Annons:
Etikettsamhället
Läst 4560 ggr
[Göstage]
2019-01-08 14:43

Utredare och utredningar

"Under lång tid har det mödosamt byggts upp en stark tilltro till det svenska statliga utredningsväsendet. Tilliten märks i praktiken när en statlig utredare ska presentera sina resultat. Då håller alla berörda andan. För en helt utomstående kan intresset verka lite överdrivet. Utredaren är ju tillsatt för att granska något som uppdragsgivarna i regeringen vill göra politik av allteftersom. Det bör väl betyda att personen kommer att leverera vad beställaren vill ha?"---

"Att det ska tillsättas helt oberoende utredare är inte rimligt, inga människor är blanka papper. Men så fort utredaren har egna politiska mål som färgar eller på goda grunder kan misstänkas ha styrt utredningen faller trovärdigheten för hela institutionen. Därför brukar utredaren vara en framstående akademiker, landshövding eller någon annan sakkunnig.

Regeringen har dock valt att inte hedra traditionen. Den senaste tiden har det tillsatts och presenterats utredningar under ledning av politiskt aktiva – som av en händelse är personer med medlemskap i Socialdemokraterna eller Miljöpartiet."---

"Resultatet av alla tillsynes politiska utnämningar är att regeringen upplevs beställa skräddarsydd lagstiftning. Utredarna går från att granska hur politiken påverkar alla till att bli talrör för den rödgröna regeringen. Det urholkar såväl utredningarnas förtroende som funktion."

https://www.kuriren.nu/opinion/nar-utredningar-blir-politiska-bestallningsjobb-nm4564854.aspx

Så skrev Edvard Hollertz i en ledare i Norrbottenskuriren juni 2017. Ingen blixt från klar himmel, men en bra sammanfattning.

Annons:
[Göstage]
2019-01-08 14:44
#1

Med den ringande i öronen kan man sedan gå vidare till en krönika av Rebecca Weidmo Uvell idag om konsten att sätta bocken som trädgårdsmästare. Krönikan ser lite mastig ut vid första påseende, men den är väl värd att fördjupa sig i! Någa utdrag:

"Receptet är enkelt. Skriv ett kommittédirektiv som inte är objektiva frågor utan instruktioner vad man ska komma fram till och utse sedan en aktivist, antingen en lojal partist till antingen S eller MP eller en annan pålitlig person för frågan så att man garanterar att utredaren sedan kommer fram till det man bestämt att denne ska komma fram till."--- 

"Mycket överraskande kom alltså flyktingaktivisten Anna Lundberg fram till att alla som fått utvisningsbeslut och som anses vara offer för yttre omständigheter, som att landet vägrar ta emot dem för att de till exempel är kriminella, ska få stanna i Sverige."---

"Och helt skamlöst faktiskt skriver utredaren Anna Lundberg idag på ett upprop mot utvisningar av de afghanska männen och kräver att de alla ska få stanna."--- 

"Att utredningar som ska utreda om lagförslag håller inte bara politiseras av regeringen utan att dessutom majoriteten av utredningarna sedan de röda tog över utretts av partilojala eller aktivister. 

Det krävs en rejäl städning av en borgerlig regering när de får makten igen. Att uppgradera utredningsväsendet till vad det ska vara – objektiva sakliga utredningar med icke politiserade direktiv som leds av en garanterat objektiv person. Och då måste research göras innan tillsättning av till exempel sociala medie-konton och tidigare artiklar, engagemang etc så att man verkligen garanterar att utredaren inte har några privata styrande åsikter som riskerar att leda utredningen åt dessa personliga preferensers håll. 

Det är inget annat än en skandal att något som viktig som utredningar som är grunden får nya lagar hanteras så här. Denna utredning borde förpassas där den hör hemma – i papperskorgen."

 https://uvell.se/2019/01/08/annu-en-aktivistutredning/

[Jimmy.L]
2019-01-08 15:02
#2

Ja vi är bäst på utredningar.

[Göstage]
2019-01-11 18:12
#3

Rebecca Weidmo Uvell har studerat följderna av om C/L släpper igenom regeringen Löfven, och konstaterar att överenskommelsen innebär att (minst) 34 nya utredningar kommer att sjösättas.

https://uvell.se/2019/01/11/uppgorelsen/

[Göstage]
2019-01-13 10:06
#4

#3 Johan Ingerö, policyansvarig i Ebba Busch Thors stab, anser att sossarna fintat upp Centern på läktaren i deras överenskommelse- det mesta som utlovas är utredningar. Ingerö skriver bland annat så här på Facebook:

"Till att börja med så jublar alla i C över allt som vunnits, medan S-folk klagar över hur mycket de tvingats ge bort. Så funkar det alltid. Vinnaren har råd att bete sig snyggt medan förloraren måste rädda ansiktet. Så redan där finns en väldigt stark indikation.

Men vad värre är: de påstådda centersegrarna är bara en lång rad utredningar. Ungefär trettio får jag det till, och det är ju en lämplig siffra för den som förstår den bibliska parallellen. Men viktigast här är att reformerna ska fattas i framtiden någon gång, typ."---

"En utredning tar tid. Först ska den göras. Sen ska remissinstanserna yttra sig. Sen ska regeringskansliet lägga sin hand vid allt och till slut kommer (eventuellt) ett färdigt förslag. ”Ärendet bereds i Regeringskansliet” är ett lika stående som blocköverskridande skämt. Ibland betyder det exakt vad det låter som. Ibland betyder det ”det blir färdigt i den mån vi vill att det ska bli färdigt”.---

"Om S inte vill att det ska bli färdigt, vad gör C då? De kommer inte att kunna bevisa det förrän kanske 2021. Ska de orsaka ett nyval ett år före nästa val? Samarbeta med SD? Såklart inte. De har ju redan visat att ingen fråga är viktigare för dem än att SD inte får avgöra en votering. Och de har visat att de inte vågar sänka S. Det är lite grann som kalla kriget-principen MAD. Den fungerar bara så länge båda parter tror att den andra faktiskt är beredd att trycka på knappen.

Jag har nu frågat flera i C vad de gör om S fintar dem i utredningsrundorna. Ingen har kunnat ge ett bra svar. ”Då går vi bara”, sa en. Alltså: de kommer inte ens då att avsätta Löfven. Hur klantig han än är, hur lite han än bryr sig om löftena till C."--- 

https://nyheteridag.se/ingero-s-ar-de-riktiga-vinnarna-pa-centersveket/

[Göstage]
2019-01-15 18:13
#5

Hur man får ut minsta möjliga av en utredning, se länk!

https://uvell.se/2019/01/15/utredning-en-hal-historia/

[Göstage]
2019-01-17 12:07
#6

Och vill man ha omväxling från utredande som en quick fix att föra bort ett känsligt ämne från dagordningen kan man ju alltid tillsätta en kommitté - ett annat säkert kort för att få en garant för att inget kommer att ske i närtid eller aldrig,  mer än  att snacka på, protokollföra det och arkivera resultatet.

"Migrationspolitiken, som har varit en stor fråga både under den gångna mandatperioden och i valrörelsen, lämnas helt utan analys och åtgärd. Istället ska regeringen Löfven öka anhöriginvandringen och migrationspolitiken ska de göra upp om i en parlamentarisk kommitté. Det lär ta lång tid."---

https://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/jag-oroar-mig-for-de-bortglomda-valjarna/

Annons:
[Göstage]
2019-01-23 16:26
#7

I Uppdrag granskning om skogsbränderna 2018 intervjuas två politiker efteråt, Niklas Karlsson (S) ordförande i Försvarsutskottet* och Beatrice Ask (M) vice ordförande i utskottet.

Man konstaterar att det gjordes 25 utredningar efter skogsbränderna sommaren 2014, och om dessa säger Karlsson att man borde:  

Ask å sin sida säger:

Alltså: ordföranden i Försvarsutskottet kan tänka sig att ta del av de utredningar som gjordes efter förra brandsommaren - ja, är det inte därför undersökningar görs?

Svaret får man kanske av den rutinerade Ask, som vet att utredningar startas och läggs ner för att lugna allmänheten för stunden, och hon vet att nu tillsätts det nya "titta på"-utredningar efter brandsommaren 2018. Hon tycker i alla fall att man skall ta tidigare utredningar "på allvar". Då är en förutsättning att man till att börja med "tar del" av dem.

* Karlsson tillträdde som ordförande i Försvarsutskottet efter sommarens bränder, så han kan inte personligen lastas för missar dessförinnan. Men utredningarna borde han väl "ta del av" och hämta information om av sin företrädare…

[Göstage]
2019-01-24 09:53
#8

"Utredningen ska tillsättas så snart som möjligt, enligt Lindhagen. - Här behöver vi hålla tempo och vi sätter igång så fort vi bara kan, säger hon. Något exakt datum kan hon dock inte ge."---

TT

Men ungefärligt år kanske?

