skolan

Skolan och arbetsmiljön

2018-09-21 13:16 #0 av: Göstage

Expressens ledarsida uppmärksammar den utsatthet som skolpersonal och skötsamma elever lever med i den miljö där de tillbringar sin arbets- och lärotid.

"Nyheten att en lärare ska ha blivit våldtagen av en elev på ett gymnasium i Småland fick inte Sverige att stanna i fredags. Våld och anarki i skolvärlden är inte "stoppa pressarna"-stoff längre.
Sverige stannade inte i fjol heller, när det blev känt att anmälningarna om allvarligt våld mot lärare ökat enormt. Arbetsmiljöverket rapporterade om lärare som fått sina tänder utslagna, skallats och fått håret avslitet av elever.
En gravid lärare blev knuffad i magen så att hon fick missfall.
Så det är lätt att förstå uppgivenheten hos den nykläckta lärare på Facebook som nyligen skrev om sin vardag: hot om våld och våldtäkt, verbala kränkningar, sextrakasserier. "Och senast i dag blev jag utsatt för fysiskt våld."
Nu funderar hen på att lämna sitt yrke: "Jag känner en förtvivlan för jag upplever inte att detta tas på allvar i skolan eller att vi som lärare blir skyddade."---

"Lärare måste få rätt att reda upp bråk och skapa lugn utan att riskera en anmälan. Varje våldsincident måste polisanmälas. Våldsamma eller aggressiva elever bör genast stängas av, tvångsflyttas eller placeras i specialklass. Enskilda elever kan inte ha rätten att förstöra miljön för lärare och klasskamrater.
Sverige står inför en lärarbrist som få förstår vidden av. Att lärare då lämnar yrket på grund av hot och våld från elever är ingenting annat än vansinne.
Sätt stopp för flykten från skolans slagfält."

https://www.expressen.se/ledare/elever-som-skallar-sin-larare-maste-stangas-av/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-09-21 13:22 #1 av: Göstage

Larmklockorna ringer:

"Anmälningarna om fysiskt våld i skolan har nästan fördubblats på fyra år, enligt Arbetsmiljöverket. Även de sexuella trakasserierna har blivit allt vanligare, enligt Lärarnas riksförbund.
– Det är svårt att mota de här problemen i tid, säger Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén i SVT:s Morgonstudion."---

 https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sextrakasserier-mot-larare-okar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-09-21 13:52 #2 av: Jimmy.L

Jag tycker synd om dom lärare och skötsamma elever som sak möta detta varje dag. 

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-09-21 14:44 #3 av: eskils

I fb uppges nationaliteten på den elev som våldtog en lärare i Eksjö, Småland: statslös palestinier.

#0 Bra Expressen-ledare! "Sverige står inför en lärarbrist som få förstår vidden av. Att lärare då lämnar yrket på grund av hot och våld från elever är ingenting annat än vansinne."

Ja, den nya regeringen har en diger Att-göra-lista...……...


Anmäl
2018-09-21 21:55 #4 av: Göstage

Väsby: "Enligt den senaste Stockholmsenkäten uppger rekordmånga av killarna i årskurs 9 att de burit något slags vapen det senaste året. Även en tiondel av tjejerna säger sig ha burit vapen."---

"23 procent av killarna i Väsby uppger att de burit vapen, såsom kniv eller knogjärn, under det senaste året. Det är den högsta siffran i hela Stockholms län. Även tio procent av tjejerna uppger att de burit vapen.."---

Vi i Väsby (pdf)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-09-22 06:39 #5 av: Jimmy.L

Dyster läsning man får snart inskaffa larmbågar i skolorna.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-09-22 07:15 #6 av: Göstage

Ja, och det är uppenbart att problemen inte bara finns i utanförskapsområdena utan är spritt i olika delar av samhälle och land.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-21 09:37 #7 av: Göstage

Läraren Ola Alfredsson skriver på Expressens debattsida att ständigt när det diskuteras ordningsproblem i skolan så dyker det upp någon förälder till barn med NPF-diagnos och känner sig träffad. Alfredsson anser att man absolut skall ha respekt för barn med den problematiken, men att inte precis allt kan kretsa kring deras speciella situation. Barn med NPF-diagnos hör faktiskt till de som drabbas mest när barn utan denna diagnos missköter sig och stör undervisningen, hävdar Alfredsson.

"Varför måste alla frågor om kritik gentemot ett, för lärare, normbrytande beteende kokas ner till barn med NPF-problematik?
Enligt statistiken går det ca: 1,5 miljoner barn i den svenska skolan. Enligt annan statistik lider ca: 5-7% av dessa barn av problematik kopplad till NPF. Det blir ca: 75 000 barn. Sjuttiofem tusen barn av en miljon femhundra tusen.
Ska dessa 75 000 barn behandlas med respekt? Självklart! Ska de få de förutsättningar de behöver för att lyckas? Absolut! Ska barn och föräldrar visas förståelse för problemen i deras vardagsliv? Alltid! Ska dessa barn få ta över debatten om det svenska skolklimatet? Nej, absolut inte – de ska vara en del av det, men inte alltid mittpunkten.

Om vi i stället ser till flertalet av de 1,4 miljoner barn som inte lider av NPF-problematik, och diskuterar dem ett tag – så kanske vi faktiskt kan komma åt kärnproblemet. Störande moment i skolan är återkommande. Elever som kommer sent, som pratat oavbrutet, som inte lyssnar på tillsägelser, som vägrar lämna ifrån sig mobilen, som hotar lärare, ja listan kan göras lång."--- 

"Många elever med NPF-problematik har svårt i skolan för att andra elever inte kan sköta sig – de störs direkt av att andra pratar, de tappar fokus så fort en mobil plingar till eller en sen elev ramlar in genom dörren. Och det är de eleverna, och dess föräldrar vi vill komma åt.
Så därför, snälla NPF-föräldrar, sluta skrik hej varje gång någon faktiskt försöker lyfta problemet med skolan, ta inte över alla debatter som handlar om ordning och reda för kritiken mot elever med sämre uppförande handlar inte alltid, eller ens oftast, om er (och ska inte göra det heller)!"

https://www.expressen.se/debatt/larare-allt-kan-inte-handla-om-era-barns-diagnoser/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-26 09:43 #8 av: Göstage

 Fredrik Zimmerman, forskare och lektor i barn- och ungdomsvetenskap vid Högskolan i Borås skriver på Expressen debatt att killjargongen bidrar till en tuff miljö i skolmiljön, och att den så inrotad att även lärare stämmer in i den kören.

"Det finns situationer där det är gynnsamt att ha en aggressiv förmåga. Men att enbart ha utvecklat en aggressiv förmåga utan att kunna balansera denna med andra förmågor är ett problem för många pojkar, visar forskning återkommande. I min forskning om pojkar i skolan har jag sett lärare som kämpat för att ge elever som visar en låg studiemotivation en chans i livet. Lärarna måste säga till pojkarna högt och tufft vid vissa tillfällen, men visa omsorg för samma elever vid andra stunder. Dessa lärare har utvecklat flera förmågor och är ett exempel på vikten av detta.

När jag föreläser så talar jag ofta om betydelsen att lära pojkar utveckla förmågan till omsorg. Kritiken jag stundtals får är att pojkar behöver en aggressiv förmåga, man ska inte göra pojkarna till mesar och pojkar måste få vara pojkar. Många pojkar verkar dock kunna utveckla sin aggressivitet alldeles på egen hand. Det många behöver hjälp med är att utveckla andra förmågor för att kunna balansera sin aggressivitet och bara använda den när det verkligen behövs. Annars hamnar de i en allt mer våldsam och destruktivt nedåtgående spiral."---

"Flickor kan säga att de tycker om varandra och ge varandra komplimanger. Mats kan inte säga till Erik att "jag tycker om dig" utan en social kostnad. Mats går därför fram till Erik och hälsar på honom genom att säga "fan vad du ser ut i håret". Man bryter ett tabu när man hälsar på detta sätt och det gör man bara med kompisar. Därmed bevisar handlingen deras samhörighet. Det finns något motsägelsefullt i att det sätt som pojkar kan visa gemenskap på, samtidigt reproducerar att de ska visa sig tuffa och tåliga. Uppmärksamma att jag skriver visa sig, många pojkar har i intervjuer sagt att de mår dåligt av dessa skämt men visar inte detta. 

Jag ser ofta lärare som snabbt och tydligt avbryter när en kille skojretar en tjej och säger att så beter man sig inte mot en tjej. Men lärare brukar aldrig avbryta när en kille skojretar en annan kille, möjligtvis kan det ske om de stör andra. Lärare till och med hänger med i skämtandet om killarna för att vinna deras gemenskap."--- 


https://www.expressen.se/debatt/hej-kompis-fan-vad-du-ser-ut-i-haret/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-31 08:08 #9 av: Göstage

En kvinna i Helsingborg har dömts till villkorlig dom och 50 dagsböter samt ett skadestånd på 5000 kronor till en lärare efter att ha hotat henne.

"När dottern skickades ut ur klassrummet för att hon varit stökig på lektionen rann sinnet över på mamman. På kvällen fick läraren hotfulla sms. Nu döms mamman för hot mot tjänsteman.

Flickan kastade saker inne i klassrummet på en skola i nordvästra Skåne. Läraren tillkallade då biträdande rektor för ett samtal med eleven.
På kvällen fick läraren hotfulla sms och mail från flickans mamma. Läraren har vid rättegången sagt att hon blev så rädd att hon efter hoten ändrade sina dagliga rutiner."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/mamma-doms-for-hot-mot-larare

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-04 08:25 #10 av: Göstage

Ann-Charlotte Marteus har skrivit en insiktsfull krönika i Expressen om tillståndet i skolsalarna som man skulle bli tvungen att citera i sin helhet för att få med hela bilden. Nöjer mig dock med de sista raderna. 

