Brottslighet

Utsatta områden och parallellsamhället

2018-09-16 13:23 #0 av: Göstage

"Särskilt utsatt område (23)  kännetecknas av en social problematik och kriminell närvaro som lett till en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag. Läget anses vara akut.

Stockholm/Södertäljeområdet: Alby, Fittja och Hallunda/Norsberg i Botkyrka, Husby, Rinkby/Tensta. Ronna/Geneta/Lina (Södertälje).

Göteborgsområdet: Bergsjön, Biskopsgården, Gårdsten, Hammarkullen, Hjällbo och Lövgärdet. Tynnered/Grevgården/Opaltorget  (V Frölunda).
Malmöområdet: Nydala/Hermodsdal/Lindängen, Rosengård söder om Amiralsgatan samt Södra Sofielund (Seved).

Övriga landet: Vivalla (Örebro), Gottsunda (Uppsala), Araby (Växjö), Karlslund (Landskrona), Hässleholmen/Hulta och Norrby (Borås) samt Skäggetorp (Linköping).

Utsatt område (32)  är geografiskt avgränsat och karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Inverkan är snarare knutet till den sociala kontexten i området än de kriminellas utstuderade vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället. Läget anses allvarligt.

Stockholm/Södertäljeområdet: Bredäng, Hagsätra/Rågsved, Hässelby/Vällingby, Vårberg, Älvsjö/Solberga samt Östberga. Brandbergen och Jordbro (Haninge). Skogås och Vårby (Huddinge), Sångvägen och Termovägen (Järfälla), Edsberg (Sollentuna), Rissne/Hallonbergen (Sundbyberg)  samt Fornhöjden och Hovsjö (Södertälje).

Göteborgsområdet: Hisings Backa och Rannebergen.

Övriga landet: Bäckby (Västerås), Finnsta (Upplands Bro), Smedby (Upplands Väsby), Charlottesborg och Gamlegården (Kristianstad). Andersborg (Halmstad), Kronogården/Lextorp (Trollhättan), Fröslunda, Lagersberg, Skiftinge (Eskilstuna). Råslätt (Jönköping), Hageby, Klockaretorpet och Navestad (Norrköping).

Riskområde (6)  kännetecknas av att det befinner sig i riskzonen att bli ett särskilt utsatt område. Något eller några av de fastställda kriterierna saknas. Läget anses alarmerande.

Tjärna Ängar (Borlänge), Oxhagen/Varberga (Örebro), Tureberg (Sollentuna), Dalhem/Drottninghög/Fredriksberg samt Söder (Helsingborg). Holma/Kroksbäck/Bellevuegården (Malmö).

Källa

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-09-16 13:24 #1 av: Göstage

"På lördagskvällen blev två bussar i Uppsalaförorten Gottsunda utsatta för sten- och äggkastning.

– Enligt busschauffören som ringde in handlade det om flickor i åldern 15 till 16 år, säger Pelle Nellberg, presstalesperson polisen Region mitt."---

"Gottsunda, som klassas som ett så kallat utanförskapsområde, har tidigare uppmärksammats för oroligheter, upplopp och stenkastning mot bland annat blåljuspersonal."---

Källa

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-09-16 13:44 #2 av: Jimmy.L

Hårdare staff till ungdomarna och kan dom inte betala böterna ska föräldrarna betala. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2018-09-20 22:43 #3 av: Göstage

Dödsskjutning i Biskopsgården i kväll.

"En man har skjutits ihjäl i Biskopsgården i Göteborg på torsdagskvällen.
Polisen har spärrat av platsen.
– Vi jobbar över stora områden och söker efter gärningsmän, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson."---

https://www.expressen.se/gt/man-skjuten-i-goteborg-lamnades-skadad-pa-marken-/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-09-21 07:20 #4 av: Jimmy.L

Flera skjutningar på kort tid fler kommer vi få se. Förr blev det flera sidor i kvällspressen nu mer får man väl vara glad att dom nämner det. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2018-09-21 07:48 #5 av: Göstage

Ja, det är svårt att se någon ände på den här problematiken. På vissa håll kan man nog tala om en "förlorad generation", och återväxten verkar dessvärre tryggad i form av killar i yngre tonåren som redan börjat härja.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-09-21 08:01 #6 av: Jimmy.L

Ja otryggheten sprider sig i många områden. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2018-09-21 12:45 #7 av: eskils

En smärre politisk förbättring sker nu i Botkyrka, där de utsatta områdena Fittja, Alby och Norsborg ligger. Andelen med utländsk bakgrund: 57% (dec. 2015).

"Efter snart tre veckors förhandlingar och samtal har man som en av de första kommunerna i Stockholms län kommit överens om styret i Botkyrka. Tidigare styrde S, MP och V. Men nu har MP, KD, S, C och L gått ihop i en ny allians. Tillsammans samlar man 38 mandat vilket är precis så mycket som behövs för att få egen majoritet i kommunfullmäktige."

https://www.svt.se/nyheter/val2018/nytt-blockoverskridande-styre-i-botkyrka

Att byta ut V mot C, L och KD kan väl inte vara fel... Man får vara glad åt det lilla.


Anmäl
2018-09-22 08:19 #8 av: Göstage

#4 Alice Teodorescu i GP är apropå de krympande rubrikerna inne på samma spår, om hur våldet normaliseras.

"Vid sidan av den politiska tuppfäktningen pågår livet för vanliga människor. I torsdags klockan 14.55 när jag satte mig för att författa denna text öppnade jag SVT-appen i min telefon och scrollade bland rubrikerna: ”Man med stickskador hittad i Södertälje”, ”Jagade varandra med vapen i Stockholm - sju gripna i natt”, ”Ung kvinna skjuten i Järfälla”, ”Två skadade efter skottlossning i Örebro”, ”Explosion vid kyrka i Södertälje”, ”Gymnasieelev misstänkt för våldtäkt på lärare begärs häktad”."---

"Samtidigt märker jag att jag knappt reagerar på nyheter om skjutningar längre. Sådant har blivit vardag i samtidens Sverige, något som allt oftare ger upphov till en notis som bläddras förbi. Att en lärare våldtas av en elev hör däremot inte till vanligheterna, det är fortfarande uppseendeväckande på det sätt som skjutningarna var för några år sedan.
Denna förändring är i grunden helt vanvettig. Vi får aldrig vänja oss vid att människor skjuts ner, rånas eller våldtas mitt framför ögonen på oss. Även om det blivit det nya normala så är det aldrig normalt."---

"Och förresten, i morse när jag vaknade läste jag om att en man skjutits till döds i Biskopsgården under torsdagskvällen med ett stort polispådrag som följd. Jag avslutar där jag började: Vilket parti tänker få slut på våldet och hur det ska gå till?"

http://www.gp.se/ledare/vilket-parti-får-slut-på-våldet-1.8849221

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-09-22 11:03 #9 av: eskils

Alice är bäst! Stjärnor

Vill se många fler som hon i andra tidningar och SVT!


Anmäl
2018-09-24 14:04 #10 av: Göstage

"Två män misstänks för brott efter ett bråk i Borås i söndagskväll. En man ska ha knivhuggit en annan man i ryggen. Han misstänks nu för försök till mord.

Sent på söndagskvällen larmades polis till Hässleholmen i Borås. Där hittade polisen två män som båda hade huvudskador. Enligt polisen ska vittnen sett påkar användas vid bråket.

Bråket ska ha ägt rum både i trapphus och utomhus. I nuläget bedömer polisen att det handlar om tre personer som aktivt slagits i bråket. De inblandade är, enligt polisen, män som samtliga är i 25-30-årsåldern. Polisen har en teori om varför bråket mellan männen startat."---

"På plats på sjukhuset tog historien en ny vändning. När polisen skulle förhöra de skadade männen stötte patrullen ihop med de personer som tidigare försvann från brottsplatsen i bilen. Och det visade sig att en av dessa personer har knivhuggits i ryggen och ska vårdas på sjukhuset för sina skador.
För detta brott grips en av de två män som först kördes till sjukhus. Mannen som är 30-årsåldern misstänks för försök till mord."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/flera-skadade-efter-brak-med-pakar-och-kniv

Hässleholmen är ett av de områden som ses som särskilt utsatta.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-09-26 13:21 #11 av: Göstage

"Trots förbättringar är Rinkeby fortfarande ett av Sveriges mest utsatta områden, då arbetslöshet, brottslighet, misstro mot samhället och våldsbrott är högt förekommande fenomen i området.

