Brottslighet

Nya uppgifter om brottsstatistik

2018-09-30 09:03 #0 av: Göstage

Hur pålitlig är vår brottsstatistik? Samhällsdebattören Tino Sanandaji befarar att det finns brister åtminstone i den officiella mordstatistiken.

"Den officiella mordstatistiken i Sverige kan vara felaktig. Den slutsatsen drar nationalekonomen Tino Sanandaji med anledning av en internutredning av Polismyndigheten som konstaterar en rad brister i utredningen av dödsfall. ”Detta är extremt allvarligt”, skriver Sanandaji."---

”Detta påverkar kriminalstatistiken. Dödligt våld har sen 1980-talet sjunkit i alla västländer, men Sverige är efter senaste årens uppgång det EU-land där det fallit näst minst, ca 15 procent jämfört med ca 50 procent i övriga Europa. Detta baseras på de mord som polisen har utrett, om polisen börjat missa alltfler mord är situationen är ännu värre. Hur många mördare går fria?”, skriver Sanandaji på Facebook. Han konstaterar även att ”detta är extremt allvarligt”.---

Källa

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-09-30 09:10 #1 av: Jimmy.L

Stämmer det är det illa, kan vara att polisen går på knäna med stora personalbrister som gör att man inte hinner utreda fallen .

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-10-04 09:35 #2 av: Göstage

Mer om Polis och statistik:

"Pinnjakten* – att mäta verksamheten i antal redovisade ärenden – ska inte användas inom Polismyndigheten. I och med omorganisationen från 2015 skulle kvantitativt mätande inte längre vara i fokus.

Men så blev det inte. 

I centrala Stockholm är polisen pressad och kräver nu stora ansträngningar av personalen föratt komma ikapp förra årets utredningssiffror.

Utredningsresultaten, mätt i antal redovisade ärenden, är sämre än förra året. Lokalpolisområde Norrmalm har hittills i år redovisat 650 färre ärenden i år.
Totalt i hela polisregion Stockholm har polisen hittills redovisat 200 färre ärenden än förra året."---

* "Pinnjakt kan enkelt förklaras med att ett ärende är lika mycket värt som ett annat ärende, även om det ena är ringa narkotikabrott utan brottsoffer, och det andra en våldtäkt eller mord."---

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/polisens-resultat-dyker-cheferna-beordrar-pinnjakt/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-24 11:56 #3 av: Göstage

Mer från den statistik som Tino Sanandaji ifrågasätter (se TS).

Socialstyrelsens dödsfallstatistik släpar årgångsmässigt, och bekräftar väl bara vad andra instanser redan konstaterat - att det dödliga våldet ökat i Sverige.

"Dödsfall på grund av våld minskade länge i Sverige, men sedan 2012 har antalet ökat - och då främst dödsskjutningar bland unga män. Under 2017 dog 26 män i åldern 15–29 år av skottskador, den högsta siffran sedan 1987. Det visar ny statistik från Socialstyrelsens dödsorsaksregister."--- 

"När det gäller dödsfall på grund av våld/övergrepp från annan person följde de länge en minskande kurva, med vissa variationer. Men denna utveckling ser nu ut att ha brutits, och från 2012 har antalet ökat.
Främst gäller detta yngre män 15-29 år - och det som har ökat är framförallt skjutningar med dödlig utgång. Förra året inträffade 26 sådana dödsfall i den åldersgruppen, vilket enligt Socialstyrelsens statistik är den högsta siffran sedan 1987. Totalt inträffade 37 dödskjutningar i Sverige 2017.
– De senaste tre åren har antalet dödsskjutningar bland unga män 15-29 år legat betydligt högre än tidigare år. Under perioden 2000 till 2014 orsakade skottskador i snitt knappt sex dödsfall om året i den här gruppen, säger Socialstyrelsens utredare Jesper Hörnblad."--- 

Socialstyrelsen i pressmeddelande

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-09 21:41 #4 av: Göstage

"Ju närmre våldet kommer, desto mer ökar oron. I Lindängen, i södra Malmö där flera skjutningar ägde rum i somras, rapporterar medborgarna en stigande oro för att utsättas för brott. 

– Många är rädda för att gå ut om kvällarna efter skjutningarna. Det har gjort området lugnare, men det är inte odelat positivt. Ju fler vuxna ögon vi har utomhus desto bättre är det, berättar Stefan Wredenmark, poliskommissarie i södra Malmö."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/ny-matning-av-tryggheten-farre-brott-men-storre-oro

Så långt har det alltså gått att det inte är "odelat positivt" när folk inte längre törs gå ut på kvällarna. Också i Uppsala sitter det folk som inte längre törs gå ut på kvällarna, så även blir det väl lugnare. Och bättre statistik.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/jag-gar-inte-ut-efter-18

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-10 07:44 #5 av: Jimmy.L

Vilka var det nu som sa att brottsligheten var på väg ner och det begås mindre brott, allt fler känner sig ju rädda och vågar sig inte ut om kvällarna. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-11-12 08:15 #6 av: Göstage

Forskare vid Institutet För Framtidsstudier har genom att samköra underlag från olika myndigheter kommit fram till att den organiserade brottsligheten och våldsbejakande extremismen i Sverige omfattar cirka 15.000 individer.

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-21 08:16 #7 av: Göstage

Förutom frågan om hur pålitlig statistiken är kan man även undra hur den används. Ann Heberlein gör det, efter att ha tagit del av Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning NTU2017 och hon skriver:

"Efter att ha läst igenom rapporten är det egentligen bara en fråga som gnager i mig: Varför görs de här rapporterna, egentligen? Varför har vi överhuvudtaget en statlig myndighet, Brottsförebyggande rådet, som på uppdrag av regeringen sammanställer brottsstatistik och undersöker medborgarnas upplevda oro och deras utsatthet för brott? Ingen, minst av allt regeringen, tar ju någon som helst notis om de resultat de presenterar. Resultat och resultat, för resten – i en kommentar till den senaste nationella trygghetsundersökningen säger representant för Brå att de inte kan svara på varför den rapporterade utsattheten har ökat – kanske, säger Sofie Ahlin, Brå, beror det på ökad anmälningsbenägenhet, kanske handlar det om en faktisk ökning."---

"Brå är enligt deras egen beskrivning ”en myndighet som verkar för att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället”. Låt mig konstatera det uppenbara: Det har Brå misslyckats med. Inte bara det – de tycks helt ignorera sina egna studier och undersökningar. Varken medborgarnas självrapportering eller statistik över anmälningar tycks göra intryck på Brå. Deras uppdragsgivare, regeringen, är inte heller nämnvärt engagerad i de fakta som Brå tar fram och redovisar. Trots att utsattheten för brott ökar, trots att anmälningar om brott når nya svindlande siffror varje år, trots att otryggheten ökar händer ingenting. Absolut ingenting görs för att a) undersöka varför brottsligheten ökar b) föreslå åtgärder för att c) vända utvecklingen."---

https://ledarsidorna.se/2018/11/vad-ska-vi-med-bra-till-egentligen/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-21 08:33 #8 av: Hayabusa

#7 Sverige är bra på att ta fram statistik och göra undersökningar. Men...efter det så händer inte så mycket.  Vi går på möte där det ska råda konsensus, god ton och jämlikhet. Alla ska få komma till tals och nu ska minsann allt ställas till rätta. Se´n går vi ut ur mötesrummet och gör som tidigare - precis INGET har hänt. "Oh, vilket bra möte! Nu ska det bli fint med en god kopp kaffe."

Anmäl
2018-11-21 09:00 #9 av: Jimmy.L

Utredning ska utredas och för att sedan utredas varför det tog så lång tid att utreda utredningen om man nu inte hittar några fel i utredningen,  För då ska utredningen utredas varför utredningen inte stämmer. 

Yrar

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-11-21 09:19 #10 av: Göstage

Bo Wennström, professor emeritus i rättsvetenskap vid Uppsala universitet, skrev i maj i år en debattartikel som påminner om att  BRÅ inte är någon neutral statistiksammanställare, utan en aktiv del i kriminalpolitiken. 

"Alla politiska partier i riksdagen, förutom Vänsterpartiet, argumenterar för höjda straff."--- 

"Mellan 1977 och 1989 grundlades det straffsystem vi har nu. 1977 kom Brå-rapporten ”Nytt straffsystem” och 1989 fullbordades intentionerna från den i den så kallade nyklassiska vändningen inom straffrätten genom ändringar i bland annat brottsbalken.

Vad 1977 års idéer mycket hämtade näring från var en medkänsla med folkhemmets olycksbarn. 1950- och 1960-talets då unga arbetargrabbar som befolkade institutioner som ungdomsfängelser och fängelser.
Medkänslan med dessa och orättfärdigheten i dåtidens straffsystem har på gott och ont format hur dagens påföljdssystem ser ut."---

"Det är bara det att brottslighet handlar inte om folkhemmets olycksbarn längre. Tar vi gängkriminalitet har vi inte bara att göra med ”ungdomar” på glid utan en del av ett fenomen som underminerar framförallt lokalsamhällen.
Det är en farlighet som inte bara politikerna i Sverige och andra länder upptäckt utan också medborgarna."---

https://www.svt.se/opinion/professorn-hojda-straff-politikerna-har-ratt-och-kriminologerna-fel

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-21 09:23 #11 av: Göstage

Wennström passar även på att ge en skopa till de i media så omhuldade kriminologerna:

"Alla politiska partier i riksdagen, förutom Vänsterpartiet, argumenterar för höjda straff.
De finns därmed en form av politisk konsensus om justeringar av straffskalorna uppåt för vissa brott. 

När exempelvis SVT granskar denna trend gör man som man alltid gjort, man vänder sig till kriminologerna och frågar, kommer höjda straff att minska brottsligheten?
På denna fråga svarar exempelvis Jerzy Sarnecki, 14 maj i SVT, att ”den samlade forskningen på området visar att det inte hjälper”. Han tillägger också, ”om man ska använda pengarna på ett effektivt sätt ska man använda dem för att öka upptäcktsrisken”.

Svaren är typiska för den vändning kriminologin tagit, man använder sig av ett från naturvetenskapen lånat språk med ord som ”visat”, ”vet”, etcetera.  Det är bara det att kriminologi inte är naturvetenskap och det man ”visat” och ”vet” är mycket mer öppet för tolkning och diskussion än vad man låter påskina.

En annan käpphäst för kriminologer är tesen om fängelsernas farlighet, kontraproduktivitet."---

"Begreppet ”fängelse” är inte så homogent som man kan tro vid ett första påseende. Därför är inte vad den ”samlade forskningen visat”, vad man ”vet” så självklart, utan bör förses med en mängd reservationer. Särskilt om man ska jämföra fängelser i Sverige och USA.

De politiska partierna vill höja straffen. Kriminologerna säger nej.
Vad ska man tro, vem har rätt, vem har fel?"---

"Just i denna fråga håller jag nog på politiken. Straffskalorna behöver ses över och 1989 års straffrättsreform med sin presumtion mot fängelse synas i sömmarna."

https://www.svt.se/opinion/professorn-hojda-straff-politikerna-har-ratt-och-kriminologerna-fel

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-18 18:03 #12 av: Göstage

Ann Heberlein särskådar statistik kring våldtäkter och skjutningar.

https://annheberlein.com/2018/12/17/vilka-ar-det-som-skjuter-om-kultur-och-kriminalitet/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-29 07:07 #13 av: Göstage

Våldet och gängbrottsligheten i Sverige väcker stor uppmärksamhet i våra grannländer.  Det är huvudnyhet på NRK idag, och man gör förstås jämförelser mellan de båda grannländernas statistik.

I Norge är det kniv/stickvapen som är det vanligaste vapnet i dödligt våld, under tioårsperioden 2008-17 har kniv brukats i 140 sådana fall, vilket är 47%. Under samma period har skjutvapen förekommit i 36 fall (där inkluderas då även jaktvapen).

Under tioårsperioden skedde 72% av det dödliga våldet i vårt grannland i bostäder, vanligen i nära relationer. Våld med skjutvapen på öppen gata är sällsynt i Norge. 2018 har det skett totalt fem dödsskjutningar, vilket är den högsta siffran sedan 2014, då det också sköts fem personer. En av  skjutningarna skedde i ett garage och betecknas som en uppgörelse mellan kriminella, även om offret råkade vara "tillfälligt". 

En inspektör vid Oslopolisen säger att man har startat dråpundersökningar i åtta ärenden i år. Uppklarningsprocenten i Norge är hög -  man har 30 olösta mordfall, medan motsvarande siffra för Sverige är över 500.
"Vi har ju inte samma utveckling eller antal mordfall med skjutvapen", säger polisinspektören. "Men vi har en insats mot gängkriminella för att förhindra en liknande utveckling." 

Källa NRK

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-11 16:02 #14 av: Göstage

Bedrägeribrotten ökade kraftigt under 2018, utan att fallen går vidare till åtal.  Känns nedprioriterat...

"Antalet bedrägeribrott ökade med 13 procent under 2018. Samtidigt är det bara en liten andel som redovisas till åklagare.
När polisen redovisar delar av sin statistik för 2018 finns det en siffra som sticker ut. Totalt anmäldes över 165 000 bedrägeribrott, en ökning med 18 942 jämfört med 2017."---

"Bedrägerierna uppträder i många olika skepnader.
- Dels är den kopplad till internationell kriminalitet. Men vi ser också att välkända kriminella i Sverige och även i viss mån kopplade till våra utsatta områden använder den här formen av kriminalitet för att begå brott, säger Löfving."---
"Ett exempel på bedrägeri som fått stor uppmärksamhet är när man lurar av äldre och utsatta deras koder till bank-id och därigenom kan plundra deras konton.

Men samtidigt som antalet bedrägeribrott ökar så ökar inte antalet ärenden om bedrägeri som redovisas till åklagare i samma utsträckning. Det finns en viss fördröjning i siffrorna, men under 2018 redovisade bara drygt 9 300 ärenden till en åklagare.

- Det är inte bra det där. Och det är superviktigt för oss att vi anpassar vår förmåga och våra resurser för att hänga med i den här utvecklingen. För det här är inte tillräckligt bra, erkänner Mats Löfving."--- 

TT

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-17 10:32 #15 av: Göstage

Preliminär rapport från BRÅ om brottstatistiken 2018.

"Den slutliga statistiken över anmälda brott 2018, publiceras den 28 mars 2019. Då publiceras även statistiken över konstaterade fall av dödligt våld 2018."

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/ny-statistik-fran-bra/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-25 09:09 #16 av: Göstage

Johan Westerholm på Ledarsidorna.se är bekymrad över paråkarna Damberg/Sarneckis bagatellisering av delorsaker till den svenska brottsutvecklingen. 

"Forskning och empiri pekar på att migrationskrisen 2015 fick Europa ur balans och har fört med sig en kriminalitet som Europa inte sett tidigare i form av både vardagsbrott men även nya former av sexuella övergrepp samt terrorrelaterade brott. Helt motsatt slutsats än vad den svenska regeringen drar.
En utveckling där Sverige och Tyskland, som var de två länder som tog emot flest migranter, är överrepresenterade."---

https://ledarsidorna.se/2019/01/internationell-forskning-migrationskrisen-2015-fick-europa-ur-balans/

Skribentens fetmarkering.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-25 11:54 #17 av: Jimmy.L

Hela världen ser ju vad som händer i Sverige utom den svenska regeringen.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-03-28 10:55 #18 av: Göstage

Nyhetsinslag TV4: "BRÅ väljer att inte forska på sexbrott och härkomst."

Äldre BRÅ-tråd

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-28 10:56 #19 av: Göstage

#15 BRÅ: slutlig brottstatistik 2018 (pdf)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-28 11:27 #20 av: Hayabusa

#18 Vilken överraskning Förskräckt

Ebba talar klarspråk, det gör hon...Tummen upp

Anmäl
2019-03-29 22:41 #21 av: Göstage

#18 Trägen vinner!Skämtar

"Under 2018 förde Moderaterna fram kravet på att gärningsmäns härkomst ska kartläggas när det gäller sexualbrott, för att öka kunskapen och kunna sätta in rätt åtgärder. Regeringen svarade då att det är upp till Brå att bestämma om en sådan undersökning behövs.

Och nu meddelar alltså myndigheten att man kommer genomföra en ny studie.
”Brå kommer nu att genomföra en studie avseende registrerade misstankar om brott bland personer med inrikes respektive utrikes bakgrund. Studien kommer innehålla liknande frågor som i myndighetens studie från 2005, men dess utformning kommer att göra det möjligt att följa utvecklingen över tid och även belysa fler frågor än i den tidigare studien.”---

"Undersökningen kommer att titta på olika typer av brott, exempelvis våldsbrott, sexualbrott inklusive våldtäkt, samt olika typer av tillgreppsbrott, uppger man i pressmeddelandet.
Brå skriver att en ny studie behövs för att beslutsfattare ska ha tillgång till uppdaterade underlag. Resultaten är planerade att publiceras i början av 2021"---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/bra-inleder-forskningsprojekt-kopplat-till-brottslighet-och-ursprung

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-30 18:32 #22 av: Carmarino

#21 De som hävdar att det är mest etniska svenskar som begår brotten borde ju välkomna den här undersökningen. Då får de svart på vitt att de har rätt. Nörd

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-04-01 17:44 #23 av: Hayabusa

"Antalet anmälda inbrottsstölder i byggbodar har ökat med 60 procent sedan 2013. Det konstaterar Sveriges Byggindustrier som studerat Brottsförebyggande Rådets färska brottsstatistik."

https://www.entreprenad.com/article/view/654524/sa_har_stoppas_de_allt_fler_inbrotten_i_byggbodar?ref=newsletter&utm_medium=email&utm_source=newsletter&utm_campaign=daily

Anmäl
2019-04-06 13:01 #24 av: Göstage

Vad hjälper längre gårdagens statistik i ett trasigt samhälle, kan man undra. Malcom Kyeyune är frustrerad:

"Problemet som konfronterar förnekarna – eller optimisterna, för att använda ett mer smickrande namn på denna grupp – är att det länge varit enkelt att diskutera statistik: har personbrotten verkligen stigit med si och så procent? Hur många av de procenten är ökad anmälningsbenägenhet, hur många procent beror på andra faktorer? 

Så länge vi var kvar i att tala om siffror och procent fanns det ett alltid tryggt utrymme av osäkerhet och tvetydighet som gick att utnyttja: glaset kunde lika gärna vara halvfullt som halvtomt, och siffror är dessutom till sin natur ganska abstrakta ting, och svåra att relatera till i våra vardagliga liv.
Problemet är att Sverige nu kommit till en punkt där siffrorna slutat vara intressanta föremål för diskussion. Vi talar inte längre om siffror i Sverige idag. Siffror är, för att säga som man gör i Amerika, yesterday’s news."---

"Att diskutera huruvida de brott vi är vana vid att se om de har gått upp eller inte lämnar alltid utrymme för olika tolkningar, men när det dyker upp nya sorters brott som tidigare var närapå okända blir det i slutändan ganska lönlöst att försöka abstrahera bort förändringarna. De är för stora, de är för många, och de ligger oss för nära."---

https://ledarsidorna.se/2019/04/civilkuragets-granser/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-25 20:08 #25 av: Göstage

Vålds- bedrägeri- och tillgreppsbrotten ökade förra året i England och Wales enligt den senaste siffror från Office for National Statistics.  

"Enligt siffror från myndigheten Office for National Statistics begicks 732 mord under perioden december 2017 till december 2018 – det högsta antalet på över ett decennium. Även antalet knivbrott ökade.

Ökningen jämfört med året innan ligger på 42 stycken fler mord. Inte sedan 2008 har nivåerna legat så högt. Avseende knivbrotten har de ökat med sex procent. Även andra brottstyper ökade signifikant: rån elva procent, bedrägeri tolv procent och stöld åtta procent. Vissa andra kategorier minskade något."---

https://samnytt.se/antalet-mord-i-england-och-wales-pa-rekordnivaer/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-07 06:26 #26 av: Göstage

Den svenska otryggheten och  brottsutsattheten sticker ut i nordiskt perspektiv, skriver Aleksandra Boscanin på GP:s ledarsida.

https://www.gp.se/ledare/svenskar-mest-otrygga-i-norden-1.14925161

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-29 11:03 #27 av: Göstage

Återigen trollar Jerzy Sarnecki med statistik, hävdar Tino Sanandaji på sin facebooksida. 

"Brå har med hjälp pålitliga Jerzy Sarnecki skrivit en ny rapport och går ut i media ”Brå: Ökning av sexbrott går inte att koppla till flyktingar”.

Är det sant? Lika sant som ni själv kan gissa.

Brå förklarar i sin rapport att de överhuvudtaget inte undersökt invandrares sexualbrott ”Inom ramen för denna studie har det dock inte varit möjligt att närmare studera denna fråga, till exempel om överrepresentationen är oförändrad eller hur brottsnivåerna utvecklats bland personer utan utländsk bakgrund”--- 

"Brå undersöker inte invandrare, de undersöker inte vem som begick brott och använder framförallt en oseriös metod (i vetenskapliga temer har deras metod extremt låg power men drar slutsatser från absence of evidence)."---

https://www.facebook.com/tino.sanandaji/posts/10156477960403231 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-30 14:15 #28 av: Göstage

Sarneckis medförfattare till rapporten säger att det inte finns täckning för hans slutsatser i den aktuella rapporten, utan att det behövs en annan studie för det.

"I Dagens Nyheter fick nyheten rubriken: ”Brå: Flyktingströmmen förklarar inte fler anmälda sexualbrott”. Professor Jerzy Sarnecki, som gjorde den vetenskapliga granskningen av rapporten, intervjuas och slår fast:
– Vi står inte under ockupation av muslimska män som våldtar våra kvinnor.
Sarnecki säger även att studien ”visar att invandringsvågen inte har påverkat antalet sexualbrott”. Stina Holmberg, en av medförfattarna till rapporten, säger dock till Svenska Dagbladet att detta är en feltolkning av resultaten.
– Vi är alltså mer försiktiga i våra slutsatser än Jerzy Sarnecki. Vi har gjort två analyser som inte bygger på härkomst. För det behövs en annan studie. Den ska göras längre fram, säger hon.

I Svenska Dagbladet intervjuas även nationalekonomen Tina Sanandaji som på sin Facebooksida har framfört kritik mot Brås metodik.
– Brå använder sig av en politiserad analys med låg kvalitet i den här frågan. Det hade de inte behövt göra när de dessutom har resurser. Det minskar förtroendet för myndigheter som Brå och det är synd. Det finns en uppfattning att allt beror på invandring och de som tror att Brå döljer något får nu vatten på sin kvarn, säger han."---

https://nyheteridag.se/bra-sagar-sarneckis-slutsats-om-migranter-och-sexbrott-behovs-en-annan-studie/

Det måste vara lite pinsamt att gång på gång få gå ut och ställa till rätta efter uttalanden av JS. Dags att låta honom få komma ut som den opinionsbildare han är, och inte presentera honom som "forskare" - det är falsk varubeteckning...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-30 14:33 #29 av: Göstage

#27ff Kommentar om rapporten och Sarneckis utspel.

http://katerinamagasin.se/sverige-har-inte-rad-med-fler-statliga-logner-om-valdtakt/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-30 14:42 #30 av: Jimmy.L

Och ändå utvisas många för våldtäkter?

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-05-30 14:54 #31 av: Göstage

De ligger nog inom felmarginalen...NördSkrattar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-30 14:57 #32 av: Jimmy.L

#31 Fattas bara att dom säger det är en myt att invandrare begår brott. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-05-30 16:40 #33 av: Göstage

#32 Ibland känns det som om det är det dom gör. Hela tiden.

Marteus på Expressen tillägnade Sarnecki en krönika för att år sedan. Den känns minst lika aktuell idag.

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/ingen-kan-skruva-verkligheten-som-kriminologen-sarnecki/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-03 22:49 #34 av: Göstage

Stiftelsen DGS publicerar i morgon en rapport om ursprung och brott som säkerligen kommer att väcka diskussion.  Katerina Magasin har redan fått glutta i den.

http://katerinamagasin.se/ny-rapport-avslojar-for-forsta-gangen-star-personer-med-utlandsk-bakgrund-for-huvudparten-av-brottsligheten-i-sverige/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-04 07:24 #35 av: Göstage

#34 Som ovan nämnts har stiftelsen DGS på eget initiativ och med anslag från läsare uppdaterat BRÅ:s rapporter från 1996 och 2005 om invandrares brottslighet. Rapportens författare Patrik Engellau pekar på tre av rapportens viktigaste slutsatser, nämligen:

  • " För första gången begås numera fler brott – räknat i absoluta tal – av personer med utländsk bakgrund än av personer med svenskt ursprung.
  •  Den mest brottsbelastade befolkningsmässiga undergruppen är in­rikes födda av två utrikes födda föräldrar. Denna grupps belastning ligger högre än de utlandsföddas och ökar över tid.
  •  En tidigare inte särskilt uppmärksammad grupp är de ej folkbok­förda, exempelvis medlemmar av utländska stöldligor, så kallade papperslösa, EU-migranter och turister. Denna grupp har under de senaste årtiondena kraftigt ökat sin andel av det totala antalet be­gångna brott från tre procent till 13 procent."

Rapporten kan läsas här (pdf).

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-04 07:30 #36 av: Jimmy.L

#35 Den rapporten vill säkert vänstern inte läsa. Den skär ju hål på myten om att invandrare inte begår brott. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-06-04 07:32 #37 av: Jimmy.L

Numera är det inte längre så. I den här rapporten visas att personer med svenskt ursprung under den femåriga undersökningsperioden 2013-2017 bara står för 42 procent av brotten i Sverige. Det är första gången som personer med utländsk bakgrund står för huvudparten av brottsligheten.

https://detgodasamhalletdotcom.files.wordpress.com/2019/06/rapport-om-invandring-och-brottslighet.pdf

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-06-04 07:37 #38 av: Göstage

#36 Ja, eller också kommer de att lusläsa den för att försöka hitta fel - inte otänkbart att Jerzy Sarnecki snart dyker upp i spalterna med "dementier" igen...

Intressant är att BRÅ  har bistått med underlag på ett professionellt sätt enligt författaren. Alltid något! Skämtar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-04 07:42 #39 av: Jimmy.L

#38 Ja, 5 kr på att man försöker dribbla bort rapporten med att säga den stämmer inte.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-06-04 15:36 #40 av: Göstage

Rebecca Weidmo Uvell om DGS statistik.

https://uvell.se/2019/06/04/kriminalitet-bland-invandrare-status-2019/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-04 16:05 #41 av: Hayabusa

Saxat ur texten (#40):

"Tack vare sociala medier och internet är medborgarna inte längre beroende av politikers och myndigheters officiella rapporter utan kan tack vare offentlighetsprincipen och eget arbete göra och publicera rapporter ändå. "

Anmäl
2019-06-04 17:23 #42 av: Göstage

#41 Precis! Jerzy kan inte ruva på rapporthögarna för egna syften längre... Skämtar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-07 07:39 #43 av: Göstage

Mattias Lindberg, samhällsdebattör på sociala medier, uppmärksammar i ett debattinlägg på Dagens Samhälle ivern hos  Jerzy Sarnecki och delar av forskarstaben  på BRÅ att "till varje pris" försöka göra omtolkningar och frisera statistik om  invandringens roll i brottsstatistiken. Han avslutar:

"Sarnecki och BRÅ gör uppenbarligen allt de kan för peka på sådana förklaringar, men när de använder en så bristfällig studie för sin argumentation och som i Sarneckis fall framför så uppenbart osannolika slutsatser så blir det bestående intrycket minskat förtroende både för hans och för BRÅs objektivitet. Sarneckis återgivning av BRÅs rapport var så felaktig att till och med BRÅ själva var tvungna att ta avstånd ifrån redogörelsen, vilket får anses minst sagt pikant. 

Värt att notera är också att BRÅ nu aviserar att det ska göras studier som analyserar och bygger på härkomst också, "längre fram". Det är bra. Men det är något väldigt märkligt med denna nödbedda vetenskap. Varför präglas svensk brottsforskning av denna utbredda motvillighet när det gäller sitt huvuduppdrag, nämligen att forska om brott? Det är ju rent löjeväckande att det ska krävas privata initiativ där folk beställer statistik av uppenbart allmänintresse från en motsträvig myndighet."

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/varfor-vill-brottsforskarna-inte-forska-27991

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-07 08:04 #44 av: Jimmy.L

Dom är rädda för att SD ska få rätt.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-06-07 13:21 #45 av: Göstage

#35 Statistiken som Patrik Engellau tagit fram uppmärksammas av källor som annars inte brukar lysa med att de besöker DGS. Håkan Boström på GP:s ledarsida skriver:

"DGS-rapporten visar att medan överrisken att begå brott minskar bland utrikes födda så ökar den hos andra generationens invandrare. Det är en tydlig varningssignal om att den svenska integrationspolitiken inte fungerar.

Den stora majoriteten med utrikes bakgrund är naturligtvis skötsamma. Men personer med denna bakgrund begår statistiskt sett oftare brott och är också oftare brottsoffer. Hur brottsligheten skulle ha utvecklats med en annan migrationspolitik kan vi aldrig veta säkert. Men allt tyder på att den skulle varit lägre."

https://www.gp.se/ledare/nya-siffror-om-brott-och-invandring-1.15467687

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-07 14:13 #46 av: Jimmy.L

Jag är väl naiv och en fårskalle om jag tror politikerna kommer läsa den rapporten. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-06-07 14:30 #47 av: Göstage

Inte direkt...GladSjälv tror jag att "de korrekta" politikerna nog kommer att läsa den, men sedan kasta den åt sidan och kalla den för "rasism". Politikerna och deras kringorganisationer (Expo, "inte rasist men", Jerzy med flera)  är väl pålästa på motståndarsidan och vad som rör sig där.

Det var ju så abortfrågan plötsligt dök upp i flera partiers angrepp mot SD inför senaste riksdagsvalet. Man skall nog inte underskatta politikerna, även om de kan tyckas vara töntar i övrigt...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-08 15:06 #48 av: Göstage

Rebecca Weidmo Uvell uppmärksammar Patrik Engellaus rapport på Expressens debattsida och jämför den med det siffertrollande som BRÅ ägnat sig åt.

"Nyligen släppte Brå en rapport som media direkt kablade in och konstaterade att det inte fanns något samband mellan den ökade flyktinginvandringen av mestadels unga män, och den skenande våldtäktsstatistiken. Det påstods bero på ökad anmälningsbenägenhet och bakom rapporten står den person som allra mest motsatt sig ens någon form av forskning på sambanden mellan födelseland och kriminalitet – Jerzy Sarnecki."--- 

"Återigen försöker opinionsbildande forskare i en ohelig allians med media blanda bort korten vad gäller invandrare och kriminalitet.
Fakta utmålas som något som är farligt. På något annat sätt kan man inte tolka den grundmurade oviljan från vänstern i Sverige och de mest tongivande representanterna från Brå och kriminologerna, som gång efter annan vägrar låta svenska väljare få fakta på bordet om hur stor del av kriminaliteten som faktiskt begås av människor med utländsk bakgrund."--- 

"Fakta är inte farligt, utan nödvändigt för att vi ska kunna fatta rätt beslut. Inte minst ska väljarna och vanliga medborgare kunna fatta rätt beslut när de ska välja vilka politiker som ska styra Sverige.
Men tills dagens makthavare inser det får vi vara glada att vi ändå kan få informationen, av privata initiativ."

 https://www.expressen.se/debatt/rapporten-som-ger-en-annan-bild-av-brottslingars-ursprung/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-08 15:23 #49 av: Carmarino

#48 Det är väl klart att dagens makthavare inte vill att väljarna ska få fakta. Då kan de ju välja fel när det är dags för val - och då förlorar de ju makten. Huvva! Förskräckt

(OBS! Innehåller spår av ironi.)

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-06-09 20:10 #50 av: Jimmy.L

I bara Örebro har polisen över 2 000 ärenden som väntar på att utredas och därför inte klaras upp. En orsak är det stora antalet grova våldsbrott som skett i Örebro och som tar väldigt mycket av polisens resurser.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/over-2000-olosta-brott-i-orebro-polisen-har-inte-tid

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-06-24 17:48 #51 av: Göstage
Twitter


#43 "Invandrares överrepresentation när det gäller misstänkta för våldtäkter har minskat och även deras andel av de anmälda våldtäkterna. Det skriver Helena du Rees som är kriminolog och doktor i juridik."---

 Sydsvenskan debatt

Debattören råkar vara sambo med en känd svensk kriminolog. Så det kan bli!

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-07 18:02 #52 av: Göstage

Katerina Janouch skriver om kotteriet i kriminologikretsar i BRÅ:s närhet.

 http://katerinamagasin.se/den-politiska-hjarntvattens-oumbarliga-aktorer-statlig-kriminologmaffia-med-ratt-att-desinformera/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-11 09:24 #53 av: Jimmy.L

Simona Mohamsson Förbundsordförandekandidat LUF anser att Jimmie åkerson har fel att straffa brottslingar hårdare.

Från debattartikeln. 

Det är klart att man från politikens håll kan flexa sina muskler genom att försöka straffa bort brottslighet med inhumant långa fängelsestraff och sämre levnadsvillkor för intagna, men det kommer inte funka.

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/K3aoGG/jimmie-dina-harda-tag-hjalper-inte-mot-brott

Hur tror hon brottsoffret känner sig när gärningsmannen är ute efter någon månad och begår nya rån/misshandel/våldtäkter eller mord? 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-08-16 21:24 #54 av: Göstage

#35ff Patrik Engellau återkommer till den studie baserad på siffror från BRÅ som stiftelsen Det Goda Samhället presenterade i början av juni.
Av den framgår det, att den statistiskt sett  mest brottsbenägna gruppen av samtliga i studien   är barn födda i Sverige till två utlandsfödda föräldrar. 

"Detta resultat – att den mest brottsbenägna gruppen är barnen till två utlandsfödda föräldrar, således personer som sedan födelsen stått under den svenska välfärdsstatens kontroll och beskydd – är enligt min uppfattning sensationellt. Till Sverige kommer alltså folk med i genomsnitt förhöjd brottsbenägenhet jämfört med svenskarna men i stället för att deras barn ska bli mindre kriminella och mer lika svenskarna så går det åt andra hållet. Barnen blir mer kriminella än någon grupp utlandsfödda."---

"Jag har svårt att dra någon annan slutsats än att Sverige, trots all vår godhet och alla våra ädla avsikter, skapar brottslighet. Och det värsta av allt är att vi, nu när vi sedan någon månad tillbaka känner till detta faktum, inte uppmärksammar tillståndet och diskuterar det och börjar fundera på vad det är vi gör som är så fel. Politiken lufsar obekymrat på i sina gamla spår vilket bör väcka största möjliga oro hos medborgarna."

https://detgodasamhallet.com/2019/08/16/patrik-engellau-sverige-skapar-brottslighet/#more-18010

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-17 11:44 #55 av: Hayabusa

#54 Så är det, inte så svårt att se för vem som helst...(nja, kanske inte ALLA vill se). 

Anmäl
2019-08-17 11:53 #56 av: Göstage

I ärlighetens namn skall sägas att det faktiskt fanns de som uppmärksammade statistiken - Håkan Boström i GP t.ex. (#45)

Klickar man på länken i #45 så är den dock av okänd anledning död för tillfället (?). 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-25 21:02 #57 av: Göstage

"På bara några år har antalet anmälningar om rån mot personer under 18 år i Sverige ökat markant. Från 1084 anmälningar 2015 till 1896 förra året. Det är en ökning med 75 procent.
Bara under det här årets första hälft har 1247 anmälningar om rån mot ungdomar kommit in till polisen."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/rekordmanga-ran-mot-unga

En utveckling som knappast gått någon förbi. Med undantag för de som sitter i regeringen.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-26 08:26 #58 av: Göstage

#11ff "I en ny rapport föreslås att polisen tar in fler analytiker för att utvärdera sina brottsförebyggande åtgärder. Syftet är att förstärka polisen i sitt arbete, enligt rapportförfattaren och kriminologen Jerzy Sarnecki."---

"– Mitt förslag är att man ska anlita betydligt flera analytiker på lokal nivå som ska hjälpa polisen med det här."---

SR

Det är många som vill vara med och dela på kakan om Polisen får mer anslag. Och om Sarnecki är inblandad lär det bli ett upplägg anpassat till regeringens önskade bild.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-26 08:30 #59 av: Hayabusa

#58 Jerzy Sarnecki pratar alldeles för ofta i nattmössan. 

Anmäl
2019-09-01 19:53 #60 av: Göstage

Nedslående statistik: 

"Nästan hälften av de som åtalades för inblandning i mord med skjutvapen under åren 2013-2017 friades i domstol. Det visar en undersökning som P1-programmet I lagens namn gjort."---

"Domar om dödligt våld med skjutvapen som skett 2013-2017
47 fall varav tre med flera offer
51 offer
125 åtalade personer
58 personer friade"---

SR

Då är att observera att flertalet fall inte leder till rättegång, eller ens gripanden, och att av de som klaras upp är även andra skjutningar inkluderade, till exempel fylleskjutningar mellan grannar. För skjutningar i gängmiljö lär statistiken vara ännu sämre.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-12 07:11 #61 av: Göstage

"Tror Sarnecki och Löfven att människor inte klarar av att förstå att den ökning av dödsskjutningar vi sett sedan 1990 har med migration och integration att göra?"---

"Sluta dumförklara allmänheten", skriver Mattias Lindberg på Expressen debatt idag.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-12 18:46 #62 av: Hayabusa

#61 I den länkade artikeln hittar man denna story:

https://laglostland.story.aftonbladet.se/

"– I Kurdistan hittar polisen kriminella efter några timmar. Det är en skam att vara tjuv. För affärsidkarna är det lugnt där. Sverige är ett fint land, men det har blivit otryggt. Samhället begär att jag ska betala skatt och det gör jag. Men då vill jag att samhället uppfyller sina plikter så att jag kan driva min affär. Sverige måste kunna fungera, kriminella ska sitta inne. Jag stänger affären i juni. Det är trist att lämna ett område efter 30 år. Det är som att lämna sitt hem. Men när vi inte får vara i fred…

Så slutar Salam Kurda, ägare till Orientlivs, ordförande i företagareföreningen i Husby, som för andra gången i sitt liv flyttar för att komma bort från våld och oro. Första gången från Kurdistan, andra gången från Husby."


Anmäl
2019-10-02 20:45 #63 av: Jimmy.L

Det förekommer att myndighetspersoner avråder brottsoffer från att göra en polisanmälan. Bland annat rör det sig om poliser och kommunalt anställda stödpersoner, visar en rapport av Brottsförebyggande rådet (Brå).

https://www.expressen.se/nyheter/rapport-brottsoffer-avrads-fran-att-anmala/

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-08 10:20 #64 av: Göstage

 Sverige lever inte upp till målen i FN:s Agenda 2030 om att minska alla former av våld, visar en rapport som statistikmyndigheten SCB släppte den 1 oktober.

Årsredovisning (pdf)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-10 08:29 #65 av: Göstage

"Gängkriminalitet med skjutningar, sprängningar och granatattacker har brett ut sig i Sverige, medan andelen uppklarade mord sjunkit och regeringen verkar nöja sig med begränsade punktinsatser. De i media tongivande kriminologerna har varken kunnat förklara utvecklingen eller föreslå verkningsfulla åtgärder, utan har ägnat sig åt att kritisera förslag om skärpta åtgärder. När en utredning tillsätts för att avskaffa straffrabatten för förbrytare under 21 år lägger utredarna i stället, påverkade av samma kriminologer, fram en mängd argument för att dessa förövare ska fortsätta särbehandlas. Vari består denna kriminalpolitiska ideologi och varför tar den så ofta miste?"---

https://kvartal.se/artiklar/dags-att-gora-upp-med-stockholmskriminologerna/

Christian Berggren är professor emeritus i industriell organisation vid Linköpings Universitet och kanske därmed ingen man förknippar med kriminologi. Men i en essä på Kvartal gör han vad som skulle ha gjorts för länge sedan - granskar vissa dominanta kriminologers särställning i svensk media - "Stockholmskriminologer" som han benämner dem. Inte minst Jerzy Sarnecki blir nagelfaren i denna intressanta långläsning. "Trots att Sarnecki misslyckats att se och förklara den växande våldsvågen fortsätter riksmedierna att på stort allvar intervjua honom om åtgärder mot de brott som han blev så överraskad av", skriver professorn. 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-21 08:34 #66 av: Göstage

Jimmy L. startade upp den här sidan för ett drygt år sedan. Jag tillhör de flitigaste medlemmarna i trådarna här, och jag har sammanbitet rapporterat om det eskalerande våldet. För mig behövs det ingen statistik, verkligheten är uppenbar - våldet ökar konstant.

Nu tar jag beslutet att (med undantag av speciella fall) inte längre skriva om knivskärningar och skjutningar som inte kräver dödsoffer av  den prosaiska anledningen att det sker så mycket våld att det blivit en bit av vardagen -man  hinner inte med helt enkelt.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-21 08:51 #67 av: Hayabusa

#66 Dessvärre har du rätt. Själv har jag, sorgligt nog, slutat reagera över mycket av det som händer. Jag mäktar inte med att ta in det, helt enkelt. 

Anmäl
2019-10-21 13:53 #68 av: Göstage

#67 Ja, det blir ju lite av "jag kan inte räkna dem alla". Idag reagerar man snarare med förvåning en morgon när det inte rapporteras om våld och förstörelse. "Har buset olovlig frånvaro?", frågar man sig nästan oroligt.

Här gör förresten Tino Sanindaji en summering av ett, med våra mått, lugnt lördagsdygn.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-10 06:24 #69 av: Göstage

Nationellt underrättelsecentrum (Nuc) har publicerat sin myndighetsgemensamma lägesbild över den organiserade brottsligheten i Sverige 2019, och den finns att läsa i pdf-format på nätet.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-10 07:38 #70 av: Jimmy.L

"Polismyndigheten beskriver att de kriminella nätverken ofta har anknytning till socioekonomiskt utsatta bostadsområden. Grunden för nätverken är ofta att medlemmarna har växt upp i samma område eller har en gemensam etnisk härkomst"

Tänk om vi hade haft en strängare invandrarpolitik då hade vi sluppit mycket skit.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-12 11:00 #71 av: Göstage

"Steget efter" om brottsspiralen.

https://pbs.twimg.com/media/EJCUp_vWkAAhT4c.jpg

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-12 16:41 #72 av: Jimmy.L

Oisin anser att dom unga kriminella ska få bostad och jobb.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/dOa1M1/plotsligt-nagot-viktigt-om-morden-och-sprangningarna

Alla andra får ju kämpa för att få bra betyg i skolan men kriminella ska ha gräddfil.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-12 16:52 #73 av: Hayabusa

#72 Saxat ur länkens text:

"Alla bar de på en dröm. En dröm om ett riktigt arbete, bostad, ett fungerande liv."

Visst, men det får man inte genom handpåläggning. 

Anmäl
2019-11-12 17:04 #74 av: Jimmy.L

#73 Att kämpa för något är för jobbigt. Hade dom gått i skolan och utbildat sig istället för att råna och sälja narkotika så hade dom haft en bättre framtid.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-12 17:13 #75 av: Hayabusa

#74 Så är det. 

Anmäl
2019-11-14 16:44 #76 av: Göstage

#35ff BRÅ har nu som tidigare meddelats börjat arbeta med sammanställningar över begångna brott per utrikes födda, och i väntan på att den första blir klar har man gjort en uppföljning av denna typ av brott begångna efter 2005, då den senaste statistiken gavs ut. Uppdateringen omfattar hela Norden.

Lite överraskande refererar man till den undersökning som Det Goda Samhället lät publicera i våras.

https://uvell.se/2019/11/14/ranen-enligt-forskning/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.