Samhället idag

Sverige i morgon

2018-11-29 06:47 #0 av: Göstage

Alla har vi väl vår egen bild av hur framtidens Sverige kommer att bli. Vissa är tillräckligt unga för att kunna följa med in i begynnelsen för det nya Sverige som växer fram, andra av oss blickar kanske tillbaka på det vi står i begrepp att lämna, i dubbel bemärkelse. 

Anders Leion, kolumnist på Det Goda Samhället, tittar in i något som inte är så långt borta att man behöver "spåkula" för att se. Via situationen i Frankrike kommer han över till utvecklingen här hemma, och det är ingen ljus framtid han ser. Här är några utdrag ur hans analys, men läs hela - länk nedan!

"I Sverige liksom i andra västeuropeiska länder, där allmänhetens majoritet inte kan se några större problem för samhällenas funktionssätt, kommer förändringen, när den väl kommer, med samma häftighet och vara lika oförutsedd som broraset i Neapel. Förändringen, i form olika slags oönskade politiska och andra misslyckanden kommer, antingen vi vill eller inte."---

"I Sverige har ännu inte någon bro rasat. Inte ens tafattheten att bekämpa skogsbränderna har lett till någon reaktion. Men redan nu vet vi att mycket stora förändringar kommer att ske. Tillväxten avtar. Kostnaderna för invandringen kommer att övervältras på kommunerna och bli synliga för medborgarna i form av både försämringar av befintlig service och höjda skatter.

De redan nu undermåliga tjänsterna inom sjukvården, inom polisen och inom utbildningsväsendet kommer att bli allt sämre. Vägar, järnvägar, avloppssystem och annan infrastruktur är eftersatt. Politikerna i de gamla sju partierna är fastlåsta vid sitt ansvar för denna utveckling. De kommer naturligtvis försöka ducka, men de kommer inte undan.

Situationen inom politiken liknar den på fastighetsmarknaden – och denna påverkar samtidigt politiken. Det kommer inte bara en nedgång, utan med största sannolikhet en krasch liknande den på nittiotalet. Detta kommer att påverka hela ekonomin. Samtidigt som kraven på insatser från det offentliga ökar, främst som en följd av den accelererade invandringen, kommer det att bli allt omöjligare att tillgodose dessa krav.

Och politikerna har låst fast sig vid regler som gynnar de nyanlända. Svenska skattebetalare kommer alltså att med säkerhet se sin ekonomi försämras, i större utsträckning bli arbetslösa, få se sina barn ha allt svårare att komma in på bostadsmarknaden, få se vården bli allt otillgängligare och i allt mindre utsträckning bli skyddade av polisen. Detta tvångsvisa ”erbjudande” kommer att få betalas med högre skatter.
Bron kommer att kollapsa. Då kommer alla att bli seende."

https://detgodasamhallet.com/2018/11/29/broraset/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-03 20:57 #1 av: Göstage

Malcom Kyeyune, gästkrönikör i GP, misströstar också om politikernas ansvarsvilja och landets framtid:

"Kom ihåg att Sverige, efter att gränserna alltså ”stängdes”, i skrivande stund räknar med ca 100.000 nya invandrare per år. Över drygt ett decennium kommer befolkningen att växa med tio procent. Redan nu finns det inga pengar, inga lärare, inga bostäder, inga poliser, inga vårdplatser, inga dagis för att hantera denna ökning. Kanske är jag blind, men jag har än så länge inte sett en enda politiker som lagt fram någon plan för hur ett land som har allvarliga problem med att smälta en befolkning på tio miljoner ska klara av en befolkning på elva miljoner. Jag börjar faktiskt tro att en sådan plan helt enkelt inte finns."---

"Hur länge kommer vi att behöva vänta, innan en politik som alla vet inte fungerar till slut byts ut? Av regeringsbildningen att döma får vi nog vänta ett tag. Snarare kommer nästa regering – när vi nu väl får en – antagligen att försöka göra samma sak som nu: skjuta på problemen till någon annan får ta hand om dem, fram till den dagen krisen inte längre går att ignorera."---

http://www.gp.se/ledare/kyeyune-mot-den-oundvikliga-kraschen-1.11359468

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-03 22:06 #2 av: VSK

Folk kommer vakna endast när de själva blir drabbade men då är det redan för sent. Man är halvt i chock över vart alla korkade naiva människor kommer ifrån. 

Räcker inte med 100 000 pers om året om man räknar med alla som kommer. 

Kommun efter kommun får redan nu skära ned på vård och omsorg. Kommer inte bli nån trevlig framtid detta men då jag är för demokrati så får jag acceptera att 82.5% av väljarna ville det här. 

Det här kommer tyvärr bli vardagsmat.

https://www.expressen.se/nyheter/qs/akut-hemloshet-okar-stort-varje-dag-blir-ett-barn-hemlost/

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-12-04 08:05 #3 av: Jimmy.L

Ja det saknas bostäder, poliser, sjukhus, integration. Men vad gör det, det viktigaste är att vi tar i mot människor men vart dom ska bo är inte så viktigt eller om det finns sjukvård till alla. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-12-04 08:18 #4 av: Göstage

"När man ser på hur barna
växer opp och står i
kan man undra om barna
nånsin får det som vi,
om det finns jobb,
om det finns mat,
om det är drägligt där dom bor." ---

Hasse Alfredssons undran anno 1971 har inte mist sin aktualitet.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-04 17:14 #5 av: LBB

Det kan ju bli ett mer amerikaniserat samhälle. En får klara sig själv, och de som gör det får det förmodligen lika bra eller bättre .  Socialbidrag, bostadsbidrag och andra bidrag kommer att minska, då fler ska dela på kakan. Tillgång till vård o omsorg bestäms av vad man tidigare betalat in som skatter o avgifter. A-kassan exempelvis får ett permanent och defensivt slut efter ett år. Sjukskrivningar reserveras för dem som  kan bli friska inom ett förutbestämt fönster, resten fasas ut till någon form av förtidspension.  Fast...det här beskrevs ju redan på 1970talet i en artikelserie i SVD det så kallade 2/3,  samhället där en tredjedel lever ett fantastiskt liv, en tredjedel ett någorlunda bra liv och den sista tredjedelen får ett helvete.

Anmäl
2018-12-17 08:42 #6 av: Göstage

Samhället och sjukvården rustar för en annorlunda morgondag, som verkar närmare än vi törs tänka på...

"Jag blir väldigt orolig för framtiden. Det är väldigt bråttom nu", förklarar en ledande kommunalpolitiker i Malmö. 

"Våldet har förändrats", säger en chef för akutmottagningen på ett skånskt sjukhus. "Nu blir det grövre. Och gränsen från att "jag är arg" till "jag skjuter dig" har försvunnit", fortsätter han.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-17 08:50 #7 av: Hayabusa

#6 Framtiden är redan här, det är en situation som inte går att ändra på inom en rimlig tid. Det är bara att tugga i sig verkligheten.

Anmäl
2018-12-17 09:12 #8 av: Jimmy.L

#7 Det är skrämmande.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-12-17 09:19 #9 av: Göstage

"Halvvägs in i december och vi kan lägga grova brott – sprängningar och skottlossningar – på hög varje dag. För några år sedan hade ett enda av dessa fall skapat svarta rubriker i flera dagar. Idag hinns rapporteringen knappt med", skriver Paulina Neuding på Dagens Samhälle  och exemplifierar med ett axplock av händelser från de två gångna veckorna. Hon avslutar:
"Sverige befinner sig i kris. Och detta borde vara en situation som möts med stabsläge i alla berörda myndigheter och samhällsfunktioner, inklusive på högsta politiska nivå". 

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/en-kriminalitet-som-saknar-sparrar-25361

Ja, stabsläge i dag - undantagstillstånd i morgon?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-17 11:03 #10 av: Hayabusa

Paulina Neuding sammanfattar december 2018 (så här långt):

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/en-kriminalitet-som-saknar-sparrar-25361

Anmäl
2018-12-17 14:15 #11 av: VSK

#9

Minns när man växte upp och när Sverige var ett tryggt land. Blev det notis i tidningen om ett mord stannade nästan landet upp. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2018-12-17 15:20 #12 av: Emo

När bankkamrer Ohmer i Gantofta mördades 1953 var jag 12 år och vi, jämnåriga med mig, diskuterade detta i många dagar. Ett mord! Så hemskt. Hur kunde det ske?

http://stadshistoria.se/gantofta/mordet-pa-bankkamrer-ohmer/S1ILdWK2x

Ett mord på den tiden har inte glömts bort.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2018-12-17 15:27 #13 av: Göstage

För en del år sedan gick det en TV-serie som hette "Skånska mord",  om mord begångna i hela landskapet under närmare ett sekels lopp. Idag skulle det gå att få ihop material till ett sådant program på några veckor bara i Rosengård. 

Men nu blev det visst lite OT mot trådämnet tror jag, så - tillbaka till framtiden!

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-02 07:41 #14 av: Göstage

Alice Teodorescu i GP citerar ur en krönika av Katarina Barrling i SvD. (Barrlings krönika är tyvärr betalbelagd).

"Den alltid lika läsvärda statsvetaren Katarina Barrling skrev nyligen en krönika om hur det sociala sammanhanget påverkar de ståndpunkter vi intar vid en given tidpunkt. ”Att t.ex. förorda strängare straff i ett samhälle där antalet skottlossningar är obefintligt, speglar inte nödvändigtvis samma underliggande ideologiska värderingar som att förorda strängare straff i ett samhälle där de är omfattande. Placera en liberal i en anarki, och även han kommer att propsa på en mer repressiv stat. Om alla de som oroas av ökande våld eller anser att statsgränser fyller en grundläggande ordningsfunktion, skall sorteras som konservativa så kommer konservatismen att öka i takt med brottsligheten.” (SvD 25/12-2018.)

Barrling avslutar texten med frågan om hur dagens allt våldsammare situation kommer att påverka morgondagens generationer och deras värderingar. Det är en fråga som går att applicera på flera aspekter av utvecklingen i Sverige."---*

http://www.gp.se/ledare/när-brottsärendena-läggs-på-hög-1.12032917

*Min fetmarkering.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-02 09:00 #15 av: Hayabusa

#14 Sant. Det som är "bra" är att media från så många olika håll nu verkligen lägger problembilden på bordet.

Anmäl
2019-01-02 09:06 #16 av: Göstage

#15 Ja, det har skett en viss tillnyktring på många ledarsidor, men tyvärr kvarstår och kanske förvärras politiseringen på nyhetsplats. Det manipuleras och planteras rätt friskt på sina håll...

En av flera länkar i ämnet.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-08 20:36 #17 av: Göstage

#9 Debattören Bianca Muratagic på Katerina Magasin ser paralleller mellan dagens Sverige och situationen på Balkan innan krigsutbrotten, med sprängningar, störningar i infrastrukturen, etniska stridigheter, kvinnoöverfall o.s.v. i strategiskt och moralnedsättande syfte. Den politiska situationen är kanske inte överförbar, men i övrigt går kanske inte hennes tankegångar att avfärda utan vidare?

http://katerinamagasin.se/bianca-muratagic-attackerna-mot-strategiska-mal-paminner-om-hur-kriget-i-bosnien-startade/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-09 08:06 #18 av: VSK

#17

Det har ju tagits upp några ggr detta med jämförelser med Balkan och Libanon och de varningar som utfärdats av krigsflyktingar som just flytt från dessa länder här på denna sajt några ggr.

Frågan är ju när svensken skall vakna och förstå allvaret i det här. Måste bli ett hemskt uppvaknade för de som tycker att fylla på luft på däcken är bland det mest knepiga som finns. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-01-09 08:13 #19 av: Hayabusa

#17 Såg en dokumentär om Balkans historia för nå´t år sedan. Det är en komplex historia med många infallsvinklar - tror att det är svårt att dra paralleller. Dock är det viktigt att se på våra samhällsproblem (i Sverige) med öppna ögon och inte tror att den goda viljan nog löser allt.  

Anmäl
2019-01-09 08:50 #20 av: Göstage

#18 Jovisst har det tagits upp förut (som mycket annat som vi avhandlar här),   men ju fler med de erfarenheterna som i det här fallet vittnar om likheter desto tydligare och mer relevant kanske jämförelserna blir? 

#19 Som sagt i #17, man kan nog inte dra ut de politiska parallellerna så långt, men stämningarna och samhällsskeendena kanske kan jämföras? 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-09 08:51 #21 av: Göstage

Malcom Kuyeune blickar så här vid årsskiftet tillbaka på det gångna året, och han konstaterar att "kartan ritats om i många huvuden", bland annat i media. På grundval av fjolårets utveckling vänder han sedan blicken framåt och kommer fram till följande slutsats:

"Vad kan vi säga om vi utgår ifrån det som hänt och väljer att blicka framåt? Istället för meningslös optimism (eller lika meningslös pessimism!), tror jag en mer nykter spaning är denna: problemen i Sverige är inte på väg bort. Tvärtom så blir de flesta av dem värre, och de kommer fortsätta att bli värre i många år till."---

"Min förutsägelse är således denna: de långsamma kriserna ute i verkligheten kommer att fortsätta mala på under 2019. Det kan vi lita på. Men vad som kommer hända med politiken, vad vi pratar om, vad vi tänker på och vad som är viktigt? Mina damer och herrar – spänn fast era säkerhetsbälten, ty denna berg-och-dalbana visar inga som helst tecken på att sänka farten!"

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/kartan-i-vara-huvuden-har-ritats-om-25585

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-09 09:23 #22 av: Hayabusa

#20  "...men stämningarna och samhällsskeendena kanske kan jämföras?" Jag vet inte, ärligt talat. Hoppas att det inte går samma väg. 

#21 Malcoms förutsägelser är nog inte helt tokiga. Sverige var under många år ett skepp som gungade fram i en stadig takt på lugnt vatten. Nu är det betydligt mer dyningar i havet. Dyningar som vissa försökte se bort ifrån men som allt oftare uppmärksammas - och det från flera olika håll. Att frågeställningar & problem dras fram i ljuset är mitt hopp om framtiden. 

Anmäl
2019-01-09 09:31 #23 av: 72mm

#19 " Det är en komplex historia med många infallsvinklar - tror att det är svårt att dra paralleller."

Mer än kanske just det då? Jag är nämligen övertygad om att det om 20 år, när någon ska svara på frågan -Vad fan hände med Sverige? kommer börja exakt på det viset; Jo, det är ju komplext, men...

Anmäl
2019-01-09 10:04 #24 av: Hayabusa

#23 Ja, vem vet? Dessvärre minns jag inte var jag såg dokumentären. SVT? Hur som haver så var det intressant att höra att de länder som klarade delningen (av Jugoslavien) bäst var de som var mest homogena (kultur, etnicitet osv). Vilket i sig inte är förvånande, men pekar på multikulturens dilemma. 

Anmäl
2019-01-09 12:19 #25 av: VSK

#20

Absolut är det så.

Finns undantag som detta där fler kockar faktiskt blir bättre. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-01-12 09:53 #26 av: Göstage

På andra sidan sundet talas det klarspråk, och i en kolumn i Jyllands-Posten pläderar Mikael Jalving för "den Europeiska våren" och "Fort Europa" med motstånd mot den tysk-franska pakten och där det svenska tillståndet utgör ett varnande exempel. 

"Östeuropa kommer att fortsatt präglas av en bärkraftig kristen kultur, men med problem som rättsstater och kring mänskliga rättigheter. Västeuropa kommer däremot att utvecklas mot en försvagad kristen och mer islamsk kultur, plågad av social oro, segregation, risk för väpnade konflikter och välfärdsstatens kontinuerliga upplösning á la Sverige. Det kommer inte att bli något teparty, det vet vi redan - och sannolikt kommer kontinenten av allt att döma att spricka i två halvor."--- 

"Inget varar för evigt, så heller ej Danmark. Men vi skall i alla fall anstränga oss för att ge landet, bygden, språket, kulturen de andliga såväl som de fysiska och materiella värdena i arv till våra efterkommande.

Här tar jag hjälp av en klok jyllännings analys. Jag tänker på lektor emeritus Hans Hauges bild av vår historia i tre metaforiska rubriker: först var Danmark en kyrka, så blev Danmark en stat - och nu är Danmark ett hotell. Ett hotell där alltfler gäster checkar in långtifrån välvilligt inställda till hotellet eller dess personal, och lämnar gärna notan till andra. Med Hauges ord: "Hotellet är universellt, maten är internationell. Man kan få vad man önskar".

Hauge beskriver situationen på sitt vanliga ironisk-allvarliga sätt, men jag värjer mig mot att Danmark skall vara ett hotell eller en flygplats eller en bangård. Det är därför vi har användning för Fort Europa. Som kan vara ett sätt att bevara Danmark och andra Europeiska nationer som stater och hem och därtill motverka den delning av kontinenten som folkvandringen redan satt igång."---  

https://jyllands-posten.dk/debat/blogs/mikaeljalving/ECE11119715/fort-europa-er-vejen-frem/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-19 22:11 #27 av: Göstage

Anna Dahlberg granskar mittenöverenskommelsen i sin senaste krönika, men blickar även framåt med den som underlag. Allt vad som görs nu och allt som inte görs nu kommer att få återverkningar långt tid framåt, det är nu vi lägger grundstenar i det samhällsbygge som kommande generationer skall leva i. Jag tror faktiskt inte att jag avundas dem... 

"Sverige har västvärldens mest generösa system för arbetskraftsinvandring, och med ett arbetstillstånd i handen kan tredjelandsmedborgare flyga hit reguljärt och ta med sig familjen på samma plan.
Allt talar därför för att den historiskt höga invandringen kommer att bestå under åren framöver. Migrationsverket räknar exempelvis med 99 000 asylsökande under åren 2019-21 i sin senaste prognos."---

"Till år 2028 kommer Sveriges befolkning att ha vuxit med ytterligare en miljon, enligt SCB. Det är en mycket snabb demografisk förändring, som ger upphov till en rad frågor: Var ska alla dessa människor bo i bostadsbristens Sverige? Hur ska vi få fram lärare, sjuksköterskor, socialsekreterare och poliser för att matcha befolkningsökningen? 

Hur påverkar den stora migrationen från strängt konservativa delar av världen synen på jämställdhet och individens rätt att själv välja sin religion, sexualitet och politiska övertygelse? Redan i dag lever nästan var sjätte niondeklassare i våra storstäder under hedersförtryck. Med tanke på att cirka 30 procent av alla barn som föds i Sverige har en mor som är född i ett annat land kommer frågan om värderingar - och hur snabbt de kan förändras - att bli central. 

Många av dem som kommer till Sverige kommer naturligtvis att klara sig alldeles utmärkt, och kommer att bidra med sin talang och kompetens. Men ingen kan längre blunda för att helheten inte fungerar.
En lång rad av de problem som dominerar samhällsdebatten hänger ihop med detta integrationsmisslyckande: gängkriminaliteten, social oro och utslagning i skolan, utanförskapsområden där grundläggande rättigheter inte respekteras, bostadsbristen, våldsbejakande islamism, arbetslösheten, den växande ojämlikheten och så vidare."---

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/lofvenpakten-blundar-for-de-verkliga-problemen/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-01-20 09:38 #28 av: Göstage

Chris Forsne, tidigare utrikesmedarbetare på Aftonbladet, Göteborgs-Posten och Sveriges Television och stor frankofil, delar med sig av sin kunskap på Ledarsidorna.se. Här delar hon j med sig av ett framtidsscenario, byggt på redan kända underlag:

"Även om Sverige helt stänger sina gränser för invandring från muslimska länder kommer vi år 2050 ha en av de högsta procenten av muslimsk befolkning i Europa. Vid en begränsad invandring kommer Sveriges befolkning utgöras av 20,5 procent muslimer och skulle regeringar framöver, som nu utlovas av Stefan Löfvén, tillåta en högre invandring kommer Sveriges befolkning 2050  utgöras av 30 procent muslimer. I bägge fallen ligger Sverige långt över de gamla kolonialmakterna  Storbritannien och Frankrike, liksom Tyskland och kommer ha Europas störst muslimska befolkning.

Hur ska denna befolkning, med en kultur som inte motsvarar den som varit förhärskande i vårt samhälle, förhålla sig till den samhällsmodell vi kallat den svenska? Vad gör vi med ett samhälle som splittrats, där minoriteters rättigheter blivit viktigare för de styrande än befolkningens sammanhållning? Hur ska vi förhålla oss till ett samhälle där politisk islam får ett allt större inflytande och ungdomar inte radikaliseras av socioekonomiska förhållanden – men av ett kulturellt avståndstagande till ett kristet eller sekulärt samhälle? Där de trots att de är födda i Sverige kallar sig syrier, somalier eller afghaner?

Den problemställningen och en lång rad andra tas upp i den franska dagstidningen Le Figaros satsning på ett 180 sidor långt specialmagasin med titeln ” Islamismen en utmaning för vår civilisation”( L´Islamisme un défi pour notre civilisation). Magasinet, som kom ut nu i januari 2019, behandlar främst den franska problematiken men den är genomgående lätt att översätta till svenska förhållanden."---

https://ledarsidorna.se/2019/01/den-som-sar-vind-skordar-storm-hosea-87/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-09 08:01 #29 av: Göstage

#28 Chris Forsne  återkommer nu i en annan artikel till utvecklingen och tecknar en dystopisk bild av den europeiska inklusive den svenska framtiden. Hon ser en slocknande kultur. Och den primära orsaken är något som det anses fullt legitimt att tala öppet om i andra europeiska länder, men som förpassats till debattens bakgård i vårt land.

"Det är ändå inte den för vissa medlemsstater så förödande monetära unionen, inte eliternas förakt för sina väljare – utan en helt okontrollerad migration som håller på att få Europa på fall enligt en utbredd samstämmighet bland de historiker, filosofer, statsvetare, skönlitterära författare och journalister som publicerat verk om Europa under senare år. Den kanske ledande av dem Ivan Krastev, av bulgariskt ursprung, går så långt att han kallar migrationen för Europas 9/11.
Vi står, enligt dessa författare, inför europeisk ödesfråga där valet syns vara det mellan Scylla och Charybdis.

Inför detta är det inte råttorna som lämnar skeppet. Det är besättningen som upptäcker att det inte finns någon kapten, inte ens en styrman. Om man börjar närsynt och betraktar svensk inrikespolitik kan man ta till andra liknelser och fås att tro att det varken finns någon narr på hovet eller slav på kungens vagn."---

"I den skuldbörda européerna har skapat genom att minnas sin imperialism, slavhandel, kolonisering, sina krig och övergrepp. Samtidigt finns det hos dagens europeiska elit ett helt ologisk syn på vad Europa och européer är. Samma människor som bär på skuldkomplexet ser fortfarande Europa som en modell för resten av världen. Alla ska förvandlas till goda européer och i extremfallet till goda svenskar."---

"Alltmedan de europeiska väljarna i allt högre grad fruktar att det Europa som de identifierar sig med obönhörligen kommer att försvinna råder de en skriande brist på politiker som kan återge dem tron på att de kan handskas med det förtroende de sökt.
Och ofta alltför lättvindigt slarvar bort."

https://ledarsidorna.se/2019/02/europa-vid-ett-vagskal-utan-en-klar-ide-om-sig-sjalv/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-09 19:29 #30 av: Carmarino

Krönika av Anna Dahlberg, Expressen

Asylsystemet är inte till för georgier, uzbeker och andra grupper som tar sig till Sverige av andra skäl än att söka skydd. Den rödgröna regeringen måste ta tag i missbruket.
-----
Det är lätt att rikta ilskan mot länder som låter sina medborgare missbruka det svenska asylsystemet. Men Georgien, exempelvis, samarbetar utan anmärkning med svenska myndigheter. Felet ligger hos oss.
Sverige har nämligen inte velat upprätta en lista på säkra ursprungsländer (artikel 36 och 37 i EU:s asylprocedurdirektiv). Den rödgröna regeringen har struntat i att genomföra dessa bestämmelser i EU-rätten. Att ens tala om ”säkra länder” strider gissningsvis mot Miljöpartiets DNA.
Det är en vägran som får konsekvenser. Sverige kan som regel inte avvisa personer med omedelbar verkan trots att det är uppenbart att den asylsökande kommer att få avslag. Det slog EU-domstolen fast i en dom mot Migrationsverket i juli förra året. Om Sverige vill ha denna möjlighet måste regeringen ta fram en lista med ”säkra länder”, enligt domen.
Allt detta vet förstås de georgier som tar sig till Sverige för att söka asyl. Visserligen har Migrationsverket ett snabbspår för att hantera den sortens ärenden, men genomsnittstiden där låg förra året på 95 dagar. Det lönar sig helt enkelt att missbruka det svenska asylsystemet.
-----
Ett annat tillvägagångssätt som blir vanligare är visumavhopp. Drygt 20 procent av alla asylsökande i Sverige har rest in med hjälp av en giltig Schengenvisering. I interna dokument som jag har läst pekas särskilt gamla östländer som Uzbekistan, Kazakstan och Kirgizistan ut. 
En majoritet av de asylsökande från dessa länder har kommit in legalt i EU. Uzbekerna har exempelvis ofta fått ett turistvisum utfärdat av Lettland eller Polen. Men i stället för att gå på stadsvandringar i Riga dyker många upp i Sverige och ansöker om asyl eller går under jorden.
-----
Om Lettland plötsligt skulle tvingas ta över hundratals ärenden med uzbekiska asylsökande skulle landet sannolikt sluta dela ut turistvisum till höger och vänster. Över en natt skulle strömmen av asylsökande från Uzbekistan minska drastiskt.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-03-05 07:29 #31 av: Göstage

Miljöpartisternas uppmärksammade  krav* på att svenskarna skall integrera sig löses på "naturlig väg", genom att svenskarna flyttar på sig och lämnar fritt för andra kulturer att breda ut sig. Adam Cwejman har en spaning i GP på inte bara ett Sverige i morgon, utan ett samhälle under social omstöpning redan idag. Han tar Göteborg som utgångspunkt på den resan: 

"Göteborg förändras fundamentalt. Infödd medelklass flyttar ut. Befolkningsökningen i staden består i stor utsträckning av nyanlända."--- 

"Det som förklarar befolkningsökningen är antalet utrikesfödda. Med start år 2012 tar den ökningen ett ordentligt kliv upp från 2000 per år till föregående års tillskott på 7500 personer. Totalt ökar alltså befolkningen samtidigt som befolkningssammansättningens förändring de senaste åren accelererat.
Befolkningsutvecklingen i Göteborg avspeglar egentligen en utveckling i hela Sverige. Ökningen av antalet invånare består främst av utrikesfödda. Denna utveckling sker parallellt med att infödda i Göteborg flyttar till kranskommunerna."---

"Göteborg har en befolkningsobalans. Ett lands förmåga att absorbera och integrera människor står i direkt proportion till hur många kontaktytor nyanlända får med infödda. Inga integrationsåtgärder i världen kan ersätta dagligt språkligt och kulturellt utbyte. Bildas etniska enklaver så flyttar först och främst de infödda. Därefter de med utrikesbakgrund som har hunnit etablera sig i Sverige.
Dessa flyttmönster är inte, som ett par miljöpartister i en debattartikel i Expressen (3/3) hävdade, motiverade av rasism och ”svenskars nationalchauvinism” utan av ren nyttomaximering. 

Även personer med utrikesbakgrund resonerar på samma sätt som infödda gällande bostadsort och barns uppväxtmiljö. Tyvärr leder det till att både Göteborg och Västra Götaland blir alltmer segregerat och uppdelat efter klassbakgrund och ursprung."--- 

https://www.gp.se/ledare/så-förändras-göteborgs-befolkning-1.13821635

* Grön Ungdoms krav på att det är svenskarna som måste integrera sig diskuteras även i MP-tråden.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-05 08:29 #32 av: Hayabusa

#31 Sant. Göteborg går mot samma väg som Malmö. 

Anmäl
2019-03-05 08:59 #33 av: VSK

#32

Och sen efter Götet kommer Örebro? Och sen Uppsala? och sen....... 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-03-05 09:15 #34 av: Göstage

Ja, storstäderna är inte unika - "befolkningsutvecklingen i Göteborg avspeglar egentligen en utveckling i hela Sverige", som Cwejman skriver. 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-05 09:19 #35 av: VSK

Och när detta spridit sig till varenda köping så vaknar folket men då är det redan försent och där står de med skägget i brevlådan och undrade vad faen det var som hände.

Förhoppningsvis så har alla andra svaret sen när dess barn och barnbarn undrar varför inget gjort nåt. 

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-03-11 08:11 #36 av: Göstage

Peter Santesson, fil dr i statsvetenskap och opinionschef på Demoskop, funderar på Dagens Samhälle över det som vi medelålders och äldre ser som utslag av ytterligheter i fråga om våld, hat och extremism är morgondagens trivialiteter när de som formats i den miljön växt upp?

"Det är något som står i ett mejl som dimper ner från skolans rektor, inbäddat bland meddelanden om skolkataloger och friluftsdagar. Nu ska eleverna eskorteras av vuxna och gå i grupp för att flocken ska skrämma bort rovdjuren."---

"Några säkra zoner tycks inte finnas för ungdomarna. Rånen sker när och var som helst. Mitti Stockholm rapporterar om en våg av ungdomsrån som utförs mitt på dagen inför mängder med vittnen utan att någon ingriper. Men det sker inte bara ute på gatan. En lördag när vi åkte till videobutiken för att köpa veckans godis (köper man något annat där numera?) stod en handfull poliser och förhörde vittnen i butiken. Nej, det var inte butiken som blivit rånad utan en kund. Ungdomsgänget hade följt efter sitt tonåriga offer och genomfört rånet inne i butiken, mitt bland andra kunder och personal – uppenbarligen förvissade om att det antagligen inte skulle vara någon som blandade sig i.

Uppväxtåren formar oss. Det kommer, som det heter, att bli intressant att se vilka politiska uppfattningar som etableras hos en ungdomsgeneration som funnit sig vara oskyddat villebråd utanför hemmets väggar. Det som för mig är ett nytt och chockerande landskap som rusar förbi utanför fönstret är bara deras normaltillstånd. Deras reaktioner kommer att för dem bli normen för det nya helt normala."---

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/vad-blir-det-av-generation-villebrad-i-framtiden-26548

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-31 07:27 #37 av: Göstage

Thomas Gür, gästkolumnist på GK:s ledarsida, skådar en bit framåt.

"Om några år har vi förmodligen till och med skrotat de förvirrande begreppen ”integration” och ”integrationspolitik”. Kanske kommer den politiska retoriken istället att bli ”rätten till assimilation”, men sannolikt återtar vi 1960-talets klassiska begrepp som ”anpassning” och ”inpassning”.

Och det är just vad politiken visavi nyanlända och de utlandsföddas barn måste handla om. Anpassning för att lättare och bättre passa in för att vidmakthålla det Sverige som har varit så generöst mot så många av oss som fötts utomlands och välkomnats här."

https://www.gp.se/ledare/om-rätten-till-assimilation-1.14196753

Måtte han få rätt!

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-31 07:40 #38 av: Jimmy.L

#37 Då måste (S) och (V) inse det men det lär väl knappast hända. Fler idiotiska överenskommelsen lär vi få se tyvärr.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-03-31 07:46 #39 av: Göstage

#38 Kan vara så att Gürs nytänk hägrar bortom valet 2022 (om inte ett nyval kommer som en befriare dessförinnan)…Skämtar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-31 08:06 #40 av: Jimmy.L

#39 Man kan alltid hoppas. 

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-03-31 11:20 #41 av: VSK

#39

Vill du så kan jag fråga han Får idé

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-03-31 11:29 #42 av: Göstage

#41 Nja, det kanske inte behöver preciseras mer än "några år". Facit kommer då...Skämtar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-03-31 11:30 #43 av: VSK

Glad

34 titlar20 SM-Guld, 7 World Cup, 5 Europacupen & 2 Svenska Cupen. 
Gillar du att fota eller att kolla på foton, kika här. Gillar du allt som har med fågelskådning att göra så kolla här

Anmäl
2019-04-21 10:24 #44 av: Göstage

"I framtidens Sverige låser jag min ytterdörr", skriver Mira Aksoy.

 "Den äldre generationen svenskar vittnar ofta om ett Sverige fritt från oro. Kvinnor och män kunde röra sig fritt utomhus dag som natt. Var man ung och lite vild vågade man till och med spendera sommarlovet vid den dammiga vägkanten och lifta med främlingar. Ytterdörren låste man sällan eftersom den för Sverige unika tryggheten och pålitligheten inte var begränsad till ytan mellan hemmets väggar."---

"Låg brottslighet är den viktigaste nyckeln till trygghet. I dagens Sverige skrivs inga rubriker med anledning av brutala gruppvåldtäkter. Inte ens mord skapar rubriker eftersom sådana sker var och varannan dag. I Norrköping har ett mord begåtts mitt i stadskärnan men detta till trots är väldigt få invånare i staden varse om mordet. Information finns knappt att hitta.

Beviset på detta problem stannar inte i nyhetsrapporteringen utan speglas även i polisens arbete. Polisen har inte kapacitet att utreda våldtäkter ordentligt på grund av det stora antalet mord. Sverige har blivit ett värdland för brutala personrån och granatattacker. Hämndporr. Skjutningar. Gängkriminalitet. Familjen i Trollhättan som inte litar på polisen utan i stället tog lagen i egna händer när deras 12-åriga dotter blivit våldtagen. Våldsamma bråk mellan olika etniska grupperingar. Parallella samhällen. Terrordåd. Grafen över andelen som utsatts för sexualbrott går spikrakt uppåt i Brå:s statistik.
Var ska jag sluta; Finns det ens ett slut? Nyckeln till trygghet är beslagtagen och endast de som styr landet har makten att använda den. Var är nyckeln till min ytterdörr?"---

"Min generation kliver nu in i vuxenlivet med händerna fulla av spillror från en humanitär stormakt som bitit sig själv i svansen. Min generation står med ytterdörren vidöppen. I framtidens Sverige låser jag min ytterdörr."

https://samnytt.se/i-framtidens-sverige-laser-jag-min-ytterdorr/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-25 08:36 #45 av: Göstage

#1 Malcom Kyeyune återkommer med viss framtidsoro i en ny gästkrönika i GP.

"När vi försöker föreställa oss hur framtiden kommer att se ut är det enkelt anta att saker och ting bara kommer fortsätta se ut som de gör nu, bara lite värre eller bättre. Jag tror dock det är ett riktigt stort misstag att tänka på det viset idag när det kommer till Sveriges framtid; historien är som bekant full av exempel på händelseförlopp som inte följer någon långsam, stabil mall, utan där utvecklingen tvärvänder eller exploderar snabbare än folk riktigt har koll på."---

"Vi är just nu i ett läge där våra styrande försöker att undvika att tänka för mycket på framtiden, och istället bara hoppas att problemen ska lösa sig av sig själva, tids nog. Det är därför det är så farligt att förvänta sig att saker och ting om tio år kommer se ut som idag, fast bara sämre eller bättre. Vi vandrar just nu som nation ut i ett socialt och ekonomiskt minfält med ögonbindel på. Bli inte förvånad om saker och ting förr eller senare börjar att explodera på riktigt."

https://www.gp.se/ledare/landet-som-inte-var-förberett-1.15265276

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-05-31 15:12 #46 av: Göstage

Lars Hedegaard, dansk dissident som lever under ständigt hot, är uppgiven om Sverige i en intervju publicerad i Katerina Magasin. Han tror att staten kommer att bryta samman.

"Jag betraktar Sverige som förlorat på det vis att jag tror att staten kommer bryta ihop. Polisen och rättsväsendet har ju redan brutit samman. Våldsmonopolet, det som först och främst karakteriserar en suverän stat, det har brutit samman. Utanförskapsområdena blir större och större."---

http://katerinamagasin.se/intervju-med-lars-hedegaard-dansk-dissident-sverige-ar-forlorat/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-14 20:43 #47 av: Göstage

Är "festen slut" nu? Ja, Rebecca Weidmo Uvell upplever det åtminstone så.

https://uvell.se/2019/06/14/festen-ar-slut/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-25 14:09 #48 av: Göstage

Katerina Janouch återkommer till en blogg från 2017 som hon fortfarande ser som relevant. 

"Vill det sig illa kan landet inom ett par decennier ha lokala sharialagar, återkommande terrordåd, partiella väpnade konflikter och kristna som tvingas fly landet.
Frågan är om asylaktivisterna i Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet är medvetna om att de spelar rysk roulette med världens mest sekulära och jämställda land?"
,  frågar hon. 

Är detta Sverige 2050

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-06-29 13:30 #49 av: Göstage

SD-väljare- dystopiker eller klarseende? Den som (över)lever får se...

"De som ser mest positivt på Sveriges framtid är de som sympatiserar med Socialdemokraterna och Centerpartiet (båda 66 procent) och Liberalerna (64 procent). Därefter följer Miljöpartiet (52 procent), Moderaterna (46 procent), Kristdemokraterna (45 procent) och Vänsterpartiet (40 procent)".---

Medan

 "Endast 15 procent av väljare som sympatiserar med Sverigedemokraterna ser positivt på Sveriges framtid, visar en ny undersökning från Sifo som presenteras i TV4 Nyheterna."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/K3aqKG/sd-valjare-ser-morkast-pa-sveriges-framtid

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-02 06:58 #50 av: Göstage

Något som svenskar av i morgon kommer att få leva länge med är de hus och byggnader som uppförs idag. Nu klagas det från arkitekthåll om att deras kreativitet och nytänkande ifrågasätts av många som anser att många nya byggnader är rent ut sagt fula i deras ögon. 

Eliterna tycks vara otroligt känsliga för att bli ifrågasatta, något som tycks gå igen även inom arkitekturbranschen, konstaterar Adam Cwejman.

"I stället för att försöka förstå motrörelsen så beskriver Sandell fenomenet med att det ”handlar om "rädsla för det nya”. Detta är, menar Sandell, samma mekanismer som ”framkallar främlingsfientlighet”. Denna ”okunniga opinion” och ”flockbeteende” gör Sandell orolig. Den tycks nämligen inte förstå att ”samtida arkitektur kräver hopp och tro om framtiden”.

Vad Sandell uttrycker är inte bara betecknande för vissa svenska arkitekter. Det är ett uttryck för eliternas irritation över att folk tycker fel. Att ha en avvikande åsikt om, säg arkitektur, infrastruktur eller migration är inte, just det, en åsikt. Det är uttryck för ”rädsla” eller ”okunskap”.---

 "Det som kännetecknar många göteborgares kärlek till exempelvis landshövdingehusen är inte bara ett tycke för sten och trä som materialval utan även den gemytliga innergården, färgsättningen på fasaderna och gatans proportionella samspel med kvarteret."---

https://www.gp.se/ledare/föraktet-för-oliktänkande-är-ett-demokratiproblem-1.16775636

Apropå landshövdingehus så tog jag en sväng i Majorna igår och njöt av den sortens bebyggelse.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-08-02 07:10 #51 av: Jimmy.L

Vissa hus som byggs idag så undrar man hur arkitekten tänkte. Så ja jag förstår kritiken.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-08-02 13:48 #52 av: Carmarino

De flesta hus som byggs idag är fyrkantiga lådor som man hängt balkonger på. Nästan alla ser likadana ut, med bara små skillnader. Så "rädsla för det nya" är det säkerligen inte, utan snarare att vi har tröttnat på alla de fula betonglådorna som har växt upp överallt i flera år.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-08-02 22:14 #53 av: Hayabusa

#52 Maria Park, charmigt som man blir rent till sig. Skämtar

Anmäl
2019-08-03 12:37 #54 av: Carmarino

#53 Skrattar

Ja, och så får man en massa "spökerier" på köpet också. Har gått en utbildning där, och vi blev visade runt i de lokaler som ännu inte hade renoverats. Bl.a. fanns det ett rum där väggarna var helt täckta av klotter som en (eller flera) av de intagna hade gjort. Det kändes rätt kusligt att gå in där.

(För er som inte vet så var det tidigare ett mentalsjukhus - Sankta Maria - på området där de nu har byggt en massa nya hus.)

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-08-03 12:56 #55 av: Hayabusa

#54 Ja, det är rätt spooky på "Sankta"...har varit där på studiebesök för många år sedan.

Anmäl
2019-08-03 13:49 #56 av: Carmarino

#55 Det är rätt länge sedan jag gick utbildningen där. Då hade de inte börjat bygga så mycket, utan de renoverade bara de gamla lokalerna. Förhoppningsvis är det inte lika spooky i de nybyggda kvarteren. 

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-09-02 08:12 #57 av: Göstage

Anosh Ghasri ser spår av ett morgondagens Sverige redan idag.

"Strukturer bland utrikesfödda som motverkar integrationen i dag försvinner inte med svenskar som lämnar orten, de blir kvar bland de utrikesfödda som bor kvar. Ett nytt och annorlunda Sverige är inte ett eventuellt framtidsscenario längre, det är en verklighet i danande redan i dag. Och den verkligheten måste ses för vad den är."

https://www.dagenssamhalle.se/kronika/ett-nytt-sverige-ar-en-verklighet-i-danande-28990

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-03 08:53 #58 av: Göstage

#28ff Chris Forsne verkar, liksom jag, vara nyfiken på var polischefen Erik Nord i Göteborg står egentligen. Ibland talar han befriande klarspråk, medan han i andra stunder verkar lika mycket politiker som polis och levererar synpunkter som nog klingar väl i de förras öron.

Inför Forsne kanske han lättar lite på sfinxmasken - dom själv, länk nedan! Bara några utdrag:

"Men så polischef han är tror han sig inte ha makten att ändra mycket. Erik Nord ser dystert på den svenska utvecklingen.
-Det här kommer inte att hålla.
Det går så långt som att polischefen antyder att brottsligheten bara är toppen av isberget."---

"En annan del av problemet är, menar han, svängningarna inom politiken. Ena dagen ska vi utvisa alla brottslingar. Nästa dag kommer beskedet att alla ska stanna. Det är hopplöst att navigera efter politikernas nycker. Hans egen lösning blir:
-Jag måste helt enkelt kunna stå för vad jag gjort. Måste kunna berätta vad jag ser."---
 

Forsne analyserar: "Det är våra politiker som skapat de problem vi nu upplever. Inte polisen. Politikerna  som också har bakbundit Erik Nord och hans kollegor med de begränsade handlingsmöjligheter de fått."---

https://ledarsidorna.se/2019/09/polischefen-i-goteborg-drar-anden-ur-flaskan-det-har-kommer-inte-halla/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-04 09:24 #59 av: Göstage

Alice Teodorescu tecknar en dyster men sannolikt realistisk framtidsbild i en gästkrönika i GP.  

"Risken är stor att just förlusten av trygghet kommer att definiera många människors liv, i generationer framöver. Otrygga vuxna uppfostrar otrygga barn."---

"Trygghetskrisen är ett faktum, de politiska fördömandena likaså. Men den tillit som har gått förlorad kommer att ta en halv evighet att återfå. Ty, den som känner sig lurad efterfrågar handling, inte avståndstaganden och fagra ord."---

 https://www.gp.se/ledare/frihet-skall-med-lag-byggas-1.17722274

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-10 09:00 #60 av: Göstage

”Vad förenar ett folk?”,  frågar sig en av huvudpersonerna, Tyrion Lannister, i slutscenen till HBO:s megasuccé Game of thrones. Hur kan ett land med så många olika folkgrupper som seriens fiktiva nation Westeros förenas?

”Är det arméer? Guld? Eller flaggor? Nej, berättelser. Det finns inget mäktigare än en stark berättelse.” Sverige har på relativt kort tid förändrats från ett land med en av Europas mest homogena befolkningar till ett mångkulturellt samhälle. Den berättelse vi haft om Folkhemmet, Den tredje vägen eller det tysta bondefolket som industrialiserades och slog världen med häpnad passar allt sämre för den nation som Sverige har blivit."---

https://kvartal.se/artiklar/det-nya-sverige-behover-liberal-nationalism/

Nätsajten Kvartal dömer ut den gemensamma berättelsen om Sverige från ett framåtblickande perspektiv och har bjudit in  ett antal skrivare att formulera en ny berättelse om Sverige. Den börjar med det folk som lever här och nu och grundlägger den  berättelse om landet som framtida generationer skall ärva och vårda. Så, "Ring in det nya och ring ut det gamla"... Vilar huvudet i handen

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-10 09:28 #61 av: Hayabusa

#60 Ja, du...en nöt att knäcka. En generös & expansiv invandring kommer att påverka det som en gång var majoritet & homogent. Det är bara att inse. Eller brakar allt samman, förr eller senare. 

Anmäl
2019-09-10 09:40 #62 av: Göstage

Ja, så är på ålderns höst inbjuder det väl mest till tankar på en satir. Man skulle ju ändå slippa att stå  till svars för att eventuellt ha fel...Skämtar

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-14 10:15 #63 av: Göstage

"Malmö och Sverige har 10 år på sig att lösa integrationsproblemen.
Vid ett misslyckande kommer vanliga invånare att ge upp tron på samhället, beväpna sig och bo i grindsamhällen.
Det säger Moderaterna inför ett stort konvent som arrangeras i Malmö på lördag, där partiledaren Ulf Kristersson ska delta."---

https://www.expressen.se/kvallsposten/moderaternas-varning-da-bevapnar-sig-invanarna/

Personligen tror jag varken att man löser problemen på tio år eller att medborgarnas tålamod varar så länge. Det sjuder ju redan på många håll...

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-14 18:19 #64 av: Göstage

"Den oro som många väljare känner fångas inte upp av de politiskt ansvariga", skriver Anna Dahlberg på Expressens ledarida. "Oro" är ordet för dagen, och det är väl inte så mycket att säga om det. Borta är standardanklagelsen om alarmism, nu verkar det legitimt även i "etablerade kretsar" att uttrycka uppriktigt bekymmer över situationen i landet. Anna Dahlberg i Expressen skriver:

#63 "Vad händer i ett samhälle där invånarna tvivlar på att samhällskontraktet kommer att hålla? Jo, man börjar fundera över hur man själv och ens närmaste kan lösa situationen på egen hand. Hur man kan distansera sig från olika samhällsproblem och säkra tillgången till lugna gator, bra skolor och vård även på sikt.

Man skulle kunna kalla det för exitsamhället. Ett samhälle där man ser till att skjuta ut sig från sådant som man uppfattar som problem - undermåliga skolor, kriminalitet och vårdköer - genom att flytta, byta skola, teckna privata försäkringar och så vidare."---

"Mot den utvecklingen hjälper inte Stefan Löfvens ständiga predikningar om att landet ska hålla ihop. Det enda som skulle ha effekt är ett politiskt ledarskap som kan övertyga om att såväl tryggheten som välfärden kommer att ombesörjas - att samhällskontraktet kommer att hålla även om fem-tio år och även när barnen har vuxit upp.
I väntan på det kommer väljarna fortsätta att misströsta."

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/valkommen-till-det-nya-exitsamhallet/

Fetstilen är från artikeln.

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-15 11:19 #65 av: Göstage

Lars Åberg ställer angelägna frågor.

"Motståndskraften bestäms bland annat av vad som tolereras: ett samhälle får ta hand om det mesta som det tillåter, det vill säga även sådant det inte tycker om och till och med sådant som kan bidra till dess undergång. Sätter samhället inte några gränser kommer heller inga att finnas kvar.

Ett system som det svenska kollapsar inte plötsligt, det förfaller gradvis. Därför blir reaktionerna långsamma i stället för förfärade.

 Missmod i stället för ilska. Vad gör vi om överblicken och förtrogenheten med helheten vittrar bort? Kommer vi då i en tilltagande känsla av övergivenhet att regrediera och återvända till stammen, sekten, familjen och grottan, eller förmår vi samla ihop våra själsförmögenheter och omformulera vårt behov av det gemensamma?"

http://larsaberg.se/sv/vad-gor-vi-nar-ingen-langre-vet-hur-man-gor/

Tror att det var författaren och diplomaten Rolf Edberg som skrev ungefär att "vägen till framtiden är en resa genom nuet". Går den färden i en återvändsgränd -  kommer man att kunna se i färddatorn var man tog av i fel riktning och höra de röster som ropade ut felaktig färdväg?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-15 12:43 #66 av: Carmarino

#65 Det är ju lite som när föräldrar inte sätter gränser för sina barn. Det brukar gå åt pipan för de barnen när de växt upp och måste ge sig ut i verkligheten.

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2019-09-15 12:55 #67 av: Hayabusa

Saxat från Lars Åbergs text (#65):

"Jag har träffat högstadieelever som på allvar trott att försörjningsstödet deras föräldrar tagit emot kommit från FN. Varje dag ser jag människor slänga sina elsparkcyklar på trottoaren i tron att någon annan ska ställa undan dem. I stort som i smått visar sig både okunskapen och oaktsamheten om det gemensamma som vi brukar kalla samhället. Vad ska vi göra med dem som kör sina cityjeepar i 70 genom skolornas 30-zoner eller påstår att den nya, grova våldsbrottsligheten beror på att tonåringar i Danderyd snortar kokain?

Här talar vi inte om några som glömt bort hur Nasa och Neil Armstrong gjorde 1969 utan om personer som inte förstår hur någonting hänger samman. De verkar inte ens bry sig."


Anmäl
2019-09-16 14:37 #68 av: Göstage

"Varför behöver vi alls någon form av nationell identitet?", frågar Gina Gustavsson, docent i statskunskap vid Uppsala universitet, i en essä på Kvartal.

"Svaret är att vi inom landets gränser gör så mycket mer än att söka överleva i stunden. Vi delar resurser via välfärdsstaten. Vi förväntar oss att människor efterföljer lagar som deras politiska motståndare ibland har stiftat och att de i viss mån engagerar sig demokratiskt för det gemensamma. Vi värnar kulturminnen, utrotningshotade blommor och landskap för gångna men kanske mest framtida generationers skull."---

https://kvartal.se/artiklar/svenskhet-ar-mer-an-en-invandringsfraga/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-18 07:43 #69 av: Göstage

Alice Teodorescu som skriver gästkrönika i GP föreslår lån av metoder från förr för att utforma framtida trygghet i vårt land.

"Hur Sverige ser ut om 50 år är inte förutbestämt - det beror helt på vilken politik som förs. Det säger sig självt att mer av den politik som skapat dagens samhällsproblem enbart kommer att fördjupa dem. I det läget kommer de som kan, ty i det läget blir tryggheten och därigenom friheten en klassfråga, att söka efter alternativa lösningar för att bli kvitt de problem som staten inte längre förmår åtgärda.

Men det behöver inte bli såhär. Om vi genuint fått nog av att mer eller mindre dagligen vakna till nyheter om skjutningar, explosioner, våldtäkter, mord och attacker mot blåljuspersonal, om vi verkligen är beredda att göra vad som krävs finns det faktiskt en rad åtgärder att vidta."---

Teodorescu riktar, som många andra förslagsställare, blickarna mot de åtgärder mot kriminaliteten som infördes av den tillträdande borgmästaren Rudolph Giuliani  i New York i mitten av 90-talet, den så kallade New York-modellen.
Teodorescu verkar dock själv inte tro på att de politiska beslutsfattarna är beredda att se och lära av  den modellen, för hon avslutar:

"Det nedslående är att många av de förändringar som behöver komma till stånd uppfattas som politiskt kontroversiella i Sverige."

https://www.gp.se/ledare/miraklet-i-new-york-inget-mirakel-1.18301821

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-19 13:38 #70 av: Göstage

Medan poliser och ministrar talar i perspektiv på 5-10 år för att (möjligen) bekämpa gängkrigen är det sociala perspektivet längre än så. I Polistidningen säger kommissarie Gunnar Appelgren att det krävs ett arbete som sträcker sig över flera decennier för att normalisera situationen i de utsatta områdena.

"Men det kräver ett långsiktigt tänkande som Gunnar Appelgren saknar i kriminalpolitiken. Han upplever en stor lyhördhet för Polisens önskemål om höjda straff och kameraövervakning. Men för att passera "tipping point" i de utsatta områdena ser han att det också krävs 20-30 år av idogt arbete med mjuka frågor som skola, boende och arbetsmarknad."---

https://polistidningen.se/2019/09/han-har-sett-gangvaldet-vaxa-fram/

Vi är nog många som ställer oss frågan om det någonsin blir en normal situation i de utsatta områdena. Kanske vore den danska metoden att föredra i ett tidigt skede?

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-22 11:38 #71 av: Göstage

Läkaren Malin Kim skriver att "vi behöver hålla fast vid de värden, den kultur som tidigare gjort oss framgångsrika. Sverige behöver bygga på det som gjort Sverige starkt", och att vi måste fundera över vilket land vi vill lämna över till kommande generationer.

"Nu är vi många som längtar efter lite ordning och reda, efter vett, sans, struktur och ett pålitligt samhällsmaskineri. Något av det viktigaste vi behöver göra för att finna vägen tillbaka är att återerövra de värderingar och beteendemönster som utgjort Sveriges styrka. Vi måste erkänna att Sverige skapat något gott och söka rötterna till detta goda. Det svenska samhället har byggt på principer som måste försvaras för att kunna fortleva. Låt oss därför fortsätta fundera över vad som format Sverige till Sverige och vilket land vi vill lämna över till kommande generationer. Lämna gärna synpunkter på diskussionen ovan, så att vi bättre kan förstå den kultur som tjänat oss så väl."---

https://detgodasamhallet.com/2019/09/22/gastskribent-malin-kim-svensk-renassans-vi-maste-halla-fast-vid-vara-goda-varderingar/#more-18646

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-23 12:55 #72 av: Göstage

I en essä på Kvartal resonerar Dan Korn sig fram till att vi för att skriva berättelsen om Sverige måste bygga på någon form av stolthet och tro på våra traditioner. "Nationalismen skapar empati mellan människor och är en förutsättning för demokrati och mänskliga rättigheter. Det spelar inte så stor roll om nationen bygger på myter. Det fungerar i alla fall", hävdar han, och avslutar:

"Men delaktighet i en gemensam kultur, med symboler och berättelser, är viktig för att skapa en känsla av samhörighet och gemenskap. Det är viktigare i vår tid än någonsin. I USA finns en nationell berättelse om landet som en ”smältdegel”. Det är på sätt och vis lögn, för amerikanare håller ofta mycket noga reda på sin härstamning och följer gärna traditioner som visar deras ursprung. Men där finns samtidigt en stark nationell berättelse med mycket stolthet. Vi behöver en sådan berättelse också i Sverige. Den skepticism mot traditioner och berättelser som ”konstruerade” som är så utbredd, inte minst bland varsomhelstare, blir därmed ett problem. Vi behöver känna stolthet och vi behöver känna hopp om en god framtid. För visst är det så att många av oss har rötter från olika håll i världen, men framtiden måste vi försöka bygga tillsammans."

https://kvartal.se/artiklar/att-vara-kosmopolit-och-att-alska-det-lokala/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-23 17:32 #73 av: Göstage

Morgondagens svensk-religiös,  konservativ och materialistisk?

"Faktum är att en stor del av befolkningstillväxten i Europa de senaste årtiondena kan förklaras med invandring. Sverige är ett bra exempel. Idag är var fjärde person som bor i Sverige född utomlands eller har två föräldrar som är födda utomlands. Utan dessa medborgare hade vi varit färre än 8 miljoner invånare.
Den inhemska befolkningen har i princip slutat växa. Det dör nu ungefär lika många etniska svenskar som det föds."--- 

"Det demografiska maktskiftet sammanfaller med tydliga värderingsskillnader. Ser vi på de kartläggningar av värderingar som organisationen World Values Survey genomför har människor i de länder som har en stor befolkningstillväxt generellt sett mer konservativa, religiösa och materialistiska värderingar än människor i länder med stagnerande och minskande befolkningar."--- 

"Och på en global nivå är det utan tvekan så att människor som är konservativa, religiösa och har materialistiska värderingar föder fler barn än feminister, ateister och miljöaktivister som tycker det är viktigare att leva klimatsmart än att konsumera mera."--- 

https://www.gp.se/ledare/håller-västvärlden-på-att-avskaffa-sig-själv-1.18397787

"Sveriges befolkning beräknas öka varje år under prognosperioden 2017–2060. Folkmängden passerade tio miljoner i början av 2017 och 2060 är den beräknade folkmängden knappt 13 miljoner. Under de kommande tio åren förväntas folkmängden öka med över en miljon personer."---

"Idag är knappt 1,8 miljoner eller 18 procent av befolkningen född utomlands. Antalet utrikes födda ökar och om tio år förväntas nästan 2,4 miljoner vara födda utomlands. År 2060 beräknas 22 procent eller nästan 3 miljoner vara födda utanför Sverige."---

SCB 2017

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-28 06:36 #74 av: Göstage

Malcom Kyeyune ser i en gästledare i GP framför sig dagen då uppgivenheten infinner sig. När man i ren självbevarelsedrift måste "gilla läget", som det ju brukar heta.

"Det finns en desperat dröm numera, en dröm om att Sverige bara måste fortsätta vara samma gamla gråa, sossiga Sverige även i framtiden. Visst, Sverige kommer bli sämre: skatterna kommer bli högre, skolan kommer bli värre, kötiderna i vården längre; men reglerna, strukturen, livet kommer vara detsamma. Den som göra smarta drag i bostadskarriären, väljer rätt skola åt ungarna, och på annat sätt planerar och maxar så som vi lärt oss att man ska göra, den personen kommer klara sig, den personen måste klara sig! Alternativet är för hemskt för att tänka på.

Denna dröm – kriserna må vara på riktigt, men jag kan fortfarande undvika dem om jag jobbar hårt – är förståelig. Den är trots allt en del av en naturlig sorgeprocess. När Sverige till slut är redo kommer vi att röra oss in i depressionen, och därefter – till slut, efter många om och men – fram till acceptansen."

https://www.gp.se/ledare/medelklassen-har-ingenstans-att-fly-1.18626110

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-09-29 15:07 #75 av: Göstage

Vad kommer man om femtio år säga om vår tid och den historia som fört oss hit? Ja, få av oss får väl vara med och spekulera i facit där, men man kan ju spekulera. Här är en som funderar:

"Nu heter det att Sverige behöver en ny ”berättelse”. Som om en välgörande berättelse om ett land i kris skulle vara möjlig att skriva bara för att man vill det. Hur ska det gå till? Ska propagandacentraler skapas som ska inpränta i oss alla, svenskar, turkar, somalier och araber, att vi är en del av en gemensam historia där vi alla kämpar för en gemensam sak? Lycka till", skriver Richard Sörman på DGS.---

"Och nu ska vi alltså skriva en berättelse åt det nya mångkulturella Sverige. Vi ska alltså få oss till livs en berättelse om det Sverige som framträder som resultat av det som den amerikanska statsvetaren Sheri Berman i gårdagens Svenska Dagbladet kallade för ett demografiskt experiment utan motstycke: ”I dag ser ert samhälle dramatiskt annorlunda ut. Det är ett helt annat land. Den demografiska förändring som Sverige har genomgått de senaste åren är ganska otrolig. Att tro att den typ av förändringar skulle kunna ske utan problem är historielöst.”---

"Socialdemokraterna har ju redan gjort klart att de som motsätter sig immigrationen ”står på fel sidan av historien” och deras kompromisslöshet bådar inte gott för de förhandlingar som behöver komma till när historien ska skrivas."---

"Faktum är att vi redan har en historia, vi lever i en historia. Vi lever mitt i Sveriges historia. Det är en kris i svensk historia vi nu genomlever. Se till att ta oss igenom den istället. Visst kommer vi att påverkas av immigrationen. Det är självklart. Men målet med detta sorgliga kapitel i vår historia bör ändå vara att människor ska erbjudas att under ordnade former flytta hem igen. Kom igen. Våga sätta in saker i de verkligt stora och betydelsefulla perspektiven."

https://detgodasamhallet.com/2019/09/29/richard-sorman-en-ny-berattelse-om-sverige-riskerar-bli-en-ond-saga/#more-18864

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-09 12:13 #76 av: Göstage

#31 Hornsbergs strand - "gated community" för förespråkare av det gränslösa samhället?

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/hornsbergs-strand-har-slutit-sig/repsjg!i2zmNu6w3TtC@Wh6bmRLFw/

https://www.stockholmdirekt.se/kronika/rostlund-braket-staller-fragan-pa-sin-spets-vem-far-vara-i-hornsberg/repsjc!ks37@FbwTVsKH0eCDrAqMA/

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-10-09 12:59 #77 av: Jimmy.L

#76 Jag tycker synd om dom boende där.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-06 07:33 #78 av: Göstage

Vad händer med barnen som växer upp i ett Sverige där skjutningar och bombsprängningar blivit Det Nya Normala, undrar Karin Pihl på GP:s ledarsida.

 "Generation villebråd, som skribenten Peter Santesson uttryckt saken. Vad händer med dem? De som är födda på 2000- och 2010-talen, som är vana vid ett betydligt högre inslag av våld? Vad blir man för människa om bombdåd i porten är något – visserligen inte särskilt sannolikt – men ändå fullt tänkbart och som man är rädd för? För att inte tala om skjutningarna och de brutala, förnedrande rån mot unga som ökat något enormt.

Den sociala tilliten körs i botten. Sverige kommer då inte att vara ett land där man gärna vaktar en främlings väska på tåget, utan ett land där man byter vagn för att man är rädd för vad som kan finnas i den."

https://www.gp.se/ledare/sverige-är-världsledande-på-sprängdåd-1.20004329

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-10 17:35 #79 av: Jimmy.L

Tre gånger så många unga rånas i dag, jämfört med för fyra år sedan. Varje dag begås i snitt tre ungdomsrån i Stockholm.

https://mitti.se/nyheter/lavinartat-okning-stockholm/?omrade=hela-stockholm&view=app

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2019-11-11 10:38 #80 av: Göstage

Måste vi skydda framtidens Sverige från den socialdemokratiska Framtidsstaden, undrar Johan Westerholm på Ledarsidorna. (Fetstilen är hans.) 

"En inrikes spridning av Malmös problem bör förhindras till varje pris. För Malmö är politiskt positionerat som “Framtidsstaden”, föredömet i den socialdemokratiska framtidsvisionen. Som skulle spridas till resten av Sverige. Och om Sveriges framtid är som Malmö idag, hur blir det då? En relevant fråga som författaren Lars Åberg ställer sig i boken med samma titel."---

"Lyckas inte inrikesminister Damberg med det som ligger framför honom och regeringen återstår inte annat än att helt sonika bygga en mur runt Malmö för att skydda omvärlden mot spridningseffekterna från Framtidsstaden.

I syfte att skydda Sverige från framtiden……"

https://ledarsidorna.se/2019/11/framtidsstaden-malmo-har-tappat-kontrollen/

("Muren" är väl mer tänkt som en abstrakt sådan, förmodar jag.) 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-11-16 09:24 #81 av: Göstage

#78 "En ung generation växer upp med uppfattningen att hot, våld och rån är något man får räkna med", skrev  föräldern och läraren Malin på Aftonbladet debatt vid den här tiden förra året. Situationen har inte blivit bättre sedan dess...

"Vad får vår unga generation för syn på livet när det är så många som utsätts för knivhot, pistolhot, rån och misshandel? ”Det är så det är”, säger flera tonåringar som jag känner och de tycker inte heller att det är någon idé att polisanmäla."---

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/Rx0px8/gor-nagot-nu--innan-vi-far-medborgargarden

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.