Samhället idag

Värdegrund

2019-01-06 11:23 #0 av: Hayabusa

Hur en bild kan sammanfatta rådande värdegrund i landet Sverige...

Anmäl
2019-01-06 12:48 #1 av: Hayabusa

Ännu mer värdegrund, från förr...

https://twitter.com/rebeccawuvell/status/766272952191094785

Anmäl
2019-01-06 13:00 #2 av: LBB

En stor del av den naivitet som präglar den Svenska utrikespolitiken byggdes upp under Palmes karriär som världspolitiker.  Många av de farhågor som oppositionspolitiker framförde då, har idag realiserats i en verklighet.  Många stater vars ledare eller vars oppositionella hölls under armarna av Palme har nu transformerats till länder med stora problem både vad det gäller demokrati och korruption.  Erlander hade en betydligt sundare inställning där.

Historiskt sett så har socialdemokratin" the best record "vad det gäller motstånd mot totalitära regimer så som kommunistiska, nationalsocialistiska eller fascistiska.  Men det gällde väl i princip fram till mitten av sextiotalet.

Anmäl
2019-01-06 13:10 #3 av: Hayabusa

Birgitta Dahl:

1976:

Alla vet vi ju att mycket, ja kanske det mesta, av det som nu sägs och skrivs om Kambodja är lögn och spekulation.
Det var helt nödvändigt att evakuera Phnom Penh. Det var nödvändigt att snabbt få igång livsmedelsproduktionen och det skulle komma att kräva stora offer av befolkningen.
Men det är ju inte det som nu är vårt problem. Problemet är att vi faktiskt inte har kunskaper, direkta vittnesbörd, för att kunna avvisa alla lögner som sprids av Kambodjas fiender.

  • Sagt under en debatt i Sveriges radio, hösten 1976. Källa:Radiodokumntären Tystnaden i Phnom Penh från 1999.


1997:

Problemet var att jag - och andra - samtidigt ändå trodde oss veta att mycket av det som skrivits om Kambodja varit lögn eller spekulation. Vi trodde - felaktigt - att det ingick i propagandan att beskylla den nya regimen i Kambodja för ännu värre brott än de som tidigare hade begåtts. Jag hade också svårt att föreställa mig att något så gräsligt kunde vara sant. Det finns därför några uttalanden av mig som jag ångrar djupt. Sedan den förfärliga sanningen stod klar för mig har jag plågats av att jag inte tillräckligt snabbt begrep och tog avstånd från Pol Pot-regimens grymheter. [...] Jag är och har alltid varit en övertygad demokrat och reformist. Denna min övertygelse står, och har alltid stått, i motsatsställning till förtryckarregimer av alla slag. Under min tid i Vietnamkommittén gällde mitt engagemang att sätta stopp för kriget och de lidanden människor utsattes för.

  • Birgitta Dahl på Dagens Nyheters debattsida 23 augusti 1997.
Anmäl
2019-07-13 08:43 #4 av: Göstage

Håller "Myndigheten för värdegrund" på att skapas, bland annat i regi Svenska kyrkan? Johan Westerholm på ledarsidorna.se misstänker det.

"Inom Svenska Kyrkan pågår en rörelse som få uppmärksammat. Att Svenska Kyrkan blir allt mer politisk är ingen nyhet – men i det tysta sker en omdisposition av uppdraget som själavårdare. Diakonen, och diakonin, tar en ny skepnad. Som påverkar hela kyrkan samtidigt som den drivande kraften samlokaliseras med en statlig förvaltningsmyndighet vilket i sig öppnar för kommunicerande kärl med statlig myndighetsutövning."---

"Malmö pastorat har under många år bedrivit ett omfattande samarbete med stadens muslimska (även islamistiska) församlingar."---

"Under våren utbildades många av prästerna i Svenska Kyrkan, Stockholms Stift, i profetisk diakoni av diakonen vid Equmeniakyrkan Anna Ardin.  Ardin är den diakon som tagit fram det mer handfasta material som handleder diakonen att gå från själavårdare till politisk aktivist. Ardin är även förbundsstyrelseledamot i Socialdemokrater för Tro och Solidaritet och styrelsemedlem i föreningen Hjärta."---