– Vi ska inte sticka under stolen att det finns stora utmaningar i området kvar. Men om man gör en jämförelse med tidigare år så tycker jag att vi är på rätt väg, men det måste ta längre tid, säger Mats Törnblom (områdespolis) och fortsätter.
– Just nu tittar vi på en plan som kommer att löpa till 2030, på hur vi strategiskt ska få Rinkeby att bli ett mönsterområde."---

https://www.svt.se/nyheter/uutiset/svenska/rinkeby-ska-bli-ett-monsteromrade-ar-2030

Det dröjer innan det finns ett facit på om den strategin lyckats...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-01 23:56 #12 av: Göstage

En person påkörd på Drottninghög  i Helsingborg. Föraren av motorfordonet har avvikit, offret fört till sjukhus med oklara skador. Smitningsolycka eller medvetet dåd? Polisen söker svar.

Källa.

Drottninghög definieras som "riskområde" på Polisens lista över utsatta områden.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-03 08:08 #13 av: Göstage

"En man i 55-årsåldern slogs ner och rånades på sina värdesaker sent på tisdagskvällen. Rånet inträffade bakom en matbutik i bostadsområdet Tjärna Ängar i Borlänge vid 21-tiden på tisdagen. Enligt mannen blev han nedslagen av fem eller sex yngre personer och de tog hans värdesaker. Mannen fick lindriga skador, men uppger att flera vittnen bara gick förbi utan att stanna eller ingripa."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/man-nedslagen-och-ranad-av-flera-ungdomar-i-borlange

Tjärna Ängar rubriceras som "riskområde" på Polisens lista över utsatta områden och är ofta återkommande i rubrikerna i form av problemområde.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-03 09:26 #14 av: Göstage

Tensta hör av tradition till våra särskilt utsatta områden. Nu har det skurit sig mellan avhoppare (?) och stadsdelsförvaltning.

"Det började efter att Stadsdelsförvaltningen portade kriminella från en lokal som var till för avhoppare.
Skott avlossades mot lokalen. Ett brinnande bildäck krossade en glasentré och förstörde receptionen.
Protestmejl, skadegörelse, uppsatta lappar med budskap.
Tenstas stadsdelsförvaltning har på kort tid utsatts för flera allvarliga attacker.
Socialsekreterarna har blivit en måltavla.
– Det finns oro, det gör det, säger stadsdelsdirektören."---

"Programmet hjälper till exempel med ansökningar för att få försörjningsstöd, de inskrivna kan få hjälp att hitta lägenheter och jobb. Avhopparen skriver även på en fullmakt som gör att sekretessen mellan myndigheter bryts och att till exempel socialtjänst och polis kan dela uppgifter med varandra.
Finns det en risk att verksamheten har utnyttjats av kriminella för att få till exempel bidrag?
– Risken finns alltid, men det är möjligheterna vi ska se i det här. Att vi finns där när man har bestämt sig eller är tveksam och har funderingar, så att man kan få hjälp och vägledning att lämna, säger Abdi-nur Isse."---

https://www.expressen.se/nyheter/tenstas-socialsekreterare-mots-av-brinnande-dack-och-skottlossning/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-03 09:51 #15 av: Jimmy.L

Man blir inte förvånad över det som händer i Tensta.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2018-10-08 07:58 #16 av: Göstage

Anlagd storbrand i Uppsalaskola riskerar sprida sig ytterligare.

"En brand har brutit ut på en högstadieskola i Uppsala. Två tonåriga flickor har gripits misstänkta för grov mordbrand.
– Den norra delen brinner för fullt, den kan vi inte rädda, säger Mathias Häglund, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar.
Klockan 02.51 på måndagsmorgonen larmades polisen av allmänheten om att två personer skulle befinna sig i eller i närheten av Gottsundaskolan i södra Uppsala."---

"En av de tre byggnaderna riskerar helt att brinna ner.
– Det brinner väldigt mycket. En, eventuellt två, av de här huskropparna är övertända. Man försöker koncentrera sig på att rädda den södra delen av skolan, säger Linda Winge.
Branden riskerar också att sprida sig till Gottsunda kyrka, som är byggd i trä och ligger i närheten av skolan, enligt brandförsvaret:
– Vi har en station som bara fokuserar på att branden inte ska sprida sig till kyrkan, säger Mathias Häglund. Så det hotet har vi också, tyvärr."---

https://www.expressen.se/nyheter/brand-pa-hogstadieskola-i-uppsala/

Gottsunda finns på listan över särskilt utsatta områden.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-08 08:17 #17 av: Göstage

"Under natten mellan söndag och måndag stacks bilar i brand i Stockholmsförorten Husby.
En polisbil ska även ha träffats av en sten, enligt polisen.
– Vi har försökt jaga rätt på den som försökte skada poliserna, berättar Peter Asp, vakthavande befäl på polisen region Stockholm."---

https://www.expressen.se/nyheter/stockholm/bilar-brann-i-husby-stenkastning-mot-polisen/

Husby finns på polisens lista över särskilt utsatta områden, och tankarna går förstås till tidigare upplopp i området, inte minst Husbykravallerna 2013.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-08 15:49 #18 av: Göstage

#16 "De två tonårstjejer som misstänks för att ha anlagt branden på Gottsundaskolan är inte elever på den skolan, det uppger polisen för P4 Uppland.
– Ingen av dem går på Gottsundaskolan. Det har jag från personal på skolan och socialen, säger Stefan Siesing, yttre befäl för insatsen under måndagen. 

De två gripna tjejerna är båda under 15 år. De bägge har släppts och lämnats över till sina vårdnadshavare."---

SR

De hade nog bara vägarna förbi och frös lite.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-08 18:26 #19 av: Jimmy.L

Räddningstjänsten har larmats till fyra bränder i Geneta i Södertälje under söndagen.

https://www.lt.se/artikel/stockholm/sodertalje/raddningstjansten-fick-aka-skytteltrafik-till-geneta-fyra-larm-pa-nagra-timmar

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2018-10-09 10:21 #20 av: Göstage

Rosengårds centrum i Malmö spärrades av efter "storbråk" strax efter klockan nio nu på morgonen. Flera polispatruller på plats, en person uppges skadad.

Uppdatering: den skadade hade blivit knivhuggen och avled av sina skador. En person gripen.

Källa:

 https://www.expressen.se/kvallsposten/storbrak-i-rosengard-kopcentrum-avsparrat-av-polisen/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-10 11:29 #21 av: Göstage

#14 "Brinnande bildäck har ödelagt stadsdelsförvaltningens reception. Skott avlossades mot en lokal för avhoppare från kriminalitet. Kommunens personal utsätts för otillbörlig påverkan. Men reaktionerna från övriga samhället är lama, tycker Per Kjellander, direktör i stadsdelen Spånga-Tensta i Stockholm."

"Vi kan ju inte sitta i en bunker" (Dagens Samhälle, betalartikel.)

Frågan är väl om det kommer att finnas några alternativ...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-11 18:31 #22 av: Göstage

 När man minst anar det får man rätt...Snopen

#18 "De hade nog bara vägarna förbi och frös lite."

Rubrik Aftonbladet idag.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-13 08:33 #23 av: Göstage

"En person har gripits misstänkt för att ha våldtagit en kvinna på en fest i Tensta.
Polisen kunde göra gripandet efter att ha vallat offret i området, uppger källor för Aftonbladet."---

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-14 10:09 #24 av: Göstage

"Stadsdelen Skäggetorp i Linköping finns på polisens lista över särskilt utsatta områden. Men nu kan det komma att ändras. I Skäggetorp visar siffror nämligen att det går åt rätt håll.

- Just nu görs en nationell översyn över bedömningen och klassificeringen gällande särskilt utsatta områden, säger kommunpolis Sofia Hedberg.
Skäggetorp har länge brottats med problem som våld, skadegörelse, inbrott och narkotika. Men nu ser polisen en positiv trend jämfört med för några år sedan.
Ett skäl till att det har lugnat ner sig i Skäggetorp tror polisen att det har att göra med satsningen med så kallade områdespoliser."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/positiv-trend-i-skaggetorp

Hoppas att det är varaktigt då, och inte bara en generationsväxling.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-14 18:49 #25 av: Hayabusa

#24 Känns bra att få läsa något positivt för en gångs skull.  Håller tummarna för att utvecklingen går åt rätt håll...

