Samhället idag

Hedersvåld, ett "alternativt välfärdssystem"?

2018-11-05 09:34 #0 av: Göstage

Expressens ledarsida kallar Göteborgs nya handlingsplan mot hedersförtryck för ett "intersektionellt snömos".

"Göteborgs nya handlingsplan mot hedersförtryck var efterlängtad. Nu skulle anställda på skolor och socialkontor få stöd och svar på hur de bäst kan stötta dem som utsätts för hedersförtryck, och hur våldet kan förebyggas.
Behovet av vägledning är uppenbart. I stadens skolor saknas nio barn som inte kom tillbaka efter årets sommarlov. Myndigheterna misstänker att de har blivit bortgifta.
Men i stället för handfasta råd och tydliga beskrivningar får skolpersonalen ett "problematiserande" av hedersbegreppet. 

I handlingsplanen står att hederskultur "även kan fungera som ett alternativt välfärdssystem". Att kalla ett system där släktens heder är så viktig att varje familjemedlem avkrävs total underkastelse – och varje avsteg måste tvättas bort med blod – för ett "alternativt välfärdssystem" är absurt. Men det är talande för det kulturrelativistiska tankegods som länge fick styra debatten om hedersvåld i Sverige. 

För de postkolonialt skolade är begreppet hedersvåld rasistiskt. Feministiskt initiativ gjorde tidigare en poäng av att "vi använder inte begreppet hedersvåld" eftersom man ansåg att det delade upp våldet i invandrares våld och svenskars.
Göteborgs handlingsplan visar hur den typen av akademiskt hårklyveri bakbinder arbetet mot hedersförtryck. Hur hjälps en lärare som oroar sig över att en elev kanske kommer att giftas bort under jullovet av att få veta att hedersförtryck är "ett komplext samhällsproblem" där "olika maktordningar samverkar och förstärker varandra"?"---

https://www.expressen.se/ledare/snomos-biter-inte-pa-hedersvaldet/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-08 17:55 #1 av: Göstage

"Närmare var sjätte niondeklassare i Göteborg, Stockholm och Malmö lever under hedersförtryck och en stor andel har utsatts för våld. Det visar en ny kartläggning gjord i storstäderna. 

Totalt har cirka 6 000 niondeklassare i Stockholm, Göteborg och Malmö svarat på enkäten, varav 1 400 i Göteborg. Kartläggningen är gjord som ett samarbete mellan de tre städerna tillsammans med Örebro universitet.
Resultatet visar nu att åtta procent av Göteborgs niondeklassare lever i en familj där våld används för att kontrollera och skydda familjens och släktens rykte. 13 procent av niondeklassarna är utsatta för oskuldsnormer, det vill säga att man inte får välja partner själv och samtidigt tvingas till kyskhet samt att vara oskuld tills man gifter sig."---

Så här säger en av intervjupersonerna som själv blivit utsatt för hedersförtryck:

"Det ska ju räcka att inte få gifta sig med vem man vill, att inte få klä sig på ett visst sått, att bli psykiskt misshandlad av en hel släkt. Om en etniskt svensk ungdom hade det så tror jag samhället skulle reagera starkare, men för vår del ses det som normalt på grund av kulturen."

http://www.gp.se/nyheter/göteborg/var-sjätte-niondeklassare-utsatt-för-hedersförtryck-1.10527648

Gissningsvis finns det ett mörkertal bakom även bakom denna undersökning.

Artikeln är ännu inte betalspärrad.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-14 18:06 #2 av: Göstage

"Rykten om att hans syster är "frigjord" fick honom att döda henne inför kameran - och sedan lägga ut filmen på sociala medier.
"Rentvå din heder, Bashar. Rentvå din heder Bashar". Det är röster av arga män som uppmanar den väpnade rebellen från Fria Syriska Armén, Bashar Bsis att döda sin egen 18-åriga syster Rasha. Det gör han också.
Han avlossar, ett, två och flera skott mot den skyddslösa kvinnan. Det tragiska dramat inträffade i staden Jarabulus i norra Syrien för knappt en månad sedan, enligt det lokala nyhetsforumet Jarabulus News. Mordet väckte avsky och storma av reaktioner på sociala medier. Även etablerade medier som BBC uppmärksammade mordet. 

Enligt lokala aktivister anklagades den unga kvinnan för att vara sexuellt frigjord. Det ska vara anledningen till att hon dödades av sin bror. Hennes identitet eller orsaken till mordet har gått att bekräfta av oberoende källor."---

  https://www.expressen.se/nyheter/han-skjuter-ihjal-sin-syster-infor-kameran/

Vidrigt! Arg

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-14 18:20 #3 av: Jimmy.L

Inte hos vänstern där tittar man åt andra hållet. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-11-14 18:22 #4 av: Hayabusa

Det är fan sjukt! Sjuka människorKräks

Anmäl
2018-11-24 07:34 #5 av: Göstage

Rapporten "Det hedersrelaterade våldets och förtryckets uttryck och samhällets utmaningar" (pdf) som publicerats i dagarna är en kartläggning gjord i Göteborg, Stockholm och Malmö.

Av den framgår bland annat att "oroväckande många unga killar som lever i en hederskontext är utsatta, men också att de ifrågasätter homosexualitet, jämställdhet och lagstiftningen kring könsstympning, aga, äktenskapstvång och abort. Kartläggningen pekar vidare på att det bland de utsatta finns en låg tilltro till myndigheter. Flera uppger att de har dåliga erfarenheter av att vända sig till utomstående för råd och stöd. Det ger en tydlig signal om vilka utmaningar vi har framför oss", skriver Juno Blom och Helene Odenljung (L) i en debattartikel i GP, och det kan man lugnt säga.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-24 09:24 #6 av: Hayabusa

#5 Finns "hederskultur"? Eller "klansamhälle"?  En del svarar "nej" på den frågan.  Juno Blom och Helen Odenljung är rent av kulturrasister?

Anmäl
2018-11-24 09:53 #7 av: Göstage

#6 Ja, bland PK-fundamentalisterna är nog en sådan åsikt fullt möjlig. Hade Blom/Odenljung rent hypotetiskt skrivit här hade nog deras inlägg snabbt tryckts ner från rubrikplats med en snörpning på munnen... 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-24 09:59 #8 av: Hayabusa

#7 Jaja...så är det. Förvånansvärt att så många CIS-kvinnor förefaller försvara dessa samhällstyper eftersom de gynnar oss män... 

Anmäl
2018-11-29 09:10 #9 av: Göstage

Åklagare har väckt åtal för mord, i vad som enligt åtalet förfaller vara hedersrelaterat. Rättsförhandling förlagd till i Vänersborgs tingsrätt, datum ännu ej fastställt. 

"I juli hittades en kvinna i 40-årsålder död i en lägenhet i Mellerud efter att ha blivit knivhuggen. En man i 50-årsåldern åtalas nu, misstänkt för mord.
− Enligt min bedömning har syftet med våldet varit att bevara eller upprätthålla familjens heder, säger åklagare Carin Pedersen, i ett pressmeddelande."---

https://www.expressen.se/gt/misstankt-man-atalas-for-mord-pa-kvinna-/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-30 18:16 #10 av: Göstage

"Flickan som är i tonårsåldern var placerad på skyddat boende på grund av hedersproblematik. Hon skulle träffa sina syskon, men blev istället tvingad in i en bil som körde henne från Malmö vidare genom Europa till Irak. 

Enligt domen är det pappan som hade den viktigast rollen, han ska ha planerat det här och i samförstånd med flickans storebror och morbror fört bort dottern.
Nu döms pappan till tre års fängelse för olaga frihetsberövande, morbrodern döms till ett års fängelse och storebrodern till ungdomsvård."

SR

Känns visan bekant?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-11-30 18:21 #11 av: Jimmy.L

Utvisning vore lämpligare straff. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-12-11 13:27 #12 av: Göstage

Var den milda domen i Hovrätten mot det par och den tilltänkte vuxne brudgummen som skrivit avtal om bortgifte av parets 13-åriga dotter en  anpassning till shariahlagstiftning? De två riksdagsledamöterna Angelica Lundberg och Mikael Eskilandersson från SD ifrågasätter domen på Aftonbladet debatt. (Fetstilen är deras.)

"I förra veckan kom Hovrättens dom mot det föräldrapar som stod åtalade för äktenskapstvång, efter att ha skrivit avtal om att gifta bort sin 13-åriga dotter med en 10 år äldre man."--- 

"Den enda rimliga tolkningen är att om det finns ett äktenskapskontrakt, som det finns i detta fall, så borde det vara mer än tillräckligt för att bevisa att både flickans pappa och den tilltänkta brudgummen gjort sig skyldiga till äktenskapstvång.
Det anser dock inte Hovrätten, utan hänvisar istället till att de enligt lagen ska utgå ifrån vad som gäller inom den grupp som berörs, i det här fallet muslimer från Syrien. Det är alltså inte vår bedömning här i Sverige som ligger till grund för huruvida ett brott har begåtts, utan gruppen själv som bedömer om flickan ska anses vara gift eller inte, vilket de tydligen anser att flickan först är efter att ett samlag fullbordats.
Det är självklart helt orimligt att vår lagstiftning ska utgå från vad som gäller i andra kulturer."--- 

Flickan, som flytt från sina föräldrar och nu lever under skyddad identitet på hemlig ort, har antagligen fått sitt liv förstört för alltid och det genererar inte ens fängelse för de skyldiga. Hur är det möjligt i ett land som Sverige? Vi borde i stället sätta ner foten och markera tydligt att detta inte är tillåtet.