"Bara en tanke; om lärare hade haft mer auktoritet och pli - och inte riskerade att anmälas till Skolinspektionen eller Barn- och elevombudsmannen om de hävdar sin makt - kanske det hade förebyggt behovet av kameror, väktare och utbildningsinsatser om hot och våld i skolan?"

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/tank-om-lite-disciplin-forebygger-vald-i-skolan/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-05 20:24 #11 av: Göstage

"Stefan Gustafsson berättar att det den senaste tiden varit allt fler bråk, hot och misshandel vid och i skolor, samtidigt som det också inkommer hot via sociala medier allt mer ofta.
– Vi läser om allt fler sådana händelser, säger han."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/hot-och-misshandel-okar-vid-skolor

(Stefan Gustafsson är presstalesperson vid polisen i region Väst.)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-09 10:34 #12 av: Göstage

Expressen uppmärksammar vad som uppges som nedtystade otillbörliga närmanden från lärare mot elever på friskola i Stockholmsområdet.

https://www.expressen.se/nyheter/qs/skolan/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-15 18:24 #13 av: Göstage

 "Våldet har blivit vardag. Var tredje skola får kritik från Skolinspektionen för bristande trygghet. Anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan har mer än fördubblats på bara fem år.
Och det handlar inte bara om struliga tonåringar.

En F-9-skola i Norrtälje stängdes av skyddsombudet i oktober. Två elever hade misshandlat lärare – och en av dem hade attackerat en lärare med kniv. Skolan vill inte uppge elevernas ålder, men det är "inte elever som går på högstadiet". Det är alltså barn vi pratar om, gissningsvis i mellanstadieåldern.

Skyddsombudet Stellan Armandsson säger till Skolvärlden att det vore bra om eleverna kunde omplaceras: "Man kanske måste se på en annan skolform för eleverna när det är så här pass." Men i Sverige är inkludering den pedagogiska överideologin.

Man kan inte låta bli att undra: vad har dessa barn fått med sig hemifrån? Tyvärr är föräldrarna ofta en del av problemet när barn inte visar respekt för vuxna.
I Aftonbladet beskrivs bygget av Norrköpings nya gymnasieskola: "Mötesrummen ska ha två utrymningsvägar så att lärarna kan fly om det blir bråk under samtal med – föräldrar." Bråkiga föräldrar har alltså blivit ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Det är oacceptabelt."--- 

https://www.expressen.se/ledare/ta-ert-ansvar-foraldrar/

Vansinnigt! Ledsen

Se även tråden  https://debatt.ifokus.se/discussions/5baf2f378e0e747dda368551-lara-for-livet-om-valdet-och-skolan?discussions-1

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-24 07:45 #14 av: Jimmy.L

Tre fjärdedelar av kommunerna i Kalmar och Kronobergs län har vid något tillfälle under de senaste tre åren tagit in vakter i skolan. Vakter i skolmiljö blir i dag allt vanligare och beror dels på en ökad problematik men även på ett utökat säkerhetstänk.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/gymnasieskolan-i-kalmar-tar-ater-in-vakter

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-11-29 12:42 #15 av: Jimmy.L

En högstadieelev i en kranskommun till Göteborg har knivskurits av en annan elev. – Eleven är gripen misstänkt för grov misshandel alternativt misshandel, berättar Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

https://www.expressen.se/gt/elev-knivskuren-pa-skola/

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-12-06 09:29 #16 av: Göstage

Gymnasieläraren Henrik Helmér svarar på Aftonbladet debatt en gymnasieelev  som blir stressad av att hon måste förbereda sig för alla prov, bland annat utanför skoltid. Han undrar om inte elevernas upplevelse av att de blir uppjagade av skolarbetet i själva verket är att söka utanför skolans verksamhet.

”Författaren säger: ”Skoltiden räcker i många fall inte till för att slutföra uppgifter eller lära oss allt inför ett prov. Faktum är att det krävs att vi lägger ner tid på skolarbete utanför skoltiden.”
Jag vet inte vilket program som Melinda Olsson läser på, men på studieförberedande program är det självklart att elever lägger en del av studietiden utanför skolan. Jag blir orolig om den skola där Olsson studerar inte har förklarat det för sina elever redan i årskurs ett på gymnasiet."---

"Att elever som prioriterar sina fritidsaktiviteter mår psykiskt dåligt av skolarbetet som de därför inte hinner med, är inte skolans fel. Det verkar ha skett en samhällsförändring där ungdomar alltmer värdesätter sin ”egentid”. När detta får konsekvenser för studierna så ifrågasätter elever, föräldrar och politiker skolans sätt att lägga upp undervisningen.
Konsekvensen blir att skolan och lärarna minsann ska anpassa sig för att eleverna ska få tid att utöva sina fritidsaktiviteter.

Detta är en samhällsutveckling som skolan aldrig kan acceptera. Skolan ska dock inte motarbeta elevernas fritidsaktiviteter. Däremot ska skolan med tydlighet understryka att lärare aldrig lägger upp sin undervisning med elevernas fritid i åtanke. Jag kan tyvärr inte i underdånighet reflektera över hur ofta eleven Lisa tränar dressyr när jag lägger upp hennes undervisning i spanska."---

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/KvgwpM/vi-kan-inte-anpassa-skolan-efter-er-fritid

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-11 12:10 #17 av: Göstage

Skola och förskola i Eskilstuna stängdes efter hot.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/skola-i-eskilstuna-stangs-efter-hot

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-13 10:27 #18 av: Göstage

#17 Polisen tror att hotet mot Kjula skola "inte var allvarligt menat" utan ett "busstreck". Kanske dags för en temadag för eleverna i den skolan?

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/polisen-om-hotet-mot-kjula-skola-troligen-ett-busstreck

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-19 16:40 #19 av: Göstage

"Skolinspektionen återkallar tillståndet för den fristående Kilowattskolan i Malmö. Skolan måste stänga och dess 60-tal elever, som går i årskurs 4–9, måste börja på en annan skola efter jullovet."---

"Skolinspektionen har efterlyst förbättringar vad gäller själva undervisningen, särskilt stöd till behövande elever, elevhälsan, betyg och miljön på skolan. Det sistnämnda handlar om att det ofta förekommer stök, bråk och slagsmål i klassrummen. Såväl elever som personal har uppgett att det förekommer mobbning."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/skolinspektionen-stanger-malmoskola

Slut på bråket- åtminstone på den skolan...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-07 16:38 #20 av: Göstage

Nyanländas stök i skolbespisning belönades med pizza och kebab för kvarts miljon.

"Svenljunga kommun har ingen egen gymnasieskola, utan eleverna går vanligtvis i grannkommuner som Borås, Mark eller Tranemo. De gymnasieelever som det här gäller går på introduktionsprogrammet på Lärcentrum i kommunen. Där får elever chansen att läsa upp behörighet för att komma in på nationella program.

Det var tidigare få elever som läste introduktionsprogrammet. Men antalet elever ökade efter att det kommit många nyanlända under 2016 och 2017, enligt Tommy Fock. Och då kom matfrågan i fokus. För på Lärcentrum fanns ingen servering."---

"När gymnasieeleverna började äta i grundskolans matsal i Svenljunga i våras blev det så oroligt att kommunen inte såg någon annan lösning än att köpa lunchkuponger till gymnasieeleverna. Hittills har kupongerna på ortens privata restauranger kostat kommunen drygt 227 000 kronor.

– Om man tar in 100 elever där det redan går 400 elever så blir det rörigare situation. Vi kände att vi inte hade koll på vilka elever som var där och åt. Det här hade inte varit något bekymmer om vi hade någon gymnasieskola. Men nu har vi inte det, säger Tommy Fock."---

"– Jag kan förstå att man tycker att det känns som en belöning. Men jag har tänkt att jag vill ge de här ungdomarna en skollunch som de har rätt att få, säger Tommy Fock, barn- och utbildningschef i Svenljunga kommun."---

"Redan från och med nästa vecka är det tänkt att eleverna ska äta skolmat igen.
– De här ungdomarna äter mycket pizza och kebab. Det är bättre med skolmat. Då blir det mer enligt kostcirkeln. Det är en lösning vi har velat ha hela tiden. Men det har tagit tid att få till det, säger Tommy Fock, barn- och utbildningschef i Svenljunga."

SR och SVT

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-08 09:46 #21 av: Göstage

En mamma har fått nog av att tvingas luskamma sin dotter flera gånger per termin och propagerar nu i en debattartikel om nationell avlusning i skolorna.

"När jag växte upp hade jag aldrig löss. Jag kan inte minnas att mina kompisar hade det heller. Löss var oerhört pinsamt och man trodde att bara smutsiga hår fick löss."--- 

 "Nu måste en högre makt steppa in och ta kontrollen över denna epidemi som vi föräldrar inte verkar kunna rå på. Min uppmaning går direkt till kommuner och landsting: anordna en rikstäckande avlusningsvecka på samtliga skolor i hela Sverige där utbildad vårdpersonal och frivilliga föräldrar avlusar barnen på löpande band i skolan och det hela är obligatoriskt. Lössen måste attackeras från alla håll samtidigt. Detta är självklart subventionerat av Folkhälsomyndigheten så att alla har samma möjlighet till samma vård. Om vi inte genomför en sådan här gemensam aktion kommer lössen fortsätta spridas och kanske till och med öka i omfattning."--- 

https://www.expressen.se/debatt/skolorna-maste-infora-obligatorisk-avlusning/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-08 14:23 #22 av: Novachan

#21 Har hört rykte om att löss har blivit mer resistenta, men har ingen aning om detta är sant eller ej. De flesta har nog hört om bakterier och annat utvecklar resistens (t.ex. antibiotikabehandling), alltså ej behandla om det inte behövs... Så nej, hennes förslag kommer bara göra det hela värre om jag uppfattar förslaget rätt. Däremot skulle skolor kunna ha regelbundna obligatoriska kontroller av hår och hårbotten (minst 1 per termin). Låter också som att mamman saknar kunskap om många punkter smutsigt vs rent hår, hemmagjorda behandlingar. Jag skulle inte bli förvånad om skolor behöver vara mer aktiva  och tydliga med att (och hur de gör det) meddela/lära vårdnadshavare och elever hur man undviker att få löss (och hur man kan få löss) och hur det ska behandlas. Sen skulle jag också kunna tänka mig att många föräldrar inte följer instruktionerna om att luskamma sina barn hemma för lus-kontroll. Jag kan ärligt talat inte minnas att mina föräldrar någonsin gjorde det på mig. Har endast haft löss en gång, vilket skedde när jag var barn och provade en hatt hos en kompis och när kompisen såg att jag hade hatten på mig sa hon "senaste gången jag hade på mig den hade jag löss...". Berättade för mina föräldrar och de behandlade mig

Så jag tror orsaken handlar mer om okunskap och att man inte följer instruktionerna.

Upplever att folk är mer noga med hygien och duschar mer, kanske tvättar sina barn mer än vad som behövs. Löss dras till rent hår.... Just saying

Anmäl
2019-01-09 07:55 #23 av: Jimmy.L

Judy Jonsson är lärare i bild på en gymnasieskola i SVT Nyheter Smålands område. För drygt ett år sedan blev hon knivhotad av en elev under en lektion. Hör henne berätta om händelsen i klippet ovan.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/eleven-till-lararen-jag-ska-skara-halsen-av-dig

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-01-10 09:29 #24 av: Göstage

Staten tvingas tvångsförvalta problemskola.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/staten-tar-over-kritiserad-skola-i-botkyrka

Kompletterande uppgifter:

https://samnytt.se/staten-tar-over-problemskola-i-invandraromrade/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-10 12:55 #25 av: Carmarino

Ann-Charlotte Marteus, Expressen:

Dags att vrida tillbaka skolklockan till 1990?

Att jämföra skolan år 1990 med i dagens skola är nedslående. Någon som har en tidsmaskin i garderoben?

-----

Olikheterna mellan 1990 och 2018 är fundamentala. Då var skolan statlig, sedan 1991 är den kommunal. Då gällde regelstyrning: "Så här gör ni." Nu gäller målstyrning: "Det här ska ni uppnå, välj själva hur ni gör."
Då fanns varken skolmarknad, konkurrens eller skolpeng. Nu vet skolorna att en tappad elev ger ett hål i budgeten.

-----

Elevens status har samtidigt ökat dramatiskt.
1990 sågs eleven som en del i kollektivet, klassen, nu är det individualisering för hela slanten. Varje elev har rätt att bli undervisad på ett sätt som hen, och hens föräldrar, finner optimalt. Skolan, läraren, ska anpassa, anpassa, anpassa.
Elever misslyckas liksom aldrig, per definition - det är skolan som misslyckas.
Den här trenden har förstärkts av att elever och föräldrar nu är kunder. De kan ställa hårda servicekrav på lärare och skolledning, vilket också görs i form av betygstjat, krav på särbehandling och allmänt klagande, samt anmälningar till Skolinspektionen.
Lärare tycks alltså ha blivit både elevernas och de biologiska föräldrarnas extraföräldrar - och samtidigt deras tjänstefolk.
Det var bättre förr.

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/dags-att-vrida-tillbaka-skolklockan-till-1990-/

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-01-12 06:37 #26 av: Göstage

GP:s Alice Teodorescu tar i en ledarkrönika upp föräldrarnas ansvar för barnens och sitt eget uppträdande i skolmiljön..

"De vill prata med läraren och väljer att ta med sig flera vuxna, släktingar, vad som. De tar sin in på skolgården för att ta sig till läraren och prata. Det upplevs naturligtvis som en väldigt hotfull situation av läraren. /.../ Ju äldre elever desto mer fysiskt våld, ju yngre, desto mer hot. Och ju äldre eleverna blir desto värre blir hoten", menar Lundberg (SVT 9/1).

Situationen är dessvärre inte unik för den nämnda regionen (Västmanland). Också i riket som helhet har anmälningarna om hot och våld ökat stadigt under det gångna året. Totalt rör det sig om 845 stycken incidenter. Bland dessa återfinns 54 händelser där kniv eller vapenliknande föremål förekommit."---

"Arbetsmiljöverket och Lärarnas riksförbund lyfter vikten av att arbeta förebyggande för att få problematiken i landets skolor att minska. Och givetvis är sådana insatser av värde.
Men det talas alltför lite om föräldrarnas roll i detta. Barn gör inte som man säger utan som man gör. Om barn och ungdomar ser sina föräldrar och anhöriga storma in på skolorna i syfte att hota eller rentav bruka våld mot personalen sänder det en tydlig signal om vilket beteende som är accepterat."---
"Om föräldrarna inte hyser någon respekt för lärare och annan personal, och dessutom manifesterar det inför barnen, hur ska barnen då kunna förväntas göra annorlunda? Varifrån ska de lära sig sådant som civiliserad konfliktlösning och argumentation?"---

http://www.gp.se/ledare/normlösheten-slår-sönder-samhället-1.12259418

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-16 18:43 #27 av: Göstage

"Narkotikahundar kommer under vårterminen att genomsöka några av Malmös skolor. Om projektet faller väl ut kommer alla Malmös skolor ges möjlighet att genomsökas av narkotikahundar.

Eleverna får inte i förväg veta vilka skolor som ska genomsökas eller när det ska ske, men det kommer inte att ske under skoltid. Om hundarna markerar inom skolans område kommer en förundersökning att inledas, vilket ger polisen rätt att öppna låsta skåp eller andra utrymmen där hunden har markerat."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/6na8vL/narkotikahundar-satts-in-pa-malmoskolor

Ja, varför inte...?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-17 06:54 #28 av: Emo

#22 Om det stämmer som du skriver beror det på att nutidens människor litar på kemikalier. Förslaget att avlusa, kontrollera och se till att lössen kommer bort kan lösas genom att använda icke kemiska metoder, så som det gjordes på 40-talet. Allt har inte blivit bättre.
Att lösa problem var nog folk bättre på förr.

Här hittar du flera bra lösningar även flera utan att använda kemikalier, bara sunt förnuft:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-bekampar-du-lossen

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2019-01-17 12:18 #29 av: Novachan

#28 Jo jag tror att det finns lösningar man kan göra hemma som fungerar, men inte vilken blandning som helst. Folk kan posta vilket recept som helst på internet och påstå att det fungerar. Ett färdig lustmedel är därför mer pålitligt att det fungerar, men jag säger inte att det är fel att använda hemmagjorda lösningar efter recept som fungerar. Skolor skulle ju kunna informera om de recepten...

Om det finns löss som kan lyckats bli resistenta mot gamla tidigare fungerande recept vet jag ej.

Anmäl
2019-02-02 08:03 #30 av: Göstage

Alice Teodorescu i GP-ledare:

"Problemen i svensk skola förklaras ofta med den växande segregationen. Men lösningen handlar om att göra alla skolor attraktiva, att höja lägstanivån. Det görs bäst genom att samma krav ställs på alla elever, oavsett bakgrund."--- 

 http://www.gp.se/ledare/teodorescu-behandla-alla-elever-lika-oavsett-bakgrund-1.12882965

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-05 15:18 #31 av: Göstage

Patrik Lundberg (tidigare Aftonbladet, nu på Expressen) hamnar vilse i tacon i Staffanstorp. 

"Staffanstorp var alltså redan vänsterns och liberalernas mardrömssamhälle. När M och SD sedan ingick partnerskap höjdes tonläget ytterligare. Ett av de första gemensamma besluten var att ersätta fältgruppen med ordningsvakter. Ett annat var att ta bort köttalternativet för de skolbarn som inte åt gris.
De får äta vegetariskt i stället. En rak höger mot muslimer, konstaterade kritikerna.
Nu står jag här, mitt i Mordor. Känner doften av två sorters tacogratäng. Tänker på de klasser jag nyligen har besökt.

Jag är här i egenskap av författare, ska prata om skrivande och läsning. När eleverna äntrar salen spatserar de till en tyginstallation på väggen. Där parkerar de sina mobiltelefoner, varpå de ställer sig framför sina respektive bänkar.
Först när läraren ger klartecken slår de sig ner. Under lektionen beter sig alla som sig bör. Både de pursvenska ungdomarna och de få invandrarungdomarna är mönsterelever.

"På frågan om den nya matregeln får jag få svar. En kille tycker att det är orättvist, men i övrigt är alla nöjda med käket. Flera menar att de hellre äter vegetariskt än både nöt- och griskött. Ett svar som främst kanske avslöjar mina egna fördomar."---

"Jag rör mig mot tacogratängen, synar de två alternativen. Ser knappt någon skillnad, så jag frågar den unga herren i kockmössa och han svarar:
”Båda är vegetariska.”

https://www.expressen.se/kronikorer/patrik-lundberg/i-mordor-ater-barnen-vegetarisk-tacogratang/

Kanske borde utbildningsministern ta en sväng dit för ett studiebesök?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-18 18:01 #32 av: Göstage

"I mars förra året lyfte en lärare på en skola i Malmö vid flera tillfällen ut en stökig elev ur klassrummet. Skolans rektor ansåg att lärarens agerande var befogat, men nyligen beslutade Barn- och elevombudet, som är en del av Skolinspektionen, att eleven kränkts och ska få 25 000 kronor i skadestånd av kommunen.

En av anledningarna till att Barn- och elevombudet bedömde händelsen som kränkande var att elevens klasskamrater såg när denne lyftes ut ur klassrummet."---

"Skoldebattören Hamid Zafar oroas över utvecklingen.
– Om Barn- och elevombudet alltid landar i att barnet har blivit kränkt och att skolan ska föreläggas med vite, då har vi ett problem. Då vet ju läraren inte när man har möjlighet att ingripa, när man kan stoppa stöket. Läraren är samtidigt ansvarig för de andra barnens säkerhet också, säger han."---

"Överenskommelsen mellan S, MP, C och L innehåller inga konkreta åtgärder för att utöka lärarnas rätt att fysiskt avlägsna stökiga elever. Anna Ekströms stab kan inte svara på om det finns några planer på att utreda just detta."---

https://www.expressen.se/nyheter/stokig-elev-lyftes-ut-ur-klassrum-fick-25000/

Belöna dem som inte sköter sig? Javisst, vi är ju i Sverige!

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-18 18:59 #33 av: Jimmy.L

Vilar huvudet i handen Hur ska man någonsin kunna låta skötsamma elever få arbetsro när man gör så här.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-02-20 11:11 #34 av: Göstage

#32 Ledare i Kristianstadsbladet (Dahlman?):

"Att en lärare i Malmö dömts för att lyft ut en bråkig elev ur klassrummet – och att eleven dessutom kunnat casha in 25 000 – vittnar om problemen i den svenska skolan. Om stökiga elever ska kunna bygga en framgångsrik framtid måste de ha arbetsro i skolan. Ändra regelverket nu. Gärna igår."---

http://www.kristianstadsbladet.se/article/larare-maste-fa-ingripa-mot-stoket/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-20 14:33 #35 av: Carmarino

Lärare knuffades av elev – fick hjärnskakning

En lärare på en skola i Blekinge har fått en lättare hjärnskakning efter att ha blivit knuffad av en elev. Läraren har fått sjukskrivas, rapporterar P4 Blekinge.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/VRVRj4/larare-knuffades-av-elev--fick-hjarnskakning

Undrar hur mycket skadestånd läraren får? Ska jag försöka mig på en gissning så blir det 0 kronor - och en tillsägelse att det inte är tillåtet att gräla med elever, oavsett hur mycket de hotar läraren.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-02-20 14:48 #36 av: Göstage

#35 Ja, det går väl heller inte utesluta att det slutar med att det blir eleven som får skadestånd?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-20 15:20 #37 av: Göstage

"Lärare måste få bära ut bångstyriga elever", skriver Expressens ledarsida. Känns som en självklarhet, men tyvärr är det inte det.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-20 15:31 #38 av: Carmarino

#36 Skulle inte bli särskilt förvånad faktiskt. Konstigt att det överhuvudtaget finns någon som vill bli lärare numera.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-02-26 11:49 #39 av: Jimmy.L

Det munhuggs, provoceras och trakasseras på Lekebergsskolan i Fjugesta. Men det handlar inte om bråk mellan elever. Istället är det personal från kommunens fastighetsbolag som utsätts av högstadieelever. Det har fått VD:n att reagera.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/lekebergsskolan-satter-in-ledsagare-for-att-freda-hantverkare-fran-elevtrakasserier

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-02-27 08:09 #40 av: Jimmy.L

Chattgrupper som sprider hot och hat, pojkar som skickar bilder på könsorgan och forum som startas upp för att kränka enskilda elever. P4 Väst har granskat hundratals fall av kränkningar på högstadieskolor.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=7156441

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-02-27 15:44 #41 av: Jimmy.L

En tjej ska ha hotat elever på en grundskola i Uddevalla med en kniv under onsdagen. Polis kallades till platsen och en eventuell anmälan om olaga hot kommer att upprättas.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/knivbrak-pa-skola-i-uddevalla

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-03-06 08:52 #42 av: Göstage

"Anmälningarna om hot och våld mot lärare och elever i länet har mer än fördubblats på sju år. På Hjulsta grundskola har ett 50-tal incidenter rapporterats.
Anmälningarna om hot och våld från länets skolor har mer än fördubblats sedan 2012, visar siffror från Arbetsmiljöverket.
Sedan höstterminen har drygt 50 anmälningar gjorts på Hjulsta grundskola, när elever ska ha slagit eller hotat skjuta lärare."--- 

"Ett av problemen vid Hjulsta grundskola tror läraren är arbetsmetoden "lågaffektivt bemötande" och hur det tillämpats.
– Vi fick inte ta ifrån eleverna jacka och mössa i matsalen, utan vi skulle bara säga till. När de sedan inte lyssnade fick vi inte göra så mycket. Då står man utan medel att göra någonting. I det så tappades kontrollen, säger läraren."---

SR

Inte konstigt om det blir som det blir...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-06 08:56 #43 av: Jimmy.L

Sjukt.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-03-09 13:10 #44 av: Göstage

"Paulinska skolan i Strängnäs har länge kämpat med motsättningar mellan olika elevgrupper. På två år har 200 anmälningar om kränkningar gjorts. Nu skapas en särskild stödgrupp som ska länka samman skola, hem och socialtjänst, uppger Eskilstuna kuriren.

Orsaken till motsättningarna är mångkultur och tre nya högstadieklasser, skriver tidningen."---

 https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/P3kP4z/200-krankningar-anmalda-pa-skola--pa-tva-ar

"Mångkultur" - "Orsak till motsättningar"? Nä dra mig baklänges! Hyschar (Vad då "ironi"?)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-13 07:11 #45 av: Göstage

En elev i 15-årsåldern kallade sin kvinnliga lärare för "hora" när hon, helt enligt skolans rutiner, samlade in elevernas mobiltelefoner inför lektionen. En manlig lärare som hörde det förde ut eleven ur klassrummet. Han anmäls nu av killens föräldrar för "ofredande". 

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-13 09:14 #46 av: Novachan

#45 Vilar huvudet i handen

Anmäl
2019-03-13 09:17 #47 av: Jimmy.L

Som sagt vissa passar inte som föräldrar.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-03-14 15:43 #48 av: Göstage

Roger Hadad (L) reagerar med emfas på  utvecklingen i våra skolor. Hög tid kan man tycka, hans egen partiledare, skol- och undervisningsminister under en lång period,  verkar inte ha anat varthän det barkade. Men åter till Hadad:

"Lärare utsätts för knuffar, stryptag.

Elever hotar lärare med att de ska dödas – eller som i det senaste uppmärksammade ärendet i Nybro, där en elev kallade en lärare för hora. Anledningen var att läraren skulle insamla elevernas mobiltelefoner innan lektionen. I detta fall valde en annan lärarkollega att ingripa och visa ut eleven ur klassrummet, helt i enlighet med regelverket. 

Det vansinniga i detta ärende, om uppgifterna stämmer, är att i stället för att föräldrarna läxar upp sin son som kallade läraren för nedsättande tillmälen – så anmäler de läraren. Enligt dem har eleven kränkts och ofredats. Det återstår att se hur skolmyndigheterna bedömer detta."--- 

"Den här utvecklingen är oacceptabel, denna kränkthetskultur måste stoppas. Sverige måste en gång för alla slå fast i skollagen, att det är lärarna som bestämmer i klassrummet och rektor som leder arbetet i skolan. 

Dagligen får vi ta del av exempel där elever eller deras föräldrar ständigt utmanar detta, ifrågasätter och hotar med att anmäla lärare till Skolinspektionen. Nyligen kunde vi också läsa om en pappa som tog stryptag på en lärare för att han var missnöjd med betygssättningen. Inte nog med detta så meddelade tingsrätten att lärarens skadeståndsyrkande ogillas. Jag hoppas att ärendet prövas vidare."--- 

"Detta om något bekräftar hur allvarlig situationen är i svensk skola. Inte nog med det. Vi har ett barn-och elevombud som fortsätter driva skadestånd mot skolor där lärare ingripit för att upprätthålla ordningen. Och till skillnad från vad ansvarig hävdar i uttalanden, är det visst de enskilda lärarna som kritiseras."---

"Med allt detta sammantaget – bristande respekt från elever, ingen tilltro och stöd från föräldrarna och i alldeles för många kommuner, skolledningar och politiska ledningar som inte står upp för lärarkårens arbete med att upprätthålla ordningen och tryggheten i skolan – skapas denna kultur som helt underminerar lärarna."---

 https://www.aftonbladet.se/debatt/a/L08mjp/gnall-inte-pa-lararen--laxa-upp-era-barn

Hadad har gjort fetstilandet.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-16 14:51 #49 av: Göstage

Lokalpolitiker reagerar nu på polisanmälan mot läraren som förde ut slyngeln.

"Elevens föräldrar valde efter händelsen att polisanmäla läraren för ofredande.
Händelsen har fått politiker att reagera.
– I en hyfsat fungerande familj är det inte okej att kalla en lärare för hora och sedan polisanmäla, säger Lasse Johansson (S), ordförande i utbildningsnämnden, till Barometern"---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/L08Xn9/larare-kastade-ut-elev--polisanmals

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-16 18:39 #50 av: Göstage

#49 Även facket reagerar nu på händelsen och efterföljden.

"– Vi ser fler och fler av dessa fall att lärare anmäls efter att ha tillrättavisat elever. En lärare har ett större ansvar, för både trygghet och undervisning, och därför bör de också ha fler befogenheter. Det tycker jag att man är inne och naggar på nu, säger Åsa Fahlén.

– Om inte lärare får se till att regler och uppförande på skolan följs blir det helt omöjligt att undervisa."---


https://www.expressen.se/kvallsposten/orimligt-sager-facket-om-polisanmalda-lararen/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-18 14:19 #51 av: Göstage

Hot har riktats mot en anställd på en skola i Strömstad.

"– Det är ett personligt hot riktat mot en anställd. Den bedömningen vi gör i dag är att det inte har med skolan i helhet att göra, säger Nicklas Faritzon.
Hoten har främlingsfientliga förtecken och kommunen har gjort en polisanmälan. Brottsrubriceringen är olaga hot och hatbrott, uppger Faritzon.
– Kontentan av hoten är att man vill att den här personen ska sluta, och gör inte personen det så är det hot om vad som då ska hända.
Den berörda personalen är inte i tjänst och har fått stöd av företagshälsovården för att hantera det som inträffat.

Man har också vidtagit en rad åtgärder kring skolan.
– Bland annat kommer vakter att patrullera på skolan vid öppning och stängning, säger Nicklas Faritzon."---

https://www.expressen.se/gt/skolpersonal-utsatt-for-rasistiska-hot-vakter-kallas-in/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-19 10:32 #52 av: Göstage

Norsk nyhet: fyra anställda på en Osloskola har förts till akuten med lättare skador efter att en minderårig elev hotat en av dem med kniv. 

https://www.nrk.no/ostlandssendingen/fire-skadet-etter-knivepisode-pa-barneskole-1.14479862

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-19 10:35 #53 av: Hayabusa

#52 Blir de anställda anmälda för att ha kränkt eleven månne?

OBS! Ironi

Anmäl
2019-03-19 10:47 #54 av: Göstage

#53 Ja, i Sverige hade det sannolikt gått den vägen (utan ironi...)

#45ff Ser att ännu en elev (föräldrar) nu har polisanmält Nybroläraren för ofredande när han förde ut en elev som kallat hans kollega för "hora".Vilar huvudet i handen

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-19 10:57 #55 av: Hayabusa

#54 Det är f-n sjukt. Jag begriper inget alls. 

Anmäl
2019-03-19 11:18 #56 av: Jimmy.L

#55 Då är vi två som inte begriper något.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-03-19 11:25 #57 av: Göstage

#55 #56 Tre.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-19 11:44 #58 av: Carmarino

#55, #56, #57 Fyra.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-03-19 13:19 #59 av: Göstage

Kanske enklare att vi istället frågar om det är någon som begriper?FunderarSkrattar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-19 13:53 #60 av: Emo

Oskyldig

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2019-03-20 05:20 #61 av: Emo

Hoppas att polisutredningen kan klargöra om tidningarna varit felinformerade och följaktligen informerat oss fel, vilket skapat lidande för oskyldiga. Vi får se vad som stämmer.

https://www.expressen.se/kvallsposten/mamman-i-nybro-jag-far-hot-pa-sociala-medier/

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2019-03-20 05:46 #62 av: Göstage

#61 Mamman var ju heller inte närvarande, och att hon tror på sonens utsaga är väl vad en mor förväntas göra? Ordföranden i utbildningsnämnden, företrädare för lärarförbundet etc. var heller inte närvarande men har valt att tro på lärarnas uppgifter, kanske på förekommen anledning.

Faktum är ju att händelsen uppmärksammades redan innan polisanmälningarna gjordes/blev kända, vilket tyder på att lärarna tyckte att det var något som gick utanför de dagliga friktioner som kan uppstå i skolor och på arbetsplatser.  Rektorn säger på annat håll att "det finns en större bild kring händelseförloppet". 

"Hot" på sociala medier verkar höra till, både rent faktiskt och upplevt. Det kvinnan ger exempel på verkar mer som kränkande omdömen (som "äckel") än hot, men även det är förstås förkastligt. Men "hot" är allvarligt, och för att det skall behålla en viss dignitet kanske media skulle vara lite mer återhållsamma med att klämma in det i rubrikerna i tid och otid?

Gissar att polisutredningen läggs ner, då uppgift står mot uppgift.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-20 08:35 #63 av: Jimmy.L

Det tycks ju finnas olika historier av denna händelse och det blir väl polisens sak att försöka reda ut det.

Hot är ju aldrig okej, tyvärr är väl sociala medier en platform där mycket skrivs.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-03-20 09:18 #64 av: Hayabusa

Vad ska man tro..? Oerhört förvirrande. 

Anmäl
2019-03-21 12:33 #65 av: Göstage

"Alla elever i en årskurs på högstadiet på Lundenskolan i Göteborg har blivit hemskickade. Det efter att skolan inte längre kan garantera elever och lärares trygghet.
–Jag måste samla in mer information innan jag kan berätta vad som hänt, säger rektor Lena Hermansson."---

 https://www.gp.se/nyheter/göteborg/hel-årskurs-hemskickad-kunde-inte-fortsätta-bedriva-undervisning-1.14115930 (ännu ej betalbelagd).

Slut för idag, tack för idag...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-21 13:27 #66 av: Jimmy.L

Kämpar

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-04 07:23 #67 av: Jimmy.L

Rudbeckianska gymnasiet i Västerås hålls stängt under torsdagen. Anledningen är att polisen fått in ett hot under onsdagskvällen om att något ska hända på skolan under torsdagen.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/gymnasieskola-i-vasteras-haller-stangt-pa-grund-av-hot

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-04 13:07 #68 av: Göstage

#67 En man i 25-årsåldern har gripits som misstänkt för hotet.

http://www.ostrasmaland.se/nyheter/en-gripen-for-hot-mot-vasterasskola/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-04 22:53 #69 av: eskils

Ur en intressant debattartikel i Dagens Industri idag om stöket i skolan:

"Med det första synsättet blir skolans egen roll obetydlig i förhållande till ”omständigheterna”. Det är en argumentering för ansvarsfrihet på skolnivå. Linjen tenderar att företrädas av vänstern, i vid mening. Allt är ”sociostrukturellt” betingat. Skolverket har i skrift efter skrift företrätt denna linje, åtminstone fram tills Peter Fredriksson tog över som generaldirektör 2017. Lärarförbunden har glidit in i samma hållning. Huvudfelet med dåliga skolor är att de har fel elever.

Det andra synsättet har fått växande forskarstöd. Maria Jarl och hennes medarbetare på Göteborgs universitet har visat att vad skolan gör och hur den organiseras har en kraftfull egen inverkan på skolresultaten. Bo Rothstein har från internationella studier framhållit betydelsen av den engagerade rektorn.

Torkel Klingberg har med sin spetsforskning om hjärna och lärande visat att arbetsminnet måste få lugn för att fokusera på uppgiften. Han har också belyst den undervärderade betydelsen av ”grit” – att etablera en vana av hårt arbete. (Lena Andersson benämner det ”tåga” i sin bok ”Sveas son”.) Henrik Jordahl har med nya studier fastslagit ledarskapets väldiga betydelse för en skola. Martin Ingvar, Magnus Henrekson, Inger Enkvist och Ingrid Wållgren har inträngande beskrivit den postmodernistiska kunskapssyn som förstört lärarutbildningen och lärarnas självförtroende i Sverige. (…)

I den senaste internationella TIMSS-studien (matematik och naturvenetenskap) lyfts dessa problem fram än tydligare. ”De områden som de svenska elevernas lärare, både i årskurs 4 och 8, uttrycker som mest problematiska är att elever inte respekterar skolans egendom, att skolans regler inte upprätthålls samt avsaknaden av tydliga uppföranderegler på skolan.” (…)

Vad svensk skola nu behöver är ett praktisk-politiskt paradigmskifte i synen på ordning i skolan, det legala stödet för rektorer och lärare när de står upp för normer i skolan samt tydligt formulerade kunskapskrav i kursplanerna, med åtföljande skärpning av de nationella proven. Detta måste förenas med en radikal neddragning av volymen invandring från tredje världen.

Situationen blir omöjlig att hantera, redan vad gäller tillgång på lärare, om inte läget får stabiliseras efter 2015 års våg med dess eftereffekter. Detta är en punkt där alliansen bakom januariöverenskommelsen inger oro, genom sin tendens att förneka verkligheten.

Hans Bergström, docent i statsvetenskap och före detta chefredaktör för Dagens Nyheter"

Betyg i ordning och uppförande är en bra idé. Men mer behövs.


Anmäl
2019-04-05 09:25 #70 av: Göstage

Lärarnas riksförbund larmar på nytt om arbetssituationen i skolan för lärare och (skötsamma) elever:

"Sedan 2012 har antalet anmälningar om våld och hot i skolan fördubblats och det ökar varje år. Åsa Fahlén ser mycket allvarligt på situationen och menar att problemen får allvarliga konsekvenser. 
– Vi märker från våra medlemmar att det kommer fler och fler rapporter om att det på vissa håll börjar bli en ohållbar situation. 

Fahlén säger att våldet i skolan också kan leda till att ännu färre kommer vilja bli lärare.
– Lärarnas arbetsmiljö drabbas och många får mindre lust att jobba som lärare.
Samtidigt har även anmälningar från elever blivit allt fler och många ungdomar uppger att de känner sig kränkta i skolan. Åsa Fahlén tror att en del av förklaringen är att det råder ett tufft klimat i samhället som nu har flyttat in i skolan."--- 

https://www.expressen.se/nyheter/larare-larmar-om-vald-och-hot-i-skolan-ohallbart-/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-06 08:24 #71 av: Göstage

Föga oväntat:

"Färre elever och lärare känner sig trygga i skolan, visar höstens Skolenkät. Även studieron har blivit sämre.
– Tryggheten och ordningen i klassrummet har försämrats de senaste fem åren, säger Per Gillström, utredare på Skolinspektionen."---

"Allt fler elever tycker också att andra elever stör ordningen i klassrummet. 2013 svarade 51 procent av eleverna att andra elever stör, jämfört med 58 procent i höstens enkät. Samtidigt har det blivit vanligare att lärare i grundskolan svarar att en stor del av undervisningstiden går åt till att upprätthålla ordningen i klassrummet, från 31 procent 2013 till 37 procent 2018."---

TT

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-10 16:17 #72 av: Jimmy.L

Elever förbjuds att dricka energidryck och läsk under skoltid på Skansenskolan på Öland. Anledningen är att elever som konsumerar energidryck får koncentrationssvårigheter.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/GGxdxl/totalforbud-mot-energidryck-infors-pa-skola

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-15 10:17 #73 av: Göstage

Uppmärksammad skola, men säkert inte unik.

"Alla elever i årskurs två på Vivallaskolan blev under torsdagen hemskickade på grund av personalbrist. En hel personalgrupp om nio personer hade sjukskrivit sig, skriver Nerikes Allehanda. 

