brottslighet

Löskefolk

2018-10-13 13:06 #0 av: Göstage

En tråd om vägpirater, oseriösa hantverkare och annat löst folk.

"Personerna, de så kallade vägpiraterna, som begår de här brotten står ofta i anslutning till de större trafiklederna och försöker påkalla uppmärksamhet genom att till exempel visa att de har problem med bilen. Då kanske du som bilist stannar för att försöka hjälpa till. Självklart finns det personer som behöver hjälp, men det är bättre att ringa till polisen om man misstänker att personerna verkar oärliga."---

"Personerna bor ofta på rastplatser, och placerar sig vid vägrenar utmed de större riks- och länsvägarna under dagarna.
De bilister som har stannat har erbjudits guldsmycken i utbyte mot kontanter, men guldet har senare visat sig vara falskt. Det har också förkommit fall där stämningen har varit hotfull, och där bedragarna har tvingat till sig pengar eller ryckt av personer guldsmycken som de har haft på sig."---

https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/bedrageri/vagpirater/

"Ofta åker oseriösa husrenoverare och asfaltsarbetare runt i bostadsområden och letar efter lämpliga fastigheter som är i behov av renovering. De söker ofta upp äldre personer, eftersom dessa ibland har svårt att stå emot påstridiga säljare.
När de ringer på din dörr utger de sig för att vara hantverkare som kan renovera huset, asfaltera uppfarten eller lägga plattor. Oftast kan de börja arbeta omgående.
Överenskommelsen sker alltid muntligt, det skrivs inga avtal och de vill oftast ha kontant förskottsbetalning. Du kan bli erbjuden skjuts till banken för att de ska få sina pengar. När ni kommer till banken följer de inte med in eftersom de vet att det finns övervakningskameror där.
De utför ett billigt men undermåligt arbete eller i värsta fall inget arbete alls."---

https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/bedrageri/oseriosa-hantverkare/

Se även trådar om  tiggarligor och åldringsrånare.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-13 13:08 #1 av: Göstage

Nytt modus...

"Elin Wickman, 20, var på väg till sin pojkvän som bor utanför Leksand när hon noterade en liten pojke på bilvägen.
– Jag reagerade först på att det stod en bil efter vägen och precis efter en sväng står det en liten kille på vägen, verkligen mitt på vägen, så jag får tvärnita, säger hon.
Efter att Elin stannat vevade hon ner rutan ett par centimeter och sa hej, varpå pojken svarade ”help me”, ”hjälp mig”.
Det visade sig att pojken inte var ensam.
– Då började någon rycka först i bakdörren, och sedan kom det någon annan till passagerardörren och bara rycket Och det var inte ett litet ryck, som att försöka öppna försiktigt så att jag inte skulle märka något, utan det slets verkligen, säger Elin."---

"Elin själv uppfattade det som att barnet, som hon gissar var sex eller sju år gammalt, fungerade som något slags lockbete för att få henne att stanna bilen.
– Den känslan får ju jag också faktiskt, säger Jocke Solberg hos polisen i Falun.
Strax innan pojken dök upp på vägen noterade Elin en blå bil, en minibuss, av märket Toyota."---

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/elin-20-vill-varna-for-vagpiraternas-nya-knep/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-13 13:39 #2 av: Jimmy.L

#1 Läskigt. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-10-16 10:23 #3 av: Göstage

Stölder och snatterier i affärerna ökar, samtidigt som en växande uppgivenhet hos butikschefer och personal gör att anmälningsbenägenheten minskar, något som oroar Svensk Handels säkerhetschef. 

"Under ett år stjäls det för cirka åtta miljarder kronor externt i de svenska butikerna, enligt arbetsgivarorganisation Svensk handel. Det är en ökning med 30 procent på tre år.

– Samtidigt har antalet polisanmälda stölder minskat och båda de kurvorna oroar oss, säger Per Geijer som är Svensk Handels säkerhetschef."--- 

"Svensk Handel hoppas bland annat man på att man ska ta bort straffrabatter för vissa brott och införa mer effektiva metoder – dock inte fängelse – för att ta hand om minderåriga brottslingar."--- 

"– Sedan handlar det ju framför allt om att samhället måste ta den här typen av brott på större allvar. Snittpåföljden för den här typen av brott är väldigt låg i Sverige jämfört med andra länder och brottslighet med låg påföljd prioriteras inte av polisen."---

"Några branscher är särskilt drabbade av stölder, som livsmedel. Geografiskt sett stjäls det mest i storstadsregionerna Stockholm, Malmö och Göteborg, men man kan också se tydligt hur ligor rest över vissa stråk, enligt Geijer.
– De kommer vanligtvis från Europa via öppna gränser. De åker längs med kusten från Malmö till Göteborg, mot Jönköping, Stockholm, Mälardalen och sedan sträcker det sig lite norrut. Det syns tydligt i statistiken. Samtidigt är stölder något som i stort sett alla handlare får handskas med, från en åttaåring till organiserade ligor."--- 

http://www.gp.se/ekonomi/svensk-handel-stölderna-nöter-ner-butikspersonalen-1.9990445

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-24 07:47 #4 av: Göstage

Den slappa svenska gränskontrollen av inresande har väckt närmast internationell bestörtning, och kontrollen av vilka som lämnar landet och med vad verkar inte fungera bättre. Internationella ligor kan efter sina plundringståg föra ut stöldgods för miljardbelopp årligen utan motstånd. Tullen skyller på att man måste lägga resurser på inresande (vilket ju visat sig ändå fungera dåligt) samt på EU-regler. De senare kan dock tillämpas på ett mer effektivt sätt om politikerna anpassade den svenska lagstiftningen, något som man dock hittills visat ljumt intresse för från den sittande regeringen. Håkan Boström i GP hoppas att det inte blir ytterligare fyra förlorade år på den punkten när vi väl fått en ny regering.

"Polisens nationella operativa avdelning höjde redan för två veckor sedan en varning att nya stöldligor rest in i landet. Höstmörkret är idealiskt för tjuvar. Just de här ligorna ska vara baserade i Litauen. Ett EU-land som tyvärr har stora problem med organiserad brottslighet.

Ligorna är professionella. Vissa specialiserar sig på att stjäla bildelar, några stjäl skotrar och fyrhjulingar, en annan grupp maskiner och verktyg, en tredje sysslar med villainbrott. Enligt statistik från branschorganisationen Larmtjänst har stölderna av traktorer, entreprenadmaskiner och redskap ökat under framförallt det tredje kvartalet i år, en trend som nu ser ut att fortsätta. Mycket av godset försvinner ut ur landet. Det gäller även bilstölder där andelen stulna bilar som försvann förra året slog rekord.

Enligt polisens underrättelseverksamhet anländer mellan 50 och 60 identifierade personer som ingår i internationella stöldligor – varje vecka – till Sverige. Då ingår även ligor som specialiserat sig på brott mot äldre och funktionshindrade. I dessa fall opererar inte ligorna inte bara från Litauen och Polen utan även från Rumänien.

Svenska myndigheter står i allt för hög grad handfallna. Stöldgods för mellan 1 och 2 miljarder kronor förs varje år ut ur landet. Men tullverket får idag inte ens beslagta stöldgodset eller gripa personer vid gränsen, inte ens när tjuvarna står framför näsan på tullarna.
Trots upprepade påstötningar har den sittande regeringen inte vidtagit några åtgärder för att ändra på den saken."---

http://www.gp.se/ledare/boström-stöldligorna-måste-stoppas-vid-gränsen-1.10137648

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-24 07:53 #5 av: Jimmy.L

Sjukt att regeringen har tillåtit detta. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-10-24 08:05 #6 av: Göstage

Ja, det är bedrövligt! Och när det gäller internationell kriminalitet sticker ju även den svenska hållningen mot tiggarligorna ut internationellt, där man först förnekat att det finns en slavhandel på svensk mark, och när bubblan spricker  förhalar juridiska åtgärder och tiger ihjäl verksamheten.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-24 11:05 #7 av: Novachan

Känns som att vi måste få påtryckning från internationellt håll för att det faktiskt ska göra något åt saker. Pinsamt att Sverige inte kan sköta sin egen säkerhet och att Sverige glömmer hur det påverkar resten av världen också (eller låtsas att det inte sker)

Anmäl
2018-10-24 11:19 #8 av: Göstage

Ja, man upplever att Sverige är främst i ledet internationellt när det gäller att underlätta för diverse klientel att kunna ta sig över gränser, oavsett om de är terrorister eller slavhandlare, och sist ut när det gäller att försvåra deras tillvaro.

Nu när Storbritannien lämnar EU och Merkels ställning försvagas i Tyskland blir Sverige en allt mer udda fågel utan allierade i EU. Våra politiker riskerar att gå från att bli lyssnade på till att bli skrattade åt.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-17 08:00 #9 av: Göstage

"Två män och en kvinna har dömts av Jönköpings tingsrätt för inblandning i en stöldliga som gjort inbrott i villor på flera håll i landet.
Stöldräden påbörjades i Göteborg i februari, där de två männen, som stod för inbrotten, kom över frimärken, mynt och smycken till ett värde av omkring 2,6 miljoner kronor. De tre greps i Huskvarna i september.
Männen döms till fängelse och utvisning, medan kvinnan döms till villkorlig dom för häleri, skriver Jönköpings-Posten." 

https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/liga-domd-for-miljonstolder

Då var vi förhoppningsvis av med de herrarna en tid.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-18 08:58 #10 av: Göstage

Senaste rapporten om "oseriösa hantverkare" som de kallas kommer från Landskrona.

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-29 15:41 #11 av: Göstage

Församlingen köpte ett hus i Rumänien för nästan 100.000 och blev fasta månadsgivare till tiggarparet mot löfte att de inte skulle återvända till Donsö. Ändå återvänder de med nya förevändningar, och att  "arbeta är inget alternativ förklarade Marius eftersom de enkla jobb han kan få i Rumänien ger ungefär lika mycket på en månad som han och Mariana kan tigga ihop på en vecka i Sverige."

Summa summarum: de fick sitt  hus hemma i Rumänien, 2500 kronor i månaden i underhåll. men återvände ändå och tiggde precis som tidigare på Donsö,  nu med hela familjen med sig.  Olagligt förfarande? Knappast. Hederligt? Knappast...

En sjöbod som paret fått disponera brann ner, "allmänfarlig vårdslöshet" lyder brottsrubriceringen. Nu har paret återvänt hem igen. den här gången med 12.000 i kontanter plus insamlade kläder. Om man sett dem för sista gången på Donsö? Troligen inte.

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-29 16:01 #12 av: Jimmy.L

Vissa är så lättlurade av dessa "tiggare".

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-02-17 11:47 #13 av: Göstage

Trots att tiggarkramarna vill få det att framstå som att tiggeriet minskat i Sverige så säger färska uppgifter från den nationelle samordnaren något helt annat.

"För tre år sedan tecknade Sverige avtal med Rumänien och Bulgarien om hur problemet med att tusentals personer från dessa länders romska minoritetsgrupp missbrukar EU:s fria rörlighet för att tigga på gatorna i svenska städer och i vissa fall begå brott. Färska siffror från Sveriges nationelle samordnare för så kallade utsatta EU-medborgare visar att avtalen inte haft effekt – de hitresta romerna är till och med fler idag."---

"En av de tunga orsakerna till detta menar samordnare Claes Ling-Vannerus är att det är alltför attraktivt att komma till Sverige och tigga. Många krafter, ideella såväl som offentliga, har här förvärrat situationen genom att arbeta åt motsatt håll. Det har skapats tilldragningsfaktorer i form av härbärgen, soppkök, klädutskänkning, ekonomiska bidrag, skola och förskola för de hitrestas barn, gratis sjukvård och annat med syfte att göra tillvaron som tiggare i Sverige mer bekväm.

Eftersom det rör sig om en ”utsatt grupp” har rättsväsendet sett genom fingrarna med de lagar och regler som gäller för övriga, vilket bidragit ytterligare till att göra Sverige attraktivt att tigga i. Det som åsidosätts är sådant som tillstånd för penninginsamling, att betala skatt på förvärvade inkomster, ordningsregler för var man får sova, campa och slå upp läger samt EU-direktivet om hur länge man utan ordnade förhållanden får vistas i ett annat EU-land än det man är medborgare i.

En svart arbetsmarknad har dessutom uppstått där de hitresta utför enklare jobb för långt under avtalsenliga löner åt mindre nogräknade arbetsgivare. Den delen av den hitresta problematiken har ökat mer än tiggeriet enligt den aktuella utvärderingen ”Lägesbild 2018” jämfört med den tre år gamla utredningen ”Framtid sökes.”---

https://samnytt.se/antalet-hitresta-tiggare-okar-trots-samarbetsavtal-med-ursprungslanderna/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-17 12:07 #14 av: Pyttelite

#13 Förhoppningsvis kommer kommunerna att sluta med den här missriktade hjälpverksamheten framöver.

I min hemkommun slutade man finansiera den lokala hjälpverksamheten när man märkte att samma "tiggare" kom tillbaka varje år. Det fanns inte längre något akut hjälpbehov insåg man i och med detta.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2019-02-17 12:51 #15 av: Jimmy.L

Sthlm har man tyvärr inte insätt att viss sätter i system att återkomma varje år och utnyttjar den goda viljan att hjälp till kostnad av andra hemlösa.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-02-17 12:55 #16 av: Pyttelite

#15 Klart att det är roligare att hjälpa andra än att hjälpa sig själv. Oftast har de hemlösa en komplex bakgrund, tiggarna är däremot "bara" streetsmarta.

Det skulle vi själva säkert vara om vi fick motsvarande möjlighet.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2019-02-21 09:31 #17 av: Göstage

Vårtecken...

"De så kallade irländska asfaltsläggarna är tillbaka i Västsverige.
Under tisdagen stod en karavan med fem-tio ekipage uppställda på Ikea-parkeringen i Bäckebol, Göteborg.
– Den som blir kontaktad av dem i sina hem och erbjuden tjänster ska säga nej, nej, nej! Var väldigt bestämd, råder Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst."---

https://www.expressen.se/gt/asfaltslaggarna-tillbaka-i-sverige-polisen-varnar/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-21 09:39 #18 av: Jimmy.L

#17 Ett vårtecken som man hade hoppas att slippa läsa om.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-02-21 09:43 #19 av: Göstage

#18 Verkligen! Och snart kommer fortsättningen- rapporterna om folk som blivit lurade, trots alla förvarningar...Vilar huvudet i handen

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-21 09:50 #20 av: Göstage

Danmark, som är ett mer utvecklat land än vårt, förbjuder i sin konsumentlag försäljning vid dörr och kan beivra skojarna den vägen.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/yvzkng/kringresande-hantverkare-botfallda-i-danmark

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-14 13:40 #21 av: Göstage

"Sju personer omhändertogs och avvisades från landet efter att gränspolisen slagit till mot en villa i Bromsten i Spånga. En mängd stöldgods hittades också i villan."---

"– Dessa svarthotell, där det kan bo uppemot 20 personer i ett radhus eller en villa gjord för en normalstor familj, skapar en stor oro och otrygghet för boende i området, säger Monica Krüger, chef för gruppen som arbetar med internationella brottsnätverk (IBN) vid gränspolisens utredningssektion i region Stockholm.
De sju personerna som omhändertogs avvisades från landet under onsdagskvällen. Samtliga fick återreseförbud i tre år.

I villan påträffades bland annat ett stort antal cyklar och dyra verktyg som misstänks vara stulna. Även narkotika och en falsk id-handling påträffades.

Det har upprättats en anmälan om olaglig hotellverksamhet på adressen, och enligt polisen finns det uppgifter om ett stort antal liknande bostäder där det bedrivs en typ av illegal hotellverksamhet runt om i Stockholms län."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/sju-personer-omhandertagna-och-utvisade-efter-tillslag-mot-villa

Bra - kör dem på porten bara! Arg

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-21 13:55 #22 av: Göstage

Kringresande byggskojare härjar i Norrland för tillfället.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/3JPwKd/polisen-varnar-oseriosa-hantverkare-i-norrland

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-21 14:14 #23 av: Göstage

De kringresande "hantverkare" som är stationerade i England riskerar att förpassas därifrån när Brexit trätt i kraft, om de inte kan införskaffa lämpliga intyg från myndigheterna. Återstår att se hur många som kommer att söka uppehållstillstånd eller  medborgarskap i Sverige.

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/brexit-roma-gypsies-travellers-windrush-immigration-paperwork-a8613606.html 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-21 14:15 #24 av: Jimmy.L

Att man inte lagstiftar mot dom. Kämpar

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-05-21 14:18 #25 av: Göstage

Ja, där hade EU kunnat göra nytta, men Sverige hör väl till de länder som skulle blockera ett beslut.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-21 14:27 #26 av: Jimmy.L

#25 Så sant, det är viktigare att berätta hur rasistisk andra länder är, än att ta tag i det folk känner sig otrygga med.  

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-06-02 10:55 #27 av: Göstage

Med våren kommer anstormningen av bedragare som uppger sig vara dövstumma, just nu är det Polisen i Västerbotten som varnar för dem.

HRF och deras medlemmar samlar aldrig in pengar på detta sätt, läs deras råd:

https://hrf.se/varning-bluffdova-hrf-samlar-aldrig-pa-gatan/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-22 19:44 #28 av: Göstage

"De har rest in och ut ur Sverige minst sju gånger på ett år och misstänkts för över 50 väsk- och plånboksstölder över hela Sverige. Nu döms tre ligamedlemmar efter att polisen i Halland följt spår som ledde till en släktliga i Tjeckien och Slovakien."---

"Nu döms tre av de misstänkta ligamedlemmarna i Halmstads tingsrätt till mellan 1,5 och tre års fängelse för omkring 25 brott på ett 20-tal orter. Under utredningen har de varit misstänkta för minst dubbelt så många gärningar."---

"Utöver fängelsestraff döms de till utvisning och får inreseförbud i Sverige i tio år."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/sa-kom-polisen-slaktligan-pa-sparen

Dags för släkten att sätta in avbytare...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-27 10:02 #29 av: Göstage

"Mitt i natten skulle kvinnan ta bussen i Stenungsunds kommun. Då dök två unga män upp och rånade kvinnan på hennes värdesaker. Därefter lämnade de platsen i en svart personbil.
Utan sina värdesaker hade kvinnan ingen möjlighet att visa upp biljett på bussen. Ingen av personerna på bussen kunde heller hjälpa henne att ringa polisen, enligt kvinnan."---

"– Polisen ser att människor är mer bekymrade och oroade. Då kan det hända att de inte bjuder till för att de tänker att de kommer bli utsatta för ett brott. Det är synd. Samtidigt finns det också väldigt många som hjälper till, säger Ulla Brehm."  

https://www.gp.se/nyheter/göteborg/kvinna-rånades-vid-hållplats-ingen-på-bussen-ringde-polisen-1.16635443

Kanske började det med bilar på vägrenen och folk mitt i vägen som ville ha hjälp. Snälla människor som stannat för att hjälpa till har blivit utsatta för rån och bedrägerier, med påföljd att ingen längre stannar för att ge hjälp åt nödställda trafikanter.

Eller tanten på cykeln som blir hejdad av turister som viftar med en karta. Hon stannar och de breder ut kartan över styret och cykelkorgen och efteråt ser hon att portmonnän är borta ur cykelkorgen, liksom "turisterna". Nästa gång turister vill ha hjälp cyklar hon en omväg.

En person hejdar dig och säger sig ha blivit utsatt för ett brott och vill ringa polisen. Du lånar villigt ut mobilen, och det är det sista du ser av den, när den försvinner med det springande "brottsoffret". I fortsättningen håller du hårt i telefonen.

Orsak och verkan borde vara solklar, men det är den som av självbevarelsedrift är "ogin" som får kämpa med det dåliga samvetet. Tjuvarna har ju inget.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.