brottslighet

Det svenska domstolsväsendet och kriminalvården

2018-10-27 08:05 #0 av: Göstage

Expressen tar efter ett uppmärksammat mord i Oslo upp de svenska straffrabatterna, och påminner om hur vår svenska låt gå-politik gör att vi slentrianmässigt släpper ut direkt livsfarligt klientel alldeles för tidigt på våra gator.

"Mordet på en ung man i Oslo riktar iskallt ljus mot de svenska straffrabatterna.
Norge har all rätt att förakta och fördöma Sverige. 25-årige Heikki Bjørklund Paltto hade ju fortfarande varit i livet om det svenska rättsväsendet hade varit rimligt.

Bjørklund Paltto misstänks ha mördats av en svensk man som inte borde ha kunnat sätta sin fot i Norge för två veckor sedan. Makaveli Lindén, 20, borde ha suttit i svenskt fängelse. 

Tragedin i Oslo var en ren konsekvens av det svenska rättsväsendets tandlöshet.

I augusti 2017 klättrade Lindén in genom fönstret på ett kollektiv och rånade de boende under knivhot. Det var inte första gången han var i klammeri med rättvisan: redan som 15-åring dömdes han till ungdomsvård för stöld, rån och narkotikabrott. Men den senaste domen, i oktober 2017, var ändå mild: ett och ett halvt års fängelse.

Dessutom behöver svenska interner bara avtjäna två tredjedelar av sitt straff. Summa summarum: efter ett år var Makaveli Lindén ute igen."--- 

"Det finns möjlighet att skjuta upp frigivningen om en intern ”på ett allvarligt sätt bryter mot föreskrifter och villkor" och "misskötsamhet ska beaktas”, medger Kriminalvården. Men i praktiken är två tredjedelsfrigivningen automatisk.

Tidigare i år kunde således Fadime Sahindals far och mördare promenera ut genom fängelseportarna, blott 16 år efter hedersmordet.
Ungefär samtidigt vandrade en av de dömda för masskjutningen vid Vårväderstorget, år 2015, ut i det fria. Detta trots att han, i likhet med Makaveli Lindén, misskött sig i fängelset.
I december släpps de fyra al-Qaida-associerade svenskar som dömdes för förberedelse till terrordåd mot Jyllands-Posten 2010. Att de bad om att få flyttas från danskt till svenskt fängelse gav riklig utdelning. I Danmark hade de fortfarande suttit inlåsta.

Den svenska låt-gå-ordningen strider mot det allmänna rättsmedvetandet och ofta mot sunt förnuft. Serievåldtäktsmannen Niklas Lindgren, Hagamannen, nekades exempelvis permission utan vakter i maj 2015, eftersom han ansågs vara för farlig. Två månader senare släpptes han på grund av två tredjedelsregeln. 

Villkorlig frigivning bör absolut finnas, men inte som rättighet utan som möjlighet för den som har gjort sig förtjänt av den. Vid allvarliga brott eller upprepad brottslighet bör ribban självklart sättas skyhögt."--- 

https://www.expressen.se/ledare/en-skamflack-att-makaveli-linden-var-pa-fri-fot/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-27 08:20 #1 av: Göstage

"Den häktade personen skulle föras till ett behandlingshem, men blev i stället frisläppt av kriminalvårdaren."---

"Den anställde lyssnade inte tillräckligt noga när tingsrätten läste upp domen, utan uppfattade det som att klienten inte längre skulle vara häktad.
När kriminalvårdaren sedan läste det skriftliga beslutet upptäckte han att klienten skulle omhändertas i väntan på transport till behandlingshem. Men när det uppmärksammades hade klienten redan lämnat tingsrätten.

Eskilstuna åklagarkammare beslutade att inte inleda en förundersökning, då man bedömde att gärningen inte var brottslig. Därför gör Kriminalvårdens personalansvarsnämnd nu samma bedömning och ärendet ger inte någon ytterligare åtgärd."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/kriminalvardare-slappte-haktad-person-fri-far-inget-straff

"Jaha, han skulle inte släppas fri - men tänk så det kan bli! Jaja..."

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-27 13:48 #2 av: Jimmy.L

Man blir mållös. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-10-29 18:59 #3 av: Göstage

Trippelmördaren från Uddevalla som flydde till Libanon för att undkomma den svenska rättvisan har där dömts*  till livstid utan benådning samt att betala 300.000 i skadestånd. (Han fick faktiskt dödsstraff, men eftersom Libanon inte tillämpar det omvandlas domen till livstid.) Hans broder har redan dömts till "svensk livstid", vilket i praktiken lär bli betydligt kortare. Mördaren uppges vara "helt nedbruten" och hans advokat tycker att det är "extremt tråkigt". Vinkar

"Martin Saliba dömdes till livstids fängelse tillsammans med sin bror Mark Saliba för trippelmorden i Uddevalla 2015. Men när domen förkunnades hade Martin Saliba flytt till Libanon.  Och i dag har han dömts till livstids straffarbete.
– Det är extremt tråkigt. Vad jag vet så är livstid verkligen livstid i Libanon, så det är ju ett hårdare straff än det han fick i Sverige, säger Björn Hurtig till SVT Nyheter Väst."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/forsvarsadvokat-hade-fatt-ett-lindrigare-straff-i-sverige

https://www.expressen.se/gt/martin-saliba-flydde-sverige-doms-till-livstids-straffarbete-/

* Det är 14 dagars utrymme för överklagande innan domen fastslås.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-29 19:14 #4 av: Jimmy.L

Till sist åker kriminella fast. Skrattar

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-10-29 19:23 #5 av: Carmarino

#3 Tycker inte alls det är "extremt tråkigt". Han flydde ju för att komma undan straff här, så han har bara sig själv att skylla. Kanske inte så smart då att fly till ett land med betydligt hårdare straff än här. Tror dessutom att fängelserna i Libanon inte är fullt så "bekväma" som de i Sverige.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-10-29 19:31 #6 av: Göstage

Nej, det är väl bara advokaten, gärningsmannen själv och dennes närmaste som tycker att det är tråkigt. Glad

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-30 09:57 #7 av: Novachan

#6 Och så är det ju alltid...

Bra av Libanon att inte skicka tillbaka honom till Sverige, är mer konsekvent - det måste ju bli en påföljd av att man flyr undan ett straff.

Anmäl
2018-10-30 10:39 #8 av: Göstage

Lite kul är det ju att Saliba inte villa ha konsulärt stöd från UD 2016 (han har dubbelt medborgarskap). Känns f.ö. lite fånigt att Sverige erbjuder en förrymd kriminell hjälp, men det finns säkert skrivet någonstans att det så skall vara.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/gPRg0L/trippelmordaren-martin-saliba-ratar-hjalp-fran-sverige

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-31 12:42 #9 av: Göstage

"Resultatet efter det andra av fyra större ärenden i polisens satsning mot gängkriminella i Västra Frölunda: en styrande person inom M-falangen döms till två år och två månaders fängelse för grovt vapenbrott. Men beslagtagna 300 000 kronor kan han kanske få behålla."--- 

"Åklagaren: Detta kan inte ha varit lagstiftarens mening med penningtvättslagen".---

GP (betalartikel)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-31 15:49 #10 av: Jimmy.L

En man sade ifrån när ett tonårsgäng skräpade ner på golvet i en mataffär i Helsingborg. Kort senare blev han knivhuggen i ryggen. Nu läggs förundersökningen ner.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/knivhoggs-pa-parkeringsplats-nu-laggs-arendet-ner

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-11-24 07:48 #11 av: Göstage

Björn Olsen som mördat sin flickvän med en yxa avtjänar 16 års fängelse för mord. I ett brev som Expressen fått ta del av uttrycker han sin belåtenhet med fängelselivet. Han trivs så bra att det vore kanske en belöning för honom att sitta av hela straffet?

”Nu har jag äntligen fått komma till fängelset i stället för häktet. Har varit här i en månad nu. Så det är nice här är det fett soft. Bra gym. Nice mat. Helt okej jobb också jobbar med keramik. Typ som porslin. Tillverkar kaffekoppar och olika prydnadsgrejer och sånt”, skriver mördaren."---

"Björn Olsen skriver att det ”händer inte så mycket här”. Han radar upp saker han och de andra intagna kan göra: Spela gitarr, trummor, piano ...
”... gymma, laga mat, glo film, läsa böcker, plugga matte och sånt om man vill det. Chilla typ”, skriver Olsen och fortsätter:
”Det är faktiskt sjukt hur bra man har det här. Det är ju nästan så att man hellre är här än ute i det fria typ. Men man ledsnar nog om några år.”---

"Björn Olsen räknar också ut när han tror att han kommer släppas fri.
”Sjukt va. Man sitter ju aldrig av hela straffet vettu. Utan bara 2 tredjedelar så för mig blir det 10 år + 8 mån sen - den tid jag varit i häktet ... fan 2 dagar efter att jag fyllt 41 år ju.”---
"Expressen har, också via brev, frågat Björn Olsen om han tänker på det lidande han orsakat Therese Palmkvists anhöriga. Det svarar han inte på.

Är du tillfreds med ditt straff?
”Ja mycket nöjd. Jag ville inte ens överklaga domen till hovrätten men min advokat gjorde det i alla fall trots att jag inte ville det”, svarar Björn Olsen Expressen inifrån fängelset."---

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/mordaren-bjorn-olsen-sjukt-hur-bra-man-har-det-i-fangelset/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-09 11:51 #12 av: Göstage

Expo tar steget in i rättssalarna.

"Genom en utbildning som Expo och Juridikfronten står bakom ska utredare, åklagare och domare bli bättre på att komma åt olagliga åsikter på nätet, framför allt i sociala medier. Utbildningen finansieras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor."---

https://nyheteridag.se/expo-och-juridikfronten-ska-utbilda-aklagare-och-domare-i-att-lagfora-invandringskritiker/

”I en normalt fungerande demokrati där människor är medvetna om rättsstatens principer händer inte sånt här”, skriver advokat Henrik Sundström (M) när han kritiserar att Expo och Juridikfronten ska utbilda rättsväsendet i att bli bättre på att lagföra människor för åsiktsbrott.
Nyheten att Expo och Juridikfronten ska utbilda utredare, åklagare och domare i frågor som rör åsiktsbrott väcker reaktioner. Advokaten och moderaten Henrik Sundström reagerar starkt på vad han upplever kan vara en politisering av rättsväsendet."---

https://nyheteridag.se/hard-kritik-mot-expos-utbildning-for-aklagare-och-domare/

Känns väl mest som en naturlig följd, efter sådant som redan blivit känt.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-09 13:38 #13 av: Jimmy.L

Expo klassades i våras som ”våldsbejakande extremism” av Totalförsvarets forskningsinstitut och dom ska få utbilda åklagare och domare.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-12-10 14:54 #14 av: Göstage

Ännu en åklagare i en hatmålsrättegång har bytts ut på grund av misstanke om jäv. 

https://samnytt.se/atalade-82-arig-kvinna-for-hets-mot-folkgrupp-aklagaren-javla-sd-och-alla-kretiner-som-rostar-pa-ett-rasistiskt-parti/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-12 17:20 #15 av: Göstage

Omdiskuterad friande dom upphävd i högre instans.

"Tingsrätten friade från misshandel med hänvisning till att mannen kom från en ”bra familj”. Nu döms han till tre månaders fängelse av Svea hovrätt.
”En självklar tillämpning av den grundläggande principen om allas likhet inför lagen”, säger hovrättsrådet Claes Söderqvist i ett pressmeddelande."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/man-fran-bra-familj-doms-i-hovratten

Se även
https://ledarsidorna.se/2018/03/islamistiska-domslutet-i-solna-de-politiska-partierna-visste-stubinen-ar-tand/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-14 14:05 #16 av: Göstage

Asyladvokat utesluten ur Advokatsamfundet efter slumpmässigt upptäckta urkundsförfalskningar:

"Hon förfalskade dokument för att få behålla ärenden. Hon upptäcktes när hennes tidigare personal började jobba på den myndighet som gav henne uppdragen. Nu utesluts advokaten från Sveriges advokatsamfund."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/advokat-forde-migrationsverket-bakom-ljuset-utesluts

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-18 09:22 #17 av: Göstage

#12 #13 MUCF är ju inte minst känt för sina bidrag till organisationer med närhet till jihadism och islamism. Det här känns kanske analogt med den inriktningen:

"Över en miljon skattekronor beviljas i bidrag till Expo för att utbilda rättsväsendet i att lagföra människor som kan misstänkas för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp. "Tillsammans skapar vi ett föreläsningskoncept skräddarsytt för framförallt de rättsvårdande myndigheterna i relation till lagstiftningen Hets mot folkgrupp i en digital kontext", skriver Expo ..."---

Källa (ingress på betalartikel)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-18 09:24 #18 av: Jimmy.L

Men att bekämpa IS på hemmaplan finns inte. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-12-18 09:27 #19 av: Göstage

#18 Nej, pengarna räcker ju inte till allt...Tyst

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-18 15:28 #20 av: Göstage

"Den så kallade straffrabatten kan slopas för dömda brottslingar i åldrarna 18 till 20 år, enligt ett förslag som nu överlämnas till regeringen. Förslaget innebär att brottslingar som ännu inte har fyllt 21 år kan dömas till längre fängelsestraff än i dag. 

Unga som begår brott får i dag sina straff mildrade – men snart kan den så kallade straffrabatten vara borta. Flera riksdagspartier, däribland S, M och SD, har öppnat för att avskaffa den och i dag presenteras en statlig utredning som sett över hur detta skulle kunna gå till.

I utredningen föreslås att gränsen för straffrabatten flyttas nedåt. I dag gäller rabatten personer under 21 år, men utredningen föreslår att den i stället ska gälla personer under 18 år."---

TT

Ytterligare förslag finns i artikeln. Får man igenom förslaget kan ändringarna träda i kraft 1 juli 2020. Fast det finns förstås invändningar från sedvanligt håll, Fryshuset var snabbast ute med protester.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-18 19:49 #21 av: Göstage

#20 Expressens ledarsida anser att utredarens förslag till straffrabattavskaffande inte är fullständigt. (Intressant är att utredaren är Petra Lund, landets nya Riksåklagare.)

"Att slopa straffrabatten för dem mellan 18 och 20 år kommer inte att räcka för att knäcka gängbrottsligheten. Det krävs ett helhetsgrepp, som även inbegriper minderåriga kriminella."---

 Har Sveriges riksåklagare ingen kontakt med Sveriges polischefer som dagligen måste hantera problemet med minderåriga gängkriminella som sätter skräck i sin omgivning? 

"I dag ser vi att 16, 17, 18-åringar är grovt förhärdade, farliga och beväpnade. Att låsa in dem på ungdomsvård eller liknande är inte tillräckligt", säger exempelvis Malmös polischef Stefan Sintéus (Sydsvenskan 15/12).
Rikspolischefen Anders Thornberg varnar i en skrivelse till regeringen för att dagens påföljdssystem kan leda till att kriminella drar slutsatsen att allvarliga brott bör begås av unga personer.

Barn utnyttjas allt oftare av de kriminella nätverken för att begå brott, såsom att transportera narkotika och vapen. Det finns således ett stort skyddsintresse - både ur brottsoffrens och de unga förövarnas synvinkel - att skärpa samhällets reaktioner på brott. 

Denna problematik löser man inte genom en utredning med ett snävt fokus på att slopa särbehandlingen av dem mellan 18 och 20 år. Nästa regering behöver ta ett helhetsgrepp kring frågan om ungas deltagande i gängbrottsligheten."---

https://www.expressen.se/ledare/det-ar-inte-snallt-att-lata-unga-bega-brott/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-20 20:56 #22 av: Göstage

En rättstolk som utfört uppdrag för Migrationsverket och  Stockholms tingsrätt har i en kampanjvideo från den islamistiska organisationen Hizb ut-Tahrir uppmanat muslimer att inte rösta och hävdat att sharialagar skall gälla i Sverige. Tolken har fråntagits sin auktorisation.

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-21 11:10 #23 av: Göstage

Kompis till häktad för Enskedemordet rannsakar sig själv.

"Det är för milda straff i Sverige. Jag skulle ha fått kanske åtta år men jag var ungdom så jag fick bara sex månaders ungdomsvård. Jag hade gjort massa onödiga saker, rån, grovt rån, våld mot tjänsteman... Massa olika punkter."--- 

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/livet-som-kriminell-gar-inte-ut-utan-vast/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-23 09:04 #24 av: Göstage

Anpassning sker nu i rättsväsendet  till rådande förhållanden.

"Efter flera stökiga rättegångar där åhörare stormat salen bygger Vänersborgs tingsrätt nu om en av sina salar så att den ska bli säkrare.
 – Vi tycker det är jättetråkigt att det behövs. Det är någonting som har eskalerat. Det var inte såhär förr, säger Niclas Vackenholt, administrativ samordnare vid Vänersborgs tingsrätt.

Det är sal 1 som byggs om. Man bygger en glasvägg mellan åhörarna och de inblandade i rättegången som ska hindra åhörare från att hota, skrämma eller kasta saker på vittnen och målsägande.
– Man kommer inte kunna storma salen som man gjort vid ett par tillfällen, säger Niclas Vackenholt, administrativ samordnare vid Vänersborgs tingsrätt."---

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=7119926

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-23 09:14 #25 av: Göstage

#24 Mera tankar på anpassning till en ny tid:

Anna Dahlberg på Expressens ledarsida tror att det är nödvändigt att skydda tjänstemän från  hot och våld genom anonymitetsskydd.

Dahlberg: "Det är inga enkla frågor. Både när det gäller möjligheten att använda anonyma vittnen och anonyma beslutsfattare står viktiga rättsprinciper på spel. Det handlar om den enskildes möjlighet att hävda sin rätt.
Men rättssäkerheten hotas även om vi inte gör något. I de socialt utsatta områdena vågar nästan ingen vittna längre. Det betyder att mördare går fria och att gängen kan fortsätta sätta skräck i sin omgivning.

Om inte heller tjänstemän vågar stå upp mot de kriminella befinner vi oss på ett sluttande plan. Vem ska ha modet att omhänderta barn från IS-jihadister och gangsters? Vem törs dra in ägodelar eller assistans från samma klientel?
Som så ofta numera står konflikten mellan att till varje pris hävda liberala principer och att värna ett liberalt utfall. 

Hellre anonyma beslutsfattare än tjänstemän som låter sig skrämmas till tystnad."

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/vem-ska-vaga-fatta-tuffa-beslut-mot-gangsters/

Och på Aftonbladet debatt skriver SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen att det är hög tid att vittnen tillåts framträda anonymt.

"Vi vill ändock vara tydliga med att anonyma vittnen i sig inte är önskvärt i alla lägen. Det påverkar trovärdigheten i vittnesmålet och minskar därmed chansen att få en gärningsman dömd. Men i tider när alternativet är att vittnen uteblir och gärningsmannen går fri är ett anonymt vittne mer värt än inget vittne alls.
Den organiserade brottsligheten har på många sätt redan vunnit. Våldet inom och mellan kriminella nätverk sätter skräck i bostadsområden. Oskyldiga faller offer i uppgörelser mellan kriminella och ytterst få ställs inför rätta.
Det är dags att förstå att vi inte kommer komma åt den organiserade brottsligheten utan möjligheten att vittna anonymt."

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/4d4R9q/anonyma-vittnen-kravs-mot-gangkriminaliteten

Fetmarkeringen är skribenternas egen.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-25 12:08 #26 av: Göstage

Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg påminner om att beläggningen på landets fängelser kommer att öka ytterligare om/när unga kriminella kommer att få samma domar som äldre. Fängelserna är redan hårt belastade, säger han.

https://www.expressen.se/nyheter/larmet-slopad-straffrabatt-satter-press-pa-fangelser/

Dags för politiker och tjänstemän att börja se till så att det finns någonstans att sätta de kriminella då - behovet finns ju uppenbarligen!

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-25 12:10 #27 av: Jimmy.L

#26 Hyra platser utomlands och bygga nytt.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-01-03 19:40 #28 av: Göstage

#24 Miljön vid våra tingsrätter har hårdnat enligt uppgifter från rådmän och säkerhetsansvariga vid tingsrätter.

"Rekordmånga otillåtna föremål togs i beslag och ordningsproblemen ökade vid landets domstolar förra året, visar nya siffror. "Miljön har blivit tuffare både i korridorerna och i rättssalarna," säger chefsrådman Lennart Strinäs vid Malmö tingsrätt."---

"Främst är det antalet otillåtna föremål som tagits i beslag som har ökat, från 161 stycken 2017 till 247 stycken 2018, en ökning med över 50 procent."---

"Men även de anmälda ordningsstörningarna blev fler 2018 jämfört med året innan."---

"Om man jämför de anmälda ordningsstörningarna över en femårsperiod blir ökningen ännu tydligare, från 26 stycken 2013 till 138 stycken 2018."---

"Thomas Östman, regional säkerhetschef för Stockholms tingsrätter, säger att det är brottsmål generellt och specifikt vid gängrelaterade rättegångar som det ofta finns en ökad risk för ordningsstörningar.
– Det är klart att om det finns tilltalade och målsägande som tillhör olika gäng och båda gängen är där så ökar risken för att det kan bli konfrontation eller att de kastar ord mellan varandra, säger han.
Thomas Östman upplever dock inte att domstolarna blivit otryggare, snarare tvärtom, eftersom fler tingsrätter nu har fasta säkerhetskontroller och människor då stoppas om de har farliga föremål på sig som knivar, knogjärn eller misstänkt pepparspray.
– Det vanliga är att man griper någon som har kniv på sig. Antalet kan variera, men det sker ungefär 1-3 gånger i månaden på tingsrätterna i Stockholm, säger han."---

"Just nu ligger ett förslag kring lagändringar om hur man ska kunna öka säkerheten och ordningen i domstolarna.
Där finns bland annat förslag på att vittnen i högre utsträckning ska kunna medverka via videokonferens, att åhörare ska kunna hänvisas till en sidosal på grund av säkerhetsproblem och att domaren ska få större befogenheter att agera mot ordningsstörningar."

https://www.metro.se/artikel/nya-siffror-rekordmånga-ordningsproblem-på-domstolarna

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-03 20:04 #29 av: Jimmy.L

Ronneby hamnade i samhällsdebattens centrum efter ett reportage i Expressen om två kriminella bröder. Båda hade vid upprepade tillfällen fått avslag på ansökningar om uppehållstillstånd. Två år senare är en fängslad och en häktad på obestämd tid. Utvisningar går inte att genomföra – men rivs heller inte upp.

https://www.expressen.se/nyheter/qs/broderna-kan-inte-utvisas-fortsatter-att-bega-brott/

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-01-03 20:20 #30 av: Göstage

#29 Ja, dem har man ju hört talas om lite då och då....

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-07 12:00 #31 av: Göstage

Två experter (?) tycker på debattplats i SvD att straffrabatten för unga kriminella inte skall avskaffas utan att man istället bör höja den, eftersom hjärnan inte är fullt utvecklad innan 25-årsåldern. Frågan är väl snarare om de här individerna någonsin får en fullt utvecklad hjärna? Nåväl, en som reagerar är Carolin Dahlman i Kristianstadsbladet. Hon skriver bland annat:

 "De påpekade att människors hjärna inte är fullt utvecklad förrän i 25-årsåldern och att man därmed inte har förmåga att ta ansvar för sina handlingar. Ungdomarna har inte full tillgång till impulskontroll och kan inte överväga konsekvenserna av sitt handlande, så kanske borde man till och med få straffrabatt högre upp i åldrarna, spekulerade de i.

Jag får allergiska utslag som kliar och kliar. Vad menar de? Ska dessa stackars ”barn” få våldta, mörda, misshandla, stjäla och skjuta raketer på poliser utan att straffas eftersom de små inte fattar vad de gör? Giv mig styrka; den som är gammal nog att rösta borde även vara gammal nog att sona grova brott.
Det kan knappast vara bättre att låta dem gå fria så att de får fortsätta gå från småbrott till mellanstora brott till grova brott tills deras hjärnor en dag är i sådan ålder att de kan ställas till svars. Hur många människors liv ska de få förstöra under de åren? Hur många trauman ska de få orsaka? Hur ska de själva någonsin komma ur eländet?

De båda experterna var förundrade över hur en riksdagsmajoritet kunde vilja slopa ungdomsrabatten. De undrade om orsaken till detta var vedergällning eller hämnd, att man inte skulle komma för lindrigt undan, för det var ”i bästa fall inget annat än overksam symbolpolitik.” I stället ville de ”ingripa på ett annat sätt” men vilket? Det behövde de tydligen inte precisera. Inte heller varför det var fel att faktiskt inte vilja de som begått våldtäkter och mord kommer lindrigt undan."---

  http://www.kristianstadsbladet.se/article/kampa-inte-for-kriminellas-frihet-utan-for-var/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-08 14:18 #32 av: Göstage

Rättsstat?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-15 06:32 #33 av: Göstage

RÅ anser att det behövs fler metoder för att komma åt den organiserade kriminaliteten, bland annat genom nya rutiner vid rättegångar.