Det är brottslingarna som ska straffas och inte offren. Vår förhoppning är att målet nu går vidare till prövning i Högsta domstolen för att en gång för alla klargöra att äktenskapstvång, liksom andra hedersrelaterade brott, bör betraktas som allvarliga och inte är accepterad i vårt land. I Sverige ska svensk lag gälla och vara lika för alla oavsett ursprung."

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/RxARLa/svenska-varderingar-ska-galla-i-domstolen

Ur regeringens på UD-uppgifter baserade rapport "Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Syrien 2015–2016":  

"Religiösa domstolar beslutar i familjerättsliga frågor, som följer religionstillhörighet vad gäller äktenskap och skilsmässa. I övriga familjerättsliga frågor, till exempel vårdnad av barn, arv och adoption, gäller shariah för alla, även icke-muslimer, eftersom det ses som en angelägenhet för den allmänna ordningen."---

"Landet saknar lagar som skyddar barn från övergrepp."---

"Minimiålder för att ingå äktenskap är 17 år för kvinnor och 18 år för män. Under särskilda omständigheter, och med godkännande av fader eller farfader, kan åldern sänkas till 13 år för kvinnor och 15 år för män. Även om tidiga äktenskap minskat avsevärt under de senaste decennierna rapporterar civilsamhällesorganisationer att tidiga äktenskap, särskilt bland flickor, tilltagit bland syriska internflyktingar."---
Källa

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-13 11:49 #13 av: Göstage

 Örebro: "En 12-årig kurdisk flicka ringde polis då hon fruktade att hennes mamma skulle döda henne eftersom hon chattat med en kille. När polisen kom dit urartade situation och modern hotade att döda sig själv och sina barn, medan den 11-åriga brodern gjorde ett utfall med kniv mot sin syster."---

Källa, med utdrag ur polisrapport.

Förfärligt! Förskräckt

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-13 12:03 #14 av: Jimmy.L

#13 En enkelbiljett till modern tillbaka till hemlandet.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-01-01 19:29 #15 av: Göstage

"Öka kunskapen om hedersrelaterat förtryck bland dem som möter barn i förskola och skola och se till att kommunen inte rekryterar in personer som står bakom hedersnormer. Det är två viktiga frågor som verksamhetschefen för Tris, Mariet Ghadimi, vill fokusera på under 2019."---

"– Vi behöver öka yrkeskompetensen för dem som möter barn tidigt; förskolepedagoger, lärare och vuxna inom idrotten.
Ett första steg är att frågan om hedersrelaterat våld tas in i grundutbildningen till både förskolelärare och lärare. Något som redan gjorts på Socionom- och Psykologprogrammet.

– Utöver det skulle jag vilja se en handlingsplan för hur skola och socialtjänst ska arbeta mot hedersrelaterat förtryck och våld i sina verksamheter. Kommunen måste också omhänderta kompetensutveckling inom ämnet för dem som redan arbetar inom skolan. Sen skulle jag vilja se att varje skola har en konkret handlingsplan för hur man arbetar både preventivt och vid akuta situationer."---

https://www.unt.se/nyheter/uppsala/hedersrelaterade-normer-storsta-hotet-mot-integrationen-5171281.aspx

Känns som om det är synnerligen befogat att få bort pedagoger som utsätter barn i skolmiljö för indoktrinering och överföring av den vuxnes egna dunkla ideal. 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-02 11:01 #16 av: Hayabusa

https://www.di.se/ledare/nyarsonskning-fran-malmo/

Anmäl
2019-01-02 11:05 #17 av: Hayabusa

Tillägg till #16:

http://malmo.lokaltidningen.se/2018-12-29/-Rapport-Var-femte-niondeklassare-lever-i-hedersf%C3%B6rtryck-3794914.html?fbclid=IwAR1EozM1B4T8E3BlMA5fAKWhg_dAgLywovJKsm0FWXUwd0aKB2nuLHTrh38

OBS! Nils Karlsson är Miljöpartist och inte en högerpopulist med en "Alarmistagenda".

Anmäl
2019-01-04 20:21 #18 av: Göstage

Sofie Löwenmark ägnar en ledarkrönika i Expressen den speciella problematik som pojkar kan råka ut för inom hederskulturen.

"För att till fullo förstå hedersförtrycket behöver man granska de olika roller som unga pojkar spelar i den - både som förövare och som offer.
I länder där hederskulturen ständigt är närvarande fostras söner till att ta hand om sina systrar. Fäder används till att vakta sina döttrar och fruar. Vad de själva önskar saknar betydelse. 

Det omgivande samhället, liksom släkten, bevakar i sin tur att detta sköts korrekt. En pojke som i stället vill försvara sin syster riskerar själv uteslutning eller straff."---
"Arrangerade eller rena tvångsäktenskap drabbar också pojkar i stor utsträckning. Att som pojke komma ut som homosexuell inom hederskulturen är i princip omöjligt och förenat med stor fara. Det finns flera fall i Sverige där homosexuella pojkar utsatts för mordförsök av sina familjer. Valet står närmast mellan att tiga och att klippa banden och söka skyddat boende.

Ett särskilt misslyckande för Sverige är att de strukturer som upprätthåller hederskulturer har kunnat byggas upp även här i utsatta områden. Föräldrar, söner och döttrar som inte vill leva efter hedersnormer är ofta påpassade av sin omgivning. Jag har själv erfarit hur svårt det kan vara för unga killar att aktivt engagera sig och stå upp mot hedersförtryck. Det händer rentav att söner sätter upp hedersnormer i familjer - trots att deras föräldrar aldrig tidigare har levt så.

Segregationen men även kulturrelativism har bidragit till den situation vi nu har i Sverige. Den missriktade välvilja det innebär att betrakta alla kulturuttryck som likvärdiga, har låst in unga människor i hedersförtryck. 

Vad som behövs är nolltolerans. Det behövs också i högsta grad en egen brottskategori för hedersbrott. Symbolvärdet av det vore stort. I hemländerna är heder ofta en förmildrande omständighet vid mordfall.
Staten bör tydligt visa det är skamligt att begå brott i hederns namn i Sverige."

https://www.expressen.se/ledare/sofie-lowenmark/aven-pojkar-ar-offer-for-hederskulturen/

Fetmarkeringen är skribentens egen.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-10 23:20 #19 av: Göstage

Var knivhuggningen på Engelska skolan hedersrelaterad? Uppgifter har framkommit som tyder på det.

Källa (delvis betalspärr).

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-14 11:38 #20 av: Göstage

Ännu en balkonghustru?

https://www.expressen.se/kvallsposten/kvinna-dod-efter-fall-polisen-utreder-mord/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-17 08:48 #21 av: Göstage

"Hedersbrott är i dag ingen juridisk term. Däremot kan hedersmotiv vägas in som en försvårande omständighet. Men de fyra partierna vill nu att hedersbrott ska ingå som ett eget brott i brottsbalken, och också införa en särskild straffskärpningsgrund för brott med hedersmotiv.
En utredning får ett par år på sig att titta på frågan, och ny lagstiftning planeras att träda i kraft den 1 januari 2022."---

"Definitionen av hedersbrott är att de begås av en familjemedlem eller släkting för att skydda eller återupprätta familjens eller släktens heder.
Vid hedersbrott är det inte ovanligt att flera familjemedlemmar eller släktingar står bakom brottet. Ingen vet hur många som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige."---

TT

Ännu en utredning som skall "titta på frågan", i det här fallet om juridiken kring hedersbrott.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-17 09:00 #22 av: Hayabusa

Det där med "utredning" kan ju vara användbart även för oss, fotfolket, i många sammanhang.

- Nu i sommar är det dags att ta tag i trädgården, hör du det?

- Absolut! Jag har tillsatt en utredning, den kommer att vara färdig om 2 år. Vi får avvakta och se vad den kommer fram till. 

Anmäl
2019-01-17 09:00 #23 av: Göstage

En utövare av "det alternativa välfärdssystemet" (#0) ställs nu inför rätta.

"På torsdagen väntas åtal väckas mot den man som misstänks ha mördat Marzieh, den unga kvinna från Afghanistan som hittades mördad i maj 2016 i Hökarängen i Stockholm."---

"Marzieh kom från Afghanistan och hon bodde på ett HVB-hem för ensamkommande i Hökarängen i Stockholm. Först när Marzieh var död kom det fram att hon var gift, med en tjugo år äldre man. Det är hennes make som nu misstänks för att ha mördat henne, men själv säger han att han är oskyldig.
Ekot har granskat mordet på Marzieh och pratat med många i hennes närhet. Flera personer berättar att Marzieh hotades och övervakades av sin make i flera månader innan hon dog.

