Debatt

Postnord i upplösning

2018-11-04 18:04 #0 av: Göstage

Ekonomiska bedömare är ganska rörande överens om att danskarna lurade skjortan av Maud Olofsson vid fusionen mellan svenska och danska posten. Arbetet för ett år sedan:

"När dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C) drev igenom sammanslagningen svenska Posten och danska Post Danmark och bildade Postnord var Post Danmark redan på väg mot ekonomisk katastrof.
Om hon hade bemödat sig om att titta efter i räkenskaper och Post Danmarks avtal skulle hon sett att det danska bolaget under de närmaste åren hade redan bekräftade utgifter i miljardklassen för att skära ned tusentals anställda, vilka alla enligt avtal hade rätt till tre årslöner i avgångsvederlag.

Dessa gigantiska kostnader, som Maud Olofsson antingen inte såg eller inte brydde sig om, blev nu en sak för majoritetsägaren, det vill säga den svenska staten."---

"Och Maud Olofsson var alltså även pådrivande för att få den välskötta svenska Posten att slås ihop med det danska ekonomiska katastrofbolaget Post Danmark och bilda det svenskdanska Postnord.
Posten ska ta klivet ut i Europa! var Maud Olofssons glada förklaring till affären. Någon vision när klivet befanns landa i ekonomisk sankmark hörde vi aldrig. När det uppdagades att även detta var en ekonomisk och servicemässig totalkatastrof för Sverige valde Maud Olofsson i stället att lägga locket på.
Hon vägrade kommentera affären för de svenska skattebetalare vilkas pengar hon använde i fusionen."---

"Det är dock redan klart att kostnaderna kommer att bli betydligt högre i framtiden. Mikael Damberg nämnde två vägar för att klara de danska förlusterna, lån och nedskärningar. Inget säger alltså att svensk postväsende kommer att bli bättre trots att den svenska delen fortsatt går med vinst eftersom företaget ständigt åderlåts av danska utgifter.
I ett längre perspektiv måste dock regeringen verka för att få till stånd en total delning av Postnord i två separata bolag igen för att åter få den svenska posten att fungera fullt ut."---

https://arbetet.se/2017/10/20/postnord-maste-delas/

Och nu - danskarna har dragit Sverige med sig i fallet och vill tacka för sig:
"Postnord vill höja priset på frimärken och slippa dela ut post fem dagar i veckan."---"Postnord, som ägs av svenska och danska staten, har gått med förlust sedan 2012."---  

https://www.expressen.se/dinapengar/konsument/postnord-vill-sluta-dela-ut-post-fem-dagar-i-veckan/

"Danmark bör lämna det nordiska postbolaget Postnord som Danmark äger tillsammans med Sverige. Det anser Dansk Folkeparti som menar att posttjänsten blivit sämre i Danmark.
Senast 2020 bör Danmark ha lämnat det nordiska postsamarbetet i Postnord, anser det nationalistiska Dansk Folkeparti.
– Vi måste begära skilsmässa från svenskarna och se till att få tillbaka posttjänsten i danska händer, säger Hans Brodersen som är Dansk Folkepartis talesperson i postfrågor, enligt DR."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/dansk-folkeparti-vill-skiljas-fran-postnord

Stolt medis på Kust & hav iFokus och stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-04 18:12 #1 av: Carmarino

Så bra om Danmark lämnar. Då kanske det kan bli ordning på svenska Posten igen.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2018-11-04 18:21 #2 av: Huygens

Maud Olofsson genomförde metodiskt, plikttroget och nogrannt sitt direktiv.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.