Etikettsamhället
Läst 324 ggr
[Göstage]
2020-09-10, 08:58

Arbetsmarknaden

"Antalet svenskar som arbetar har på ett halvår gått ned från cirka 4 360 000 till 4 120 000 personer enligt siffror från SCB. Det är en minskning med 240 000 personer, vilket Arbetsmarknadsnytt var först med att rapportera. Det betyder att mindre än 40 procent av befolkningen är i arbete – och då räknas inte 870 000 personer med samordningsnummer, enligt Skatteverket."

https://nyheteridag.se/mindre-an-40-procent-av-sveriges-invanare-i-arbete/

Skulle man sedan dra ifrån sådana som smugits in i statistiken genom diverse terapijobb under rubriken "sysselsatta" blev det väl än värre…

  • Redigerat 2020-09-10, 17:02 av Niklas
Herveaux
2020-09-10, 09:00
#1

#0: … 😨

Förklarar varför taggiga Arbetsförmedlingen var raska med att förnya mitt avtal hos min arbetsgivare ett år till…


// Harley 🏳️‍🌈⚧️
Sajtvärd Star Stable Medarbetare SupportRidsport, Film, Hamster

[Göstage]
2020-10-08, 08:26
#2

"Att få utrikesfödda i arbete beskrivs av Arbetsförmedlingen som en viktig pusselbit. Gävleborg fortsätter samtidigt att vara det län med högst andel arbetslösa bland utrikesfödda. Men på sikt tror Arbetsförmedlingen att många nyanlända kan ge vinningen för regionen.

– Vid nästa högkonjunktur då har vi arbetskraft, säger Gabriella Persson Turdell, Arbetsförmedlingen Gävleborg."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/flyktingkrisen-ska-radda-gavleborgs-arbetsmarknad

Varför lade man inte ner skiten när man hade chansen?

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

[Hayabusa]
2020-10-08, 08:39
#3

"– Vid nästa högkonjunktur då har vi arbetskraft, säger Gabriella Persson Turdell, Arbetsförmedlingen Gävleborg.""

Jaså? Baserat på de senaste 20 åren så finns det fog för att påstå att det är lite väl optimistiskt. Att nämnda individer ska få jobb, alltså.

[Göstage]
2021-02-24, 09:59
#4

Män fasas ut från kvinnodominerade yrken, visar färsk undersökning.

Män har svårt att ta sig in i kvinnodominerade yrken som sjuksköterska och förskollärare. Många mäns ansökningar sorteras bort redan i ansökningsprocessen, visar en studie ledd av forskare vid bland annat Linköpings universitet.
[Göstage]
2021-02-24, 10:01
#5

Tusentals nya jobb i norr, så nu vänder flyttlassen norrut, eller?

Från att tidigare haft en högre arbetslöshet än i resten av landet slåss nu företagen om arbetskraften i de nordligaste länen. Bland annat kommer ...
[Göstage]
2021-02-27, 08:27
#6

#5 Bara att packa och dra norrut för sådana i behov av jobb- eller blir parollen återigen "vi flytt´int"?

"De flesta har uppfattningen att Norrbotten och Västerbotten är utflyttningsområden när det i själva verket finns behov av stor inflyttning´, säger Peter Larsson som är är regeringens samordnare för de stora företagssatsningarna."

I veckan kom nyheten att det ska byggas ett helt nytt stålverk i Boden. Det innebär att efterfrågan på personal ökar ytterligare i en del av landet ...
  • Redigerat 2021-02-27, 08:28 av [Göstage]
[Göstage]
2021-03-11, 10:13
#7

Långtidsarbetslösheten slår rekord: 180.000 personer har varit arbetslösa i mer än ett år och ytterligare 100.000 riskerar att hamna i samma situation.

SVT:s nyhetstjänst med nyheter från hela Sverige och världen inom kultur, sport, opinion och väder.
[Göstage]
2021-03-14, 09:35
#8

#7 Trots de rekordhöga långtidsarbetslöshetssiffrorna verkar det tyst kring socialdemokraternas jobbmisslyckande, skriver Anna Dahlberg på Expressen debatt. Och det är klart, mycket beror väl på pandemin, men inte allt.

Antalet långtidsarbetslösa är rekordstort – ändå är jobbfrågan stendöd i debatten. Det är minst sagt märkligt.
  • Redigerat 2021-03-14, 09:35 av [Göstage]
[Göstage]
2021-06-04, 06:36
#9

"De numera bevingade orden om ”Europas lägsta arbetslöshet” från Stefan Löfven i valrörelsen 2014 kommer eka även i valrörelsen 2022", skriver SD-riksdagsmännen Oscar Sjöstedt och Magnus Persson i en debattartikel på Arbetet.

"Vi har Europas mest segregerade arbetsmarknad med enorma klyftor mellan inrikes- och utrikesfödda. Det är en verklighet våra styrande politiker varit högst bidragande till.

Tittar vi närmare på siffrorna om arbetslöshet framträder ett mönster. Massarbetslösheten vi ser idag är inte en massarbetslöshet för alla.
Arbetslösheten bland inrikes födda kretsar kring 5 procent, för utrikesfödda det fyrdubbla, närmare 20 procent. Närmare hälften av de som är inskrivna på arbetsförmedlingen är utrikesfödda.

Massarbetslösheten är ett integrationsproblem, snarare än ett arbetsmarknadsproblem. Sverige har idag 675 000 invandrare som inte är självförsörjande och uppbär någon form av bidragsförsörjning."---

"Morgondagens politik behöver vara annorlunda. Vi vet vad som inte fungerar, att då göra samma sak igen och förvänta sig ett annat resultat är, som någon sade, själva definitionen av dumhet.

In i valrörelsen 2022 är detta bra att ha i åtanke.

Vi kommer hålla Socialdemokraterna ansvariga för jobben och vi tror att väljarna gör detsamma."

Sverige har höga arbetslöshetssiffror och det är naivt att tro att krisen kan hanteras med statligt finansierade jobb, skriver Oscar Sjöstedt och Magnus Persson, SD.
[Jimmy.L]
2021-06-13, 06:34
#10

Restaurangerna har svårt att rekrytera erfaren personal till sommaren. Många av de som tvingats byta yrke under de hårda restriktioner stannar i det nya yrket istället för att gå tillbaka till restaurangbranschen.

– Cirka 50 000 jobb som har försvunnit under pandemin, säger Niclas Gustafsson, sektionschef Arbetsförmedlingen i Halmstad.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/arbetsformedlingen-cirka-50-000-restaurangjobb-har-rykt-under-pandemin

Restaurangerna har svårt att rekrytera erfaren personal till sommaren. Många av de som tvingats byta yrke under de hårda restriktioner stannar i det nya yrket istället för att gå tillbaka till restaurangbranschen. – Cirka 50 000 jobb som har försvunnit under pandemin, säger Niclas Gustafsson, sektionschef Arbetsförmedlingen i Halmstad.
[Göstage]
2021-08-31, 09:16
#11

Regeringen Löfvens misslyckande vad gäller sysselsättningen går inte att komma förbi när man skall sammanfatta Stefan Löfvens statsministerperiod. Karin Pihl tar upp ämnet på GP:s ledarsida.

Sverige slår nu rekord i antalet långtidsarbetslösa. Det måste bli en valfråga. Innan år 2021 är slut riskerar 200 000 personer att bli långtidsarbetslösa. Sverige
[Göstage]
2021-08-31, 09:29
#12

Hälften av alla långtidsarbetslösa är födda utanför Europa.

Långtidsarbetslösheten är till stor del koncentrerad kring dem som är födda utanför Europa. När Expressen rapporterar denna statistik kallar regeringen rapporten för rasism. Expressen granskade långtidsarbetslösheten i Sverige, och kom fram till att hälften av de långtidsarbetslösa är födda utanför Europa. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks pressekreterare svarade Expressen att siffrorna var ”rasistisk SD-propaganda”. S-regeringens reaktion på […]
[Göstage]
2021-08-31, 09:40
#13

Rebecca Weidmo Uvell påminner om den svenska officiella bilden av spetskompetens hos invandrare som skulle berika den svenska arbetsmarknaden.

Det är ingen ny information tyvärr men äntligen har rasistkortet blivit så Dinaktuellt att till och med traditionell media vågar sticka ut hakan. Vi har tyvärr ingen modig journalistkår i det här landet, med några få undantag och då menar jag politiskt modiga. Niklas Orrenius är en av de få,
[Jimmy.L]
2021-08-31, 09:51
#14

#13: Vården behöver dom skrek kompisgänget på iFokus ut jo tjena.

[Göstage]
2021-09-01, 08:27
#15

Mats Skogkär på Bulletin citerar en nu läslåst Expressenartikel om ett exempel på varför inga flyktinginvandrare egentligen behöver bemöda sig om att skaffa samhällsproduktiva jobb. Det räcker så bra med lite "sysselsättning", som det så populärt heter, kryddat med bidrag.

"Invandringen skulle rädda välfärden, den skulle rädda pensionerna. Istället blev flyktinginvandringen en ekonomisk belastning för de offentliga finanserna.

Ett citat ur ett reportage i Expressen (29/8) ger en del av förklaringen:
“För det skattesubventionerade arbetet får hon en nettolön på 15 000 kronor i månaden. Sen tillkommer 17 000 kronor i månaden i bidrag. Alltså lika mycket som hon fick innan hon började arbeta.”---

"Den som får ut 32 000 kronor i månaden enligt citatet ovan heter Shukri Mohamed Hassan. Hon är en frånskild sexbarnsmamma från Somalia som kom till Åmål för åtta år sedan.

Hon röjer skog vid ett skidcenter en bit utanför staden fyra timmar om dagen, fyra timmar studerar hon SFI, svenska för invandrare.

Skogsröjningen är hennes första jobb i Sverige.

Shukri Mohamed Hassan är en av totalt 189 000 långtidsarbetslösa i Sverige, personer som gått utan arbete i ett år eller mer. Antalet långtidsarbetslösa har aldrig varit större. Kostnaden för skattebetalarna uppgår till drygt 30 miljarder kronor per år. Av de långtidsarbetslösa är 97 500 födda utanför Europa, enligt statistik som Expressen fått ut från Arbetsförmedlingen.

Att röja sly är ett exempel på det som brukar kallas enkla jobb. Enkla jobb har på senare år blivit det nya halmstrå invandringsförespråkarna griper efter i sina fåfänga försök att få flyktinginvandringen att framstå som en ekonomiskt fördelaktig affär."---

Antalet långtidsarbetslösa är större än någonsin. Hälften av dem är invandrare födda utanför Europa. För stora grupper av invandrare med låg utbildningsnivå och bristande kunskaper i svenska, är även enkla jobb ouppnåeliga på dagens arbetsmarknad.
[Göstage]
2021-10-02, 23:05
#16

Ivar Arpi om sysselsättning och kompetensregn.

"Den invandring som har kommit till Sverige på senare år har till stor del bestått av lågkvalificerade människor. Faktum är att runt hälften av de utrikes födda har lägre färdighetsnivå än de tio procenten med sämst resultat bland inrikes födda. Detta förklarar sysselsättningsgapet mellan grupperna bättre än olika sorters rasism och främlingsfientlighet. Kanske är det inte förvånande att Sverige har Europas näst högsta sysselsättningsgap mellan inrikes- och utrikes födda (17,7 procent). Kunskapsgapet matchar sysselsättningsgapet, tycks det."---

Länsstyrelsen i Stockholms län lånar ut sig till en extrem ideologi som ignorerar fakta. Tankegodset sprider sig runtom i landet. Det är hög tid att mobilisera motståndet.
  • Redigerat 2021-10-02, 23:06 av [Göstage]
[Göstage]
2021-10-12, 07:41
#17

Boris Johnson riskerar att på sikt gå i den svenska fällan när han på grund av brexiteffekter vill höja lönen för okvalificerade arbeten, enligt Patrik Kronqvist på Expressens ledarsida. Grundorsakerna skiljer sig dock mellan länderna.

"Sverige (har) i stället börjat försöka skapa fler enkla jobb på politisk väg – exempelvis genom att skattesubventionera sådant som hemstädning och flyttjänster.

Det går att förstå tanken. Den höga arbetslösheten i Sverige beror till stor del på att många invandrare inte är tillräckligt produktiva för att kunna anställas till höga, kollektivavtalade löner.

Problemet är bara många av rut-jobben inte går till flyktinginvandrare utan till EU-medborgare. Skattesubventioner leder alltså till ännu mer invandring av lågkvalificerad arbetskraft. Därtill har Sverige västvärldens mest generösa regler för jobbinvandring från länder utanför EU. Trots det tycks många svenska politiker agera som om svensk arbetsmarknad vore ett slutet system.

Boris Johnson må överdriva EU:s påverkan på den brittiska arbetsmarknaden. Men svenska politiker borde tvärtom fundera mer på hur den fria rörligheten och invandringen påverkar jobben."

Boris Johnson överdriver invandringens påverkan på den brittiska arbetsmarknaden. I svensk debatt är problemet det omvända.
  • Redigerat 2021-10-12, 07:45 av [Göstage]
[Göstage]
2021-10-21, 08:58
#18

Kurspaketlösningen mot arbetslösheten är långt ifrån den quickfix politiker vill låtsas, menar Rebecca Weidmo Uvell.

1,3 miljoner personer är inte självförsörjande. En mycket hög andel är utlandsfödda. Enligt rapporten från Entreprenörskapsforum som slog ner som en bomb för drygt ett år sedan är problemen värre än man kunnat tro.  Det tar 12-13 år innan ens hälften är självförsörjande på den låga lönen 12 800 kronor.
[Göstage]
2021-11-04, 07:46
#19

Nu återinför regeringen funktionen Extratjänst. Enligt deras hemsida innebär det: "En extratjänst är ett jobb hos en arbetsgivare inom välfärden, offentlig, kulturell eller ideell sektor som subventioneras med 100 procent av arbetsgivarens kostnad. Introduktionsjobb subventioneras med 80 procent av arbetsgivarens kostnad och är möjligt inom såväl privat som offentlig verksamhet."---

Rebecca Weidmo Uvell ser det som ett inför valet pånyttfött kamoflageskapande.

"Jajamensan.

Nu återinför siffer-trixar-regeringen fiaskot Extratjänster för att återigen inför valet 2022 gömma mängder med utlandsfödda i arbetslöshetsstatistiken och låtsas som om det fått jobb.

Genom att tvinga kommuner och myndigheter att ta emot utlandsfödda mot att staten inte bara betalar 100 % av lönen, man strösslar dessutom “erbjudandet” med att dessutom betala “handledarstöd”. Med andra ord, man mutar kommuner och offentlig verksamhet med extra pengar bara de tar emot arbetslösa ett år, över valet."---
"Och precis som förut kommer sossarna ösa pengar in i det här slukhålet, allt för att kunna ljuga för väljarna sommaren 2022.

Varför regeringen ska komma undan med det här ytterligare en gång för att media skedmatas med lögner från Rosenbad förstår jag inte men det verkar som om jag och några Arbetsmarknadsnördar som skriver är de enda som intresserar oss för det här, förutom vissa oppositionspolitiker. I media är det som vanligt tyst.

Men hur ska väljarna kunna fatta ett informerat beslut på valdagen om journalister mycket hellre skriver om sina favoritfrågor än orkar läsa pressmeddelanden från Arbetsmarknadsdepartementet? Diskutera i grupp."

("Pysselsättning", som Carolin Dahlman så träffande kallar det.)

Jajamensan.  Nu återinför siffer-trixar-regeringen fiaskot Extratjänster för att återigen inför valet 2022 gömma mängder med utlandsfödda i arbetslöshetsstatistiken och låtsas som om det fått jobb.  Genom att tvinga kommuner och myndigheter att ta emot utlandsfödda mot att staten inte bara betalar 100 % av lönen,
  • Redigerat 2021-11-04, 08:06 av [Göstage]
[Göstage]
2021-11-05, 09:53
#20

Magdalena Andersson sneglar mot partikamraterna på andra sidan Sundet angående arbetsplikten- det låter hoppingivande. Bara inte baktanken är att det skall bokföras som extratjänst...

"Enligt uppgift till Expressen vill Magdalena Andersson och Socialdemokraterna även införa så kallad arbetsplikt som går ut på att personer med långvarigt försörjningsstöd ska utföra samhällsnyttiga uppgifter, som till exempel strandstädning. Kommunerna ska samtidigt åläggas att erbjuda sådana arbetsuppgifter.

Den danska socialdemokratiska statsministern Mette Fredriksen har nyligen föreslagit arbetsplikt på upp till 37 timmar i veckan för bidragstagare, ett förslag som även Magdalena Andersson nu vill studera."

Socialdemokraterna sneglar nu på Danmarks förslag om arbetsplikt och vill skärpa villkoren för att få försörjningsstöd. I Magdalena Anderssons stora linjetal nu på förmiddagen kommer hon att presentera nya förslag på området, erfar Expressen. Utspelet är det första i den nyvalda S-ledarens program för bättre integration.
[Göstage]
2021-11-14, 08:42
#21

"Både gamla och nya stora industrier "skriker efter folk"– ändå började inga elever på industritekniska programmet på gymnasiet i Lycksele i höst", konstaterar SR.

Både gamla och nya stora industrier "skriker efter folk"– ändå började inga elever på industritekniska programmet på gymnasiet i Lycksele i höst."Folk ...
[Hayabusa]
2021-11-14, 09:14
#22

#21 Dessvärre en trend som är ganska utbredd i Sverige.

[Göstage]
2021-11-18, 09:51
#23

"I oktober var 418 000 personer arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 7,6 procent. Eftersom SCB har ändrat beräkningsmetod för arbetslöshetsstatistiken görs ingen jämförelse med motsvarande månad 2020", konstaterar TT.

I oktober var 418 000 personer arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 7,6 procent. Eftersom SCB har ändrat beräkningsmetod för arbetslöshetsstatistiken görs ingen jämförelse med motsvarande månad 2020.
Upp till toppen