Men trots att Marzieh hade kontakt med både personalen på HVB-hemmet, socialtjänsten, skolan och barn- och ungdomspsykiatrin var det ingen som märkte hoten mot Marzieh. Det var inte heller någon som upptäckte att hon var gift."---

SR

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-21 08:11 #24 av: Göstage

Idag är det 17 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin far.

"Efter sjutton år av massiva insatser vore det rimligt att förvänta sig att hedersförtrycket mot ungdomar kraftigt gått tillbaka. Men det är tvärtom", skriver Nätverket mot hedersrelaterat våld på GP debatt. De sammanfattar:

 "Politik är att vilja sa Palme. Men att inte vilja är också politik. Att undvika ”rasistkortet” till varje pris och inte vilja lägga sig i ”de andras” kulturer har kostat samhället otaliga tragedier, utbyggnaden av parallella samhällen och jihadism som genererat mer invandrarfientlighet. De utsatta ungdomarna får fortsätta att vänta på en statsminister som ser till att mänskliga rättigheter går, även i praktiken, före religiösa och kulturella rättigheter. Sjutton år efter Fadime känns det som en väntan på Godot."

http://www.gp.se/debatt/när-får-vi-en-regering-som-på-allvar-avskaffar-hedersförtrycket-1.12533590

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-21 09:27 #25 av: Hayabusa

#24 Regeringen har väl klart & tydligt uttryckt att det inte finns något hedersförtryck? Ja, förutom det som "urminnes svennar" alltid utövat? Kanske dags att skicka 1-gångs rakhyvlar till utvalda område? Nej, förlåt - alla område givetvis. Men inte en av fabrikat Gilette utan "Blåvitt"...

https://sv.wikipedia.org/wiki/Bl%C3%A5vitt_(varum%C3%A4rke)

Anmäl
2019-01-22 21:56 #26 av: Göstage

Alice Teodorescu på GP:s ledarsida konstaterar fakta:

"Enligt docent Astrid Schlytter, en av Sveriges främsta experter på hedersproblematik, kan man anta att var tredje elev, flicka som pojke, som är född utomlands eller som har två utlandsfödda föräldrar lever under hedersrelaterade familjenormer. Det skulle innebära att nära 240 000 unga lever under hedersförtryck i ett av världens mest jämställda länder (Aftonbladet 29/5- 2017)."---

"I klarspråk: det har länge förekommit en föreställning om att man inte kan bekämpa rasism samtidigt som man uppmärksammar problem inom delar av befolkningen med ursprung i utlandet. Därför valde man den ena kampen på bekostnad av den andra samtidigt som de som påtalade hedersproblematiken anklagades för rasism - det mest effektiva sättet att tysta människor i Sverige."--- 

http://www.gp.se/ledare/lär-av-misstagen-löfven-1.12649873

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-23 07:38 #27 av: Jimmy.L

Så sant så fot man vill ta upp hedersvåld då är man rasist. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-01-23 09:24 #28 av: Hayabusa

#27 Ja, eller: "Tro inte att det var bättre förr i Sverige!" 

Men, det är väl så att att i ett multikulturellt land så ingår hederskultur, klankultur etc. Det är norm, helt enkelt. 

Anmäl
2019-01-26 13:26 #29 av: Hayabusa

https://sverigesradio.se/avsnitt/1218081

"Hon för oss tillbaka till dagen för snart tjugo år sedan, då hon sjutton år gammal sökte hjälp på stadens socialkontor. Hon berättade att fadern i flera år hade kontrollerat hennes liv med hårda slag och dikterat att hon inte fick åka på skolresor, visa benen på somrarna eller ha pojkvänner.

När Trifa Abdulla reflekterar över mötet på socialkontoret yttrar hon två meningar som avslöjar alltför vanliga skamkänslor hos utsatta: ”Hur hamnade jag här egentligen? Jag som bara ville ha verktyg för att orka leva kvar i ofriheten och våldet där hemma”. Redan som barn tog hon alltså ansvar för föräldrarnas övergrepp genom att försöka hitta en kompromiss gentemot kompromisslösa vuxna.

1999 blev inte bara Trifa Abdulla omhändertagen utan även alla hennes yngre syskon. Föräldrarna förlorade vårdnaden om fem av sina barn, länge fick de endast ha sporadisk kontakt med dem."

Anmäl
2019-02-06 22:44 #30 av: Göstage

Ett brottmål som åklagaren rubricerar som hedersmord är slutförd i tingsrätten och dom meddelas om en vecka.

"Det var under natten till den 9 juli förra året som polisen larmades till en lägenhet i centrala Mellerud där en kvinna i 30-årsåldern blivit svårt knivskuren. I lägenheten fanns kvinnans make och han greps omgående misstänkt för mord."---

"När rättegången avslutades under onsdagen yrkade åklagaren på livstids fängelse och utvisning.
– Gärningen var brutal och rå, säger åklagaren Carin Pedersen."---

"I den rättspsykiatriska utredningen, som SVT har tagit del av, framgår det att mannen inte begått den misstänkta gärningen under påverkan av psykisk störning. Utredningen pekar snarare på att mannens gärningar varit en följd av att han, i hederssyfte, velat hämnas på sin hustru."---

"– Att gärningen, som jag påstår, bevittnades av parets gemensamma barn anser jag vara en synnerligen försvårande omständighet och är det främsta skälet till att döma mannen till livstids fängelse, säger Carin Pederson.
Dom i målet meddelas den 13 februari."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/aklagaren-yrkar-pa-livstid-for-knivmord

Kompletterande artikel.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-08 20:14 #31 av: Novachan

Påverkas domen om ett mord är hedersrelaterat eller inte? (Liksom andra typer av brott som också vara hedersrelaterade)

Det finns väl flera kategorier inom brottet mord, vilket jag har uppfattat som har avgörande roll vad domen kan bli (typ av straff, max, minimum osv)

Anmäl
2019-02-08 20:53 #32 av: Göstage

#31 Tyvärr är ju hedersrelaterade omständigheter en het potatis, och medan vissa vill se en ny tillämpbar lagstiftning finns det de som säger att det redan kan åberopas som en försvårande omständighet i vissa domskäl. Åklagarna anger det ju ofta särskilt, så en viss hänsyn tas det väl i domutmätningen.

I Januariöverenskommelsen kan man läsa: "Brott med hedersmotiv ska utgöra en egen brottsrubricering och kunna medföra skärpning av straffet, reglerna för utvisning vid hedersbrott och hatbrott ska skärpas och skyddet för den som drabbas av hedersrelaterad brottslighet ska stärkas genom att den som drabbas inte ska avvisas i sådana fall."---

Återstår om det blir så, eller om det landar i nya utredningar och "goda intentioner"...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-13 16:02 #33 av: Göstage

#30 Dom i Mellerudsmålet:

"Nu döms mannen som är i 50-årsåldern till 18 års fängelse för mord. Han ska även utvisas efter avtjänat straff.
Enligt domen högg mannen sin hustru med kniv en rad gånger, även när hon redan fallit till golvet. Han trampade också på hennes ansikte."---

"Parets fyra barn blev vittnen till dådet. De två äldre barnen försökte hindra sin pappa som då knuffat undan dem, vilket lett till att han även döms för ofredande och misshandel.
– Att gärningen, som jag påstår, bevittnades av parets gemensamma barn anser jag vara en synnerligen försvårande omständighet och är det främsta skälet till att döma mannen till livstids fängelse, sade Carin Pedersen förra veckan.

Men Vänersborgs tingsrätt har istället bedömt omständigheterna som ”mycket försvårande”. Enligt domare Tomas Alvå bör då inte livstidsstraff utdömas om det inte gäller flera mord.
Åklagaren har hela tiden hävdat att det finns ett tydligt hedersmotiv. Men det anser inte tingsrätten, även om två av nämndemännen ansåg det."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/mordade-frun-infor-barnen-doms-till-livstids-fangelse

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-14 10:59 #34 av: Göstage

#1 "Alla hjärtans dag"? Kanske inte för alla...Brustet hjärta

 "Tris (Tjejers rätt i samhället) gavs i uppdrag av Socialförvaltningen i Uppsala kommun och Länsstyrelsen i Uppsala län att kartlägga förekomsten av våldsutsatthet med särskilt fokus på hedersrelaterat våld och förtryck och dess olika uttrycksformer bland unga i länet.
En fråga som har ställts i enkäten som över tusen elever i årskurs nio har besvarat är "om du blir kär i någon som din familj eller släkt inte accepterar, vad tror du skulle hända då?"

– När jag såg resultatet insåg jag att hedersnormer handlar om så mycket mer än att kontrollera sexualiteten, det handlar också om att beröva unga rätten att älska någon och älskas tillbaka. Kärleksförbudet är så påtagligt, konsekvenserna av att bli kär så allvarliga. Den grupp unga flickor som har ett oskuldskrav som har sagt att de förväntas vänta med sex före äktenskap, svarar i högre grad än kontrollgruppen att om de blir kära i "fel" person skulle de bli tvingade till äktenskap eller bli utsatta för allvarligt våld. I det senare ingår exempelvis att bli instängd mot sin vilja, utslängd från hemmet, utförd från landet, bli tvungen att göra oskuldskontroll, utsatt för våld av olika slag – eller att den man blir kär i kan bli utsatt för våld.

