Etikettsamhället
Läst 6094 ggr
Göstage
2018-11-05, 09:34

Hedersvåld, ett "alternativt välfärdssystem"?

Expressens ledarsida kallar Göteborgs nya handlingsplan mot hedersförtryck för ett "intersektionellt snömos".

"Göteborgs nya handlingsplan mot hedersförtryck var efterlängtad. Nu skulle anställda på skolor och socialkontor få stöd och svar på hur de bäst kan stötta dem som utsätts för hedersförtryck, och hur våldet kan förebyggas. Behovet av vägledning är uppenbart. I stadens skolor saknas nio barn som inte kom tillbaka efter årets sommarlov. Myndigheterna misstänker att de har blivit bortgifta. Men i stället för handfasta råd och tydliga beskrivningar får skolpersonalen ett "problematiserande" av hedersbegreppet. 

I handlingsplanen står att hederskultur "även kan fungera som ett alternativt välfärdssystem". Att kalla ett system där släktens heder är så viktig att varje familjemedlem avkrävs total underkastelse – och varje avsteg måste tvättas bort med blod – för ett "alternativt välfärdssystem" är absurt. Men det är talande för det kulturrelativistiska tankegods som länge fick styra debatten om hedersvåld i Sverige. 

För de postkolonialt skolade är begreppet hedersvåld rasistiskt. Feministiskt initiativ gjorde tidigare en poäng av att "vi använder inte begreppet hedersvåld" eftersom man ansåg att det delade upp våldet i invandrares våld och svenskars. Göteborgs handlingsplan visar hur den typen av akademiskt hårklyveri bakbinder arbetet mot hedersförtryck. Hur hjälps en lärare som oroar sig över att en elev kanske kommer att giftas bort under jullovet av att få veta att hedersförtryck är "ett komplext samhällsproblem" där "olika maktordningar samverkar och förstärker varandra"?"---

https://www.expressen.se/ledare/snomos-biter-inte-pa-hedersvaldet/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göteborgs nya plan mot hedersvåld är ett avskräckande exempel
 • Redigerat 2021-08-06, 06:37 av Jimmy.L
Göstage
2018-11-08, 17:55
#1

"Närmare var sjätte niondeklassare i Göteborg, Stockholm och Malmö lever under hedersförtryck och en stor andel har utsatts för våld. Det visar en ny kartläggning gjord i storstäderna. 

Totalt har cirka 6 000 niondeklassare i Stockholm, Göteborg och Malmö svarat på enkäten, varav 1 400 i Göteborg. Kartläggningen är gjord som ett samarbete mellan de tre städerna tillsammans med Örebro universitet. Resultatet visar nu att åtta procent av Göteborgs niondeklassare lever i en familj där våld används för att kontrollera och skydda familjens och släktens rykte. 13 procent av niondeklassarna är utsatta för oskuldsnormer, det vill säga att man inte får välja partner själv och samtidigt tvingas till kyskhet samt att vara oskuld tills man gifter sig."---

Så här säger en av intervjupersonerna som själv blivit utsatt för hedersförtryck:

"Det ska ju räcka att inte få gifta sig med vem man vill, att inte få klä sig på ett visst sått, att bli psykiskt misshandlad av en hel släkt. Om en etniskt svensk ungdom hade det så tror jag samhället skulle reagera starkare, men för vår del ses det som normalt på grund av kulturen."

http://www.gp.se/nyheter/göteborg/var-sjätte-niondeklassare-utsatt-för-hedersförtryck-1.10527648

Gissningsvis finns det ett mörkertal bakom även bakom denna undersökning.

Artikeln är ännu inte betalspärrad.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2018-11-14, 18:06
#2

"Rykten om att hans syster är "frigjord" fick honom att döda henne inför kameran - och sedan lägga ut filmen på sociala medier. "Rentvå din heder, Bashar. Rentvå din heder Bashar". Det är röster av arga män som uppmanar den väpnade rebellen från Fria Syriska Armén, Bashar Bsis att döda sin egen 18-åriga syster Rasha. Det gör han också. Han avlossar, ett, två och flera skott mot den skyddslösa kvinnan. Det tragiska dramat inträffade i staden Jarabulus i norra Syrien för knappt en månad sedan, enligt det lokala nyhetsforumet Jarabulus News. Mordet väckte avsky och storma av reaktioner på sociala medier. Även etablerade medier som BBC uppmärksammade mordet. 

Enligt lokala aktivister anklagades den unga kvinnan för att vara sexuellt frigjord. Det ska vara anledningen till att hon dödades av sin bror. Hennes identitet eller orsaken till mordet har gått att bekräfta av oberoende källor."---

  https://www.expressen.se/nyheter/han-skjuter-ihjal-sin-syster-infor-kameran/

Vidrigt! 😡

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2018-11-14, 18:20
#3

Inte hos vänstern där tittar man åt andra hållet.

Hayabusa
2018-11-14, 18:22
#4

Det är fan sjukt! Sjuka människor🤮

Göstage
2018-11-24, 07:34
#5

Rapporten "Det hedersrelaterade våldets och förtryckets uttryck och samhällets utmaningar" (pdf) som publicerats i dagarna är en kartläggning gjord i Göteborg, Stockholm och Malmö.

Av den framgår bland annat att "oroväckande många unga killar som lever i en hederskontext är utsatta, men också att de ifrågasätter homosexualitet, jämställdhet och lagstiftningen kring könsstympning, aga, äktenskapstvång och abort. Kartläggningen pekar vidare på att det bland de utsatta finns en låg tilltro till myndigheter. Flera uppger att de har dåliga erfarenheter av att vända sig till utomstående för råd och stöd. Det ger en tydlig signal om vilka utmaningar vi har framför oss", skriver Juno Blom och Helene Odenljung (L) i en debattartikel i GP, och det kan man lugnt säga.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2018-11-24, 09:24
#6

#5 Finns "hederskultur"? Eller "klansamhälle"?  En del svarar "nej" på den frågan.  Juno Blom och Helen Odenljung är rent av kulturrasister?

Göstage
2018-11-24, 09:53
#7

#6 Ja, bland PK-fundamentalisterna är nog en sådan åsikt fullt möjlig. Hade Blom/Odenljung rent hypotetiskt skrivit här hade nog deras inlägg snabbt tryckts ner från rubrikplats med en snörpning på munnen…

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2018-11-24, 09:59
#8

#7 Jaja…så är det. Förvånansvärt att så många CIS-kvinnor förefaller försvara dessa samhällstyper eftersom de gynnar oss män…

Göstage
2018-11-29, 09:10
#9

Åklagare har väckt åtal för mord, i vad som enligt åtalet förfaller vara hedersrelaterat. Rättsförhandling förlagd till i Vänersborgs tingsrätt, datum ännu ej fastställt. 

"I juli hittades en kvinna i 40-årsålder död i en lägenhet i Mellerud efter att ha blivit knivhuggen. En man i 50-årsåldern åtalas nu, misstänkt för mord. − Enligt min bedömning har syftet med våldet varit att bevara eller upprätthålla familjens heder, säger åklagare Carin Pedersen, i ett pressmeddelande."---

https://www.expressen.se/gt/misstankt-man-atalas-for-mord-pa-kvinna-/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2018-11-30, 18:16
#10

"Flickan som är i tonårsåldern var placerad på skyddat boende på grund av hedersproblematik. Hon skulle träffa sina syskon, men blev istället tvingad in i en bil som körde henne från Malmö vidare genom Europa till Irak. 

Enligt domen är det pappan som hade den viktigast rollen, han ska ha planerat det här och i samförstånd med flickans storebror och morbror fört bort dottern. Nu döms pappan till tre års fängelse för olaga frihetsberövande, morbrodern döms till ett års fängelse och storebrodern till ungdomsvård."

SR

Känns visan bekant?

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2018-11-30, 18:21
#11

Utvisning vore lämpligare straff.

Göstage
2018-12-11, 13:27
#12

Var den milda domen i Hovrätten mot det par och den tilltänkte vuxne brudgummen som skrivit avtal om bortgifte av parets 13-åriga dotter en  anpassning till shariahlagstiftning? De två riksdagsledamöterna Angelica Lundberg och Mikael Eskilandersson från SD ifrågasätter domen på Aftonbladet debatt. (Fetstilen är deras.)

"I förra veckan kom Hovrättens dom mot det föräldrapar som stod åtalade för äktenskapstvång, efter att ha skrivit avtal om att gifta bort sin 13-åriga dotter med en 10 år äldre man."--- 

"Den enda rimliga tolkningen är att om det finns ett äktenskapskontrakt, som det finns i detta fall, så borde det vara mer än tillräckligt för att bevisa att både flickans pappa och den tilltänkta brudgummen gjort sig skyldiga till äktenskapstvång. Det anser dock inte Hovrätten, utan hänvisar istället till att de enligt lagen ska utgå ifrån vad som gäller inom den grupp som berörs, i det här fallet muslimer från Syrien. Det är alltså inte vår bedömning här i Sverige som ligger till grund för huruvida ett brott har begåtts, utan gruppen själv som bedömer om flickan ska anses vara gift eller inte, vilket de tydligen anser att flickan först är efter att ett samlag fullbordats. Det är självklart helt orimligt att vår lagstiftning ska utgå från vad som gäller i andra kulturer."--- 

Flickan, som flytt från sina föräldrar och nu lever under skyddad identitet på hemlig ort, har antagligen fått sitt liv förstört för alltid och det genererar inte ens fängelse för de skyldiga. Hur är det möjligt i ett land som Sverige? Vi borde i stället sätta ner foten och markera tydligt att detta inte är tillåtet.

Det är brottslingarna som ska straffas och inte offren. Vår förhoppning är att målet nu går vidare till prövning i Högsta domstolen för att en gång för alla klargöra att äktenskapstvång, liksom andra hedersrelaterade brott, bör betraktas som allvarliga och inte är accepterad i vårt land. I Sverige ska svensk lag gälla och vara lika för alla oavsett ursprung."

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/RxARLa/svenska-varderingar-ska-galla-i-domstolen

Ur regeringens på UD-uppgifter baserade rapport "Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Syrien 2015–2016":  

"Religiösa domstolar beslutar i familjerättsliga frågor, som följer religionstillhörighet vad gäller äktenskap och skilsmässa. I övriga familjerättsliga frågor, till exempel vårdnad av barn, arv och adoption, gäller shariah för alla, även icke-muslimer, eftersom det ses som en angelägenhet för den allmänna ordningen."---

"Landet saknar lagar som skyddar barn från övergrepp."---

"Minimiålder för att ingå äktenskap är 17 år för kvinnor och 18 år för män. Under särskilda omständigheter, och med godkännande av fader eller farfader, kan åldern sänkas till 13 år för kvinnor och 15 år för män. Även om tidiga äktenskap minskat avsevärt under de senaste decennierna rapporterar civilsamhällesorganisationer att tidiga äktenskap, särskilt bland flickor, tilltagit bland syriska internflyktingar."---
Källa

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2018-12-13, 11:49
#13

 Örebro: "En 12-årig kurdisk flicka ringde polis då hon fruktade att hennes mamma skulle döda henne eftersom hon chattat med en kille. När polisen kom dit urartade situation och modern hotade att döda sig själv och sina barn, medan den 11-åriga brodern gjorde ett utfall med kniv mot sin syster."---

Källa, med utdrag ur polisrapport.

Förfärligt! 😮

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2018-12-13, 12:03
#14

#13 En enkelbiljett till modern tillbaka till hemlandet.

Göstage
2019-01-01, 19:29
#15

"Öka kunskapen om hedersrelaterat förtryck bland dem som möter barn i förskola och skola och se till att kommunen inte rekryterar in personer som står bakom hedersnormer. Det är två viktiga frågor som verksamhetschefen för Tris, Mariet Ghadimi, vill fokusera på under 2019."---

"– Vi behöver öka yrkeskompetensen för dem som möter barn tidigt; förskolepedagoger, lärare och vuxna inom idrotten. Ett första steg är att frågan om hedersrelaterat våld tas in i grundutbildningen till både förskolelärare och lärare. Något som redan gjorts på Socionom- och Psykologprogrammet.

– Utöver det skulle jag vilja se en handlingsplan för hur skola och socialtjänst ska arbeta mot hedersrelaterat förtryck och våld i sina verksamheter. Kommunen måste också omhänderta kompetensutveckling inom ämnet för dem som redan arbetar inom skolan. Sen skulle jag vilja se att varje skola har en konkret handlingsplan för hur man arbetar både preventivt och vid akuta situationer."---

https://www.unt.se/nyheter/uppsala/hedersrelaterade-normer-storsta-hotet-mot-integrationen-5171281.aspx

Känns som om det är synnerligen befogat att få bort pedagoger som utsätter barn i skolmiljö för indoktrinering och överföring av den vuxnes egna dunkla ideal.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2019-01-04, 20:21
#18

Sofie Löwenmark ägnar en ledarkrönika i Expressen den speciella problematik som pojkar kan råka ut för inom hederskulturen.

"För att till fullo förstå hedersförtrycket behöver man granska de olika roller som unga pojkar spelar i den - både som förövare och som offer. I länder där hederskulturen ständigt är närvarande fostras söner till att ta hand om sina systrar. Fäder används till att vakta sina döttrar och fruar. Vad de själva önskar saknar betydelse. 

Det omgivande samhället, liksom släkten, bevakar i sin tur att detta sköts korrekt. En pojke som i stället vill försvara sin syster riskerar själv uteslutning eller straff."--- "Arrangerade eller rena tvångsäktenskap drabbar också pojkar i stor utsträckning. Att som pojke komma ut som homosexuell inom hederskulturen är i princip omöjligt och förenat med stor fara. Det finns flera fall i Sverige där homosexuella pojkar utsatts för mordförsök av sina familjer. Valet står närmast mellan att tiga och att klippa banden och söka skyddat boende.

Ett särskilt misslyckande för Sverige är att de strukturer som upprätthåller hederskulturer har kunnat byggas upp även här i utsatta områden. Föräldrar, söner och döttrar som inte vill leva efter hedersnormer är ofta påpassade av sin omgivning. Jag har själv erfarit hur svårt det kan vara för unga killar att aktivt engagera sig och stå upp mot hedersförtryck. Det händer rentav att söner sätter upp hedersnormer i familjer - trots att deras föräldrar aldrig tidigare har levt så.

Segregationen men även kulturrelativism har bidragit till den situation vi nu har i Sverige. Den missriktade välvilja det innebär att betrakta alla kulturuttryck som likvärdiga, har låst in unga människor i hedersförtryck. 

Vad som behövs är nolltolerans. Det behövs också i högsta grad en egen brottskategori för hedersbrott. Symbolvärdet av det vore stort. I hemländerna är heder ofta en förmildrande omständighet vid mordfall. Staten bör tydligt visa det är skamligt att begå brott i hederns namn i Sverige."

https://www.expressen.se/ledare/sofie-lowenmark/aven-pojkar-ar-offer-for-hederskulturen/

Fetmarkeringen är skribentens egen.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2019-01-10, 23:20
#19

Var knivhuggningen på Engelska skolan hedersrelaterad? Uppgifter har framkommit som tyder på det.

Källa (delvis betalspärr).

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2019-01-14, 11:38
#20

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2019-01-17, 08:48
#21

"Hedersbrott är i dag ingen juridisk term. Däremot kan hedersmotiv vägas in som en försvårande omständighet. Men de fyra partierna vill nu att hedersbrott ska ingå som ett eget brott i brottsbalken, och också införa en särskild straffskärpningsgrund för brott med hedersmotiv. En utredning får ett par år på sig att titta på frågan, och ny lagstiftning planeras att träda i kraft den 1 januari 2022."---

"Definitionen av hedersbrott är att de begås av en familjemedlem eller släkting för att skydda eller återupprätta familjens eller släktens heder. Vid hedersbrott är det inte ovanligt att flera familjemedlemmar eller släktingar står bakom brottet. Ingen vet hur många som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige."---

TT

Ännu en utredning som skall "titta på frågan", i det här fallet om juridiken kring hedersbrott.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2019-01-17, 09:00
#22

Det där med "utredning" kan ju vara användbart även för oss, fotfolket, i många sammanhang.

- Nu i sommar är det dags att ta tag i trädgården, hör du det?

- Absolut! Jag har tillsatt en utredning, den kommer att vara färdig om 2 år. Vi får avvakta och se vad den kommer fram till.

Göstage
2019-01-17, 09:00
#23

En utövare av "det alternativa välfärdssystemet" (#0) ställs nu inför rätta.

"På torsdagen väntas åtal väckas mot den man som misstänks ha mördat Marzieh, den unga kvinna från Afghanistan som hittades mördad i maj 2016 i Hökarängen i Stockholm."---

"Marzieh kom från Afghanistan och hon bodde på ett HVB-hem för ensamkommande i Hökarängen i Stockholm. Först när Marzieh var död kom det fram att hon var gift, med en tjugo år äldre man. Det är hennes make som nu misstänks för att ha mördat henne, men själv säger han att han är oskyldig. Ekot har granskat mordet på Marzieh och pratat med många i hennes närhet. Flera personer berättar att Marzieh hotades och övervakades av sin make i flera månader innan hon dog.

Men trots att Marzieh hade kontakt med både personalen på HVB-hemmet, socialtjänsten, skolan och barn- och ungdomspsykiatrin var det ingen som märkte hoten mot Marzieh. Det var inte heller någon som upptäckte att hon var gift."---

SR

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2019-01-21, 08:11
#24

Idag är det 17 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin far.

"Efter sjutton år av massiva insatser vore det rimligt att förvänta sig att hedersförtrycket mot ungdomar kraftigt gått tillbaka. Men det är tvärtom", skriver Nätverket mot hedersrelaterat våld på GP debatt. De sammanfattar:

 "Politik är att vilja sa Palme. Men att inte vilja är också politik. Att undvika ”rasistkortet” till varje pris och inte vilja lägga sig i ”de andras” kulturer har kostat samhället otaliga tragedier, utbyggnaden av parallella samhällen och jihadism som genererat mer invandrarfientlighet. De utsatta ungdomarna får fortsätta att vänta på en statsminister som ser till att mänskliga rättigheter går, även i praktiken, före religiösa och kulturella rättigheter. Sjutton år efter Fadime känns det som en väntan på Godot."

http://www.gp.se/debatt/när-får-vi-en-regering-som-på-allvar-avskaffar-hedersförtrycket-1.12533590

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2019-01-21, 09:27
#25

#24 Regeringen har väl klart & tydligt uttryckt att det inte finns något hedersförtryck? Ja, förutom det som "urminnes svennar" alltid utövat? Kanske dags att skicka 1-gångs rakhyvlar till utvalda område? Nej, förlåt - alla område givetvis. Men inte en av fabrikat Gilette utan "Blåvitt"…

https://sv.wikipedia.org/wiki/Bl%C3%A5vitt_(varum%C3%A4rke)

Göstage
2019-01-22, 21:56
#26

Alice Teodorescu på GP:s ledarsida konstaterar fakta:

"Enligt docent Astrid Schlytter, en av Sveriges främsta experter på hedersproblematik, kan man anta att var tredje elev, flicka som pojke, som är född utomlands eller som har två utlandsfödda föräldrar lever under hedersrelaterade familjenormer. Det skulle innebära att nära 240 000 unga lever under hedersförtryck i ett av världens mest jämställda länder (Aftonbladet 29/5- 2017)."---

"I klarspråk: det har länge förekommit en föreställning om att man inte kan bekämpa rasism samtidigt som man uppmärksammar problem inom delar av befolkningen med ursprung i utlandet. Därför valde man den ena kampen på bekostnad av den andra samtidigt som de som påtalade hedersproblematiken anklagades för rasism - det mest effektiva sättet att tysta människor i Sverige."--- 

http://www.gp.se/ledare/lär-av-misstagen-löfven-1.12649873

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2019-01-23, 07:38
#27

Så sant så fot man vill ta upp hedersvåld då är man rasist.

Hayabusa
2019-01-23, 09:24
#28

#27 Ja, eller: "Tro inte att det var bättre förr i Sverige!" 

Men, det är väl så att att i ett multikulturellt land så ingår hederskultur, klankultur etc. Det är norm, helt enkelt.

