Annons:
Etiketterdebattsjukvården
Läst 590 ggr
[Göstage]
10/14/21, 9:58 AM

Sjukvårdssverige- 2

En fortsatt tråd om svensk sjukvård - dock ej om sjukvården och pandemin, som har egna trådar.

iFokus är ett nätverk av intressesajter om allt mellan himmel och jord
  • Redigerat 7/19/23, 7:53 AM av Fornöga
Annons:
[Göstage]
10/14/21, 10:00 AM
#1

Säsonginfluensan har nått Europa.

Helsemyndighetene vet ikke hvor alvorlig årets influensasesong blir, men for første gang har vi en pandemi samtidig. Folk har mindre beskyttelse fra fjoråret.
[Göstage]
10/14/21, 10:12 AM
#2

#1 Den kommande säsonginfluensan kan bli svårare än fjolårets, då pandemirestriktionerna minskade spridningsriskerna. Vaccineringarna startar den 9 november, och till skillnad från i fjol är vaccinlagren mer välfyllda.

Fler inköpta doser än någonsin och strikta prioriteringar ska motverka brist på vaccin mot säsongsinfluensa inför årets säsong.
Draken
10/14/21, 9:44 PM
#3

Vi har fått erbjudande om vaccinet så snart de släpper. Jag har sagt till att jag vill ha det.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

[Jimmy.L]
10/27/21, 6:43 AM
#4

Akuten i Helsingborg befinner sig i kris, enligt en ny rapport från företagshälsovården Previa.

Intervjuer med majoriteten av de anställda utgör underlaget till rapporten som visar på omfattande brister och problem, skriver HD.

https://www.expressen.se/kvallsposten/sjukvarden-larmar-ar-pa-bristningsgransen/?referrer=todays-news

Akuten i Helsingborg befinner sig i kris, enligt en ny rapport från företagshälsovården Previa. Intervjuer med majoriteten av de anställda utgör underlaget till rapporten som visar på omfattande brister och problem, skriver HD.
[Jimmy.L]
11/17/21, 12:54 PM
#5

Livshotande och en risk för allvarliga men – så beskrivs den risk som en person i Broby utsattes för när ambulans två gånger valde att neka transport till sjukhus efter att hen fallit i hemmet.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/brot-ryggen-blev-nekad-ambulans-tva-ganger

Livshotande och en risk för allvarliga men – så beskrivs den risk som en person i Broby utsattes för när ambulans två gånger valde att neka transport till sjukhus efter att hen fallit i hemmet.
[Jimmy.L]
11/23/21, 7:09 AM
#6

Var tredje dag i oktober så var det mer än fullt på SÄS på de somatiska avdelningarna, alltså kroppsliga vården. Jeanette Andersson skulle opereras för bråck den 21. Då var beläggningen 106 procent.

– Det är brist på personal där uppe. Vi måste värna om vår sjukvård. Så här kan vi inte ha det i Sverige.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/patienten-jeanette-som-stressen-pa-sas-valdigt-oroligt

Det var inte första gången Jeanette Andersson opererades. Så när hon dömer ut situationen på Södra Älvsborgs Sjukhus som alldeles för stressig så är det med vetskapen om att den kan vara annorlunda.  – Det var inte den här lugna miljön som jag upplevde förra operationen.
Annons:
[Jimmy.L]
12/13/21, 8:55 AM
#7

Det kommer att bli en tuff jul- och nyårshelg för vårdpersonalen inom vissa avdelningar vid Region Västerbotten.

Det är speciellt kärvt på medicinavdelningen vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå och Skellefteå lasarett – där regionen kommer tvingas minska antalet vårdplatser.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/tufft-vardlage-i-vasterbotten-infor-jul-brist-pa-personal-bekymmersamt

Det kommer att bli en tuff jul- och nyårshelg för vårdpersonalen inom vissa avdelningar vid Region Västerbotten. Det är speciellt kärvt på medicinavdelningen vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå och Skellefteå lasarett – där regionen kommer tvingas minska antalet vårdplatser.
[Jimmy.L]
12/16/21, 10:26 AM
#8

I framtiden kommer du inte att kunna söka vård på sjukhusens akutmottagningar hur som helst. Du behöver en "hänvisningsbiljett", enligt ett förslag i regionen.
https://www.mitti.se/nyheter/forslaget-krav-pa-biljett-for-att-fa-soka-vard-pa-akuten/repulm!7M0FiA4rEfRhaQnVC88z1A/

Stockholmarna kan behöva "hänvisningsbiljett" för att inte nobbas.
[Göstage]
12/16/21, 12:43 PM
#9

#8 Det är tydligen även ett argument/skräckscenario som används av antivaxxare.

Hur långt får man lov att påverka individuella val när det kommer till vaccination? Vad skulle du säga om myndigheterna inför hälsopass på samma grunder som
[Jimmy.L]
12/16/21, 7:43 PM
#10

De senaste veckorna har antalet larmsamtal till ambulansen ökat med 14 %, visar siffror från SOS alarm som SVT tagit del av. Nu larmar skyddsombudet vid ambulansen om en hårt pressad personalsituation som kan riskera patientsäkerheten.

– Vi har inte tid att äta lunch och ofta arbetar vi övertid. Det säger sig självt att det här inte är en hållbar arbetssituation när personalen är utarbetad, säger Emil Skoglund som är ambulanssjuksköterska och fackligt skyddsombud för Aisab.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/ambulanspersonal-vi-kommer-inte-klara-julen

De senaste veckorna har antalet larmsamtal till ambulansen ökat med 14 %, visar siffror från SOS alarm som SVT tagit del av. Nu larmar skyddsombudet vid ambulansen om en hårt pressad personalsituation som kan riskera patientsäkerheten. – Vi har inte tid att äta lunch och ofta arbetar vi övertid. Det säger sig självt att det här inte är en hållbar arbetssituation när personalen är utarbetad, säger Emil Skoglund som är ambulanssjuksköterska och fackligt skyddsombud för Aisab.
[Göstage]
12/17/21, 7:59 AM
#11

#10 Usch, det låter allvarligt! 😮

[Jimmy.L]
12/17/21, 5:43 PM
#12

På barnintensiven på Drottning Silvias barnsjukhus är läget så ansträngt att svårt sjuka barn tvingas flytta till andra vårdavdelningar. Personalbrist gör att bara åtta iva-platser kan användas, och de är ofta fullbelagda.

– Man måste välja vilka patienter som ska få den vården som intensivvården kan ge, säger Emelie Stotzer, läkare och skyddsombud för Läkarförbundet.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/platsbrist-pa-barnintensiven-har-varit-anstrangt-i-flera-ar

På barnintensiven på Drottning Silvias barnsjukhus är läget så ansträngt att svårt sjuka barn tvingas flytta till andra vårdavdelningar. Personalbrist gör att bara åtta iva-platser kan användas, och de är ofta fullbelagda.  – Man måste välja vilka patienter som ska få den vården som intensivvården kan ge, säger Emelie Stotzer, läkare och skyddsombud för Läkarförbundet.
Draken
12/19/21, 11:40 AM
#13

#12: Det är ju fruktansvärt 😢

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Annons:
[Jimmy.L]
12/19/21, 11:57 AM
#14

#13: Ja verkligen.

[Göstage]
12/24/21, 8:22 AM
#15

När en tidningsartikel träffar en i mellangärdet, det är i den stunden man inser hur tacksamma vi skall vara för vår sjukvård och alla anställda där som bokstavligen kämpar för livet- våra liv. Och för att Nadims föräldrar en dag skall kunna lämna sjukhuset med en frisk pojke…

Nedräkningen till julafton är över. Men för Nadim har nedräkningen till hans dopparedag bara börjat. – Han har ett såda
  • Redigerat 12/24/21, 8:25 AM av [Göstage]
[Jimmy.L]
12/24/21, 8:26 AM
#16

#15: Absolut.

[Göstage]
12/26/21, 5:56 PM
#17

Preliminära siffror tyder på att tillströmningen av patienter till landets sjukhus i jul av såväl covidsmittade som övriga har varit några lägre än befarat. Det tar dock några dagar innan bilden står helt klar.

Flera regioner, och också enskilda sjukhus, höjde beredskapen inför julhelgen.Men en rundringning som Ekot gjort visar att farhågorna om ökad tillströmning ...
[Jimmy.L]
12/27/21, 10:26 AM
#18

Just nu är det fullt på intensivvårdsavdelningarna på de tre sjukhusen i Jönköpings län. Sex patienter får vård i grannregionerna, vilket är ovanligt många, enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig.

– Det är en mix av olika infektioner och annat som gör att det just nu är fullt på enheterna, säger Mats Bojestig.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/fullt-pa-iva-i-jonkopings-lan-ovanligt-manga-vardas-i-annan-region

Just nu är det fullt på intensivvårdsavdelningarna på de tre sjukhusen i Jönköpings län. Sex patienter får vård i grannregionerna, vilket är ovanligt många, enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig.
[Jimmy.L]
12/29/21, 9:54 AM
#19

En arbetsgrupp på en demensavdelning i Bohuslän ska ha gett en boende restriktioner genom att inte ge vårdtagaren smör vid kvällsmaten, samt nekat korsord och ritpapper.

Detta har nu anmälts till Inspektionen för vård och omsorg enligt Lex Sarah.

https://sverigesradio.se/artikel/personal-straffade-dement-nekades-korsord-och-smor-pa-mackan

En arbetsgrupp på en demensavdelning i Bohuslän ska ha gett en boende restriktioner genom att inte ge vårdtagaren smör vid kvällsmaten, samt nekat korsord ...
[Göstage]
12/29/21, 10:04 AM
#20

#19 😟

Annons:
[Göstage]
1/1/22, 5:48 PM
#21

Som om det inte var tillräckligt ändå...😟

En tilltagande smittspridning av covid-19 tillsammans med ovanligt många influensa- och förkylningsvirus har lett till hög sjukfrånvaro på Sahlgrenskas intensivvårdsavdelning
[Göstage]
1/2/22, 7:12 PM
#22

Södersjukhuset och annan akutsjukvård bereder sig på en ansträngande trettonhelg.

Det har varit hög belastning på akuten på Södersjukhuset under jul- och nyårshelgerna men personalen där är nu nervösa inför trettondagshelgen. Lina ...
[Jimmy.L]
1/2/22, 7:18 PM
#23

#22: Ett sjukhus man bör helt undvika. Överbelastat ständigt tyvärr.

[Jimmy.L]
1/4/22, 8:22 PM
#24

Personalen på akuten på Danderyds sjukhus vittnar om att det ibland är så fullt med patienter att det är svårt att ta sig fram i korridoren. I videon ovan kan du höra deras vittnesmål inifrån akutmottagningen.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/sjukskoterskor-pa-danderydsakuten-larmar-jag-tanker-ofta-pa-brandsakerheten-om-det-skulle-handa-nagot-nar-det-ar-sa-fullt

Personalen på akuten på Danderyds sjukhus vittnar om att det ibland är så fullt med patienter att det är svårt att ta sig fram i korridoren.  I videon ovan kan du höra deras vittnesmål inifrån akutmottagningen.
[Jimmy.L]
1/5/22, 6:12 PM
#25

En trasig kabel gjorde att tre patienter på Värnamo sjukhus fick kraftigt förhöjda röntgendoser och nu anmäler regionen händelsen till Strålskyddsmyndigheten.
https://sverigesradio.se/artikel/kabel-var-trasig-patienter-fick-for-hoga-rontgendoser

En trasig kabel gjorde att tre patienter på Värnamo sjukhus fick kraftigt förhöjda röntgendoser och nu anmäler regionen händelsen till Strålskyddsmyndigheten. ...
[Göstage]
1/5/22, 6:14 PM
#26

#25 Borde inte vara möjligt att sådant sker.🤨

[Jimmy.L]
1/7/22, 7:06 PM
#27

Läget är pressat på sjukhusen i Region Stockholm, och så även på akutmottagningarna. Patienter kan få vänta i över åtta timmar på att få vård. Men det är normalt för den här tiden på året, enligt sjukhusen. På Södersjukhuset händer det att patienter till och med får vänta upp till ett dygn innan de får akutvård.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/fortsatt-hogt-tryck-pa-akuten-har-har-flest-fatt-vanta-langst

Läget är pressat på sjukhusen i Region Stockholm, och så även på akutmottagningarna. Patienter kan få vänta i över åtta timmar på att få vård. Men det är normalt för den här tiden på året, enligt sjukhusen. På Södersjukhuset händer det att patienter till och med får vänta upp till ett dygn innan de får akutvård.
Annons:
Draken
1/8/22, 12:40 PM
#28

#27: Det är samma sak på akuten här. 15-18 timmars väntetid är inte ovanligt.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

[Jimmy.L]
1/10/22, 9:37 AM
#29

Trots att regionen enligt hälso- och sjukvårdslagen ska bistå med fungerande inkontinensskydd så kan Gun Wahlen med svår inkontinens inte sova eller gå ut med de som erbjuds.

Gun Wahlen berättar hur det är att alltid vara blöt och att hon privat betalat över 20 000 kronor för fungerande skydd.

https://sverigesradio.se/artikel/gun-gar-genomblot-med-regionens-inkontinensskydd-jag-har-forsokt-forklara

Trots att regionen enligt hälso- och sjukvårdslagen ska bistå med fungerande inkontinensskydd så kan Gun Wahlen med svår inkontinens inte sova eller gå ...
[Göstage]
1/12/22, 7:17 AM
#30

För att i någon mån kompensera den höga personalfrånvaron inom omsorgen har flera kommuner snabbutbildat volontärer.

Götene kommun är en av alla kommuner som drabbats hårt av den höga sjukfrånvaron som nu råder.För att stärka upp omsorgen snabbutbildas privatpersoner ...
[Jimmy.L]
1/12/22, 7:56 AM
#31

Hälften av dem som sagt upp sig på Danderyds sjukhus har nu bestämt sig för att stanna, enligt uppgifter till Aftonbladet. Men det fattas fortfarande barnmorskor på Stockholms sjukhus.
https://www.mitti.se/nyheter/vandningen-barnmorskorna-stannar-kvar-pa-sjukhuset/repvak!7owCOIfo@8uBLdKqcI67Aw/

Många av dem som sa upp sig under "barnmorskekrisen" har bestämt sig för att stanna.
[Jimmy.L]
1/12/22, 3:04 PM
#32

Halvsidesförlamade Bosse Rosdahl, 71, kunde inte gå på toaletten själv.

Han blev av med sin bostad på grund av urinstanken, och vädjade om att få flytta till ett äldreboende.

Kommunen sa nej – och skickade en länk till hotellbokningssajten booking.com.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/z7QGW4/bosse-fick-inget-aldreboende--hanvisades-till-bookingcom

Halvsidesförlamade Bosse Rosdahl, 71, kunde inte gå på toaletten själv. Han blev av med sin bostad på grund av urinstank
[Göstage]
1/12/22, 3:33 PM
#33

#32 För jäv-t!

[Jimmy.L]
1/15/22, 8:46 AM
#34

Under årets första vecka rapporterades knappt 900 fall av säsongsinfluensa i landet, jämfört med nästan 2 500 före jul, enligt Folkhälsomyndigheten. Även i

Region Stockholm verkar fallen bli färre.
Enligt smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund minskar antalet patienter som vårdas på sjukhus för säsongsinfluensan och det höga trycket som var före jul är nu på väg nedåt.

https://sverigesradio.se/artikel/farre-vardas-pa-sjukhus-for-influensa

Under årets första vecka rapporterades knappt 900 fall av säsongsinfluensa i landet, jämfört med nästan 2 500 före jul, enligt Folkhälsomyndigheten. Även ...
Annons:
[Jimmy.L]
1/22/22, 7:15 AM
#35

Tusentals vårdplatser har försvunnit från svensk sjukvård de senaste 14 åren.

Jämfört med övriga EU-länder i OECD ligger vi i botten.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/darfor-forsvann-de-svenska-vardplatserna

Tusentals vårdplatser har försvunnit från svensk sjukvård de senaste 14 åren. Jämfört med övriga EU-länder i OECD ligger vi i botten. Men varför? Och är det bara negativt?
[Jimmy.L]
1/22/22, 7:16 AM
#36

#35: De senaste 14 åren har en femtedel av vårdplatserna på svenska sjukhus försvunnit.

– Vi utsätter patienterna för större risker än vad som skulle vara nödvändigt, säger Karin Hildebrand, biträdande överläkare på Södersjukhuset.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/5000-farre-vardplatser-i-sverige-sedan-2006

De senaste 14 åren har en femtedel av vårdplatserna på svenska sjukhus försvunnit. – Vi utsätter patienterna för större risker än vad som skulle vara nödvändigt, säger Karin Hildebrand, biträdande överläkare på Södersjukhuset.
[Jimmy.L]
1/25/22, 8:27 AM
#37

Under 2021 började de stora akutsjukhusen beta av operationskön som växt under pandemin men trots det har kön ökat i länet.

I november var det 16 200 personer som stod i kö till operation i Stockholms län, enligt SKR, en ökning med 4 000 operationer sedan i juli

https://sverigesradio.se/artikel/vardkon-vaxer-trots-extra-operationer-under-2021

Under 2021 började de stora akutsjukhusen beta av operationskön som växt under pandemin men trots det har kön ökat i länet.I november var det 16 200 personer ...
[Jimmy.L]
1/25/22, 5:05 PM
#38

En anställd på SOS alarm larmar nu om långa väntetider till nödnumret 112. I ett tips till Inspektionen för vård och omsorg skriver den anställde att inringare kan få vänta i fem minuter för att få tala med en operatör.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/vantetider-pa-fyra-fem-minuter-pa-sos-alarm

En anställd på SOS alarm larmar nu om långa väntetider till nödnumret 112. I ett tips till Inspektionen för vård och omsorg skriver den anställde att inringare kan få vänta i fem minuter för att få tala med en operatör.
[Jimmy.L]
1/26/22, 5:40 PM
#39

Sommaren 2021 avled en kvinna några veckor efter sin förlossning på Södertälje sjukhus. Den primära dödsorsaken enligt sjukhuset var havandeskapsförgiftning, vilket påverkar blodkärlen och kan orsaka högt blodtryck. Nu lex Maria-anmäler sjukhuset sig själva då man anser att kvinnans liv kunnat räddas.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/kvinna-avled-efter-forlossning-sjukhuset-hade-kunnat-undvikas

Sommaren 2021 avled en kvinna några veckor efter sin förlossning på Södertälje sjukhus. Den primära dödsorsaken enligt sjukhuset var havandeskapsförgiftning, vilket påverkar blodkärlen och kan orsaka högt blodtryck. Nu lex Maria-anmäler sjukhuset sig själva då man anser att kvinnans liv kunnat räddas.
[Jimmy.L]
2/2/22, 6:40 PM
#40

Sjukvården var hårt ansträngd långt före coronapandemin.

Sverige ligger i botten i en internationell jämförelse – och på tio år har var fjärde vårdplats försvunnit, visar Aftonbladets kartläggning.

– Det här ökar riskerna för patienterna, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.

För den som har studerat statistiken var det knappast någon överraskning att coronan fick sjukvården att närma sig bristningsgränsen. I Sverige fanns det 2020 drygt 2 vårdplatser per 1 000 invånare. Det är en minskning med nästan 25 procent på 10 år, och med den siffran intar Sverige en bottenplacering i EU. Snittet i unionen är över 5 platser per 1 000 invånare.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/G3Xxdq/varden-och-covid-var-fjarde-vardplats-har-forsvunnit-sverige-i-botten-internationellt

Läkarförbundet: ”Det här ökar riskerna för patienterna”
[Jimmy.L]
2/3/22, 7:16 AM
#41

Danderyds sjukhus kan tvingas betala vite om inte arbetsmiljön på akutmottagningen förbättras innan mitten av mars. Det har Arbetsmiljöverket beslutat då situationen för personalen är fortsatt ansträngd.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/danderyds-akutmottagning-hotas-av-vite

Danderyds sjukhus kan tvingas betala vite om inte arbetsmiljön på akutmottagningen förbättras innan mitten av mars. Det har Arbetsmiljöverket beslutat då situationen för personalen är fortsatt ansträngd.
Annons:
[Göstage]
2/3/22, 7:35 AM
#42

Är det inte det ena så är det det andra: spridningen av vinterkräksjukan ligger kvar på rekordhöga nivåer, konstaterar GP i en låst artikel.

Uteblev i princip förra vintern. Folkhälsomyndigheten: "Vi har haft en otroligt kraftig ökning".
[Jimmy.L]
2/3/22, 7:39 AM
#43

#42: Och toppen brukar väl ligga kring v 9 om jag minns rätt.

[Jimmy.L]
2/8/22, 7:26 AM
#44

För att få en chans att bli friska behöver patienter med cancer i bukspottskörteln opereras inom tre till fyra veckor.

Men i Skåne väntar patienter ofta mycket längre tid – ibland dubbelt så länge.

– Det är för länge, säger överläkaren Bobby Tingstedt.

https://www.expressen.se/kvallsposten/lakaren-slar-larm--om-cancerkoerna/

Vissa patienter med cancer i bukspottskörteln väntar dubbelt så lång tid för att få operationstid, något som oroa överläkaren Bobby Tingstedt vid SUS i Lund
[Göstage]
2/8/22, 7:49 AM
#45

Antalet administratörer inom sjukvården har gått förbi antalet läkare, konstaterar Karin Pihl på GP:s ledarsida.

"En granskning av SvD (16/11) visar att byråkratin i vården ökat explosionsartat det senaste decenniet. Sedan 2008 har andelen handläggare blivit 84 procent fler i Sverige. Samtidigt har läkarna bara blivit 31 procent fler och sjuksköterskorna 7–8 procent fler.---

"Västra Götaland har infört ett anställningsstopp för administratörer förra året. Det är bra. Nu borde arbetet handla om att effektivisera den byråkrati som finns. Varför inte låta en del av dem som nu arbetar med icke-patientnära administration gå en grundläggande medicinsk utbildning och arbeta som läkarsekreterare? Ett visst mått av journalföring och administrativa uppgifter kommer alltid att ingå i både läkar- och sjuksköterskeyrket. Men sekreterare och annan personal kan avlasta en hel del. Utöver det måste sådant som krångliga och föråldrade IT-system förändras.

Läget i vården är kritiskt på grund av coronapandemin som fortfarande pågår. Inom en inte allt för avlägsen framtid kommer förhoppningsvis immunitet i befolkningen leda till att pandemin klingar av. Men de strukturella problemen i vården kommer att bestå. Det finns ingen anledning att vänta med det reformarbete som krävs för att säkerställa vårdens kvalitet och patientsäkerheten.

Byråkratin sväller och läkarna går på knäna. Den administrativa bördan måste minska så att personalen får mer tid åt kärnuppgifterna. I takt med att coronasmittan
  • Redigerat 2/8/22, 7:50 AM av [Göstage]
[Jimmy.L]
2/9/22, 10:49 AM
#46

Patienter får vänta i mer än tolv timmar på att få träffa läkare. Sjuka tvingas ligga på golven i korridorerna när britsarna är slut.

Läget på Södersjukhusets akutmottagning är kaotiskt.

– Det blir lite krigssjukvård, säger en akutläkare.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/dnQMoJ/kaos-pa-sodersjukhuset-patienter-pa-golvet-pa-akuten

Patienter får vänta i mer än tolv timmar på att få träffa läkare. Sjuka tvingas ligga på golven i korridorerna när brits
[Jimmy.L]
2/11/22, 3:13 PM
#47

Personal larmar om ett krisläge på akuten på Danderyds sjukhus.

I veckan blev en patient liggande i 44 timmar i väntan på en vårdplats.

– Vi bedriver krigssjukvård just nu, säger Jenny Pettersson, specialistsjuksköterska på akuten.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/9KWVAr/larmet-fran-danderyd-patient-vantade-44-timmar-pa-akuten

Personal larmar om ett krisläge på akuten på Danderyds sjukhus. I veckan blev en patient liggande i 44 timmar i väntan
[Göstage]
2/17/22, 7:28 AM
#48

Sverige har i en internationell jämförelse alldeles för få IVA-platser i jämförelse med invånarantal, skriver en specialistläkare på GP debatt.

Fortfarande har Sverige alldeles för få IVA-platser och långt färre än våra grannländer men också jämfört med snittet i Europa. Tycker våra politiker att en
Annons:
[Jimmy.L]
2/18/22, 7:35 AM
#49

Mannen hade svårt att andas och ringde 112. Han gick ut för att vänta på ambulansen, som dock inte fått högsta prioritet. Mannen fick hjärtstopp och avled utanför sin port.
https://www.mitti.se/nyheter/prioriterades-ner-av-sos-alarm-dog-utanfor-sin-port/repvbg!eJeAA@YenKXxe8ihpZJrA/

Väntan blev för lång för hjärtsjuk patient
[Jimmy.L]
2/20/22, 6:53 AM
#50

Trots beslut om hyrstopp tvingades Region Norrbotten betala 320 miljoner kronor för all inhyrd personal under förra året.

– Läkarkostnaden ligger på samma nivå som 2020, men det är de inhyrda sjuksköterskorna som har ökat i kostnader, säger regionrådet Linda Frohm (M).

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/ovanligt-manga-sjukskoterskor-togs-in-kostnaden-for-hyrpersonal-i-norrbotten-skenade

Trots beslut om hyrstopp tvingades Region Norrbotten betala 320 miljoner kronor för all inhyrd personal under förra året. – Läkarkostnaden ligger på samma nivå som 2020, men det är de inhyrda sjuksköterskorna som har ökat i kostnader, säger regionrådet Linda Frohm (M).
[Jimmy.L]
2/21/22, 1:31 PM
#51

Patienten var i behov av intensivvård men lades på grund av platsbrist in på en vanlig vårdavdelning på Södersjukhuset (Sös). Dagen efter hittades patienten avliden.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/fick-inte-plats-pa-iva-avled

Patienten var i behov av intensivvård men lades på grund av platsbrist in på en vanlig vårdavdelning på Södersjukhuset (Sös). Dagen efter hittades patienten avliden.
[Jimmy.L]
2/23/22, 6:25 AM
#52

Sju gånger sedan 2011 har Helsingborgs lasarett tvingats betala en miljon kronor i vite för överbeläggningar och för att patienter vårdats i korridoren.

Inget annat sjukhus i landet har behövt betala så stora summor för överbeläggningar, trots det hotas lasarettet nu för återigen av miljonvite från Arbetsmiljöverket.

https://sverigesradio.se/artikel/trots-boter-helsingborg-varst-i-landet-folk-vardas-i-korridorer

Sju gånger sedan 2011 har Helsingborgs lasarett tvingats betala en miljon kronor i vite för överbeläggningar och för att patienter vårdats i korridoren.Inget ...
[Jimmy.L]
2/25/22, 9:00 AM
#53

Arbetsbelastningen för läkare i Region Jämtland Härjedalen är så hög att allt fler väljer att gå ner och jobba deltid för att orka.

Det uppger Läkarföreningen som är orolig för att det ska leda till en kompetensbrist som blir bestående.

https://sverigesradio.se/artikel/trycket-ar-for-hart-allt-fler-lakare-gar-ner-pa-deltid-for-att-orka

Arbetsbelastningen för läkare i Region Jämtland Härjedalen är så hög att allt fler väljer att gå ner och jobba deltid för att orka. Det uppger Läkarföreningen ...
[Jimmy.L]
3/4/22, 8:30 AM
#54

Över 20 barnmorskor har sagt upp sig på universitetssjukhuset i Malmö och ingen söker deras tjänster.

Trots vädjan om förändring hände inte tillräckligt och nu är krisen ett ärende för Arbetsmiljöverket.