För den som blir kär i en person som inte accepteras av familjen blir frågeställningarna existentiella.
– Alla har vi varit 15 år och vet känslan av att vara kär, hur viktigt det är. Det är en mänsklig förmåga vi har – att kunna ge och ta emot kärlek. Det är något som förenar oss människor, bortom kulturgränser, etnicitet, religion, ålder. Den rätten, att vara kär, tar hederskulturen ifrån oss. De här rösterna i undersökningen, vad försöker de säga till oss? Vad innebär det att leva med ett kärleksförbud? Vilka konsekvenser får det för en ung person att inte få äga sina känslor? Att leva med vetskapen att känslor av kärlek kan bli så farliga att man kan förlora sin familj."---

https://www.svd.se/de-som-inte-far-bli-kara

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-14 21:50 #35 av: Novachan

#34 Jag är mer förvånad över att de blev förvånade över resultatet.. trodde de verkligen att det inte var så (hur kunde detta inte framgå genom samtal med folk som lever med hedersnormer) eller låtsas de för att nu börjar de bli mer okej att tala om problemen man blundat för?

Anmäl
2019-02-15 08:40 #36 av: Jimmy.L

Man blundar väl för hedersvåldet än idag trots alla rapporter om barn som gifts bort, misshandlas och så vidare. När man försöker diskutera detta mycket stora problem i Sverige gör vänstern lätt för sig och skriker rasism. 

Sjukt ja men så länge vissa tar till rasistkortet så kommer vi aldrig kunna skydda dom utsatta.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-02-15 08:45 #37 av: Jimmy.L

Det är kommunernas ansvar att vidta åtgärder om ett barn riskerar att utsättas för hedersvåld eller giftas bort. Men många kommuner saknar i dag handlingsplan och rutiner kring barn som förs utomlands. Det visar en kartläggning som Ekot har gjort.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7155757

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-02-18 09:31 #38 av: Göstage

"Under ytan i S-konflikten i Göteborg döljer sig en annan konflikt. Den egentliga. Arbetet mot hedersförtryck.

Trots enighet utåt saknar Socialdemokraterna egentlig vilja att komma tillrätta med problemen då problemformuleringen riskerar att bli rasistisk för viktiga väljargrupper.

Och även om främst Liberalerna tror att de fått in en skrivning i Januariavtalet så har justitieminister Morgan Johansson tidigare visat en stor skicklighet i att försena och vattna ur all lagstiftning som kan riskera viktiga väljargruppers stöd. Klanerna.

Risken att Liberalerna blir uppdelade på läktaren är inte bara uppenbar. Den är överhängande."

Johan Westerholm på FB. 

Tillhörande artikel:
https://ledarsidorna.se/2019/02/hedersfortrycket-gar-att-bekampa-redan-nu-men-den-politiska-viljan-saknas/

Alternativ debatttråd.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-21 17:53 #39 av: Göstage

"En man i 20-årsåldern åtalas vid Skaraborgs tingsrätt för försök till mord."---

"Enligt åtalet var motivet till mordförsöket att försöka hindra den misstänktes syster att ha kontakt med offret. Åklagaren hävdar att ett hedersmotiv ligger bakom attacken."---

TT

Motivet var alltså inte ens att hindra offret att ta kontakt med gärningsmannens syster, utan att förhindra systern att ha kontakt med honom, helt enkel genom att ta killen av daga. Det var enligt åklagaren ytterst nära att lyckas.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-21 19:22 #40 av: Göstage

#23 I morgon hålls slutförhandlingarna i målet om mordet på Marzieh. I kväll tar man upp fallet i "Veckans Brott" (och  på SVT Play). 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverige-lyssnade-inte-pa-marziehs-ord

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-25 08:04 #41 av: Jimmy.L

Kunskapen om hedersrelaterat våld är för låg i Stockholms stads skolor enligt stadens egna revisorer. Nu tar Stockholms stad fram en handlingsplan för stadens skolor som stöd för skolpersonalen.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/efter-kritik-stockholms-stad-tar-fram-handlingsplan-om-hedersrelaterat-vald

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-03-01 08:08 #42 av: Jimmy.L

Ett stort antal barn i Uppsala känner att de inte fritt kan välja när eller vem de har sex med. Det konstateras nu i en rapport från TRIS, på initiativ av länsstyrelsen och Uppsala kommun. För att tackla denna fråga sjösätts nu ett resursteam.

Bland barnen som svarat att de känner ett krav på sig hemifrån att vara oskulder när de gifter sig är föräldrarnas ursprung en tydlig gemensam nämnare. Bland flickorna som svarat att de känner av kravet hemifrån har 66 procent föräldrar som är födda utanför Norden. Bland pojkarna låg siffran på 35 procent, för samma grupp.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/stort-oskuldskrav-bland-unga

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-03-01 08:20 #43 av: Göstage

#42 Jag tror frivilligorganisationer som TRIS ofta(st) besitter större kunskap och mer driv än kommunala instanser och statliga myndigheter. Uppenbarligen har de de senare också insett det, eftersom uppdragsgivare i det här fallet är länsstyrelsen och Uppsala kommun. 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-01 08:23 #44 av: Jimmy.L

#43 Ja tyvärr, när myndigheterna sviker barnen är det andra som blir hjältar för dessa utsatta barn.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-03-04 15:29 #45 av: Göstage

Under uppsegling:

"En man i 20-årsåldern har begärts häktad för försök till mord på sin syster i Malmö.
Mordförsöket på Gamla Väster i Malmö på fredagskvällen, då en ung kvinna skadades allvarligt, kan vara hedersrelaterat, erfar SVT Nyheter."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/man-begars-haktad-for-mordforsok-5

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-12 20:31 #46 av: Jimmy.L

Flickan trodde hon skulle resa till London med sin pappa – men hamnade i Irak. Efter att hon slagit larm i en sluten Facebook-grupp misstänker polisen nu att hon kidnappats för att giftas bort i sitt hemland. I dag häktades hennes mamma misstänkt för olaga frihetsberövande.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kaAK9k/flicka-slog-larm-pa-facebook--misstanks-ha-kidnappats-till-irak

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-03-13 09:13 #47 av: Novachan

#46 Modig smart tjej

Anmäl
2019-03-13 09:18 #48 av: Jimmy.L

#47 Ja, jag tycker synd om dessa barn som blir drabbade. Föräldrarna borde bli utvisade.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-03-18 17:27 #49 av: Jimmy.L

Västra Götland satsar inför sommaren på att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Det kommer i en tid då allt fler söker hjälp.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/hedersvaldet-skapar-oro-utanfor-storstaderna

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-03-20 17:30 #50 av: Göstage

#49 Mer i det ämnet:  "För tredje året i rad satsar Göteborgs stad på att öka anställdas uppmärksamhet på barn och unga som riskeras att föras ut ur landet i sommar för att giftas bort eller könsstympas. Men i år mobiliserar man tillsammans med Länsstyrelsen i hela länet, vilket innebär att den information som brukar skickas ut i Göteborg i år går till alla kommuner i Västra Götalands län."---

"Bland annat så utbildas personal i vad man kan vara observant på vid misstanke om hedersrelaterat våld.
– Dialoga har tagit fram en basutbildning om hedersrelaterat våld, där kunskap om varningssignaler och tecken att vara uppmärksam på ingår. Som att barn är oroliga, har huvudvärk och magont. Att man pratar om giftermål, eller att man pratar om en stor fest som ska hållas, det är inte ovanligt att man håller en fest i samband med könsstympning, säger Katarina Idegård."---

https://www.gp.se/nyheter/göteborg/västra-götaland-mobiliserar-mot-hedersvåld-1.14084113 (Ännu ej betalbelagd.)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-20 17:53 #51 av: Jimmy.L

Föräldrarna kommer undan ändå tyvärr kasta ut dom ur Sverige stället.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-03-20 18:12 #52 av: Jimmy.L

I ett gemensamt utspel säger Moderaterna i Nyköping och Eskilstuna att de vill se en utredning av slöjförbud i för- och grundskolan. – Ett slöjförbud är en nödvändig åtgärd om Eskilstuna vill komma åt problemen med hedersförtryck och religiöst tvång, säger Jari Puustinen (M), kommunalråd i Eskilstuna, i ett pressmeddelande.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/moderaterna-i-eskilstuna-och-nykoping-utred-slojforbud-i-grundskolan

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-03-25 07:04 #53 av: Göstage

Sluta tala om "heder" i dessa samband, uppmanar en debattör med rätta  i Aftonbladet. Å andra sidan känns motförslaget "skambrott" inte så mycket mindre dubbeltydigt, eftersom förövarna nog sällan skäms utan anser sig vara de som har rätt.

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/awb71O/sluta-prata-om-heder--det-ar-skambrott

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-25 08:18 #54 av: Hayabusa

#53 Vad vi kallar brottet är det minsta problemet, men känns det inte "typiskt svenskt"?

Anmäl
2019-03-25 09:25 #55 av: Göstage

#54 Är väl delvis böjd att hålla med dig, dock är inte resonemanget unikt svenskt.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2014/jun/23/stop-honour-killing-murder-women-oppresive-patriarchy

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-25 09:38 #56 av: Hayabusa

#55 Nä...det är sant. 

