Samhället idag

Värdegrund

2019-01-06 11:23 #0 av: Hayabusa

Hur en bild kan sammanfatta rådande värdegrund i landet Sverige...

Anmäl
2019-01-06 12:48 #1 av: Hayabusa

Ännu mer värdegrund, från förr...

https://twitter.com/rebeccawuvell/status/766272952191094785

Anmäl
2019-01-06 13:00 #2 av: LBB

En stor del av den naivitet som präglar den Svenska utrikespolitiken byggdes upp under Palmes karriär som världspolitiker.  Många av de farhågor som oppositionspolitiker framförde då, har idag realiserats i en verklighet.  Många stater vars ledare eller vars oppositionella hölls under armarna av Palme har nu transformerats till länder med stora problem både vad det gäller demokrati och korruption.  Erlander hade en betydligt sundare inställning där.

Historiskt sett så har socialdemokratin" the best record "vad det gäller motstånd mot totalitära regimer så som kommunistiska, nationalsocialistiska eller fascistiska.  Men det gällde väl i princip fram till mitten av sextiotalet.

Anmäl
2019-01-06 13:10 #3 av: Hayabusa

Birgitta Dahl:

1976:

Alla vet vi ju att mycket, ja kanske det mesta, av det som nu sägs och skrivs om Kambodja är lögn och spekulation.
Det var helt nödvändigt att evakuera Phnom Penh. Det var nödvändigt att snabbt få igång livsmedelsproduktionen och det skulle komma att kräva stora offer av befolkningen.
Men det är ju inte det som nu är vårt problem. Problemet är att vi faktiskt inte har kunskaper, direkta vittnesbörd, för att kunna avvisa alla lögner som sprids av Kambodjas fiender.

  • Sagt under en debatt i Sveriges radio, hösten 1976. Källa:Radiodokumntären Tystnaden i Phnom Penh från 1999.


1997:

Problemet var att jag - och andra - samtidigt ändå trodde oss veta att mycket av det som skrivits om Kambodja varit lögn eller spekulation. Vi trodde - felaktigt - att det ingick i propagandan att beskylla den nya regimen i Kambodja för ännu värre brott än de som tidigare hade begåtts. Jag hade också svårt att föreställa mig att något så gräsligt kunde vara sant. Det finns därför några uttalanden av mig som jag ångrar djupt. Sedan den förfärliga sanningen stod klar för mig har jag plågats av att jag inte tillräckligt snabbt begrep och tog avstånd från Pol Pot-regimens grymheter. [...] Jag är och har alltid varit en övertygad demokrat och reformist. Denna min övertygelse står, och har alltid stått, i motsatsställning till förtryckarregimer av alla slag. Under min tid i Vietnamkommittén gällde mitt engagemang att sätta stopp för kriget och de lidanden människor utsattes för.

  • Birgitta Dahl på Dagens Nyheters debattsida 23 augusti 1997.
Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.