[Jimmy.L]
2019-01-24 10:00
#9

#8 Som vanligt. 🤔

[Göstage]
2019-01-29 08:30
#10

Det är många utredningar nu - så många att det inte är lätt att hålla reda på dem. Eller deras underlag…🤔

https://www.expressen.se/nyheter/utredning-som-avslojade-macchiarini-forsvunnen/

[Göstage]
2019-02-09 19:49
#11

Ännu en utredning som ingen, knappt ens utredaren själv, tycks tro kommer att leda till någon egentlig skillnad. Om den nu ens omsätts i något praktiskt arbete. 

https://www.expressen.se/ledare/sanna-rayman/vem-ska-se-till-att-buset-halls-borta-fran-bibblan/

[Göstage]
2019-02-23 14:38
#12

"Det ser inte ut att bli någon stor omgörning av asylpolitiken, trots budskapen före valet om stora omtag. Regeringens planerade utredning ser ut att bli mindre omfattande än väntat. Moderaterna och Sverigedemokraterna är kritiska."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/21WBGq/ingen-fred-kring-asylpolitik-i-sikte

-Vad bidde det då, Mogge? Bidde det kanske ingenting?🤔

[Göstage]
2019-03-18 16:26
#13

Kvällspressen knäpper med fingrarna och "tjoff" så reagerar någon minister med reptilhjärnan. En utredning, voila!

"De patrullerar gator och torg för att vi alla ska känna oss säkra och trygga. Samtidigt har över 170 personer inom säkerhetsbranschen kopplingar till högerextrema kretsar. Nu vill regeringen tillsätta en utredning för att se över hur och vilka som ska få arbeta som väktare i Sverige.  – Regelverket som finns kan vara föråldrat, så vi från regeringen får titta på det, säger Mikael Damberg, inrikesminister, till Expressen TV."---

https://www.expressen.se/nyheter/damberg-vaktarbolagen-ska-granskas-i-utredning/

"Utredning", och "titta på det" - regeringens universalmedel, en verbal motsvarighet till putsmedlet Häxan. Blanka lite och så vips, tillbaka in i hyllan igen…

Annons:
[Göstage]
2019-04-01 12:47
#14

Två års utredande gick det åt innan man konstaterade att det inte gick att utreda.

"För två år sedan, 2017, fick Socialstyrelsen i uppdrag av regeringen att kartlägga omfattningen av hedersrelaterat våld och förtryck i alla åldersgrupper i Sverige. Man skulle även redovisa hur vanligt det är med barnäktenskap och tvångsäktenskap.

Men Socialstyrelsen konstaterar nu i rapporten att uppdraget "inte har varit möjligt att genomföra inom ramen för föreliggande rapport". De uppgifter som finns om hedersrelaterat våld kan inte läggas till grund för en säker beskrivning av omfattningen nationellt, enligt myndigheten."---

https://www.expressen.se/nyheter/misslyckat-forsok-att-mata-hedersfortryck/

Två år…

Om själva ämnet hedersförtryck, se denna tråd.

[Jimmy.L]
2019-04-01 13:07
#15

Hahaha bara i sagolandet Sverige. 😕

[Göstage]
2019-04-02 10:05
#16

"För åtta år sedan skickade Karlskrona kommun in en ansökan om att Lyckebyån skulle bli ett vattenskyddsområde, men ännu har Länsstyrelsen i Blekinge inte fattat något beslut."---

SR

Men endera året nu så…⏰

[Jimmy.L]
2019-04-02 11:49
#17

😃

[Göstage]
2019-04-05 10:23
#18

"Terroristbrottsutredningen skjuts fram i tre månader, meddelar regeringen. Utredningen, som skulle ha presenterats i slutet av mars, kommer i stället att redovisas den 28 juni i år. Regeringen gav i februari 2017 en särskild utredare i uppdrag att genomföra en systematisk översyn av den straffrättsliga lagstiftningen för terrorbrott."---

TT

Om det blir väst, tumme eller ingenting återstår att se. Så småningom…

[Jimmy.L]
2019-04-05 10:26
#19

Det är pinsamt.

[Göstage]
2019-04-09 14:06
#20

Å kolla, en utredning till!

"Nu står det klart att S och MP i en uppgörelse beslutat att tillsätta en utredning för att se över de medicinska åldersbedömningarna. – Mot bakgrund av den kritik som varit från experter så anser vi att det behövs en utredning för att se över det här systemet, säger Rasmus Ling som är Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson. Enligt honom ska utredningen tillsättas under 2019 och ännu finns inga direktiv. – De kommer att presenteras när utredningen formellt tillsätts. Vi ser gärna att det görs så fort som möjligt."---

"11 000 åldersbedömningar är genomförda. Nu säger man att det behöver utredas. Vad tänker du om det?

– Det är klart att det hade varit bättre om det gjorts tidigare, det är efterlängtat att det kommer att hända nu."---

https://www.svd.se/aldersbedomningar-utreds-maste-goras-rattssakert (ej betalartikel ännu)

Annons:
[Jimmy.L]
2019-04-09 14:53
#21

😃

[Göstage]
2019-04-14 11:48
#22

"Regeringen ska utreda möjligheten att vittna anonymt. Riksdagen har krävt att regeringen agerar i frågan och nu ger justitieminister Morgan Johansson besked om att frågan ska ses över. – Nu skaffar vi oss ett bättre faktaunderlag i frågan, säger han till Sveriges Radio."---
https://www.expressen.se/nyheter/anonyma-vittnen-i-ratten-ska-utredas-av-regeringen/

"Utredning", "se över" och "skaffa bättre faktaunderlag" - det är Morgan det! 

(107.000 träffar på "Morgan Johansson" + "utredning" på Google. Magnifikt!)

[Jimmy.L]
2019-04-14 11:52
#23

🥵 

Man skulle ha blivit utredare åt Regeringen då hade man varit rik.

[Göstage]
2019-04-30 21:13
#24

Merit Wager skriver om "Sverige, de långa utredningarnas förlovade land".
Hon inleder:

"Det svenska utredningssystemet, sådant det ser ut idag, är förödande för landet och folket. På alla tänkbara sätt. Utredningshysterin grundar sig i att regeringarna inte vågar regera, inte vågar fatta beslut utan att ha hängslen, livremmar, säkerhetsnålar och gärna också kardborrband. De som sitter i regeringarna vill kunna skylla på utredarna och även om möjligt på andra, om deras påhitt slår fel. Dessutom existerar det permanentade, långbänksutredningssystemet också till stor del på grund av otillräcklig utbildning, inkompetens och/eller allmän oförmåga hos dem som ska styra landet. De klarar helt enkelt inte av att fatta beslut utan att andra har talat om för dem hur och vad de ska göra."---

http://meritwager.nu/allmant/sverige-de-langa-utredningarnas-forlovade-land/

[Jimmy.L]
2019-05-01 06:05
#25

Så sant det, man väljer den enkla vägen hela tiden med att tillsätta en utredning.

[Göstage]
2019-05-02 18:41
#26

Jodå, nu skall det utredas mera…

"De som blivit bestulna av sin gode man måste kunna få sina pengar tillbaka, det säger justitieminister Morgan Johansson (S) i dag och avslöjar att en statlig utredning ska utreda hur det ska fungera och även om det behövs professionella gode män."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/statlig-utredning-ska-se-over-gode-man-systemet

[Göstage]
2019-06-03 09:52
#27

"Etableringsstopp för religiösa friskolor snabbutreds igen", skriver SR. Med betoning på igen, då, kanske? "Den här frågan har ju utretts flera gånger", säger en talesman för en intressent. 

I december skall hur som helst den här snabbutredningen vara klar, och så får vi se vad det blir av det den här gången. En tumme, kanske?

Annons:
Carmarino
2019-06-06 18:13
#28

#27 Ja, man ska vara optimist och tro på det bästa. En tumme är ju inte så illa. 😉

OBS! Kan innehålla spår av ironi.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

[Göstage]
2019-06-13 15:49
#29

Med anledning av den senaste tidens våldsutbrott i landet tar Mikael Damberg till hårda puckar och tillsätter inom ett antal veckor en utredning om stöd till kronvittnen. Vilken handlingskraft!😮

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/regeringen-presenterar-nya-atgarder-mot-organiserad-brottslighet

#22 För två månader tillsatte Morgan Johansson en utredning om möjligheten till att vittna anonymt. Kunde man inte ha lagt till andra vittnesfrågor redan då? Nej, det är samma gamla ynkliga sossefisklir hela tiden i brist på handlingskraft.

[Göstage]
2019-06-14 12:58
#30

Och så köper de sig ett drygt år till - inte underligt att Morgan skiner som en sol på bilderna…

"En parlamentarisk utredning får nu ett drygt år på sig att ta fram en ny asylpolitik. Den ska bland annat ta ställning till om asylsökande i regel ska få permanenta eller tillfälliga uppehållstillstånd och om en ny humanitär skyddsgrund för ömmande fall ska införas."--- "Kommittén ska lämna sina förslag senast den 15 augusti 2020."

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/OplGkV/klart-for-utredning-om-ny-asylpolitik

[Göstage]
2019-06-17 15:04
#31

"Regeringen vill utreda behovet av att inskränka yttrandefriheten så att det blir olagligt att skapa söktjänster där uppgifter om personers brott publiceras för allmänheten."---

"Frågan har redan utretts en gång men när regeringen försökte gå fram med en lagskärpning röstades den ner av riksdagen som krävde att frågan skulle utredas ett varv till."----

https://omni.se/ny-grundlagsandring-pa-gang-efter-flopp-i-riksdagen/a/JoLW3j

One more time…😕

[Jimmy.L]
2019-06-17 15:17
#32

Hurra en utredning till. 🤪

[Göstage]
2019-06-17 15:25
#33

Ja, det känns som om det var precis vad vi behövde! Blev nog kaffe och utredningstårta på Utredn…Justitiedepartementet i eftermiddag.

