Debatt

Postnord i upplösning

2018-11-04 18:04 #0 av: Göstage

Ekonomiska bedömare är ganska rörande överens om att danskarna lurade skjortan av Maud Olofsson vid fusionen mellan svenska och danska posten. Arbetet för ett år sedan:

"När dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C) drev igenom sammanslagningen svenska Posten och danska Post Danmark och bildade Postnord var Post Danmark redan på väg mot ekonomisk katastrof.
Om hon hade bemödat sig om att titta efter i räkenskaper och Post Danmarks avtal skulle hon sett att det danska bolaget under de närmaste åren hade redan bekräftade utgifter i miljardklassen för att skära ned tusentals anställda, vilka alla enligt avtal hade rätt till tre årslöner i avgångsvederlag.

Dessa gigantiska kostnader, som Maud Olofsson antingen inte såg eller inte brydde sig om, blev nu en sak för majoritetsägaren, det vill säga den svenska staten."---

"Och Maud Olofsson var alltså även pådrivande för att få den välskötta svenska Posten att slås ihop med det danska ekonomiska katastrofbolaget Post Danmark och bilda det svenskdanska Postnord.
Posten ska ta klivet ut i Europa! var Maud Olofssons glada förklaring till affären. Någon vision när klivet befanns landa i ekonomisk sankmark hörde vi aldrig. När det uppdagades att även detta var en ekonomisk och servicemässig totalkatastrof för Sverige valde Maud Olofsson i stället att lägga locket på.
Hon vägrade kommentera affären för de svenska skattebetalare vilkas pengar hon använde i fusionen."---

"Det är dock redan klart att kostnaderna kommer att bli betydligt högre i framtiden. Mikael Damberg nämnde två vägar för att klara de danska förlusterna, lån och nedskärningar. Inget säger alltså att svensk postväsende kommer att bli bättre trots att den svenska delen fortsatt går med vinst eftersom företaget ständigt åderlåts av danska utgifter.
I ett längre perspektiv måste dock regeringen verka för att få till stånd en total delning av Postnord i två separata bolag igen för att åter få den svenska posten att fungera fullt ut."---

https://arbetet.se/2017/10/20/postnord-maste-delas/

Och nu - danskarna har dragit Sverige med sig i fallet och vill tacka för sig:
"Postnord vill höja priset på frimärken och slippa dela ut post fem dagar i veckan."---"Postnord, som ägs av svenska och danska staten, har gått med förlust sedan 2012."---  

https://www.expressen.se/dinapengar/konsument/postnord-vill-sluta-dela-ut-post-fem-dagar-i-veckan/

"Danmark bör lämna det nordiska postbolaget Postnord som Danmark äger tillsammans med Sverige. Det anser Dansk Folkeparti som menar att posttjänsten blivit sämre i Danmark.
Senast 2020 bör Danmark ha lämnat det nordiska postsamarbetet i Postnord, anser det nationalistiska Dansk Folkeparti.
– Vi måste begära skilsmässa från svenskarna och se till att få tillbaka posttjänsten i danska händer, säger Hans Brodersen som är Dansk Folkepartis talesperson i postfrågor, enligt DR."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/dansk-folkeparti-vill-skiljas-fran-postnord

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-04 18:12 #1 av: Carmarino

Så bra om Danmark lämnar. Då kanske det kan bli ordning på svenska Posten igen.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-11-04 18:21 #2 av: Huygens

Maud Olofsson genomförde metodiskt, plikttroget och nogrannt sitt direktiv.


Anmäl
2019-02-01 15:03 #3 av: Göstage

#0 Kris...

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/postnord-gick-back-855-miljoner-kronor

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-01 15:10 #4 av: Jimmy.L

Ja vad ska man säga.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-02-01 21:24 #5 av: Dioramabyggare

Och inte enbart Postnords danska del...

"Verksamheten i Sverige går med stora förluster. Enligt Danmarks Radio gick DSB:s svenska verksamheter med 700 000 danska kronor i förlust varje dag under det första kvartalet i år." (2011 (min anm.))

Källa: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=4569392

Anmäl
2019-02-15 18:09 #6 av: Göstage

Många affärer har inte plats och resurser att svara för paketförvaring- och utlämning i takt med att e-handeln expanderar. Postnords förslag är att bostadsrättsföreningar istället skall upplåta utrymme för paketutlämning.

"Framöver kan paketen komma att lämnas i lokala brevrum hos de olika bostadsrättsföreningarna."---

"I en intervju med DN säger Postnords vd Håkan Ericsson att lokala paketrum i fastigheterna kan komma att bli verklighet när företaget framöver ska tackla e-handeln.
– Det finns, tror jag, tiotusentals bostadsrättsföreningar i Sverige. Många av dem skulle kunna ha ett rum vi kan leverera till med digitalt lås och engångskoder. Eller en paketstation på innergården, säger han."---

Mölndals-Posten (betalartikel).

Postnord planerar även  minskningar i postutdelandet.

"Enligt ett beslut ska post delas ut i några orter i landet varannan dag efter sommaren. Planen är att det ska genomföras över hela landet nästa år."---

"Volymtappet och en framtida ändring i utdelningsfrekvensen kommer innebära uppsägningar. Det säger Annemarie Gardshol, som är vd för Postnord Sverige."---

https://sekotidningen.se/nyhet/facket-rundades-i-beslut-om-post-varannan-dag/

Det går bra nu, Postnord. Inte.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-15 18:51 #7 av: Jimmy.L

Idiotiskt. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-02-15 19:04 #8 av: Göstage

Ja, bara en sådan sak som förslaget om att bostadsrättsföreningar skall fixa en "paketstation på innergårdarna" - hur verklighetsfrämmande får man bli som vd för Postnord?

Vill Postnord tjäna pengar på paketdistribution så borde det vara deras sak att hyra centralt belägna lokaler för utlämning, inte hoppas på att andra löser lokalproblemen åt dem. Nästa steg är väl att bostadsrättsföreningarnas fastighetsskötare skall dela ut posten i kvarteret åt dem...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-17 03:19 #9 av: Göstage

Karl-Erik och Vicki i Arjeplog funderar att hänga på sig de gula västarna. 

"De talar om Post- och telestyrelsen och Postnord och de nya rutinerna för postutdelningen. Två gånger i veckan kommer brevbäraren förbi deras låda som står ute vid vägen åtta kilometer från huset, men snart är det slut med det.
I stället erbjuds de en postbox i Arjeplog, 43 kilometer bort."---

https://www.expressen.se/dinapengar/qs/vicki-maste-aka-over-fyra-mil-for-att-hamta-sin-post/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-17 08:10 #10 av: Jimmy.L

För jävligt man tar död på landsorten

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-02-18 14:37 #11 av: Göstage

Emma Maraschin på Post- och Telestyrelsen säger att om vi inte accepterar Postnords effektiviseringar så...

 "...det är också tydligt att utdelningen måste ske på ett effektivt sätt. Annars kommer vi i förlängningen behöva betala skatt för att ta emot post, vilket vi inte gör i dag, säger Emma Maraschin."

https://www.expressen.se/dinapengar/konsument/postnords-plan-ta-bort-postlador-vid-villatomter/

Blir post- och paketdistibutionen nästa samhällsfunktion att totalfinansieras skattevägen?

TV-skatten, tråd

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-19 10:46 #12 av: Göstage

Bitte Assarmo om Postnordsverige:

"Såsom varande en bra bit över femtio minns jag med viss saknad den tid då man kunde ställa klockan efter postgången – sex dagar i veckan – och då postgången var så pålitlig att det blev rubriker i morgontidningarna om så mycket som ett litet gratulationskort försvann någonstans på vägen.
Den tiden är längesen förbi."---

#9 "Ändå ska man kanske inte klaga. Vi som bor i städerna får ju åtminstone fortfarande post, om än oregelbundet. Det mesta kommer också fram. I glesbygden tycks dock Postnord ha förklarat krig mot medborgarna. De politiska parollerna om vikten av en levande landsbygd har föga med verkligheten att göra, och i Arjeplog är invånarna fullkomligt på det klara med att det inte finns en enda minister som bryr sig ett skvatt om dem. Där ska nämligen de, som varit olydiga nog att inte bosätta sig i en tätort, straffas genom att deras postutdelning dras in helt. En postbox några mil bort är tillräckligt. Eftersom man får förmoda att glesbygdens befolkning betalar skatt som alla andra, och därmed borde vara i sin fulla rätt att få åtnjuta samma samhällsservice som alla andra, kan man endast dra slutsatsen att Postnord anser att glesbygdsbefolkningen är mindre värd än den befolkning som bor i städerna."---

#11 Men Postnords förfall är inte bara skrattretande. Det är också ett tydligt tecken på att något mycket allvarligt håller på att hända i vårt land. När samhällsservicen monteras ner så till den grad som sker idag, och mängder med medborgare utestängs från den service de betalat skatt för, sätts demokratiska rättigheter ur spel. Och om regeringen inte tar Postnord i örat och klargör detta en gång för alla så har de rödgröna visat att det är precis som Arjeplogborna säger – att de inte bryr sig ett skvatt."

https://detgodasamhallet.com/2019/02/19/i-moderna-sverige-lagger-vi-pengarna-pa-annat-an-samhallsservice/#more-14989

Javisst pågår det en samhällsomdaning som vi kanske inte riktigt vet var den slutar...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-26 08:34 #13 av: Jimmy.L

Ett rekommenderat brev med känsliga uppgifter om en privatperson kvitterades ut av företag, skriver Vimmerby Tidning.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=7162966

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-05 11:42 #14 av: Göstage

Postnord slutar att tömma brevlådor på söndagar från den 1 juli.

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-05 12:12 #15 av: Jimmy.L

Och sammanslagningen med danskarna skulle vara så bra. Kämpar

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-05 13:20 #16 av: Göstage

#0 #15 Maud Olofsson skulle gott kunna få tömma brevlådor på söndagar som straff...Skämtar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-05 14:21 #17 av: Jimmy.L

Skrattar

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-09 08:32 #18 av: Göstage

"Håkan Ericsson lämnar som vd och koncernchef för Postnord. Bolaget har varit kristyngt under en längre period – och behöver nu ”nytt ledarskap” enligt ett pressmeddelande.
Omställningen måste gå snabbare.
– Det är nu rätt tid att lämna över, säger Håkan Ericsson i ett pressmeddelande.

Det är styrelsen som anser att Postnord nu behöver en ny ledning, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Därför avgår vd och koncernchef Håkan Ericsson. Tillförordnad vd blir Annemarie Gardshol. Samtidigt inleds rekryteringen av en ny koncernchef."---

https://www.expressen.se/dinapengar/hakan-ericsson-lamnar-som-vd-for-postnord/

Kanske "rätt tid att lämna över" kunde ha infallit tidigare? Fast en ny vd kan nog inte göra så mycket annat än att skära djupt i organisationen. Så länge samboförhållandet med danska posten  varar lär man få kämpa i motvind...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-09 08:48 #19 av: Jimmy.L

Hur kan man säga så begriper jag inte. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-09 09:01 #20 av: Göstage

#19 Pampjargong! Vi har ju hört liknande under årens lopp från en och annan passé generaldirektör...Skämtar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-09 09:16 #21 av: Jimmy.L

#20 Sant även om dom går i konkurs så ha dom gjort ett utmärkt jobb som VD.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-09 10:27 #22 av: Hayabusa

Hmm...hygglig fallskärm. Nörd

Anmäl
2019-04-10 08:36 #23 av: Jimmy.L

En brevbärare körde på en sexårig pojke på en gångbana i Kalmar i maj förra året. Nu har han fått sin dom. Han ska bland annat betala drygt 25 000 kronor i skadestånd till pojken.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=7195623

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-06-15 12:21 #24 av: Göstage

#14 För kännedom: från den 1 juli töms de flesta brevlådorna tidigare på dagen och Postnord slutar att tömma alla brevlådor på söndagar.

Källa

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-16 09:12 #25 av: Göstage

Postnord skjuter upp det kritiserade beslutet att dela ut post varannan dag på obestämd framtid. En av anledningarna till beslutet tycks vara att varannandagsutdelning "leder till en viss ökning av utsläppen av koldioxid eftersom det krävs mer flyg", enligt koncernens hållbarhetschef.

Källa.

Mycket skall man höra innan öronen ramlar av.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-16 09:31 #26 av: Jimmy.L

Skrattar Jag tror snarare på kritiken dom fick.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-08-16 09:38 #27 av: Göstage

Säkert är det så, men det är ju trendigt med koloxidomtanken. Skämtar

Varje gång jag hädanefter får ett brev genom Postnords försorg på icke tilltänkt dag kommer jag att välsigna det företag som värnar om miljön så till den milda grad att de lät sig omvändas. Oskyldig

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-07 18:31 #28 av: Göstage

25ff Nu är de på gång igen: brevportot kommer att höjas från 9 kronor till 11 kronor för ett brev upp till 50 gram, och med början 2021 delas posten antagligen ut varannan vardag.

Källa

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-08 09:57 #29 av: Carmarino

#28 Köpte ett häfte frimärken igår. Ska nog köpa ett par till innan nyår. Visserligen använder jag inte frimärken så ofta, men ibland händer det att går åt några stycken. Med tanke på att det blir 20 kronor dyrare per häfte efter nyår så kan det vara värt att "hamstra" några innan dess. De gamla frimärkena gäller ju även efter portohöjningen.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.