Politiska grupper

Liberalerna

2018-11-14 19:55 #0 av: Hayabusa

L & C är två partier som fått en hel del fokus på sig, nu såhär efter valets "röra". Alla är inte nöjda inom L, men det var kanske inte heller att förvänta. Från söder hörs protester & missnöje med Björklund:

"Jan Björklunds "oklarhet" om stöd till Stefan Löfven riskerar att "rasera" partiets trovärdighet.
Nu riktar Liberalerna i Skåne skarp kritik mot sin partiledare.
– Vi saknar en tydlig markering att vi aldrig kan släppa fram en S-ledd regering, säger Torkild Strandberg i Landskrona."

Betalartikel:

https://www.hd.se/2018-11-14/liberalerna-i-skane-gor-uppror-mot-jan-bjorklund

Anmäl
2018-11-14 19:56 #1 av: Hayabusa

"Björklunds nej till en alliansregering – som partiet kämpat för i valrörelsen – har väckt missnöje bland skånska liberaler.

Nu jäser ett uppror i söder.

På distriktsstyrelsens möte antogs en skrivelse inför Liberalernas partiråd om ett par veckor. Dokumentet är starkt kritiskt mot Jan Björklunds agerande i maktspelet om regeringen.

"Den oklarhet som uppstått om Liberalernas position i regeringsfrågan är olycklig. Den trovärdighet som byggts upp under många år riskerar att raseras", skriver styrelsen för Skåne-Liberalerna.

– Visst är det här en kritik mot partiledningen. Vi anser det olyckligt att Jan Björklund varit så otydlig i förhållande till Socialdemokraterna, säger Torkild Strandberg, en av initiativtagarna till skrivelsen.

Ytterst handlar det om att de skånska liberalerna vill att Björklund en gång för alla ska slå fast att han aldrig kommer att medverka till att Stefan Löfven får fortsätta regera."

Anmäl
2018-11-14 20:14 #2 av: Göstage

Peter Santesson, opinionschef på Demoskop och krönikör på Dagens Samhälle skissar upp ett scenario som inte verkar alldeles otänkbart, där Liberalerna kan hamna i en rävsax om Björklund hänger fast i Lööfs kjolfåll över till de rödgröna och därefter i ett andra skede tvingas dela gryt med Vänsterpartiet. 

"Centerpartiet hittar man ett resursstarkt parti med gott självförtroende som exempelvis närmast såg fram emot det aviserade extravalet som Löfven hotade med under regeringskrisen i december 2014, om man ska tro på inifrånskildringen som tidningen Fokus publicerade. Men Liberalerna tänker däremot annorlunda. Redan nu förklarar de sitt agerande i regeringsfrågan med att en Kristerssonregering skulle riskera att sluta med extraval. Möjligheten är uppenbarligen skräckinjagande för dem.

Förvecklingen uppstår om det skulle krävas någon ny särskilt konfliktfylld uppgörelse. Ty så olika svansföring de skulle kunna ha mot Socialdemokraterna i det läget, Centerpartiet och Liberalerna. Centerpartiet skulle ha goda möjligheter att rikta långtgående, trovärdiga och ultimativa krav mot Socialdemokraterna. För Centerpartiet skulle i ett senare skede mycket väl kunna lämna ett sådant regeringssamarbete utan allvarliga risker. Att lämna ett regeringssamarbete med en god förevändning skulle rent av kunna innebära en vinst.

Liberalerna signalerar däremot redan nu vad som skrämmer dem: hotet om ett extraval. Löfven har tidigare sträckt sig efter det vapnet med stor framgång. Försvinner C-stödet i ett senare skede återstår sedan bara en överlevnadsmöjlighet för Löfven – att under extravalshot även förhandla åt vänster när högerflanken sviktar och inkludera Vänsterpartiet i regeringsunderlaget. Situationen vore fascinerande.

När läget är så osäkert blir de tänkbara händelseförloppen oöverblickbart många. Men frågan hänger där i luften. Vad händer om man en dag inte längre är överens? En så svår och riskabel beslutssituation."

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/risken-blockoverskridande-skilsmassa-24849

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-14 20:58 #3 av: Jimmy.L

L och C verkar ju inte inse att ett samarbete med S innebär att V och MP får inflytande.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-11-17 09:06 #4 av: Göstage

Björklunds handlingsmönster visar vad som sker när intentionen att rädda det egna skinnet blir större än viljan att åstadkomma den bästa politiska lösningen för landet och för det egna partiet. "Frankrike, det är jag", förklarade general de Gaulle på sin tid. "Liberalerna, det är jag" verkar vara major Björklunds övertygelse. 

"Jan Björklund har under sina elva år som partiledare klarat sig igenom en rad stormar och gång på gång lyckats pressa tillbaka upprorsmakare och interna kritiker.
Men den här gången ser det mörkt ut, enligt uppgifter till Expressen.
– Han har missbedömt både det interna stödet och väljarnas uppfattning, hävdar en känd L-företrädare.
En grupp i partiet, inte minst i partiets riksdagsgrupp, konspirerar nu mot honom och övriga i partiledningen – men få vågar öppet föra fram kritiken. Och hos Jan Björklunds mest trogna medarbetare och partikamrater är det tyst.
– Det finns nu en majoritet för att ge Ulf Kristersson en chans att visa vad han går för. De som anser att vi till varje pris ska hålla SD borta blir allt färre, hävdar en källa med insyn."--

"Enligt uppgifter till SVT nyligen finns en uppfattning om att Jan Björklund och partisekreteraren Maria Arnholm "försöker göra det möjligt för partiet att till slut göra en uppgörelse med Socialdemokraterna".
– Det pågår nu en kampanj där Maria Arnholm nu reser runt i landet för att övertyga medlemmarna om att partiet ska kunna söka samarbete med Socialdemokraterna, sa en högt uppsatt liberal till SVT.
En annan orsak till missnöjet med Jan Björklund nu är det vikande väljarstödet."---
Enligt uppgifter till Expressen samlades Liberalernas partistyrelse och riksdagsgrupp förra helgen i Västerås för att diskutera bland annat regeringsfrågan. 

– Det enda alternativ som Jan Björklund presenterade handlade om att gå vänsterut. Han lever därmed upp till sitt löfte om att inte ge SD inflytande, men egentligen handlar det om att han vill säkra sin egen politiska framtid. Han är inte ärlig med sina intentioner, hävdar en uppgiftslämnare inom Liberalerna."---

https://www.expressen.se/nyheter/nytt-uppror-inom-l-interna-krafter-vill-se-bjorklund-petad/

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-17 09:09 #5 av: Hayabusa

"Alla fruktar ett extraval utom Jimmie Åkesson – men ingen har så starka skäl att bäva för folkets dom som Jan Björklund.

Han har allt att förlora.

Ett nyval kan bli spiken i kistan för Liberalerna som riksdagsparti – och för Björklund som partiledare."

https://www.hd.se/2018-11-16/ingen-har-sa-starka-skal-att-frukta-folkets-dom-som-jan

OBS! Betalartikel

Anmäl
2018-11-17 09:10 #6 av: Hayabusa

Forts.

"Missnöjet jäser i partiet. Enligt många liberaler är det bara en tidsfråga innan det blossar upp i fullt uppror.

Det mer än två månader långa maktspelet om Sverige slår olika mot Jan Björklund och Annie Lööf – trots att de båda liberala partierna intagit exakt samma position. Nej till en alliansregering som skulle bli beroende av aktivt stöd av SD.

I en opinionsmätning från Novus noterar Centern 8,9 procent, vilket är i nivå med valresultatet. Liberalerna rasar under riksdagsspärren med katastrofala 3,7 procent.

Lööfs och Björklunds ideologiska ställningstagande mot SD ledde i onsdags till att Centerns 31 riksdagsledamöter och Liberalernas 20 tryckte på röd knapp i omröstningen om Ulf Kristersson som statsminister.

Men medan Annie Lööf har ett i stort sett enigt parti bakom sig för sin linje leder Jan Björklund ett djupt splittrat parti. Frustrerade liberaler tycker det är fel att säga nej till en alliansregering som man kämpat för i hela valrörelsen."

Anmäl
2018-11-17 09:40 #7 av: Göstage

Det känns som en inkonsekvens i opinionsundersökningarna när väljarna ser Lööf som mest ansvarig till nuvarande låsning, samtidigt som det är Björklunds parti som rasar i väljarstöd.


Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-25 17:25 #8 av: Göstage

"Liberalernas riksdagsgrupp och partistyrelses möte för att diskutera hur man ska agera i regeringsfrågan är slut.
Inga beslut har fattats, enligt uppgift till Ekot."--- 

"En person som är med på mötet beskriver den interna sprickan som djup och säger att Jan Björklund - som inte har stängt dörren för Stefan Löfven - "håller på att spräcka partiet".---

SR

Att vara liberal är att vara kluven.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-27 15:50 #9 av: Göstage

"Så går beslutsamhetens friska hy (2014)
I eftertankens kranka blekhet över." (2018)
William Shakespeare

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.