"Kyrkan, inte bara Svenska Kyrkan, blir allt mer politisk och när nu den drivande kraften, Equmeniakyrkan, sitter i samma lokaler som en svensk förvaltningsmyndighet ser vi något som antingen blir en statlig pan-religiös förvaltningsmyndighet med de möjligheter som det för med sig i bästa fall.
I sämsta fall en myndighet som skall besluta och styra över vilken värdegrund som är den statligt godkända."--- 

https://ledarsidorna.se/2019/07/i-det-tysta-skapas-myndigheten-for-vardegrund/

Fetstilen är krönikörens, den infogade länken har jag lagt dit.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-13 09:37 #5 av: Hayabusa

Läste det här på HD, av Elin Henriksson 8/7-2019:

"Mångkultur handlar istället om att alla individer ska få leva sitt liv i enlighet med en kultur de känner sig hemma i, att få leva sitt liv på ett sätt som känns meningsfullt för just dem."

Vilket då, om jag tolkar det rätt, innebär att det är helt ok om jag (Hayabusa) vill bo i ett område där jag känner mig hemma och får leva mitt liv som jag vill. Vilket då i sin tur innebär att jag väljer bort t ex Rosengård, Seved eller Biskopsgården. 

Med andra ord - min personliga värdegrund har företräde och det är helt OK

Anmäl
2019-09-26 09:15 #6 av: Göstage

#4  Equmeniakyrkan och Svenska kyrkan blir allt mer politiserad, konstaterar Johan Westerholm, en utveckling som för kyrkans del inleddes med den dåvarande ärkebiskopen K-G Hammar. Deras engagemang i Gretarörelsen är ett tecken i tiden på deras politiska ambitioner.

https://ledarsidorna.se/2019/09/svenska-kyrkan-del-av-greta-rorelsen-bryter-med-den-lutherska-traditionen/  (Ännu ej betalartikel)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-27 16:40 #7 av: Göstage

 Jimmie Åkesson och Aron Emilsson från SD menar i ett inlägg på Aftonbladet debatt att kyrkan nu fullt ut blivit en del av den svenska vänsterrörelsen.

"Kyrkoledarna i Sveriges kristna råd skrev nyligen ett öppet brev till samtliga partiledare i Sveriges riksdag. I brevet får vi ta del av rådets politiska beskrivning av de samhällsutmaningar vårt land står inför. Det är hedrande och beundransvärt när kyrkan vill bidra i samhällsdebatten. 

Samtidigt är det problematiskt när man går utanför sin teologiska roll och ägnar sig åt opinionsdrivande politik som riskerar att i än högre grad slita Sverige itu."---

 "Efter decennier av socialdemokratiskt maktmonopol har Svenska kyrkan i allt högre grad utvecklats till en vänsterliberal opinionsbildare, allt längre ifrån sina medlemmars intressen. Respekt och ödmjukhet för klassisk kristen tro har fått stryka på foten till förmån för socialistiska och liberala politiska ställningstaganden i dagsaktuella frågor. Det beklagar vi."---

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/mRaql1/kyrkan-ska-inte-lagga-sig-i-flyktingpolitiken

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-28 13:47 #8 av: Göstage

Kyrkoaktivisterna fortsätter att kanonisera Sankta Greta.

"Svenska kyrkans biskopar kräver att makthavarna steppar upp klimatarbetet.
Och ärkebiskopen hyllar Greta Thunbergs engagemang.
– Det är enastående vad hon har åstadkommit globalt. Jag tänker att hon faktiskt är profetisk på samma sätt som de gammaltestamentliga profeterna var ihärdiga med sitt budskap, säger Antje Jackelén.---

https://www.expressen.se/nyheter/klimat/arkebiskop-antje-jackelen-greta-ar-profetisk/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-28 20:57 #9 av: Jimmy.L

Antje Jackelén cyklar väl knappast mellan kyrkor liksom hennes medarbetare. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-09-30 14:59 #10 av: Göstage

"Mannen skrek bland annat "jag är guds slav" och sprang ut i vägen, sparkade på bilar och satte sig ner mitt i vägen för att stoppa trafiken på Odinsgatan. Allmänheten hölls sig på avstånd – men mannen övermannades efter en dryg kvart och hämtades sen av polis."---

 https://www.gp.se/nyheter/göteborg/man-stoppade-trafiken-i-centrum-sparkade-på-bilar-1.18710980

Kyrkoaktivist? OskyldigSkrattar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-05 17:19 #11 av: eskils

#4-7 Även Skolverket tycks ha blivit en del av vänsterrörelsen. Här finns aktivister som vill stöpa om samhället i en form som passar de självgoda S-MP-V . En effektiv indoktrinering ska förstås börja med barnen, det vet man i varje diktatur...

Dagens Nyheter reagerar faktiskt i en ledare den 1 oktober, med rubriken "Ingen har krävt att slippa bli bildad". Några citat:

"Ingen politiker har gått till val på att förstöra bibliotek och montera ner bildningen i skolan. Ändå har det skett – men det går att stoppa den destruktiva utvecklingen. 

Alea iacta est! Med några pennstreck kom deklarationen från Skolverket: För högstadieelever ska historien nu börja år 1500, med ett sjok som heter ”Kolonisation, industrialisering och idéströmningar”.

Antiken föll bort. Centrala begrepp för nutiden, som republik, lyrik, dramatik, logik, demokrati och – ironiskt nog – koloni, klipps av från sitt kulturella sammanhang och blir liksom svävande fritt i hopp om att någon vidsynt gymnasielärare så småningom ska lyckas förankra dem.

Även förslaget till ny kursplan i svenska har väckt frågetecken. En text som slog fast att eleverna skulle lära sig om ”lyrik, dramatik, sagor och myter” ersätts med det mer samtidspolitiska ”utanförskap, jämlikhet, sexualitet och relationer”. (...)

Låt oss kalla det en erodering av bildningen. (...)

Utanför skolans värld har det redan skrivits mycket om hur våra bibliotek är på väg att förvandlas till en blandning av värmestugor, ungdomsgårdar och socialkontor.

Samtidigt kommer larmrapporterna om minskad läsning. Statens medieråd konstaterade nyligen att bara 11 procent av svenska 13-18-åringar dagligen läser böcker eller tidningar – en halvering på sex år. (...)

Var är egentligen politikerna som pläderar för detta? Vem har framfört dessa krav i valrörelsen? Att högstadieelever till exempel inte ska få lära sig om antiken innebär en stor förändring i skolan. Vem har klubbat igenom den?"

Bra frågor! Kan det vara så illa att vissa partier föredrar en befolkning som inte vet så mycket, som inte läser och tänker så mycket - för den är mer lätthanterlig och lättlurad....? Och då får ju de partierna behålla makten...? Funderar

Jag tycker att dessa aktivister borde flytta till Nordkorea. Där skulle de nog känna sig hemma. Eller tänka om.


Anmäl
2019-10-06 17:22 #12 av: eskils

#11 Professor Inger Enkvist har också synpunkter på Skolverkets försök att stryka antiken från den svenska läroplanen. I en gästledare idag i SvD skriver hon om EU:s toppmöte om utbildning i Bryssel 26 september, där ett seminarium handlade om europeiska värden. Artikeln har rubriken "Utan identitet blir det svårt med integration". Några citat:

”(Chefen för den engelska skolinspektionen) Amanda Spielman undersökte då olika internationella index som jämför hur utbrett det är med demokrati, religionsfrihet, yttrandefrihet och rättsäkerhet och kunde konstatera att de länder som erbjuder mest frihet med få undantag är västländer. (…)

Christiane Höhn, en tyska som är EU:s främste antiterrorrådgivare, framhöll att EU efter attackerna i Paris 2015 betonar betydelsen av att skolan lär ut demokratiska värden.

