Annons:
Etikettersamhälletdebattekonomi
Läst 211 ggr
Fornöga
2023-08-14 20:42

Studieförbund, religiösa samfund, etniska föreningar och deras finansiering

"Idag är det i Sverige en fullständig självklarhet att i princip all kulturell verksamhet måste finansieras, åtminstone delvis, med skattepengar. Vi vräker miljarder över studieförbund, idrott, konst, museer, presstöd, public service, religiösa samfund och diverse intresseföreningar.

Hur länge kommer det vara så?," frågade 72mm i tråden Bidragsregnet ohållbart? 2019, och fortfarande är det så, även om ifrågasättanden nu hörs oftare.

Nu fortsätter ovannämnda tråd här, liksom tråden OK för stöd till ifrågasatt förening med liknande frågeställning.

Tråden "Bidragssverige" som handlar om olika sorters fusk med bidrag till enskilda personer berörs inte.


Re:tired.

iFokus är ett nätverk av intressesajter om allt mellan himmel och jord
  • Redigerat 2023-08-14 20:57 av Fornöga
Annons:
Fornöga
2023-08-14 20:46
#1

Det är inte statens uppgift att uppmuntra separata etniska identiteter- stoppa bidragen till etniska föreningar, är budskapet i en ledare signerad Håkan Boström i GP.

"Liberalerna vill stoppa de statliga bidragen till etniska föreningar inför höstens budgetförhandling. Det är en linje som Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna drivit i ett antal år. Det fjärde Tidöpartiet, Kristdemokraterna, sätter sig dock än så länge på tvären.

Tanken att staten ska stödja etniska föreningar, eller invandrarföreningar som det hette tidigare, är en gammal 1970-talsidé. Invandrarna, ofta från Finland, Grekland, Chile eller Jugoslavien, var relativt få men hade i regel arbete och ansågs ha rätt att få bevara sin kultur på fritiden."---

" Det har gått ett halvsekel sedan 1970-talet och i dag ser Sverige radikalt annorlunda ut. Vi har stora problem med en bristande integration. I det läget är det inte alls uppenbart att samhället ska stödja organisering efter etniska riktlinjer."---

" Att avskaffa öronmärkningen av pengar till just etniska föreningar kommer knappast göra några underverk för integrationen. Men det ska ses som en del i ett mer liberalt förhållningssätt där staten vänder sig till individer snarare än till kollektiv och där det som förenar ges större tyngd än det som åtskiljer.

Det kanske också kan hjälpa oss komma bort från det märkliga dubbelseende som gör allt tal om svensk etnicitet och kultur tabubelagt samtidigt som främmande etniciteter och kulturer ses som något självklart bevarandevärt."


Re:tired.

Liberalernas krav på att stoppa bidragen till etniska föreningar är principiellt riktigt. Det är inte statens uppgift att uppmuntra separata etniska identit
  • Redigerat 2023-08-14 20:50 av Fornöga
Fornöga
2023-08-15 07:51
#2

#1 Bidragen till de etniska föreningarnas verksamhet kommer inte att försvinna efter ett genomförande av Liberalernas förslag, de byter bara adresslapp. Detta om man skall tro Malin Siwe på Expressens ledarsida, som skriver:

"Johan Pehrson talar om att ta bort bidrag till etniska föreningar och i stället öka stödet till idrotts- och kulturföreningar. Hur blåögd kan man bli? Etniska föreningar kommer i så fall bara att byta skepnad och namn, bli kulturföreningen Donau eller idrottssällskapet Zidane.

Pehrson om någon borde veta. Folkpartiet blev Liberalerna utan att en käft upptäckte någon skillnad i praktiken.

Det enda rimliga är att behandla alla lika, oavsett ursprung, och låta civilsamhället bli civilt igen.

Ta bort bidragen för vuxnas fritidsliv och satsa kontrollresurserna på att stävja fusket inom ungdomsföreningarna."


Re:tired.