"Riksåklagaren kräver flera nya verktyg för att bekämpa den grova organiserade brottsligheten."---

– Jag tycker att man ska försöka på alla möjliga sätt att få folk att vittna genom olika förtroendeskapande åtgärder. Men jag är också realist så jag stänger inte dörren helt för att man kanske ändå till slut måste utreda anonyma vittnen, säger hon.
I Danmark och Norge har lagstiftning om anonyma vittnen funnits under många år.

– Det används i väldigt begränsad utsträckning men det finns, säger hon.

Ytterligare en möjlighet att lösa fler brott kan vara ett system för kronvittnen – alltså möjligheten för misstänkta att få lägre straff om de vittnar om sina medbrottslingar.

– I dag finns bara en allmän bestämmelse om att man kan reducera straffvärdet, men den används i väldigt liten utsträckning. Jag känner egentligen inte till något större fall där den använts, säger Petra Lundh."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zLoVkv/ra-anonyma-vittnen-kan-behovas

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-24 16:48 #34 av: Göstage

Polischefen Erik Nord i Göteborg utnyttjar yttrandefriheten och säger sitt hjärtas mening om straffrabatter med mera i Sverige.

”Varför ska man få avsevärd straffrabatt när man begår flera grova brott? Vad är logiken?”, skriver Nord i inlägget som syftar på den kända svenska finansman som häromdagen dömdes för en våldtäkt som ägt rum i Frankrike.

Påföljden blev fängelse i ett år och fyra månader för finansmannen.
Enligt rätten motsvarade straffvärdet det dubbla – två år och åtta månaders fängelse – men eftersom finansmannen även dömts för annan brottslighet tar rätten hänsyn till vad straffet skulle ha blivit ”om man haft att på en gång bestämma påföljd för alla brott”.

– Jag förstår inte hur man resonerar. Om han begick en våldtäkt till, hade det varit halva på den med eller hade det blivit en fjärdedel? Man kan börja kalkylera att någonstans blir nästa våldtäkt nästan gratis så då kan man lika gärna genomföra den, säger Erik Nord."---

 https://www.expressen.se/gt/polischefens-utspel-rasar-mot-svenska-straffrabatten/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-28 21:12 #35 av: Göstage

Kanske inte så konstigt om polisen ledsnar...

Twitterklipp

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-29 07:43 #36 av: Jimmy.L

Svenska lagar är ett skämt. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-01-29 16:03 #37 av: Göstage

Nu har även media uppmärksammat fallet.

https://www.expressen.se/kronikorer/fredrik-sjoshult/tjuv-greps-och-slapptes-tva-ganger-samma-dag/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-31 06:58 #38 av: Göstage

Sveriges framtid.

"Här tvingar sig de kriminella pojkarna ut från ett låst ungdomshem med hjälp av sina kompisar. För att få pengar på flykten kidnappade de en 16–åring och fick föräldrarna att betala en lösensumma.
– Pappa, du måste föra över 50 000 till mitt konto, sa den tillfångatagne pojken i telefon.
Rättegången mot de fyra ungdomarna har precis inletts i Södertörns tingrätt.
Bland de åtalade för människorovet finns en pojke, som 15 år gammal sköt en snöskottare i Malmö i huvudet 2017.
Mannen överlevde mirakulöst och pojken dömdes för mordförsök till tre års sluten ungdomsvård.

I november förra året övermannade han och en annan pojke den kvinnliga vakt som var ute på rast med dem vid Sundbo ungdomshem utanför Fagersta.
En av dem tog stryptag bakifrån och höll för hennes mun och sa:
– Jag ska knulla dig, vi har en kniv!"---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/l1PKbo/har-fritas-de-kriminella-ungdomarna

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-31 07:58 #39 av: Hayabusa

#38 Bedrövligt. Så unga, så brutala...

Anmäl
2019-01-31 08:23 #40 av: Jimmy.L

#38 Fina ungdomar.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-01-31 08:44 #41 av: Göstage

Fine young cannibals.Zombie

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-05 12:35 #42 av: Göstage

Exempel på straffutmätning i Danmark för en serievåldtäktsman:

"Tre flickor yngre än femton år har våldtagits och utsatt för andra förbrytelser av en nu 20-årig man. Det har rätten i Holbæk fastslagit. 

Den tilltalade anses som så farlig för sin omgivning att rätten har valt att döma honom till förvaring istället för ett vanligt fängelsestraff. Förvaring tillgrips när vanligt fängelsestraff anses otillräckligt. Förvaring innebär inspärrning på obestämd tid. 

Mannen som är tjugo år är portugisisk medborgare, och han kommer även att utvisas från Danmark enligt domen, som avkunnades på måndag."---

Förvaring är en sanktion som utmäts några enstaka gånger per år. Mellan 2008 och 2017 har antalet pendlat mellan två och tio. En tid in på straffet kan det ske försöksutskrivning, varpå det sker en gradvis utslussning, om läkarna anser det som försvarligt. Den genomsnittliga längden av en förvaringsdom ligger på 15 år och 11 månader, enligt en undersökning som gjordes 2014."---

https://ekstrabladet.dk/112/ung-mand-voldtog-piger-og-braendte-haaret-paa-den-ene/7502869

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-07 08:00 #43 av: Göstage

"Lämnade Sverige för nytt liv – dömdes till döden". Rubrik i Expressen om förbrytare som fått komma hem efter att ha dömts för knarksmuggling och som nu tydligen skall återupprättas med medias benägna hjälp.  Nu blir han fri 2024 men kommer att överklaga och vill bli fri tidigare. Skulle tro att det blir så.

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/lamnade-sverige-for-ett-nytt-liv-domdes-till-doden/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-07 08:03 #44 av: Jimmy.L

Medias syn på brottslingar börja bli pinsamt.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-02-07 09:30 #45 av: Göstage

Samtidigt som fängelserna är överfulla och skulle behöva bli fler brottas kriminalvården med ekonomiska problem.

"Kriminalvården dras med underskott på hundratals miljoner och prognosen för 2019 är dyster. Nu flaggar myndigheten för att ett besparingsprogram är på gång.
– Budgeten innehöll inte de tillskott som vi har argumenterat för, säger generaldirektören Nils Öberg."---

"– Jag uppfattar att regeringen och riksdagen förstår logiken i det vi säger, nämligen att om gör man jättestora satsningar på polis, åklagare och domstolar så blir det väldigt konstigt om man inte gör motsvarande satsningar på kriminalvården, säger Nils Öberg, och fortsätter:
– Det är bara att konstatera att det finns andra behov och prioriteringar på andra områden som man valt att beakta."

https://www.expressen.se/nyheter/kriminalvarden-tvingas-till-stora-nedskarningar/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-07 13:33 #46 av: Carmarino

#43 Klart att killen ska bli fri i förtid. Det är ju precis sådana mönstermedborgare vi vill ha ute i samhället.

OBS! Kan innehålla spår av ironi.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-02-13 21:36 #47 av: Göstage

Låter intressant, och inte minst förvånande att det inte krävdes någon utredning för att ta beslut! Cool

"Regeringen har beslutat att även ungdomar mellan 15 och 18 år ska omfattas av snabbare lagföring av enklare brott, rapporterar Dagens Nyheter."---

"Försöket ger polisen befogenhet att avsluta förundersökningen på plats och boka tid för rättegång när bevisläget för enklare brott, som snatteri och trafikbrott, är starkt."---

"Sedan januari i fjol har tiden från gripande till dom sjunkit från runt sju månader till mellan två och sex veckor. Dessutom är det nu bara tre procent av ärendena som skickas tillbaka till åklagare för komplettering, i stället för 20 procent."---

TT

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-16 08:56 #48 av: Göstage

#12 #17  Expos "utbildningspaket" ratas av rättsväsendet, där många ser det som en partsinlaga. MUCF har lämnat en miljon i bidrag till projektet.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-19 07:39 #49 av: Göstage

Platsbrist på landets häkten, och i Malmö var häktets samtliga platser disponerade  tre måndagar i rad, vilket inte har skett de tio senaste åren. Arrestplatser har istället fått användas som förvar för häktade brottslingar.

"Landets häkten dras med platsbrist och i helgen fick häktet i Malmö stänga för intag i över ett dygn – häktade personer fick sitta kvar i arresten. Det har inte hänt på över tio år."---

"Personer som förklarats häktade av domstol fick sitta kvar i polisens arrest och kunde hämtas under måndagsförmiddagen när häktet öppnade för nya intagna igen. Enligt Malmöhäktets statistik har beläggningen nu varit hundra procent tre måndagar i rad. Det innebär att alla 117 platser varit fulla."

SR

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-05 13:50 #50 av: Göstage

#21 "En 16-åring dömdes förra året för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott, men konsekvensen blev bara vård i hemmet. Därmed kunde han gå på fest några veckor senare – en kväll som slutade med att en 19-åring mördades. Polisen misstänker att 16-åringen är en av gärningsmännen. Det är inget mindre än en skandal som SvD:s granskning av de kriminella gängen på Järvafältet har satt ljuset på. 

Några år tidigare var en annan 16-åring hemma i Tensta över sommaren. Trots att han hade dömts till sluten ungdomsvård fick han under en period insatser i hemmet.  Drogpåverkad körde han en motorcykel i hög fart – rakt in i en folkmassa. En 13-årig flicka blev påkörd och dog.
Om dessa två 16-åringar hade suttit inlåsta, som de borde ha gjort, hade två andra kanske levt i dag."---

 https://www.expressen.se/ledare/kriminella-ska-inte-vardas-hemma-hos-mamma/

Om inte "om" hade varit...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-07 08:13 #51 av: Göstage

"Två interner på Högsboanstalten har JO-anmält Kriminalvården. Anledningen: De anser att de får för lite mat."---

"Problemet är att en liten klick potatismos och en varmkorv inte räcker till en vuxen människa, speciellt inte när man inte kan ta mer än en gång".
Internen skriver vidare att han tidigare varit intagen på tre andra anstalter, utan att vara med om att man inte fått tillräckligt med mat.
"Man kan inte begära oxfilé i fängelset men man kan faktiskt kräva att få bli mätt".---

https://www.gp.se/nyheter/göteborg/hungriga-interner-anmäler-kriminalvården-1.13843553

Dags för insamling?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-07 08:15 #52 av: Göstage

#51 Det kokar även på andra håll inom fångvården, även om det inte korv man kokar:

"Situationen på Sveriges häkten är närmast akut på grund av platsbrist. Det meddelade polisen för en dryg vecka sedan i ett pressmeddelande. Ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving säger att poliser står inför svåra beslut med vart de ska göra av frihetsberövade när häktena är fulla.
– Situationen är oerhört allvarlig. Om polisen tvingas släppa häktade på grund av Kriminalvårdens platsbrist påverkas hela rättsskipningen i samhället, säger han."---
"Det ökade antalet kriminella som måste hållas inlåsta har inte bara orsakat problem för polisen. Även inne på häktena har arbetsmiljön kommit att bli ohållbar. Det berättar journalisten Joakim Lamotte som har intervjuat en ur personalen på häktet i Göteborg."---

"Vidare berättar personen som Lamotte talat med att maten är helt fri från fläskkött som en anpassning till de häktade, där ”majoriteten av de intagna” är muslimer. Men trots att häktet försöker anpassa situationen efter de intagnas önskemål blir personalen hotade och ofredade i sitt arbete.
–  Vi blir dagligen hotade att de skall döda oss på utsidan eller att de ska skicka folk efter oss. Vissa spottar eller kastar bajs på oss men vi får inte göra något åt det. Vi får vackert stå där och erbjuda dem mat nästa gång det är matutdelning, trots att vissa väljer att kasta maten på oss."

"Den chef som pekas ut, Malin Sparrström, har kommenterat uppgifterna för Lamotte. Hon bekräftar uppgifterna att det förekommit bajskastning på personalen samt dödshot. Men att cheferna är passiva håller hon inte med om."---
"Uppgiften om att fläskkött inte serveras på häktet vill inte Sparrström gå in närmare på än att hon bekräftar uppgiften.
– Det är för att vi har satt menyn så att det ska vara en bred passning för de klienter vi har."

https://nyheteridag.se/personalens-larm-fran-haktet-vissa-spottar-eller-kastar-bajs-pa-oss/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-07 08:16 #53 av: Jimmy.L

#51 Dom får väl hoppas att dom aldrig hamnar på ett äldreboende när dom blir äldre.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-03-07 08:22 #54 av: Göstage

#53 Tummen upp

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-07 11:33 #55 av: Göstage

Tingsrätten valde att fria Adriano Rodrigez Cadiz för dubbelmord i Upplands Väsby 2017, men nu river hovrätten upp det beslutet och ger honom livstid för dåden.

Källa

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-07 11:56 #56 av: Jimmy.L

Tänk att det skiljer sig så mycket mellan tingsrätten och hovrätten.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-03-07 12:06 #57 av: Göstage

Ja, de politiskt tillsätta nämndemännen i tingsrätterna är ju starkt ifrågasatta*- med all  rätt, kan man tycka.

*Bara ett av många exempel,

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-07 14:56 #58 av: Novachan

#56 Skrämmande

Anmäl
2019-03-14 12:51 #59 av: eskils

#26, #49 och #52 Viktigt att åtgärda om vi ska vara ett rättssamhälle!

Anna Dahlberg på Expressen har intressanta och konstruktiva förslag för hur man kan komma tillrätta med dels problemet de skyhöga kostnaderna för fängelseplatserna i Sverige, och dels bristen på fängelseplatser:

(kan inte se att detta lagts ut här förut)

"Det är inte rimligt att satsa 3 500 kronor per dygn på intagna som ska utvisas ur Sverige efter avtjänat straff. Krisen inom Kriminalvården måste tvinga fram nytänkande."

"Ändå står S/MP-regeringen handfallen när krisen nu på nytt är ett faktum.  Hur är det möjligt?"

"Kriminalvården går med 560 miljoner i underskott och många av landets häkten och anstalter är fullbelagda.

Den genomsnittliga beläggningsgraden på landets normalhäkten ligger nu på 100,18 procent. Förtvivlade polischefer från hela landet letar efter lediga platser som inte existerar."

”I svenska fängelser finns 4 393 inskrivna, varav 1 319 är utländska medborgare (oktober 2018). Runt en tredjedel är alltså inte ens svenska medborgare.

Utgångspunkten bör vara att personer som saknar hemvist i Sverige snarast möjligt ska överföras till sina hemländer och avtjäna straffet där.”

"En annan möjlighet som regeringen bör överväga är att hyra fängelseplatser i andra länder. Norge löste sin akuta platsbrist på det sättet när 1 200 norska fängelsedömda stod i kö för att avtjäna sina straff."

"I Sverige har Sverigedemokraterna lagt förslag om en liknande hyrlösning. Det kan inte vara ett hinder för S/MP-regeringen att undersöka möjligheten närmare.

Lär av Norge om särskilda fängelser för de som ska utvisas

Norge har även skapat ett separat fängelse för utländska medborgare i Kongsvinger. Det är en intressant lösning på flera sätt. Sverige har tillsammans med Kanada världens mest ambitiösa kriminalvård. Ett dygn på en svensk anstalt kostar 3 500 kronor per klient. Det är ungefär tre gånger så mycket som i Tyskland, Danmark eller England.

Motiveringen till dessa skyhöga kostnader är att återfallen blir färre om man satsar på hög personaltäthet och en individanpassad kriminalvård med ett rikt innehåll. Men de skälen faller bort för utländska medborgare som har utvisning i sin dom. 

Det talar för att skilja på intagna som ska återintegreras i det svenska samhället och sådana som i stället ska förberedas på och motiveras att återvända till hemlandet. Då kan innehållet anpassas efter behoven hos respektive grupp. 

Krisen inom Kriminalvården kommer att förfölja justitieminister Morgan Johansson (S) under flera år framöver. Det minsta man kan begära är att regeringen på allvar börjar undersöka möjliga lösningar."

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/hyra-fangelseplatser-krisen-kraver-nytankande-/

(fetstil i artikeln)


Anmäl
2019-03-14 16:39 #60 av: Göstage

#59 Kanske kommer justitieministern att avkrävas svar ganska snart, när JO tar upp platsbristen på häktena. Vad blir svaret?  Det vanliga -  "vi är just i färd att  tillsätta en utredning"? 

"Justitieombudsmannen har beslutat att utreda platsbristen på landets häkten"---
"Enligt rättegångsbalkens huvudregel ska en häktad utan dröjsmål föras till häkte. Det är allvarligt att bristen på platser i landets häkten leder till att detta grundläggande krav inte uppfylls och att de häktade blir kvar i polisarrester", säger chefs-JO Elisabeth Rynning i ett pressmeddelande.---

TT

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-24 13:28 #61 av: Göstage

 Fredrik Marklund, polis i Stockholm och engagerad debattör, vill se konkreta åtgärder från samhällets sida mot de kriminella, som att ta bort ålders- och mängdrabatterna, tillämpa fängelse som praxis och restriktivare användning av villkorlig dom och skyddstillsyn, avskaffa den villkorliga frigivningen och ge socialtjänsten ökade möjligheter att agera mot personer under 18 år. Marklund framför sina förslag på Expressen debatt, där han bland annat skriver:

"Handgranater kastas, rena avrättningar på offentliga platser och människor blir bokstavligt talat torterade. Brott som man tidigare förknippade med krigsdrabbade områden eller länder med stora knarkkarteller inträffar nu i Sverige. Som polis i landets huvudstad ser jag detta på nära håll och det måste få ett slut. Jag har skrivit om det förut och jag gör det igen. Varför undrar ni? Jo, för vi ser fortfarande ingen tendens till att det går åt rätt håll och regeringen gör fortfarande inget nämnvärt åt det."--- 

"Men förutom det argumenterar jag för strängare straff för att ge brottsoffren en viss upprättelse, för att livsstilskriminella bidrar till enorma samhällskostnader när de inte sitter inne och inte minst för att skydda allmänheten från farliga personer. Det går trots allt inte att argumentera mot det faktum att det är svårt för kriminella att skada andra när de sitter bakom lås och bom. Och för mig räcker det långt."---

 "För att komma dit krävs det att våra politiker gör några rejäla förändringar i lagstiftningen så att våra domstolar ges förutsättningar att låsa in de kriminella. Som polis möter jag brottsoffer, allmänhet och kriminella i min vardag."---

https://www.expressen.se/debatt/brottsligheten-i-dag-ar-som-hamtad-fran-en-krigszon/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-25 06:48 #62 av: Göstage

#61 Det här kom som något av ett exempel på det Marklund skriver:

"Albin Grundemark skulle just avsluta studierna vid Umeå universitet. Men istället för examensfest fick hans familj ordna med hans begravning. Mannen som mördade honom var villkorligt frigiven, trots att han var bedömd som farlig.
– Det är det svåraste jag gjort i hela mitt liv, att titta på min lillebrors mördare i rättssalen, säger storasystern Moa. Nu hoppas familjen att mordet ska leda till debatt om hur lättvindigt människor släpps ut ur fängelse."--- 

"Mitt emot dem i rättssalen satt den 30-årige mördaren. Han förekom sedan tidigare i polisens belastningsregister, och hade vid tidpunkten för mordet precis blivit villkorligt frigiven för ett annat brott. Under rättegången kom det fram att han hade blivit frisläppt trots att fängelsepsykologer konstaterat att han har en empatistörning, inte kan kontrollera sin aggressivitet, inte känner någon ånger och har uttryckt att det är ”roligt att skada personer som förtjänar det”.---

"Tredje personen, en 18-åring som varit omhändertagen enligt Lvu, Lagen om vård av ungdom, sedan 14-årsåldern, åtalades för grovt skyddande av brottsling. Han misstänktes ha hjälpt mördaren att bränna upp blodiga skor och kläder och gömma kniven under en sportstuga i ett friluftsområde.
18-åringen skulle egentligen varit på låst institution, men hade rymt under sommaren. Plötsligt dök han upp i tingsrätten i Umeå och krävde att få vara med i rättssalen. Detta ledde till att han gick helt fri under rättegången, och umgicks med människor som tidigare pekat ut honom.
Plötsligt påstod vittnen att de inte mindes någonting av det de sagt i polisutredningen.
– Systemet ser ju också ut så – man ”tjallar” inte, säger Moa. 

18-åringen frikändes och återgick förmodligen till sitt kriminella liv. Tragiken slutade nämligen inte där: några månader senare mördades 18-åringen också, i vad polisen tror var en knarkuppgörelse i kriminella kretsar."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Adv38x/albin-27-knivhoggs-till-dods-sitt-studentrum

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-26 09:33 #63 av: Göstage

Ett kriminellt leverne är inget skäl till uppsägning idag - med vissa undantag, säger en expert på arbetsrätt.

"Det är bara inom ett fåtal yrken som våldsbrott, eller brottslighet över huvud taget, innebär en absolut grund för uppsägning. Personal inom rättsväsendet, som advokater, domare, poliser och åklagare, kan inte ha sina jobb kvar om de döms för mer allvarliga brott, förklarar Fredrik Dahl, advokat och expert på arbetsrätt på advokatfirman Vinge.
– Då ställs det krav på ett obrottsligt leverne, säger han.

Men samma krav finns inte inom andra yrkesgrupper. Den som exempelvis misshandlar sin partner kan mycket väl få ha jobbet kvar, enligt Dahl.
– Arbetsrätten är inte ett vapen i dag för att få civila arbetsgivare att ta samhällsansvar. Varje fall bedöms individuellt utifrån omständigheterna, säger Fredrik Dahl."---

"Arbetsgivarna får helt enkelt tåla att anställda begår brott, om de inte ger alltför långa straff. Om förtroendet för verksamheten skulle rubbas genom att någon jobbar kvar ska arbetsgivaren försöka omplacera personen, förklarar Lindow.
Annat är det med till exempel ekonomisk brottslighet för den som arbetar med ekonomi – något som kan leda till att förtroendet för den anställda rubbas. Samma sak gäller om brottet rör arbetet.

– Om brottsligheten är direkt riktad mot arbetsgivaren eller annan personal, då är det nog avsked pang bom, säger Anders Lindow."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8mqqo1/brottslighet-sallan-skal-for-uppsagning

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-28 08:22 #64 av: Göstage

Det finns tillfällen då det känns som att vår liberala svenska lagstiftning är att föredra...

"Den nya lagen i kungadömet Brunei börjar gälla från och med den 3 april.
Människor som dömds som skyldiga till otrohet, eller människor som har samkönat sex, ska nu straffas med döden genom stening.
Dödstraffet ska, enligt den nya bestämmelsen också ”bevittnas av en grupp muslimer”, skriver CNN."---

https://www.expressen.se/nyheter/nya-lagen-dodsstraff-for-otrogna-och-homosexuella/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-30 10:04 #65 av: Göstage

Tingsrätt ogillar att skyddsvästar beslagtas från kriminella:

Metro 30 november 2018:
"Kriminella grupperingar använder sig i allt större utsträckning av skottsäkra västar.
– Västen är ett attribut för att markera den kriminella tillhörigheten och en machokultur, säger Gunnar Appelgren, poliskommissarie inom stockholmspolisen.
För att försöka minska risken för våld mellan olika grupperingar har polisen beslagtagit skyddsvästar, enligt polisdokument som Metro tagit del av.
Polisen konstaterade att ”västarna ökade männens handlingskraft och trygghet att agera vid en eventuell konfrontation”.---

https://www.metro.se/artikel/polisens-nya-taktik-mot-gängen-beslagtar-deras-skyddsvästar

Expressen 30 mars 2019:
"Två skyddsvästar fick nyligen lämnas tillbaka till en ung man som sitter häktad för mordet i Dalen i södra Stockholm i december. 21-åringen misstänks ha skjutit ihjäl en tidigare vän i en intern uppgörelse i det kriminella nätverket i Dalen.

I oktober stoppades han två gånger av polis som då beslagtog hans skyddsvästar. Från häktet har han tagit strid för att få tillbaka skyddsvästarna med motiveringen ”en skyddsväst har till syfte att skydda bäraren, inte skada någon annan”.

Nu har han fått rätt av Södertörns tingsrätt som konstaterar att en skyddsväst normalt sett inte ”kan anses vara ett sådant föremål vars särskilda beskaffenhet gör att det kan befaras komma till brottslig användning”.---

https://www.expressen.se/kronikorer/fredrik-sjoshult/orimligt-att-kriminella-far-skydda-sig-med-vastar/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-02 14:27 #66 av: Göstage

Rekordung domare visar ingen pardon...Skämtar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-03 13:30 #67 av: Göstage

Ur pressmeddelande från Helsingborgs tingsrätt: 

"Helsingborgs tingsrätt har i dag frikänt den 18-åring som åtalats för mord och mordförsök i samband med en våldsam konfrontation mellan ungdomar i januari 2018 på Gåsebäck i Helsingborg. Ytterligare fyra män har frikänts."---

"– Det är förståeligt att det väcker starka känslor och frustration när ingen döms för det närmast besinningslösa knivmordet på 21-åringen. Men med det underlag som rättegången gav, kunde tingsrätten inte komma fram till en annan utgång, säger Anna Tansjö.
Rätten var enig."

http://www.helsingborgstingsratt.domstol.se/Om-tingsratten/Nyheter-och-pressmeddelanden/Dom-i-mal-B-419-18/

Då är väl skadestånd att vänta för 18-åringen...Vilar huvudet i handen

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-04 13:01 #68 av: Göstage

"Det sammanlagda straffet för den som döms för flera brott i en och samma rättegång blir i dag lägre än om brotten begåtts av olika personer.
Denna så kallade mängdrabatt vill nu en majoritet i riksdagens justitieutskott minska. I ett tillkännagivande uppmanas regeringen att föreslå ändringar i strafflagstiftningen i syfte att åstadkomma en skärpt straffmätning vid flerfaldig brottslighet.

"Bakom tillkännagivandet står M, KD, C, L och SD.

– Det ska aldrig löna sig att begå brott och alla brottsoffer ska få upprättelse. Det får de inte i dag, säger Forssell.

– I dag får man oftast en väldigt generös mängdrabatt när man begår flera typer av brott."---

TT

Utredning - i "bästa" fall?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-04 18:43 #69 av: Carmarino

Förstår inte varför det ska löna sig att begå många brott. Låt dem avtjäna allihop efter varandra istället.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-04-05 11:31 #70 av: Göstage

"29-årige Sadaq Jamal släpptes ur häktet – mindre än en månad senare högg han ihjäl en man mitt på gatan. Nu döms återfallsförbrytaren till 17 års fängelse och livstids utvisning.
Jamal kände inte sitt offer – enligt en personutredning har han ”uppvisat ett mönster av impulsiv aggressivitet mot andra personer”.---

"2008 kom Sadaq Jamal, som är somalisk medborgare, till Sverige. Han har permanent uppehållstillstånd, men döms nu till livstids utvisning."---

"Sadaq Jamal är en känd återfallsförbrytare och är tidigare dömd för en rad olika brott. 2015 dömde Göta hovrätt honom för bland annat olaga intrång, ofredande, stöld och förgripelse mot tjänsteman. 2016 dömdes han bland annat för stöld och våld mot tjänsteman till tre månaders fängelse. Där har han bitit en polisman i fingret, enligt domen.

Bara månader före mordet på 56-åringen förra året häktades Sadaq Jamal misstänkt för grov misshandel, övergrepp i rättssak och stöld. I april ska han ha misshandlat en man genom att sparka honom i huvudet och skära honom med en kniv i ansiktet. Han ska också ha hotat att döda mannen om han skulle anmäla, enligt anmälaren."---

"Sadaq Jamal släpptes sedan från häktet den 4 juli. Och den 30 juli – mindre än en månad senare – högg han ihjäl mannen i Örebro, enligt misstankarna.
Åklagaren yrkade på att mannen skulle vara fortsatt häktad på grund av att det fanns risk att han skulle fortsätta sin brottsliga verksamhet. Men tingsrätten valde att sätta 29-åringen på fri fot, står det i tingsrättens protokoll."---

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/valdsman-slapptes-ur-cellen-knivmordade-ute-pa-stan-/

En fråga är när han fick permanent uppehållstillstånd, och varför det inte återkallats redan tidigare under den långa brottskarriären?

Och vad var det för nämndemän som valde att släppa mannen på fri fot trots åklagarens bedömning, som visade sig välgrundad? inte svårt att gissa partitillhörigheter där...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-05 12:15 #71 av: Jimmy.L

Man blir så trött på hur dom kommer undan hela tiden sätt dom på en Ö tills dom kan utvisas.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-05 13:18 #72 av: Göstage

#71 "Nidingen" skulle passa, rent namnmässigt. Fast ön är för värdefull kulturmässigt för sådana ändamål.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-08 06:59 #73 av: Göstage

"Platsbristen i svenska fängelser är värre än på länge. Förra veckan var mer än vart tredje fängelse överfullt enligt Kriminalvården, och myndigheten spår en framtid där situationen riskerar att bli ännu värre."---

 "I snitt är 97 procent av Sveriges fängelseplatser fulla, jämfört med 85 procent för fem år sedan. Bland förklaringarna nämns att det införts flera straffskärpningar på senare år, och att polis och åklagare blivit mer effektiv."---

"I slutet av 2018 bestämde Kriminalvården att man ska bygga ut både anstalter och häkten för att skapa över 1100 nya platser. Det motsvarar däremot bara hälften av de platser man menar kommer behövas i framtiden."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/mer-an-var-tredje-svenskt-fangelse-ar-overfullt

Illavarslande när man redan vet att resurserna inte kommer att räcka ens med nybyggnationerna. 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-10 07:38 #74 av: Göstage

Tolv myndigheter samverkar sedan 2009 i en speciell satsning mot organiserad brottslighet och redovisar goda resultat för fjolåret, även om de kriminella hela tiden har ett försprång.

"Över 300 års fängelse, 15 miljoner kronor i beslagtagna brottsvinster och stora besparingar i välfärdssystemen. Det är förra årets facit av myndigheternas gemensamma satsning mot den organiserade brottsligheten."--- 

"Totalt utdömdes i fjol 304 fängelseår i tingsrätt kopplat till arbetet i satsningen, vilket är nästan dubbelt så mycket som året innan. Ett 50-tal vapen, inklusive handgranater, beslagtogs."---

"Sedan 2014 har totalt över 1 000 personer åtalats i tingsrätt, och 445 av dem har dömts till fängelse i sammanlagt över 1 100 år, enligt rapporten.
Dessutom har drygt 630 kilo cannabis, nästan 170 kilo amfetamin och drygt 100 kilo kokain tagits i beslag. Under samma period har 65 explosiva varor, 31 automatvapen, 20 gevär och 68 pistoler konfiskerats."---

TT

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-10 12:01 #75 av: Göstage

#0 Makaveli Lindén har utlämnats till Norge. Bara att hoppas att de, till skillnad från svenskt rättsväsende, håller honom i fast förvar...

https://www.expressen.se/gt/mordmisstankte-svensken-har-lamnats-ut-till-norge/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-17 11:04 #76 av: Göstage

Utredningsdags…Somnar

"Bristande rättssäkerhet, kränkningar och våld både mot unga och personal. Efter långvarig kritik vill nu regeringen gå till botten med missförhållandena inom vården av barn och unga på så kallade HVB-hem och sluten ungdomsvård. Därför kommer man nu att ge Statskontoret och Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, i uppdrag att göra en stor översyn, erfar SVT Nyheter."---

 https://www.svt.se/nyheter/inrikes/uppgifter-regeringen-ska-granska-ungdomsvarden

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-17 11:10 #77 av: Göstage

#73 Malcom Kyeune om krisen i kriminalvården:

"Kriminalvården går just nu på knäna. I stora delar av landet råder det akut platsbrist på häkten och anstalter. Det finns ingen bättring i sikte."---

"Det är svårt att se den här situationen som något annat än ett mycket stort och allvarligt misslyckande från våra politiker. En kraftig befolkningstillväxt leder till ett ökat kapacitetsbehov för kriminalvården. När befolkningsökningen till stor del är baserad på invandring krävs ännu mer häktes- och anstaltsplatser, då det är allmänt känt och ovedersägligt att invandrare är kraftigt överrepresenterade vid brott."---

"En sak som vore värd att undersöka är möjligheten att öka antalet utländska kriminella som kan avtjäna sina straff i hemländerna. Något annat som bör övervägas är att hyra fängelseplatser utomlands, vilket bland annat Sverigedemokraterna förespråkat och som Norge tidigare prövat på genom ett avtal med Nederländerna. Till saken hör att svensk kriminalvård är dyr, medan kriminalvården i bland annat Baltikum ligger på en femtedels kostnad eller mindre i jämförelse.

Att exportera svenska kriminella till exempelvis Estland eller Polen i utbyte mot betalning kan nog tyckas osmakligt, även om dessa länder skulle vara beredda att ta emot dem. Men det börjar bli lite för sent för den sortens invändningar, kan jag tycka. Hade vi tagit ansvar för vår kriminalvård i god tid skulle vi aldrig ha hamnat här till att börja med. Priset för fortsatt ansvarslöshet kan tyvärr visa sig bli mycket, mycket högt."

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/kriminalvarden-ar-ett-politiskt-misslyckande-27177

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-24 11:59 #78 av: Göstage

Prejudikat...

"Både tingsrätten och hovrätten dömde den somaliske våldtäktsmannen till utvisning. Nu har Högsta domstolen – med minsta möjliga marginal – beslutat att 33-åringen får stanna kvar i Sverige efter avtjänat fängelsestraff.
Motiveringen: Han har varit i landet i mer än fyra år."---

”I domen står: "Vid en samlad bedömning av omständigheterna i målet kan det inte anses föreligga synnerliga skäl att, med avsteg från den utgångspunkt som gäller i fråga om utlänningar som har vistats i Sverige en längre tid, utvisa NN. Beslutet om utvisning ska därför upphävas.”---

"HD:s avgöranden är vägledande för resten av Sveriges domstolar. Denna dom kommer nu att utgöra prejudikat för hur övriga domstolar bör förhålla sig."

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/valdtaktsman-far-stanna-i-sverige-slipper-utvisning/

Anm. inlägget finns även i trådarna "Nya rapporter om våldtäkter" och "Utvisningslotteriet".

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-24 13:00 #79 av: Jimmy.L

Bara i Sverige. Arg

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-25 11:31 #80 av: Göstage

Johan Westerholm på Ledarsidorna ser konsekvenserna av den här domen, inte minst i förening med en tidigare tagen prejudicerande dom.

https://ledarsidorna.se/2019/04/hogsta-domstolen-upphaver-utvisningsbeslut-pa-losa-antaganden-sverige-avreglerar-sin-migrationspolitik/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-25 11:54 #81 av: Göstage

"Regeringen vill skärpa straffet för mord. Avsikten är att betydligt fler än i dag ska dömas till livstids fängelse."---

"Lagändringen innebär att "en majoritet" av morden kommer att ge livstids fängelse, säger Morgan Johansson.
– Man kommer att öka andelen livstidsdomar från ungefär 30 procent i dag, upp till över 50 procent.

Regeringen väljer att gå fram med ett annat förslag än det som regeringens utredare har förespråkat. Hon vill - i lagtexten - peka ut livstids fängelse som "normalstraff" för mord.
– Det förslag vi går på förordas bland annat av Svea hovrätt, som ju är en tung remissinstans när det gäller straffrätten. Vi bedömer att det är detta som kommer att vara mest effektivt av de alternativ som utredaren föreslog, säger Morgan Johansson.

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen välkomnar en lagändring, även om han tycker att regeringen har tagit för lång tid på sig.
– Vi har motionerat om livstidsstraffet sedan vi kom in i riksdagen och vi har också fått ett tillkännagivande med alliansen för ett par år sedan, så det är positivt att det kommer nu."

SR

Alltså: Morgan tillsätter en utredare som han sedan kör över, men försöker ändå att få det att framstå som att livstid är något slags normalstraff för mord. Typiskt...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-25 13:42 #82 av: Göstage

#27 SD vill (återigen)  att kriminalvården hyr platser utomlands.

Källa

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-25 15:15 #83 av: Göstage

#78ff Fredrik Sjöshult i Expressen reagerar på några aktuella domar.

"Att ge en livstidsdömd mördare ett falskt alibi är inte olagligt.
Och en våldtäktsman ska inte utvisas om han varit tillräckligt länge i Sverige.
Högsta domstolen har två gånger under den senaste veckan dömt i strid med det allmänna rättsmedvetandet – nu måste regeringen agera."---

https://www.expressen.se/kronikorer/fredrik-sjoshult/fel-i-hd-om-valdtakts-utvisning-och-mordaralibi/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-29 21:37 #84 av: Göstage

"Terrordömde Al Amin Sultan, 33, har suttit isolerad på Kumlafängelset efter hot och våldsdåd. I fängelset sägs han också ”propagera för sin religion” enligt medfångar.

Nu flyttas han till säkerhetsavdelningen på Hall på grund av ”miljöombytesskäl”.---

https://www.expressen.se/gt/domde-terrormannen-al-amin-sultan-flyttas/

Att radikalisering ökar hos fångar på kriminalvårdsanstalterna är ett känt faktum, och det är bra att medfångar och anstaltsledning reagerar.

Några tidigare exempel:

https://www.expressen.se/nyheter/forsok-till-radikalisering-i-svenska-fangelser/

https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/3jWzj0/kriminalvarden-slar-larm-om-svenska-is-terroristerna

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-29 21:39 #85 av: Jimmy.L

Lite förvånad att inga fångar har gett sig på han. 

edit tydligen har han fått stryk, 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-05-01 19:51 #86 av: Göstage

#78 Morgan Johansson ger ett yvigt svar till de två moderater som efterlyser åtgärder så att sådant här inte kan ske. Till slut utmynnar det i följande sluttruddelutt:

 "Justitiedepartementet arbetar därför på ett utredningsdirektiv för att göra en översyn av lagstiftningen i syfte att kunna utvisa i fler fall. Bland annat ska kriterierna för vad som kan anses vara en stark anknytning till Sverige ses över. Mitt mål är att ha en ny skärpt lagstiftning på plats under den här mandatperioden, och jag ser fram emot en bred samsyn i riksdagen."

https://www.expressen.se/debatt/fler-brottslingar-ska-utvisas-nar-lagen-skarps/

Alltså: Johansson utlovar inte ens en utredning, han skriver att man "arbetar på ett utredningsdirektiv för en översyn", och att "målet" är att ha en ny lagstiftning på plats under den här mandatperioden. Det är till intet förpliktigande, och det är bara att hoppas att man inte låter honom hålla på med det här fiskliret.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-07 10:41 #87 av: Göstage

Rebecca Weidmo Uvell pläderar för att uppgradera nödvärnsrätten.

https://uvell.se/2019/05/07/uppgradera-nodvarnsratten/


Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-10 11:50 #88 av: Göstage

"Tre intagna på häktet Bomhus i Gävle har anmält till Justitieombudsmannen (JO) att de serverats fläsk trots att personalen ska ha känt till att de inte äter den maten."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/serverades-flaskkott-pa-haktet-i-bomhus-jo-anmaler

Man behöver väl inte äta om man inte vill?Funderar  

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-10 11:52 #89 av: Hayabusa

#88 Veganer?

Anmäl
2019-05-15 06:36 #90 av: Göstage

#20ff Tunga remissinstanser säger nej till det tilltänkta slopandet av den så kallade straffrabatten för kriminella i åldrarna 18 till 20 år, så troligen blir det inget av lagförslaget i nuvarande form.

"Personer under 21 år som begår brott får i dag sina straff mildrade på grund av sin unga ålder, och det ställs högre krav för att de ska kunna dömas till fängelse.
Men regeringen tycker inte att det är rimligt att yrkeskriminella kan få kortare straff trots att de är myndiga. På uppdrag av justitieminister Morgan Johansson har en statlig utredare därför tagit fram ett förslag som innebär att gärningsmän som är mellan 18 och 20 år kan dömas till samma straff som andra vuxna.

Flera tunga remissinstanser, som Justitieombudsmannen, Brottsförebyggande rådet och Åklagarmyndigheten, är emot att avskaffa den så kallade straffrabatten rakt av, det visar Ekots genomgång."---

"Och Säkerhetspolisen varnar för att förslaget riskerar att leda till att fler ungdomar stöter på våldsbejakande extremism, eftersom de oftare kommer att hamna i fängelse"---

SR

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-16 22:42 #91 av: Göstage

Nyhetsbyrån Siren har tagit fram  statistik som visar vilka brottsdömda som har högst skulder till Brottsoffermyndigheten. Listan toppas av terroristen  Rakmat Arkilov med en skuld på omkring 11,4 miljoner kronor. Tvåa på den mindre smickrande listan ligger en av de dömda för morden på Vårväderstorget 2015, med drygt 3 miljoner i skulder. Även  övriga dömda för det brottet finns med bland de tio svenskar som har högst skulder till Brottsoffermyndigheten. 

"– Grundtanken är att alla ska betala tillbaka utifrån sin förmåga. Vi har mer generösa återbetalningsvillkor än vad kronofogden har, det tjänar alla parter på. Men det är klart att det är svårare för en person med en miljonskuld att betala tillbaka hela beloppet. I princip är det så att inga skulder skrivs av förrän avbetalningarna är klara, så vida inte en berörd person avlider och dödsboet avslutas med underskott, säger Sten-Håkan Sidebo på Brottsoffermyndigheten till Nyhetsbyrån Siren."---

"Staten betalar ut ersättningen till brottsoffren, i de skuldsatta gärningspersonernas ställe. Sedan kräver Brottsoffermyndighetens regressenhet de dömda gärningspersonerna på skulderna. Ofta är Kronofogdemyndigheten inkopplad, med flera avbetalningar görs på helt frivillig grund.

– Enheten gör i grunden ingen skillnad på små och stora skulder, säger Sten-Håkan Sidebo till Nyhetsbyrån Siren."

Göteborg Direkt

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-23 05:46 #92 av: Göstage

Svensk fångvård kostar mycket i jämförelse med de flesta (alla?) andra länder och kostnaderna kan pressas. Men är det dyrare att hålla kriminella i fängelse än att ha dem på fri fot? Inte nödvändigtvis, anser krönikören Peter Santesson, som med det inte säger att brottslingar  generellt skall sitta på livstid, men han menar att vi sällan räknar på hur mycket brott faktiskt kostar i reda pengar. I en tänkvärd krönika på Dagens Samhälle med rubriken "Fem bilinbrott är mer än fyra fängelsedygn" kommer han till slutsatsen att "Om det hävdas att det är dyrt att ha folk i fängelse, måste motfrågan vara: dyrt jämfört med vad? Det är brott som är dyra."

Min fetmarkering.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-24 17:37 #93 av: Göstage

En interiör från fångvården...

"Fängelsepersonalen oroades över att mördaren Niklas Berisha hade en ”radikal” koran i sin cell.
När de slog till för att ta boken hittades en kam som var omgjord till ett stickvapen – och mördaren hotade att skära huvudet av en kvinnlig kriminalvårdare.
– Jag kommer att skära halsen av henne och jag kommer att se till att det blir gjort."---

https://www.expressen.se/kvallsposten/krim/mordaren-fick-inte-ha-koran-i-sin-cell-hotade-halshugga-kvinna/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-25 13:33 #94 av: eskils

Vår taffliga S-MP-regering har tydligen skurit ner anslagen till domstolarna, trots den ökande och allt grövre brottsligheten idag:

"Domstolsverket begär tillbaka 0,5 procent av 2019 års anslag. I Eskilstuna märks det redan.

Som en följd av åtstramningarna kommer det nu bli färre förhandlingar i rätten och domar får skjutas fram."

SR

Verklighetsförnekare ska inte vara politiker! Arg


Anmäl
2019-05-25 17:14 #95 av: Göstage

#91 "Över 900 miljoner – så mycket är mördare och andra brottslingar i Sverige skyldiga sina offer.  De flesta kommer inte aldrig kunna betala tillbaka. I stället får skattebetalarna stå för notan.
– Brottsoffermyndigheten betalar ut brottsskadeersättning, säger Sten-Håkan Sidebo."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/70B4j3/mordarna-som-aldrig-kan-betala-tillbaka

Deras brott, vår skuld. Åtminstone ekonomiskt...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-27 11:47 #96 av: Göstage

"Massoud Massoudi högg kniven i hjärnan, halsen, kroppen och armarna på sin vän – sen lämnade han honom att dö på basketplanen i Husby.."---

"Tingsrätten dömde Massoud Massoudi, som är medborgare i Afghanistan, som skyldig till mordet. Straffet: 15 års fängelse och livstids utvisning.

Massoud Massoudi är tidigare dömd för brott flera gånger. Det rör bland annat ringa narkotikabrott, grov olovlig körning och rattfylleri i omgångar. Han är också dömd till ungdomsvård för misshandel.

Mördaren, som nekat till brott, överklagade domen till hovrätten. Han yrkade att fängelsestraffet skulle sänkas och att han skulle få stanna i Sverige.

Nu har hovrättens dom fallit: De fastställer tingsrättens dom om 15 års fängelse och livstids utvisning. Massoudi kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn 2010. Året därpå fick han uppehållstillstånd."---

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/mordaren-ville-ha-lagre-straff-och-stanna-i-sverige-nekas/

Ibland räcker det inte ens att vara ensamkommande  från Afghanistan för att få stanna. 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-27 12:46 #97 av: Jimmy.L

#98 En god medborgare ju. Storgråter

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-05-28 14:01 #98 av: Göstage

Mördare och våldtäktsman ute efter symboliska straff.


Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-28 14:05 #99 av: Jimmy.L

Sjukt att han går fri.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-06-10 08:20 #100 av: Göstage

Anna Dahlberg på Expressens ledarsida  är belåten med Polisens prov med snabbare lagföring och vill se en utvidgning, och att det inte minst kommer att tillämpas på unga kriminella.

"Polisens försök med snabbare lagföring är det bästa som har hänt inom rättsväsendet på år och dag. Inför det konceptet i hela landet och se till att även unga får snabba reaktioner på brott."---

"Samhällets reaktion på brott har varit på tok för långsam och undfallande. Effekten av det är tydlig i utsatta områden, där kriminella i hög grad har tagit över det offentliga rummet.
Det är bra att regeringen nu utökar försöksverksamheten med snabbare lagföring. Men målet måste vara att metoden permanentas och används i hela landet så snart det bara är möjligt.

För att den snabbare lagföringen ska få ordentlig effekt krävs dessutom fler områdespoliser och ett bättre system för unga förövare under 18 år. Dagens hantering av ungdomsbrottslingar fungerar inte. Processen tar för lång tid och påföljderna är ofta tandlösa."---

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/snabbare-straff-ar-annu-viktigare-an-hardare-straff/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-10 19:00 #101 av: Göstage

"I mitten av maj häktades fyra afghanska män vid Östersunds tingsrätt misstänkta för människorov. I förra veckan frihetsberövades ytterligare två afghaner och en svensk. Nu har samtliga häktats. En av de häktade männen var tidigare anställd på organisationen Hej Främling som samarbetar med Östersunds kommun."---

https://nyheteridag.se/kriminella-afghaner-haktade-for-manniskorov-i-ostersund-harvan-vaxer/

Afghanen som var anställd av Hej Främling blev uppsagd när det hela uppdagades.
"Vi har nolltollerans mot kriminalitet", sade ordföranden. När hon upplystes om att personen redan tidigare var straffad blev svaret att "alla är värda en andra chans". Så var det med den "nolltoleransen"...Cool

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-19 08:06 #102 av: Göstage

När dömda (tillsammans med sina försvarare) överklagat en dom till en högre instans men ser att utslaget där kan rendera dem ett hårdare straff har de rätt att dra tillbaka sitt överklagande, ännu efter att domstolsförhandling skett och man väntar på domutslag.

Nu reagerar en åklagare på denna ordning: dels för att det inte vittnar om en seriös inställning, dels för att det kostar skattebetalarna stora summor.

"Den lagstadgade rätten att dra tillbaka en överklagan ända fram tills dess att dom faller gör att långt ifrån alla rättegångar i hovrätten leder till en dom. När en person drar tillbaka sin överklagan, vilket de flesta gör för att de riskerar ett strängare straff i hovrätten, gäller istället tingsrättens dom.

Den här lagen ifrågasätts nu av åklagare Stefan Wessberg som anser det för generöst att åklagare, domare, advokater, kriminalvården, nämndemän med fler ska sitta på rättegångar som inte får någon betydelse."---

 https://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/over-100-000-kronor-for-avbruten-rattegang

En enda rättegång, utan större merkostnad i form av vittnen och experter, där överklagan återkallats på detta sätt som SVT Värmland granskat kostade 136.000 kronor.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-19 09:00 #103 av: eskils

#102 Så brottslingarna får alltså välja vilket straff de ska få?! Galen Vad är det för rättsstat?

Så tacksam för alla åklagare, läkare, lärare, socionomer, polischefer och kloka skribenter här och där som slår larm om vansinnet i detta land!!! PokalHjärta


Anmäl
2019-06-19 09:26 #104 av: Göstage

#103 Ja, man kan verkligen undra!  Det är så att man kan höra advokatens röst: "Vi kan förstås överklaga, vi har ändå inget att förlora."

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-25 15:45 #105 av: Göstage

 "I bland kan man få intrycket att svenska jurister fått för sig att rättssäkerheten kräver av dem att de spelar dumma", skriver Johan Hakelius på Fokus. Lite längre ner i artikeln fortsätter han

"Ett litet tips till landets jurister: Ni är och ska vara fristående från allt möjligt, men ni lever inte på en annan planet. Ert rättssystem är inte fulländat och varje intryck från omvärlden är inte ett hot. Och vill ni arbeta i ett system som åtnjuter förtroende, kan ni i längden inte spela hur dumma som helst.
Det finns inget rättsvidrigt i att lära sig skilja på rimligt och orimligt tvivel."

https://www.fokus.se/2019/06/orimligt-tvivel/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-18 12:28 #106 av: Göstage

Akilov klagar på käket.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/rakhmat-akilov-klagar-pa-maten-ber-jo-om-hjalp

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-18 13:34 #107 av: Carmarino

#106 "Som man bäddar får man ligga" kanske man kan säga till honom? Skämtar

Eller kanske den engelska varianten är lättare för honom att förstå:

If you can't do the time, don't do the crime

Betydelse: One should not carry out an action if they are unwilling to handle the consequences.

https://en.wiktionary.org/wiki/if_you_can%27t_do_the_time,_don%27t_do_the_crime

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-07-23 20:55 #108 av: Göstage

Den 26 augusti avgår Anne Ramberg som ordförande i Advokatsamfundet. "Äntligen!" verkar Emma Jeanson i BLT tycka, och påminner om Rambergs mångåriga politiserande utnyttjande av sin befattning.

http://www.blt.se/ledare/anne-rambergs-bedrift-ett-politiserat-rattsvasende/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-28 09:29 #109 av: Göstage

Antalet störningar och hot mot svenska domstolar visar en markant ökning. Samtidigt försöker Domstolsverkets säkerhetschef tona ner det och säger att störningar i sig kan vara bagateller, som om att någon talar högljutt.
Kanske inte politiskt välsett att informera om det faktiska läget efter att media nosat upp statistiken?

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-29 08:44 #110 av: Göstage

Paulina Neuding skriver på GP debatt att samhällsdebatten om hårdare straff rimmar illa med den faktiska lagföringen, som hon anser vara "omoralisk mild" i sin straffsättning.

"En vårmorgon överfölls en tolvårig flicka av en maskerad man på en gångväg i Stockholmsförorten Huddinge. Hon släpades in i skogen och våldtogs flera gånger under dödshot. Förövaren höll flickan i strupgrepp.
Hon var på väg till skolan.
I förra veckan kom domen: En 22-årig man döms till sex års fängelse för grov våldtäkt mot barn.
Det innebär i realiteten ett fängelsestraff på fyra år, om inte synnerliga skäl föreligger för frigivning efter två tredjedelar av tiden."---

"Strängare straff ingår numera i retoriken kring brottsligheten både från höger och vänster, men i realiteten förblir svenska påföljder också för de allra värsta brotten omoraliskt milda."---

 https://www.gp.se/debatt/straffskalorna-i-sverige-är-omoraliskt-milda-1.16587180

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-29 08:47 #111 av: Jimmy.L

#108 Inte en dag för tidigt hur kan hon säga så här`

https://www.expressen.se/nyheter/anne-rambergs-harda-ord-om-m-forslaget-oerhort-stotande-/

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-29 09:03 #112 av: Göstage

#108 #111 Misstänker att Ann Ramberg kommer att bli ännu mer aktiv i debatten när hon avgår från sin post i augusti. Risken är uppenbar att vi får se en Thomas Bodström v. 2.0.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-29 14:49 #113 av: Göstage

#108 #111 "Tyvärr saknar Anne Ramberg helt brottsofferperspektivet. Hon bryr sig inte om våldtagna kvinnor. Rambergs sympatier riktas mot förövarna, mot männen som våldtar", skriver Ann Heberlein som en kommentar.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-01 08:07 #114 av: Göstage

#108 #111ff Många reagerar på Advokatsamfundets ordförandes politiserade uttalande om hårdare straffskalor i synnerhet och för våldtäkt i synnerhet. Verkar som om Ramberg tänker använda sin sista tid som ordförande för organisationen för olika personliga statements. Aleksandra Boscanin  på GP hör till kritikerna av Rambergs utspel.

"Man kan givetvis argumentera för att två års fängelse skulle vara rimligare än tre, men den starka reaktionen från Ramberg står inte i proportion till förslagets karaktär. Gränsen mellan vad som anses vara rimligt och vad som anses vara stötande kan knappast gå mellan två och tre års fängelse. Är det Advokatsamfundets åsikt att det är "stötande" att minimistraffet för ett så allvarligt brott som våldtäkt höjs från två till tre år? Även om åsikten är Rambergs så går den inte att skilja från hennes uppdrag som generalsekreterare."---

"Vad som verkligen är stötande är att en våldtäkt i dag kan leda till två månaders fängelse och skyddstillsyn. Milda straff skickar signalen till både brottsoffret och samhället i stort att brottet som föranlett straffet inte är särskilt allvarligt. I en rättsstat värd namnet måste brottsoffret värderas högre."

https://www.gp.se/ledare/våldtäktsoffer-måste-få-upprättelse-1.16744498

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-01 09:37 #115 av: Göstage

Krönikören Erik van der Heeg tycker att det är uppseendeväckande hur i Rockyrättegången så stor hänsyn tas till  lagar och moral i det land som 19-åringen lämnat för fem år sedan. EvdH skriver:

"Det skall inte spela någon roll hur en centralasiat själv ser på heder och våldsutövning. När han befinner sig i Sverige måste vårt lands lagar gälla, precis som de gör för oss andra. Lagarnas syfte i Sverige är enbart att upprätthålla svensk moral – inte andra länders eller andra kulturers. Först då är vi alla lika inför lagen. Härkomst kan inte trumfa över konkreta handlingar."

https://annheberlein.com/2019/07/31/gastinlagg-asap-och-afghanen-its-the-culture-stupid/

Ja, det känns på något sätt som en försiktig förberedelse inför partiell sharialagstiftning i Sverige.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-15 12:21 #116 av: Göstage

Kommun blockerar åklagarens arbete kring knivdråp. 

"Det var i våras som överåklagare tog beslut om att inleda en förundersökning kring mordet på den 17-åriga flicka som förra året knivhöggs till döds på ett HVB-hem i Trollhättan.

Den misstänkta flickan uppgavs vara 14 år vid tillfället för gärningen, men det framkom senare uppgifter om att hon skulle ha fyllt 15 år och således straffmyndig.
Nu ska åldern på den misstänkta flickan i HVB-mordet fastställas, men åklagaren har inte kunnat inleda en åldersbedömning då hemkommunen inte har velat ge ut var flickan befinner sig, detta skriver TTela om."---

Källa

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-21 09:34 #117 av: Göstage

"Näst intill 100-procentig beläggning på Norrtäljeanstalten under sommaren har lett till att det aldrig varit så många incidenter av hot och trakasserier som under sommarmånaderna. Dessutom har anstalten tvingats att ha låsta avdelningar. Det kan Sveriges radio avslöja idag."---

Och vad blir konsekvensen- fler fängelseplatser eller fler fotbojor? Svar:
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0nbvnE/kriminalvarden-satt-fler-i-fotboja

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-22 11:05 #118 av: Göstage

Tio-i-topplistorna över mest lånade böcker på fångvårdsanstalterna Hall och Kumla är rätt talande. Ingen "feel good-läsning" där - eller kanske är det just det som det är?Cool

https://www.svt.se/kultur/har-ar-de-mest-lanade-bockerna-pa-sveriges-tyngsta-anstalter

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-27 06:58 #119 av: Göstage

#77 #82 Redan inför valet 2010 föreslog Jimmie Åkesson att Sverige borde pröva att placera fångar utomlands. Då var det kanske mer en ekonomisk fråga - brottsutveckling och straffskärpningar hade väl ännu inte gjort att överbeläggningen skulle bli det tyngst vägande skälet för ett sådant förslag.
Men sedan har SD med jämna mellanrum väckt frågan i riksdagen, utan att få gehör för förslaget. Andra än politiker har dock nappat på tanken, i mars i år skrev Expressens ledarskribent Anna Dahlberg:

"År 2015 slöt Norge ett avtal med ett fängelse i Nederländerna. Projektet lades ner förra året efter att fängelsedomarna hade minskat kraftigt på hemmaplan och platsbristen avhjälpts. En kritik som riktades mot projektet var den saftiga prislappen, bland annat till följd av att Norge lär ha använt sig av egen personal. 

I Sverige har Sverigedemokraterna lagt förslag om en liknande hyrlösning. Det kan inte vara ett hinder för S/MP-regeringen att undersöka möjligheten närmare."---

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/hyra-fangelseplatser-krisen-kraver-nytankande-/

Men nu har flera andra riksdagspartier tänkt färdigt (källa) och verkar beredda att pröva förslaget i väntan på att Sverige skall bygga ikapp fängelsekapaciteten (att kriminaliteten skall minska är det nog ingen längre som tror...) 

 Mot ett sådant förslaget är förstås Socialdemokraterna, som gömmer sig bakom de norska erfarenheterna av att det (delvis) blev för dyrt, dels Vänsterpartiet- som väntat kommer de senare med argumentet att "fångar inte är några handelsvaror".

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-27 12:21 #120 av: Göstage

Under en rättegång mot ett antal personer för personrån i Göteborg i somras angrep en av de åtalade åklagaren och spottade på henne. Väktare fick ingripa för att freda åklagaren.

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-27 12:29 #121 av: Jimmy.L

Sätt spotthuva över han under rättegången.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-08-30 08:29 #122 av: Göstage

Domstolsverket, kriminalvården, åklagarna, Polisen, Tullen och Migrationsverket köar i hopp om ökad tilldelning utanför justitie- och migrationsministerns dörr inför kommande budgetår, och orsaken till det stigande behovet är gemensam.

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-13 10:27 #123 av: Göstage

"23-åring köpte mordbilen – nu begärs han häktad." 

Häktning i läkarmordet. Fast det känns knappt någon idé längre att skriva om anhållanden och häktningar i sådana här sammanhang- oroväckande många slutar ju bara med frigivning och axelryckanden, inte sällan följt av frikostiga skadestånd...Snopen

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-13 11:26 #124 av: Jimmy.L

Ja det känns lite som det tyvärr.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-09-28 07:23 #125 av: Göstage

Johan Westerholm på Ledarsidorna tycker sig se att Sverige och Polisen nu tar nya steg mot två olika rättssystem.

 "Polisen låter på sitt intranät meddela personalen att utredningarna skall kompletteras med medlingsförsök mellan parterna istället för att föra olika brott till åklagare och domstol. Det gäller framför allt i konflikter mellan familjer och klaner som pågått under lång tid där brott som till exempel misshandel numera skall avgöras i utomjuridiska processer utan offentlig till- eller insyn. Upprördheten hos äldre och erfarna utredare och poliser är stor medan framför allt polischefer och yngre polismän rycker på axlarna åt nyordningen."---

"Utredaren har med andra ord i detta fall fått polisledningens mandat att medverka till att avgöra  klan- och familjerelaterade brottmål i utomjuridiska process i enklare mål som misshandel, skadegörelse, olaga hot etc. Alla brott med fängelse på straffskalan.
Polisen har givit upp inför klankulturerna. Polisen tillåter, och stimulerar till och med till utomjuridiska rättsprocesser och överger därmed den svenska regeringsformen.
Sverige har påbörjat resan till en stat – två rättssystem."

https://ledarsidorna.se/2019/09/polisen-kapitulerar-infor-utomrattsliga-klanjuridiska-processer/

Polisen skall alltså vid vissa brottmål lägga tid på att medla i utdragna och upprörda diskussioner mellan medlemmar i olika klaner istället för att lagföra, vilket fortfarande skall vara det normala för andra.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-28 12:55 #126 av: Jimmy.L

Otroligt.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-09-29 14:06 #127 av: Göstage

Här är mer som är otroligt: för att Polisen skall vinna förtroende i kriminella kretsar i Malmö skall man be det kriminella samhället om ursäkt när det skett en skjutning.

"Men för att nå dit måste förtroendet för polisen öka och det kan inledas med att polisen först måste be kriminella om ursäkt.
– Att stoppa kriminalitet i miljöer där människor är argare på polisen än på förövarna är en omöjlighet. Vi måste vara ärliga med vår historia och ta tag i de problem vi skapat, säger han till Svenska Dagbladet."---

https://www.expressen.se/kvallsposten/metoden-polisen-ber-kriminella-om-ursakt/

"Ta tag i de problem vi har skapat" - vilka "vi"?FunderarLooser

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-05 09:52 #128 av: Göstage

Allt färre vågar vittna, och alltfler troliga gärningsmän återfår friheten med ett rejält skadestånd som "belöning". Carolin Dahlman på Kristianstadsbladets ledarsida är en av många som efterlyser förändring, och hon förespråkar nyordning. 

http://www.kristianstadsbladet.se/ledare/hur-far-vi-fler-att-gola/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-08 08:45 #129 av: Göstage

"Kriminella som suttit häktade men inte dömts kan få skadestånd av Justitiekanslern, JK. Men de pengarna behöver de inte använda för att betala av på skulder de har till offer för brott de begått tidigare.

Lagen gör nämligen att Kronofogden inte kommer åt pengarna, trots att justitieminister Morgan Johansson för två och ett halvt år sedan sa att lagen skulle ses över."---

SR

Är det inte "utredningar" så är det saker som skall "ses över"- fiskliret är sig likt...Somnar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-09 09:34 #130 av: Göstage

"Myndighetsaktivismen i Sverige breder ut sig och har utvecklat en helt och hållet utomjuridisk rättlig process inom såväl regeringskansli, myndigheter som rättsväsende", varnar Johan Westerholm på Ledarsidorna, nu senast med anledning av att en för Vänsterpartiet politiskt verkande åklagare har tagit ett uppseendeväckande beslut. Westerholm:

"Kammaråklagare Ingela Svensson låter meddela att alla anmälningar mot unga ensamkommande som ljugit om sin ålder kommer att läggas ner samt att hon kommer att istället låta utreda anmälaren för falsk tillvitelse eller okynnesamnälan av brott."---

 https://ledarsidorna.se/2019/10/myndighetsaktivismen-alltmer-utbredd-aklagare-lagger-ner-forundersokningar-i-ny-praxis/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-10 08:12 #131 av: Göstage

#130 Mer om denna åklagare här.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-14 12:49 #132 av: Göstage

#127 De båda poliserna och SD-politikerna Katja Nyberg och Anders Lindman har svårt att se anledningen till varför poliser skall be kriminella om ursäkt för att skapa bättre stämning.

"Svaret på det är dock inte att svensk polis skall tvingas pudla och visa undfallenhet för grova brottslingar, utan snarare att vi måste ta ett samlat och beslutsamt grepp för att återupprätta förtroendet och respekt för vårt rättsväsende. Butiksägare som driver sin verksamhet i utsatta områden ska inte behöva oroa sig för att bli bestulna, kvinnor skall kunna känna sig trygga när de gå ut på kvällarna och ungdomar ska inte behöva ta omvägar för att undvika risken att bli rånade. Det är för bland annat dessa människors skull som polisen faktiskt finns till."---

"Polisen får sitt förtroende och sin respekt genom att göra sitt jobb och att hålla människor trygga. Och det är ingenting som de skall be om ursäkt för."

 https://www.expressen.se/kvallsposten/debatt-kvp/poliser-ska-inte-be-om-ursakt/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-19 08:03 #133 av: Göstage

I fredagsintervjun på Kvartal den här veckan är Lars Nylén gäst. Han är  före detta chef för rikskriminalen och Kriminalvården, och ger en rak bild av vad som gått snett inom hans tidigare arbetsområden.

https://kvartal.se/artiklar/fredagsintervjun-lars-nylen/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-21 18:28 #134 av: Carmarino

Ledare i HD/Sydsvenskan (Än så länge inte betalartikel.):

Välfärdsbrott är ett växande välfärdshot.

Nationalencyklopedin ger följande förklaring av begreppet välfärdsstat: "nationalstat där det offentliga ansvaret för medborgarnas välfärd är omfattande".

Och få välfärdsstater kan i omfattning mäta sig med den svenska, som årligen omfördelar enorma ekonomiska värden. Detta har gjort välfärdssystemen till allt intressantare mål för den grova organiserade brottsligheten.

Under 2018 betalade Försäkringskassan ut cirka 225 miljarder kronor i olika bidrag, stöd och ersättningar.

Arbetsförmedlingen betalade samma år ut drygt 63 miljarder i olika ersättningar. De tre största utgiftsposterna är aktivitetsstöd, lönebidrag och arbetslöshetsersättning.

I rapporten Myndighetsgemensam lägesbild om organiserad brottslighet ges exempel på hur välfärdsstaten dräneras på pengar. Vilka belopp det handlar om framgår inte. Tidigare beräkningar har landat på 10–20 miljarder kronor. Felaktiga arbetstillstånd, osanna intyg och oriktig folkbokföring är det som oftast orsakar oriktiga utbetalningar.

https://www.hd.se/2019-10-21/valfardsbrott-ar-ett-vaxande-valfardshot

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-10-23 07:55 #135 av: Göstage

"I fortsättningen är det bara personer som deltar i vård och behandling – och som inte missköter sig i fängelset – som kan räkna med att komma ut efter två tredjedelar av strafftiden, enligt regeringens förslag."---

"Förslaget kommer nu att gå ut på remiss till myndigheter och någon gång i vår räknar regeringen med att det ska finnas ett färdigt förslag i riksdagen. Den första januari 2021 ska den nya lagen börja gälla."---

SR

Ingen ny utredning den här gången, utan remiss. (Men med "strategiska" invändningar kan det säkert ända i en ny  utredning ändå...)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-23 12:24 #136 av: Carmarino

Tycker det är helt absurt att det inte redan fungerar så. Varför ska en viss strafflängd utdömas när den ändå kortas av med en tredjedel? Då hade det varit vettigare att antingen lägga på den tredjedelen, så att straffet blir så långt som det skall vara, eller också villkora tidigare frigivning enligt förslaget.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-10-23 14:20 #137 av: Göstage

#136 Precis! 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-23 14:39 #138 av: Jimmy.L

#136 Håller med dig.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-25 07:05 #139 av: Göstage

 Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, svarar på Expressens debattsida sin motsvarighet hos MP. Forssell anklagar regeringspartierna för "tyck synd om" (som Penti Varg skulle ha uttryckt det) gärningspersonerna men ser inte offren.

"Rasmus Ling går till angrepp mot Moderaternas rättspolitik. Jag vill till att börja med välkomna Miljöpartiets nyfunna intresse för rättsfrågorna. Och Rasmus Ling har delvis rätt: Det är helt korrekt att Moderaterna står för en skarpare rättspolitik – faktum är att vi ser kampen mot brottsligheten som en av vår tids stora frihetsfrågor.

Samtidigt är det häpnadsväckande att Rasmus Ling konsekvent genom hela sin artikel talar om vikten av straffrabatter för brottslingar och inte en enda gång ens nämner ordet ”brottsoffer”. Tyvärr är detta symtomatiskt för både Miljöpartiets och regeringens rättspolitik. Det handlar om ett ensidigt fokus på brottslingarna. Mängdrabatt, ungdomsrabatt och villkorlig frigivning gör att personer som begår grova brott vid upprepade tillfällen enbart sitter av en bråkdel av sina straff."---

https://www.expressen.se/debatt/brottsoffren-ar-en-blind-flack-for-mp/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-26 21:31 #140 av: Göstage

"Två unga tvillingbröder från Ronneby som satt häktade i nästan ett halvår i Halmstad för ett mord de sedan friades från ska inte ha någon ersättning, anser åklagaren.

Bröderna begär 170 000 kronor vardera – men eftersom de inte sa ett ord under utredningen tycker åklagaren att de mer eller mindre får skylla sig själva."---

"Kammaråklagare Andreas Bergman i Halmstad hänvisar till att båda bröderna valt att tiga sig igenom hela förundersökningen. Bedömningen är den samma för båda:
”Åklagarens uppfattning är att (de) i stor utsträckning och genom sitt eget agerande bidragit till frihetsberövandet. Genom agerandet har (de) försvårat sakens utredning och själv(a) bidragit till att (de) kvarblivit i häkte. Någon ersättning ska därför inte utgå.”

Normalersättningen för den tid bröderna suttit frihetsberövade skulle vara 110 000 kronor. Men ersättningen kan minska ”om den skadelidande genom sitt eget beteende har orsakat beslutet om fri­hetsberövande”.

https://www.expressen.se/kvallsposten/krim/aklagaren-friade-for-mord-ska-inte-ha-nagot/

Strålande, Bergman! Tummen upp

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-27 07:23 #141 av: Jimmy.L

En vettig åklagare.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-28 08:16 #142 av: Göstage

Lisa dos Santos, senior åklagare, ger på Aftonbladet debatt en intressant bild av hur en lukrativ nisch av advokatbranschen växer och frodas i Sverige.

"2018 betalade staten ut cirka 1,5 miljarder kronor i ersättning till försvarare. En siffra som på mindre än 10 år har ökat med nästan en halv miljard. Samtidigt accelererar våldsbrotten som bottnar i kriminella nätverk. 

De lokala kriminella nätverken har under de senaste åren varit på stark frammarsch. I dag beräknar polisen att de bara i Stockholm är drygt 30 stycken.
Vid sidan om dem växer en annan grupp sig också stark; de gängkriminellas försvarare. 

Det handlar om en begränsad skara män som lyckats knyta stora delar av nätverksbrottsligheten till sig. Inte sällan står en försvarare för ett och samma gäng. En ytterst lönsam position i en växande bransch och en roll som kommit att bli del av de kriminella nätverkens image."---

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/e80bBa/gangsterromantik-styr-gangens-advokater

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-28 08:18 #143 av: Göstage

#142 Ett exempel på den "gangsterromantik" advokater tydligen kan låna sig till...

"I sina musikvideor poserar han med skjutvapen och rånarluvor.
Nu har kända rapparen Z.E spelat in sin nya musikvideo – i Södertörns tingsrätt med advokater som statister. 

– Det är klart att jag blir bestört. Om det är så att det deltar advokater, som är medlemmar i advokatsamfundet, i det här typen av sammanhang så blir jag väldigt besviken och djupt bekymrad, säger domstolschefen Eva-Lena Norgren till Aftonbladet."----

https://www.expressen.se/noje/domd-rappare-spelade-in-musikvideo-i-rattssal/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-28 21:34 #144 av: Göstage

Hot och våld mot medfångar och personal  på landets säkerhetsanstalter har fördubblats från 2014 till 2018, enligt Kriminalvårdens statistik.

Källa

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-22 13:41 #145 av: Göstage

"Polisen larmades i går till en ungdomsanstalt i Norrbotten.Där ska intagna ha tänt eld i köket och slagit personal, enligt källor till Aftonbladet.

– Vi har pratat med folk på plats och anmälningar har upprättats, säger Elisabeth Glaas vid polisregion Nord."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/P9L9KX/upplopp-pa-ungdomsanstalt--personal-slagna

Hoppas det blir rejäla påbackningar, men...Vilar huvudet i handen

Editerad länk.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-25 18:26 #146 av: Göstage

#116 "Åklagaren har nu återigen lagt ner utredningen om ett misstänkt mord på ett HVB-hem i Trollhättan för ett år sedan, uppger Vänersborgs tingsrätt för Ekot.

Anledningen är att den flicka som ska ha dödat en annan 17-årig flicka, inte var över 15 år när brottet begicks och alltså inte straffmyndig. Därmed blir det ingen rättegång.

– Åklagaren har nu lagt ner förundersökningen och det är tack vare den åldersbestämning som man försökte göra. Det går inte att säga exakt vid vilken ålder flickan var när händelsen ägde rum. Hon är tacksam över det här. Hon är glad och tycker det är skönt att det är över, säger flickans försvarsadvokat Tommy Nilsson till Ekot."---

SR

Case closed och en tacksam och glad mördare- idyllen blomstrar! Ja, det ligger visserligen en 17-årig tjej i en grav någonstans, men det är ju smällar vi får ta. 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-25 18:32 #147 av: Hayabusa

#146 I Sverige kommer man undan med det mesta....ja, om man inte råkar vara en vit man som fastnat i klorna på MeToo-rörelsen. 

Anmäl
2019-11-28 12:04 #148 av: Göstage

Dubbelmördaren Axmyr frisläpptes 2016 efter att ha avtjänat 34 år för dubbelmord. Han avled 2018, åttio år gammal.  

"Leif Axmyr mördade förre finansministern Allan Larssons styvson. Hittills  har han suttit 21 år på sitt livstidsstraff. (Skrevs 2003 - han fick alltså ytterligare 13 år).
Gång på gång avslår regeringen hans begäran om att få ett tidsbestämt fängelsestraff.
- De första 10-12 åren har jag förtjänat. Resten har jag fått sitta för att jag slog ihjäl en son till en minister, säger han."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/p6W73W/mordade-ministerns-son-inlast-i-over-20-ar

Polisdubbelmördaren Byström (ex Olsson) kommer att släppas fri efter 23 år och fyra månader med sedvanlig rabatt.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/beslut-om-polismordaren-tony-bystrom-far-tidbestamt-straff

Axmyr uppges ha misskött sig i fängelset (dock inte efter 2007). Byström har heller inte skött sig, så därvidlag är det inget som skiljer.

https://www.expressen.se/kronikorer/fredrik-sjoshult/obegripligt-att-tony-olsson-slapps-efter-all-misskotsel/

Innebär det att om Axmyr istället hade mördat två poliser så hade han släppts tidigare? Vem vet...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-12-03 07:27 #149 av: Jimmy.L

Regeringens politik är populistisk, och minskar inte brottsligheten. Det hävdar socialdemokraternas tidigare justitieminister, advokaten Thomas Bodström. Han menar att regeringen vet att strängare straff inte fungerar.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/thomas-bodstrom-strangare-straff-loser-inte-brottsligheten

Saft och bullar i stället. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.