Hayabusa
2019-01-26, 13:26
#29

https://sverigesradio.se/avsnitt/1218081

"Hon för oss tillbaka till dagen för snart tjugo år sedan, då hon sjutton år gammal sökte hjälp på stadens socialkontor. Hon berättade att fadern i flera år hade kontrollerat hennes liv med hårda slag och dikterat att hon inte fick åka på skolresor, visa benen på somrarna eller ha pojkvänner.

När Trifa Abdulla reflekterar över mötet på socialkontoret yttrar hon två meningar som avslöjar alltför vanliga skamkänslor hos utsatta: ”Hur hamnade jag här egentligen? Jag som bara ville ha verktyg för att orka leva kvar i ofriheten och våldet där hemma”. Redan som barn tog hon alltså ansvar för föräldrarnas övergrepp genom att försöka hitta en kompromiss gentemot kompromisslösa vuxna.

1999 blev inte bara Trifa Abdulla omhändertagen utan även alla hennes yngre syskon. Föräldrarna förlorade vårdnaden om fem av sina barn, länge fick de endast ha sporadisk kontakt med dem."

Göstage
2019-02-06, 22:44
#30

Ett brottmål som åklagaren rubricerar som hedersmord är slutförd i tingsrätten och dom meddelas om en vecka.

"Det var under natten till den 9 juli förra året som polisen larmades till en lägenhet i centrala Mellerud där en kvinna i 30-årsåldern blivit svårt knivskuren. I lägenheten fanns kvinnans make och han greps omgående misstänkt för mord."---

"När rättegången avslutades under onsdagen yrkade åklagaren på livstids fängelse och utvisning. – Gärningen var brutal och rå, säger åklagaren Carin Pedersen."---

"I den rättspsykiatriska utredningen, som SVT har tagit del av, framgår det att mannen inte begått den misstänkta gärningen under påverkan av psykisk störning. Utredningen pekar snarare på att mannens gärningar varit en följd av att han, i hederssyfte, velat hämnas på sin hustru."---

"– Att gärningen, som jag påstår, bevittnades av parets gemensamma barn anser jag vara en synnerligen försvårande omständighet och är det främsta skälet till att döma mannen till livstids fängelse, säger Carin Pederson. Dom i målet meddelas den 13 februari."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/aklagaren-yrkar-pa-livstid-for-knivmord

Kompletterande artikel.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Novachan
2019-02-08, 20:14
#31

Påverkas domen om ett mord är hedersrelaterat eller inte? (Liksom andra typer av brott som också vara hedersrelaterade)

Det finns väl flera kategorier inom brottet mord, vilket jag har uppfattat som har avgörande roll vad domen kan bli (typ av straff, max, minimum osv)

Göstage
2019-02-08, 20:53
#32

#31 Tyvärr är ju hedersrelaterade omständigheter en het potatis, och medan vissa vill se en ny tillämpbar lagstiftning finns det de som säger att det redan kan åberopas som en försvårande omständighet i vissa domskäl. Åklagarna anger det ju ofta särskilt, så en viss hänsyn tas det väl i domutmätningen.

I Januariöverenskommelsen kan man läsa: "Brott med hedersmotiv ska utgöra en egen brottsrubricering och kunna medföra skärpning av straffet, reglerna för utvisning vid hedersbrott och hatbrott ska skärpas och skyddet för den som drabbas av hedersrelaterad brottslighet ska stärkas genom att den som drabbas inte ska avvisas i sådana fall."---

Återstår om det blir så, eller om det landar i nya utredningar och "goda intentioner"…

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2019-02-13, 16:02
#33

#30 Dom i Mellerudsmålet:

"Nu döms mannen som är i 50-årsåldern till 18 års fängelse för mord. Han ska även utvisas efter avtjänat straff. Enligt domen högg mannen sin hustru med kniv en rad gånger, även när hon redan fallit till golvet. Han trampade också på hennes ansikte."---

"Parets fyra barn blev vittnen till dådet. De två äldre barnen försökte hindra sin pappa som då knuffat undan dem, vilket lett till att han även döms för ofredande och misshandel. – Att gärningen, som jag påstår, bevittnades av parets gemensamma barn anser jag vara en synnerligen försvårande omständighet och är det främsta skälet till att döma mannen till livstids fängelse, sade Carin Pedersen förra veckan.

Men Vänersborgs tingsrätt har istället bedömt omständigheterna som ”mycket försvårande”. Enligt domare Tomas Alvå bör då inte livstidsstraff utdömas om det inte gäller flera mord. Åklagaren har hela tiden hävdat att det finns ett tydligt hedersmotiv. Men det anser inte tingsrätten, även om två av nämndemännen ansåg det."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/mordade-frun-infor-barnen-doms-till-livstids-fangelse

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2019-02-14, 10:59
#34

#1 "Alla hjärtans dag"? Kanske inte för alla…💔

 "Tris (Tjejers rätt i samhället) gavs i uppdrag av Socialförvaltningen i Uppsala kommun och Länsstyrelsen i Uppsala län att kartlägga förekomsten av våldsutsatthet med särskilt fokus på hedersrelaterat våld och förtryck och dess olika uttrycksformer bland unga i länet. En fråga som har ställts i enkäten som över tusen elever i årskurs nio har besvarat är "om du blir kär i någon som din familj eller släkt inte accepterar, vad tror du skulle hända då?"

– När jag såg resultatet insåg jag att hedersnormer handlar om så mycket mer än att kontrollera sexualiteten, det handlar också om att beröva unga rätten att älska någon och älskas tillbaka. Kärleksförbudet är så påtagligt, konsekvenserna av att bli kär så allvarliga. Den grupp unga flickor som har ett oskuldskrav som har sagt att de förväntas vänta med sex före äktenskap, svarar i högre grad än kontrollgruppen att om de blir kära i "fel" person skulle de bli tvingade till äktenskap eller bli utsatta för allvarligt våld. I det senare ingår exempelvis att bli instängd mot sin vilja, utslängd från hemmet, utförd från landet, bli tvungen att göra oskuldskontroll, utsatt för våld av olika slag – eller att den man blir kär i kan bli utsatt för våld.

För den som blir kär i en person som inte accepteras av familjen blir frågeställningarna existentiella. – Alla har vi varit 15 år och vet känslan av att vara kär, hur viktigt det är. Det är en mänsklig förmåga vi har – att kunna ge och ta emot kärlek. Det är något som förenar oss människor, bortom kulturgränser, etnicitet, religion, ålder. Den rätten, att vara kär, tar hederskulturen ifrån oss. De här rösterna i undersökningen, vad försöker de säga till oss? Vad innebär det att leva med ett kärleksförbud? Vilka konsekvenser får det för en ung person att inte få äga sina känslor? Att leva med vetskapen att känslor av kärlek kan bli så farliga att man kan förlora sin familj."---

https://www.svd.se/de-som-inte-far-bli-kara

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Novachan
2019-02-14, 21:50
#35

#34 Jag är mer förvånad över att de blev förvånade över resultatet.. trodde de verkligen att det inte var så (hur kunde detta inte framgå genom samtal med folk som lever med hedersnormer) eller låtsas de för att nu börjar de bli mer okej att tala om problemen man blundat för?

Jimmy.L
2019-02-15, 08:40
#36

Man blundar väl för hedersvåldet än idag trots alla rapporter om barn som gifts bort, misshandlas och så vidare. När man försöker diskutera detta mycket stora problem i Sverige gör vänstern lätt för sig och skriker rasism. 

Sjukt ja men så länge vissa tar till rasistkortet så kommer vi aldrig kunna skydda dom utsatta.

Jimmy.L
2019-02-15, 08:45
#37

Det är kommunernas ansvar att vidta åtgärder om ett barn riskerar att utsättas för hedersvåld eller giftas bort. Men många kommuner saknar i dag handlingsplan och rutiner kring barn som förs utomlands. Det visar en kartläggning som Ekot har gjort.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7155757

Göstage
2019-02-18, 09:31
#38

_"Under ytan i S-konflikten i Göteborg döljer sig en annan konflikt. Den egentliga. Arbetet mot hedersförtryck.
_

Trots enighet utåt saknar Socialdemokraterna egentlig vilja att komma tillrätta med problemen då problemformuleringen riskerar att bli rasistisk för viktiga väljargrupper.

_Och även om främst Liberalerna tror att de fått in en skrivning i Januariavtalet så har justitieminister Morgan Johansson tidigare visat en stor skicklighet i att försena och vattna ur all lagstiftning som kan riskera viktiga väljargruppers stöd. Klanerna.
_

Risken att Liberalerna blir uppdelade på läktaren är inte bara uppenbar. Den är överhängande."

Johan Westerholm på FB. 

Tillhörande artikel:
https://ledarsidorna.se/2019/02/hedersfortrycket-gar-att-bekampa-redan-nu-men-den-politiska-viljan-saknas/

Alternativ debatttråd.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2019-02-21, 17:53
#39

"En man i 20-årsåldern åtalas vid Skaraborgs tingsrätt för försök till mord."---

"Enligt åtalet var motivet till mordförsöket att försöka hindra den misstänktes syster att ha kontakt med offret. Åklagaren hävdar att ett hedersmotiv ligger bakom attacken."---

TT

Motivet var alltså inte ens att hindra offret att ta kontakt med gärningsmannens syster, utan att förhindra systern att ha kontakt med honom, helt enkel genom att ta killen av daga. Det var enligt åklagaren ytterst nära att lyckas.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2019-02-21, 19:22
#40

#23 I morgon hålls slutförhandlingarna i målet om mordet på Marzieh. I kväll tar man upp fallet i "Veckans Brott" (och  på SVT Play). 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverige-lyssnade-inte-pa-marziehs-ord

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2019-02-25, 08:04
#41

Kunskapen om hedersrelaterat våld är för låg i Stockholms stads skolor enligt stadens egna revisorer. Nu tar Stockholms stad fram en handlingsplan för stadens skolor som stöd för skolpersonalen.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/efter-kritik-stockholms-stad-tar-fram-handlingsplan-om-hedersrelaterat-vald

Jimmy.L
2019-03-01, 08:08
#42

Ett stort antal barn i Uppsala känner att de inte fritt kan välja när eller vem de har sex med. Det konstateras nu i en rapport från TRIS, på initiativ av länsstyrelsen och Uppsala kommun. För att tackla denna fråga sjösätts nu ett resursteam.

Bland barnen som svarat att de känner ett krav på sig hemifrån att vara oskulder när de gifter sig är föräldrarnas ursprung en tydlig gemensam nämnare. Bland flickorna som svarat att de känner av kravet hemifrån har 66 procent föräldrar som är födda utanför Norden. Bland pojkarna låg siffran på 35 procent, för samma grupp.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/stort-oskuldskrav-bland-unga

Göstage
2019-03-01, 08:20
#43

#42 Jag tror frivilligorganisationer som TRIS ofta(st) besitter större kunskap och mer driv än kommunala instanser och statliga myndigheter. Uppenbarligen har de de senare också insett det, eftersom uppdragsgivare i det här fallet är länsstyrelsen och Uppsala kommun.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2019-03-01, 08:23
#44

#43 Ja tyvärr, när myndigheterna sviker barnen är det andra som blir hjältar för dessa utsatta barn.

Göstage
2019-03-04, 15:29
#45

Under uppsegling:

"En man i 20-årsåldern har begärts häktad för försök till mord på sin syster i Malmö. Mordförsöket på Gamla Väster i Malmö på fredagskvällen, då en ung kvinna skadades allvarligt, kan vara hedersrelaterat, erfar SVT Nyheter."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/man-begars-haktad-for-mordforsok-5

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2019-03-12, 20:31
#46

Flickan trodde hon skulle resa till London med sin pappa – men hamnade i Irak. Efter att hon slagit larm i en sluten Facebook-grupp misstänker polisen nu att hon kidnappats för att giftas bort i sitt hemland. I dag häktades hennes mamma misstänkt för olaga frihetsberövande.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kaAK9k/flicka-slog-larm-pa-facebook--misstanks-ha-kidnappats-till-irak

Novachan
2019-03-13, 09:13
#47

#46 Modig smart tjej

Jimmy.L
2019-03-13, 09:18
#48

#47 Ja, jag tycker synd om dessa barn som blir drabbade. Föräldrarna borde bli utvisade.

Jimmy.L
2019-03-18, 17:27
#49

Västra Götland satsar inför sommaren på att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Det kommer i en tid då allt fler söker hjälp.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/hedersvaldet-skapar-oro-utanfor-storstaderna

Göstage
2019-03-20, 17:30
#50

#49 Mer i det ämnet:  "För tredje året i rad satsar Göteborgs stad på att öka anställdas uppmärksamhet på barn och unga som riskeras att föras ut ur landet i sommar för att giftas bort eller könsstympas. Men i år mobiliserar man tillsammans med Länsstyrelsen i hela länet, vilket innebär att den information som brukar skickas ut i Göteborg i år går till alla kommuner i Västra Götalands län."---

"Bland annat så utbildas personal i vad man kan vara observant på vid misstanke om hedersrelaterat våld. – Dialoga har tagit fram en basutbildning om hedersrelaterat våld, där kunskap om varningssignaler och tecken att vara uppmärksam på ingår. Som att barn är oroliga, har huvudvärk och magont. Att man pratar om giftermål, eller att man pratar om en stor fest som ska hållas, det är inte ovanligt att man håller en fest i samband med könsstympning, säger Katarina Idegård."---

https://www.gp.se/nyheter/göteborg/västra-götaland-mobiliserar-mot-hedersvåld-1.14084113 (Ännu ej betalbelagd.)

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2019-03-20, 17:53
#51

Föräldrarna kommer undan ändå tyvärr kasta ut dom ur Sverige stället.

Jimmy.L
2019-03-20, 18:12
#52

I ett gemensamt utspel säger Moderaterna i Nyköping och Eskilstuna att de vill se en utredning av slöjförbud i för- och grundskolan. – Ett slöjförbud är en nödvändig åtgärd om Eskilstuna vill komma åt problemen med hedersförtryck och religiöst tvång, säger Jari Puustinen (M), kommunalråd i Eskilstuna, i ett pressmeddelande.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/moderaterna-i-eskilstuna-och-nykoping-utred-slojforbud-i-grundskolan

Göstage
2019-03-25, 07:04
#53

Sluta tala om "heder" i dessa samband, uppmanar en debattör med rätta  i Aftonbladet. Å andra sidan känns motförslaget "skambrott" inte så mycket mindre dubbeltydigt, eftersom förövarna nog sällan skäms utan anser sig vara de som har rätt.

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/awb71O/sluta-prata-om-heder--det-ar-skambrott

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2019-03-25, 08:18
#54

#53 Vad vi kallar brottet är det minsta problemet, men känns det inte "typiskt svenskt"?

Göstage
2019-03-25, 09:25
#55

#54 Är väl delvis böjd att hålla med dig, dock är inte resonemanget unikt svenskt.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2014/jun/23/stop-honour-killing-murder-women-oppresive-patriarchy

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2019-03-25, 09:38
#56

#55 Nä…det är sant.

Hayabusa
2019-03-26, 17:39
#57

*

Göstage
2019-03-27, 09:44
#58

Den nakna sanningen bakom Löfvens brösttoner på partikongressen om Socialdemokraternas "kamp" mot hedersvåldet:

"Regeringen Löfvens agerande i relation till hedersrelaterat förtryck följer samma mönster som kring lagstiftningen kring terrorism. Det är först när problemen blir uppenbara och när omvärlden ställer krav de reagerar. Samtidigt som de genom en kombination av retoriska krumbukter och historierevisionism skapar illusionen av handlingskraft.

Regeringen Löfven kommer att ha försenat lag mot hedersförtryck. Först elva år efter att Alliansen ratificerade Europarådets tvingande konvention kommer en lag, vars utformning fortfarande är okänd, komma på plats."---

Den verklighetsbeskrivning som regeringen framför är en helt annan än den faktiska. Socialdemokraternas historia kring hedersrelaterat våld och förtryck är en helt annan än den regeringen nu ger uttryck för. 

I december 2000, ett drygt år efter släktens mord på Pela Atroshi 1999 skrev dåvarande integrationsminister Mona Sahlin (S) och jämställdhetsminister Margareta Winberg (S) följande i Dagens Nyheter:

`Det finns ingen statistik som säger oss att våldet mot de unga kvinnorna är  kulturellt betingat. Det handlar i stället om mäns våld mot kvinnor´…`Vi får aldrig acceptera talet om “hedersmord´.---

"Först elva år efter att Istanbul-konventionen ratificerades kommer Sverige kunna ha ett lagrum som skyddar de som utsätts för hedersrelaterat förtryck. I åtta av dessa år har Socialdemokraterna haft ansvaret. En socialdemokrati som sedan 2000 aktivt förnekat begreppet och fördömt termen hedersvåld."---

https://ledarsidorna.se/2019/03/regeringen-forsenar-lagar-mot-hedersfortryck/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2019-04-01, 12:50
#59

Det bidde ingenting…🤔

"Regeringen ville veta hur utbrett hedersrelaterat våld och förtryck är och gav Socialstyrelsen i uppdrag att utreda. Drygt två år senare kommer rapporten. Men utan svar på frågan. – Det gör mig besviken, säger Sara Mohammad, grundare av GAPF."---

"För två år sedan, 2017, fick Socialstyrelsen i uppdrag av regeringen att kartlägga omfattningen av hedersrelaterat våld och förtryck i alla åldersgrupper i Sverige. Man skulle även redovisa hur vanligt det är med barnäktenskap och tvångsäktenskap. "Men Socialstyrelsen konstaterar nu i rapporten att uppdraget "inte har varit möjligt att genomföra inom ramen för föreliggande rapport". De uppgifter som finns om hedersrelaterat våld kan inte läggas till grund för en säker beskrivning av omfattningen nationellt, enligt myndigheten."---

https://www.expressen.se/nyheter/misslyckat-forsok-att-mata-hedersfortryck/

Om fenomenet utredningar, se denna tråd.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2019-04-01, 13:09
#60

Otroligt.

Göstage
2019-04-05, 11:18
#61

#23 Södertörns tingsrätt dömer Khader Amiri till 18 års fängelse för mordet på  Marzieh Amiri. (Inget nämns i citerad artikel om påföljden utvisning, men enligt Expressen finns även livstids utvisning i domslutet.)

"Afghanska Marzieh Amiri växte upp i Iran och blev bortgift med den 20 år äldre afghanske mannen som hade uppehållstillstånd i Sverige. Hon ville till Sverige för att leva ett bättre liv, enligt en dokumentär som Sveriges Radio gjort.

Med hjälp av flyktingsmugglare tog hon sig så småningom till Solna där hon sökte asyl i september 2015. Enligt ansökan uppgavs att hon var 16 år gammal, men utredningen visade senare att hon var något äldre, antingen 18 eller 19 år."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/XgMQ4o/khader-amiri-doms-for-mordet-pa-marzieh

Överklagande högst sannolikt.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2019-04-11, 07:50
#62

I en dom slår Norges HD, Høyesterett, fast att en familjefar som kom med familjen från Syrien 2014 som kvotflykting gjort sig skyldig till hedersrelaterat brott. Det är faktiskt en unik dom i Norge, som av naturliga skäl inte har samma numerär av hedersrelaterade brott som vi.

NRK:  "Høyesterett skriver att familjens heder (ära) och hedersdråp finns i bilden. "Hot med sådan bakgrund skall tas på största allvar, och det föreligger stark allmänpreventiv hänsyn", skriver Høyesterett.

Familjefadern blev i Lagmannsretten dömd till fängelse i ett år och åtta månader. I mars i år avslog Høyesterett familiefaderns överklagan. Drivande i ärendet, førstestatsadvokat Asbjørn Eritsland vid Rogaland statsadvokatembeter, menar att domen i Høyesterett är historisk.

_-Det här är första gången Høyesterett uttalar att ära är det viktigaste motivet i ett brottmål. Mannen beordrade enligt domen sin äldste son att begå hedersmord på sin syster, och när sonen vägrade att göra det hotades han också med att bli dräpt.

Han anser att domen  i Høyesterett är viktig då den visar at samhället tar sådana här företeelser på största allvar.
-Det kan snabbt bli parallellsamhällen i Norge, om vi inte snabbt slår ned på våld och hot i kulturer där ära betyder mycket. Därför är det här en viktig dom, säger Eritsland."---_

https://www.nrk.no/norge/historisk-dom-i-hoyesterett-om-aeresvold-1.14509870

Framväxten av parallella samhällen i Sverige kan säkert bidra till Norges intention att se och lära hur man inte skall göra.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

VSK
VSK 
2019-04-11, 10:16
#63

Och hur var det med Löfvens löfte om att ta tag i det där med "hedersvåld" ?