NA skriver att det var 80 barn som gick miste om sin undervisning i torsdags.
Till SVT säger skolans rektor Åsa Fahlström att det inte handlar om något elakt virus eller matförgiftning som alla nio i personalgruppen på Vivallaskolan plötsligt drabbades av. Beskedet till elevernas föräldrar var helt enkelt att personalen var sjuk.
– Jag kan inte prata med föräldrarna om personalens skäl till att sjukskriva sig, säger rektorn."---
"Är det en slump att alla nio sjukskrev sig samma dag?
– Det skulle jag säga att det är, säger Åsa Fahlström."---

SR

Några dagar senare kom väl förklaringen till lärarnas samfällda frånvaro:

"Flera lärare vittnar nu om ett allt hårdare klimat på Vivallaskolans låg- och mellanstadie. Det handlar om kränkningar, råare ton och bråk mellan eleverna.
David Crawford är idrottslärare på skolan. 

– Det är en mycket råare ton mellan eleverna och det är en råare ton mellan eleverna och vuxna. Det är många fler kränkande ord och fler bråk, säger han.
Det allt tuffare klimatet påverkar lärarnas arbetsmiljö.
– Det leder till fler konflikter mellan eleverna som leder till allvarliga incidenter där vi vuxna får gå emellan. Och det är inte så att vi bara kan säga till dem att sluta, vi får ta i rätt så duktigt för att få isär dem, säger David Crawford."---

SR

"Tidigare har den uppmärksammade skolan avvecklat sin högstadieverksamhet i ett försök att komma tillrätta med ordningsproblemen. Därför håller skolan numera enbart i verksamhet från förskola och fram till årskurs sex. Men problemen har inte upphört.
Bland elever i årskurs sex uppnår endast 38 procent måluppfyllelsen i kärnämnen och bara i årskurs fyra har lärarna skrivit hela 400 tjänsteanteckningar rörande hot och våld på tre månader, rapporterar Skolvärlden."---

https://samnytt.se/flera-larare-vittnar-om-problemen-i-vivallaskolan-eleverna-kastar-bankar-slass-och-skallas/

"Vi får ta i rätt så duktigt för att få isär dem", säger en lärare. Kanske bara en tidsfråga innan anmälan om kränkning kommer från elever och/eller föräldrar?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-15 10:26 #74 av: Jimmy.L

Skrämmande siffror. 

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-18 18:39 #75 av: Jimmy.L

Anna, en elev på ett gymnasium i Göteborg, skulle hålla ett tal i skolan. Hon ville prata om konflikten mellan Israel och Palestina. Det väckte så negativa reaktioner på skolan att lärarna försökte stoppa Annas framförande.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/anna-skulle-halla-tal-om-israel-tystades-av-larare

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-19 09:19 #76 av: Göstage

Lägesrapport från Högaholmsskolan på Lindängen i Malmö.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-19 09:23 #77 av: Jimmy.L

Vilken fin skolmiljö. Kämpar

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-23 06:35 #78 av: Göstage

Nöden har ingen lag.

"6,4 miljoner kronor. Så mycket kostade det under förra året att bemanna Göteborgs skolor – med väktare. I priset ingår mängder av falsklarm, men också väktare som placerats ut på skolor där det varit ovanligt stökigt.
– Personalen ska inte behöva ha ont i magen när de går till jobbet, säger Peter Granfeldt, säkerhetssamordnare på grundskoleförvaltningen."---

GP (betalartikel)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-23 06:39 #79 av: Jimmy.L

Eleven tog en kniv och sa till Judy att han skulle döda henne. Han menade efteråt att det varit ett skämt. Och polisen lade ned förundersökningen.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/judy-hotades-med-kniv-av-en-elev-polisen-la-ned-arendet

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-23 13:17 #80 av: Carmarino

Om man anser att dödshot är ett skämt, då har man väldigt underliga värderingar.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-05-04 17:19 #81 av: Göstage

Bakläxa för föräldrarna i Mariestad.

"Föräldrar måste börja ta ansvar för sina barn och inte skylla alla problem på skolan. Det menar kommunpolitiker från flera partier i Mariestad. Nu har man bjudit in föräldrarna till ett möte, för att lyfta frågan på allvar.

– Egentligen är det rätt bedrövligt att man ska behöva använda skattepengar för att fostra föräldrar, sätter man ett barn till jorden har man ju faktiskt ansvar för det hela livet, säger Johan Abrahamsson, M, kommunstyrelsens ordförande i Mariestad."---

https://www.expressen.se/gt/politikerna-har-fatt-nog-av-skolbarnens-foraldrar/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-04 17:32 #82 av: Jimmy.L

#81 Väldigt många föräldrar som borde tänka på det. 


Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-05-06 09:28 #83 av: Göstage

Elever i en skolklass i Rinkeby fick skriva ner vad som störde deras studiero mest i klassarbetet. En grupp föräldrar är kritiska och tycker att deras barn pekats ut som orsak.

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-06 11:41 #84 av: Jimmy.L

#83 Föräldrarna ser inga problem med sina "gullungar".

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-05-10 13:06 #85 av: Göstage

Brita Svensson, kolumnist i Expressen, ger inte mycket för DN-daltet med skolkande elever. (Fetstilandet är hennes.)

"Det har uppstått två grupper av barn och ungdomar i skolåldern i Sverige, snabbt, oroande, och närmast surrealistiskt. De som går i skolan, och de som inte gör det."---

"Men i DN är föräldrarna och eleverna bara offer, och ”i stället måste skolan förstå att den själv har anledning till rannsakan”.
DN:s ledarskribent Lisa Magnusson argumenterar frenetiskt mot den svenska lagstiftningen. ”För nästan alla föräldrar vill sina barn väl … att då introducera en ekonomisk piska är att säga att felet är att de enskilda föräldrarna struntar i sina barn … Det är en förolämpning förklädd till tuff kärlek”.

Vilket kvalificerat trams. Det är inte en förolämpning utan en lag. En svensk lag, Sveriges skollag."---

"DN:s ledarsida beskriver svenska skolor som ”den snabba, bullriga och ofta otrygga budgetmotorvägen” där det ”fattas pengar även till det mest grundläggande” och som ”passar en enda grupp: högpresterande barn från resursstarka familjer”.

Det är en falsk beskrivning av verkligheten. Jag tror att den här typen av slarvig, okunnig och rutinmässig kritik av den svenska skolan är en av orsakerna till den ökande frånvaron: föräldrar lägger skulden på skolan när barnen har det tufft, och sanktionerar hemmasittande.
Egentligen är det ganska enkelt. Det är en förmån att gå i skolan, en skola som dessutom är gratis. Skolan är obligatorisk. Att klara grundskolan är det första viktiga steget i den snåriga, kämpiga tillvaro som kallas livet.

Det är häpnadsväckande att allt fler svenska föräldrar inte fattar det."

https://www.expressen.se/kronikorer/britta-svensson/franvaron-i-skolan-en-tickande-bomb/

Det räcker ju med att kolla en sådan företeelse som "Gretafredag".

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-19 16:00 #86 av: eskils

Apropå de protestmarscher mot arbetsförhållandena i skolorna som förskollärare och lärare genomförde i 6 städer igår:

"Fakta

Lärarnas dystra statistik

  • Förskollärare är den fjärde mest sjukskrivna yrkesgruppen i Sverige
  • 40 procent av alla lärare hinner inte med sina arbetsuppgifter
  • Var fjärde lärare uppger att de utsatts för hot och våld på sin arbetsplats senaste läsåret
  • Varannan lärare har funderat på att byta jobb
  • Lärartätheten går ner. I fjol gick det 55 elever per behörig lärare. Antalet har stigit varje år sedan 2011 då motsvarande siffra var 37
  • Lärarbristen är omfattande. Enligt Skolverkets prognos från 2017 behöver 77 000 nya lärare rekryteras på fem år för att alla elever ska utbildas av en lärare.

Källa: Försäkringskassan / Lärarförbundet / Skolverket / Lärarnas tidning

https://mitti.se/nyheter/lararmarschen-alexander-lararbrist/?omrade=hela-stockholm&view=app


Anmäl
2019-05-19 16:03 #87 av: Göstage

#86 "Dystert" är nog det rätta ordet...Vilar huvudet i handen

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-01 07:12 #88 av: Göstage

"För några år sedan kom jag i kontakt med en rektor som arbetade på en skola i ett av Stockholms utanförskapsområden där nästan samtliga av eleverna hade annat modersmål än svenska. Hon berättade om sin första tid på skolan.
Den föreföll för henne mer som en fritidsgård än en utbildningsinstitution. Korridorerna var välinredda med biljardbord, spel och bekväma sittzoner anpassade för rast. Utrymmen för studier och läxläsning lyste med sin frånvaro. 

Hon fann det anmärkningsvärt med tanke på elevernas skolk och usla betyg. Till slut insåg hon varför skolan hade denna utformning. Lärarna hade så låga förväntningar på eleverna att de redan på förhand var dömda att misslyckas. Därför försökte personalen säkerställa att eleverna åtminstone hade det roligt när de väl kom till skolan."---

 https://www.gp.se/ledare/de-låga-förväntningarnas-rasism-1.15386868

Ett exempel på "de låga förväntningarnas rasism" från Hamid Zafar, gästkrönikör på GP:s ledarsida.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-01 07:20 #89 av: Jimmy.L

#88 inget nytt tyvärr. Det ger bra en tydlige bild hur illa det är på vissa skolor. Svenskar flyr kvar blir invandrare inte ens dom "goda" sätter sina ungar i dom skolorna.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-06-01 07:37 #90 av: Göstage

Som Benjamin Dousa (M) konstaterade i en debattartikel förra året:

"Socialdemokraterna pratar ofta om bristen på sociala insatser, och att det är fler fritidsgårdar eller teaterföreställningar som är vägen framåt. Men då ska man veta att Rinkeby-Kista erbjuder alla unga ett sommarjobb, har flest anställda demokratisamordnare, ungdomsvärdar och medborgarvärdar, fler fritidsgårdar än andra stadsdelar och dessutom en nästan 50-procentig högre skolpeng än skolorna inne i stan. 

