Etikettersamhälletterrorismmedia
Läst 597 ggr
Göstage
2021-05-05, 08:24

Ekoreporter inledde relation med utvisningsdömd säkerhetshot

DOKU avslöjar ett en Medarbetare på Sveriges Radios Ekoredaktion inlett en privat relation med en av de utvisningsdömda i kretsen kring Gävleimamen, i det här fallet hans son.

Journalisten har återkommande haft i uppdrag att bevaka fallet för SR.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

 • Redigerat 2021-05-05, 08:28 av Göstage
Jimmy.L
2021-05-05, 10:30
#1

#0: SR måste gå till botten med det här.

Göstage
2021-05-05, 10:42
#2

Jag tycker mig se ett gemensamt mönster i försvaret i media, där man "köper" det dynamiska uttrycket "SR agerade" i ett försök att rädda vad som kan av förtroendet. Mindre fokus på ifall ekoredaktionen reagerat på artiklar vid aktuell tid, om man haft tidiga misstankar om jäv etc.

Hur skall man till exempel tolka ekochefens uttalande "Så fort jag fick reda på att redaktionens integritet kunde ifrågasättas agerade jag." Var det alltså enbart det faktum att integriteten kunde ifrågasättas som gjorde att man ingrep, inte på (miss)förhållandet som sådant? Alltså, om man inte hade riskerat att bli ifrågasatta/påkomna så hade det kunnat få fortgå?

https://www.expressen.se/nyheter/sveriges-radio-agerade-pa-reporters-koppling-till-islamist/

https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/sr-agerade-efter-koppling-mellan-reporter-och-islamist.tWP2F1SJA

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Sveriges Radio Ekot har agerat efter att en koppling uppdagats mellan en kvinnlig reporter och en man som av Säkerhetspolisen bedömts utgöra hot mot rikets säkerhet, uppger tidningen Doku.
 • Redigerat 2021-05-05, 10:57 av Göstage
Jimmy.L
2021-05-05, 10:58
#3

#2: Ja dom gör lätt för sig.

Göstage
2021-05-05, 11:03
#4

Sedan finns det ju en del uppseendeväckande uppgifter i DOKU-artikeln om en anhörig till journalisten som i sig kan ge ytterligare dimensioner om allvaret i härvan.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

 • Redigerat 2021-05-05, 11:03 av Göstage
Jimmy.L
2021-05-05, 11:28
#5

#4: När man läser allt så känns det som hon skaffat sig en älskare.

Göstage
2021-05-05, 12:09
#6

#5 Man blir ju lite nyfiken på vad den äldre kvinnan hade för position inom Polismyndigheten - vad hon haft tillgång till för handlingar etc. Nu uppträder hon tydligen som juridiskt ombud för den utvisningsdömde, så hon satt nog knappast på någon okvalificerad tjänst.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2021-05-05, 17:06
#7

Anna Gullberg som under sin tid vid Gefle Dagblod blev mordhotad av journalistens partner har svårt att se Ekots journalistik som opartisk.

"Al-Duhan äger bevisligen en förmåga att odla relationer till journalister som varit välvilligt inställda till att ge hans bild.

Jag avundas inte Ekots chef Klas Wolf Watz i hans svåra överväganden. Men läsarnas och lyssnarnas förtroende måste alltid komma först, även om det är känsligt med personalärenden. Hur ska den journalistik som SR-reportern gjort tolkas?"---

"Al-Duhan anses utgöra en säkerhetsrisk för riket. Mot oberoende journalistik och redaktionell trovärdighet utgör han också ett allvarligt problem."*

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Doku har avslöjat att en SR-reporter under bevakningen inledde en privat relation med Raad Al-Duhan som Säpo klassat som ett säkerhetshot.
Göstage
2021-05-05, 17:32
#8

Carolin Dahlman på Bulletin uppmärksammar att de rutinerade nyhetsföljarna Magnus Ranstorp och Magnus Sandelin reagerade på kvinnans rapportering vilket finns dokumenterat på sociala medier.

Ranstorp skrev på Twitter i december 2019 att det fanns en ton av "snyftreportage" i reporterns inslag och ifrågasatte hennes opartiskhet, och Sandelin påpekade vid samma tid på DOKU att reportern utelämnat viktiga fakta som då var kända om mannen.

Detta var innan journalisten säger sig ha inlett en relation med mannen, men uppenbarligen fanns det något i hennes reportage som redan då väckte misstankar hos personer som hörde inslagen. Men inte förrän efter sommaren 2020 reagerade hennes chef. Kvinnan sade sedan själv upp sig i oktober 2020.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Det är allvarligt om en reporter på Ekot kan ha vinklat sina reportage på grund av sin relation med en av dem hon rapporterade om. Vi måste kunna lita på den skattefinansierade radion.
 • Redigerat 2021-05-05, 17:32 av Göstage
Göstage
2021-05-05, 17:43
#9

#8 Det aktuella reportaget 17 december 2019 som Ranstorp och Sandelin reagerade på.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Ekot kan idag avslöja nya uppgifter om ett av fallen med en av de personer som pekats ut som ett hot mot rikets säkerhet, 34-åriga Raad Al-Duhan från ...
 • Redigerat 2021-05-05, 17:44 av Göstage
Jimmy.L
2021-05-06, 05:55
#10

SR-ledningen skulle säkert ha agerat mer resolut om reportern inlett en relation med en nazist i stället för en islamist. Det framstår som typiskt svenskt.

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/sverige-har-en-blind-flack-nar-det-galler-islamister/

SR-ledningen skulle säkert ha agerat mer resolut om reportern inlett en relation med en nazist i stället för en islamist.
Hayabusa
2021-05-06, 09:11
#11

Är det så att kvinnor ofta är delaktiga i detta, ett "mindre sympatiskt beteende"?
Att de, kvinnorna, försöker släta över och rent av försvara män som är islamister m.m. ?
Om ja - är det et tecken på toxisk femininitet? En förlegad samt skadlig kvinnoroll? Nej, det gör inte ALLA kvinnor skyldiga men finns det ett strukturellt ansvar och en skuld att bearbeta?

Göstage
2021-05-06, 09:19
#12

Brännande fråga!

Och, lite OT från den, så finns ju ytterligare exempel på hur public servicereportrar, oavsett kön, blandat ihop sitt journalistiska uppdrag med personlig aktivism. Och utan att riskera jobbet.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

SVT-journalisten Fredrik Önnevall döms i Högsta domstolen för människosmuggling till villkorligt och dagsböter. Ytterligare två SVT-medarbetare döms efter att de 2014 tog med en 15-årig flyktingpojke från Grekland till Sverige.
 • Redigerat 2021-05-06, 09:19 av Göstage
Göstage
2021-05-06, 09:22
#13

#12 En del år sedan detta hände, men inställningen till den amerikanska valrörelsen verkar bestå i public service.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Sveriges Radios Cecilia Uddén får inte fortsätta bevaka presidentvalet. Hon stängs av efter uttalandet att svenska medier inte behöver vara opartiska i valrapporteringen.
Göstage
2021-05-06, 09:32
#14

Man funderar ju också över att ekochefen försvarar sitt förtigande om relationen mellan journalisten och hennes "intervjuoffer"/pojkvän att det är fråga om ett "personalärende". Hur mycket trovärdighet återstår då?

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Flera medarbetare på Sveriges Radio var kritiska till publiceringarna om den utpekade islamisten Raad Al-Duhan, enligt uppgift till Expressen.
 • Redigerat 2021-05-06, 09:32 av Göstage
Göstage
2021-05-06, 10:03
#15

Petter Birgersson i Ystad Allehanda konstaterar:

"Trovärdigheten är alltid journalistikens hårdvaluta. SR Ekot hade kunnat hantera det genom att själva vara först med att rapportera om sakförhållandena. Det hade trovärdigheten vunnit på. Men i det här fallet är det extra allvarligt, eftersom det handlar om public service och en institution som har en uttalad samhällsfunktion även i kristider. Det symboliseras konkret av att radiohuset i sig är ett skyddsobjekt. Att en reporter inleder en relation med en person som bedömts som säkerhetshot mot riket är därför ytterst allvarligt. Det beskriver också riskerna som alla etablerade institutioner står inför när det gäller påverkan utifrån."

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

En reporter på SR Ekot inledde en relation med en man som Säkerhetspolisen anser utgöra en säkerhetsrisk för riket, en man reportern också gjort reportage om. Det är något större än ett personalärende. Det handlar om Sveriges Radios trovärdighet och status som samhällsviktig institution.
Jimmy.L
2021-05-06, 11:05
#16

#11: Ja du är nog på rätt spår med tanke på gänget på iFokus där kvinnor är överrepresenterade i dom åsikterna.

Göstage
2021-05-07, 05:43
#17

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2021-05-07, 16:31
#18

Kritiken mot Sveriges Radio växer efter avslöjandet om att en tidigare reporter har en relation med en man som bedömts utgöra ett hot mot rikets säkerhet.

Kvinnan har skrivit flera artiklar om mannen som fortfarande är publicerade på Ekots hemsida.

– Så länge de gör det så framstår ju Ekot som hans privata propagandakanal, säger en tidigare Medarbetare.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/86gWy1/journalist-kritik-mot-sr-cheferna-ett-riktigt-stort-felsteg

Kritiken mot Sveriges Radio växer efter avslöjandet om att en tidigare reporter har en relation med en man som bedömts utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Kvinnan har skrivit flera artiklar om mannen som fortfarande är publicerade på Ekots hemsida. – Så länge de gör det så framstår ju Ekot som hans privata propagandakanal, säger en tidigare medarbetare.
Göstage
2021-05-10, 06:28
#19

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, ser allvarligt på säkerhetsaspekten i den nära relationen mellan en nyhetsmedarbetare på Sveriges Radio och en som säkerhetshot klassad islamist. Agrell vill att en oberoende utredning skall försöka få fram vad SR känt till om händelsen och vilka åtgärder som är vidtagna eller kunde ha gjorts.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, säger i en intervju till Svenska Dagbladet att han vill se en extern, oberoende utredning av händelsen.  En ...
Göstage
2021-05-10, 06:58
#20

#19 Agrell får medhåll av Johan Westerholm på Ledarsidorna.

"Professorn Wilhelm Agrell sätter i en intervju i SvD fingret på en för alla öm punkt. Är Sveriges Radio, ett av Totalförsvarets viktigaste komponenter i vårt psykologiska försvar, i själva verket det största hotet mot den svenska säkerheten? Stiftelsen Doku´s avslöjande är det andra missförhållandet inom samma ämnesområde, kampen mot islamistisk extremism, på bara några månader."---

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Professorn Wilhelm Agrell sätter i en intervju i SvD fingret på en för alla öm punkt. Är Sveriges Radio, ett av Totalförsvarets viktigaste komponenter i vårt psykologiska försvar, i själva verket d...
eskils
2021-05-10, 12:31
#21

#18: Ur artikeln: Även reporterns mamma och hennes make uppges ha engagerat sig i mannens fall, och bland annat upplåtit sin bostad samt skrivit brev till regeringen om hans situation.
Ja, stackars lilla islamist-extremist-terrorist… 🤮

#20: Ur SvD-artikeln:
"Wilhelm Agrell kräver nu en extern, oberoende utredning av vad som har hänt. Korten på bordet, helt enkelt. Och det är bråttom, anser han.

Utredningen ska svara på en rad frågor. Agrell listar de fyra viktigaste: Vilken information har Ekot och Sveriges Radio fått kring händelsen? Vem har fått informationen? När har man fått informationen? Och vilka åtgärder har Sveriges Radio vidtagit?

– Det handlar inte om att hänga någon eller peka finger. Jag anser bara att ärendet är för allvarligt för att släppas. Sakförhållandena måste klarläggas, fakta måste redovisas, säger Wilhelm Agrell.

Magnus Ranstorp, terrorexpert på Försvarshögskolan, riktar också kritik mot företaget. Han menar att Sveriges Radio mycket tidigare borde ha informerat om händelsen, i stället för att en nyhetssajt nu avslöjade vad som hade hänt.

Han pekar också på det faktum att islamister tidigare har begått en rad attentat mot journalister och redaktioner.

– En relevant fråga är om islamisten har varit inne i Sveriges Radios lokaler. Det finns all anledning för företagets säkerhetschef att kontrollera loggar för att säkerställa att så inte är fallet, säger Magnus Ranstorp.

Wilhelm Agrell delar den oron. Han anser att även detta är en fråga som bör tas upp i den oberoende utredningen.

SvD har sökt Sveriges Radios säkerhetschef, Marcus Qvennerstedt. Han vill inte ställa upp för en intervju.

Vilken ful skandal, otroligt viktigt att detta utreds!
Är Sveriges Radio för eller emot islamist-extremist-terrorister? Folket vill nog gärna veta. 😠

 • Redigerat 2021-05-10, 13:01 av eskils
Göstage
2021-05-10, 12:58
#22

#19 ff "Tack, men det behöver inte utredas - det har vi gjort själva". Är det så man skall tolka SR:s VD Cilla Benkö?

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Sveriges Radio har redan vidtagit nödvändiga åtgärder efter det att det framkommit att en reporter på Ekot hade en relation en misstänkt islamist som hon rapporterat om. Uttalandet från SR:s vd kommer efter att krav på en utredning framförts.
eskils
2021-05-10, 13:12
#23

#22: Skitsnack! Detta är mycket mer än ett personalärende.

Tillsätt en oberoende utredning enligt Agrells direktiv och ta bort artiklarna! Gör därefter en ordentlig självrannsakan.
Sveriges Radio ska inte vara islamist-extremist-terroristers "privata propagandakanal"! (se #18) Vilket vansinne. 🤮

Göstage
2021-05-10, 18:01
#24

#23 Ja, hon vill givetvis inte ha någon oberoende granskning, och försöker visa musklerna istället - citat "en säkerhetsanalys som gjordes med de mekanismer som finns i ett företag med Sveriges Radios viktiga samhällsroll och i ett skyddsobjekt som radiohuset."

Det låter "håll er borta" lång väg…

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

 • Redigerat 2021-05-10, 18:03 av Göstage
Göstage
2021-05-11, 09:45
#25

KD och SD stöder kraven på en oberoende granskning av ärendet.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

”Behöver den här typen av klarläggande, extern undersökning”
Göstage
2021-05-12, 10:23
#26

"Nu måste SR sluta huka bakom personal- och säkerhetsfrågan, tala klarspråk och initiera en oberoende utredning", skriver yttrandefrihetsexperten Nils Funcke på GP debatt.

"Med en fullödig förklaring, tillgång till artiklarna och en tidslinje över händelsen blir det möjligt att bilda sig en uppfattning om publiceringarna. Präglades eller påverkades de helt eller delvis av något annat intresse än ambitionen att komma så nära sanningen som möjligt?

Vill SR slippa en surdeg bör företaget överlämna sin egen analys till en grupp av betrodda personer och ge dem mandat att vända på varje sten."---

"För SR och SVT är frågan om oberoende extra viktig eftersom journalistiken finansieras över statsbudgeten. Därtill har public service-företagen en viktig funktion inom totalförsvaret. I händelse av krig eller krigsfara ska företagen ”lyda direkt” under regeringen. För att lösa sina uppgifter vid fredstida kriser och vid höjd beredskap ska företagen i dag utbilda och öva sina anställda.

Finansieringen och rollen inom totalförsvaret riskerar att SR och SVT uppfattas som en myndighet, en del av etablissemanget."---

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Nyheten om att en reporter på Ekot tvingats sluta efter att ha inlett en relation med ett intervjuobjekt har blivit både en riksnyhet och startskottet på en
Jimmy.L
2021-05-12, 11:58
#27

Sveriges Radios vd Cilla Benkö går till motangrepp mot kraven på en extern utredning.
Bakgrunden är avslöjandet om att en SR-reporter har en relation med islamisten Raad Al-Duhan.
”En extern utredning av vår publicistik bryter mot grundlagen”, skriver SR-chefen på SvD debatt.

https://www.expressen.se/nyheter/sr-chefen-slar-tillbaka-efter-kraven-pa-utredning/

Märkligt

Sveriges Radios vd Cilla Benkö går till motangrepp mot kraven på en extern utredning. Bakgrunden är avslöjandet om att en SR-reporter har en relation med islamisten Raad Al-Duhan. ”En extern utredning av vår publicistik bryter mot grundlagen”, skriver SR-chefen på SvD debatt.
Göstage
2021-05-12, 12:22
#28

#27 Tror att hon är ute på djupt vatten nu.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2021-05-12, 12:29
#29

#28: Ja hon skyller ifrån sig.

Göstage
2021-05-12, 15:59
#30

#28 ff Cilla Benkö lägger ut dimridåer, tycker Jens Ganman i en Bulletinintervju. Han säger också bland annat:

"– Jag är inte det minsta förvånad. Det kryllar av jäviga reportrar och reportage som ligger kvar på deras webb. Nu såg jag att man försett [den jävsanklagade SR-reportern, red.anm] grejor med någon slags varningstext. Bra. Men det borde ligga fler sådana i anslutning till olika SR- och SVT-reportage. Och helst ska de vara röda. Ungefär som varningstriangeln på farliga läkemedel, säger Jens Ganman."--- 😁

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Författaren och journalisten Jens Ganman har tidigare jobbat länge inom public service. Han är inte det minsta förvånad över Dokus avslöjande om en reporter som hade en relation med ett islamistiskt säkerhetshot. ”Det kryllar av jäviga reportrar och reportage som ligger kvar på deras webb”, säger han. Bulletin har trots idoga försök blivit nekade intervjuer med såväl vd Cecilia Benkö som styrelseordförande Lennart Käll.
 • Redigerat 2021-05-12, 16:00 av Göstage
Göstage
2021-05-12, 23:20
#31

Det är trist men inte oväntat att "tacken" för ett grävande av guldspadeklass utfört av en journalist med små redaktionella resurser blir en hotbild.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Sofie Löwenmark på stiftelsen Doku avslöjade att en reporter på Sveriges radio inledde en relation med en misstänkt islamist. Granskningen har fått stort genomslag, men också ökat hotbilden mot redaktionen som granskar våldsbejakande islamism. – Självklart finns individer i de här miljöerna som inte vill få ljuset riktat mot sig, säger Sofie Löwenmark.
Göstage
2021-05-15, 09:35
#32

#27 ff Det stämmer inte att det som Benkö påstår bryter mot grundlagen att låta en extern utredare granska Sveriges Radio efter Ekot-avslöjandet, skriver Mårten Schultz i en tyvärr bakom betalmur placerad kommentar i SvD.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

KOMMENTAR. Bryter det mot grundlagen att låta en extern utredare granska Sveriges Radio efter Ekot-avslöjandet? Det säger SR:s vd Cilla Benkö – men det stämmer inte.
Jimmy.L
2021-05-15, 15:21
#33

#32: Ja det var bara en dålig ursäkt att undkomma kritiken.

Göstage
2021-05-16, 12:07
#34

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski dömer ut Sveriges Radios hantering av islamist-avslöjandet som ”ett allvarligt haveri”. Artikeln har fått SR-vd:n Cilla Benkö att reagera.
Göstage
2021-05-16, 13:23
#35

Widar Andersson i Folkbladet:

Jörgen Huitfeldt har helt rätt. Radiocheferna behöver på allvar förstå vad de håller på med. Att försöka lägga locket på en story om en Eko-reporter som misstänks gulla med islamister är det sista som Public Service media behöver just nu.

Huitfeldts medskick till SR: s chefer är tänkvärt. "Tänk om det varit en nazist istället för en islamist som reportern haft en relation med; hade ni då agerat på samma tillbakalutade sätt som nu?" Troligen inte."

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Tänk om det hade varit en nazist istället?
Jimmy.L
2021-05-16, 15:18
#36

#34: Cilla Benkö måste avgå.

Göstage
2021-05-17, 18:44
#37

#34 ff Cilla Benkö spelar ett obegripligt högt spel, skriver Emanuel Karlsten i GP.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Public service–VD:ns senaste utspel mot DN:s Peter Wolodarski kan bli förödande för henne. Det menar Emanuel Karlsten Sedan i söndags pågår ett högoktanigt mediekrig:
 • Redigerat 2021-05-17, 18:44 av Göstage
Göstage
2021-05-17, 19:26
#38

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

När polisen knackade på öppnade journalisten Josephine Freje dörren. I parets hem hittade de en cannabisodling och nu står journalistens man åtalad för narkotikabrott. – Jag känner mig så dum och korkad som inte förstod vad som pågick, säger hon.
Jimmy.L
2021-05-17, 19:31
#39

#38: Dom har tappat det totalt.

Göstage
2021-05-18, 12:02
#40

Verkar som den dåvarande Ekoreportern farit med osanning om när förhållandet inleddes, och hennes pojkvän rörde sig dessutom utanför den närvaropliktiga zonen.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

SR-journalisten har påstått att hon blev vän med islamisten Raad Al-Duhan efter att hon rapporterats om hans fall. Nu rapporterar Dagens Nyheter att han fick en felparkeringsbot utanför journalistens hem i Stockholm – samtidigt som hon rapporterade om honom.
Jimmy.L
2021-05-18, 12:41
#41

#40: Ju mer man gräver i det ju mer skit kommer fram.

Göstage
2021-05-18, 16:40
#42

#40 Ekochefen flaggar för en ny intern utredning med anledning av det som annan media nu grävt fram om förhållandet mellan journalisten och islamisten.

Att SR inte klarat att ta fram den uppgiften tyder nog på att deras interna utredning var undermålig förra gången- vad säger att den skulle bli bättre en andra gång?

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Ekot kommer att genomföra en ny intern granskning kring ärendet med den reporter på Ekot som inledde en relation med en man som hon själv bevakat journalistiskt ...
Jimmy.L
2021-05-18, 17:13
#43

#42: Ja precis, varför inte ta in utomstående som ser över den här soppan.

Göstage
2021-05-18, 21:30
#44

#38 Angående SR-reportern som uppges haft en anhörigs knarkodling i källaren så"försvarar" hon sig i en medkännande artikel på SVT kultur med att hon "egentligen är mer en Expressenprofil än en Sveriges radio-profil".

Expressen svarar att de valt att kalla henne SR-reporter då "det är ett framträdande uppdrag hon har haft i modern tid och fortfarande har"
.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Expressen rapporterade att en reporter på Sveriges radio hade en misstänkt knarkodling hemma. Nu kritiserar reportern publiceringen. – Jag är helt friad på alla punkter och jag är ju dessutom inte SR-reporter utan frilans, säger journalisten till Kulturnyheterna.
 • Redigerat 2021-05-18, 21:37 av Göstage
Jimmy.L
2021-05-23, 16:12
#45

Jan Guillou sågar stiftelsen Dokus hyllade avslöjande om att en SR-journalist inlett en relation med radikala islamisten Raad Al-Duhan och kallar stiftelsen för ”med Säpo kollaborerande hatsajten Doku” och Al-Duhan ”av Säpo misstänkt arab”.

– Det är så oerhört låg nivå, säger Dokus reporter Sofie Löwenmark som ligger bakom avslöjandet.

https://www.expressen.se/nyheter/jan-guillous-attack-mot-hyllade-sr-avslojandet/?referrer=todays-news

Jan Guillou sågar stiftelsen Dokus hyllade avslöjande om att en SR-journalist inlett en relation med radikala islamisten Raad Al-Duhan och kallar stiftelsen för ”med Säpo kollaborerande hatsajten Doku” och Al-Duhan ”av Säpo misstänkt arab”. – Det är så oerhört låg nivå, säger Dokus reporter Sofie Löwenmark som ligger bakom avslöjandet.
Göstage
2021-05-23, 17:48
#46

#45 Ja, han verkar kunna sjunka hur djupt som helst, och många sansade debattörer reagerade snabbt.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

 • Redigerat 2021-05-23, 17:50 av Göstage
Göstage
2021-05-25, 05:57
#47

Johan Lundberg, författare, litteraturhistoriker och styrelseledamot i Doku tar på Expressen kultur Jan Guillous angrepp på DOKU efter deras avslöjande av det intima förhållandet mellan public servicemedarbetaren och den som säkerhetshot klassade islamisten.

"Orden och deras valörer är viktiga för Jan Guillou. På det minimala utrymmet av 39 ord gjorde han sitt bästa för att i söndagens Aftonbladet ta heder och ära av sajten Doku genom att som ”fejk” framställa Sofie Löwenmarks avslöjande av Eko-reportern som inledde en relation med en av de islamister som Säpo bedömt som säkerhetshot. Löwenmark – och, får man förmoda, merparten av de journalister, politiker och opinionsbildare som följt i hennes spår – anses av Guillou på ett försåtligt sätt ha använt ordet ”relation”.---

"Ett verb som ”kollaborera” har inte minst efter den franska Vichy-regimen under andra världskriget kommit att betyda mer än ”samarbeta”, nämligen att samarbeta med nationens fiende – i Frankrikes fall den tyska ockupationsmakten. Är det Jan Guillous åsikt att de som inte likt han själv instinktivt avfärdar alla säkerhetspolisens bedömningar av islamistisk radikalism, är att betrakta som kollaboratörer, det vill säga som någon sorts fosterlandsförrädare? Ordvalet är hur som helst intressant mot beaktande av avslöjandena i Expressen 2009 om att journalisten Guillou under 1970-talet agerade som hemlig agent i Sverige på uppdrag av sovjetiska KGB."---

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Dokus journalist Sofie Löwenmark avslöjade att en Eko-reporter inledde en relation med en islamist. Johan Lundberg kritiserar Jan Guillou.
 • Redigerat 2021-05-25, 05:57 av Göstage
Göstage
2021-06-01, 13:27
#48

Raad Al-Duhan åtalas misstänkt för grovt penningtvättsbrott.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Brottet ska ha begåtts 2017 och har koppling till en förening som han tidigare stod bakom, enligt Gefle Dagblad.
Jimmy.L
2021-06-07, 07:03
#49

Raad al-Duhan, 36, klassas av regeringen som ett hot mot rikets säkerhet.

Han är dömd för att ha hotat den dåvarande chefredaktören på Gefle Dagblad och numera Expressen-reportern Anna Gullberg till livet och han har på sociala medier hotat statsminister Stefan Löfven med att ”din dag kommer”.

Samtidigt står al-Duhan i centrum för skandalen som skakar Sveriges radio efter avslöjandet att han inlett en personlig relation med en reporter som granskat hans fall.

Nu berättar Gävleimamens son själv för första gången om det som hände mellan honom och reportern:

– Relationen har utvecklats stegvis, vi blev vänner, säger han.

https://www.expressen.se/nyheter/utpekade-islamisten-om-sin-relation-med-sr--reportern-vi-blev-vanner/

Utpekade islamisten Raad al-Duhan, 36, klassas av regeringen som ett hot mot rikets säkerhet.
kamera0710
2021-06-07, 07:17
#50

Intressant i alla fall med det Jan Guillou skrev i Expressen:

"Skillnaden är att Ekoreportern förtjänstfullt skildrat Säpos förföljelse mot Raad al-Duhan och andra där Säpo utan framgång försökt sätta fast dem för brott, men när det misslyckades övergick till taktiken ”hemliga bevis” för att få till terroriststämpling.

Då handlar det om ett rättsosäkert och med principen om likhet inför lagen föga överensstämmande undantagsförfarande som bara riktas mot utländska medborgare."

Men det här ska förhoppningsvis klarna, oavsett om han har rätt eller fel. Men jag har inte kunnat hitta några bemötanden alls av detta påstående. Men det kanske någon annan har. Länka i så fall gärna.

https://www.expressen.se/kultur/i-fallet-med-ekoreportern-ar-starka-krafter-i-gang/

Johan Lundberg kritiserade Jan Guillous beskrivning av sajten Doku som ”Säpokollaboratörer”. Jan Guillou svarar att Säpo ”hämnas”.
Jimmy.L
2021-06-07, 07:18
#51

#50: Han gillar ju terrorism så vem är förvånad över det uttalandet.

Göstage
2021-06-07, 07:29
#52

#50 Jan Guillous försök att sparka sig trött på andra journalister för att få lite uppmärksamhet känns alltför introvert åtminstone för att engagera mig någon längre stund. Blir mest att man noterar diverse repliker på olika håll från hans (tidigare) kollegor.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

I debatten som följde efter avslöjandet om SR-reportern och islamisten tog Jan Guillou upp Nyamko Sabunis relation med en programledare som tidigare exempel.
kamera0710
2021-06-07, 07:35
#53

När det gäller frågor om just rättssäkerhet har jag ändå intrycket att Guillou brukar ha på fötterna när han uttalar sig. Och har han inte på fötterna i det han säger i #50 ska det förhoppningsvis komma fram.

Sedan kan jag hålla med om att det inte var så lyckat att dra in Persson/Sabuni i diskussionen.

 • Redigerat 2021-06-07, 07:38 av kamera0710
Jimmy.L
2021-06-07, 07:59
#54

#53: Guillou tycks ha en kärlek till terrorister, och tror sig vara expert efter några böcker. Han vill heller inte betala skatt så jag begriper inte hur man kan hylla en person och påstå att han kan något om rättssäkerhet.

Hayabusa
2021-06-07, 08:32
#55

Guillous böjelse för konspirationer ger jag inte mycket för.

"Den med Säpo kollaborerande hatsajten doku.nu ger sig inte. De ska till varje pris få oss att tro att den 32-åriga kvinnliga reportern på Dagens eko haft sex med en muslim."

Nja, där får jag nog påstå att Guillou spårar ur en del. Guillou vet något som Säpo inte vet? Kanske borde Guillou ta över Säpos arbetsuppgifter?
Nej, hans gamla gräl med Säpo och staten verkar ännu gnaga i hans ego.

Hayabusa
2021-06-07, 08:33
#56

#55 Citatet är hämtat från AB, skrivet av Jan själv.

Göstage
2021-06-08, 08:21
#57

Kanske finns en förklaring till jan Guillous senaste utspel i den nya tidens ideologi och politik, "där kapitalister och jordägare ersatts med juden och det globala proletariatet är ersatt med araberna", vilket Johan Westerholm påminner om på Ledarsidorna:

"Denna våldsromantik attraherade på 1970-talet journalisten och författaren Jan Guillou som i ett reportage i Lektyr redogör för sin tid i PFLP. Tränad till terroristattacker och endast med vad Guillou själv anger som yttre omständigheter nära att själv utföra dom. Guillou kan sägas representera den sekulära delen av vänsterns våldsromantik."---

Måhända går ränderna aldrig ur?

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Vänstern i allmänhet och den kristna vänstern i synnerhet har en lång och inte okomplicerad historia med politiskt motiverat våld. Ett våld som attraherar den kristna vänstern och som inte sällan b...
Jimmy.L
2021-06-08, 08:24
#58

#57: Vänstern har väl alltid haft en kärlek till kriminella.Ju grövre ju bättre…

Jimmy.L
2021-06-14, 08:41
#59

Nästan en månad har gått sedan det blev känt att en reporter på Ekot och Sveriges Radio hade inlett en privat relation med den utpekade islamisten Raad al-Duhan som klassas som ett hot mot rikets säkerhet. En person som reportern även själv hade bevakat journalistiskt.

Nyheten avslöjades av sajten Doku.

I samband med avslöjandet beslutade Sveriges Radio att låta två reportrar granska den senaste tidens händelser.

Bland annat har man i granskningen försökt ta reda på hur det gick till när reportern gjorde sina reportage och hur reportern har jobbar men även Sveriges Radios agerande.

– Vi har inte fått fram alla svar. vi hade velat gå igenom researchen till reporterns granskning men det får vi inte. Det är oklart om den ens finns i företaget. Vi får inga svar på det, men vi hade kanske förväntat oss en större öppenhet, säger Rebecka Montelius som är en av reportrarna som har gjort granskningen till P1 Morgon.

Nils Hanson, tidigare ansvarig utgivare för SVT:s Uppdrag Granskning är kritisk.

– Det är uppenbart att man tog mer hänsyn till den egna medarbetaren än publiken. Jag tycker bara detta faktum att det uppstod misstankar att reportern har tagit ovidkommande hänsyn på något sätt. Det räcker för att man ska säga att den här granskningen har inte bärkraft längre, säger Nils Hanson till P1 Morgon.
https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/efter-kritiken-mot-sveriges-radio-utredning-klar.R8-NB929Z

Nästan en månad har gått sedan det blev känt att en reporter på Ekot och Sveriges Radio hade inlett en privat relation med den utpekade islamisten Raad al-Duhan som klassas som ett hot mot rikets säkerhet. En person som reportern även själv hade bevakat journalistiskt.
Göstage
2021-06-14, 08:58
#60

#59 Som väntat då…

SR, som skröt om sina framstående och oberoende faktagranskare under rubriken "Faktiskt" för några år sedan klarar inte av att ens granska sig själva. Men de lyckades upprätthålla skenet av något slags aktivitet under en månad…🤔

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Amatörmässig och vinklad faktagranskning bidrar i praktiken till att göra journalistik till opinionsbildning, skriver kolumnisten Håkan Boström. Drygt en månad
Jimmy.L
2021-06-14, 09:08
#61

#60: Ja det är märkligt att dom inte lyckas utreda sig själva.

Jimmy.L
2021-06-14, 17:17
#62

SR-reportern inledde en personlig relation med den utpekade säkerhetsrisken Raad al-Duhan, som hon samtidigt granskade.

Men när hon i oktober förra året slutade sin tjänst gavs en helt annan förklaring till varför.

Och Ekot-ledningen berömde reportern i ett mejl till alla Medarbetare för hennes insatser i samband med avslutet.

Först sju månader senare – då Doku avslöjade den verkliga bakgrunden till varför reportern slutade – fick kollegerna veta.

Det avslöjar Sveriges Radios egen granskning av fallet.

https://www.expressen.se/nyheter/ekot-ledningen-beromde-reportern-nar-hon-slutade/?referrer=todays-news

SR-reportern inledde en personlig relation med den utpekade säkerhetsrisken Raad al-Duhan, som hon samtidigt granskade.
Jimmy.L
2021-06-29, 13:40
#63

Under en granskning utvecklade SR-reportern och islamisten Raad al-Duhan en relation.

Ekot har fått hård kritik för att ha haft kvar reportagen – och lägger nu till ett nytt förtydligande till artiklarna.

”Det har blivit en kritisk debatt i media om de här inslagen. Vi vill fortsatt ge publiken en möjlighet att ta del av inslagen”, står det.

https://www.expressen.se/dinapengar/ekot-gor-ny-andring-efter-avslojandet-om-reportern/?referrer=todays-news

Under en granskning utvecklade SR-reportern och islamisten Raad al-Duhan en relation. Ekot har fått hård kritik för att ha haft kvar reportagen – och lägger nu till ett nytt förtydligande till artiklarna. ”Det har blivit en kritisk debatt i media om de här inslagen. Vi vill fortsatt ge publiken en möjlighet att ta del av inslagen”, står det.
Göstage
2021-06-30, 09:27
#64

#27 ff Johan Westerholm på Ledarsidorna granskar Sveriges Radios utredning av sin egen handläggning av "fallet med reportern och objektet", och kommer fram till en given fråga.

"Sveriges Radios internutredning av sig själva är klar och presenterades under gårdagen efter omfattande kritik när en journalist inlett en för nära relation med en person som nyhetsbevakningen handlade om. Utredningen, och hur Sveriges Radio möter kritiken mot bolaget gör det smärtsamt tydligt att problemet inte är redaktionellt. Det är kulturellt och frågan som hänger kvar i luften är given:

Vad döljer VD:n Cilla Benkö?"---

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Sveriges Radios internutredning av sig själva är klar och presenterades under gårdagen efter omfattande kritik när en journalist inlett en för nära relation med en person som nyhetsbevakningen hand...
Jimmy.L
2021-06-30, 09:44
#65

#64: Märkligt hur man på SR viftar bort kritiken som dom fått.

Göstage
2021-06-30, 10:02
#66

#65 Ja, så länge de har hela partiapparaten i ryggen har de råd att vara kaxiga.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2021-06-30, 16:08
#67

#66: Ja tyvärr.

Göstage
2021-10-29, 08:49
#68

Idag ställs föremålet för den heta lågan inför rätta, anklagad för grovt penningtvättsdbrott.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

I dag ställs sonen till den så kallade Gävleimamen inför rätta i Gävle tingsrätt för grovt penningtvättsbrott. Det är den man som Säpo har pekat ut som ...
 • Redigerat 2021-10-29, 08:50 av Göstage
Upp till toppen