Anmäl
2019-03-26 17:39 #57 av: Hayabusa

*

Anmäl
2019-03-27 09:44 #58 av: Göstage

Den nakna sanningen bakom Löfvens brösttoner på partikongressen om Socialdemokraternas "kamp" mot hedersvåldet:

"Regeringen Löfvens agerande i relation till hedersrelaterat förtryck följer samma mönster som kring lagstiftningen kring terrorism. Det är först när problemen blir uppenbara och när omvärlden ställer krav de reagerar. Samtidigt som de genom en kombination av retoriska krumbukter och historierevisionism skapar illusionen av handlingskraft.

Regeringen Löfven kommer att ha försenat lag mot hedersförtryck. Först elva år efter att Alliansen ratificerade Europarådets tvingande konvention kommer en lag, vars utformning fortfarande är okänd, komma på plats."---

Den verklighetsbeskrivning som regeringen framför är en helt annan än den faktiska. Socialdemokraternas historia kring hedersrelaterat våld och förtryck är en helt annan än den regeringen nu ger uttryck för. 

I december 2000, ett drygt år efter släktens mord på Pela Atroshi 1999 skrev dåvarande integrationsminister Mona Sahlin (S) och jämställdhetsminister Margareta Winberg (S) följande i Dagens Nyheter:

`Det finns ingen statistik som säger oss att våldet mot de unga kvinnorna är  kulturellt betingat. Det handlar i stället om mäns våld mot kvinnor´…`Vi får aldrig acceptera talet om “hedersmord´.---

"Först elva år efter att Istanbul-konventionen ratificerades kommer Sverige kunna ha ett lagrum som skyddar de som utsätts för hedersrelaterat förtryck. I åtta av dessa år har Socialdemokraterna haft ansvaret. En socialdemokrati som sedan 2000 aktivt förnekat begreppet och fördömt termen hedersvåld."---

https://ledarsidorna.se/2019/03/regeringen-forsenar-lagar-mot-hedersfortryck/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-01 12:50 #59 av: Göstage

Det bidde ingenting...Funderar

"Regeringen ville veta hur utbrett hedersrelaterat våld och förtryck är och gav Socialstyrelsen i uppdrag att utreda. Drygt två år senare kommer rapporten.
Men utan svar på frågan.
– Det gör mig besviken, säger Sara Mohammad, grundare av GAPF."---

"För två år sedan, 2017, fick Socialstyrelsen i uppdrag av regeringen att kartlägga omfattningen av hedersrelaterat våld och förtryck i alla åldersgrupper i Sverige. Man skulle även redovisa hur vanligt det är med barnäktenskap och tvångsäktenskap.
"Men Socialstyrelsen konstaterar nu i rapporten att uppdraget "inte har varit möjligt att genomföra inom ramen för föreliggande rapport".
De uppgifter som finns om hedersrelaterat våld kan inte läggas till grund för en säker beskrivning av omfattningen nationellt, enligt myndigheten."---

https://www.expressen.se/nyheter/misslyckat-forsok-att-mata-hedersfortryck/

Om fenomenet utredningar, se denna tråd.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-01 13:09 #60 av: Jimmy.L

Otroligt.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-05 11:18 #61 av: Göstage

#23 Södertörns tingsrätt dömer Khader Amiri till 18 års fängelse för mordet på  Marzieh Amiri. (Inget nämns i citerad artikel om påföljden utvisning, men enligt Expressen finns även livstids utvisning i domslutet.)

"Afghanska Marzieh Amiri växte upp i Iran och blev bortgift med den 20 år äldre afghanske mannen som hade uppehållstillstånd i Sverige. Hon ville till Sverige för att leva ett bättre liv, enligt en dokumentär som Sveriges Radio gjort.

Med hjälp av flyktingsmugglare tog hon sig så småningom till Solna där hon sökte asyl i september 2015. Enligt ansökan uppgavs att hon var 16 år gammal, men utredningen visade senare att hon var något äldre, antingen 18 eller 19 år."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/XgMQ4o/khader-amiri-doms-for-mordet-pa-marzieh

Överklagande högst sannolikt. 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-11 07:50 #62 av: Göstage

I en dom slår Norges HD, Høyesterett, fast att en familjefar som kom med familjen från Syrien 2014 som kvotflykting gjort sig skyldig till hedersrelaterat brott. Det är faktiskt en unik dom i Norge, som av naturliga skäl inte har samma numerär av hedersrelaterade brott som vi.

NRK:  "Høyesterett skriver att familjens heder (ära) och hedersdråp finns i bilden. "Hot med sådan bakgrund skall tas på största allvar, och det föreligger stark allmänpreventiv hänsyn", skriver Høyesterett.

Familjefadern blev i Lagmannsretten dömd till fängelse i ett år och åtta månader. I mars i år avslog Høyesterett familiefaderns överklagan. Drivande i ärendet, førstestatsadvokat Asbjørn Eritsland vid Rogaland statsadvokatembeter, menar att domen i Høyesterett är historisk.

-Det här är första gången Høyesterett uttalar att ära är det viktigaste motivet i ett brottmål. Mannen beordrade enligt domen sin äldste son att begå hedersmord på sin syster, och när sonen vägrade att göra det hotades han också med att bli dräpt.

Han anser att domen  i Høyesterett är viktig då den visar at samhället tar sådana här företeelser på största allvar.
-Det kan snabbt bli parallellsamhällen i Norge, om vi inte snabbt slår ned på våld och hot i kulturer där ära betyder mycket. Därför är det här en viktig dom, säger Eritsland."---

https://www.nrk.no/norge/historisk-dom-i-hoyesterett-om-aeresvold-1.14509870

Framväxten av parallella samhällen i Sverige kan säkert bidra till Norges intention att se och lära hur man inte skall göra.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-11 10:16 #63 av: VSK

Och hur var det med Löfvens löfte om att ta tag i det där med "hedersvåld" ?

Jo, lögner precis som vanligt när det gäller sossar. Man röstar helt enkelt nej mot hårdare tag och skärpt lag mot "hedersvåld".

ww.expressen.se/debatt/hyckleriet-s-rostar-nej-till-skarpt-lag-mot-hedersvald/

Klistra in ett w i början av url. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-04-11 12:14 #64 av: Jimmy.L

#63 Dom lovade nu att ta tag i det men det känns konstigt att dom inte tidigare tagit tag i hedersvåldet, dom skjuter upp det hela tiden. Somnar

Det är bara tomma löften.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-04-11 12:19 #65 av: VSK

#64

Sossarna ljuger medvetet för att fiska röster, inget annat. Är ju solklart att man vill islamisera landet, bara kolla vilka som får göra som de vill. Sossarna var en gång i tiden ett bra parti för länge sen men numer så påminner de allt mer om Hitler och hans anhang under 30-talets Tyskland.

En annan bild som talar för sig självt även om det sticker lite utanför ämnet (bara för att visa). 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-04-16 21:56 #66 av: Göstage

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson i Moderaterna tycker att det är tydligt att Morgan Johansson blir trängd när hans och hans regerings senfärdighet kring hedersfrågor kommer på tal. Det vore bättre om "arga Morgan" lade energin på att förbättra situationen för hedersvåldets utsatta än att spilla krut på att verbalt attackera dem som uppmärksammar missförhållandena, påpekar Forssell.

"Det är uppenbart att frågan om hedersrelaterat förtryck är känslig inom socialdemokratin. Nyligen tvingades Ann-Sofie Hermansson bort från sin position inom partiets Göteborgsdistrikt. Tidigare har kända S-profiler som Nalin Pekgul och Carina Hägg mött intern kritik efter att ha pekat på problemen med hederskultur och extremism. 

Kanske är det förklaringen till att S-regeringen inte orkat ta frågorna på tillräckligt allvar. För trots att Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu är inne på sitt femte år i regeringsställning, kan vi konstatera att frågan inte verkar hanteras med någon större skyndsamhet.

Hedersrelaterat våld och förtryck hör inte hemma i Sverige. Ingen människa, oavsett kön eller härkomst, ska få sin frihet beskuren av närmast medeltida normer. Hela samhället måste markera med betydligt större kraft att vi inte passivt tittar på när allt fler vittnar om hur hedersnormer får fäste. Det är därför skärpt lagstiftning är så centralt, liksom för att ge brottsoffren upprättelse för vad de utsatts för."---

https://www.expressen.se/debatt/arga-morgan-borde-ta-itu-med-hedersvaldet-i-stallet/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-17 10:53 #67 av: Göstage

#66 Vem som är hjärnan bakom förhalandet av lagstiftningen mot hedersvåld tycks de flesta kritiker vara överens om, men huvudpersonen tycks sitta säkert i sadeln, stöttad av sin kärntrupp. 

