Brottslighet

Löskefolk

2018-10-13 13:06 #0 av: Göstage

En tråd om vägpirater, oseriösa hantverkare och annat löst folk.

"Personerna, de så kallade vägpiraterna, som begår de här brotten står ofta i anslutning till de större trafiklederna och försöker påkalla uppmärksamhet genom att till exempel visa att de har problem med bilen. Då kanske du som bilist stannar för att försöka hjälpa till. Självklart finns det personer som behöver hjälp, men det är bättre att ringa till polisen om man misstänker att personerna verkar oärliga."---

"Personerna bor ofta på rastplatser, och placerar sig vid vägrenar utmed de större riks- och länsvägarna under dagarna.
De bilister som har stannat har erbjudits guldsmycken i utbyte mot kontanter, men guldet har senare visat sig vara falskt. Det har också förkommit fall där stämningen har varit hotfull, och där bedragarna har tvingat till sig pengar eller ryckt av personer guldsmycken som de har haft på sig."---

https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/bedrageri/vagpirater/

"Ofta åker oseriösa husrenoverare och asfaltsarbetare runt i bostadsområden och letar efter lämpliga fastigheter som är i behov av renovering. De söker ofta upp äldre personer, eftersom dessa ibland har svårt att stå emot påstridiga säljare.
När de ringer på din dörr utger de sig för att vara hantverkare som kan renovera huset, asfaltera uppfarten eller lägga plattor. Oftast kan de börja arbeta omgående.
Överenskommelsen sker alltid muntligt, det skrivs inga avtal och de vill oftast ha kontant förskottsbetalning. Du kan bli erbjuden skjuts till banken för att de ska få sina pengar. När ni kommer till banken följer de inte med in eftersom de vet att det finns övervakningskameror där.
De utför ett billigt men undermåligt arbete eller i värsta fall inget arbete alls."---

https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/bedrageri/oseriosa-hantverkare/

Se även trådar om  tiggarligor och åldringsrånare.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-13 13:08 #1 av: Göstage

Nytt modus...

"Elin Wickman, 20, var på väg till sin pojkvän som bor utanför Leksand när hon noterade en liten pojke på bilvägen.
– Jag reagerade först på att det stod en bil efter vägen och precis efter en sväng står det en liten kille på vägen, verkligen mitt på vägen, så jag får tvärnita, säger hon.
Efter att Elin stannat vevade hon ner rutan ett par centimeter och sa hej, varpå pojken svarade ”help me”, ”hjälp mig”.
Det visade sig att pojken inte var ensam.
– Då började någon rycka först i bakdörren, och sedan kom det någon annan till passagerardörren och bara rycket Och det var inte ett litet ryck, som att försöka öppna försiktigt så att jag inte skulle märka något, utan det slets verkligen, säger Elin."---

"Elin själv uppfattade det som att barnet, som hon gissar var sex eller sju år gammalt, fungerade som något slags lockbete för att få henne att stanna bilen.
– Den känslan får ju jag också faktiskt, säger Jocke Solberg hos polisen i Falun.
Strax innan pojken dök upp på vägen noterade Elin en blå bil, en minibuss, av märket Toyota."---

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/elin-20-vill-varna-for-vagpiraternas-nya-knep/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-13 13:39 #2 av: Jimmy.L

#1 Läskigt. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2018-10-16 10:23 #3 av: Göstage

Stölder och snatterier i affärerna ökar, samtidigt som en växande uppgivenhet hos butikschefer och personal gör att anmälningsbenägenheten minskar, något som oroar Svensk Handels säkerhetschef. 

"Under ett år stjäls det för cirka åtta miljarder kronor externt i de svenska butikerna, enligt arbetsgivarorganisation Svensk handel. Det är en ökning med 30 procent på tre år.

– Samtidigt har antalet polisanmälda stölder minskat och båda de kurvorna oroar oss, säger Per Geijer som är Svensk Handels säkerhetschef."--- 

"Svensk Handel hoppas bland annat man på att man ska ta bort straffrabatter för vissa brott och införa mer effektiva metoder – dock inte fängelse – för att ta hand om minderåriga brottslingar."--- 

"– Sedan handlar det ju framför allt om att samhället måste ta den här typen av brott på större allvar. Snittpåföljden för den här typen av brott är väldigt låg i Sverige jämfört med andra länder och brottslighet med låg påföljd prioriteras inte av polisen."---

"Några branscher är särskilt drabbade av stölder, som livsmedel. Geografiskt sett stjäls det mest i storstadsregionerna Stockholm, Malmö och Göteborg, men man kan också se tydligt hur ligor rest över vissa stråk, enligt Geijer.
– De kommer vanligtvis från Europa via öppna gränser. De åker längs med kusten från Malmö till Göteborg, mot Jönköping, Stockholm, Mälardalen och sedan sträcker det sig lite norrut. Det syns tydligt i statistiken. Samtidigt är stölder något som i stort sett alla handlare får handskas med, från en åttaåring till organiserade ligor."--- 

http://www.gp.se/ekonomi/svensk-handel-stölderna-nöter-ner-butikspersonalen-1.9990445

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-24 07:47 #4 av: Göstage

Den slappa svenska gränskontrollen av inresande har väckt närmast internationell bestörtning, och kontrollen av vilka som lämnar landet och med vad verkar inte fungera bättre. Internationella ligor kan efter sina plundringståg föra ut stöldgods för miljardbelopp årligen utan motstånd. Tullen skyller på att man måste lägga resurser på inresande (vilket ju visat sig ändå fungera dåligt) samt på EU-regler. De senare kan dock tillämpas på ett mer effektivt sätt om politikerna anpassade den svenska lagstiftningen, något som man dock hittills visat ljumt intresse för från den sittande regeringen. Håkan Boström i GP hoppas att det inte blir ytterligare fyra förlorade år på den punkten när vi väl fått en ny regering.

"Polisens nationella operativa avdelning höjde redan för två veckor sedan en varning att nya stöldligor rest in i landet. Höstmörkret är idealiskt för tjuvar. Just de här ligorna ska vara baserade i Litauen. Ett EU-land som tyvärr har stora problem med organiserad brottslighet.

Ligorna är professionella. Vissa specialiserar sig på att stjäla bildelar, några stjäl skotrar och fyrhjulingar, en annan grupp maskiner och verktyg, en tredje sysslar med villainbrott. Enligt statistik från branschorganisationen Larmtjänst har stölderna av traktorer, entreprenadmaskiner och redskap ökat under framförallt det tredje kvartalet i år, en trend som nu ser ut att fortsätta. Mycket av godset försvinner ut ur landet. Det gäller även bilstölder där andelen stulna bilar som försvann förra året slog rekord.

Enligt polisens underrättelseverksamhet anländer mellan 50 och 60 identifierade personer som ingår i internationella stöldligor – varje vecka – till Sverige. Då ingår även ligor som specialiserat sig på brott mot äldre och funktionshindrade. I dessa fall opererar inte ligorna inte bara från Litauen och Polen utan även från Rumänien.

Svenska myndigheter står i allt för hög grad handfallna. Stöldgods för mellan 1 och 2 miljarder kronor förs varje år ut ur landet. Men tullverket får idag inte ens beslagta stöldgodset eller gripa personer vid gränsen, inte ens när tjuvarna står framför näsan på tullarna.
Trots upprepade påstötningar har den sittande regeringen inte vidtagit några åtgärder för att ändra på den saken."---

http://www.gp.se/ledare/boström-stöldligorna-måste-stoppas-vid-gränsen-1.10137648

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-24 07:53 #5 av: Jimmy.L

Sjukt att regeringen har tillåtit detta. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Anmäl
2018-10-24 08:05 #6 av: Göstage

Ja, det är bedrövligt! Och när det gäller internationell kriminalitet sticker ju även den svenska hållningen mot tiggarligorna ut internationellt, där man först förnekat att det finns en slavhandel på svensk mark, och när bubblan spricker  förhalar juridiska åtgärder och tiger ihjäl verksamheten.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-24 11:05 #7 av: Novachan

Känns som att vi måste få påtryckning från internationellt håll för att det faktiskt ska göra något åt saker. Pinsamt att Sverige inte kan sköta sin egen säkerhet och att Sverige glömmer hur det påverkar resten av världen också (eller låtsas att det inte sker)

Anmäl
2018-10-24 11:19 #8 av: Göstage

Ja, man upplever att Sverige är främst i ledet internationellt när det gäller att underlätta för diverse klientel att kunna ta sig över gränser, oavsett om de är terrorister eller slavhandlare, och sist ut när det gäller att försvåra deras tillvaro.

Nu när Storbritannien lämnar EU och Merkels ställning försvagas i Tyskland blir Sverige en allt mer udda fågel utan allierade i EU. Våra politiker riskerar att gå från att bli lyssnade på till att bli skrattade åt.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-17 08:00 #9 av: Göstage

"Två män och en kvinna har dömts av Jönköpings tingsrätt för inblandning i en stöldliga som gjort inbrott i villor på flera håll i landet.
Stöldräden påbörjades i Göteborg i februari, där de två männen, som stod för inbrotten, kom över frimärken, mynt och smycken till ett värde av omkring 2,6 miljoner kronor. De tre greps i Huskvarna i september.
Männen döms till fängelse och utvisning, medan kvinnan döms till villkorlig dom för häleri, skriver Jönköpings-Posten." 

https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/liga-domd-for-miljonstolder

Då var vi förhoppningsvis av med de herrarna en tid.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.