar om det verkligen kan kallas skolstrejk när hon har tagit sabbatsår från skolan? Funderar

http://www.smp.se/okategoriserade/thunbergs-strejker-fortsatter-i-usa/

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-08-30 12:57 #83 av: Hayabusa

Även jag har gått ut i strejk. 

Anmäl
2019-09-13 13:58 #84 av: Göstage

The Thunberg Talk Show.

EU-parlamentet april 2019:
"Hon höll talet på engelska och inledde med att hon vill att människor ska känna panik inför klimathotet.
– Jag vill att ni ska agera som om ert hus stod i brand, sa hon."--- 

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/jdv02q/greta-thunberg-i-tarar-under-talet-i-eu

TV-show september 2019:
"I veckan medverkade hon också i CBS ”This Morning” och fick då reda ut vad hon menar när hon ofta säger: ”Jag vill att ni ska få panik”.
– Jag menar inte att folk bokstavligen ska få panik. Men vi – särskilt makthavare – måste kliva ur vår komfortzon, för planeten är utanför sin komfortzon, säger klimataktivisten."---

https://www.expressen.se/nyheter/klimat/greta-menar-inte-att-folk-ska-fa-panik/

Undrar hur mycket ångest denna aktivist har orsakat med sin alarmism, inte minst bland unga? Säger hon att hon vill att människor skall känna panik så måste hon väl stå för det, annars visar hon tydligt (alt. än tydligare...) att hon bara en  pratkvarn och frasmakare.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-25 00:08 #85 av: Göstage

#25ff Rebecca Weidmo Uvell skriver om organisationen bakom "Cirkus Klimatstrejk", som hon kallar det.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-28 11:51 #86 av: Göstage

"Greta Thunberg har rätt. Hon säger att politikerna bara pratar och inte gör något. Det har hon alldeles rätt i. Personligen tycker jag att det är löjeväckande att politiker tävlar i att säga att de håller med henne och att hennes budskap är så viktiga, när det är de som hon riktar sitt anklagande finger mot."

https://uvell.se/2019/09/27/greta-thunberg-har-ratt/

Rebecca Weidmo Uvell om inställsamma politiker som vill sola sig i glansen av sin rubriksskapande kritiker. Ja, det är väl lite av Tyko Jonsson, Karl-Bertils stolte fader över dem?  "Jag känner ändå att stämningen här kräver ett fyrfaldigt leve..."

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-08 10:32 #87 av: Göstage

Gretas jämnåriga motpol ger sin syn på klimatfrågan.

http://katerinamagasin.se/eja-thellman-15-ar-lat-klimatalarmismen-tystas-av-karnkraft/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-12 08:14 #88 av: Göstage

"Apatiska vuxna: Att ofrivilligt uppmuntra till apatiska barn" är rubriken på Henrik Jönssons senaste krönika på YouTube.

Vad händer med ett samhälle där moralisk konsensus förhindrar ett öppet samtal? Denna och fler frågeställningar kommer upp apropå den uppblossande debatten  om vad som skedde med de apatiska flyktingbarnen. 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-12 09:27 #89 av: Göstage

Martin Eriksson, styrelseledamot för Moderata studenterna i Uppsala, är nog inte beredd att sätta likhetstecken mellan sossarna och tomten...

"Att använda barn, den kanske mest oskyldiga och sårbara gruppen i samhället, som lockbete för att slå in socialistiska budskap är inget annat än renodlad populism. I exemplet om gratis simundervisning är denna populism inriktad på att skapa ett falskt sken av givmildhet. Denna sorts populism kan lämpligen kallas ”bidragspopulism”. Det är inte synonymt med givmildhet.

Partiet kapitaliserar på väljarnas känslomässiga vilja att stödja politik som utgör sig för att hjälpa de utsatta. Men politiken når inte ut specifikt till de mest utsatta. Höginkomsttagare, låginkomsttagare och alla däremellan får exakt samma skattefinansierade gåvor som de fattigaste. Tanken med denna politik är inte att hjälpa de mest utsatta. Tanken är att visa för den svenska befolkningen hur givmilda politikerna i Socialdemokraterna är. Men låt er inte luras av välfärdspaketet eller andra kommunala allmosor. Denna politik stärker inte barnfamiljen. Bidragspopulism är inte givmildhet."

https://www.expressen.se/debatt/sa-anvander-s-barn-for-sin-bidragspopulism/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.