Samhället idag

Det auktoritetslösa samhället

2018-10-13 21:18 #0 av: Göstage

Anna Dahlberg har på Expressens ledarsida skrivit en lång och mycket läsvärd fundering över tillståndet i vårt samhälle. Den är väl värd att läsas i sin helhet, men här några stycken ur den.

 "Så vad sker i ett samhälle där de traditionella auktoriteterna, en uniformerad chaufför, en polis, en bibliotekarie, förlorar sin auktoritet?"
Det är en nyckelfråga. För allt hänger förstås ihop: stöket på biblioteken och i simhallarna, ordningsproblemen i skolan, bristen på respekt för sjukvården och polisen liksom glåporden mot bussförarna.
Det är konturerna av en auktoritetskris. Det är ett lågintensivt uppror mot krav på att följa lagar och regler. En vägran att bli tillrättavisad och respektera gränser.
Hur hamnade vi här? En omständighet som inte går att blunda för är att problemen tycks vara mest akuta i utanförskapsområden."--

"Mustafa Panshiri är före detta polis med rötter i Afghanistan, som numera föreläser på heltid för nyanlända och elever med invandrarbakgrund."---

"- Någonstans måste man erkänna att systemen - skolan, välfärden och rättsväsendet - är utformade för svenska förhållanden. Vi ska självfallet inte bli ett samhälle där lärare slår barn, men vi behöver hitta vårt sätt att lösa de här frågorna. Det kommer att krävas mer ordning och reda och att man vågar gå lite tuffare fram, säger Mustafa Panshiri."---

"Men strävan efter att riva alla hierarkier har en uppenbar baksida. Lärare blir mentorer, föräldrar blir kompisar, chefer blir lagledare. Roller och ramar suddas ut, och därmed även ansvarsutkrävandet.
Dialog, samverkan och inkludering låter bra och är ofta eftersträvansvärt. Men vem ska ta konflikten när det inte fungerar?"---

"Det är personer i kontaktyrken som bokstavligen får ta smällen när samhället faller undan. Det finns inget radikalt i att låta bussförare bli bespottade eller lärare sjukskrivas på grund av en ohållbar arbetsmiljö.
En dag kanske även de föredrar att sitta bakom ett tryggt skrivbord."--- 

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/sverige-lider-av-en-auktoritetskris/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-14 20:32 #1 av: Novachan

Detta är ett bekymmersamt problem och det är skönt att äntligen se att det börjas ta upp mer i media.

Lite tankar kring skolan:

Nu går det nog inte appliceras i alla fall men tänker lite i stil med hur vissa för utomlands och som man kanske gjorde här med lite förr; om en elev, under lektionstid, beter sig illa eller annat sätt störande och man inte kan få eleven att sluta efter tillsägelse så skickar man ut eleven ur klassrummet och lärare noterar en frånvaro från lektion. Frånvaro från lektion påverkar vilket betyg man får och kan leda till att man inte får mer studiebidrag (osäker hur det är med bidrag under grundskolan men så fungerade på gymnasiet när jag pluggade). Det markerar både för eleven, de andra eleverna och systemet vad som händer om man beter sig otillåtet och dess konsekvenser.

Påverkan av betyg och studiebidrag pga frånvaro på lektion är, eller iaf var när jag pluggade, applicerat i systemet. Jag vet detta av erfarenhet men inte för att jag var en stökig elev utan pga sjukdom. Man skulle också kunna ha ett annat tak/gräns för sådant beteende än nuvarande/dåvarande.

Kvarsittning vet jag inte hur mycket effekt det skulle ge men det kanske är något man borde införa - efter skoltid men kanske även helger. Om man har frånvaro från dessa med kanske det också bör gå ut över betyget.

Lärare och skolpersonal bör absolut meddela om våld, hot, stökigheterna osv till dit de ska göra det men framför allt till elevernas vårdnadshavare! Det är helt okej att sammankalla vårdnadshavare till skola för möte om en elevs beteende

Anmäl
2018-10-15 09:50 #2 av: Göstage

#1 Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, vill liksom du och många andra se konsekvenser för stökiga elever, och efterlyser även större föräldraansvar:

"Våra skolor ska vara trygga arbetsplatser. Det är viktigt att det att det finns personal och andra vuxna runtomkring eleverna som ser och kan sätta gränser, markera och vägleda eleverna.

Oacceptabla beteenden måste få konsekvenser, naturligtvis i relation till elevens ålder. Skolan som arbetsplats måste leva upp till samma krav som andra arbetsplatser.
Att stänga ner skolor kan vara nödvändigt i yttersta nödfall. Här har våra skyddsombud en mycket central roll. Samtidigt har vi också den lagstadgade skolplikten att ta hänsyn till. Eleverna måste gå i skolan. Men det behövs en tydlighet för ledning, personal och elever."---

"Men samtidigt måste faktiskt föräldrar och vuxenvärld visa vad som gäller. Både hemma och i skolan. Det handlar också om hur vi ser på skola och utbildning i samhället. Att vi talar om att det är viktigt och att vi alla i praktisk handling demonstrerar det."

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/oR2AvR/nar-vara-skolor-brinner-maste-vuxna-saga-ifran

Debatt om skolmiljön även i denna tråd.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-10-15 09:55 #3 av: Novachan

#2 Mycket bra!

Anmäl
2018-10-15 10:11 #4 av: Emo

Mycket skrikande och lite ull, som kärringen sa när hon klippte grisen.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2018-11-25 11:28 #5 av: Göstage

#0 Biblioteken som social avstjälpningsplats -ett gammalt välkänt ämne (några länkar nederst i inlägget):

"Biblioteket i Karlskrona har fått ta till drastiska åtgärder. Efter en stökig och hotfull stämning tvingas man nu hyra in väktare.
– Det finns ju gränser för vad vi ska tolerera i våra lokaler, säger bibliotekschef Tiffany Bovin."---

"Men det är inte första gången som det varit stökigt på biblioteket i Karlskrona. I början av 2017 tvingades man stänga av flera toaletter eftersom besökare lämnade kvar ölburkar, cigaretter och spritflaskor.
Därför håller man fortfarande, nästan två år senare, vissa av toaletterna under perioder avstänga.
– Drömmen är att allt ska vara tillgängligt, men det finns ju gränser för vad vi ska tolerera i våra lokaler, säger Tiffany Bovin till Blekinge läns tidning."--- 

Men även på andra håll i landet har det de senaste åren var stökigt på olika bibliotek. I Hässleholm spottade en person kärnor på personal på biblioteket när en grupp ungdomar blev tillrättavisad förra året.
I Svenljunga började personal under andra halvan av 2017 att bära larmbrickor eftersom det under en varit stökigt.
I Norrköping misshandlades en väktare på ett bibliotek den 7:e november. Enligt polisen ska gärningsmannen varit påverkad av droger eller alkohol." 

https://www.expressen.se/kvallsposten/bibliotek-tvingas-hyra-in-vaktare-efter-stoket/
Länktips:

https://www.svd.se/lat-inte-detta-normaliseras
https://www.svd.se/social-oro-ger-stok-pa-bibblan

"Om oviljan att sätta gränser"

"Sveriges öppna rum har kidnappats"

"Stöket på biblioteken"

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-04 09:34 #6 av: Göstage

"Personalen utsätts för stora risker på många av landets HVB-hem och LSS-boenden, därför gör Arbetsmiljöverket en nationell tillsyn. Hittills är situationen värre än de befarade."---

"Runt 70 procent av de boenden Arbetsmiljöverket granskat sedan tillsynen startade i april har brister som måste åtgärdas. Peter Burman säger att personal på HVB-hem och LSS-boenden i mycket högre grad än i andra liknande branscher blir sjukskrivna efter att ha utsatts för hot eller våld.
– Det är så vanligt med slag, fula ord, rivmärken och annat att personalen nästan upplever en immunitet mot det. Det är bedrövligt."---

"Över 40 procent av de arbetsskadeanmälningar som leder till en sjukskrivning på lss- och HVB-hem handlar om hot och våld.
– För normala arbetsplatser runtom så ligger samma siffra på sju procent, säger Peter Burman."---

SR

Som det sägs i TS: "allt hänger ihop"...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-04 09:44 #7 av: Hayabusa

#6 Ja, vad säger man? Bedrövligt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.