Övrigt

Ur nyhetsflödet

2018-11-17 12:27 #0 av: Göstage

Vidrig nyhet från El Salvador: 

"Imelda Cortez, som fött barn efter att ha våldtagits av sin styvfar, riskerar 20 års fängelse anklagad för att ha försökt göra abort.
Det är det senaste i raden av rättsfall som sätter ljuset på de extrema abortlagarna i El Salvador."---
"I valet i mars i år plockade landets största parti, konservativa Arena, ytterligare några mandat vilket gör ändringar än mer osannolika."

TT

"I Omvärlden.se som kallar sig "Sveriges ledande magasin för globala frågor" tolkar man  valutgången så här i en "bakgrund": "I mars 2018 hölls val i El Salvador och de konservativa partierna stärkte sina positioner."

"Men hallå" - det är väl FMLN som haft och behållit makten? Funderar
"Den tidigare gerillaledaren Salvador Sánchez Cerén blir El Salvadors näste president efter ett mycket jämnt val. Det står klart efter att valmyndigheten slutgiltigt bekräftat valresultatet från den 9 mars. Valutgången innebär att högerpartiet Arena får fortsätta i opposition till vänsterpartiet FMLN."---

http://www.amnestypress.se/notiser/14966/el-salvador-skarpta-motsattningar-efter-rekordjamn

Mer om FMLN här:
https://sv.wikipedia.org/wiki/FMLN

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-23 10:10 #1 av: Göstage

Lägesbild från Hamasprovinsen:

"Längre söderut finns ett kristet samhälle som innan överenskommelsen om en buffertzon dagligen attackerades med granater. Uppe på en kulle håller kristna soldater vakt, bara 700 meter nedanför kullen har salafistiska Ahrar al Sham sitt lokala högkvarter.
Sammandrabbningarna brukade vara hårda här, men nu råder ett spänt lugn.
– Det här är den sista utposten för den syriska armén i det här området. Bara 700 meter nedanför oss finns den väpnade oppositionen, byn bredvid kontrolleras av Nusrafronten, det berättar befälet Buttros.

Området är spänt, hit åker invånarna längs en landsväg som ligger inom skotthåll från en rebellgrupp. Färden går snabbt, så att eventuella krypskyttar inte ska kunna träffa. Buttros säger att samhället, Sqelbiyeh, är extra utsatt eftersom det till största del bor kristna där.
– Det är deras sätt att tänka, det beskrivs bäst som extremism. De vill utrota oss kristna och det är vår uppgift att försvara vårt folk säger Buttros.

Bara timmar efter att vi besökt hans front sker sammandrabbningar i närheten och syriska stridsplan avvärjer en attack bara några kilometer härifrån.
Ändå håller fortfarande buffertzonens villkor hyggligt, frågan är – hur länge?"

SR

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-24 14:03 #2 av: Göstage

En kvinna i Tyskland som jobbade  som refugees welcome-volontär tog med en utvisningsdömd afghansk ensamkommare hem som vårdare till sin 85-årige far. Det kostade den gamle livet - ynglingen (?) skar halsen av honom och flydde med familjens bil. Han kvaddade den dock och blev gripen av polis innan de fått vetskap om vad han lämnat efter sig.

Källa.

Även
https://www.welt.de/vermischtes/article184108586/Mecklenburg-Vorpommern-Rentner-in-seinem-Haus-in-Wittenburg-getoetet.html

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-24 16:57 #3 av: Göstage

"I våras beslöt USA:s president Donald Trump att återinföra sanktioner mot Iran.
Nu uppmanar Irans president Hassan Rouhani muslimer i hela världen att förenas mot USA, rapporterar Reuters. 
– Att ge efter för väst lett av Amerika vore förräderi mot vår religion, säger president Rouhani i ett tv-sänt tal."---

https://www.expressen.se/nyheter/irans-president-uppmanar-muslimer-att-enas-mot-usa-/

Religionskrig på gång? Men hur skall han få med sig alla(h) muslimer när de inte kan hålla fred inbördes?

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-26 09:52 #4 av: Göstage

"Rysslands president Vladimir Putin kämpar med populariteten på hemmaplan.Så en internationell kris kan passa honom.Ukraina har just fått känna på det.
Men varningsklockorna ringer även i Baltikum och Östersjön"
, skriver Expressens Mats Larsson om det senaste dygnets upptrappning i Azovska sjön.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-26 12:18 #5 av: Göstage

#4 Undrar om utvecklingen i Ukraina som sidoeffekt ger vår sittande regering inrikespolitiska fördelar? Kan den t.ex. ge C och L orsak att ange skälet till en överlöpning till röda laget med att "vi måste hålla samman i en orolig omvärld". Kanske Wallström kommer att ta till lite "extra allt" med nationell adress?

(Därmed inte sagt att den rysk-ukrainska situationen inte är allvarlig.)

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/margot-wallstrom-djupt-oroad-over-upptrappningen

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-26 12:55 #6 av: Göstage

Corazza Bildt lämnar Moderaterna. Det är ingen vänskaplig skilsmässa.Arg

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zLKPnr/corazza-bildt-lamnar-partiet-mygel-pa-ett-sovjetiskt-satt

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-26 12:59 #7 av: Hayabusa

#6 Nå...ska bli intressant att se om Corazza landar i något annat parti.

Anmäl
2018-11-27 08:58 #8 av: Göstage

Bernie Sanders öppnar för att kandidera i Presidentvalet 2020, så nu har snart svenska vänsterpolitiker och media ännu en valrörelse att hårdbevaka.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kagOQA/bernie-sanders-oppnar-for-att-kandidera-2020

#7 Hon kanske dyker upp i något italienskt parti?

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-28 10:31 #9 av: Göstage

När Emmanuel Macron tillträdde i Frankrike var han den svenska gräddans egen gullegris. Lena Mellin i Aftonbladet var en av de som föll i farstun för fransosen:

"Macron var finansminister i en socialistregering som han lämnade för att kandidera till president. Men hans framgångar kan inte förklaras med hans politiska bakgrund utan snarare med att han lämnat den gamla blockpolitiken bakom sig. 

Hans parti, ”La république en marche” (Republiken på gång) är en centristisk rörelse som pragmatiskt tar delar av sitt tankegods från hela det politiska fältet. Själv vägrar Emmanuel Macron att placera sig på den gamla höger-vänsterskalan.
Men det är inte bara den inte oävna inställningen till politiken som gjort Macron till en vinnare. Det har också hans personliga stil gjort. Han är vältalig, utstrålar entusiasm och är rolig. Han förefaller vilja, som partinamnet antyder, framåt. Nästan till varje pris.

En liknande person skulle lätt sopa banan med partierna i Sverige också. Hon eller han lurar i buskarna någonstans. Frågan är bara när hen känner sig kallad."--- 

(Mellins eget fetstilande.)

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/vmPpvm/vi-kan-fa-en-egen-macron--fragan-ar-bara-nar

"Aldrig" kanske man kan hoppas, när man ser läget i Frankrike. Malcom Kyeune på Dagens Samhälle skådar in i brandröken på Paris gator och jämför med den luft som var så lätt att andas när Macron tillträdde. 

"Kommer ni ihåg hur glada folk var när Emmanuel Macron vann en storseger mot Marine Le Pen? Visst, det fanns vissa varningssignaler redan då - Macron fick nog lite för många av sina röster på grund av att folk röstade mot Le Pen, snarare än för Macron - men på tiden det begav sig hyllades fortfarande detta som en seger för ordningen. Var populismens framgångsvåg äntligen stoppad?

Olika skribenter, bland annat Lena Mellin på Aftonbladet, började tala allt mer entusiastiskt om att det skulle komma "en svensk Macron". Hon menade att chansen fanns att någon liknande karismatisk, nydanande politiker skulle kunna sätta sig vid rodret även i Sverige.

Tänk vad tiden går. Om dessa drömmar kunde sägas ha något fog för bara ett år sedan, så är det lika tydligt att de inte har det i dag. Macron är i dag djupt impopulär och präglad av skandal efter skandal, avhopp efter avhopp. En av de senaste avhopparna, Frédérique Dumas, jämförde känslan inom partiet med att vara ombord på Titantic. Just nu pågår stora protester mot den sittande presidentens nedskärningar och skattehöjningar, och tårgasdimmorna har åter lagt sig över en av Europas huvudstäder.

Faktum är att Macron numera är fasansfullt impopulär, på god väg att bli den mest impopulära presidenten i Frankrikes moderna historia. Han har redan förlorat, och alla runtomkring honom vet det. Vad som kommer efter honom är svårt att säga, men det kommer nog inte att vara ännu en ung, kaxig, (ny)liberal pånyttfödare. Det tåget har gått och kommer antagligen inte tillbaka."---

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/vi-har-inte-sett-det-varsta-av-populismen-25061

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-28 10:33 #10 av: Hayabusa

#9 Som det kan bli...

Anmäl
2018-11-29 12:57 #11 av: Göstage

Inte bara liberaler som är kluvna tydligen:-

Aftonbladets ledarsida:

"Les gilets jaunes" bär gula reflexvästar under sina demonstrationer. Rörelsen startade på landsbygden och har nu spritt sig över hela landet. De är inte kopplade till något politiskt parti, men den franska underrättelsetjänsten har identifierat mellan 80 och 120 högerextremister som upphovsmän till de våldsamma protesterna. Andra experter påstår att också vänsterextremister finns representerade i gruppen."---

 https://www.aftonbladet.se/ledare/a/P38xb0/de-kastar-sten-mot-elitens-klimatpolitik

Högerextremister är identifierade, vänsterextremister "påstås"  finnas med.

Aftonbladets kultursida:
"Inte bara Macron och hans hov skrämdes; vänstern och facket blev förvirrade, osäkra på hur upproret skulle tolkas. Ingen politisk organisation, ingen facklig rörelse hade ju utlöst protesterna – ledarlösa och en aning anarkistiska. Gult har dessutom aldrig varit en revolutionär färg, snarare tvärtom. 

Dessutom skrek en del av folket i ”de gula västarna” rasistiska och sexistiska slagord. Infiltrationen från högerextremister har varit påtaglig. Marine Le Pen har välsignat protesterna."---

Men vad nu - "en del" fascister, men främst  - gissa...

"Vänsterpartierna har försiktigt närmat sig ”de gula västarna”. Den uniformen bärs visserligen av en del fascister men främst av upproriska, hedervärda arbetare, säger vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon."---

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/217xeR/gula-febern

Verkar som om Aftonbladet också närmar sig "de gula västarna". Först var det avskyvärda högerextremister som ägnade sig åt pöbelupplopp, men när det visade sig att vänsterledarna försvarade det så börjar det luta åt en Folkets motiverade ilska.

Fortsättning följer säkert...

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-29 13:03 #12 av: Hayabusa

De onda blev "hedervärda arbetare" Nörd

Anmäl
2018-11-29 13:22 #13 av: Göstage

#12 Ja, precis! Rött är sött och gult är inte längre fult.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-12-01 14:58 #14 av: Göstage

Minst 122 gripna och polis som sprutar tårgas. Stökigt i Paris,  knappast något som Macronisterna tänkt sig.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/targas-mot-gula-vastarna-manga-gripna

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-12-02 11:26 #15 av: Göstage

Allt färre deltar i de franska helgdemonstrationerna, men igengäld blir de våldsammare.

"Franska polisfackförbund kräver att regeringen inför undantagstillstånd efter lördagens våldsamma protester i Paris, då över hundra personer skadades.
I Frankrike har regeringen suttit i krismöte under morgonen, efter gårdagens våldsamma protester i Paris. Polisfacken kräver att regeringen inför undantagstillstånd. Inrikesministern säger sig vara redo att överväga alla alternativ.

Det blev ett mörkt facit efter lördagens demonstrationer på och omkring paradgatan Champs-Élysées i Paris. Bilar och byggnader stacks i brand, poliser fick stenar kastade mot sig, över hundra personer skadades och över 400 greps."---

SR

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-12-06 17:58 #16 av: Göstage

Oro i Norge: skarp sprängladdning sänd till polisstation ("inte avsedd att skrämma, utan att döda") och någon har skrivit "rasist" på justitieministerns bil och försökt tända eld på den och även givit sig på hans bostad. Man undersöker nu om det finns något samband mellan händelserna.

Källa SR och NRK

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-12-08 10:21 #17 av: Göstage

#15 Inför dagens demonstration av De gula västarna har närmare 300 personer gripits.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/fransk-polis-278-gripna-infor-demonstration

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-12-08 10:33 #18 av: Jimmy.L

Över 8.000 kravallpoliser i Paris. Jag gissar att industrin för dom som tillverkar tårgas till polisen gnuggar händerna.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.