Med den retoriken borde Sveriges förorter vara de minst brottsutsatta. I min stadsdel finns ungdomsgårdar för 20-åringar, men är man 20 år gammal borde man antingen jobba eller plugga."---

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/qnB8gw/fritidsgardar-stoppar-inte-bilbranderna

Samtidigt som man kravlöst överkompenserar dessa ungdomar så skyller man deras tillkortakommanden på brist på umgängesytor och andra satsningar.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-02 18:56 #91 av: Göstage

Kvällspostens reporter Federico Moreno besöker sin gamla skola i Storvreten, Botkyrka, och talar bland annat med sin gamle lärare Per Ahlén (som numera jobbar på en annan skola).

"Jag frågar hur det kommer sig att det finns elever som inte kan läsa eller skriva på Storvretskolan.
– Det finns ingen kontinuitet, säger han. Lärare pallar inte, de slutar. Det är det värsta som finns. Ungarna litar inte på vuxna till slut, för vuxna bara sviker och sviker.
Han suckar.
– Idén om hur man jobbar med yngre åldrar är helt fel utifrån mitt sätt att se. Man måste satsa på att läsa, skriva och räkna.
– Men nej, de ska problemlösa, fast de ännu inte kan plus och minus. Och skriva? ”Äh, det kommer när det kommer”, tror många. Men läsning är ju grunden till alla ämnen."---

Susanne Norman, tillförordnad biträdande rektor:
"– Man har ställt för låga krav tidigare, trott att de här eleverna är hopplösa fall från låg ålder. När de inte gjort som de ska har man sagt ”nu får du gå hem”, man har skjutsat i väg problemen.
– Det här är inte barn som inte har förmåga att lära sig läsa och skriva, de har bara sysslat med annat, så nu har vi elever som inte kan alfabetet och som inte kan läsa på årskurs 1-nivå."---

https://www.expressen.se/nyheter/qs/det-forsta-sveket-skolan-dar-arga-elever-tog-makten/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-04 22:06 #92 av: Göstage

"Barn som skickas i väg på så kallade uppfostringsresor till föräldrarnas hemländer är enligt rektorer på skolor i Göteborg vanligt förekommande."---

"– Det finns föräldrar som tycker att det inte är någon ordning i den svenska skolan och de kommer ofta från en skolkultur där det fortfarande är tillåtet med aga. Något de tycker är rätt och att det skapar lugn och ordning.
Enligt henne handlar det om en skolform som innebär att eleven kan bli slagen om han eller hon till exempel svarar fel på en fråga."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/stor-oro-for-elever-som-skickas-till-hemlandet-for-uppfostran

Men om en lärare i Göteborg lyfter ut en obstinat slyngel ur klassrummet så blir det full kalabalik...Funderar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-05 06:54 #93 av: Jimmy.L

Det verkar märkligt. Men även under min skoltid pratade invandrarbarnen om att den svenska skolan är för mesig. i deras hemland slog läraren med pekpinnen barnen om dom gjorde fel och menade att vi borde göra samma sak.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-06-08 10:21 #94 av: Göstage

#73 "Stäng skiten". Ungefär så säger Örebropartiets Markus Allard om Vivallaskolan.

"Flera slagsmål varje dag. Etniska konflikter. Katastrofala elevresultat. Tidigare i våras gick alla lärare hem. Vivallaskolan har blivit rikskänt för sina problem. Nu vill lokala Örebropartiet stänga skolan och är kritiska till hur de styrande partierna agerat.
 – Socialdemokraterna prioriterar väl helt enkelt sina somaliska kärnväljare framför skolpersonalens arbetsvillkor och barnens möjligheter att integreras, säger partiledaren Markus Allard."---

https://nyheteridag.se/allard-op-har-fatt-nog-stang-vivallaskolan/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-09 15:39 #95 av: Carmarino

I Expressen undrar Ann-Charlotte Marteus om det är "Dags att vrida tillbaka skolklockan till 1990?".

Maria Jarlsdotter är rektor på gymnasiet Malmö latinskola. Hon har, som så många andra, grunnat över varför lärarna upplever allt större stress. Ofta nämns den ökande dokumentationen som en bov, så den har man försökt minska på Malmö latin. Men stressen kvarstår.
Det måste vara något annat, tänkte rektor Jarlsdotter. Eftersom många lärare hävdar att "det var bättre förr" bestämde hon sig för att spalta upp skillnaderna mellan att vara lärare i dag och 1990. Listan på hennes blogg är mycket intressant.

Olikheterna mellan 1990 och 2018 är fundamentala. Då var skolan statlig, sedan 1991 är den kommunal. Då gällde regelstyrning: "Så här gör ni." Nu gäller målstyrning: "Det här ska ni uppnå, välj själva hur ni gör."
Då fanns varken skolmarknad, konkurrens eller skolpeng. Nu vet skolorna att en tappad elev ger ett hål i budgeten. En verkligt slående skillnad i Jarlsdotters matris är den förändrade elev- och lärarrollen, som i sin tur har påverkat dynamiken mellan lärare, elev och föräldrar.1990 var premissen fortfarande ganska enkel: eleven var i skolan för att lära sig saker och bli en duglig samhällsmedborgare. Nu förväntas skolan ta hand om hela eleven, fostra och vara omhändertagande. Målbilden tycks ha gått från "duglig medborgare" till "god och lycklig människa".

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/dags-att-vrida-tillbaka-skolklockan-till-1990-/

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-06-12 08:32 #96 av: Jimmy.L

SVT Nyheter Väst kan avslöja att ytterligare en friskola i Angered, Algebraskolan, saknar bygglov för skolverksamhet – helt i strid med lagen. – Det är beklagligt att de inte följer bygglovet, så som de utlovat att göra, säger Jan Johansson, bygginspektör på Stadsbyggnadskontoret i Göteborg.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/annu-en-friskola-utan-bygglov-i-angered

Rektorn verkar inte veta vad som gäller. 

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-08-08 14:22 #97 av: Carmarino

Ledare i HD/Sydsvenskan:

Låt lärarna lyfta ut elever som stör.

Avveckla Barn- och elevombudet, Beo, med omedelbar verkan, kräver – ännu en gång – Liberalerna genom sin skolpolitiska talesperson Roger Haddad.

I en debattartikel i Aftonbladet (7/8) anklagar Haddad Beo för att "motarbeta lärare och skolpersonal som inom skollagens ramar ingriper mot stöket".

-----

Beo hänvisar till att skadeståndskraven alltid riktas mot huvudmannen eller mot skolan – inte mot den enskilde läraren eller annan skolpersonal. Men det är den anställdes agerande som nagelfars. Det är läraren som riskerar att mista sin legitimation, eller få en varning. Det är den anställde som måste genomlida utdragna utredningar, möten, inte sällan polisförhör och därefter kanske en rättslig process i flera instanser.

Det finns exempel på hur lärare blivit avstängda, omplacerade, pressats att sluta eller – om de varit vikarier – inte fått förlängd tjänst. Och detta innan anklagelserna mot dem prövats.

Och så undrar politiker och andra varför lärare flyr yrket eller varför svenska skolor har ordningsproblem.

Beo säger sig värna eleverna. Men vilka elever? De som bråkar och stör? Vem värnar i så fall de andra elevernas rätt till undervisning, till en lugn och trygg klassrums- och inlärningsmiljö?

Ett alternativ till att lägga ner Beo är så klart att riksdagen ändrar i lämpliga lagar och förordningar så att det blir tydligare vad lärare och annan personal får göra när tillsägelser inte hjälper.

https://www.hd.se/2019-08-07/lat-lararna-lyfta-ut-elever-som-stor (än så länge inte betalartikel)

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-08-08 16:17 #98 av: Jimmy.L

Bötfäll föräldrarna till dessa ungar som stör eller bråkar det vore det bästa och betalar inte föräldrarna så sätt dom bakom galler.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-09-13 09:07 #99 av: Jimmy.L

Den blomstertid nu kommer med barn som svikits av svenska skolan. Värst drabbade är elever i utsatta områden. Situationen är så allvarlig att Skolinspektionen tagit det historiska beslutet att tvångsöverta en skola i Storvreten, Botkyrka. Där finns elever i mellan- och högstadiet som är analfabeter, trots att de är födda i Sverige. Expressens reporter Federico Moreno har återvänt till sin gamla skola – och sökt upp läraren som förändrade hans liv.

https://www.expressen.se/nyheter/qs/det-forsta-sveket-skolan-dar-arga-elever-tog-makten/

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-09-13 09:11 #100 av: Göstage

#91 #99 Expressen kör en del gamla reportage av Moreno i repris, tror att det är i samband med någon bokuppgivning. Fast situationen är ju värd att uppmärksamma igen...

Edit: ingen bokuppgivning, utan något slags återutgiven artikelsamling.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-13 09:13 #101 av: Jimmy.L

#100 Missade det, men som du säger värd att läsa igen. 

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-02 11:58 #102 av: Göstage

"Hos både pojkar och flickor i åldrarna 11, 13 och 15 ökar andelen som blivit mobbade. För läsåret 2013/2014 svarade 12,6 procent att de blivit mobbade någon gång eller oftare de senaste månaderna. Motsvarande andel för läsåret 2017/2018 var 19,4 procent, enligt ett pressmeddelande från SCB."---

TT

Trist...Ledsen

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-02 12:44 #103 av: Jimmy.L

Ingen rolig läsning.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-15 10:14 #104 av: Göstage

"Naturligtvis vill svenska föräldrar att deras barn ska gå i skolor där en majoritet av klasskamraterna har svenska som modersmål. Naturligtvis vill svenska föräldrar att deras barn ska gå i skolor där svenska normer och regler efterlevs i praktiken. Det är väl en självklarhet! Vi ska vara glada att det åtminstone finns några tecken på en sund omsorg om det egna och de egna barnen i det svenska samhället.

Leve segregationen! Leve motståndet mot den påtvingade mångkulturen! Leve svenska barns och ungdomars rätt till en anständig och kvalitativ svensk skola! Att vuxna svenskar utsätter sig själva för den alltför omfattande immigrationens elände är väl en sak, men att deras barn också ska utsättas är väl ändå att gå lite väl långt (de utsätts ändå, jag vet…)."---

https://detgodasamhallet.com/2019/10/15/richard-sorman-segregationen-ar-ett-valkommet-tecken-pa-motstand/

Richard Sörmans krönika i DGS får mig att fundera över om det finns några siffror på hur många politiker och beslutsfattare i Göteborg som skickar sina egna barn till skolgång i Angered och Biskopsgården för att medverka till minskad segregation?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-01 09:22 #105 av: Jimmy.L

Den kommunala grundskolan digitaliseras. Och med det ökar mängden små barn som bär runt på dyrbar datautrustning, då undervisningen oftast kräver att de tas hem över natten. "Det är klart att det är en säkerhetsrisk", säger en rektor.

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/dyra-datorer-till-elever-skapar-ranrisk/repsjC!GhKU7bX6YoH4sZ5F1NBk@w/

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-01 09:35 #106 av: Göstage

#105 Verkligen!

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-01 09:58 #107 av: Jimmy.L

Eleverna blir vandrade måltavlor för kriminella.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-04 07:35 #108 av: Jimmy.L

Surfplattor och datorer blir allt vanligare i undervisningen och trots att lagen säger att skolmateriel ska tillhandahållas gratis så förekommer det höga skadeståndsanspråk när olyckan är framme.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/kan-bli-dyrt-nar-skolans-surfplatta-kraschar

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-07 08:06 #109 av: Jimmy.L

För att få stopp på skadegörelse och vandalisering vill Karlskrona kommun sätta upp övervakningskameror på flera skolor. Men handläggningstiden hos Datainspektionen har varit längre än väntat och snart har det gått ett år. – Det är olyckligt, säger Marina Eriksson, avdelningschef Karlskrona kommun.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/lang-vantetid-for-kameraovervakning-pa-skolor

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-07 08:16 #110 av: Göstage

#109 Byråkratins kvarnar mal långsamt.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-07 08:29 #111 av: Jimmy.L

#110 Ja det ska inte behöva ta så lång tid.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-14 07:32 #112 av: Jimmy.L

På Slättenskolan i Norrahammar söder om Jönköping pågår ett pilotprojekt för femteklassarna som heter Agera Tillsammans. Våldsamheter och aggressivt språk sätts i fokus under elva lektioner.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/har-lar-sig-eleverna-om-olika-typer-av-vald

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-18 14:13 #113 av: Jimmy.L

Anmälningen om skadegörelse har nästan fördubblats i Jönköpings kommun sedan förra året och särskilt skolor och förskolor har drabbats hårt. Krossade rutor, nedskräpning och klotter har blivit en vardag på många ställen och rektorer runt om i kommunen har börjat tröttna.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/stor-okning-av-skadegorelsen-pa-skolor

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-18 17:04 #114 av: Jimmy.L

Anställda på Fågelbäcksskolan i Trelleborg misstänker att någon stjäl mat från dem. Nu har två händelser polisanmälts.

https://www.expressen.se/kvallsposten/mystiska-matstolder-pa-skola-gackar-polisen/

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-27 11:45 #115 av: Jimmy.L

En utpekad gängmedlem har anställning på en skola i Rinkeby, kan Expressen avslöja. Enligt polisens uppgifter ingår mannen i ett av Rinkebys djupt rotade kriminella nätverk. Flera av gängmedlemmarna i nätverket kopplas till narkotikahärvor, andra har gripits med automatvapen. ”All personal har lämnat utdrag ur belastningsregistret i samband med anställning”, skriver skolans rektor i ett mejl till Expressen. Tidigare har Expressen avslöjat att en fritidsgård i Rinkeby anställt en utpekad gängmedlem – från samma nätverk.

https://www.expressen.se/nyheter/utpekad-gangmedlem-jobbar-pa-skola-i-rinkeby/

Jag undrar om han undervisade i hur man smugglar knark.

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-04 08:53 #116 av: Göstage

Årets PISA-undersökning visade klara förbättringar av svenska femtonåringars kunskapsnivå. Men det finns en del smolk i den glädjebägaren, konstaterar Expressens ledarsida. (Fetstilen är deras.) 

"Det är de svenskfödda eleverna som har förbättrat sina resultat kraftigt medan utlandsfödda elever har försämrat sina resultat, påpekar skolreportern Emma Leijnse på Sydsvenskan. Med tanke på att många nyanlända elever - motsvarande 11 procent av alla 15-åringar i landet - uteslöts ur Pisa-testet på grund av bristfällig svenska, innebär det att en stor utmaning ligger framför skolan.

De två mest akuta uppgifterna är därför att göra läraryrket attraktivt igen och att lyfta skolor med tuffa socioekonomiska förutsättningar. Pisa visar att sådana skolor ofta har problem med stökigt klassrumsklimat, skolk och sen ankomst. De har dessutom svårare att rekrytera behöriga lärare. Här måste man lära av de goda exemplen - införa disciplinära åtgärder och satsa på tidigt stöd som fångar upp elever som inte hänger med."---

https://www.expressen.se/ledare/magister-bjorklund-var-battre-an-sitt-rykte/

"Disciplinära åtgärder" - nu kommer de att få korrekthetsflocken efter sig, som väl  kommer att dra jämförelser med magister "Caligula" i "Hets"...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-04 12:38 #117 av: Jimmy.L

En person har gripits i Piteå misstänkt för olaga hot. Enligt uppgifter till Aftonbladet är den gripne en elev som vistats på en skola med ett vapenliknande föremål.

https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/5de77deaefa1540013ef38b6

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-08 18:25 #118 av: Hayabusa

Analys av årets PISA:

Anmäl
2019-12-10 06:32 #119 av: Göstage

"En tystnadskultur råder inom den svenska skolan. Lärare straffas för att ha framfört kritik mot verksamheten. Det anser varannan tillfrågad lärare i en undersökning som Skolvärlden genomfört", rapporterar TT.Tyst

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-11 07:44 #120 av: Jimmy.L

Fly, gömma sig och i värsta fall: slåss. Allt fler svenska skolor utbildar sin personal inför situationer med pågående dödligt våld, som till exempel en skolskjutning. Det visar SVT Nyheters genomgång av säkerhetsutbildningar för personal i kommunala grundskolor i Stockholm, Göteborg och Malmö.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svenska-skolor-ovar-situationer-med-dodligt-vald

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-11 09:11 #121 av: Göstage

#120 Ja, det är nog nödvändigt, dessvärre...Ledsen

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-11 15:58 #122 av: Göstage

#120 Man kan ha fått användning av eventuella övningar direkt på en skola  i Täby, där en man som uppges ha uttalat hotelser skall ha tagit sig in och elever och lärare låst in sig.

Källa

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-12 15:13 #123 av: Jimmy.L

I september polisanmäldes en skolanställd man misstänkt för sexuella övergrepp på elever på en kommunal skola i Söderort. Trots anmälan fick han kort därefter jobb på en annan kommunal skola i närområdet.

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/man-misstankt-for-sexuella-overgrepp-fick-nytt-jobb-pa-skola/repsll!k9ysQiDGFDd3rE2w7jNEw/

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-12-20 15:40 #124 av: Jimmy.L

Sedan i början av december har Skrantaskolan i Karlskoga börjat kameraövervakas. Kamerorna sitter i korridorerna och syftet är att minska kränkningar mellan elever.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/skolkorridorer-i-karlskoga-kameraovervakas

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2020-01-06 11:23 #125 av: Jimmy.L

På högstadieskolan i Arjeplog har antalet fall av trakasserier på nätet under skoltid sjunkit till noll. Anledningen är ett mobilförbud på skoltid.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/mobiler-i-skolan-mindre-trakasserier-och-mer-kortspel-efter-mobilforbudet-i-arjeplog

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2020-01-06 12:39 #126 av: Göstage

#125 Tummen upp

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2020-01-06 14:01 #127 av: Carmarino

#125 Det som jag tycker är mest förvånande är att det överhuvudtaget är tillåtet att ha mobilerna med på lektionerna i skolorna idag.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2020-01-06 19:52 #128 av: Jimmy.L

Det är mycket som måste läras och läras om. En nyanländ som varit ute på praktik förundrades exempelvis över att läraren delat ut papper med multiplikationstabellen i stället för att ta för givet att eleverna kunde dem utantill. ”De har nog studerat sina ämnen på en djupare nivå än vi gjort”, kommenterar en svensk handledare sina utländska kolleger.

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/i-syrien-styr-lararna-i-sverige-styr-eleverna/

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2020-01-07 07:09 #129 av: Jimmy.L

Videoklipp på elever som stör på lektioner och provocerar lärare har cirkulerat på sociala medier. Snyggatorpsskolan, som är en F-9 skola i Klippan, har utsatts för bränder, skadegörelse och utpressning mot elever. Flera polisanmälningar har gjorts och skolan har haft det minst sagt stökigt under hösterminen.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/rena-maffia-och-gangstermetoder-skolpolitiker-fordomer-hot-och-utpressning-mot-elever-i-klippan

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2020-01-09 15:09 #130 av: Jimmy.L

På torsdagsförmiddagen kom ett larm om att fyrverkerier smällts av inne på Mellringeskolan i Örebro. Polisen är på plats och utreder händelsen.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/fyrverkerier-skots-inne-pa-mellringeskolan-skolan-utrymd

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2020-01-14 13:26 #131 av: Jimmy.L

#130

Räddningstjänsten åkte under tisdagsförmiddagen ut på ett larm till Mellringeskolan i Örebro. Enligt SOS alarms uppgifter ska det ha varit rök från fyrverkerier som ska ha orsakat ett automatlarm.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/raddningstjansten-akte-ut-till-skolan-raketer-ska-ha-smallts

Bildtråd Stockholms skärgård  Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.