Brottslighet

Hälften av alla niondeklassare utsatta för brott

2018-12-06 09:40 #0 av: Göstage

Den årliga undersökningen om 15-åringars erfarenheter av brott är ungefär lika dyster som man kunde befara.Ledsen

"Tjejer och killar i 15-årsåldern utsätts för brott i lika stor utsträckning, men killar utsätts vanligen för stöld och tjejer för sexualbrott, det visar Skolundersökningen om brott 2017, som Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerar i dag. Skolan är den vanligaste brottsplatsen, enligt rapporten.

Omkring hälften, 51 procent, av alla niondeklassare har blivit utsatta för brott det senaste året. Det är en liten ökning sedan 2015, när 47 procent av eleverna i Brottsförebyggande rådets Skolundersökningen om brott uppgav att de utsatts för brott."---

”Elever inskränker sina liv på grund av att de är rädda för att utsättas för brott. Det är relativt vanligt att särskilt tjejer väljer att stanna hemma kvällstid, fast de egentligen skulle vilja gå ut. Dessutom har en stor andel av de tjejer som utsatts för hot eller misshandel hållit sig borta från skolan under hela dagar och därmed missat undervisning, på grund av oro för att utsättas”, skriver Anna Gavell Frenzel, utredare på Brå, i ett pressmeddelande."---

 "Ungefär hälften har det senaste året också begått någon typ av brott*. Andelen är något större bland killar, och vanligast är det att begå stöldbrott." 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/halften-av-niondeklassarna-har-utsatts-for-brott

(*Man skulle nästan kunna tro att det är den andra hälften, men fullt så enkelt är det nog inte...)

Tråd om våld i skolmiljö.

Re:tired, men stolt medis på Kust & hav iFokus.

Anmäl
2018-12-06 09:43 #1 av: Hayabusa

Det var väl väldigt onödigt av Brå & SVT att presentera detta!!! Vi vill faktiskt inte veta! Kan de inte skriva något positivt istället? 

OBS! Ironi...

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.