Elever vars familjer kommer från utomeuropeiska kulturer kanske inte i hemmet får höra att religionsfrihet, demokrati och tolerans är viktiga värden. Det är då väsentligt att skolan gör eleverna medvetna om att det finns andra sätt att se på samhällslivet. Christiane Höhn påpekade också att Europas yttrandefrihet och tolerans ger utrymme för att föra fram åsikter som går emot Europas grundläggande principer och att unga därför i utbildningen behöver lära sig förstå varifrån de här värdena kommer och varför vi håller dem högt.

Och vad har det med antiken att göra? De här idéerna har växt fram långsamt med en början i grekisk filosofi och politisk organisation, romersk lag som gällde för alla medborgare oavsett etnisk grupp och kristendomens principer att inte skilja på jude eller grek och inte på man eller kvinna och att ge till kejsaren vad honom tillhör och till Gud vad honom tillhör.

Att skära bort antiken är att lämna unga utan möjlighet att förstå rötterna till europeisk kultur. I en multikulturell situation kan detta endast leda till förvirring och till försvagning av europeiska värden. Att Skolverket backar om antiken betyder inte att allt nu är bra. Inte alls. Vi behöver en rejäl översyn av utbildningssystemet och i det sammanhanget en diskussion om att förstärka timtalet i historia både i grund- och gymnasieskolan.”

Kan det vara så illa att Skolverket medvetet på sikt ville åstadkomma en försvagning av europeiska värden som t ex demokrati i Sverige? Till förmån för vad? Socialism kanske? Kombination av socialism och islamism? Funderar


Anmäl
2019-10-06 17:39 #13 av: eskils

#10-11 SvD:s politiska chefredaktör Tove Lifvendahl tar också avstånd från Skolverkets försök att stryka antiken från läroplanen. I en vykortsledare den 27/9, med rubriken "Hur förstå nutiden utan kunskap om antiken?", skriver hon bl a:

"Historieämnets storhet är att det hjälper oss att förstå vad det är att vara människa. Stympar vi kunskapen, krymper vi som människor."


Anmäl
2019-10-06 20:29 #14 av: Göstage

#12Ja, man undrar just vilka krafter som har verkat i det fördolda bakom Skolverkets planer - det lär vi kanske aldrig riktigt få veta...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-07 08:56 #15 av: Göstage

"Socialdemokraterna i riksdagens kulturutskott samt gruppstyrelsen i riksdagen har godkänt en motion om en statlig imamutbildning. Signalen är tydlig att detta är officiell socialdemokratisk politik och innebär en positiv särbehandling av en enskild religion före alla andra som på sikt därmed kan få status som statsreligion", befarar Johan Westerholm på Ledarsidorna.

https://ledarsidorna.se/2019/10/socialdemokraterna-forordar-positiv-sarbehandling-av-islam-som-religion/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-07 09:27 #16 av: Hayabusa

#15 Hmm...

Anmäl
2019-10-08 10:38 #17 av: Carmarino

Patrik Lundberg, Expressen:

Skolverkets förändrade kursplan stod i brand bara sekunder efter att den hade gått ut på remiss.
Förslaget att ta bort antiken svetsade samman svenskarna på ett sätt ingen skådat sedan förbundskapten Olle Nordin lett fotbollslandslaget till 1-2, 1-2, 1-2 i VM i Italien år 1990.

Batikdruider, Gretakramare, bensinupprorare, fritidspolitiker och Dick Harrison stod enade mot förslaget och snart var antiken tillbaka i kursplanen.
Färre ägnade tid åt den riktiga nyheten.

I samband med att grundskolans kursplan gick ut på remiss publicerade samma myndighet statistik över niondeklassarnas behörighet till gymnasiet. De gamla grekerna hade kallat siffrorna för en tragedi.

https://www.expressen.se/kronikorer/patrik-lundberg/siffrorna-om-svenska-skolan-ar-en-tragedi/

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-10-08 10:55 #18 av: Göstage

#17 Skrattar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-08 11:50 #19 av: Jimmy.L

Skrattar

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-11 14:07 #20 av: Göstage

Dags för en blick i backspegeln till 2009, respektive 2012. (Fetstilen har jag lagt på.)

"Medborgarkursen debatterades därefter på Folkpartiets landsmöte i november 2009. Integrations- och jämställdhetsministern upprepade i sitt tal än en gång sin välvilliga ståndpunkt i frågan genom att argumentera för att en medborgarkurs skulle ge migranterna ”möjlighet att reflektera över den värdegrund som de fått från sin uppväxt och skoltid. En värdegrund som många gånger skiljer sig från den svenska” (citerad i Dagens Nyheter 200911-22).

 Trots partiledningens oreserverade stöd för en medborgarkurs röstade församlingen ner förslaget, inte minst för att man upplevde att det skulle kunna bidra till att Folkpartiet förknippades med Sverigedemokraternas åsikter. Integrations- och jämställdhetsministerns svar var enligt Dagens Nyheters rapportering att ”man nu får försöka hitta andra sätt för att ge samhällsorientering till dem som inte går introduktionskurs för nyanlända” (Dagens Nyheter, 2009-11-22).

Avslutande kommentar: Det råder ingen tvekan om att Sverige håller på att bli ett undantag i det europeiska politiska landskapet genom att inte driva igenom någon form av språk- och/eller kulturkrav för dem som ansöker om medborgarskap. Vad detta beror på utforskas mer i detalj i slutdiskussionen nedan. Det stämmer att Folkpartiets förslag mötts av motstånd både inom och utanför partiet, men det är också så att frågan om språk- och/eller kulturkrav för dem som ansöker om medborgarskap utan avbrott varit en del av Folkpartiets politiska agenda under det senaste decenniet. Detta kan tolkas som klara indikationer på en stark politisk vilja i en viss riktning. 

Huruvida språkkrav slutligen kommer att införlivas i den svenska medborgarskapslagstiftningen kan vi bara spekulera om. Det är emellertid inte orimligt att dra slutsatsen att resultatet delvis kommer att bero på huruvida det svenska politiska landskapet kommer att röra sig högerut som ett resultat av Sverigedemokraternas framgångar i riksdagsvalet 2010 (jfr Nygren-Junkin, 2009:63)."---

Vetenskapsrådets rapportserie 5:2012

Anno 2019 verkar åtminstone vissa partier inte längre rädda för att förknippas med Sverigedemokraterna.

"Nu skärper Ebba Busch Thor tonen i integrationspolitiken.
Kristdemokraterna vill se språktest och prov i samhällsorientering för den som vill ha permanent uppehållstillstånd i Sverige."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/QoKaL4/ebba-busch-thor-spraktest-for-den-som-vill-stanna

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-11 14:28 #21 av: Göstage

#20 Klipp från 2009:

"Folkpartiet släpper sitt krav på en obligatorisk medborgarkurs för invandrare som vill bli svenska medborgare.
På partiets landsmöte fanns en oro för att kopplas ihop med Sverigedemokraterna.
Förslaget om en obligatorisk medborgarkurs presenterades redan 2008. Men när partiets landsmöte skulle ta ställning på söndagen, åkte partiledningen på ett bakslag.
– Det är klart att jag är besviken, säger integrationsminister Nyamko Sabuni."---

"Hon uppgav att vuxna invandrare ska ges "möjlighet att reflektera över den värdegrund som de fått från sin uppväxt och skoltid. En värdegrund som många gånger skiljer sig från den svenska". Sabuni uppgav också att Sverige hamnar alldeles ensam på utkanten, när man jämför värderingar med andra länder, till exempel att självförverkligande går före familjen."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/ddJAGo/fp-backar-fran-krav-pa-medborgarkurs

Du var före din tid, Sabuni - och ditt parti är fortfarande efter sin tid...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-12 10:51 #22 av: kamera0710

Glädjande också att liberalerna sätter ner foten mot KD och SD och vill ersätta deras omhuldade "samvetsfrihet" för barnmorskor med ordet "arbetsvägran". (Kan inte länka till källan nu när jag skriver på telefonen.)

Jag skulle kalla det osvenskt att tro att religion övertrumfar lagstiftningen i offentlig vård.

Anmäl
2019-10-12 12:11 #23 av: Göstage

#22 Barnmorskor - här också? Funderar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-12 12:40 #24 av: kamera0710

#23 Ja, en del av dem behöver uppenbarligen integreras i den svenska värdegrunden, att offentlig verksamhet sker under lagar och inte religiös tro. För det är väl värdegrunden som diskuteras här?

Anmäl
2019-10-12 13:06 #25 av: Göstage

Det kändes bara lite tröttsamt med denna traveling circus med ständigt samma tre käpphästar på manegen: Stampens bidrag, aborter/barnmorskor och friskolor. Oavsett trådämne så dimper de ner förr eller senare.

På vilket sätt vill du integrera de partier som har fräckheten att föreslå sådant som inte överensstämmer med din värdegrund?  "Offentlig verksamhet sker under lagar", skriver du, men det liberalerna vill ha är en lagändring om vårdvägran, det är ingen befintlig lag. Då står det väl även KD och SD fritt att framföra sina åsikter? Att L sätter ner sin femprocentsfot innebär inte "plats ligg" för de som inte tycker likadant.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-12 13:23 #26 av: kamera0710

Ska se om jag kommer på något som är mer PK.

Min syn på åsiktsfriheten borde du känna till vid det här laget.

Anmäl
2019-10-12 13:48 #27 av: Göstage

Tror att du är PK tillräckligt redan.Skämtar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-14 19:30 #28 av: Hayabusa

#25 Du glömde "Livets Ord" Skämtar

#27 Oh, ja...

Anmäl
2019-10-15 05:39 #29 av: kamera0710

Kanske bäst att hålla sig till invandring och muslimer om man ska kommentera här. Och framhålla att man inte ifrågasätter rätten att yttra sig för att man kritiserar någon, eftersom frågan återkommit femtioelva gånger från framför allt en person, senast här i inlägg #25. Där kan man prata om traveling circus.

Anmäl
2019-10-15 07:11 #30 av: Hayabusa

Ordet som användes av L var inte "arbetsvägran" utan "vårdvägran", men just den frågan (om själva ordet/benämningen) är inte ny. Dessutom behöver man inte vara religiös för att ogilla att utföra abort. 

Fast diskussionsämnet handlar om att det finns en "Rätt Värdegrund" och således även en "Fel Värdegrund" - och vem som har satt kriterierna.  

Anmäl
2019-10-15 09:12 #31 av: Göstage

#29 Problemet är att du konsekvent dribblar med trådämnena i eget syfte, och då får du finna dig att bli ifrågasatt. Det är inte ett korrekt uppträdande mot trådskapare och meddebattörer, och jag kommer att fortsätta att påpeka det när det sker i trådar som jag själv medverkar.  Nog om detta.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-19 13:18 #32 av: eskils

#12 Mer kritik från kloka professor Inger Enkvist, i en krönika på ledarsidan i SvD idag med rubriken "Skolverkets kursplaner bör inte släppas fram". Hon jämför den starkt vänsterpolitiserade svenska kursplanen i historia med den mer traditionella engelska:

"Den engelska kursplanen innehåller kunskap om andra kontinenter och icke-europeiska kulturer, men det gör inte den svenska. Frånvaron av utomeuropeiska civilisationer är obegriplig, speciellt med tanke på Sveriges multikulturella elevgrupper. Kursplanen för högstadiet lyckas dessutom samtidigt vara direkt antieuropeisk. Man uppmärksammar europeisk kolonisation och slavhandel, men inte andra kulturers kolonisation och slavhandel, exempelvis i Mellanöstern. Eleverna ska studera europeisk nationalism och imperialism, men inget motsvarande om exempelvis Kina och Japan.

Den engelska kursplanen är också mer ”historisk”, medan den svenska närmar sig ämnet samhällskunskap och tar inte bara upp demokratisering och välfärd under 1900-talet utan också kön, jämställdhet, sexualitet, makt, migration och rättigheter, och man kan undra om det är dagspolitik som eleverna ska studera. Man kan sammanfatta skillnaden med att den engelska lär ut historia och lämnar åt eleven att dra eventuella politiska slutsatser, medan den svenska anger hur historia ska tolkas politiskt. (…)

De här kursplanerna bör inte släppas fram. Alla partier bör reagera och allra mest Centerpartiet och Liberalerna. Punkt 49 i januariavtalet säger att Skolverkets ska revidera kursplanerna i syfte att stärka betoningen på faktakunskaper och att uppmuntra flit och ambition. Det är inte det man har gjort."

Ja, man kan undra vad Skolverket håller på med, och på vem(s) uppdrag... Varför vill de ha en antieuropeisk indoktrinerad befolkning?? Funderar


Anmäl
2019-11-07 12:21 #33 av: Göstage

#11ff Antiken tillbaka, nationalsången bort. Skolverket verkar ha medarbetare som lider av  förändringslusta. Eller klåfingrighet. Eller brist på meningsfull sysselsättning.

https://www.expressen.se/nyheter/kravet-behall-sveriges-nationalsang-i-skolorna/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-08 14:15 #34 av: Göstage

#33 Rör inte nationalsången, är budskapet från EBT.

"När Ebba Busch Thor höll tal i Umeå för att inleda Kristdemokraternas riksting gjorde hon det med en minst sagt hård attack på Skolverket. Detta efter förslaget om att ta bort bland annat nationalsången från kursplanen. 

– Det kanske är dags att ringa Skolverket och berätta att Berlinmuren har fallit. För där verkar ju DDR fortfarande leva kvar, sade Ebba Busch Thor i talet och fortsatte:
– Släpper regeringen igenom detta så kommer ett vallöfte redan nu: vi kommer att riva upp det beslutet."--- 

https://www.expressen.se/nyheter/ebba-busch-thor-haller-tal-pa-rikstinget-i-umea/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-09 14:02 #35 av: Göstage

#33ff Nordamerikaner brukar kunna klämma i när de skall framföra sina nationalsånger, men när Tampa Bay och Buffalo Sabres spelade NHL-match i Globen fredag kväll tyckte de garvade journalisterna från USA att försångarens och publikens framförande av den svenska nationalsången var kvällens behållning.

"Det oförglömliga ögonblicket för spelarna i båda lagen kom innan pucken släpptes, då sångerskan Molly Hammar släppte loss en omskakande nationalsång, med en utsåld arena som backup-sångare, i en show av svensk stolthet”, skriver The Athletic, och Buffalo News-krönikören Mike Harrington, som bevakar matcherna på plats i Sverige, instämde i hyllningen.

”Precis som spelarna sa, den svenska nationalsången får rankas som det största ögonblicket under fredagens aktiviteter. Underbart utfört”, skriver han på Twitter.
Tampa Bay Times-journalisten Diana C. Nearhos var också imponerad.

– Den svenska nationalsången i kväll var ”OH-TROLIG”, skriver hon på Twitter.
”RYSNINGAR”, skriver Tampa Bay Lightning på sitt officiella Twitterkonto."---

 https://www.expressen.se/sport/hockey/nhl/det-mest-oforglomliga-skedde-innan-matchen/

Det gillar nog inte utredarna på Skolstyrelsen...TystCool

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-09 15:46 #36 av: eskils

#34 och #35 Ja, folk verkar uppskatta nationalsången mer nuförtiden. Roligt och helt naturligt faktiskt. 

I Doobidoo den 25 oktober, 19 minuter in i programmet, handlade en av frågorna om "Du gamla, du fria" och hela publiken reste sig upp och sjöng med. Glad

https://www.svtplay.se/video/24137014/doobidoo/doobidoo-sasong-14-avsnitt-7?start=auto

Vi sk-ter väl i vad det mossiga (S)kolverket från DDR anser om saken...


Anmäl
2019-11-11 09:31 #37 av: Göstage

Krönikören Daniel Persson på Dagens Samhälle verkar lindrigt sagt trött på kommunernas värdegrundshysteri.

"Jag har hittills inte träffat någon som genuint tror på värdegrundsarbetet, oaktat hur det formuleras. Det stora undantaget är konsulterna. Med all den iver som bara någon som tar hutlöst betalt kan uppbringa verkar de vara de stora förkämparna för detta dyra och bortkastade arbete."---

"Problemet är att ingen straffas för sina överträdelser, att normerna kring tjänsteutövningens oförvitlighet har nötts bort och ersatts med käcka värdeord. Tjänstemannaidealet kan inte ersättas med ”glad, kåt och tacksam”. I ärlighetens namn är Peter Dalles bevingade replik från Ogifta par inte ett dugg sämre än den genomsnittliga kommunala värdegrunden.

Sätt stopp för allt vad värdegrundsarbete heter. Ge den som vägrar delta en löneökning för produktivitetshöjande insatser och skicka den som begär det på porten. Det är ett oändligt slöseri med skattemedel, inte seriös verksamhet för vuxna."

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/vardegrundsarbete-ar-inte-serios-verksamhet-30101

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-11 09:46 #38 av: Göstage

#36 Det här kanske även skulle platsa på "Nostalgi iFokus" - minns ni när TV4 i sin barndom avslutade kvällens sändningar med nationalsången?  Något som de i sin tur "övertog" från Sveriges Radio. 

Idag hade nog "samhällsandan" snabbt utfärdat banbulla om någon av de marksända kanalerna försökt sig på samma sak...  

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-11 10:21 #39 av: Jimmy.L

#38 Avgå, bäst vi kontaktar din chef vi kan inte ha rasistiskt musik.  Så hade det säkert låtit i dag.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-12 08:15 #40 av: Göstage

11ff "Lägg ned Skolverket och gör det nu", skriver den liberala debattören Malin Lernfelt på Expressen debatt. "Det vi ser framför oss är inget mindre än en total kollaps."

"Det är Skolverket. Denna myndighet med en fäbless för entreprenöriellt lärande, analyserande utan basfakta, identitetspolitik och digitalisering utan vetenskaplig förankring.
Sida vid sida med de flumpedagogiska forskare som tycks vara skolverkstjänstemännens närmaste anförvanter driver man dag för dag den svenska skolan närmare avgrunden. Det är politiserat och antiintellektuellt. Det är en stor skam. 

Den senaste tidens uppmärksammade dumheter i förslagen till nya kursplaner som att slopa antiken, ta bort skrivningarna om nationalsången och traditionella visor, ändra förtydliganden i svenskundervisningen om ”lyrik, dramatik, sagor och myter” till navelskåderi som ”utanförskap, jämlikhet, sexualitet och relation” och så vidare, är bara toppen av ett gigantiskt obildat isberg."--- 

https://www.expressen.se/debatt/radda-vara-barns-framtid-lagg-ner-skolverket-nu/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-15 18:02 #41 av: Göstage

Samtidigt som Skolverket vill detaljstyra genom att ta bort skrivningarna om nationalsången och traditionella visor så säger de sig inte ha något mandat att förhindra att svenska skolor  köper in läroböcker för hemspråksundervisning som innehåller antisemitism och religiös propaganda från Iran.. Det är en bokhandel i Göteborg som vidareförsäljer böcker där Israel benämns som ”djävulen” och där barnsoldater hyllas. 

 "I ett mejl till Världen idag skriver presschefen Mattias Ragert att det som hänt är utanför verkets makt.

– Skolverket har alltså inget mandat att agera mot enskilda läromedel. Om vi ska få det, behöver regering och riksdag besluta att vi ska ha den rollen, skriver han."

 https://www.expressen.se/gt/larobocker-hyllar-barnsoldater-och-kallar-israel-for-djavulen/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-15 18:03 #42 av: Jimmy.L

Sjukt.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.