Brottslighet

Det svenska domstolsväsendet och kriminalvården

2018-10-27 08:05 #0 av: Göstage

Expressen tar efter ett uppmärksammat mord i Oslo upp de svenska straffrabatterna, och påminner om hur vår svenska låt gå-politik gör att vi slentrianmässigt släpper ut direkt livsfarligt klientel alldeles för tidigt på våra gator.

"Mordet på en ung man i Oslo riktar iskallt ljus mot de svenska straffrabatterna.
Norge har all rätt att förakta och fördöma Sverige. 25-årige Heikki Bjørklund Paltto hade ju fortfarande varit i livet om det svenska rättsväsendet hade varit rimligt.

Bjørklund Paltto misstänks ha mördats av en svensk man som inte borde ha kunnat sätta sin fot i Norge för två veckor sedan. Makaveli Lindén, 20, borde ha suttit i svenskt fängelse. 

Tragedin i Oslo var en ren konsekvens av det svenska rättsväsendets tandlöshet.

I augusti 2017 klättrade Lindén in genom fönstret på ett kollektiv och rånade de boende under knivhot. Det var inte första gången han var i klammeri med rättvisan: redan som 15-åring dömdes han till ungdomsvård för stöld, rån och narkotikabrott. Men den senaste domen, i oktober 2017, var ändå mild: ett och ett halvt års fängelse.

Dessutom behöver svenska interner bara avtjäna två tredjedelar av sitt straff. Summa summarum: efter ett år var Makaveli Lindén ute igen."--- 

"Det finns möjlighet att skjuta upp frigivningen om en intern ”på ett allvarligt sätt bryter mot föreskrifter och villkor" och "misskötsamhet ska beaktas”, medger Kriminalvården. Men i praktiken är två tredjedelsfrigivningen automatisk.

Tidigare i år kunde således Fadime Sahindals far och mördare promenera ut genom fängelseportarna, blott 16 år efter hedersmordet.
Ungefär samtidigt vandrade en av de dömda för masskjutningen vid Vårväderstorget, år 2015, ut i det fria. Detta trots att han, i likhet med Makaveli Lindén, misskött sig i fängelset.
I december släpps de fyra al-Qaida-associerade svenskar som dömdes för förberedelse till terrordåd mot Jyllands-Posten 2010. Att de bad om att få flyttas från danskt till svenskt fängelse gav riklig utdelning. I Danmark hade de fortfarande suttit inlåsta.

Den svenska låt-gå-ordningen strider mot det allmänna rättsmedvetandet och ofta mot sunt förnuft. Serievåldtäktsmannen Niklas Lindgren, Hagamannen, nekades exempelvis permission utan vakter i maj 2015, eftersom han ansågs vara för farlig. Två månader senare släpptes han på grund av två tredjedelsregeln. 

Villkorlig frigivning bör absolut finnas, men inte som rättighet utan som möjlighet för den som har gjort sig förtjänt av den. Vid allvarliga brott eller upprepad brottslighet bör ribban självklart sättas skyhögt."--- 

https://www.expressen.se/ledare/en-skamflack-att-makaveli-linden-var-pa-fri-fot/

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-10-27 08:20 #1 av: Göstage

"Den häktade personen skulle föras till ett behandlingshem, men blev i stället frisläppt av kriminalvårdaren."---

"Den anställde lyssnade inte tillräckligt noga när tingsrätten läste upp domen, utan uppfattade det som att klienten inte längre skulle vara häktad.
När kriminalvårdaren sedan läste det skriftliga beslutet upptäckte han att klienten skulle omhändertas i väntan på transport till behandlingshem. Men när det uppmärksammades hade klienten redan lämnat tingsrätten.

Eskilstuna åklagarkammare beslutade att inte inleda en förundersökning, då man bedömde att gärningen inte var brottslig. Därför gör Kriminalvårdens personalansvarsnämnd nu samma bedömning och ärendet ger inte någon ytterligare åtgärd."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/kriminalvardare-slappte-haktad-person-fri-far-inget-straff

"Jaha, han skulle inte släppas fri - men tänk så det kan bli! Jaja..."

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-10-27 13:48 #2 av: Jimmy.L

Man blir mållös. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-10-29 18:59 #3 av: Göstage

Trippelmördaren från Uddevalla som flydde till Libanon för att undkomma den svenska rättvisan har där dömts*  till livstid utan benådning samt att betala 300.000 i skadestånd. (Han fick faktiskt dödsstraff, men eftersom Libanon inte tillämpar det omvandlas domen till livstid.) Hans broder har redan dömts till "svensk livstid", vilket i praktiken lär bli betydligt kortare. Mördaren uppges vara "helt nedbruten" och hans advokat tycker att det är "extremt tråkigt". Vinkar

"Martin Saliba dömdes till livstids fängelse tillsammans med sin bror Mark Saliba för trippelmorden i Uddevalla 2015. Men när domen förkunnades hade Martin Saliba flytt till Libanon.  Och i dag har han dömts till livstids straffarbete.
– Det är extremt tråkigt. Vad jag vet så är livstid verkligen livstid i Libanon, så det är ju ett hårdare straff än det han fick i Sverige, säger Björn Hurtig till SVT Nyheter Väst."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/forsvarsadvokat-hade-fatt-ett-lindrigare-straff-i-sverige

https://www.expressen.se/gt/martin-saliba-flydde-sverige-doms-till-livstids-straffarbete-/

* Det är 14 dagars utrymme för överklagande innan domen fastslås.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-10-29 19:14 #4 av: Jimmy.L

Till sist åker kriminella fast. Skrattar

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-10-29 19:23 #5 av: Carmarino

#3 Tycker inte alls det är "extremt tråkigt". Han flydde ju för att komma undan straff här, så han har bara sig själv att skylla. Kanske inte så smart då att fly till ett land med betydligt hårdare straff än här. Tror dessutom att fängelserna i Libanon inte är fullt så "bekväma" som de i Sverige.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-10-29 19:31 #6 av: Göstage

Nej, det är väl bara advokaten, gärningsmannen själv och dennes närmaste som tycker att det är tråkigt. Glad

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-10-30 09:57 #7 av: Novachan

#6 Och så är det ju alltid...

Bra av Libanon att inte skicka tillbaka honom till Sverige, är mer konsekvent - det måste ju bli en påföljd av att man flyr undan ett straff.

Anmäl
2018-10-30 10:39 #8 av: Göstage

Lite kul är det ju att Saliba inte villa ha konsulärt stöd från UD 2016 (han har dubbelt medborgarskap). Känns f.ö. lite fånigt att Sverige erbjuder en förrymd kriminell hjälp, men det finns säkert skrivet någonstans att det så skall vara.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/gPRg0L/trippelmordaren-martin-saliba-ratar-hjalp-fran-sverige

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-10-31 12:42 #9 av: Göstage

"Resultatet efter det andra av fyra större ärenden i polisens satsning mot gängkriminella i Västra Frölunda: en styrande person inom M-falangen döms till två år och två månaders fängelse för grovt vapenbrott. Men beslagtagna 300 000 kronor kan han kanske få behålla."--- 

"Åklagaren: Detta kan inte ha varit lagstiftarens mening med penningtvättslagen".---

GP (betalartikel)

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.