Övrigt

Lindholm

2018-12-04 19:40 #0 av: Hayabusa

Lindholm..? Vem är det? Nej, det är ingen person utan en ö söder om Själland (Danmark). På denna ö vill Danmark placera personer dömda till utvisning.

"I lägret vill den danska regeringen placera utländska medborgare som begått brott och dömts till utvisning efter avtjänat straff, samt asylsökande som fått utvisningsbeslut men inte kan skickas till sina hemländer. Antingen för att inget land känns vid dem, eller för att de riskerar tortyr eller förföljelse.

Lindholm ligger isolerat i en bukt, och ön har använts som karantänsplats för kor och grisar med misstänkta sjukdomar. Danmarks Tekniska Universitet har haft en försöksstation där. Men från nästa år är ön övergiven.

Utreselägret skulle få 100 platser och byggas upp stegvis fram till 2021. De som vistas där får uppehållsplikt på ön."

https://www.hd.se/2018-12-04/danmark-vill-placera-utvisningsdomda-pa-ode-o-och-i-litauen

OBS! Betalartikel

Anmäl
2018-12-05 07:37 #1 av: LBB

Ett bra alternativ för dem som begått brott eller inte har egna resurser till sin försörjning.. I Sverige sitter ju folk på dyra fängelseplatser för att de inte kan utvisas, det kan ju vara ett mer ekonomiskt alternativ,

Anmäl
2018-12-05 08:01 #2 av: Jimmy.L

Ett sådant läger skulle behövas i Sverige men med minimum på 500 platser.

Sajtvärd för Debatt, Mina Foton, kust & Hav, Militärhistoria, Skärgårdsbåtarna, sport, Stockholm 

Anmäl
2018-12-05 08:40 #3 av: Novachan

Vad har dom skrivit om Lituaen?

Anmäl
2018-12-05 09:01 #4 av: Hayabusa

#3" Enligt DR förhandlar den danska regeringen också om finansiering av ett nytt fängelse utanför Vilnius, där utländska medborgare som dömts till utvisning från Danmark kan avtjäna sina straff"

https://www.dr.dk/nyheder/politik/danmark-forhandler-om-splinternyt-faengsel-i-litauen-til-udvisningsdoemte-kriminelle

OBS länken är på danska

Anmäl
2018-12-05 09:46 #5 av: Göstage

#4 Norge har  prövat på "fångutleasning" genom avtal med Nederländerna 2015, och det sägs ha varit en succé (även om det givetvis även finns kritiker).  Nu i höst har man avslutat projektet, eftersom man inte har överfullt på sina fängelser längre.

Redan 2012 var det en SD-politiker som föreslog inhyrning av svenska fångar i Baltikum, och i årets valmanifest från SD hade man med en punkt om att hyra fängelseplatser i andra EU-länder.

https://www.svt.se/nyheter/val2018/sverigedemokraterna-slapper-valmanifest

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-05 09:53 #6 av: Hayabusa

#5 Visst var det på tapeten (nyligen) med "överfulla fängelser" i Sverige? Dvs att det saknas plats på fängelser i Sverige och det då även diskuterades "leasing"?

Anmäl
2018-12-05 10:10 #7 av: Göstage

#6 Ja, diskussionen känns bekant. 

2014 var Europarådet inne på att fotbojor i större utsträckning skall användas i stället för fängelse av kostnadsskäl, något som ju också varit uppe i den aktuella svenska debatten.

I artikeln från 2014 får vi veta att en svensk fånge var sex gånger dyrare per dag än genomsnittsfången i Europa, och kostade 200 gånger mer än en bulgarisk - en skillnad som säkert kvarstår och förmodligen ökat.

https://www.svd.se/europas-fangelser 

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2018-12-05 11:57 #8 av: Göstage

#4 Litauens justitieminister säger att man meddelade Danmark redan förra året att man inte har några planer på att uppföra ett nytt fängelse, och att man därefter inte haft någon kontakt med danskarna i ärendet. Enligt DR:s anonyma källa utesluter dock inte Litauens justitieminister att man kan ta emot ett mindre antal fångar, men i så fall i befintliga fängelser.

Vänstres talesperson i rättsfrågor hävdar att det pågår förhandlingar om ett fångavtal med ett land i Baltikum.

Källa

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-21 18:52 #9 av: Göstage

Klubbat och klart med Lindholm, och det fanns lite annat i påsen också.

"I dag röstade danska parlamentet, Folketinget, igenom ett lagpaket som innebär en mer restriktiv invandringspolitik, ett paket som av förespråkarna kallats ett paradigmskifte."---

"Det som fått mest uppmärksamhet internationellt är att man vill anlägga ett utresecenter för utvisningsdömda kriminella på en obebodd ö, Lindholm. Men man ska också bland annat sänka det så kallade integrationsbidraget, det ska bli möjligt att införa ett tak för antalet familjeåterföreningar om det anses nödvändigt, uppehållstillstånd ska vara tillfälliga och det ska bli enklare att dra in eller att inte förlänga dem. Till exempel ska anknytning till arbetsmarknad eller föreningsliv inte ges samma vikt när ett uppehållstillstånd ska prövas."---

"Regeringspartierna och Dansk Folkeparti har tillsammans majoritet i Folketinget men även det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna, kommer rösta för lagändringarna. Detta även om man är kritisk mot vissa delar av innehållet, främst bidragssänkningen."

SR

Stolt medis på Kust & hav iFokus och Fågelskådning iFokus, samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Anmäl
2019-02-22 10:52 #10 av: Hayabusa

#9 ...och inte skyllde man på tidigare regeringar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.