Bidragen till etniska föreningar ska bort, säger Johan Pehrson. Men menar han verkligen alla bidrag? Jag tvivlar.
Fornöga
2023-08-27 09:27
#3

De styrande partierna i Botkyrka (S, MP, L och KD) avslutar samarbetet med Centerpartiet, enligt de senare på grund av att de inte vill tillstyrka mer pengar till skandalomsusade ABF. Socialdemokraterna förnekar det sambandet.
Källa.


Re:tired.

De styrande partierna S, MP, L och KD i Botkyrka avslutar samarbetet med C på grund av samarbetssvårigheter.Enligt Centerpartiets gruppledare Dag Ahlse ...
H
2023-08-27 12:16
#4

”Centerpartiets gruppledare i Botkyrka Dag Ahlse, fattade med stöd från kommunstyrelsen tidigare ordförande Ebba Östlin (S) beslutet om att säga upp kommunens bidrag till det lokala ABF-förbundets fritidsgårdar. Detta efter att en extern granskning fastslagit att narkotika och personer med skyddsväst i lokalerna förekom i lokalerna.”

Fornöga
2023-09-23 11:43
#5

Håkan Boström uppmärksammar på GP:s ledarsida Riksrevisionens starka kritik om den bristande kontrollen av hur studieförbunden handskats med de statliga bidragen, vilket enligt rapporten öppnat för systematiskt fusk från oseriösa aktörer. Bland annat till följd av detta kommer sittande regering att dra ner på bidragen med cirka 30% till studieförbunden under mandatperioden, samtidigt som kontrollkraven skärps.

"När människor börjar missbruka tilliten får det konsekvenser. Det grundläggande problemet i Sverige är dock att civilsamhället – där studieförbunden ingår – i så hög grad är beroende av statsbidrag. Så var det naturligtvis inte i civilsamhällets barndom. Människor gick samman på sin fritid och bildade studiecirklar eller föreningar för olika allmännyttiga ändamål. Någon statlig ersättning var det inte tal om. I stället väntades medborgarna bidra efter förmåga."---

"Ett civilsamhälle som sitter i knät på staten kommer också anpassa sig till den och smälta samman med den politiska makten. Det är precis vad som har hänt i Sverige. Fackföreningsrörelsen är bara det mest övertydliga exemplet."----

"Totalitära stater inkorporerar alltid civilsamhället i staten, som en av sina första åtgärder. Faran med att göra sig beroende av staten är större än att man plötsligt kan få lägre bidrag. Sakta förtvinar verksamhetens oberoende, själ och mening. Då är korruptionen snart ett faktum."


Re:tired.

Oberoende föreningar, studiecirklar och andra frivilliga medborgarsammanslutningar utgör ryggraden i ett fritt samhälle. Dagens statsberoende svenska civilsamhälle
Fornöga
2023-09-23 17:36
#6

Utbildningsminister Mats Persson replikerar ABF på Expressen debatt:

"Jag ställer mig mycket frågande till att företrädarna för ABF anklagar mig för att ha dolda motiv med omprioriteringarna vi nu har gjort. Till skillnad från när Anna Ekström som socialdemokratisk minister ansvarade för studieförbunden, görs nu stora insatser för att motarbeta fusk i verksamheten. Jag blundar inte för den hårresande rapport där Riksrevisionen visar på ”brister i alla led”.---

"Det är häpnadsväckande att ABF inte visar någon form av självkritik efter senaste årets skandal inom ABF.

Att ABF slår på demokratitrumman samtidigt som dess lokalavdelning i Botkyrka har låtit sig bli ett tillhåll för kriminella nätverk visar på bristande självinsikt.

Det förvånar än mer med tanke på att 40 medlemmar nyligen lämnade S i Botkyrka med anledning av skandalen. Eller som de själva uttrycket det ”viktigt att förstå att vi inte lämnar Socialdemokraterna i Botkyrka, utan Socialdemokraterna i Botkyrka har lämnat socialdemokratin.”

Det vore på sin plats att ABF ber både det svenska folket och övriga civilsamhället om ursäkt.

Den förtroendeskada som det medfört kommer finnas kvar under lång tid."


Re:tired.

Föreningslivet är en viktig del av vårt samhälle. Och studieförbunden gör viktiga insatser. Det finns dock inget direkt likhetstecken mellan ett starkt civilsamhälle och just studieförbundens statliga finansiering, skriver utbildningsminister Mats Persson (L).
  • Redigerat 2023-09-23 17:36 av Fornöga
Annons:
Fornöga
2023-10-24 13:38
#7

Vad pågår i ABF:s lokaler i Norrköping? DOKU granskar:

"Bakom stängda dörrar i ABF:s lokaler läggs mediestrategier upp för hur Palestinaföreningar ska slippa ta avstånd från Hamas vid möten med journalister. Där hävdas också att Israel inte har någon civilbefolkning, att de israeliska ungdomar som mördades under en musikfestival egentligen var militär som firade en ny bosättning och att israeliska barn vill döda araber och muslimer."---


Re:tired.

Bakom stängda dörrar i ABF:s lokaler läggs mediestrategier upp för hur Palestinaföreningar ska slippa ta avstånd från Hamas vid möten med journalister. Där hävdas också att Israel inte har någon civilbefolkning, att de israeliska ungdomar som mördades under en musikfestival egentligen var militär som firade en ny bosättning och att israeliska barn vill döda araber och muslimer.
Fornöga
2023-10-28 08:32
#8

#7 Alexander Christiansson, kulturpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna skriver på Aftonbladet debatt att det är dags att sluta ge bidrag till studieförbund "som finansierar aktörer som hyllar massakrer, propagerar för terrorism och antisemitism. Inte en skattekrona ska gå till islamister och antisemiter."


Re:tired.

SD: Dra in bidragen till studieförbund som ABF
Fornöga
2023-11-08 21:51
#9

Peter Kadhammar i Aftonbladet är rättfram i sin anlys av kulturvänsterns jeremiader över minskning av en rundhänt veckopeng. (Ej plusartikel i nuläget.)

*"Riksrevisionen konstaterade i rapporten att det är stor ”risk för att statsbidraget går till annat än folkbildning”.

Hördes några rasande rop om dråpslag förra året? Om stölder och bedrägerier där skattebetalarna får betala? Om det skandalösa i att stora delar av pengar som ska gå till folkbildning hamnar hos yrkeskriminella och mindre nogräknade vardagstjuvar?

Inte vad jag kan minnas.

Regeringen vill nu sänka bidragen till studieförbunden med sammanlagt 500 miljoner kronor över en treårsperiod, från 1,8 miljarder kronor till 1,3.

Förlusten av de 500 miljoner som regeringen vill minska bidragen kanske inte ens behöver märkas? Om studieförbunden slutar dela ut pengar till folk som inte ska ha dem?

Protesterna mot de minskade bidragen kommer främst från vänster. Den lilla vänster som fortfarande finns kvar i Sverige krymper för varje protest den framför och varje banderoll den höjer.

Den breda vänstern sällar sig till den gamla sektvänstern genom att utstöta skrik och förfäran medan högern fångar upp väljare genom att driva verkliga frågor.

Vänstern låtsas att folkbildningen dör när bidragen minskar.

Högern agerar och har under flera decennier blivit allt starkare. Det där har sossarna fattat som nu åker på studieresor till Danmark för att finna en politik."---


Re:tired.

När regeringen i sin senaste budget meddelade att studieförbunden ska få mindre pengar i bidrag blev det förstås protester.
  • Redigerat 2023-11-08 21:54 av Fornöga
Fornöga
2023-11-16 09:25
#10

Johan Westerholm på Ledarsidorna har tagit del av en undersökning av Studieförbundet Ibn Rushd verksamhet.

"Studieförbundet menar att de är bäst i klassen på integration. Fler tecken tyder dock på nu att verksamheten mycket väl kan visa sig vara inkörsporten till ett livslångt utanförskap för kursdeltagarna istället för att bli en del av samhället," skriver Westerholm.

"Det finns inte förutsättningar för kursdeltagarna att bli delaktiga i samhället annat än att det förstärker in integration i ett utanförskap med religiösa förtecken. En religiositet som är långt ifrån så utbredd som studieförbundet vill teckna utan består i praktiken av de imamerna i de olika muslimska församlingarna och deras närmaste familjemedlemmar.

Hälften av studieförbundets verksamhet bygger på en förmedling av kunskap om islam och av utbildningen i språk fördelar sig arabiskan i relation till undervisning i svenska i tio till ett. Det vill säga för varje timma av Svenska för invandrare, SFI, genomför studieförbundet tio timmars studier i arabiska på grund- eller fortsättningsnivå.

Arabiskan är även, menade studieförbundet tidigare, ett verktyg för att förstå islam bättre.

Med den i relativt låga kunskapen och användandet av arabiska kan flera verksamheter utmanas. Kanske främst Ibn Rushds integrationsarbete som visar sig integrera nyanlända i ett livslångt utanförskap med religiösa förtecken istället för att bli en del av Sverige."


Re:tired.

Novus tidigare publicerade undersökning av språk och religiositet bland svenska vuxna utmanar en rad med tidigare dogmer. Bland annat studieförbundet Ibn Rushd verksamhet. Studieförbundet menar att...
Fornöga
2023-12-11 10:07
#11

"Studieförbundet Ibn Rushd ska ha använt en bok om barnuppfostran som bland annat anger att homosexualitet är en synd och att misshandel av barn och ”olydiga” hustrur är okej.

Nu kallar utbildningsminister Mats Persson (L) till sig förbundet.

– Vi vidtar en rad olika åtgärder för att komma åt fusk och felaktiga värderingar, säger han till TV4", skriver GP.

Varför inte helt enkelt strypa bidragstillförseln?🤨


Re:tired.

Studieförbundet Ibn Rushd ska ha använt en bok om barnuppfostran som bland annat anger att homosexualitet är en synd och att misshandel av barn och ”olydiga” hustrur är okej. <br/>Nu kallar utbildningsminister Mats Persson (L) till sig förbundet. <br/>– Vi vidtar en rad olika åtgärder för att komma åt fusk och felaktiga värderingar, <a href="https://www.tv4.se/artikel/3UmIKaowTVPb9ZOzNRrL62/studiefoerbund-kritiseras-foer-studiematerial-kallas-upp-av-ministern" id="link-351562976fbb43f67a2b6837ae8f08f1">säger han till TV4.</a>
Fornöga
2023-12-11 10:07
#12

#11 Men i Malmö fortsätter kranarna att flöda.


Re:tired.

Även om studieförbundet Ibn Rushd tvingas betala tillbaka 146 900 kronor av de skattestöd föreningen fått är finanserna goda. Samma vecka som studieförbundet kunde avslöjas bedriva utbildning när v...
H
2023-12-12 17:44
#13

”Helsingborg stoppar allt ekonomiskt stöd till studieförbundet Ibn Rushd. Detta sedan en granskning på nationell nivå visat att studieförbundet använt sig av ett studiematerial som bland annat framställer barnaga som acceptabelt och homosexualitet som synd.”

https://www.hd.se/2023-12-11/helsingborg-drar-in-stodet-till-ibn-rushd-efter-granskning

OBS! Låst artikel.

Helsingborg stoppar allt ekonomiskt stöd till studieförbundet Ibn Rushd. Detta sedan en granskning på nationell nivå…
Annons:
Fornöga
2023-12-14 08:55
#14

"Det kommer att krävas orimligt stora resurser för att säkerställa att bidrag till studieförbund inte hamnar i orätta händer om vi inte reformerar finansieringen i grunden," skriver Naomi Abramowicz på GP:s ledarsida.

"Dessvärre är det inget nytt att staten har usel koll på hur statsbidragen till studieförbunden används. Det är välkänt att det förekommer såväl fel som fusk. Förra året publicerade Riksrevisionen en rapport där den påpekade att ”det finns brister i alla led” när det kommer till kontroll och uppföljning.[2] Vad som är nytt är att den nuvarande regeringen vill reformera systemet för stödet till folkbildningen i grunden. Det är också en av punkterna i Tidöavtalet."---

"Utbildningsminister Mats Persson (L) har redan meddelat att anslagen till studieförbunden kommer att minska de kommande åren. Det är ett steg i rätt riktning. Men Tidöpartierna borde gå längre. Sverige borde byta till en modell där studieförbunden till största del finansieras av medlemsavgifter, som bör vara avdragsgilla, i stället för statliga bidrag.

Det vore inte en nedmontering av demokratin, utan en rimlig prioritering med statens begränsade resurser. För det här kommer garanterat inte att vara sista gången som aktörer använder sig av skattepengar för att sprida värderingar som inte hör hemma i Sverige."


Re:tired.

Det kommer att krävas orimligt stora resurser för att säkerställa att bidrag till studieförbund inte hamnar i orätta händer om vi inte reformerar finansieringen i grunden.
Fornöga
2023-12-16 08:19
#15

"Barn befaras ha undervisats i muslimsk sharialag – för skattemedel. Detta rapporterar Folkbildningsrådet i en nyutkommen granskning av det muslimska studieförbundet Ibn Rushd.

Vad är Ibn Rushd? Hur fungerar egentligen Sveriges stöd till studieförbund?

Och vad händer med ett samhälle som delar ut bidrag utan att kunna kontrollera vad de används till?"

Det är frågor som Henrik Jönsson tar upp i veckans video under rubriken “Bidragsislamism- så skattefinansieras extremism i Sverige".

Innehållsförteckning:

(00:00 - Intro)
01:29 - BIDRAGSISLAMISM
09:43 - Röran Rushd
15:37 - Tillit & tvivel
(21:10 - Outro)


Re:tired.

Barn befaras ha undervisats i muslimsk sharialag – för skattemedel. Detta rapporterar Folkbildningsrådet i en nyutkommen granskning av det muslimska studiefö...
  • Redigerat 2023-12-16 08:20 av Fornöga
H
2023-12-16 08:47
#16

#15 Det bör Sverige sätta stopp för, även om de röd/gröna blir upprörda.

Fornöga
2023-12-17 09:58
#17

"Min dräng hade också en dräng."🤔

SIDA- en gren av socialdemokratin?

"Sida har genom årens lopp stöttat rent auktoritära regimer ekonomiskt, och att den palestinska myndigheten än i dag är största mottagare av svenska offentliga biståndspengar har stuckit i ögonen på många. Chef för Sida är Carin Jämtin, som gick till posten som generaldirektör från att ha varit partisekreterare i Socialdemokraterna, är ett typexempel på när utnämningsmakten använts på ett tveksamt sätt och politiseringen ökat ännu mer." (Smedjan 2020. Sedan dess har Jämtin ersatts som GD.)

Civil Right Defenders, SIDA-beroende.

"Civil Rights Defenders fick under 2021 drygt 81 miljoner kronor i offentliga bidrag från myndigheter som Sida, Allmänna Arvsfonden och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor." Källa


Re:tired.

I decennier har svenska riksdagspartier använt biståndspengar till politiska projekt utomlands. När Sverigedemokraterna ville göra detsamma blev det stopp. Milton Friedman kan hjälpa oss förklara logiken bakom den märkligaste delen av det svenska biståndet.
  • Redigerat 2023-12-17 10:57 av Fornöga
H
2023-12-17 10:55
#18

#17
”Förlorarna är givetvis skattebetalaren, som troligen vill ha effektivt bistånd för sina surt förvärvade slantar, eller till och med få ut pengarna i lön och själv välja i den uppsjö av privata hjälporganisationer. Mycket lite talar för att dessa politiska stiftelser skulle stå sig särskilt bra i konkurrensen.”

Fornöga
2023-12-20 09:23
#19

Gästkrönikören Henrik Jönsson tar på GP:s ledarsida upp bidragsflödet till studieförbund med tvivelaktiga syften.

"Under den gångna veckan har det muslimska studieförbundet Ibn Rushd utsatts för både hård och befogad kritik efter att det uppdagats att man vid 54 tillfällen använt en läslista med sharia-inslag vid undervisning av barn.

Detta är inte första gången Ibn Rushds omdöme som skattefinansierat studieförbund ifrågasätts. I våras polisanmälde Malmö stad en av förbundets medlemmar efter att han bemötte bidragsnedskärningar med hot om kravaller.
När Göteborgs kunskapscentrum mot organiserad brottslighet fann omfattande ekonomiska oegentligheter i förbundets ekonomi valde Ibn Rushd, i stället för att bemöta anklagelserna att kalla den utredande organisationen ett ”säkerhetshot.”---

"Problemet är dock större än ett enskilt studieförbund, och genomsyrar hela den svenska folkbildningsrörelsen."---

"Konsekvensen av detta är att Folkbildningsrådet, som delar ut drygt två miljarder kronor årligen, dragit till sig extremister, kriminella och bedragare –enligt vissa visselblåsare bedöms studieförbundens fusk nu uppgå till mellan 60 och 70 procent av den totala verksamheten.

Denna tillitsbaserade ordning riskerar således inte bara att frånta dåren hans pengar – det saboterar dessutom tilliten till hela det svenska samhället."


Re:tired.

Att dela ut miljarder i bidrag till studieförbunden utan egentlig kontroll och sedan förvänta sig att modellen inte ska locka till sig bedragare är rena dårskapen.
H
2023-12-20 13:07
#20

#19 Usch, man blir upprörd och förbannad!

Annons:
Fornöga
2023-12-22 15:42
#21

Morgan Johansson och Anders Lindberg är sura för att Svenska Freds- och skiljedomsföreningen går miste om ett statligt bidrag på 2,7 miljoner. Då måste det vara ett bra beslut! 😉

"Regeringen har beslutat att avskaffa det ekonomiska stöd som ges till fredsorganisationer, där Svenska Freds- och skiljedomsföreningen – ofta förkortade till Svenska Freds – har varit den största mottagaren av stödet. Nu rasar organisationen mot beslutet i ett pressmeddelande där man kallar beslutet en ”riktad attack mot kritiskt granskande röster”, skriver Nyheter Idag.

"Under 2023 har stödet omfattat omkring 20 miljoner fördelat på 18 organisationer, varav 2,7 miljoner gick till Svenska Freds."---


Re:tired.

Regeringen har beslutat att avskaffa det ekonomiska stöd som ges till fredsorganisationer, där Svenska Freds- och skiljedomsföreningen - ofta förkortade till Svenska Freds - har varit den största mottagaren av stödet. Nu rasar organisationen mot beslutet i ett pressmeddelande där man kallar beslutet en "riktad attack mot kritiskt granskande röster". – Det här beslutet kan inte
  • Redigerat 2023-12-22 15:44 av Fornöga
Fornöga
2024-01-05 08:19
#22

#21 Ett minskat statligt stöd till Svenska Freds och liknande organisationer är inget demokratihot, anser Mimmie Björnsdotter Grönkvist på Expressens ledarsida.

När Tidö-regeringen tog bort Sidas infokomanslag1, som gick till att finansiera information och opinionsbildning om bistånd i Sverige, var tongångarna liknande de som nu hörs. Annika Strandhäll, S, kopplade till och med samman de två indragna stöden i en debattartikel, för att försöka spä på bilden av att civilsamhället hotas.

Regeringens intentioner är att biståndet i högre grad ska gå till civilsamhället utomlands. Man vill prioritera stöd till länder där demokrati blott är en avlägsen dröm, framför att göda aktörer på hemmaplan.

Att regeringen väljer så går det förstås att ha invändningar emot, och att organisationer som tar emot bidrag är kritiska är föga förvånande, men det är inte ett hot mot den svenska demokratin."---

1/ infokom=informations- och kommunikationsverksamhet


Re:tired.

Nej, det är inget hot mot demokratin att regeringen vill satsa biståndspengar utomlands i stället för i Sverige.
  • Redigerat 2024-01-05 08:22 av Fornöga
Fornöga
2024-01-05 08:40
#23

Det så kallade demokratistödet är anslag till riksdagspartiernas egna organisationer att bidra till uppbyggnad av demokratiska styrelseskick runtom i världen. Under Löfvens mandatperiod ändrades fördelningsordningen så att partierna fick ansöka om stöd genom Sida.

Detta har medfört att under 2023 tilldelades Socialdemokraterna 36 miljoner kronor, Moderaterna åtta miljoner kronor och Sverigedemokraterna noll kronor, konstaterar bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) på Expressen debatt. "Det är en orimlig ordning att vissa partier har fått ta del av många miljoner i demokratistöd medan andra partier fått litet eller ingenting. Därför gör regeringen nu om demokratistödet", skriver Forsell.


Re:tired.

Det är en orimlig ordning att vissa partier har fått ta del av många miljoner i demokratistöd medan andra partier fått litet eller ingenting. Därför gör regeringen nu om demokratistödet, skriver Johan Forssell.
  • Redigerat 2024-01-05 08:41 av Fornöga
H
2024-01-05 09:33
#24

#23 En demokratisk fördelning 😉
Intresssant läsning.

Fornöga
2024-01-14 10:48
#25

#21 ff "Svenska Freds får helt enkelt börja skramla ihop pengar på egen hand. De är ju en politisk röst, med syfte att kritisera politiska förslag. En propagandamaskin – inte en fredsrörelse. Skattepengar ska gå till att främja fred. Inte hålla gamla rörelser om ryggen", skriver Carolin Dahlman på NWT:s ledarsida.

”Vi ser det här som en riktad attack mot kritiskt granskande röster”, fräste ordförande Kerstin Bergeå i december. Morgan Johansson (S) kallade det indragna bidraget för maktmissbruk, och började dra paralleller till Ungern. ”Det här är som hämtat ur premiärminister Orbáns handbok”, sa han till Etc.

Men deras ytterst överdrivna anklagelser var oroväckande polariserande. Ingen har tystats. Det är ingen attack. Att dra in ett bidrag till en organisation med ordet ”fred” i namnet är inte detsamma som att vara emot fred. Svenska Freds åtnjuter fortfarande yttrandefrihet, och full rätt att lobba för sina åsikter, med debattartiklar, demonstrationer och politikermöten. Skillnaden är att skattebetalarnas pengar istället går till faktiskt fredsskapande arbete – till civilsamhället i andra länder – och inte till en vänstervriden lobbyorganisation här i Sverige."---

https://www.nwt.se/2024/01/13/carolin-dahlman-helt-ratt-att-stoppa-bidrag-till-svenska-freds-5a9d5/


Re:tired.

  • Redigerat 2024-01-14 10:50 av Fornöga
Pyttelite
2024-01-14 10:55
#26

#25: Lite lustigt att en organisation som skriker om sitt oberoende är så beroende av statliga allmosor.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Fornöga
2024-01-29 09:27
#27

"Trots att en fjärdedel av Malmös intäkter kommer från det kommunala utjämningssystemet har staden pumpat ut miljonbidrag till det islamistanstrukna studieförbundet Ibn Rushd.

Sedan 2020 har Malmös kulturförvaltning beviljat över tre miljoner kronor i stöd till deras verksamhet", skriver Carl Albinsson från Timbro på Expressen debatt.


Re:tired.

Trots att en fjärdedel av Malmös intäkter kommer från det kommunala utjämningssystemet har staden pumpat ut miljonbidrag till det islamistanstrukna studieförbundet Ibn Rushd. Sedan 2020 har Malmös kulturförvaltning beviljat över tre miljoner kronor i stöd till deras verksamhet, skriver Carl Albinsson på Timbro.
Annons:
Upp till toppen
Annons: