Samhället idag

Hedersvåld, ett "alternativt välfärdssystem"?

2018-11-05 09:34 #0 av: Göstage

Expressens ledarsida kallar Göteborgs nya handlingsplan mot hedersförtryck för ett "intersektionellt snömos".

"Göteborgs nya handlingsplan mot hedersförtryck var efterlängtad. Nu skulle anställda på skolor och socialkontor få stöd och svar på hur de bäst kan stötta dem som utsätts för hedersförtryck, och hur våldet kan förebyggas.
Behovet av vägledning är uppenbart. I stadens skolor saknas nio barn som inte kom tillbaka efter årets sommarlov. Myndigheterna misstänker att de har blivit bortgifta.
Men i stället för handfasta råd och tydliga beskrivningar får skolpersonalen ett "problematiserande" av hedersbegreppet. 

I handlingsplanen står att hederskultur "även kan fungera som ett alternativt välfärdssystem". Att kalla ett system där släktens heder är så viktig att varje familjemedlem avkrävs total underkastelse – och varje avsteg måste tvättas bort med blod – för ett "alternativt välfärdssystem" är absurt. Men det är talande för det kulturrelativistiska tankegods som länge fick styra debatten om hedersvåld i Sverige. 

För de postkolonialt skolade är begreppet hedersvåld rasistiskt. Feministiskt initiativ gjorde tidigare en poäng av att "vi använder inte begreppet hedersvåld" eftersom man ansåg att det delade upp våldet i invandrares våld och svenskars.
Göteborgs handlingsplan visar hur den typen av akademiskt hårklyveri bakbinder arbetet mot hedersförtryck. Hur hjälps en lärare som oroar sig över att en elev kanske kommer att giftas bort under jullovet av att få veta att hedersförtryck är "ett komplext samhällsproblem" där "olika maktordningar samverkar och förstärker varandra"?"---

https://www.expressen.se/ledare/snomos-biter-inte-pa-hedersvaldet/

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-08 17:55 #1 av: Göstage

"Närmare var sjätte niondeklassare i Göteborg, Stockholm och Malmö lever under hedersförtryck och en stor andel har utsatts för våld. Det visar en ny kartläggning gjord i storstäderna. 

Totalt har cirka 6 000 niondeklassare i Stockholm, Göteborg och Malmö svarat på enkäten, varav 1 400 i Göteborg. Kartläggningen är gjord som ett samarbete mellan de tre städerna tillsammans med Örebro universitet.
Resultatet visar nu att åtta procent av Göteborgs niondeklassare lever i en familj där våld används för att kontrollera och skydda familjens och släktens rykte. 13 procent av niondeklassarna är utsatta för oskuldsnormer, det vill säga att man inte får välja partner själv och samtidigt tvingas till kyskhet samt att vara oskuld tills man gifter sig."---

Så här säger en av intervjupersonerna som själv blivit utsatt för hedersförtryck:

"Det ska ju räcka att inte få gifta sig med vem man vill, att inte få klä sig på ett visst sått, att bli psykiskt misshandlad av en hel släkt. Om en etniskt svensk ungdom hade det så tror jag samhället skulle reagera starkare, men för vår del ses det som normalt på grund av kulturen."

http://www.gp.se/nyheter/göteborg/var-sjätte-niondeklassare-utsatt-för-hedersförtryck-1.10527648

Gissningsvis finns det ett mörkertal bakom även bakom denna undersökning.

Artikeln är ännu inte betalspärrad.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-14 18:06 #2 av: Göstage

"Rykten om att hans syster är "frigjord" fick honom att döda henne inför kameran - och sedan lägga ut filmen på sociala medier.
"Rentvå din heder, Bashar. Rentvå din heder Bashar". Det är röster av arga män som uppmanar den väpnade rebellen från Fria Syriska Armén, Bashar Bsis att döda sin egen 18-åriga syster Rasha. Det gör han också.
Han avlossar, ett, två och flera skott mot den skyddslösa kvinnan. Det tragiska dramat inträffade i staden Jarabulus i norra Syrien för knappt en månad sedan, enligt det lokala nyhetsforumet Jarabulus News. Mordet väckte avsky och storma av reaktioner på sociala medier. Även etablerade medier som BBC uppmärksammade mordet. 

Enligt lokala aktivister anklagades den unga kvinnan för att vara sexuellt frigjord. Det ska vara anledningen till att hon dödades av sin bror. Hennes identitet eller orsaken till mordet har gått att bekräfta av oberoende källor."---

  https://www.expressen.se/nyheter/han-skjuter-ihjal-sin-syster-infor-kameran/

Vidrigt! Arg

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-14 18:20 #3 av: Jimmy.L

Inte hos vänstern där tittar man åt andra hållet. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm No stress cabo verde , Göta Kanal

Det pågår koordinerad spam på iFokus riktad mot Debatt

Anmäl
2018-11-14 18:22 #4 av: Hayabusa

Det är fan sjukt! Sjuka människorKräks

Anmäl
2018-11-24 07:34 #5 av: Göstage

Rapporten "Det hedersrelaterade våldets och förtryckets uttryck och samhällets utmaningar" (pdf) som publicerats i dagarna är en kartläggning gjord i Göteborg, Stockholm och Malmö.

Av den framgår bland annat att "oroväckande många unga killar som lever i en hederskontext är utsatta, men också att de ifrågasätter homosexualitet, jämställdhet och lagstiftningen kring könsstympning, aga, äktenskapstvång och abort. Kartläggningen pekar vidare på att det bland de utsatta finns en låg tilltro till myndigheter. Flera uppger att de har dåliga erfarenheter av att vända sig till utomstående för råd och stöd. Det ger en tydlig signal om vilka utmaningar vi har framför oss", skriver Juno Blom och Helene Odenljung (L) i en debattartikel i GP, och det kan man lugnt säga.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-24 09:24 #6 av: Hayabusa

#5 Finns "hederskultur"? Eller "klansamhälle"?  En del svarar "nej" på den frågan.  Juno Blom och Helen Odenljung är rent av kulturrasister?

Anmäl
2018-11-24 09:53 #7 av: Göstage

#6 Ja, bland PK-fundamentalisterna är nog en sådan åsikt fullt möjlig. Hade Blom/Odenljung rent hypotetiskt skrivit här hade nog deras inlägg snabbt tryckts ner från rubrikplats med en snörpning på munnen... 

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-24 09:59 #8 av: Hayabusa

#7 Jaja...så är det. Förvånansvärt att så många CIS-kvinnor förefaller försvara dessa samhällstyper eftersom de gynnar oss män... 

Anmäl
2018-11-29 09:10 #9 av: Göstage

Åklagare har väckt åtal för mord, i vad som enligt åtalet förfaller vara hedersrelaterat. Rättsförhandling förlagd till i Vänersborgs tingsrätt, datum ännu ej fastställt. 

"I juli hittades en kvinna i 40-årsålder död i en lägenhet i Mellerud efter att ha blivit knivhuggen. En man i 50-årsåldern åtalas nu, misstänkt för mord.
− Enligt min bedömning har syftet med våldet varit att bevara eller upprätthålla familjens heder, säger åklagare Carin Pedersen, i ett pressmeddelande."---

https://www.expressen.se/gt/misstankt-man-atalas-for-mord-pa-kvinna-/

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-11-30 18:16 #10 av: Göstage

"Flickan som är i tonårsåldern var placerad på skyddat boende på grund av hedersproblematik. Hon skulle träffa sina syskon, men blev istället tvingad in i en bil som körde henne från Malmö vidare genom Europa till Irak. 

Enligt domen är det pappan som hade den viktigast rollen, han ska ha planerat det här och i samförstånd med flickans storebror och morbror fört bort dottern.
Nu döms pappan till tre års fängelse för olaga frihetsberövande, morbrodern döms till ett års fängelse och storebrodern till ungdomsvård."

SR

Känns visan bekant?

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.