[[eskils_]]
2019-06-17 16:11
#34

(En anledning till alla utredningar kan vara att personerna i vår regering har lägst utbildning av alla regeringar i Europa. Det läste jag i någon tråd här i Debatt, men hittar den inte. Någon som vet?)

#18 Så en utredare håller nu på att se över den straffrättsliga lagstiftningen för terrorbrott!? Har inte  regeringen själv några åsikter och kunskaper i den viktiga frågan!? De är ju politiker och har t o m regerat i 4½ år…  🤪

#30 Så en utredare ska nu ta fram en ny asylpolitik för Sverige!? Har vi inte duktiga politiker som jobbar med politik? (retorisk fråga) 🤪

#31 Så en utredare ska nu bestämma om vår yttrandefrihet ska inskränkas!? Har vi inte duktiga politiker som försvarar den, enligt grundlagen? (retorisk fråga) 🤪

Annons:
[Göstage]
2019-06-17 17:16
#35

#34 Inte så lätt att hitta, men jag fann bland annat en länk under Vårbudgeten 2019.

Här är själva länken, för enkelhetens skull:

https://www.expressen.se/ledare/linda-nordlund/bedrovligt-lag-utbildning-bland-lofvens-ministrar/

Javisst uppstår det en hel del frågor kring ärendet och utredningen! Det skall bli intressant vad den kommer fram till, och hur den kommer att bemötas, såväl från Socialdemokrater som från övriga riksdagspartier.

[[eskils_]]
2019-06-17 19:16
#36

#35 Tackar, skickligt att hitta artikeln! 👍 Möjligen blandar jag ihop den med en annan som jämförde "våra" ministrars bakgrund med deras kolleger ute i Europa, men jag kan minnas fel.

Ett par citat:

"Hälften av ministrarna i Löfvens regering saknar examen. (…)

Att tycka att det är viktigt med en akademisk examen är inte titelsnobberi – den som tog examen klarade av att slutföra ett stort projekt, även om det stundtals kunde vara motigt. Det visar på karaktär. Är inte det en egenskap som vi vill se i statsledningen?

Den häpnadsväckande låga utbildningsnivån bland svenska toppolitiker är ett bekymmer som måste tas på allvar."

fetstil i originalet.

(Du pratar om "ärendet och utredningen" - vilken av dem?😉)

[Göstage]
2019-06-17 20:40
#37

#36 Befogad fråga - det finns ju ett antal att välja på…🥵Fast jag avsåg i det här fallet den senaste, med målsättningen att ändra i grundlagen. (#31)

[Göstage]
2019-06-28 15:13
#38

Patrik Engellau avslöjar vad vi väl redan visste om remissrutinerna:

https://detgodasamhallet.com/2019/06/28/patrik-engellau-att-svara-pa-remisser/#more-17267

[Jimmy.L]
2019-06-28 16:16
#39

Så 485 sidor på något man redan visste? Sjukt. 😓

[Göstage]
2019-10-03 08:40
#40

En debattartikel i Expressen från två representanter från hyresgästföreningen i Västra Sverige visar väl i klarspråk synen på utredningars användbarhet  inom arbetarrörelsen. (Min fetmarkering.)

"Medan vi sover, vaggade i tilliten för Stefan Löfvens förmåga att förhandla och för socialdemokratiska partiets regeringsduglighet, i förhoppningen att Januariöverenskommelsens förslag blir begravda i någon utdragen utredning, jublar Centern och Liberalerna, med all rätt, tillsammans med Sverigedemokraterna som ökar i opinionsundersökningarna då tilltron till de traditionella partierna sjunker."--- 

 https://www.expressen.se/debatt/vem-rostar-pa-s-nar-folkhemmet-raseras/

[Göstage]
2019-10-20 18:27
#41

Mats Knutson på SVT rapporterar från moderatstämman att partiet nu vill aktivera frågor med genomförda men begravda utredningar. 

"Det handlar både om att frågor som rör brottslighet och migration blivit allt viktigare för väljarna, men också att Sverigedemokraterna blivit en allt svårare konkurrent på högerkanten i svensk politik.

Därför signalerar också partiledningen en mer konfrontativ oppositionsroll. De sista resterna av Decemberöverenskommelsen ska tvättas bort ur väljarnas medvetande. Partiledningens strategi är att ta strid i riksdagen för att köra över regeringen i tre klart definierade sakfrågor; skärpt straff för mord, slopad straffrabatt för unga och en lag om tillträdesförbud i butiker, simhallar och bibliotek.

Här finns färdiga utredningsförslag, vilket enligt Moderaterna öppnar för att riksdagen kan runda regeringen i lagstiftningsprocessen. Att så sker är emellertid ytterst ovanligt i Sverige och lär därför bli omdiskuterat."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/nya-moderaterna-gar-nu-definitivt-i-graven

Risk för att Morgan blir ledsen om han inte får tillsätta nya utredningar…😭

Annons:
[Göstage]
2019-10-28 07:14
#42

"Svensk migrationspolitik har gått in i utredningsläge. Nu ska det workshoppas ett år. Därefter kommer ett betänkande från den parlamentariska kommittén som regeringen tillsatte i somras. Betänkandet som ska lämnas in augusti 2020 lär inte göra någon särskilt nöjd. Men inget parti lär bli särskilt missnöjt heller."---

https://www.gp.se/ledare/väljarna-förtjänar-att-få-ta-ställning-i-migrationspolitiken-1.19573111

Så skriver Adam Cwejman i GP. För mig känns den här mandatperioden hittills som ett enda långt utredningsskede…

[Jimmy.L]
2019-10-28 07:22
#43

"Våra regeringar, såväl socialdemokratiska som moderatledda, har fyllt på redan trånga förorter med människor samtidigt som tidigare olösta problem med språkinlärning, socialisering in i det svenska samhället och etablering på arbetsmarknaden halkat efter. Nu verkar främst Moderaterna, men även i viss mån".

Det har vi ju påpekat i många år inför döva öron.

[Göstage]
2019-10-30 09:28
#44

Reflektion från Malcom Kyeyune på Dagens Samhälle över hur sossarna kunde slänga tanken på allt vad utredningar heter vad gäller nedskärningarna på Arbetsförmedlingen för att leva upp till januariöverenskommelsen, medan tröghetsfaktorn är överväldigande i andra sammanhang: 

"Det sägs att svensk politik tar tid. Att utredningar ska göras och göras om, att frågor ska harvas, manglas, skakas, stötas och blötas innan det är dags för genomförande. Detta är, får vi höra, det svenska sättet att göra saker på. När januariöverenskommelsen var ny var det också många som trodde att det var denna vana att utreda och utreda igen som skulle begrava socialdemokratins samarbetspartner; likt den olycksalige Josef K i Franz Kafkas ”Processen” skulle C, MP och L tappa bort alla de löften de fått i en sorts byråkratisk labyrint som Socialdemokraterna skulle konstruera runt dem.

Jag måste erkänna att jag själv trodde på den berättelsen. Vilket är varför januariöverenskommelsen verkligen fascinerar mig. Ta reformen av Arbetsförmedlingen som nu genomförs med buller och bång. Här talar vi inte om åratal av stötande och blötande, inte. När man läser om reformen i tidningarna numera är ord som ”kaos”, ”haveri” och ”krasch” påfallande vanliga."---

"En läxa går dock att dra från detta: det finns säkert många andra områden inom politiken där stora delar av den svenska befolkningen numera förväntar sig en liknande sorts hastighet och entusiasm. Nu när väljarna vet att det går om man bara vill, kommer de antagligen att bli långt mer besvikna än tidigare om ingenting händer."---

"När frågan om IS-återvändare var på tapeten fick vi höra att man verkligen ville göra saker, men att det helt enkelt var omöjligt att bara tvinga igenom en massa ogenomtänkta reformer och lagändringar. Så gick det helt enkelt inte till i Sverige. Den förklaringen gick i någon mån att tro på då, men går den verkligen fortfarande att tro på idag?"--

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/vill-man-sa-gar-det-aven-i-svensk-politik-29936

[Göstage]
2019-10-31 08:35
#45

Johan Westerholm skriver om två utredningar som hamnat där nog många utredningar samlas -på hyllan…

"Debatten mellan Folkbildningsrådet och docenterna Aje Carlbom och Magnus Ranstorp aktualiserar två demokratiutredningar som ligger och samlar damm på kulturdepartementet. Den ena, författad av justitierådet Karin Almgren kan lösa upp alla nuvarande och framtida knutar medans den andra, författad av professor Ulf Bjereld bättre lämpar sig för pappersåtervinning när de läggs sida vid sida."---

https://ledarsidorna.se/2019/10/folkbildningsradets-brist-pa-demokratiskt-dna-aktualiserar-lagstiftning/

Gissar dock att gamla utredningar inte får liv igen - i stället startar man nog hellre nya när frågeställningar återkommer…

[Göstage]
2019-11-03 08:12
#46

Den utredning med förslag till skärpt vapenbrottlagstiftning  som presenterades i somras får kritik från flera remissinstanser, bland annat för att den är alltför vag i sin definition av vad som är att anse som "kriminella miljöer". Återstår att se om utredningen kan genomföras, kompletteras, göras om eller läggas bland tidigare hyllvärmare av utredningar som inte lett till något resultat.

[Göstage]
2019-11-20 12:27
#47

Riksdagen september 2019, fråga från David Josefsson (M):

"Statsrådet Mikael Damberg har i medierna (Aftonbladet den 18 mars och 14 april 2019) sagt att han efter sommaren kommer att tillsätta en utredning om ordningsvakter och då också sagt att han inte är emot ett regelverk som tillåter ordningsvakter att arbeta inom större geografiska områden. Med hänvisning till ovanstående är min fråga till statsrådet Mikael Damberg:  När avser statsrådet att tillsätta utredningen, och när kan en förändrad lagstiftning vara på plats?"

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/interpellation/utredning-om-ordningsvakter_H71010

Nu har utredare utsetts. Hon skall vara klar med sin utredning i maj 2021, om och när en förändring lagstiftning kommer att ske får man, kanske, se då. Expressens rubrik lyder: "Ordningsvakter och polis ska samarbeta närmare" vilket låter förtröstansfullt…

Källa

[Göstage]
2019-11-30 09:39
#48

"Larmen om fusket med identitetshandlingar i Sverige har ljudit i åratal. Ändå segdrar regeringen arbetet med att skärpa reglerna", skriver Expressens ledarsida.

"Men Löfven-regeringen har svarat med sengångaraktig sävlighet. Det var först i höstas som regeringen tillsatte en utredning, och den ska inte presentera sina förslag förrän i april 2021.

 "Finansminister Magdalena Andersson säger nu till DN att delar av Skatteverkets åtgärdslista ska gå i ”snabbspår”. Men trots att det har gått ett år sedan listan skickades, har Finansdepartementet inte ens bestämt vilka förslag som ska snabbutredas ännu. 

Om ett år i en skrivbordslåda räknas som snabbspår undrar man vad Andersson jämför med. Det kan inte vara gymnasielagen – som gick från idé till ikraftträdd lag på lite drygt ett halvår. Det säger tyvärr mycket om regeringens prioriteringar."

https://www.expressen.se/ledare/vill-regeringen-inte-stoppa-id-fuskarna/

Dags för en särskild utredningsminister snart? En sådan skulle snart få fullt upp…

Annons:
[Hayabusa]
2019-11-30 09:48
#49

"Dags för en särskild utredningsminister snart? En sådan skulle snart få fullt upp… "

Oh, ja…men personen i fråga skulle heller aldrig komma fram till något.  En slags "Moment 22-minister".

[Göstage]
2019-11-30 09:51
#50

Ja precis, det skulle vara själva ändamålet med posten! Det är ju ungefär så det fungerar redan idag, fast utlagt på flera händer- även om Morgan Johansson väl  är den som drivit utredningsdelegeringskonsten till fulländning.

[Hayabusa]
2019-11-30 10:07
#51

#50 Haha, nä…de präglas ju inte av: "Nä, nu brukar vi allvar och ser till att bli klara". Tänk om de hade varit ansvarig för hushållsarbetet i mitt hem - det hade sett ut som f-n. 

- "Oj, va´ mycket tvätt det ligger här…"

- "Även andra har mkt tvätt, det är inte bara vi…"

- "Jag såg det inte komma"

- "Jag blir arg när jag ser hur ostädat det är"

- " Det måste bero på förre ägaren" 

- " Är inte hushållsarbete ett tecken på förtryck?"

- "Med sång, dans & sorliga visor ska det nog lösa sig"

- "Me too!"

[Göstage]
2019-11-30 10:11
#52

#51 😃

[Göstage]
2019-12-16 20:06
#53

"Justitieminister Morgan Johansson, S, lovade redan ifjol att huvudregeln vid allvarliga brott ska vara utvisning. I maj meddelade han att justitiedepartementet arbetar med direktiv till en utredning. Men sju månader senare har regeringen inte ens lyckats tillsätta en utredare."---

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/valdtaktsmannen-borde-aldrig-fa-komma-tillbaka/

Morgan har kanske tömt lagret på utredare nu?

[Jimmy.L]
2019-12-16 20:40
#54

😃

[Göstage]
2019-12-27 16:50
#55

Moderaterna vill ha strängare straff för brott mot knivlagen. Men…

"Socialdemokraterna gick till val på att skärpa straffet för brott mot knivlagen, och i somras sade justitieminister Morgan Johansson att ambitionen är att gå vidare och skärpa straffen. Men ännu har inte någon utredning tillsatts. Johan Forssell anser att det är hög tid: – Det är ju som så mycket annat med den här regeringen, att de talar om att göra saker, men det händer ju tyvärr väldigt lite. Vi har ju väntat i snart fyra år på den här skärpningen av knivlagen som faktiskt Anders Ygeman utlovade först."

SR

Annons:
[Jimmy.L]
2019-12-27 16:55
#56

Utredningsmästerskapet fortsätter….

[Göstage]
2020-01-17 09:02
#57

Ännu en utredning tillsatt av Morgan Johansson, den här gången om preskriptionstiden för brott och införande av försvårande för brottslingar att undanhålla sig straff. Utredningen skall vara klar våren 2021. 

Källa

[Göstage]
2020-02-13 09:55
#58

Konsten att tillsätta en utredning och en utredare.

1/ Välj en person som du vet är beredd att gå dina ärenden, och/eller någon som du vet kommer att leverera ett så bristfälligt material att resultatet inte utgör någon fara.

2/ Snäva in utredningsdirektiven så hårt det går, så att utredaren inte rotar i sådant du inte vill ha offentlighetens ljus på. 

3/ Skicka med ytterligare något att utreda som bisyssla, men som du kan förvandla till utredningens huvudärende om grundutredningens resultat går dig emot.

4/ Så fort ämnet tas upp av andra politiker eller media så hänvisa till att "det sitter en utredning som skall titta på detta och vars resultat jag inte vill föregripa".

5/ Sätt utredningens redovisningsdatum så långt fram som det går, så att debatten hunnit slockna till dess/ och/eller ärendet blivit inaktuellt av andra skäl.

6/ Är du inte nöjd med utredarens resultat, utlys pressträffen med så kort varsel som möjligt så att inte så många journalister kommer för att ställa dumma frågor.

7/ Förklara att utredningen väcker nya infallsvinklar, och att den behöver kompletteras med ännu en utredning.

8/ När faran är över, smyg in utredningen i arkivet och lås dörren noga.

Edit

[Jimmy.L]
2020-02-13 10:07
#59

😃

[Göstage]
2020-04-26 07:26
#60

Coronakrisen har visat att det går att effektivisera och skynda på förändringsprocesser utan att  tulla på beredningskravet, menar Anna Dahlberg i Expressen. "I vilket annat land hade en minister kommit undan med att lova att lösa ett akut problem - om ett antal år?", undrar hon.

"Problemet är att alldeles för mycket har dragits i långbänk. Det gäller inte minst frågor som rör rikets säkerhet. Där agerar Sverige som Europas Skalman; mat- och sovklockan ringer ständigt och skyndsamhet betraktas som en svordom."--- 

"Den usla svenska krisberedskapen - exempelvis när det gäller läkemedelsförsörjningen - har begravts i sammanlagt sex utredningar och statliga rapporter. Förra året kom den största utredningen om medicintillgången som någonsin har gjorts. Resultatet? Regeringen vill invänta ännu en utredning som blir klar först nästa höst."---

"Allt kan förstås inte skyndas fram. Stora reformer såsom ett nytt skattesystem eller pensionssystem måste belysas grundligt i utredningar som får gott om tid. En regering bör också dra i bromsen om det framkommer kritik från tunga remissinstanser mot ett förslag. 

Problemet är att regeringen inte gör skillnad på det som är tekniskt komplicerat och tidskrävande och det som är enkelt men brådskande, som borde kunna beredas internt på regeringskansliet. För att ta ännu ett exempel: Att se till att Sverige skaffar sig en lista över säkra länder för att kunna snabbavvisa turister som missbrukar asylsystemet ska inte behöva ta uppåt tre år från det att behovet blivit akut.

 Det paradoxala är att den rödgröna regeringen har slarvat igenom lagstiftning på flera områden samtidigt som angelägna förslag när det gäller kriminalitet och rikets säkerhet hamnar på vänt. Lagrådet har exempelvis riktat hård kritik mot gymnasielagen för ensamkommande och införandet av FN:s barnkonvention som svensk lag."---

"Coronakrisen har visat att det går att forcera byråkratisk och politisk tröghet när läget så kräver. Allting behöver inte fastna i utdragna processer."--- 

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/snabba-beslut-behovs-aven-nar-krisen-ar-over/

[Göstage]
2020-05-20 08:18
#61

Thomas Gür skriver i en gästledare i GP om beslutandes mekanik i politiska sammanhang. Han nämner här inte specifikt utredningsräddningsplankan, men den ingår givetvis i det politiska fisklirandets strategi.

"Ibland avgörs viktiga frågor med en väldig fart. Processen utmärks av dålig argumentation, kort förberedelsetid samt oklar och/eller erbarmlig lagstiftning. Men oftast dröjer det evinnerliga tider innan man kommer till skott. Då sägs det att man måste tänka efter noga, att det handlar om komplicerade ämnen som berör många eller att myndigheterna inte har gjort några hemställningar … än.

Till de förra, snabba besluten hör sådant som till exempel rätten till fri sjukvård och skolgång för utlänningar utan tillstånd att vistas i Sverige, från juli 2013, Decemberöverenskommelsen, DÖ, 2014, gymnasieamnestin maj 2018, Januariöverenskommelsen, JÖK, 2019, eller bemyndigandelagen, för att förebygga smittspridning, alldeles nyligen. Samt, inte överraskande, även beslut om politikers egna arbets- och lönevillkor.

Sådant som man har tövat om och dragit i långbänk trots att ett läge kan ha gått från allvarligt till kritiskt, har till exempel varit stängningen av gränsen under flyktingkrisen hösten 2015 eller införandet av besöksförbud i äldreboenden i april i år."---

https://www.gp.se/ledare/vi-behöver-modiga-politiker-som-vågar-ta-obekväma-beslut-1.28162996

[Göstage]
2020-05-21 07:41
#62

Steget Efter på Twitter

Where there's a will there's a way…

Annons:
[Göstage]
2020-05-21 07:58
#63

"Sverige ska vara ett säkert och tryggt land för alla.  Konsekvenserna för den som gör sig skyldig till allvarliga brott ska vara kännbara, samtidigt som den som blir utsatt för brott ska skyddas. Nu tillsätter regeringen en utredning för att fler ska kunna utvisas på grund av brott", skriver Rikard Larsson och Fredrik Lundh Sammeli (S) på Expressen debatt.

Kom igen när det finns ett färdigt lagförslag. (2023?)

[Jimmy.L]
2020-05-21 08:03
#64

#62 När feminister får som dom vill.

[Göstage]
2020-06-01 13:51
#65

#4ff Som sagt - det här är vad de fick…

"Tillsättandet av Las-utredningen, som öppnar för förändringar i arbetsrätten, var Stefan Löfvens (S) tyngsta eftergift i regeringsförhandlingarna med C och L som ledde fram till januariavtalet."---

https://www.expressen.se/nyheter/i-dag-presenteras-kritiserad-utredning-om-arbetsratten/

"Senare i dag presenteras utredningen om förslag på förändringar i  arbetsrätten. Men redan innan utredningens arbete har lagts fram får förslagen kritik av arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Hon säger i en intervju med DN att utredningen inte förhållit sig på ett riktigt vis till de direktiv som givits."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/arbetsmarknadsminister-underkanner-las-utredningen

[Jimmy.L]
2020-06-01 14:48
#66

Så oeniga som partierna är så lär det inte gå igenom.

[Göstage]
2020-06-01 14:55
#67

#66 Vilket nog var sossarnas strategi redan när de tillsatte utredningen- något som förutspåddes  i #4 och #5.

#5 https://uvell.se/2019/01/15/utredning-en-hal-historia/

[Göstage]
2020-06-02 07:24
#68

#65ff När centern vill genomföra det som den av regeringen tillsatta LAS-utredningen kommit fram till kallas det "arrogans" av Aftonbladet, och Löfven ger "sin egen" utredare underkänt som inte kommit fram till det resultat som statsministern tänkt sig.  

Det måste vara irriterande när utredare inte leverera det som man tycker sig ha beställt, och redan när man tillsatte utredningen anade dåvarande arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tydligen ugglor i mossen. Hon tyckte, citat, att "det är både svårt och smärtsamt det måste jag säga", och ville inte att utredningens förslag ska bli verklighet - detta alltså redan innan den ens kommit igång…

[Göstage]
2020-06-02 10:52
#69

#4 Regeringen har påbörjat fiskliret, enligt Ebba Busch.

_"Vänsterpartiet har sagt att de är beredda att fälla regeringen om regeringen går vidare med förslagen att ändra i lagen om anställningsskydd, LAS.  Men Ebba Busch tror bara att det är tomma hot.
_

– Dels för att jag har svårt att se att Vänsterpartiet faktiskt kommer att fullfölja sitt hot. Men också för att vi ser hur Stefan Löfven, gång på gång ser till att komplexa frågor försvinner, säger hon och fortsätter:

– Man hittar på sätt att dra ut på processerna och köpa sig tid. Jag tycker att Eva Nordmarks agerande i går är en ypperlig indikation att det är precis så Stefan Löfven kommer att hantera den här frågan. Då kan man säga att man håller sig till januariöverenskommelsen men inget händer."

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/bush-las-braket-visar-hur-daligt-januarioverenskommelsen-fungerar

Annons:
[Hayabusa]
2020-06-02 11:09
#70

#68 Det där är ju 100% knas. Min teori är att S resonerat som så att "vi får med L & C genom att gå med på detta krav, men när vi väl kommer till ett avgörande så kan vi nog dribbla bort frågan…".

[Göstage]
2020-06-02 14:57
#71

#70 Javisst.  Som Ingerö uttryckte det i januari förra året (#4): "Jag har nu frågat flera i C vad de gör om S fintar dem i utredningsrundorna. Ingen har kunnat ge ett bra svar."  Nu är vi där - har man tänkt ut något svar?

[Göstage]
2020-06-02 21:16
#72

#68 Apropå "arrogans" så förekommer det ordet även på Expressens ledarsida, men där förknippar man det inte med samma parti som Aftonbladet…

 "Socialdemokraternas försök att underminera LAS-utredningen är skamlösa. Det är maktens arrogans i dess mest nakna form."---

 https://www.expressen.se/ledare/skamlost-fulspel-av-socialdemokraterna/

[Göstage]
2020-06-05 09:07
#73

Ulf Kristersson (M) ger exempel på hur effektivt utredningsvapnet kan vara som bromskloss, i det här fallet i migrationspolitiken:

"– De (S) vill till varje pris hålla ihop sin regering och där dikterar Miljöpartiet gränserna för vad de kan tycka. Hittills har vi sett en utredning som varit helt meningslös och där alla de stora frågorna blockeras just nu. Vi kommer inte skriva under en utredning som egentligen bara låter invandringspolitiken förbli helt paralyserad i Sverige, säger han."---

https://www.expressen.se/nyheter/qs/m-ledaren-slut-pa-tramset-om-sd/

[Göstage]
2020-06-13 08:33
#74

Peter Kadhammar i Aftonbladet sätter inga förhoppningar till det som kan komma fram i kommande coronautredningar.

"Löfven säger att han vill platta ut kurvan och skjuta till resurser. Alltid dessa ”resurser”. Men ledarskap handlar inte om pengar.

Det kommer att tillsättas en kommission. Som efter Palmemordet. Som efter tsunamin.

Vi borde lärt oss att statliga utredningar inte kan trolla fram handlingskraft och kreativitet."

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/RRkjox/regeringen-har-svikit-i-tre-av-fyra-katastrofer

[Göstage]
2020-07-25 07:23
#75

Förra socialdemokratiska politikern  Ann-Sofie Hermansson leder sedan december en utredning som ska vara klar nästa sommar om hur kommunernas roll i det brottsförebyggande arbetet kan stärkas. Redan nu berättar hon om sina funderingar i en krönika i GP  med rubriken "Brottsligheten får inte bli det nya normala".

Ett lysande exempel på hur utredare kan informera om vad som pågår och därigenom skapa förståelse och intresse för sitt uppdrag. Fast Morgan Johansson blir kanske sur för att hon föregriper utredningens redovisning…

[Jimmy.L]
2020-07-25 07:57
#76

Ska en utredning behöva ta 1,5 år?

Annons:
[Göstage]
2020-07-25 08:22
#77

Ja, det brukar väl ta något sådant, om det inte rör sig om "snabbutredningar" som oftast inte leder till något (de heller…) Experter skall uttala sig och lagtexter skall granskas, och det tar nog sin tid i byråkratin. Sedan ligger det säkert ofta politisk taktik att lägga redovisningen så långt framåt. Räknar man på den här utredningen till exempel så skall den alltså redovisas nästa sommar. Då är det semester, så utskicket till remissinstanserna (som lär vara extra många när det gäller kommunerna)  lär dröja till hösten och innan det är klart är vi inne på valåret 2022, och då skjuter man säkert på eventuellt  beslut och genomförande till efter valet. Men det är ju inget Hermansson påverka, det är Morgan Johansson som bestämt tiden.

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2019/12/ann-sofie-hermansson-utreder-kommunernas-ansvar-for-brottsforebyggande-arbete/

[Jimmy.L]
2020-07-25 08:43
#78

Man kan ju undra hur många timmar varje dag dom lägger på en utredning, knappast 8 timmar om dagen.

[Göstage]
2020-07-25 09:01
#79

#78 Nej, för att ta Hermansson som exempel så kör hon ju sopbil också (som hon började med efter att han fått utredningsuppdraget). 

Men skämt åsido så har nog de flesta utredare som inte är pensionerade en annan huvudsyssla . Det skulle nog vara både dyrt och tveksamt med professionella utredare, även om det förstås skulle snabba upp handläggningen. 

Det bästa vore ju med ett effektivare  beslutsgång, där inte så många ärenden skulle behöva skickas till tidsödande utredningar som ändå till slut i regel bara motsvarar tillsättarens intentioner.

[Göstage]
2020-07-26 08:24
#80

"Två domar. Det är facit för lagen om människoexploatering som kom för två år sedan. Brotten tar lång tid att utreda och sekretess hindrar myndigheter som Skatteverket från att rapportera misstänkta brott till polisen."---

"Justitieminister Morgan Johansson säger till I lagens namn att regeringen har tillsatt en utredning för att se över problematiken med sekretesslagstiftningen. Tills den är klar i december kommer dock Skatteverket att få fortsätta vara tysta om vad de upptäcker på sina inspektioner.

– Det är väldigt väldigt, frustrerande. För vi som jobbar mot den kriminella världen olika delar ser ju hur de utnyttjar hela vårt naiva system, säger Pia Bergman vid Skatteverket."

SR

Ett typexempel på hur Morgan Johansson blockerar en frågeställning med utredningsskölden. Istället för att svara på aktuella frågor är det tryggt att ha en sittande utredning att hänvisa till som  "ser över" just detta. Det borde givetvis gå att uttala sig i allmänna ordalag utan att föregripa utredningens förslag.

[Jimmy.L]
2020-07-26 08:45
#81

Ofattbart hur man ständigt ska utreda istället för att genast ge myndigheter dom befogenheter som behövs.

[Jimmy.L]
2020-07-31 06:34
#82

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell anmäler justitieminister Morgan Johansson (S) till Konstitutionsutskottet, KU. Johan Forssell menar att regeringen dröjt för länge med att ge förslag på den nya brottsrubriceringen inbrottsstöld.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/moderaterna-ku-anmaler-justitieminister-morgan-johansson

[Göstage]
2020-07-31 07:29
#83

#82 Bra att blåslampan kommer till heders!

Annons:
[Göstage]
2020-08-12 08:49
#84

Steget Efter på Twitter - "på kornet", som alltid!

https://twitter.com/StegetEfter

[Göstage]
2020-08-13 07:43
#85

Som tidigare uppmärksammats i tråden är utredningar beställningsarbeten i mer än ett  avseende. I vissa fall är de hårt styrda för att inte utmynna i några oönskade slutsatser, i andra fall så löst hållna att de kan tolkas enligt önskemål när de läggs fram (eller gå direkt till arkivet).

Expressens ledarsida tar nu upp en tillsatt men slappt formulerad kravställd utredning om skärpt lagstiftning om utvisning som påföljd vid allvarliga brott begångna av utländska medborgare. Fetstilen är ledarsidans. 

"Den rödgröna regeringen ger gärna sina utredare tydliga order i ämnen som de brinner för. Uppgiften till den utredning som föregick det nya friåret var exempelvis att lämna förslag på hur åtgärden skulle genomföras. 

 I direktiven till den utredning som Januaripartierna tillsatte i april för att skärpa reglerna för utvisning finns få spår av sådan politisk vilja. Inriktningen är visserligen att fler personer ska kunna utvisas till följd av brott. Men utredaren får till exempel själv avgöra om den regel som skyddar barnvåldtäktsmannen ska ändras – det vill säga att det krävs ”synnerliga skäl” för utvisning av långvarigt bosatta i landet.

Något paradigmskifte, som Morgan Johansson har utlovat, kommer det definitivt inte att bli.

De skarpa ska-satserna i direktiven (förutom i hedersfrågor, där Liberalerna tycks ha tryckt på) handlar tidstypiskt nog om sådant som att analysen måste ha ett ”barnrättsperspektiv”. 

Man får hoppas på en klok utredare som inser att det ofta ligger i barns intresse att grova brottslingar ges en enkelbiljett från Sverige."

https://www.expressen.se/ledare/utvisa-fler-kriminella-for-barnens-skull/

[Göstage]
2020-08-21 11:21
#86

Skärmdump Twitter

Undrar varför jag kommer att tänka på det svenska utredningsförfarandet när jag ser den här bilden?🤔

Exempel

[Hayabusa]
2020-08-21 11:37
#87

#86 Det är som svensk möteskultur - det pratas, pratas och återigen pratas. Det vänds & vrids, alla ska vara med och ingen får bli ledsen. Efter evighetslånga möte om samma ämne så är precis alla lika kloka. Och inget har ändrats, allt är precis som innan.

"Öh, vad kom vi fram till egentligen?"

"Bra fråga…vad var det vi skulle avhandla?"

"Hmm…har du bakat bullar? Va´ trevligt med fika!"

"Höjdpunkten på våra möte"

[Göstage]
2020-09-08 08:10
#88

"Rysslands främste oppositionspolitiker förgiftades med kemiska stridsmedel. Varför kräver Stefan Löfven en utredning när det står klart att Kreml ligger bakom?", undrar Linda Jerneck på Expressens ledarsida.

Kanske söker Stefan en exportmarknad för det som Sverige är en sådan flitig producent av - utredningar?

  • Redigerat 2020-09-08 08:10 av [Göstage]
[Göstage]
2020-11-12 07:38
#89

Patrik Kronqvist i Expressen uppmärksammar det som länge hävdats i denna tråd, att ett stort antal utredningar är partipolitiska beställningsuppdrag tilldelade likatänkande med rätt partibok.

"Historiskt har så kallade ensamutredare ofta varit opolitiska ämbetsmän, höga jurister eller renodlade specialister. Om de trots allt haft en bakgrund som politiker har de i regel lämnat den karriären långt bakom sig.

Den ordningen har visserligen gradvis luckrats upp de senaste decennierna. Men under Stefan Löfvens tid i Rosenbad har regeringen har gett påfallande många utredningsuppdrag till aktiva politiker och politiska tjänstemän – eller sådana som alldeles nyss varit det.---

"I dessa dagar är det gott om svenska politiker som förfasar sig över internationella ledare som inte värnar rågången mellan politik och förvaltning. Men det finns anledning att vända blicken mot det som går i fel riktning även på hemmaplan.

Stefan Löfven borde undvika att göra fler utredningar till politiska beställningsjobb.

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/lat-inte-partiboken-styra-valet-av-utredare-lofven/

[Jimmy.L]
2020-11-12 08:13
#90

#89: Kloka ord….

Annons:
[Göstage]
2020-12-15 18:41
#91

Åtgärd från regeringen efter den svidande kritiken om äldrevårdsdöden från coronakommissionen: utredning - vad annars?

"Enligt Lena Hallengren planerar regeringen nu att tillsätta en utredning med två uppdrag. Det första är att utreda en äldreomsorgslag som ska kompletterar socialtjänstlagen och som reglerar vård och omsorg till äldre. Syfte är att ge verksamheter ett tydligare lagstadgat uppdrag och innehåll.

– Det andra är ett uppdraget att stärka den reglerade tillgången till medicinsk kompetens i äldrevården, inklusive tillgång till läkare dygnet runt för äldre i särskilt boende, sa Lena Hallengren.---

https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2020/12/hallengren-regelverket-kring-aldreomsorgen-ar-for-svagt/

Okej, det är inte det att det kommer att behövas utredning om man skall ändra äldreomslagslagen, men det känns så typiskt för denna regering och dess krishantering att det första man tar till är ännu en utredning. Och huvudbudskapet är väl att den inte får vara klar förrän efter nästa val.

Nuvarande och tidigare regeringar får hård kritik av Coronakommissionen. Nu aviserar socialminister Lena Hallengren (S) att en utredning ska få i uppdrag att ta fram lagförslag som stärker äldreomsorgen.
[Jimmy.L]
2020-12-22 16:43
#92

Kulturminister Amanda Lind meddelar att regeringen tillsätter en återstartsutredning som ska titta på kulturens återhämtning och utveckling efter coronapandemin.

Utredare blir Linda Zachrison som tidigare tjänstgjort som kulturråd i USA.

https://sverigesradio.se/artikel/7632995

Kulturminister Amanda Lind meddelar att regeringen tillsätter en återstartsutredning som ska titta på kulturens återhämtning och utveckling efter coronapandemin. Utredare ...
[Göstage]
2020-12-22 16:52
#93

#92 Man lär komma att hänvisa till den utredningen åtskilliga gånger när ämnet kommer upp, enligt standardfrasen "vi har en utredning som tittar på det just nu, och jag vill inte föregripa den".

[Jimmy.L]
2020-12-22 16:55
#94

#93: Det är dom duktiga på.

[Göstage]
2020-12-22 20:55
#95

Socialstyrelsen utsattes för hård kritik i coronakommissionens första delrapport. Nu har regeringen tilsatt Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell att utreda en ny äldreomsorgslag samt ge förslag på hur tillgången på sjuksköterskor och läkare kan förbättras inom äldreomsorgen.

Valet av Wigzell får hård kritik från bl.a. moderatledaren Ulf Kristersson, men socialminister Lena Hallengren försvarar tillsättandet.

Socialstyrelsens chef Olivia Wigzell ska utreda en ny äldreomsorgslag. Utnämningen kritiseras av moderatledaren Ulf Kristersson. "Hon är inte lämpad som utredare",
[Göstage]
2021-01-25 07:41
#96

Historikern Gunnar Wetterberg på Expressens ledarsida om det politiserade svenska utredningsväsendet:

"Utredningsväsendet är en av det svenska statsskickets stöttepelare. Ända sedan 1800-talet har viktiga frågor blivit genomlysta i stora utredningar – ibland parlamentariskt sammansatta, ibland med ämbetsmän som ansvariga, alltid med sakkunniga sekretariat för att vända och vrida på tänkbara lösningar.

Sedan har utredningarna gått på remiss till myndigheter, kommuner, organisationer och alla intresserade berörda."---

"Men i Jök-ungarnas tid trampas statskonstens folkvett under fötterna.
När justitierådet Gudmund Toijer i somras lade fram sin utredning om arbetsrätten sågades den omedelbart av Stefan Löfven, som förklarade att utredningen inte levt upp till sina direktiv.

Hur lätt blir det att rekrytera kvalificerade utredare, om man riskerar en sådan skändning? Goda utredningar är ett sine qua non – ”utan vilket icke” – för att riket ska kunna styras med klokskap och eftertanke.

Kortsiktiga politiseringar riskerar att gå ut över riksstyrelsens långsiktiga kvalitet."

https://www.expressen.se/ledare/gunnar-wetterberg/politiserade-utredningar-gor-sverige-svagare/

För några veckor sedan kom det politiserade utredandets senaste ”Jök-unge”. Att urholka beslutsunderlagens kvalitet är en farlig väg att gå.
[Göstage]
2021-02-01 07:56
#97

Henrik Eriksson, bitr. professor på Chalmers Tekniska Högskola konstaterar i likhet med det grundläggande budskapet i denna tråd:

"Om något fallerar i det byråkratiska maskineriet tillsätts gärna en utredning. Oftast utses en senior person, djupt förankrad i den svenska byråkratin, att leda utredningsarbetet. Att på ett djupare plan ifrågasätta det byråkratiska slukhålet som fylls med utredningar, kartläggningar och dokumentation görs aldrig. Problembilden som återges i Coronakommissionens första delbetänkande har redan delvis dokumenterats, men begravts i ett djupt bergrum, utan åtgärder."---

Under coronapandemin får vi ytterligare argument för att offentlig sektor behöver ledas på ett annat sätt. För att den offentliga sektorn ska fungera bättre,
Annons:
[Göstage]
2021-03-15 08:59
#98

Att Socialdemokraterna skräddarsyr, påverkar eller försöker påverka utredningar förvånar inte. Däremot förvånar det att någon fortfarande orkar irriteras över det.

Att reformera hyresmodellen var en framgång för C och L i januariavtalet. Nu anklagas S för att ha lagt sig i en utredning – till Hyresgästföreningens fördel.
  • Redigerat 2021-03-15 09:00 av [Göstage]
[Jimmy.L]
2021-03-15 10:04
#99

#98: Så man bäddar får man ligga…..

[Göstage]
2021-04-08 17:05
#100

Regeringen har shoppat loss och direktupphandlat en konsult som från en PR-byrå som varit med redan i ett tidigare stadium i planerna kring pensionsavgiften."Svängdörrarna mellan Regeringskansliet och lobbyistbyråerna får Sverige att framstå som en bananstat", skriver Expressens ledarsida.

"Det är visserligen länge sedan som regeringar i princip bara lät opolitiska ämbetsmän, höga jurister och renodlade specialister agera utredare. Men under Löfvens tid vid makten har man gett påfallande många utredningsuppdrag till personer som står regeringen nära."---

"Det är oroande. När regeringen inte håller rågången mellan politik och förvaltning finns risken att utredningar och underlag börjar betraktas som vilka politiska inlägg som helst."---

En byrå som gjort kampanjer åt S ska nu ta fram underlag till höjda pensionsavgifter. Ardalan Shekarabis brist på omdöme är häpnadsväckande.
[Göstage]
2021-04-13 07:58
#101

Vad händer när utredningarna är klara för presentation för media? Jo, då tar Propagandaapparaten Regeringen vid och presenterar tillsammans med den invigde utredaren sin bild av utredningarnas resultat och lagförslagens underlag, utan att media fått en chans att ta del av handlingarna och ställa frågor utifrån dem. Expressens ledarsida tar upp frågan.

Svenska politiker lovprisar den svenska öppenheten när de är utomlands. Men här hemma får medierna inte tillgång till lagförslagen i tid.
  • Redigerat 2021-04-13 07:59 av [Göstage]
[Jimmy.L]
2021-04-13 08:23
#102

#101: Ja håller med.

[Göstage]
2021-05-12 12:50
#103

Dambergs tur att låta någon titta på något. Lär inte resultera i någon konkret åtgärd före valet 2022.

Regeringen tycker att de lagliga möjligheterna att använda ansiktsigenkänning, fingeravtryck och dna i brottsutredningar är omoderna. Därför kommer regeringen
[Jimmy.L]
2021-05-12 13:29
#104

Ja man är van att dom lägger allt krut på utredning.

Annons:
[Göstage]
2021-05-12 13:38
#105

Ja- undrar om dom kan gå på muggen utan att göra en utredning först?🙄

[Göstage]
2021-05-21 08:09
#106

Josefin Utas riktar kikaren mot utredarklanen.

Den rödgröna regeringen har skamlöst tillsatt de egna till opartiska utredare. Detta är något jag haft lyft fram flera gånger de senaste åren. Här är en sammanställning, med start från 2015, av utredare som antingen var politiskt aktiva när de fick uppdragen eller i nära anslutning till uppdragen. Förutom dessa finns sedan tex myndighetschefer med…
[Göstage]
2021-06-17 06:27
#107

De rödgröna fortsätter att massproducera utredningar i tron att de därmed framstår som aktiva och handlingskraftiga. Nu utlovar de nio utredningar på ett bräde om relationsvåld.

"Regeringens satsning mot relationsvåld är historiskt omfattande, enligt justitieminister Morgan Johansson (S). Men 40 punkter på en bunt papper gör inga underverk", skriver Expressens ledarsida.

"Det blir symbolpolitik. Stora, men alltför ofta, tomma gester.

"40-punktsprogrammet är fullt med luft. Man utlovar nio utredningar, ofta vagt beskrivna. Bara att skriva utredningsdirektiven lär ta väsentlig tid."---

Regeringens satsning mot relationsvåld är historiskt omfattande, enligt Morgan Johansson. Men 40 punkter på en bunt papper gör inga underverk.
  • Redigerat 2021-06-17 06:27 av [Göstage]
[Göstage]
2021-07-05 07:33
#108

Expressens ledarsida konstaterar att en utredning i ett angeläget ärende nu tycks utmynna i - ännu en utredning.

"Fusket med identiteter och folkbokföring måste stoppas snarast. I stället kan vi få ännu en utredning.

Tillsätt en utredning till. Det har varit regeringens Löfvens go to-lösning på i stort sett alla svåra samhällsproblem. I fråga om identitetsrelaterad brottslighet har man tillsatt flera.

"För att gå till botten med frågan föreslås, hör och häpna, därför en ny utredning."---

Fusket med identiteter och folkbokföring måste stoppas snarast. I stället kan vi få ännu en utredning.
[Göstage]
2021-08-27 10:24
#109

"– Vi har bestämt oss i regeringen vi ska göra allt som krävs för att stoppa gängen, säger Mikael Damberg, vid en pressträff."---

"Regeringen kommer inom kort att tillsätta en ny utredning."😴

Klar på andra sidan valet, gissningsvis.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) håller en pressträff om gängvåldet. Regeringen presenterar en ny åtgärd som handlar om effektivare åtgärder att använda hemliga tvångsmedel, berättar Mikael Damberg.
  • Redigerat 2021-08-27 10:27 av [Göstage]
[Jimmy.L]
2021-08-27 10:29
#110

#109: Haha ja sossarna har utvecklat ett sjukligt beroende av utredningar.

[Göstage]
2021-11-04 06:49
#111

Nu betalar regeringen tillbaka för den politiska vilden Amineh Kakabavehs stöd till Löfven i statsministerröstningen. I en debattartikel i Aftonbladet skriver Morgan Johansson och Kakabaveh att det skall tillsättas en utredning om hur lagskyddet mot hedersförtryck kan skärpas. Detta blir i rubriken: "Oskuldskontroller ska bestraffas i svensk lag." Fast det har man ju inte beslutat - man tillsätter en utredning som skall ha som syfte att presentera ett lagförslag.

"I samband med regeringskrisen i somras diskuterade vi hur kampen mot hedersförtrycket kan förstärkas. Vi kom då överens om att göra en översyn av lagstiftningen på det här området.

Regeringen har därför i dag beslutat om en utredning som ska ta fram förslag på skärpt lagstiftning för att stoppa förekomsten av oskuldskontroller, oskuldsintyg och oskuldsoperationer."---

Morgan Johansson och Amineh Kakabaveh: Nu genomför vi det vi kom överens om
  • Redigerat 2021-11-04 06:51 av [Göstage]
Annons:
Cojimar
2022-04-30 07:47
#112

"Den ena utredningen staplas på den andra", skriver Expressens ledarsida. Nu dammar Morgan Johansson av en sju år gammal utredning, kuperar och gör omgiv av den, samtidigt som han berömmer sig för handlingskraft.

"Vad håller regeringen på med? Varför blir utredningar liggande i Morgan Johanssons skrivbordslådor i åratal utan att förvandlas till skarpa lagförslag?

Lag och ordning toppar numera listorna över väljarnas viktigaste frågor – av fruktansvärt goda skäl. Och regeringen Andersson lovar oupphörligen att ”vända på varje sten”.

Men för att påverka verkligheten måste regeringen ta sig förbi utredningsfasen. Den systemhotande organiserade brottsligheten och den våldsamma gängkriminaliteten kan inte bekämpas med presskonferenser."


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Med ständiga presskonferenser ger regeringen intryck av att handlingskraftigt bekämpa brottsligheten. Men de skarpa lagförslagen låter vänta på sig.
  • Redigerat 2022-04-30 07:48 av Cojimar
Cojimar
2022-05-31 06:12
#113

Krönikören Patrik Kronqvist på Expressens ledarsida tar utredningsivern från Socialdemokraterna som ett desperat försök att framstå som handlingskraftiga.

"Efter nära åtta år vid makten är det alltså först nu som man ens tar de första stapplande stegen i lagstiftningsarbetet i en rad ärenden. Utredningarna kommer att vara klara långt efter valet. I flera fall handlar det om frågor som har stått högt upp på den politiska dagordningen."---

"Det verkar helt enkelt vara viktigare för Socialdemokraterna att signalera handlingskraft än att faktiskt göra något.

Tyvärr köper medierna utspelen alldeles för lätt. Den hovsamma vinkeln blir ofta att regeringen vill bekämpa ett samhällsproblem – inte att den har struntat i att agera under nästan två mandatperioder.

För störtfloden av nya utredningar är inget tecken på handlingskraft. I stället avslöjar den hur mycket regeringen faktiskt har misslyckats med att genomföra på åtta år."


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Störtfloden av S-utspel är inget tecken på handlingskraft. Den avslöjar bara hur mycket regeringen har misslyckats med att genomföra på åtta år.
  • Redigerat 2022-05-31 06:14 av Cojimar
Cojimar
2022-06-22 09:19
#114

Att utredningar används i på förhand partipolitiska fastställda syften eller läggs ner vid oönskat resultat är väl numera välkänt. Josefin Utas, Slöseriombudsmannen, ger i NWT ett exempel på vad som hände med en utredning om utökat tjänstemannaansvar.

"De sätt som finns i dag för att utkräva ansvar är varken tillräckligt omfattande eller transparenta. Att det sker i domstol och med straffpåföljd är sällsynt. Därför beslutade en enig riksdag 2018 att tjänstemannaansvaret behöver skärpas igen.
Regeringen tillsatte en utredning 2020 där frågan ingick. I början av 2022 kom utredarens häpnadsväckande slutsats: Det behövs inte något skärpt ansvar! Hur gick detta till?---

"Utredaren fick i uppdrag från regeringen att titta på om ansvaret skulle utvidgas, trots att riksdagen sagt att det ska utvidgas. Utredaren skulle också bara titta på det straffrättsliga ansvaret och inte ansvarssystemets alla delar. Det gjorde det för riskfyllt att föreslå ändringar, eftersom det skulle rucka på hela systemet.

Det olyckliga är att riksdagens partier nu hänvisar den bristfälliga utredningen för att överge frågan. I februari röstade Centerpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet nej till att göra ett omtag och genomföra en ny och bättre utredning om skärpt tjänstemannaansvar. De menar att frågan är avgjord i och med utredningen. Men behovet av utvidgat ansvar kvarstår ju.

Denna utredning är ännu ett exempel på hur regeringen med finurligt riggade utredningar kan få bort frågor från den politiska dagordningen. Regeringen förtjänar kritik för sitt agerande."---


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

En ny och mer seriös utredning behöver tillsättas, som får i uppdrag att ta fram förslag på hur tjänstemannaansvaret kan ökas, skriver Josefin Utas.
  • Redigerat 2022-06-22 09:19 av Cojimar
Fornöga
2023-02-13 08:23
#115

#114 m.fl. Törs man hoppas på en tillnyktring efter utredningspolitiseringen? Expressens ledarsida hoppas:

"Regeringen Kristersson har de senaste månaderna lagt ner en lång rad utredningar som tillsattes av den tidigare S-regeringen. Det handlar bland annat om utredningar om exitskatt och fritidsgårdar.

Oppositionen skriker i högan sky över nedläggningarna. Men det är inte konstigt att den nya regeringen vill sätta sin prägel på politiken. Man vann ju faktiskt valet.

I många fall handlar det nämligen om utredningar om socialdemokratiska hjärtefrågor som nu skrotas."---

"Det är förstås inte bara Socialdemokraterna som bär ansvaret för partipolitiseringen av utredningsväsendet. Det har varit en trend en längre tid att färre ämbetsmän, jurister och specialister utses till ensamutredare. I stället har uppdragen oftare gått till personer med politisk bakgrund.

Men det blev värre under Stefan Löfvens tid som statsminister. Hans regering lät rentav Nooshi Dadgostar utreda bostadspolitiken samtidigt som hon var bostadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Den typen av oblyg partipolitisering minskar självklart chanserna att utredningar överlever ett regeringsskifte.

Den nya regeringen bör se till att sätta stopp för utredningsväsendets förfall."


Re:tired.

Regeringen stoppar socialdemokrater från att utreda socialdemokratiska hjärtefrågor. Det är inget att gråta över.
Fornöga
2023-04-23 09:53
#116

Fritagningen av den 17-årige gymmördaren Frunze Saghatelyan har skapat oro och debatt, även efter att han gripits. Johan Hakelius på Fokus "manar till lugn":

"Men ni ska inte förtvivla. En utredning är tillsatt. Den har ”högsta prioritet” enligt justitieminister Gunnar Strömmer. Ett annan intressant faktum man kan hitta på nätet: den skulle presenteras i maj, men har skjutits upp till september.

Eller, för att vara mer exakt: den väntas i mitten av september ”om inget oförutsett händer”, enligt utredningens ordförande.

Lugnande, eller hur?"---


Re:tired.

Att chatta med sin gangsterkompisar är helt enligt reglerna på SiS-hemmen. Läs Johan Hakelius krönika här.
Draken
2023-04-25 10:33
#117

#116: Om utredningen har högsta prioritet, varför är den isf. uppskjutet nästan ett halvår fram i tiden 😒

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Fornöga
2023-04-25 10:43
#118

#117 Ja, det är bara att instämma i Hakelius sarkastiska konstaterande…🤔


Re:tired.

Annons:
Fornöga
2023-04-26 08:00
#119

Är det rimligt att en utredare av svensk produktivitet får 2,5 år på sig av regeringen att redovisa ett slutresultat? Expressens ledarsida har invändningar.


Re:tired.

Regeringen gör rätt som vill öka produktiviteten i Sverige. Men den borde leva som den lär.
Fornöga
2023-05-25 08:59
#120

Handplockandet av samförståndspersoner på utnämningsstadiet av utredare visar på långt gången politisering av utredningsväsendet och något som den föregående regeringen tillämpade i hög grad. Avhoppet av en vänsterpartistisk utredare som inte fått sin vilja igenom avslöjar syftet med valet av utredare, skriver Expressens ledarsida:

"Men Utrednings-Sverige har vanvårdats av politiken på senare år. Tiden då statliga utredningar i stor utsträckning leddes av höga jurister, specialister och opolitiska ämbetsmän är svunnen – under Stefan Löfvens tid vid makten var det i stället vanligt att uppgiften gick till aktiva politiker och politiska tjänstemän.

Utifrån ser det ut som att S använde utredningsuppdrag som brickor i förhandlingsspelet med samarbetspartier."---


Re:tired.

Vänsterpartisten Karin Rågsjös sorti från en angelägen utredning om unga på glid är ett kvitto på att aktiva politiker inte borde leda utredningar.
Fornöga
2023-05-27 07:27
#121

Kajsa Dovstad reagerar i en gästkrönika i GP på att SD inte arbetar mer aktivt för att leva upp till vallöften om skärpning av medborgarskapskraven. Istället har de beredvilligt låtit frågan hamna i de välkända utredningskvarnarna, så rutinerna dröjer, konstaterar Dovstad.

" Tidöpartierna arbetar på att ta fram direktiv till en utredning. Som ska tillsättas i höst. Sen ska utredaren lämna ett betänkande, betänkandet gå på remiss, regeringen ta fram en proposition, lagförslag analyseras av lagrådet och slutligen hanteras av riksdagen. Innan processen har tråcklats igenom svensk byråkrati lär tiotusentals, förmodligen långt över 100 000 personer, fått medborgarskap enligt de nuvarande reglerna. Med lite politisk vilja och kraft hade de kunnat ändras betydligt snabbare."---


Re:tired.

Tjugo tusen medborgarskap i kvartalet beviljas till unikt låga krav. Reformerna dröjer. Det är knappast vad någon tänkte sig att ett sverigedemokratiskt regeringsinflytande
Upp till toppen
Annons: