Etikettbrottslighet
Läst 4704 ggr
Göstage
2020-05-06, 11:27

Gängkriget-2

Ny tråd, den tidigare här.

Ej att förväxla med tråden "gruppvåld".

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

iFokus är ett nätverk av intressesajter om allt mellan himmel och jord
 • Redigerat 2021-03-31, 12:45 av Jimmy.L
Göstage
2020-05-06, 11:37
#1

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2020-05-06, 12:31
#2

Kriminologprofessor emeritus Persson uttrycker ungefär vad som Agda, 82, också skulle kunna ha sagt om man stoppat henne på gatan och frågat.

"En man i 30-årsåldern sköts till döds efter att ha lämnat ett födelsedagskalas Göteborg. Såväl offret som de misstänkta gärningsmännen ingår i gängmiljön. Kriminologiprofessorn Leif GW Persson tror att det blir svårt att klara upp dådet – trots att tio personer sitter frihetsberövade.

– Man har ju en så kallad tystnadskultur som är total, säger GW i ”Nyhetsmorgon” och påpekar också att risken för hämndaktioner nu är mycket hög."---

https://www.expressen.se/gt/krim/gw-persson-risken-for-hamnd-ar-mycket-hog/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-05-06, 12:47
#3

Polisen slog till och grep två personer högt uppsatta inom Södertäljenätverket nu på onsdagsmorgonen. Båda sitter anhållna misstänkta för grova brott.

Enligt uppgift till LT ska personerna vara i 35-årsåldern och har tidigare varit kopplade till grov brottslighet. 

Husrannsakningar gjordes på adresserna, i Brunnsäng och Mariekäll, och gods har beslagtagits, enligt uppgift till LT. Vad som beslagtagits är dock inte känt.

Betalartikel.

https://www.lt.se/artikel/just-nu-tva-gripna-i-polisrazzia-hogt-uppsatta-inom-sodertaljenatverket

Jimmy.L
2020-05-06, 14:16
#4

Fem gängmedlemmar greps i Eskilstuna på tisdagskvällen misstänkta för att ha misshandlat en avhoppare.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/avhoppare-misshandlades-grovt-av-kriminellt-gang-i-eskilstuna-fem-gripna

Jimmy.L
2020-05-08, 20:43
#5

Operation Rimfrost har givit ett gott resultat, tycker polisen i region Öst – där Jönköpings, Södermanlands och Östergötlands län ingår.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/polisen-om-rimfrost-vi-har-lyckats-stora-de-kriminella-i-regionen

Göstage
2020-05-14, 07:46
#6

GP har en omfattande genomgång av gängkrigens Biskopsgården. (Risk för att det snart blir betalartikel.)

"Det finns de som hävdar att gängkrigen i Biskopsgården, de som skördat flest dödsoffer av alla konflikter i Göteborg, startade med bråk om en ung kvinna. Facit åtta år senare: En masskjutning inne på en restaurang, två barn mördade i sprängattentat och sammanlagt 19 avlidna."---

"Enligt Hisingspolisens egen kartläggning är det 155 personer som "ställer till det" i stadsdelen. Till kategorin de allra grövsta räknas 10-12 individer, som styr mycket av de illegala verksamheterna.

– Sen har vi cirka 50 doers (utförare), det är kriminella som skjuter och som står för narkotikaförsäljningen. 

Därunder talar vi om C-gruppen. Det är utåtagerande killar som kan förvara vapen, som står på post och varnar när vi är på väg in i området eller som kastar sten på polisen, förklarar Jörgen Thorén.

Längst ner i hierarkin finns den så kallade riskgruppen. Det är unga grundskolepojkar som befinner sig på gränsen till kriminell verksamhet, som imponeras av guldkedjor, kontanter och fina bilar och som erbjuds att utföra enklare uppdrag."---

https://www.gp.se/nyheter/göteborg/sprängdåd-hämnd-och-mord-så-blev-gängkrigen-i-biskopsgården-göteborgs-dödligaste-konflikt-1.27835037

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2020-05-16, 07:16
#7

Stockholmspolisen och -politiker noterar att det kriminella intressen för restaurangverksamhet ökat under den ekonomiska coronakrisen.

"Många krögare drabbas just nu hårt ekonomiskt av coronapandemin, och det här utnyttjas av kriminella. I Stockholm ser myndigheterna hur verksamheter köps upp av aktörer med koppling till organiserad brottslighet."---

 "Stockholms stad finns ungefär 2 300 ställen med serveringstillstånd, och många av dom är nu hårt drabbade av coronapandemin. Parallellt finns en organiserad kriminalitet som inte bromsat sin verksamhet, säger socialborgarråd Jan Jönsson. – Tyvärr är det så att pengarna fortsätter att strömma in till de verksamheter som grundar sig på kriminell verksamhet. Den har inte upphört. Mycket av narkotika- och vapenhandeln fortsätter som tidigare. Då finns pengarna där, säger han."---

"För staden är just ett indraget serveringstillstånd ett mycket effektivt verktyg för att passivisera en verksamhet med koppling till kriminalitet, säger Carina Cutlip. – Om en restaurang, som används som medel för att tvätta pengar inte har ett serveringstillstånd och inte har rätt att servera alkohol, så är det oftast inte lönt att ha en restaurang, säger hon."---

SR

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-05-16, 15:40
#8

Polisen har lagt in en högre växel för att motverka den grova organiserade brottsligheten i Södertälje. 

Och framgångarna är redan många, uppger polisen. På kort tid har flera “strategiskt viktiga” personer frihetsberövats eller dömts.

https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/5ebfd515143cb0001863c0d0

Göstage
2020-05-16, 18:13
#9

"Erkänn att Operation Rimfrost är ett misslyckande, Damberg" skriver Anna Dahlberg på Expressens ledarsida och kritiserar förutom inrikesminister Mikael Damberg även regeringen samt polisen och berörda chefer där.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-05-26, 13:56
#10

Fem personer som polisen beskriver som strategiskt viktiga med koppling till Södertälje-nätverket har gripits under ett tillslag mot flera adresser i Södertälje under tisdagen.

https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/5eccfe5c0c16e700110e3f94

Göstage
2020-05-30, 07:35
#11

Lugnt i gängmiljön på ytan i västra Göteborg, men polisen tror inte att den friden kommit för att stanna.

"Att våldsdåden har minskat i Frölunda och Tynnered sedan förra sommaren kan bero på att flera av de ledande aktörerna i kriminella gäng sitter frihetsberövade. Det menar polisen som samtidigt befarar att fler våldsdåd kopplade till gängkriget är att vänta.

– Lokalpolisen ser att konflikten inte är uppklarad och då finns det risk för hämnd, säger Mareet Dahlqvist, tillförordnad chef i lokalpolisområde Syd."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/sex-mord-som-skakat-frolunda-nu-fruktar-polisen-fler-hamndmord

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/polisens-larm-stor-risk-for-fler-hamndmord-i-frolunda

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-06-09, 13:13
#12

Tillslaget mot en av Malmös gängmän i Dubai den 3 juni filmades av myndigheterna. På filmen syns hur 23-åringen förses med munskydd för att undvika eventuell coronasmitta.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/har-grips-en-av-malmos-gangledare-i-dubai

Jimmy.L
2020-06-11, 06:12
#13

Den 30-årige mannen är en av de personer ur Malmös gängkriminella miljö som kallats till möten med ”Sluta skjut”. Just nu står han inför rätta i Malmö tingsrätt, åtalad för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Men själv menar mannen att polisen trakasserar honom – och har nu anmält Malmöpolisen till JO.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/gangkriminell-anmaler-malmopolisen-for-trakasserier

Jimmy.L
2020-06-13, 16:40
#14

Vårens instabila läge verkar ha lett till mer konkurrens och ökat våld i mellanleden i narkotikakedjan. Sverige lyfts fram som ett exempel på ett land där dödliga konflikter inom den organiserade brottsligheten ökat.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/spionteknik-okat-vald-och-digitalisering-sa-har-covid19-paverkat-europas-drogmarknad

Göstage
2020-06-13, 17:57
#15

#14 Ja, det verkar mest vara i negativa sammanhang Sverige utmärker sig numera. 😕

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-06-13, 18:27
#16

Sverige är ju ett tryggt land enligt vissa på iFokus.

Jimmy.L
2020-06-22, 07:24
#17

En 17-årig man greps när polisen slog till i Östberga i södra Stockholm under söndagskvällen. I en stor insats sökte de efter fem personer kopplade till skjutningen i Älvsjö under lördagen, där en man med koppling till Östberganätverket sköts med flera skott, enligt Expressens uppgifter. Polisen misstänker en intern gängkonflikt.

https://www.expressen.se/nyheter/stor-polisinsats-i-sodra-stockholm/

Göstage
2020-06-22, 07:41
#18

Regeringens åtgärdspaket för att bekämpa gängkriminaliteten är otillräckliga menar oppositionen, och inte heller regeringens samarbetspartier är nöjda.

"En bred majoritet i riksdagen anser att det nu står klart att det paket – med 34 punkter – som tagits fram för att bekämpa gängkriminaliteten är otillräckligt.

– Det är uppenbart att regeringens politik inte biter på de kriminella gängen. Här har man hållit hur många pressträffar som helst, man har pratat om kraftsamlingar och att det ska hända saker. Och sedan ökar antalet skjutningar och sprängningar. Det går alltså åt fel håll. Det är helt orimligt, tycker jag, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell."---

SR

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2020-06-24, 09:00
#19

Den man ingående i Östberganätverket som sköts i Älvsjö i lördags har avlidit av sina skador, uppger Expressen.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-06-24, 09:16
#20

Kan bli en blodig sommar.

Göstage
2020-06-27, 09:54
#21

Bland colombianska narcos, italiensk maffia, östeuropeiska traffickingligor och andra kriminella nätverk som härjar på spanska solkusten är Los Suecos, "svenskarna" särskilt fruktade för sin hänsynslöshet. Gänget består huvudsakligen av gängkriminella från Stockholm och Skåne.

https://www.expressen.se/nyheter/svenska-mordargangens-skrackvalde-pa-solkusten/ (i nuläget ej betalartikel)

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-06-28, 13:37
#22

Polisen har noterat flera kända gängkriminella med svans bland badgästerna i Tanto. – Det är nytt för i år, säger Viktor Adolphson, yttre befäl på polisen på Södermalm.

https://mitti.se/nyheter/blivit-populart-gangkriminella/?omrade=hela-stockholm&view=app

Göstage
2020-07-02, 09:20
#23

Domstolarna ställer större beviskrav i våldsbrott i gängmiljö, vilket sänker möjligheten till fällande domar, säger en åklagare.

"– Min uppfattning när det gäller den här typen av brott är att de ställer högre krav på bevisningen. Högre än i andra mål. Om det nu är så, är det rimligt att kraven är högre på den här typen av mål?

– Jag tycker inte det, jag tycker att det ska vara lika hela vägen", säger åklagare Daniel Insulander."

En hovrättslagman förnekar dock att det förhåller sig så, enligt samma artikel.

SR

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-07-02, 19:22
#24

Svensk polis har kunnat förhindra över ett tiotal mordförsök inom den organiserade brottsligheten. Detta efter att europeisk polis lyckats knäcka de kriminellas krypterade telefoner. – Vi har i realtid kunnat följa när de planerat och förberett försök till mord genom skjutningar, säger Linda H Staaf, chef på underrättelseenheten Noa.

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/svenska-gangens-krypterade-telefoner-knackta-skjutningar-och-mordforsok-stoppade

Göstage
2020-07-04, 10:32
#25

Inrikesminister Mikael Damberg konstaterar i en intervju med Ekot att gängkriminaliteten har legat på en oförändrad hög nivå under coronapandemin, och med detta sprängningarna och skjutningarna. Han vill inte acceptera att detta är en nivå vi får vänja oss vid, men säger att det tar tid att vända utvecklingen - något som vi har hört förut. Men om det nu tar tid att vända utvecklingen så är väl det detsamma som att vi  får vänja oss vid nuvarande situation under lång tid framåt?🤔

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2020-07-08, 20:10
#26

Expressens ledarsida uppmärksammar polisens rapport om tänkbara följder av coronapandemin i gängmiljö och utsatta områden, och man skriver att det kommer att krävas ett samlat grepp för att hålla stånd och vända utvecklingen.

"Kriminella utnyttjar krisen för att rekrytera gängmedlemmar, ta över konkursmässiga företag och mjölka staten på bidrag. Åtgärderna som sätts in nu avgör utvecklingen under de kommande decennierna."---

"I de scenarier som skissas upp räknar Noa med att krisen pågår åtminstone året ut, och kanske till 2022. Det går i linje med andra bedömare, som tror att efterverkningarna av krisen blir långvariga."---

"Men högre arbetslöshet, särskilt bland unga, utrikesfödda och personer som saknar gymnasieutbildning, betyder också att rekryteringsbasen för kriminella gäng ökar, enligt Noa. Fler gängkriminella betyder i sin tur ännu större påfrestningar på lokalsamhället – i form av beskyddarverksamhet mot lokala företagare och öppen droghandel, men också skjutningar och sprängningar när gängkartorna ritas om."---

https://www.expressen.se/ledare/lat-inte-de-kriminella-gangen-dra-nytta-av-coronakrisen/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2020-07-10, 08:09
#27

#26 Kriminaliteten i coronatider - där som här…

"Antalet skjutningar i New York mer än tredubblades under förra veckan."---

"Stadens borgmästare Bill de Blasio beskyller det ökade antalet skjutningar i staden bland annat på coronapandemin.

– Det är direkt relaterat till de senaste fyra månaderna med coronaviruset, säger de Blasio under en presskonferens på måndagen.

Samtidigt förtydligar han att problemen inte går att knyta till en enda sak.

– Det finns inte en orsak utan flera. Rättssystemet fungerar inte, ekonomin fungerar inte och människor har suttit instängda i flera månader. Det är så många problem som ligger till grund för detta."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/P9Kxkz/valdsvag-i-new-york--skjutningar-under-corona-har-tredubblats

"Ökat våld, större möjligheter för gängen att rekrytera och fler skjutningar. Det varnar Polismyndigheten för i en ny rapport."---

Det framgår av en ny analys från underrättelseenheten på Nationella operativa avdelningen (Noa). Man utmålas en dyster bild med ökat våld framöver. Eftersom coronakrisen resulterar i ökad arbetslösheten och andra sociala problem gynnar det rekryteringen till kriminella gäng."---

"Operation Rimfrost skulle minska antalet skjutningar och sprängningar, men de ligger kvar på samma nivå. Framöver kan denna våldsbrottslighet följaktligen öka när varken Rimfrost eller corona lägger hinder i vägen."---

https://samtiden.nu/2020/07/polisen-varnar-for-okat-vald-efter-coronakrisen/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-07-12, 20:19
#28

Beväpnade med automatvapen körde två män på moped in i Tensta. Polisen lyckades i sista sekund stoppa vad som tros ha varit ett brutalt mordförsök. Motivet misstänks vara en hämnd för en dödsmisshandel i förra veckan.

Polisen misstänker att de nu förhindrat ytterligare ett dåd mellan två tungt kriminella nätverk, uppger flera källor för Aftonbladet.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/JokjOP/uppgifter-polisen-stoppade-hamndskjutning-mot-gangmedlem

Jimmy.L
2020-07-13, 19:38
#29

Hittills i år har det skjutits 67 gånger i Stockholm – det är den högsta noteringen på fem år. Polisens riktade arbete mot gängvåldet tros ligga bakom, men även att gängkriminella tvingas stanna hemma under coronapandemin.

https://mitti.se/nyheter/rekord-skjutningar-semester/?omrade=hela-stockholm&view=app

Jimmy.L
2020-07-18, 08:44
#30

32 av 32 gripna gängledare under operation Rimfrost hade utländsk bakgrund

https://petterssonsblogg.se/2020/07/14/32-av-32-gripna-gangledare-under-operation-rimfrost-hade-utlandsk-bakgrund/

Jimmy.L
2020-07-19, 06:52
#31

Efter mordet på en man i 30-årsåldern i Örebro tidigare i veckan har det funnits farhågor om hämndaktioner eftersom mannen beskrivs ha koppling i det kriminella gänget No surrender. Enligt Matti Larsson, som är vd på researchföretaget Acta Publica som kartlagt det kriminella gänget, var mannen en ledargestalt i i gänget – men han bedömer att risken för hämndaktioner är liten.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/no-surrenders-ledarfigur-mordad-kan-orsaka-att-ganget-forsvinner

Göstage
2020-07-23, 23:01
#32

En fånge hemmahörande i gängmiljön fritogs under en bevakad permission i Kungsbacka idag på middagen. Han avtjänar tre års ungdomsvård efter att ha skjutit ihjäl en man på en pizzeria i Rinkeby. Samhällsnytt skriver om den kriminelle och fritagningen.

https://samnytt.se/morddomde-abdirizak-fick-permission-och-rymde-skot-huvudet-av-man-pa-pizzeria/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-07-27, 07:40
#33

Två dödsskjutningar på öppen gata i Örebro – inom loppet av tio dagar. Nu fruktar polisen ytterligare våldsdåd, enligt uppgifter till Aftonbladet. – Vi jobbar för att förhindra det genom synlighet och underrättelsearbete, säger Mats Öhman, presstalesperson på polisen.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/6jmlpr/polisen-fruktar-fler-valdsdad-i-orebro-gar-inte-att-utesluta

Jimmy.L
2020-07-30, 20:27
#34

Nu åtalas tre män mellan 28 och 34 år för våldsamt upplopp. Männen dömdes även i rättsprocessen mot det så kallade Södertäljenätverket som pågick mellan 2012–2014, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/tre-man-kopplade-till-natverket-atalas-for-upplopp-pa-nattklubb-i-stockholm

Göstage
2020-08-02, 16:36
#35

"Skjutningarna stoppas inte av plakatpolitik, twitterskryt och polisoperationer med fantasifulla namn" skriver Expressens Fredrik Sjöshult som besitter kunskap av gängmiljön i Stockholm  i en kommentar om skjutningen i Norsborg, där en tolvårig flicka sköts ihjäl

"Mordet är ännu ett exempel på att Operation Rimfrost inte stoppade skjutningarna – de har i stället ökat och nu krävt ytterligare ett offer i en vettlös skjutning.

Stockholmspolisen började förra hösten att fokusera på ett 30-tal gängkriminella under Operation Rimfrost men fokuslistan utökades snart till 68 gängledare som skulle ”punktmarkeras”. Enligt polisens operationsledare ska de ligga bakom en stor del skjutningarna i Stockholm.

30 av gängledarna på den senare Rimfrostlistan kommer från södra Stockholms län och kopplas till nätverk i Vårberg, Skärholmen, Sätra, Bredäng, Vårby, Flemingsberg, Östberga, Dalen, Årsta, Botkyrka, Jordbro, Fagersjö, Farsta, Hagsätra och Södertälje.

Mordplatsen i Norsborg är en skärningspunkt för de två största grupperingarna i Stockholm syd: Botkyrkanätverket, som fått namn efter kommunen där Norsborg ligger längst norrut, och Vårbynätverket som har sin bas några kilometer norrut.

I området finns också nätverket May som ligger i konflikt med en rad grupperingar efter flera skjutningar, bland annat Vårby, och antogs vara måltavla för dödsskjutningen vid Circle K i Kungens kurva i januari."---

https://www.expressen.se/kronikorer/fredrik-sjoshult/plakatpolitik-stoppar-inte-mord-pa-flickor/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2020-08-03, 15:01
#36

#35 Ytterligare lite uppdatering om gängen med anledning av dödsskjutningen av den tolvåriga flickan.

"Hallunda ligger i norra Botkyrka i nära anslutning till två av Stockholms mest ökända kriminella grupperingar.

”Botkyrkanätverket” har sin bas i Fittja och beskrivs av polisen som ett kriminellt nätverk med internationella förgreningar som försörjer sig genom bland annat narkotikahandel. Nätverket uppges också ha god tillgång till skjutvapen. Högst upp i hierarkin finns män i 35-40-årsåldern med yngre män och pojkar som står för gatulangningen.

På andra sidan Fittjaviken styr Vårbynätverket, som under de senaste månaderna varit föremål för omfattande polisinsatser. Flera unga män kopplade till grupperingen sitter häktade misstänkta för bland annat mord och grovt narkotikabrott."---

https://www.expressen.se/nyheter/krim/gangbraken-som-skakar-omradet-dar-flickan-skots/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-08-04, 18:18
#37

Gängkriminaliteten har funnits i Botkyrka sedan 90-talet. En som följt det på nära håll är polisen och gängexperten Fredrik Gårdare, som är kritisk till hur problemet hanterats.
– Sedan några år tillbaka har vi fler skjutningar och definitivt fler döda, säger han.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/trots-flera-riktade-polisinsatser-dodliga-valdet-okar

Jimmy.L
2020-08-06, 17:37
#38

I söndags sköts en 12-årig flicka till döds utanför McDonald´s söder om Stockholm. De förmodade måltavlorna var två yngre män med kopplingar till Botkyrkanätverket, enligt uppgifter till Expressen. Nätverket har en en hög våldskapacitet med god tillgång till vapen.

https://www.expressen.se/nyheter/mannen-pekas-ut-som-maltavlor-intern-gangstrid-trappar-upp-valdet/

Göstage
2020-08-10, 07:56
#39

Förhoppningsvis dags för epilog i den svenska gänguppgörelse som flyttat ut från Stockholm till dansk mark - något som gärningsmannen kanske ångrar idag när det är dags för rättegång och straffutmätning.

"De svenska gängmedlemmarna ska ha misslyckats tända eld på en flyktbil efter dubbelmordet på två fiender i Danmark i juni 2019. Det var anledningen till att DNA-spår kunde säkras och polisen nå ett snabbt genombrott, kan DN avslöja."---

"Efter tretton månaders häktning ställs fem svenska medborgare nu inför rätta för mord, mordförsök, vapenbrott och andra brott. Rättegången, som omgärdas av hög sekretess, är planerad att inledas i Glostrups tingsrätt i västra Köpenhamn på måndag och väntas pågå under hela augusti.

De åtalade är i dag 18, 19, 20, 22 och 25 år gamla och kommer alla från västra Stockholmsområdet. Fyra av männen greps i Sverige medan 22-åringen, som pekas ut som ledargestalt, omhändertogs i en lägenhet i den danska staden Århus."---

"Samma handling visar att åklagarna i målet, Jens Rasmussen och Rasmus Kim Petersen, väntas yrka på dubbelt så stränga straff som i normalfallet, med hänvisning till de inblandades gängtillhörigheter. Detta möjliggörs av den danska strafflagens 81:a paragraf – allmänt kallad ”bandeloven” – som tar fasta på väpnade konflikter mellan samhällsfarliga grupperingar."---

"Även annat gör att de åtalade, vid fällande dom, riskerar betydligt högre straff än om brotten skett i Sverige. Någon motsvarighet till den ungdomsrabatt som är praxis i Sverige för alla under 21 år finns exempelvis inte längre i Danmark. Inte heller kan sluten ungdomsvård bli aktuellt för den yngste av de åtalade, som bara var 17 år när han greps."---

https://www.dn.se/sthlm/dodspatrullen-fran-jarva-riskerar-dubbla-straff-i-danmark/

Det du Snecker!

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-08-11, 08:37
#40

I Danmark kan inte gängens unga mördare räkna med svenska ungdomsrabatter eller mjukare häktningsregler. Gängkriminella straffas stenhårt och tystnadskulturen som de praktiserar i svenska domstolar skjuts i sank av tuffare rättegångsregler. Svenska politiker som vill ”stoppa skjutandet” borde noga följa den pågående rättegången i Danmark mot Dödspatrullen efter dubbelmordet förra sommaren.

https://www.expressen.se/kronikorer/fredrik-sjoshult/danmark-daltar-inte-med-unga-och-gangkriminella/

Jimmy.L
2020-08-11, 17:33
#41

Antalet skjutningar och sprängningar i Malmö har minskat markant i år, enligt statistik från polisen. – Vi vet att vi har låst in många ledande aktörer och våldsverkare, säger Mattias Sigfridsson, tillförordnad polisområdeschef i Malmö.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/skjutningar-och-sprangningar-i-malmo-minskar

Göstage
2020-08-12, 09:00
#42

#39ff Svensk polis sätter sitt hopp till danskt rättsväsende- tydligare kan det inte sägas…

"För ett år sedan gick 17-åringen som nu hunnit fylla 18 gymnasiet. I Sverige hade han kunnat klara sig relativt lindrigt undan vid en fällande dom. I Danmark riskerar han ett långt liv bakom galler.

Det är vad poliser och anhöriga till offren hoppas på."---

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/i-sverige-hade-18-aringen-kommit-lindrigt-undan-i-danmark-riskerar-han-langt-fangelsestraff

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-08-12, 09:23
#43

#42 Jag håller tummarna för livstids fängelse-

Carmarino
2020-08-12, 09:54
#44

#42 Samtidigt skickar Danmark en signal till de svenska gängen - håll er i Sverige om ni vill slippa straff. Bra sätt att se till att de inte "utvidgar verksamheten" över gränserna. Kanske de danska ligorna flyttar över till Sverige också.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Göstage
2020-08-12, 10:01
#45

#44 Ja, den danska passkontrollen  i förebyggande syfte var nog mer allvarligt menad än vad man riktigt insåg från svensk sida.

När det gäller ligorna har väl bland andra Black Cobra försökt att etablera sig fullt ut i Sverige.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2020-08-12, 10:17
Jimmy.L
2020-08-13, 07:08
#47

Här sitter misstänkta narkotikabrottslingar och räknar pengar. Beslagtagna filmer visar att de till och med använder en elektrisk sedelräknare. Nära en halv miljon i kontanter och klockor värda lika mycket hittades när Malmöpolisen slog till mot gatulangare. – Det är inte mina pengar, jag har inte med dem att göra, har den huvudmisstänkte 29-åringen förklarat i polisförhör.

https://www.expressen.se/kvallsposten/filmbilder-avslojar-har-raknas-knarkpengarna/

Carmarino
2020-08-13, 10:59
#48

#47 Nej, för man brukar ju inte ha att göra med det som förvaras i ens egen bostad. De dök säkert bara upp där utan att han visste hur det gick till. Sedan var han förstås tvungen att köpa en sedelräknare för att kolla hur mycket pengar det var, så att han kunde ge polisen besked när han skulle anmäla att han hittat pengarna. 🤪

(OBS! Grov ironi, om det var oklart.)


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Jimmy.L
2020-08-13, 11:15
#49

#48 Men det kan ju ha varit socialbidraget 😉

Jimmy.L
2020-08-13, 11:16
#50

Spansk polis har slagit till mot ett stort internationellt nätverk som misstänks  för omfattande narkotikasmuggling. Totalt har 20-tal personer från olika länder gripits, och enligt Dagens Nyheter ingår två av de gripna i den så kallade “Dödspatrullen” från Rinkeby.

https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/medlemmar-i-doedspatrullen-gripna-i-razzia.s1OobTLbY

Carmarino
2020-08-13, 11:20
#51

#49 Ja, självklart! Att jag inte tänkte på det. 😟😃


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Jimmy.L
2020-08-13, 11:22
#52

😃

Jimmy.L
2020-08-14, 07:06
#53

Svenskarna har låga förhoppningar om att politiker och myndigheter ska lyckas minska gängvåldet. I stället tror hela 58 procent att problemen med gängkriminalitet kommer att öka det närmsta året, visar en mätning från Expressen/Sifo. – Det är rätt anmärkningsvärt, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

https://www.expressen.se/nyheter/folkets-harda-dom-mot-politikerna-om-gangvaldet/

Göstage
2020-08-14, 07:11
#54

#53 Allmänheten har nog bättre koll än vad politikerna önskar…

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-08-14, 07:19
#55

#54 Finns ju tyvärr en grupp som försvarar dom kriminella.

Göstage
2020-08-14, 07:24
#56

#55 Ja, det anses ju lite "fint" i vissa kretsar.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-08-16, 07:30
#57

Polisens krafttag mot de kriminella nätverken har gett resultat. Men det riskerar också att öka skjutvapenvåldet när maktbalansen i nätverken rubbas.
– Förut var folk mer försiktiga, man tänkte sig för innan man avlossade skott bland folk, säger “Daniel”.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kriminella-natverk-stors-av-polisen-skjutvapenvaldet-kan-oka

Jimmy.L
2020-08-18, 07:42
#58

En 22-årig ledare i ”Shottaz” avrättades bland flera vittnen i Rinkeby. Polisens teori är att mordet är en hämnd för en dödsmisshandel på en gängmedlem i Tensta. Flera dåd kopplas till konflikten.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/LAv1xq/polisens-teori-hamnd-bakom-mordet-pa-shottaz-ledaren

Göstage
2020-08-18, 08:09
#59

Mustafa Panshiri, integationsföreläsare och före detta polis, och Hanif Azizi, polis i Järva, uppmärksammar på Expressen debatt den danska rättegången mot de svenska gängmedlemmarna:

"Att ha empati är förmågan att sätta sig in i hur den andre tänker, inte att visa sig snäll mot allt och alla. I Danmark tycks rättsväsendet klara av att förstå hur vissa kriminella tänker och med det inse att det finns människor som kommer utnyttja generositet eller tillmötesgående för att fortsätta sin kriminella bana.  

I Sverige tycks uppfattningen vara att alla innerst inne vill bli som den svenska självbilden. God och omtänksam. Det innebär en narcissistisk föreställning eftersom den drivs av en uppfattning om den egna förträffligheten, och att alla så småningom vill och kommer bli lika förträffliga. Denna föreställning är i bästa fall naiv och i sämsta fall farlig."---

https://www.expressen.se/debatt/de-gangkriminella-behover-var-empati/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2020-08-18, 11:49
#60

#59 Mustafa & Hanif är två personer som har mkt vettigt att framföra. Väldigt bra! Inte första gången heller 👍

Göstage
2020-08-19, 08:46
#61

Nord är chef för polisområde Storgöteborg. Skärmdump Twitter

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-08-19, 09:12
#62

Dom goda kommer kritisera han nu. Säkert kräva hans avgång.

Hayabusa
2020-08-19, 10:00
#63

#62 Oh, ja…

Göstage
2020-08-20, 08:18
#64

#32 Ännu en fritagning av morddömda.

"Två unga män är sedan onsdagskvällen på fri fot efter en fritagning på ett ungdomshem i Lund. 

En handfull personer uppges vara inblandade i fritagningen, men polisen är fortsatt förtegen om händelsen."---

https://www.expressen.se/kvallsposten/tva-man-fortsatt-efterlysta-efter-fritagning/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-08-20, 08:35
#65

Saknades staket. 🥵

Jimmy.L
2020-08-20, 08:44
#66

I flera räder ihop med kustbevakningen och polisen har kronofogden beslagtagit lyxbåtar av skuldsatta personer. I helgen plockade man tre båtar, guldkedjor, diamanter och en Rolexklocka vid tillslag i Stockholm. – Det är direkt stötande att man åker runt i en dyr båt när man till exempel har skulder till brottsoffer, säger Kristin Gülich på kronofogden.

https://www.expressen.se/dinapengar/har-tar-kronofogden-lyxbaten-i-beslag/

Jimmy.L
2020-08-21, 16:01
#67

Tre mord på sju veckor. Det vi ser kan vara början på en ny blodsfejd i Stockholms gängmiljö. Samtidigt sker utrensningar internt inom gängen. ”Det finns ingen lojalitet längre. Man skjuter vilt på varandra. Ingen kan lita på någon. Det kommer att bli blodigt”, säger en källa med insyn i konflikterna.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/analys-gangkonflikten-i-jarva-en-blodig-valdsspiral

Göstage
2020-08-23, 09:53
#68

Möjlig svensk gänginblandning i dödsskjutning i Köpenhamn- kan det ha med den pågående mordrättegången i Danmark mot svenska gängmedlemmar att göra?

"En 27-årig man sköts ihjäl medan han satt i en Audi i Köpenhamn på fredagskvällen. En Mercedes SUV lämnade platsen och sattes sedan i brand. Den hade registreringsnummer hemmahörande i Malmö.

Dödsskjutningen inträffade vid kl 19 på fredagskvällen i i Köpenhamn."---

https://samtiden.nu/2020/08/malmoskyltad-bil-kopplas-till-dodsskjutning-i-danmark/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-08-23, 21:23
#69

En 12-årig flicka är det senaste oskyldiga offret i Stockholms gängkrig. Och trots att flera konflikter pågår är det många skjutningar som inte klaras upp. I SVT Agenda berättar flera invånare i Botkyrka om tystnadskulturen som leder till att många inte vågar vittna.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/de-vittnar-om-tystnadskulturen-i-botkyrka

Göstage
2020-08-24, 13:43
#70

Medan gängkriget i Stockholm rasar till och från har det varit förhållandevis lugnt i gängmiljön i Göteborg rätt länge, bland annat eftersom flera ledare suttit inne. Men nu verkar det som om det händer saker igen…😕

"Den senaste tidens skottlossningar och bilbränder i Göteborg tros vara en del av en pågående konflikt mellan två kriminella nätverk. Just nu förbereder sig polisen för ett beslut om en ”särskild händelse”, som innebär att mycket stora resurser kan sättas in.

– Vi måste snabbt kyla ner den här konflikten, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg."---

"– Det som gör situationen så allvarlig är att vi bedömer att risken för fortsatta våldsbrott är förhållandevis eller till och med väldigt hög, säger Erik Nord."---

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/eskalerande-valdsspiral-oroar-polischef-erik-nord

Även https://www.expressen.se/gt/krim/polisens-oro-rivaliserande-gang-bakom-skjutningarna/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2020-08-25, 12:49
#71

#70 Göteborg, augusti 2020: 

"Ett antal skottlossningar under kort tid har fått polisen att larma om en upptrappad gängkonflikt mellan två grupperingar i Götgeborg.

Personer med koppling till en av grupperingarna har de senaste dagarna upprättat vägspärrar och kontrollerat bilar på olika platser, rapporter P4 Göteborg. 

– Det är helt oacceptabelt, det är polisen som står för ordningshållningen i samhället och inte nätverk, säger polischef Erik Nord till P4."---

https://www.expressen.se/gt/krim/kriminellt-natverk-har-upprattat-vagsparrar/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-08-25, 13:15
#72

Hallå regeringen vakna nu!

Göstage
2020-08-25, 14:30
#73

#71 Grupperingarna i det uppblossande gängkriget i  Göteborg består enligt GP (betalsida) av  Backagänget från Hisingen och "den kriminella delen" av ett släktnätverk från Angered.

Att de senare upprättar vägspärrar i  nordöstra Göteborg är väl bara en naturlig följd av att de betraktar det som sitt territorium.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-08-26, 15:45
#74

En stor polisinsats ägde rum på Drottningtorget i centrala Göteborg under onsdagseftermiddagen. Enligt polisen ska ett 15-tal personer inne på Posthotellet ha vägrat att lämna lokalerna. Totalt ska ett 40-tal personer befunnit sig på platsen. ”Händelsen har inträffat i samband med ett möte som hållits på hotellet i gängmiljö”, skriver polisen på sin hemsida.

https://www.expressen.se/gt/polisinsats-pa-posthotellet-/

Jimmy.L
2020-08-26, 19:46
#75

Han har pekats ut som ledare och överhuvud i det kriminella nätverket kring delar av släkten Ali Khan. Nätverket uppges av poliser spela en ledande roll i den pågående gängkonflikten i Göteborg. Men Hashem Ali Khan förnekar inblandning i en intervju med GT. – Jag har inte blandat mig i detta.

https://www.expressen.se/gt/krim/ali-khans-overhuvud-om-blodiga-konflikten/

Jimmy.L
2020-08-27, 12:40
#76

Moderaterna vill göra det straffbart att vara med i kriminella gäng. Det säger partiledaren Ulf Kristersson till DN: – Det skulle alltså ge polisen nya möjligheter att agera mot de aktiviteter som vi sett i Göteborg under de senaste dagarna.

https://www.expressen.se/gt/ulf-kristersson-om-vagsparrarna-i-goteborg-svensk-naivitet/

Göstage
2020-08-27, 12:43
#77

Spänd situation i Göteborg:

"Efter den gängkonflikt som för tillfället rasar i Göteborg har en krisgrupp aktiverats i Angered och stadsdelen sätter nu in väktare som ska eskortera stadsdelens personal."---

GP (betalsida)

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2020-08-27, 12:55
#78

#77 "Spänd"? Skulle mer se det som "några grader över normalläge".

Göstage
2020-08-27, 13:02
#79

#78 Ja, det finns grader även i helvetet, sägs det ju…😈

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-08-27, 13:05
#80

Trygga Sverige skulle en sajt på iFokus skriva att det fortfarande är. Sverige är trygg, ja långt från invandrartäta områden men det nämner dom inte..

Hayabusa
2020-08-27, 13:10
#81

#79 Borde ingå i informationen: "Vad behöver du som nyanländ veta om Sverige?"

"Har du hört eller sett en skjutning på öppen gata? Verkade det obehagligt? Lugn, det rör sig om något som är så vanligt att man skulle kunna kalla det en tradition. Man vänjer sig och lite spänning i det gråtrista svenska vädret kanske piggar upp? Kommunen tillhandahåller skyddsväst i en rad olika varianter, det finns en för alla. Vem vet, snart kanske du själv testar på en AK-47:a på parkeringen? Välkommen!"

Jimmy.L
2020-08-28, 10:05
#82

Alla fem Dödspatrullenmän som åtalats är skyldiga till mord, meddelar dansk domstol. Tillsammans mördade de två unga män från rivaliserande Rinkebygänget Shottaz i Köpenhamn sommaren 2019. Ledaren skrattade i rätten strax före beskedet att han är skyldig till mord och riskerar livstids fängelse.

https://www.expressen.se/nyheter/krim/dodspatrullen-infor-ratta-for-skjutning-i-kopenhamn/

Hayabusa
2020-08-28, 11:52
#83

*

Göstage
2020-08-28, 12:11
#84

#73ff Media gör stor sak av att männen i vägspärrarna ska ha varit beväpnade, burit skyddsväst och kommunikationsutrustning och att vissa av dem  även ska ha varit maskerade. Men det låter väl som gängens vanliga outfit?

I maj förra året avslöjade  Janne Josefsson för övrigt att de kriminella spanar på polis och övervakar området med drönare, men det väckte ingen större uppmärksamhet.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Hayabusa
2020-08-28, 12:12
#85

#83 Nej, det är helt normalt att bära vapen.

Göstage
2020-08-28, 12:13
#86

#82 Vänstern ser väl den kommande domen som en krigsförklaring.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2020-08-28, 15:13
#87

#82 Domarna klara - kommer Sverige att överklaga?

"Rinkebynätverket Dödspatrullens ledare Mohamed Ali, 22, döms till fängelse i livstid för att ha mördat två män ur rivaliserande Shottaz i Danmark förra året.

Kumpanerna Mansor Ismail, 20, och Benjamin Owusu Afriyie, 25, döms till lika långa straff för samma mord och mordförsök."---

"De två 18-åringarna, som var 17 år när brottet begicks, döms till 20 års fängelse."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/XgxnXB/dodspatrullens-ledare-mohamed-ali-22-doms-till-livstids-fangelse-i-d

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-08-28, 15:18
#88

Bästa läsningen på länge.

Hayabusa
2020-08-28, 15:21
#89

Tack Danmark ❤️

Jimmy.L
2020-09-01, 18:54
#90

Backagänget och familjenätverket Ali Khan som legat i konflikt i Göteborg ska ha slutit tillfällig fred. Grupperna ska ha kommit överens under ett uppmärksammat hotellmöte – där ena grupperingen ska ha gått med på ”böter”, enligt uppgift till Aftonbladet. – Det har varit väldigt, väldigt lugnt de senaste dagarna, säger Ann-Christin Löfstrand på polisen.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/y3LpnR/uppgifter-konflikten-i-goteborg-over--betalade-for-skjutning

Göstage
2020-09-01, 19:06
#91

#90 Finns tydligen någon "rättskipning" som fungerar i landet, trots allt…

(ja, ironi.)

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-09-01, 20:45
#92

Dom pengarna borde gå till brottsoffer.

Göstage
2020-09-04, 07:10
#93

När det framförs förslag om att hämta inspiration från de danska och norska lagtexterna för att hitta medel mot gängkriminaliteten så blir det nästan reflexmässiga negativa invändningar från svenska jurister- man får det att låta som om varje förändring av invanda principer innebär slutet för Sverige som rättsstat. Detta enligt Carl Lindstrand, som beklagar den sortens inställningar i en gästkrönika i GP. "Svenska jurister måste våga tänka nytt" lyder hans uppmaning.

"Sverige möter nu företeelser som knappast ens kunde föreställas då gällande straffsystem och processordning tillkom: Mord på och tortyr av unga människor, privat rättsskipning med egna vägspärrar, utkristalliseringen av ett ”våldsoligopol” där staten är endast en av flera aktörer som regelmässigt använder våld för sina syften.

Detta, och allsköns andra samhällshotande händelser som sköljer över den som tar del av nyheterna. Att då väcka frågor om hur rättseffektiviteten kan öka, utan att göra orimligt avkall på rättssäkerheten, innebär inte slutet för rättsstaten. Det motsatta skulle däremot gälla om man låter organiserad brottslighet få härja fritt utan påkallade anpassningar av systemet."---

https://www.gp.se/ledare/svenska-jurister-m%C3%A5ste-v%C3%A5ga-t%C3%A4nka-nytt-1.33560279

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-09-04, 14:45
#94

Bilar, kontanter, guld och klockor – när polisen och andra myndigheter slog till mot Helsingborgs undre värld blev stadens kriminella av med flera miljoner kronor på bara ett dygn.

https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/kriminella-foerlorade-miljoner-paa-ett-dygn.ccrKbMpeC

Jimmy.L
2020-09-04, 15:17
#95

Polisen misstänker att branden som totalförstörde McDonald's i natt var anlagd. I somras mördades en man som varit chef på restaurangen. Mannen, med koppling till Östberganätverket, var misstänkt för grovt narkotikabrott och hade just släppts ur häktet.

https://www.expressen.se/nyheter/krim/chef-pa-mcdonalds-i-arsta-mordades-i-gangskjutning/

Göstage
2020-09-06, 16:27
#96

En ganska vanlig bild av gängskjutningarna är att gärningsmännen är unga hetsporrar som i blint spontant raseri sliter upp vapnet och skjuter motståndare. Men mekanismerna bakom dåden är i regel mer kallhamrade än så, berättar chefen för NOA:s underrättelsesektion.

"Ett femtiotal gängkonflikter pågår just nu i Sverige. Polisen kämpar för att försöka hindra 3.000 personer från att ta till grovt våld. – Mord sker i dag ofta mer välorganiserat jämfört med den bild vi haft förut, säger Linda H Staaf, som leder myndighetens kartläggningar."---

"– Mord utförs numera ofta i projektliknande form. Man knyter till sig den expertis man behöver och i många fall förekommer det till och med beställningsmord, berättar Linda H Staaf, chef för NOA:s underrättelsesektion."---

"– Innan de kriminella använde den här tekniken var det krångligare. Nu har de kunnat sitta på en strand i Spanien och beställa ett mord och kommunicera helt öppet om hur det ska gå till och vilka som ska vara inblandade, fortsätter Linda H Staaf, som räknar med att många kriminella redan kan ha hittat nya krypterade kommunikationsvägar."---

"– I cirka tio konflikter räknar vi med att det är troligt med nya våldshandlingar inom det närmaste kvartalet."---

"Överst finns – grovt räknat – 600 strategiska personer som styr och ger order, därunder 1.800 så kallade ”utförare” och längst ner 600 unga som står på tröskeln till olika nätverk."---

https://www.dn.se/sverige/polisen-ett-femtiotal-gangkonflikter-pagar-i-sverige-just-nu/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

 • Redigerat 2020-09-06, 16:28 av Göstage
Göstage
2020-09-07, 08:56
#97

Håkan Jaldung, tidigare Polischef i Göteborg, riktar kritik mot högsta polisledningen i landet för handfallenheten inför gängen.

"Lite ”rimfrost” oroar inte många men en riktig snöstorm lamslår. Vi är många som väntar på en stor, långvarig och effektiv polisinsats mot de gängkriminella. I hela landet. På gator och vägar. I källare. I bostäder. I köpcentra. I luften och på vattnet. Överallt."---

Den direkt ansvarige för ordning och säkerhet i Sverige är sålunda Rikspolischefen. Han bör nu i det uppkomna läget åter, med skärpa, kort och gott beordra de utsedda polisdirektörerna att praktiskt och handfast skapa ordning och säkerhet inom polisregionerna. Så Anders Thornberg, sätt i gång! Och gör det inte svårare än det är. Gängkriminaliteten går inte prata bort. Polismännen på fältet har nyckelrollerna.

https://www.expressen.se/debatt/glom-rimfrost-vi-behover-en-snostorm-mot-gangen/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Draknästets_Reptiler
2020-09-08, 23:04
#98

Detta blir bara värre och värre, inte bara gängkrigen, utan även enstaka "bråkstakars" påhitt.

Yngsta sonen (15) blev påkörd bakifrån av en elcykel,på väg hem från skolan cyklisten reste sig bara upp och cyklade vidare. Cyklisten var inte svensk.
Sonen går med gipsad fot. Han har brutit flera av småbenen uppepå foten, pga påkörseln.

Vittnen finns till händelsen, men förmodligen kommer inte någon att lyssna på pojkarna som såg det hela. Trots att de pojkarna inte går i min son klass, Sonen vet heller inte riktigt vem de är, men de sa till personalen på skolan exakt vad som hade hänt. En av pojkarna ringde till oss också.

Idag i skolan var det några killar som knuffade hans rullstol (han använder den på rasterna för att avlasta benet) så han hamnade i diket. Flera lärare såg det hela, och de har upprättat en anmälan . Men frågan är om det kommer hända något här heller. Det var 3 afghanska pojkar som knuffade iväg rullstolen.

Vi har upprättat anmälningar på båda händelserna, dels till skolans huvudman men också till polisen, men jag tror inte det kommer hända mycket, om någonting alls 😔

Göstage
2020-09-09, 06:58
#99

#98 Förjäkligt! Hoppas smitaren grips, och att lärarna har kurage nog att stå för sina vittnesmål. 😒

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

 • Redigerat 2020-09-09, 07:37 av Göstage
Jimmy.L
2020-09-09, 07:29
#100

#98:
Man blir så förbannad.

Jimmy.L
2020-09-09, 08:12
#101

Efter ett antal skottlossningar och bilbränder i Göteborg inledde polisen så kallad särskild händelse.
Det innebär att polisen höjer prioriteringen och kan använda mer resurser i sitt arbete.
Nu har den insatsen avslutats och polisen har återgått till normalläge. Men insatsen ska också utvärderas.
https://sverigesradio.se/artikel/7549458

Jimmy.L
2020-09-10, 06:55
#102

Ett år efter att regeringen presenterade sitt åtgärdsprogram mot gängbrottslighet har just de brotten fortsatt att öka.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fler-skjutningar-avlidna-och-sprangningar

Draknästets_Reptiler
2020-09-10, 08:25
#103

#99 #100 Har inget hopp om det.

Hayabusa
2020-09-10, 09:56
#104

Det tog "ett tag" men till slut ramlade polletten ner - även för Stefan Löfvén. Kopplingen mellan migration och kriminalitet.

Göstage
2020-09-11, 08:51
#105

Angeredsklanen är väl välkänd för många vid det här laget, men Backagängets historia kanske är lite mer diffus. Här är lite kött på de benen:

https://samnytt.se/sa-demonstrerar-ganget-sin-makt-i-backa-forsoker-aga-den-har-ytan/

http://blog.zaramis.se/2020/01/22/gangland-goteborg-backa/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

[Borttaget]
[Borttaget] 
2020-09-14, 11:28
#106

Inlägget är borttaget

Göstage
2020-09-14, 11:48
#107

Tankar på nätet från 2011. En del såg det komma redan då, och anade samband mellan gäng och klaner av den typ vi nu känner till bland annat från Angered. "Grupper", "gäng", "släktbaserade nätverk" och "klaner" - alla beståndsdelar i en och samma soppa?

"I min gamla hemstad Sollefteå har det varit gängbråk där flera har arresterats. Jag flyttade från Sollefteå definitivt för drygt 20 år sedan, men läser via allehanda.se vad som händer."---

"Har Sverige och Sollefteå via invandring från klansamhällen, i synnerhet Somalia och Afghanistan, nu fått liknande klaner?"---

https://www.undertallen.se/2011/05/journalistens-forakt-for-medborgarna/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

 • Redigerat 2020-09-14, 11:55 av Göstage
Göstage
2020-09-14, 18:38
#108

Efter skjutningar i Biskopsgården i lördags är polisen i beredskap för hämndaktioner, skriver GT.

"På lördagskvällen skedde ytterligare en skottlossning i Biskopsgården i Göteborg. Två personer sitter anhållna och tre personer som befann sig utomhus var tilltänkta offer. – Vi kan se länkningar till nätverk på Hisingen ja, säger Jörgen Thorén, lokalpolisområdeschef på Hisingen. Med de två anhållna så är det sammanlagt 34 kriminella från nätverken på Hisingen som sitter frihetsberövade just nu."---

"Enligt Jörgen Thorén är det tre nätverk i Biskopsgården som står för gängkriminaliteten i stadsdelen. – Vi har ju en lägesbild där vi haft få antal skjutningar i år som tur är, men alla skjutningar är ett misslyckande för området."---

"Trots att de sitter så många frihetsberövade så sker det nya skjutningar, är det nyrekryteringar eller personer som ni inte kunnat få dömda för brott? – Det är en mix av det. Vi har ungefär 155 individer som påverkar lokalsamhället negativt. Dessa 155 individer delar vi in i olika kategorier. Allt från strategiskt kriminella till de ungdomar som är på väg in i gängkriminalitet. Av de 155 är 34 bakom lås och bom."---

"Efter ett våldsdåd i kriminella miljöer finns risk för hämndaktioner, något polisen försöker förhindra. – Rent evidensbaserat är det en förhöjd faktor för en ny skjutning inom 14 dagar, det är vi medvetna om och lägger resurser för att förhindra nya våldsdåd."---

https://www.expressen.se/gt/krim/polisen-risk-for-hamnd-efter-skott-i-biskopsgarden/

Mer om Biskopsgårdsgängen kan läsas här.

http://blog.zaramis.se/2018/09/16/gangland-goteborg-biskopsgarden/

https://blog.zaramis.se/2020/05/15/gp-overdriver-och-hittar-pa-om-konflikten-i-biskopgarden/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-09-16, 07:30
#109

Kriminella gäng utnyttjar barn så unga som åtta år för att övervaka bostadsområden i Göteborg. Det hävdar Maria Wallin som i flera år arbetat med gängproblematik inom både kommunen och polisen. Efter intervjuer med 200 nyckelpersoner framkommer också att anställda har ”tystats ner” av sina chefer, vilket enligt henne kan ha lett till att tidiga insatser uteblivit.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/gangkannare-8-aringar-kan-dras-in-i-kriminalitet

Göstage
2020-09-16, 17:04
#110

#108
"Två unga män har häktats efter helgens skottlossning i Biskopsgården. Attacken ingick i konflikten mellan kriminella gäng i stadsdelen.

– Ja, de misstänkta tillhör den norra sidan, och målsägandena har en viss koppling till den södra, säger åklagare Magnus Natt och Dag."---

GP

Artikeln har betalbelagts, men de två misstänkta greps när de eldade upp flyktmopeden. Fortsättning lär nog följa…

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

 • Redigerat 2020-09-16, 17:17 av Göstage
Jimmy.L
2020-09-17, 12:22
#111

Blodig, liggandes på en cykelbana.

I natt hittades en död man på en bro i Stockholm. Enligt uppgifter till Aftonbladet har mannen kopplingar till ett kriminellt nätverk.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/JJ1vyP/man-hittad-dod-pa-bro--misstankt-gangkoppling

Göstage
2020-09-18, 12:26
#112

"Polisen har gripit de misstänkta ledarna i ett av Stockholms mest våldsamma brottsnätverk. Mordplaner, sprängningar, rån och kidnappning är en del av de brott som nu utreds. Tillslaget kunde ske tack vare hackningen av den krypterade mobiltjänsten EncroChat, erfar DN."

"Enligt uppgift till DN är även detta tillslag en frukt av den EU-gemensamma polisinsatsen ”Operation Robinson”. Som DN tidigare berättat fick svensk polis i våras insyn i hur cirka 800 svenska kriminella använde den krypterade mobiltjänsten EncroChat, detta efter att franska myndigheter lyckats ta sig in i tjänstens servrar. En del av det digra materialet ska ha kunnat knytas till Vårbynätverket och efter att ha gått igenom chattar och annat kunde polisen blottlägga en hänsynslös och rå brottslighet."---

"– Det här är en gruppering som har konflikter med andra nätverk och man drar sig inte för att ta till dödligt våld. I nuläget kan vi inte kommentera några detaljer, men ärendet kommer så småningom tydligt att visa den allvarliga problematik som kriminella nätverk innebär, säger åklagare Sara Nilsson, som också deltar i utredningen.

Sex personer har hittills häktats i utredningen, som även rör grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott. Nya häktningsförhandlingar väntas under dagen."

https://www.dn.se/sthlm/aklagare-varbynatverket-planerade-mord-misstankarna-ledarna-haktade/

Tack, Frankrike!

Mer om Vårbynätverket.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

 • Redigerat 2020-09-18, 12:26 av Göstage
Göstage
2020-09-19, 14:46
#113

En man i trettiofemårsåldern som skjutits till döds i Västerås uppges vara en ledare i det så kallade Västeråsnätverket.

Källa

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-09-20, 09:40
#114

En tonåring som kände sig kränkt på en bensinstation.

Då drabbade två av Göteborgs mäktigaste kriminella nätverk samman.

Hela staden sattes i gungning när den undre världen delades upp i två stora kriminella allianser.

Flera skottlossningar, bilbränder, tomma gator och vägkontroller med maskerade och beväpnade män. Och, till sist, en välregisserad fredsförhandling inför öppen ridå på ett av Göteborgs främsta hotell.

Vi har granskat hotelluppgörelsen och den stora gängkonflikten i Göteborg.

https://www.expressen.se/gt/krim/historien-om-gangmotet-pa-posthotellet-i-goteborg/

Göstage
2020-09-20, 10:47
#115

#114 "Statussökande, lättkränkta och våldsamma", som de gängkriminella beskrevs häromåret.*

"– Någon tar till våld för att inte tappa ansiktet och den som blir beskjuten måste besvara för att inte själv framstå som svag. Eftersom de sällan är ensamma ute riskerar andra att träffas och då måste de agera. Till slut har man en konflikt mellan två kriminella nätverk."

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

 • Redigerat 2020-09-20, 10:48 av Göstage
Jimmy.L
2020-09-22, 15:30
#116

Insatsstyrkan har slagit till mot flera adresser i Stockholmsområdet. Tre män är gripna misstänkta för grova brott.

Razziorna kunde ske efter att polisen knäckt superkrypterade chattar.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/yRvyda/gryningsrader-i-stockholm--flera-gripna-for-grova-brott

Jimmy.L
2020-09-22, 20:19
#117

Två poliser lyckades klura ut kriminella nätverket Dödspatrullens mobilkod, få tillgång till deras hemliga chattar och fann en guldgruva.

Resultatet blev beslag av 30 kilo amfetamin och en taxichaufför som avslöjades som knarkkurir.

– Jag bestämmer mig för att det får bli på Gunvald Larssons sätt, berättar Mats Lindström i Lasse Wierups nya bok ”Gangsterparadiset”.

https://www.expressen.se/nyheter/den-olasta-mobilen-gav-polisen-ett-jattetillslag/

Jimmy.L
2020-09-26, 07:06
#118

Mitt bland butikskunder och krogar i centrala Göteborg pågår en ständig och våldsam konflikt om narkotikamarknaden.

Polisen varnar i en underrättelserapport för återkommande sammandrabbningar mellan etniskt baserade narkotikanätverk med unga flyktingar från Afghanistan, Syrien och Somalia.

Nu fruktar polisen att grupperna ska ta till skjutvapen.

– Det är klart att vi är oroliga för att det ska sprida sig ännu mer, säger polisens citychef Teodor Smedius.

https://www.expressen.se/gt/polisen-fruktar-vapnade-narkotikakonflikter-i-city/

Jimmy.L
2020-10-01, 06:50
#119

Gängledaren Eddie Jobe vill ha 46 900 kronor i skadestånd av staten.

Detta efter nedlagda misstankar om mordförberedelser mot en gängrival i Göteborg sommaren 2018.

Anklagelserna slog gängledarens liv ”i spillror” då flera personer som stod honom nära valde att ta avstånd från honom, skriver han i ansökan till Justitiekanslern.

Nu avtjänar Eddie Jobe ett fängelsestraff för ett senare fall av mordförberedelser.
https://www.expressen.se/gt/krim/gangledarens-pengakrav-livet-har-slagits-i-spillror/

Göstage
2020-10-01, 08:20
#120

#119 Förvånar inte det minsta om han får sin ersättning…

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-10-01, 08:24
#121

#120: Ja man tappar all tro på rättsväsendet-

Jimmy.L
2020-10-01, 08:29
#122

30 kriminella nätverk styr gäng-Stockholm.

Aftonbladet har tagit del av polisens hemliga kartläggning med 676 gängkriminella och kan nu avslöja att 36 minderåriga ingår, de yngsta 13 år gamla.

Här är männen som mördar, hotar och skjuter – och som kostar samhället mångmiljonbelopp.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/weExro/har-ar-gangen-som-satter-skrack-i-stockholm

Göstage
2020-10-01, 12:39
#123

Mats Löfving blir ny regionpolischef i Stockholm och Gotland men fortsätter som ställföreträdande rikspolischef. Ulf Johansson, företrädaren som regionalpolischef, börjar den 1 oktober som chef för polisregion Mitt.

Källa

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-10-01, 21:03
#124

Jerzy Sarnecki, som är professor i kriminologi vid Stockholms universitet ser mycket allvarligt på att vi inte fått stopp på situationen med gängkriminalitet i Sverige.

– Hitintills har vi inte lyckats stoppa det här. Helt plötsligt mellan 2012 och 2013 skedde en mycket dramatisk utveckling av skjutningar och det var inget vi hade kunnat förutspå att det skulle hända just då.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7566106

Göstage
2020-10-02, 07:10
#125

Som tidigare uppmärksammats på iFokus bedriver organiserad brottslighet, bland annat i form av utlöpare till kriminella gäng, bedrägeriverksamhet mot äldre.

"Ett av de mest ökända gängen misstänks ha tjänat miljonbelopp på att lura äldre – och kopplas till närmare 300 bedrägerisamtal.

– Vår uppfattning är att samma konstellation ligger bakom alla de fallen, säger Peter Magnusson vid Stockholmspolisen."---

"Ett av nätverken som tros ha lurat ett stort antal äldre kvinnor är det kriminella gänget polisen benämner som Rinkeby 1 och som beskrivs som en undergrupp till Shottaz. Tillsammans har de begått flera våldsbrott."---

"Under drygt ett halvår under 2019 fick polisen in över 300 anmälningar som kopplades till samma modus. Det handlade om äldre personer, främst kvinnor, som blivit lurade av en man som ofta presenterade sig som “David” och framstod som förtroendeingivande."---

Misstankarna riktades mot två män som enligt polisen tillhör Rinkeby 1 – en 21-årig och en 22 årig man."---

"Efter gripandet upphörde alla anmälningar som kunde kopplas till den metod som “David” hade använt sig av. I höst kommer de två männen att ställas inför rätta misstänkta för flera fall av grova bedrägerier på totalt fem miljoner kronor. Åtalet rör ett 40-tal av de 300 bedrägerisamtalen."

https://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/dld8eo/ganget-misstanks-ha-lurat-aldre-pa-miljonbelopp

Tråd om brott mot äldre

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2020-10-02, 10:54
#126

#125 Aftonbladet granskar gäng som skinnat åldringar:

"I början av 2019 uppmärksammade polis hur gängmedlemmarna plötsligt började leva lyxliv på krogarna runt Stureplan, och på kasinon. Medlemmarna började köra runt i Porsche och ha på sig märkesjackor och Rolexklockor.

”Min känsla är att gruppen nu får in stora summor från någon verksamhet”, står det i en polisrapport."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/dld8eo/ganget-misstanks-ha-lurat-aldre-pa-miljonbelopp

Oisin Cantwells bild samma tidning, samma dag om de stackars åldringsbedragarna:

"Slående i Aftonbladets granskning av de kriminella gängen är futtigheten. Myterna pratar om lyxbilar och armband i guld, verkligheten stavas småsmulor i form av trixande med aktivitetsstöd."---

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/pA6w21/myterna-talar-om-lyxbilar--verkligheten-bjuder-pa-smasmulor

OC har förvisso alltid varit en flummare, men nu verkar han fjärma sig från verkligheten i allt snabbare takt. Ett annat, OT, exempel på det.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

 • Redigerat 2020-10-02, 11:01 av Göstage
Jimmy.L
2020-10-15, 21:06
#127

Rekrytering av en gängexpert och att sikta mot en dubblering av antalet områdespoliser i regionen. Det är två konkreta beslut den nya regionpolischefen Ulf Johansson hittills fattat.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/sa-ska-gangen-stoppas-700-personer-vi-behover-ha-jarnkoll-pa

Göstage
2020-10-17, 09:18
#128

Elva döda i gängskjutningar i Stockholm från 1 juli till och med den 13 oktober, 0 frihetsberövade. DN den 13 oktober, i nuläget ej betalartikel:

"Mordvågen under det tredje och fjärde kvartalet gör att Stockholmsregionen börjar närma sig tidigare rekordnivåer, sett till skottlossningar i gängmiljö med dödlig utgång. Hittills i år har 16 personer skjutits ihjäl jämfört med 17 under 2019, 11 under 2018 och 19 under 2018. Till det kommer ett 30-tal skottskadade under 2020, vilket ligger i nivå med flera tidigare år.---

"Fyra av de elva spaningsmorden tros ha skett inom ramen för en gängkonflikt i Järvaområdet. Den förmodade händelsekedjan startade den 1 juli i år när en 21-årig man från Husby blev misshandlad till döds i Nydalsparken i Tensta. Därefter tros offrets vänner ha hämnats genom olika attacker, bland annat dödskjutningar av en 22-åring i Rinkeby respektive en 21-åring i Spånga i mitten av augusti. Tensta-grupperingen antas i sin tur ha begett sig till Husby och skjutit ihjäl en man i tjugoårsåldern någon vecka senare."---

"Ytterligare fem män har sedan halvårsskiftet skjutits ihjäl i Märsta, Vällingby, Skogås, Årsta och på Lidingö. Offren var mellan 18 och 29 år gamla och kända av polisen för olika typer av brottslighet. Inget tyder på några kopplingar mellan fallen."---

https://www.dn.se/sthlm/elva-mordade-i-stockholm-sedan-i-juli-noll-gripna/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

 • Redigerat 2020-10-17, 09:19 av Göstage
Jimmy.L
2020-10-17, 20:47
#129

Boende i Tensta i nordvästra Stockholm ålades utegångsförbud. Men det var inga myndigheter utan gängkriminella i området som utfärdade förbudet, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Det var personer från de här grupperingarna som var ute och berättade för medborgare att ni ska inte vara ute efter klockan 18. Det där spred sig som en löpeld bland de som bodde i området, säger Therese Rosengren, chef i polisområde Rinkeby.

https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/kriminella-meddelade-utegaangsfoerbud-i-tensta.eN8hsWPaq

Göstage
2020-10-18, 12:14
#130

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

 • Redigerat 2020-10-18, 12:15 av Göstage
Göstage
2020-10-18, 13:56
#131

#128 När sådant här händer hotar många att flytta från området, men alla kanske inte kommer iväg? 🤔

Twitterdumpar

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-10-18, 14:05
#132

Dom goda gillar inte sanningen.

Göstage
2020-10-20, 10:17
#133

#129 ff Skärmdump Twitter.

Bilden bearbetad av upphovsrättskäl.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

 • Redigerat 2020-10-20, 10:21 av Göstage
Jimmy.L
2020-10-28, 17:23
#134

Ledaren för Vårbynätverket har gripits i Spanien, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Mannen, som är i 30-årsåldern, greps av spansk polis i Spanien och flögs hem till Sverige tidigare i veckan. Under onsdagen häktades mannen som misstänks för en stor mängd allvarliga brott begångna i Stockholmsområdet under våren.

https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/ledare-foer-vaarbynaetverket-gripen-i-spanien._h5FS8xbr

Göstage
2020-10-28, 17:27
#135

#134 Hoppas att de har tillräckligt för att få honom fälld. Danskarna hade fixat det… 😉

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2020-10-29, 13:32
#136

"Polisen, Kronofogden och Södertälje kommun genomförde under onsdagskvällen och natten en större insats mot den organiserade brottsligheten. Totalt ska runt 150 olika kontroller av personer, bilar och fastigheter ha gjorts", skriver SVT. "Fokus för onsdagens insats var på skjutvapen, narkotika och sprängmedel."---

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

 • Redigerat 2020-10-29, 13:32 av Göstage
Jimmy.L
2020-10-30, 11:35
#137

Under torsdagens stora polisinsats i Västerås beslagtogs narkotika, vapen och ammunition. Och flera personer kunde gripas i kampen mot den narkotikarelaterade brottsligheten.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/vapen-en-storre-mangd-narkotika-och-flera-gripanden-resultatet-av-stor-polisinsats-i-vasteras-under-torsdagen

Jimmy.L
2020-11-01, 17:48
#138

På golvet i direktörsrummet låg en död man - skjuten i huvudet. Offret hade strax innan han mördats talat om att han var taxibolagets nya chef.

Den döde hette Alex Ghara, 31, ledare för gänget Wolfpack och mordet blev starten av taxikriget i Malmö med sprängningar, mordförsök och blodshämnd

Taxikriget slutade sju år senare med att en man som pekats ut av polisen som en av Malmös mest kriminella – Saleh Hadri – mördades utanför sin egen port.

https://www.expressen.se/kvallsposten/krim/de-stod-pa-varsin-sida-bada-doda-i-taxikriget/

Jimmy.L
2020-11-04, 12:59
#139

Polisen jobbar hårt för att stävja gängkriminaliteten i Järva, inom ramen för "Portia" – en särskild insats för att försöka knäcka våldsspiralen. Nu har ytterligare fem personer gripits.

https://www.mitti.se/nyheter/ytterligare-fem-gripna-efter-insats-i-jarva/reptkd!ceSOFnEATK7Jcp5yRcfDNA/

Jimmy.L
2020-11-05, 07:11
#140

Mord, mordförsök, vedergällningar och skottlossningar – mitt bland oskyldiga människor och på allmänna platser i Borås. SVT Nyheter Väst har tittat närmare på de framträdande personerna bakom de två rivaliserande gängen i staden där en strid om narkotikamarknaden pågått under flera år.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/har-ar-mannen-som-star-bakom-natverken-i-boras

Jimmy.L
2020-11-05, 07:11
#141

– Det första jag tänker på när det gäller dem, det är att de behöver ett kok stryk allihopa!

Så kommenterar boråsaren Stefan Bunge den pågående konflikten mellan två kriminella grupperingar på Hässleholmen och Norrby i Borås.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/boende-2

Jimmy.L
2020-11-08, 15:14
#142

Sex personer har gripits i norra Stockholm i en polisinsats under morgonen.

Polisen är mycket förtegen om händelsen, men säger att man inte hittat några skadade personer i samband med insatsen.

– I polisområde Nord har vi haft ett ärende gällande ett grovt brott, men med anledningen av utredningens karaktär så är vi förhindrade att säga något mer, säger Helena Boström Thamas, presstalesperson på polisen i Stockholm.
https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/sex-personer-gripna-foer-grovt-brott.RMIkcIvyf

Jimmy.L
2020-11-10, 14:48
#143

Polisen har slagit till mot tre män efter det uppmärksammade mordet på en gängledare i Stockholm tidigare under hösten.

Mannen hittades på Årstabron och misstänks ha tillhört Fagersjönätverket.

De tre männen, två i 20-årsåldern och en i övre 25-årsåldern, har nu anhållits.

https://www.expressen.se/nyheter/just-nu-tre-anhallna-for-mord-pa-gangledare/

Jimmy.L
2020-11-11, 08:42
#144

Insatsstyrkan slog till mot en lägenhet i Stockholmsområdet i morse.

En stege ställdes mot ett fönster innan man slängde in granater och krossade sig in.

Poliser sågs sedan föra ut en handfängslad man.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/bnnE5A/har-stormar-polisen-en-bostad-i-dramatisk-gryningsrad

Göstage
2020-11-11, 16:59
#145

Verkar som om polisen gjort ett genombrott - efter att ha fått hjälp att knäcka Encrochat?

"Polisen i Stockholm har de senaste dagarna genomfört flera insatser mot grov organiserad brottslighet och kriminella nätverk.

Vid ett tillslag i Vårby i södra Stockholm igår hittade man bland annat ett stort antal vapen och sprängmedel.---

I beslaget fanns bland annat flertalet automatvapen och handgranater. Vid tillslaget som skedde i går i Vårby i Södra Stockholm greps två personer, ytterligare 19 sitter sedan tidigare häktade i utredningen, bland dem den person som enligt polisen pekas ut som ledare för nätverket.

Utredningen gäller bland annat stämpling till mord och synnerligen grovt narkotikabrott.---

SR

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

 • Redigerat 2020-11-11, 17:00 av Göstage
Jimmy.L
2020-11-11, 17:23
#146

#145: Mycket bra.

Göstage
2020-11-12, 06:29
#147

Sveriges Radio rapporterar att det för närvarande sitter ett hundratal gängkriminella häktade i Stockholmsområdet.

"Det handlar bland annat om kriminella nätverk i Husby, Rinkeby, Vårby, Södertälje och Märsta."---

"Samtidigt har antalet skjutningar i Stockholm ökat under året, och polisens insatser med gripanden och beslag kan bidra till ökat våld under en tid, säger Robert Karlsson, biträdande regionchef i Region Stockholm.---

SR

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

 • Redigerat 2020-11-12, 06:30 av Göstage
Jimmy.L
2020-11-12, 17:19
#148

#147: I samband med polisens satsning mot de åtta kriminella nätverk i Stockholm som bedöms vara mest våldsdrivande har antalet personer som vill lämna kriminella nätverk ökat.
Robert Karlsson, biträdande regionpolischef i Stockholm, säger att en förklaring kan vara att flera ledargestalter nu är häktade.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7598336

Göstage
2020-11-12, 17:37
#149

#148 En annan förklaring kan ju vara att det inte är lika kul nu…

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-11-12, 17:55
#150

#149: Äntligen lite framgång.

Göstage
2020-11-12, 18:06
#151

#150 Ja, nu gäller det att det håller hela vägen genom rättsapparaten också!

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-11-12, 20:16
#152

Flera personer ha gripits på Hornsgatan i Stockholm. Polisen är i nuläget förtegen om den stora polisiära insatsen.

– Fyra män har gripits för grovt vapenbrott, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kRRqda/stor-polisinsats-pa-sodermalm

Jimmy.L
2020-11-13, 11:46
#153

Polisen genomförde under torsdagen en razzia mot en av ledargestalterna i det nybildade Bandidos-anknutna mc-gänget i Blekinge. Stora mängder narkotika och ammunition ska ha beslagtagits, och mannen sitter nu anhållen misstänkt för grova brott.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/razzia-mot-ledare-i-nybildat-mc-gang-anhallen-for-grova-brott

Jimmy.L
2020-11-13, 14:40
#154

Två män har häktats misstänkta för att ha mördat en gängledare på en cykel- och gångbana på Årstabron i Stockholm tidigare i höstas.

20-åringen är tidigare dömd för rån och 27-åringen har dömts för en vansinnesfärd där han prejade en polisbil och sedan krockade.

https://www.expressen.se/nyheter/duon-mordade-gangledare-pa-arstabron-/

Jimmy.L
2020-11-14, 15:51
#155

Det stora gängmålet mot 23 personer har kantats av problem, och nyligen sparkades en advokat.

Och i domstolen har det varit stökigt. Då en polis vittnade överöstes han med hotfulla kommentarer och fick höra ”din syster är en hora”.

Expressen kan nu publicera en ljudfil från kaoset i domstolen.

https://www.expressen.se/nyheter/krim/gangledarens-hanskratt-skriker-konsord-i-salen/

Jimmy.L
2020-11-17, 07:00
#156

Tre män i övre tonåren greps i början av september då de kom gående med en skarpladdad kulsprutepistol av typen ”Skorpion” mitt bland villorna på en gata i Rotebro. Annars skulle ”något våldsamt” ha hänt, tror polisen.

https://www.mitti.se/nyheter/gangkriminella-gick-med-skarpladdad-kulsprutepistol-mitt-i-villaomrade/reptkp!IrjrYMpiKE4lPLMCCKSDQ/

Draknästets_Reptiler
2020-11-17, 07:43
#157

#155 #156 Och de får stanna kvar i Sverige. Utvisa hela bunten, skicka dem till Sibirien.

Jimmy.L
2020-11-19, 15:02
#158

En gängledare i Malmö med koppling till en kriminell släkt har anhållits som misstänkt för människorov och utpressning.

Han greps i går på ett hotell. Den misstänkte mannen deltog nyligen i ett möte med Sluta skjut-projektet i Malmö.

https://www.expressen.se/kvallsposten/krim/gangledare-misstankt-for-utpressning-och-manniskorov/

Jimmy.L
2020-11-20, 07:24
#159

Socialtjänsten i Värnamo kommun får allt oftare in orosanmälningar, framför allt från polisen, om att barn och unga under under 18 år misstänks vara inblandade i gängrelaterad kriminalitet.

 • Det är oroande och jag tänker att vi måste klura ganska mycket på hur vi kan bryta det här, säger Fredrik Wallström, tillförordnad förvaltningschef på medborgarförvaltningen i Värnamo kommun.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/fler-unga-rekryteras-av-kriminella-gang

Jimmy.L
2020-11-21, 14:28
#160

Mannen pekas ut som gängledare, kopplad till en kriminell släkt i Malmö.

Nu har han häktats mot sitt nekande, misstänkt för en mycket grov misshandel av en man i 40-årsåldern på en lekplats och för att ha försökt tvinga honom att skaffa fram upp mot en halv miljon kronor.

https://www.expressen.se/kvallsposten/gangledare-tros-ha-slagit-och-hotat-man-pa-lekplats/

Göstage
2020-11-23, 10:16
#161

Kronofogden säljer, utan tillstånd, skyddsvästar avsedda för att stoppa kulor från militära vapen, rapporterar P4 Göteborg.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-11-23, 12:38
#162

#161: Märkligt hur en myndighet får göra så.

Göstage
2020-11-24, 08:27
#163

"Idag hålls en rättegång där åklagaren menar att två 17-åringar som levererat narkotika för ett kriminellt nätverk utsatts för människohandel. Det är första gången den lagen prövas i ett fall om rekrytering av unga till kriminella nätverk, och Lars Ågren som är åklagare anser att fallet kan få stor betydelse", skriver SR.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-11-25, 13:31
#164

En man i 30-årsåldern greps för mordförsök på tisdagskvällen. Mannen som är i ledarskiktet i ett kriminellt nätverk i södra Stockholm har varit anhållen i sin frånvaro. Han misstänks för medhjälp till försök till mord och grovt vapenbrott.

https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/ledare-foer-kriminellt-naetverk-gripen-foer-mordfoersoek.ycS4dkm4Y

Jimmy.L
2020-11-27, 19:41
#165

I Stockholm används "barnsoldater" för att utföra morduppdrag åt de kriminella nätverken, skriver DN.
https://www.mitti.se/nyheter/pojke-misstanks-ha-varvats-for-att-morda-tre-atalas/reptkx!jbLe3HBpdA54YVKFhhIkww/

Göstage
2020-11-27, 22:41
#166

"Spansk polis har gripit fyra svenskar och en spanjor som misstänks ingå i en kriminell liga, rapporterar Svenska Magasinet. Åtgärden skedde i samarbete med svensk polis, enligt landets inrikesdepartement."---
TT

Modern svensk kultur sprider sig.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Spansk polis har gripit fyra svenskar och en spanjor som misstänks ingå i en kriminell liga, rapporterar Svenska Magasinet. Åtgärden skedde i samarbete med svensk
Göstage
2020-11-28, 09:57
#167

#17 Den inre konflikten i Östbergagänget fortgår, skriver Fredrik Sjöshult i Expressen i en lång artikel (ej premium i nuläget).

"En inre strid pågår i det kriminella Östberganätverket. Enligt uppgifter till Expressen grundar den sig i att de inblandade har olika syn på hur vinster från knarkförsäljning ska fördelas. Under året har flera mord och andra våldsdåd som polisen kopplar till konflikten skett."---

"Den gamla delen av nätverket bedöms fortfarande ha tillgång till stora summor pengar och har tidigare varit misstänkta för att ha kidnappat fiender.

I början av november kom dock en vändning i konflikten när ledaren för det gamla Östberganätverket häktades för grovt narkotikabrott."---

https://www.expressen.se/nyheter/qs/giriga-striden-om-kokainmobilen-/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Mobilens kontaktbok blev en guldgruva för nätverket i Östberga. Men den blev också start för en konflikt där en pappa sköts ihjäl och McDonald's bränts ned.
Jimmy.L
2020-11-28, 10:12
#168

#167: Skrämmande läsning..

Jimmy.L
2020-11-30, 07:20
#169

Gängkriminalitet drabbar även svenska småstäder. Sedan 2017 har våldet trappats upp i Värnamo.

Trots polisiära satsningar med problemen så är 15 av 16 skjutningar och sprängningar de senaste åren olösta, visar en genomgång som Kaliber och P4 Jönköping gjort.

Polischef i Värnamo Håkan Boberg: "Vi har försökt samarbeta kring orsaken till problemet. Jag skulle önska vi blir ännu bättre på det."

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7611945

Gängkriminalitet drabbar även svenska småstäder. Sedan 2017 har våldet trappats upp i Värnamo.  Trots polisiära satsningar med problemen så är 15 ...
Göstage
2020-11-30, 07:27
#170

#169 Länk till Kalibers reportage.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

De senaste åren har Värnamo skakas av uppgörelser mellan kriminella gäng, av sprängningar och skjutningar. Sånt vi ofta förknippar med förortsområdena ...
Jimmy.L
2020-11-30, 11:17
#171

En gärningsman gick in på en däckfirma på Birger Jarlsgatan i Stockholm och öppnade eld.

En sköts till döds i dådet som kopplas till en våldsspiral i den undre världen.

Nu åtalas en 36-åring misstänkt för mord.

https://www.expressen.se/nyheter/krim/36-aring-atalas-efter-mord-pa-birger-jarlsgatan/

En gärningsman gick in på en däckfirma på Birger Jarlsgatan i Stockholm och öppnade eld. En sköts till döds i dådet som kopplas till en våldsspiral i den undre världen. Nu åtalas en 36-åring misstänkt för mord.
Göstage
2020-12-01, 07:23
#172

Skrämmande, men inte överraskande statistik från Malmö:

"Polisens kalla fall-grupp redovisar minst sagt nedslående statistik: Under de senaste tio åren har det, enligt polisen, inträffat 57 mord inom de kriminella nätverken i Malmö. Fyra av dem är helt uppklarade. Sedan 2015 har inte ett enda fall klarats upp helt och hållet."---

"I TV4:s reportage (Kalla Fakta) understryks polisens egen statistik av en intervju med en gängman. Han intervjuas anonym och hans röst är förvrängd. Men hans budskap är illavarslande."

– Det är större risk att bli tagen för snatteri än ett mord, påstår en gängman."

https://www.expressen.se/kvallsposten/krim/karolin-hakims-mamma-om-sista-motet-med-dottern/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Karolin Hakims mamma, Shahnaz Dastpak, träder för första gången fram och berättar om sin förtvivlan och sorg i Kalla Fakta
 • Redigerat 2020-12-01, 07:23 av Göstage
Jimmy.L
2020-12-02, 08:09
#173

Sex trollhättebor från ett och samma kriminella nätverk sitter just nu häktade.
Männen är misstänkta för inblandning i två olika brottsutredningar som rör grov brottslighet, ett mordförsök i Sollentuna och ett grovt vapenbrott i Kronogården.

https://sverigesradio.se/artikel/7614331

Sex trollhättebor från ett och samma kriminella nätverk sitter just nu häktade. Männen är misstänkta för inblandning i två olika brottsutredningar som ...
Jimmy.L
2020-12-13, 07:44
#174

Insatsstyrkan slog till mot flera adresser i Borås under lördagskvällen.

– Det är utredningsåtgärder efter ett gammalt ärende, säger Göran Carlbom, polisens vakthavande befäl.

Ingen person greps.

https://www.expressen.se/gt/krim/insatsstyrkan-har-slagit-till-i-boras-flera-adresser/

Insatsstyrkan har slagit till på flera adresser i Borås under lördagskvällen.
Jimmy.L
2020-12-14, 08:39
#175

Rekryteringen av unga till kriminella nätverk ökar i flera av landets polisregioner, uppger polisen.

I sex av sju polisregioner finns uppgifter om att barn så unga som 12 år begår brott för kriminella nätverk.

”Det finns uppgifter om från tio år och uppåt men antalet ökar med stigande ålder. Det vanligaste är väl 16-18 år”, säger Palle Nilsson, chef för underrättelsesektionen i polisregion Stockholm.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7622207

Rekryteringen av unga till kriminella nätverk ökar i flera av landets polisregioner, uppger polisen. I sex av sju polisregioner finns uppgifter om att ...
 • Redigerat 2020-12-14, 08:40 av Jimmy.L
Draknästets_Reptiler
2020-12-14, 17:12
#176

Hoppas de lyckas spränga alla dessa ligor som härjar överallt i landet.

Jag fattar inte att regeringen inte kan ge polisen betydligt mer och bättre ressurser. De sliter hälsan av sig för att försöka få ordning med de få, bristfälliga, ressurser som finns.

Jimmy.L
2020-12-21, 10:56
#177

Ett stort polispådrag befinner sig utanför Rättscentrum i Malmö.

Enligt uppgifter till Kvällsposten misstänker polisen att kriminella planerar en fritagning av den åtalade 29-åringen som kallas för ”Patron”.

https://www.expressen.se/kvallsposten/krim/uppgifter-kriminella-planerar-frita-29-arig-mordbestallare/

Polisen misstänker att tungt kriminella planerar genomföra en fritagning av en 29-årig man kallad ”Patron” när rättegången mot honom inleds i dag i Malmö tingsrätt. 29-åringen har åtalats för att ha beordrat två mord och har kontakter med tungt kriminella i Sverige och utomlands.
Jimmy.L
2020-12-21, 11:30
#178

Under 2021 väntas många som sitter häktade för grova brott ställas inför rätta i Stockholm. Polisen bygger nu upp en ny organisation för att öka säkerheten i Stockholms domstolar.

https://www.mitti.se/nyheter/100-haktade-for-grova-brott-nu-hojs-sakerheten-i-domstolarna/reptlu!s7ZzEvIaEpq6kvpibcpQ/

✓Inför särskild händelse under 2021 ✓Polisen bygger ny organisation
Jimmy.L
2020-12-23, 08:27
#179

Allt fler misstänkta grovt kriminella åker fast efter att fransk polis knäckt den krypterade mobiltjänsten Encrochat.
Enligt Johan Olsson chef för Polismyndighetens nationella operativa avdelning (Noa) har den knäckta tjänsten ökat möjligheterna att komma åt dem som sitter högst upp i näringskedjan.

Göstage
2020-12-23, 08:31
#180

#179 Ja, det var en "gåva" i grevens tid! M en gängen lär väl hitta nya metoder att kommunicera…

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2020-12-25, 08:32
#181

Aldrig tidigare har Stockholmspolisen gjort så stora beslag av illegala sprängmedel och vapen som under 2020. Polisen säger sig samtidigt ha gripit ledarna i åtta kriminella gäng i Stockholm.

https://www.mitti.se/nyheter/polisen-vi-har-gripit-ledarna-i-atta-kriminella-natverk/reptlr!r1Dyr8TQsT0yD69eQvYxIg/

Draknästets_Reptiler
2020-12-25, 16:35
#182

"Skönsbergsligan" och "Granloholmsligan" är sprängd för tillfället. Där var det iofs mycket drogrelaterad kriminalitet, men det är lika illa för det.

"Spindlarna" ( 3 Afghanska killar i 20-25 års åldern) Sitter på tre olika anstalter med hög säkerhet.

"Fotfolket" (däribland min son) sitter på olika låsta behandlingshem på kontraktsvård och några är fängslade.

Jimmy.L
2020-12-26, 07:30
#183

Enligt polisen Mathias Lööw har kriminella nätverk delat upp Helsingborgs stadsdelar mellan varandra. Ett tiotal nätverk delar på olika områden mellan Planteringen i syd till Laröd i norr – och det är drogerna och våldet som styr.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/helsingborgs-kriminella-natverk

Enligt polisen Mathias Lööw har kriminella nätverk delat upp Helsingborgs stadsdelar mellan varandra. Ett tiotal nätverk delar på olika områden mellan Planteringen i syd till Laröd i norr – och det är drogerna och våldet som styr.
Jimmy.L
2020-12-27, 08:08
#184

Tolv unga män på Drottninghög beskrevs som ett nätverk, enligt polis och åklagare sålde de narkotika organiserat och systematiskt. Men domen visade något helt annat – något åklagare reagerar på i efterhand.

– De sålde frekvent, det var deras marknad, säger Cathrine Bengtsson, en av åklagarna i målet.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/rekordsatsningen-mot-knarket-pa-drottninghog

Tolv unga män på Drottninghög beskrevs som ett nätverk, enligt polis och åklagare sålde de narkotika organiserat och systematiskt. Men domen visade något helt annat – något åklagare reagerar på i efterhand. – De sålde frekvent, det var deras marknad, säger Cathrine Bengtsson, en av åklagarna i målet.
Jimmy.L
2020-12-27, 19:45
#185

Flera personer med koppling till grov brottslighet har avhysts från ett hotell i Åre, efter att de med polisens ord ”gjort negativa avtryck” och man genomfört husrannsakan.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/personer-med-koppling-till-grov-brottslighet-avhysta-fran-hotell-i-are

Flera personer med koppling till grov brottslighet har avhysts från ett hotell i Åre, efter att de med polisens ord ”gjort negativa avtryck” och man genomfört husrannsakan.
Göstage
2020-12-28, 06:14
#186

#185 Jättebra att man håller bôset borta från turistorterna- gängen vågar sig väl inte till Spanien längre för där väntar den spanska polisen på dem.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2020-12-28, 06:23
#187

#186 Fast ännu så länge finns det de som biter sig fast i Spanien...

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Svenska kriminella nätverk har börjat verka i Barcelona. Det bekräftar den katalanska polisen, som redan slagit till mot flera av de tungt beväpnade gängmedlemmarna. – Vi varnar internt och har begärt förstärkning, säger en poliskälla till Crónica Global.
Jimmy.L
2021-01-01, 15:58
#188

Mitt i ett bostadskvarter sköts en ung man till döds i Malmö på nyårsafton.

Polisen inleder nu en särskild händelse – och gör sig redo för risken att någon i den kriminella miljön ska hämnas.

– Det handlar om situationen i Malmö i stort, säger Patrik Nyquist, polisens förundersökningsledare.

https://www.expressen.se/kvallsposten/krim/risk-for-hamnd-efter-nyarsaftonsmordet/

Mitt i ett bostadskvarter sköts en ung man till döds i Malmö på nyårsafton. Polisen inleder nu en särskild händelse – och gör sig redo för risken att någon i den kriminella miljön ska hämnas.
Göstage
2021-01-03, 08:40
#189

52 ouppklarade mord enbart i Stockholm de senaste fem åren.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

52 ouppklarade mord på fem år i Stockholm – som polisen kopplar till kriminella miljöer. Det visar Aftonbladets granskning ”Nätverken”. – Vi behöver hitta nya metoder, inte minst nya verktyg till polisen, men också bryta ner den förödande tystnadskulturen, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).
Jimmy.L
2021-01-05, 07:38
#190

Drygt 80 personer med kopplingar till kriminella nätverk sitter i dag häktade i Västsverige, och flera stora rättegångar väntas under våren. Därför kraftsamlar nu polisen och inleder en så kallad särskild händelse som ska pågå fram till sommaren.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/polisen-rustar-infor-varens-gangutredningar

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/polisen-rustar-infor-varens-gangutredningar

Drygt 80 personer med kopplingar till kriminella nätverk sitter i dag häktade i Västsverige, och flera stora rättegångar väntas under våren. Därför kraftsamlar nu polisen och inleder en så kallad särskild händelse som ska pågå fram till sommaren.
Göstage
2021-01-09, 07:10
#191

För första gången ställs en gängledare inför rätta med åtalspunkten människohandel.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Det blir allt vanligare att de kriminella gängen rekryterar tonåringar och barn för att sälja narkotika och begå brott. Ofta med livet som insats. En gängledare står åtalad för människohandel för första gången i Sverige.
Draknästets_Reptiler
2021-01-09, 16:28
#192

#190: Hoppas att det ingår i årets budget att polisen skall få bra mycket bättre ressurser så de kanske tom kan få bort alla dessa kriminella från gatorna ….Fast det är väl att hoppas på för mycket ..

Jimmy.L
2021-01-13, 08:51
#193

Grova brott, mord, mordförsök och skjutningar har skakat om Borås den senaste tiden.
Flera gängkriminella i Borås har dömts till fängelsestraff och flera sitter frihetsberövade.
En problematik som kan uppstå när gängledare lagförs är att det kan uppstå nya konflikter inom de kriminella nätverken, menar Mattias Ramsö lokalpolisområdeschef i Borås.

https://sverigesradio.se/artikel/polischefen-det-handlar-om-maktkamp-och-pengar

Grova brott, mord, mordförsök och skjutningar har skakat om Borås den senaste tiden. Flera gängkriminella i Borås har dömts till fängelsestraff och flera ...
Göstage
2021-01-13, 08:56
#194

#193 Alternativet är en värre problematik.

Thomas Gür i Bulletin:
"Detta vore självklart en beklaglig utveckling, men alternativet är sämre. Ty det innebär att medan allt fler inte lyder lagen på grund av dygdlöshet, låter statsmakten samtidigt bli att lagföra brottslingarna på ett tillräckligt avskräckande sätt.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

När det kommer till laglydnad är dygden överlägsen ordningsmakten. Ett samhälle som via sin ordningsmakt måste säkra laglydnad påförs en mängd extra kostnader, bygger uppenbarligen inte på tillit, och lösningen med ”en snut i varje knut” kan också resultera i en polisstat. I väl fungerande samhällen följer inte människorna lagen därför att lagen säger si eller så, utan därför att de delar de värderingar och dygder som lagen är en manifestation av.
 • Redigerat 2021-01-13, 09:00 av Göstage
Jimmy.L
2021-01-13, 09:00
#195

#194: Jo exakt.

Jimmy.L
2021-01-16, 07:24
#196

Här poserar gängledaren i norra Biskopsgården med pistoler och en k-pist.

En av gängmännen – som dömdes i vapen- och rånhärvan – släpptes för bara några veckor sedan och skulle genomgå ett behandlingsprogram mot kriminalitet.

I stället är han nu en av de misstänkta för den senaste skottlossningen i den blodiga gängkonflikten mellan nätverk i norra och södra Biskopsgården.

https://www.expressen.se/gt/krim/har-poserar-gangledare-med-k-pist-och-pistoler/

En av gängmännen bakom onsdagens skottdrama i Biskopsgården släpptes för bara några veckor sedan. En tidigare utredning visar gängets vapentillgång.
Göstage
2021-01-19, 08:05
#197

Trots att polisen lyckats få bort en stor mängd gängmedlemmar i Biskopsgården från gatan för en tid fortsätter gängens krig.

"Enligt en dagsaktuell siffra från polisen sitter just nu var tredje gängkriminell i Biskopsgården bakom lås och bom. Det är en siffra som kan få många av landets gängutredare att avundsjukt snegla mot polishuset på Hisingen i Göteborg.

58 av 175 utpekade gängkriminella i stadsdelen som antingen är häktade eller i fängelse.

En imponerande siffra. Med ett inte lika imponerande resultat.

För trots alla tillsatta resurser och polisära satsningar fortsätter skjutningarna i stadsdelen, som i många år varit särskilt utsatt för gängkriminalitet.
Det senaste exemplet kom så sent som i onsdags förra veckan.---

Trots polisens framgångsrika insatser har skottlossningarna fortsatt.

Skjutningen vid Väderlekstorget förra veckan kopplas till en konflikt mellan ett nätverk i norra, och ett annat i södra Biskopsgården.
Ytterligare en konflikt finns mellan nätverken i södra Biskopsgården.

En triangel av nätverk och konflikter mellan tre nätverk, två i den södra stadsdelen och ett i den norra delen."---

"Det enskilt största ärendet som han lyfter fram är den omfattande utredningen kring ett gängmord i Gamlestaden i maj förra året. Det tidigare nämnda Landvetter-gripandet är en del av denna utredning. Runt 20 personer är misstänkta i ärendet.

Men även det stora polisgenombrottet med Encrochat, krypteringstjänsten som många yrkeskriminella använt och som myndigheterna lyckats knäcka, har varit bidragande för det stora antalet gripna i Biskopsgården.

I en utredning som har flera beröringspunkter med Gamlestaden-fallet lyckades polisen ta del av ett stort antal Encrochat-meddelanden med koppling till fallet."----

https://www.expressen.se/gt/krim/58-gangkriminella-gripna-anda-fortsatter-skotten/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Nya siffror visar att var tredje gängkriminell i Biskopsgården satts bakom lås och bom. Ändå fortsätter skjutningarna.
Göstage
2021-01-19, 08:08
#198

#197 (#112, #145, #179) Svensk polis - och allmänhet!- kan, som tidigare nämnts, vara evigt tacksamma för den franska polisens genombrott med Encrochat. Men vad är Encrochat egentligen? Här finns mer om det.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Det är den mest omfattande aktionen mot Europas gangstervärld någonsin, Operation Venetic. Polisen kunde läsa de kriminellas krypterade meddelande.
Göstage
2021-01-20, 09:55
#199

En politisk majoritet i Göteborg är beredda att satsa på Gruppvåldsintervention (GVI) i bekämpandet av gängkriminaliteten. GVI bygger på samverkan mellan polis, kommun och civilsamhälle och genomfördes för första gången som "Operation Ceasefire" i Boston i mitten av 1990-talet. "Sluta skjut" som tillämpats i en upplevt lyckosam kampanj i Malmö bygger på GVI.

Källa

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Erik Nord om hyllade metoden: Måste finnas andra vägar ut ur kriminalitet än via en likkista.
Jimmy.L
2021-01-21, 07:11
#200

Tillsammans har deras gängkrig skördat ett 30-tal dödsoffer i Stockholm och Göteborg.

Den ökända Dödspatrullen i Rinkeby och gängen i södra Biskopsgården.

Nu varnar polisen för utökade samarbeten - om vapen, knark och våldsdåd - mellan kriminella förortsnätverk.

– Sverige är en kriminell ankdamm, säger gängexperten och kriminalkommissarien Gunnar Appelgren.

https://www.expressen.se/gt/krim/sa-samarbetar-gangen-allt-mer-hyr-torpeder/

Nu varnar polisen för utökade samarbeten - om vapen, knark och våldsdåd - mellan kriminella förortsnätverk i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Jimmy.L
2021-01-24, 09:43
#201

Som ledare för det ökända Bronätverket i Upplands-Bro har han åkt in och ut ur fängelse de senaste åren.

Nu har Anders Stensson, 32, fått nog – och i en exklusiv intervju med Aftonbladet berättar han varför han tänker lämna det brutala gänglivet:

– Det finns ingenting gott att hämta. Det är misär, det är droger, det är våld, det är fängelse. Det är splittrade familjer och splittrade relationer, säger han.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/AlEznM/anders-32-pekas-ut-som-gangledare--nu-vill-han-hoppa-av

Som ledare för det ökända Bronätverket i Upplands-Bro har han åkt in och ut ur fängelse de senaste åren. Nu har Anders Stensson, 32, fått nog – och i en exklusiv intervju med Aftonbladet berättar han varför han tänker lämna det brutala gänglivet: – Det finns ingenting gott att hämta. Det är misär, det är droger, det är våld, det är fängelse. Det är splittrade familjer och splittrade relationer, säger han.
Göstage
2021-01-24, 10:31
#202

#201 Hoppas då att han lyckas bryta med sitt tidigare (?) liv. Det är nog en lång väg att vandra för en livsstilskriminell…

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2021-01-24, 10:36
#203

#202: Jo det återstår att se om han lyckas.

Göstage
2021-01-25, 11:01
#204

"Av 66 dödsskjutningar i Stockholm mellan åren 2015-2019 har bara 12 stycken lett till fällande domar, visar en sammanställning från NOA", skriver SR.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Av 66 dödsskjutningar i Stockholm mellan åren 2015-2019 har bara 12 stycken lett till fällande domar, visar en sammanställning från NOA. Ett av de ...
Jimmy.L
2021-01-28, 07:23
#205

Antalet mord som har begåtts i Malmö har sjunkit sedan 2018. Under 2020 begicks totalt fem mord, och polisen tror att fler mord har förhindrats eftersom flera högt uppsatta personer i Malmös kriminella värld just nu sitter häktade.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/farre-mord-i-malmo-under-2020

Antalet mord som har begåtts i Malmö har sjunkit sedan 2018. Under 2020 begicks totalt fem mord, och polisen tror att fler mord har förhindrats eftersom flera högt uppsatta personer i Malmös kriminella värld just nu sitter häktade.
Jimmy.L
2021-01-31, 21:17
#206

Ett tiotal kriminella personer i Malmö har bytt namn under det senaste året, skriver Sydsvenskan.

Personerna behåller sina efternamn – men byter till svenskklingande förnamn.

– Det gör ju det knappast svårare för oss. Det blir tvärtom lättare att komma ihåg dem eftersom namnen sticker ut allt mer, säger Glen Sjögren, kommunpolis på Rosengård, till Sydsvenskan.

https://www.expressen.se/kvallsposten/krim/kriminella-byter-namn-gor-det-inte-svarare/

Ett tiotal kriminella personer i Malmö har bytt namn under det senaste året, skriver Sydsvenskan. Personerna behåller sina efternamn.
Göstage
2021-02-01, 11:22
#207

2020 - ett mörkt år för skjutningar och sprängningar, erkänner Damberg. Bra att han trots allt inte förnekar fakta. Morgan Johansson hade säkert gjort det...

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Förra året blev ett mörkt år när det kommer till utvecklingen av skjutningar och sprängningar i Sverige, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) på en pressträff.
 • Redigerat 2021-02-01, 11:23 av Göstage
Göstage
2021-02-03, 12:11
#208

Två mycket framträdande advokater anklagas för att ha hjälpt Vårbynätverket.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Kallade sig ”kungen” och ”prinsen” enligt uppgifter – har anmälts av chefsåklagare
Jimmy.L
2021-02-03, 12:43
#209

#208: Hoppas dom blir av med jobbet.

Göstage
2021-02-03, 12:47
#210

#209 Hade det varit på Rambergs tid hade de suttit säkert, nu kanske det kan hända något.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2021-02-03, 22:36
#211

#208 Artikeln uppdaterad, "kungen" och "prinsen" namngivna.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Kallade sig ”kungen” och ”prinsen” enligt uppgifter – har anmälts av chefsåklagare
 • Redigerat 2021-02-03, 22:38 av Göstage
Göstage
2021-02-04, 07:26
#212

Kanske en delförklaring till advokatskråets motstånd till att ny teknik används mot de kriminella gängen?

"Eftersom advokater har rätt att prata ostört med klienter är regelbrott per definition svåra att beivra. Det framstår som en smula ironiskt att det senaste fallet har avslöjats av den franska polisen genom hemlig dataavläsning – ett verktyg som Advokatsamfundet har försökt förhindra svensk polis att få tillgång till."---

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Skrupellösa advokater uppför sig som fullvärdiga gängmedlemmar. Det är bra att politiken nu börjar agera.
 • Redigerat 2021-02-04, 07:27 av Göstage
Jimmy.L
2021-02-04, 07:29
#213

#212: Många fula fiskar…..

Göstage
2021-02-04, 07:37
#214

#213 Ja, man kommer att tänka på advokaterna i Gudfadern och liknande maffiafilmer.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2021-02-04, 07:39
#215

#214: Ja det skulle behövas en rensning bland dom oseriösa advokaterna.

Jimmy.L
2021-02-05, 08:21
#216

För att komma tillrätta med gängkriminaliteten vill polischefen i Värnamo att lagen ändras så att sekretessen mellan polisen och socialtjänsten lättas.
Polisen och socialtjänsten i Värnamo har vässat sitt samarbete, för att kunna motverka att unga dras in i kriminella gäng, men sekretessen mellan myndigheterna är ett stort hinder, säger Håkan Boberg lokalpolisområdeschef.

https://sverigesradio.se/artikel/polischefen-om-kriminella-unga-sekretessen-ar-ett-stort-hinder

För att komma tillrätta med gängkriminaliteten vill polischefen i Värnamo att lagen ändras så att sekretessen mellan polisen och socialtjänsten lättas. Polisen ...
Jimmy.L
2021-02-07, 18:25
#217

Först sköts en man i Husby.

Sen tre i Tensta.

Den andra skjutningen misstänks vara en hämnd för den första – men polisens intensiva 72 timmar satte stopp för en fortsättning.

Direkt efter händelsen beslutade Stockholmspolisen att höja närvaron i Järvaområdet.

Samtidigt aktiverades flera viktiga enheter och specialstyrkor inom polisen.

– Vi började jobba med mordet och de två mordförsöken den 30 december, det vill säga dagen innan nyårsafton. Man kan kanske tycka att det ur ett arbetsgivarperspektiv inte var det mest lämpliga datumet, men jag är faktiskt jättestolt och jätteimponerad över den förmåga som vi lyckades få fram de första 72 timmarna som man anser är extra viktiga vid grova våldsbrott, säger Lisa Granqvist.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/yRgGR2/sa-misstanks-daden-under-blodiga-tisdagen-hanga-ihop

Först sköts en man i Husby. Sen tre i Tensta. Den andra skjutningen misstänks vara en hämnd för den första – men polisens intensiva 72 timmar satte stopp för en fortsättning.
Jimmy.L
2021-02-08, 18:49
#218

#212: Ekrem Güngör lämnar flera pågående mål efter chefsåklagarnas anmälan att han läckt hemlig information till Vårbynätverket.

Samtidigt har ett inlägg publicerats i hans namn i sociala medier:

”Jag kommer att ta en paus som advokat”, står i inlägget.

https://www.expressen.se/nyheter/krim/ekrem-gungor-hoppar-av-flera-mal-efter-anklagelserna/

Ekrem Güngör tar en paus som advokat – anklagas för brott mot tystnadsplikt med kollegan Amir Amdouni på advokatbyrån Devlet
Jimmy.L
2021-02-08, 19:59
#219

Fem av männen som åtalades i det så kallade västeråsnätverket men som friades helt eller delvis får nu stora skadestånd. Totalt drygt 1,3 miljoner kronor efter beslut av Justitiekanslern.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/vasterasnatverket-stora-skadestand-till-frikanda

Brott lönar sig?

Fem av männen som åtalades i det så kallade västeråsnätverket men som friades helt eller delvis får nu stora skadestånd. Totalt drygt 1,3 miljoner kronor efter beslut av Justitiekanslern.
Jimmy.L
2021-02-10, 11:30
#220

En man mördades och en kvinna sköts i huvudet – men överlevde.

Nu åtalas en 24-åring för dödsskjutningen på en bensinmack i Kungens kurva förra året.

Åklagaren kopplar mordet till en konflikt mellan Vårbynätverket och en annan kriminell gruppering.

https://www.expressen.se/nyheter/krim/man-atalas-for-dodsskjutning-i-kungens-kurva/?referrer=todays-news

En 24-åring åtalas för dödsskjutningen i Kungens kurva i januari 2020.
Jimmy.L
2021-02-10, 14:19
#221

Två män, varav en medlem i ett kriminellt mc-gäng, åtalas för att ha förvarat en truppmina med tillbehör i ett vindsförråd i ett flerfamiljshus mitt i centrala Malmö.

https://www.expressen.se/kvallsposten/krim/man-forvarade-mina-pa-vinden-i-flerfamiljshus/?referrer=todays-news

Två män, varav en medlem i ett kriminellt mc-gäng, åtalas för att ha förvarat en truppmina med tillbehör i ett vindsförråd i ett flerfamiljshus mitt i centrala Malmö.
Göstage
2021-02-12, 03:28
#222

Expressens ledarsida välsignar den franska polisens framgång med att knäcka Encrochat, men påminner om att de kriminella söker sig nya vägar för sin kommunikation.

"Att svenska häkten nu närmast bågnar av gängkriminella beror till stor del på att fransk polis i fjol lyckades knäcka den nederländska krypteringstjänsten Encrochat.

I oktober satt över 100 personer häktade i Sverige med stöd av bevisning därifrån. Sedan dess har ännu fler häktats."---

"Risken är dock att tillslaget mot Encrochat bara ger polisen ett tillfälligt övertag. När det blev känt att tjänsten hackats började konkurrerande krypteringstjänster snabbt att marknadsföra sig mot gängkriminella.

David Lindahl – forskningsingenjör vid Totalförsvarets forskningsinstitut – har i SR liknat situationen vid kapprustning: När gängkriminella tar hjälp av high tech-konsulter måste polisen också fortlöpande få bättre verktyg."---

Det senaste decenniet har antalet skjutningar och sprängdåd ökat dramatiskt. Polisen uppger att man tack vare informationen från Encrochat har kunnat förhindra flera planerade grova brott – som mord och kidnappningar. Äntligen, måste man säga.

Nu måste regeringen dra lärdom av fallet Encrochat och fortlöpande vässa polisens verktyg i teknikkriget med gängen."

https://www.expressen.se/ledare/antligen-far-polisen-en-chans-att-knacka-gangen/

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Tack vare hemlig dataavläsning bågnar häktena av gängkriminella. Men polisen måste få fler verktyg för att kunna förhindra brott.
Jimmy.L
2021-02-12, 11:55
#223

#218: Här är utdragen från chattarna där advokaterna Ekrem Güngör och Amir Amdouni anklagas ha läckt hemlig information till Vårbynätverket.

Utdragen ingår i förundersökningen om dödsskjutningen vid Kungens kurva – ett fall där Amdouni fick lämna sitt försvarsuppdrag.

https://www.expressen.se/nyheter/krim/utdragen-visar-advokaternas-chattar-med-varbynatverket/?referrer=todays-news

Här är utdragen från chattarna där advokaterna Ekrem Güngör och Amir Amdouni anklagas ha läckt hemlig information till Vårbynätverket. Utdragen ingår i förundersökningen om dödsskjutningen vid Kungens kurva – ett fall där Amdouni fick lämna sitt försvarsuppdrag.
Jimmy.L
2021-02-13, 08:39
#224

Den kommande mordrättegången mot flera gängkriminella i Norrköping flyttas av säkerhetsskäl till Linköping.
"Norrköpings tingsrätt har gamla lokaler och den sal för häktade vi har rymmer inte så många som vi har häktade i det här målet", säger Elisabeth Lager, chef för Norrköpings tingsrätt.

Den 4 mars lämnar åklagaren troligen in åtal mot flera personer som bland annat misstänks för mord på två män utanför en nattklubb i Norrköping i december 2019 och för mordet på en man utanför en snabbmatsrestaurang på Ingelsta i Norrköping i april förra året. Just nu är sex män häktade, som alla har koppling till kriminella gäng.

https://sverigesradio.se/artikel/mordrattegang-mot-gangkriminella-flyttas

Den kommande mordrättegången mot flera gängkriminella i Norrköping flyttas av säkerhetsskäl till Linköping. "Norrköpings tingsrätt har gamla lokaler och ...
Jimmy.L
2021-02-13, 13:51
#225

En endast 13 år gammal pojke utnyttjades som springpojke åt gängkriminella som kontrollerar knarkhandeln i Malmö. Ett års fängelse blev påföljden för utnyttjandet. Pojkens familj har på grund av hotbild tvingats lämna Malmö och leva under skyddad identitet på annan ort.

https://samnytt.se/13-aring-tvingades-hoppa-av-skolan-transporterade-knark-at-kriminella-i-kalsongerna/

En endast 13 år gammal pojke utnyttjades som springpojke åt gängkriminella som kontrollerar knarkhandeln i Malmö. Ett års fängelse blev påföljden för utnyttjandet. Pojkens familj har på grund av hotbild tvingats lämna Malmö och leva under skyddad identitet på annan ort. Brotten uppdagades efter att pojken missat stora delar av sin skolgång och mamman kontaktades. […]
Jimmy.L
2021-02-18, 20:11
#226

En polisinsats mot en blodig gängkonflikt i västra Stockholm har avslutats. Resultatet är 19 häktade och 24 beslagtagna vapen.

Insatsen, Operation Portia, inleddes förra sommaren efter att en konflikt mellan gäng i Järvaområdet resulterat i flera mord. Den avslutades 14 februari och på torsdagen fick inrikesminister Mikael Damberg en slutrapport.

https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/polisinsats-mot-gaeng-gav-19-haektade.yOanoSD7k

En polisinsats mot en blodig gängkonflikt i västra Stockholm har avslutats. Resultatet är 19 häktade och 24 beslagtagna vapen.
Jimmy.L
2021-02-19, 12:15
#227

Ett misstänkt buggningsförsök avslöjades i veckan i Södertörns tingsrätt.

En väska med en mobil som spelade in den hemliga förhandlingen hittades när en gängkriminell skulle omhäktas inför stängda dörrar i tingsrätten.

https://www.expressen.se/nyheter/krim/misstankt-buggningsforsok-avslojat-i-gangmal-i-tingsratt/?referrer=todays-news

Ett misstänkt buggningsförsök avslöjades i veckan i Södertörns tingsrätt. En väska med en mobil som spelade in den hemliga förhandlingen hittades när en gängkriminell skulle omhäktas inför stängda dörrar i tingsrätten.
Jimmy.L
2021-02-20, 06:52
#228

En ny metod ska hindra unga i Falkenbergs kommun att gå med i kriminella gäng.

– Ju tidigare man gör en insats mot de här ungarna som börjar glida ju bättre är det, säger kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S).

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/sa-ska-falkenbergs-kommun-stoppa-kriminellas-rekrytering-av-barn

En ny metod ska hindra unga i Falkenbergs kommun att gå med i kriminella gäng. – Ju tidigare man gör en insats mot de här ungarna som börjar glida ju bättre är det, säger kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S).
Göstage
2021-02-20, 07:44
#229

#228 Kriminella gäng i Falkenberg - undrar vem där som trodde på en sådan utveckling för något decennium sedan? 🤔

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2021-02-20, 07:49
#230

#229: Ja du…

Göstage
2021-02-20, 13:21
#231

Gäng i Biskopsgården klottrar hotfullt budskap på vägg. (Fast de gör det "med vänlig hälsning"…)

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

”Vittna inte... MVH Norra Shoot to kill”. Det budskapet har i veckan klottrats på en fasad i Biskopsgården, rapporterar GP.
 • Redigerat 2021-02-20, 13:22 av Göstage
Jimmy.L
2021-02-22, 13:06
#232

Fyra personer har dömts till fleråriga straff för inblandning i ett mordförsök i Viksjö i våras. Detta efter att en 16-årig pojke skjutit en man vid en busshållplats.

https://www.mitti.se/nyheter/16-arig-barnsoldat-domd-for-mordforsok/repubv!hiybwwTBgbtpwG8oEJopRQ/

Ytterligare tre män får fängelse
Jimmy.L
2021-02-22, 21:00
#233

Tre män i 30-årsåldern åtalas vid Linköpings tingsrätt för försök till grov utpressning. En av de åtalade ska, enligt nyhetsbyrån Siren, vara en ledarfigur i Bandidos supportergrupp X-team.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/gangledare-forsokte-utpressa-butiksagare-i-linkoping

Tre män i 30-årsåldern åtalas vid Linköpings tingsrätt för försök till grov utpressning. En av de åtalade ska, enligt nyhetsbyrån Siren, vara en ledarfigur i Bandidos supportergrupp X-team.
Jimmy.L
2021-02-24, 08:04
#234

Enligt polisen finns minst 59 platser i länet där droger säljs relativt öppet.
P4 Stockholms sammanställning visar att mer än hälften, sex av tio, dödsskjutningar sker just i de områden där polisen vet att narkotika brukar säljas.

https://sverigesradio.se/artikel/sex-av-tio-dodsskjutningar-kopplas-till-oppen-droghandel

Enligt polisen finns minst 59 platser i länet där droger säljs relativt öppet. P4 Stockholms sammanställning visar att mer än hälften, sex av tio, dödsskjutningar ...
Jimmy.L
2021-02-24, 08:13
#235

Händelsen fick stor uppmärksamhet i augusti i samband med det uppblossade gängkriget i Göteborg. En kvinnlig lärare drogs då in i en bil och misshandlades.

Läraren var Neda, som egentligen heter något annat. Hon såg ett par killar med vapen på skolgården i Lövgärdet och hotades sedan grovt för att vara tyst.

https://sverigesradio.se/artikel/lararen-neda-skulle-tystas-drogs-in-i-bil-och-misshandlades?fbclid=IwAR3VUw9vygZnfL56bi8qPnoVoLMF_2d3MzS_fGY_EwbZYwDGJWOjlDuX-AY

Händelsen fick stor uppmärksamhet i augusti i samband med det uppblossade gängkriget i Göteborg. En kvinnlig lärare drogs då in i en bil och misshandlades. Läraren ...
Göstage
2021-02-25, 10:34
#236

#235 Fler som utsatts för hot för att tiga.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Många utredningar läggs ner för att vittnen och brottsoffer inte vågar samarbeta efter att de utsatts för hot och våld. Av 30 poliser som svarat ...
Jimmy.L
2021-02-25, 17:59
#237

I oktober förra året blev en man i 25-årsåldern skjuten till döds i samma stund han skulle kliva på en buss i Valsta i Märsta.

Polisen väljer nu att släppa ett videoklipp från en övervakningskamera.

– Det är ett hänsynslöst brott. Vi är intresserade av alla iakttagelser som kan ha gjorts från allmänheten, säger Fredrik Heidenberg, utredare vid polisen Stockholm Nord.

https://www.expressen.se/nyheter/filmen-mordaren-gar-till-attack-utanfor-bussen/?referrer=todays-news

I oktober förra året blev en man i 25-årsåldern skjuten till döds i samma stund han skulle kliva på en buss i Valsta i Märsta.
Jimmy.L
2021-02-25, 19:14
#238

Förra året tog polisen filmer i beslag som ansågs visa hur en 30-årig misstänkt gängledare i Malmö hanterade kriminella kontanter med en elektrisk sedelräknare.

Nu får han ännu mer pengar att räkna.

Justitiekanslern ger mannen 170 000 kronor i ersättning för tio månader i häkte under 2019 – för ett brott som bara gav dagsböter.

https://www.expressen.se/kvallsposten/kand-gangkriminell-far-170-000-kronor/?referrer=todays-news

Polisen tog filmer i beslag som visade hur en 30-årig misstänkt gängledare i Malmö hanterade en elektrisk sedelräknare. Nu får han mer pengar att räkna.
Göstage
2021-02-25, 19:55
#239

#238 Staten ser till de sina så att de inte lider någon nöd.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2021-03-01, 07:21
#240

Polisen är på väg att lösa tre mord på gängkriminella i Norrköping, inom kort väcks åtal mot sex personer.
Det sker, mycket tack vare att fransk polis under förra våren, knäckte krypteringen i Encrochat – ett populärt chattverktyg bland Europas kriminella. I Norrköping handlar det om rena beställningsmord som polisen kunnat ta del av.

https://sverigesradio.se/artikel/sex-gangkriminella-atalas-efter-dodsskjutningar-i-norrkoping

Polisen är på väg att lösa tre mord på gängkriminella i Norrköping, inom kort väcks åtal mot sex personer. Det sker, mycket tack vare att fransk polis ...
Göstage
2021-03-02, 10:25
#241

Misstankar om att sprängmedel påträffad hos stort kriminellt nätverk med bas i Uppsala var avsett för attentat mot polisen.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Idag åtalas 58 personer för bland annat grovt narkotika- och vapenbrott.
Jimmy.L
2021-03-02, 11:36
#242

#241: Otäckt 😦

Göstage
2021-03-02, 11:39
#243

#242 Ja, det kunde ha slutat hur illa som helst…🤔

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2021-03-02, 11:57
#244

#243: Visar ju hur långt dom är beredda att gå.

Göstage
2021-03-02, 11:58
#245

#244 Bara att hoppas att inte fler gäng har liknande planer, men inget är tyvärr omöjligt numera.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2021-03-02, 12:02
#246

#245: Ja det är en risk.

Göstage
2021-03-03, 10:11
#247

Mer om Märstavrättningen.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

En pojke i övre tonåren åtalades nyligen för att ha lurat in en man i en mordfälla. Nu har han själv skjutits till döds. Han hittades avrättad med flera skott i huvudet i Märsta, enligt uppgifter till Aftonbladet.
Göstage
2021-03-03, 11:07
#248

Gängen har börjat kontrollera bilar igen i Göteborg. Fast tidigare var det i Angered, nu har man börjat i de västra stadsdelarna.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

I slutet av februari blev ytterligare en person i Frölunda kontrollerad av kriminella. Personens blev stannad av en liten svart bil i närheten av Frölunda kulturhus, berättar Dan Windt, lokalpolischef i Göteborg Syd.
 • Redigerat 2021-03-03, 11:08 av Göstage
Jimmy.L
2021-03-03, 11:25
#249

#248: Nu får regeringen allt göra något åt detta och skärpa lagarna.

Göstage
2021-03-03, 11:31
#250

#249 Vi får nog flytta fram blicken till efter valet för att det skall ske någon radikalt- jag utgår då från att det här gänget sjunger på sista versen vid makten.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2021-03-03, 12:55
#251

En 17-årig pojke sköts till döds i Märsta i måndags.

Polisen beskriver honom ”springpojke” till ett kriminellt nätverk – enligt uppgifter till Expressen handlar det om Östberganätverket.

Pojken var åtalad för medhjälp till mord och rättegången skulle börjat nästa vecka, men nu läggs förundersökningen ned.

https://www.expressen.se/nyheter/krim/pojke-dodad-kopplas-till-ostberganatverket/?referrer=todays-news

En 17-årig pojke sköts till döds i Märsta i måndags. Polisen beskriver honom ”springpojke” till ett kriminellt nätverk – enligt uppgifter till Expressen handlar det om Östberganätverket. Pojken var åtalad för medhjälp till mord och rättegången skulle börjat nästa vecka, men nu läggs förundersökningen ned.
Jimmy.L
2021-03-05, 14:41
#252

I samband med att polisen gjorde en husrannsakan i en lägenhet i södra Stockholm försökte en farmor till en misstänkt man gömma undan sprängdeg i sin bh. ”Jag trodde det var leklera”, var hennes försvar.

https://www.mitti.se/nyheter/farmor-gomde-sprangdeg-i-bhn-doms-till-fangelse/repuce!UTLpKljQez2maM58uFzHVQ/

”Kunde ge allvarliga materiella skador”
Göstage
2021-03-05, 15:17
#253

#252 Bomber i BH:n vid den åldern - rätt vågat! 😁

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2021-03-05, 15:18
#254

#253: 😁😁

Jimmy.L
2021-03-07, 11:02
#255

Efter flera blodiga gängdåd i Järva, Stockholm, har mellan tio och 20 familjer fått hjälp av polis och socialtjänst att flytta från området för stoppa barnens kriminella bana.

-En del familjer har tagit sin son och åkt utomlands, säger poliskommissarie Stephan Kiernan om situationen det senaste halvåret.

https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/polisen-familjer-flyr-bort-fran-gangvaldet

SVT:s nyhetstjänst med nyheter från hela Sverige och världen inom kultur, sport, opinion och väder.
Göstage
2021-03-07, 11:25
#256

#241 ff En enskild polis uppges ha varit målet för en bomb som beslagtogs vid det stora vapentillslaget i Uppsala.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Polisen misstänker att måltavlan för den kraftfulla bomb som beslagtogs i Fålhagen var tänkt att användas mot en enskild polis som tjänstgjorde under Operation Rimfrost i Uppsala. Ett stökigt ingripande mot en grovt kriminell månaden före beslaget tros vara motivet.
Draknästets_Reptiler
2021-03-07, 12:57
#257

#255: Sen är det ju frågan om det funkar i längden. barnen kan ju ändå fortsätta sin kriminella bana, fast det blir mer utspritt bara.

Göstage
2021-03-09, 15:36
#258

Ännu en framgång för internationell polis som förhoppningsvis även den kan komma vår polis till fromma i kampen mot de gängkriminella.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Internationell polis har lyckats knäcka de kriminellas chatt SKY ECC. Det uppger den belgiska tidningen Het Laatste Nieuws. Belgisk polis har redan genomfört omkring 200 tillslag tack vare detta.
 • Redigerat 2021-03-09, 15:37 av Göstage
Jimmy.L
2021-03-10, 08:13
#259

Efter dubbelmordet i Vivalla 2018 kom löftet från Örebro kommun: Krafttag för att minska gängkriminalitet och det dödliga skjutvåldet. Men i och med dödsskjutningen i Markbacken nyligen har tre personer skjutits till döds i kommunen inom loppet av knappt ett år.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/ny-strategi-ska-hjalpa-orebro-att-arbeta-mot-gangen-och-valdet

Efter dubbelmordet i Vivalla 2018 kom löftet från Örebro kommun: Krafttag för att minska gängkriminalitet och det dödliga skjutvåldet. Men i och med dödsskjutningen i Markbacken nyligen har tre personer skjutits till döds i kommunen inom loppet av knappt ett år.
Jimmy.L
2021-03-16, 06:24
#260

Pandemin innebär stora förändringar för Årepolisens arbete: norsk gränsbevakning och färre ingripanden, men också grovt kriminella gäng från södra Sverige som dykt upp.
"Det är personer mellan 20 och 30 år med koppling till grova narkotikabrott, våld och vapen", säger polisen Andreas Zehlander till Ekot.
Mycket tyder på att gängen är i Åre på semester - pandemin gör det svårt att resa utomlands.

https://sverigesradio.se/artikel/polisen-grovt-kriminella-gang-i-are

Pandemin innebär stora förändringar för Årepolisens arbete: norsk gränsbevakning och färre ingripanden, men också grovt kriminella gäng från södra Sverige ...
Göstage
2021-03-16, 07:23
#261

Stort stöd i riksdagen för att polisen skall få befogenheter att kroppsvisitera personer yngre än 15 år i jakten på vapen och narkotika.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Förslaget att poliser ska få utökade möjligheter att kroppsvisitera barn under 15 år i jakt på vapen har stort stöd i riksdagen. "Det här ska göras ...
 • Redigerat 2021-03-16, 07:23 av Göstage
Draknästets_Reptiler
2021-03-16, 08:41
#262

#261: Tycker det är helt ok. Hoppas att de skall sänka åldern för straffmyndighet också. Är man gammal nog att begå brott, då är man gammal nog att ta konsekvenserna också.

Jimmy.L
2021-03-17, 07:36
#263

Allt börjar med en obetald skuld. En skuld som leder till att en 28-årig man blir beskjuten. Skotten blir starten för flera grova våldshandlingar i Gävleområdet under förra året. Så här hänger det ihop enligt åtalet.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/det-har-lag-bakom-skotten-i-gavle

Allt börjar med en obetald skuld. En skuld som leder till att en 28-årig man blir beskjuten. Skotten blir starten för flera grova våldshandlingar i Gävleområdet under förra året. Så här hänger det ihop enligt åtalet.
Göstage
2021-03-18, 10:42
#264

Norsk polis befarar att internationella kriminella nätverk försöker rekrytera unga norrmän. Grete Lien Metlid, enhetschef i Oslo politidistrikt:

"De kriminelle nettverkene kommer fra både våre naboland og lenger ned på kontinentet, ifølge politilederen. Hun ønsker ikke å peke ut noen land eller områder spesielt, men sier de samarbeider med politi på tvers av landegrensene."---

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Sårbare unge nordmenn kan havne i klørne til internasjonale kriminelle nettverk. Det er en av konklusjonene i en trusselvurdering fra Politidirektoratet.
Jimmy.L
2021-03-20, 19:10
#265

En 17-åring flydde från ett behandlingshem i fredagskväll.

Rymlingen har varit misstänkt för mordförsök, bombningar och andra brott inom ramen för gängkriminalitet.

En bil väntade på honom vid flykten.

https://www.expressen.se/nyheter/17-aring-flydde-har-bakgrund-fran-gangkriminalitet-/?referrer=todays-news

En 17-åring flydde från ett behandlingshem i fredagskväll. Rymlingen har varit misstänkt för mordförsök, bombningar och andra brott inom ramen för gängkriminalitet. En bil väntade på honom vid flykten.
Göstage
2021-03-21, 03:54
#266

#265 Sverige håller öppet hus.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Göstage
2021-03-21, 03:55
#267

Svenska regeringspolitiker är fina i kanten vad gäller teknisk övervakning av kriminella men stoltserar gärna med resultatet av det andra åstadkommit. Anna Dahlberg på Expressens ledarsida:

"Encrochat-avslöjandet är utan tvekan den största framgången någonsin mot gängbrottsligheten i Sverige. Men talande nog hade polisoperationen inte varit möjlig på svensk mark, påpekar åklagaren Daniel Larson på Twitter."

"Vår egen lag om hemlig dataavläsning (HDA) förutsätter nämligen att personen som ska avlyssnas är skäligen misstänkt för ett allvarligt brott. Att, som fransk polis, följa konversationer mellan kriminella i realtid utan några begränsningar, vore otänkbart i Sverige.

Sverige skördar med andra ord frukterna av polismetoder som vi själva tycker är oacceptabla. Visserligen öppnar Mikael Damberg dörren på glänt för att även svensk polis ska få tillgång till fler hemliga tvångsmedel, men tills vidare får Sverige vara tacksamt för att Frankrike har gjort det smutsiga jobbet åt oss. Encrochat-avslöjandet är utan tvekan den största framgången någonsin mot gängbrottsligheten i Sverige. Men talande nog hade polisoperationen inte varit möjlig på svensk mark, påpekar åklagaren Daniel Larson på Twitter."---

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Det är Kongos barn som bryter våra mineraler, fransk polis som avlyssnar våra gängkriminella och Turkiet som håller migranterna borta från våra gränser.
Jimmy.L
2021-03-22, 06:42
#268

Det blir Göteborgs största gängrättegång någonsin.

På måndagen väntas åtal mot ett 15-tal personer efter mordet i Gamlestaden förra året.

Nu berättar mordoffrets pappa för första gången om hämnd, gängkriget han hamnat i centrum av och sorgen efter sonen.

– Det här måste få ett stopp, säger pappan.

https://www.expressen.se/gt/krim/hans-son-mordades-i--gangkriget-var-arg/?referrer=todays-news

Den största gängrättegång någonsin väntar i Göteborgs tingsrätt. Nu berättar pappan till mordoffret om sorg, hämd och gängkonflikten.
Jimmy.L
2021-03-23, 06:29
#269

I dag väcks åtal i det stora ”Encromålet” vid Södertörns tingsrätt. Efter att fransk polis lyckades infiltrera kommunikationsnätverket Encrochat är nu över 30 personer misstänkta för förberedelse till mord, grova narkotika- och vapenbrott samt den uppmärksammade kidnappningen av en rapartist.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/huddingepolisen-om-atalet-mot-varbynatverket

I dag väcks åtal i det stora ”Encromålet” vid Södertörns tingsrätt. Efter att fransk polis lyckades infiltrera kommunikationsnätverket Encrochat är nu över 30 personer misstänkta för förberedelse till mord, grova narkotika- och vapenbrott samt den uppmärksammade kidnappningen av en rapartist.
Göstage
2021-03-23, 08:24
#270

Damberg skryter, men det är fransk polis vi har att tacka för framgångarna i kriget mot de gängkriminella, påpekar åklagaren Daniel Larson på Expressen debatt.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Fransk polis har gjort mer för att knäcka de svenska gängen än regeringen. Det är en pinsam verklighet, så pinsam att Mikael Damberg måste ta till missledande information för att dölja den, skriver åklagaren Daniel Larson.
Jimmy.L
2021-03-23, 08:29
#271

#270: Precis han försöker ta billiga poäng.

Göstage
2021-03-23, 11:56
#272

#270 ff Advokatskrået strider febrilt mot att Encrochat används mot deras klienter. Skulle inte förvåna ett dugg om de får stöd i högsta instans. Vi lever ju i bakväntland, där allt går an...

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Svensk polis utreder hundratals personer för brott med bevisning från den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat. Men bevisningen, som fransk polis ...
 • Redigerat 2021-03-23, 12:00 av Göstage
Jimmy.L
2021-03-23, 13:47
#273

Totalt 30 personer misstänks för inblandning i den hittills största gängbrottsutredningen i Stockholm.

Bland dem finns en tidigare fotbollstalang som tros ha haft en central roll i flera av åtalspunkterna.

Bland annat prutade han ner prissumman på ett beställningsmord – från 1,5 miljoner till 1 miljon kronor.

Upprinnelsen till mordförsöket kommer ur en långvarig konflikt mellan två rivaliserande nätverk, där våldet eskalerade efter en skjutning med dödlig utgång 2017.

Efter skjutningen skapades en omfattande brottsplan, som gick ut på att mörda ledaren för det rivaliserad nätverket, konstaterar kammaråklagare Anna Stråth.

– Planen var att skjuta ihjäl honom i april 2020 i Västerås. Bara tillfälliga omständigheter gör att personen inte mördas. När mordförsöket misslyckas sluts ett avtal där en annan person får i uppdrag att mörda den rivaliserande ledaren i utbyte mot en miljon kronor.

Fotbollsspelaren misstänks även ha varit den som involverade Yasin i planerna att kidnappa den kände rappartisten.

”Tillsammans bestämmer de när det ska ske och hur de ska gå tillväga” konstaterar åklagaren i sin sammanfattning.

Planen var att Yasin och kidnappningsoffret samtidigt skulle vara inbokade i en musikstudio i centrala Stockholm, och enligt åklagaren ska Yasin då ha lånat en Encrotelefon för att kunna kommunicera med ex-landslagsspelaren på ett säkert sätt.

Den tidigare fotbollsspelaren ska då enligt åklagaren, som hänvisar till det inhämtade materialet, ha kontaktat en annan man för att säkerställa att de hade en lägenhet och ”redskap” redo för brottet.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/JJ7nKj/gangrival-skulle-mordas-for-15-miljoner--fotbollstalang-prutade-ner

Totalt 30 personer misstänks för inblandning i den hittills största gängbrottsutredningen i Stockholm. Bland dem finns en tidigare fotbollstalang som tros ha haft en central roll i flera av åtalspunkterna. Bland annat prutade han ner prissumman på ett beställningsmord – från 1,5 miljoner till 1 miljon kronor.
Göstage
2021-03-23, 13:50
#274

#272 Att Cantwell skulle komma rännande och ställa sig långt fram i kön med åsikter om Encrochat var helt väntat.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Är encrochat-bevisningen ens laglig? I ett yrkande till domstol för två advokater ett resonemang som kan ställa till stora problem för polis och åklagare.
Jimmy.L
2021-03-23, 14:00
#275

#274: Alltid synd om kriminella…..

Jimmy.L
2021-03-24, 07:16
#276

Mitt i en av Stockholms största gängåtal någonsin står en 67-årig kvinna.

Enligt åtalet har hon förvarat flera automatvapen och handgranater åt gänget i sitt hem.

”Kärringen är tillgänglig”, skriver en av de åtalade i Encrochat.

Hon åtalas för bland annat synnerligen grovt vapenbrott.

https://www.expressen.se/nyheter/67-arig-kvinna-gomde-vapen-och-handgranater/?referrer=todays-news

Mitt i en av Stockholms största gängåtal någonsin står en 67-årig kvinna. Enligt åtalet har hon förvarat flera automatvapen och handgranater åt gänget i sitt hem. ”Kärringen är tillgänglig”, skriver en av de åtalade i Encrochat. Hon åtalas för bland annat synnerligen grovt vapenbrott.
Draknästets_Reptiler
2021-03-24, 08:18
#277

Detta kommer bara fortsätta och utökas om ingenting görs snarast.

Göstage
2021-03-24, 13:47
#278

#272 #274 Tingsrätten i Göteborg godtar Encrochat som bevisunderlag i pågående gängrättegång. Ett bakslag för advokaterna och Cantwell.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Den stora gängrättegången efter mordet i Gamlestan i maj förra året börjar på fredag. 15 personer ställs inför rätta. På onsdagen meddelade Göteborgs tingsrätt att avslå två advokaters begäran om om avvisning av åklagarens bevisning avseende Encrochattar.
 • Redigerat 2021-03-24, 13:48 av Göstage
Jimmy.L
2021-03-24, 13:51
#279

#278: Bra!

Göstage
2021-03-24, 13:53
#280

#279 Ja, en seger för förnuftet! Men det lär väl dras ända upp i högsta instans ändå.🤷‍♂️

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2021-03-24, 20:45
#281

Vårbynätverkets ledare ”Mujaheed” misstänks ha styrt kriminella i flera Stockholmsförorter – från sin våning i Spanien.

I fjol flyttade den frånskilde småbarnspappan till Madrid och chattar visar att planen var att bygga upp en ny bas för nätverket.

Han har inte deklarerat en krona på flera år – men ändå rört sig med flera miljoner i kontanter, enligt polisen.

Det var vid lunchtid den 11 september 2020 som den 32-årige svensken kom tillbaka till sitt lägenhetshus i Madrid med en matkasse i handen. När han gick in genom porten blev han svärmad av civilklädda poliser.

Han greps på plats – utpekad som ledare för det kriminella Vårbynätverket. Den internationella efterlysningen som Sverige utfärdat stämplade honom som misstänkt för en lång rad grova brott. Bland dem: Mordplaner, sprängdåd, kidnappning, synnerligen grova narkotika- och vapenbrott.

Enligt polisen har 32-åringen, som är uppvuxen i Vårby, varit obestridd ledare för Vårbynätverket i ett decennium.

https://www.expressen.se/nyheter/krim/mujaheed-avslojad-styrde-ganget-fran-vaning-i-spanien/?referrer=todays-news

”Mujaheed” avslöjad – styrde Vårbynätverket från våning i Spanien, enligt åtalet
Jimmy.L
2021-03-25, 06:38
#282

Dubbelmord utanför en nattklubb, sprängning i ett bostadshus och mordet utanför en snabbmatsrestaurang. Ledargestalter inom den kriminella grupperingen No Surrender var måltavlor för det dödliga våldet i Norrköping. Idag väcks åtal mot sex misstänkta.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/gangmorden-i-norrkoping-detta-har-hant

Dubbelmord utanför en nattklubb, sprängning i ett bostadshus och mordet utanför en snabbmatsrestaurang. Ledargestalter inom den kriminella grupperingen No Surrender var måltavlor för det dödliga våldet i Norrköping. Idag väcks åtal mot sex misstänkta.
Jimmy.L
2021-03-25, 07:40
#283

En 16-åring i Eskilstuna tros ha skjutits till döds av en jämnårig.

En konflikt om narkotikamarknaden tros vara anledningen – men samma dag skedde också en misshandel mot den misstänkte mördarens syskon.

– Konflikthanteringen har förändrats. Man använder mycket grövre våld i dag, säger Thomas Karlsson, chef för utredningssektionen i polisområde Södermanland.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/PR0jVe/16-aring-skots-ihjal--misstankte-mordaren-fick-skjuts-av-sin-mamma-ti

En 16-åring i Eskilstuna tros ha skjutits till döds av en jämnårig. En konflikt om narkotikamarknaden tros vara anledningen – men samma dag skedde också en misshandel mot den misstänkte mördarens syskon. – Konflikthanteringen har förändrats. Man använder mycket grövre våld i dag, säger Thomas Karlsson, chef för utredningssektionen i polisområde Södermanland.
Göstage
2021-03-26, 06:44
#284

Rikspolischefen Anders Thornberg ser hoppfullt på möjligheten att luckra upp gängen efter de genombrott man gjort på senare tid kring knarkhandeln. Han sticker inte under stol med att Encrochat varit starkt bidragande till det.

Samtidigt söker sig de kriminella till andra kommunikationssystem, men polisens avlyssningsverktyg förbättras också, så han säger att de kriminella inte kommer att kunna känna sig säkra på att inte vara avlyssnade.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Skjutningarna i Sverige sjunker brant sedan toppskiket i några av landets mest våldsamma kriminella nätverk åkt fast. I ledarnas frånvaro har det uppstått ett maktvakuum i gängmiljöerna. – Här har samhället en unik möjlighet att komma in, säger rikspolischef Anders Thornberg.
 • Redigerat 2021-03-26, 06:44 av Göstage
Jimmy.L
2021-03-26, 06:57
#285

#283: Den 17-årige pojke som åtalats för mordet i Nyfors i Eskilstuna förra året frikänns från brottsmisstankarna.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/domen-om-tonarsmordet-i-nyfors

Den 17-årige pojke som åtalats för mordet i Nyfors i Eskilstuna förra året frikänns från brottsmisstankarna. 
Jimmy.L
2021-03-26, 13:36
#286

Igår åtalades sex män för inblandning i dubbelmordet utanför en nattklubb och Ingelstamordet. Lars-Inge Olsson, polisutredare vid grova brott i Norrköping, har fått en unik inblick i de kriminellas vardag – tack vare att de misstänkta använt Encrochat.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/polisutredaren-en-rahet-jag-inte-ar-van-att-se

Igår åtalades sex män för inblandning i dubbelmordet utanför en nattklubb och Ingelstamordet. Lars-Inge Olsson, polisutredare vid grova brott i Norrköping, har fått en unik inblick i de kriminellas vardag – tack vare att de misstänkta använt Encrochat.
Jimmy.L
2021-03-26, 18:59
#287

Delvis för att störa den gängkriminella miljön genomförde polisen och Kronofogden en insats i Gottsunda under torsdagskvällen. Elva utpekade adresser och en mängd fordon kontrollerades.

Men ingen greps misstänkt för brott.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/stor-polisinsats-i-gottsunda-slog-till-mot-elva-adresser

Delvis för att störa den gängkriminella miljön genomförde polisen och Kronofogden en insats i Gottsunda under torsdagskvällen. Elva utpekade adresser och en mängd fordon kontrollerades. Men ingen greps misstänkt för brott.
Jimmy.L
2021-03-26, 19:10
#288

Den som får strängast straff döms till fängelse i tre år och nio månader, de övriga fyra till sluten ungdomsvård av olika längd. Bara en av de fem var vid tillfället över 18 år.

Det var i början på oktober förra året som en sprängladdning, troligen en så kallad termosbomb, detonerade på en adress i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg. Polisen hittade också en annan laddning i närheten som inte hade detonerat.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/fem-unga-doms-for-sprangdad-pa-hisingen

Den som får strängast straff döms till fängelse i tre år och nio månader, de övriga fyra till sluten ungdomsvård av olika längd. Bara en av de fem var vid tillfället över 18 år.
Jimmy.L
2021-03-26, 19:12
#289

På en lekplats i Hyllie fick en man en revolver tryckt i munnen och krävdes på en halv miljon. Nu står tre män i Malmö åtalade för grovt rån och försök till grov utpressning.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/tre-atalas-for-grovt-utpressningsforsok

På en lekplats i Hyllie fick en man en revolver tryckt i munnen och krävdes på en halv miljon. Nu står tre män i Malmö åtalade för grovt rån och försök till grov utpressning.
Göstage
2021-03-29, 08:48
#290

Även om polisen efter genombrott mot gängen med hjälp av ny teknik är optimistiska så kvarstår dock en rekryteringsbas som växer snabbare än tillförseln av resurser till polisen, skriver Ledarsidorna.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Uppmärksamheten för de allt fler rättegångarna mot de kriminella ungdomsgängen, som påfallande ofta har utrikes bakgrund, är en sak. Mindre uppmärksamhet har själva orsakssambanden och rekryterings...
Göstage
2021-03-29, 08:50
#291

Om SD/M/KD:s kriminalpolitik kom att genomföras skulle det innebära den största förändring inom kriminalpolitiken de senaste femtio åren, enligt en färsk rapport.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

STOCKHOLM Enligt en ny rapport från Oikos delar KD, M och SD en samsyn inom kriminalpolitiken med exempelvis avskaffande av straffrabatter och ökade befogenheter till polisen. Om partierna kommer t...
Jimmy.L
2021-03-29, 09:03
#292

#291: Toppen.

Jimmy.L
2021-03-30, 20:37
#293

En dubblering av gängtjejerna. Dessutom inte längre enbart passiva flickvänner som utnyttjas – i dag ser polisen en aktiv gärningsperson:

– De kan ha ledande positioner i brottsupplägg och representera nätverket vid resor, säger Magnus Mowitz, tf chef underrättelsesektionen, Polisregion Stockholm.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fordubbling-av-tjejer-i-kriminella-gang

En dubblering av gängtjejerna. Dessutom inte längre enbart passiva flickvänner som utnyttjas – i dag ser polisen en aktiv gärningsperson: – De kan ha ledande positioner i brottsupplägg och representera nätverket vid resor, säger Magnus Mowitz, tf chef underrättelsesektionen, Polisregion Stockholm.
Jimmy.L
2021-03-30, 20:38
#294

#293: Gängexperten och forskaren Amir Rostami ser i dag tjejer som en självklar del av kriminella nätverk. Han anser att polis och andra myndigheter generellt varit för dåliga på att upptäcka dem.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskare-risk-for-okning-nar-gangtjejer-flyger-under-radarn

Gängexperten och forskaren Amir Rostami ser i dag tjejer som en självklar del av kriminella nätverk. Han anser att polis och andra myndigheter generellt varit för dåliga på att upptäcka dem.
Jimmy.L
2021-03-31, 06:45
#295

Med hjälp av information från den krypterade mobiltjänsten encrochat kunde polisen i mars förra året förhindra en skjutning mot en krog i centrala Örebro och även förhindra att en eller flera personer mördades.
Men trots att polisen kände till konkreta mordplaner mot ledargestalter i det kriminella nätverket No Surrender så informerades inte personerna direkt.

https://sverigesradio.se/artikel/stoppade-mordplaner-i-orebro-informerade-inte-maltavlor

Med hjälp av information från den krypterade mobiltjänsten encrochat kunde polisen i mars förra året förhindra en skjutning mot en krog i centrala Örebro ...
Göstage
2021-03-31, 06:51
#296

#295 Kanske är det fel på mig, men jag känner mig inte särskilt upprörd på de kriminellas vägnar. Medlemskap i kriminella gäng bör innebära det samma som "skyll dig själv"- polisen skall inte behöva vara beskyddare för dem.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2021-03-31, 06:59
#297

#296: Håller med dig.

Göstage
2021-03-31, 07:04
#298

Ytterligare en aspekt är ju att polisens varningar skulle kunna trappa upp konflikterna. Säger man till en gängmedlem i gäng A att någon är ute efter honom så ökar antagligen risken att hans gäng i sin tur går till angrepp på sina motståndare.

Stolt medis på Kust & hav iFokus samt stöttar självklart Debatt iFokus.

Jimmy.L
2021-03-31, 11:02
#299

Tack vare polisens insyn i den krypterade tjänsten Encrochat kunde myndigheterna lägga ett pussel som kopplade knarklasten till några av de största namnen inom svensk organiserad brottslighet.

På onsdagen väcks åtal i Södertälje tingsrätt. Sex personer åtalas för inblandning i smuggling och försäljning av stora mängder narkotika.

– Enbart de tre huvudmisstänkta åtalas för sammanlagt 26 olika brott där stora partier av framför allt kokain och cannabis har smugglats in i Sverige men också inhandlats och sålts vidare inom Sveriges gränser, säger utredningsledare Lars Sandberg på Södertäljepolisen.

Åtal väcks efter ett omfattande utredningsarbete som letts inom ramen för Södertäljeinsatsen ”Tore 3”, med samarbete mellan polisen i Södertälje, Västerås, Stockholm, Uppsala samt spansk polis.

I centrum för för knarkhärvan står en 35-årig man som pekas ut som ledare för Västeråsmaffian. Enligt utredningen var det han som organiserade smugglingen av det beslagtagna haschet från Spanien till Sverige.

Enligt uppgifter till Expressen misstänks mannen ha varit en av Sveriges största knarkgrossister de senaste åren, med ett omfattande smugglingsnätverk på den spanska solkusten

Den som höll kontakt med västeråsaren var Södertäljenätverkets av polisen utpekade ledare Abraham Aho, 29, som även han nu åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott.

https://www.expressen.se/nyheter/krim/gangtoppar-pekas-ut-som-knarkgrossister/?referrer=todays-news

När tullen slog till mot en lastbil i Trelleborg fann man 309 kilo hasch. Knarktransporten kopplas till Västeråsmaffians utpekade ledare – som misstänks ha varit en av Sveriges största grossister de senaste åren. Med hjälp av Encrochat åtalas han nu för synnerligen grovt narkotikabrott. Enligt åtalet var Södertäljenätverkets utpekade ledare Abraham Aho en av Västeråsarens storkunder – även han ställs inför rätta i målet.
Jimmy.L
2021-03-31, 12:45
#300
iFokus är ett nätverk av intressesajter om allt mellan himmel och jord
Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen