Samhället idag

De gula västarna - skulle det kunna ske i Sverige?

2018-12-02 08:34 #0 av: Göstage

De senaste helgerna har allt våldsammare demonstrationer skett i Paris mot Macron och hans regering, och upploppen har spridit sig  till andra platser i Frankrike.

Men vad ligger bakom de heta känslorna? Ja, Johanna Frändén, Parisstationerad utrikeskorrespondent förklarar det så här i Aftonbladet:

 "Talespersoner beskriver den som ett folkligt uppror från fransk landsbygd och småstäder, där man tröttnat på att prioriteras bort. I orter där industrierna läggs ner och samhällsfunktionerna flyttar till närmsta storstad. Där bensinpriserna höjs samtidigt som jobben försvinner.

Basen i det brokiga initiativet är arbetare och lägre medelklass, grupper som konstaterar att det är alldeles för mycket månad kvar i slutet av lönen."--- 

 "Här står hela västvärldens ledare inför ett knippe svåra ekonomiskpolitiska rättvisefrågor: Är det rimligt att tvinga den franska landsbygden att göra kortsiktiga uppoffringar för långsiktig ekologisk hållbarhet, medan den urbana medelklassen åker på weekendresor som om ingen morgondag fanns?

Hur förklarar man för den europeiska arbetarklassen att de måste bidra till nästa generations välmående när de inte själva har råd att ta bilen till jobbet?
I morgon har nya massiva blockader av de franska vägarna aviserats.
Inget tyder på att vreden mattas av. Inga svar tycks finnas i Elyséepalatset."

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/6nJdWL/gula-vastarna-satter-fingret-pa-problemet

Även om det finns flera orsaker till missnöjet med Macron och fler som vill blåsa under missnöjet där så är det nog som Frändén säger, att liknande folkliga missnöje finns i fler länder. Risken är uppenbar att det kan bli oroligt på andra håll.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-12-02 08:41 #1 av: Göstage

På Expressen debatt idag finns en insändare från en lantbrukare som anklagar MP för att under de fyra avverkade mandatåren ha pressat på Socialdemokraterna i en landsbygdsnegativ riktning.

"Miljöpartiet har drivit S framför sig de senaste fyra åren, och det har inte varit åt rätt håll. Ge dem inte fler möjligheter att slå undan benen för Sveriges landsbygd, skriver lantbrukaren Per Persson."---

"Jag kan bara beklaga utvecklingen under de senaste fyra åren. Miljöpartiet har drivit Socialdemokraterna framför sig, och det har inte varit åt rätt håll. De rödgröna verkar vilja försvåra allt vad lant- och skogsbruk heter, i stället för att samarbeta med oss för bättre livsmedel och bättre miljö. Få har visat intresse för att skapa mer flexibla regler.

Bland det värsta är att äganderätten hotas. Den rödgröna regeringen började klassa skog med höga naturvärden som nyckelbiotoper. För skogsägaren innebär det kort och gott att skogen blir värdelös och inte kan avverkas. Generationer av hårt arbete går förlorat. Det är en jättesmäll ekonomiskt för en skogsägare som skött sin skog exemplariskt."--- 

"Dieselskatten är fortfarande hög i Sverige, jämfört med många andra EU-länder. Skattenedsättningen är för liten. Det här har de rödgröna inte åtgärdat. Diesel har blivit ett skällsord. Det är synd. Den höga skatten minskar svenskt lantbruks konkurrenskraft och kan leda till ökad import av varor som inte produceras på ett lika miljövänligt sätt."---

"Vi vill bidra till en levande landsbygd, bra mat och en hållbar miljö. Men då måste vi lantbrukare också få rimliga villkor. Nu är det upp till politikerna att visa samma vilja. Jag hoppas att vi inte får en mandatperiod till där fundamentalistiska miljöpartister trycker olika partier framför sig mot Sveriges bönder.

Det allra mest komiska i det hela är att det är upp till Centern. Partiet som säger sig vilja representera landsbygden med sin närodlade politik. Men det finns ju tydligen viktigare frågor för dem, eller kanske egentligen bara en. Att inte driva sin och alliansens politik för landsbygdsnäringens bästa."

Per Persson, lantbrukare och fd C-medlem, Nymö Gård, Kristianstad

https://www.expressen.se/debatt/mps-fundamentalism-hotar-min-forsorjning/

Edit.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-12-02 09:05 #2 av: Jimmy.L

Det skulle kunna hända här om ekonomin blir försämrad och skatten stiger. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-12-02 09:48 #3 av: Novachan

Känns som en tidsfråga, om politikerna inte skärper sig snart

Anmäl
2018-12-02 09:59 #4 av: Göstage

Kommer att bli intressant att se hur de svenska riksdagspartierna formerar sig inför EU-valet, när det i den svenska valrörelsen  blir tal om den beviljade urbana medelklassen som själva lever rätt bekvämt  som Frändén påpekar (#0), samtidigt som man kräver uppoffringar av andra.

Relaterad länk.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-12-02 11:27 #5 av: LBB

Mitt miljö-förslag

Förbjud alla fordom med explosions motorer i städerna.

Undantag, de "offentliga " transporter o tjänster som måste utföras(polis, brandkår, snöröjning, bussar och så vidare)

Sänk beskattningen på diesel o bensin med 50%

Sänk sedan beskattningen på dieselbilar till samma eller lägre nivå än bensinfordon.  Då får vi kraftigt ner co2 utsläppen. Och kväveoxiden når aldrig de farliga nivåerna på landsbygden.

Städerna har idag bra offentliga färdmedel och bussarna kan man ju öka då biltrafiken i det närmaste försvinner.

Anmäl
2018-12-02 11:29 #6 av: LBB

Transporter inne i städerna kan då initialt ges tillstånd till dessa fordon fasas ut och ersätts med el fordon ( hantverkare, varutransporter etc)

Anmäl
2018-12-02 11:41 #7 av: Jimmy.L

#5 Varför inte utnyttja sjötransporter mer? Se till att använda pråmar och bulk/lastfartyg mer så slipper vi mycket transporter på land.  

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-12-02 12:57 #8 av: kamera0710

Främsta storstadspartiet är väl ändå moderaterna. Titta bara på hur de skrikit i högan sky om förslagen om att utlokalisera en del myndigheter från överhettade storstäder.

Anmäl
2018-12-02 15:39 #9 av: Jimmy.L

Hörde något om att man funderar på undantagstillstånd i Frankrike?

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-12-02 15:55 #10 av: Jimmy.L

Den franska polisen verkar ha en konstig taktik.

Dom ser ut att använda 20-50 poliser i små grupper med tårgas och flashbang. Varför dom inte stänger in folk på en gata som svensk polis brukar göra är lite märkligt istället blir det ju gatustrider kvarter efter kvarter.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-12-03 07:13 #11 av: Göstage

Mer om händelserna i Frankrike, från en annan Frankrikekorre, Chris Forsne, publicerat den 24 november:

https://ledarsidorna.se/2018/11/frankrike-demonstrationerna-i-paris-oppnar-for-en-bekymmersam-utveckling/

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-12-03 07:29 #12 av: Göstage

#11  Och här är en dagsfärsk uppföljning från Forsne, med följande slutkläm:

"Maxime Tandonnet som talade om ett förakt för folket menar också, liksom en rad andra krönikörer, att detta bara är början  på ett långt franskt lidande. Det värsta, menar han och andra med honom, är ett man ser inte ett kapabelt ledarskap någonstans. Frankrike, skriver han och många skulle nog idag kunna byta ut detta mot ”Sverige”, har inte längre några ledare, inte längre några partier. Inte längre någon demokrati. Inte längre någon politik värd namnet."

https://ledarsidorna.se/2018/12/frankrikes-gula-vastar-en-reaktion-pa-valjarforakt/

Se även gärna tråden: "Väntar en brutal protestkultur runt hörnet?" Den har fått viss aktualitet.

Edit.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-12-04 10:17 #13 av: Göstage

Den franska regeringen avstår från den aviserade bränsleprishöjningen vid nyår  enligt regeringskällor. Beslutet väntas bli offentligt senare under dagen.

http://www.gp.se/nyheter/världen/frankrike-höjning-av-bränslepriser-ställs-in-1.11428207

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-12-05 07:46 #14 av: LBB

#5  ser man till Europa så nyttjas ju vattenvägarna för just bulk-transporter.

Samtidigt som man experimenterar och utvecklar eldrivna lastbilar för längre transporter. Då matningen till motorerna skulle ske via induktion från kablar i vägbanan. Bilarna skulle både drivas och kontrolleras via dessa. Bilen skulle ex köra upp på motorvägen, läsas av så att energikostnaden kan faktureras, och sedan styrs bilen per automatik till den avfart där den ska lämna systemet. Föraren kan sova under tiden. Från motorvägen skulle sedan bilen gå på ex vätgas fram till målet. Centraldatorn skulle kontinuerligt få information om lastbilens status, så att den märker om ngt går fel. Fördelen skulle vara att bilarna skulle kunna ligga extremt nära varandra vilket ökar kapaciteten på dessa stam-vägar. De stora tillverkarna av lastbilar  håller på med det här.

Anmäl
2018-12-05 08:05 #15 av: Göstage

Det dyker upp en del kommentarer på nätet om paralleller med den svenska situationen, bland annat pågår en diskussion på reddit om De Gula Västarna skulle kunna uppstå hos oss. Samtiden nämner det Chris Forsne skrivit och som redan har citerats  här. 

"Flera drar paralleller till situationen i  Sverige, där politiker befinner sig långt ifrån folket, och som inte lyssnar, varken på valresultat eller på röster som höjs, liksom i Frankrike. Det talas om väljarförakt.

Journalisten Chris Forsne skriver: ”De franska kravallerna är svaret på en djup vanmakt. Och bara början på ett kaos”. Hon citerar en kolumnist som inte ser ett kapabelt ledarskap någonstans.
 ”Frankrike, skriver han och många skulle nog idag kunna byta ut detta mot ”Sverige”, har inte längre några ledare, inte längre några partier. Inte längre någon demokrati. Inte längre någon politik värd namnet.”

https://samtiden.nu/2018/12/varsta-kravallerna-pa-decennier-har-stort-folkligt-stod-paralleller-med-sverige/

Edit.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-12-05 08:08 #16 av: Jimmy.L

#14 Det skulle gå att använda dubbelt så många fler fartyg och större fartyg vattenvägen speciellt i Stockholm och Mälardalen nu när Mälarprojektet är halvtid samt förberedelse för Landsortsleden in till Södertälje. Projekt Stockholm Norvik Hamn är ju klar 2020 då kan man ta mycket gods via Nynäshamn.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-12-05 08:35 #17 av: Göstage

Jag upplever inte de gula västarna som något slags miljödemonstration, i så fall en omvänd sådan - man protesterar bland annat mot höjda bensinpriser, som i sin tur ju är en miljöskatt och en del i regeringens miljöprogram. Men som Frändén skriver  (se TS): "Talespersoner beskriver den som ett folkligt uppror från fransk landsbygd och småstäder, där man tröttnat på att prioriteras bort. I orter där industrierna läggs ner och samhällsfunktionerna flyttar till närmsta storstad. Där bensinpriserna höjs samtidigt som jobben försvinner."---

En fråga är om t.ex. "Hela Sverige skall leva" skulle kunna få en mer påstridig motsvarighet, där kraven från landsbygden blir mer direkta?

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-12-05 08:44 #18 av: Jimmy.L

#17 Möjligen vänsterextremister eller dom från förorten som ser sin chans att starta bråk med polis. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-12-05 10:48 #19 av: LBB

#16 problemet kvarstår dock, omlastning kostar tid o pengar. att skicka en container från ex Örebro till Hannover görs med lastbil på under dygnet. Med båt talar vi om ngr veckor. Visserligen kör väl ngt av skogsbolagen en sorts havsgående flodpråm med pappersmassa o styckegods i en trad södra  Norrlandskusten/Tyskland/England men detta hör till undantagen

Anmäl
2018-12-05 12:22 #20 av: Jimmy.L

#19 Självklart tar det längre tid men många stora företag är beroende av sjötransporterna det funkar inte att sända i väg 40 lastbilar til Europa när ett enda fartyg kan lasta det utan problem.

Sen har alla städer i Mälardalen varit överens att Mälarprojektet är viktig för deras tillväxt utan en större sluss i Södertälje som står klar senare delen av 2020  så skulle Västerås/Köping få mer godstrafik genom staden, 

Samma sak tänker man i Stockholm med nya hamnen i Nynäshamn större godsvolym som kan lastas om till järnväg så sparar på den tunga trafiken genom Stockholm. 

Södertälje hamn blir viktigare nu när Oljehamnen i Nacka ska läggas ner efter 2035 och man väljer spränga en ny farled in till Södertälje för att större fartyg ska kunna gå dit. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-12-05 14:43 #21 av: Ford -57

#2 #3 Kommer aldrig hända i Sverige, vi e för flata å undfallande, tyvärr. Svensken blev skrämd i Ådalen -31. Skatt kan ja betala men då ska den användas rätt, d e en fruktansvärd misshushållning me skattemedel. Men så blir d när dom som fördelar medlen inte drabbas själva, dom lever i sin trygga lilla blåsa dom.

Anmäl
2018-12-06 23:12 #22 av: Göstage

Verkar inte som uppskjutandet av höjningen av bensinpriset har blidkat De gula västarna, och den franska regeringen väntar nya protester den kommande helgen. 

"Den franske presidenten Emmanuel Macron och hans regering har flera gånger böjt sig för att försöka bromsa den protestvåg som sveper över landet.
Nu befaras dödligt våld i protester till helgen och omkring 89 000 poliser och annan personal har skickas ut för att upprätthålla säkerheten."---

"Den landsomfattande gräsrotsrörelsen de gula västarna domineras av låginkomsttagare och ett av kraven är en höjning av minimilönen.
Den kommer att höjas något vid årsskiftet, men många anser att knappt 15.000 kronor i månaden före skatt borde vara den nettolön man får ut."

SR

Eiffeltornet och Louvren håller stängt i helgen på grund av befarade fortsatta upplopp.

https://www.nrk.no/urix/eiffeltarnet-og-louvre-museet-stenges-i-frykt-for-brak-1.14329066

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-12-07 20:12 #23 av: VSK

#20

Man kommer höja Mälarens djup med 0.5 meter - info jag fått av flera skådare när jag varit i Asköviken Glad

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-12-07 21:50 #24 av: Jimmy.L

#23 Ja farleden ska gå från 7,5 m till 8 m från Södertälje till Västerås, osäker om det även gäller Köping med. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-12-07 22:09 #25 av: VSK

#24

Är ju öppet vatten så det gäller Köping med. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-12-08 04:13 #26 av: Cragan

#21 tror det kan hända här med men det kräver betydligt mer innan vi går man ur huse
skulle gissa på 2-300% höjning av bränsle skatten för landsbyggd och en sänkning till 10kr litern eller nått åt det hållet i storstäder eller något åt det hållet innan liknande/värre proster skulle ske härAnmäl
2018-12-08 12:35 #27 av: 72mm

Vad som händer i Frankrike har nog mycket lite med miljö eller ens bensinskatter att göra. Gula västarna är en anti-Macron rörelse. En missnöjesrörelse på gräsrotsnivå i med stöd i ganska breda folklager. 

Poliser som tar av sig hjälmarna i stöd för de protesterande. Brandmän som ställer sig med ryggen mot politiker och gemensamt tågar ut i protest. Dussintals ambulanser som skapar temporära blockader av vägar för att markera missnöje, etc, etc.. Det är mer en en handfull förbannande bönder den här gången. 

men, man bör inte glömma bort att detta är i ett land som ändå har röstat för eländet. Man valde Macron över Le Penn, man valde globalisten framför nationalisten. Som "demokratiskt" land skördar man bara vad man sått. 

Kan det hända i Sverige? Säkert, men destruktionen av nationen behöver nog gå betydligt längre innan zombie-folket vaknar. Fransmän har nog historiskt varit mer upproriska mot maktfullkomlig elit. 

Friskt kopplat är hälften brunnet!

Anmäl
2018-12-08 12:43 #28 av: 72mm

#14 "Samtidigt som man experimenterar och utvecklar eldrivna lastbilar för längre transporter. Då matningen till motorerna skulle ske via induktion från kablar i vägbanan. Bilarna skulle både drivas och kontrolleras via dessa."

Det där faller på sin egen orimlighet. Varför skulle man satsa på centralstyrd järnväg på gummihjul när hela den tekniska utvecklingen pekar på autonoma el-fordon med batterier som energikälla? 

Det är som farmor som tycker datorn är toppen för att hon nu slipper skriva brev för hand - hon kan skriva ut dem för att sedan lägga i ett kuvert, köpa frimärke och posta till barnbarnet i USA. 

Friskt kopplat är hälften brunnet!

Anmäl
2018-12-08 14:07 #29 av: VSK

#27

Det vet man ju hur det gick förra gången när bönderna fick nog. Skit ska skit ha, typ. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-12-09 07:32 #30 av: Göstage

Demonstrationerna löper vidare, de är väl vid det här laget ett folkligt uppror och den upptrissade stjärnglansen kring Macron är sedan länge bortskavd. Pariskorren Johanna Frändén skriver:

"En man sa till franska tv-kanalen BFMTV:
– Det här är första gången sedan löning som manifestationerna äger rum. Det är första gången jag har råd att åka hit.
Det ger en bra bild av den verklighet som många fransmän befinner sig i. Den lagstadgade minimilönen, SMIC, ligger på ungefär 15 000 kronor före skatt. Därtill har tillfälliga anställningar blivit vanligare de senaste åren i Frankrike. För många fransmän finns inga pengar kvar i slutet av månaden.

Det är det här som är kärnan i den folkliga revolt som äger rum just nu och som smittat av sig på flera grannländer. Den omtalade bränsleskatt som blev katalysator för rörelsen – och som regeringen redan dragit tillbaka – var bara en reform för mycket för de hårt prövade låginkomsttagarna runt om på den franska landsbygden. Sedan dess har Gula västarna formulerat politiska krav som främst handlar om ekonomisk omfördelning: Högre lägstalöner, lägre elpriser, bättre anställningsförhållanden.
Demonstranterna kommer från olika politiska håll, främst från de båda ytterkanterna på den politiska skalan."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/oRgR8j/en-triumf-for-gula-vastarna--trots-valdet

De svenska korrektisterna lär vara rätt kluvna vid det här laget när de försöker skuldbelägga Le Pen å ena sidan och vara förtjusta över "vreden ur de folkliga djupen"  å den andra. Cool

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-12-09 08:01 #31 av: VSK

#30

Nu har ju svensk media (kanske inte all?) slutat kalla detta för högerextrema krafter då de insett hur det ligger till och att de flesta med verklighetsuppfattning vet. Är väl bara de svenska demonstranterna som fortfarande är från extremhögern, Asta 75 år och Bertil 83 år mm. Gällande bruttolönen som nämns så är mer korrekt siffra 13 000 kronor än de 15 000 kr. Jo jag vet, 5 kr är mindre än 20 000 kr. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-12-09 08:35 #32 av: Göstage

#31 Jag har också sett siffran 13.000 nämnas om de franska minimilönen, men enligt EU:s lönestatistik är den 1498,47  euro, vilket till en dagskurs av 10,30 ger 15.434 kronor. Detta stämmer med ekonomiuppfaktas uppgifter, som anger den till 15.450:- SEK (augusti i år). Ekonomifakta uppger f.ö. även att av de 22 EU-länder som har minimilöner så ligger den franska minimilönen högst i relation till medianlönen med sina 61%.

https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Loner/ingangsloner-internationellt/

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-12-09 08:38 #33 av: VSK

#32

Om EU skulle bestämma inkomsterna så torde vi ha ett antal tusen mindre fattigpensionärer i det här landet. Men det kanske inte gäller pensionerna (är osäker).

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika än här. Gillar du allt med sport, kika in sidan. Intresserad av det rymden har att erbjuda? Tryck här

Anmäl
2018-12-09 08:38 #34 av: Jimmy.L

Såg en video hur invandrargäng utnyttjar detta till att kunna kasta sten mot polis i Frankrike och det är väl inte förvånande att olika grupper ser sin chans att kunna bråka och försvinna i folkmassan som är på gatorna. Även höger, vänster och kriminella grupper sägs vara ute.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.