Anmäl
2018-10-14 20:43 #26 av: Novachan

#24 Fast det har spridit ut sig till andra delar av staden... Finns 3 bostadsområden som har "ghetto-varning" numera; Skäggetorp, Ryd och Berga. Men oroligheter sker i många fler bostadsområden; bara man söker på knivrån Linköping så hittar man en del...

Anmäl
2018-10-16 07:27 #27 av: Göstage

Unga maffiosos utpressar företagare på Järvafältet.

"Betala tusentals kronor varje månad – eller få din affär sönderslagen. Det är ultimatumet som många företagare ställs inför på Järvafältet i Stockholm. När Aftonbladet kontaktar några av de utpekade företagarna vågar ingen prata öppet:
– Det är för farligt, säger en man som driver ett gatukök.

Svårigheterna för företagare att bedriva sina verksamheter i utsatta områden har varit känt länge.
Men en del av problematiken som få vågar tala öppet om är den så kallade beskyddarverksamheten.

Enligt Aftonbladets källor har det nyligen gått ut förnyad information till poliser i yttre tjänst om vilka villkor många företagare arbetar under. De misstänkta gärningsmännen i utpressningsärendena är så unga som i 16-17-årsåldern.

– Det handlar om en beskyddarverksamhet som de här unga individerna bedriver. De tvingar butiksägare samt boenden att betala en summa varje månad för att inte få sin butik eller bostad förstörd, säger en av Aftonbladets källor med insyn."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/jP2zaw/larmet-foretagare-i-utsatta-omraden-tvingas-betala-for-beskydd

Anm. I Järvaområdet ligger stadsdelarna Rinkeby, Tensta, Kista, Husby och Akalla.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-19 15:06 #28 av: Göstage

"Flera personer drabbade samman i ett bråk i området Araby i Växjö vid 13.30-tiden.
Fyra personer ska ha fått mindre skador och tre har förts till sjukhus.
– Det behandlas som grov misshandel eftersom de har slagits ordentligt och många personer är inblandade, säger Kim Hild, presstalesperson polisen region syd."---

 https://www.expressen.se/kvallsposten/flera-till-sjukhus-efter-storbrak/

Araby hör till de särskilt utsatta områdena i landet.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-25 09:08 #29 av: Göstage

En ung man i Biskopsgården sköts i båda benen på väg hem från spårvagnen i natt. Han vägrar att bidra till polisutredningen.

http://www.gp.se/nyheter/göteborg/ung-man-skjuten-i-göteborg-1.10161781

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-03 22:15 #30 av: Göstage

Polisens hemsida:

"03 november 21.31, Mord/dråp, försök, Malmö

Rosengård/Persborg. Taxichaufför anträffas med misstänkt skottskada.

En polispatrull blir stoppad av en taxichaufför på Västra Kattarpsvägen, taxichauffören har blivit beskjuten in i bilen på en annan adress och har förmodad skottskada.
Polispatrullen tillkallar förstärkning och lastar samtidigt taxichauffören i polisbilen för färd till sjukhuset. Taxichaufförens skadestatus är just nu okänd.

Polisen har spärrat av ett område på Västra Kattarpsvägen samt på och i anslutning till Cronmans väg, där brottsplatsen misstänks vara. Kriminaltekniker är rekvirerade."

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-06 09:14 #31 av: Göstage

Just fina morsor...Cool

"Polisen i Uppsala riktar skarp kritik mot organisationen Gottsundamammorna, rapporterar Upsala Nya Tidning. 

Orsaken är bland annat att polisen hittat föremål kopplat till narkotikahantering och även narkotikarester öppet inne i föreningens lokal på Bandstolsvägen.

– När vi använt tvångsmedel för att söka igenom lokalen har mammorna vägrat att flytta på sig. De kan skrika saker som: ”Ni har inget här att göra”, säger en polis till tidningen.

Flera poliser vittnar om att man motarbetas av organisationen, som för bara en månad sedan beviljades kommunalt bidrag på 700 000 kronor. Pengarna skulle användas för att motarbeta sociala problem och erbjuda unga en meningsfull fritid."---

 https://www.aftonbladet.se/lokala-nyheter/BJ9Qg0@ablokal

Gottsunda hör till de särskilt utsatta områdena.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-06 09:19 #32 av: Göstage

Genom träget arbete under många år har journalisten Magnus Sandelin till sist lyckats med det som säkerhetspolisen gått bet på: att hitta den som utpekats som spindeln i den svenska terrorcellen, Abu Omar.
Modigt av Sandelin, som utsatt/utsätter sig för en uppenbar risk.

https://doku.nu/2018/11/06/har-hittar-doku-den-forsvunne-terrormaklaren/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-06 10:52 #33 av: Novachan

#31 Sååå man skapade en organisation av en grupp som är tänkt för att hjälpa samma grupp? Funderar "Hjälp er själva..." Fast man behöver hjälp från hela samhället - ett bostadsområde ska inte hjälpa sig själva, det går inte tyvärr, vore enklare för resten av samhället om det fungerade - då skulle man kunna försöka "slippa undan"  från att alla ska hjälpa till... och faktiskt integrera alla istället för att tvinga eller låta folk segregera... En sådan tänkt organisation kanske kan hjälpa, om det är samhället som sköter den, inte bostadsområdet själva som behöver hjälpen

Alla organisationer ska vara okej med att bli granskade, hur man ska annars veta om allt sköts som det ska och utvärdera om den ger resultat - liksom vet hur mycket mer fortsatt stöd den behöver....

Anmäl
2018-11-08 19:50 #34 av: Göstage

I Danmark och Frankrike talar man klarspråk om sina ghetton. En nyhet som MSM aldrig tycks "fått med" var att den socialistiske franske inrikesministern Gérard Collomb i sitt avskedstal den 3 oktober räknade upp några av de ”känsliga områden” han besökt och fortsatte:

– Det är dessa stadsdelar som begreppet ”republikansk återerövring” handlar om. Därför att i dag är det snarare den starkes rätt som gäller. Narkotikalangare och radikala islamister har tagit republikens plats. Vi måste återskapa tryggheten i dessa områden, och jag tror att vi måste förändra dem i grunden. När stadsdelar förslummas och blir till ghetton kan det bara innebära problem."---

Källa.

(Vissa uttydare tolkar  en passus om att "mötas ansikte mot ansikte" i Collombs tal som en förtäckt varning för inbördeskrig.)

Collombs politiska motståndare Marine La Pen kommenterade att det här var något han borde ha givit sig i kast med under de 17 månader han ansvarade för frågan.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-11 22:46 #35 av: Göstage

"Den 31-årige man som sköts till döds i Uppsala i torsdags hade just kommit tillbaka från Libanon där han hämtat förfalskade handlingar.
Det berättar hans äldre bror, som tror att det kan ha med mordet att göra."---

"För ett par veckor sedan reste 31-åringen till Libanon, där han är född och uppväxt. Han reste dit på uppdrag av någon annan, uppger brodern.
– Vi har hört att det var någon som beställde flygbiljetten och skickade honom dit.
I Libanon träffade han många vänner och bekanta.
– Det var nästan som att han kom för att säga hej då, säger brodern.
Under 31-åringens vistelse i Libanon sköts en annan person till döds i Gränby i Uppsala. Den mördade mannen kom från Syrien, var ostraffad i Sverige och var också han i 30-årsåldern. Han var nygift och skulle snart bli pappa.

31-åringen visade bilder från medierapporteringen om dödsskjutningen för sin familj i Libanon. Han berättade att han kände den döde.
– Han sade att han var mycket arg och ledsen över det som hänt, säger brodern.

Verkade han vara rädd?
– Nej. I vår familj är vi aldrig rädda. Vi har haft krig i Libanon."---

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/mordoffren-i-uppsala-kande-varandra/

Som vissa håller på dröjer det kanske inte länge innan de lyckas starta krig här också.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-12 18:25 #36 av: Göstage

Skjutning måndag e.m. i Hallonbergen, två offer förda till sjukhus med oklara skador. Hallonbergen finns på polisens lista över utsatta områden.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-13 08:57 #37 av: Göstage

#36 Hallonbergsskjutningen krävde två liv.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-13 08:59 #38 av: Jimmy.L

Gangsterkriget rasar vidare. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2018-11-14 08:18 #39 av: Jimmy.L

Under tisdagskvällen genomförde polisen i Uppsala en riktad insats i ett "särskilt utsatt område". Det skriver polischefen Jale Poljarevius på Twitter.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=7089927

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2018-11-14 08:47 #40 av: Göstage

Trodde inte JP var kvar på den tjänsten.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/uppsalas-polischef-pa-nytt-jobb

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-14 08:53 #41 av: Jimmy.L

#40 Han tycks vara kvar som chef.

https://twitter.com/polisenuppsala

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2018-11-14 11:11 #42 av: Göstage

Uppsalapolitikerna kallar på Rikspolischefen för samtal om läget i staden.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/efter-dodsskjutningarna-landshovdingen-soker-samtal-med-rikspolischefen

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-14 21:03 #43 av: Jimmy.L

En polisbil har fått sin framruta krossad under ett uppdrag i Ronna, skriver polisen på sin hemsida.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/polisbil-fick-framruta-krossad-av-stenkast

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2018-11-14 21:14 #44 av: Göstage

En person skjuten till döds i kväll i Biskopsgården, ett av våra särskilt utsatta områden.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/gP9kaa/man-skjuten-till-dods-i-goteborg

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-15 10:39 #45 av: Göstage

"Klockan 11 på torsdagen håller polisledningen i Region Mitt en presskonferens på polishuset om den senaste tidens skjutningar i Uppsala. SVT Nyheter Uppsala direktsänder hela presskonferensen.

Regionpolischefen Carin Götblad och polisområdeschef Pär Halldén kommer enligt polisen att ge en lägesbild över situationen och berätta om polisens utmaningar inför framtiden.
Under 2018 har det skett totalt 13 skjutningar i Uppsala, och bara de senaste veckorna har två dödsskjutningar inträffat."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/polisen-om-laget-efter-skjutningarna-i-uppsala

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-15 12:24 #46 av: Göstage

#45 ”Vi försöker, men det räcker inte till” konstaterar regionpolischefen Carin Götblad närmast uppgivet. "Vår lagstiftning och samhälle är inte byggd för den här komplexa situationen", säger hon vidare.

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-16 11:18 #47 av: Göstage

Jättebra att det ordnas fritidsaktiviteter för ungdomen i de utsatta områdena, men...
"Turbulensen i flera Ungdomens hus i Stockholm fortsätter.
I söndags rusade hotfulla maskerade män in i Ungdomens hus i Rinkeby och nu har verksamheten stängts med skyddsstopp. I södra Stockholm väljer Botkyrka kommun att stänga ned sina verksamheter.
En hotfull situation uppstod på fritidsgården Ungdomens hus i Rinkeby söndagen den 11 november när maskerade män tog sig in i lokalerna. Händelsen polisanmäldes av ansvarig chef som inte lämnar närmare detaljer kring vad som har inträffat.

Nu håller kvällsverksamheten i huset stängt tillsvidare efter att fackföreningen Kommunal begärt skyddstopp enligt arbetsmiljölagen, vilket innebär att det föreligger omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa.
– Det har varit en händelse som varit allvarlig och hotfull för personalen när maskerade män gick in i lokalen, säger Ulla Thorslund, stadsdelsdirektör i Rinkeby-Kista till Mitt i."---

https://samnytt.se/maskerade-man-stormade-ungdomens-hus-i-rinkeby/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-16 13:28 #48 av: Novachan

Så tråkigt och tröttsamt när några få personer förstör för alla andra...

Anmäl
2018-11-16 22:33 #49 av: Göstage

Hjällbo hör till de särskilt utsatta områdena och utan skäl. Lite fredagsmys från en innergård i stadsdelen:

"Larmet kom in strax efter klockan 21 under fredagskvällen. Enligt polisen ska det röra sig om ett stort slagsmål i Hjällbo där två personer blivit knivskurna.

– Vi får in ett larm om att det är mycket folk samlade på en innergård och att det är ett slagsmål mellan ett flertal personer. När vi kommer in på innergården är två killar knivskurna, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst, och fortsätter:
– Det är oroligt där ikväll. Sista timmen har det varit mycket folk på platsen, ett 50-tal personer. Alla är inte inblandade i bråket men det är en stor folksamling.
De två knivskurna personerna är förda till sjukhus.
– Det ska inte vara något allvarligt om jag har förstått det rätt, säger Fuxborg."---

http://www.gp.se/nyheter/göteborg/två-personer-knivskurna-i-göteborg-1.10905972

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-18 08:28 #50 av: Göstage

Gottsunda på tapeten igen...

"Larmet inkom vid 21.28 på lördagen. Flera personer hade då kontaktat polisen efter att ha hört skottlossning i statsdelen Gottsunda i Uppsala.En av personerna som ringer polisen berättar att ett skott har träffat en lägenhet.

När polisen kommer till platsen kan de konstatera att en kula har gått in genom ett fönster till en lägenhet. I lägenheten var ett pensionärspar hemma, enligt polisen.
Ingen i lägenheten skadades. Det finns inget som tyder på andra skadade kopplade till skjutningen. Polisen utreder händelsen som mordförsök och vapenbrott."---

https://www.expressen.se/nyheter/skjutning-mot-lagenhet-pensionarspar-var-hemma/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-19 10:10 #51 av: Göstage

En boende i Biskopsgården har skrivit ett inlägg på ledarsidorna.se, som inleds dramatiskt för oss men vardagssorgset för henne, om hur hon när hon skulle bänka sig framför TV:n klockan åtta i tisdags hörde skottlossning nere på gården. När hon tittade ut såg hon en ung man på asfalten och att någon redan börjat återupplivningsförsök. Mannen avled senare på sjukhus.
Kvinnan skriver om det förhärskande gängvåldet:

 "Det är nästintill uteslutande män som är involverade i gängvåldet. Jag minns från min egen uppväxt i Angered hur familjer som levde enligt hederskulturens normer hade söner vars beteende var både normbrytande samt gränslöst. Ingen ifrågasatte dem vilket för många resulterade i brottslig verksamhet och drogmissbruk. De var till skillnad från sina systrar förlänade obegränsad frihet och som unga människor missbrukade de den friheten."--- 

"Historiska och globalt aktuella konflikter ger lokala avtryck och bidrar till etniska konflikter vilket utgör ett hinder för en lyckad integration då varje grupp tydligt markerar sin egen etnoreligiösa bakgrund till förmån för en svensk identitet"---

"Otryggheten växer i Biskopsgården och jag förlorar ständigt grannar som för sina barns skull flyttar för att undfly våldet. Inom kort kommer även jag att flytta på grund av rädslan för en förlupen kula. När människor som är välintegrerade i samhällets alla aspekter flyr Biskopsgården finns en rationell fråga att ställa sig;
kommer de kriminella grupperingarna att göra ett ännu större anspråk på området när de inte längre möter det relativa motstånd som trots all existerar?"

https://ledarsidorna.se/2018/11/det-senaste-mordet-i-biskopsgarden-de-kriminella-natverkens-lokala-valdsmonopol-vaxer/

Fetstilen är skribentens egen markering.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-18 07:19 #52 av: Göstage

Polistillslag i Hässleholmen i Borås igår kväll. Området hör till landets särskilt utsatta.

"En stor polisinsats pågick under måndagskvällen mot flera olika adresser i stadsdelen Hässleholmen i Borås, skriver Borås Tidning. Razzian ska ha genomförts av poliser vid enheten för grova brott i Borås. 

Enligt uppgifter till BT ska stora mängder narkotika ha hittats vid tillslagen.
– Vi gjorde beslag som är rejält betydande, så mycket kan jag säga, säger Magnus Reinholdsson, gruppchef vid Grova brott till tidningen. 

I samband med tillslagen ska tre personer ha gripits under kvällen, en man i 60-årsåldern, en man i 30-årsåldern och en kvinna i 25-årsåldern. Alla tre anhölls senare av åklagare och misstänks för grova narkotika brott, skriver BT."---

 "Enligt BT ska personerna ha koppling till ett lokalt kriminellt gäng. Något som Magnus Reinholdsson inte vill kommentera."---

 http://www.gp.se/nyheter/västsverige/tre-gripna-efter-polisrazzia-i-borås-1.11864896

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-21 00:20 #53 av: Göstage

Exemplet Dalen i Enskede visar att inte ens de bästa intentioner i stadsplaneringen är garanterade att leda till framgång.  Patrik Kronqvist på Expressens ledarsida skriver:

"Trots goda förutsättningar har problemen med våld och drogförsäljning bitit sig fast i Dalen i Enskede.
När en man i 20-årsåldern sköts ihjäl i Enskede i södra Stockholm i söndags uttrycktes förvåning i sociala medier. Tänk att våldet nu nått även dit, hette det. Men ett mord i bostadsområdet Dalen är tyvärr inte alls speciellt överraskande."---

"Området - som ironiskt nog planerats som en reaktion på miljonprogrammen - blev känt för sociala problem, rån, hot, stölder och våldsbrott. Så sent som 2014 stod Dalen med på polisens lista över områden där lokala kriminella nätverk anses ha negativ påverkan på lokalsamhället."---

"När det diskuteras hur Sverige ska få bukt med segregation, utanförskap och kriminalitet heter det ofta att vi behöver mer blandade stadsdelar. Jag tror fortfarande att det stämmer.
Men fallet Dalen visar vilken uppförsbacke Sverige står inför."

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/gangen-frodas-aven-dar-samhallet-ar-starkt/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-21 07:31 #54 av: Jimmy.L

Det är ett område som redan långt innan hade problem. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2018-12-21 09:23 #55 av: Göstage

#53 #54 Mer från samma område.

En kvinna har hittats död i Gamla Enskede i södra Stockholm under natten till torsdagen.
En man är gripen som misstänkt, enligt uppgifter till tidningen Mitt i. 

– Det jag kan säga är att en person är anhållen och att ärendet är överlämnat till åklagare, säger Anders Bryngelsson vid Stockholmspolisens mediecenter."--- 

"Gamla Enskede ligger i anslutning till bostadsområdet Dalen där en 21-årig man sköts till döds i söndags." 

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/kvinna-hittad-dod-i-gamla-enskede-utreds-som-mord/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-27 07:42 #56 av: Göstage

I det utsatta området Kronogården i Trollhättan sköt maskerade ungdomar fyrverkeripjäser mot polis, väktare och allmänhet på annandag juls kväll.

https://www.expressen.se/gt/maskerade-ungdomar-skot-raketer-mot-polis/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-27 07:55 #57 av: Jimmy.L

#56 Tradition att skjuta mot blåljuspersonal under julhelgen.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2018-12-27 07:59 #58 av: Göstage

#56 Ja, inte minst i Kronogården höll de den traditionen  vid liv. Kul för PK-folket att se att det växer fram nya traditioner istället för de som man säger inte finns i Sverige.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-27 08:37 #59 av: Göstage

"Ett gäng minderåriga krossade en av de främre sidorutorna på en polisbil på Andersberg i Halmstad på annandagskvällen i samband med en utryckning.
Vid 18-tiden larmades räddningstjänst och polis till Andersberg på grund av rökutveckling i en lägenhet. Det var i samband med det som en grupp minderåriga gick förbi en polisbil och kastade sten mot vänster sidoruta fram. Rutan korssades och det blev glassplitter i hela polisbilen, uppger polisen på sin hemsida."---

 https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/minderariga-krossade-ruta-pa-polisbil-pa-andersberg

Andersberg hör till de utsatta områdena.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-27 18:20 #60 av: Jimmy.L

Tre gånger larmades polisen till Brunnsäng i Södertälje under onsdagskvällen efter att fler personer skjutit smällare utan tillstånd och orsakat skadegörelse med yxa.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/polisen-stokig-kvall-i-brunnsang

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2018-12-28 08:15 #61 av: Göstage

#56 Dags igen...

"Polis tillkallades under natten då 20-30 ungdomar sköt raketer mot ordningsvakter och allmänheten i Trollhättan. När polis anlände kastades även smällare mot patrullen.

– De förhindrar blåljusverksamheten att genomföra sitt arbete, på så sätt är det ett samhällsproblem, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson. 

Under natten till fredagen larmades polis till ett område i Trollhättan då ett stort gäng ungdomar sköt raketer och kastade smällare mot ordningsvakter och boende i området. En liknande händelse inträffade tidigare i veckan då en väktare skadades av en smällare."---

 http://www.gp.se/nyheter/västsverige/ungdomar-sköt-raketer-mot-polis-och-vakter-1.12029032

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-28 08:28 #62 av: Jimmy.L

#61 Polisen borde få använda gummikulor och tårgas.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2018-12-28 08:37 #63 av: Jimmy.L

#60 Stökigt igen i natt med fyrverkerier, bränder och skadegörelse. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2018-12-28 20:20 #64 av: Göstage

Södra Ryd i Skövde står visserligen inte på polisens lista över utsatta områden, men den lokala polisen har lagt ner och lägger ner extra resurser där för att upprättahålla ordningen. Förra nyår hade man till exempel problem med att ungdomar sköt raketer mot bostadshus, och även i år ser det ut att bli liknande problem. 

"En kvinna i 70-årsåldern fick någon form av fyrverkeripjäs kastad mot sig i Södra Ryd i Skövde under fredagskvällen.
Enligt polisen fick kvinnan ont i öronen.
– Vi har tagit upp en anmälan om misshandel, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson i region Väst."---

https://www.expressen.se/gt/aldre-kvinna-utsatt-for-fyrverkeriattack/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-28 21:33 #65 av: Göstage

Bataljonsvägen utgör en gräns mellan Näsby och Gamlegården i Kristianstad, och just Gamlegården är tillsammans med Charlottesborg  med på Polisens lista över utsatta områden. Jakobs väg ligger i Charlottesborg.

 Ikväll kom en illustration på varför de här områdena finns på listan:

"Räddningstjänst larmades till Bataljonsvägen i Kristianstad på fredagskvällen, med anledning av en brand i ett soprum.
Släckningsarbetet kunde inte slutföras, då en samling ungdomar sköt fyrverkerier mot räddningspersonalen. När polis kom till platsen blev även dessa patruller beskjutna.

"En minut före larmet om branden i soprummet kom ett larm om en liknande incident.

– Klockan 19.27 blev en väktare attackerad med fyrverkerier i Kristianstad. Det har upprättats en anmälan om försök till misshandel. Detta skedde på Jakobs väg och gärningspersonerna beskrivs som fyra stycken mellan 14-18 år gamla, säger Rickard Lundqvist.

Ungefär en timme tidigare, klockan 18.34, blev en äldre kvinna måltavla för ytterligare raketer."--

https://www.expressen.se/kvallsposten/raddningspersonal-beskjutna-med-fyrverkerier-vid-slackning/

I likhet med flera av de orter där det redan skett incidenter med fyrverkeriskjutningar i år hade man problem av samma typ även förra nyåret i Kristianstad. Verkar som om det pågår traditionsbildande i våra utsatta områden...

Med den här början på helgen tyder tyvärr mycket på att det kan bli ett riktigt stökigt nyår på många platser i landet.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-29 07:54 #66 av: Jimmy.L

Man blir så förbannad på dessa som skjuter raketer mot människor. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2018-12-30 00:45 #67 av: Göstage

Fyrverkeribeskjutningarna i Kristianstad eskalerar.

"Fyrverkeriattackerna i Kristianstad har fortsatt på lördagen. Ungdomar har skjutit raketer mot poliser, väktare, privatpersoner, fordon och fastigheter.
- Det har eskalerat, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen.
Polisen har haft en ökad närvaro i framför allt stadsdelen Näsby."---

"Även i Skaraborg har polisen larmats om flera incidenter med smällare och raketer, rapporterar P4 Skaraborg. Bland annat sköts raketer mot en bensinstation i Tidaholm. Polisen har också ryckt ut i Skövde och Timmersdala."

SR

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-30 10:21 #68 av: Göstage

Dalaberg i Uddevalla har inte det bästa rykte, så när det sker fyrverkeriattacker där är det knappast någon högoddsare...

"En stadsbuss som körde nattlinjen i Dalaberg attackerades med nyårsraketer. Fyra rutor gick sönder. Polisen genomförde en större insats men ingen person har kunnat gripas. 

Klockan 23.20 på lördagskvällen gick ett överfallslarm från en stadsbuss som trafikerar Dalaberg. Då ska chauffören ha tryckt på larmknappen eftersom bussen ska ha attackerats av ett ungdomsgäng. Enligt vittnesuppgifter till polisen hade personerna maskerat sig med huvor.
– Ett mindre ungdomsgäng har tydligen skjutit raketer mot bussen. Bussen fick fyra av sina rutor förstörda och fick tas ur trafik direkt, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson för region Väst."---

"Det var inte bara bussen som besköts med raketer. Även flera personbilar ska ha blivit attackerade med nyårsraketer.
– Som tur var kom ingen person till skada. Vi har skrivit en anmälan som gäller skadegörelse i alla fall, säger Hans Lippens.
Bohusläningen har tidigare skrivit om hur busschaufförer som kör linjen på Dalaberg utsatts för bland annat hot.
För en tid sedan sattes även bilar i brand under ett antal nätter i området. Inte heller då kunde någon person gripas."

http://www.bohuslaningen.se/nyheter/uddevalla/nattbuss-attackerades-av-ungdomsgäng-1.12060126

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-30 14:41 #69 av: Göstage

#68 Mer Dalaborg, och fortsättning lär nog dessvärre följa...

 "Lördagskvällens raketskjutning mot en linjebuss i Uddevalla är bara den senaste i en rad incidenter på Dalaberg. Tidigare har bussförare utsatts förr ägg- och stenkastning när de kört till stadsdelen i norra Uddevalla.
– Ser vi minsta antydan till detta igen så bryter vi trafiken, säger personalchefen Mikael Karlsson."--- 

"Mikael Karlsson tycker att säkerhetsproblemen för busschaufförer har ökat på senare tid.
– Det har förändrats ganska så rejält. När jag började i mitten på 80-talet hade vi inte de här problemen riktigt. Sedan har det eskalerat allteftersom med åren som har gått. Det känns som att det blir värre. Man funderar på om samhället har tappat greppet, man blir uppgiven."---

"– Jag är mest förbannad upprörd att det ska behöva hända. Det är kostsamt också. Bussen måste ställas in i helgen och få nya rutor, det kostar pengar naturligtvis. Jag tycker det är rent allmänt sorgligt. Man ska inte behöva bli utsatt för stenkastning och skott när man gör sitt jobb."

GP (ej betalartikel i nuläget.)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-30 17:14 #70 av: Göstage

Trollhättan, Uddevalla och nu Stenungsund  verkar utgöra ett oroligt hörn detta nyår.

"En polisbil blev attackerad med en fyrverkeripjäs i Stenungsund natten till söndagen. Polismännen i fordonet klarade sig utan fysiska skador."---

"Polisen i Stenungsund larmades till tre separata händelser kopplade till ungdomar som agerade vårdslöst med fyrverkerier under lördagskvällen och natten till söndag."---

"Enligt Hans Lippens har fyrverkeriattackerna mot polismän ökat jämfört med föregående år.
– Min uppfattning är att den här typen av händelser har ökat i omfattning det här året, säger Lippens."

https://www.expressen.se/gt/polisbil-beskots-med-fyrverkeripjas-okar/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-30 17:37 #71 av: Jimmy.L

Arg 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2018-12-30 18:08 #72 av: Göstage

#69 Polisen tror nu att rutorna i uddevallabussen sköts sönder med kolsyrepistol eller luftvapen eftersom det inte finns några pjäsrester i bussen.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/troligen-inte-fyrverkerier-som-krossade-bussrutor

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-31 03:49 #73 av: Göstage

Göteborg söndag kväll: smällare avfyrade inne i spårvagn på Hisingen.

"Enligt uppgifter till Västtrafik ska ett större ungdomsgäng ha befunnit sig på spårvagnen. I höjd med Rambergsvallen ska smällare av fyrats av.
– Detta ska ha skett inne i spårvagnen, vad jag förstår säger Kaneflo.
Spårvagnen stoppades och polis larmades. Detta drabbade trafiken in mot city för linjerna 5, 6, och 10 vilket GP var först med att rapportera om.
Men enligt Västtrafik ska man alltså ha fyrat av smällare inne i spåvagnen."---

https://www.expressen.se/gt/uppgift-ungdomsgang-har-fyrat-av-smallare-i-sparvagn/

Karlskrona: utryckande väktare utsatta för kastade smällare.

https://www.expressen.se/kvallsposten/vaktare-beskjutna-med-smallare-/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-31 07:23 #74 av: Jimmy.L

Jag fruktar inför kvällen det kommer bli svettigt för räddningstjänsten. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2018-12-31 08:53 #75 av: Emo

Det kommer att bli en hemsk natt för många. Ledsen
Vi kan bara försöka klara oss från det värsta, var vi än är.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2018-12-31 09:07 #76 av: Göstage

#75 Ja, man hör ju på polisens uttalanden att det skett en eskalering. Polis och räddningstjänst i Malmö, Trollhättan, Kristianstad och många fler orter vet nog vad de har att vänta sig av den här kvällen... 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-31 09:34 #77 av: Göstage

Det kunde ha slutat illa...

"Mitt i natten vaknade en familj i Trollhättan av en hög smäll vid huset – och upptäckte att det brann i uterummet.
– Vi fick bryta upp golvet, säger Peter Gustafsson vid räddningstjänsten.
Enligt polisen var det sannolikt en fyrverkeripjäs som orsakade branden och i anslutning till villan hittades tändstickor."---

"Vid platsen hittades det tändstickor som polisen tagit hand om för att försöka hitta spår efter de som fyrade av fyrverkeripjäsen.
– Det hade kunnat sluta riktigt illa. Det var två personer som syntes springa därifrån, säger Thomas Fuxborg.
Händelsen rubriceras som misstänkt mordbrand. Ingen person uppges ha kommit till fysisk skada. Någon känd hotbild mot familjen i det aktuella huset finns inte."

https://www.expressen.se/gt/fyrverkeripjas-orsakade-brand-i-villa/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-31 10:05 #78 av: Göstage

Att Uppsala dyker upp även i detta sammanhang förvånar väl inte direkt...

"I samband med att polisen utredde en bilbrand i Stenhagen i Uppsala sköts en raket mot en av poliserna. Raketen missade, men misstänkts ha avfyrats från en förbipasserande bil.

Klockan 01.30 under natten mot måndagen eldhärjades två bilar utanför en pizzeria i stadsdelen Stenhagen i Uppsala. Den ena av bilarna totalförstördes och den andra, som var parkerad intill fick också stora skador.

I samband med att polisen utredde händelsen fick en av poliserna en raket skjuten emot sig, men fyrverkeripjäsen träffade inte. Enligt Markus Thuresson, rlc-befäl vid polisen Region mitt, stoppades en förbipasserande bil med flera personer i."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/polis-beskots-med-raket-i-samband-med-bilbrand

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-31 15:59 #79 av: Göstage

Polisen är av naturliga skäl oroade över utvecklingen.

"Polisförbundets ordförande Lena Nitz ser allvarligt på de senaste dagarnas händelser.
– Jag anser att det är ett hot mot demokratin när man angriper dem som ska skydda och hjälpa andra. Förutom att leda till skador riskerar attackerna också att förhindra och försena hjälpinsatser."---

"Från och med juni 2019 kommer särskilt tillstånd från kommunen krävas för att få skjuta raketer med styrpinnar. Om lagändringen kommer påverka polisens arbetsmiljö återstår dock att se.
– Jag välkomnar en regelskärpning och att tillgången till pyroteknik skärps. Men kommer det att lösa problemet, jag vet inte. Det är ju inte förrän lagstiftningen är i bruk som man ser vilken effekt den verkligen får, säger Lena Nitz."

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/flera-fyrverkeriattacker-mot-blaljuspersonal-infor-nyar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-31 20:20 #80 av: Göstage

Vallby i Västerås känns bekant vid det här laget.

"Under nyårsaftons eftermiddag har polisen fått flera samtal om att det varit stökigt i Vallby i Västerås. I samband med att polisen kom till platsen avfyrade någon fyrverkeri mot en av polisbilarna.
Samtalen började komma in till polisen vid 16.45 på nyårsaftons eftermiddag.
– Ungdomar kastade smällare mot bilar och människor som passerade. Vi har varit på plats och vid något tillfälle ska man ha skjutit mot polispersonal, säger Jonas Lindgren vid polisens regionledningscentral i region Mitt."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/fyrverkeri-skots-mot-polisbil-i-vallby

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-31 20:38 #81 av: Jimmy.L

Ovanligt lugnt här än så länge.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2018-12-31 20:46 #82 av: Göstage

Oroligheterna i Näsby fortsätter.

"Det var vid 19-tiden på kvällen som polisen larmades till området Näsby i Kristianstad. Polisen hade då fått samtal från allmänhet som ska ha skrämts och störts av smällare. De ska också ha blivit beskjuten med raketer.
När polisen anlände till platsen blev polispatrullen också beskjuten, uppger Kristianstadbladet.

Inledningsvis rapporteras det röra sig om 6-7 personer som varit delaktiga.
– Det är en person som vi tagit med enligt polislagen, paragraf 13, säger Anna Göransson, enligt Kristianstadbladet."

https://www.expressen.se/kvallsposten/polis-beskjuten-med-raketer-en-avvisad/

#81 Här skjuts det rätt friskt nu, men inte mer än en "vanlig nyårskväll".

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-31 21:06 #83 av: Jimmy.L

#82 Regnar här kan vara et som gör att det smäller enstaka gånger.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2019-01-01 05:32 #84 av: Göstage

"Stökig" nyårsnatt rapporteras från många håll.

"I Stockholm uppstod det många problem med raketer och smällare. Många larmade polisen och mellan midnatt och 02.30 hanterade regionledningscentralen i Stockholms län 320 händelserapporter, skriver polisen på sin hemsida. I många fall, särskilt nära midnatt, handlade det om fall där raketer och smällare var inblandade.

I huvudstaden var det stökigt längs med den södra tunnelbanelinjen efter tolvslaget. Rågsveds tunnelbanestation stängdes ner strax efter midnatt och tunnelbanan passerade stationen utan att stanna.
– Stationen stängdes med anledning av raketskjutning och allmän oordning. Ungdomar sköt raketer mot varandra och för spärrvakterna och ordningsvakternas säkerhet fick stationen stängas, säger Eva Nilsson, presstalesperson hos polisen i Stockholm.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/e1nAvM/stokigt-under-nyarsnatten

"I Stockholm har det varit oroligt under nyårsnatten. Mellan klockan 21 och 01 har polisen fått sammanlagt 70 samtal om fyrverkerier och smällare. Bara timmen efter midnatt kom det in 31 samtal. Dessutom har polisen hanterat 320 händelserapporter mellan midnatt och 02.30.
Vid 01.20-tiden rapporterade polisen att en polispatrull som varit på väg till bilen efter ett jobb i Nacka fick smällare eller bangers kastade mot sig av ett ungdomsgäng.
Ingen person skadades i samband med händelsen."--- 

"Enligt polisen brinner det på flera platser i Göteborg kring tolvslaget på nyårsafton. Det brinner i bilar, lägenheter och andra föremål.
00.19 fick polisen larm om en brand i ett lägenhetshus i Angered i Göteborg.
– Där är det folk som har hoppat från fönster i fastigheten som brinner, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region väst.
I övrigt har en del bilar brunnit i Göteborgsområdet.
– Det är svårt att säga ett antal. Framförallt har det skett mellan 00 och 01. Det har varit lite oroligt med ungdomsgäng men inga direkta konfrontationer, säger Morten Grunneng.
Det finns ännu inga uppgifter om personskador vid andra händelser i staden."---

https://www.expressen.se/nyheter/ungdomar-skot-fyrverkerier-mot-polisbil/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-01 05:52 #85 av: Emo

Så lugn nyårsnatt har vi inte upplevt på många år. Nästan bara raketer och smällare runt midnatt även om de var många. Tidningarna hade inte heller de vanliga hemskheterna att rapportera. Ska detta lugn bestå eller är det lugnet före stormen? 
Senare tillagt. Jodå, nu finns det rapporter om de vanliga tråkigheterna. 

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2019-01-01 07:07 #86 av: Jimmy.L

Rätt lugnt här med mot tidigare år. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2019-01-01 08:16 #87 av: Göstage

Intensivt fyrverkeriskjutande lokalt timmen runt midnatt, sedan lugnt. Har blåst upp ordentligt, vilket kan ha dämpat aktiviteterna något.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-01 08:23 #88 av: Jimmy.L

#87 Som här då, ska gå ut senare och titta på resterna. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2019-01-01 21:14 #89 av: Göstage

”Gott nytt år”, lyder en hälsning i ett videoklipp som visar när en grupp ungdomar avfyrar ett batteri med fyrverkerier inomhus i Strängnäs Resecentrum. Videoklippet, som publicerats på Instagram, visar hur unga män viftar med armarna och gestikulerar samtidigt som det smäller rejält inne i byggnaden.

– Vid 20.30-tiden har man skjutit in mot stationen i Strängnäs. Det hände i söndags, dagen innan nyårsafton, säger Tor Sevelius, vakthavande befäl i polisregion öst, till Nyheter Idag."---

https://nyheteridag.se/har-attackeras-resecentrum-i-strangnas-med-fyrverkerier/

Ungefär vad man kan förvänta sig...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-01 21:22 #90 av: Jimmy.L

Vilka kräk. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2019-01-01 21:53 #91 av: Carmarino

Tänk om fyrverkerierna hade orsakat kortslutning, eller liknande, så att dörrarna stängdes innan de små gossarna hade hunnit ut. Tror inte att de hade tyckt det hade varit lika kul då. Djävlas

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-01-02 06:23 #92 av: Göstage

#70 "En man i 50-årsåldern i Stenungsunds kommun råkade riktigt illa ut på nyårsafton när ungdomar sköt raketer och smällare i villaområdet.
Mannen skulle ge sig i väg på nyårsfirande och hörde samtidigt hur det small utanför huset. En raket träffade en fönsterruta.
– Jag öppnade dörren och skulle gå ut och säga till dem. Då fick jag en raket rakt i bröstet. Det var en jävla pärla och jag blev medvetslös. Det är det värsta jag har varit med om. Tröjan blev helt sönderbränd, berättar mannen."---

"Så något nyårsfirande blev det inte tal om. I stället fick mannen tillbringa kvällen och natten på Kungälvs sjukhus.
– Jag hoppas att fyrverkeripjäser kommer att förbjudas. Det har gått över styr. Det är helt oacceptabelt. Jag förmodar att ungdomarna har ångest över vad de har gjort."---

https://www.expressen.se/gt/man-beskots-med-raketer-av-ungdomar-blev-medvetslos/

Lider med den drabbade och instämmer, men är säker på att han har fel på en punkt - gärningsmännen har knappast någon ångest. Skulle inte förvåna om det delas en film på sociala medier om lyckat skytte...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-02 10:26 #93 av: Hayabusa

#92 Eller så vill mannen ifråga enbart få omvärlden att tro att "världen faller isär"? Jag såg inga dylika raketskjutningar från mitt fönster vilket övertygar mig om att mannen starkt överdriver. 

OBS! Ironi

Anmäl
2019-01-03 18:17 #94 av: Göstage

Gävle hör också till de orter som drabbats hårt av fyrverkerigäng.

Ett ungdomsgäng på uppåt 30 personer har under helgen trakasserat flera personer i Gävle med raketer och smällare.
– Jag har aldrig upplevt något liknande under mina år som polis, säger Mikael Hedström, kommunikatör vid polisen."---

"– Vi har identifierat gänget, vi vet vilka det är. De är mellan 13 och 18 år gamla. Troligen har man hejat på de yngre som inte är straffmyndiga."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/ungdomsgang-satte-gavle-i-skrack-med-raketer

Edit.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-03 18:24 #95 av: Göstage

"Under tisdagskvällen var det stökigt på Badhusberget i Lysekil. Ungdomar riktade smällare emot förbipasserande och kastade in fyrverkerier genom brevinkast och i portuppgångar."---

Men det socialdemokratiska kommunalrådet ser ingen anledning till oro, utan säger att det är unga killar "som gjort ett busstreck".

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-03 19:45 #96 av: Jimmy.L

Sent på torsdagseftermiddagen larmades polis till Geneta centrum efter att ungdomar skjutit raketer och smällt smällare. – Det fortsätter trots att nyår är över, folk är lite less, säger Eva Nilsson vid polisens ledningscentral.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/ungdomar-skot-raketer-och-smallare-i-geneta-centrum

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2019-01-04 08:34 #97 av: Jimmy.L

Jag vet nu inte vilket område detta är men hur jävla dum kan man vara som slår sönder en ambulans.

https://twitter.com/johannestin/status/1080776153110138885

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2019-01-04 11:33 #98 av: Carmarino

Väntar på den dag en ambulans blir sönderslagen, och sedan visar det sig att den sjuke var en släkting till någon av vandalerna. Eller en brandbil, och det är gärningsmannens hem som brinner. 😈

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-01-07 14:14 #99 av: Göstage

Läget i några av Göteborgs problemområden (artiklarna är betalspärrade):

GP190107

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-08 06:59 #100 av: Göstage

Värnamo drabbades av en serie uppmärksammade våldsdåd förra året, och trots fängelsedomar för några i samband med det verkar det fortfarande vara stökigt på orten.

"En man och en kvinna fanns i lägenheten i centrala Värnamo när någon sköt in genom fönstret. Polisen har inlett en förundersökning om mordförsök.
– Det var någon som hörde smällar och vaknade av tre skott, säger Peter Ström, vakthavande befäl vid polisen i region Öst.
Larmet kom till polisen klockan 00.42 under natten till tisdagen. Grannar vaknade då av tre höga smällar."---

"Värnamo har under de senaste åren drabbats av flera våldsbrott, bland annat skjutningar. En skottlossning i slutet av april förra året ägde rum på samma gata som nattens aktuella händelse.
– Ja, det har inträffat en del saker på den här gatan tidigare, så är det , säger Peter Ström.
På onsdagen i förra veckan exploderade ett föremål vid en bil i ett villaområde. Om hädelserna har något samband är oklart." 

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/skottlossning-i-centrala-varnamo-1

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-08 07:18 #101 av: Göstage

#99 Håkan Boström  tar på ledarplats upp resultatet av tidningens granskning av polisens rapporter från Göteborgs utsatta områden.

"Upplopp, bränder, trakasserier, överfall, narkotikahandel, stenkastning. Väktare som blir misshandlade av ett 20-tal maskerade personer. Poliser som tvingas fly eller återlämna stöldgods. Handlare som bara har att se på när kriminella länsar hyllorna. Barn som agerar hantlangare åt gängen. Polisens lista över olika incidenter i Bergsjön, Hammarkullen och Hjällbo de senaste åren, som GP publicerade i går, är förfärande läsning."--- 

"Det är när de kriminella får sin vilja igenom utan att ens behöva hota, misshandla och skjuta som deras makt är som störst. Därav alla angrepp på blåljuspersonal och väktare. Ja, till och med på parkeringsvakter, spårvagnsanställda och socialarbetare. Gängen riktar in sig på att bryta ned samhällets auktoritet. Indirekt på att bryta ned de boendes i dessa områden tilltro till myndigheterna.
Det svenska samhället behöver därför markera tydligare vem det är som bestämmer."---

"Som forskaren Jan Kallberg skrev för några månader sedan (Dagens Samhälle 14/8-2018) behöver de kriminella gängens affärsmodell slås sönder. Inkomsterna, lojaliteten och statusen som bygger gängverksamheten måste dräneras. 

För barn bör fokus ligga på återanpassning. Men redan från 15-årsåldern måste repression vara huvudspåret enligt Kallberg. Han föreslår vidare att straffrabatterna tas bort. Den som döms för flera brott ska få adderade straff. Dessutom: Samkör offentliga register. Utmät tillgångar. Konfiskera egendom. Erbjud pengar för den som anonymt tjallar på sina kumpaner. Inför straffrabatt för de som vittnar mot andra gängmedlemmar. Avbryt bidragsutbetalningar till yrkeskriminella. Placera fängslade gängmedlemmar i Norrlands inland. Begränsa förtidsfrigivningen kraftigt. Tillåt polisen att göra brottsprovokation."--- 

 "Givetvis finns det invändningar mot alla dessa åtgärder. Men samhället måste bestämma sig. Ska utvecklingen, där ständigt nya generationer står på tur att ansluta sig till kriminella gäng, som dessutom omöjliggör för dessa områden att lyfta sig, brytas eller inte?"---

"Polisens lista ovan togs fram för att få tillstånd till kameraövervakning på extra stökiga offentliga platser. Även denna modesta åtgärd mötte länge motstånd, trots att kameraövervakning är legio i kollektivtrafiken. Men aktivister och politiker längst ut på vänsterkanten har de senaste åren fått backa. De har inga lösningar att komma med, och under tiden har problemen fått växa."--- 

 "Det individuella ansvaret är alltid grunden för värdiga mänskliga relationer och gänglivet är en återvändsgränd. Att ställa krav är därför att bry sig. Kravlöshet är däremot respektlös mot både offer och potentiella förövare"

. http://www.gp.se/ledare/krossa-gängvåldet-nu-1.12203218

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-08 08:03 #102 av: Jimmy.L

Man blir så trött på politikerna som har skapat detta.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2019-01-08 08:10 #103 av: Göstage

Ja, och nu sitter våra toppolitiker och kuperar kortleken hela tiden för att omfördela mandatet svenska folket gav dem i valet. När 17% av korten är borttrollade ur leken är det fortsatta falskspelet ett faktum.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-09 10:19 #104 av: Göstage

#100 "Man blir liksom inte chockad längre". Krigströttheten som vi känner från Biskopsgården och Rosengård har kommit till Värnamo.

"En våldsvåg har drabbat Värnamo.
På kort tid har flera sprängningar inträffat och en lägenhet beskjutits med skarpa vapen.
– Det handlar om Bandidos och ett kriminellt nätverk. Deras konflikt handlar om narkotika, säger polischefen Håkan Boberg."---

"Våldsvågen har väckt stor oro i Värnamo. Med sprängningar i villaområden och skjutningar på mer eller mindre öppen gata kryper den undre världen allt närmare.

– Det känns inte jättekul nu när det händer så mycket, säger en småbarnsmamma som bor i närheten av platsen för den senaste skjutningen.
– På ett sätt är det som om det inte spelar någon roll vad man bor, de här uppgörelserna kan ske var som helst tydligen.
Hon flyttade med sin familj till området förra våren. Bara någon månad senare inträffade storbråket som slutade med att en man sköts.
– Då hade jag just kommit hem, sen small det, det är klart att det kändes läskigt, säger hon.
Våldet har fått henne att känna sig luttrad, nästan avtrubbad. Det är en känsla som förvånar, säger hon.
– Men det har ju blivit värre med tiden. Man blir liksom inte chockad längre."---

https://www.expressen.se/kvallsposten/polisen-knarkkrig-bakom-nya-valdsvagen-i-varnamo/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-10 08:24 #105 av: Göstage

#104 "Guess what happened last night in Värnamo?"

"En ny skjutning har inträffat i Värnamo och fem personer har gripits. Polisen har nu gått upp i stab och arbetar med stora resurser.
Personer som var i en bil i Värnamo blev vid 01-tiden i natt beskjutna från en annan bil.
Polisen kunde stoppa tre bilar efter den här skjutningen och gripa totalt fem personer i 20-25-årsåldern som nu är misstänkta för mordförsök."---- 

P4 Jönköping

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-10 18:34 #106 av: Göstage

"När polishuset i Rinkeby började byggas i december 2017 var planen att det skulle vara färdigt hösten 2019. Nu står det klart att inflyttningen blir försenad.
– Vi har sett över tidplanen och enats om att förlänga den till mars 2020, säger Håkan Siggelin som är avdelningschef för projektutveckling på Familjebostäder."---

"Polishuset i Rinkeby skulle, enligt den ursprungliga planen, ha varit i drift sommaren 2017. Gång på gång försenades dock byggstarten och det första spadtaget togs inte förrän i december 2017."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/polishuset-i-rinkeby-forsenas

Någon mer än jag som kommer att tänka på "Mäster Skräddare"?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-10 18:52 #107 av: Göstage

#105 Värnamo, ja!

"Jag åkte till Annie Lööfs hemstad Värnamo som hon hyllar som ett föredöme i Sverige. Jag ville höra om invånarna tycker likadant efter den senaste tidens gängkrig i staden", skrev Joakim Lamotte efter sitt besök i staden i september 2018.

Reportaget kan ses här. (51 min.)

Här är en artikel för den som vill ha en kortversion.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-11 10:27 #108 av: Göstage

Positivt besked ur (ännu ej betalbelagd) artikel i GP:

"På två år har brottsligheten minskat med 20 procent i Gårdsten och i mars blir området av med stämpeln som särskilt utsatt område.
Det framgår av ett gemensamt pressmeddelande från Gårdstensbostäder och polisen i nordöstra Göteborg på fredagsmorgonen."---

http://www.gp.se/nyheter/göteborg/gårdsten-tas-bort-från-lista-1.12258567

Återstår att se vilka som tillkommer i mars - finns väl en del heta kandidater...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-12 22:26 #109 av: Göstage

Årets första dödsskjutning i Stockholm skedde i Tensta, ett av stadens "klassiska"  utsatta områden.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/larm-om-skottlossning-i-tensta

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.