Jo, lögner precis som vanligt när det gäller sossar. Man röstar helt enkelt nej mot hårdare tag och skärpt lag mot "hedersvåld".

ww.expressen.se/debatt/hyckleriet-s-rostar-nej-till-skarpt-lag-mot-hedersvald/

Klistra in ett w i början av url.

35 titlar: 20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen, 2 Svenska Cupen & 1 Fortaxa Cup.

Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika [https://minafoton.ifokus.se](). Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla [https://fagelskadning.ifokus.se]().

Jimmy.L
2019-04-11, 12:14
#64

#63 Dom lovade nu att ta tag i det men det känns konstigt att dom inte tidigare tagit tag i hedersvåldet, dom skjuter upp det hela tiden. 😴

Det är bara tomma löften.

VSK
VSK 
2019-04-11, 12:19
#65

#64

Sossarna ljuger medvetet för att fiska röster, inget annat. Är ju solklart att man vill islamisera landet, bara kolla vilka som får göra som de vill. Sossarna var en gång i tiden ett bra parti för länge sen men numer så påminner de allt mer om Hitler och hans anhang under 30-talets Tyskland.

En annan bild som talar för sig självt även om det sticker lite utanför ämnet (bara för att visa). 

35 titlar: 20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen, 2 Svenska Cupen & 1 Fortaxa Cup.

Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika [https://minafoton.ifokus.se](). Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla [https://fagelskadning.ifokus.se]().

Göstage
2019-04-16, 21:56
#66

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson i Moderaterna tycker att det är tydligt att Morgan Johansson blir trängd när hans och hans regerings senfärdighet kring hedersfrågor kommer på tal. Det vore bättre om "arga Morgan" lade energin på att förbättra situationen för hedersvåldets utsatta än att spilla krut på att verbalt attackera dem som uppmärksammar missförhållandena, påpekar Forssell.

"Det är uppenbart att frågan om hedersrelaterat förtryck är känslig inom socialdemokratin. Nyligen tvingades Ann-Sofie Hermansson bort från sin position inom partiets Göteborgsdistrikt. Tidigare har kända S-profiler som Nalin Pekgul och Carina Hägg mött intern kritik efter att ha pekat på problemen med hederskultur och extremism. 

Kanske är det förklaringen till att S-regeringen inte orkat ta frågorna på tillräckligt allvar. För trots att Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu är inne på sitt femte år i regeringsställning, kan vi konstatera att frågan inte verkar hanteras med någon större skyndsamhet.

Hedersrelaterat våld och förtryck hör inte hemma i Sverige. Ingen människa, oavsett kön eller härkomst, ska få sin frihet beskuren av närmast medeltida normer. Hela samhället måste markera med betydligt större kraft att vi inte passivt tittar på när allt fler vittnar om hur hedersnormer får fäste. Det är därför skärpt lagstiftning är så centralt, liksom för att ge brottsoffren upprättelse för vad de utsatts för."---

https://www.expressen.se/debatt/arga-morgan-borde-ta-itu-med-hedersvaldet-i-stallet/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2019-04-17, 10:53
#67

#66 Vem som är hjärnan bakom förhalandet av lagstiftningen mot hedersvåld tycks de flesta kritiker vara överens om, men huvudpersonen tycks sitta säkert i sadeln, stöttad av sin kärntrupp. 

"Att hedersförtryck fortfarande är ett akut problem är ytterst justitieminister Morgan Johanssons personliga ansvar. Han har haft informationen om behovet av lagstiftning på området sedan sin tid som ordförande i justitieutskottet 2010-2014 och framför allt sedan han tillträdde ämbetet som justitieminister 2014. I l likhet med terrorlagarna har justitieministerns vardag inte präglats av något större intresse för vare sig terrorlagstiftning eller lagar mot hedersrelaterat förtryck. Justitieministerns egen väljarbas i Skåne utgörs av grupper som inte vill se några skärpningar på området. Alls."---

https://ledarsidorna.se/2019/04/2019-anno-horribilis-den-stora-slaktens-ar-i-kommunerna/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2019-04-17, 11:34
#68

Morgan tittar åt ett annat håll, det är enklare.

Jimmy.L
2019-05-06, 08:44
#69

Det pågår en kulturstrid i Sverige i dag. Striden kan vara på liv och död, ändå ser vi den inte för den drabbar inte oss. Striden handlar om kvinnors och flickors frihet i allmänhet och invandrarkvinnornas och invandrarflickornas frihet i synnerhet. I skolan får invandrarflickor lära sig att de har rätt till sin kropp, att de får klä sig hur de vill och att de är fria människor som råder över sin framtid. Orden är bara sanna just där och då och bara för läraren. Invandrarflickan vet mycket väl att hon inte är fri, invandrarkillarna och tjejernas svenska klasskompisar vet det också.

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/8mPjdE/gulfstaterna-bekostar-kvinnofortryck-i-sverige

Göstage
2019-05-06, 08:54
#70

#69 Hoppas Soheila Fors (som skrev på Aftonbladet debatt)  blir inkryssad i EU-parlamentet, PK-Sverige skulle behöva det…😉

https://ledarsidorna.se/2019/03/karlstad-kommun-islamofobanklagar-kristdemokraternas-eu-kandidat-soheila-fors/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2019-05-07, 20:00
#71

"Mohammed Saleh, 34, ansåg att hustrun ”tappat respekten” för honom – då högg han ihjäl henne. I förhör säger han att han tänkte skrämmas men tappade kontrollen: – Jag var i chocktillstånd, som om man har malaria. Nu har han dömts till 17 års fängelse och livstids utvisning."---

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/hustrun-ville-skiljas-da-hogg-mohammed-saleh-ihjal-henne/

"Respekt" var det ja…

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2019-05-08, 07:19
#72

Ingen demonstration för att låta han stanna?

Jimmy.L
2019-05-23, 12:44
#73

Sommaren är den period då flest unga blir utsatta för tvångsgifte. Inför vårterminens slut har Stockholms stad skickat ut informationsblad till skolelever om var man kan vända sig för att söka hjälp eller om man misstänker att en kompis ska giftas bort. SVT besökte Kärrtorps gymnasium för att prata med några elever om deras tankar kring utskicken.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/kampanj-ska-fa-fler-att-anmala-tvangsaktenskap

Jimmy.L
2019-05-28, 19:39
#74

Under flera års tid utsattes ”Sara” för hedersrelaterat våld av sin familj. Tillslut lyckades hon slå sig fri – och nu vill hon berätta sin historia.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/sara-blev-utsatt-av-hedersrelaterat-vald

Göstage
2019-05-30, 17:17
#75

Skolverket, med stöd från lärarförbundet, avråder i de nya  läroplanerna för undervisning om sexualitet och relationer från att använda begreppet ”hedersrelaterat våld och förtryck” i undervisningen. 🤐

"Ingen heder kvar hos skolverket och lärarförbundet", skriver författaren Lars Åberg om den lockpåläggningen.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2019-05-30, 17:25
#76

Man blir mållös.

Göstage
2019-05-31, 13:50
#77

#45 "En 23-årig man misstänks ha försökt mörda sin 18-åring syster efter han upptäckt att hon fanns på Tinder. Han högg henne flera gånger med kniv. När polisen kom till platsen var han nära att själv bli skjuten av en polisman. 23-åringen åtalades i dag för mordförsök på systern och för att ha försökt döda en polisman."---

"Det var nära att poliserna avlossade sina vapen. Det handlade om millisekunder, säger kammaråklagare Mårten Alvinsson."---

"Efter mordförsöket på henne uppstod spekulationer att knivskärningen var hedersrelaterad bland annat eftersom det framkom att hon gått med i Tinder, en dejtingtjänst. Det var motivet till att brodern drog kniv mot henne och anföll henne. Han ville inte acceptera hennes levnadssätt. – Det framgår av samstämmiga uppgifter, säger Mårten Alvinsson. Men det finns enligt honom inget som tyder på att broderns försöka att döda sin syster är hedersrelaterat. – Det ger en bild som inte är rättvisande. Det var en enskilds individs uppfattning om en annan, säger han."---

https://www.expressen.se/kvallsposten/bror-ville-doda-sin-syster-for-att-hon-var-pa-tinder/

Att "det var en enskilds individs uppfattning om en annan" behöver väl inte innebära att det inte var hedersrelaterat?🤔

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2019-05-31, 14:42
#78

Hedersvåld allt mer accepterad av myndigheten. 😕

Göstage
2019-06-01, 09:27
#79

#75 DN:s ledarsida överraskar med att kritisera skolverkets inställning.

"Så djupt olyckligt då att ett statligt verk, dessutom ett som ansvarar för något så fundamentalt som utbildning, fortsätter in i återvändsgränden med resonemang om att man inte ska ställa grupp mot grupp. Det kan man nämligen visst göra ibland, och bör också. 

Det finns en grupp som består av människor som vill bestämma över sitt eget liv, vem de vill älska, gifta sig med, vilken religion – om någon – de ska följa, vilka kläder de som vuxna individer vill bära. Och ytterligare en grupp, en stor, som inte berörs direkt av hederskulturen men som tycker att den strider mot grundläggande värderingar om frihet, jämställdhet och autonomi.

Och så finns ytterligare en grupp. Den anser att beslut om privatlivet inte ska fattas av individen utan av dennes föräldrar, bröder, kusiner, släkt och klan. Om Skolverkets ”referenspersoner” anser att dessa grupper inte bör ställas mot varandra bör verket hitta andra personer att låna sitt öra.

Det är alla myndigheters plikt att göra vad som står i deras makt för att den tredje gruppen ska marginaliseras och deras inflytande få ett snart och definitivt slut."

https://www.dn.se/ledare/skolverket-kan-inte-onska-bort-hederskulturen/ (ej betalartikel i nuläget.)

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2019-06-04, 08:41
#80

Förändringsarbete pågår om den officiella synen på hedersrelaterat våld. Johan Westerholm på Ledarsidorna.se:

"Socialdemokrater för Tro och Solidaritet vill skapa en egen svensk definition av hedersrelaterat våld. Inledningsvis får detta som effekt att om det implementeras en egen definition kommer inte internationell forskning komma att kunna användas i den svenska debatten utan Sverige får klara sig med det som bland annat professor Mattias Gardell vid Uppsala Universitet och nätverket kring honom och Antirasistakademien låter ta fram."---

"Enligt Socialdemokrater för Tro och Solidaritet är Hedersrelaterat våld en växelvis process där bland annat socioekonomiska faktorer och svenska patriarkala strukturer spelar en stor roll. Inte med en rad beskriver de att hedersrelaterat våld i form av könsstympning eller traditioner med heltäckande klädsel för minderåriga barn och kusingifte är en i allra högsta grad importerad företeelse. I ursprungskulturerna har hedersrelaterat förtryck funnits i tusentals år i syfte att kontrollera kvinnors sexualitet, hålla ihop egendomar och många andra skäl. För att en migrant passerar den svenska gränsen blir inte hedersrelaterat förtryck över natt en svensk socioekonomisk fråga eller något som har med #metoo att göra vilket Tro och Solidaritet implicerar."---

https://ledarsidorna.se/2019/06/tro-och-solidaritet-ger-sig-in-i-hederfortryck-debatten-blandar-bort-korten/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2019-06-18, 15:03
#81

#75ff Gulan Avci och Maria Nilsson från Liberalerna ifrågasätter Jämställdhetsmyndighetens ovilja att begreppet "hedersrelaterat våld och förtryck" skall skrivas in i läroplanen.

"I morgon tisdag (idag) har Arbetsmarknadsutskottet kallat upp Lena Ag, generaldirektör på Jämställdhetsmyndigheten, på Liberalernas initiativ, för att klargöra varför Jämställdhetsmyndigheten inte vill att ska skrivas in i läroplanen."---

"Och vi (L) kommer hålla ett extra öga på Jämställdhetsmyndigheten i fortsättningen för att säkerställa att flickor och pojkar som lever i hederns järngrepp aldrig lämnas åt sitt öde. Varken av myndigheter, politiker eller övriga samhället."

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/jamstalldhetsmyndigheten-maste-forklara-sig-28209

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2019-06-20, 07:47
#82

"En somalisk kvinna får skyddsstatus i Sverige, trots att hon varit delaktig i att tre av hennes barn tidigare könsstympats i utlandet."---

_"I mars 2018 beslutade Migrationsverket att kvinnan inte kvalificerade för skyddsstatus, eftersom hon varit delaktig i att tre av hennes barn könsstympats innan familjen kom till Sverige.
_

Enligt utlänningslagen ska en person inte beviljas skyddsstatus om denne gjort sig skyldig till grova icke-politiska brott i andra länder."---

"Men nu gör alltså Migrationsöverdomstolen en annan bedömning."---

"Eftersom Migrationsöverdomstolen är högsta instans i migrationsmål är domen prejudicerande och samtliga underinstanser ska rätta sig efter den. – Det har framförallt värde på hur man ska gå tillväga och göra prövningen när det är fråga om icke politiska brott som har begåtts i utomlands innan man har kommit hit, säger Erik Hjulström."

SR

Migrationsöverdomstolen anser sig alltså som överordnad lagen i det här fallet. Så den som gjort sig skyldig till icke politiska brott har alltså inget att frukta i Sverige, han är välkommen? Inte bara könsstympare, utan mördare, våldtäktsmän och vad de än har på sitt samvete kan räkna med att det inte bedöms särskilt graverande, när Migrationsöverdomstolen sagt sitt…

En JO-prövning eller granskning från domstolsverket borde vara givet!

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2019-06-20, 08:11
#83

Varför ens bekämpa könstypning när man låter föräldrar få stanna kvar som har tvingat barnen till detta?

Hayabusa
2019-06-20, 08:22
#84

#82 Jag har sagt det tidigare, men upprepar: IS-återvändarna kommer att komma hit och inget kommer att hända med dem. Denna dom visar tydligt att det precis vad som kommer att hända.

Göstage
2019-06-20, 08:26
#85

Nej, när lagvrängarna får säga sitt, snarare uppmuntrade än ifrågasatta av de politiska makthavarna, då blir ju det här resultatet.

Man har alltså utfärdat en prejudicerande dom i strid mot en lag - vad skall vi då med lagstiftning till? Låt några jurister få kontrollen och bestämma efter eget godtycke!

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2019-06-20, 08:40
#86

#85 Galet. Vem sa "ordning och reda i asylpolitiken"?

Göstage
2019-06-20, 08:46
#87

#85 Ja, om att han med det menar tillåtelse att köra över lagar så vet man vad som är att vänta…

Man borde inte vara överraskad, men det är snudd på otroligt, även i detta land, att man inte ens tolkar lagen utan helt enkelt sätter den ur spel för egna/någons dunkla syften.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2019-06-20, 08:57
#88

#87 Precis. Hur f-n kan det vara möjligt?

Göstage
2019-06-20, 16:37
#89

_"En man i 50-årsåldern högg i december ihjäl sin före detta hustru utomhus i Mölnlycke. Nu åtalas mannen och enligt åklagaren finns det ett tydligt hedersmotiv.
_

– Han accepterade inte att kvinnan gift om sig med en ny man, säger kammaråklagare Lotta Nielsen."---

 https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/man-atalas-for-misstankt-hedersmord-i-molnlycke

Fast "hedersmotiv" är väl bara en markering idag och inget som renderar högre straff.

https://www.svd.se/ny-hedersbrottslag-racker-inte

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2019-06-20, 17:55
#90

#89 Nej, verkligen inte. Rikta blickarna mot de verkliga förövarna - det vita patriarkatet 🤓

Jimmy.L
2019-06-24, 08:16
#91

Sommarlovet och utlandsresor kan innebära en risk för att barn och ungdomar blir bortgifta. Länsstyrelsen i Östergötlands nationella kompetensteam arbetar, på uppdrag av regeringen, för att alla ska återvända till skolbänkarna i höst.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/barn-och-unga-riskeras-att-giftas-bort-under-sommarlovet

Göstage
2019-06-25, 07:17
#92

Ett lagförslag om  att barn som riskerar könsstympas eller giftas bort får utreseförbud har brett stöd i riksdagen - det är nog bara MP och V som går emot det.  Återstår att se vad lagrådet och migrationsöverdomstolen har att anföra mot förslaget.

De man kommer att rädda är väl de barn som själva törs kontakta myndigheterna, övriga lär nog skickas iväg som tidigare.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2019-06-26, 07:29
#93

Det har inte pratats så mycket om dem. Men de finns. Pojkar och unga män som mot sin vilja förs utomlands på ”uppfostringsresor”. – Det här är en bortglömd grupp som är rätt stor, säger Mikael Thörn som är senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/pojkar-som-skickas-pa-uppfostringsresor-ar-en-bortglomd-grupp

Göstage
2019-06-26, 18:51
#94

Första minderåriga sommarlovsbruden (så vitt känt)  blev en fjortonårig flicka. 

"En man i 45-årsåldern sitter anhållen i Göteborg misstänkt för att ha fört sin dotter ur landet för att gifta bort henne. Flickan har tidigare varit omhändertagen då det funnits oro kring att hon skulle föras utomlands och giftas bort, enligt åklagaren. Nu har åklagaren begärt mannen häktad och häktningsförhandlingen äger rum i veckan."---

https://www.expressen.se/gt/pappa-misstanks-ha-fort-sin-dotter-ur-landet/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2019-06-26, 18:55
#95

Utvisa föräldrarna och ta i från dom rätten att återvända till EU.

Göstage
2019-07-01, 21:19
#96

Jonas Sjöstedt erkänner att Vänsterpartiet har underskattat det hedersrelaterade våldet i Sverige och vill nu se mer fokus på det framöver. Däremot ger han ingen ursäkt eller erkännande till partivännen Amineh Kakabaveh för hennes mångåriga kamp mot hedersvåldet, motarbetad av sin partiledning.

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2019-07-01, 21:28
#97

Finns lite hopp om vänstern ändå.

Göstage
2019-07-01, 21:54
#98

Gammalsturig som jag är känner jag att uttrycket "omvändelse under galgen" ligger på tungan, på väg ut.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2019-07-02, 15:25
#99

#96ff "Trovärdigheten i vår vänsterpolitik kräver att vi alltid har med de hedersutsattas perspektiv. Det är bra att Sjöstedt nu erkänner att han tidigare inte förstått problemens omfattning, men kampen mot hedersförtrycket kräver en uppdatering av hela den socialistiska jämlikhetspolitiken", skriver Amineh Kakabaveh (V) på Expressen debatt. 

"Nu säger Sjöstedt i en Expressenintervju att han själv tidigare inte förstått problemens omfattning. Men det är fegt att inte svara på frågan om han ångrar att partiledningen så ofta angripit mitt engagemang i hedersfrågorna. Att ständigt misstänkliggöra oss som velat lyfta frågorna har både försvårat debatten och skadat partiets förtroende. Jag hoppas att Sjöstedt i kväll tar chansen be om ursäkt för misstag som begåtts och visa att han leder ett parti som vågar ompröva och lära av sina misstag."

https://www.expressen.se/debatt/de-hedersutsattas-perspektiv-maste-finnas-i-hela-politiken-/

Återstår att se hur det blir med den där ursäkten…

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Carmarino
2019-07-02, 19:20
#100

#99 Är beredd att sätta en guldtia på att ursäkten uteblir.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Göstage
2019-07-03, 08:11
#101

Paulina Neuding på Dagens Samhälle ser ett ingrott mönster i Vänsterpartiets inställning till hedersfrågorna. Hon avslutar sin krönika:

 "Kakabaveh har enträget varnat för kvinnors utsatthet för hedersförtryck i Sverige, men det har också gjort henne kontroversiell i sitt eget parti och lett till konflikter med partiledningen. Själv talar hon om mobbing.

Är det en slump att det är just feministiska Vänsterpartiet som är sist ut att erkänna problemets allvar och omfattning – om det överhuvudtaget så Sjöstedts uttalande i Almedalen ska tolkas? Jag tror inte det. Oavsett om det har handlat om gruppövergrepp på festivaler eller trakasserier mot huvudsakligen kvinnliga bibliotekarier, är det just bland dem som skyltat mest med sin ”feminism” som man varit mest obenägen att tala om problemen. Vi har vid det här laget sett så många exempel på att påstådda ”feminister” blundar för förtryck och övergrepp mot kvinnor, att detta framstår som en del av ett större mönster."

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/jo-v-har-underskattat-hedersvaldet-med-eftertryck-28533

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2019-07-03, 13:05
#102

#77 Den 23-årige man som försökte mörda sin syster för att hon "var på Tinder" har av tingsrätten dömts till tio års fängelse. Åklagaren valde dock inte att rubricera det som hedersbrott, vilket han förklarar med att, citat,  "det var en enskild individs uppfattning om en annan".

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2019-07-03, 13:10
#103

Märkligt att man inte vågar klassa det som hedersvåld.

Göstage
2019-07-03, 13:31
#104

Förstår heller inte undfallenheten- även hedersvåld utlöses ju inte sällan på grund av  "en enskilds uppfattning om en annan". 

Sedan känns ju hedersbrottsrubriceringen mest som en tom markering idag, så mycket strängare straff brukar det inte medföra.

"Rättsväsendet behöver  bli tydligare med att lyfta fram hedersmotivet", tycker kommissarie Anne Asp (ej i samband med ovanstående fall).

"Det visar den utsatta personen att den tas på allvar, men är också en viktig signal från samhället. Anne Asp drar en parallell till införandet av hatbrott som straffskärpande grund."---

https://www.kkuriren.se/nyheter/katrineholm/polisens-expert-skarp-straffen-for-hedersbrott-sm4853297.aspx 23 april 2019

Vi får se om den nyligen presenterade utredningen om straffskärpning för hedersrelaterade brott leder till något…

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2019-07-03, 16:08
#105

#33 Högsta domstolen beviljar inte prövningstillstånd till den man som dömts till livstids fängelse samt livstids utvisning efter att han knivdödat sin hustru inför ögonen på deras barn. Därmed står domen fast.

https://www.expressen.se/gt/dom-for-knivmord-star-fast-hd-nekar-provning/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Carmarino
2019-07-08, 16:25
#106

Intressant debattartikel om hedersvåldet av Carolin Ekman, konsult och goodwillambassadör för riksorganisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime. (Än så länge inte betalartikel.)

Är det alltid fel att ställa grupper mot varandra?

Att driva politik, att forma och upprätthålla ett samhälle, kräver att man ständigt gör val, prioriterar och värderar.

När politiker som styr en kommun väljer att använda sin budget för att bygga en lekplats istället för att förbättra maten på ett äldreboende – då ställs grupper mot varandra.

När Sverige ger uppehållstillstånd till män som har haft tillräckligt med pengar och fysisk styrka att ta sig hit, istället för att lägga mer biståndspengar på att stödja de allra fattigaste flickorna och kvinnorna som inte kan fly länder där en kvinnas status är extremt låg – då ställs grupper mot varandra.

Det kan diskuteras om besluten i de två exemplen är bra eller mindre bra – poängen är att det är omöjligt att föra politik utan att vara beredd att prata om och prioritera olika grupper, eller åsikter för den delen.

-----

Sverige som nation måste våga ställa idéer mot varandra, och våga erkänna att vissa åsikter är bättre än andra. Jag tycker till exempel att idén om att en flicka har rätt att själv bestämma över sin sexualitet och sitt liv är en bra idé. Det är en bättre idé än den om att en förälder har rätt att skära av sin dotters klitoris med ett rostigt rakblad utan bedövning. Det borde vara extremt lätt att ta ställning mot sådana värderingar. Att många i Sverige fortfarande får ångest över den tanken är pinsamt.

Så, ja, jag tar ställning för en grupp, människor som är utsatta för hedersförtryck. De förtjänar, liksom alla andra i Sverige, att fritt kunna forma sina liv som individer. En grupp som alla i Sverige borde finna modet att backa upp.

https://www.hd.se/2019-07-08/ar-det-alltid-fel-att-stalla-grupper-mot-varandra


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Göstage
2019-07-08, 16:31
#107

#106 Ja, grupper ställs ideligen mot varandra, trots politikernas påståenden att det inte sker, eller att det inte bör diskuteras. Instämmer förstås med GAPF i deras ställningstagande.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2019-07-08, 17:21
#108

Klart det blir grupp mot grupp men det vågar dom inte erkänna.

Jimmy.L
2019-07-11, 17:15
#109

Idag inleds rättegången mot den man som misstänks ha mördat sin exfru vid en återvinningsstation i Mölnlycke. Det var i slutet av december förra året som den 39-åriga kvinnan överfölls och mördades. Enligt åklagare Lotta Nielsen är motivet hedersrelaterat.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=7261449

Göstage
2019-07-18, 10:47
#110

Bra att Juno Blom fått politiskt inflytande - nu kanske det händer något kring hedersfrågorna!

 Men är det verkligen nödvändigt att på sossevis tillsätta ännu en utredning- är inte frågan tillräckligt utforskad vid det här laget? Vad mer behöver man veta?

https://www.svt.se/nyheter/ny-utredning-tillsatts-om-hedersbrott

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2019-07-19, 21:03
#111

En då 14-årig flicka från Göteborg som fördes ut ur landet för två år sedan tros vara bortgift, och fadern åtalas nu för grov egenmäktig med barn. Även modern är misstänkt för delaktighet, men hon går ej att få kontakt med. Enligt GP uppges flickan befinna sig i Nablus i Palestina.

Källa

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2019-07-19, 21:07
#112

Lämpligt straff borde vara indraget medborgarskap men det kommer inte att hända.

Göstage
2019-07-19, 21:13
#113

#112 Nej, det kanske inte ens blir fällande dom…

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2019-08-10, 15:46
#114

Drygt 550 samtal från hela landet har till och med juni i år besvarats av den nationella stödtelefon som är rådgivande i frågor kring hedersvåld.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=7277444

Göstage
2019-09-24, 16:24
#115

#33 Hovrätten skärpte straffet i Mellerudsmålet till livstid. Hovrätten bedömde det hedersrelaterat, vilket tingsrätten inte gjorde.

"Mannen dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse för knivmordet. Ett straff som skärptes av hovrätten till livstids fängelse. Enligt domstolen var motivet till mordet hedersrelaterat, vilket ansågs försvårande."---

"Han överklagade hovrättens fällande dom till Högsta domstolen, HD. Mannen menade själv att han saknade uppsåt. Men HD beviljade inte prövningstillstånd. Efter avtjänat straff ska mannen utvisas ur Sverige på livstid."

https://www.expressen.se/gt/krim/han-knivmordade-frun-infor-barnen/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Carmarino
2019-09-24, 18:17
#116

#115 Är utvisningen på livstid lika lång som livstids fängelsestraffet? 🤔


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Göstage
2019-09-24, 18:23
#117

#116 🙂

När det väl är dags är nog utvisningen upphävd.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Carmarino
2019-09-24, 18:25
#118

#117 Förmodligen. Det finns väl inget land att utvisa till då.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Göstage
2019-09-24, 18:29
#119

#118 Kanske inte "från" heller…🤔

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Carmarino
2019-09-24, 18:51
#120

#119 Nej, kanske det. Det beror väl på hur länge "livstid" är.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Jimmy.L
2019-09-27, 07:59
#121

Vad måste du göra som du inte vill? Vad får du inte göra som du vill? Med frågorna går det att upptäcka hedersvåld menar 19-åriga västeråsaren Midia Moloudpoor, som åker runt i Västmanland och föreläser om hederskultur och kvinnors situation.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/midia

Göstage
2019-09-27, 08:55
#122

#121 Begåvad infallsvinkel! 👍

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2019-09-30, 11:11
#123

#89 #109 GT har en sorglig och skakande berättelse om en kvinna som mördades i Mölnlycke.i december förra året av sin sin före detta make, en kusin som hon tvingats gifta sig med som sextonåring. (Artikeln är ännu inte premiummaterial.)

"Hon visste att hon skulle dö. Förtvivlat sökte hon samhällets skydd, undan sin dödsdom, men möttes av nedlagda polisanmälningar och avvisade kontaktförbud. Trots att både myndigheter och släkt kände till hoten – sedan hon träffat en man som inte är irakisk kurd utan svensk – mördades hon i december 2018 vid en sopstation. På måndagen faller domen. I hemlighet skrev hon en självbiografi – en berättelse om hedersförtryck som hon ville få ut om hon skulle dö – som GT nu kan publicera utdrag ur."---

https://www.expressen.se/gt/qs/hon-mordades-for-heder-trots-larmen-om-dodshoten/

Uppdatering: mannen dömdes till livstids fängelse av tingsrätten.

https://www.expressen.se/gt/ex-maken-doms-for-mordet/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2019-09-30, 12:13
#124

#123 Kompletterande uppgifter.

Uppdatering: mannen dömdes till livstids fängelse av tingsrätten.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/b5W3Ve/ex-make-domd-till-livstid-for-hedersmord-pa-kvinna

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2019-10-01, 09:11
#125

När Pernilla Ericson på Aftonbladets ledarsida kan skriva en rak och fördömande ledare om hedersmord utan att lägga in en Schymansk brasklapp om "samma våld mot kvinnor överallt" så förstår man att det är högt vatten.  

"Vi måste våga tala öppet om problemet", skriver hon.  Ett "problem" är väl att de kretsar Ericson företräder tidigare tystat ner de som faktiskt vågat tala öppet om det? Men välkommen till oss som ni brunsmetat,  huvudsaken är att fler arbetar för att  hedersmorden bekämpas.

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/qLXK3o/annu-en-hedersmordad-kvinna-som-skrek-pa-hjalp

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Carmarino
2019-10-01, 09:26
#126

#125 Va, är det ett problem? Trodde bara det fanns utmaningar numera. 😉


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Jimmy.L
2019-10-01, 10:36
#127

Ja alla som försökt diskutera hedersvåld är ju rasist. Det vore ju bra om dom vågar ta tag i debatten om hedersvåldet.

Göstage
2019-10-01, 10:37
#128

#127 Jonna och Anders rycker nog snart ut för att "bredda debatten "…

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2019-10-08, 07:43
#129

När Sara var 18 år blev hon bortgift under en semester till föräldrarnas hemland. Med hjälp av hennes kontakt på socialen lyckades hon ta sig tillbaka till Sverige. I dag lever hon under skyddad identitet och saknaden efter barnet som är kvar i landet är stor.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/hon-blev-bortgift-under-familjens-semesterresa-jag-hade-aldrig-traffat-mannen

Jimmy.L
2019-10-21, 07:37
#130

I år ska alla chefer och HR-personal gå en grundläggande utbildning kring våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck. Anledning är att hedersvåld och våld i nära relationer ökar i Karlskrona.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/karlskrona-kommun-utbildas-i-hedersvald

Jimmy.L
2019-12-11, 07:59
#131

Sexualitet är en central del inom hederskulturen och för att övervaka flickors och kvinnors sexualitet används olika kontrollmekanismer som barnäktenskap, könsstympning och könssegregering. – Sexualitet ses som ett vapen mot familjens heder, säger forskaren Devin Rexvid.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/forskare-kvinnors-sexualitet-ar-ett-vapen-mot-familjens-heder

Jimmy.L
2020-01-04, 06:54
#132

Som tonåring ville Helena vara frigjord som Lady Gaga. I stället var islamistisk friskola, föräldrar som stöttade IS och en ständig kontroll av oskulden hennes verklighet. I jakt på frihet lever hon nu ett tillfälligt dubbelliv och fasar för att hon snart kommer att behöva ta det livsfarliga steget: att fly hedern. Nadia tog samma steg för nio år, fyra namn och fjorton adresser sedan. Hon lever fortfarande på flykt från pappan, som ville att de skulle förbi ”rena muslimer” i ett Europa ”fyllt av syndare” när de kom hit. – Jag insåg att det inte fanns någon Gud. Eller fara heller för den delen. Bara pappa, säger Nadia.

https://www.expressen.se/premium/nyheter/helena-och-nadias-pappor-stoder-is-redo-att-doda-dottrarna-for-hedern/

Göstage
2020-01-04, 08:14
#133

Och samhället vill inte (orkar inte, kan inte, törs inte)  stöta sig med fäderna…

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-01-04, 08:16
#134

#133 Då åker ju rasistkortet upp snabbare än en fotbollsdomare hinner varna en spelare.

Jimmy.L
2020-01-05, 08:10
#135

När det stod klart att pappan planerade att gifta bort den 16-åriga dottern under lovet blev hon vettskrämd – och larmade i skolan direkt. Trots det hände det som inte fick ske. – Jag sa att det var olagligt att göra det i Sverige. De sa att ingen skulle få veta det, sa den unga, ensamkommande killen hon gifte sig med i polisförhör. Det skulle visa sig bli ett unikt rättsfall i Sverige 2019: Av de 124 inledda förundersökningar gällande äktenskapstvång under året var detta det enda som ledde till en fällande dom.

En kartläggning som Expressen gjort visar att det sedan 2015 inletts 397 förundersökningar om äktenskapstvång. Trots det har bara 20 personer åtalats för brottet sedan dess och antalet som dömts i domstol går att räkna på fingrarna.

https://www.expressen.se/premium/nyheter/flickan-som-forsvann-jag-ville-inte-forstora-mitt-liv/

Lär bli betalartikel tyvärr.

Göstage
2020-01-10, 11:35
#136

#123 Hovrätten har nu fastslagit att Mölnlyckemordet den 21  december 2018 var hedersrelaterat. Rent straffmässigt gör det dock ingen skillnad, då mannen dömdes till livstid i tingsrätten, ett straff som kvarstår.

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-01-20, 07:05
#137

Att ge hedersbrott en egen brottsrubricering i brottsbalken – det är ett av de 64 krav som föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, lämnade över till regeringen på Fadimegalan, som hölls i dag på Berns i Stockholm.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7388017

Göstage
2020-01-20, 08:15
#138

#137 En fråga som SD motionerat om i riksdagen men fått kalla handen på. Väntat att reportern inte nämner det, däremot får MP-ministern berätta att januarijuntan kommit fram till att man skall "titta" på det.(#21)

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/hedersbrott-som-egen-kategori-i-brottsbalken_H5022060

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-01-20, 08:31
#139

#138 Dom goda försöker ta på sig att det var deras idé.

Göstage
2020-01-20, 08:35
#140

Javisst, och politikern är endera dåligt påläst eller springer vännernas ärenden. Antagligen bådadera.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2020-01-21, 08:30
#141

#24 Så har ännu ett år gått sedan Fadimes död. Idag är det arton år sedan Fadime fick plikta med sitt liv i hederns namn, och mycket är tyvärr sig likt sedan den tiden, konstaterar Amineh Kakabaveh på Expressen debatt.

"18 år efter Fadimes död talas det fortfarande om ”vår misslyckade integrationspolitik”. Trots alla välmenande insatser visar olika undersökningar att hedersförtryck av ungdomar, barn och särskilt mot unga flickor ökar. Har staten och kommunerna verkligen tagit Fadimes önskan om att integrera föräldrarna till alla dessa försvunna barn på allvar? 

Kan man efter två årtionden säga att man tagit krafttag i enlighet med Fadimes önskan, när en rad etniska och religiösa organisationer fortsätter tillämpa hedersnormer? Eller när vi ständigt får läsa om att flera organisationer motarbetar jämställdhet och anlitar hatpredikanter och lyckas få sin verksamhet finansierad med statliga bidrag?"---  

https://www.expressen.se/debatt/moralpoliserna-fortsatter-sin-jakt-i-hederns-namn/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2020-02-10, 13:02
#142

I mer än tio år kunde familjefadern plåga sin hustru och sina barn och tillskansa sig assistansersättning utan att skola,  kommun och Försäkringskassan hade en susning om vad som pågick.

"På måndagen föll domen mot en pappa som stått åtalad för hedersrelaterat våld riktat mot sin familj. Bland annat ska mannen, som är aktiv i en moské i Hässleholm, ha misshandlat sin dotter med ett kebabspett, hållit sin fru inspärrad i tio år och tvingat sina döttrar att bära slöja. Han döms av Hässleholms tingsrätt till åtta års fängelse. ”Pappa vill att barnen ska vara isolerade och inte beblanda sig med svenskar för att lära sig den svenska kulturen”, står det i journalen från socialtjänsten."---

"Den äldsta dottern har från det hon var tolv tills hon fyllde 21 år tvingats spela handikappad för att hennes pappa skulle få assistansersättning. Någon undersökning av läkare har aldrig skett, eftersom pappan förbjöd det."---

"Mannen ska också betala skadestånd till hustrun och de fyra barnen med vardera 115 000 kronor."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/pappa-i-hassleholm-kan-fa-fem-ars-fangelse-for-hedersvald-misshandlade-dotter-med-kebabspett

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Carmarino
2020-02-10, 14:52
#143

#142 Märkligt att de kunde få ut assistansersättning utan läkarundersökning. Det händer ju rätt ofta att den som är sjuk inte får någon ersättning ens med läkarundersökning. Många kämpar för att få ersättning, men F-kassans egna läkare dömer ut läkarundersökningar utan att ens ha träffat personen ifråga. Hur kan då en man få ersättning trots att han förbjuder undersökning av barnet?


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Jimmy.L
2020-02-10, 15:13
#144

#143 Ja det är väldigt märkligt.

Göstage
2020-02-19, 09:54
#145

Vänsterpartiet vill vi ju inte se strängare straff, men nu   vill deras rättspolitiska talesperson Linda Snecker se straffskärpningar mot sexförbrytare. Förslaget innehåller som vanligt det vanliga "breda perspektivet" på gärningsmännen, men vill man tolka det välvilligt så sticker en av punkterna ut nämligen formuleringen: "Utveckla medgärningsmannaskapet så att fler enklare och tydligare kan åtalas för hedersrelaterad brottslighet".

Antar att det utomparlamentariskt vakande ögat Dinamarca kommer att slå ner på den…

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-02-19, 10:03
#146

”Vänsterpartiet tycker att det talas för mycket om strafflängder och hårdare straff. Vi vill istället angripa kriminalitetens orsaker och fokusera på det brottsförebyggande arbetet. Kunskap, relevant vård och behandling är en mer framgångsrik väg. Forskning visar dessutom att längre och hårdare straff i väldigt liten utsträckning avskräcker människor från att begå brott.”

Dubbel moral.

Jimmy.L
2020-02-24, 15:23
#147

Minst 234 unga stockholmare lever med hedersnormer. 28 av dem är pojkar eller unga män.

https://mitti.se/lansnyheter/flera-stockholm-hedersnormer/?omrade=hela-stockholm&view=app

Jimmy.L
2020-02-27, 12:43
#148

Mannen mördade sin exfru vid en sopstation. Motivet: Heder. Han vägrade acceptera sitt livstidsstraff och överklagade till Högsta domstolen – som nu meddelar att de nekar honom prövningstillstånd.

https://www.expressen.se/gt/krim/hogsta-domstolens-besked-till-domde-hedersmordaren/

Göstage
2020-03-20, 13:28
#149

_"En kvinna kidnappades från Stockholms centralstation och tvingades in i en bil. Efter nästan 20 mils färd kraschade den misstänkte gärningsmannen rakt ner i diket och voltade.
_

Den 21-årige föraren misstänks för mordförsök och människorov – och ett hedersmotiv utreds."---

"Han misstänks också ha misshandlat kvinnan under eftermiddagen, framgår det i tingsrättens handlingar."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/vQKLeV/man-misstanks-ha-kidnappat-kvinna-i-bil-och-kraschat-ner-i-dike

Återstår att se vad polis och åklagare lyckas komma fram till. Nog risk att det slutar som "vårdslöshet i trafik".

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-03-26, 07:16
#150

Det finns en oro för att det hedersrelaterade våldet ska öka under coronakrisen. Dels eftersom flickor riskerar att bli isolerade i sina hem om skolor stänger, och dels på grund av att äldre släktingar riskerar att dö i förtid av coronaviruset – något som kan skynda på bortgiften.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/okning-av-orosamtal-i-coronatider

Jimmy.L
2020-03-28, 07:23
#151

En unik nationell kartläggning visar att 199 personer, mestadels barn, fördes bort från Sverige förra året utifrån hedersrelaterade anledningar.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=7440355

Jimmy.L
2020-04-09, 20:22
#152

En man i 20-årsåldern attackerades upprepade gånger med kniv i Stadsparken i Motala. Nu åtalas en 17-åring för mordförsök. Enligt åklagaren är händelsen hedersrelaterad.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/17-aring-atalas-for-hedersrelaterat-mordforsok-i-motala

Jimmy.L
2020-04-16, 20:22
#153

Sedan 2018 Barnafrid vid Linköpings universitet haft uppdraget att öka kompetensen kring hedersrelaterat våld och förtryck hos landets barnahus. På grund av coronapandemin har de konferenser som skulle avsluta uppdraget fått ställas in. Därför har regeringen förlängt Barnafrids uppdrag, så att konferenserna kan hållas under hösten.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/regeringen-forlanger-linkopings-universitets-uppdrag-om-hedersrelaterat-vald-och-fortryck

Jimmy.L
2020-04-20, 08:48
#154

Vem ser till att barnets begränsningar utgår från adekvat oro kring smittspridning och inte är ytterligare ett sätt att begränsa livsutrymmet, ett socialt våld förklätt i omsorg? skriver Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck.

https://www.expressen.se/debatt/hedersvaldet-kan-oka-under-distanseringen/

Jimmy.L
2020-04-23, 07:27
#155

Tolv fall av hedersrelaterat våld mot barn och unga blev resultatet förra året, när Falkenbergs kommun för första gången började räkna antalet inkomna ärenden.

https://sverigesradio.se/artikel/7458010

Göstage
2020-05-13, 08:17
#156

Inte så lite överraskande har Annika Strandhäll (S) gjort gemenskap sak med Amineh Kakabaveh (f.d. V) i hedersnormfrågan på Expressen debatt.

"Kampen mot hedersförtrycket fortsätter och kräver modiga politiska beslut. Föreningar och samfund som rättfärdigar hedersförtryck ska inte ges offentliga bidrag. Religiösa skolor ska stoppas", skriver de. 

https://www.expressen.se/debatt/240-000-vaxer-upp-med-hedersnormer/

Kanske ännu ett tecken på tillnyktringen inom Socialdemokratin?

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2020-05-13, 08:56
#157

#156 Hmm…hoppas kan man, men jag är inte övertygad. Det finns fortfarande många som relativiserar hederskultur och menar att den är "allmängiltig". Vilket gör att problematiken lever kvar - och frodas.

Göstage
2020-05-13, 09:06
#158

#157 Ja, en debattartikel lär inte kunna göra någon skillnad i den saken, men "många droppar små" heter det ju! 

Kakabaveh är en orädd sanningssägare i sådana här frågor och lyckas hon fånga sossarnas öra så ser jag det som något positivt. Strandhäll var däremot ett överraskande namn i sammanhanget för mig, och där behövs det nog ytterligare framsteg innan man törs satsa en slant på fortsatt klarsyn. Men det känns som ett fall framåt…

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2020-05-13, 09:23
#159

#158 Hoppet lever :)

Jimmy.L
2020-05-28, 06:39
#160

På grund av stängda gränser under coronakrisen finns det risk att arrangerade äktenskap istället kan ske över nätet, så kallade digitala äktenskap. – Vi tänker att det är många bröllop som är planerade i sommar och när man då inte kan resa iväg är det här en risk, säger Linda Hansson som är utvecklingsledare för Resursteam heder i Göteborgs stad.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/oro-for-arrangerade-distansaktenskap-over-natet-under-coronakrisen

Jimmy.L
2020-06-01, 06:22
#161

Allt fler unga som lever i hedersrelaterat våld och förtryck söker sig till centret Origo för stöd. Inför sommaren har en kampanj som riktar sig till unga som riskerar att utsättas för äktenskapstvång eller bli bortförda och kvarhållna utomlands mot sin vilja lanserats.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/rekordmanga-nya-ungdomar-soker-sig-till-origo-for-stod-kring-hedersrelaterat-vald-och-fortryck

Jimmy.L
2020-06-05, 07:01
#162

Polisen i Borås får signaler om att män rör sig runt föreläsningar som handlar om hedersrelaterat våld och förtryck. De misstänker att männen är där för att påverka kvinnorna att inte delta på föreläsningarna.

https://sverigesradio.se/artikel/7488599

Jimmy.L
2020-07-14, 11:06
#163

En 18-årig man har åtalats för att ha knivhuggit en 17-åring som umgicks med hans syster. Åklagaren konstaterar att det kan ligga ett hedersmotiv bakom attacken. – Jag får inte ha flickvän och hon får inte ha pojkvän, vi är muslimer, säger den misstänkte i förhör.

https://nyheteridag.se/jag-forsokte-hugga-han-wallah-18-aring-atalas-for-mordforsok-pa-systerns-kompis/

Göstage
2020-08-04, 09:17
#164

John Norell, Fria Moderata studentförbundet och Kim Nilsson, Öppna Moderater, undrar varför de som inte minst i dessa Pridedagar predikar om HBTQ-frågor blir så försagda när det kopplas till hedersrelaterade ämnen. Ur ett debattinlägg i GP:

"HBTQ-personer är särskilt sårbara för hedersrelaterat våld och förtryck. Det är en av slutsatserna från en forskningsrapport från Örebro universitet där hedersrelaterat våld studerats och som publicerades 2019."---

"Att bryta upp med sin familj och sin sociala kontext är otroligt svårt. Att leva under hedersförtryck med hög grad av ekonomisk, politisk, religiös, social och kulturell slutenhet är att befinna sig i en stark beroendeställning. Att ta steget ut ur garderoben innebär konverteringsterapi, tvångsgifte och hot och våld och mot livet vilket gör att få vågar berätta. Att myndighetssverige därtill inte tror på deras upplevelser när de väl vågar öppna upp sig för en lärare, kurator eller socialtjänstarbetare är minst sagt ett svek från samhället.

Tyvärr är det en fråga som varit alltför känslig för många partier till vänster att lyfta. Det är inte heller en fråga som RFSL driver, av rädsla eller av feghet. Om vi tycker att individens rätt till sin sexualitet är något som alla i Sverige bör få åtnjuta så behöver vi inse att hederskulturer och normer är ett problem."---

https://www.gp.se/debatt/hederskultur-%C3%A4r-en-bortgl%C3%B6md-hbtq-fr%C3%A5ga-1.32066645

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2020-09-11, 13:50
#165

Nya uppgifter kring uppmärksammat mord.

"Det brutala knivdådet i Kiruna, som skedde i mitten av juli, utreds nu som ett hedersmord, enligt kammaråklagaren Lindha Strömberg.

– Det finns tydliga indikationer på att det handlar om heder. Det var den 15 juli som en man i 20-årsåldern mördades på en av lokaltrafikens bussar i centrala Kiruna. Tre personer, en pappa och hans två söner, som båda är under 18 år, greps kort därefter och är nu misstänkta för mord."---

"Eftersom att det misstänkta mordet nu utreds som hedersmord kan straffvärdet bli högre. – Det blir försvårande omständigheter enligt en ny ändring i brottsbalken. Det var försvårande omständigheter även innan, men den 1 juli i år kom en egen punkt kring detta som förtydligade lagen. Så straffvärdet blir högre."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/kammaraklagaren-om-knivdadet-i-kiruna-det-handlar-om-heder

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

 • Redigerat 2020-09-11, 13:51 av Göstage
Jimmy.L
2020-09-13, 19:58
#166

Ayla var bara 14 år när hon tvingades gifta sig med en mer än dubbelt så gammal man. De följande 15 åren tillbringade hon som fånge och slav i sitt eget hem i Malmö.

Ingen vet hur många kvinnor som faller mellan stolarna och som ingen någonsin ser. Men Ayla är en av dem.

https://www.expressen.se/kvallsposten/ayla-14-giftes-bort-levde-som-fange-mitt-i-malmo/

Göstage
2020-09-20, 08:01
#167

#166 Skogkär twitterkommenterar detta uttalande:

"Kvällspostens reportage om ”Ayla” som giftes bort som 14-åring och isolerades i sin lägenhet har väckt starka reaktioner bland både läsare och politiker.

"– Att det finns kvinnor som lever i den här situationen i Malmö var något nytt för mig. Nu tycker jag att vi borde utreda möjligheten till obligatorisk SFI och samhällskunskap nationellt, säger Sedat Arif (S), kommunalråd i Malmö.""---

https://www.expressen.se/kvallsposten/efter-granskningen-politiker-vill-infora-obligatorisk-sfi/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2020-09-30, 09:32
#168

"Åsa Lindhagen (MP): "Vårdens kompetens om hedersproblematik måste öka". Och regeringens också, väl? Idag kommer ett betänkande från Hedersbrottsutredningen.

"I Januariavtalet punkt 42, Stoppa hedersbrotten, står det bland annat att kompetensen om hedersrelaterat våld och förtryck ska öka.

– I dag handlar inte diskussionen längre om huruvida hedersrelaterat våld finns eller inte i Sverige, nu ligger fokus på vad vi behöver göra åt våldet. Vi behöver öka kompetensen mycket mer, inte minst inom socialtjänsten och sjukvården, om vad som menas med hedersrelaterat våld och vilka konsekvenser det får, säger Lindhagen."---

https://www.altinget.se/artikel/aasa-lindhagen-mp-vaardens-kompetens-om-hedersproblematik-maaste-oka

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-09-30, 09:46
#169

#168: Vänsterpartiet lär väl försöka bromsa det förslaget, dom vägrar ju nämna hedersvåld.

Jimmy.L
2020-09-30, 18:56
#170

En flicka i Södertälje som tvångsplacerats på ett familjehem, rymde med sitt pass för att följa med sin pappa till sitt hemland där hon ska ha ingått ett barnäktenskap. Nu kritiseras Södertälje kommun av Justitieombudsmannen.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/flicka-rymde-fran-familjehem-giftes-bort-i-utlandet

Jimmy.L
2020-10-01, 13:13
#171

Antalet flickor som blir bortgifta världen över väntas öka med en halv miljon i år, alltså ytterligare nästan 1 400 varje dag, till följd av pandemin. Det skriver Rädda Barnen i en rapport.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/dldX9A/1-400-fler-flickor-gifts-bort--varje-dag

Göstage
2020-10-01, 13:20
#172

#171 😢

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-10-02, 19:33
#173

En 14-årig flicka från Sörmland hade bestämt träff med en pojke i smyg för att gå på bio. När föräldrarna upptäckte lögnen misshandlade de flickan så svårt att hon bröt näsbenet. Nu döms föräldrarna av tingsrätten.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/14-arig-flicka-skulle-ga-pa-bio-med-pojkvan-misshandlades-av-foraldrarna

Jimmy.L
2020-10-03, 06:27
#174

En 16-åring flicka i en mindre ort i Skåne har nu fått utreseförbud. Bakgrunden är att myndigheterna misstänker att hon är på väg att giftas bort med en äldre kusin i Saudiarabien.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/flicka-fick-utreseforbud-skulle-giftas-bort-med-kusin-i-saudiarabien

Göstage
2020-10-07, 10:37
#175

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) förvånar med klarspråk om Hederskulturen. Regeringen har dock en del att leva upp till i form av att omsätta ord till handling…

"Det handlar om att varje människa ska ha makten över sitt liv och att barns rättigheter ska gälla alla barn. Flickor ligger sömnlösa på nätterna för att de är rädda för att de ska giftas bort och utsättas för våldtäkter.

Inom ramen för hedersrelaterat våld och förtyck är det inte bara flickor som drabbas, även pojkar drabbas. Andra utsatta grupper är HBTQ-personer och barn med funktionsnedsättning.

– Pojkar drabbas exempelvis genom att de tvingas hålla koll på och kontrollera sina systrar, även om det är något som de inte vill göra. Om du är utsatt och är i behov av stöd och hjälp ska du få det oavsett vem du är eller hur du definierar dig, säger Lindhagen.---

https://www.altinget.se/artikel/aasa-lindhagen-mp-vaardens-kompetens-om-hedersproblematik-maaste-oka

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

 • Redigerat 2020-10-07, 10:39 av Göstage
Hayabusa
2020-10-07, 11:05
#176

#175 Jag som trodde att vi inte hade hederskultur, alternativt arbetat bort den, i Sverige?

Jimmy.L
2020-10-07, 11:20
#177

#176: Nejdå att arbeta bort det kallas för rasism.

VSK
VSK 
2020-10-07, 11:24
#178

#176:

Det där är bara en helt vanlig vända-kappan-efter-vinden-teknik.
Ungefär som PK när de sa att alla "ensamkommande från Afghanistan" var dödsdömda att åka tillbaka till det land många åker på semester till. Nu heter det "alla ensamkommande som kommer från Iran" istället.

De (PK) tror man glömmer bort allt efter tre veckor.

35 titlar: 20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen, 2 Svenska Cupen & 1 Fortaxa Cup.

Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika [https://minafoton.ifokus.se](). Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla [https://fagelskadning.ifokus.se]().

Hayabusa
2020-10-07, 11:37
#179

"Hederskultur har djupa historiska rötter i Sverige – och sträcker sig långt in i modern tid."

Men även här kommer multikulturen till undsättning:

"När en kulturell uppfattning ifrågasätts öppet, blir det möjligt för människor att ansluta sig till kritiken och att välja andra vägar. I det tidigmoderna Sverige gick förändringar långsamt eftersom samhället var mer homogent när det gällde könsuppfattningar och religiöst grundade föreställningar. I ett mångkulturellt samhälle finns det alternativa vägval som individen har tillgång till."

Sammanfattning: Sverige är en nation med, sedan lång tid, en hederskultur som är djupt cementerad i samhället. Men tack vare en utbredd multikultur blev det ändring, till det bättre, på denna kultur.

Där ser man, hederskultur är alltså en gammal svensk tradition? Kanske den enda inhemska kultur vi "bidragit" med?

Källa: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/jWGze/hedersfortryck--en-gammal-svensk-tradition

Göstage
2020-10-07, 13:07
#180

#179 Artikeln har visserligen några år på nacken, men är väl ett exempel på den moderna svenska PK-paradgrenen whataboutism?

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-10-07, 14:23
#181

Finns väl ingen svensson som tvingar sina döttrar idag att vara oskuld och förbjuden att umgås med killar eller gifta sig med sin kusin?

Hayabusa
2020-10-07, 14:56
#182

#180 Japp, ett praktexemplar.

Göstage
2020-10-12, 09:49
#183

Omar Makram, sakkunnig i Riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela & Fadime påminner om att det var Internationella flickdagen igår, och skriver på Dagens Samhälle:

"Flickorna inom hederskulturen är förmodligen den mest utsatta gruppen i Sverige i dag. De utsätts eller riskerar att utsättas för barnäktenskap, oskuldskontroller, könsstympning och extrem kontinuerlig kontroll över deras liv. Deras frihet begränsas. Därför är det viktigt att hjälpa och skydda dem på alla möjliga sätt!"---

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/gapf-skydda-flickorna-som-utsatts-hedersfortryck-33907

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-10-12, 10:04
#184

#183: Otroligt viktigt att ta upp det då dom goda försöker hitta ett sätt att sopa det under mattan.

Göstage
2020-10-22, 11:12
#185

Åklagaren pläderar för att knivmordet ombord på en buss i Kiruna i somras var hedersrelaterat, skriver TT.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-10-24, 19:27
#186

Pappan reste till Irak för att gifta bort den äldsta av sina två döttrar.

Men tack vare socialtjänsten i Växjö och utrikesdepartementet stoppades giftermålet, skriver Smålandsposten.

Familjen är numera tillbaka i Sverige, men döttrarna bor på hemlig adress.

https://www.expressen.se/kvallsposten/pappan-skulle-gifta-bort-sin-15-ariga-dotter-stoppades/

Jimmy.L
2020-10-30, 20:07
#187

Motverka hedersförtryck och ge kvinnor mer makt i sina relationer. Det hoppas Moderaterna i Södertälje uppnå med sitt förslag att göra det till praxis att betala ut försörjningsstöd direkt till kvinnorna.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/m-forslag-ge-forsorjningsstodet-till-kvinnorna

Jimmy.L
2020-11-03, 06:41
#188

Över 800 barn och unga har hittills i år hört av sig till Rädda Barnens nationella stödchatt mot hedersrelaterat våld, jämfört med 550 hela förra året.
"Jag har varit inlåst precis hela sommaren. Mina föräldrar säger att det är på grund av corona, men det känns som en ursäkt för att ha koll på mig", säger en 20-åring.
Nu utökar Rädda Barnen sina chattider och Stockholm stad startar en egen stödchat mot hedersförtryck.

https://sverigesradio.se/artikel/7589884

Göstage
2020-11-03, 18:24
#189

#34 #183 ff Amineh Kakabaveh, oberoende socialistisk riksdagsledamot och ordförande för "Varken hora eller kuvad" skriver på Expressen debatt om oskuldskontroller som inte hör hemma i ett samhälle av vår tid.

"I två program i P1:s ”Människor och tro” uppmärksammades nyligen bland annat hur olika religiösa samfund legitimerar så kallade oskuldsintyg."---

"I dessa stenålders patriarkala föreställningar måste en flicka som gifts bort vara oskuld och detta anses bevisat först genom samlag på bröllopsnatten om hennes ”mödomshinna” spräcks och hon börjar blöda. Det är mot bakgrund av dessa antivetenskapliga föreställningar som det inom en hederskultur finns krav på utfärdade oskuldsintyg från läkare."---

"FN har fördömt denna form av oskuldskontroller och påtalat att dessa strider mot läkareden."---

"Trots detta förtydligande så finns det inget känt fall av utfärdande av oskuldsintyg eller genomförande av hymenoperation som fått några rättsliga följder.

I Frankrike har president Emmanuel Macron, som ett led i att förhindra islamistisk separatism, aviserat en lag som ska göra det möjligt att straffa läkare som utfärdar oskuldsbevis. Sveriges regering borde visa samma handlingskraft.

I tre olika interpellationer har jag vänt mig till regeringen för att få svar om vilka åtgärder man planerar att vidta för att motverka dessa förtryckande oskuldsnormer.---

"Det är dags att det svenska samhället och makthavare mobiliserar för att bryta de föreställningar om kvinnors oskuld som är kärnan i hederskulturen. Regeringen måste visa att de står på de utsatta flickornas och kvinnornas sida."

https://www.expressen.se/debatt/oskuldskontroller-hor-hemma-pa-stenaldern/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

 • Redigerat 2020-11-03, 18:25 av Göstage
Jimmy.L
2020-11-09, 06:34
#190

Att kvinnor som kommer från hederskultur utpressas att stanna kvar i destruktiva förhållanden blir allt vanligare. Det säger flera kvinnor i Stockholm som vi pratat med och bekräftas i forum på nätet och av kvinnojourer. Men statistik finns inte. Nästan ingen vågar larma.

– Mörkertalet är jättestort, säger Sara Lehman på tjejföreningen Tris som jobbar mot hedersvåld.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/hedersutpressning-nastan-omojligt-att-komma-at

Jimmy.L
2020-11-09, 06:35
#191

”Sara” blev förälskad i fel kille. Istället för romantiska sms hotade han att skicka bilder på paret till hennes familj. Pojkvännen visste att Sara kommer från en hederskultur där bilderna skulle kunna innebära att hon skadades eller dödades av sin egen familj. Därför tvingades hon stanna kvar i förhållandet medan misshandeln eskalerade.

– Jag trodde att jag skulle dö, säger hon.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/sara-forslavades-i-ett-ar-av-pojkvannen-han-hotade-att-skicka-bilder-till-min-familj

Jimmy.L
2020-11-09, 07:04
#192

#165: Idag måndag börjar rättegången där en pappa och två söner står åtalade för att ha dödat en 20-årig man på en buss i Kiruna i somras.
På grund av att sönerna bara är 15 och 17 år har försvaret begärt att rättegången ska hållas bakom stängda dörrar.
Men åklagare Lindha Strömberg tycker att det är viktigt att allmänheten får delta.

https://sverigesradio.se/artikel/7594114

Göstage
2020-11-09, 08:16
#193

#191 Ett äkta svin (om grisarna, djurarten, ursäktar).

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

VSK
VSK 
2020-11-09, 09:15
#194

#192:

Ska vi gissa på att pappan får högst 15 månaders fängelse och sönerna ett par månaders ungdomsvård (några samtal per månad mao).

35 titlar: 20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen, 2 Svenska Cupen & 1 Fortaxa Cup.

Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika [https://minafoton.ifokus.se](). Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla [https://fagelskadning.ifokus.se]().

Jimmy.L
2020-11-19, 08:05
#195

Åklagaren menar att bussmordet i Kiruna i somras var ett hedersmord.
Under torsdagen ska flera vittnen höras i den rättegång som nu pågår, i ett försök att bevisa just det.

"Ofta är det fler än en gärningsperson", säger Jenny Yourstone, doktor i psykologi, har forskat om hedersvåld och som kallats som expertvittne under rättegången.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=7602867

Jimmy.L
2020-11-24, 06:30
#196

Två tonårsflickor i Växjö har fått utreseförbud ur Sverige. Förvaltningsrätten vill skydda dem mot att bli bortgifta i Irak.

”Enligt den kultur hon har växt upp i är en kvinna som fyllt 18 för gammal för att någon ska vilja gifta sig med henne”, förklarar den ena flickans mamma.

https://www.expressen.se/kvallsposten/utreseforbud-ska-radda-tonarsflickor/

VSK
VSK 
2020-11-24, 12:44
#197

#196:

Har många järn i elden nu så tiden räcker inte riktigt till men har vår allsmäktige världens-första-feministiska-regering fader uttalat sig nåt om detta än?

(Retorisk fråga).

35 titlar: 20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen, 2 Svenska Cupen & 1 Fortaxa Cup.

Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika [https://minafoton.ifokus.se](). Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla [https://fagelskadning.ifokus.se]().

Jimmy.L
2020-11-24, 12:47
#198

#197: Tystnad från han.

Jimmy.L
2020-11-29, 07:03
#199

Det kan vara svårt för muslimska kvinnor i Sverige att få igenom en skilsmässa. Även om de skiljer sig enligt svensk lag så måste en imam upplösa äktenskapet religiöst, enligt muslimsk tradition. Men detta kräver att även mannen godkänner skilsmässan.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/svart-for-muslimska-kvinnor-att-skilja-sig

Det kan vara svårt för muslimska kvinnor i Sverige att få igenom en skilsmässa. Även om de skiljer sig enligt svensk lag så måste en imam upplösa äktenskapet religiöst, enligt muslimsk tradition. Men detta kräver att även mannen godkänner skilsmässan.
Jimmy.L
2020-11-30, 06:52
#200

#199: Trots att det har gått över tio år sedan ”Leyla” skilde sig från sin man, enligt svensk lag, är hon fortfarande registrerad som gift, enligt islamisk rättstradition i sitt hemland Irak. Idag kan hon inte gifta om sig islamiskt om hon skulle vilja gå vidare.

– Det finns många kvinnor, inte bara i Skåne, som är i min situation, säger hon.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/efter-tio-ar-hon-kan-fortfarande-inte-skilja-sig-islamiskt

Trots att det har gått över tio år sedan ”Leyla” skilde sig från sin man, enligt svensk lag, är hon fortfarande registrerad som gift, enligt islamisk rättstradition i sitt hemland Irak. Idag kan hon inte gifta om sig islamiskt om hon skulle vilja gå vidare. – Det finns många kvinnor, inte bara i Skåne, som är i min situation, säger hon.
Göstage
2020-11-30, 07:15
#201

#200 Sorgligt! Och ett dåligt betyg till vår "feministiska" regering…

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-11-30, 07:17
#202

#201: Exakt.

Jimmy.L
2020-12-03, 06:55
#203

Hon giftes bort av sina föräldrar, men lyckades fly från sin man och bröt med sin familj. I dag lever hon med skyddad identitet efter dödshot från föräldrar och släktingar. Nu vill hon berätta sin historia för att få unga tjejer att förstå att det går att bryta sig ur hedersförtryck.

– Ta all hjälp ni kan få, säger Maria.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/maria-flydde-fran-sin-familj-lever-under-dodshot

Hon giftes bort av sina föräldrar, men lyckades fly från sin man och bröt med sin familj. I dag lever hon med skyddad identitet efter dödshot från föräldrar och släktingar. Nu vill hon berätta sin historia för att få unga tjejer att förstå att det går att bryta sig ur hedersförtryck. – Ta all hjälp ni kan få, säger Maria.
Jimmy.L
2020-12-03, 06:56
#204

På ett år har 330 barn och unga fått hjälp av Göteborgs stads resursteam mot hedersrelaterat våld och förtryck. Utvecklingsledaren Linda Hansson berättar att många av ungdomarna de kommer i kontakt med utsätts för fysiskt våld.

– Jag slutar aldrig förvånas över hur allvarliga ärenden detta är, säger hon.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/330-barn-och-unga-har-fatt-hjalp-av-resursteam-heder

På ett år har 330 barn och unga fått hjälp av Göteborgs stads resursteam mot hedersrelaterat våld och förtryck. Utvecklingsledaren Linda Hansson berättar att många av ungdomarna de kommer i kontakt med utsätts för fysiskt våld. – Jag slutar aldrig förvånas över hur allvarliga ärenden detta är, säger hon.
Jimmy.L
2020-12-04, 06:53
#205

Biståndsorganisationer larmar om att könsstympning och barnäktenskap ökar på flera platser i världen på grund av pandemin.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7616601

Biståndsorganisationer larmar om att könsstympning och barnäktenskap ökar på flera platser i världen på grund av pandemin. Skolstängningar och isolering ...
Göstage
2020-12-04, 06:55
#206

#205 😢

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-12-07, 07:18
#207

SVT Norrbotten har träffat två afghanska tjejer i länet som berättar hur hedersförtrycket ser ut i deras familjer. Båda två är anonyma på grund av säkerhetsskäl.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/har-berattar-de-afghanska-tjejerna-i-norrbotten-hur-de-kontrolleras-och-bevakas

SVT Norrbotten har träffat två afghanska tjejer i länet som berättar hur hedersförtrycket ser ut i deras familjer. Båda två är anonyma på grund av säkerhetsskäl.
Jimmy.L
2020-12-07, 07:18
#208

Läraren Maria Selin Fjällström vid vård- och omsorgsprogrammet möter dagligen elever i gymnasiebyn i Luleå, som drabbas av hedersförtryck. Hon menar att kunskapsnivån om hedersvåldet är för låg bland lärare.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/lulealararen-moter-elever-dagligen-som-drabbas-av-hedersfortryck

Läraren Maria Selin Fjällström vid vård- och omsorgsprogrammet möter dagligen elever i gymnasiebyn i Luleå, som drabbas av hedersförtryck. Hon menar att kunskapsnivån om hedersvåldet är för låg bland lärare.
Jimmy.L
2020-12-07, 17:34
#209

Brott med hedersmotiv ska få en egen brottsrubricering enligt en av punkterna i avtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Frågan har också utretts av riksåklagaren som menar att en sådan lag behövs.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/ministern-100-000-lever-under-hedersvald-och-fortryck

Brott med hedersmotiv ska få en egen brottsrubricering enligt en av punkterna i avtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Frågan har också utretts av riksåklagaren som menar att en sådan lag behövs.
Jimmy.L
2020-12-08, 09:01
#210

SVT Nyheter Norrbotten har varit i kontakt med två afghanska skolelever i länet för att prata om hedersfrågor. En av dem berättar hur familjen reagerade när hon efter några år i Luleå valde att inte längre bära slöja.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/sa-gick-det-nar-tjejerna-valde-att-ta-av-sig-slojan

SVT Nyheter Norrbotten har varit i kontakt med två afghanska skolelever i länet för att prata om hedersfrågor. En av dem berättar hur familjen reagerade när hon efter några år i Luleå valde att inte längre bära slöja.
Jimmy.L
2020-12-11, 11:55
#211

#195: Mohammad-Jawad Ahmadi, 47, döms till livstids fängelse för mordet på Reza Hoseini.

20-åringen mördades med ett 90-tal knivhugg på en stadsbuss i Kiruna i somras.

”Ett motiv för brottet har varit att bevara en persons eller en familjs heder” skriver tingsrätten i domen.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kRMbnB/livstidsdom-for-bussmordet-i-kiruna-heder-ett-motiv

Mohammad-Jawad Ahmadi, 47, döms till livstids fängelse för mordet på Reza Hoseini. 20-åringen mördades med ett 90-tal knivhugg på en stadsbuss i Kiruna i somras. ”Ett motiv för brottet har varit att bevara en persons eller en familjs heder” skriver tingsrätten i domen.
Jimmy.L
2020-12-11, 16:27
#212

#211: Livstids fängelse blir domen för pappan och de två sönerna döms till fyra år, respektive två år och åtta månaders fängelse. Men åklagaren är inte nöjd med påföljden och vill se att pappan utvisas och att straffen för de två sönerna skärps.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/aklagaren-kommer-overklaga-vill-se-utvisning-och-hardare-straff

Livstids fängelse blir domen för pappan och de två sönerna döms till fyra år, respektive två år och åtta månaders fängelse. Men åklagaren är inte nöjd med påföljden och vill se att pappan utvisas och att straffen för de två sönerna skärps.
Göstage
2020-12-18, 07:57
#213

För att de skärpta lagarna mot hedersförtryck skall kunna bli meningsfulla krävs också förbättrade utbildningsinsatser, skriver Negin Amirekhtiar, sakkunnig och utvecklingsledare på Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck på GP debatt.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Skärpt lagstiftning rörande hedersrelaterat våld och förtryck räcker inte för att komma åt den här typen av brottslighet. Det krävs stora utbildningsinsatser
Jimmy.L
2020-12-18, 08:07
#214

Ja man måste från dag ett när invandrare kommer till Sverige informera om det.

Jimmy.L
2020-12-28, 16:29
#215

#212: Nu är överklagan inlämnad gällande livstidsdomen mot pappan som dömdes för bussmordet i Kiruna.
Hans advokat vill att han frikänns eftersom han hävdat att han inte gjort annat än försvara sig själv och sin söner.

https://sverigesradio.se/artikel/7635856

Nu är överklagan inlämnad gällande livstidsdomen mot pappan som dömdes för bussmordet i Kiruna. Hans advokat vill att han frikänns eftersom han hävdat ...
Göstage
2021-01-17, 09:09
#216

"När hedersvåldet nådde ett oförstående Sverige"- en tillbakablick och en spaning framåt av Henrik Höjer på Kvartal.

"Devin Rexvid är pessimistisk; det krävs mer riktade insatser för att bromsa hederskulturens utveckling i Sverige idag, menar han. Normerna förs vidare via barn-, kusin-, och tvångsäktenskap. Och migrationen till Sverige riskerar förstärka dessa normer. Det finns en uppåtgående trend, som huvudsakligen förklaras av att vi tagit emot stora grupper från länder i det så kallades hedersbältet – Syrien, Afghanistan, Irak."

"Även Omar Makram på Gapf har en liknande bild: ”Hedersvåld och förtryck har ökat de senaste åren och vår bedömning är att det tyvärr kommer fortsätta öka de närmsta åren.”---

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Mycket tyder på att hedersvåldet kommer att öka i Sverige, konstateras i dagens söndagskrönika.
 • Redigerat 2021-01-17, 09:12 av Göstage
Jimmy.L
2021-01-20, 08:15
#217

Det verkar inte bli någon lokal kartläggning av hur hedersförtrycket i Borås ser ut eftersom det anses för dyrt och tidskrävande.

https://sverigesradio.se/artikel/enkatfragor-istallet-for-kartlaggning-av-hedersfortrycket-i-boras

Det verkar inte bli någon lokal kartläggning av hur hedersförtrycket i Borås ser ut eftersom det anses för dyrt och tidskrävande. På torsdagens ...
Jimmy.L
2021-01-20, 16:04
#218

En klinik i Stockholm utför operationer på kvinnor som kliniken kallar reparation av mödomshinnan, trots att någon sådan hinna egentligen inte finns, skriver RFSU:s tidning Ottar.

Kvinnor som lever i hedersrelaterade kulturer lockas att låta operera sig för att de ska anses vara oskulder på bröllopsnatten. Men hinnan som kliniken säger sig "reparera" är ingen medicinsk realitet. I stället finns en slidkrans av slemhinneveck, som mycket sällan täcker hela slidmynningen.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/rgnlQK/stockholmsklinik-utfor-oskuldsoperationer

En klinik i Stockholm utför operationer på kvinnor som kliniken kallar reparation av mödomshinnan, trots att någon sådan hinna egentligen inte finns, skriver RFSU:s tidning Ottar.
Göstage
2021-01-21, 07:21
#219

#24 Ännu en årsdag av mordet på Fadime Sahindal.

"Men inte mycket har hänt när det gäller att minska hedersvåld. Tvärtom, menar föreningen GAPF (Glöm Aldrig Pela & Fadime).

– Problemet har blivit värre, säger Omar Makram, sakkunnig på GAPF.---

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

I dag har det gått 19 år sedan Fadime Sahindal mördades. Men inte mycket har hänt när det gäller att minska hedersvåld. Tvärtom, menar föreningen GAPF (Glöm Aldrig Pela & Fadime). – Problemet har blivit värre, säger Omar Makram, sakkunnig på GAPF.
Göstage
2021-01-21, 07:56
#220

Amineh Kakabaveh och Eva Nauckhoff från organisationen "Varken hora eller kuvad" riktar på Famidedagen stark kritik mot den tillsatta utredningen ”Ett särskilt hedersbrott”. De ser den som ett slag i luften mot hedersbrotten.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Utredningen ”Ett särskilt hedersbrott” riskerar att bli ett slag i luften. Fler förbud måste ingå i en hedersbrottsrubricering, skriver Amineh Kakabaveh och Eva Nauckhoff.
Göstage
2021-01-21, 11:59
#221

GAPF uppmärksammar Fadimes minne på Aftonbladet debatt och lämnar förslag på hur man skall gå vidare i kampen mot hedersvåldet.

Fadimegalan ikväll kan följas på GAPF:s YouTubekanal från kl. 19.00.

Tillkommen tråd om Fadime.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Debattörerna: Socialtjänsten, skolan och vården måste lära sig se problemen
 • Redigerat 2021-01-21, 12:04 av Göstage
Jimmy.L
2021-01-21, 14:52
#222

Ett mörkertal lever under hedersförtryck i Sverige. En av dem är Nora, som egentligen heter något annat.

– Jag fick inte klä mig som alla andra. Jag fick inte ha tampong och sex var helt uteslutet, säger Nora som berättar sin historia.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/hon-flydde-fran-sin-familj-nar-som-helst-kunde-nagot-ga-snett

Ett mörkertal lever under hedersförtryck i Sverige. En av dem är Nora, som egentligen heter något annat. – Jag fick inte klä mig som alla andra. Jag fick inte ha tampong och sex var helt uteslutet, säger Nora som berättar sin historia.
Göstage
2021-01-23, 11:25
#223

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Nitton år efter mordet på Fadime Şahindal fortsätter hedersvåldet att skörda offer i Sverige och runt om i världen. I år skulle Fadime ha fyllt 46 år. Före sin död hade Fadime bland annat talat i riksdagen och i medierna och förde en då ganska okänd kamp mot hedersrelaterat våld och förtryck. Den 21 januari 2002 blev hon skjuten till döds av sin pappa utanför familjens hem. 
 • Redigerat 2021-01-23, 11:25 av Göstage
Jimmy.L
2021-01-23, 11:31
#224

#223: – En stor anledning till att Sverige inte kommit längre än vad vi har när det kommer till hedersförtryck är att vi har vi en feminism, inte minst inom socialdemokratin, som vägrat göra åtskillnad på hedersförtryckets särart, och våld och förtyck som utövas mot kvinnor i stort. Feminister i Sverige förnekade under lång tid hela hedersförtryckets särart, jämfört med övrigt våld och förtryck som kvinnor utsätts för. Så hedersförtrycket fick breda ut sig och slå rot i Sverige.

Precis man brunsmetar alla som försöker motverka hedervåld.

Göstage
2021-01-25, 08:19
#225

#218 Ta läkarlegitimationen ifrån läkare som utför "oskuldsoperationer", kräver två moderatkvinnor på Aftonbladet debatt.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

M-politiker: Läkarna borde bli av med sina legitimationer
Jimmy.L
2021-01-26, 20:44
#226

"En afghansk man i 45-årsåldern i Dalarna har dömts till fängelse men slipper utvisning för att vid en rad tillfällen ha förgripit sig sexuellt på sin dotter. Han skyllde övergreppen på dottern och sade åt henne att be Allah om förlåtelse, enligt domen.

https://www.friatider.se/forgrep-sig-sexuellt-pa-sin-dotter-att-kontrollera-om-hon-var-muslim

Förklarade för dottern att övergreppen var hennes fel. Flickan beordrades be till Allah om förlåtelse.
Göstage
2021-01-27, 08:15
#227

#226 Man blir mållös…

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2021-01-27, 08:34
#228

"Hedersvåldet är bevis på att mångkulturalismen är bankrutt" -viktig krönika av Tomas Gür på Bulletin.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Den politiska och akademiska eliten förnekade länge hedersförtrycket. Det ansågs till och med vara fördomsfullt och rasistiskt att tala om hedersvåld. Hur var det möjligt?
Jimmy.L
2021-01-27, 16:28
#229

Miranda från Iran som bor i Kalmar län blev bortgift 1986 när hon bara var 13-år gammal och nu har hennes berättelse blivit en bok.
Boken heter "Den ofrivilliga bruden – en dokumentär berättelse om tvångsgifte” och är skriven av Elisabet Omsén.
"Jag var en väldigt livlig tjej och det var inte okej. Jag sa till min mamma att jag kan ändra mig för att slippa bli tvångsgift men det var redan bestämt", säger Miranda.

https://sverigesradio.se/artikel/miranda-blev-bortgift-som-13-aring-nu-har-hennes-berattelse-blivit-bok

Miranda från Iran som bor i Kalmar län blev bortgift 1986 när hon bara var 13-år gammal och nu har hennes berättelse blivit en bok. Boken heter "Den ...
Jimmy.L
2021-01-28, 15:55
#230

En kvinna och en man från Bohuslän misstänks för äktenskapstvång, brottet ska ha begåtts utomlands för tre år sedan och paret står inför häktningsdomare under torsdagen.

Åklagare Carina Gustavsson säger till P4 Väst att hon inte kan berätta så mycket, bland annat eftersom det kan finnas personer som vill påverka utredningen.

https://sverigesradio.se/artikel/tva-personer-atalas-misstankta-for-aktenskapstvang

En kvinna och en man från Bohuslän misstänks för äktenskapstvång, brottet ska ha begåtts utomlands för tre år sedan och paret står inför häktningsdomare ...
Göstage
2021-02-03, 07:41
#231

Miranda Ebrahimi giftes bort som 13-åring. Nu uppmärksammar hon och andra invandrarkvinnor från olika organisationer att tvångsgifte av barn fortfarande förekommer i Sverige.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Debattören: Svenska politiker måste göra mer
Jimmy.L
2021-02-03, 08:25
#232

#212: I dag startar förhandlingarna i Hovrätten för det uppmärksammade bussmordet i Kiruna förra sommaren. Fem parter har överklagat domarna från tingsrätten. SVT:s Hans Sternlund bevakar rättegången och i klippet går han igenom fem punkter.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/nu-ska-bussmordet-upp-i-hovratten-fem-parter-har-overklagat

I dag startar förhandlingarna i Hovrätten för det uppmärksammade bussmordet i Kiruna förra sommaren. Fem parter har överklagat domarna från tingsrätten. SVT:s Hans Sternlund bevakar rättegången och i klippet går han igenom fem punkter.
Göstage
2021-02-11, 06:31
#233

Al-Anoud, ett offer i raden för hedersvåldet i världen.Premiumartikel

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hon var bara 12 år när hon giftes bort – och efter månader av misshandel lämnade barnet den 30 år äldre maken. Men priset blev högt. ”Han drog mig i håret och kastade syra i mitt ansikte.”
Göstage
2021-02-27, 02:50
#234

Ett nederlag för oss som nation och folk att tvångs- och barnäktenskap blivit fakta och företeelse hos oss. Vad och vilka gjorde det möjligt- och varför?

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Att barn gifts bort och imamer i Sverige hindrar kvinnor från att lämna sina män gör mig rasande. Här ska minsann inga karlar bestämma över oss! 
Jimmy.L
2021-03-01, 06:49
#235

Reza Hoseini, 20, knivhöggs till döds i Kiruna i somras av en pappa och två tonårssöner som trodde att Reza hade en relation med mamman i familjen.

Tingsrätten bedömde mordet som hedersrelaterat.

Men trots att socialtjänsten före mordet slår fast att den yngre pojken har värderingar som ”kan härledas till heder” kommer de samtidigt fram till att sönerna inte lever under hedersrelaterat våld och förtryck hos pappan, enligt en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort.

I och med den slutsatsen fick pojkarna bo hos pappan.

https://www.expressen.se/nyheter/hedersproblem-missades-nar--reza-mordades-pa-bussen/?referrer=todays-news

Tingsrätten bedömde mordet i Kiruna på Reza Hoseini som hedersrelaterat. Men trots att socialtjänsten före mordet slår fast att den yngre pojken har värderingar som ”kan härledas till heder” kommer de samtidigt fram till att sönerna inte lever under hedersrelaterat våld och förtryck.
Göstage
2021-03-01, 07:23
#236

Egentligen verkar det ju, trots rubriken, inte ha varit något som som "missats"- socialtjänsten gjorde uppenbarligen en egen bedömning som uteslöt hedersaspekten. "Med berått mod", för att använda ett för dagen populärt uttryck.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2021-03-03, 07:09
#237

#233: I dag kommer domen i hovrätten i det så kallade bussmordet i Kiruna där en pappa och hans två söner ställts till svars för mordet på Reza Hoseini. Frågan är om rätten även anser att det finns ett hedersmotiv till dådet.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/hedersmotiv-far-betydelse-aven-vid-livstidsstraff-for-pappan

I dag kommer domen i hovrätten i det så kallade bussmordet i Kiruna där en pappa och hans två söner ställts till svars för mordet på Reza Hoseini. Frågan är om rätten även anser att det finns ett hedersmotiv till dådet.
Göstage
2021-03-03, 14:19
#238

#237 Hovrätten fastslog livstidsstraffet för pappan men sänkte straffet några månader för sönerna. Fadern ansågs ha mer hedersmotiv än sönerna.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hovrätten fastställer livstidsdomen för den 47-åriga man som dömts för hedersmordet på Reza Hoseini i Kiruna. När det gäller påföljden för sönerna sänker ...
Göstage
2021-03-07, 11:59
#239

Nästan 1000 anmälningar försågs med "hedersbrottmarkering" hos polisen förra året, men några märkbara faktiska resultat av det har det inte blivit.

"– Vi hade inte förväntat oss att se några konkreta resultat på kort sikt. Vi hoppas på lång sikt att det här ska leda till att utsatta får stöd och hjälp och att det också ökar uppklaringen av brott med hedersmotiv, säger Jenny Edin."

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Av anmälningarna som polisen fick förra året fick nästan 1000 en hedersmarkering som visar att brottet kan ha ett hedersmotiv. Markeringarnas syfte är ...
Jimmy.L
2021-03-07, 12:14
#240

#239: Toppen av ett isberg.

Göstage
2021-03-08, 10:02
#241

#233 #239 m. fl. Bortsåg polisen från hedersperspektivet i förstadiet av Kirunafallet, och ledde det i sin tur till den tragiska konsekvensen för offret?

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

I somras knivhöggs Reza Hoseini, 20, till döds av en pappa och två tonårssöner i en buss i Kiruna. De trodde att han hade en relation med mamman i familjen – och tingsrätten ansåg att mordet var hedersrelaterat. I P1-programmet Kaliber framkommer nu nya uppgifter om att polisen, trots flera varningssignaler om hedersproblem, inte lyckades skydda Reza.
Jimmy.L
2021-03-14, 07:37
#242

Det kan handla om allt från klädsel till vem du träffar – och kan leda till våld och död. Enligt färska siffror som SVT Nyheter tagit del av har 1 400 ärenden hittills fått Polismyndighetens särskilda hedersmarkering. Men mörkertalet är stort.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/1400-arenden-har-fatt-hedersmarkering-men-morkertalet-ar-stort

Det kan handla om allt från klädsel till vem du träffar – och kan leda till våld och död. Enligt färska siffror som SVT Nyheter tagit del av har 1 400 ärenden hittills fått Polismyndighetens särskilda hedersmarkering. Men mörkertalet är stort.
Jimmy.L
2021-03-14, 07:38
#243

Miranda Ebrahimi var tretton år när hon giftes bort till en tio år äldre släkting i Iran. Ett år senare gick flytten till Sverige – men det skulle dröja länge innan hon slog sig fri från hedersförtrycket.

– Jag såg friheten som andra kvinnor hade i Sverige, men den gällde inte mig, säger hon.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/miranda-giftes-bort-som-13-aring-jag-fick-hora-att-det-var-gulligt

Miranda Ebrahimi var tretton år när hon giftes bort till en tio år äldre släkting i Iran. Ett år senare gick flytten till Sverige –  men det skulle dröja länge innan hon slog sig fri från hedersförtrycket. – Jag såg friheten som andra kvinnor hade i Sverige, men den gällde inte mig, säger hon.
Jimmy.L
2021-03-14, 07:39
#244

Åtta. Så många gånger säger Ayla att hon blev omhändertagen av socialtjänsten innan hon klippte bandet med sin familj för gott som 24-åring.

– Jag tänkte: ”Antingen kommer jag dö, eller så kommer någon annan göra det”, säger hon.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hon-flydde-fran-sin-familj-jag-var-sa-radd

Åtta. Så många gånger säger Ayla att hon blev omhändertagen av socialtjänsten innan hon klippte bandet med sin familj för gott som 24-åring. – Jag tänkte: ”Antingen kommer jag dö, eller så kommer någon annan göra det”, säger hon.
Göstage
2021-03-14, 09:51
#245

#243 "Som fjortonåring började hon i femte klass i en svensk skola. Men enligt Mirandas egen utsago var hon ständigt övervakad av sin man. Hon fick varken sitta bredvid killar i klassrummet eller umgås med vänner efter skolan, menar hon.

– Han kontrollerade mig överallt, framför mina klasskompisar och framför alla mina lärare. Han brukade knacka på dörren till klassrummet och sa att han skulle prata med sin fru. Jag fick ofta höra att det var gulligt att han saknade mig och ville träffa sin fru, säger Miranda Ebrahimi.

Enligt henne var det ingen på skolan som frågade hur hon egentligen mådde, trots att hon vid den här tiden var fjorton år och gift med en tio år äldre man."---(Länk som ovan.)

Svensk naivitet och flathet i sin prydno.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

 • Redigerat 2021-03-14, 09:52 av Göstage
Jimmy.L
2021-03-14, 10:06
#246

#245: Pedofiler och hedersvåld tycks vara okej på vänsterkanten…

Jimmy.L
2021-03-14, 13:07
#247

Nya lagskärpningar och flera utbildningssatsningar – trots det är det förebyggande arbetet mot hedersvåld eftersatt i flera kommuner, menar stödsorganisationer.

Många kommuner jobbar med målet att utsatta barn ska återförenas med sina föräldrar, vilket kan vara förödande, enligt stödorganisationerna.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/brister-i-kommunernas-arbete-mot-hedersvald-behovs-mer-kunskap

Nya lagskärpningar och flera utbildningssatsningar – trots det är det förebyggande arbetet mot hedersvåld eftersatt i flera kommuner, menar stödsorganisationer. Många kommuner jobbar med målet att utsatta barn ska återförenas med sina föräldrar, vilket kan vara förödande, enligt stödorganisationerna.
Jimmy.L
2021-03-14, 13:08
#248

Hedersförtryck och männens ställning i familjen kan innebära våld och maktlöshet för offren. För Lina innebar det bland annat misshandel och mordförsök. En tidig morgon vaknade hon till en mardröm, hennes styvpappa knivhögg hennes mamma och 16-åriga Lina tvingades stå emellan.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/han-sitter-over-henne-med-en-kniv-i-handen-och-hugger

Hedersförtryck och männens ställning i familjen kan innebära våld och maktlöshet för offren. För Lina innebar det bland annat misshandel och mordförsök. En tidig morgon vaknade hon till en mardröm, hennes styvpappa knivhögg hennes mamma och 16-åriga Lina tvingades stå emellan.
Jimmy.L
2021-03-15, 10:08
#249

Filip tvingas än i dag hålla sin sexualitet hemlig, rädd för vad släkten kan göra om de får reda på sanningen. Att vara en bisexuell kille i en familj som präglas av hedersförtryck är en utmaning som kan sluta i tragedi.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/jag-skulle-skickas-utomlands-for-att-fixas

Filip tvingas än i dag hålla sin sexualitet hemlig, rädd för vad släkten kan göra om de får reda på sanningen. Att vara en bisexuell kille i en familj som präglas av hedersförtryck är en utmaning som kan sluta i tragedi.
Jimmy.L
2021-03-15, 10:10
#250
Brott med hedersmotiv ska bekämpas med kraft, bland annat med hjälp av en ny lag som ska få upp straffskalan, säger justitieminister Morgan Johansson. 
Göstage
2021-03-19, 06:36
#251

Elaf Ali skildrar hederskulturen på svensk botten i en ny bok.

Ej betalartikel i nuläget.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hennes pappa kallade henne hora och sa att han ville döda henne. Nu skriver journalisten Elaf Ali, 34, bok om sin uppväxt i Sverige och en vardag med hedersförtryck. – Jag följde reglerna för att inte riskera bli dödad och jag visste hela tiden att jag ville bli en fri tjej, säger Elaf Ali som också berättar om hur hennes pappa förändrats och att hon med sin självbiografi hoppas kunna hjälpa andra i samma situation.
Hayabusa
2021-03-19, 10:18
#252

#251:

Saxat från HD (betalartikel):

Elaf Ali
Född 1987 i Bagdad, kom till Sverige som fyraåring och växte upp i Kristianstad.

Har arbetat som journalist på bland annat Expressen, Sveriges radio och SVT.

Intervjuades i HD och Sydsvenskan 2019 om att SVT skickade henne till en talpedagog när hon läste nyheter i Rapport och uttalade ordet "domstol" som "dumstol". Talpedagogen svarade att det inte var något fel på hennes Kristianstadsmål.

Aktuell med boken "Vem har sagt något om kärlek?" som riktar sig till unga vuxna. Förutom Alis egna upplevelser innehåller den även intervjuer med föräldrarna samt information om hedersförtryck i Sverige. För att inte lämna ut personer i sin närhet har Elaf Ali bytt ut alla platser och personnamn i boken

Hayabusa
2021-03-19, 10:21
#253

"– Det är flera som hör av sig till mig och bara: ”Hur vågar du skriva om det här? Fattar du inte att det göder rasismen?”
Vad är det för människor som skriver så?
– Folk som har min bakgrund. Men jag kan ta det. Jag vet att jag inte gör det av fel anledning.
Elaf Ali nämner att hon nyligen hörde ett samtal i appen Clubhouse där en tjej med Mellanösternbakgrund klagade på debatten om hedersförtryck – svenskar har ju också problem, menade tjejen. Elaf Ali kallar det ”förnekelsestadiet”.
– De försöker vända det till att det är rasism att prata om hedersnormer. Det är så sjukt!
– Vi är inne i en ond cirkel som jag hoppas kan brytas med den här boken."

"Fadern förklarar att han bröt med hederssynen för sina barns skull. Men också för sin egen. Han säger att flytten till Sverige gjorde det ”lättare att hitta tillbaka till den man jag en gång varit, eftersom Sverige tillåter en att vara liberal och leva fritt”.
Som ung i Irak hade han engagerat sig för jämställdhet på läkarlinjen och han läste böcker om frigörelse. Men när han kom till Sverige blev han överbeskyddande mot sina barn eftersom han visste så lite om den nya kulturen.
Intressant är också att han lägger en del av skulden på Sverige. De som vill förtrycka ges fritt spelrum, säger han och exemplifierar med att man tillåter separata badtider för tjejer och inte förbjuder slöjor på barn."

https://www.hd.se/2021-03-20/elaf-ali-folk-med-min-bakgrund-pastar-att-jag-goder-rasismen

Hon fick höra att texter om hedersförtryck göder rasismen. Hon skrev en bok ändå.
Hayabusa
2021-03-19, 10:44
#254

#253:

"Och när pappan meddelade att hon inte fick vara med på simundervisningen gick skolan med på det.
– Jag har tänkt på det många gånger, att skolan gick med på att särbehandla mig till det sämre för att mina föräldrar inte var födda i Sverige. Jag tycker att det är så jävla konstigt.
Frågade ingen hur det kändes för dig att inte vara med på simundervisningen?
– Nej, det var bara: Elaf är inte med på de här sakerna och så är det bara. När jag märkte att skolan inte var på min sida började jag säga att det var mitt beslut för att slippa bli ifrågasatt av mina kamrater: ”Jag tycker inte om att simma." "Jag vill inte gå på discon.”"

Göstage
2021-03-20, 06:48
#255

#251 ff Elaf Ali är gäst i Kvartals Fredagsintervju.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Ju äldre Elaf Ali blev desto mer begränsades hennes frihet. Men hon bestämde sig för att vägra acceptera hedersnormerna och kunde till sist välja sin egen väg.
Jimmy.L
2021-03-20, 20:44
#256

Kammarrätten körde över förvaltningsrätten och förbjöd den 17-åriga flickan att lämna Sverige då det fanns en påtaglig risk att hon skulle giftas bort. Då hade Samira redan varit försvunnen i närmare nio månader.

– Självklart ska vi skydda alla barn, men det är inte alltid så enkelt om man inte har tillräckligt med information, säger Samiras ombud Ghita Hadding Wiberg.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/domstol-gav-17-ariga-samira-utreseforbud-for-att-forhindra-aktenskap-har-varit-forsvunnen-i-nio-manader

Kammarrätten körde över förvaltningsrätten och förbjöd den 17-åriga flickan att lämna Sverige då det fanns en påtaglig risk att hon skulle giftas bort. Då hade Samira redan varit försvunnen i närmare nio månader. – Självklart ska vi skydda alla barn, men det är inte alltid så enkelt om man inte har tillräckligt med information, säger Samiras ombud Ghita Hadding Wiberg.
Jimmy.L
2021-03-23, 06:49
#257

Oron för personer som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck är stor just nu bland de som jobbar med hedersfrågor.

https://sverigesradio.se/artikel/oro-for-stort-morkertal-av-hedersvald-under-pandemin

Oron för personer som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck är stor just nu bland de som jobbar med hedersfrågor. "I vår verksamhet har det ...
Jimmy.L
2021-03-23, 19:19
#258

"Shanazi hjältar", en satsning från socialtjänsten i Gävle, ska få ungdomar att ställa sig utanför hederskulturen.

https://sverigesradio.se/artikel/shanazi-hjaltar-vill-radda-ungdomar-fran-hederskultur

"Shanazi hjältar", en satsning från socialtjänsten i Gävle, ska få ungdomar att ställa sig utanför hederskulturen. Shakir Yussuf och Abbe Hussein är två ...
Jimmy.L
2021-03-25, 06:36
#259

Rekordmånga barn och unga har hört av sig till Rädda barnens stödchatt för personer som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Organisationen pekar ut den isolering som pandemin inneburit som en av förklaringarna till ökningen. I en ny rapport har Rädda barnen sammanställt några av vittnesmålen.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/det-skulle-bli-en-hel-bok-om-jag-skrev-allt-jag-inte-far-gora-manga-vittnar-om-hedersfortryck-under-pandemin-enligt-ny-rapport

Rekordmånga barn och unga har hört av sig till Rädda barnens stödchatt för personer som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Organisationen pekar ut den isolering som pandemin inneburit som en av förklaringarna till ökningen. I en ny rapport har Rädda barnen sammanställt några av vittnesmålen.
Jimmy.L
2021-03-25, 18:55
#260

Två föräldrar från Bohuslän åtalas för äktenskapstvång. De båda är misstänkta för att ha tvingat sin son ingå äktenskap och mannen ska ha hotat sonen till livet och slagit honom i samband med att sonen sagt att han inte ville.

Brotten ska delvis ha begåtts utomlands under 2018. Åklagaren skriver i åtalet att sonen varit särskilt utsatt då han var tonåring när detta hände och att han fortfarande bodde hemma hos sina föräldrar.

https://sverigesradio.se/artikel/forsokte-tvinga-sonen-att-gifta-sig-atalas-for-aktenskapstvang

Två föräldrar från Bohuslän åtalas för äktenskapstvång. De båda är misstänkta för att ha tvingat sin son ingå äktenskap och mannen ska ha hotat sonen ...
Jimmy.L
2021-04-04, 06:53
#261

Två av de dömda för mordet på Reza Hoseini är minderåriga barn. Det saknas ofta insatser för pojkar inom hederskulturen. Att som enda insats skydda och gömma de utsatta kommer inte att få stopp på hedersvåldet, skriver Sabina Landstedt och Sara Avander från GAPF.

https://www.expressen.se/debatt/varfor-stoppades-inte-hedersmordet-i-kiruna/

Två av de dömda för mordet är minderåriga barn. Det saknas ofta insatser för pojkar inom hederskulturen. Att som enda insats skydda och gömma de utsatta kommer inte att få stopp på hedersvåldet, skriver Sabina Landstedt och Sara Avander från GAPF.
Göstage
2021-04-11, 21:31
#262

Per Brinkemo på Bulletin märker att i vågsvallet efter publiceringen av Elaf Alis bok om en uppväxt under hedersförtryck så försöker vänsterdebattörer göra jämförelse mellan hedersförtryck och uppväxt inom den svenska frikyrkan. Om detta säger han "nej, nej och åter nej" och tillägger, kanske med viss resignation: "Hederskulturen har nu diskuterats i Sverige i mer än 20 år och fortfarande har kunskapen om vad den är och innebär inte sjunkit in."---

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

TV4:s Jenny Strömstedts jämförelse av hederskultur med konservativ frikyrkomiljö är bara det senaste exemplet på artiklar och uttalanden som relativiserar hederskulturen. Det visar att kunskapen om vad hederskulturen är inte har sjunkit in för många – trots mer än 20 års debatt, skriver Per Brinkemo.
 • Redigerat 2021-04-11, 21:32 av Göstage
Hayabusa
2021-04-12, 07:12
#263

#262 Det ska ständigt relativiseras…

Hayabusa
2021-04-12, 07:21
#264

"Sådan är en klan, enligt polisen
Individen är underordnad familjen. En person är ett instrument för att uppnå vissa mål. Huvudfokus för klanen är sammanhållning och bevarandet av gemensamma tillgångar.

Klansamhällen baseras på sedvanerätt, alltså att en klan hålls kollektivt ansvarig om en av medlemmarna begår ett brott mot en annan klan.

Konflikter löses med att de mäktigaste (ofta de äldsta) i klanerna träffas och förhandlar, alternativt anlitar en medlare.

Enligt polisens rapport karakteriseras klansamhällen av patriarkala strukturer, sedvanerätt, hederskultur och en stark känsla av lojalitet mot klanen.

De dragen återfinns i de släktbaserade kriminella nätverken som nämns i rapporten."

Betalartikel på HD/Sydsvenskan:

https://www.hd.se/2021-04-12/vi-har-varit-radda-for-att-anvanda-ordet-klan

Polisens underrättelsechef Linda H Staaf vill tala klarspråk.
Göstage
2021-04-23, 08:06
#265

Sofie Löwenmark intervjuas av Per Brinkemo i Bulletin.

" Hedersproblematiken växer så det knakar och det finns inte några direkta motåtgärder, inte ens en idé om vad man ska göra. Och lika lite någon enad lägesbild om hur stort problemet är. Det finns fortfarande från politiskt håll röster som gärna vill relativisera. Man vill gärna prata om svensk hederskultur, vad det nu är, för att späda ut debatten. Hur detta kan förtigas övergår mitt förstånd. Det gjordes en undersökning för några år sen, här i Göteborg, att hedernormer ofta är starkare hos barn till den generation som invandrat, hos dem som är uppväxta här. Det bådar ju inte gott för framtiden.

Men vi har ju en feministisk regering?

– Det provocerar mig väldigt mycket, det är fult, det är fräckt, ett sätt att låtsas som att just den här regeringen på något sätt skulle särskilt ta tag i sådana här frågor, det kan man ju inte se överhuvudtaget."---

Sofies svenska mor dödades av hennes marockanske far när Sofie var ett år gammal.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hon är en av landets främsta experter på våldsbejakande extremism och hederskultur.Möt Sofie Löwenmark, som växte upp föräldralös efter att pappan mördat hennes mamma.
Jimmy.L
2021-04-23, 08:09
#266

#265: Dom goda är upptagna med att sprida lögner om att alla svenska män misshandlar kvinnor.

Göstage
2021-04-23, 08:24
#267

#264 Per Brinkemo uppmärksammar artikeln.

Mer om klaner.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

iFokus är ett nätverk av intressesajter om allt mellan himmel och jord
Jimmy.L
2021-05-05, 08:16
#268

Skulle inte behövas att kämpa mot hederskulturen om dom goda vågade prata om det.

Göstage
2021-05-12, 06:58
#269

Det finns en distinktion i våldet mot närstående inom och utanför familjen mellan de som lever med hederskultur respektive utan.Det skriver Ann-Sofie Hermansson i en gästledare i GP.

"När en man utanför hederskulturen slår eller dödar en närstående kvinna är våldshandlingen individuell. Det är en ensam förövare och hans handling förkastas av både samhälle och familj.

Hedersvåldet är kollektivt. Kvinnor som lever under hedersnormer saknar självständighet, de äger inte sina liv. Det är familjen och släkten som beslutar om deras öde. Om en kvinna anses göra ett oförlåtligt misstag kan familjen gemensamt planera och besluta vem som ska döda henne och gärningsmannen hyllas sedan som en hjälte. Det är den gemensamma kontrollen och det kollektiva förtrycket som särskiljer och kännetecknar hedersvåld.

Detta måste vi förstå när vi ska göra något åt hedersförtrycket. Den som påstår att mäns våld mot kvinnor ser likadant ut överallt har fel."---

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

De som påstår att mäns våld mot kvinnor och hedersförtryck är samma sak har fel. Första gången jag hörde talas om hedersförtryck hade jag svårt att tro att det
Jimmy.L
2021-05-15, 08:37
#270

Botkyrka kommun vill på sikt helt utrota hedersrelaterat våld och förtryck. Ett steg mot det målet är att man nu organiserar sig tillsammans med polis och andra samhällsaktörer inom ramen för våldspreventivt center, där man sedan tidigare har ett nära samarbete.

https://www.mitti.se/nyheter/botkyrka-kraftsamlar-mot-hedersrelaterat-vald/repuee!l75LdVveRZ1FfklPBUyULA/

Säkerhetsdirektören: ”Ett område vi behöver strukturera upp myndighetsgemensamt"
Hayabusa
2021-05-15, 09:23
#271

#269 Intressant, om än skrämmande, text.

Göstage
2021-05-15, 09:26
#272

#271 Ja, synpunkterna kan nog vara nog impopulära- inte minst bland kretsar i hennes eget parti.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2021-05-16, 07:21
#273

Inom islam ser man ett värde i att mannen och kvinnan kompletterar varandra, framhåller han: Båda är starka och jämställda, men kvinnan har huvudansvaret för barnen och mannen för att försörja familjen.

https://www.mitti.se/ettsthlm/imamen-en-kvinna-kan-vara-fri-pa-flera-satt/repueh!2pWupsVAPFuYZibpUQ4kfA/

Olika syn. "Jämställdheten i Sverige kommer till ett pris"
Göstage
2021-05-16, 07:25
#274

#273 Hade en "infödd" yttrat något sådant hade han kallats "mansgris".

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2021-05-16, 07:32
#275

Sociala insatser och stöd från civilsamhället i all ära så måste det finnas ett repressivt bemötande av hedersvåld. Bawear Isamail på GP:s ledarsida:

"Att systematiskt inskränka en enskild persons frihet eller, i värsta fall, beröva någon livet i syfte att upprätthålla en slags inbillad familjeheder måste leda till de strängaste av påföljder.

En förövare som inte är medborgare i Sverige borde exempelvis inte få stanna kvar i landet."---

"Arbeta gärna förebyggande med samverkan mellan myndighet, utbildningsåtgärder och sociala insatser. Men ska det ge effekt måste samhället också markera hårt mot den som begår ett allvarligt hedersbrott."

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Det förebyggande arbetet mot hedersförtryck måste följas upp med stränga påföljder för den som begår brott i hederns namn. Hedersförtrycket har etablerat sig
 • Redigerat 2021-05-16, 07:32 av Göstage
Jimmy.L
2021-05-16, 07:38
#276

#274: Är det inte märkligt att dom goda tycker det är okej att kvinnan ska sköta om barnen. Fast man får ju inte kritisera islam eller invandring.

Jimmy.L
2021-05-17, 18:43
#277

Under skollov och semestrar ökar risken för att barn och unga som lever i en hederskontext far illa.
Inför sommaren kraftsamlar därför Västra Götalandsregionen för att öka medvetenheten om barn som kan vara i riskzonen.

https://sverigesradio.se/artikel/okad-risk-for-hedersvald-under-sommaren-nu-kraftsamlar-regionen

Under skollov och semestrar ökar risken för att barn och unga som lever i en hederskontext far illa. Inför sommaren kraftsamlar därför Västra Götalandsregionen ...
Jimmy.L
2021-05-20, 17:02
#278

Ett föräldrapar i Köping har häktats på sannolika skäl, alltså den starkare
misstankesgraden, för misstänkt barnäktenskapsbrott.

Enligt åklagaren har de låtit sin 17-årige son gifta sig med en jämnårig tjej enligt sin traditions seder och bruk, något som ungdomarna själv ville men som inte är tillåtet i Sverige.

https://sverigesradio.se/artikel/ungdomar-gifte-sig-nu-haktas-foraldrarna

Ett föräldrapar i Köping har häktats på sannolika skäl, alltså den starkare misstankesgraden, för misstänkt barnäktenskapsbrott. Enligt åklagaren har ...
Jimmy.L
2021-06-01, 15:06
#279

En kvinna sköt i huvudet i december 2020. Nu åtalas hennes man för mord och åklagaren menar att brottet är hedersrelaterat.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/man-atalas-for-hedersmord-av-sin-fru

En kvinna sköt i huvudet i december 2020. Nu åtalas hennes man för mord och åklagaren menar att brottet är hedersrelaterat.
Göstage
2021-06-02, 18:53
#280

#279 Mer om fallet. Den 36-åriga syrianska kvinnan avrättades av sin make i deras lägenhet i Fisksätra i vad som åklagaren menar är ett hedersmord. Aftonbladets artikel är ännu ej plusbelagd.

"Hennes man, som kom till Sverige redan som tolvåring, kunde det svenska samhället och hur det fungerade. Men när han tog hit sin hustru från Syrien för 13 år sedan, då hon var 23 år, lät han henne vare sig studera, jobba eller umgås med andra personer, vittnar hennes anhöriga om i förhör.

I åtalet växer en bild fram av en enormt kontrollerande och svartsjuk man som präntade i sin hustru att om en man log mot henne så var det samma sak som att de hade en affär.

– Hon var förbjuden att komma ut och ingen fick besöka henne. Hon hade ingen kunskap om reglerna i Sverige, säger hennes bror.

Den 36-åriga kvinnan blev även skrämd av maken att Sverige var ett land med många högerextrema, att det var farligt att gå ut.

Hur mycket våld kvinnan utsattes för under äktenskapet vet ingen riktigt. Hon fick inte prata så mycket med sin familj och hade inga kända vänner. Hon har aldrig polisanmält maken eller uppsökt sjukvård – det finns där med inga dokument att begära ut som kan ge en skarpare bild.

Men hon mådde mycket dåligt i äktenskapet, menar hennes familj. Hon ville lära sig att läsa och skriva på svenska men kunde när hon dog inte säga mycket mer än ”hej”. När hon försökte prata svenska hemma blev hon utskrattad."---

Mannen avslutade hennes liv med ett skott i huvudet. Hon var mor till tre barn, 3, 6 och 13 år gamla.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Den 36-åriga kvinnan hade bott i Sverige i 13 år men hölls isolerad från samhället av sin make. Hon kunde inte språket, kände ingen och visste inte att hjälp fanns att få för att undkomma hans våld. I december sköts hon till döds med ett skott i huvudet i ett mord som åklagaren menar är hedersrelaterat.
Jimmy.L
2021-06-02, 19:00
#281

#280: Vidrigt😥🤬

Göstage
2021-06-04, 06:12
#282

Det finns brister i kunskapen om hedersrelaterat våld mot pojkar och unga män enligt en ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Samhället måste bli bättre på att förebygga hedersrelaterat våld som riktas mot pojkar och unga män, enligt en ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten. Enligt ...
Jimmy.L
2021-06-04, 09:31
#283

Trebarnsmamman i Fisksätra levde isolerad och kontrollerad.

Men hon är långt ifrån ensam – det har länge larmats om att utländska kvinnor som inte kan språket är en särskilt utsatt grupp när det handlar om mäns våld mot kvinnor.

– Man måste hitta ett tillfälle att bryta isoleringen och där måste vi alla hjälpas åt, säger Åsa Witkowski, på Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/JJjdV7/kvinnomorden-vi-maste-fortsatta-prata-om-valdet

Trebarnsmamman i Fisksätra levde isolerad och kontrollerad. Men hon är långt ifrån ensam – det har länge larmats om att utländska kvinnor som inte kan språket är en särskilt utsatt grupp när det handlar om mäns våld mot kvinnor. – Man måste hitta ett tillfälle att bryta isoleringen och där måste vi alla hjälpas åt, säger Åsa Witkowski, på Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK.
Göstage
2021-06-12, 07:32
#284

Åklagaren yrkar fängelsestraff för fyra åtalade vid Östersunds tingsrätt i ett fall som hon menar rör sig om misshandel med hedersmotiv och övergrepp i rättssak.

"Fyra personer i en ort i mellannorrland åtalas för att ha misshandlat och hotat en flicka i tonåren. De misstänkta är alla familjemedlemmar till flickan."---

"Bakgrunden till händelserna som i huvudsak påstås ha ägt rum i familjens lägenhet är enligt flickans berättelse, att föräldrarna velat att hon ska gifta sig med en för flickan okänd man i Jordanien. En man som är kusin till föräldrarna.

När flickan berättade att hon inte ville gifta sig med föräldrarnas kusin förbjöd föräldrarna henne att umgås ute med vänner och bara gå till skolan och hem igen.

Varje vecka genomsökte familjen hennes mobil på grund av misstankar om att hon skaffat pojkvän. I hemmet förbjöds hon att prata svenska med familjen."---

"Samtliga åtalade i målet är palestinska medborgare. Den äldre brodern kom till Sverige för sex år sedan medan resten av familjen kom 2018. Alla fyra personer i åtalet åtalas för misshandel och övergrepp i rättssak."---

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Det hela ska ha börjat med att hon skulle giftas bort. När flickan ertappats med att ha skaffat pojkvän fick hon utstå slag, sparkar och hot från sina föräldrar och bröder. Nu åtalas fyra familjemedlemmar vid Östersunds tingsrätt.
Jimmy.L
2021-06-21, 10:38
#285

En olycka eller ett noga planerat hedersmord – det är vad rätten ska avgöra.

Trebarnsmamman Hala dödades med ett skott i huvudet efter åratal av misshandel, kontroll och isolering från samhället menar åklagaren.

Maken själv nekar.

– Vi älskade verkligen varandra.

Bilden av 36-åriga Halas 13 år i Sverige är sparsmakad.

Efter att hon kom till Stockholm från Syrien 2007 var hon enligt sina släktingar inte tillåten att lämna bostaden annat än för att hämta och lämna på förskolan och hon fick aldrig några vänner i det nya landet.

Hennes tre barn och lägenheten i Fisksätra i Nacka blev hennes hela värld.

– Det var ett tragiskt liv. Hon var förbjuden till att göra i princip allt. Hon fick inte träffa någon granne, hon fick inte gå ut, hon fick inte gå till skolan, hon fick inte arbeta. Hon var extremt hårt hållen och begränsad och blev misshandlad dagligen i princip, säger en av hennes systrar i förhör.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zgvJWK/hala-skots-i-huvudet--en-olycka-enligt-maken

En olycka eller ett noga planerat hedersmord – det är vad rätten ska avgöra. Trebarnsmamman Hala dödades med ett skott i huvudet efter åratal av misshandel, kontroll och isolering från samhället menar åklagaren. Maken själv nekar. – Vi älskade verkligen varandra.
Jimmy.L
2021-06-22, 18:03
#286

Styvpappan ville att dottern skulle bära slöja, jagade henne med förskärare när hon använde Snapchat och Instagram och krävde att hon skulle sluta skolan i mellanstadiet.

Några klasskompisar i den lilla byskolan i Dalarna hjälpte henne larma myndigheterna.

Då hade han redan ”gift sig” med sin 12-åriga dotter i en hemlig bröllopsceremoni, efter år av grova våldtäkter, kränkningar och misshandel.

https://www.expressen.se/nyheter/valdtagen-12-aring-blev-tvangsgift-med-styvpappa/

Klasskamrater i den lilla byskolan i Dalarna hjälpte flickan att larma myndigheterna. Falu tingsrätt dömer styvpappan till åtta års fängelse.
Göstage
2021-06-22, 19:42
#287

#286 Ebba, ännu inte fyllda tolv, är på väg hem från skolan när hon mejas ner av en terrorist och dör.

Adriana, tolv år, är ute med sin hund kommer i skottlinjen för en uppgörelse i knarkmaffian och skjuts till döds.

En tolvårig flicka i Dalarna våldtas av sin styvfar och tvingas genomgå en ceremoniell vigsel med honom.

Det mörknar över barn i vårt lilla land i norr, och det är väl så man vill att det skall vara. Kom ihåg att de som som tiger är de goda, och att du som opponerar dig är rasist. Glöm barnen. Det är bäst så.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2021-06-27, 08:24
#288

Coronakurvan pekar neråt och allt fler blir vaccinerade för varje dag som går. Nu vittnar föreningen Tjejers rätt i samhället om att ett ökat resande gör att barn och unga är rädda för att bli bortgifta under sommarlovet.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/oro-for-bortgifte-nar-granser-oppnar-igen

Coronakurvan pekar neråt och allt fler blir vaccinerade för varje dag som går. Nu vittnar föreningen Tjejers rätt i samhället om att ett ökat resande gör att barn och unga är rädda för att bli bortgifta under sommarlovet.
Jimmy.L
2021-06-27, 08:25
#289

Sara är en av dem som har levt under hedersförtryck och våld under sin uppväxt.
– Först skrek mina föräldrar åt mig – sedan började de slå, berättar hon.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/sara-min-familj-vill-doda-mig

Sara är en av dem som har levt under hedersförtryck och våld under sin uppväxt. – Först skrek mina föräldrar åt mig – sedan började de slå, berättar hon.
Göstage
2021-06-27, 10:13
#290

#288 Ur artikeln:

"– Nu har vi börjat se flickor som är så unga som 10-12 år som lever under äktenskapsliknande förhållanden. Det kan innebära att mannen lever med flickan och hennes föräldrar. Från 13-14 årsåldern har vi fall där flickan även utsätts för sexuella övergrepp av sin ”man”.---

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2021-06-27, 19:47
#291

En kvinna i 40-årsåldern hemmahörande i norra Västerbotten döms till fängelse för att ha grovt misshandlat sin tonårsdotter. Enligt åtalet ska våldet varit hedersrelaterat då dottern inte velat bli bortgift.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/ville-inte-bli-bortgift-piskades-med-sladd-av-sin-mor

En kvinna i 40-årsåldern hemmahörande i norra Västerbotten döms till fängelse för att ha grovt misshandlat sin tonårsdotter. Enligt åtalet ska våldet varit hedersrelaterat då dottern inte velat bli bortgift.
Göstage
2021-06-28, 09:17
#292

Förbättrat skydd mot våld och hedersförtryck för barn i danska invandrarfamiljer, rapporterar Bulletin.

"Den danska socialdemokratiska regeringen har nyligen ingått ett avtal med Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Nye Borgerlige och Liberal Alliance med syftet att skydda barn i invandrarfamiljer från våld och hedersförtryck."---

De nya regelskärpningarna sker mot bakgrund av en undersökning utförd av VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd) som visar att när det handlar om barn i familjer där båda föräldrar är invandrare eller har utländsk bakgrund, så har mer än vart tredje barn utsatts för sträng uppfostran eller någon form av våld inom en period av två månader."
Bland barn med en eller två danska föräldrar är andelen som har utsatts för detsamma 13,2 respektive åtta procent."---

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Den danska regeringen har i en bred överenskommelse med flera partier skärpt reglerna för bland annat familjeåterförening. Syftet är att skydda barn i främst invandrarfamiljer från att växa upp i våldsamma miljöer eller hedersförtryck.
Göstage
2021-07-09, 11:55
#293

Lars Åberg på Bulletin konstaterar att hederskulturen inte är någon undantagsföreteelse utan en norm.

"Hederskulturen har inte orsakats av det svenska samhället. Den har tvärtom importerats med avsikten att behålla uråldriga föreställningar och maktförhållanden intakta och få dem att fästa på insidan av ett modernt samhällsskal.

Detta har varit svårt att hantera för dem, som trots att de ogillar att barn är ofria, gifts bort och behandlas illa, inte vetat hur de ska bete sig för att inte framstå som inskränkta. Här har det uppstått en rejäl tankevurpa: att det skulle vara mer fördomsfullt att motarbeta hederskulturen än att bevara den.

Men hedersförtrycket utgörs av ett helt paket av just fördomar, vidskeplighet och destruktiva maktrelationer. Ett strikt regelverk styr flickors och pojkars vardagsliv. Det är ett slags maffiaorganism med ryggen mot omvärlden. Det tar ifrån barnen självständighet, rörelsefrihet, synlighet, glädje. Hederskulturen är genuint främlingsfientlig. Den vill vara för sig själv och hålla på med sitt utan att bli störd.

Allra bäst fungerar hedersideologin när ingen utanför den egna kretsen lägger märke till den."---

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Mängder av ungdomer lever idag under hederskulturens ok, men problemet är svårlöst. Och med rädslan att stigmatisera olika grupper har det uppstått en tankevurpa: Att man får för sig att det skulle vara mer fördomsfullt att motarbeta hederskulturen än att bevara den, skriver Lars Åberg.
 • Redigerat 2021-07-09, 11:55 av Göstage
Jimmy.L
2021-07-14, 07:31
#294

SVT Nyheter Stockholm har träffat Susan som berättar att hon blev bortgift till en man som slog henne. I dag bor hon på ett skyddat boende.

– Jag ville inte leva men jag tänkte på mina barn, säger Susan.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/jag-blev-behandlad-som-ett-djur-i-tjugo-ar

SVT Nyheter Stockholm har träffat Susan som berättar att hon blev bortgift till en man som slog henne. I dag bor hon på ett skyddat boende. – Jag ville inte leva men jag tänkte på mina barn, säger Susan.
Jimmy.L
2021-07-14, 07:32
#295

Antalet kvinnor som lever i hedersförtryck och våldsamma relationer i Sverige är okänt, menar juristen Belinda Tan som arbetar med utsatta kvinnor i Stockholm och Södertälje. Enligt henne är många rädda för att berätta.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/juristen-om-arbetet-mot-hedersvald-det-saknas-kunskap

Antalet kvinnor som lever i hedersförtryck och våldsamma relationer i Sverige är okänt, menar juristen Belinda Tan som arbetar med utsatta kvinnor i Stockholm och Södertälje. Enligt henne är många rädda för att berätta. – Mörkertalen är extremt höga jämfört med de inrapporterade fallen, säger hon.
Göstage
2021-07-16, 10:23
#296

Hovrätten fastställer livstidsdomen från HD i målet mot Marwan Alabdulla som inför familjens tre minderåriga barn dödade hustrun som ville skiljas.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Fler mördare döms till livstids fängelse sedan straffbestämmelserna skärptes förra året. Högsta domstolen fastställer nu livstidsdomen för Marwan Alabdullah, 34, som mördade sin fru för att hon ville skiljas.
 • Redigerat 2021-07-16, 10:24 av Göstage
Göstage
2021-07-25, 09:11
#297

Antalet unga flickor som förs ur landet för tvångsäktenskap ökar, enligt GAPF.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Antalet flickor och unga kvinnor som slår larm och ber om hjälp efter att ha förts ut ur Sverige h