– Vi får inte förutsättningarna för att kunna göra vårat arbete som vi önskat, säger skånska barnmorskan Sandra Palmqvist.

https://www.expressen.se/kvallsposten/barnmorskor-slutar-kris--pa-forlossningen-i-malmo/

Över 20 barnmorskor har sagt upp sig på universitetssjukhuset i Malmö och ingen söker deras tjänster. Trots vädjan om förändring hände inte tillräckligt och nu är krisen ett ärende för Arbetsmiljöverket.
[Jimmy.L]
3/6/22, 7:10 AM
#55

Det råder nu brist på barnmorskor i alla regioner, enligt en ny rapport från Socialstyrelsen. Men trots år av kris, satsade miljarder och utredningar kan ingen svara på hur många barnmorskor som saknas nationellt.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/brist-pa-barnmorskor-i-alla-21-regioner

Det råder nu brist på barnmorskor i alla regioner, enligt en ny rapport från Socialstyrelsen. Men trots år av kris, satsade miljarder och utredningar kan ingen svara på hur många barnmorskor som saknas nationellt.
Annons:
Cojimar
5/26/22, 9:00 PM
#56

Sverige vill delta i EU:s planerade köp av vaccinet Imvanex mot apkoppsvirus.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Sverige har anmält till Europeiska myndigheten för beredskap och insatser vid hälsokriser (HERA) att landet vill delta i EU:s planerade köp av vaccinet Imvanex mot apkoppsvirus. – EU-gemensamma inköp av vaccin och läkemedel tjänade oss väl under pandemin och kan nu göra det igen, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.
Cojimar
5/27/22, 7:32 AM
#57

Kry Connect, en tjänst för digitala patientsamtal som Kry lanserade i början av coronapandemin, har i likhet med vissa nätapotek visat sig läcka läkares och patienters mejladresser och telefonnummer till Facebook, avslöjar Ekot.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

I början av coronapandemin lanserades Kry Connect, som marknadsfördes som ett säkert sätt för vårdpersonal att träffa patienter.Trots det har tjänsten ...
Draken
5/27/22, 2:27 PM
#58

#57: Det är väl inte tillåtet enligt lag att dela patienters personuppgifter, inte för någon..

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Cojimar
5/27/22, 2:30 PM
#59

#58 Nej, "man ska ju aldrig sprida patientuppgifter på något sätt, någonstans", som en läkare säger i artikeln.

Kry har anmält sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten, men först efter att hanteringen avslöjats, förstås…🙄


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

  • Redigerat 5/27/22, 2:31 PM av Cojimar
Draken
5/27/22, 3:14 PM
#60

#59: Man kan ju undra vilka detaljer de har spridit om den enskilde personen …..!?

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Cojimar
5/27/22, 5:26 PM
#61

#60 Det verkar vara kontaktuppgifter, och det gäller nog generellt för alla registrerade patienter.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Cojimar
5/30/22, 8:43 AM
#62

"Lång väntetid på akuten är livsfarligt", konstaterar Expressens ledarsida. "Vårdplatsbristen är ett kroniskt och landsomfattande problem. En vanlig orsak är den lika kroniska sjuksköterskebristen."---


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

Överfulla akutmottagningar beror ofta på sjuksköterskebrist. Lösningen kan vara att ersätta dem med undersköterskor och läkarstudenter.
Annons:
Draken
5/31/22, 12:04 PM
#63

#62: Jag vet ju att våran akutmottagning inte alls är bra vad gäller väntetider. Man kan få vänta uppemot 12-15 timmar innan man ens blir påtittad av en läkare.

Däremot, kommer man in med andningssvårigheter, buksmärta eller bröstsmärta, så kommer man in direkt, utan väntan.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Cojimar
6/26/22, 10:40 AM
#64

En enkät från SR Ekot visar att 14 av 18 svarande regioner uppger att de har svårt att klara bemanningen i sommar, och det finns en uttalad oro över att personal drivs för hårt.


Drar mina strån till stacken som medis på Militärhistoria, Kust & Hav och Fågelskådning i Fokus.

14 av 18 svarande regioner har svårt att bemanna sjukhusen i sommar, visar Ekots enkät. Fyra av dem uppger att det dessutom är svårare nu än tidigare år.På ...
Draken
10/1/22, 12:21 PM
#65

14 sjuksköterskor på kardiologen, Sundsvall, har sagt upp sig. De orkar inte mer sedan politikerna bestämde att akutgeriatriken skulle läggas ned..

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/politiskt-beslut-bakom-massuppsagningarna-pa-kardiologen?fbclid=IwAR1rIuA-rUAum6pOHrHYmpMYKXs3PLs0kj9Kt7ovZTh6LJMXm17jdUiwCJw

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Att 14 sjuksköterskor på kardiologen på Sundsvalls sjukhus säger upp sig hänger ihop med överbeläggningar och politikernas beslut i fjol att lägga ner akutgeriatriken i Sundsvall menar överläkare Elli Masoe på kardiologen. – Sedan man genomförde beslutet har det vi såg som problem innan totalt eskalerat, säger hon.
  • Redigerat 10/1/22, 12:23 PM av Draken
Fornöga
1/11/23, 11:53 AM
#66

Diskrimineringsmannen, DO, slår efter en anmälan fast att den privata kliniken med avtal med Region Stockholm har rätt att kräva att arbetsspråket i företaget skall vara svenska.


Re:tired.

Att ha svenska som arbetsspråk är inte diskriminerande
  • Redigerat 3/2/23, 6:40 AM av Fornöga
Fornöga
2/10/23, 10:05 AM
#67

Läkemedelsbristen är nu på nivåer där patientsäkerheten hotas, och det är inte enbart ett svenskt problem.


Re:tired.

Läkemedelsbrist är ett växande problem och nu krävs krafttag. Patienterna måste sluta hamstra, mängden läkemedel som skrivs ut åt gången kan begränsas och företag som inte varnar för en kommande bristsituation kan få böter.
  • Redigerat 2/10/23, 10:06 AM av Fornöga
Draken
2/10/23, 11:37 AM
#68

#67: Inte blir det bättre av att man skriver ut diabetesmediciner till folk som vill gå ner i vikt.
Jag tycker det är helt absurdt. Vad händer den dagen då läkemedlet inte går att få tag på? Många diabetesdrabbade kommer då att stå utan den medicin som för vissa kan vara livsavgörande.

Jag blev erbjuden Victoza för ett par år sedan, då jag gick upp mycket i vikt då jag slutade att röka, men jag tackade nej.

https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2023/01/app-lakare-skriver-ut-lakemedel-for-viktnedgang-trots-normalvikt/

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Nya digitala vårdgivare riktar in sig på obesitasmarknaden och förskriver läkemedel för typ 2-diabetes till personer som vill gå ner i vikt, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera. Hos ett av bolagen får DN:s reporter läkemedel utskrivet utan att vara överviktig. 
Fornöga
3/2/23, 6:37 AM
#69

SD föreslår att det införs ett krav på att den som söker anställning inom äldrevården skall genomgå ett språktest som måste vara godkänt. Detta föregriper dock den utredning som skall tillsättas i enlighet med Tidöavtalet där regeringen och SD gemensamt skall ta fram ett förslag om språkkrav inom äldreomsorgen.

Även redan anställda föreslås genomgå språkprovet, i det fallet skall bristande språkkunskaper i första hand leda till utbildningskrav.


Re:tired.

Regeringen ska utreda ett språkkrav inom äldreomsorgen. SD vill att personal som inte klarar ett språktest ska riskera uppsägning. – Enligt vår ingång så är
  • Redigerat 3/2/23, 6:39 AM av Fornöga
Annons:
H
3/2/23, 7:05 AM
#70

#69 Inte orimligt krav.

Fornöga
3/2/23, 7:10 AM
#71

#70 Nej, SD:s inställning är ju allmänt känd sedan tidigare (avhandlades i tråd 1 i flera inlägg). Det som skett nu är att de lyckats få upp det på förhandlingsbordet, men som sägs i TT:s artikel så är eventuellt slutresultat långt borta.


Re:tired.

Draken
3/2/23, 11:54 AM
#72

#69: Tycker inte alls det är ett orimligt krav. Inom äldrevården (hemtjänsten) är det oroväckande många som endast pratar Engelska med brytning eller mycket dålig svenska, som är väldigt svår att förstå.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

  • Redigerat 3/2/23, 11:55 AM av Draken
Fornöga
3/6/23, 10:58 AM
#73

#67 Samtidigt som det sägs att det är medicinhamstrandet som orsakar brist på läkemedel så uppmanar Socialstyrelsen oss som regelbundet tar receptbelagd medicin att bunkra upp så att vi har medicin för minst en månads konsumtion hemma.


Re:tired.

De som regelbundet tar receptbelagd medicin uppmanas att bunkra upp. Nu bör alla ha en månads förbrukning hemma, enligt
Draken
3/9/23, 2:38 PM
#74

#73: Man får ju bara ta visst mycket medicin pr.gång. Så de får nog isf ändra på den regeln också.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Carmarino
3/9/23, 2:50 PM
#75

#74: Har för mig att man får köpa tillräckligt för tre månaders förbrukning. Jag brukar göra en notering i kalendern när det är drygt en månad kvar innan medicinen beräknas ta slut, så då beställer jag en ny omgång. Det brukar funka.

Annars kan man notera vilket som är första dagen man får beställa nästa omgång, och beställa då. Då har man lite större marginal - förhoppningsvis. Dock löser det inte problemet med att medicinerna brukar ta slut.


¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Draken
3/9/23, 2:54 PM
#76

#75: Jodå. Många mediciner är det så med, men många av psykofarmaka får man bara expediera var annan eller var tredje månad. Beroende på typen av medicin.

Nu fick jag ta ut för två månaders förbrukning till ena dottern, men det var endast för att jag har hand om hennes mediciner, och lägger iordning dosett varje vecka.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Annons:
Fornöga
6/15/23, 8:24 AM
#77

Intensivvården är i behov av upprustning framkom det under pandemin, men det verkar inte ha lett till någonting, enligt patientförening.


Re:tired.

Intensivvården var hårt belastad under pandemin och när den ska utökas kan det bli svårt att hitta personal för att bemanna fler platser, menar Svensk ...
Fornöga
6/15/23, 9:36 AM
#78

"Trots statens insatser i form av vårdgaranti, kömiljard och särskild cancersatsning, får patienterna vänta allt längre på behandling", konstaterar Riksrevisionen i en granskning som SR Nyheter tagit del av. Staten har lagt tio miljarder på att korta vänteköerna, men utfallet har inte givit önskad effekt.


Re:tired.

Trots statens insatser i form av vårdgaranti, kömiljard och särskild cancersatsning, får patienterna vänta allt längre på behandling.En granskning av Riksrevisionen ...
Fornöga
7/17/23, 8:11 AM
#79

#67 ff Restanmälan av läkemedel till följd av att att leverantörerna larmar för sent om kommande brist är ett allvarligt problem, som från den 1 juli kan ge höga böter. Nu hoppas läkemedelsverket att detta kan innebära att sjukvården får större möjlighet att införskaffa alternativ.


Re:tired.

Nästan hälften av gångerna restanmäls ett läkemedel alldeles för sent och nu ska läkemedelsbolag straffas om de inte larmar i tid när det blir brist på ...
Draken
7/17/23, 9:43 AM
#80

Problemet är att de drar in på personalen och stänger vårdavdelningar för att spara pengar.
Det vore bättre om de prioriterar om. Behåll personalen, och håll vårdavdelningarna öppna. Spara in någon annan stans istället ….

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

  • Redigerat 7/17/23, 9:43 AM av Draken
Fornöga
7/17/23, 11:21 AM
#81

#68 Nu larmar Svenska diabetesförbundet.


Re:tired.

72-åriga Per Ljungström från Grisslehamn har levt med diabetes i 20 år och får stor hjälp av medicinen Ozempic. Nu larmar Svenska Diabetesförbundet om att det råder stor brist på läkemedlet, eftersom det blivit populärt som bantningsmedicin – vilket kan få allvarliga konsekvenser.
Fornöga
7/19/23, 7:51 AM
#82

#79ff Läkare vittnar om att de får lägga allt större del av sin tid med patienter på att knappa på datorn på jakt efter alternativ till mediciner som är restförda, tid som man istället skulle vilja lägga på mer uppmärksamhet på patienten.


Re:tired.

Läkemedelsbristen skapar stor frustration bland läkare på landets vårdcentraler eftersom det tvingar läkare till nya bedömningar av flera patienter och ...
  • Redigerat 7/19/23, 7:52 AM av Fornöga
Draken
7/19/23, 10:04 AM
#83

#81: Läkarna skriver ut diabetesmedicin till personer som vill gå ner i vikt. Jag tycker det är helt sjukt. Det måtte väl finnas bättre sätt kan jag tycka.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Annons:
Fornöga
7/20/23, 6:50 AM
#84

#67 #79 m,fl. Sedan läkemedelsbolag hotat att bojkotta den svenska marknaden på grund av den låga kronkursen höjer nu myndigheten som ansvarar för läkemedelspriser priserna för nästan 1000 produkter med upp till 25%. Detta medför i sin tur att patienter snabbare kommer upp i maxbelopp, varefter fördyringen läggs på statens kassa.


Re:tired.

Nästan 988 receptbelagda läkemedel kan bli upp till 25 procent dyrare när den ansvariga myndigheten för läkemedelspriser nu höjer maxpriset som apoteken ...
Fornöga
7/31/23, 7:51 AM
#85

#81 m.fl. Ozempicfrågan har nått ledarsidorna.

Källa.


Re:tired.

En diabetesmedicin säljer slut eftersom den också används för bantning. Självklart ska de mest behövande prioriteras.
Fornöga
8/1/23, 12:25 PM
#86

Behandlingen av skottskador i gängkriget påverkar tillgången till blod för sjukvården i hela landet, och det kan bland annat innebära försämrad beredskap inför terrorattentat eller stora olyckor.

Källa.


Re:tired.

Vid olyckor eller operationer behövs stora mängder blod, men även våldsbrott som skjutningar kan snabbt leda till blodbrist. Nu råder brist på en blodgrupp i Sörmland.
Draken
8/2/23, 10:48 PM
#87

#86: Det är rent ut sagt fördjävligt att det skall behöva bli så här.

Skulle någon av mina barn exempelvis råka ut för en olycka, behöva blodtransfusioner, och avlida pga av att det inte finns blod pga att det sista gick till nån jävla ligist i ett gängkrig,, då skulle jag riva både himmel och helvete, och troligtvis åka in på livstid för överlagt, bestialiskt mord.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Fornöga
8/10/23, 1:28 PM
#88

#85 m.fl. Ozempic- en guldgruva för det danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk, och nu har de ännu en storsäljare på gång.
Källa.


Re:tired.

Det danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk har rusat på börsen de senaste dagarna. Nu är bolagets marknadsvärde 423 miljarder dollar, större än hela Danmarks BNP.
Fornöga
8/21/23, 9:35 AM
#89

Redan befintlig brist på penicillin riskerar öka ytterligare under hösten.


Re:tired.

Penicillinbristen fortsätter förvärras i Sverige, under sommaren har det börjat bli brist på ännu en typ av penicillin Kåvepenin - som används vid många ...
  • Redigerat 8/21/23, 9:37 AM av Fornöga
Fornöga
10/18/23, 1:10 PM
#90

Polisens nationella bombskydd (NBS) undersöker bostaden för den familj i Söderhamn som i söndags inkom till sjukhus med förgiftningssymptom. NSB forskar nu om huruvida kemiska eller biologiska ämnen kan vara orsaken. Ett barn har avlidit till följd av utbrottet, medan tillståndet för övriga tre familjemedlemmar är fortsatt allvarligt.

Källa.


Re:tired.

Strax efter klockan 12 påbörjades en platsundersökning i den förgiftade familjens bostad i Söderhamn. På plats finns nationella bombskyddets tekniker.
Annons:
Fornöga
11/24/23, 9:53 AM
#91

WHO, och från svensk sidas FHM, följer noga det utbrott av allvarlig lunginflammation bland barn som sprids i Kina.


Re:tired.

Världshälsoorganisationen WHO vill ha mer information från Kina om en pågående smittspridning av en okänd typ av lunginflammation bland barn.Sveriges statsepidemiolog ...
Fornöga
11/28/23, 7:54 AM
#92

#91 En annan smitta att följa: en variant av svinfluensan H1N2 har påträffats hos en människa i Storbritannien. Influensan upptäcktes vid en rutinmässig hälsokontroll och personen har inte uppvisat några allvarliga symptom.

Källa.


Re:tired.

En variant av svininfluensa har för första gången bekräftats hos människa i Storbritannien.
Fornöga
12/9/23, 3:56 PM
#93

Risk för att sjukhuspersonalen åter får jobbiga jul- och nyårshelger, med flera smittor som cirkulerar i befolkningen och som kan kulminera under storhelgerna.

Källa.


Re:tired.

Antal döda i covid-19 ökar. Samtidigt är den nationella epidemin för säsongens RS-virus i gång. Även influensasäsongen har börjat ta fart. – Det är onödigt att spendera jul och nyår på sjukhus om man inte behöver det, säger överläkaren och professorn Björn Olsen.
  • Redigerat 12/9/23, 3:56 PM av Fornöga
Draken
12/11/23, 11:49 AM
#94

#93: Är ganska tacksam att jag jobbar på mottagningen och inte avdelningen just nu. Är man förkyld eller har förkylningssymptom, så får man inte komma. Till avdelningen kommer de absolut sjukaste.

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Fornöga
12/12/23, 11:04 PM
#95

#93 ff Fattades väl bara detta, inför julen…🤦‍♂️


Re:tired.

Senaste nytt • Snabba nyheter från Aftonbladet
  • Redigerat 12/12/23, 11:06 PM av Fornöga
Upp till toppen
Annons: