Politikerna

Regeringsbildningsvåndan 2018

2018-09-16 10:29 #0 av: Göstage

Peter Hjörne i GP är av uppfattningen att det bästa sättet att förhindra att SD växer över huvudet på övriga partier är att välja att föra samtal med dem, och att göra det n u. SD kan tvinga övriga partier till att välja mellan en större koalition över blockgränserna eller ställa dem inför ett nyval. Hjörne skriver:

"Gång efter annan har Jimmie Åkesson sagt att han inte tänker släppa fram någon regering som inte ger Sverigedemokraterna inflytande över viktiga beslut och lagändringar. Inget parti ämnar göra det! Så vad händer? Kommer verkligen Sverigedemokraterna att våga fälla fyra olika förslag och framkalla ett extraval? Antagligen!"---

"Om Alliansen och Socialdemokraterna, mot all rimlig förmodan, skulle gå samman, bara för att utesluta Sverigedemokraterna från inflytande, så skulle Jimmie Åkesson i fyra år kunna profilera sig och sitt parti som den enda oppositionen. Borgerliga väljare skulle undra vad som blev av vallöftet om skifte vid makten, när SD ligger så nära Alliansen i frågor om till exempel ekonomisk politik och arbetsmarknad."---

"Stefan Löfven har budgetförhandlat med och gett inflytande till ett annat ytterlighetsparti, Vänsterpartiet - ett parti med kommunistiska rötter, som har haft svårt att ta avstånd från socialistiska diktaturer, som vill ta Sverige ur EU, som vill höja skatter, minska valfriheten och som ogillar privat ägande.

Att då i riksdagens utskott, nämnder och kommittéer samtala, inte förhandla, med Sverigedemokraterna borde rimligen inte vara mer skamligt - så länge SD inte tillåts påverka grundläggande, liberala värderingar."---

 "För att travestera biskop Brask: Härtill är vi kanske nödda och tvungna!"

http://www.gp.se/ledare/hjörne-är-vi-nödda-och-tvungna-därtill-1.8264519

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-09-16 10:34 #1 av: Jimmy.L

Nyval eller samarbete över blocken, det sista är väl inte helt omöjligt för att förhindra SD vilket är löjligt. Nästan 20% av väljarna vill man inte se. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-09-16 10:38 #2 av: Göstage

Ja, det är ju ett nederlag för de "etablerade" partierna att välja något de inte vill i beröringsskräck inför SD - de gör skadan för egen del än värre!

Och det är rent av löjligt att ytterlighetspartiet Vänsterpartiet och de islamistinfiltrerade Centern och MP (4,2%!) skall vara med och vara delaktiga i sådana diskussioner.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-09-16 10:49 #3 av: Göstage

Leif GW Persson revanscherar sig för sitt Löfvenkramande innan valet:

"Nu är valet över och utfallet blev det förväntade. Två jämnstora block som vägrar prata med varandra och ett parti i opposition mot båda dessa som dessutom omfattar närmare 18 procent av landets väljare. Den enda politiska enighet som för tillfället råder är att inget av de båda blocken vill ha med Sverigedemokraterna att göra vilket förvånar mig av två skäl.

Dels med tanke på den snabbhet med vilken man anpassade sig till såväl SD:s flyktingpolitik som goda delar av deras kriminalpolitik under det år som föregick valet. Dels vilka som faktiskt röstade på SD. Nio av tio torde vara gamla sossar och borgare och att beskriva dem och därmed var sjätte av landets medborgare som både politiskt brunfärgad och mindre vetande är naturligtvis inte sant.Däremot är det kanske lättare att göra det än att på allvar fundera över orsakerna till deras djupa missnöje med det som till ganska nyligen var deras politiska övertygelse.

Företrädare för de både blocken beskriver läget som ”låst”. Ett annat sätt att göra det vore naturligtvis att se det som det logiska resultatet av deras eget agerande och kanske till och med dra slutsatsen att det därmed är hög tid att bete sig som vuxna och tänkande människor."

https://www.expressen.se/kronikorer/leif-gw-persson/det-ar-forvanande-att-sd-stangs-ute/

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-09-19 07:27 #4 av: Jimmy.L

På frågan om huruvida Moderaterna bör ta makten med hjälp av förhandlingar med Sverigedemokraterna svarade över hälften av tillfrågade M-politiker ja, skriver Expressen.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/manga-m-politiker-vill-ta-makten-med-hjalp-av-sd

Intressant sist citat. 

"– Jag delar långt ifrån kommunisternas uppfattning, men kan ändå prata med dem. Samma gäller med SD. Men enligt den svenska åsiktskorridoren är det bara okej att prata med vänstern, säger Adehlson till Expressen."

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-09-20 13:06 #5 av: eskils

Ivar Arpi har ett radikalt förslag:

" "Svenska folket röstade för kaos.” Anders Lindberg var missnöjd när han kommenterade valresultatet i Aftonbladet TV. (…)

Vår egen riksdag underkände folkets röst redan efter förra valet. (…)

Eftersom väljarna envisas med att välja fel måste de straffas. Därför måste partierna, på grund av sina paradoxala vallöften, visa för väljarna vilket kaos de har skapat. Man måste misslyckas med att bilda regering i fyra talmansrundor, förmodligen måste man även misslyckas med att få igenom en budget. Allt för att väljarna ska inse att det är på väg att gå åt pipsvängen. Politikerna kommer slå ut med armarna och vända sig mot oss: Se vad ni tvingade oss till!

De folkvalda måste köra huvudet ända in i kaklet ett antal gånger innan väljarna kan acceptera att de frångår sina löften. Och eftersom väljarna verkar ha misslyckats med att rösta fram en ny regering, trots att 64 procent valde bort den, återstår kanske bara att politikerna väljer ett annat folk. Det skulle förmodligen underlätta regeringsbildningen."

https://www.svd.se/regeringen-borde-avskeda-folket

Skrattar


Anmäl
2018-09-20 13:10 #6 av: Jimmy.L

Haha.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-09-21 07:45 #7 av: Emo

#5 Skrattar

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2018-09-21 14:17 #8 av: Göstage

Vid en presskonferens nyss lade alliansen fram sin kandidat till riksdagens talman (moderaten Anders Norlén). Man klargjorde även att man kommer att respektera  proportionalitetsprincipen, vilket innebär att man inte kommer att rösta emot SD:s kandidat som andra vice talman. Samtidigt påpekade man att Björn Söder är SD:s eget val för posten, inte alliansens. 

De båda blocken är överens om att fördela ordförandeposterna i utskotten emellan sig, vilket innebär att SD inte kommer att få någon ledande post, något som annars har framförts i förvalsdebatten.   

"Allianspartierna föreslår moderaten Andreas Norlén som talman i riksdagen. De släpper också fram SD:s Björn Söder som andre vice talman.
Alliansens linje är också att vice talmansposterna ska fördelas efter partiernas storlek, vilket innebär att Sverigedemokraterna ska få posten som andre vice talman.

- Proportionalitetsprincipen bör hedras, säger Moderaternas gruppledare Tobias Billsttröm. 

Allianspartiernas ledningar kommer därför att uppmana sina ledamöter att rösta blankt när riksdagen ska rösta om SD:s Björn Söder som andre vice talman.

Centern föreslår Kerstin Lundgren som tredje vice talman.
Alliansen är också överens om att Sverigedemokraterna inte ska få ledande poster i riksdagens utskott."---

TT

Att observera är ju att Vänsterpartiet begärt sluten omröstning om talmännen, vilket innebär att det inte är otänkbart att vissa från exempelvis Centern går emot sitt parti och röstar mot Söder.

Edit.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-09-21 14:35 #9 av: eskils

Norlén verkar som ett bra förslag till talman.

Fattar inte hur Söder ska kunna bli vald till andre vice om Alliansen röstar blankt och alla rödgröna röstar emot honom. SD ensamt är ju inte större än de rödgröna.


Anmäl
2018-09-21 16:00 #10 av: eskils

Info om talmansvalen:

https://www.riksdagen.se/sv/valet-2018/riksdagen-valjer-talman-och-vice-talman/


Anmäl
2018-09-21 16:17 #11 av: Göstage

Verkar ju som det skulle öppna för de rödgröna, men tydligen finns det som praxis att man inte röstar mot de andra partiernas förslag. Om partierna följer denna praxis innebär det att de som lagt fram en kandidat röstar på den medan övriga lägger ner sina röster. 

Om Vänsterpartiet har en kandidat till andra vice talmansposten så röstar alltså de på den medan övriga lägger ner sina röster, och samma sak med SD. Eftersom SD har fler ledamöter än V skulle alltså Söder bli vald på fler röster, och då ingen (normalt) röstat emot skulle han få hälften av rösterna. Hade Alliansen stött Söder hade de ställt sig bakom honom som sin kandidat och kunnat rösta på honom, men de väljer alltså att lägga ner sina röster och utgå från att de rödgröna också följer praxis.

Men det är där det befaras tjuv- och rackarspel från de rödgröna. Ställer sig de sig bakom Vänsterpartiets kandidat kan de även rösta på den personen, medan alliansen alltså lägger ner sina röster (eller går emot partilinjerna och röstar med de rödgröna). Då vinner de rödgröna blockets kandidat, samtidigt som alliansen kan säga att de bara följde praxis.

https://samnytt.se/alliansen-slapper-fram-bjorn-soder-som-andre-vice-talman-men-vagrar-rosta-fram-honom/

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-09-21 16:47 #12 av: Göstage

K-G Bergström i Expressen uttrycker det så här:

"Om Alliansen stödjer SD:s kandidat Björn Söder så får de borgerliga stöd för sin talmanskandidat. Men beskedet från Alliansen idag var att partierna lägger ner sina röster i  valet om Björn Söder. Frågan är om det räcker för SD. Just nu kan det vara tillräckligt för att Söder ska bli vald. Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman sa nyss på en presskonferens att S för närvarande tänker hålla fast vid den praxis som rått hittills om vice talmansvalen. Att de uppdragen ska fördelas utifrån röststyrka. Det skulle betyda att också S lägger ner sina röster. Då förlorar Vänsterpartiets motkandidat till Söder. Men det ska noteras att Ygeman lite svävade på målet i hur partiet till slut ska ställa sig. Om de rödgröna ställer sig bakom V:s kandidat lär hon vinna."---

https://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/vi-har-fatt-tre-klara-besked-blir-sd-som-avgor-detta-/

Återstår att se om SD ställer sig bakom valet av Norlén eller om de lägger ner sina röster.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-09-21 18:36 #13 av: eskils

#11 Aha. Man får hoppas att sossarna följer praxis, men det gör de nog inte. Är väl sura efter valförlusten...

#12 SD är korkade om de inte röstar för Norlén utan släpper fram s-kandidaten.


Anmäl
2018-09-21 20:21 #14 av: Göstage

På måndag och tisdag kommer mycket av det som tisslats och tasslats i och mellan partier och i media upp till ytan, när den nya riksdagen tar plats. SVT:s Mats Knutson funderar över vad som kommer att hända:

"Socialdemokraternas ambition är ju att försöka locka över Centerpartiet och Liberalerna på sin sida och därmed bryta upp Alliansen.

Först ska dock riksdagen anordna en omröstning om statsminister Stefan Löfven. Allt talar för att Alliansen och Sverigedemokraterna då kommer att avsätta honom. En sådan omröstning kan hållas redan på tisdagen. Därefter blir det den nye talmannens uppgift att vaska fram en ny statsminister. 

Går frågan då till Ulf Kristersson tvingas Centerpartiet och Liberalerna att bekänna färg. Är de beredda att hålla ihop Alliansen även om det sker till priset av SD-stöd i riksdagen? Om så sker, räkna med en svekdebatt, ivrigt påhejad av de rödgröna partierna.Vad är då alternativet? Det troligaste är en koalitionsregering med Stefan Löfven, men också det skulle leda till en svekdebatt bland borgerliga väljare. Frågan är vad som är värst för Annie Lööf och Jan Björklund. De har båda målat in sig i hörn där de nu, i praktiken, tvingas välja mellan vad som inom partierna kan uppfattas som ett val mellan pest och kolera."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/analys-hela-havet-stormar-i-riksdagen

#11 Jag tror att sossarna i den dolda omröstningen kommer att ge Jonas Sjöstedts talmansförslag tillräckligt stöd, och MP  gör det nog i ännu högre grad.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-09-22 07:46 #15 av: Göstage

Trist att det verkar som om Björklund, med sin tunna uppbackning på 5,5%, tydligen är den som lyckats kohandla sig till att alliansen ställde upp på att SD inte skall få några ledande poster i utskotten.

Verkar vara samma lillebrorsgnäll som MP håller på med på andra sidan.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-09-22 10:48 #16 av: Göstage

"Röran inför talmansvalet får den tidigare justitieministern Thomas Bodström att reagera.
Han anklagar Annie Lööf för att sky allt samarbete med Socialdemokraterna:
– Det är som att hon blivit biten av en sosse när hon var liten, säger han i TV4 Nyhetsmorgon. Hon skyr ju Socialdemokraterna, vilket är konstigt."---

https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/bodstroms-kanga-till-annie-loof-biten-av-en-sosse/

"Surt sa räven", men ändå lite kul sagt. Skrattar

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-09-22 11:21 #17 av: Göstage

"Sverigedemokraterna kommer rösta på alliansens talmanskandidat Andreas Norlén (M) i talmansvalet på måndag. 
– Av de två nominerade kandidaterna från S respektive M väljer vi att aktivt rösta för M:s kandidat, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande."---

 https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/sd-kommer-rosta-pa-alliansens-talmanskandidat/

Skulle tro att de rödgrönas motdrag blir att de ställer sig bakom Vänsterpartiets val till andre vice talman- öppet eller dolt. Och därmed kan vi kanske placera SD  på allianssidan den här mandatperioden? 

Edit.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-09-22 11:24 #18 av: eskils

#17 Hurra! Glad


Anmäl
2018-09-22 11:45 #19 av: Göstage

Är inte säker på att SD skulle sörja så mycket om den kontroversiella Björn Söder petas. Däremot är det ju en stridsförklaring med Vänsterpartiets krypskytte med dold omröstning för att få bort honom. Varför spelar man inte med öppna kort från de rödgröna? Dessutom frångår man praxis om inte det tredje största partiet får andra vice talmansposten. Då lär det bli samma kohandel vid nästa val o.s.v.

#18 Glad

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-09-22 11:54 #20 av: eskils

#19 Vänsterpartiet är bara en samling halvhysteriska, historiskt okunniga, barnrumpor. (Med undantag av Amineh K.)

Man kan inte förvänta sig normalt vuxet beteende från dem.


Anmäl
2018-09-22 11:55 #21 av: Jimmy.L

Den dagen jag förstår mig på Vänsterpartiet då blir jag munk. Skrattar

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-09-22 11:56 #22 av: Göstage

#20 Så sant! Det trista är att sossarna (och MP) inte drar sig för att spela under täcket med dem...Ledsen

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-09-22 11:58 #23 av: Göstage

"Vi menar att Moderaterna är det parti som har bäst förutsättningar att leda en regering i någon konstellation, givet det parlamentariska läget, säger Jimmie Åkesson."---

https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/sd-kommer-rosta-pa-alliansens-talmanskandidat/

Två besked där: dels att SD stöttar alliansen (under förutsättning att den förblir intakt), dock under förutsättning att det blir Kristersson och inte Lööf som leder en borgerlig regering.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-09-22 18:50 #24 av: eskils

"Alliansen måste bryta beröringsskräcken mot SD och vara beredda att ta makten och regera med Sverigedemokraternas stöd. Det kräver nu flera av landets tyngsta näringslivsprofiler, däribland Antonia Ax:son Johnson.

”Det viktigaste är att Sverige får en alliansregering, och då måste man vara pragmatisk”, säger hon."

Dagens Industri

(Tyvärr är resten av artikeln bakom betalvägg)

Tvivlar dock på att Annie och Jan kan klättra ner från sina höga hästar och bli lite pragmatiska...


Anmäl
2018-09-22 19:15 #25 av: Jimmy.L

#24 Läste något liknande innan valet. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-09-23 11:08 #26 av: Göstage

Brickorna faller på plats:

"Miljöpartiets riksdagsgrupp kommer att rösta på Socialdemokraternas kandidat till talman, Åsa Lindestam, i måndagens omröstning."---

"När det gäller valet av andre vice talman tänker MP stödja Vänsterpartiets kandidat Lotta Johnsson Fornarve. Till den posten har SD nominerat Björn Söder, en kandidat som inte faller MP på läppen.

"Björn Söder står för åsikter vi inte kan acceptera och de borgerliga partierna har redan frångått praxis om att välja utifrån partiers storleksordning", skriver Maria Ferm."

http://www.vt.se/nyheter/talmansvalet-mp-rostar-pa-lindestam-om5477824.aspx

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-09-23 15:10 #27 av: eskils

#26 Partibrickorna verkar formera sig i riktning till att vi får ett 3-partisystem som i England eller Tyskland: ett högerparti (SD, KD, M), ett vänsterparti (V, S, MP), och ett liberalt parti i mitten (L). Frågan är då vart C ska ta vägen.

Hur MP kan rösta på en kommunistliknande person till ett så fint ämbete som Riksdagens andra vice talman är direkt stötande! Har de några tänkande personer kvar bör dessa hoppa av illa kvickt.


Anmäl
2018-09-23 15:17 #28 av: Göstage

Carl Bildt tycker att de rödgröna verkar rätt maniska, om jag förstår honom rätt.

"MP väljer att frångå praxis och rösta på V:s kandidat till posten som andre vice talman. Partiet tycker att SD:s Björn Söder är direkt olämplig för uppdraget. 

Nu slår förre stats- och utrikesministern Carl Bildt tillbaka mot kritiken om att alliansen låter SD få politiskt inflytande.
”De som sätter SD i centrum är ju V och S. De är ju fullständigt fixerade”, skriver han på Twitter."---

https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/mp-frangar-praxis-kommer-rosta-pa-vs-talmanskandidat-/

Vad de rödgröna nu är på väg att göra är att de dels kanske hjälper SD att bli av med Björn Söders inflytande, dels gör honom till en användbar "martyr" för SD.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-09-23 16:02 #29 av: Göstage

Lite roligt (?) att strax efter att jag utnämnt Björn Söder till martyr så fann jag att Anna Kinberg Batra använder just den benämningen om SD.

"Den före detta M-ledaren Anna Kinberg Batra debuterar som ny krömikör i Dagens industri.
I en intervju med tidningen säger hon sig stå fast vid att man måste kunna förhandla med SD i vissa frågor.
– Vi har pratat om dem i åratal och under hela valrörelsen och veckorna efter valet. Under tiden har de blivit martyrer, säger Anna Kinberg Batra till Di."---

https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/anna-kinberg-batra-maste-ga-att-forhandla-med-sd/

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-09-23 19:28 #30 av: eskils

Vänsterns förslag till talman lät sin man bo på hotell för skattepengar:

"Men Lindestam gjorde inget avdrag för sin makes boende – vilket hon är skyldig att göra.

Enligt S-ledamoten hade hon tidigare “kommit överens” med förvaltningen i ett telefonsamtal.

Men i den tjänsteanteckning som finns hos förvaltningen, efter ett telefonsamtal med Lindestam den 3 augusti, står inget om någon medföljande eller något avdrag."

"Hur kommer det sig att du skickade in en rättelse först samma dag som Aftonbladets granskning drog i gång?

– Det hade jag ingen tanke på. Jag kollar inte mina reseräkningar, efteråt, att de är utbetalade eller någonting sånt."

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8wA4xQ/efter-abs-granskning-s-topp-betalar-tillbaka-4-500-kronor


Anmäl
2018-09-24 11:09 #31 av: Göstage

#28 Sossarna går inte oväntat emot praxis och röstar för vänsterpartiets kandidat till posten som andre vice talman.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/0EyJ6M/s-beskedet-rostar-nej-till-sds-bjorn-soder

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-09-24 11:12 #32 av: Jimmy.L

Jag hoppas att Löfven då faller, bedrövligt att man inte följe dom oskrivna regler som finns. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-09-24 11:16 #33 av: Göstage

#32 Ja, och det är ju även rätt symboliskt att Alliansen inte legitimerar SD då de lägger ner sina röster, medan sossarna i handling legitimerar vänsterpartiet. Därmed kan de väl lika gärna inkludera dem i sitt förslag till regeringsunderlag också.  

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-09-24 13:00 #34 av: Göstage

Andreas Norlén blir ny talman. Han vann över Åsa Lindestam med siffrorna 203–145.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-09-24 13:10 #35 av: Jimmy.L

Väntat att han skulle bli talman. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-09-24 13:25 #36 av: Göstage

Ja. Tydligen någon på Allianssidan som röstade på den andra kandidaten. Nog en centerpartist...Skämtar

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-09-24 15:12 #37 av: eskils

#34 Yes! Skrattar

Mattias K höll ett bra tal inför omröstningen om andre vice talman, som pågår nu. Och Björn Söder fick yttra sig om smutskastningen mot honom och förklara vad han egentligen sagt.

Men kommunistkandidaten blir säkerligen vald, vilket är ett dåligt betyg för svenska politiker tycker jag.


Anmäl
2018-09-24 15:16 #38 av: eskils

Oj, Björn Söder fick faktiskt 80 röster, kul! Glad

Men ingen fick majoritet så det blir minst en ny omröstning.


Anmäl
2018-09-24 16:15 #39 av: Göstage

Det blir alltså en tredje omröstning och då behövs ingen absolut majoritet, så då vinner väl de rödas kandidat.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-09-24 16:52 #40 av: Jimmy.L

Trist att partierna inte följer det dom själva har kommit överens över att det tredje största partiet ska ha platsen. 

Demokrati gäller inte hos dom rödgröna. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-09-24 16:58 #41 av: eskils

#40 Nej, demokrati gäller inte hos de rödgröna.  De vill ju se en kommunist som talman... Och V är bara 5e största parti.

Nu har Mattias K nominerat Björn S till tredje vice talman, och tycker att han borde gå före Centerns kandidat, enligt proportionalitetsprincipen. SD fick fler röster än C.


Anmäl
2018-09-24 17:16 #42 av: Jimmy.L

#41 Ja nu kan dom inte klaga på att SD röstar på Alliansen dom har ju satt ribban nu.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-09-24 17:27 #43 av: eskils

Usch, nu har jag tittat på mandaten och kom fram till att det räcker om C går över och ingår i en ny S-MP-regering som stöds av V! Det är inte nödvändigt att L går över också, det blir 175 mandat ändå.  FryserIllamåendeFryserIllamående

En veritabel utmaning för nye talmannen!


Anmäl
2018-09-24 18:11 #44 av: Jimmy.L

Vem är förvånad.

https://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/vi-som-rostade-kan-se-oss-forpassade-till-soptunnan/

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-09-24 20:25 #45 av: eskils

#44 Bra artikel!


Anmäl
2018-09-25 09:52 #46 av: Göstage

Så har det röstats om regeringen, och som väntat röstades nuvarande regering bort- 204 röster emot och 142 röster för regeringen.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-09-25 14:29 #47 av: eskils

#46 Inte en dag för tidigt! Pustar


Anmäl
2018-09-26 20:46 #48 av: Jimmy.L

Ska Alliansen ta makten med Sverigedemokraternas stöd? Den frågan delar toppskiktet av det svenka näringslivet – Jag är besviken, säger Marcus Storch till Dagens industri.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zLJ12b/naringslivspamparnas-gral-om-sd-skrammande

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-09-29 12:01 #49 av: eskils

En till i raden som vill se ett närmande mellan Alliansen och SD:

"Alliansen, även C och L, borde söka stöd för sin politik hos Sverigedemokraterna. Jag drar mig nästan för att skriva det, för jag hör redan sociala medier-mobbens ilska. ”Du vill öppna dörren för odemokratiska krafter!” ”Du struntar i rasism och homofobi!”

Nej. Det sades att den där strategin skulle fungera långt innan Sverigedemokraterna blev ett riksdagsparti. Som motståndare till stora delar av deras politik är jag inte jättenöjd med resultatet.

SD är redan normaliserat. Inte av proffstyckare eller politiker i andra partier, utan genom 17,5 procent av väljarkåren. Det är knappast så att dessa väljare, varav ytterst få röstade på SD för tolv år sedan, förälskat sig i Mattias Karlssons krigiska nationalism eller Björn Söders avsky mot de HBTQ-personer han kallar "sexuella avvikare". Många av dem är helt vanliga sosse-Svenssons som glidit mellan S och M. De vill att staten ska kunna lova att allt blir frid och fröjd. Med en Löfven som bara kappvände och en opposition som lät bli att opponera, landade de i att Åkesson är den ende som kan erbjuda den tryggheten.

Ett helsike för de andra partierna, men inget som löses med önsketänkande. Däremot, kanske, genom att aktivt driva egen politik och söka stöd för den hos alla partier. Det går trots allt att samtala med oanständiga ideologer utan att smittas av dem. Vänsterpartiet har varit regeringsunderlag åt Socialdemokraterna i 20 år och under hela tiden hyllat antidemokrater och förtryckare.

Kan högern med hjälp av SD verkställa skattesänkningar och avbyråkratisering, stärka rättsstaten och statens fokus på kärnverksamhet, och driva igenom annan politik som vore bra för Sverige? Förmodligen.

Vad får de då offra? Kommer de tvingas anamma någonting rasistiskt eller HBTQ-fientligt, att införa auktoritär kulturpolitik? Knappast. Något sådant finns inget stöd för, varken hos befolkningen i stort eller ens bland särskilt många av SD:s väljare.

Priset blir sannolikt en ännu striktare invandringspolitik. Trist för dem av oss som tror på fri rörlighet. Men det sura äpplet kunde riksdagens invandringsliberaler tänkt på i alla år de struntade i att reformera vår svindyra, illa fungerande migrationspolitik. Nu får de i stället bita i det – hur det än går, för inte tusan blir det någon öppenhet med S och M i ohelig allians.

Förhandla! Driv bra politik som i alla lägen håller sig inom anständighetens gränser. Då kanske det går att återupprätta förtroendet för stat och samhällskontrakt. I takt med att känslan av kris och panik lägger sig kan det politiska klimatet normaliseras."

SvD Ledare


Anmäl
2018-09-29 16:56 #50 av: Jimmy.L

Riktigt bra ledare. 

 Trist för dem av oss som tror på fri rörlighet. Men det sura äpplet kunde riksdagens invandringsliberaler tänkt på i alla år de struntade i att reformera vår svindyra, illa fungerande migrationspolitik. Nu får de i stället bita i det – hur det än går, för inte tusan blir det någon öppenhet med S och M i ohelig allians.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-10-02 17:14 #51 av: Göstage

Ulf Kristersson fick talmannens uppdrag att försöka bilda en ny regering. Han har två veckor på sig.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-10-02 17:36 #52 av: Jimmy.L

#51 Jag skulle bli förvånad om V, MP. S ger vika och går med på en regering styrd av Alliansen. Inte en chans att deras väljare går med på det. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-10-03 09:34 #53 av: Hayabusa

Marcus Oscarsson resonerar...

Anmäl
2018-10-03 09:44 #54 av: Göstage

Tror Lööf redan är inställd på "plan B" och den allt mer högdragne Ygeman kallar utspelet/försägningen för en "en mogen analys".

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-10-03 09:51 #55 av: Hayabusa

#54 Ygeman upplever jag som oerhört arrogant. Inte länge sedan han stod ensam ute i regnet, nu är han inne i värmen igen... 

Anmäl
2018-10-03 11:06 #56 av: Hayabusa

Här spekulerar Olle Lönnaeus (HD/Sydsvenskan):

"Alla de fyra alliansledarna har som mål att Ulf Kristersson blir statsminister i en alliansregering.

Men eftersom både Annie Lööf och Jan Björklund vägrar göra sig beroende av Jimmie Åkesson krävs det att en sådan regering får stöd av Socialdemokraterna – ett förslag som Stefan Löfven avfärdat med "Glöm det!"

Kristersson kommer nu att bjuda in Löfven till samtal.

Kanske pejlar han också redan nu med Annie Lööf och Jan Björklund om de skulle kunna åtminstone tolerera det som många Skåne-moderater hoppas på: en M-KD-regering som får SD:s stöd.

Allt annat än kalla handen från Löfven och nej från Lööf och Björklund vad gäller SD vore en sensation.

Därmed har Kristerssons sonderingar alla förutsättningar att misslyckas – vilket naturligtvis är helt i linje med Stefan Löfvens strategiska plan.

Den går ut på att Annie Lööf och Jan Björklund – när alliansalternativet fallit – ska mjukna och efter lite kohandel om sakpolitiken gå med på att samarbeta med – eller ingå i – en S-ledd regering – det som hela tiden varit Löfvens dröm."

Anmäl
2018-10-04 09:08 #57 av: Göstage

Liksom många andra tror Håkan Boström i GP att en M/KD-regering kan vara en tänkbar lösning - frågan är bara hur C och L ställer sig till det.

"Ju längre tiden går desto osannolikare framstår det att Kristersson lyckas med att bilda en alliansregering. Orsaken stavas Centern och Liberalerna."---

  "Det är den självspäkande hållningen hos mittenpartierna, att det är just deras roll att inte ge SD inflytande, som ställer till det. Den är märklig. Skulle alliansen tillträda är det ju lika mycket Socialdemokraterna som avgör om SD ska ges inflytande. Mittenpartierna har dock lagt hela det ansvaret på sig själva. De ger på så sätt S vetorätt mot en alliansregering."---

"Om inte C och L byter fot så blir det ingen alliansregering. Men det finns ändå ett sätt att hålla ihop alliansen. M/Kd kan bilda regering själva. En sådan regering skulle SD troligen acceptera även om  regeringen inte formellt förhandlar med partiet. C och L kan då fungera som stödpartier som förhandlar om budgeten. Mandatmässigt räcker det till och med om bara C ger sitt stöd.

Det är nu upp till framförallt Centern vad vi får för regering. De har nu i decennier profilerat sig som socialdemokratins främsta kritiker, ofta med ett högre tonläge än Moderaterna. Men när de har möjlighet att genomföra ett maktskifte så tvekar de. Allt för att inte ge SD en tumme. De väljer här motsatt väg jämfört med deras systerpartier i grannländerna.

Och om mittenpartierna nu vill minska SD:s inflytande. Hur smart är det då att göra partiet till huvudmotståndare?"---

 http://www.gp.se/ledare/bostr%C3%B6m-alliansens-d%C3%B6dgr%C3%A4vare-1.9684598

Det känns dock tyvärr som om L och C hellre söker sig över blockgränsen. Om och när förhandlingarna med Kristersson spricker kan de motivera ett sidbyte med att de härtill varit nödd och tvungna - "det minst dåliga alternativet" som Lööf uttryckt sig i andra sammanhang.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-10-04 09:23 #58 av: Hayabusa

#57 "Det känns dock tyvärr som om L och C hellre söker sig över blockgränsen. Om och när förhandlingarna med Kristersson spricker kan de motivera ett sidbyte med att de härtill varit nödd och tvungna - "det minst dåliga alternativet" som Lööf uttryckt sig i andra sammanhang. "

Det är min känsla också. Men om jag räknat rätt så når S+MP+C+L inte upp till 175 de heller. 

Anmäl
2018-10-04 09:25 #59 av: Göstage

#57 Nej, Löfven och Ygeman räknar kanske med att V skall smyga i kulissen i fyra år till? Det lär nog kosta i så fall...

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-10-04 09:38 #60 av: Hayabusa

#59 Det är väl det...om L & C accepterar stöd av V, det får man kalla en kovändning (eller nå´t i den stilen). 

Anmäl
2018-10-04 09:48 #61 av: Göstage

#60 Ja, det är väl ungefär där det där med  "det minst dåliga alternativet" kommer in, för i Björklunds och Lööfs värd tycks Vänsterpartiet vara mindre dåliga än Sverigedemokraterna.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-10-04 10:03 #62 av: Hayabusa

#61 Ja, ungefär så. Men även den konstellationen blir svag, gissar jag. 

Anmäl
2018-10-04 10:18 #63 av: Göstage

Ja, alla alternativ verkar svaga - om man inte tillgriper panikutgången med sjuklöver...

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-10-04 10:37 #64 av: eskils

Jag tror tyvärr att det slutar med en S-MP-C-regering med V "smygande i kulisserna" i fyra år till. Det skulle bli precis 175 mandat.

Tror inte Lööf har minsta samvetsbetänkligheter att svika Alliansen och ta emot stöd från kommunister. Litar inte på henne ett dugg. Däremot kan nog Björklund ha ryggrad att stå emot frestelsen och föredrar att stå kvar i opposition.

I nästa val får nog C se sitt väljarstöd halverat om de väljer denna väg...

#63 Tvivlar på att M och KD går med i en bred samlingsregering ledd av Löfven. Förskräckt


Anmäl
2018-10-04 10:47 #65 av: Göstage

Alla inom Liberalerna verkar inte tycka att partiledningen är särskilt listig:

"Om Liberalerna följer Jan Björklunds plan att söka samarbete med S riskerar partiet att åka ur riksdagen vid nästa val. Därför bör partiet tänka om – och i stället stödja en eventuell regering innehållandes M och KD. Det skriver den tidigare L-toppen Carl B Hamilton."---

https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/tidigare-l-toppen-gar-hart-at-bjorklund-vill-inte-se-samarbete-med-s/

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-10-04 10:56 #66 av: Jimmy.L

Jag undrar hur dom andra partierna kommer göra om ett parti i blocksamarbetet går över till "fel sida".  Blir det en splittring eller kommer dom försöka utöva påtryckningar för att få igenom vissa saker och hur kommer väljarna ta det. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-10-05 02:10 #67 av: annia1

Det där att ha V smygande i kulisserna och då bara ev ge passivt stöd. Nej inte om man ska gå på det sjöstedt ska ha sagt på presskonferensen efter första talmansrundan. Där ska han ha sagt "Vänsterpartiet kommer inte att stödja Stefan Löfven som statsminister om de inte får förhandla om att få igenom sin egen politik, säger Sjöstedt. Den tiden är förbi" 

Och från flödet de hade när det var talmansrundan ."Här är en av personerna som Centerns Annie Lööf (som just håller pressträff) vill jobba hårt för att hålla utanför sveriges nästkommande regering. Vänsterpartiet med Jonas Sjöstedt (bilden) och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson ska inte få något inflytande. Punkt. Det är Lööfs budskap här efter samtalet med talmannen." 

Länken är från SVT om talmansrundan den 27 sept. Man får klicka på visa flera tillägg ett antal gånger för att komma till de olika klockslagen. Det som de hänvisar till gällande annie  är 14.20 och det sjöstedt ska ha sagt är 15.03.

Har inte orkat leta upp och lyssnat på deras respektive presskonferens för att se om det som står i flödet är korrekt.

Så verkar som både C och L har frånsagt sig att sitta i regering den här mandatperioden. För ingen av dom sätter sig i regering där SD eller V har inflytande.
Och båda sagt att dom ska arbeta för att ingen av dom får inflytande.

Så det kan bli lika marigt för löfven (om han får uppdraget) att få ihop en regering som det verkar bli för kristersson. För löfven måste få stöd från V för att kunna bilda en regering. Räcker inte med bara C, L och MP.

Så om det inte blir så att löfven ger kristersson stöd eller tvärtom så vete katten.

Played for a fool!

Anmäl
2018-10-05 08:21 #68 av: Göstage

Sjöstedt var ju kategorisk 2014 om en regeringsplats, men när det väl kom till kritan lade han sig på golvet och sparkade lite innan han fogade sig.

https://www.expressen.se/nyheter/val2014/jonas-sjostedt-jag-kanner-stor-besvikelse/

Vänsterledaren har redan sagt att de inte kommer att kräva några ministerposter 2018, men vill ha "inflytande", vilket de ju redan haft i regeringsbeslut som de varit delaktiga i och som  alliansen släppt igenom.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/7lOm13/v-kommer-inte-krava-ministerposter-for-att-stodja-lofven

Om C och L får välja på passivt stöd från SD eller V så sväljer de nog utan större problem stoltheten och väljer de senare. 

När sjupartiöverenskommelsen skedde 2015 så var det V som lämnade slutuppgörelsen, inte C eller L, så de senare har ju redan i praktisk handling visat att de kan samverka med V.

https://www.expressen.se/nyheter/vansterpartiet-hoppar-av-flyktingsamtalen/

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-10-05 09:26 #69 av: Göstage

#68 Malin Lernfelt, liberal debattör och tidigare ledarskribent på GP, drar sitt strå till den vänsterliberala stacken på Aftonbladet debatt:

"Lyckas Kristersson inte stoppa M:s färd ner i högerdiket bör L, C och MP bilda en regering med S. En sådan är det inte är troligt att V skulle rösta emot."

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/Xw7yyg/en-liberal-kroker-inte-ryggen-for-sd

De har nog redan bestämt sig, liberalerna.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-10-05 15:45 #70 av: annia1

#68 ja att politiker säger saker som de sen frångår är ju ingen nyhet.

Men om man tittar på det sjöstedt säger. De kräver inte ministerpost, men de kräver politiskt inflytande. Och tittar man på senaste mandatperioden så har de fått igenom en del av sin politik. Och V vet med tanke på det läge som är att S (om de bildar regering) måste ha V:s stöd för att få igenom förslagen i riksdan. Så att de ska gå tillbaka och bara vara passiva är inte sannolikt. 

Och en liten fotnot. Det från aftonbladet att V inte kräver ministerpost är från den 12 sept, strax efter valet. Det från talmanrundan är från den 27. Så det kan ju vara så att han till en början inte riktigt insåg vilken guldsits V sitter i. För som läget är idag så är det nog V:s bästa chans att hamna i en regering.

Så om V inte kan tänka sig att gå tillbaka till att bara ge passivt stöd. Vart hamnar då C och L. Ja som det verkar ute i kylan. Eller så får de en svekdebatt efteråt.

Played for a fool!

Anmäl
2018-10-05 15:55 #71 av: Jimmy.L

Nyval känns mer och mer sannolikt när man läser hur långt ifrån dom står varandra. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-10-05 16:12 #72 av: Göstage

#70 Svekdebatten kommer C och L knappast undan i någon konstellation. Samverka med S, det har varit otänkbart, speciellt om man blir beroende av V. Ingå i alliansen och bli beroende av SD, är också svek, och vill man inte ingå i någon regering alls så kommer det också att bli ett svek. Och Björklund har ju hemläxa från partiet om att han måste bärga en ministerpost om han vill sitta kvar. Om man nu skall tro på media, vilket inte är nödvändigt...

Och om V hamnar i regering så vet jag någon annan som kommer att få det hett om öronen.Skämtar

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-10-06 00:33 #73 av: annia1

Jimmy.L visst verkar nyval vara det mest sannolika. Men under har hänt förut.

*****

Göstage visst brukar det komma svekdebatt. Men jag kan för närvarande inte komma ihåg att nåt parti riskerat en svekdebatt oavsett hur dom gör. För det brukar finnas ett alternativ som är acceptabelt. Men C och L har verkligen ställt till det för sig.
Men rent krasst så tror jag att de skulle få minsta svekdebatten om de sätter sig i en alliansregering med stöd av SD. Att jag tror det är för då sitter dom i regering och dom har störst chans att få igenom av sin politik. Vilket är det deras partier vill.

Antar att du menar löfven. Det är väl troligen på grund av sjöstedts krav som löfven så gärna vill få till en regering över blockgränsen. För han hade nog då hoppats att slippa sjöstedt. 

Played for a fool!

Anmäl
2018-10-06 11:05 #74 av: Göstage

#69 "Istället för att oroa sig över att Moderater, som är de mest frihetsälskande i svensk politik, ska ”köra ner i högerdiket”, borde liberaler fundera på hur det kan vara liberalt att vilja bli dörrmatta åt socialister."
Rebecca Weidmo Uvell på Aftonbladet debatt

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-10-06 11:28 #75 av: Hayabusa

#74 Ja, något att grunna på. 

Anmäl
2018-10-06 13:08 #76 av: eskils

Icke-socialister bör samarbeta i Riksdagen och Åkessons anspråk är resonabla, anser en M-veteran:

"Taktiken att bekämpa SD genom att isolera dem har inte visat sig särskilt framgångsrik. Trots vad som avslöjats om SD:s ursprung har över en miljon väljare gett dem sina röster. De har gjort det av en enda anledning. Beträffande invandrings- och integrationspolitiken hade de gamla partierna fel och SD rätt. Det visade sig helt enkelt inte möjligt för lilla Sverige att ta emot alla förföljda och nödlidande människor i världen. Invandringen måste regleras.

När de etablerade partierna försummade att lyssna på väljarna och deras – som det ansågs – inskränkta och främlingsfientliga åsikter på detta område, öppnades en möjlighet för ett populistiskt parti att ta sig in i riksdagen. De gamla partiernas försök att låtsas som om nykomlingen inte fanns där har snarast motverkat sitt syfte.

Det vore klädsamt om övriga partier erkände sin felbedömning och sin medverkan till att SD kommit in i riksdagen. Om det inte vore för invandringspolitiken, skulle de inte varit där i dag. Nu har de vunnit sådan styrka att det vore önsketänkande att tro att de likt Ny Demokrati skulle försvinna av sig själv. Har anden väl släppts ur flaskan, är det svårt att få in honom igen.

Frågan är då var de hör hemma.

SD är inget socialistiskt parti. De är heller inget borgerligt parti. Det ligger inget borgerligt i att tycka så illa om utlänningar att man vill gå ur EU.

Men deras ställningstaganden i riksdagens förtroendeomröstning och talmansvalet bekräftade att de är ett icke-socialistiskt parti. Därmed finns det i riksdagen en icke-socialistisk majoritet, på vilken en regering kan grundas.

Med hänsyn till den nyckelposition Jimmie Åkesson kommit att inta, ter sig hans anspråk resonabla. Han förefaller medveten om att hans parti inte platsar i en borgerlig regering. Men det är företrätt i riksdagen och dess utskott, och där är det dess grundlagsenliga uppgift att vara med och forma besluten.

Vad beträffar sakpolitiken har Jimmie Åkesson förklarat att han kan leva med M:s program i invandringsfrågan som ett minimikrav. Även i övrigt säger han sig ligga nära borgerliga ståndpunkter. Ideologiskt beskriver han sig som konservativ.

Nu gäller det om Annie Lööf och Jan Björklund kan förmås att övervinna beröringsångesten och kliva av sina höga hästar för att vara med om att forma ett regeringsprogram i linje med vad man lovat väljarna.

Lars Tobisson
före detta partisekreterare och förste vice partiledare för Moderaterna"

Svenska Dagbladet

Två av kommentarerna efter artikeln:

"Samarbeta med Sd och ge Sd inflytande, eller låt Löfven bilda en ny socialistisk regering. Svårare än så är det inte."

"Om alliansen missar detta tillfälle att ta makten kommer överströmningen till SD att bli rekordstor."

Det låter rimligt.


Anmäl
2018-10-07 18:43 #77 av: Hayabusa

Marcus Oscarsson resonerar:

Anmäl
2018-10-09 15:28 #78 av: Jimmy.L

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson sitter just nu i möte med talmannen. På DN debatt skriver Kristersson att Löfven (S) avvisat en alliansregering.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ulf-kristersson-m-traffar-talmannen

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-10-11 08:02 #79 av: Jimmy.L

Jonas Sjöstedt: "Vi kommer att se det som en ren krigsförklaring".

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-10-11 08:05 #80 av: Göstage

#79 Vämjeligt...Kräks

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-10-11 10:53 #81 av: Hayabusa

#79 Sjöstedt är obehaglig...

Anmäl
2018-10-12 12:10 #82 av: Göstage

#79 "Sjöstedt förklarar krig. Men skrattet fastnar i halsen när man läser Vänsterpartiets partiprogram. ”Väpnad kamp är sista utvägen”. Dvs partiet anser att det är försvarbart att ta till våld. Det står inte ”väpnad kamp är ingen utväg”. Utan SISTA utvägen."

Rebecca Weidmo Uvell på Twitter


Sidan 36 Vänsterpartiets partiprogram 2018:

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-10-12 12:23 #83 av: Hayabusa

#82 V som i våld...

Anmäl
2018-10-13 09:00 #84 av: Göstage

"För oss liberaler är SD:s stöd uteslutet" - rubrik på Aftonbladet debatt. Känns lite löjligt att ett parti med 5,5% bakom sig kan befinna sig i en position där de kan tala som att det är de som skall få stöd från ett 17%-parti. Samma storhetsvansinne som V där...

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-10-15 10:21 #85 av: Göstage

"Om ett blocköverskridande samarbete ska bli verklighet krävs viljan från den andra sidan", förklarade Stefan Löfven på morgonens presskonferens. Och med "den andra sidan" menar han givetvis just den andra sidan - den egna sidan i hans fall behöver väl bara förvänta sig att det är motparten som skall ha en sådan vilja.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-10-16 07:45 #86 av: Göstage

Håkan Boström på GP:s ledarsida är starkt kritisk till mittenpartiernas agerande. 

"Mitten drar ett löjets skimmer över sig själva, med en retorik som inte hänger ihop. C och L säger sig vilja ha Ulf Kristersson som statsminister, men sätter effektivt stopp för det enda realistiska sättet för honom att tillträda.
Det går inte att bortförklara med tal om olika fantasifulla regeringsalternativ. C och L har målat in sig i ett hörn för att man inte vågade möta väljarna med ett öppet budskap om vad deras ställningstagande kostar."---

"En aspekt som lätt förbises är att den nu uppkomna parlamentariska oredan hade uppstått även om Alliansen varit större än de rödgröna. För så länge S och SD tillsammans är större än Alliansen så kan SD när som helst fälla en alliansregering.
Priset för att inte regera med SD:s stöd är helt enkelt att inom överskådlig framtid ge Socialdemokraterna ett avgörande inflytande över varje framtida borgerlig regering. Eller om man så vill att fälla varje framtida borgerlig regering, eftersom S knappast lär gå med på att inte lägga en egen budget för att SD kan rösta på den."---

 "Ansvarstagande handlar inte om att det ska kännas bra för stunden eller om att två sina händer. Det handlar om att tänka igenom de långsiktiga följderna av sitt agerande. Även när det bär emot på kort sikt. Än finns tid för C och L att känna mindre, tänka framåt och tänka om."

http://www.gp.se/ledare/bostr%C3%B6m-c-och-l-g%C3%B6r-sd-en-tj%C3%A4nst-1.9995555

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-10-29 10:52 #87 av: Göstage

Löfven ger som väntat upp försöken att bilda regering.  Lööf nästa? Huuu...Fryser

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/MgGBdm/uppgifter-lofven-tvingas-ge-upp--hittar-ingen-losning

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-04 09:04 #88 av: Göstage

En ny undersökning som SVT låtit Novus göra visar att  över 80 procent av alla Moderaterna och Kristdemokraternas väljare vill att partiet ska samarbeta eller förhandla med Sverigedemokraterna. 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/m-och-kd-valjarna-vill-ha-forhandlingar-med-sverigedemokraterna

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-04 15:23 #89 av: annia1

Nja den där rubriken i svt tycker jag blir lite missvisande om man bara hänvisar till 80%

Novus har ställt två frågor. 
1. Tycker du att de andra partierna skall prata politik med SD för att se om det finns någon samsyn i sakfrågor. Och på den frågan så är det 85 % M och 83 % KD som svarar ja.
2. Tycker du att det parti du röstade på ska samarbeta eller förhandla med SD för att få igenom sin politik. Där ligger svaren på M och KD på 67 resp 74 

Så på fråga 1 är de mer positiva än på fråga 2. Och det gäller alla partier. Tex C är det 29 % resp 12 %. 
L och MP finns inte med bland svaren då det var för få som svarade.

Vad jag kommer ihåg så har det väl varit ungefär den skillnaden förut på just dom här två frågorna. Att det skiljer mellan att se om det finns samsyn och rena förhandlingar. Även om man kan tycka att det i princip är samma sak. 

Played for a fool!

Anmäl
2018-11-04 15:39 #90 av: Göstage

#89 Förmodar att du inte är nöjd med Expressens rubrik heller då?

https://www.expressen.se/nyheter/m-och-kd-valjarna-vill-se-forhandlingar-med-sverigedemokraterna/

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-05 00:09 #91 av: annia1

#90 När det gäller expressens rubrik. Rubriken i sig är relativt korrekt då det är 67 % av M och 74 % av KD:s väljare som anser att dom ska samarbeta. Så det är majoriteten.

Läser man sen artikeln så är texten skriven så att de blandar mellan de två frågorna i undersökningen. Vilket gör det lite knepigt ibland att veta vilken fråga dom menar.
Tittar man på faktarutan dom har. Från början så hade dom bara ena frågan från novus med (den 1:a) vilket gjorde att artikeln till viss del var missvisande. Men dom har senare (vet inte när) lagt till fråga 2. Så nu är det lite lättare att få fram vad som är vad.

Played for a fool!

Anmäl
2018-11-05 07:49 #92 av: Göstage

SVT rubrik: "M- och KD-väljarna vill ha förhandlingar med Sverigedemokraterna"
Din kommentar: "Nja den där rubriken i svt tycker jag blir lite missvisande om man bara hänvisar till 80%."
Expressens rubrik: "M- och KD- väljarna vill se förhandlingar med Sverigedemokraterna"
Din kommentar:  "När det gäller expressens rubrik. Rubriken i sig är relativt korrekt då det är 67 % av M och 74 % av KD:s väljare som anser att dom ska samarbeta. Så det är majoriteten."

Så "ha" är "missvisande" men "se" är "relativt korrekt"? 

Måste dessutom säga att jag blir mer förvirrad av att läsa din tolkning av svaren än jag blir av artiklarna.Funderar

Det finns en definitionsskillnad mellan att "prata politik" i fråga 1 och "samarbeta eller förhandla" i fråga 2, liksom det finns en skillnad i vad man vill att "de andra partierna" skall göra i fråga 1 respektive "det parti du själv röstat på" i fråga 2. Det går inte att samköra två så divergerande frågor, utan man får nog se dem som fristående från varandra.

67 respektive 74 % av M- respektive KD-väljarna vill se sitt parti i förhandlingar eller samarbete med SD, det är en rätt tydlig majoritet. Hade man frågat dem om deras partier borde "prata" med SD hade siffrorna sannolikt blivit ännu större.

Edit.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-05 09:37 #93 av: Göstage

"Riksdagen kommer att hålla en omröstning om att göra M-ledaren Ulf Kristersson till ny statsminister den 12 november, meddelar talman Andreas Norlén. Däremot finns ingen förutsättning för att ge en partiledare nytt sonderingsuppdrag."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kristersson-far-uppdraget-av-talmannen

En öppning- eller sista steget mot omval?

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-08 11:05 #94 av: eskils

"Omvärlden förbryllas av de låsta positionerna i svensk politik. SvD har talat med fem utländska journalister på bland annat The Guardian och Danmarks Radio. De ser en överdriven rädsla för rasism, men önskar också mer sakpolitik – och förståelse för att regeringsbildningen faktiskt kan ta tid."

"Låsningarna i den svenska regeringsfrågan beror delvis på att partierna inte vill förhandla med Sverigedemokraterna. Anna Gaarslev, Europakorrespondent för Danmarks Radio, säger att många danskar tycker att det är en konstig inställning.

– I Danmark har man lite svårt att förstå varför ni inte bara kan samarbeta med dem. Det har vi själva gjort i 17 år, säger hon, och syftar på att Dansk Folkeparti 2001 blev stödparti åt den dåvarande borgerliga regeringen.

Anna Gaarslev säger att många danskar anser att låsningarna i den svenska politiken beror på att de svenska politikerna "flyttat in i ett identitetspolitiskt luftslott". Hon säger också att tonen i svensk politik därför är "hysterisk och ologisk".

– Man skriker om nazister och rasister och säger att historien upprepar sig. Alla som vågar ifrågasätta den här nazistspökhistorian som ni kör med nu blir väldigt kritiserade, för att uttrycka det diplomatiskt, säger hon."

"Jan-Erik Andelin, korrespondent för Hufvudstadsbladet, tror att många finländare tycker att det är för lite sakpolitik efter det svenska valet och för mycket politiskt spel."

"Therese Sollien, ledarskribent på konservativa Aftenposten i Norge, tror att många norrmän drar paralleller mellan Sverigedemokraterna och norska Fremskrittspartiet (FRP), som sedan 2013 har en position i regeringen.

Båda partierna har genomgått processer där radikala element rensats ut. Därför har många norrmän svårt att förstå varför inte SD får vara med i regeringsförhandlingarna, säger Therese Sollien.

– Jag tror att många norrmän tänker att Sverige nu följer Norges utveckling, säger hon.

Therese Sollien tror att många i Norge är kritiska till Decemberöverenskommelsen och andra försök att utestänga SD från inflytande.

– Jag tror att om man gör ett nytt försök att frysa ut partiet så kommer det bara att styrka SD, säger hon."

svd.se/regeringskaoset-roar-omvarlden-hysteriskt


Anmäl
2018-11-08 11:15 #95 av: Hayabusa

#94 Jag lyssnar kontinuerligt på dansk radio (dvs DR) ocj jan bara instämma. De kanske inte skrattar åt oss, men närapå... 

Anmäl
2018-11-12 10:19 #96 av: Göstage

Kristersson har nu officiellt meddelat att han vill bilda regering bestående av M och KD.
"Skulle det här misslyckas går Sverige mot ett extra val", säger Kristersson enligt Expressen.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-12 10:23 #97 av: Göstage

#96 Enligt samma källa säger Kristersson att man "inte är ett dugg beroende av SD". Innebär väl att SD som en markering kan tänkas lägga ner sina röster inför regeringsförslaget, och för att samtidigt tvinga fram det där extravalet som man sannolikt har allt att vinna på?

Edit.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-12 11:22 #98 av: Hayabusa

*

Anmäl
2018-11-12 19:32 #99 av: Aasi1

Nu kommer C och L antagligen rösta emot den politik de gått till val på genom att rösta emot sin statsminister kandidat. Att på alla sätt stänga ute SD är antagligen det viktigaste för C och L och trumfar all annan politik. Pga detta kan vi inte få ihop en regering. Vi får in i en lågkonjunktur och S och C står långt i från varandra ekonom politiskt. Detta agerande är inte att ta ansvar för Sverige.

Anmäl
2018-11-13 15:18 #100 av: Carmarino

En läsartext från hd.se (än så länge inte betalartikel). Visste inte riktigt var jag skulle lägga den, men jag hoppas den funkar här.

Observera att skribenten inte skriver "Grundutmaningarna" utan "Grundproblemen". Skämtar

Grundorsaken till många av Sveriges alla problem diskuteras allt för sällan

Lyssnar man på de politiska debatterna det senast året handlar så gott som alla om konsekvenserna av vår stora invandring; behov av bostäder, resursbehov för rättsväsende, sjuk- och psykvård, skola, äldrevård samt undanträngning, växande utanförskap och laglöshet, kulturkrockar, misslyckad integration, kommunernas ansträngda ekonomi med mera. Att dessa problem är orsakade av den genom invandring stora befolkningsökningen, som samhället inte är rustat för, under Alliansens regeringsår fick nära en miljon asyl, anges sällan. Även den pågående parlamentariska låsningen är indirekt en konsekvens av invandringen, eftersom det invandringskritiska vågmästarpartiet SD betraktas som ej beröringsbart.

Vår extremt stora och kravlösa invandring, per capita störst inom EU, har blivit en gökunge som överskuggar allt, även statens primära ansvar för försvar och gränsskydd. Och som delar nationen. C och L kan inte ens tänka sig passivt stöd av SD för att få igenom den egna politiken!

-----

Det pris invandringskritiker och SD-väljare har fått betala, är förstörda yrkeskarriärer, förtal, utfrysning ur familjen och av vänner samt uteslutning ur fack och föreningar. Journalister har fått skrivförbud i ”kontroversiella” ämnen som gör det omöjligt att arbeta kvar i yrket. Invandringskritiska riksdagsledamöter har mobbats av sina kollegor och åkt ut i kylan, eftersom invandringsfrågan varit tabubelagd.

I ett totalitärt samhälle är det inte bara farligt utan också en skam att opponera sig. Debatt har i Sverige, när det gäller kontroversiella frågor, bara fått föras mellan dem med samma åsikter, övriga har uteslutits eller skambelagts. Så har det blivit i Sverige eftersom värderingar och moral på ett odefinierat sätt ställs ovanför sakfrågor och samhällsproblem.

Är det inte dags att likt Widar Andersson betrakta SD som ett vanligt parti? Är det inte dags för våra riksdagspartier att ta tag i sakfrågorna och åtgärda alla de problem som hotar Sveriges framtid?

När hat ersätter debatt är vi illa ute!

https://www.hd.se/2018-11-13/grundorsaken-till-manga-av-sveriges-alla-problem-diskuteras-allt-for-sallan

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-11-13 16:12 #101 av: Hayabusa

#100 Svårare än så är det inte...

Anmäl
2018-11-13 16:37 #102 av: Jimmy.L

#100 Jo det går inte in hos dom rödgröna eller centern. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-11-13 16:39 #103 av: Hayabusa

#102 För DEM är det för svårt att begripa, men inte oss andra...

Anmäl
2018-11-13 16:51 #104 av: Aasi1

Det här nästan blivit ett mantra hos många och speciellt de rödgröna och C, att inte samtala med SD.

Detta agerande är om än mer skadligt för landet att vi inte kan få fram en regering.

Tycker det är dax för politiker att sätta sig ner som vuxna människor och samtala sakpolitik. Partier som tycker lika i en fråga ska kunna samarbeta i den frågan oavsett partinamn. De förslag som sen har stöd i riksdagen kommer sen att gå igenom.

Hade politikerna agerat sim vuxna människor så hade vi haft en regering på plats.

Vilket annan arbetsplats skulle man kunnat agera som våra politiker i riksdagen. En förskoleklass hade gjort deras jobb bättre.

Anmäl
2018-11-13 17:11 #105 av: Göstage

SD röstar ja till Kristersson som statsminister.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/gP9EkB/sverigedemokraterna-rostar-ja-till-kristersson

Edit.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-13 17:41 #106 av: Jimmy.L

#105 Nu blir det intressant och se hur dom andra partierna kommer ställa sig till det. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-11-13 19:49 #107 av: Aasi1

#106 De andra partierna, C och L har sagt att de kommer att rösta nej. Och jag har mycket svårt att tro att S, MP eller V skulle släppa fram Kristersson.

Anmäl
2018-11-13 19:51 #108 av: Jimmy.L

#106 Sant, då är dom tillbaka till ruta ett. Nyval kommer dom då inte undan. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-11-14 09:50 #109 av: Göstage

Som väntat röstades Kristersson ner som statsministerkandidat. Siffrorna blev 195-154.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-15 14:49 #110 av: Göstage

Annie Lööf får en vecka på sig att sondera förutsättningarna för en regeringsbildning.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/G19BxV/talmannens-besked-loof-far-sondera

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-15 15:06 #111 av: Hayabusa

#110 Odds på att den lyckas?

Anmäl
2018-11-15 15:18 #112 av: Jimmy.L

#111 100 gånger pengarna? 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-11-15 16:13 #113 av: Göstage

#111 #112 Ospelbar - åtminstone för mig...

Lutar det inte mest  åt att det kan bli en socialdemokratisk minoritetsregering, som får söka stöd "här och där"? I så fall blir den svag, och den får svårt att sitta hela mandatperioden.

Ett extraval vore ju inte så dumt, om därmed L och MP åkte ur riksdagen. I nuläget skulle de nog få svårt att få några stödröster från taktikröstare.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-15 23:52 #114 av: annia1

För att det ska bli en socialdemokratisk minoritetsregering så måste ju C och L släppa fram den. Vilket blir konstigt med tanke på vad alla partier i alliansen sagt. Att det ska inte bli nån sosseregering.

Men bakvänt nog så finns det en liten risk att vi får ha övergångsregering ända till nästa ordinarie val 2022 för löfven har ju sagt att han inte tänker ställer upp som tänkt regeringsbildare med mer än att han vet att han kommer bli godkänd. Och hans orsak till sitt nej att han har ju redan blivit bortröstad.

Så de här fyra voteringar som måste till för att nå fram till ett nyval kan bli knepigt. Ska kristersson ställa upp för att bli nedröstad fyra gånger. Om det inte är så att talmannen kan tvinga löfven att ställa upp för votering.

Fast talmannen öppnar för en annan lösning. Att partierna kommer överens om att rösta fram en regering som bara har ett syfte att den ska utlysa nyval. Står en rad om det i en artikel på aftonbladet.

Det sistnämnda har jag lite svårt att se att de rödgröna går med på för löfven får ju sitta som statsminister ända tills det finns en annan regering som godkänns. Fast alliansen + SD kan ju komma överens om att göra det så då har löfven ingen talan.

Fast frågan är om C och L ens skulle gå med på det. För som det är nu så får ju de spela huvudrollen som "bror duktig" som räddar sverige.

Fast vid närmare eftertanke så kanske löfven tycker det är en bra ide och går med på att han röstas fram till en sån specialregering. För blir det samma sak efter ett nyval, att blir det problem med att få en ny riktig regering då också så är det ju den specialregeringen som kommer bli att sitta som övergångsregering.

Nä ärligt talat fy fan för den cirkus som är.

Played for a fool!

Anmäl
2018-11-16 08:02 #115 av: Jimmy.L

Ja cirkus är det.

Och resten av Europa skrattar åt Sverige och undrar varför man inte släpper fram SD. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-11-16 08:49 #116 av: Emo

Dyra biljetter till cirkusen för oss, som ska betala den.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2018-11-16 13:17 #117 av: Carmarino

Paul Romer, en av årets mottagare av Ekonomipriset till Nobels minne, har några tips till politikerna. Just nu är det ingen betalartikel, men den kanske blir. Därför tar jag med hela artikeln. Vill sajtvärden ändra det så är det helt okej.

Undvik panik, ge inte upp och fortsätt försök.

Det är grundtipset till aktörerna i den svenska partipolitiskt låsta situationen. Avsändare är Paul Romer, en av årets mottagare av Ekonomipriset till Nobels minne.

Men det räcker inte att vara enträgen. Det handlar också om att ha rätt tonläge, kunna umgås på ett behärskat sätt och att lägga band på känslorna, enligt pristagaren.

Försök att inte blåsa upp heta känslor, som vrede eller avsky. Håll diskussionerna känslokalla och fria från passion, säger Romer i en telefonintervju med TT.

EMPATI OCH RESPEKT

Råden hämtar professorn från sina egna erfarenheter i vetenskapens värld. Han har bland annat kritiserat vissa kollegor för att ägna sig åt "akademisk politik" som befäster motsättningar och skapar splittringar i forskarvärlden snarare än en konstruktiv vetenskaplig diskussion.

Det är politiker och väljare som ska fatta besluten. Men de kan lära sig, och kopiera lite, av det som visat sig fungera för att göra upp i vetenskapens värld, säger Romer.

Det behövs också alltid ett visst mått av empati och respekt för motpartens synsätt för att det ska gå att göra upp, enligt Romer:

De som vi inte är överens med har också rätt att göra sig hörda. Vi måste anstränga oss att förstå de andra och arbeta med målsättningen att uppnå enighet. Vi kan inte bara avvisa alla vi inte kommer överens med.

Vi kan argumentera för vår sak, men vi måste ge oss in i diskussionen med ambitionen att nå konsensus och att det hela kan utmynna i att vi faktiskt hade fel.

Professor Romer blev varse det låsta läget i Sveriges riksdag i samband med en middag på den svenska ambassaden i Washington DC. När han nu uttalar sig är han noga med att betona att han inte har några djupare detaljkunskaper om svensk politik. Råden till svenska partiledare och parlamentariker ska ses som generella.

"VI ÄR ALLA MÄNNISKOR"

Enligt Romer är det i sammanhanget också viktigt att komma ihåg att den typ av låsta lägen som svensk politik just nu präglas av inte är något unikt, vare sig geografiskt eller historiskt.

Vi har ställts inför splittring och handlingsförlamning många gånger förut. Historiskt har det ibland handlat om så brutala konflikter som inbördeskrig, där motsättningarna har övergått i våld, säger han.

Detta är ett problem människor alltid har haft och historiskt har det gått att lösa dessa problem.

TT: Men politik kan väl bli ett betydligt mer aggressivt och hårt spel än det som pågår i den akademiska världen?

Henry Kissinger sade en gång om den akademiska världen att bataljerna där är så hårda bara för att de gäller så lite. Akademiker och forskare kan vara ganska aggressiva och elaka också. Vi är alla människor.

https://www.unt.se/nyheter/nobelpristagare-undvik-panik-ge-inte-upp-5138348.aspx

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-11-16 19:40 #118 av: eskils

I satirserien #sverige kommenterar serietecknaren Niklas Eriksson svensk politik i SvD varje fredag.


Anmäl
2018-11-16 21:14 #120 av: Jimmy.L

#118 Bilderna tillhör SvD länka till dom i stället så slipper vi tråkigheter med Upphovsrätten. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-11-17 10:53 #121 av: Aasi1

Centern som vill stänga ut SD till varje pris har inte heller helt rent mjöl i påsen.

Läs IV

https://snd.gu.se/sv/vivill/party/c/p/1933

Anmäl
2018-11-17 16:18 #122 av: Göstage

"Jan Björklund hoppas locka Miljöpartiet genom att utse Annie Lööf till statsminister.
– Det är det vi pratar om hos talmannen, säger han i TV4:s Nyhetsmorgon."---

https://www.expressen.se/nyheter/bjorklund-vi-har-pratat-om-loof-som-statsminister/

För att få en sådan regering måste S och V acceptera konstellationen, och hur troligt är det? Och tror Björklund på fullt allvar att SD skulle släppa igenom Lööf som statsminister? 

https://www.svt.se/special/pussla-ihop-politiska-styret/?region=0&styre=

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-18 09:13 #123 av: Hatarskatt

Sveriges politiker är ett nötskal. Hoppas innerligt att SD M och KD bildar regering innan Sjuka Löfven gör.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.