"Att hedersförtryck fortfarande är ett akut problem är ytterst justitieminister Morgan Johanssons personliga ansvar. Han har haft informationen om behovet av lagstiftning på området sedan sin tid som ordförande i justitieutskottet 2010-2014 och framför allt sedan han tillträdde ämbetet som justitieminister 2014. I l likhet med terrorlagarna har justitieministerns vardag inte präglats av något större intresse för vare sig terrorlagstiftning eller lagar mot hedersrelaterat förtryck. Justitieministerns egen väljarbas i Skåne utgörs av grupper som inte vill se några skärpningar på området. Alls."---

https://ledarsidorna.se/2019/04/2019-anno-horribilis-den-stora-slaktens-ar-i-kommunerna/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-04-17 11:34 #68 av: Jimmy.L

Morgan tittar åt ett annat håll, det är enklare.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-05-06 08:44 #69 av: Jimmy.L

Det pågår en kulturstrid i Sverige i dag. Striden kan vara på liv och död, ändå ser vi den inte för den drabbar inte oss. Striden handlar om kvinnors och flickors frihet i allmänhet och invandrarkvinnornas och invandrarflickornas frihet i synnerhet. I skolan får invandrarflickor lära sig att de har rätt till sin kropp, att de får klä sig hur de vill och att de är fria människor som råder över sin framtid. Orden är bara sanna just där och då och bara för läraren. Invandrarflickan vet mycket väl att hon inte är fri, invandrarkillarna och tjejernas svenska klasskompisar vet det också.

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/8mPjdE/gulfstaterna-bekostar-kvinnofortryck-i-sverige

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-05-06 08:54 #70 av: Göstage

#69 Hoppas Soheila Fors (som skrev på Aftonbladet debatt)  blir inkryssad i EU-parlamentet, PK-Sverige skulle behöva det...Skämtar

https://ledarsidorna.se/2019/03/karlstad-kommun-islamofobanklagar-kristdemokraternas-eu-kandidat-soheila-fors/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-07 20:00 #71 av: Göstage

"Mohammed Saleh, 34, ansåg att hustrun ”tappat respekten” för honom – då högg han ihjäl henne.
I förhör säger han att han tänkte skrämmas men tappade kontrollen:
– Jag var i chocktillstånd, som om man har malaria.
Nu har han dömts till 17 års fängelse och livstids utvisning."---

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/hustrun-ville-skiljas-da-hogg-mohammed-saleh-ihjal-henne/

"Respekt" var det ja...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-08 07:19 #72 av: Jimmy.L

Ingen demonstration för att låta han stanna?

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-05-23 12:44 #73 av: Jimmy.L

Sommaren är den period då flest unga blir utsatta för tvångsgifte. Inför vårterminens slut har Stockholms stad skickat ut informationsblad till skolelever om var man kan vända sig för att söka hjälp eller om man misstänker att en kompis ska giftas bort. SVT besökte Kärrtorps gymnasium för att prata med några elever om deras tankar kring utskicken.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/kampanj-ska-fa-fler-att-anmala-tvangsaktenskap

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-05-28 19:39 #74 av: Jimmy.L

Under flera års tid utsattes ”Sara” för hedersrelaterat våld av sin familj. Tillslut lyckades hon slå sig fri – och nu vill hon berätta sin historia.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/sara-blev-utsatt-av-hedersrelaterat-vald

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-05-30 17:17 #75 av: Göstage

Skolverket, med stöd från lärarförbundet, avråder i de nya  läroplanerna för undervisning om sexualitet och relationer från att använda begreppet ”hedersrelaterat våld och förtryck” i undervisningen. Tyst

"Ingen heder kvar hos skolverket och lärarförbundet", skriver författaren Lars Åberg om den lockpåläggningen. 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-30 17:25 #76 av: Jimmy.L

Man blir mållös. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-05-31 13:50 #77 av: Göstage

#45 "En 23-årig man misstänks ha försökt mörda sin 18-åring syster efter han upptäckt att hon fanns på Tinder. Han högg henne flera gånger med kniv. När polisen kom till platsen var han nära att själv bli skjuten av en polisman. 23-åringen åtalades i dag för mordförsök på systern och för att ha försökt döda en polisman."---

"Det var nära att poliserna avlossade sina vapen. Det handlade om millisekunder, säger kammaråklagare Mårten Alvinsson."---

"Efter mordförsöket på henne uppstod spekulationer att knivskärningen var hedersrelaterad bland annat eftersom det framkom att hon gått med i Tinder, en dejtingtjänst. Det var motivet till att brodern drog kniv mot henne och anföll henne. Han ville inte acceptera hennes levnadssätt.
– Det framgår av samstämmiga uppgifter, säger Mårten Alvinsson.
Men det finns enligt honom inget som tyder på att broderns försöka att döda sin syster är hedersrelaterat.
– Det ger en bild som inte är rättvisande. Det var en enskilds individs uppfattning om en annan, säger han."---

https://www.expressen.se/kvallsposten/bror-ville-doda-sin-syster-for-att-hon-var-pa-tinder/

Att "det var en enskilds individs uppfattning om en annan" behöver väl inte innebära att det inte var hedersrelaterat?Funderar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-31 14:42 #78 av: Jimmy.L

Hedersvåld allt mer accepterad av myndigheten. Ledsen

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-06-01 09:27 #79 av: Göstage

#75 DN:s ledarsida överraskar med att kritisera skolverkets inställning.

"Så djupt olyckligt då att ett statligt verk, dessutom ett som ansvarar för något så fundamentalt som utbildning, fortsätter in i återvändsgränden med resonemang om att man inte ska ställa grupp mot grupp. Det kan man nämligen visst göra ibland, och bör också. 

Det finns en grupp som består av människor som vill bestämma över sitt eget liv, vem de vill älska, gifta sig med, vilken religion – om någon – de ska följa, vilka kläder de som vuxna individer vill bära. Och ytterligare en grupp, en stor, som inte berörs direkt av hederskulturen men som tycker att den strider mot grundläggande värderingar om frihet, jämställdhet och autonomi.

Och så finns ytterligare en grupp. Den anser att beslut om privatlivet inte ska fattas av individen utan av dennes föräldrar, bröder, kusiner, släkt och klan.
Om Skolverkets ”referenspersoner” anser att dessa grupper inte bör ställas mot varandra bör verket hitta andra personer att låna sitt öra.

Det är alla myndigheters plikt att göra vad som står i deras makt för att den tredje gruppen ska marginaliseras och deras inflytande få ett snart och definitivt slut."

https://www.dn.se/ledare/skolverket-kan-inte-onska-bort-hederskulturen/ (ej betalartikel i nuläget.)

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-04 08:41 #80 av: Göstage

Förändringsarbete pågår om den officiella synen på hedersrelaterat våld. Johan Westerholm på Ledarsidorna.se:

"Socialdemokrater för Tro och Solidaritet vill skapa en egen svensk definition av hedersrelaterat våld. Inledningsvis får detta som effekt att om det implementeras en egen definition kommer inte internationell forskning komma att kunna användas i den svenska debatten utan Sverige får klara sig med det som bland annat professor Mattias Gardell vid Uppsala Universitet och nätverket kring honom och Antirasistakademien låter ta fram."---

"Enligt Socialdemokrater för Tro och Solidaritet är Hedersrelaterat våld en växelvis process där bland annat socioekonomiska faktorer och svenska patriarkala strukturer spelar en stor roll.
Inte med en rad beskriver de att hedersrelaterat våld i form av könsstympning eller traditioner med heltäckande klädsel för minderåriga barn och kusingifte är en i allra högsta grad importerad företeelse. I ursprungskulturerna har hedersrelaterat förtryck funnits i tusentals år i syfte att kontrollera kvinnors sexualitet, hålla ihop egendomar och många andra skäl. För att en migrant passerar den svenska gränsen blir inte hedersrelaterat förtryck över natt en svensk socioekonomisk fråga eller något som har med #metoo att göra vilket Tro och Solidaritet implicerar."---

https://ledarsidorna.se/2019/06/tro-och-solidaritet-ger-sig-in-i-hederfortryck-debatten-blandar-bort-korten/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-18 15:03 #81 av: Göstage

#75ff Gulan Avci och Maria Nilsson från Liberalerna ifrågasätter Jämställdhetsmyndighetens ovilja att begreppet "hedersrelaterat våld och förtryck" skall skrivas in i läroplanen.

"I morgon tisdag (idag) har Arbetsmarknadsutskottet kallat upp Lena Ag, generaldirektör på Jämställdhetsmyndigheten, på Liberalernas initiativ, för att klargöra varför Jämställdhetsmyndigheten inte vill att ska skrivas in i läroplanen."---

"Och vi (L) kommer hålla ett extra öga på Jämställdhetsmyndigheten i fortsättningen för att säkerställa att flickor och pojkar som lever i hederns järngrepp aldrig lämnas åt sitt öde. Varken av myndigheter, politiker eller övriga samhället."

https://www.dagenssamhalle.se/debatt/jamstalldhetsmyndigheten-maste-forklara-sig-28209

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-20 07:47 #82 av: Göstage

"En somalisk kvinna får skyddsstatus i Sverige, trots att hon varit delaktig i att tre av hennes barn tidigare könsstympats i utlandet."---

"I mars 2018 beslutade Migrationsverket att kvinnan inte kvalificerade för skyddsstatus, eftersom hon varit delaktig i att tre av hennes barn könsstympats innan familjen kom till Sverige.

Enligt utlänningslagen ska en person inte beviljas skyddsstatus om denne gjort sig skyldig till grova icke-politiska brott i andra länder."---

"Men nu gör alltså Migrationsöverdomstolen en annan bedömning."---

"Eftersom Migrationsöverdomstolen är högsta instans i migrationsmål är domen prejudicerande och samtliga underinstanser ska rätta sig efter den.
– Det har framförallt värde på hur man ska gå tillväga och göra prövningen när det är fråga om icke politiska brott som har begåtts i utomlands innan man har kommit hit, säger Erik Hjulström."

SR

Migrationsöverdomstolen anser sig alltså som överordnad lagen i det här fallet. Så den som gjort sig skyldig till icke politiska brott har alltså inget att frukta i Sverige, han är välkommen? Inte bara könsstympare, utan mördare, våldtäktsmän och vad de än har på sitt samvete kan räkna med att det inte bedöms särskilt graverande, när Migrationsöverdomstolen sagt sitt...

En JO-prövning eller granskning från domstolsverket borde vara givet!

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-20 08:11 #83 av: Jimmy.L

Varför ens bekämpa könstypning när man låter föräldrar få stanna kvar som har tvingat barnen till detta?

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-06-20 08:22 #84 av: Hayabusa

#82 Jag har sagt det tidigare, men upprepar: IS-återvändarna kommer att komma hit och inget kommer att hända med dem. Denna dom visar tydligt att det precis vad som kommer att hända. 

Anmäl
2019-06-20 08:26 #85 av: Göstage

Nej, när lagvrängarna får säga sitt, snarare uppmuntrade än ifrågasatta av de politiska makthavarna, då blir ju det här resultatet.

Man har alltså utfärdat en prejudicerande dom i strid mot en lag - vad skall vi då med lagstiftning till? Låt några jurister få kontrollen och bestämma efter eget godtycke! 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-20 08:40 #86 av: Hayabusa

#85 Galet. Vem sa "ordning och reda i asylpolitiken"?

Anmäl
2019-06-20 08:46 #87 av: Göstage

#85 Ja, om att han med det menar tillåtelse att köra över lagar så vet man vad som är att vänta...

Man borde inte vara överraskad, men det är snudd på otroligt, även i detta land, att man inte ens tolkar lagen utan helt enkelt sätter den ur spel för egna/någons dunkla syften. 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-20 08:57 #88 av: Hayabusa

#87 Precis. Hur f-n kan det vara möjligt? 

Anmäl
2019-06-20 16:37 #89 av: Göstage

"En man i 50-årsåldern högg i december ihjäl sin före detta hustru utomhus i Mölnlycke. Nu åtalas mannen och enligt åklagaren finns det ett tydligt hedersmotiv.

– Han accepterade inte att kvinnan gift om sig med en ny man, säger kammaråklagare Lotta Nielsen."---

 https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/man-atalas-for-misstankt-hedersmord-i-molnlycke

Fast "hedersmotiv" är väl bara en markering idag och inget som renderar högre straff.

https://www.svd.se/ny-hedersbrottslag-racker-inte

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-20 17:55 #90 av: Hayabusa

#89 Nej, verkligen inte. Rikta blickarna mot de verkliga förövarna - det vita patriarkatet Nörd

Anmäl
2019-06-24 08:16 #91 av: Jimmy.L

Sommarlovet och utlandsresor kan innebära en risk för att barn och ungdomar blir bortgifta. Länsstyrelsen i Östergötlands nationella kompetensteam arbetar, på uppdrag av regeringen, för att alla ska återvända till skolbänkarna i höst.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/barn-och-unga-riskeras-att-giftas-bort-under-sommarlovet

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-06-25 07:17 #92 av: Göstage

Ett lagförslag om  att barn som riskerar könsstympas eller giftas bort får utreseförbud har brett stöd i riksdagen - det är nog bara MP och V som går emot det.  Återstår att se vad lagrådet och migrationsöverdomstolen har att anföra mot förslaget.

De man kommer att rädda är väl de barn som själva törs kontakta myndigheterna, övriga lär nog skickas iväg som tidigare.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-26 07:29 #93 av: Jimmy.L

Det har inte pratats så mycket om dem. Men de finns. Pojkar och unga män som mot sin vilja förs utomlands på ”uppfostringsresor”. – Det här är en bortglömd grupp som är rätt stor, säger Mikael Thörn som är senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/pojkar-som-skickas-pa-uppfostringsresor-ar-en-bortglomd-grupp

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-06-26 18:51 #94 av: Göstage

Första minderåriga sommarlovsbruden (så vitt känt)  blev en fjortonårig flicka. 

"En man i 45-årsåldern sitter anhållen i Göteborg misstänkt för att ha fört sin dotter ur landet för att gifta bort henne.
Flickan har tidigare varit omhändertagen då det funnits oro kring att hon skulle föras utomlands och giftas bort, enligt åklagaren.
Nu har åklagaren begärt mannen häktad och häktningsförhandlingen äger rum i veckan."---

https://www.expressen.se/gt/pappa-misstanks-ha-fort-sin-dotter-ur-landet/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-26 18:55 #95 av: Jimmy.L

Utvisa föräldrarna och ta i från dom rätten att återvända till EU. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-01 21:19 #96 av: Göstage

Jonas Sjöstedt erkänner att Vänsterpartiet har underskattat det hedersrelaterade våldet i Sverige och vill nu se mer fokus på det framöver. Däremot ger han ingen ursäkt eller erkännande till partivännen Amineh Kakabaveh för hennes mångåriga kamp mot hedersvåldet, motarbetad av sin partiledning.

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-01 21:28 #97 av: Jimmy.L

Finns lite hopp om vänstern ändå. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-01 21:54 #98 av: Göstage

Gammalsturig som jag är känner jag att uttrycket "omvändelse under galgen" ligger på tungan, på väg ut.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-02 15:25 #99 av: Göstage

#96ff "Trovärdigheten i vår vänsterpolitik kräver att vi alltid har med de hedersutsattas perspektiv. Det är bra att Sjöstedt nu erkänner att han tidigare inte förstått problemens omfattning, men kampen mot hedersförtrycket kräver en uppdatering av hela den socialistiska jämlikhetspolitiken", skriver Amineh Kakabaveh (V) på Expressen debatt. 

"Nu säger Sjöstedt i en Expressenintervju att han själv tidigare inte förstått problemens omfattning. Men det är fegt att inte svara på frågan om han ångrar att partiledningen så ofta angripit mitt engagemang i hedersfrågorna. Att ständigt misstänkliggöra oss som velat lyfta frågorna har både försvårat debatten och skadat partiets förtroende. Jag hoppas att Sjöstedt i kväll tar chansen be om ursäkt för misstag som begåtts och visa att han leder ett parti som vågar ompröva och lära av sina misstag."

https://www.expressen.se/debatt/de-hedersutsattas-perspektiv-maste-finnas-i-hela-politiken-/

Återstår att se hur det blir med den där ursäkten...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-02 19:20 #100 av: Carmarino

#99 Är beredd att sätta en guldtia på att ursäkten uteblir.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-07-03 08:11 #101 av: Göstage

Paulina Neuding på Dagens Samhälle ser ett ingrott mönster i Vänsterpartiets inställning till hedersfrågorna. Hon avslutar sin krönika:

 "Kakabaveh har enträget varnat för kvinnors utsatthet för hedersförtryck i Sverige, men det har också gjort henne kontroversiell i sitt eget parti och lett till konflikter med partiledningen. Själv talar hon om mobbing.

Är det en slump att det är just feministiska Vänsterpartiet som är sist ut att erkänna problemets allvar och omfattning – om det överhuvudtaget så Sjöstedts uttalande i Almedalen ska tolkas?
Jag tror inte det.
Oavsett om det har handlat om gruppövergrepp på festivaler eller trakasserier mot huvudsakligen kvinnliga bibliotekarier, är det just bland dem som skyltat mest med sin ”feminism” som man varit mest obenägen att tala om problemen. Vi har vid det här laget sett så många exempel på att påstådda ”feminister” blundar för förtryck och övergrepp mot kvinnor, att detta framstår som en del av ett större mönster."

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/jo-v-har-underskattat-hedersvaldet-med-eftertryck-28533

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-03 13:05 #102 av: Göstage

#77 Den 23-årige man som försökte mörda sin syster för att hon "var på Tinder" har av tingsrätten dömts till tio års fängelse. Åklagaren valde dock inte att rubricera det som hedersbrott, vilket han förklarar med att, citat,  "det var en enskild individs uppfattning om en annan".

Källa.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-03 13:10 #103 av: Jimmy.L

Märkligt att man inte vågar klassa det som hedersvåld.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-03 13:31 #104 av: Göstage

Förstår heller inte undfallenheten-  även hedersvåld utlöses ju inte sällan på grund av  "en enskilds uppfattning om en annan". 

Sedan känns ju hedersbrottsrubriceringen mest som en tom markering idag, så mycket strängare straff brukar det inte medföra.

"Rättsväsendet behöver  bli tydligare med att lyfta fram hedersmotivet", tycker kommissarie Anne Asp (ej i samband med ovanstående fall).

"Det visar den utsatta personen att den tas på allvar, men är också en viktig signal från samhället. Anne Asp drar en parallell till införandet av hatbrott som straffskärpande grund."---

https://www.kkuriren.se/nyheter/katrineholm/polisens-expert-skarp-straffen-for-hedersbrott-sm4853297.aspx 23 april 2019

Vi får se om den nyligen presenterade utredningen om straffskärpning för hedersrelaterade brott leder till något...


Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-03 16:08 #105 av: Göstage

#33 Högsta domstolen beviljar inte prövningstillstånd till den man som dömts till livstids fängelse samt livstids utvisning efter att han knivdödat sin hustru inför ögonen på deras barn. Därmed står domen fast.

https://www.expressen.se/gt/dom-for-knivmord-star-fast-hd-nekar-provning/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-08 16:25 #106 av: Carmarino

Intressant debattartikel om hedersvåldet av Carolin Ekman, konsult och goodwillambassadör för riksorganisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime. (Än så länge inte betalartikel.)

Är det alltid fel att ställa grupper mot varandra?

Att driva politik, att forma och upprätthålla ett samhälle, kräver att man ständigt gör val, prioriterar och värderar.

När politiker som styr en kommun väljer att använda sin budget för att bygga en lekplats istället för att förbättra maten på ett äldreboende – då ställs grupper mot varandra.

När Sverige ger uppehållstillstånd till män som har haft tillräckligt med pengar och fysisk styrka att ta sig hit, istället för att lägga mer biståndspengar på att stödja de allra fattigaste flickorna och kvinnorna som inte kan fly länder där en kvinnas status är extremt låg – då ställs grupper mot varandra.

Det kan diskuteras om besluten i de två exemplen är bra eller mindre bra – poängen är att det är omöjligt att föra politik utan att vara beredd att prata om och prioritera olika grupper, eller åsikter för den delen.

-----

Sverige som nation måste våga ställa idéer mot varandra, och våga erkänna att vissa åsikter är bättre än andra. Jag tycker till exempel att idén om att en flicka har rätt att själv bestämma över sin sexualitet och sitt liv är en bra idé. Det är en bättre idé än den om att en förälder har rätt att skära av sin dotters klitoris med ett rostigt rakblad utan bedövning. Det borde vara extremt lätt att ta ställning mot sådana värderingar. Att många i Sverige fortfarande får ångest över den tanken är pinsamt.

Så, ja, jag tar ställning för en grupp, människor som är utsatta för hedersförtryck. De förtjänar, liksom alla andra i Sverige, att fritt kunna forma sina liv som individer. En grupp som alla i Sverige borde finna modet att backa upp.

https://www.hd.se/2019-07-08/ar-det-alltid-fel-att-stalla-grupper-mot-varandra

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-07-08 16:31 #107 av: Göstage

#106 Ja, grupper ställs ideligen mot varandra, trots politikernas påståenden att det inte sker, eller att det inte bör diskuteras. Instämmer förstås med GAPF i deras ställningstagande.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-08 17:21 #108 av: Jimmy.L

Klart det blir grupp mot grupp men det vågar dom inte erkänna.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-11 17:15 #109 av: Jimmy.L

Idag inleds rättegången mot den man som misstänks ha mördat sin exfru vid en återvinningsstation i Mölnlycke. Det var i slutet av december förra året som den 39-åriga kvinnan överfölls och mördades. Enligt åklagare Lotta Nielsen är motivet hedersrelaterat.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=7261449

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-18 10:47 #110 av: Göstage

Bra att Juno Blom fått politiskt inflytande - nu kanske det händer något kring hedersfrågorna!

 Men är det verkligen nödvändigt att på sossevis tillsätta ännu en utredning- är inte frågan tillräckligt utforskad vid det här laget? Vad mer behöver man veta?

https://www.svt.se/nyheter/ny-utredning-tillsatts-om-hedersbrott

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-19 21:03 #111 av: Göstage

En då 14-årig flicka från Göteborg som fördes ut ur landet för två år sedan tros vara bortgift, och fadern åtalas nu för grov egenmäktig med barn. Även modern är misstänkt för delaktighet, men hon går ej att få kontakt med. Enligt GP uppges flickan befinna sig i Nablus i Palestina.

Källa

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-07-19 21:07 #112 av: Jimmy.L

Lämpligt straff borde vara indraget medborgarskap men det kommer inte att hända.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-07-19 21:13 #113 av: Göstage

#112 Nej, det kanske inte ens blir fällande dom...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-10 15:46 #114 av: Jimmy.L

Drygt 550 samtal från hela landet har till och med juni i år besvarats av den nationella stödtelefon som är rådgivande i frågor kring hedersvåld.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=7277444

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-09-24 16:24 #115 av: Göstage

#33 Hovrätten skärpte straffet i Mellerudsmålet till livstid. Hovrätten bedömde det hedersrelaterat, vilket tingsrätten inte gjorde.

"Mannen dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse för knivmordet. Ett straff som skärptes av hovrätten till livstids fängelse. Enligt domstolen var motivet till mordet hedersrelaterat, vilket ansågs försvårande."---

"Han överklagade hovrättens fällande dom till Högsta domstolen, HD. Mannen menade själv att han saknade uppsåt. Men HD beviljade inte prövningstillstånd.
Efter avtjänat straff ska mannen utvisas ur Sverige på livstid."

https://www.expressen.se/gt/krim/han-knivmordade-frun-infor-barnen/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-24 18:17 #116 av: Carmarino

#115 Är utvisningen på livstid lika lång som livstids fängelsestraffet? Funderar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-09-24 18:23 #117 av: Göstage

#116 Glad

När det väl är dags är nog utvisningen upphävd.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-24 18:25 #118 av: Carmarino

#117 Förmodligen. Det finns väl inget land att utvisa till då.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-09-24 18:29 #119 av: Göstage

#118 Kanske inte "från" heller...Funderar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-24 18:51 #120 av: Carmarino

#119 Nej, kanske det. Det beror väl på hur länge "livstid" är.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-09-27 07:59 #121 av: Jimmy.L

Vad måste du göra som du inte vill? Vad får du inte göra som du vill? Med frågorna går det att upptäcka hedersvåld menar 19-åriga västeråsaren Midia Moloudpoor, som åker runt i Västmanland och föreläser om hederskultur och kvinnors situation.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/midia

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-09-27 08:55 #122 av: Göstage

#121 Begåvad infallsvinkel! Tummen upp

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-30 11:11 #123 av: Göstage

#89 #109 GT har en sorglig och skakande berättelse om en kvinna som mördades i Mölnlycke.i december förra året av sin sin före detta make, en kusin som hon tvingats gifta sig med som sextonåring. (Artikeln är ännu inte premiummaterial.)

"Hon visste att hon skulle dö.
Förtvivlat sökte hon samhällets skydd, undan sin dödsdom, men möttes av nedlagda polisanmälningar och avvisade kontaktförbud.
Trots att både myndigheter och släkt kände till hoten – sedan hon träffat en man som inte är irakisk kurd utan svensk – mördades hon i december 2018 vid en sopstation.
På måndagen faller domen.
I hemlighet skrev hon en självbiografi – en berättelse om hedersförtryck som hon ville få ut om hon skulle dö – som GT nu kan publicera utdrag ur."---

https://www.expressen.se/gt/qs/hon-mordades-for-heder-trots-larmen-om-dodshoten/

Uppdatering: mannen dömdes till livstids fängelse av tingsrätten.

https://www.expressen.se/gt/ex-maken-doms-for-mordet/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-30 12:13 #124 av: Göstage

#123 Kompletterande uppgifter.

Uppdatering: mannen dömdes till livstids fängelse av tingsrätten.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/b5W3Ve/ex-make-domd-till-livstid-for-hedersmord-pa-kvinna


Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-01 09:11 #125 av: Göstage

När Pernilla Ericson på Aftonbladets ledarsida kan skriva en rak och fördömande ledare om hedersmord utan att lägga in en Schymansk brasklapp om "samma våld mot kvinnor överallt" så förstår man att det är högt vatten.  

"Vi måste våga tala öppet om problemet", skriver hon.  Ett "problem" är väl att de kretsar Ericson företräder tidigare tystat ner de som faktiskt vågat tala öppet om det? Men välkommen till oss som ni brunsmetat,  huvudsaken är att fler arbetar för att  hedersmorden bekämpas.

https://www.aftonbladet.se/ledare/a/qLXK3o/annu-en-hedersmordad-kvinna-som-skrek-pa-hjalp 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-01 09:26 #126 av: Carmarino

#125 Va, är det ett problem? Trodde bara det fanns utmaningar numera. Skämtar

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-10-01 10:36 #127 av: Jimmy.L

Ja alla som försökt diskutera hedersvåld är ju rasist. Det vore ju bra om dom vågar ta tag i debatten om hedersvåldet.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-10-01 10:37 #128 av: Göstage

#127 Jonna och Anders rycker nog snart ut för att "bredda debatten "...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-08 07:43 #129 av: Jimmy.L

När Sara var 18 år blev hon bortgift under en semester till föräldrarnas hemland. Med hjälp av hennes kontakt på socialen lyckades hon ta sig tillbaka till Sverige. I dag lever hon under skyddad identitet och saknaden efter barnet som är kvar i landet är stor.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/hon-blev-bortgift-under-familjens-semesterresa-jag-hade-aldrig-traffat-mannen

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.